Eksperimenti u blogovanju| Nauka

Hildin mačak

Vojislav Stojković RSS / 26.09.2017. u 11:10

Oni svojom interpretacijom pišu novu Bibliju, tačnije Knjigu postanja. Samo što u njihovoj Bibliji na početku nije više reč, već pogled. Po njima, ovaj naš, a i svaki dugi univerzum ili ne postoji ili egzistira samo kao mogućnost. Svaka čestica, a od njih je sačinjen čitav univerzum, može postati  stvarna tek ako i kada oni na nju usmere svoj svevišnji  pogled. 

Tačno je da je mene na taj kraći odmor u francuske Alpe Ervin poveo sa sobom. Međutim, nismo  pošli sami, jer ja bez mog Rudija nisam htela da idem. Ervin se protivio, ali ja sam bila uporna. Na kraju je pristao. I tako su Ervinova supruga Ana i Artur, moj suprug a Ervinov prvi asistent, ostali u maglom obavijenom Oksfordu, a  ja, Ervin i Rudi smo otputovali i smestili se u udobnu vilu u podnožju sunčanih Alpa. Ah, umalo da zaboravim i ovaj detalj, činjenicu, kako bi ste se učeno izrazili vi fizičari, Ervinu nisam dozvolila da na taj odmor, ponese ni jednu knjigu, svesku, pa čak ni olovku. Htela sam da čitav odmor posveti meni, a ne da moje telo bude samo pauza između njegovih proračuna i jednačina.

Prva tri dana proveli smo kao u bajci. Iz toplog kreveta izlazili smo samo nakratko, da se prošetamo, udahnemo sveži planinski vazduh i okrepimo u obližnjoj gostionici. Četvrte noći, međutim, umesto da nastavimo tamo gde smo pretnodnih noći stali, Ervin je iznenada, ničim izazvan, počeo da priča o Kopenhagenu i o tome kako se u tom gradu i dalje pogrešno interpretira nekakva mehanika. Kvantna mehanika, čini mi se da je rekao. Da mi je to pričao dok šetamo planinskim stazama ili u gostionici dok čekamo da nam posluže večeru, razumela bih. Ali Ervin je to govorio u našoj postelji dok sam ja moja vrela bedra tiskala uz njegove prepone. U početku sam se pravila da ga pažljivo slušam, misleći da je njegova priča o Kopehenhagenu i mehanici  samo izgovor za predah koji je muškarcima, pa i mom Ervinu,neophodan da obnove snagu. Ali ne!  Ervin nije prestajao.

Zamisli ti to, Hilda, Verner tvrdi da su čestice negde  između mogućnosti i stvarnosti, govorio je zagledan u jednu tačku na plafonu,  a Nils da čestice i ne postoje dok ih posmatrač ne opazi.Maks se slaže i sa jednim i sa drugim. Shvataš li ti, Hilda, šta oni to pokušavaju?

Nisam shvatala, pa nisam ništa ni odgovorila, ali umesto mene odgovorio je Ervin.

Oni svojom interpretacijom pišu novu Bibliju, tačnije Knjigu postanja. Samo što u njihovoj Bibliji na početku nije više reč, već pogled.  Po njima, ovaj naš, a i svaki drugi univerzum ili ne postoji ili egzistira samo kao mogućnost. Svaka čestica, a od njih je sačinjen čitav univerzum, može postati  stvarna tek ako i kada oni na nju usmere svoj  svevišnji  pogled.  Tako ovo novo Sveto trojsto, u kome je Nils otac, Max sveti duh, a Verner sin, tvoračkim pogledima stvara kvantni svet.

Dok je on govorio  ljubila sam mu vrat i adamovu jabučicu,  jednom rukom mazila grudi, a drugom međunožje. Takvim nežnostima moj Ervin nikad nije mogao da odoli, ali ovog puta njegovo telo nije odgovaralo na moje vrele želje i milovanja.  Nastavio je da govori, a što je on više govorio, ja sam ga sve manje razumela.

Znaš li ti, Hilda, primera radi, šta se događa sa elektronima dok ih ne gledamo? Naravno da ne znaš, a to ne znaju ni svi kvantni fizičari ovog sveta. Međutim, Nils umesto da prizna da ni on ne zna, lakonski odgovara: „Ništa se ne događa“ . Ne možemo da posmatratmo kvantni sistem, a da ga ne promenimo, tvrdi Nils, a šta je bilo pre toga ne postoji način da saznamo. Kada sam im ja svojom jednačinom pokazao i dokazao talasnu prirodu elektrona pre nego što ih vidimo, postavilo se pitanje misterioznog kolapsa, odnosno kvantnog skoka elektrona u tačku. A kako je Sveto trojstvo odgovorilo na to pitanje? Nikako. To ostaje problem, kažu, ali oni to i ne smatraju problemom. E, sa tim se ja, draga moja Hilda, nikako nisam mogao složiti. Ti prokleti kvantni skokovi udaljili su me od traganja za kvantnom istinom.

Udaljili su i mene, ali ne od kvantne istine, već od Ervina. Naravno, ne zauvek već samo za tu noć. Okrenula sam mu leđa i zaspala.

Sledećeg jutra zatekla sam Ervina kako gol golcat sedi na podu zagledan u mog Rudija, krupnog mačka plemenite angorske rase, koji je sklupčen na krevetu kraj mojih nogu spavao nevinim snom. Ervin više nije govorio, ali po borama na čelu i tamnijoj boji njegovih plavih očiju znala sam da duboko razmišlja. Nisam htela da ga prekidam. Ustala sam, ogrnula ga toplim ćebetom i sišla u kuhinju da pripremim doručak. 

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 13:18 26.09.2017

Spava ili je budna?

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:57 26.09.2017

Re: Spava ili je budna?

Ni jedno ni drugo, već nešto između. Zaključujem na osnovu vizuelnog uvida: Jedno oko joj je zatvoreno, a drugo otoreno.
U sličnoj situaciji bio je, svojevremeno, i izvesni gospodin Irviker čija su snoviđenja između sna i jave samo u jednoj gluvoj dablinskoj noći, mučila njegovog tvorca punih sedamnaest godina.

Pitam se da li postoji veza između kreacije kvantnog sveta (Nils, Verner, Maks, Ervin..) i Džojsovog haotičnog puta kroz podsvest gospodina Irvikera i da li je neko nekad povukao tu paralelu.
Za početak - bili su savremenici.
Edit: Zaboravih - Šredingera i Džojsa povezuje i Dablin. Džojs je pobegao iz Dablina da bi o njemu i Dablincima pisao, a Ervin da bi na kraju karijere u njemu razmišljao i pokušao da odgovori na ključno pitanje "Šta je život?"
nsarski nsarski 13:47 26.09.2017

Fascination

Moram da kažem da me zbunjuje ova fascinacija (posle ću da pustim pesmu) Šredingerovom mačkom. U čemu je problem? Šta je tu toliko kontra-intuitivno?
Evo jednog ne-mačećeg primera, svakodnevnog.

Svi smo gledali kada sudija pred teniski meč baca novčić, pa igrači biraju "glavu" ili "pismo". Ako je novčić ispravan, verovatnoća je 1/2, ili 50%, da će ispasti glava, i isto tolika da će ispasti pismo. Šta će da se zaista dogodi, treba da sačekamo da novčić padne na zemlju, smiri se, i pokaže jednu stranu. OK, to je jasno.

Zamislimo sada da sudija baci novčić, on se okreće u vazduhu - i zamrznimo sada ovaj trenutak. Da li u tom zamrznutom trenutku novčić pokazuje glavu ili pismo? Pa, to ne znamo sve dok novčić ne padne i smiri se - taj ishod ćemo zvati "merenje". Sve dok novčić ne padne, tj dok se merenje ne izvrši, stanje novčića nije ni glava ni pismo.
Ako ipak insistiramo da opišemo stanje novčića dok je u vazduhu, onda moramo da koristimo verovatnoće.
Označimo sa Sg stanje novčića kad pokazuje glavu, i sa Sp kada pokazuje pismo.
Dok se novčić okreće u vazduhu, a mi insistiramo da i tada opišemo njegovo stanje, onda je ono superpozicija stanja Sg i Sp. Matematički, totalno (ne-normirano) stanje novčića, Stotal, se može napisati kao
Stotal=(1/2)Sg + (1/2)Sp
to jest ono je podjednaka mešavina stanja glave i stanje pisma. E, sada ćete reči: Neeee, nije fer! Novčić može da pokazuje ili glavu ili pismo - nikako ne može da bude u oba stanja! OK, ne može, ali onda izvrši merenje, sačekaj da novčić padne i smiri se, i onda će definitivno biti u jednom od dva moguća stanja - pokazaće ili glavu ili pismo. I to je sve.
Šta je tu toliko fascinantno?

I evo obećane pesme:


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:13 26.09.2017

Re: Fascination

Mislim da ti, u konkretnom slučaju, razmišljaš slično kao što su razmišljali i tvrdilii rodonačelnici kopenhaške interpretacije. Oni to kažu ovako:
Šta se događa sa česticama dok još nisu detektovane? Mi to ne možemo znati, ali možemo zamisliti njihov talasni aspekt-talasnu funkcija koju ne vidimo, ali je možemo proračunati.

A pesma je fascinantna, bez ikakvih proračuna.

nsarski nsarski 14:19 26.09.2017

Re: Fascination

Šta se događa sa česticama dok još nisu detektpvane, Mi to ne možemo znati, ali možemo zamisliti njihov talasni aspekt-talasnu funkcija koju ne vidimo, ali je možemo proračunati.


Upravo tako. Sledeće naredba mladim fizičarima se pripisuje D. Merminu, ali on kaže da je to čuo od Feynmana: "Shut up and calculate!" . Prevedeno na srpski: Prestani da pričaš i računaj!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:33 26.09.2017

Re: Fascination

Oko toga se slažemo, pa bi sad mogli da pređemo na onu mladu Bečlijku i "najčuveniji odmor u istoriji fizike" (Leon Lederman) u švajcarskim Alpima , ili na Hildu, njenog mačka i kraći odmor u francuskima Alpima (moja malenkost ).
nsarski nsarski 14:39 26.09.2017

Re: Fascination

Vojislav Stojković
Oko toga se slažemo, pa bi sad mogli da pređemo na onu mladu Bečlijku i "najčuveniji odmor u istoriji fizike u švajcarskim Alpima (Leon Lederman), ili na Hildu, njenog mačka i kraći odmor u francuskima Alpima (moja malenkost ).


Jbg, "odmarao" sam se i ja u francuskim Alpima, ali ta epizoda u anale fizike, ili bilo kakve anale i anegdote, neće ući.

Lederman? Onaj "božja čestica" Lederman?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:47 26.09.2017

Re: Fascination

nsarski
Jbg, "odmarao" sam se i ja u francuskim Alpima, ali ta epizoda u anale fizike, ili bilo kakve anale i anegdote, neće ući.

Daj mi detalje (kakva je bila partnerka, da li je povela svog mačka, šta ste sve radili noćom i sl) pa će da napišemo nešto.
nsarski
Lederman? Onaj "božja čestica" Lederman?

Taj.
nsarski nsarski 14:53 26.09.2017

Re: Fascination

Daj mi detalje (kakva je bila partnerka, da li je povela svog mačka, šta ste sve radili noćom i sl) pa će da napišemo nešto.

To može iznad dve krigle piva. I bez hvatanja beleški. Ovako jok.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:01 26.09.2017

Re: Fascination

Pivo ću da platim ja, ali samo pod uslovom da tantijeme od autorskih prava delimo bratski (meni 90%, tebi 10%) i, što je još značajnije, da se ne mešaš u moju kreativnu slobodu.
maksa83 maksa83 10:41 27.09.2017

Re: Fascination

Upravo tako. Sledeće naredba mladim fizičarima se pripisuje D. Merminu, ali on kaže da je to čuo od Feynmana: "Shut up and calculate!" . Prevedeno na srpski: Prestani da pričaš i računaj!

U ovom mom kujundžijskom zanatu postoji klasa bagova koje zovemo heisenbug - ako znaš gde je, onda ne znaš kad će da se desi, a ako znaš kad će da se desi onda ne znaš gde je.

Idealan bag je bohrbug koji se pojavljuje u uvek definisanim ponovljivim okolnostima.

Postoji tagođe i mandelbug, to je onaj čiji su uzroci tako opskurni da izgleda kao nešto potpuno haotično i nedeterminističko (a nije).

Takođe posotoji i schroedinbug, to je bag koji se nikad ne ispolji dok neko ne pročita sors i shvati da to nikad nije moglo da radi kako treba, zbog čega momentalno problem počne da se ispoljava svuda dok se ne 'opravi.
nask nask 00:04 28.09.2017

Re: Fascination

nsarski
Jbg, "odmarao" sam se i ja u francuskim Alpima, ali ta epizoda u anale fizike, ili bilo kakve anale i anegdote, neće ući.


Samo da primetim profesore, kad se niko drugi iz razreda ne usuđuje, ali staviti dva puta anale u jednu rečenicu pa još neće ući pride, jes da je blog o sexu ali sve ima svoje granice pa da je Jan F. sto puta u gradu.



Već sam krenuo da stanem u ugao.
mariopan mariopan 11:13 28.09.2017

Re: Fascination

nask
nsarski
Jbg, "odmarao" sam se i ja u francuskim Alpima, ali ta epizoda u anale fizike, ili bilo kakve anale i anegdote, neće ući.


Samo da primetim profesore, kad se niko drugi iz razreda ne usuđuje, ali staviti dva puta anale u jednu rečenicu pa još neće ući pride, jes da je blog o sexu ali sve ima svoje granice pa da je Jan F. sto puta u gradu.



Već sam krenuo da stanem u ugao.

Psssst

Ja procitala "analne" pa jos "nece da udje"! Jes' da je sexi blog al' tome se nisam nadala od g. Profesora.
Atomski mrav Atomski mrav 12:19 28.09.2017

Re: Fascination

nsarski nsarski 13:16 28.09.2017

Re: Fascination

nask
nsarski
Jbg, "odmarao" sam se i ja u francuskim Alpima, ali ta epizoda u anale fizike, ili bilo kakve anale i anegdote, neće ući.


Samo da primetim profesore, kad se niko drugi iz razreda ne usuđuje, ali staviti dva puta anale u jednu rečenicu pa još neće ući pride, jes da je blog o sexu ali sve ima svoje granice pa da je Jan F. sto puta u gradu.



Već sam krenuo da stanem u ugao.


Ti da ideš do ugla u onim drvenim klompama (nanulama) i da ne klepećeš.

Jes' da je sexi blog al' tome se nisam nadala od g. Profesora.


Ti da se prošetaš po sokaku u "vrućim pantalonicama". Po mrazu.

Pa, sunce mu žarko, Annalen der Physik je ozbiljan časopis - Ajnštajn u njemu objavljivao najvažnije radove.



P.S. Studenti, studenti. Juče mi došao student, hoće da sluša moj predmet ove godine. Momak sasvim OK - mislim se, lepo. Al, jbg, ima jedan mali problem: on, naime, živi i radi u Dominikanskoj Republici. Pa da radimo konsultacije preko skype-a. Pa će da napiše seminarski i da polaže sledeće godine. 21.vek, gde ide ovaj svet?! Ipak, dobro - ko sam ja da ga vraćam nazad.
mariopan mariopan 07:37 29.09.2017

Re: Fascination

Черевићан Черевићан 15:34 26.09.2017

ex abrupto

ребусасто писаније
намах нас намаами
заврзламу раскантајте
Вас Двојица ....сами

занимљиво.... читаћемо
...можда се јавнемо
mirelarado mirelarado 15:41 26.09.2017

Re: ex abrupto

ребусасто писаније
намах нас намаами
заврзламу раскантајте
Вас Двојица ....сами


Најбоље би било да пређу на ПП, да се не ложи блогочитатељство. :)
nsarski nsarski 15:54 26.09.2017

Re: ex abrupto

Најбоље би било да пређу на ПП, да се не ложи блогочитатељство. :)

PR, Mirela, PR. Privući publiku na interesantan blog o Ervinu. Pazi, sedi go na podu. Hilda ga ručno izaziva, a on ne reaguje (ili reaguje), ali nije u "definisanom stanju". Kao ona mačka, nit živa nit mrtva.
Sve je to suspense.
mirelarado mirelarado 16:11 26.09.2017

Re: ex abrupto

Pazi, sedi go na podu. Hilda ga ručno izaziva, a on ne reaguje (ili reaguje), ali nije u "definisanom stanju". Kao ona mačka, nit živa nit mrtva.


Одмах сам помислила: овај је баш нашао прави тренутак за хамлетовску запитаност над квантним проблемима...

Писала недавно нека италијанска математичарка како је њен отац, теоријски физичар, у кући најчешће седео у једној фотељи у дневној соби, помно загледан у наспрамни зид. Била је уверена да би на типично питање "шта бисте понели из куће у случају пожара и слично" он изабрао тај зид.
nsarski nsarski 16:18 26.09.2017

Re: ex abrupto

Била је уверена да би на типично питање "шта бисте понели из куће у случају пожара и слично" он изабрао тај зид.


To je još i zanimljivo, ali koga još zanimaju goli fizičari i (polu) crknute mačke?!
mirelarado mirelarado 16:38 26.09.2017

Re: ex abrupto

nsarski
Била је уверена да би на типично питање "шта бисте понели из куће у случају пожара и слично" он изабрао тај зид.


To je još i zanimljivo, ali koga još zanimaju goli fizičari i (polu) crknute mačke?!


Nekoga će zanimati i Hilda. A i postavlja se pitanje šta su Ana i Artur radili u Oksfordu dok je Ervin poklonjeni trenutak provodio u promišljanju ni živog ni mrtvog mačka.


nsarski nsarski 17:01 26.09.2017

Re: ex abrupto

mirelarado
nsarski
Била је уверена да би на типично питање "шта бисте понели из куће у случају пожара и слично" он изабрао тај зид.


To je još i zanimljivo, ali koga još zanimaju goli fizičari i (polu) crknute mačke?!


Nekoga će zanimati i Hilda. A i postavlja se pitanje šta su Ana i Artur radili u Oksfordu dok je Ervin poklonjeni trenutak provodio u promišljanju ni živog ni mrtvog mačka.



Ana i Artur su nestali u oksfordskim maglama, a Ervin je otišao u Irsku, popio dva Guinness piva u Dablinu, i napisao knjigu

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:50 26.09.2017

Re: ex abrupto

nsarski
To je još i zanimljivo, ali koga još zanimaju goli fizičari i (polu) crknute mačke?!

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:01 26.09.2017

Re: ex abrupto

ребусасто писаније
намах нас намаами
заврзламу раскантајте
Вас Двојица ....сами

занимљиво.... читаћемо
...можда се јавнемо

Čitajući biografiju ključnog lika ove kratke mi pripovesti, dakle Erwina Rudolfa Josefa Alexandera Schrödingera, više puta sam uočio sličnost sa likom izvesnog Черевићанa. Znam da narečeni Черевићан nije fizičar, ali sličnost je očita. Budući da je ovo ребусасто писаније, sličnost otkrijte sami.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:11 26.09.2017

Re: ex abrupto

mirelarado
Одмах сам помислила: овај је баш нашао прави тренутак за хамлетовску запитаност над квантним проблемима...

Samo da znaš to mu nije prvi put. Svoju čuvenu jednačinu, koja se smatra jednim od najvećih otkrića XX veka i zbog koje je ovenčan Nobelovim oreolom, otkrio je u podnožju švajcarskih Alpa, tokom najčuvenijeg godišnjeg odmora u istoriji fizike. Dok je rešavao ključne probleme kvantne mehanike u krevetu ga je čitavo vreme čekala jedna mlada Bečlijka. Koliko je vremena posvetio njoj, a koliko kvantnim problemima ostaje večita tajna.

Hoću da kažem, Šredingerov vanserijski intelekt crpio je snagu iz erotskih uživanja.


Черевићан Черевићан 18:50 26.09.2017

размрсаљка замрсаљке

све док'с оно Ервин
с' честицама јурца
шанса 0 да ће Хилда*
примит' шта одкурца

нареченије женскињу...

кад у Алпе пођете
маанте физичара
ако секса смишљате
пове'те путара

(јер уњега ... тврда кара).


ел ем,строфе горе последице неинформисаности моје ,уствари
Ervinova supruga Ana i Artur, moj suprug a Ervinov prvi asistent, ostali u maglom obavijenom Oksfordu, a ja i Ervin .... smo otputovali


ко ту кога…...….Šredingerova veza s njegovom suprugom nikad nije bila dobra,te je imao mnoge afere za koje je njegova supruga znala. Međutim, i suruga Ana je imala svog ljubavnika - Šredingerovog prijatelja Hermana Vajla. Šredinger je želio da mu Artur Marč bude asistent, jer je tada bio zaljubljen u Marčovu suprugu Hildu*,kojoj ….. kćer napravi.
Черевићан Черевићан 19:03 26.09.2017

изгледа... оманух

u krevetu ga je čitavo vreme čekala jedna mlada Bečlijka.


гос' Ервину лаки наклон
ипак није .....свеукурцу
(оно доста .. у ком' има
таки с'курче нобелима)
Черевићан Черевићан 22:41 26.09.2017

нимијасно

Šredingerov vanserijski intelekt crpio je snagu iz erotskih uživanja.


г.Ервин богме секса одваљиво
одрадио, читам, многеје бачине
питање ми - када ли постиже
да осмишља... своје једначине,

бре
nask nask 23:59 26.09.2017

Re: нимијасно

Pa orgazam podseća malo na to da nisi ni amo ni vamo, a kad saznaš gde se nalaziš onda ode impuls u ništavilo.

Pričam ja to već godinama mojim učenicima: Fizika je najveća zaj...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:10 27.09.2017

Re: нимијасно

nask
Pa orgazam podseća malo na to da nisi ni amo ni vamo...

I živ i mrtav istovremeno, kao Šredingerova mačka pre otvaranja kutije.
Atomski mrav Atomski mrav 21:38 26.09.2017

Heisenberg, Schrodinger and Ohm

Heisenberg, Schrodinger and Ohm are in a car. They get pulled over by the police. Heisenberg is driving and the police man asks him "Do you know how fast you were going?".
"No, but I know exactly where I am" Heisenberg replies.
The cop says "You were doing 55 in a 35." Heisenberg throws up his hands and shouts "Great! Now I'm lost!"
The cop thinks this is suspicious and asks him to open the trunk. He checks it out and says "Do you know you have a dead cat back here?"
"We do now, asshole!" shouts Schrodinger.
The cop moves to arrest them. Ohm resists.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:06 27.09.2017

Re: Heisenberg, Schrodinger and Ohm

Šredingerova mačka uđe u kafić. I ne uđe.
myredneckself myredneckself 10:18 27.09.2017

Re: Heisenberg, Schrodinger and Ohm

Vojislav Stojković
Šredingerova mačka uđe u kafić. I ne uđe.


apacherosepeacock apacherosepeacock 10:51 27.09.2017

Re: Heisenberg, Schrodinger and Ohm

Imaju i braca Koen nesto na tu temu



Kazezoze Kazezoze 12:12 27.09.2017

Re: Heisenberg, Schrodinger and Ohm

Vojislav Stojković
Šredingerova mačka uđe u kafić. I ne uđe.


Baš me interesuje da li bi se ta zapitanost (živa ili mrtva mačka) pojavila kod Šredingera da je u kutiju stavio mrtvu mačku.

A u istoriji, pre više od 2 000 godina, se spominje slučaj kada je mrtvac oživeo - vaskrso, što bi rekli Srbi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:32 27.09.2017

Re: Heisenberg, Schrodinger and Ohm

U Bibliji, ne istoriji, opisano je sedam vaskrsenja (http://blog.b92.rs/text/9113/Sedmo-vaskrsenje/). Ovo poslednje iz Novog zaveta, na koje ti verovatno misliš, je sedmo po redu i najpoznatije.
Nije mi poznato ni jedno vaskrsenje životinje, pa ni mačke.

Da je Šredinger u svom gedankeeksperimentu u kutiju stavio mrtvu mačku, onda bi u bočicu koju razbija čekić, umesto otrova morao staviti eliksir za oživljavanje. Zapitanost bi tada mogla biti ista.

49 41 49 41 23:58 26.09.2017

TO

jOK, NIJE TO NASA TERITORIJALNA odbrana; njegova.

Nas bivsi dozivotni predsednik u jednom od zadnjih intervjua, kad "dignemo" nasu stajacu vojsku; pa nasu TO to vam je drugovi ukupno 7 miliona da brani svoju teritoriju.
Ko to moze da "digne" u Evropi?!?

Jedan malecki primer medju mnogima.

https://youtu.be/ftIRIPcsqxo
ne samo na pse; na medvede ako treba - mamu im medvedju.

P.S.
Ako me ista nasmeje na videu; kad "saka jada" od macka nasrne na grdosiju bio crni medved, zmija otrovnica, krokodil.

Boj ne bije svijetlo oruzje, vec srce u junaka.
amika amika 18:44 27.09.2017

Посматрач који је учесник

Занимљив текст, а слутим да је још занимљивији наставак са гледишта Ервина, оног који мисли о Постању, времену и простору.

Samo što u njihovoj Bibliji na početku nije više reč, već pogled.


Ја бих рекао присуство посматрача. Поглед је неутралан, може бити и поглед мачка. Да ли постоји свет и електрони, када их гледа мачак? За кога постоје? За све или само за њега?

Ипак - присуство. Стамено присуство посматрача који тиме постаје учесник.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:56 27.09.2017

Re: Посматрач који је учесник

Sledeći kosmološki dokaz; (prvo Aristotela, a zatim Tome Akvinskog u Summa theologiae:
Sve što se pokreće, pokrenuto je od drugoga.Tog pokretača opet pokreće nešto treće. Ali, taj lanac pokretača nije beskonačan, jer u protivnom do pokretanja ne bi ni došlo, u beskonačnosti nema prvoga. Stoga, mora postojati nepokretni pokretač koji sve pokreće, a da pritom on sam ostaje nepokrenut); ako bi to bio posmatrač, on bi, bez dileme, morao biti neposmatrani posmatrač.

Međutim, ovde je, ipak, reč o fizici, temeljnoj nauci usmerenoj na izučavanje materijalnog sveta. Jer, koliko god bila teško shvatljiva i kvantna mehanika je fizika.

U konkretnom slučaju radi se o eksperimentu u kome se elektron ispaljuje iz elektronskog topa prema ploči koja ima dva otvora. Elektron je čestica i za očekivati je da on prođe kroz jedan od dva otvora, nikako kroz oba. Međutim, upravo to se dešava. Elektron se rasprostire po prostoru kao talas, prolazi kroz oba otvora i dalje nastavlja kao talas. Tako bi i ostalo ukoliko ga ne uhvatimo (pogledamo) na ekranu mernog uređaja. Tada dolazi do kolapsa talasne funkcije i kvantnog skoka elektrona iz talasnog bića u čestično biće (tačkica na ekranu, sitan bljesak). Očito, elektron se pred nama pojavljuje, iskazuje uvek samo kao čestica i to samo onda kada ga mernim uređajem na to prisilimo (pogledamo). Kako i zašto se to dešava nikome, za sada, nije jasno.

Naravno, deo u kome Šredinger govori Hildi da Nils (Bor), Verner (Hajsenberg) i Maks (Born) svojim pogledima stvaraju novi svet i ispisuju novu bibliju je moja, biću drzak da se tako izrazim, kreativna sloboda.

A mačkova, što se tiče, i njih ima raznih. Setimo se samo Behemota iz "Majstora i Margarite".
Kazezoze Kazezoze 21:11 27.09.2017

Re: Посматрач који је учесник

U konkretnom slučaju radi se o eksperimentu u kome se elektron ispaljuje iz elektronskog topa prema ploči koja ima dva otvora. Elektron je čestica i za očekivati je da on prođe kroz jedan od dva otvora, nikako kroz oba. Međutim, upravo to se dešava. Elektron se rasprostire po prostoru kao talas, prolazi kroz oba otvora i dalje nastavlja kao talas. Tako bi i ostalo ukoliko ga ne uhvatimo (pogledamo) na ekranu mernog uređaja. Tada dolazi do kolapsa talasne funkcije i kvantnog skoka elektrona iz talasnog bića u čestično biće (tačkica na ekranu, sitan bljesak). Očito, elektron se pred nama pojavljuje, iskazuje uvek samo kao čestica i to samo onda kada ga mernim uređajem na to prisilimo (pogledamo). Kako i zašto se to dešava nikome, za sada, nije jasno.


Ne znam da li si ikada posmatrao sebe kad si besan. Utisak koji je izazvao bes je pao na tvoje emocije i bes se širila u tebi kao talas.
Ukoliko si, posmatrajući sebe, uhvatio utisak u trenutku kada je on pao na tvoje emocije i postao ga svestan on je promenio kretanje, više se nije kretao kao talas, nego kao čestica.
Naravno, poželjno je da ti kao posmatrač ostaneš neutralan, da se ne mešaš u prirodu utiska i bes koji se širi kao talas će izostati. Kao čestica utisak neće uspeti da izazove bes, samo će proći kroz tebe.
Takvo je kvantno kretanje u čoveku ukoliko uključiš posmatrača, recimo kod meditacije.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:23 28.09.2017

Re: Посматрач који је учесник

Pokušaću. Ali znajući sebe ...hm... biće talasanja.
amika amika 07:58 28.09.2017

Re: Посматрач који је учесник

Vojislav Stojković
Očito, elektron se pred nama pojavljuje, iskazuje uvek samo kao čestica i to samo onda kada ga mernim uređajem na to prisilimo (pogledamo). Kako i zašto se to dešava nikome, za sada, nije jasno.


Да, познато ми је, али разлог? Зашто је то тако?
Несавршеност мерног уређаја?
Постојање две стварности – или више њих – од којих само ону материјалну (честица) можемо да видимо, а другу – таласну не видимо? То би било у сагласности са миленијумским теолошким тумачењима света.

И ово што пише Kazezoze је добар пример – човек као део квантног света, који у себи садржжи и таласну могућност. Човек – талас – то баш интригантно звучи. Да ли је неко у фантастици о томе писао? У науци?


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:00 29.09.2017

Re: Посматрач који је учесник

amika
Постојање две стварности – или више њих – од којих само ону материјалну (честица) можемо да видимо, а другу – таласну не видимо? То би било у сагласности са миленијумским теолошким тумачењима света.


Još 1957. američki fizičar H. Everet izložio je do sada najekstravagantniju interpretaciju kvantne mehanike pod nazivom interpretacija relativnog stanja, poznatija kao mnogi svetovi.

Reč je ozbiljnoj teoriji zasnovanoj na konzistentnom matematičkom aparatu kvantne mehanike.

Ukratko: Kada se kvant suoči s izborom prolaska kroz dva ili više otvora, njegova talasna funkcija nije u superpoziciji stanja nego se celi svemir tada razdvaja na onoliko stvarnosti koliko kvant ima opcija na raspolaganju. U jednom od tih svetova čestica (ovaj put zaista čestica) prolazi kroz jedan otvor, a u drugom paralelnom svetu ona će proći kroz drugi otvor. Paralelni svetovi ne mogu delovati jedan na drugi.

Šta se događa sa Šredingerovom mačkom prema Everetovoj interpretaciji kvantne mehanike?
Onog trenutka kada se kutija otvori, svet se razdvaja na dve paralelne stvarnosti. U jednu od njih odlazi živa mačka zajedno s posmatračem, dok u drugoj završi mrtva mačka zajedno s kopijom posmatrača.
zovitemegrunf zovitemegrunf 15:50 28.09.2017

samo da pitam

Naslov bloga je "Hidlin mačak". Posle, mačka pa mačka. Msm, mačka ili mačor, nije baš svejedno.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:28 28.09.2017

Re: samo da pitam

U Šredingerovom gedankeeksperimentu svi govore o mački, a prema ovoj interpretaciji, reč je o Hildinom mačku. I u tome je, između ostalog, paradoks.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana