Istorija| Kultura| Ljubav| Moj grad| Život

Teško titoističko nasleđe Srbije

Srđan Fuchs RSS / 09.01.2015. u 19:59

Formativne godine svog dečaštva sam proveo na Vračaru. Samo detinjstvo, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoleća sam proveo na periferiji Beograda, u socrealističkim kvartovima radničke Rakovice. Mama je bila službenica Skupštine Socijalističke Republike Srbije te je sedamdesetih dobila od države stan u ovom, novoizgrađenom delu grada. Detinjstvo je bilo super. Naselje je bilo na samom rubu grada, na ivici miljakovačke šume, kasnije proslavljene kao Darkvud. Šuma nam je kao klincima pružala prostor za beskrajne akcije, počev od gerilskih ratovanja partizana protiv Švaba, igara Otpisanih i borbe Pokreta otpora protiv Okupacije (kasnije, proleća 1999. godine, Darkvud više nije bio tako bezbrižno mesto, kada su nas Ameri, nekadašnji saveznici, iznenadili i zajedno sa Švabama  počeli prosipati tepih bombi po sirotoj šumi, a sve zbog seksualnog skandala njihovog „liberalnog“ Predsednika). Bilo je i drugih akcija, poput prolećnih i letnjih gerilskih upada na imanja Poljoprivrednog kombinata Beograda i preslatkih krađa državnih dobara: bile su tu breskve, kajsije, trešnje, jagode, purenjaci, sve slađe od slađeg. Imali smo i opasnije akcije – ja lično nisam oduševljen tim akcijama, ali, što se kaže, ili si bio nindža ili si bio mindža– upadi na poligon za vežbe voždovačkog garnizona JNA, između nas i Banjole. No, sve je to bio deo Sistema, i nije moglo biti pankerskije akcije od zajebavanja, nerviranja i pravljenja štete tom Sistemu. I tako, sve u svemu, odrastali smo, zezali komunjare, voleli Red Star Belgrade, opuštencija.

Kada smo kod Zvezde, kao jednog od najčudnijih dana i događaja detinjstva se sećam – i to je jedno od najranijih čistih sećanja – prekidanje tekme Hajduk-Zvezda zbog toga što je umro Maršal. Nikako mi to nije bilo jasno, umro Maršal i ne može tekma da se igra?! I ne samo da ne može tekma da se igra, nego nema ni Politikinog Zabavnika,  nema crtaća u 7:15, svi su kao nešto ubedačeni i stao je ceo život zato što je riknuo nekakav matori partizan?! Možeš misliti, On je riknuo i sada niko ne sme ništa da radi, ne sme da diše, da se smeje, da se igra, zato što je riknuo nekakav tamo nedosežni Glavonja – nervirao me je od prvih trenutaka svesnosti! Bez Tileta je ostalo manje-više cool. Sećam se samo dva veća zatamnjenja – 1981. kada je, da l' beše Čkrebić il' tako neki od tih komunjarskih smarača, odvukao Skupštinu na vanredno zasedanje u Prištinu, jer su tamo bile nekakve iridente, i onda mama nije mogla da se javlja niti da dolazi kući dve-tri nedelje, jer je to, Bože moj, bilo nešto žešće tajnovito i važno pošto su tako Glavonje naredile. Bili smo presrećni kada se mama vratila iz te neke misteriozne akcije, jer smo izgladneli pored ćaleta, Minelovog inženjera, pošto em je šljakao od jutra do mraka u projekt-birou Minel Kotlogradnje, em nije ništa posebno umeo da skuva. Drugi tamni događaj je bio 1986. kada je riknula nekakva toplana u SSSR-u, pa nisi smeo ovo, nisi smeo ono, ne sme u Šumu, nema dekranja kod PKB-a, nema igranja klajbera, ne sme se na Marakanu, ništa ne sme. Sećam se da me je taj SSSR iznervirao kao i one iridente i kao onaj prekid Hajduk-Zvezda.

1988. godine su nas smarali u OŠ Ivo Andrić da slušamo uživo nekakvog novog Glavonju koji je, kao, došao da nam okonča godine lutanja, postane novi Tito, i da od sada njega moramo voleti kao što smo voleli Maršala. Jebem ti žito, razmišljao sam, koja je ovo glupost kojom nas je ta neka komunjarska geografičarka smarala, kao prvo, otkud joj da sam ja uopšte voleo Maršala, em je stalno prekidao život a nije ni bio živ, a još pored toga smo i njemu zamišljenom morali da nosimo štafete i to još na grobarskom stadionu, em sada moramo i ovog nekog novog, s podvaljkom kao Čkrebić i Stane Dolanc da volimo?! Da volimo čoveka-prasca?! Kasnije sam skapirao da ta geografičarka šeta istu zurku kao supruga Novog Tita. Krajnje iznerviran, nagovorim svoje gerilce da napravimo akciju – upadnemo pred Dan Republike u školsko skladište noću i iseckamo makazama petokrake sa zastava SFRJ, SR Srbije i s one proleterske. Odradili smo akciju savršeno, osećao sam se sjajno, kao deda i baka kada su mi pričali kako su se cepali hrabro dok su bili u Pokretu otpora. Stojimo mi tako na zboru za Dan Republike, za domovinu s Titom napred, kreće himna, vidimo mi neko komešanje među školskim zvaničnicima, podigoše neko malo zastavče SFRJ, nema ostalih zastava, vidim geografičarka, koja je inače bila i u školskom savetu Komunističke Partije SR Srbije, nešto nervozira, sve cupka s noge na nogu... sjajno smo se osećali, otišli smo posle u štek iza škole, na BIP vops, i neko je čak doneo i HB pljuge pa smo i to pućkali. Tu godinu sam ipak zapamtio kao sjajnu jer smo na udaljenim PKB-ovim poljima između leja krompira našli nekakve biljčice za koje su pojedinci rekli da je to nekakva konoplja čiji oštar miris rasteruje krompirove zlatice, dok su stariji rekli da je to neka biljka kao duvan i da može da se puši.

Naredne, 1989. godine su počela ozbiljnija zatamnjenja. Ovaj moj neki ortak iz Zagreba je prestao da dolazi, nisu mu dali roditelji, ovaj naš novi Glavonja je bio uzrok, mi smo prestali da idemo na Hvar, prvi put u deceniji, u kraju su se pojavili nekakvi poker-aparati, odjednom je svuda počela da se čuje šabanska muzika, pojedinci su se pojavili sa džemperima i trenerkama, estetski savršeno odvratno, uvučenim u visoko podignut džins, počele su da se nose нике-патике. Na sreću pa sam naredne godine zbrisao u XIV Bgd gimnaziju, i polako počeo da se preseljavam u našu porodičnu  kuću na granici Vračara i Zvezdare, East Vračar – West Zvezdara. Vračar mi je bio potpuno otkriće. Nije bilo toliko socrealističke arhitekture, devojke su bile preslatke i fine, ulicu Proleterskih Brigada sam obožavao od početka do kraja, pa bežnija u Kalenić kafanu, pa Zvezda genijalna u Evropi, pa pref-ekipa u KST-u, pa letnja bašta SKC-a, pa Demija petkom i subotom, makar samo ispred da čekićamo i varimo i cugamo Bipa – od vutre i piva gotiva. Bio mi je super taj prelaz, ekipa iz drugih delova grada sjajna, devojke prelepe, prisustvo komunjara u nastavničkom kadru minimalno, Zvezda sjajna, Dilan na certu na zemunskom stadionu, Brejkersi sjajni, Haustor sjajan, EKV, Orgazam, Rambo Amadeus, Kejv i Sidsi...

Sledeća, 1991. godina, bila je istovremeno čudesna i strašna. U gimnaziji je bila ludnica, rokenrol raspadaja, zezanja, toliko divnih ljudi. Bilo je prelepih devojaka čija lepota je bila prosto bolna koliko je izgledala nedosežno. Sredama se, po pravilu, bežalo kolektivno s nastave, sa 5. i 6. časa, nekada već posle drugog, redom: Grashopers, Glazgov Rendžers, Dinamo Drezden, Bajern Minhen. Ljubav prema Zvezdi i Marakani nasleđena je od tate. Ćalac je bio mangup sa Slavije, i on i ekipa su bili na Severu već od sredine pedesetih. Moja prva tekma bila je protiv Budućnosti, 1981. godine, i na njoj je postignut samo jedan gol, i to glavom a dao ga je najniži igrač na terenu – Miloš Šestić. Ćalac je rekao da je to potpuno neobično i da je to, u njegovom sećanju, prvi gol koji je Šele dao glavom. Na tribini sam ostao sve do 1992. ili ’93., kada je Severom prevladalo Arkanovsko Nasilje, i kada se više nije dolazilo iz ljubavi prema klubu, sportu, vikendaškom druženju, vopsu, vutri, navijanju, pevanju, podjebavačkom skandiranju protiv Režima… već ispoljavanja frustracije radi. Kada je došao Novi Tito, počelo je odjednom da se skandira Njemu s ljubavlju, i nasilje je prodiralo kroz svaku poru nekada bezbrižnog i šmekerskog Severa. Moju dušu je sve više pritiskala tmina.  

Marta te godine, moj najstariji brat, Aleks, vratio se sa protesta protiv Glavonje u srcu Grada i uneo je u kuću miris suzavca na svojoj vijetnamci. Aleks je radio u TV Bastilji kao snimatelj, ali je kao i svi mi, ostali članovi porodice (osim mame, koja je po službenoj dužnosti morala da prikriva svoje stvarne stavove), bio duboko anti-komunjarski nastrojen. Voleli smo i pratili nastupe Vučine, Mićuna, Koštunjavog, Đikija… To je bilo sasvim okej i meni je bilo drago da su se konačno pojavili ljudi koji su artikulisano pričali o odvratnom, šabanskom režimu ono što je većina nas osećala i mislila u privatnosti. Kada je, međutim, uneo taj miris suzavca u kuću, osetio sam dubok i prodoran strah za sudbinu svog brata – nisam tada to razumeo, ali njegova prokleta strast da uhvati sve momente epohe objektivom koštaće ga, docnije, i duše i razuma i, konsekventno, i mladog života. 10. marta 1991. godine, uprkos maminim zabranama, izašao sam na ulicu da vidim tenkove voždovačkog garnizona kako skrnave ulice voljenog Beograda, onu jadnu ulizičku gnjidu Kadijevića koja nije umela Glavonji da kaže NE i spasi zemlju od propasti. Već sledećih dana smo izašli na Plišanu Revoluciju, na ulične proteste, zadržavši se tamo do oktobra 2000., potrošivši deceniju i najlepše godine života, za nekakve druge Glavonje, pokazaće se podjednako samonabeđene i nafurane samo, možda, manje sirovo nasilne u odnosu na ovu prvu posletitoističku a Titu stremeću, po bizarnom i umišljenom ponašanju, “novu” garnituru. Sami protesti su bili superkul, bilo je tu puno druženja, cuge po drakstorima, uličnog rokenrola, rečju, atmosfera kao i u Gimnaziji, i kao na nekadašnjoj, sada ugasloj Tribini.  Godina početka propasti srpske državnosti u letnjem periodu je još izgledala relativno vedro – pobedili smo nadmoćni Bajern, božanstvenom Augentalerovom vrljom, uzeli na foru Titulu u Bariju, slušali Dilana u Zemunu. Kada smo izašli na letnji raspust, našim mladalačkim srcima je izgledalo da će nada ipak prevladati strah.

 

Nastaviće



Komentari (91)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 20:02 09.01.2015

da maznem

#1
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:19 10.01.2015

Free Serbia!

thnx, bro, dopunio sam sa još dva pasusa, čini mi se da tematski pripadaju ovom vremenu... neka se čita, razmišlja, kritikuje, ja sam trenutno okovan snegom i ledom u Judeji pa rešavam sudbinu 22-oje poverenih mi građana Srbije... sve je kool i pod kontrolom, ali ne mogu da pročitam sva razmišljanja. javiću se iz Galileje docnije, s voljom Alahovom.
jinks jinks 20:59 09.01.2015

Trol na temu naslova bloga

Skoro je izašla knjiga o liku i delu J. Broza [link], u velikoj meri ispunjena svedočenjima ljudi koji su se po različitim osnovama neko vreme sa njim nalazili sa iste strane istorije. Počev od 1913. pa nadalje.

Izdvojiću tri ... prvo samog autora (doduše, mozda pomalo i oštro), koji je u više navrata u knjizi naveo da, ako je ikad na ovim prostorima boravio antihrist, bi to po svoj prilici pre bilo kog drugog mogao biti J. Broz. Doduše, kada se pročita šta je sve u nekih 67 godina (od 1913.) po autoru knjige radio, i na koji način, prethodna izjava mozda i ne deluje nešto previše preterana.

Druga je izjava E. Kvaternika, prilikom raportiranja vrhu NDH, nakon što je g. Broz vozom ispraćen iz Zagreba ka Beogradu 1941. godine, nakon okupacije Jugoslavije: "Srbima je poslan paket čijih se posledica dugo neće moći osloboditi".

Treća je izjava samog J. Broza, koju je dao ličnom lekaru u Ljubljani, 1980. godine, ili kad već, neposredno pred odlazak: "500 godina nakon moje smrti Srbi neće znati šta ih je snašlo".

Mislim, naravno, ako je verovati piscu knjige.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 02:08 10.01.2015

Re: Trol na temu naslova bloga

Mnogo njih svedoci (nemam link) i da je bio zenskaros (voleo zene). Kako se stvari krecu, dolaze vremena kada ce mu se to pripisivati kao najveci greh.
jinks jinks 07:49 10.01.2015

Re: Trol na temu naslova bloga

Piše i o tome u knjizi.

Mada, priča još i o mnogo čemu (tipa, na primer, kako je po Parizu i Moskvi čistio pretendente i konkurente na mesto gen. sekretara KPJ) - Bordžije na trenutke deluju naivno u poredjenju sa njim.

Takođe, ima i interesantna izjava profesorke, mislim Sorbone, našeg porekla, levičarke koja ga je poznavala u njegovom pariskom periodu. Kaže da je odavao utisak, naravno kada se zagrebe ispod površine, o tipu čoveka koji "u suštini vrlo malo zna, sa puno površnih i sporadičnih spoznaja o svemu i svačemu, ali koji je imao talenat da autoritativno satima učestvuje u polemici sa bilo kim, uključujući i mnogo upućenije od sebe, na razne teme".

Interesantan profil ljudi, koji se često sreće u istoriji (na primer u vrhovima mnogih poznatih političkih pokreta koji u prošlosti baš i nisu ostavili nesto preterano pozitivan trag) - čovek koji gotovo pa da ništa i ne zna, a u sve se razume.
urbana_gerila urbana_gerila 09:43 10.01.2015

Re: Trol na temu naslova bloga

jinks

Mislim, naravno, ako je verovati piscu knjige.


jašta da mu treba verovati.
todorovićima je onomad i zabranilo upotrebu glogovog koca da bi se sakrio krunski dokaz - rep i rogovi.
Jukie Jukie 21:21 09.01.2015

Pan

Jeste li izlazili u Pan (dok je postojao)?
u nekoj uličici paralelno sa školom
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:35 10.01.2015

Re: Pan

Pan, druže, nisam čuo to ime ravno dvadeset godina... Pan, bio je živ još za naše epohe.

dr.wagner dr.wagner 21:28 09.01.2015

Što je više kleveta i laži ...

.... večer

-Vidim da se pomalo počinje valorizirati lik i djelo JBT-a ...

-Drago mi je da je gospon Fuchs opisao vrijeme bezbrižnog bratstva&jedinstva ,
dobivanja stanova za DŽ , hiljade radnih mjesta u saveznoj administraciji (koju mi
u Zg nismo imali) , nasade marihuane u društvenom vlasništvu .... itd

-Još samo da si naveo da nas je opismenio .... i to bi bilo to ...
(zapravo više vas , mi smo bili nešto pismeniji i prije ... )

-Vidiš kako je On napravio prave stvari , a sada svaki skorojević dolazi na ideju da
kaže kako je danas puno bolje ... samo je kriva stranka (znači ne njegova) na vlasti


Wagner

uros_vozdovac uros_vozdovac 21:53 09.01.2015

Re: Što je više kleveta i laži ...

dr.wagner
.... večer

-Vidim da se pomalo počinje valorizirati lik i djelo JBT-a ...

-Drago mi je da je gospon Fuchs opisao vrijeme bezbrižnog bratstva&jedinstva ,
dobivanja stanova za DŽ , hiljade radnih mjesta u saveznoj administraciji (koju mi
u Zg nismo imali) , nasade marihuane u društvenom vlasništvu .... itd

-Još samo da si naveo da nas je opismenio .... i to bi bilo to ...
(zapravo više vas , mi smo bili nešto pismeniji i prije ... )

-Vidiš kako je On napravio prave stvari , a sada svaki skorojević dolazi na ideju da
kaže kako je danas puno bolje ... samo je kriva stranka (znači ne njegova) na vlasti


Wagner


Jbt mene prozvaju ionako da sam komunjara, a ja samo nostalgičan za mladost
Unfuckable Unfuckable 03:02 10.01.2015

Re: Što je više zlobnih kompleksaša...

-Još samo da si naveo da nas je opismenio .... i to bi bilo to ...
(zapravo više vas , mi smo bili nešto pismeniji i prije ... )


Kako je to Broz nas opismenio i - koliko tačno ste vi bili pismeniji?

Bio bih neizmerno zahvalan kada bi ovo malo pojasnio.
looping looping 06:48 10.01.2015

Re: Što je više kleveta i laži ...

-Drago mi je da je gospon Fuchs opisao vrijeme bezbrižnog bratstva&jedinstva ,
dobivanja stanova za DŽ , hiljade radnih mjesta u saveznoj administraciji (koju mi
u Zg nismo imali)

I ti ćeš kume ovo isto da radiš, samo sutra.

-Još samo da si naveo da nas je opismenio .... i to bi bilo to ...
(zapravo više vas , mi smo bili nešto pismeniji i prije ... )

Pa niste trebali da se odvajate od Beča (ovih što su vas opismenili).
Sad bi bili još više pismeni. Ako je to uopšte moguće.
urbana_gerila urbana_gerila 09:56 10.01.2015

Re: Što je više kleveta i laži ...

vodvilj, jbt.
srbi i hrvati raspravljaju ko je pismeniji, makar i nefukcionalno.
dr.wagner dr.wagner 10:35 10.01.2015

Re: Što je više zlobnih kompleksaša...

Pozdrav drugarice i drugovi

Unfuckable

Kako je to Broz nas opismenio i - koliko tačno ste vi bili pismeniji?


-Otprilike duplo ... gospodin Apostata bi možda iznio točnije brojeve i
relevantnije izvore ... meni je to ostalo iz školskih dana i brze šetnje po
internetu , još od prije neki mjesec kada je ovdje netko ustvrdio kako je
Srbija civilizacijski nazadovala u odnosu na 45-u ...

-No pustimo to ... to je ionako podatak koji je zanimljiv samo za ovakva
šaljiva nadmudrivanja ... iako pokazuje da je onaj sistem "studiraj što želiš
i koliko želiš" ipak umanjio tu razliku ...

-I evo , unatoč egzaktnim rezultatima SK , osipa se "članstvo" , mislim da je
ovdje ostao još samo jedan ... a moja molba je još uvijek u razmatranju zbog
prijašnje "neprijateljske djelatnosti"... iako sam se popravio


W
Unfuckable Unfuckable 13:22 10.01.2015

Re: Što je više zlobnih kompleksaša...

ne izgleda mi da si odgovorio na ono što sam pitao pa bih zamolio da malo konkretizuješ.

Ne bi trebalo da ti predstavlja problem, imajući u vidu pismenost.
dr.wagner dr.wagner 14:15 10.01.2015

Re: Što je više zlobnih kompleksaša...

Pozdrav U

Unfuckable
ne izgleda mi da si odgovorio na ono što sam pitao pa bih zamolio da malo konkretizuješ.
Ne bi trebalo da ti predstavlja problem, imajući u vidu pismenost.


-Vi ste pitali :
Unfuckable

...- koliko tačno ste vi bili pismeniji?

... a ja sam Vam odgovorio "otprilike duplo" (mislio sam u postotcima naravno)

-Zatim još ...

Unfuckable

Kako je to Broz nas opismenio ....


-Pa tako da danas više nije takva razlika ...

-Da ne bi bilo nesporazuma .... ovaj dio RH isto više nije na 60-70% međuratne
(WWI i WWII) pismenosti , malo smo i mi napredovali nakon 45-e ...
... ali vas je tada baš krenulo


W
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:31 10.01.2015

Re: Što je više kleveta i laži ...

vodvilj, jbt.
srbi i hrvati raspravljaju ko je pismeniji, makar i nefukcionalno.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:14 10.01.2015

Re: Što je više kleveta i laži ...

živo me, Wagi, zanima ko su deset tvojih lajkera, čisto da ih pitam, eeej, Kuprani, pa nismo mi toliko loš bend da ste svi morali pobječ tamo zadi, priđite malo bliže, da se bolje ćujemo!

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:38 10.01.2015

Re: Što je više kleveta i laži ...

titoističko smeće iz Udbe u Hrvatskoj i Srbiji je podiglo celu kvaziustašiju i kvazičetnaje i rasturilo Zemlju, ekipa sa Dedinja, perković, kapičić i drugi nikogovići.
hajkula1 hajkula1 21:46 10.01.2015

Re: Što je više zlobnih kompleksaša...

Otprilike duplo ... gospodin Apostata bi možda iznio točnije brojeve i
relevantnije izvore ...



Izmišljotina kao i hrvatski kraljevi.

dr.wagner dr.wagner 22:40 10.01.2015

Re: Što je više kleveta i laži ...

Pozdrav

Srđan Fuchs
titoističko smeće iz Udbe u Hrvatskoj i Srbiji je podiglo celu kvaziustašiju i kvazičetnaje i rasturilo Zemlju, ekipa sa Dedinja, perković, kapičić i drugi nikogovići.


-Tu se slažemo .... ali ako malo bolje pogledaš , vidjeti ćeš da su glavnu riječ
90-ih vodili oni koji su bili tzv. disidenti ... od mog "prezidentea" do vaših
"povratnika" .... a sva usta puna demokracije ... (za njihove)
... ne znam kakvu je ulogu 90-ih imao Jovo K. ... ne znam , pomozi ...


hajkula1
Otprilike duplo ...

Izmišljotina kao i hrvatski kraljevi.



-Hajkula ... pa gdje si ...

....imaš pravo , sigurno je netočno ...znaš mene , žene su uvijek u pravu


W
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:49 10.01.2015

Re: Što je više kleveta i laži ...

operativac, smeće, mislim da je bio u Krugu 100 koji su ojadili Jugu, notorni ubica, posle se priključio liberaloidnoj sekti, plaćenoj verovatno s određene strane sveta da raspička sve humano u Jugi. nema veze, treba vaspitavati decu, sa širokom ljubavlju, pa da oni vrate tu konfed ideju. ja uveliko u praksi sprovodim tu ideju i kool sam s celom Jugom, ali radim maksimalno anderkavr. ništa sa mnom nije kao što misliš.

dr.wagner dr.wagner 23:16 10.01.2015

Re: Što je više kleveta i laži ...

Srđan Fuchs
ništa sa mnom nije kao što misliš.


-Ma ništa ne mislim ...
-Što se tiče "velikih ideja" i "jedinih istina" tu treba biti oprezan ...
-Svi mi smo imali neke svoje projekcije 80-ih .... od totalno površnih (kao kod
mene) do nekih uzvišenih i promišljenih ...
... a zajedničko je svima da su bile pogrešne

-Perspektive su nam svima loše ... i jednostavno se nije moglo zamisliti
da se nešto "sveto" poput samostalne Hrvatske ili Srbije može spustiti tako nisko ...
...a evo nas , Tito je na kraju ispao sasvim pristojan lik u odnosu na današnje
"velikane" .... a onima iz 90-ih bolje je i ne govoriti ...

-Nije baš ugodno skužiti da je sve ono (ili gotovo sve) što su nam govorili
naši "gurui" pogrešno ...
... iako neki (uglavnom religiozni) još vjeruju u čuda


W




Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:11 11.01.2015

Što je manje veličanja XX-ovekovnih ideja

dr.wagner


-Ma ništa ne mislim ...




pa-a, druže, trebao bi da počneš to da činiš, osim ako ti nije mila HRV robinjica. Tito je smarač teški, obična mediokritetna uspostava kulta ličnosti, nasilna, sa raznim ulizicima, nešto poput našeg Vučića, samo stopet puta snažnija.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:18 09.01.2015

.

Naredne, 1989. godine su počela ozbiljnija zatamnjenja. Ovaj moj neki ortak iz Zagreba je prestao da dolazi, nisu mu dali roditelji, ovaj naš novi Glavonja je bio uzrok, mi smo prestali da idemo na Hvar, prvi put u deceniji, u kraju su se pojavili nekakvi poker-aparati, odjednom je svuda počela da se čuje šabanska muzika, pojedinci su se pojavili sa džemperima i trenerkama, estetski savršeno odvratno, uvučenim u visoko podignut džins, počele su da se nose нике-патике


Ne, to se ipak pojavilo koju godinu kasnije, a ne 1989.


tyson tyson 02:37 10.01.2015

Re: .

Ne, to se ipak pojavilo koju godinu kasnije, a ne 1989.

Klasični dizelaši da, ali se šabanska muzika slušala a soft verzija seljane šetala i nekoliko godina pre te 1989. godine. Kabriolet cipele, bele čarape, pamučni džemperi iz Turske, repovi a la nemačka reprezentacija sa prvenstva 1982., Šemsa Suljaković, dva Halida... To je tada bilo underground a eksplodiralo u mainstream devedesetih.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:22 10.01.2015

Re: .

ma da, bilo je te šabane ever since, samo su se tada nekako, čudno, sinhronicitetno s Prasićem, počeli manifestovati. te godine su mi oteli nasilno Zvezdinu zastavu koju mi je ćale napravio još Osamdesetprve, a naredne godine Man U šal koji mi je donela tetka iz Ize, posle posete Srbiji nakon boravljenja u Manchie-ju.. još koliko 88. na Zvezda - Milan, u magli, ovaj tip nasilja nije bio poznat, barem meni... skrnavi Arkanovci, mothafuckah...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:33 11.01.2015

Re: .

Šemsa Suljaković, dva Halida... To je tada bilo underground a eksplodiralo u mainstream devedesetih.

to je možda bio underground u beogradu, ali je uvek bio mainstream širom nam domovine.
mlinarslavko mlinarslavko 13:30 11.01.2015

Re: .

1989. prvi put otisao na utakmicu Zvezda -Keln, kao srednjoskolac, tada i nikad vise.
Gomila likova na Severu koji pricaju nekim cudnim naglaskom, kao krimosi i ulicari iz tadasnjih domacih serija, traze novac, pickaraju oko sebe, nekoliko tuca pre utakmice, hvala lepo, vratim se ja za Kovin.
Inace, malo cudno, u Kovinu je uglavnom u to vreme bila glavna Pank ekipa, obicno su oni provocirali i pravili sranja, to je bila kao neka fora, da cimas ljude i podjebavas, uvek bi se izvukli, deca funkcionera, nastavnika, doktora, lokalnih privatnika. Posle, devedesetih , ovi drugi klinci zavladali.
tyson tyson 15:36 11.01.2015

Re: .

to je možda bio underground u beogradu, ali je uvek bio mainstream širom nam domovine.

Vaistinu.


G.Cross G.Cross 00:12 10.01.2015

I vuk sit i ovce na broju

Tito je dokaz da je vazno imati dobre gazde.

On je imao kao gazde;
Cercila, Trumana, Staljina

A ovi danas imaju kao gazde:
Merkel, Putin, Obama. (onog mutavog Engleza cak necu ni da pomenem)

kome biste vi dali svoje ovce na cuvanje?
princi princi 01:54 13.01.2015

Re: I vuk sit i ovce na broju

onog mutavog Engleza cak necu ni da pomenem

Eh, da je makar mutav...

Inače, ako su Čerčil, Truman i Staljin bili dobre gazde, onda jeba ga...
Черевићан Черевићан 00:59 10.01.2015

да ли

присети на младости наше
имају своје нескривене дражи
јер пропуста каснијих разлог
у њима се . . . обично тражи
tasadebeli tasadebeli 01:11 10.01.2015

Фанки таун

i stao je ceo život



Начисто си ме вратио у "оне дане"!

Сетио сам се да је прва ствар на Студију Б после искључиво класичне музике током дугих, дугих месец дана националне жалости због Титове смрти била:





(Због тог ружног обичаја пуштања само класичне музике на радију и тв у данима званичне националне жалости, и данас класику називају музика за мртваке.)


И коначно сам после тих месец дана могао да дођем до свог кајака у хангару на Ади јербо је током тих месец дана у хангару била стационирана војска, па нас нису пуштали ни близу да приђемо...

Дакле, фанки таун и кајак и живот је опет почео да тече као и пре...
G.Cross G.Cross 01:37 10.01.2015

Re: Фанки таун

tasadebeli
i stao je ceo život



Начисто си ме вратио у "оне дане"!

Сетио сам се да је прва ствар на Студију Б после искључиво класичне музике током дугих, дугих месец дана националне жалости због Титове смрти била:





(Због тог ружног обичаја пуштања само класичне музике на радију и тв у данима званичне националне жалости, и данас класику називају музика за мртваке.)




И коначно сам после тих месец дана могао да дођем до свог кајака у хангару на Ади јербо је током тих месец дана у хангару била стационирана војска, па нас нису пуштали ни близу да приђемо...

Дакле, фанки таун и кајак и живот је опет почео да тече као и пре...



Bio ceo mesec? Ja sam bio zaljubljen kao svinja u zenu svog zivota (ok tako sam tad verovao). Pa mi vreme nije bas mnogo znacilo. Nesto kasnije u Januaru 1981. kada se rodila nasa kcerka, videlo se da u Maju 1980. mi nismo gubili vreme..
tasadebeli tasadebeli 02:18 10.01.2015

Re: Фанки таун

G.Cross

Bio ceo mesec?

mi nismo gubili vreme.



"А ти се Музафере купај док други..."

Цео месец!

Ал' зато сам ја после могао да трчим све до Обреновца, а да се не задувам јербо су нам се тренинзи читавих месец дана састојали само од трчања...

И то је ипак нека успомена...
hajkula1 hajkula1 05:08 10.01.2015

Re: Фанки таун

G.Cross
tasadebeli
i stao je ceo život



Начисто си ме вратио у "оне дане"!

Сетио сам се да је прва ствар на Студију Б после искључиво класичне музике током дугих, дугих месец дана националне жалости због Титове смрти била:





(Због тог ружног обичаја пуштања само класичне музике на радију и тв у данима званичне националне жалости, и данас класику називају музика за мртваке.)




И коначно сам после тих месец дана могао да дођем до свог кајака у хангару на Ади јербо је током тих месец дана у хангару била стационирана војска, па нас нису пуштали ни близу да приђемо...

Дакле, фанки таун и кајак и живот је опет почео да тече као и пре...



Bio ceo mesec? Ja sam bio zaljubljen kao svinja u zenu svog zivota (ok tako sam tad verovao). Pa mi vreme nije bas mnogo znacilo. Nesto kasnije u Januaru 1981. kada se rodila nasa kcerka, videlo se da u Maju 1980. mi nismo gubili vreme..



8 месеци касније? (Мај- јануар)
niccolo niccolo 09:06 10.01.2015

Re: Фанки таун

(Због тог ружног обичаја пуштања само класичне музике на радију и тв у данима званичне националне жалости, и данас класику називају музика за мртваке.)

Jao da, jel zna neko koja dijabola je to smislila i uspostavila kao standard?
urbana_gerila urbana_gerila 09:36 10.01.2015

Re: Фанки таун

tasadebeli


gramofone i kasetofone imali su, naravno, samo visoki dužnosnici ozne i pripadnici šeste ličke koji su ih zatekli u otetim kućama.
tasadebeli tasadebeli 10:19 10.01.2015

Re: Фанки таун

niccolo
(Због тог ружног обичаја пуштања само класичне музике на радију и тв у данима званичне националне жалости, и данас класику називају музика за мртваке.)

Jao da, jel zna neko koja dijabola je to smislila i uspostavila kao standard?



Не знам, али да знам, лично бих му пресудио... Одвео бих га у планину, везао за дрво и онда...

Вероватно је то била одлука неког од ових што их помиње Тајсон... Кабриолет ципеле, беле чарапе, Шемса, два Халида,... Иако су били у андерграунду, увек су имали своје представнике у властима, тј. на местима на којима се доносе одлуке... Нарочито у култури.

Тајсоне, а јесу ли и тебе у тој првој половини осамдесетих јурили по блоковима на Новом Београду типови у тренеркама и шими ципелама који циркају испред продавнице Србијанке и чекају погодну усамљену жртву да би је чопоративно напали?

Сунце му жарко, увек сам се питао како могу тако брзо да трче у шими ципелама.

Што се мене тиче, ти ликови су права претеча ових данашњих "навијача"...

Пре тих ликова у тренеркама и шими ципелама, Београд ни тада није био бео, али је још увек био град, углавном су се само продавале цигле и никада се нису дирали момци са девојком под руком, него се лепо чекало да девојке буду отпраћене кући...

urbana_gerila


О, Ратко! Па где си Ратко...

Боли тебе... Док су мене по Новаку јурили типови у шими ципелама и тренеркама, ти си уживао у заслуженој слави... Скупљачи перја добили Златну палму у Кану, амерички кредити не да цуре него лију, возе се добра кола, карају добре рибе... Баш се уживало, а?

А ти ликови из блокова на Новом Београду углавном и стигоше у Београд као деца војних лица, апаратчика у бирократији савезне државе, провинцијских партијских функционера са блиставом каријером и сл.

(Причамо о тешком титоистичком наслеђу Србије, зар не?)


urbana_gerila urbana_gerila 11:43 10.01.2015

Re: Фанки таун

debelitaso, i ti, makar i nenamerno, ponekad ubodeš suštinu:
уживао у заслуженој слави


tasadebeli

(Причамо о тешком титоистичком наслеђу Србије, зар не?)


ako misliš da je sadržaj srđanovog detinjstva zbog koga bi damašnji klinci ubili, ili to što si ti ganjao veslo, a za šta njima danas, zbog masovne konkurencije, nije dovoljno ni da posisaju veslaču - razlog da žive kako žive, ondaK ništa...
tasadebeli tasadebeli 11:54 10.01.2015

Re: Фанки таун

urbana_gerila

ako misliš da je sadržaj srđanovog detinjstva zbog koga bi damašnji klinci ubili, ili to što si ti ganjao veslo, a za šta njima danas, zbog masovne konkurencije, nije dovoljno ni da posisaju veslaču - razlog da žive kako žive, ondaK ništa...



Чекај, Урбани, будимо стрпљиви... Није разлог, него узрок. Сећаш се како су нас учили у школи: узрок-последица, узрок-последица...?

Колико сам схватио, ово је само први део Срђановог текста јербо испод оног Капетана Есида пише наставиће се...

Барем сам ја то тако разумео...

А док Срки не напише другу епизоду, ти и ја ћемо да уживамо у музици наше младости и да са сетом уздишемо сећајући се тих дана када смо хватали косине више онако лево него десно...



urbana_gerila urbana_gerila 12:12 10.01.2015

Re: Фанки таун

tasadebeli



mani se, taso, semantike, odgovor daj, ako ga imaš.

ono ja sam odveć star, ali strpljenja, mi, dizvineš, liči samo na bijednu ispriku.
tasadebeli tasadebeli 12:15 10.01.2015

Re: Фанки таун

urbana_gerila
tasadebeli



mani se, taso, semantike, odgovor daj, ako ga imaš.

ono ja sam odveć star, ali strpljenja, mi, dizvineš, liči samo na bijednu ispriku.


Извињавај, али нама старијима мало спорије све ради, па и мозак...

Одговор на које питање?
urbana_gerila urbana_gerila 12:17 10.01.2015

Re: Фанки таун

tasadebeli
urbana_gerila
tasadebeli



mani se, taso, semantike, odgovor daj, ako ga imaš.

ono ja sam odveć star, ali strpljenja, mi, dizvineš, liči samo na bijednu ispriku.


Извињавај, али нама старијима мало спорије све ради, па и мозак...

Одговор на које питање?


ondaK ništa.
tasadebeli tasadebeli 12:25 10.01.2015

Re: Фанки таун

urbana_gerila


ondaK ništa.



Сад си ме начисто препао! На тренутак сам помислио да си последица полног акта Цеце Лукић и Пере Луковића... Неки нови, хермафродитски облик живота којег из руке може да храни само Ђерђ Сорош...

Бу, сотоно, бу!!!
urbana_gerila urbana_gerila 12:35 10.01.2015

Re: Фанки таун

tasadebeli
urbana_gerila


ondaK ništa.



Сад си ме начисто препао! На тренутак сам помислио да си последица полног акта Цеце Лукић и Пере Луковића... Неки нови, хермафродитски облик живота којег из руке може да храни само Ђерђ Сорош...

Бу, сотоно, бу!!!


opet si površan, tašana - parafrazirao sam biljanu srbljanović.

ali to, naravno, ne treba da te sputava u nastojanju da ispovraćaš svoj arsenal stereotipa.
zilikaka zilikaka 12:43 10.01.2015

Re: Фанки таун

Не знам, али да знам, лично бих му пресудио... Одвео бих га у планину, везао за дрво и онда...


Ja za vreme studija stanovala pored samačkog hotela na Karaburmi.
Zimi i radnim danima sve normalno, al kad oproleći, oni odvaljivali ceo dan guslanje preko ozvučenja.
Svakog vikenda.

Tad sam maštala da ću, kad uspem u životu, nabaviti razglas jači od njih i bar mesec dana im, kao kontra meru, puštati recimo vako nešto



tasadebeli tasadebeli 12:50 10.01.2015

Re: Фанки таун

urbana_gerila
tasadebeli
urbana_gerila


ondaK ništa.



Сад си ме начисто препао! На тренутак сам помислио да си последица полног акта Цеце Лукић и Пере Луковића... Неки нови, хермафродитски облик живота којег из руке може да храни само Ђерђ Сорош...

Бу, сотоно, бу!!!


opet si površan, tašana - parafrazirao sam biljanu srbljanović.

ali to, naravno, ne treba da te sputava u nastojanju da ispovraćaš svoj arsenal stereotipa.



Пјесма нас је одржала, њојзи фала!



milisav68 milisav68 13:00 10.01.2015

Re: Фанки таун

zilikaka
Tad sam maštala da ću, kad uspem u životu, nabaviti razglas jači od njih i bar mesec dana im, kao kontra meru, puštati recimo vako nešto

Mnogo je efikasnije da pustiš recimo AC/DC ili Ramonse, pošto ima je produkcija takva da se čuju jako i daleko.

Time sam ja "ratovao" sa komšilukom.
zilikaka zilikaka 13:06 10.01.2015

Re: Фанки таун

Mnogo je efikasnije da pustiš recimo AC/DC ili Ramonse, pošto ima je produkcija takva da se čuju jako i daleko.


Jes, da da se za mesec dana naviknu, prime i zavole. Taman psola.

Ovako sam bila sigurna...
Unfuckable Unfuckable 13:28 10.01.2015

Re: Фанки таун

to puštanje ozbiljne muzike (tj instrumentala, pa sad zavisno od težine situacije ide ili lajt ili hevi varijanta, dakle čista klasika, ali ono - mračna) bila je "zapovest odozgo".
Pouzdano znam da su i Radio Beograd i Radio Jugoslavija imali, po sistemu "ništa nas ne sme iznenaditi" unapred spremljene setove programa - ozbiljne do mračne sadržine - mesecima pre "najtužnijeg dana u istoriji naših naroda i narodnosti".

Što se ovih likova u šimikama tiče, to su tada bili tzv "silosi".
tyson tyson 16:54 10.01.2015

Re: Фанки таун

Тајсоне, а јесу ли и тебе у тој првој половини осамдесетих јурили по блоковима на Новом Београду типови у тренеркама и шими ципелама који циркају испред продавнице Србијанке и чекају погодну усамљену жртву да би је чопоративно напали?

Toga kod nas nije bilo, zaista.

Sredinom osamdesetih počele su da se formiraju u bloku prve "ekipe" budućih teških krimosa, ali uglavnom su se tukli međusobno, tada još uvek adolescenti. U bloku su se manje-više svi "znali", mahom iz škole, tako da tih nasumičnih prebijanja po pravilu nije bilo. Ko je bivao napadnut, bivao je napadnut sa razlogom (koliko god razlog mogao biti glup).

Na stranu to što tih šabana, u trendžama i šimikama, kod nas u bloku nije bilo; ili ako ih je bilo, držali su te modne sklonosti među svoja 4 zida
Mi smo osamdesetih bili novobeogradski Vračar (a i kasnije, u drugom smislu - uvek je na izborima demokratska opozicija dobijala najviše glasova).


tasadebeli tasadebeli 18:14 10.01.2015

Re: Фанки таун

tyson

Toga kod nas nije bilo, zaista.


А да, пардон, заборавио сам да прецизирам блокове... 61-65 (слаб сам са тим цифрама на Новом Београду) и 45, 70...

А у неким другим блоковима сам се тада сасвим лепо проводио... Рецимо, у МЗ блок двадесет и нешто (јбг, никада не знам те бројеве) ишао сам на пробе и свирке ТВ морона, а окупљала се ту и нека омладинска аматерска позоришна група...






(Запази, молим те, Титову слику изнад Миће бубњара... Срки, само због те слике ово не можемо називати троловањем! )

Unfuckable

Što se ovih likova u šimikama tiče, to su tada bili tzv "silosi".


Да, тако је... Тако смо то звали...

Али тренерка на те шимике, убивало ме начисто...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:37 10.01.2015

Re: Фанки таун

Mi smo osamdesetih bili novobeogradski Vračar (a i kasnije, u drugom smislu - uvek je na izborima demokratska opozicija dobijala najviše glasova).

pa nadam se ne vračar danas, bar kad se tog prvog smisla tiče.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:28 10.01.2015

Re: Фанки таун

BebaOdLonchara
bar kad se tog prvog smisla tiče.


what Bola means, me not knowsie Vrachar nowadays? neko pomenu Ramonese, isto važan cert u Begeu 1990., u Filmskom Gradu na Košutnjaku...

grebostrek.lurker grebostrek.lurker 22:46 10.01.2015

Re: Фанки таун

what Bola means




tyson tyson 15:36 11.01.2015

Re: Фанки таун

pa nadam se ne vračar danas, bar kad se tog prvog smisla tiče.

Na žalost, isti je kao Vračar danas; mnogo se izmenila struktura stanovništva. Ali i dalje se na izborina uglavnom glasa kako treba.


tyson tyson 15:40 11.01.2015

Re: Фанки таун

А да, пардон, заборавио сам да прецизирам блокове... 61-65 (слаб сам са тим цифрама на Новом Београду) и 45, 70...

Hm, ja govorim o bloku 45, osamdesetih, gde sam proveo magareće godine, i zaista se uopšte ne sećam takvih pojava, a kretao sam se po bloku uzduž i popreko i danju i noću...


princi princi 20:31 13.01.2015

Re: Фанки таун

tasadebeli
i stao je ceo život



Начисто си ме вратио у "оне дане"!

Сетио сам се да је прва ствар на Студију Б после искључиво класичне музике током дугих, дугих месец дана националне жалости због Титове смрти била:

Studio B nije puštao klasiku. Koliko se sećam, Sloba Konjović je tih meseci besomučno puštao Billy Prestona i Syreetu Wright, Earth Wind and Fire, Commodorese i Sad Cafe. Sine, jebao nam je kevu s tim.
princi princi 20:49 13.01.2015

Re: Фанки таун

tyson
А да, пардон, заборавио сам да прецизирам блокове... 61-65 (слаб сам са тим цифрама на Новом Београду) и 45, 70...

Hm, ja govorim o bloku 45, osamdesetih, gde sam proveo magareće godine, i zaista se uopšte ne sećam takvih pojava, a kretao sam se po bloku uzduž i popreko i danju i noću...



Koliko se ja sećam Novog Beograda kasnih 70ih i ranih 80ih, uglavnom se slušao Jethro Tull, Janis Joplin, Doorsi, Led Zep, Stonesi. To je seljana slušala. Još veća seljana se primala na Deep Purple, AC/DC i to. New wave i punk do pojave Police nisu bili popularni. Onda od Message in the bottle jedno vreme u Bg nije moglo da se živi. Jam, Gang of four, Pere Ubu, Clash, Residents ne znam da je iko još slušao, tek kad sam otišao u Matematičku (i ti mislim da mi je Milorad Milinković Debeli maznuo Dub Housing i Eskimo).

Lom je nastao negde 1983. sa novoromantičarskim džiberima. Oni su se nakačili na Duran Duran i tu je nekako počeo seljakluk. Prvo te žurke, nazovi hedonizam (iz koga se iznedrio onaj City, Boško, Stanko, Biljana sistem). Posle Band Aida se sve nekako prvo ušlagerisalo, nekakve Zane došle, da bi 1986., 1987. i 1988. već počele sa radija da grme one Alise, Jugosloveni, Plavi orkestri. Tu su onda došli i oni novi primitivci koji su odigrali ulogu trojanskog konja. Onda je odjednom postalo kul slušati Tomu Zdravkovića a par meseci kasnije, Zmiki je osvojila sve medije. Interesantno je kako se to sve jako brzo odigralo.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:39 13.01.2015

Re: Фанки таун

princi

Koliko se ja sećam Novog Beograda kasnih 70ih i ranih 80ih, uglavnom se slušao Jethro Tull, Janis Joplin, Doorsi, Led Zep, Stonesi. To je seljana slušala. Još veća seljana se primala na Deep Purple, AC/DC i to. New wave i punk do pojave Police nisu bili popularni. Onda od Message in the bottle jedno vreme u Bg nije moglo da se živi. Jam, Gang of four, Pere Ubu, Clash, Residents ne znam da je iko još slušao, tek kad sam otišao u Matematičku (i ti mislim da mi je Milorad Milinković Debeli maznuo Dub Housing i Eskimo).



ja sam imao stalno averziju prema prvoj ekipi, a jam i the clash su mi bili jedini melem (1988), nisam uopšte to umevao da objasnim sebi, bila mi je, sada kada analiziram izdaleka početak svesnosti, premasno nekako, ne znam kako bih objasnio drukče, ta emocija, prenaglašena, a ovo drugo mi je bilo nekako easy... danas, kada se vozikam po ns-u, clash mi neverovatno prija, mada sam skontao da mi i u toj emociji malo smeta heroin pitty...

tasadebeli tasadebeli 09:40 14.01.2015

Re: Фанки таун

tyson

zaista se uopšte ne sećam takvih pojava,




princi

Koliko se ja sećam Novog Beograda kasnih 70ih i ranih 80ih,



Можда сам имао ту несрећу да налетим на раднике са неког од оближњих многобројних градилишта, па сам погрешно закључио да је то локална екипа... К'о велим, ако у по бела дана седе испред продавнице и циркају, мора да су то Команчи...



Studio B nije puštao klasiku. Koliko se sećam,



Можда ми је скала све време била на Радио Шапцу, а ја мислио да је то Студио Б...



Sine, jebao nam je kevu s tim.



Јбг, Бг саунд...






49 41 49 41 22:45 10.01.2015

Da tuga bude veca!

U doba opste zalosti, masovnog plaakanja, ...

Jedan "drug" nazvao CKSKJ da ne bi nesto zabrljao u opstoj nacionalnoj zalosti.

Da li se mora apstinirati ili se moze imati sex u doba nacionalne zalosti?

Druze, slobodno mozete imati sex u doba nacionalne zalosti; ali samo sa sopstvenom zenom! Porucuje dezurni iz CK

Samo sa "sopstvenom" zenom ?!? Zasto to tako mora ?

Da vam tuga bude veca!


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:13 13.01.2015

Re: Da tuga bude veca!

jbte, da li je moguće je da su brejnvoši tražili dozvole i za aktivnosti u sopstvenom šesnaestercu?! reci da se šališ?!
omega68 omega68 00:32 11.01.2015

Срки, тебра

ко нас обриса код Црногаће?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:50 11.01.2015

Re: Срки, тебра

Ćuti, još ste dobro prošli.
E da je da se vrati Karagaćino ne bi ste se vi zajebavali ovde na blogu a onoliki kamen na Golom stoji neprenešen.
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:16 11.01.2015

Re: Срки, тебра

hoochie coochie man
Ćuti, još ste dobro prošli.
E da je da se vrati Karagaćino ne bi ste se vi zajebavali ovde na blogu a onoliki kamen na Golom stoji neprenešen.

baš si nekorektan pa moje i tvoje vreme je otprilike tu negde, 8 godina razlike.E ja imam veze sa Golim otokom tako što sam čitao Antonija Isakovića a ostalo kao ti ili manje.Kada je raspušten Goli otok ja imao 5 godina.Toliko o tvojoj objektivnosti.
omega68 omega68 02:11 11.01.2015

Re: Срки, тебра

Кара ( Црни ) гаћа, ја сам те ценио јер ниси брисао ни бановао.
Први пут си ме бановао, и брисао, текорекућ
Зашто?
О, зашто?
Човече?
Рушио сам твој комунистички светоназор, баш као и Брајовићев?
Шта је с' Вама?
Пропаде комунизам деф.?
Атлантизам?
ЕУинтеграције?
Мултикулти?
Не можете да угасите нове тендеције.
Доћи ће по вас.
Будите спремни да се суочите са новим реалностима
Буууу !!!!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:51 12.01.2015

Re: Срки, тебра

ma, titoisti, tebra, opušteno, još moraju da skapiraju da ih je pregazilo vreme. istina boli, šta ćeš. meni je jedino nerazmrsiv rebus zašto ih uzimaju kao sluge, mislim da je uzrok ono što sam rekao u izbrisotini - da su naučeni da slušaju neupitno direktive, čak i kada idu direktno protiv rođene zemlje i nacije. demokrate, leve i desne, su zajebani igrači jer su samosvojni, ne slušaju, razmišljaju, koškaju se, i čuvaju interes prostora i populacije koji su im povereni na staranje. u svakom slučaju, neophodno je negovati zatvoren krug u okviru vlasti u koji ne prodire nikakva izdajnička informacija. to će biti teško i neophodan je krug pouzdanih ljudi. ima vremena sada par godina vladavine kvislinga da se iskristališe takav mogućni krug zdravih ljudi. to je nešto o čemu valja razmišljati, dok se usput organizuju vanstranački protesti (građanski), nešto poput Španije ili Grčke, Italije, i da se tako održava svesnost ljudi.

Milan Karagaća

baš si nekorektan pa moje i tvoje vreme je otprilike tu negde, 8 godina razlike.E ja imam veze sa Golim otokom tako što sam čitao Antonija Isakovića a ostalo kao ti ili manje.Kada je raspušten Goli otok ja imao 5 godina.Toliko o tvojoj objektivnosti.


s malom razlikom što smo mi, vucibatine, iz starih srpskih građanskodomaćinskih porodica, a ti si iz režimske. ono što vi ne vidite, ili ne mislite o tome, je da ste vi potekli iz uskih ideoloških okvira, voleli ste taj Sistem, da stvar bude gora, dok smo mi iz starih i herojskih porodica uvek bili učeni da negujemo slobodu uma (ličnosti) kao vrhunsku duhovnu vrednost, te da budemo u mekanom aikido stavu odbrane od takvog sistema, te savladavanjem njega u defanzivnom ali čvrsto oslonjenom stavu, upotrebom snage njegove agresivnosti da ga izbacimo iz ravnoteže i oborimo na zemlju. odlična plemenita veština je taj aikido.


urbana_gerila urbana_gerila 23:04 12.01.2015

Re: Срки, тебра

Srđan Fuchs
ma, titoisti, tebra, opušteno, još moraju da skapiraju da ih je pregazilo vreme. istina boli, šta ćeš. meni je jedino nerazmrsiv rebus zašto ih uzimaju kao sluge, mislim da je uzrok ono što sam rekao u izbrisotini - da su naučeni da slušaju neupitno direktive, čak i kada idu direktno protiv rođene zemlje i nacije. demokrate, leve i desne, su zajebani igrači jer su samosvojni, ne slušaju, razmišljaju, koškaju se, i čuvaju interes prostora i populacije koji su im povereni na staranje. u svakom slučaju, neophodno je negovati zatvoren krug u okviru vlasti u koji ne prodire nikakva izdajnička informacija. to će biti teško i neophodan je krug pouzdanih ljudi. ima vremena sada par godina vladavine kvislinga da se iskristališe takav mogućni krug zdravih ljudi. to je nešto o čemu valja razmišljati, dok se usput organizuju vanstranački protesti (građanski), nešto poput Španije ili Grčke, Italije, i da se tako održava svesnost ljudi.

Milan Karagaća

baš si nekorektan pa moje i tvoje vreme je otprilike tu negde, 8 godina razlike.E ja imam veze sa Golim otokom tako što sam čitao Antonija Isakovića a ostalo kao ti ili manje.Kada je raspušten Goli otok ja imao 5 godina.Toliko o tvojoj objektivnosti.


s malom razlikom što smo mi, vucibatine, iz starih srpskih građanskodomaćinskih porodica, a ti si iz režimske. ono što vi ne vidite, ili ne mislite o tome, je da ste vi potekli iz uskih ideoloških okvira, voleli ste taj Sistem, da stvar bude gora, dok smo mi iz starih i herojskih porodica uvek bili učeni da negujemo slobodu uma (ličnosti) kao vrhunsku duhovnu vrednost, te da budemo u mekanom aikido stavu odbrane od takvog sistema, te savladavanjem njega u defanzivnom ali čvrsto oslonjenom stavu, upotrebom snage njegove agresivnosti da ga izbacimo iz ravnoteže i oborimo na zemlju. odlična plemenita veština je taj aikido.




srđane, brate, reci ne droZi!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:10 12.01.2015

Re: Срки, тебра

zanimljivo zašto to misliš? malo sam umoran od te vrste prebacivanja.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:14 12.01.2015

Re: Срки, тебра

to je cena natprosečno visoke inteligencije (EI, ne matiš, nisam nikada nešto preterano pratio matiš, fiziku i astronomiju da, od prirodnih znanosti). jebeš ga, taki mi horoskop, ali bi mi prijalo opširnije objašnjenje šta je baš tebe nagnalo na ovakvu opasku. zahvalan.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:24 12.01.2015

Re: Срки, тебра

s malom razlikom što smo mi, vucibatine, iz starih srpskih građanskodomaćinskih porodica, a ti si iz režimske.

To si ti rekao sam a ja se slažem. I nemoj sam da se hvataš u laži i razmećeš sa tom građanskodomaćinskom starom srpskom porodicom, pa nije moja majka radila u Skupštini te zločinačke Jugoslavije nego tvoja. Od te plate te odhranila a ti sada pljuješ u tepsiju iz koje si jeo.
urbana_gerila urbana_gerila 23:55 12.01.2015

Re: Срки, тебра

Srđan Fuchs
zanimljivo zašto to misliš?

Srđan Fuchs
objašnjenje šta je baš tebe nagnalo na ovakvu opasku. zahvalan.


ne prija ti, očito.
bad trip - postaješ konfuzan i kontradiktoran.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:59 12.01.2015

Re: iz moje IDF perspektive

Milan Karagaća
I nemoj sam da se hvataš u laži i razmećeš sa tom građanskodomaćinskom starom srpskom porodicom, pa nije moja majka radila u Skupštini te zločinačke Jugoslavije nego tvoja. Od te plate te odhranila a ti sada pljuješ u tepsiju iz koje si jeo.


super mi je kako ste indoktrinirani, zvučiš sada kao Naša Krla kada se razgoropadi.

odhraniti ili othraniti
Piše se othraniti.

Po pravilu o jednačenju suglasnika po zvučnosti zvučno d ispred bezvučnog h prelazi u svoj bezvučni par t.


kako vi, narode, pobogu, stičete te diplome kada ste funkcionalno nepismeni? nisi ti kriv, srećem to često i na sajtu min. odbrane. baš ste nekako u neprijateljstvu, vojsko titova, s pravilom jednačenja suglasnika po zvučnosti. deder deder, biće bolje kada Narod preuzme starateljstvo.

ne instrumentalizuj Jugu za svoje neosvešćene stavove, zemljače, Juga je lepa ideja, zločinci ste vi koji ste, nesvesno, gazili taj jugoslovenski narod uništivši ga.

hoochie coochie man hoochie coochie man 00:10 13.01.2015

Re: Срки, тебра


pa moje i tvoje vreme je otprilike tu negde, 8 godina razlike.

pa nije moja majka radila u Skupštini te zločinačke Jugoslavije nego tvoja


Stvarno ne kapiraš Karagaća.
Pa ne radi se ovde o tome kad je ko rođen i gde je ko radio, nego kakve ko vrednosti zastupa.
Ti zastupaš iste vrednosti koje je zastupala ideologija koja je slala na Goli Otok, i to nema nikave veze s tim koliko si ti godina imao kad je taj logor rasformiran.
Ta ideologija, kojoj ti pripadaš, je zaista za svoje neprijatelje smatrala građanske i domaćinske porodice.
Nećeš valjda i to poreći?

Neke od tih porodica su podlegli komunističkom ispiranju mozga a neke nisu.
I te koje nisu su zaista odgajale decu na način da im objasne šta jeste prava istina i šta su prave vrednosti, a šta se mora javno "prihvatiti" jer sila boga ne moli.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:24 13.01.2015

Re: Срки, тебра

urbana_gerila


ne prija ti, očito.
bad trip - postaješ konfuzan i kontradiktoran.


konfuzan, možda, ali to je zato što kuckam na bazi intuicije, provocirajući reakciju. u kom smislu kontradiktoran, u odnosu na šta? nisam pod drozama, droza je u iskustvu, ali ne i na samom delu, znak na tvom avataru izaziva preduboko poštovanje da bih tek tako odbacio tvoje primedbe, tako da me stvarno interesuju.

za druga Milana song, da se podseti malo koliko je duboko lepa neopterećena ideološkim dolapom Srbija naša jedina...

urbana_gerila urbana_gerila 01:41 13.01.2015

Re: Срки, тебра

Srđan Fuchs
znak na tvom avataru izaziva preduboko poštovanje da bih tek tako odbacio tvoje primedbe


taj znak, srđane, može biti i samo slučajno odabrana forma, bez suštinske veze sa vrednostima koje su me formirale i koje pokušavam da zastupam.

pravi smisao našoj pojavnosti daje isključivo naše delanje.


Milan Karagaća Milan Karagaća 10:23 13.01.2015

Re: Срки, тебра

Ti zastupaš iste vrednosti koje je zastupala ideologija koja je slala na Goli Otok, i to nema nikave veze s tim koliko si ti godina imao kad je taj logor rasformiran.
Ta ideologija, kojoj ti pripadaš, je zaista za svoje neprijatelje smatrala građanske i domaćinske porodice.

Ovo ništa nisi u pravu jer ja ne zastupam te vrednosti niti pripadam toj ideologiji, niti sam ikada generalizovao, niti sam smatrao niti smatram neprijateljima one koji drugačije misle, ali one koji su 90-ih poveli narode u rat zarad svojih ideologija smatram ideološkim protivnicima jer se ne slažem sa tom ideologijom krvi i tla, pri čemu tlo i ono šta na njemu opljačkaju uzimaju za sebe a radi ostvarenja toga cilja nisu žalili krvi tuđe dece.
Otvoreno kažem da nisam pristalica ni aktuelne ideologije liberalnog kapitalizma i ove opšte pljačke svega uz licemerne "reformske" argumentacije, po čemu se ne razlikuju od pljačke tokom ratnih 1990-2000. pod režimom Miloševića koji je sve radio pod izgovorom da usrećuje svoj narod.
To što sam živeo i radio i u vreme SFRJ, i SRJ i postpetoktobarskoj Srbiji ne znači da se identifikujem ni sa jednom od njih.Da je bilo sreće kada je Milošević obećavao švedski standard da se potrudio da se Jugoslavija reformiše po uzoru na Švedsku i da se spreči rat, ne i nužno razdruživanje, ja bih to hvalio.
To što ti imaš steretip o nekim komunjarama i onima koji su slali na Goli otok iz hira, isključi me iz te grupacije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:47 13.01.2015

Re: Срки, тебра

ниси брисао ни бановао.

Nikada nisam brisao niti ću komentare sa kojima se ne slažem ali one koji isključivo vređaju bilo koga lično brisaću uvek, jer ja nikoga ne vređam niti omalovažavam.
A ti umesto da se izviniš još pitaš zašto si obrisan.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:55 13.01.2015

Re: iz moje IDF perspektive

zločinci ste vi koji ste, nesvesno, gazili taj jugoslovenski narod uništivši ga.

da se nosiš ti znaš gde, po kom osnovu ti nekoga kvalifikuješ kao zločinca.
A što se tiče othraniti, kad si tolika picajzla pa loviš slovne greške jer nemaš šta drugo osim toga i uvreda, takve nisu othranili već tovili.A to što meni spočitavaš raspravljaj sa svojim roditeljima, prepostavljam da nisu šikanirani u vreme tog tvog smarača Tite.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:33 13.01.2015

Re: iz moje IDF perspektive

hej druškane, koj' ti je vrag...



ti braniš taj poredak beskrupulozno, i još iz čista mira se nadrndakis, a ovamo kao, demokrata, ovo ono, i još ono, gde beše službuješ, u nekakvom nato think tank telu? previše narodu neprijateljskih komponenti oko tebe.

inače, nije me hranio tito, skupština, ovaj, onaj, već vredni projektantski rad dede i tate, na globalnom nivou vrhunskih inženjera. kao što ni moju decu ne hrani srbija, već moj vredni industrijalizam. dobro, kod mame su ponekad stizale dž polutke u skupštinu, ali iskreno, mene je to nerviralo kada su donosili te životinje pa ih čerečili po trpezariji.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:26 13.01.2015

Re: iz moje IDF perspektive

gde beše službuješ, u nekakvom nato think tank telu?

znači i lažeš, tipično za tebe.A koji je to NATO think tank telu?
previše narodu neprijateljskih komponenti oko tebe.

Pa Fuchso što ne tužiš te neprijateljske elementi ili možda planiraš da i ti praviš listu nepodobnih Srba po tvom kriterijumu.Javi se za portparola kod Sande RI , njima trebaju baš takvi sa njuhom za neprijatelje.
nsarski nsarski 16:40 13.01.2015

Re: iz moje IDF perspektive

da se nosiš ti znaš gde, po kom osnovu ti nekoga kvalifikuješ kao zločinca.


Osupnut sam, Mr. Karagaca, da neko ko ima diplomatski kredibilitet i kvalifikacije kao sto imate Vi tako lako izgubi zivce na prvoj krivini. Ah, tanka je ta skrama kulture koju smo navukli! Ali, to je ipak stvar van teme ovog bloga.

P.S. Moram da branim Srkija - ipak, pohadjali smo istu Gimnaziju (XIV), mada u razlicita vremena. I Vracar je moj centar sveta - tu rodjen, tu odrastao, tu se prvi put zaljubio, tu krao paprike na Kalenicu. Stvari izgledaju sasvim drugacije iz Vracarske perspektive, trost mi amigo.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:08 13.01.2015

фукса ти тата што ти маму вата

Milan Karagaća

znači i lažeš, tipično za tebe.A koji je to NATO think tank telu?
Pa Fuchso što ne tužiš te neprijateljske elementi ili možda planiraš da i ti praviš listu nepodobnih Srba po tvom kriterijumu.Javi se za portparola kod Sande RI , njima trebaju baš takvi sa njuhom za neprijatelje.


па де шљакаш, у Ајн Ренд секти, бахајској служби УН... вероватно бих те испеглао од батина да смо на Северу, али добро, чињеница је да си ти јадно, брејнвошд људско створење. зато те ваљда и упошљавају да продајеш народ. која ти је тарифа? (за себе) брате, где налазе ове неписмене људе за шљаку, од Бравара наовамо?!

P.S. Moram da branim Srkija - ipak, pohadjali smo istu Gimnaziju (XIV), mada u razlicita vremena. I Vracar je moj centar sveta - tu rodjen, tu odrastao, tu se prvi put zaljubio, tu krao paprike na Kalenicu. Stvari izgledaju sasvim drugacije iz Vracarske perspektive, trost mi amigo


фенкс, мејт, нисам знао да смо браћа по гимназији! па то је сјајно, заволео сам физику захваљујући њој... матиш нам предавала одвратна нека пијачарка милошевићевска, и тако сам га омрзнуо, иако су ми деда, тата и син сви сјајни математичари.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:42 13.01.2015

Re: iz moje IDF perspektive

nsarski
da se nosiš ti znaš gde, po kom osnovu ti nekoga kvalifikuješ kao zločinca.


Osupnut sam, Mr. Karagaca, da neko ko ima diplomatski kredibilitet i kvalifikacije kao sto imate Vi tako lako izgubi zivce na prvoj krivini. Ah, tanka je ta skrama kulture koju smo navukli! Ali, to je ipak stvar van teme ovog bloga.

P.S. Moram da branim Srkija - ipak, pohadjali smo istu Gimnaziju (XIV), mada u razlicita vremena. I Vracar je moj centar sveta - tu rodjen, tu odrastao, tu se prvi put zaljubio, tu krao paprike na Kalenicu. Stvari izgledaju sasvim drugacije iz Vracarske perspektive, trost mi amigo.

Alal vera profesore na nepristrasnosti.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:47 13.01.2015

Re: iz moje IDF perspektive

Profesor je ekstra, ali dobro, opšte je poznato da Kosmajci nisu nikada previše mirisali natprosečnu srpsku Inteligenciju, naprosto jer je bila prevelika pretnja, ali prema njima su bili blagi, ne Goli Otok, već Sr. Mitrovica, malo batine, malo samica i pretnja da će uništiti Porodicu - tipujem da bi se kod njih i tebe mogao naći zajednički imenitelj Indoktrinacije.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:56 13.01.2015

Re: misliš, тебра

urbana_gerila


taj znak, srđane, može biti i samo slučajno odabrana forma, bez suštinske veze sa vrednostima koje su me formirale i koje pokušavam da zastupam.

pravi smisao našoj pojavnosti daje isključivo naše delanje.




naravno delovanje, uz ogromnu toleranciju i strpljenje prema nižoj inteligenciji, i traženje ključa da ona uspe da se oživi, pomeri, inicira - rekli bi Latini, ostvari maksimum u svom domenu. međutim, ovako ličnosno govoreći, teško mi je da poverujem da je simbol nasumično odabran, on zasigurno poseduje sponu s nekim elementom tvoje unutrašnje ličnosti.
hajkula1 hajkula1 11:16 14.01.2015

Re: iz moje IDF perspektive

nsarski
da se nosiš ti znaš gde, po kom osnovu ti nekoga kvalifikuješ kao zločinca.


Osupnut sam, Mr. Karagaca, da neko ko ima diplomatski kredibilitet i kvalifikacije kao sto imate Vi tako lako izgubi zivce na prvoj krivini. Ah, tanka je ta skrama kulture koju smo navukli! Ali, to je ipak stvar van teme ovog bloga.

P.S. Moram da branim Srkija - ipak, pohadjali smo istu Gimnaziju (XIV), mada u razlicita vremena. I Vracar je moj centar sveta - tu rodjen, tu odrastao, tu se prvi put zaljubio, tu krao paprike na Kalenicu. Stvari izgledaju sasvim drugacije iz Vracarske perspektive, trost mi amigo.




Lokalpatriotizam



(Karagaćin kredibilitet - mrzi Srbiju, patologiji nema leka.)


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:36 13.01.2015

a skontao sam ko ste - m. tepavac

kosmajski partizanski odred, stambolićeva i d. markovićeva politička sekta. kod vas je demokratija sekta. mada, ti si brejnvošd, verovatno su te kao klinca guštera regrutovali u priču.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana