SEĆATE LI SE DRAŽENA I DRAGANA? ili: BANNER NIJE DOVOLJAN

ceda_urosevic RSS / 13.02.2008. u 15:40

Stop-zaboravu-16kb.gifTema uopšte nije iscrpljena, ako je neko tako mislio kad je ugledao naslov. Naprotiv, mišljenja sam da o ovome treba govoriti svakodnevno i na taj način vršiti pritisak na nadležne institucije u cilju rasvetljavanja pogibije gardista Dragana i Dražena. Ovaj post neće doneti nikakav napredak u tom smislu (niti mu je to cilj), već je napisan kao moja želja da se još jednom podsetimo ovog užasa, da ga ne zaboravimo i da se glasnije pitamo ko je odgovoran za ovu tragediju.

*Još onda - pozdravio sam zajedničku akciju inicijative mladih, Dejana Restaka i B92, Jelene Milić, i Nune produkcije koja je dizajnirala banner koji gledamo svakodnevno kad otvorimo blog.b92.net. Naravno ne mislim da su, gore pobrojani, ovim pozivom zaustavili sve svoje aktivnosti u vezi sa smrću vojnika na Topčideru.

Pitanje je za one koji to mogu znati - koliko je web sajtova preuzelo banner?

Dva vojnika na odsluženju vojnog roka u sklopu Gardijske brigade tadašnje Vojske SCG pronađeni su izrešetani mecima u vojnom objektu u naselju Topčider - 5. oktobra 2004. godine. Dražen je nađen mrtav, dok je Dragan podlegao povredama u VMA. Obojica su imali po 21 godinu.

Saopštenje Vojnih istražnih organa koje je objavljeno nakon istrage reklo je da su se vojnici međusobno poubijali. Kako javnost u Srbiji nije bila zadovoljna ovom verzijom (niti u nju ubeđena) sprovedeni su mnogobrojni pritisci da se istraga prepusti nezavisnoj komisiji. Tako je i bilo. Vrhovni savet odbrane formirao je Državnu komisiju za ispitivanje okolnosti pogibije vojnika u Topčideru.

Sredinom decembra 2004. godine, Komisija je saopštila da je vojnike ubila treća osoba ili više osoba i da se, u svakom slučaju - nisu međusobno poubijali. Vrhovni savet odbrane - obzirom da se našao između dve vatre ovih oprečnih izveštaja, diže ruke i predaje slučaj civilnim sudovima.

Predmet je od tada u Vojnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu. I dalje je tamo u fazi istrage. Već tri i po godine.

Za sve ovo vreme, javnost je (posredstvom medija) mahom ubeđena da su ovi mladići stradali jer su nekoga ili nešto tog glupog jutra videli. Zvanično, to nije potvrđeno niti se zna šta se zapravo dogodilo. Sve ove okolnosti, podgrevane odugovlačenjem sa početkom suđenja pred Vojnim odeljenjima okružnih sudova samo pojačavaju sumnju javnosti da neće biti stvarnog razrešenja ovog slučaja.

U moru spekulacija i teorija koje su preplavljale naslovne strane tabloida, čaršijskih priča i ispovesti «neimenovanih izvora» samo jedno je sigurno. To je činjenica da i dalje ne znamo ko je odgovoran za ovu tragediju.

Kako to u Srbiji obično biva, mučka smrt ove dvojice mladića, polako, ali sigurno - tone u zaborav.

Oktobra 2007. godine slutilo se razrešenje ovog cirkusa, kada je u Srbiju, posle dve godine čekanja, stigao izveštaj iz FBI.

Taj izveštaj je trebalo da potvrdi jednu od dve verzije događaja. Izveštaj ne sadrži nikakve definitivne zaključke iako je u njemu detaljno analiziran svaki dokaz koji je dostavljen u FBI.

U izveštaju se navodi da je na maskirnoj jakni Dražena Milovanovića analizirano 13 rupa, ali je za svega tri utvrđeno da je maksimalana razdaljina s koje je pucano iznosila 3,35 metara (11 stopa), dok za ostale nije bilo dovoljno ostataka baruta da bi se utvrdila udaljenost. Na jakni Dragana Jakovljevića analizirano je šest rupa. Za tri je utvrđeno da su nastale od hitaca koji su ispljeni sa maksimalne udaljenosti 3,35 metara. Izveštaj iz laboratorije u Kvantiku ima sedam strana i sadrži samo balističku procenu stručnjaka, ali ne i sudsko-medicinski nalaz.

Na konferenciji za novinare, koja je povodom ovog izveštaja bila održana u beogradskom Medija centru od strane advokata i porodica stradalih mladića, Vladan Batić je ocenio da su ovim izveštajem potvrđeni nalazi nezavisne državne komisije o tome da je gardiste ubila treća osoba.

Nezavisnu komisiju je predvodio Boža Prelević, koji je na ovoj konferenciji za štampu rekao:

"Kako oni kažu, ta oštećenja nemaju specifičan raspored nitrita, detektovanih, što znači da je razdaljina otprilike pola metra, to je minimalna razdaljina do 3,35 metara, to je minamalna razdaljina. Pa, svako ko ima oružje može da proba da vidi da li je samoubistvo moguće ako su vam usta cevi udaljena pola metra, a vi hoćete da dohvatite oroz. Izveštaj je potvdio da nema samoubistva, što znači da je neko ubio vojnike. U tom smislu, izveštaj je sasvim dovoljan da policija počne da radi svoj posao i nađe učinioce" (preuzeto sa b92.net)

Banner nije dovoljan. Ni ovaj blog, niti priče od uva do uva.

Potrebno je da institucije rade svoj posao i građanima i građankama obezbede otkrivanje istine i kakvu-takvu satisfakciju mrtvima i njihovim porodicama. Potrebno je da ih svakodnevno podsećamo da nismo zaboravili.

Pravda za žrtve i njihove porodice, kazna za zločince. Istina o pogibiji ova dva mlada čoveka. Zar je to toliko neverovatno zahtevati u ovoj zemlji?



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 16:04 13.02.2008

Patriotizam protiv običnih ljudi..!!

Iza svake takve, nama važne (skrivene) istine, stoje Tajne, tajne koje su u uvrnutim umovima što poslednjih decenija iz senke upravljaju ovom zemljom usvojene kao viši interes. Taj viši interes odgovore čvrsto drži u mraku. Taj viši interes za jedne proizvodi ogromne svote novca, a za druge nesreću. Samo najšira moguća akcija može donekle da poremeti takvu postavku stvari.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 16:20 13.02.2008

Da, protiv srpskog naroda postoji zavera.!

Dakle, tačno je - protiv srpskog građanstva postoji zavera!!

Nisu u pravu oni koji upozoravaju da je jedna takva konstatacija samo umišljaj, bežanje od stvarnosti, zamena teza...

Postoji zavera, i to zavera od strane srpske vladajuće oligarhije, koja je na sceni najmanje dve-tri decenije i koja se čudovišno reprodukuje kroz različite političke mini-epohe.
AlexDunja AlexDunja 16:34 13.02.2008

Re: Da, protiv srpskog naroda postoji zave

Dakle, tačno je - protiv srpskog građanstva postoji zavera!!

ni gradjani nisu bas nevini.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 17:17 13.02.2008

R: Da,protiv srpskog naroda postoji zavera

Daleko od toga da su nevini. Od 2.Sv.rata, nakon koga je u Srbiji posečeno sve što vredi, a uveden nezvanični antimoral, nestalo je građansko društvo i osećaj za važnost poštovanja prava i pravde na svakom koraku, tako da se u novije vreme izrodila narodna masa koja iz sebe same nije mogla da izreprodukuje ništa bolje od ovih koji su prvobitno bili marksisti, pa posle nacionalisti, pa ratni profiteri i danas krupni tajkuni koji kupuju ulice i gradove, preduzeća... Vladavina banalnosti je ova naša mala politička epoha. Narod i vlast su - uvek to podrazumevam - neodvojivo Jedno. Priroda naroda jeste priroda vlasti. Ali bukvalno.

Potpuna je dvoličnost kad neko kaže: "Oni gore kradu!" Ne. To je licemerstvo i tu rečenicu treba zakonom zabraniti. Svi kradu. I ovi dole, samo mnogo manje, onoliko koliko mogu da uhvate rukama. Ovi gore imaju potpuno isti poriv kao ovi dole, samo što rade sa krupnijim izazovima.

"Da, protiv srpskog naroda postoji zavera".. Sledi korekcija: srpski narod izvodi protiv samog sebe zaveru pomoću vladajuće oligarhije koju je u poslednjih 2-3 decenije izrodio.

Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 16:35 13.02.2008

protiv kolektivne amnezije

Gradjani Srbije generalno pate od amnezije. Zahvaljujuci tome je Srbija bila i ostala zlocinacka drzava.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 16:36 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

"Pravda za žrtve i njihove porodice, kazna za zločince. Istina o pogibiji ova dva mlada čoveka. Zar je to toliko neverovatno zahtevati u ovoj zemlji?"

ceda_urosevic ceda_urosevic 17:27 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

Građani svakako nose deo odgovrnosti, ali bez utvrđivanja odgovornosti za (ne)činjenje državnih organa po ovom pitanju -- nema leka protiv te amnezije. Ljudi su skloni zaboravljanju, i to je normalno. Nije, međutim, normalno da institucije i nadležni zaboravljaju i stavljaju svaku tragediju u ovoj zemlji u fioku.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 17:30 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

Gradjani Srbije generalno pate od amnezije. Zahvaljujuci tome je Srbija bila i ostala zlocinacka drzava.
Ajmo, ipak, malo dalje. Ja sam siguran, i mnogo puta se u to uverim, da građani Srbije odlično pamte događaje, ali ih selektuju na jedan veoma problematičan način. U osnovi, mi (kolektivno, većinski) ne želimo da se suočimo sa istinom. Mi od tog suočavanja bežimo, jer nam je to pretežak zadatak. Ovaj narod se boji. Neće vam to nikada priznati, ali tako je. Duboko usađen strah, formiran decenijama, načinio je takvu pustoš da mi nismo kadri da se suočimo ni sa jednim ozbiljnijim problemom. Odnosno, skloniji smo da bežimo od problema. A bežimo jer smo duboko iznutra ubijeni i slabi. Osećamo da nam je vitalnost poremećena, pa nagonski uzmičemo od svake komplikacije. To je kolektivna depresija. Neko u takvom stanju nije kadar da se nosi sa izazovima. Ovaj narod je uteran u bolest. Ne treba ga osuđivati, već lečiti. Zaista.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 17:36 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

Dragan Vujanović
Gradjani Srbije generalno pate od amnezije. Zahvaljujuci tome je Srbija bila i ostala zlocinacka drzava.

Ajmo, ipak, malo dalje. Ja sam siguran, i mnogo puta se u to uverim, da građani Srbije odlično pamte događaje, ali ih selektuju na jedan veoma problematičan način. U osnovi, mi (kolektivno, većinski) ne želimo da se suočimo sa istinom. Mi od tog suočavanja bežimo, jer nam je to pretežak zadatak. Ovaj narod se boji. Neće vam to nikada priznati, ali tako je. Duboko usađen strah, formiran decenijama, načinio je takvu pustoš da mi nismo kadri da se suočimo ni sa jednim ozbiljnijim problemom. Odnosno, skloniji smo da bežimo od problema. A bežimo jer smo duboko iznutra ubijeni i slabi. Osećamo da nam je vitalnost poremećena, pa nagonski uzmičemo od svake komplikacije. To je kolektivna depresija. Neko u takvom stanju nije kadar da se nosi sa izazovima. Ovaj narod je uteran u bolest. Ne treba ga osuđivati, već lečiti. Zaista.


ja bih pre rekla da pati od anomie

Anomie means a condition of malaise in individuals, characterized by an absence or diminution of standards or values. When applied to a government or society, anomie implies a social unrest or chaos.

ceda_urosevic ceda_urosevic 17:39 13.02.2008

Ipak, nismo svi "anomični"

i moramo se potruditi, da svako u skladu sa svojim mogućnostima, pokuša da, ako ništa drugo, ono bar ublaži ovo o čemu Vi Vanja govorite.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 17:49 13.02.2008

Re: Ipak, nismo svi "anomični"

ceda_urosevic
i moramo se potruditi, da svako u skladu sa svojim mogućnostima, pokuša da, ako ništa drugo, ono bar ublaži ovo o čemu Vi Vanja govorite.


Naravno da nismo svi anomicni. Izbori su pokazali da smo pre svega agresivni i apsurdni.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 18:20 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

Vanja Montenegro Ljujic: " "ja bih pre rekla da pati od anomie...
To je možda previše jednostavan zaključak, odnosno, "anomia" (sklonost bezakonju) samo je jedna od manifestacija našeg veoma ozbiljnog i duboko narušenog kolektivnog zdravstvenog stanja. Vi ćete reći da smo skloni bezakonju, neko drugi će reći da smo skloni iracionalnom, a neko treći, pak, da smo suviše lakomisleni i da zato stradamo, neko četvrti će kazati da smo neradnici... Mnoge pojedinačne anomalije se mogu uočiti. Neke od tih primedbi su bliže, neke dalje istini, ali su sve one, takve, pojedinačne, ipak jedan parcijalan pristup problemu. A takav pristup niti daje realnu ukupnu sliku, niti može - kao što iz iskustva vidimo - da utiče na poboljšanje situacije.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 18:30 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

Dragan Vujanović
Mnoge pojedinačne anomalije se mogu uočiti. Neke od tih primedbi su bliže, neke dalje istini, ali su sve one, takve, pojedinačne, ipak jedan parcijalan pristup problemu. A takav pristup niti daje realnu ukupnu sliku, niti može - kao što iz iskustva vidimo - da utiče na poboljšanje situacije.


Pojedinacne anomalije su simptomaticne za stanje stvari u Srbiji. Mora se od necega poceti, zar ne? Ovaj se post upravo bavi jednim takvim problemom-simptomom. Mislim da treba podsetiti ljude na ovaj zlocin, izmedju ostalog. Treba ljude podsecati na korupciju, kriminal, banditizam koji se u ovoj zemlji sprovodi pod plastom 'nacionalnih interesa'. Naravno, treba se baviti i uzrocima ovakvog stanja da bi se napravile neke strukturalne promene. Ili pre ce biti da nam se dese promene, pa da onda retroaktivno analiziramo uzroke.
ceda_urosevic ceda_urosevic 18:33 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

Mislim da treba podsetiti ljude na ovaj zlocin, izmedju ostalog. Treba ljude podsecati na korupciju, kriminal, banditizam koji se u ovoj zemlji sprovodi pod plastom 'nacionalnih interesa'.


Ovo ostalo između, je Vanja potpuno druga tema (druge teme). I o njima će biti reči (ovde ili negde drugo), ali namerno nisam spominjao ništa drugo, sem ovog slučaja. Jedno po jedno. A ima dosta.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 19:00 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

D.Vujanović: " "To je možda previše jednostavan zaključak, odnosno, "anomia" (sklonost bezakonju) samo je jedna od manifestacija našeg veoma ozbiljnog i duboko narušenog kolektivnog zdravstvenog stanja. Vi ćete reći da smo skloni bezakonju, neko drugi će reći da smo skloni iracionalnom, a neko treći, pak, da smo suviše lakomisleni i da zato stradamo, neko četvrti će kazati da smo neradnici... Mnoge pojedinačne anomalije se mogu uočiti. Neke od tih primedbi su bliže, neke dalje istini, ali su sve one, takve, pojedinačne, ipak jedan parcijalan pristup problemu. A takav pristup niti daje realnu ukupnu sliku, niti može - kao što iz iskustva vidimo - da utiče na poboljšanje situacije.
Vanja Montenegro Ljujic: " "Pojedinacne anomalije su simptomaticne za stanje stvari u Srbiji. Mora se od necega poceti, zar ne? Ovaj se post upravo bavi jednim takvim problemom-simptomom. Mislim da treba podsetiti ljude na ovaj zlocin, izmedju ostalog. Treba ljude podsecati na korupciju, kriminal, banditizam koji se u ovoj zemlji sprovodi pod plastom 'nacionalnih interesa'. Naravno, treba se baviti i uzrocima ovakvog stanja da bi se napravile neke strukturalne promene. Ili pre ce biti da nam se dese promene, pa da onda retroaktivno analiziramo uzroke.
Istovremenost treba primeniti. Moraju se istovremeno uzeti u obzir i oni duboki, stvarni uzroci, i one pojedinačne, markantne manifestacije (kome se već koja "sviđa" ili čini najbitnijom). Bez te istovremenosti je teško "ostati na zemlji" (jer se u protivnom čovek ili zagubi u jalovim uopštavanjima, ili se zaglavi u gomili banalnih opažaja). Vi kažete - Od nečega se mora početi, zar ne? - a ja se s tim slažem. Samo što moram da primetim kako mi stalno od nečega počinjemo, a nikako do rešenja ne prilazimo. To znači da nešto u metodologiji, u pristupu, u motivu... nije kako valja. Upravo pomenuta parcijalizacija je jedan od važnijih problema. Zato, istovremenost treba primeniti. Pozdrav, Vanja :))
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 19:14 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

I, naravno - istovremeno - podsećam na našu (ovde i sada) glavnu temu : i dalje nerasvetljen slučaj pogibije gardista Dragana i Dražena.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 19:17 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

Dragan Vujanović
I, naravno - istovremeno - podsećam na našu (ovde i sada) glavnu temu : i dalje nerasvetljen slučaj pogibije gardista Dragana i Dražena.




edi-va edi-va 20:56 13.02.2008

Re: protiv kolektivne amnezije

ma prljava je i zapushtena ta kuca, zarasla u korov ... pacovi, zmije, paraziti na sve strane ... nema ni vrata ni prozore ... krova nema, a i fundament je propao, truo. ne znam gde da udjem i kako da pridjem, a da me neshto ne ujede, neshto ne ubode, zarazi, ogrebe ..., a odakle da pochnem da je saniram, kada nemam chime ni kako? recite mi, je li prvo fundament da ojacham ili krov da popravim? prozore ili vrata - sta je preche? ili prvo da pobijem svu tu gamad sto se kucom zapatila? a dok ja sredim jedno, propade josh vishe ovo drugo ... ne znam. a da dignem ja ruke od te zle kuce?

p.s. zar je proshlo vec tri i po godine?
r2d3 r2d3 16:56 13.02.2008

Sta uraditi?

Zakupiti lepo par bilborda po gradu, ako neko pokrene akciju obecavam i svoje uceshce,
i to one blizu tuzilastva, ministartstva odbrane, vlade, gde god postoji institucionalna veza
sa ovim sluchajem, da bar neko vreme dok dolaze na posao gledaju istu onu sliku sa banera,
sa licima nesrecnih vojnika.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 17:20 13.02.2008

Re: Sta uraditi?

r2d3
Zakupiti lepo par bilborda po gradu, ako neko pokrene akciju obecavam i svoje uceshce,i to one blizu tuzilastva, ministartstva odbrane, vlade, gde god postoji institucionalna vezasa ovim sluchajem, da bar neko vreme dok dolaze na posao gledaju istu onu sliku sa banera,sa licima nesrecnih vojnika.


Treba izlepiti postere po celom Beogradu i svakodnevno podsecati taj lobotomisani narod sta su zapravo prioriteti Srbije.
Belius Belius 17:31 13.02.2008

Insistiramo

da se svi odgovorni za njihovo ubistvo privedu pravdi,
a
da se svi koji su pokušali da prikriju i zataškaju zločin iako u njemu nisu direktno učestvovali, NAJOŠTRIJE MOGUĆE KAZNE.
KafaJeGotova KafaJeGotova 18:24 13.02.2008

bruka i sramota

a kako se samo prave blesavi ovi/e iz vlasti.
ova drzava je takva rupa - bez dna
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 18:36 13.02.2008

Amnesty International press release

Serbia and Montenegro: Alleged military cover-up in the Topcider deaths
Amnesty International calls on the authorities of Serbia and Montenegro to resolve the contradictions surrounding the deaths of two soldiers. The organization raises its concerns following the announcement of the findings of the State Commission of Inquiry into the deaths of the soldiers which contradict the official military version. The soldiers, Drazen Milanovic and Dragan Jakovljevic, were found dead on 5 October 2004 while on sentry duty at the Topcider military complex in Belgrade.

"The State Commission's findings are in contrast to the conclusions of the military investigations which denied any third party involvement, and raise suspicions that the military has attempted a cover-up," Hugh Poulton Amnesty International's researcher on Serbia and Montenegro said.

Amnesty International notes that forensic scientists working for the State Commission of Inquiry have definitely ruled out the possibility that either soldier committed suicide, and ballistic analysis shows that both were shot with the same weapon.

"If there was third party involvement, the two men were murdered and those responsible must be brought to justice. Furthermore, there should also be an impartial investigation into what appears to be a military cover-up of the incident," Hugh Poulton said.

The possible lack of impartiality in the military investigation raises further concern about the continued existence of a military judicial system which by now should have been replaced, according to the Constitutional Charter of Serbia and Montenegro, by a civilian judicial authority,

The initial military investigation into the deaths claimed that after a quarrel Drazen Milanovic had shot Dragan Jakovljevic and then had committed suicide, and that there was no other party involved in the killings. However, a spate of rumours and allegations surfaced claiming that they had in fact been murdered, possibly because they had seen a high-profile indictee of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia who, it was suggested, was in hiding in the Topcider complex.

Background
On 13 October an independent inquiry into the deaths was ordered by the President of Serbia and Montenegro Svetozar Marovic and a State Commission of Inquiry was set up to do this.

Meanwhile the military judiciary continued with its own investigations which subsequently announced that their findings now indicated that Dragan Jakovljevic had shot Drazen Milanovic and then committed suicide. In all its scenarios the military repeatedly denied any third party involvement.

On 14 November the military investigative magistrate heading the military inquiry, Captain Vuk Tufegdzic, announced that their inquiry had established that there was no third party involvement in the killings. On 19 November this was repeated by the President of the Belgrade Military Court, Colonel Djordje Trifunovic, and on 22 October the Supreme Defence Council of Serbia and Montenegro again reiterated that no one else had been involved in the deaths.

After a long delay and much speculation, the State Commission of Inquiry flatly contradicted the military versions.


http://asiapacific.amnesty.org/library/Index/ENGEUR700262004?open&of=ENG-2U5
shure shure 19:10 13.02.2008

Ovo je...

...slobodno mogao da bude i "zakljucan"post,
a ja se,osim davanja preporuke,ne bih upustao u komentrisanje!
Mozda i zato sto je u vezi ovoga,toliko toga receno,a sramotno malo uradjeno
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 19:24 13.02.2008

je l neko zna?

"Pitanje je za one koji to mogu znati - koliko je web sajtova preuzelo banner?"
ceda_urosevic ceda_urosevic 19:24 13.02.2008

Re: Ovo je...

Post je prvenstveno otključan iz razloga što će možda neko od obaveštenijih blogera uzeti učešća (?!) u komentarisanju i dati nam neke (ne)proverene / (ne)objavljene informacije.
A i zanima me postoji li način da se sazna koliko je web sajtova preuzelo banner....
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 19:30 13.02.2008

Re: Ovo je...

ceda_urosevic
Post je prvenstveno otključan iz razloga što će možda neko od obaveštenijih blogera uzeti učešća (?!) u komentarisanju i dati nam neke (ne)proverene / (ne)objavljene informacije.A i zanima me postoji li način da se sazna koliko je web sajtova preuzelo banner....


ja sam do sada videla banner samo na web sajtovima b92 i YIHR.
ceda_urosevic ceda_urosevic 19:31 13.02.2008

Re: Ovo je...

I ja. Pa se pitam: da li je moguće da je to - to?
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 19:43 13.02.2008

Re: Ovo je...

ceda_urosevic
I ja. Pa se pitam: da li je moguće da je to - to?


Mozda neka medijska akcija...? Poslati tekst svim citanijim novinama u Srbiji... Napraviti neku tribinu, ulicni performance... Bilo sta, samo da se skrene paznja javnosti na ovo strasno ubistvo.
ceda_urosevic ceda_urosevic 19:48 13.02.2008

Re: Ovo je...

Ja nemam resurse za organizaciju tako nečega. Ovaj jedini koji imam -- blog -- već (primetiće zlonamerni - uveliko) trošim.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 19:50 13.02.2008

Re: Ovo je...

Mozda da potrazimo pomoc dobronamernih blogera?
ceda_urosevic ceda_urosevic 19:53 13.02.2008

Re: Ovo je...

Već su uradili šta su mogli govoreći o ovome -- Jelena Milić, Nune, Restak, Biljana, Nebojša Milenković i svi koji su o ovome pisali. A bannera ne bi ni bilo da ne beše Nuneta. Nadam se da ovo nije naš maksimum.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 19:58 13.02.2008

Re: Ovo je...

Nadajmo se da nije. Moraju ljudi shvatiti da su tada slucajno poginula tudja deca. To je moglo da se desi i njima i njihovoj deci u tim okolnostima.
sentinel26 sentinel26 20:02 13.02.2008

Re: Ovo je...

Treba pozivati i prozivati novinare da svakom prilikom ministrima odbrane i pravde (obojica visoki funkcioneri DS-a) postavljaju pitanja dokle se stiglo sa rasvetljenjem toga slučaja.

Da li na njihovim sajtovima ima bar neko slovo o tome?.

Istina o pogibiji ove dvojice momaka je važna najmanje koliko i "sveta teritorija".

Treba zahtijevati da se ono "Vojno odeljenje" raspusti i to tako što će svi da dobiju otkaze a ne bolja radna mjesta.

A onaj što je vodio istragu bi u svakoj demokratskoj zemlji sjedio u Padinburgu.

Pošto imate samo blog na raspolaganju nemojte ga štedeti.
Ne trebate se bilo kome pravdati.
doktorka doktorka 21:20 13.02.2008

Ja se secam

Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 21:28 13.02.2008

Re: Ja se secam

Nisi bas morala kurir da zalepis za poruku. Mislim da su i drugi mediji izvestavali o ubistvu tog decka.
doktorka doktorka 21:40 13.02.2008

Re: Ja se secam

Vanja Montenegro Ljujic
Nisi bas morala kurir da zalepis za poruku. Mislim da su i drugi mediji izvestavali o ubistvu tog decka.


stvarno nisi ukapirala zbog cega sam stavila ovaj link?

zbog slika . jelena je postirala slike na svom blogu pa su joj nalozili da mora da ih skloni. a slike puno govore, zar ne ? recimo, da li mozesh poverovati da se u slucaju radomana zarkovica radi o samoubistvu?
btw , ako znash gde ima slika, a da nije kurir , molim te , postavi link.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 21:56 13.02.2008

Re: Ja se secam

doktorka

Vanja Montenegro LjujicNisi bas morala kurir da zalepis za poruku. Mislim da su i drugi mediji izvestavali o ubistvu tog decka.

stvarno nisi ukapirala zbog cega sam stavila ovaj link? zbog slika . jelena je postirala slike na svom blogu pa su joj nalozili da mora da ih skloni. a slike puno govore, zar ne ? recimo, da li mozesh poverovati da se u slucaju radomana zarkovica radi o samoubistvu? btw , ako znash gde ima slika, a da nije kurir , molim te , postavi link.


Naravno da slike puno govore. To su bili mladi momci. Brutalno ubijeni i zaboravljeni. Mislim da je nasa ljudska obaveza da podsetimo gradjane Srbije na te decake.
zanka zanka 13:44 14.02.2008

Re: Ovo je...

Mozda neka medijska akcija...? Poslati tekst svim citanijim novinama u Srbiji... Napraviti neku tribinu, ulicni
performance... Bilo sta, samo da se skrene paznja javnosti na ovo strasno ubistvo.


Da, Imam ideju ,i to mislim da mozemo realizovati.

Neka svako od nas obradi jedan slucaj tragedije vojnika od 1990 pa do sada.Sve skupiti pa odneti u sud ,a naravno i javno kao feljton prikazati.Znate li koliko skrivenih ubistava ima?Samo ih ja znam licno preko deset.Za tu mladost trebe neko da odgovara.Nabrojacu samo par imena.Slucaj Ilic Milosa,Bojana DJordumovica,Miroslava Vukelica,Ivanovica i drugih.

DRzava za ovo skrivanje mora da odgovara.Moramo zaustaviti stradanja i podici glas ,da se krivci kazne
Atomski mrav Atomski mrav 16:15 14.02.2008

Re: Ovo je...

Mozda da potrazimo pomoc dobronamernih blogera?

Ako smo svi lobotomisani i većina nas živi u zločinačkoj državi, onda ne znam čemu se nadaš?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 21:24 14.02.2008

Re: Ovo je...

Ovo je... #Link Replika: 16...slobodno mogao da bude i "zakljucan"post,
a ja se,osim davanja preporuke,ne bih upustao u komentrisanje!
Mozda i zato sto je u vezi ovoga,toliko toga receno,a sramotno malo uradjeno

Potpisujem.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 01:32 15.02.2008

Re: Ovo je...

Atomski mrav
Mozda da potrazimo pomoc dobronamernih blogera?Ako smo svi lobotomisani i većina nas živi u zločinačkoj državi, onda ne znam čemu se nadaš?


Nije ni vreme ni mesto za cinizam.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 01:33 15.02.2008

Re: Ovo je...

Srecko Sekeljic
Ovo je... #Link Replika: 16...slobodno mogao da bude i "zakljucan"post,a ja se,osim davanja preporuke,ne bih upustao u komentrisanje!Mozda i zato sto je u vezi ovoga,toliko toga receno,a sramotno malo uradjeno Potpisujem.


nije ni vreme ni mesto za apatiju.
Atomski mrav Atomski mrav 10:01 15.02.2008

Re: Ovo je...

Nije ni vreme ni mesto za cinizam.

Ono što si ti napisala je mnogo gore od toga. A i kako izbeći cinizam kad je ova tema potpuno zaboravljena, pogotovo od strane autorke koja ju je i započela? Pogledajte njen jučerašnji post, kao primer...
ceda_urosevic ceda_urosevic 10:03 15.02.2008

Re: Ovo je...

Može mala pomoć Atomski... Koja autorka? Koji post?
Atomski mrav Atomski mrav 10:24 15.02.2008

Re: Ovo je...

Neću više ništa da napišem na tu temu.
Pozdrav.
ceda_urosevic ceda_urosevic 10:45 15.02.2008

Re: Ovo je...

Atomski, ništa ne razumem.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 13:27 15.02.2008

Re: Ovo je...

Atomski mrav
Nije ni vreme ni mesto za cinizam.

Ono što si ti napisala je mnogo gore od toga. A i kako izbeći cinizam kad je ova tema potpuno zaboravljena, pogotovo od strane autorke koja ju je i započela? Pogledajte njen jučerašnji post, kao primer...


Ni ja ne razumem. Zasto ovakav ton?
zanka zanka 23:34 13.02.2008

SECATE LI SE DRAZENA I DRAGANA


Da ,secanja su bolna i prebolna.
No zaboravili ste da u sudovima sede razni TUFEJGDZICI i njima slicni,i dok oni ne odu ,ne budu kaznjeni ,istine i pravde nece biti.Sakrice se svi tragovi ,jer postoje ljudi koji tragove unistavaju. Svako u ovoj vlasti ima nekog svog cika Peru koga mora da stiti,zbog svog greha da cuti .

Takva je ova SRBIJA


Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 00:29 14.02.2008

Re: SECATE LI SE DRAZENA I DRAGANA

zanka
Da ,secanja su bolna i prebolna.No zaboravili ste da u sudovima sede razni TUFEJGDZICI i njima slicni,i dok oni ne odu ,ne budu kaznjeni ,istine i pravde nece biti.Sakrice se svi tragovi ,jer postoje ljudi koji tragove unistavaju. Svako u ovoj vlasti ima nekog svog cika Peru koga mora da stiti,zbog svog greha da cuti .Takva je ova SRBIJA

Unfuckable Unfuckable 09:51 14.02.2008

Mislim da

je praktično nemoguće doći do pune istine u ovom slučaju dok se ne razreši i demontira Prva i Najveća Tajna : a to je ubistvo Premijera.
Tek tada će početi da padaju domine i da se otvaraju sve ostale Karte.
To je - po mom mišljenju - logičan redosled događaja.
Lektorka Lektorka 10:57 14.02.2008

Re: Mislim da

Unfuckable

je praktično nemoguće doći do pune istine u ovom slučaju dok se ne razreši i demontira Prva i Najveća Tajna : a to je ubistvo Premijera.
Tek tada će početi da padaju domine i da se otvaraju sve ostale Karte.
To je - po mom mišljenju - logičan redosled događaja.

ovo je, i ja verujem, najžalosnija istina u svemu. čitav niz zločina, u koje spada i ubistvo ova dva mladića, složen u ribu koja od glave mora da se očisti. strašno.
i šta možemo mi, koji nismo ni u kakvim državnim institucijama, koji nismo ni na kakvim izvorima nekih verodostojnih informacija o svemu? šta drugo, nego da pritiskamo, i ne pristajemo na zaborav.
ne mogu da pritisnem komšiju - nema čovek veze ni sa čim. ne mogu da pritisnem nijednog sudiju - nemam sama veze ni sa čim. ne mogu da pritisnem vojsku. ne mogu... itd. mogu samo da budem u grupi onih koji pritiskaju vlast u zemlji, da se rasvetli ubistvo đinđića. kad se to dogodi, i ostalo će postati moguće.
nadam se da je jasno da ovim ne želim da relativizujem ili umanjim značaj "slučaja topčider". samo i sama mislim da je to ubistvo karika u lancu ostalih.

čedo, hvala i za retrospektivu. to uvek iznova treba raditi, da.
ceda_urosevic ceda_urosevic 11:30 14.02.2008

Lektorka, Unfuckable

To je i moje mišljenje. Mislim, pritom, da je potrebno napadati sve karike koje je Lektorka predočila.
Onu najtvrđu i najveću (u smislu političke pozadine i podrške za zločin) treba prvo razbiti - to je svakako ubistvo premijera. Posle tog razotkrivanja, koje bi sigurno porizvelo lavinu istina o drugim zločinima, ništa ne bi bilo isto. Nemam dilemu u vezi sa tim. Opet ponavljam ono što svo troje mislimo -- važno je podsetiti se. Kako se ovde sve munjevito brzo zaboravlja -- važno je pamtiti sve, uprkos tome što žele da sve zaboravimo.

Strašno je u šta se ova zemlja obnavlja - ovo nije ni atmosfera 90ih - ovo je neka gadna mutacija najgorih priča iz 90ih. Tada je bilo jasno sve. Nema hleba, benzina, para, perspektive, ubijaju se ljudi kad kome padne na pamet, ali su odgovorni vidljivi i jasno je ko je kriv. To je odvratno, to je haos, to je diktatura i bezvlašće.

Ovo sada -- uvijeno u ugovore o stanbenim kreditima, garantnim listovima frižidera i mobilnih telefona građana ove zemlje još više smrdi i još je više obezvređuje sam život (prvenstveno stradalih i porodica, posredno svih nas) i ideju o tome da će se bilo šta razotkriti. Ovo je demokratija na srpski način.
Nemoj niko da mi spočitava da prizivam 90e, jer to nije tačno niti to govorim (a može tako da se pročita).

Ne razumem kako ljudi ne shvataju. Al' dobro -- ne moram ja baš ni sve da razumem.

Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 11:47 14.02.2008

Re: Lektorka, Unfuckable

Nemoj niko da mi spočitava da prizivam 90e, jer to nije tačno niti to govorim (a može tako da se pročita).



Samo krajnje zlonamerna osoba moze da vam tako nesto spocitava. Aveti proslosti su se naprosto vratile u punom sjaju (da ne kazem smradu) posle ubistva premijera (i.e. drzavnog udara).
Unfuckable Unfuckable 11:59 14.02.2008

Re: Lektorka, Unfuckable

Nemoj niko da mi spočitava da prizivam 90e, jer to nije tačno niti to govorim (a može tako da se pročita).


molio bih da ukažeš na komentar kojim ti je Neko ovde spočitavao da prizivaš '90-e, tj na krajnje zlonamernu osobu - kako napisa Vanja M.
ceda_urosevic ceda_urosevic 12:10 14.02.2008

Re: Lektorka, Unfuckable

Ma, Unfuck, nisam ni mislio ni na koga odavde, dugo sam ovde i znam (kao i ti) da se s vremena na vreme pojavi jedna grupa ljudi koji namerno (ili potpuno iz sebe) čitaju pogrešno tj. onako kako nije rečeno, pa se zalepe za jednu reč pa je muče i dave -- sve pokušavajući da opravdaju svoje pogrešno (najčešće zlonamerno) tumačenje.
Nisam nikako mislio da ćeš ti ili Lektorka ili Vanja to uraditi, zapravo niko ko je do sada rekao nešto o ovome, pričam unapred da se ne bih objašnjavao sa eventualnim padobrancima.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 12:38 14.02.2008

protest art

http://cain.ulst.ac.uk/bogsideartists/bsprotest1.htm

Street installations
http://www.xmarkjenkinsx.com/outside.html
ceda_urosevic ceda_urosevic 12:42 14.02.2008

Re: protest art

Hvala Vanja na linkovima i doprinosu ovom blogu!
Unfuckable Unfuckable 12:52 14.02.2008

Re: Lektorka, Unfuckable

ok, ...reko' - da ne prizivamo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana