Život

Ognjem i Marijom

Jelica Greganović RSS / 30.07.2014. u 14:27

1.jpg

Tu odmah iza ćoška je Veljko. Jeste završio veterinu, ali posla nema, zato Veljko ima piljarnicu malo manju od kutije šibica, i u njoj sve što njegov komšiluk iz okoline Mladenovca uzgaji. Radi od jutra do sutra, i na subotu i nedelju i na praznik. Kod Veljka uvek neko od komšiluka kupuje, a kako za tezgu mesta nema, to ostali moraju sa trotoara da siđu i odbrzaju ulicom, ako ne misle da ih odnese neki od automobila koji upravo tu iskušavaju sve svoje brzinske moći.

Jutros mi je srce stalo nad jednom od njegovih gajbica. Jagode! Kasne, kegave, suvkaste, prave jagode. One što su ih nekada babe sadile da se deca zaslade onda kad im vreme odavno prođe, one kojima je ukus na rubu šumskog i ostaje još dugo negde uvrh nosa, punije semenki nego lubenice, one koje se jedva pod lišćem nađu i koje brzo tamne na svetlu. Nisam ih videla otkako Baba Dare nema. Sadila ih je u ćoš. U dalekom, već u hladu trešnji i šljiva, ćošku bašte. Tamo gde ni prasad koja provali kroz plot ne uspe da stigne, jer suviše posla ima da pokrca i pomelja sve pre njih. Dovoljno daleko da ih se ni deca ne sete. Zalivala ih je retko, puštala ih je da mučno isisavaju poslednju kap vode iz avgustom izmučene zemlje i love retke, vrele zrake sunca koje su se šetale kroz krošnje. I onda, kada svi na jagode zaborave, kada je glavna briga poloviti decu kojoj se objasniti ne može da se šljive koje tek jasno plave ne smeju jesti, tada je Baba Dara dohramljivala ujutru iz bašte, jednom rukom nabadajući štapom u rupe i guke zemlje, a drugom pažljivo loveći ravnotežu nosila ulubljeno čanče vrhom puno jagoda. Posle skoro pola sata dugog, korak pred kratak korak puta, je naslanjala štap na česmu i krajnje rizično, koristeći obe ruke uz ometanje starih, iskrivljenih nogu, prala jednu po jednu jagodu. Pažljivo da ih ne pomelja artritičnim, kvrgavim prstima. »Eh, ruke, ruke, nekad su bile kao vrba, a vidi sad, panjevine, ni kamen da osete...«, stajala je baba sebi na muku. Za svakog od nas ih je bilo samo po dve-tri. Uprkos svom pranju, pod zubima je, uz semenke, krckao i po koji neoprani trun zemlje. Ali su bile slatke, slađe od svega što je u tom trenutku naokolo raslo.

Ne znam kakav bi veterinar bio, al dobar je trgovac Veljko. Odmah je video da ima posla sa emotivnim zavisnikom i krenuo da tvrdi cenu. Za gajbicu jagoda, kakvih danas ne mogu nigde da se napipaju, je tražio dva litra krvi i oba moja bubrega. Ja sam nudila litar krvi i jetru. Uspeli smo da se dogovorimo. Samo što nije počeo da meri, kada je onako usput pripitao šta će mi tolike jagode, naročito kad se uzme u obzir njihova cena od tri litra krvi i gušterače. Pa, da napravim pekmez od jagoda, jedini pravi, onaj što miriše slađe od kriterijuma srpske lire – duše devojačke. Veljko, veterinar nesuđeni, trgovac rođeni, je raširio oči na fildžane, digao obrve vrh temena i zaprepašćeno ciknuo: »Ali gospođo, danas je Ognjena Marija! Ja ću sutra da vam donesem još bolje jagode, još sitnije, samo ne kuvajte danas!«

Da nije one Baba Dare iz prošlih par pasusa, dogovorila bih se ja nekako za neradnu poštedu sa sestrom Svetog Ilije. Al ovako, ništa. Kud mi se baba javila sećanju, neka je tu i sa verskim kusurom. Jer, Baba Dara je imala vrlo otvoren, neformalan odnos sa verom, njenim šefom – bogom, i dežurnim svecima. Za razliu od njih, sa popovima je izbegavala kontakte, imajući iskustvom dokazano nepoverenje prema božjim zemaljskim šalterskim radnicima. Sve je ona nekako uspevala da se dogovori sa muškim delom Ješuinog sveta, al sa malobrojnim ženama nije ni pokušavala da se cenjka.

»Mani, pusto žensko, nije njima lako na muškim nebesima, ko ni nama ovde. Evo, ova sirota Marija, Ognjena jadna, je l joj vidiš rođenog brata? To grmi, tutnji, džapa se, da ga čovek pita što, šta će mu to? Nego, muško, mora da diže galamu, pa to ti je, a kao svetac neki. A ona tuga ženska mora da šporet ne gasi, je l vidiš kakva žega sa nebesa bije, biće da peče lebac za sve njih dok oni vilene naokolo. I ko veli žena, ajd da se bar drugi ženski stvorovi danas odmore, dušom neka danu, nek ne rade na ovu vrućinčinu. Zna žena da se leba ne peče na zimu i mesečinu...«, objašnjavala je Baba Dara, vukući pera marame sa po dva već pokretu izvežbana prsta.

»Šta ga znaš, možda je i trudna, je l znaš ti babino kako sam ja trudna do zuba, evo dovde, ma do veđe mi je stomak izrastao, pekla leba za celu kuću. Njih kao mrava, jedu šta vide, ne mož napeći. Dok ima. A kad nema, onda nema, peci od projinog brašna, pa šta ispadne. Danas i nekako, može da se požvaće i progune, al sutra takim lebom mož čoveka da oplaviš. Ama da se ne digne više. Još žega, vrućinčina, duša ti kuva, bije ozgo, nebo da otopi, seva od vatre, do trtice ti teče, a ti peci...Možda tako i ona sirotica leba peče, na suncu ga pripekuje, za cela nebesa, za sve one svece zaludne što se na narod mrče. Zato nek jedan dan odmore duše ženske sirote. Valja se ženu poslušati...«, objašnjavala je Baba Dara, smirena i nepokretna kao kameni kip pred vratima. Obučena u čisto, skoro praznično. Namerna da prstom na Ognjenu Mariju ne mrdne.

Napraviću ja taj pekmez sutra, počekaće, a možda i Veljko spusti cenu na pet litara krvi i žučnu kesu.



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 14:55 30.07.2014

Sestro slatka


Danas ništa, ama baš ništa.
Mož` da dišeš samo
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:00 30.07.2014

Re: Sestro slatka

Baš sam se nešto mislila, da l je ovo kucanje dozvoljeno, el ne?
hajkula1 hajkula1 14:56 30.07.2014

Hvala

Hvala da si me podsetila. Na neka crvena slova iglu ne udevam. Tako su mi babe usadile. Veš pere mašina ali tih dana je ne uključujem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:01 30.07.2014

Re: Hvala

Tako valja
cassiopeia cassiopeia 15:07 30.07.2014

Re: Hvala

Veš pere mašina ali tih dana je ne uključujem.


Auu, da l' se računa što sam mašinu programirala sinoć da opere jutros?

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:08 30.07.2014

Re: Hvala

hajkula1
Hvala da si me podsetila. Na neka crvena slova iglu ne udevam. Tako su mi babe usadile. Veš pere mašina ali tih dana je ne uključujem.

Nije crveno, ali je crno, zadebljano
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:20 30.07.2014

Re: Hvala

Auu, da l' se računa što sam mašinu programirala sinoć da opere jutros?

Ti si se izvukla, al mašina neće dobro proći. Ženskog je roda.
Atomski mrav Atomski mrav 16:22 30.07.2014

Re: Hvala

Pričala mi baba (kako su babe pune poučnih priča, čudo jedno!) kako je njihov (babin i dedin) komšija, Slovak, pošao na njivu jedne godine baš na Ognjenu Mariju. Uzalud su pokušavali baba i deda, a i ostale komšije, da ga odgovore od te zamisli i da mu objasne kako se na Ognjenu Mariju ne valja ništa raditi... On je samo odmahivao rukom i govorio kako to ne važi za njega jer to nije njegov svetac. I ode on tako na njivu i naravno u neka doba se navukoše oblaci, poče da seva i grmi - video je i on da će biti nevremena ali pre nego što je uspeo da pokupi svoje stvari i vrati se u selo, poče pljusak. Kiša pada iz neba, iz zemlje (tako je moja baba uvek opisivala jake pljuskove), grmi i seva i dalje a komšija pokuša da se skloni ispod jednog duda. Grom udari u dud, rascepi i zapali drvo - ovaj jedva živu glavu izvuče... nakon toga se svake godine krajem jula raspitivao po komšiluku: "Je li, kad je ona vaša luda žena?"
zilikaka zilikaka 17:56 30.07.2014

Re: Hvala

Pričala mi baba (kako su babe pune poučnih priča, čudo jedno!) kako je njihov (babin i dedin) komšija, Slovak, pošao na njivu jedne godine baš na Ognjenu Mariju....
...nakon toga se svake godine krajem jula raspitivao po komšiluku: "Je li, kad je ona vaša luda žena?"



Imali mi radnika, Mađara, koji je isto zamalo živu glavu izvukao na taj dan, radeći doduše redovan posao, što se moralo.
E, al posle je držao da i on ima neku vrstu slave, baš na taj dan.
cassiopeia cassiopeia 18:36 30.07.2014

Re: Hvala

Jelica Greganović
Auu, da l' se računa što sam mašinu programirala sinoć da opere jutros?

Ti si se izvukla, al mašina neće dobro proći. Ženskog je roda.


Pu, pu, daleko bilo
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:48 30.07.2014

Re: Hvala

"Je li, kad je ona vaša luda žena?"

nim_opet nim_opet 13:12 31.07.2014

Re: Hvala

Slicno porodicno predanje - moj pradeda i njegov brat (koji je umro kad sam ja imao 17 godina cini mi se, blizio se stotoj), su iz sela pripiti krenuli kuci na Ognjenu Mariju (ne znam po babinoj prici sta su radili u selu), i odlucili da sklanjaju snoplje zita da ne kisne posto je krenula oluja. I naravno u sred tog skupljanja zita, pukne grom u neki stog sena, zapali se i seno i zito oko njega itd. Od tad u kuci (tada su mi i cukunbaba i cukundeda bili zivi) se na Ognjenu Mariju radilo samo ono sto cukunbaba dozvoli, sto je valjda ukljucivalo pojenje stoke i tako, manje poljoprivredne poslove, vise onako, sedi miran u kuci, a zenskom svetu je bilo strogo zabranjeno da radi bilo sta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:16 31.07.2014

Re: Hvala

a zenskom svetu je bilo strogo zabranjeno da radi bilo sta.

Konačno
gedza.73 gedza.73 17:11 02.08.2014

Re: Hvala

Ognjena Marija


posle Ognjene Marije i Ilije ide Blaga Marija.

Blaga Marija, kao i sve 'blage' žene(), je daleko opasnija i osvetoljubivija od Ognjene.
cassiopeia cassiopeia 15:09 30.07.2014

A kad smo kod jagoda

Setila si me, Jelice, mog dede Pavla, koji je subotom imao običaj da porani i donese korpu koječega iz bašte da deca jedu domaće. Jagodama i ranim trešnjama sam se najviše radovala.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:21 30.07.2014

Re: A kad smo kod jagoda

Moj pradeda Pera ima uramljeno mesto u mojim sećanjima, zbog buketića divljih jagoda koje mi je ostavljao ujutru na jastuk
Sepulturero Sepulturero 17:11 30.07.2014

Јагоде

Одличан чланак. Него, како то да ветеринар нема посао? Ја сам мислио да је то једно од, ретких, тражених занимања у Србији.
nikvet pn nikvet pn 18:00 30.07.2014

Re: Јагоде

Ма дааај ... Ајде размисли мало, немој да објашњењем кварим овако красан блог.

Него ето, вредан и храбар човек нашао себе у другом послу. Диплома му није ни сметња ни светиња; свака му част.
Sepulturero Sepulturero 19:21 30.07.2014

Re: Јагоде

nikvet pn
Ма дааај ... Ајде размисли мало, немој да објашњењем кварим овако красан блог.

Него ето, вредан и храбар човек нашао себе у другом послу. Диплома му није ни сметња ни светиња; свака му част.


Наравно, потпуно се слажем. Ово је више било једно реторичко питање.
fantomatsicna fantomatsicna 10:04 31.07.2014

Re: Јагоде

Него ето, вредан и храбар човек нашао себе у другом послу. Диплома му није ни сметња ни светиња; свака му част.

Eh da je više takvih Veljkova..gde bi vam kraj bio..
muaddib92 muaddib92 18:30 30.07.2014

Сезона, јестљи..

.. а малине
Када се улупају као пена , или макар сируп, доматји
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:50 30.07.2014

Re: Сезона, јестљи..

Maline me isto čekaju...nameračila sam se.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 19:46 30.07.2014

Raspekmezio sam se

Bravo, Ognjena Jelice!
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:50 30.07.2014

Re: Raspekmezio sam se

Hvala, Kralju
zox.zox zox.zox 20:02 30.07.2014

Pričale babe

Mene su moje babe učile da je Ognjena Marija sestra Gromovnika Ilije. Pa kad upeče Zvezda a Gromovnik krene da se raspituje kad je njegov dan da se raspuca kako samo on ume. Pa ga Ognjena Marija sve laže i vara sutra je, sad će tvoj dan, još par dana ... i sve tako jer ako bi Gromovnik Ilija znao tačan dan svoj onda bi od sreće toliko raspalio munjama i gromovima da ništa na zemlji ne bi ostalo.

Inače veruje se da na Ognjenu Mariju ne treba ni vatru paliti. Što ima sasvim racionalno objašnjenje. Leto, vrućine, opasnost od požara velika ... nekad se žito nije vršilo kombajnom pa da zrno ni ne vidi domaćinovu kuću nego se kosilo pa u snoplje vezivalo i donosilo u dvorište da čeka vršidbu. Puno selo kamara žita, krovovi trščani, jedna iskra i ode selo. Ova zabrana paljenja vatre oko Ognjene Marije meni zvuči kao pametno protivpožarno pravilo.

Po tradiciji ide se na groblje i prelivaju grobovi "da ne gore". Ne nosi se ni cveće, ne pale se sveće na grobovima, nema deljenja "za dušu" samo flaša vode kojom se preliju grobovi. Zašto baš taj dan i zašto baš tako čak ni moje sveznajuće babe nisu imale odgovor.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:11 30.07.2014

Re: Pričale babe

Hvala, Zox
Atomski mrav Atomski mrav 20:23 30.07.2014

Re: Pričale babe

Pa ga Ognjena Marija sve laže i vara sutra je, sad će tvoj dan, još par dana ... i sve tako jer ako bi Gromovnik Ilija znao tačan dan svoj onda bi od sreće toliko raspalio munjama i gromovima da ništa na zemlji ne bi ostalo.


Ovo su i meni pričale babe...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:24 30.07.2014

Re: Pričale babe

Poenta je u babama i ognjenoj...

omega68 omega68 21:28 30.07.2014

Re: Pričale babe

Gromovnik Ilija

A пре њега Перун.

Јелице, сјајне, најбоље су ти ове приче.
Или ја такве најбоље обожавам
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:57 30.07.2014

Re: Pričale babe

Omego, biće da je razlog u mikro geografiji
Hvala.
zilikaka zilikaka 15:57 02.08.2014

Re: Pričale babe

Poenta je u babama i ognjenoj...


More, ni Sv. Ilija nije dagnubio.

Kod nas je pošteno raspalio, debela dva sata.

Evo, tek sad stalo, al trebaju gumenjaci...
49 41 49 41 02:40 31.07.2014

Ako nema tegla slatka

u kuci; (dve su bile pozeljne) - od divljih sumskih jagoda sezona zimnice nam propala.

Onako po iskustvu, moje majke i tvoje zemljakinje - moje ujne.

Vlasta92 Vlasta92 09:39 31.07.2014

Jao, od jaguda džem!

Nema boljeg! Pa, još domaći...uz ladna mleka...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:50 31.07.2014

Re: Jao, od jaguda džem!

Evo sam ih kupila, kao što smo se i dogovorili - tri bubrega i litar krvi, odo da pravim pekmeza
A lepe su, sićahne, kao lutke. Celu kujnu su već zamirisale.
p.s. Mada, Vlasto, nema tog pekmeza koji bi kod dece mi zamenio pekmez od kajsija. Normalno, kod kuće skuvan.
rade.radumilo rade.radumilo 15:59 31.07.2014

Re: Jao, od jaguda džem!

Mada, Vlasto, nema tog pekmeza koji bi kod dece mi zamenio pekmez od kajsija


U palačinkama?
nim_opet nim_opet 16:54 31.07.2014

Re: Jao, od jaguda džem!

p.s. Mada, Vlasto, nema tog pekmeza koji bi kod dece mi zamenio pekmez od kajsija. Normalno, kod kuće skuvan.


Ha, ja sam izgleda od neke takve dece - ostale mogu da probam, ali od kajsija obozavam. I to onaj koji se kuva kutlacu po kutlacu....za jednu teglu sat vremena kuvanja :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:03 31.07.2014

Re: Jao, od jaguda džem!

za jednu teglu sat vremena kuvanja :)

Moj, bakin, recopis suprotno kaže, pekmez od kajsija mora jako brzo da se skuva, zato da bi bio one prave, svetle, narandžaste boje
zilikaka zilikaka 15:54 02.08.2014

Re: Jao, od jaguda džem!

Moj, bakin, recopis suprotno kaže, pekmez od kajsija mora jako brzo da se skuva, zato da bi bio one prave, svetle, narandžaste boje


Nije suprotno, neg kaš isto to!

I već smo se natezale oko pekmeza!

Pekmez treba da se sipa u šerpu tek da pokrije dno. Znači, jedna kutlača na veliku šerp(enj)u.
Onda uvatiš da mešaš ko manit, dok se ne zgusne, i onda odma presipaš u teglu koja stoji pored.
...i tako kolko puta za jednu teglu - taman sat vremena.
nim_opet nim_opet 18:00 04.08.2014

Re: Jao, od jaguda džem!

a pa
Jelica Greganović
za jednu teglu sat vremena kuvanja :)

Moj, bakin, recopis suprotno kaže, pekmez od kajsija mora jako brzo da se skuva, zato da bi bio one prave, svetle, narandžaste boje

A pa da, to sam mislio, moja mama kuva svaku kutlacu minut, prespe u teglu, onda sledecu kutlacu itd. I onda bude svetlonarandzast :) Samo treba sacuvaj boze stajanja da se tako malo po malo skuva.
rade.radumilo rade.radumilo 15:58 31.07.2014

A kamo mu

kasne trešnje? One sa crnom prugom?

Od svih klinaca u familiji, ja sam, dugo, bio jedini dovoljno vešt da se na tu stričevu trešnju uzverem. Naberem u kesu i dodam njima dole, a ja ostanem i ne silazim po sat dva...

Mo'š misliti, u avgustu trešnje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:04 31.07.2014

Re: A kamo mu

Rade, mi te kasne nismo imali, samo one poslednje, one crne skoro...
fantomatsicna fantomatsicna 00:32 01.08.2014

Jagode

Nas održale ..njima hvala
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:39 02.08.2014

Re: Jagode

Kolka jagoda! To su one lusterače, u mraku svetel. Ova štraftasta je mnogo lepša
zox.zox zox.zox 12:42 03.08.2014

Kuvarica

Juče na lokalnom Etno bazaru prodavale žene Kuvarice. Na ovoj je pisalo Jelicino ime

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana