IT

Novi ćirilični fontovi

uros_vozdovac RSS / 07.12.2011. u 20:44

Sa ćirilicom na kompjuterima često muka, em siromašan izbor, em ako ti nekad zatreba neki specifični font ćirilica ne valja...

 Skoro je Ubuntu design team izašao sa novim Ubuntu fontom, i ovaj font je bez lažne skromnosti pobrao svetku slavu, u London`s Design Museum, je izložba pod imenom ‘Shape My Language' autora fonta Bruno Maaga bila itekako zapažena.

designboom_thumb.jpg 

 

Ok, lep je font, lepo stoji u Ubuntu, sve bi bilo sjajno da i ćirilična verzija radi kako treba. To, na žalost, nije bio slučaj, pa su se makedonski i srpski korisnici odlučili da prijave bug na Launchpadu, bugolovcu za FLOSS sisteme.

Šta je problem?

Do sada su u svim fontovima glife za srpsku i makedonsku ćirilicu kopirane iz ruskih glifa. Međutim rusko rukopisno pismo se u nekoliko detalja razlikuje od srpskog i makedonskog. Osim toga, primećeno je da ć i đ imaju nepravilan izgled u običnoj formi. Nakon nekoliko prijavljenih buba, npr ovde, ovde i ovde stvar se pomerila sa početne pozicije...

Neke od izmena su primenjene već u verziji 0.80. Npr. p i t više ne izgledaju kao latinični n i m (uticaj ruskog rukopisnog pisma). Nova verzija 0.90, za koju se autori nadaju da će biti dostupna zajedno sa novom verzijom Ubuntua doneće nam nova poboljšanja u izgledu srpskih slova.

Izmene se mogu pregledati baš ovde:

Ruski: 

Russian_Cursive_Cyrillic.svg

Srpski:

serbiancyrilliccursive.png
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dakle "đe ba zapelo"; stvar je u tome da mi nismo profesionalni lingvisti, a povremeno bi nam trebao savet profesionalca, pa bi u saradnji sa Ubuntu developerima hteli da dovedemo srpsku lokalizaciju u stanje koje bi bilo najbliže savršenstvu, koliko možemo da postignemo. Valjala bi nam pomoć lingviste, za povremene konsultacije, te bi najlepše molio, ukoliko neko od blogera ima vremena i volje, da ponekad porazgovara sa timom nek mi se javi ili ovde u komentar ili na pp, obećavam nećemo da budemo previše dosadni...

Stigli smo do ovog nivoa, trenutna verzija fonta je 0.80 i izgleda tačno ovako

srpskikurziv1.png

Moram napomenuti da je ovo prvi put da neki font široke namene uzima kao obrazac srpsko rukopisno pismo. Takođe ovo je lep primer koliki je značaj saradnje krajnjih korisnika sa autorima računarskih sadržaja.

Ubuntuove fontove možete instalirati i na drugim operativnim sistemima. Ove fontove možete testirati ili preuzeti na sledećoj stranici: Klik!

Postupak instalacije je isti kao za bilo koji font.

Izvor: Ubuntu zajednica za Srbiju

ubuntulocosrbijalogo04.png 

 

 



Komentari (81)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr Mebius Dr Mebius 22:03 07.12.2011

Zoran Kostic

Za cirilicne fontove obratiti se Zoranu Kosticu, coveku koji je ne samo uradio nekoliko serija vrhunskih cirilicnih fontova (ima ih i na Lynotipovom sajtu) vec je uradio i fontove za staroslovesnki, i sva ona crkvena pisanija iz Hilandara obradio digitalno.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:09 07.12.2011

Re: Zoran Kostic

Hvala Dr. Impresivno mu izgledaju radovi, imaš kontakt ili da tražim, na sajtu nema...
Dr Mebius Dr Mebius 22:46 07.12.2011

Re: Zoran Kostic

evo ti email:
zkostic@eunet.rs
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:42 07.12.2011

Re: Zoran Kostic

Pisao i zamolio za pomoć, da pregleda i predloži izmene. Hvala još jednom puno.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:15 08.12.2011

Re: Zoran Kostic

Zoran Kostic

Car! Naziv fonta: Taurunum
Hansel Hansel 21:41 08.12.2011

Re: Zoran Kostic

Уроше, ако не нађеш лингвисте, питај па ћемо да тражимо ко зна, а имамо и речнике Матице српске, Клајна, Вујаклију... удружено ћемо да листамо и мозгамо!

А најлепши ћириличКи (по Клајну, молићу фино) фонт (тад се, штоно Кркар каже, тако није звао), а можда и уопште, видео сам у филму Школе народног здравља из Загреба, из 1921 - "Наше Косово". Стварно - сви натписи на (таквој) ћирилици...

А пошто ме неки већ зезају да сам почео да србујем , да напишем и ово: у филму прозведеном у Београду око 1936-7, под називом "Манастири Моравске бановине", спикер громопуцателно чита да је "посета овим манастарима прави доживљај за сваког естету, националисту и верника!"

Онда крене приповедање о сваком манастиру, а пре приче о сваком, преко првог кадра стоји назив манастира, Мирослављевим писмом. Али - латинизованим! :smajli-koji-se-uzdržava-od-smajlija:
mlekac mlekac 22:05 07.12.2011

Ja sam malo

zbunjita?

Mislem, volem sto se prave dobri cir. fontovi, al' mi nije jasno sta mi sad treba da radimo? Da instaliramo pa da proverimo u praksi, ili... ????

Inace, cestitke za ovo (zamal' da zaboravim!)
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:11 07.12.2011

Re: Ja sam malo

Mlekac, instaliraj i uživaj, dobar font uvek treba. I ćirilična i latinična varijanta su zaista sjajne, milina ih gledati u dokumentu
naslovi naslovi 04:18 08.12.2011

Molim

te da za nas malo sporije u IT vodama objasnis kako da preuzmemo ovo sa sajta. Nesto probala ali... Dodje mi da pocnem da pevam u turbo-dvojkE _ "Ocu muza IT inzenjeeeeraaaa...naravno sa sve zurlama
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:35 08.12.2011

Re: Molim

naslovi
te da za nas malo sporije u IT vodama objasnis kako da preuzmemo ovo sa sajta. Nesto probala ali... Dodje mi da pocnem da pevam u turbo-dvojkE _ "Ocu muza IT inzenjeeeeraaaa...naravno sa sve zurlama


Evo popodne. da uhvatim koji minut skucaću detaljno uputstvo
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:37 08.12.2011

Re: Molim

Evo obećane procedure:

Za windows:

1. Odeš na stranicu ovde.
2. Klik tamo gde strelica kaže
3. Navedi se u downloads folder,(tamo gde skidaš sve sa neta i raspakuj arhivu sa fontovima ova se arhiva zove ubuntu-font-family-0.80.zip
4. Izaberi Start > Settings > Control Panel i dupli klik na Fonts folder
5. Izaberi File > Install New Font i navedi se na raspakovani folder koji se sad zove ubuntu-font-family-0.80
6. Proveri jel` opcija Copy fonts to the Fonts folder tj. chek box "štikliran"
7. Klik OK i to je to

Linux:
Raspakovati arhivu bilo gde, otvoriti folder i sadržaj iskopirati i folder .fonts u Home direktorijumu (tipična putanja /home/USERNAME/.fonts)
U terminalu osvežiti fonts cashe komandom sudo fc-cache fv

OSX

1.Raspakovati arhivu
2. U raspakovanoj arhivi dupli klik na svaku od verzija fonta instalira font

krkar krkar 08:20 08.12.2011

Font pa font


Hajte bar vi ubuntaši uvedite zvanično slog umesto tog idiotskog font koji su polupismeni majmuni preuzeli sa kompjuterima.

Slog se u srpskom koristi preko 200 godina, sasvim normalna i živa reč, tehnički ispravna, oblikovno ispravna, svaki grafičar, urednik, slagač... poznavali su je i savršeno razumeli šta znači - sve dok se nisu umešali diletanti.

Slog je ono što se slaže, najmanja grafička jedinica, slaže je slagač koji je nekad bio ručni pa su postojali redni i stranični mašinski slagači. Slog je takođe i određeni grafički oblik celog pisma, dakle skup svih znakova napravljenih po zajedničkim principima, proporcijama...

Kao što je kod nas slog zato što se slaže, tako je kod Engleza font zato što se lije od olova. Dok se slagalo i lilo nikome na pamet nije padalo da slog zove font jer se neznalice nisu mešale u ono o čemu ništa ne znaju. Dočim danas...

Upotreba reči font je marker nepismenosti i neobrazovanosti. Pa da prostite.
opetnaistommestu opetnaistommestu 08:51 08.12.2011

Re: Font pa font

Hvala ti za ovu informaciju, nisam znao poreklo reči font, a tek što nisam ni kontao da su slog i font ista kategorija... Samo, mislim da si malo preoštro reagovao jer ovo ne može spadati u najšire okvire obrazovanja i pismenosti pa da očekuješ(mo) da ljudi to znaju u startu (da ne kažem - po difoltu). Ipak si ovde zašao u istoriju, tehnologiju štampe i lingvistiku.
Hm. Slog. Sad kada sam pročitao objašnjenje savršeno mi je logično da bi trebalo da preimenujemo ovo što zovemo fontom, ali glava se ne da, svaki put kada izgovorim reč slog mozak štucne. :)
maksa83 maksa83 09:33 08.12.2011

Re: Font pa font

Hajte bar vi ubuntaši uvedite zvanično slog umesto tog idiotskog font koji su polupismeni majmuni preuzeli sa kompjuterima.

Krkare, Srbine!

P.S. Šta ti je to "kompjuter"?
Colin_bgd Colin_bgd 10:33 08.12.2011

Re: Font pa font

Slog se u srpskom koristi preko 200 godina...

Ne zivimo pre 200 godina, nego sad. Jezik nije bogomdan, nego je ziva stvar. I uvek je bilo vaznije sta se kaze, nego kako se kaze (a i sta se pise, nego na kom pismu se pise)...

Sve je stvar licnog izbora...
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:41 08.12.2011

Re: Font pa font

Pa vidiš da ne kukamo džaba za lingvistima!

Ideja mi se dopada vrlo rado bi uveo termin slog, ima još nekoliko nedoumica, nije da nema posla

NNN NNN 10:46 08.12.2011

Re: Font pa font

maksa83
Hajte bar vi ubuntaši uvedite zvanično slog umesto tog idiotskog font koji su polupismeni majmuni preuzeli sa kompjuterima.

Krkare, Srbine!

P.S. Šta ti je to "kompjuter"?


Upotreba reči kompjuter je marker nepismenosti i neobrazovanosti
(reč računar se već 200 godina koristi u srpskom...)


Ps. hvala krkaru za informaciju a i što unosi živost na blog.
maksa83 maksa83 11:13 08.12.2011

Re: Font pa font

Ps. hvala krkaru za informaciju a i što unosi živost na blog.

Krkar je inače u pravu, ono što u grafičkoj industriji zovu font je zapravo ... hah, typeface + atributi. Npr.: "Times New Roman, 10pt, Italic" je jedan font, "Times New Roman, 12pt, Bold" je drugi font.

Mene samo stra' da ne krene da nam uvodi i 200 godina stare srpske reči "fascikla" i "datoteka" umesto foldera i fajla, pa "razvodna kutija" umesto hub, kao onomad veselih devedesetih Milenko Vasić iz MikroKnjige ("SitnoKnjiga" ) kad je krenuo da ćirilizuje i posrbljava termine na veselje i sprdnju zajednice.


P.S. Volim devedeseto
buba_truba buba_truba 11:16 08.12.2011

Re: Font pa font

maksa83
Hajte bar vi ubuntaši uvedite zvanično slog umesto tog idiotskog font koji su polupismeni majmuni preuzeli sa kompjuterima.

Krkare, Srbine!

P.S. Šta ti je to "kompjuter"?


Bezobrazan si, maxo...
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 13:13 08.12.2011

Re: Font pa font

uros_vozdovac
Pa vidiš da ne kukamo džaba za lingvistima!

Ideja mi se dopada vrlo rado bi uveo termin slog, ima još nekoliko nedoumica, nije da nema posla



Meni je nekako slog prevod za record. Napravila bi se zabuna.
maca22 maca22 15:28 08.12.2011

Re: Font pa font

Me-ni je slog ka-da o-va-ko po-de-lim re-ci.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:41 08.12.2011

Re: Font pa font

Mene samo stra' da ne krene da nam uvodi i 200 godina stare srpske reči "fascikla" i "datoteka" umesto foldera i fajla


A čini mi se da je, još pre stare srpske reči fascikla, korišćena i reč direktorijum, koja, po svemu sudeći, mora onda biti staroslovenska.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 16:10 08.12.2011

Re: Font pa font

marco_de.manccini
Mene samo stra' da ne krene da nam uvodi i 200 godina stare srpske reči "fascikla" i "datoteka" umesto foldera i fajla


A čini mi se da je, još pre stare srpske reči fascikla, korišćena i reč direktorijum, koja, po svemu sudeći, mora onda biti staroslovenska.



direktorijum?

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:56 08.12.2011

Re: Font pa font

Hansel Hansel 22:14 08.12.2011

Re: Font pa font

krkar
Kao što je kod nas slog zato što se slaže, tako je kod Engleza font zato što se lije od olova. Dok se slagalo i lilo nikome na pamet nije padalo da slog zove font jer se neznalice nisu mešale u ono o čemu ništa ne znaju. Dočim danas...Upotreba reči font je marker nepismenosti i neobrazovanosti. Pa da prostite.

Ja pokušavam da nađem tu vezu između livenja (olova) i "fonta", ali mi ne uspeva ni uz rečnike koje imam, može etimologija?

A ovo za slog sam morao da proverim, jer pamtim iz mlađahnih dana, kad sam se muvao po jednoj štampariji, da je postojalo posebno (za mene "mistično" ) odeljenje iza jednih vrata na kojima je pisalo: FOTO SLOG. Video sam nekad jednu stranu na filmu, pa mi otprilike bi jasno, ali nikad ne čuh da je neko vrstu, tip slova nazivao XY slogom (doduše, u "olovnom delu" uglavnom je bio dostupan jedan oblik, koliko se sećam, u varijantama - sitnije/krupnije, kurziv/masna (ne znam da masna zvahu drukčije) - da, govorilo se o sitnijem i krupnijem slogu. Elem, šta kaže Rečnik MS (nemam drugi, pljuj samo MS ):
слог ... 2. штамп. сложена слова за штампање неког текста; отисак слова (у штампарији) - После саветовања ... лежао је ... у штампарији већ припремљен слог целог броја листа. Пиј. Тај текст ... у густом... и тешко читком слогу гласио је дословно... Крл.

A šta kažeš da prihvatimo nove reči za samo određeni "potpojmove", pa da tako imamo finese u značenju? Glupo da tražimo, recimo, providnost (ili prozračnost, što bi rekli Hrvati), transparentnost, bre, zvuči! Al' stvarno, bez zezanja, ima takvih primera. Neko se zeza s računarima od pre 200 godina, ali sam zaista našao tu reč u "Glasu" iz 1878. Naravno, iz konteksta se dalo zaključiti da su to tada morale biti - računovođe...
Jukie Jukie 22:39 08.12.2011

Re: Font pa font

maca22
Me-ni je slog ka-da o-va-ko po-de-lim re-ci.

Pe-
vam
vam
pe-
smu
naj-
u-
žu
o
pu-
žu.
E
moj
pu-
že,
na
te-
be
se
tu-
že:
Puž
je
stvor
vr-
lo
spor.
Puž
pu-
že
uz
stab-
lo
ru-
že
vr-
lo
spo-
ro.
Na
vrh
ne-
će
sti-
ći
sko-
ro.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 00:33 09.12.2011

Re: Font pa font

Ja pokušavam da nađem tu vezu između livenja (olova) i "fonta", ali mi ne uspeva ni uz rečnike koje imam, može etimologija?


Zbunjuje te amerikanizacija No, ako kreneš od engleske varijante - FOUNT, onda etimologija ide u dva pravca 1. Fontana (izvor) i 2. Livnica

1. Fontana

Type designer and SOTA Typography Award 2007 recipient David Berlow claimed that “it’s mostly believed to have originated in France, where the idea of a spring of water (fontaine) was close enough to the ideas that spring from words, I guess, to merit the additional definition of the word…” Jim Rimmer expounded a variation on that theory. “Font sprung fom the word fount (still used today in the UK) meaning a source from which words gushed.”

2. Livnica, tj. Foundry

However another theory seems more plausible ... As Norbert Florendo explained in that same Typophile discussion:

The term font would be derived from fount and foundry going back to the manufacture of type using molten metal. The fount was the reservoir or pot of molten lead/tin/antimony which was used for casting individual type characters, and eventually complete lines of type (linecasters, Linotype contraction of ‘line-of-type’).

Originally – when type still were little blocks of metal or wood and thus only fit for a specific size – a font was a single point size of a complete set of characters for setting text, so for example Centaur Roman 16 point (according to living legend Matthew Carter the most beautiful size of Centaur). With the advent of film type and eventually scalable outlines the term font became size-independent.

I na kraju:

Norbert Florendo commented with this concise explanation:

font is what you use, and typeface is what you see.

***

They're Not Fonts

It seems that just about everyone is using the word “font” when they are referring to a typeface. “Fonts” and “typefaces” are different things. Graphic designers choose typefaces for their projects but use fonts to create the finished art.

Typefaces are designs like Baskerville, Gill Sans or Papyrus. Type designers create typefaces. Today they use software programs like Fontographer or Font Lab to create the individual letters. A few still draw the letters by hand and then scan them into a type design application.

Fonts are the things that enable the printing of typefaces. Type foundries produce fonts. Sometimes designers and foundries are one and the same, but creating a typeface and producing a font are two separate functions.

A little history may help. John Baskerville created the typeface design that bears his name. Creating the design was a multi-stage process. First, he cut the letters (backwards) on the end of a steel rod. The completed letter is called a “punch.” Next, Baskerville took the punch and hammered it into a flat piece of soft brass to make a mold of the letter. A combination of molten lead, zinc and antimony was then poured into the mold and the result was a piece of type the face of which was an exact copy of the punch. After Baskerville made punches for all the letters he would use and cast as many pieces of type as he thought he would need, he put the type into a typecase. The resulting collection of letters was a font of Baskerville type.

Over the years, there have been hand-set fonts of Baskerville type, machine-set fonts, phototype fonts, and now digital fonts. Currently, there are TrueType and PostScript Type1 fonts of the Baskerville typeface. There are Latin 1 fonts of Baskerville used to set most of the languages in Western Europe and Greek and Cyrillic fonts that enable the settjavascript:;ing of these languages. All these fonts are of the Baskerville typeface design.

Maybe it's OK for the folks that set the neighborhood church's newsletter to call them fonts; but those of us who claim to be typographers and graphic designers should refer to our tools by the correct name. So, what font is used on the Absolut Vodka bottles? I don't know. But I can tell you that the name “Absolute” is set in the typeface Futura Extra Bold Condensed.

About the Author: Allan Haley is the director of words and letters at Monotype Imaging

Skoro deset godina rasprava, slaganja, neslaganja, varijanti i tako to na
http://www.aiga.org/theyre-not-fonts/
Hansel Hansel 01:11 09.12.2011

Re: Font pa font

Uuuu, hvala mnogo, sutra čitam, sad mora da se spava!
dragoljub92 dragoljub92 08:46 09.12.2011

Re: Font pa font

Upotreba reči font je marker nepismenosti i neobrazovanosti. Pa da prostite.

pa nisi se ni ti proslavio sa svojim slogom,pošto je prava reč ,prevod,pismo dekorativno ili obično zavisi d namene
ja sam u srednjoj školi imao predmet koji se zove dekorativno pismo i premet učenja je bilo baš ovo o čemu je ovde reč.
proveri gde oćeš ali sve srednje umetničke škole a i akademije primenjene umetnosti odsek grafika imaju predmet dekorativno pismo

ako sam nepimen nisam neobrazovan ili obrnuto
NNN NNN 11:16 09.12.2011

Re: Font pa font

dragoljub92


ako sam nepimen nisam neobrazovan ili obrnuto

Dragoljub rulz!
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:50 09.12.2011

Re: Font pa font

pa nisi se ni ti proslavio sa svojim slogom,pošto je prava reč ,prevod,pismo dekorativno ili obično zavisi d namene


Što reče mačak Beni - Kako se čudno piše V-O-D-A iliti u neprevedenom stanju: P-E-T-R-O-L. Gosh, that’s a funny way to spell water

Pismo je typeface, slog je font.

Slog/font je alat, pismo ili typeface je ono što se, prvo kreira (pa makar i od dizajnera ) a potom vidi kada se slogom (a može i fontom ) otipka, otisne, otprinta.


proveri gde oćeš ali sve srednje umetničke škole a i akademije primenjene umetnosti odsek grafika imaju predmet dekorativno pismo


Evo recimo jedan udžbenik za grafički dizajn lepo daje odgovor zašto, čak i oni koji su ga čitali ne znaju razliku između pisma i sloga:

7.3. Pismo i font

Pismo je osnovni pojam u tipografiji. ... Sastoji se od svih slovnih i ostalih znakova ... koji imaju krakteristiku jednoobraznosti ...

Font je pojam koji je ... postao praktično istovetan sa pojmom pismo, te danas gotovi svi kada kažu font, zapravo misle na pismo. Međutim, kroz celu istoriju tipografije, font je predstavljao sve znakove jednog pisma u jednoj veličini.

Pa onda kaže:

Iako ova podela na font i pismo ima svoj smisao i praktičnu svrhu, danas se gotovo u potpunosti izgubila. Tako i u ovom tekstu da bi se izbegla zabuna, ova dva pojma se koriste kao istoznačni (sinonimi).

I naravno, onda je pitanje lične opredeljenosti da se pamti razlika, pa makar se i ne koristila ;>


                    
freehand freehand 11:53 09.12.2011

Re: Font pa font

Font je pojam koji je ... postao praktično istovetan sa pojmom pismo, te danas gotovi svi kada kažu font, zapravo misle na pismo. Međutim, kroz celu istoriju tipografije, font je predstavljao sve znakove jednog pisma u jednoj veličini.

Jebote, niko da obrati pažnju na moj post i link ka slovolikovima?!

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:05 09.12.2011

Re: Font pa font

Jebote, niko da obrati pažnju na moj post i link ka slovolikovima?!


Kao primer rogobatnog teksta ili po rekordnom broju fraza "Lepša Ćirilica" po kvadratnom santimetru, ili nešto drugo?

"На овим странама можете да преузмете словоликове Лепше Ћирилице.Сва слова у словоликовима Лепше Ћирилице су обликована по принципима Лепше Ћирилице. Како и зашто, прочитајте у чланку Лепша Ћирилица у ПДФ формату на страни Лепша Ћирилица"

Ne znam kakav je, ali bih ga možda i pogledao da se reklamira ovako:

На овим странама можете да преузмете словоликове Лепше Ћирилице. Сва слова су обликована по принципима Лепше Ћирилице. Како и зашто, прочитајте у чланку (ПДФ формат) на страни Лепша Ћирилица
freehand freehand 12:14 09.12.2011

Re: Font pa font

Dont Fear The Reaper
Jebote, niko da obrati pažnju na moj post i link ka slovolikovima?!


Kao primer rogobatnog teksta ili po rekordnom broju fraza "Lepša Ćirilica" po kvadratnom santimetru, ili nešto drugo?

"На овим странама можете да преузмете словоликове Лепше Ћирилице.Сва слова у словоликовима Лепше Ћирилице су обликована по принципима Лепше Ћирилице. Како и зашто, прочитајте у чланку Лепша Ћирилица у ПДФ формату на страни Лепша Ћирилица"

Ne znam kakav je, ali bih ga možda i pogledao da se reklamira ovako:

"На овим странама можете да преузмете словоликове Лепше Ћирилице. Сва слова су обликована по принципима "Лепше Ћирилице". Како и зашто, прочитајте у чланку (ПДФ формат) на страни Лепша Ћирилица"


Kao izvor nekoliko desetina baš lepih ćiriličnih fontova.
Ima krševa, ima nedorađenih, ima tehnički nesavršenih... Ali dovoljno dobrih za potrebe "običnih" korisnika, a profesionalac uvek može da "doradi" ono što je problematično.
U situaciji u kojoj je nedostatak ćiriličnih fontova hroničan meni je ovaj sajt bio pravo otkriće.
abrasax abrasax 17:17 11.12.2011

Re: Font pa font

Slog je ono što se slaže, najmanja grafička jedinica, slaže je slagač koji je nekad bio ručni pa su postojali redni i stranični mašinski slagači. Slog je takođe i određeni grafički oblik celog pisma, dakle skup svih znakova napravljenih po zajedničkim principima, proporcijama...


Krki, slog je jedan izgovorni pokret, pa ako sa fonetske strane gledaš, njemu može ali ne mora odgovarati jedan grafički lik. Što je ovo bitno ne znam, čisto da ne bude zabune...
A za drugi deo definicije, svaka čast. Nikad ti ne preteruješ mnogo
freehand freehand 08:56 08.12.2011

Baš je lep

Onako, brzinski, liči mi na Frutiger.
Nemam sad mnogo vremena, ali - Krkare, taman hoću da ti puknem preporuku a ti u poslednjoj rečenici zasereš do vrata.
Pa nije to prva glupost koja je ko ambrozija ušla u jezik, i odomaćila se ko paradajz.
Al to ne znači da je 99.8% ljudi koji se računarom služe a hoće da kažu nešto na temu vrste slova glupo i neobrazovano jer koristi neadekvatan pojam koji se tebi ne dopada.
koksy koksy 09:12 08.12.2011

Re: Baš je lep

freehand
Onako, brzinski, liči mi na Frutiger.
Nemam sad mnogo vremena, ali - Krkare, taman hoću da ti puknem preporuku a ti u poslednjoj rečenici zasereš do vrata.


ako ne oglasi nekoga idiotom, krkaru automatski propadne dan. to je njemu jedna vrsta zamene za bensedin.
krkar krkar 14:53 08.12.2011

Izvinjenje

Izvinjavam se vecini blogopucanstva.

Navod o nepismenosti odnosio se na one kojima je posao ili duznost da znaju ds se kaze slog, ne na sve one koji koriste naziv iz kompjuterskog programa ili nekog drugog izvora
freehand freehand 15:10 08.12.2011

Re: Izvinjenje

krkar
Izvinjavam se vecini blogopucanstva.

Navod o nepismenosti odnosio se na one kojima je posao ili duznost da znaju ds se kaze slog, ne na sve one koji koriste naziv iz kompjuterskog programa ili nekog drugog izvora

Aleluja!
Biće, ipak, propast sveta...

Krkare - za izvinjenje.
Ali, opet: otvoriš bilo koji program sa kojim radiš bilo šta što ima veze sa tekstom (manje-više svi) i pogledaš šta piše tamo gde ti nudi opcije za izmenu karakteristika slova i teksta.

A onda:
MyFont
dafont
FontSpace

To o čemu govoriš može imati veze sa štampom (ili drukerajem), samo onda nema pointa nego su u pitanju ciceri, petit i garamond...

PS - za ljubitelje slovolikova - topla preporuka: ЋИРИЛИЦА
nani.bacciabiggia nani.bacciabiggia 17:29 08.12.2011

Re: Izvinjenje

krkar
Izvinjavam se vecini blogopucanstva.

Navod o nepismenosti odnosio se na one kojima je posao ili duznost da znaju ds se kaze slog, ne na sve one koji koriste naziv iz kompjuterskog programa ili nekog drugog izvora


Bravo krkar majstore za izvinjenje.
Hansel Hansel 22:48 08.12.2011

Re: Izvinjenje

freehand
... i pogledaš šta piše tamo gde ti nudi opcije za izmenu karakteristika slova i teksta.A onda:MyFontdafontFontSpaceTo o čemu govoriš može imati veze sa štampom (ili drukerajem), samo onda nema pointa nego su u pitanju ciceri, petit i garamond...PS - za ljubitelje slovolikova - topla preporuka: ЋИРИЛИЦА

Izgleda da sam ja napisao slično gore svojim rečima, ne pročitavši sve komentare na blogu, pa ni ovaj tvoj...
dragoljub92 dragoljub92 09:02 09.12.2011

Re: Izvinjenje

To o čemu govoriš može imati veze sa štampom (ili drukerajem), samo onda nema pointa nego su u pitanju ciceri, petit i garamond

tačno,nekad bilo svi ti naziov su suštinski označavali tačke-pointi .cicero i company su zamene za broj tačaka koje podrazumevaju veličinu slovaali to je sve prošlost sada se radi sa pikselima i to je to.dok ovo kuckam ispred mene stoje slepljena olovna slova mog nadimka koje sam "pozajmio" svojevremeno iz štamparije a izgubio sam slog koji mi sa svojim punim imenom koji mi je izlio u linotipu prijatelj.ako neko ovde zna šta je linotip onda zna zašto i to zovem slogom.
freehand freehand 09:06 09.12.2011

Re: Izvinjenje

cicero i company su zamene za broj tačaka koje podrazumevaju veličinu slovaali to je sve prošlost sada se radi sa pikselima

Ne radi se sa pikselima u štampi.
Dot ili dpi (dots per inch) označava rezoluciju/veličinu odštampane tačke. Piksel je veličina tačke u digitalnom svetu.
dragoljub92 dragoljub92 09:50 09.12.2011

Re: Izvinjenje

Ne radi se sa pikselima u štampi.
Dot ili dpi (dots per inch) označava rezoluciju/veličinu odštampane tačke. Piksel je veličina tačke u digitalnom svetu.

sad će cepimo dlačku načetvoro,
netkad se štampalo klasičnim mašinama i vršio ručni prelom teksta i koristila su se tadašnja merila ,standardi za veličinu slova zvani tačke/pointi/ i to u takozvanom "vrućem slogu" kad se sa ručnog slaganja,pogelej si,da ne rečem ibid,pod vruć slog,daklem,prešlo se na linotip i kako je već dalje teko razvoj grafičkog izdavaštva da bi se došlo do današnjeg doba kad se vrši kompjuterski prelom i kompjuterska štampa,shodno tome uvedeni su i novi nazivi za standarde .
nedkad point bio merka za sve danas piksel.
opanak-cipela-patika logički sled upotrebe/naziva za obuću ili sam ispanuo sokratoliki majmun
freehand freehand 10:05 09.12.2011

Re: Izvinjenje

ili sam ispanuo sokratoliki majmun

Ako nastaviš u ovom smeru dovešćeš u sumnju tu svoju diplomu, ako si završio tu grafičku.
Piksel je veličina tačke u digitalnom svetu; na ekranu, u fotoaparatu. etc.
Štampa se u tačkama, jer se fizički štampaju tačke. Bez obzira na tehnologiju, bez obzira da li ih otiskuje ofsetna mašina, majstor na situ, ili laserski štampač, ili UV printer. Te odštampane tačke su dots, jedinica kojom izražavamo njihov broj (što direktno utiče na kvalitet štampe)izražava se kao dpi, već rekoh.
Naravno da su moguća preračunavanja, ali se pikseli ne štampaju.
I tačka.
dragoljub92 dragoljub92 10:44 09.12.2011

Re: Izvinjenje

I tačka.

da dovedem u sumnju svoju nepostojeću diplomu srednje škole tipa tehničar grafičkog dizajna,koju i inače i nemam.

uzmi bilo koji alat za pravljenje slova/fotova/ i videćeš da on radi sa pikselima a dot. je preživeli naziv/standard za biloštbilokako odštampano-skenirano ili šta već...
moja poruka je da nove tehnologije povlače za sobom i nove nazive,nekad stari nazivi odgovaraju i bivaju zadržani nekad ne i tu se ne može ništa.
.

cela ova tema je otišla u off kad je krkar u svoj svojoj sujetnoj nadobudnosti otvorio naslov moj je največisa ponaslovom pismenost=obrazovanost i kao i svaki samoproklamovani intelektualac napravio ponovo od sokrata majmuna brkajući da pojam pismenosti ne mora nužno da podrazumeva i obrazovanost
pošto svako ko svoje misli može da pretvori u grafički oblik zvani pismo ili da tuđe pismo čitajući pretvori u misli jeste pismen bez ikakvih ograda ali smisao i način komponovanja slova reči i rečenica pokazuje nivo njegovog obrazovanja pa može da bude pismen i neobrazovan,pismen i poluobrazovan i obrazovan koji u sebi podrazumeva pismenost.znači pismenost može da postoji bez obrazovanja ali obrazovanje ne može bez pismenosti.
u kakvoj su krolaciji sad sokrat i majmun?
freehand freehand 11:11 09.12.2011

Re: Izvinjenje

uzmi bilo koji alat za pravljenje slova/fotova/ i videćeš da on radi sa pikselima a dot. je preživeli naziv/standard za biloštbilokako odštampano-skenirano ili šta već...
moja poruka je da nove tehnologije povlače za sobom i nove nazive,nekad stari nazivi odgovaraju i bivaju zadržani nekad ne i tu se ne može ništa.

Dragoljube, dilbere, govorim o ustaljenoj terminologiji.
Gledajući strogo teoretski - piksel jeste najmanji sastavni deo slike kojim možeš manipulisati.
No u praksi - sve što se tiče štampe izražava se u dpi.
Mislim - probaj da nazoveš štampariju i da se dogovoriš sa njima o štampi kroz piksele.
Ili će ti trebati digitron, ili ćeš morati da držiš otvoren Fotošop.


maksa83 maksa83 11:15 09.12.2011

Re: Izvinjenje

uzmi bilo koji alat za pravljenje slova/fotova/ i videćeš da on radi sa pikselima

To možda nekad davno, u zadnjih 20 godina kad su se vektorski fontovi rasprostrli ti alati rade sa Bezijeovim krivama, a zapravo i sa kodom - postoji regularan programski jezik unutra preko kog dizajner fonta opisuje kako se znak iscrtava, a font renderer to interpretira. Font dizajnera tačke najveći deo vremena ne zanimaju dok ne dođe do glyph scalinga kad treba da odluči šta se dešava ako je dostupno toliko-i-toliko tačaka. Pixeli dakle figurišu u svemu, ali se font ne definiše pixelima.
dragoljub92 dragoljub92 11:25 09.12.2011

Re: Izvinjenje

Mislim - probaj da nazoveš štampariju i da se dogovoriš sa njima o štampi kroz piksele.
Ili će ti trebati digitron, ili ćeš morati da držiš otvoren Fotošop.

slobodnoruki sticajem čudnih okolnosti si ovo pomenuo a ja sam sticajem opravdanih okolnosti radi vizit kartu za jednog rođaka u jednoj vrlorazvijenoj zapadnoj zemlji i tamo su mu u štampariji izrazito tražili da konačno rešenje bude u jpeg formatu ili u psd-u nikako u corelovom formatu a u kontaktu sanekim grafičarima sam ustanovio da pojedini i ne umeju da koriste corel ,što ako znaš razliku u načinu obrade podata u corelu i fotošopu pokazuje mnogo i o ovoj temi i o širini same teme za sebe.
pošto je suština onoga što sam ovde napisao izgleda izgubljena u magli sa raznim drugim gegajućeletećim objektima jednostavno ću reć

nova vremena novi običaji,napisao bi ja to i na latinski ali istotakodže nemam ni diplomu gimnazije pa neznam.
freehand freehand 11:44 09.12.2011

Re: Izvinjenje

Vidi, Dragoljube: tvoje postove kao da pišu dva različita čoveka, po pismenosti i smislenosti.
Dakle, teoretski gledano - piksel jeste prevladao u terminologiji koja se bavi slikom, pa i štampanom (ovo priznajem teška srca), mada će to u praksi tražiti još vremena, i to ihaj.
tamo su mu u štampariji izrazito tražili da konačno rešenje bude u jpeg formatu ili u psd-u nikako u corelovom formatu

Ovo nema veze sa mozgom. Fotošop je program za obradu rasterskih slika koji ima mogućnosti da manipuliše i vektorima.
Korel je program za rad sa vektorima, koji ima mogućnost da radi i sa bitmapama (rasterskim slikama).
Iz Korela možeš fajl za štampu da izvezeš kao vektorski ili rasterski, ne obavezno .cdr, pa i kao .ai, ili .eps koje prepoznaju i svi drugi programi koji tretiraju vektorske fajlove, te na njima mogu interveisati i menjati ih.
Takođe, iz Korela možeš izvesti i bitmapu, pa i kao .psd.
problem sa .cdr ekstenzijom je što je ne čita nijedan drugi program, tako da onaj ko bi hteo da otvori takav fajl mora obavezno da ima instaliran Korel. Dodatni problem je što ranije verzije ovog programa ne čitaju nove (Korel x3, na primer ne otvara fajlove snimljene kao x5), i to se rešava jedino tako što fajl snimiš kao raniju verziju...


No, ako sa ovim nastavim ugnjaviću nevine ljude bez potrebe.

P.S. dodatno - nijedna štamparija ne traži .psd format (sem ako sumnjaju da će dobiti krš pa da mogu da intervenišu na lejerima), a i .jpg vrlo retko. Znači, ranije je zakon bio .tif, danas .eps i .pdf.
Sad stvarno tačka.

dragoljub92 dragoljub92 11:45 09.12.2011

Re: Izvinjenje

To možda nekad davno, u zadnjih 20 godina kad su se vektorski fontovi rasprostrli ti alati rade sa Bezijeovim krivama,

maxo sve si u pravu al si ad podigo temu na viši nivo gde veća polovina blozera više i ne može da isprati dijalog na temu kad i zašto upotrebljavati corel,bezijeove krive,a kad pfotosho,bitmapipogdgrupa pixeli,i zašto su bolja slova koje stvara corel a lošija u photoshopu a to već zadire u stručne rasprave između vas programera i primenjenih grafičara,ja nisam ništa od toga i imam samo radoznalost potkrepljenu obaveštenošću o pojedinim tehnikama štamparstva.
a ako krenemo u štamparstvo morali bi da pđemo sa gutenbergovim drvenim slovima i tadašnjim standardima,pojma neznam koji su bili,pa do pronalaska livenih slova ,pa linotipa kao savršenijeg i dalje u beskrajon.. zar ne?

izvini idem sad da pokušam da ponovo opljačkam poštu pošto mi to juče nije uspelo,verovatno neće ni danas jer su mi nepoznati standardi legalnog pljačkanja pošte u vidu uzimanja natrag već uplaćetog osiguranja gotovim novcem kod osig. društva a povratak istog je moguć samo u vidu pljačkanja pošte ili banke a kod ni jednog nemam račun.misli srbija je bre ovo što da komplikujemo kad možemo da gordijemo.
dragoljub92 dragoljub92 14:07 09.12.2011

Re: Izvinjenje

Vidi, Dragoljube: tvoje postove kao da pišu dva različita čoveka, po pismenosti i smislenosti.

ko drugčije kaže kleveće i laže,
bate slobodnoruki zar ne vidiš da nas je grafički nepismeni krkar navuko da merimo čiji je veći.on je iz nekog levog rečnika izvuko desni zaključak da su slovca isto što i slog i dalje nastavio sa dokazivanjem da je sokrat ustvari majmun.uroš e lepo zatražio pomoć oko xxxx a mi smo se navukli na stručnu raspravu povodom nestručne tvdnje stručnjaka za onoiovo.
uroš je već dobio atresu za pomoć u prva tri četiri posta a sve ovo ostalo je kafansko merenje tipa čii je veći u cilju zabavljanja blogosfere.

yebati ovo delta osuguranje ne dadoše mi da opljačkam ni poštu ni poštansku štedionicu,rok od 15 dana se pretvorio u volšebnih 15 radnih dana ili odokativno tri nedelje plus predstojeći praznici tipa bižičnjaci ramadanovići hanukovići staronovegodine i nove starogodine sa pravim božićem tipa pravoslavnog po važećem egipatskorimskim neznabožačkim kalendarom ja ću svoj novac da otmem tek tamo mart-novembar sledeće godine i vi meni tu nešto corelišete,fotošoširate u bezijerovim pixelima,ajde begaj
crossover crossover 12:42 10.12.2011

Re: Izvinjenje

bate slobodnoruki zar ne vidiš da nas je grafički nepismeni krkar navuko da merimo čiji je veći.


Обојица имате од мене по типометар за рођендан. Мислим, кад већ мерите, да мерите к’о људи, у цицерима. :)
jasnaz jasnaz 15:25 08.12.2011

:


još malo prostora za profesionalce koji

POKLANJAJU !

dobrih stilova nikad dosta -- hvala Ubuntu!

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:27 08.12.2011

глупа питања

Ја студентима увек кажем да се не снебивају и да питају, јер нема глупих питања, а чак и да има да је боље бити глуп на часу а паметан на испиту него обрнуто. Дакле, и покрај тога (а можда и због тога) што користитим компјутере кад фонтова (избора истих) и осталих квака (рецимо мишева) није ни било, мени ни дан данас све то није јасно.

- Кад инсталирам фонт код себе (да, на Ubuntu сам већ одавно и неће ме више никад видети ни Microsoft ни Apple), направим неки документ који користи те фонтове и онда га пошаљем некоме заљубљеном у docx формат што отвара у Wordu и ASCII фајлове, хоће ли тај несрећник видети текст овако ?? ????? ?? ???????? ??? ???

(последњи упитник није део текста, већ је ту да завршим питање упитником, да не испаднем маркер.)

- Никада нисам инсталирао ниједан фонт. Шта то уопште значи? Да ли је фонт специфичан за неки програм или "све" ради с њим? Другим речима, ако инсталирам тај фонт, да ли ће сви програми који користе фонтове одједном знати да исти постоји и нудити ми га потпуно равноправно с осталима или ја у сваком програму морам да брчкам и конфигуришем нешто? Ако је ово друго, нека хвала.

- Шта пише овде?

шишмиш шиша миша,
а миш пишти,
шишање га тишти,
ти им пиши,
и ишти
да буду тиши.


Edit: последње питање је преиначено, да би било јасније.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:45 08.12.2011

Re: глупа питања

шишмиш шиша миша, а миш пишти, шишање га тишти, ти им пиши да буду тиши?


- Кад инсталирам фонт код себе (да, на Ubuntu сам већ одавно и неће ме више никад видети ни Microsoft ни Apple), направим неки документ који користи те фонтове и онда га пошаљем некоме заљубљеном у docx формат што отвара у Wordu и ASCII фајлове, хоће ли тај несрећник видети текст овако ?? ????? ?? ???????? ??? ???


I da i ne, docx loveri koriste isti UTF-8 kao Open/Libre office, kada dokument sačuvaš kao docx morao bi da bude čitljiv svima kojima je MS office podešen na UTF.

Никада нисам инсталирао ниједан фонт. Шта то уопште значи? Да ли је фонт специфичан за неки програм или "све" ради с њим? Другим речима, ако инсталирам тај фонт, да ли ће сви програми који користе фонтове одједном знати да исти постоји и нудити ми га потпуно равноправно с осталима или ја у сваком програму морам да брчкам и конфигуришем нешто?


Sa sistemom si instalacijom dobio neku količinu fontova, taj izbor imaš npr kad kucaš dokument u LibreOffice - jedan je defaultni a imaš izbor koji želiš da ti bude u dokumentu. Ovom instalacijom dobijaš font više u izboru.
(ti ne, u Ubuntu već postoji ovakav font u drop down meniju, ti ga ispravljaš)
Dodatna instalacija fontova ti daje veći izbor, posle možeš da se igraš i sa system-wide izgledom fontova, da podesiš fontove u meniju i gde god poželiš, ali to je igračka. Korisno je imati font koji se i u latin i ćiriličnom obliku prikazuje korektno. Ovako instaliran font možeš da koristiš u svakoj aplikaciji koja dopušta custom izbor fontova, u svakoj.
EDIT:
Izmenjeni
шишмиш шиша миша,
а миш пишти,
шишање га тишти,
ти им пиши,
и ишти
да буду тиши.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:51 08.12.2011

Re: глупа питања

чекај мало, наставићу да гњавим, можда се некоме и разјасни, како они виде документ коректно ако нису инсталирали тај исти фонт?
maksa83 maksa83 17:00 08.12.2011

Re: глупа питања

I da i ne, docx loveri koriste isti UTF-8 kao Open/Libre office, kada dokument sačuvaš kao docx morao bi da bude čitljiv svima kojima je MS office podešen na UTF.

Mislim da je marco pitao "šta će biti sa mojim dokumentom ako ga uzme neko ko nema ovaj moj lepi font".

Nemam LibreOffice ali znam šta bi trebalo da se desi, dakle u specifikaciji dokumenta ne bi trebalo da stoji samo ime fonta, nego i njegovi osnovni atributi, dakle je l' monospaced ili variable width, zatim neka imena atributa oko kojih su se svi složili ("swiss" znači bezserifni, "roman" znači serifni, itd.), charset, itd. Iz toga Word izdokona koji je najbliži font koji ima a koji može da iskoristi ako nema taj tvoj.

Marco, jesam dobro protumačio pitanje?
maksa83 maksa83 17:10 08.12.2011

Re: глупа питања

I da i ne, docx loveri koriste isti UTF-8 kao Open/Libre office, kada dokument sačuvaš kao docx morao bi da bude čitljiv svima kojima je MS office podešen na UTF

Ako LibreOffice ume stvarno da napravi .docx, onda se to da lako proveriti. Nakucaj dokument i snimi ga kao .docx. Docx je zapravo običan zip sa gomilom XML-a unutra. Preimenuj ga u .zip i otvori tu arhivu, u folderu word postoji fontTable.xml u kome su opisani korišćeni fontovi sa onim atributima koje pominjem gore u odgovoru marcu. Pomoću tih atributa Word (ili bilo koji drugi program koji treba da ga prikaže) nađe adekvatnu zamenu ako nema taj tvoj.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:17 08.12.2011

Re: глупа питања

Да, Максо, одлично си разумео питања.

(А да ли Open Office уме да направи docx не знам нити хоћу да пробам. Мене је више интересовало како то, у принципу, иде кад ја пишем у чему год, а неко отвара у чему год другом. Мислим да си одговорио и на то.)
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:21 08.12.2011

Re: глупа питања

marco_de.manccini
чекај мало, наставићу да гњавим, можда се некоме и разјасни, како они виде документ коректно ако нису инсталирали тај исти фонт?


Hvala, dakle imamo Unicode.

Kako to funkcioniše otkad je Unicode standard. Scenario je: napišem ja u OpenOffice dokument na ćirilici, sa UTF-8 character encoding i Ubuntu fontom, ne embedujem font u dokument ( ne ugnezdim ga) nego ga pošaljem "golog" bez fonta, Moj korespodent ima MS Office i otvori ga normalno, office potraži taj font i ne nađe ga. On moj font zameni sa zamenskim UTF-8 fontom (u slučaju MS Office Ariel) i prikaže dokument na ćirilici sa korektnim prikazom svih slova u zamenskom fontu.

Ovaj sistem funkcioniše dokle god ima makar i jedan Unicode font instaliran na sistemu, a to je, zahvaljujući standardizaciji, bilo koji OS današnjice, dakle nema opasnosti.
Najbolje je poslati dokument sa embedded fontom, naravno, i onda si siguran što se samog dizajna dokumenta tiče, ali što se čitljivosti tiče, nemaj ni trunke sumnje da ćeš naleteti na korisnika koji nema Unicode, to se više, na sreću, ne dešava.

Mi u Ubuntu imamo sve Microsoft fontove dostupne za instalaciju, da bi se korektno prikazivale aplikacije koje zavise od MS fontova, ukoliko nisi do sada, instaliraj ih iz Terminala komandom
sudo apt-get install msttcorefonts
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:43 08.12.2011

Re: глупа питања

Аха, почињем да разумем. Пишем како хоћу, у чему хоћу, нацифрам код мене лепо да лепше не може да буде, и ако је програм који користим бар мало разуман узидаће основне информације о фонтовима које сам користио у код кад сачувам текст. Кад неко прими документ и отвори иоле разумним програмом (не мора да буде исти који сам и ја користио), ако нема баш те моје дивне фонтове, она основна информације ће бити довољна да би се нашле, колико-толико, адекватне замене међу фонтовима које та друга особа већ има на располагању. Може да не изгледа толико лепо и нацифрано као код мене, али ће бар радити и бити читљиво.

А ако се потрудим и откријем како да сачувам текст са уметнутим фонтовима онда та друга особа може и да види лепо мој текст, баш како је написан. У овом другом случају, та друга особа не може да даље мења и дотерује тај леп текст ако не инсталира нови фонт? Или може? Или кад промени нешто и реши да сачува, мора да изабере постојећи фонт? Или програм изабере сам? Или је онај уметнути још увек доступан, бар у оквиру тог документа? Или ...
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:20 08.12.2011

Re: глупа питања

marco_de.manccini
Аха, почињем да разумем. Пишем како хоћу, у чему хоћу, нацифрам код мене лепо да лепше не може да буде, и ако је програм који користим бар мало разуман узидаће основне информације о фонтовима које сам користио у код кад сачувам текст. Кад неко прими документ и отвори иоле разумним програмом (не мора да буде исти који сам и ја користио), ако нема баш те моје дивне фонтове, она основна информације ће бити довољна да би се нашле, колико-толико, адекватне замене међу фонтовима које та друга особа већ има на располагању. Може да не изгледа толико лепо и нацифрано као код мене, али ће бар радити и бити читљиво.


Da, tu se krije smisao, biće korektno, a ne sjajno. S tim da će to korektno da zadovolji ogromu većinu..
А ако се потрудим и откријем како да сачувам текст са уметнутим фонтовима онда та друга особа може и да види лепо мој текст, баш како је написан. У овом другом случају, та друга особа не може да даље мења и дотерује тај леп текст ако не инсталира нови фонт? Или може? Или кад промени нешто и реши да сачува, мора да изабере постојећи фонт? Или програм изабере сам? Или је онај уметнути још увек доступан, бар у оквиру тог документа?

Ovde je već pitanje dizajna aplikacije LibreOffice može da koristi taj uvezeni font i za editovanje primljenog dokumenta.
Dobar način za slanje je i opcija export u PDF onda dobiješ nacifran dokument u originalu gde god ga prikazuješ
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:05 08.12.2011

Re: глупа питања

Прекинули ме неки студенти, стално долазе да нешто питају.

Дакле, да наставим да досађујем, а да ли кад пошаљем некоме документ, са уметнутим или неуметнутим фонтовима, pdf или не, он може мишем да одабере део текста и онда га copy-paste у рецимо меил? Или на блог у овај прозорчић за коментаре? Је л' то сигурно ради код свакога, на сваком оперативном систему, на свакој машини, и да ли ће радити и за 5 година, ...

Dobar način za slanje je i opcija export u PDF onda dobiješ nacifran dokument u originalu gde god ga prikazuješ


Да, али није поента само у приказивању већ и у мењању. И није у питању само шта ја могу, користећи Open Office на Ubuntu машини, већ је питање и шта може моја тетка, кад добије документ од мене. А моја тетка користи Windows, има Adobe Reader али нема оппцију да уређује pdf фајлове, нема намеру да ставља Open Office, нове фонтове, итд. И зна о свему десет пута мање од мене, а ја, као што се види, не знам скоро ништа.

*

И ваљда је поента мојих глупих питања јасна до сада. Обичан корисник не зна шта ће и да ли ће бити и не воли да се чуди шта ће и да ли ће бити. Рећи таквом кориснику "хеј, људи, ставите овај фонт, супер је" није довољно.

Наравно, у овом тренутку можеш престати одговарати и закључити да сам изгубљен случај, ко ме шиша, не морам да инсталирам фонтове кад већ толико закерам.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:33 08.12.2011

Re: глупа питања


marco_de.manccini
Прекинули ме неки студенти, стално долазе да нешто питају.


Sjajno, nek zapitkuju, zanima ih, to je super.

Дакле, да наставим да досађујем, а да ли кад пошаљем некоме документ, са уметнутим или неуметнутим фонтовима, pdf или не, он може мишем да одабере део текста и онда га copy-paste у рецимо меил? Или на блог у овај прозорчић за коментаре? Је л' то сигурно ради код свакога, на сваком оперативном систему, на свакој машини, и да ли ће радити и за 5 година, ...


Razlika, umetnuti/neumetnuti fontovi je razlika između sjajno/korektno. Korektno je istovremeno funkcionalno, dakle editovanje dokumenta radi kako god. Editovanje dokumenta iz PDF (copy/paste sadržaja u bilo koji text editor) radi ukoliko se namenski ne pobrineš da onemogućiš, a i tada to onemogućivanje je sa sumnjivim uspehom, Svaki PDF dokument kreiran Oo/Lo može da se edituje na taj način.
Да, али није поента само у приказивању већ и у мењању. И није у питању само шта ја могу, користећи Open Office на Ubuntu машини, већ је питање и шта може моја тетка, кад добије документ од мене. А моја тетка користи Windows, има Adobe Reader али нема оппцију да уређује pdf фајлове, нема намеру да ставља Open Office, нове фонтове, итд. И зна о свему десет пута мање од мене, а ја, као што се види, не знам скоро ништа.

Suština u fontu jeste u prikazivanju, ideja novog fonta jeste da doda lepotu, funkcionalnost dokumenta je ista bez obzira na font. Zato tvoja tetka IMA mogućnost da funkcionalno edituje bilo koji tvoj dokument bez obzira na njegovu lepotu, nema opasnosti da zbog cifranja bilo kog dokumenta izgubi funkcionalnost, izgubiće samo estetiku, ali i dalje će biti prikazan korektno. Zamenski font samo izgleda drugačije, ali je potpuno funkcionalan, kao i original.

EDIT: Zaboravih... Za 5 godina, ko zna šta će biti, ali na ovom office polju ne očekujem neki poseban tehnološki proboj, dosta je office inertan što se razvoja tiče, za očekivati je da se tu neće mnogo menjati, osim...
Osim, moguće je, standardizacije formata, u Srbiji npr, od 31.12. 2012. godine Uredbom o kancelarijskom poslovanju uvodi se standardizacija elektronskih formata dokumenata u javnom saobraćaju, i uvodi se ODF format (Open documet format), ali to je posebna tema i pisaću o njoj u posebnom blogu. To je mudra odluka, toliko napredna za stanje informatike u Srbiji da sam ubeđen da je uvedena bez razmišljanja, slučajno i pod pritiskom.
freehand freehand 22:11 08.12.2011

Re: глупа питања

E ljudi, ne berite brigu; saće onaj multidisciplinarni trust mozgova/ekspertski tim što se potpisuje sa cerski.
Sve će da vam objasni.
Jukie Jukie 22:45 08.12.2011

Re: глупа питања

Лоше ошишани миш носи шешир.

maksa83 maksa83 23:46 08.12.2011

Re: глупа питања

Дакле, да наставим да досађујем, а да ли кад пошаљем некоме документ, са уметнутим или неуметнутим фонтовима, pdf или не, он може мишем да одабере део текста и онда га copy-paste у рецимо меил? Или на блог у овај прозорчић за коментаре? Је л' то сигурно ради код свакога, на сваком оперативном систему, на свакој машини, и да ли ће радити и за 5 година, ...

U opštem slučaju ne postoji nikakva garancija za tako nešto. PDF je uostalom smišljen da reši taj problem, jedna od njegove tri bitne komponente je da embeduje fontove u dokumentu.

Za copy-paste je malo složenija priča (pričam o Windowsima sve vreme). Kad nešto kopiraš u clipboard ta stvar može da ima više "manifestacija". Ako softver u koji pejstuješ ume da prima i prikazuje neki RTF (rich text format) oblik on će da propita clipboard pre nego što uzme njegov sadržaj "a je l' imaš ti to tvoje kao RTF?" "Nemaš? Onda daj to kao plain text" "Imaš? Daj." "U ne, to je neka slika, a?" Itd. Ako je paste target običan editor on npr. svakako neće pokupiti informacije o fontu nego će da uzme go text, itd. Dakle to naravno zavisi od softvera iz kog kopiraš i u koji pejstuješ. Verujem da su Linuxi do sada implementirali neku sličnu stvar, ali se ne bih šokirao da je to tamo fragmentirano od desktopa do desktopa (Gnome vs KDE, itd.).

Ako nekome hoćeš da daš tekst na čitanje, daješ mu PDF, i ćao.

Ako hoćete zajedno da ga drljate, onda koristite isti alat, i opet ćao.

Mislim, sve u svemu - ćao.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:51 09.12.2011

Re: глупа питања

Ћао. Скоро све сам разумео. Главно, да штете нема, а користи може и да буде и да не буде, али свакако није горе него са већином других фонтова које већ имамо по машинама.
dragoljub92 dragoljub92 14:30 09.12.2011

Re: глупа питања

Ћао. Скоро све сам разумео. Главно, да штете нема, а користи може и да буде и да не буде, али свакако није горе него са већином других фонтова које већ имамо по машинама.

marco ona izreka grešiti je ljutcki se sad proširava i glasi grešati je ljutcki ali i comjuterscki .meni deMbijan nije hteo da otvori drajvere za nvidiu jer nije umeo da učita kod pa me pitao kji je utf(ima gi gomila) i li koje već kodiranje u pitanju,ej deMbijan iliti za poznavaoce linux pa ne ume da pročita a ne mož gaoboriš brez sekirče i to ono dvoseklo.daklem glupost je idalje bezgrnična bez obzira dal je mačka Win ili Lin
pozz
abrasax abrasax 17:03 11.12.2011

Re: глупа питања

шишмиш шиша миша,
а миш пишти,
шишање га тишти,
ти им пиши,
и ишти
да буду тиши.



Je li može da se malo cepidlači? Uroše, ja sam tako shvatila ovaj tvoj poziv, pa ću da kažem, a ti mi posle reci da nisam morala

Ne odnosi se na lingvističku, već čisto praktičnu stranu upotrebe slovnih likova. Prvo ću da primetim da je sjajna stvar što su izmenjeni likovi ćirilićnih pisanih p i t, jer su unosili priličnu zabunu.

Primedba je pomalo imresionistička, pa me zanima šta bi neko ko se time bavi rekao - a odnosi se na likove slova l i lj, koji su u ovoj verziji previše špicasti.
Dodaj, na primer, ovoj pesmici i Glišu i Ljubišu što glede miša od pliša uzdišu, pa ćeš u rukopisnoj (dečijoj) verziji dobiti gomilu uzbrkanih špicastih talasića, ili jedan živahni EKG otisak, no jezički teško čitljiv. Naravno, ovo nije rukopisna varijanta, ali ne treba zanemariti njen uticaj (setimo se slučaja sa nesrećnim"dj" .
Možda sam komplikatorska nadžak-baba, ali mislim da glifovi sa nešto zaobljenijim vrhom što se spaja sa desnom ravnom linijom više odgovaraju:

[url=http://www.pravoslavlje.nl/foto_skola/cirilicna_azbuka.jpg][/url]

P.S: Adresa je u skladu sa krkijevim komentarom, naravno.
8c_competizione 8c_competizione 09:10 09.12.2011

svaka cast na promociji Srbije ...

... na neki drugi nacin od klasicnih nacina:Miloshevic-Bob-Blagojevic-Mladic-Srebrenica-....

Rado bih pomogao, ali na zhalost nisam lingvista.

Jos jednom svaka cast na inicijativi.
freehand freehand 09:22 09.12.2011

Re: svaka cast na promociji Srbije ...

8c_competizione
... na neki drugi nacin od klasicnih nacina:Miloshevic-Bob-Blagojevic-Mladic-Srebrenica-....

Rado bih pomogao, ali na zhalost nisam lingvista.

Jos jednom svaka cast na inicijativi.

Americki-guverneri-sa-Srbijom-imaju-veze-taman-koliko-i-ti-sa-inteligencijom.
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:48 09.12.2011

Uputstvo

Svo volonteri i dobrovoljci, koji makar nekad imaju minut vremena a dovoljno strpljenja neka se registruju na dopisnu listu ovde i dalji rad na lokalizaciji da nastavimo tamo.

dragoljub92 dragoljub92 09:10 10.12.2011

Re: Uputstvo

ja sve to lepo instalirao kod mene na dembianu al mi se ne pojavljuju u opcijama za postavke,a dembian.rs ne radu a ako pitam kod nas ima dbpbf da mi opali levi kroše desnom opomenom da sam promašio temu daklem tkaj da radim ?
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:09 10.12.2011

Re: Uputstvo

U Debianu probaj ovako, nakon kopiranja u folder .fonts

sudo su
fc-cache fv
dragoljub92 dragoljub92 15:21 10.12.2011

Re: Uputstvo

nešto neće,ali nema veze za sad od nedelje treba da mi stignu preostala 6 dvd-ija debiana pa ću da preinstaliram koren i sve ispočetka,ja sam ove fontove instalirao kao sistem fonts a ima još opcija -lični i drgo nešto možda zato a možda i zato što sam direktno-pretoga,iskopirao fontove u .fontconfig ,idalje su tu ,pa nešto kurcšluzira.
ek@gek:~$ sudo su
[sudo] password for gek:
Sorry, try again.
[sudo] password for gek:
gek is not in the sudoers file. This incident will be reported.
gek@gek:~$
ovo me oduševljava kad mi ispiše u konzolu .kod kog će me tuži ,kod tate il mame il ćeme pošalje kod direktora il istera sačas?
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:18 10.12.2011

Re: Uputstvo

ма јок, само ти, за казну, мења десктоп из Gnome у KDE.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:29 10.12.2011

Re: Uputstvo

Problem sa dozvoloma spetljao si nešto sa korisničkim nalogom.

Isprati ovo uputstvo, lako je.
dragoljub92 dragoljub92 19:09 10.12.2011

Re: Uputstvo

ма јок, само ти, за казну, мења десктоп из Gnome у KDE.

ja sam uvek KDE

@uroš,probaću ali mi lakše da iden preko su-lozinka i onda komande bez su ili sudo ili direktno preko root terminala.
kažem ti ad ga maximalno zezam da vidim koje su šanse da ga srušim,još nisam uspeo,a kad dobojem sve dvd idem u konačni okršaj
novo particionisanje diska i tako to
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:41 12.12.2011

Sa Launchpada

It seems like we have agreement that all three Ghe glyphs are now
acceptable, i.e. Cyrillic letter Ghe, Cyrillic letter Ghe with descender
and Cyrillic letter Ghe with upturn.

updating status to fix committed.

Shiraaz
Dalton Maag

** Changed in: ubuntu-font-family
Status: In Progress => Fix Committed

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana