Društvo| Ekologija| Gost autor| Nauka| Životinjski svet

KORMORANI – CRNA KOB PECAROŠKA

albicilla RSS / 18.12.2013. u 22:48
unnamed_zpsf7d8e6e2.jpg
Gost-autor dr Voislav Vasić 

Na Limu, Drini i drugim rekama povremeno zavlada jedno zlokobno stanje duha među ribolovcima, oličeno u grozničavoj, agresivnoj i razornoj zaslepljenosti i isključivosti, usmerenoj protiv velikih vranaca (kormorana). Javno traže od lovaca da ih potamane. Jedan prostodušno kaže u kameru: “mi ne želimo da ih uništimo, nego da ih nema.” Na pominjanje kormorana, pecaroše kao da hvata napad neke đavolske posednutosti – izbezume se, škrguću zubima, iskolače oči, pocrvene (neki preblede), teško dišu, postaju krvoločni i nasrtljivi. To ih hvata u talasima, kao delirijum malarije. Kad se učini da ih je prošlo, vrati se u još težem obliku.

Šta se desilo s onim dobroćudnim ljubiteljima prirode, ekolozima – čuvarima nezagađenih reka, ranoraniocima i romantičnim zaljubljenicima u mirno ogledalo vode nad koje se nadnose vrbe? U šta su se prometnuli oni setni usamljenici skloni meditaciji? Gde je nestala njihova poslovična tolerantnost i beskrajna strpljivost? Koja je zapravo njihova prava priroda, dr Džekil ili g. Hajd?

Zato, pre nego što se pozabavimo (stručno, ornitološki, profesorski) kobnim crnim tičurinama, žderačima ribe, hajde da prvo pogledamo ko su i šta su ti ribolovci, u sistemu u kome živimo i delamo vi i ja i svi ostali. Najpre, pecaroši su građani i poreski obveznici. Ravnopravni svim ostalima. Imaju svoja prava i obaveze u skladu sa zakonima. Organizovani su u udruženja rekreativnih ribolovaca. Od drugih građana se razlikuju po tome što naročito vole da pecaju ribu, za razliku od nekih drugih poreskih obveznika, koji više vole nešto drugo, pa su udruženi u drukčije organizacije. U Srbiji ne postoji društvo obožavalaca slobodnih, divljih, crnih kormorana ali, da postoji, imalo bi slobodu delovanja ne manju od ribolovaca. Razumete u kom pravcu idem? Ja lično, koliko volim da pecam, isto toliko obožavam da gledam, kibicujem kako brzi, snažni, vižljasti vranci lete, rone na dah, uspešno love ribu bez ikakvog savremenog alata i pribora. Za razliku od dokonih pecaroša, kormorani love ribu za održavanje golog života. E pa to hipotetično udruženje kormorandžija (mogao bih da ga osnujem ovih dana) obratilo bi se nadležnim upravama i imalo bi pravo da traži da mu se dodele vode Lima ili neke druge reke na korišćenje, u skladu sa Ustavom, zakonima i principom suverenosti i ravnopravnosti građana i Poveljom o ljudskim pravima. Zašto bi rekreativni ribolovci bili povlašćena grupa? Ima mesta i za jedne i za druge. Razumeli smo se dakle da su rekreativni ribolovci samo jedni od mogućih i privremenih neprivrednih korisnika vodenih resursa kao opšteg dobra. To pravo korišćenja im se oduzima u određenim slučajevima predviđenim zakonom i pravom svih građana na opšte dobro. Na primer, kada koriste ribolovne vode na način koji narušava ekosistem i biodiverzitet i njegove sastavne delove, poput je l’da kormorana iliti vranaca.

unnamed_zps319b4c98.jpgRat koji su pecaroši objavili, a boga mi i poveli protiv kormorana, uznemiravajući ih na noćilištima i gnezdilištima, plašeći njih i ostali živi svet nedozvoljenim pirotehničkim sredstvima, zatim govor mržnje i pozivanje rekreativnih i sportskih lovaca da ih puškama ubijaju, nije dakle utemeljen ni u zakonima, ni u građanskom sistemu jednakih prava, ni u nepisanom kodeksu ekološke etike, ni u zdravorazumskom prosuđivanju. Šta se onda dešava, jesu li ti ljudi poludeli? Da se ne bismo ogrešili o umerene, obaveštene, obrazovane i razumne ribolovce, treba reći da nisu svi oni tako zaslepljeni i isključivi, ali je, od halabuke koja se diže, teško procenjivati koliki je čiji udeo. Znate i sami, kad nemate argumente, onda počnete da galamite. U slučaju ozloglašenih, optuženih i osuđenih vranaca buka je zaglušujuća, možda baš zato da se ne bi, ne čuli, nego ni slušali argumenti druge strane. Po sistemu manije gonjenja, kad pecaroši vide u novinama ili na televiziji svoje katastrofične izjave o pošasti koju prouzrokuju kormorani, učini im se – dodatno uzbuđenim – da je to sve nekako bledo i neuverljivo, pa u sledećoj izjavi dosole i začine, dodaju još koju tonu progutane ribe i bar još hiljadu novih kormorana. Ubrzo počinju da veruju u svaku izmišljotinu koju su izgovorili. Blagonaklono smo gledali na tradicionalna bezazlena ribolovačka preterivanja i fantaziranja. Ova njihova kreativnost je međutim zloćudne prirode i niko nema prava da je dalje toleriše.

Šta je u korenu ove histerične pristrasnosti i divlje mržnje ribolovaca koji bi trebalo da love ribu ne za prodaju, ne za ishranu, nego iz rekreativnih pobuda, dakle iz zadovoljstva? Kažu ovako: kormorani prožderu zilion tona ribe, zar to nije strašno (i počinju da se tresu). Da, i? U čemu je problem? Jeste, jedu ribu, mnogo ribe. A šta bi drugo kormorani trebalo da jedu. Bog ih je stvorio da jedu ribu. Da, kažu rekreativci (već malo promuklo, ali i dalje povišenim tonom), ali jedu našu ribu! Neka idu drugde (kod nekih drugih pecaroša, moja primedba), mi ne želimo te tičurine ovde. Pardon, kako vašu ribu, odakle vam ta riba i kako znate da je vaša? Naša je – jer mi smo ovu reku poribljavali.

Ovde treba razjasniti da stvarno udruženja pecaroša poribljavaju reke na kojima pecaju, čak su i dužna da to rade. Ali to je samo zato da bi nadoknadila ili predupredila poremećaj u sastavu ribljeg diverziteta, pošto intenzivno love ciljane tzv. plemenite vrste riba. Nije reč dakle o vlasništvu nad ribom, nego o kompenzaciji za selektivno narušavanje ekosistema. Što je veći ribolovački pritisak, to su ove mere potrebnije. Pošto vode evidenciju ulova, udruženja to tačno znaju. Poribljavanje se, po zakonu, vrši pod strogim stručnim nadzorom i pod budnim okom nadležne inspekcije, a njegov jedini smisao je da se prirodi vraća ono što čovek uzima. U zakonu je doduše predviđena i šteta na ribljem fondu na ribolovnim vodama i naknada te štete, ali su tačno navedeni uslovi i okolnosti, kao i lica koja su odgovorna za izazivanje štete. Među tim licima kormorana nema.

Kod pecaroša je dakle na delu jedno duboko nerazumevanje sopstvenog mesta i uloge u sistemu odnosa Čovek–Priroda. Neshvatanje nekih od njih potiče iz neobaveštenosti, neobrazovanosti i drugih uskraćenosti, ali se bojim da ima mnogo onih koji namerno zamućuju vodu težeći da zadrže ni na čemu zasnovan privilegovan status. U njemu se ponašaju kao da su vlasnici ne samo riba u rekama, nego i samih reka, obala, pa čak i ptica koje lete po nebu. E pa nisu i u to i tako ne vredi da sami sebe ubeđuju. Reke su naše, ribe su naše i ptice su naše zajedničke.

Na kraju, malo o samim pticama. Kormoran ili veliki vranac je vrhunski ribolovac, ihtiofagni predator. Jeste, ždere ribu i to krupnu i u potpunom je saglasju s ekosistemom i ostalim članovima životne zajednice. Tu vladaju vrlo jednostavne jednačine: kada raste količina plena, povećava se broj grabljivaca. I obrnuto. Nije moguće drukčije. Ne može da bude malo ribe, a mnogo kormorana. Ko to neće ili ne može da shvati – taj je, da izvinite – glup. Jeste, kormorani ozleđuju krupnu ribu koja međutim ne propada, kako tvrde ribolovci, nego postaje dostupna manje brzim i manje uspešnim ribojedim životinjama. Takva je podela uloga u ekosistemu. To se uči u osnovnoj školi. Ako se ribolovci žale da je ribe sve manje, a kormorana sve više, moguća su dva objašnjenja: (1) ribolovci ne govore istinu, i (2) kormorani i pecaroši ne love iste vrste riba, pa je ribe koju jedu kormorani sve više, a pecaroških sve manje. U oba slučaja krivica nije do vranaca.

DSCF4368_zps2486e5ca.jpg

 Dr Voislav Vasić je ornitolog s najvećim iskustvom u zemlji... u stvari, u nekoliko (susednih) zemalja.



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

albicilla albicilla 22:52 18.12.2013

zasto ribolovci ne razumeju ribolovce?

albicilla albicilla 22:54 18.12.2013

gradjani zele ribolovce zive i zdrave!

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:03 19.12.2013

Re: gradjani zele ribolovce zive i zdrave!

Najviše volim kad se čovek umeša u prirodni lanac, pozivajući se na njega i istovremeno ga prekidajući, traživši za sebe prava koja mu ne pripadaju više no bilo kojoj drugoj "alci" tog lanca.

mikele9 mikele9 00:43 19.12.2013

Apsolutno!

Tu vladaju vrlo jednostavne jednačine: kada raste količina plena, povećava se broj grabljivaca. I obrnuto. Nije moguće drukčije. Ne može da bude malo ribe, a mnogo kormorana. Ko to neće ili ne može da shvati – taj je, da izvinite – glup

Od sedme godine sam zaražen pecanjem, potok, rečica, reka, jezero, more, svuda i na svakom mestu. Ali sam od onih retkih koji mogu da provedu ceo dan na obali ili u čamcu, da ne ulove ni jednu ribu a opet budu zadovoljni. Ko to ne razume, ne razume i šlus! Na Begečkoj Jami sam s prijateljem godinama pecao iz čamca i gledajući kormorane kako vade krupnije babuške od nas, šalili smo se i dovikivali im: Dajte nam tu kilašicu! Nikada mi nisu smetali, uživao sam gledajući ih kao i male gnjurce, labudove, sive i bele čaplje, galebove...I ribolovaca ima svakakvih
krkar krkar 04:56 19.12.2013

Majstor


Majstorski ga je Voki napisao.

I dobro da ga je tako napisao. Posle ovoga - pecaroše na ispit: ko je shvatio - dobro je.

Ko nije - močugom.
coviax coviax 09:21 19.12.2013

Licimuri

A čovek nije neka zverka?
Čovek je bog?Aaaa ornitolozi?
Treba li čovek da se suzdržava i zašto?
Da bi opstale vrste?
Zašto?
Zašto i ljudska vrsta treba da opstane?
Vrsta najžešćih i najinteligentnijih predatora ove planete...
Ko su ornitolozi,a ko pecaroši? Zajedno na svinjokolji?
Hoćete da uredite ekosisteme i hoćete planetu ...šta?
Neverovatno!
Odem i ja na Begečku Jamu...
Da,da Mikele...I ja sam jedna vrsta kormorana-tica pesaroška...
Ko će mene kormorana da štiti!?
Samo vi zagrevajte planetu i kad kroz galaksiju naiđe kao prošle godine
na prostore mikrozračenja...Odosmo i mi i kormorani u pm...
bimba.le bimba.le 12:37 19.12.2013

dali su ovo normalne kvalifikacije

Doktor ili šta već bi trebalo da zna da su ribolovci ljubitelji prirode pa samim tim sveg živog što boravi u vodi i oko vode.
Na pominjanje kormorana, pecaroše kao da hvata napad neke đavolske posednutosti – izbezume se, škrguću zubima, iskolače oči, pocrvene (neki preblede), teško dišu, postaju krvoločni i nasrtljivi. To ih hvata u talasima, kao delirijum malarije. Kad se učini da ih je prošlo, vrati se u još težem obliku.
Poštovani gospodine dali ste ovo videli prilikom posete nekoj duševnoj ustanovi ili videli na TV-u a možda je i neka imaginacija, valjda znate. Tačno je da se kormorani hrane ribom i da su nepoželjni u brilizini privrednih ribnjaka što je u neku ruku normalno i nema nikakve veze sa ekosistemima nego sa privredjivanjem. Doktore da su ribolovci onakvi kakvih ih predstavljate oni bi se izborili bez ičije pomoći. I za kraj zamislite situaciju, malo jezerce samo nešto veće od fudbalskog stadiona, vi čekate šarana da zagrize a gledate kako po jezeru plovi divlja šatka sa mladima, kad vam taj prizor bude lep onda počnite da pišete o prirodi i ljudima kojima je odlazak u prirodu zadovoljstvo.
s poštovanjem pozdrav od nekog ko sebe naziva ribolovcem
Jukie Jukie 13:47 19.12.2013

Re: dali su ovo normalne kvalifikacije

Mislim da je povod za ovaj tekst poziv od strane pecaroša na genocid nad kormoranima na Limu, a autor se već decenijama bori protiv takvih situacija, nije kao da je juče prvi put čuo za problem pa je ad hok seo da opljuje nepoznatu grupu ljudi
vokivasic vokivasic 14:25 19.12.2013

Re: dali su ovo normalne kvalifikacije

Ako sam dobro razumeo, bimba.le protestvuje protiv mojih kvalifikacija tj. opisa mrzitelja kormorana među rekreativnim ribolovcima (ja o privrednim ribnjacima nisam pisao). Opis je prilično veran onome što sam video ovih dana na tv i pročitao u medijima i komentarima blogova i foruma, na koje su se izbezumljeni i zagrcnuti mrzitelji javljali. Bimba.le se može sam uveriti.
Što se drugog dela tiče, odavno pišem o zadovoljstvima koje čoveku može priroda da pruži. U odbranu tih ljudi i pišem o vrancima.
bimba.le bimba.le 14:41 19.12.2013

Re: dali su ovo normalne kvalifikacije

Ja stvarno neznam s kojim ljudima ste bili u kontaktu i na kojoj lokaciji. Umobolnika ima na svim meridijanima pa je možda neki od njih u pitanju, čak ih i nesmemo nazvati ribolovcima već ljudima koji se zatekli pored vode. Možda nebi ni reagovao na vaš članak da se upravo u mom kraju ne vodi velika borba protiv nesavesnih ljudi koji zamislite sebe nazivaju ribolovcima. O tome već bruje razni portali a i izdati su članci na dosta časopisa koji se bave prirodom (neću da ih navodim da ih nebi reklamirao). Kako god bilo to su ljudi kojima se treba baviti lekarska struka ili državni organi svako u okviru svojih nadležnosti i zakona pa se kao takvi nemogu ni nazvati ribolovcima.
vokivasic vokivasic 18:06 19.12.2013

Re: dali su ovo normalne kvalifikacije

Poenta mog javljanja nije klinička slika pojedinih članova udruženja rekreativnih ribolovaca. Ako bimbi.le smetaju moje amaterske kvalifikacije, ja ih mogu povući. Ali i u tom slučaju ostaje poklič pecaroša za iskorenjivanje vranaca sa naših voda. Ostaju bajke o unošenju kormorana iz Azije i ostale mistifikacije. Ostaje svojatanje prava ribolovaca na odlučivanje o tome koje ptice mogu, a koje ne mogu da budu u ekosistemu. Ostaje bezobzirnost i beskrupuloznost. Evo bimba Vama bliskog primera kako funkcioniše ekosistem. Kada je sredinom prošlog veka napravljeno Vlasinsko veštačko jezero, tamo nijednog kormorana nije bilo, je li tako? Onda su neki genijalci krenuli da poribljavaju. Trpali su u jezero svašta i to ono čega tamo nikad nije bilo, i bez mere. Počev od dalekoistočnih biljojedih riba teške kategorije, šarana, soma, ravničarskih barskih riba, potočnih riba, pa čak u jednom pokušaju i do ohridske pastrmke. Prepunilo se jezero ribom, samo da bi pecaroši mogli da uživaju. I odmah su došli kormorani na tako ponuđenu gozbu. Oni su taj regulacioni prirodni činilac koji nepogrešivo funkcioniše u ekosistemu. Sada se i legu tamo na Stratoriji. Upravo zahvaljujući ribolovcima. Razmislite o tome.
bimba.le bimba.le 08:41 20.12.2013

Re: dali su ovo normalne kvalifikacije

poenta mojih komentara je da su ribolovci zaljubljenici u prirodu (ima izuzetaka naravno) i da nisu protiv ostalih vrsta po difoltu kako se može zaključiti iz članka. za vlasinsko jezero si u pravu ali pošto sam sa juga srbije pouzdano tvrdim da nepostoji nijedan ribolovac koji se bunio protiv kormorana ali se zato svi od reda bune protiv uništavanja prirode, jer da je pameti zbog plovećih ostrva i ostalih specifičnosti flore i faune odavno bi ono bilo stavljeno pod zaštitu. očigledno je jedino to da meni smeta generalizovanje stvari što priznaćeš nema nikakve veze sa ekologijom, kormoranima i ko zna čim još. kormorani kad smo kod njih jedino mogu da smetaju u privrednim ribnjacima gde stvarno nanose štetu sve otalo priroda reguliše pa nema potrebe za našim mešanjem ili nekom dramom jer zaboga tri umobolnika pustaju penu na samo pominjanje kormorana, usput ja nevolim gmizavce pa ne idem okolo da ubijam zmije i žabe.
vokivasic vokivasic 14:08 20.12.2013

Re: dali su ovo normalne kvalifikacije

Drago mi je da se slažemo. Nisam ništa generalizovao, nego naprotiv, pisao sam: "Da se ne bismo ogrešili o umerene, obaveštene, obrazovane i razumne ribolovce, treba reći da nisu svi oni tako zaslepljeni i isključivi, ali je, od halabuke koja se diže, teško procenjivati koliki je čiji udeo." Ti pravi i ekološki svesni ribolovci su ćutljivi, ne daju glasa od sebe i nisu protivrečili ovim agresivnim, nego sam morao ja to da uradim. Što bi rekli negdašnji komunisti: "diferencirajte se drugovi!"
49 41 49 41 19:20 19.12.2013

Secam ga se



"Stanovao" je tada u Boko Kotorskom zalivu i okolini, ne znajuci za to.
Prijatelj, je ukotvio stari jedrenjak pred zalivom.

Cim je palo sidro, padoh i ja naglavacke sa najvise palube, sav sretan.
Obkruzi me peraje u punom krugu na 2m oko mene.

Ajkula. Nema mi spasa.

U glavi neopisiv bol, aktiviran impulsom samoodrzanja.

Onda mi je izronio tik uz lice. Kleberio se.
- Majmune, smrtno si me preplasio; dreknuo sa mu skoro u celjusi - drhtavim glasom.

Da se igramo? porucuje mi, kikotom.
Postavlja mi rep, da se uhvatim za njega.
Vukao me vise od 300 m munjevitom brzinom. Skoro me izvukao celog iz vode po povrsini.

Trznuo repom, otkacio me i poceo svoje skove oko mene.
Onda kao torpedo ka pucini uz kikote.

Spavao sam u Kotoru.
Probidio me je cesanjem i lupkanjem repom o drveni trup - tik uz lezaj.

Dugo sam ga osluskivao u noci.
Cesanje telom, lupkanje repom, dugo disanje.
Culo se fantasticno.

Cuo sam, da su ga predatori - "ljutski", ubili iz karabina - vise njih.
Plasio im je jata riba, cepao njihove mreze.

Hteo je samo slobodu, delfinsku.
Da se vine ka pucini - povremeno.

Nisu mu ni to dozvolili!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana