Gost autor| Ljudska prava| Politika

Nisam rasista, ali...

Jasmina Tesanovic RSS / 04.12.2009. u 16:43

pise Vesna Scepanovic

Zasigurno nije jednostavno ponuditi sliku  kompleksne situacije u Italiji cija vlast poslednjih mjeseci  moze se reci gubi predstavu o sebi i ulazi u nepotrebne  konflikte sa velikim dijelom gradjanstva,situacija   koja se ne pamti   od tzv. olovnih godina  “anni di piombo” u prevodu.
Sazeti  drustvene promjene  koje dovode ozbiljno u krizu tekovine demokratskog drustva i ono sto je u Italiji bilo zagarantovano decenijama na polju ljudskih prava nije jednostavno ako se posmatraju dogadjaji koje prezivljava  italijansko gradjanstvo.Od drasticnih smanjenja budzeta za kulturu I skolu,masovnim otpustanjem iz industrijskog sektora,problemima  sa mafijom , do nesvakidasnje erozije vrijednosti I prava. Izgleda najlakse   u ovoj krizi  svjetskih razmjera obracunati  se  sa strancima kao dijelom drustva   nepozeljnim,delikventnim,problematicnim za zapadnu  civilizaciju.
Pri tome svaki analiticar ili novinar koji se bavi Italijom mora  biti  oprezan o kojoj to Italiji  zeli pisati.Jer italija nije jedna ,niti je to ona koju poznajemo preko stereotipnih televizijskih programa. Mnogi su  u vlasti opsjednuti  nacionalnim identitetom,klerikalizmom i revizionizmom,koji zahvata  sve vise javno mnjenje i ohrabruje populizam  i konzervativizam.
Talas ksenofobije i rasizma koji  mjesecima  vlada zemljom karakterisanom “di  brava gente”  posebno zabrinjava   pobornike gradjanske demokratije, slazu se mnogi ugledni intelektualci I pisci na celu sa Umbertom Ekom I Gustavom Zagrebelskim.     Berluskonijeva partija ,sa Ligom Nord  I Aleanzom nazionale, izmedju ostalog dolazi  na vlasti i zahvaljujuci kampagni protiv stranaca , insistirjuci na  problemu sigurnosti i zastite  samo  italijana od stranaca I roma.
Da je situacija prilicno neugodna a po mnogima dramaticna potvrdjuju i povremene ostre kritike  od strane  politicara i intelektualaca Evrope, da Italija krsi  osnovne norme o ljudskim pravima,posebno kada se radi o pravu na politicki azil.
 Interesantne su promjene koje samo u dvije decenije dozivljava Italija, naseljavanjem stranaca iz citavog  svijeta  a posebno iz Albanije,Filipina,Perua,Rumunije, Moldavije,Kine,Maroka,Nigerije,Ukrajine  Senegala…,tako da danas broji oko 4 miliona” novih” gradjana, skoro 7 % od ukuponog stanovnistva.
  Za razliku   od ostalih evropskih zemalja Italija  (kao I Njemacka ) ima norme o imigraciji iz tridesetih  godina   ( jus sanginis)  I sticanje statusa gradjanina se zasniva na krvnom srodstvu.Tako danas  u Evropi globalizovanoj, ujedinjenoj ekonomski, ali ne i politicki,    ova turisticki primamljiva  zemlja i dalje ne uspijeva da napusti apsurdno nasledje fasizma I primijeni norme adekvatne za vrijeme u kom zivimo.
Procjene su da u Italiji u ovom momentu  (  Caritas)  zivi oko 500 hiljada osoba koje nemaju dozvolu za boravak . Desnica koja  skoro godinu dana ima kao prevashodan cilj da zaustavi imigraciju, dostigla je kulmine jer su  pobune stranaca nehumano zatvorenih u centre za identifikaciju i progon, cesta pojava. Slicnih sabirnih centara na prostoru Italije je 11.Ovih dana na ocigled svih, vecina u Parlamentu izglasava  dekret kojim se uskracuje lijecenje strancima bez dokumenata.  Radi identifikacije tek pristiglih sa africkog kontinenta dekret  predvidja pritvor  I do 18 mjeseci, ilegalan ulazak u zemlju postaje krivicno djelo.Izvjesno je da ce novi zakoni pogorsati zivot svih migranata i velik je broj onih koje izmjene dozivljavaju kao rasisticke zakone, jer se njihovom primjenom unosi diskriminacija medju stanovnistvom. Mnogi eksperti iz oblasti imigracije naglasavaju da je zapravo cilj novih zakona drzati strance u uslovima neizvjesnosti,iskoristavanja i ucjene od strane poslodavaca.
Stranci koji godinama legalno zive I rade na prostoru Italije odvajaju  visoke takse drzavi, doprinose razvoju Italije , sirenju kosmopolitskog duha, promjenama konzervativnog   mentaliteta  i tradicionalnog vidjenja svijeta, ostali su u najmanju ruku iznenadjeni, ogorceni i uplaseni novim normama.Mnogi vec razmisljaju  gdje bi valjalo ponovo emigrirati, iako ekonomska recesija  u Evropi i u svijetu pokazuje da” terra promessa”   vise ne postoji i da su se davno  rasprsile ideje o bogatom i sretnom zapadu.
Legenda o italijanima “brava gente”  blijedi svakim danom kao sto blijedi sopstvena istoria  i memoriija   o  migrantskom narodu kad je  masovno odlazio u Svajcarsku Francusku i Ameriku  a u skorijoj proslosti   Italijani sa juga masovno naseljavaju sjever Italije.Tako Italija  pokazuje potpunu nespremnost  da zaista prihvati i  integrira skoro 4 miliona gradjana koji su osim radne snage I pameti,  izmijenili  i demografsku  sliku zemlje sa niskim natalitetom.
 “ Zli prema strancima” ,izjavljuje ovih dana Roberto Marone,ministar unutarnjih poslova,umjesto da osobe sa drugih meridijana prihvati kao sastavni dio zajednice koji doprinosi razvoju ekonomskom I kulturnom.
Na hiljade zena iz svijeta asistira Italijane over 65,ugrozenog zdravlja ili pomazu u kucama italijanskih porodica,   olaksavajuci  funkcionisanje  miliona prije svega  zena, a potom I italijanskih familija .Stranci su na ovom prostoru prisutni iskljucivo kao neophodna  radna snaga  a nikako kao persone koje imaju pravo na buducnost . 
Na drugoj strani dramaticno je  iskrcavanje gradjana sa istocne obale Afrike u prvom redu Somalije,  koja je u proslosti bila kolonizirana od Italije. Nemoguce je utvrditi  ekzaktno    koliko se osoba otisne  iz Libije  na obale Lampeduse, ali  istrazivanja pokazuju da jedva trecina uspije prezivjeti i uci u Italiju  (  put kroz Saharu,   zatvori Libije,   traumaticno putovanje Mediteranom) .
U ovom momentu niti Italija niti ostatak Evrope nijesu u stanju da osmisle  I inoviraju internacionalnu cooperaciju  u  zonama rata  i  ekonomski ugrozenim zemljama ( rat u Mogadisu,Sudanu,Congu…) vec  realizuju nove restriktivne norme za ulaz u Evropu  . Pozitivan  primjer uprkos sopstevnoj strogoci i rigidnosti pokazuje Svajcarska na  posljednjem referendumu,  kojim se ne sprecava slobodna cirkulacija gradjana ,niti uposljavanje radne snage iz Rumunije I Bugarske.
Od vulgarnih i primitivnih komentara predsjednika Berluskonija do retorike rasizma i ksenofobije Lige Nord protiv migranata, pa do istjerivanja pravde “uradi sam…”.
Eemanuel Bonsu Foster,22 godine ,od malena zivi u Italiji,pretucen  od 7 agenata gradske   policije  u parku  u  Parmi. Batine i uvrede (po rasnoj ... majmun i crnja), mladic zavrsava u bolnici sa hitnom intervencijom na oku.Visemjesecna hajka na Rome iz Rumunije ,paljenje kampova na zadovoljstvo gradjanstva iz desnicarskih ili provincijalnih konteksta sa periferija degradiranog i   osiromasenog juga, bili su nezapamceni sa ove strane Jadrana.Nedavno Indijac spaljen ziv  od grupe mladica,italijana...,gradjanin senegala ubijen nakon 20 godina zivota u Italiji od svog komsije ,policajca...U Castel Volturnu prije par  mjeseci,nastradalo 6 afrikanaca,ubijeni od lokalne mafije... U Milanu prije samo par dana preminuo gradjanin iz Maroka od batinanja i povreda koje su nanijeli sin i otac,takodjer italijani.Zabrana ulaza u autobus  za migrante,na  milanskoj liniji 31,spisak je poprilicno dug.Da ne pominjemo nasilje nad zenama u kojima stradaju svakodnevno djevojke ,strankinje koje su u komplikovanim zivotnim situacijama.Italija nastavlja da se brani od optuzbi „nije rijec o rasizmu” iako pokazatelji govore da je Treca  Berluskonijeva vlada unijela nemir u demokratske i gradjanske krugove i nastavlja da degradira i onako krhku demokratiju ove zemlje.Ministri i politicari na vlasti negiraju bilo koji vid odgovornosti (Schifani,Predsjednik Senata npr.nedavno izjavljuje” nema razloga za brigu ,ne radi se o opasnosti,smatram da u Evropi ne zivimo hipotezu o jednoj rasistickoj drzavi”),
Na drugoj strani roditelji Italijani uplaseni i  alarmirani ispisuju djecu iz skola koje pohadjaju  stranci.”Roditelji na  rubu rata” pise dnevna stampa,dok djeca jos uvijek neoptereceno dijele skolske klupe.”Nisam rasista... ali”, svakodnevno cujete  na ulici,u prevozu, u masmidiima ,na poslu, ukoliko dodirnete ovu delikatnu temu.
Italijanska vlast nazalost za sada je samo strumentalizovala , prisutstvo stranaca iako industrijalci godinama naglasavaju da se italijanska ekonomija ne moze vise zamisliti bez radne snage iz drugih  zemalja , dok  od politickih prava ni traga.Proticu godine u  produzavanju  boravisnih papira,na koje se ceka i po devet mjeseci .Podsjetimo da je ekonomija stranaca podjednako vazna kao resurs, kako za Italiju,tako i za   zemlje iz kojih stranci poticu, jer je za clanove porodice koji su ostali u zemlji ,posiljka sa zapada  osnovni egzistencijalni prihod (u zemlje tzv. Treceg svijeta, poslato je 6 milijardi eura u poslednjoj godini).
Na kraju tesko je predvidjeti u  momentu ekonomske krize koji ce ishod  biti socijalnih i politickih konflikata i previranja u jednoj zemlji ciji  se Premijer sali  na racun Baraka Obame, definisuci novog predsjednika Usa kao „mladog, lijepog i osuncanog”.U stampi prividna sutnja, rasisticki zakoni i discriminacija postmoderne italije u sijenci preminule Eluane Englaro(nakon 17 godina kome) slucaja koji je podijelio Italiju,vlast koja beskompromisno nastavlja da uzurpira  svaki segment zivota ,   manipulisuci ljudskim sudbinama.
I dok milion djece imigranata raste i skoluje se u Italiji,sa nadom da ce nakon deset godina konacno dobiti italijansko drzavljanstvo, mnostvo pojedinaca i kulturnih organizacija ulaze  vrijeme i pasioniranost za tzv Generaciju 2, aktuelna non- politika  strancima nudi samo strah,ocaj i brige .Ostaje nazalost desitane nastradalih u poslednjih sest mjeseci,sa nadom da ce krivce stici pravda.Rumunija u danasnjoj stampi upucujeItaliji rijeci ,”zemlja ksenofobije”. Ukazace vrijeme na nepravde iz 2008 i novi rasizam u Italiji ,ali moze biti kasno.Na melodicnom italijanskom  sa mnostvom  razlicitih akcenata,stranci  razmisljaju, kreiraju , partecipiraju promjene.Pitanje je kad ce od vlasti  zatraziti ispostavljanje racuna za izopacenost demokratije ,za discriminaciju i norme koje ugrozavaju znatno prava dijela stanovnistva. Buducnost  strancima za sada ne obecava nista dobro.Ako se situacija uskoro ne promijeni,a za sada nije izvjesno,logica”vratimo ih odakle su dosli...”   mogla bi  znatno nanijeti stete prije svega Italiji, njenom do skoro mirnom suzivotu ,ugledu na internacionalnoj sceni i buducem ekonomskom razvoju.    
 
   
 

 



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mayo1 mayo1 17:04 04.12.2009

Sve je OK


Kaže on.


Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 18:00 04.12.2009

Moj je zivot Svicarska

U Italiji? Kolevci zapadnoevropske civilizacije? Nemoguce.Ne verujem!!! Odbijam!!! Ono neki dan u Svajcarskoj, normativu evropskih vrednosti, ma nikako gospodo, da li ste normalni?! Sta se to desava, dezinformacije, insinuacije...

Bene diagnoscitur, bene curatur
lakrima lakrima 18:25 04.12.2009

Italija kvazidemokratija


Zivim u Italiji i znam o cemu govorite i apsolutno se slazem sa vama.


Arrabbiata straniera
kukac_tb kukac_tb 22:24 04.12.2009

Jewropa...

Ko se vrati zadnji,neka zakljuca kapiju za sobom...
AlexDunja AlexDunja 22:30 04.12.2009

Re: Jewropa...

Ko se vrati zadnji,neka zakljuca kapiju za sobom...

oko zakljucavanja
nemas brines...
all around
kekazzovoi kekazzovoi 23:58 04.12.2009

padanijac

Sloboda za Padaniju
i od Rimske mafije i od istočnjaka koji su juče izašli iz socijalizma ,a danas nas uće demokraziji
pedja1008 pedja1008 00:42 05.12.2009

Re: padanijac

kekazzovoi
Sloboda za Padaniju
i od Rimske mafije i od istočnjaka koji su juče izašli iz socijalizma ,a danas nas uće demokraziji

odin2004 odin2004 18:26 05.12.2009

imigracija

Pa nemojte da imigrirate u Italiju, legalno ili ilegalno, i resen problem...
ivana23 ivana23 18:44 05.12.2009

Danas je...

Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 19:39 05.12.2009

Re: Danas je...

jeste ovde frka
pisacu o tome
jos traje
Goran Vučković Goran Vučković 19:51 05.12.2009

Re: Danas je...

jeste ovde frka
pisacu o tome
jos traje

Malo boljih vesti za promenu od ovog rasizma iz glavnog dela posta. A evo jedan se setio da zaradi kintu na vudu-lutkama Berluskonija
pavinho pavinho 20:10 06.12.2009

problem je...

sto "obicni" ljudi jako lako padnu u nekakav kolektivizam, kad se bas trezveno ne razmislja,nego je sve po sistemu rulje i generaliziranja. inace,postoje dvije vrste useljenika,a to su oni legalni ili ilegalni,koji posteno zive i rade,uglavnom poslove koje prosjecni talijan vise ne zeli raditi,da li zbog male place ili teskih radnih uvjeta.druga grupa su mahom ilegalni imigranti,koji se bave kriminalom.nedavno je na hrt-u,u emisiji "reporteri" bio odlican dokumentarac o djeci romima koji ili prose ili kradu po milanu.naravno da ta djeca nisu nista kriva,vec oni koji te lance organiziraju i koji na jadu te djece zaraduju milijune.njih bi trebalo zatvoriti.nazalost,takvi lose primjeri u pravilu zasjene one dobre,i onda je dovoljno da neko kaze: oni useljenici lopovi su svemu krivi i eto belaja.pogotovo u ovo vrime kad se domicilni talijani osjecaju egzistencijalno ugrozenima zbog krize
slobomneit slobomneit 02:23 07.12.2009

Pdl

Želim napisat jedan odgovor na ovaj zapis iz bloga kao osoba koja već nekoliko godina živi u Italiji. Moj prvi utisak je bio da je autorka napisala ovaj tekst pod snažnim utiskom nekog konkretnog događaja, a ne kao posljedicu uopštenog utiska o životu stranca u Italiji. Drugo, nije precizirano u kom gradu autorka živi, ja konkretno živim u Rimu i kvalitet mog života u aspektu sigurnosti, komunalnih usluga, i bezbjednosti se samo povećao od trenutka promjene lokalne vlasti, od ljevičarskog Veltroni-ja na kandidata, i aktuelnog gradonačelnika, iz redova Pdl-a odnosno partije g-dina Silvio Berlusconi-ja, g-dina Alemanno-a. Normalna je reakcija vlasti kao posljedica reakcije javnosti na sve prisutnije nasilje od strane imigranata, pogotovu imigranata iz Rumunije, koji dolaze u Italiju sa ciljem da dođu do lake zarade, siluju žene, maloljetne djevojke, prebijaju parove u šetnji zarad otimanja novca, telefona, nakita, itd... Takvi slučajevi su nažalost sve učestaliji, i tome mora doći kraj. Italija je jedna civilizovana zemlja u kojoj je svako ko dođe sa poštenim ciljem dobrodošao i uvijek će naići na topao prijem i biće mu pružena svaka pomoć, ali ukoliko neko dolazi sa ciljem da se bavi kriminalom, banditizmon, prosjačenjem zarad koristi nekoga drugoga u tim organizovanim kriminalnim grupama, tim ljudima je mjesto ili u zatvoru ili u nekoj drugoj državi. Ovime ne želim da napadam ni jednu grupu ljudi, niti želim da generalizujem imigrante, Rumune ili bilo koju drugu naciju kao dobre ili loše, samo želim da podvučem jednu crtu ispod krajnje amoralnog i nedostojnog ljudskog roda ponašanja određenih grupa ljudi koji svojim postupcima dovode svoje sunarodnike u nezavidan položaj. Dakle nije krivica u Pdl-u niti drugim partijama desne orijentacije, već u određenim grupama ljudi koji legalno i nelegalno prelaze državnu granicu i bave se "mutnim radnjama", krivica je u propagandi određenih opozicionih partija koje prosipaju ogromnu količinu neistina kroz medije koje kontrolišu, i za kraj krivica je u tabloidima određenih zemalja zapada koji zarad povećavanja tiraža konstantno vrše napade na italijanskog predsjednika vlade kao i na čitav njegov kabinet.
lakrima lakrima 15:57 07.12.2009

Re: Pdl

slobomneit
Želim napisat jedan odgovor na ovaj zapis iz bloga kao osoba koja već nekoliko godina živi u Italiji. Moj prvi utisak je bio da je autorka napisala ovaj tekst pod snažnim utiskom nekog konkretnog događaja, a ne kao posljedicu uopštenog utiska o životu stranca u Italiji. Drugo, nije precizirano u kom gradu autorka živi, ja konkretno živim u Rimu i kvalitet mog života u aspektu sigurnosti, komunalnih usluga, i bezbjednosti se samo povećao od trenutka promjene lokalne vlasti, od ljevičarskog Veltroni-ja na kandidata, i aktuelnog gradonačelnika, iz redova Pdl-a odnosno partije g-dina Silvio Berlusconi-ja, g-dina Alemanno-a. Normalna je reakcija vlasti kao posljedica reakcije javnosti na sve prisutnije nasilje od strane imigranata, pogotovu imigranata iz Rumunije, koji dolaze u Italiju sa ciljem da dođu do lake zarade, siluju žene, maloljetne djevojke, prebijaju parove u šetnji zarad otimanja novca, telefona, nakita, itd... Takvi slučajevi su nažalost sve učestaliji, i tome mora doći kraj. Italija je jedna civilizovana zemlja u kojoj je svako ko dođe sa poštenim ciljem dobrodošao i uvijek će naići na topao prijem i biće mu pružena svaka pomoć, ali ukoliko neko dolazi sa ciljem da se bavi kriminalom, banditizmon, prosjačenjem zarad koristi nekoga drugoga u tim organizovanim kriminalnim grupama, tim ljudima je mjesto ili u zatvoru ili u nekoj drugoj državi. Ovime ne želim da napadam ni jednu grupu ljudi, niti želim da generalizujem imigrante, Rumune ili bilo koju drugu naciju kao dobre ili loše, samo želim da podvučem jednu crtu ispod krajnje amoralnog i nedostojnog ljudskog roda ponašanja određenih grupa ljudi koji svojim postupcima dovode svoje sunarodnike u nezavidan položaj. Dakle nije krivica u Pdl-u niti drugim partijama desne orijentacije, već u određenim grupama ljudi koji legalno i nelegalno prelaze državnu granicu i bave se "mutnim radnjama", krivica je u propagandi određenih opozicionih partija koje prosipaju ogromnu količinu neistina kroz medije koje kontrolišu, i za kraj krivica je u tabloidima određenih zemalja zapada koji zarad povećavanja tiraža konstantno vrše napade na italijanskog predsjednika vlade kao i na čitav njegov kabinet.

Ja bih volela da se menjam sa vama, pa bih tako i stvari drugacije videla.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana