Muzika

Fela Kuti - The Black President

Kazezoze RSS / 11.02.2008. u 17:38

 1.jpg

 

3.avgusta 1997 se na ulicama Lagosa okupilo vishe od milion ljudi da poslednji put oda pochast najvecem muzicharu Nigerije svih vremena Feli Anikulapou Kutiju, ocu Afrobeata i po mishljenjima mnogih najvecem revolucionaru medju muzicharima, koji je svoju revoluciju vodio oshtrim tekstovima i divljim ritmovima Afrobeata. Ubijen je AIDS-om tom opakom boleshcu koja je do sada odnela na milione zhivota u Africi

Al' da krenemo redom...

Rodjen 15. oktobra 1938 godine Olufela Olusegun Oludotun Ransome -Kuti je bio chetvrti od petoro dece u porodici Kuti. Njegov otac Israel Ransome Kuti je bio pastor i prvi predsednik Nigerijske Unije Prosvetara, a majka Funmilayo politichki aktivist i feminist, poznata i kao prva zhena koja je vozila auto u Nigeriji.

1958 godine su ga roditelji poslali da studira medicinu u Londonu, ali se on upisao na Trinity College of Music plaat. Sledece 4 godine je studirao piano, kompoziciju i muzichku teoriju, a u slobodno vreme je svirao u R & B klubovima sa jazz bendom pod nazivom Koola Lobitos. 1961 se ozhenio sa svojom prvom zhenom Remi sa kojom je dobio sina Femija.

1964 godine mu se pridruzhuje bubnjar Tony Allen, shto drastichno menja stil sviranja grupe. Sa dotadashnjeg higu licht jazz & funk stila, formira se jedan novi stil sa neverovatnom ritam energijom kojom komanduje Toni Allen - Rodjen je Afrobeat!

Dalji rast napredka u njegovoj muzici je nastao kada je 1969 prvi put otishao u Ameriku i upoznao nekoliko chlanova "Black Panther" partije medju kojima je bila i Sandra Smit,pevachica i pesnik revolucionarnih muzichkih tekstova sa kojom je nastupao u New Yorku u Ambasador hotelu. Tada je definitivno njegov lichni evolucijski muzichki jezik dobio revolucijski karakter.

Po povratku u Lagos menja naziv benda sa Koola Lobitos u Fela Kuti & Afrika '70 i stvara jednu vrstu hipi komune od nekih stotinak chlanova, gde se pushila trava, prichalo o korupciji u Nigeriji i besomuchno, do u sitne sate sviralo i plesalo.

'70 -tih Paul McCartney je bio jedan od super-starova koji su prepoznali inovaciju u Felinoj muzici i dve godine kasnije je bio u Nigeriji i vezhbao nove ritmove sa Felinim bendom dok je ovaj lezhao u zatvoru, povodom chega ga je Fela iz zatvora optuzhio da je on - jedan belac doshao da krade crnu muziku. Slichno je proshao i menadzer i aranzher James Brown banda David Mathews, kojeg je Tony Allen optuzhio da ga je James Brown poslao da kopira njegove pokrete jer ga je uhvatio kako njegov rad nogu i ruku pazhljivo zapisuje u svoju svesku. Tony Allen ima najspecifichniju svirku nozhnim pedalama od svih bubnjra na svetu. Sa Ginger Bakerom je vec bila druga pricha, on je nakon raspada Creemsa, otishao u Afriku da usavrshi svoju svirku na bubnjevima i Fela Kuti i Tony Allen su mu rado pomogli u tome. Za prave majstore sa iskrenim namerama nije bilo nikakvih problema. Zajedno su napravili i live album 1976 godine.Sa Roy Ajersom je takodje svirao.

Prvi put Fela je bio uhapshen kada je napisao pesmu "Gentleman" u kojoj je direktno osudio uticaj belaca na korumpiranu vladajucu elitu u Nigeriji. Po izlasku iz zatvora je napisao i "Lady" u kojoj ukazuje na snove africhkih zhena da postanu dame, a koje se i nakon odlaska kolonijalista klanjaju i sluzhe belim oligarhima. U istom periodu je nastala i pesma ITT (Internacional Thief Thief), a upucena je Americhkoj multinacionalnoj kompaniji - Internacional Telefoons and Telecomunikacie. Njegova popularnost, medju (vecinski) sirmashnom populacijom, dostizhe kulminaciju kada je objavio da zheli da se kandiduje za predsednika Nigerije i kada je osnovao politichku partiju pod nazivom "Movement For The People", medjutim vlasti u Nigeriji su pronashli rupu u zakonu i sprechili njegovu kandidaturu.

Tad se vec povukao zajedno sa svojim pristalicama i chlanovima banda u jedan deo Lagosa koji je nazvao Kalakuta Republika, gde je imao svakodnevnu svirku u svojoj kuci koju je nazvao "Shrine". Tu je nastala i pesma Kalakuta Show. 18. avgusta 1977 preko 1000 naoruzhanih vojnika je upalo u Kalakuta Republiku i sve spalilo i unishtilo shto im se nashlo na putu.Pri tom su Felinu majku bacili sa prvog sprata, a Fela, koji se u tom trenutku nalazio u susednoj Gani, je povodom tog dogadjaja napisao pesmu "Zombie" koja govori o vojnicima i njihovoj slepoj poslushnosti vojnoj hunti koja je vladala Nigerijom. Poznati jazz trubach Lester Bowie je bio odushevljen ovom pesmom i sam je chesto svirao. U tom periodu je u kolektivnoj ceremoniji po Yoruba tradiciji ozhenio 27 svojih plesachica, da bi im obezbedio vizu kako bi mogle napustiti haos koji se zove Nigerija. Prilikom jazz koncerta u Berlinu 1978 godine 12 od tih zhena je ostalo u Evropi. Jedna od njih je i DJ Rita Ray koja je vlasnica Londonskog kluba "Shrine". Zbog tog dogadjaja Zapad je proglasio Felu poligamistom.

Te iste godine i Tony Allen napushta band i pochinje solo karijeru. Nakon njegovog odlaska Fela je promenio chetvoricu bubnjara, ali niko nije mogao da zadovolji Felin ukus kako bi zamenio "nezamenjivog" Tony Allena. Na kraju se odluchio za dva bubnjara. Ime benda Afrika '70 je zamenio u Egipat '80 i za direktora orkestra proglasio saksofonistu Babi Anija na uprazhnjeno mesto odlaskom Tony Allena.Bandu se pridruzhio i njegov sin Femi na saksofonu, koji je neshto kasnije i sam nastavio solo karijeru sa svojim bandom Positive Force, kojeg sam imao i prilike gledati prilikom gostovanja u Amsterdamu.U tom periodu Fela je chesto svirao van Nigerije, a svirao je i u Evropi;Londonu i Amsterdamu. Ironichno je da je u svetu vecu popularnost stekao nakon svoje smrti, nego u vreme kad je stvarao. Verovatno je i to karakteristika velikih. Njegova muzika nastavlja da zhivi.

 Nakon Feline smrti njegovi sinovi Femi i Seun koji je preuzeo lidersku ulogu u Egipt '80, su nastavili sa muzichko - revolucionarnom borbom protiv korupcije u Nigeriji koja je sada gora nego ikad.Naravno taj put je nastavio i Tony Allen koji je pre nekoliko godina svirao i na Exitu...

Ja sam VELIKI Fela - Fan i imam 30-ak njegovih albuma!

 

 

 Komentari (145)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bravar bravar 17:39 11.02.2008

bez naslova

Docekasmo! DOBRODOSAO:)))
Kazezoze Kazezoze 17:43 11.02.2008

Re: bez naslova

Dochekaste!
Hvala!
Kazezoze Kazezoze 17:42 11.02.2008

Dodatak -Linkovanje

objashnjenje za one koji ne znaju kako se postavlja link, da nebi kachili youtube ekran, jer oni mnogo usporavaju otvaranje stranice.
umesto da se klikne na youtube ikonicu, treba se kliknuti na ikonicu sa linkom (to je ovaj lanac pre drveta).
kopirani link sa vrha stranice youtubea (tako ja radim) zalepite u prozoric koji vam se otvorio kad ste kliknuli na link ikonicu. kad kliknete na OK , pojavi se ovo
[url=http://www.youtube.com/watch?v=ex32qlF6Ss0][/url]
izmedju dve zagrade ][ treba neshto upisati, naprimer link
prilikom pregleda chitava adresa sa zagradama ce nestati, a ostace samo crveni link
pozz
nikson nikson 17:49 11.02.2008

Re: Dodatak -Linkovanje

kazezoze bas sam hteo da te pitam za neki link...

opa vidim sada da si ubacio

Coco Rosie Coco Rosie 17:52 11.02.2008

bravo kaze!!!


respect!

meni ipak drazi Femi..
carly carly 18:06 11.02.2008

Re: bravo kaze!!!

Meni takodje njegova muzika mi vise lezi nekako je malo brza
Miguel Dosljo Miguel Dosljo 18:10 11.02.2008

Re: Dodatak -Linkovanje

Kazezoze Kazezoze 18:12 11.02.2008

Re: bravo kaze!!!

Coco Rosie
respect!meni ipak drazi Femi..

hvala drugar, Femi je zakon. kad sam ga gledao u paradisu u amsterdamu izgledao je toliko mocno na bini da je to teshko opisati. sva ta energija se slila na publiku, tako da nije bilo osobe koja se nije pokretala. jednostavno noge same krenu...
Miguel Dosljo Miguel Dosljo 18:12 11.02.2008

Re: Dodatak -Linkovanje

hvala kazezoze!
Kazezoze Kazezoze 18:14 11.02.2008

Re: Dodatak -Linkovanje

Miguel Dosljo
hvala kazezoze!

Hvala i tebi Miguele Doshljo, opusti se i uzhivaj;-)
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:30 11.02.2008

Re: Dodatak -Linkovanje

Kazezoze

objashnjenje za one koji ne znaju kako se postavlja link, da nebi kachili youtube ekran, jer oni mnogo usporavaju otvaranje stranice.
umesto da se klikne na youtube ikonicu, treba se kliknuti na ikonicu sa linkom (to je ovaj lanac pre drveta).
kopirani link sa vrha stranice youtubea (tako ja radim) zalepite u prozoric koji vam se otvorio kad ste kliknuli na link ikonicu. kad kliknete na OK , pojavi se ovo
[url=http://www.youtube.com/watch?v=ex32qlF6Ss0][/url]
izmedju dve zagrade ][ treba neshto upisati, naprimer link
prilikom pregleda chitava adresa sa zagradama ce nestati, a ostace samo crveni link
pozz


[url=http://www.youtube.com/watch?v=ex32qlF6Ss0][/url]

jel ovako?
Kazezoze Kazezoze 18:40 11.02.2008

Re: Dodatak -Linkovanje

izmedju dve zagrade ][ treba neshto upisati, neku rech,naprimer rech -link...
i na pregledu proverish da li je ta rech pocrvenela
Dilan Dog Dilan Dog 17:54 11.02.2008

Pozdrav!

Kazezoze Kazezoze 18:13 11.02.2008

Re: Pozdrav!

pozdrav i tebi DD i uzhivaj!
))
ceda_urosevic ceda_urosevic 17:58 11.02.2008

Prosipanje vode i to

u čast prvog bloga...

P.S.
Ivana, please, neka prigodna fotka...
ivana23 ivana23 18:21 11.02.2008

Re: Prosipanje vode i to

Kazezoze Kazezoze 18:25 11.02.2008

Re: Prosipanje vode i to

Thanks Chedo!
pozz
MilutinM MilutinM 18:03 11.02.2008

Najzad...

Kaz, dočekasmo i tebe. Svaka čast za tekst i prikaz. Pošteno, nisam do sada slušao. Hvala što si mi otvorio oči.

I uši ))
Kazezoze Kazezoze 18:17 11.02.2008

Re: Najzad...

MilutinM
Kaz, dočekasmo i tebe. Svaka čast za tekst i prikaz. Pošteno, nisam do sada slušao. Hvala što si mi otvorio oči.I uši ))

Evo, napokon i mene... rekoh ti jednom da cu pisati o muzici koja nije bash mnogo slushana kod nas,
Afrobeat je jedna od tih!
MilutinM MilutinM 18:28 11.02.2008

Re: Najzad...

Afrobeat je jedna od tih!

Sada, ovim mogu da ispadnem potpuni džiber ali moram da pitam: a je li u ovu granu muzike spada Osibisa? Oni su mi obeležili mladost. Moje društvo ih je jednostavno obožavalo.
ivana23 ivana23 18:30 11.02.2008

Re: Najzad...

Kazezoze
AfrobeatMilutinM MilutinM 18:33 11.02.2008

Re: Najzad...

Mislim

Voyaya
MilutinM MilutinM 18:35 11.02.2008

Osibisa

Ili još bolje

Music for Gong Gong
MilutinM MilutinM 18:44 11.02.2008

Re: Osibisa

Ili legendarno

The Dawn
Kazezoze Kazezoze 18:44 11.02.2008

Re: Osibisa

milutine, gore sam medju prvim komentarima postavio kako se umesto tog youtube ekrana, koji usporava otvaranje stranica, postavlja link, pa bih te zamolio da prochitash;-)
MilutinM MilutinM 18:51 11.02.2008

Re: Osibisa

Izvini. Popravljeno.

Neću više da postavljam, majke mi (mada...)
MilutinM MilutinM 18:53 11.02.2008

Re: Osibisa

Ma, moram još ovo

Y Sharp

Ne ljutiš se? Da pobrišemo ova dva komentara gde si me opomenuo na youtube?
Kazezoze Kazezoze 19:06 11.02.2008

Re: Osibisa

ma ne ljutim se, a evo koliko vidim popravio si))
Osibisa je dobra, ali ona je ustvari i najpoznatija kod nas... ima toga puno dobrog u africhkoj muzici;-)
blue blue 18:06 11.02.2008

Chimamanda Ngozi Adichie

je prelepa mlada nigerijska spisateljica

Purple Hibiscus je knjiga koja me je dotakla na vishe nivoa, zaista.
njen prikaz haosa u Nigeriji me je podsetio na vec vidjeno.. a odnosi unutar porodice koja nosi knjigu su me duboko rastuzhili, sablaznili i svashta razno....
... ma .. sjajna knjiga..

e !!
ali, bio je tu josh jedan momenat. u knjizi se slusha Felina muzika...
chitajuci pomislim: eee, to Nash Kaze voli da slusha..
a bogami i mi sa njim zavolesmo.

kz kz :)
Kazezoze Kazezoze 18:21 11.02.2008

Re: Chimamanda Ngozi Adichie

e !!
ali, bio je tu josh jedan momenat. u knjizi se slusha Felina muzika...
chitajuci pomislim: eee, to Nash Kaze voli da slusha..
a bogami i mi sa njim zavolesmo.

kz kz :)

Niko ko pishe o Nigeriji i politichkoj situaciji u Nigeriji, ne mozhe da ne spomene Felu;-)
Evo chak i ja koji ne podnosim politiku, pred Felom skidam kapu.
MilutinM MilutinM 18:26 11.02.2008

Re: Chimamanda Ngozi Adichie

Sjajna knjiga. Uživao sam. A sada se sećam Fele... Omatorilo se...
ivana23 ivana23 18:28 11.02.2008

Re: Chimamanda Ngozi Adichie

blue blue 18:47 11.02.2008

Re: Chimamanda Ngozi Adichie

Kazezoze
Evo chak i ja koji ne podnosim politiku


primeceno. podrzhano.

a evo i nje. rodjena je '77. verovatno je rasla uz njegovu muziku...

Kazezoze Kazezoze 19:15 11.02.2008

Re: Chimamanda Ngozi Adichie

ja imam jednog drugara iz nigerije koji je u vreme kalakuta republike zhivio sa njima.
sad je u holandiji i kazhe mi da sam ja najveci beli fela-fan kojeg je on upoznao))
a tu knjigu cu potrazhiti, chim ugrabim malo vremena.
ivana23 ivana23 19:52 11.02.2008

Re: Chimamanda Ngozi Adichie

Kazezoze Kazezoze 20:00 11.02.2008

Re: Chimamanda Ngozi Adichie

To ivana, to je upravo slika iz kalakuta republike.
sve te devojke su plesachice u njegovoj ekipi, a mushkarci muzichari;-)
veliki orkestar je u pitanju!
ivana23 ivana23 20:06 11.02.2008

Re: Chimamanda Ngozi Adichie

Kazezoze
To ivana, to je upravo slika iz kalakuta republike.sve te devojke su plesachice u njegovoj ekipi, a mushkarci muzichari;-)veliki orkestar je u pitanju!

I pesnica!!!
Kazezoze Kazezoze 20:10 11.02.2008

Re: Chimamanda Ngozi Adichie

I pesnica!!!

da, revolucija!!!
blue blue 20:19 11.02.2008

Re: Chimamanda Ngozi Adichiea josh malopre kad si reko da ne podnosish politiku, 'tedoh da se nashalim sa onima sto se shale o sadrzhaju blogova i da upitam: "shta, pa zar ovo nije politichki blog ?"
pa se predomisliX... xixixixiii

Gorstak Gorstak 18:15 11.02.2008

Samo da

Kliknem na ono dugme preporuči pa da čitam na miru.
Na neviđeno. Znam Kazeove komentare na drugim blogovima i znam da nema greške.
Da li me to čini pripadnikom tvoje ,,ekipe"?

Dobro došao ti nama:)))
Kazezoze Kazezoze 18:23 11.02.2008

Re: Samo da

Da li me to čini pripadnikom tvoje ,,ekipe"?

Chudno pitanje)))
pa podrazumeva se!!!
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 18:25 11.02.2008

Eeeeee Kazimire,

Ćao, dobrodošao, živ bio i tako to, sve po redu...
A sad odoh da čitam tekst.
Ili da se samoubijem (jer nemam vremena nizašta, pa čak ni da pročitam tekst svog omiljenog Holanđanina), videću još.
ivana23 ivana23 18:34 11.02.2008

Re: Eeeeee Kazimire,

Kazezoze Kazezoze 18:46 11.02.2008

Re: Eeeeee Kazimire,

Jelena Krajšić
Ćao, dobrodošao, živ bio i tako to, sve po redu... A sad odoh da čitam tekst. Ili da se samoubijem (jer nemam vremena nizašta, pa čak ni da pročitam tekst svog omiljenog Holanđanina), videću još.

stalno neshto zhurish, uspori malo, prodje ti mladost u jurnjavi;-)
opusti se i uzhivaj))
Gorstak Gorstak 18:46 11.02.2008

Re: Eeeeee Kazimire, mali biznis

ivana23

Ivana,
Vas dvoje zajedno objavljujete?
Treba da tražiš pare za ilustracije. Ima mnogo blogera koji bi platili.
ivana23 ivana23 19:01 11.02.2008

Re: Eeeeee Kazimire

Gorstak Gorstak 18:45 11.02.2008

Pročitao i

Zapisao ime umetnika. Slabo pamtim teška imena, a trebaće mi kad budem pitao ,,mog pirata".
Zainteresovao si me sjajnim tekstom. Stidljivo priznajem da nisam slušao do sada.

P.S. Preporučio si mi/nam ,,Fino uštimane mrtvace" i isto sam se obratio za pomoć mome dragom piratu. Sjajan film. Zato sad i ne sumnjam da je Fela dobar izbor.
Kazezoze Kazezoze 18:49 11.02.2008

Re: Pročitao i

Pa za pochetak poslushaj linkovane pesme u tekstu, pa ukoliko ti se svidi ti potrazhi.
AlexDunja AlexDunja 18:56 11.02.2008

sjajno kazz:)

bas, bas:)
volim.
Kazezoze Kazezoze 19:20 11.02.2008

Re: sjajno kazz:)

AlexDunja
bas, bas:)volim.

i ja))
Gorstak Gorstak 19:29 11.02.2008

Re: Pročitao i

Pa za pochetak poslushaj linkovane pesme u tekstu, pa ukoliko ti se svidi ti potrazhi.

Evo. Preslušao sam postavljene Gentlemana i Lady.
Super. Ne znam šta više da kažem. Samo izgubih vreme da savatam moga pirata. Ima on svoje radno vreme na ulici. Do 20:00 i fajront. Ko kupio, kupio ko nije sutra:)))
Svetlana S. Svetlana S. 18:53 11.02.2008

Yeah!

Jao Kzzz što si dobru muziku izabrao! Nisam ni sumnjala ..
I, iiiidemo ...

angie angie 19:06 11.02.2008

Re: Yeah!

ej bre svetlana s- pa sve si poredjala!:)))
Svetlana S. Svetlana S. 19:19 11.02.2008

Re: Yeah!

Vi’š šta je inspiracija! Ajmo ruke gore …

Kazezoze Kazezoze 19:21 11.02.2008

Re: Yeah!

tooo, svetlana unesi malo ritma))
angie angie 18:55 11.02.2008

kajser Sose,

WELCOME!
Kazezoze Kazezoze 19:22 11.02.2008

Re: kajser Sose,

angie
WELCOME!

hvala angie))

kaze dobrodosao

kad smo vec kod afrikanaca, idem da slusam i gledam salifa keitu
ps super ti je fotka
Kazezoze Kazezoze 19:25 11.02.2008

Re: kaze dobrodosao

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
kad smo vec kod afrikanaca, idem da slusam i gledam salifa keitu ps super ti je fotka

Hvala Ana...!
Verovatno cu kasnije napisati jedan post i o salifu, a na fotki su otac i sin Kuti, Fela i Femi;-)
MightyNora MightyNora 19:17 11.02.2008

kako ono bese ide...

...prosipanje vode iza tebe, bacanje sita, detelina sa cetiri lista, zecija nozica, poljubac mlade u ponoc (a to bi hteo a? :)

Srecno na prvencu :))))

Mighty
Kazezoze Kazezoze 19:26 11.02.2008

Re: kako ono bese ide...

hvala Mighty, chitamo se;-)
mikrob mikrob 19:28 11.02.2008

pozdrav veliki

Veliki pozdrav.Izuzetno mi je drago da je neko pomenuo velikog Felu Kutija.Nemam vremena sada da citam tekst pa cu kasnije natenane.I ja sam ogroman fan i imam sve njegove albume spakovane na jedan MP3, koji cuvam kao oci u glavi.A koncert naslednika Fenija na Tasmajdanu!Aaaaaaaaaaaaaaaaa Kao sto rekoh nemam sada vremena ali napisacu nesto i o tome.Pozdrav.
Kazezoze Kazezoze 19:39 11.02.2008

Re: pozdrav veliki

mikrob
Veliki pozdrav.Izuzetno mi je drago da je neko pomenuo velikog Felu Kutija.Nemam vremena sada da citam tekst pa cu kasnije natenane.I ja sam ogroman fan i imam sve njegove albume spakovane na jedan MP3, koji cuvam kao oci u glavi.A koncert naslednika Fenija na Tasmajdanu!Aaaaaaaaaaaaaaaaa Kao sto rekoh nemam sada vremena ali napisacu nesto i o tome.Pozdrav.

Tooo, josh jedan Felin fan!!!
Chim slushamo istu muziku,odmah se lakshe razumijemo ))
pozz
Unfuckable Unfuckable 19:38 11.02.2008

Pozdrav Kaz i čestitam blogoprvenče

Dobro došao !

Kazezoze Kazezoze 19:40 11.02.2008

Re: Pozdrav Kaz i čestitam blogoprvenče

Hvala Unf, chitamo se;-)
ivana23 ivana23 19:54 11.02.2008

Black President

Modesty Blaise Modesty Blaise 20:20 11.02.2008

Bojan, Fela i ja

Ejjjjjjjjjjj, drugar, divno da pises, I sjajno da pocinjes bas Felom.
Ja sam VELIKI Fela - Fan i imam 30-ak njegovih albuma!


A ja bih drugar u stvari htela da cujem o ovome. zasto moj drugar, cisto i lepo srce, bas Felu voli, i kako ga cuje, to bih htela da citam. Koje su "tvoje" Feline pesme i zasto, mili.

A o Feli i meni nema mnogo. i sve je uglavnom mutno . Prvi put sam Felu cula ko zna kad, negde devedesetih, kod Bojana Djordjevica u "Crvenom patuljku" verovatno, ne secam se vise. On je svoju kultni serijal Disco 3000 zapoceo upravo emisjom o Feli, 2000. Posto ti verovatno ne znas, evo skidam vrlo sturo predstavljanje emisije na ovom sajtu:

Disco 3000

Najveći jugoslovenski poznavalac "nove" muzike i direktor festivala Ring Ring, vodi vas kroz zvuk planete Zemlje. Jedinstvena emisija u domaćem radijskom univerzumu koja predstavlja etno muziku na popularan način.
Nedelja 21:00
Autor emisije: Bojan Đorđević

Mislim da mozes da je slusas on line. Probaj, sigurna sam da ce ti se dopasti.
Elem, Bojan ima neverovatnu sposobnost da svojim slusaocima priblizi i omili muziku koju bira. To zato sto ima prekrasan sedefast i miran glas i zato sto iza svoje emisije i svog festivala (Ring Ring) stoji stvarno celim srcem. Prica o toj muzici sa strascu i nekako slusaoca "zarazi" :)
Ja sam prvo povremeno slusala Bojanovu emisiju . Sve dok nisam cula Felu. Posle toga sam postala redovan slusalac. POcela sam da idem na Ring Ring, isla sam nedeljom u mali klub Doma Omladine gde je Bojan pustao world music...mnogo divnih i nezaboravnih veceri mi je taj divni covek priredio u smutna i mracna vremena i ja sam mu za to vreme beskrajno zahvalna.

Ne mogu da kazem da mi se world music zauvek primila u srcu. Osim Cesarie Evore. Fela i sve drugo sto sam tada slusala bili su vise ulje za podmazivanje oklopa protiv zla nego istinski muzicki izbor. Zato i danas, kad cujem Felu, kao da vidim svica u letnjem mraku. Svetlo u mrkloj noci. To je Fela.
Kazezoze Kazezoze 22:01 11.02.2008

Re: Bojan, Fela i ja

A ja bih drugar u stvari htela da cujem o ovome. zasto moj drugar, cisto i lepo srce, bas Felu voli, i kako ga cuje, to bih htela da citam. Koje su "tvoje" Feline pesme i zasto, mili.

pa ovako drugar... negde tamo sredinom 80-tih se kod mene u drushtvu najvishe slusho dzez, tu i tamo se lutalo na pank i funk, stari R&R se josh uvek dobro kotirao, trazhilo se neshto novo. a onda je jedan moj drugar, sluchajno, preko jednog od engleskih kataloga naruchio felin vinil Oposite People, verovatno zbog samog naziva, jer ni on za felu nikada nije chuo. Taj moj drugar je onda mene zovnuo da poslusham i prva moja reakcija je bila: "WOW, shta je ovo"?
taj album koji ima samo 4 pesme a svaka je u trajanju od preko 10 minuta sam odmah presnimio na kasetu i slushao iz dana u dan, upravo da otkrijem shta je to shto mi se toliko svidja u toj muzici.
o njemu u to vreme nisam znao nishta, znachi radilo se o chistoj muzici, a ne o karizmi lichnosti.
ustvari on je tu svoju karizmu kroz muziku najvishe i isticao.
prva stvar koja me opchinila je bio ritam. ako se pazhljivo slusha mozhe se tachno chuti kako tony allen sa svojim bubnjevima diriguje orkestrom, uvek i u pravom momentu svojim prelazima (koji su svi tonski razlichiti) , tachno pokazuje kad se pojedini trubachi ubacuju, kad ide solo, kad se menja tonski znachaj pri soliranju, saksofona ili nekog drugog instrumenta, kad pochinje pevanje... svi muzichari slushaju tonija jer on im razvija harmoniju. sve kockice u orkestru toni sklapa... chovek je neverovatan.
druga stvar su tekstovi i felino karizmatichno pevanje. iskrivljeni engleski koji on namerno koristi, mi je u pochetku bio potpuno nejasan, al se dalo naslutiti da on peva o problemima u drushtvu i da su mu tekstovi veoma politichki nezgodni. kasnije smo naruchivali albume sa prevodima tekstova na engleski, pa nam je poruka postala jasnija.
ipak mozhda je najveci razlog mog obozhavanja fele ta energija koja izbija iz njegove muzike. poshto sam ja po prirodi dosta smiren, mozhda je ta energija upravo ono chemu se ja divim, jer je ne posedujem.Mozhda je to taj adrenalin koji mi nedostaje.
i na kraju sam nachin revolucionarne borbe koju je on vodio. nikad nisam podrzhavao oruzhane revolucije, nekako mi ove kulturne vishe odgovaraju. znam da je to borba sa vetrenjachama, ali...

ps. bojana cu pokushati da chujem online;-)
Vlasta Vlasta 22:01 11.02.2008

Fela

je najbolji mogući intro. U sve. Kada sam ga prvi put čula kod druga u Budimpešti (tek pre koju godinu), jela sam hleb sa maslinama i pila neki Tokajac. Fela je bio bonus track. Kakva noć. Večeras sam, videći Kazeov (Kazimirov) novi tekst, sipala sebi polu-domaću varijantu, crnogorski Vranac Pro Cordem, berba 1997. Nanosi osmeh, kao i Fela. Welcome.
Kazezoze Kazezoze 22:07 11.02.2008

Re: Fela

hvala!
znao sam ja vlastimira da ce ti se fela dopasti, malo sam skapirao za ovo vreme na blogu shta volish da slushash;-)
Черевићан Черевићан 22:13 11.02.2008

у поводу

то да је г.Kazezoze , омиљени коментатор на постовимами, НАЈЗАД аутор састава на блогу Б92, завређује искрену честитку и пружа наду да ће у том захтевном хобију а на задовољство читатеља . . . . .и истрајати.
Kazezoze Kazezoze 22:37 11.02.2008

Re: у поводу

hvala g, cherevican na uhu mi prijatnoj dobrodoshlici. trudicu se da zadovoljim ukuse neobichno zahtevne chitalachke publike, koja me je svojim glasanjem i naterala da pochnem da pishem.
pozz i chitamo se.
raskoljnikov raskoljnikov 22:38 11.02.2008

respect

Pri tom su Felinu majku bacili sa prvog sprata, a Fela, koji se u tom trenutku nalazio u susednoj Gani, je povodom tog dogadjaja napisao pesmu "Zombie" koja govori o vojnicima i njihovoj slepoj poslushnosti vojnoj hunti koja je vladala Nigerijom.tony allen exit 2002
moja omiljena exit svirka


pozdravljam tvoje angažovanje!!!!
Kazezoze Kazezoze 22:47 11.02.2008

Re: respect

hvala raskoljnikov, ja sam tonyja gledao na north sea jazz festivalu, pre nekoliko godina. svirali su stvari sa njegovog afro hip-hop albuma
home cooking. pevao mu je mladi englez ty... neverovatno je kako tony svaki stil u muzici koji svira obogati. chovek je chudo od bubnjara.
raskoljnikov raskoljnikov 01:08 12.02.2008

Re: respect

home cooking je i ovde 2002.....
a i 2001 je isto na exitu ne mogu se setiti već šta svirao
Kazezoze Kazezoze 01:20 12.02.2008

Re: respect

raskoljnikov
home cooking je i ovde 2002..... a i 2001 je isto na exitu ne mogu se setiti već šta svirao

shteta shto su organizatori exita odluchili da ga vishe ne zovu, a on im sam rekao da se dobro osecao u NS i da bi rado ponovo doshao. chuo sam da je izdao novi album, ponovo u afrobeat fazonu.
raskoljnikov raskoljnikov 10:06 12.02.2008

Re: respect

chuo sam da je izdao novi album, ponovo u afrobeat fazonu.


poslednji album za koji ja znam "lagos no shaking" je iz 2006 ... ne znam da je neki novi izašao .....

a mogao bi da ponovo gostuje na exitu sa the good the bad and the queen ... nešto se o tome govorkalo prošle godine ....
raskoljnikov raskoljnikov 10:13 12.02.2008

Re: respect

pevao mu je mladi englez ty


btw. sad se setih ... upoznao sam TYa .... dobio sam od njega potpisan album ... a i on od mene .))))
Kazezoze Kazezoze 10:44 12.02.2008

Re: respect

poslednji album za koji ja znam "lagos no shaking" je iz 2006 ... ne znam da je neki novi izašao .....

taj imam, i na njegovom sajtu je taj zvanichno poslednji, ali sam ja nachuo da je napravio novi album... dodushe ta informacija nije i zvanichna. upravo sam, pre nekih 1/2 sata bio u Fame-u, najvecoj prodavnici CD-ova i DVD-ova u A-damu, ali tamo josh nije doshao i ne znaju nishta o novom albumu.
raskoljnikov raskoljnikov 11:24 12.02.2008

Re: respect

pre nekih 1/2 sata bio u Fame-u,


bio pre 1 1/2 godine ... umalo da se sretnemo .))))))))

... a i preoraću fame ponovo u martu

check www.dublle.net

OVER and OUT
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 23:14 11.02.2008

Dobrodosao,

i hvala na tekstu.
Radujem se sledecima i dobroj muzici.
Kazezoze Kazezoze 23:33 11.02.2008

Re: Dobrodosao,

Daniela Stojkovic
i hvala na tekstu.Radujem se sledecima i dobroj muzici.

hvala danijela i ja se radujem shto si se javila;-)
bice josh dobre muzike, obecavam!
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 23:47 11.02.2008

Re: Dobrodosao,

bice josh dobre muzike, obecavam!

No doubts!

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 23:34 11.02.2008

...

ej, kaz
možda ti se svidi sajt...
Kazezoze Kazezoze 23:49 11.02.2008

Re: ...

snezana mihajlovic
ej, kaz
možda ti se svidi sajt...

interesantan sajt. ta njegova cerka se pojavljuje i u dokumentarcu koji sam gledao proshle godine, tu je i femi, a pricha je o feli i njegovom zhivotu. zaboravio sam kako se film zvao, ali mozhda sutra nadjem na internetu jer je sa festivala dokumentarnog filma u amsterdamu. sad me neshto mrzi da trazhim;-)
Dejan Restak Dejan Restak 00:02 12.02.2008

Kazo

provociras me da ti preko reda zakacim VIP pa da onda krenes i ti o politici.

svaka cast, samo nastavi.
preporuka x 3 (mogu toliko da sredim valjda

hm, a ovo za usporavanje zbog YT-a, bas steta, kada pises o muzici prosto je bedak da nemamo i zvuk.
ne mora u komentarima, ali bar negde u tekstu.

bravar bravar 00:08 12.02.2008

Re: Kazo

provociras me da ti preko reda zakacim VIP pa da onda krenes i ti o politici.

:)))

A to VIP moze ODMAH, pa nek zbori o cemu god hoce, al' sto se pise notama:)
AlexDunja AlexDunja 00:09 12.02.2008

Re: Kazo

prosto je bedak da nemamo i zvuk.

tacno.
Kazezoze Kazezoze 00:27 12.02.2008

Re: Kazo

Dejan Restak
provociras me da ti preko reda zakacim VIP pa da onda krenes i ti o politici.svaka cast, samo nastavi.preporuka x 3 (mogu toliko da sredim valjdahm, a ovo za usporavanje zbog YT-a, bas steta, kada pises o muzici prosto je bedak da nemamo i zvuk. ne mora u komentarima, ali bar negde u tekstu.

pa, jeste, svi vole i da slushaju dok se pricha o muzici, ali setimo se onog bloga duleta nedeljkovica kojeg su toliko zatrpali yt ekranima da se na kraju nije vishe mogao ni otvoriti.. ja otvorim dve stranice, na jednoj slusham muziku, a na drugoj chitam tekst. praktichno.
hvala na preporuci;-)))
to za VIP nije uopshte losha ideja))
Dejan Restak Dejan Restak 01:43 12.02.2008

Re: Kazo

ali setimo se onog bloga duleta nedeljkovica


taj blog je ipak usao u legendu
bez obzira na sve bio je fantastican
Alava Alava 00:23 12.02.2008

WOW

Kaz, svaka čast!
Tekst je mnogo dobar, i zaista si me oduševio Felom!
Fale ovakvi blogovi, zaista fale, nemoj u politiku, daj prvo iscrpi taj world music rezervoar - za našu dušu.
Super je Fela, mada sam ja (valjda zbog godina) prvo čula za Femija, pa tek onda za Felu.
Pozdrav i zaista očekujem još hiljadu ovakvih tekstova!
Kazezoze Kazezoze 00:36 12.02.2008

Re: WOW

ma kakva politika, ne bi o tome pisao kad bi mi dali i platu.
ja cu se drzhati muzike, umetnosti...to su moje teme.
a femi je takodje izuzetan...tatina krv.
njegov koncert mi je bio jedan od najboljih koji sam do sada video;-)
Kazezoze Kazezoze 01:00 12.02.2008

mala greshka

na slici na postu nije fela nego femi, ali je meni slika mnogo dobra pa je ne bih menjao))
vishnja vishnja 08:45 12.02.2008

Re: mala greshka

masem, cestitam, idem :))))
rayzippo rayzippo 09:40 12.02.2008

Re: mala greshka

sto si ti krenuo zestoko sa zetvom;gomila preporuka,vip status...pa srecno sa prvencom i narednim blogovima..

))
Kazezoze Kazezoze 10:50 12.02.2008

Re: mala greshka

rayzippo
sto si ti krenuo zestoko sa zetvom;gomila preporuka,vip status...pa srecno sa prvencom i narednim blogovima..))

thanks zyppo... jesi video, umalo da vec sa prvim postom udjem u drushtvo velikana b92 bloga;-)
izgleda da je falila trunchica vishe politike i nashao bi se na naslovnoj;-)
gordanac gordanac 00:36 13.02.2008

:)

zgleda da je falila trunchica vishe politike i nashao bi se na naslovnoj;-)

...ako treba pomoč prijtelja - mogu ja malo da dotrunim ovde i odmah, pa da to lepo još danaske obavimo to, ha?
Odličan post.
Kazezoze Kazezoze 13:39 13.02.2008

Re: :)

gordanac
zgleda da je falila trunchica vishe politike i nashao bi se na naslovnoj;-)...ako treba pomoč prijtelja - mogu ja malo da dotrunim ovde i odmah, pa da to lepo još danaske obavimo to, ha?Odličan post.

hvala goco, uzhivao sam malopre chitajuci tvoj najnoviji blog "zaljubljeni vinogradi" i on mi samo potvrdjuje da se i bez politichki angazhovanih tekstova mozhesh naci na naslovnoj;-)
pozz i chitamo se.
jasnaz jasnaz 11:06 12.02.2008

u novom

ruhu :


& dobrom ritmu :

uživaj !
Kazezoze Kazezoze 11:28 12.02.2008

Re: u novom

bitno je
da nam ritam
odredjuje raspolozhenje& vraca osmehe

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana