Moj grad| Politika

UPROPASTILI PARK RENOVIRANJEM

Kosmogina RSS / 01.03.2018. u 03:01

Pitam se koliko još javnih prostora u Beogradu može da se upropasti renoviranjem uz blagoslov gradske vlasti, i da li je uopšte išta ostalo što se može spasiti? U septembru 2017. investitor "Gradsko zelenilo" je otpočeo rekonstrukciju Pionirskog parka, znanog kao Pionirac. Svečano otvaranje parka je bilo u roku, 29. decembra, što su idilično predstavili gradonačelnik Mali i gradski menadžer Vesić na TV Pinku i Studiu B, izuzetno ponosni na realizaciju ovog projekta. To što su izvodili radove usred zime nije čudno, s obzirom da su najavljeni lokalni izbori pa su morali sve da otaljaju na vreme. Ne shvatam zašto i dokle će građani ćutnjom tolerisati počinioce ovog (još jednog) urbanog zločina i finansijskog debakla, uz toliko kardinalnih grešaka i propusta koji mi bodu oči već dva meseca.

Pošto su potrošili kako kažu 107 miliona dinara, ponadali smo se da će novi park biti mnogo bolji od starog, ali nije. Spoljnu kružnu stazu parka čine granitne ploče, što je ok, ali centralne staze kojih je više, sastoje se od nasutog tucanika - mlevenog kamena, takozvane rizle, koja se uglavnom koristi za bašte, dvorišta i groblja. Za konačno rešenje odabrali su ono koje je najjeftinije za postavljanje, a najskuplje za održavanje. Na dan otvaranja sam protestvovala kod inženjerke i pitala je zašto su stavili rizlu koja je nezahvalna za čišćenje i raznosiće se po travi, a ona je rekla da oni slede evropske trendove i da su takve staze postavljene na Ušću i Savamali, te da će po potrebi dolaziti kamioni i nasipati staze novom rizlom. Drugim rečima, zašto da se ne razbacujemo novcem građana kad ga ima na pretek. Za ova dva meseca, ispostavilo se da sitni oštri kamenčići nisu podesni ni za hodanje, a kamoli za održavanje. Ubadaju se u đonove a i svaku žensku štiklu će oštetiti. Deca obožavaju da ih svuda razbacuju kao konfete, a kako decu ubediti da to ne rade kad im fino škripi pod nogama i ima ih u izobilju. Majke ne mogu da guraju kolica sa decom jer točkovi zapinju po rizli, dok starija deca na biciklima, rolerima i trotinetima rizikuju da se na stazi ozbiljno povrede. Osim ako te staze nisu planirane za trotinete, rolere i majke sa decom u kolicima. Da ne spominjem invalide u kolicima koji moraju jednostavno da ovaj park zaobilaze. Pse, koje njihovi vlasnici šetaju svakodnevno, rizla bocka po šapama i zabija im se između prstiju. Ali ko će još misliti na starce, pse, majke, decu i invalide, pored tako genijalnog plana. Ajde što se rizla rasturila svuda okolo i što su staze "ćelave" na mnogim mestima, nego ona čak ni ne upija kišu zbog loše podloge, pa su nove staze dugo nakon kiše poplavljene barama koje treba preskakati. A kako očistiti rizlu od razbijenog stakla i bačenih opušaka? Nikako. Kad sam pitala radnice "Gradskog zelenila" kako čiste nove staze, rekle su mi: "Nikako ne možemo očistiti, osim da pincetom vadimo opuške iz kamenčića." Jedva se hoda, jož teže čisti, nije za štikle ni za žene, decu, invalide, pse... ali se prate evropski trendovi. 

A onda, zamislite, pao još i sneg krajem februara, kad mu vreme nije, pred izbore. Napadao i prekrio ceo grad, novi park i nove staze. A kako se čisti rizla od snega? Pa nikako se ne čisti. Još nisu nabavili usisivač za sneg, a klasično lopatama ne ide. U stvari ide, ali mora i rizla sa snegom na lopatu, jer ne mogu da se odvoje. Sve je to neki pejzažni arhitekta fino isplanirao...

Javni "smart" toalet je predviđen, ali još uvek nije u funkciji iako je postavljen u vidu ružnog, sivog, metalnog kontejnera na kom je okačeno radno vreme: od 6 do 22 h. Kada sam nedavno (pre snega) videla dva radnika kako kopaju kanalizaciju kroz travnjak oko toaleta, pitala sam ih: "Kad će proraditi WC?" Dobila sam odgovor: "Ne znamo još, ali pre izbora sigurno." U ovoj se državi sve najvažnije stvari dešavaju pre izbora, te tako bi mogao i ovu javnu klonju svečano da otvori gradonačelnik. Ali, da li jedan prosečno pametan Srbin može da shvati, pritiskom određenih dugmića pored ulaza: da ne sme tu da se zadržava duže od 20 min; da ne sme potrošiti više od 4 listića wc papira; da se školjka sama automatski pere; da se pod isto tako pere; ali kako da izađeš iz njega ako nestane struja a ostaneš zavoren? Ok, verovatno bi nečije zapomaganje čuli ljudi sa obližnje autobuske stanice pa bi nekako razvalili vrata. Ali to je novi skupi pametni javni WC i ne sme da se razvaljuje! Možda su otvorili novo radno mesto za nekog partijskog kolegu da održava taj javni objekat, otvara ga u 6, zatvara u 22, kontroliše zadržavanje a možda i da uređuje play listu koja ide sa zvučnika. Ipak, sneg je pokvario planove da se građanima omogući da legalno vrše nuždu na legalnom mestu uoči izbora, pa se još uvek "olakšavaju" u okolnom žbunju.

Fontana u parku, sa skulpturom devojke iz čijeg krčaga se voda sliva u bazen, renovirana je pre pet-šest godina, tako što su izvadili prvobitni kamen kojim je fontana bila popločana. Umesto njega su postavljene ružne braon keramičke ploče i tri vodoskoka koji su stalno bili u kvaru. Ovom renovacijom su ponovo vraćene kamene ploče (ali nove, još skuplje), no tipujem da će odvod iz bazena biti stalno zapušen, jer ga deca već uveliko pune rizlom. Opet ta deca. 

Na novoj rasveti nije se štedelo. Nekad mračni Pionirac sad blješti kao Las Vegas. A da stvar bude skuplja i gluplja, ugurali su reflektore u zemlju (u travu), bez ikakvog reda i smisla. Ako još nosite naočare, refleksija tog svetla će vas potpuno zaslepeti, kao duga svetla farova automobila iz suprotnog pravca. Svetla treba da osvetljavaju skulpture i retko drveće po parku. Ali sada, predivna skulptura Nadežde Petrović u belom granitu, zbog reflektora u zemlji postaje sablasna, zato što je svetlo obasjava odozdo. Deca ne smeju da je gledaju, plaše se. Ali inženjer zadužen za svetlo nije o tome razmišljao, baš kao ni projektant zadužen za rizlu, kao ni projektant zadužen za WC. Uostalom, šta imaju deca da se šetaju uveče po parku i gledaju Nadeždu. Neka žmure kad prolaze.

Ni dečije igralište u centru parka nije prijatno. Koji roditelj će ubaciti svoje dete u hladnu, metalnu činiju koja brzo rotira oko svoje ose i više liči na spravu za mučenje nego na nešto u čemu će deca uživati. Probala sam da se vrtim u tom lavoru, ali osim vrtoglavice, gubitka orijentacije i nagona za povraćanjem, ništa drugo nisam doživela. I tu je projektant podbacio. Uklonili su bazen sa peskom u kome su se deca igrala, ali zato je sad tu rizla da se šutira i razbacuje... osim ako ne zabrane deci slobodno kretanje u parku, baš kao što su zabranili i psima.

I na šta je to sve gradonačelnik ponosan? Na potrošene milione i još mnooogo para koje će morati da odu na održavanje Pionirca, plus na javni WC koji ne radi ali je pametan? Na basnoslovnu beslovesnu fontanu na Slaviji? Na "Beograd na vodi" koji tone? Na renovirane ulice i trgove koji se već raspadaju? Na parkove od kojih imamo više štete nego koristi? E ako ćeš na ovakvu vlast da računaš i ubuduće, kao na svoje velike kreatore, renovatore i inovatore, i ako budeš na njih ponosan kao što su oni na sebe, Beograde ubij se! Ni tih 29 novih đubrijera nisi zaslužio.

Atačmenti



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

c_h.arlie c_h.arlie 05:31 01.03.2018

M'da !

Svaka vlast najviše voli građevinske radove gde je jedinica mere "kamion".
A još ako se nešto radi sa iskopavanjem, tj. nečim što će ostati ispod nivoa zemlje - milina.
anonymous anonymous 08:47 01.03.2018

Pošto ....

.....autorska ?

angie01 angie01 10:06 01.03.2018

Re: Pošto ....

anonymous
.....autorska ?



omajngot, a ko tebe placa da na blogu B92 braneci vucica, prozivas i ucitavas uvredljive insinuacije ostalim blogerima,....

...jos bolje, ko ti dozvoljava takvo konstantno lupetanje...


...Kosmogina je stara blogeraka- sto se lako moze proveriti jednim klikom na njen nik, koja je na blogu pisala o sasvim drugim stvarima, a valjda ima pravo da iskaze svoje gradjansko nezadovoljstvo bahatom upravom grada....a da ne pritrcis sa svojim "biserima",...koji su pre svega klevetnicki....sem sto su glupavi.
narcis narcis 10:18 01.03.2018

Re: Pošto ....

...jos bolje, ko ti dozvoljava takvo konstantno lupetanje...

pošto je advokat* mora mu odbiješ na , sag dal na glupost il malicioznost ... biraj što ti drago.
* samo za anonimuza je to što je advokat minus, da se ostali advokati na blogu ne osete prozvanim.
Kosmogina Kosmogina 10:52 01.03.2018

Re: Pošto ....

Hvala Angie
angie01 angie01 10:52 01.03.2018

Re: Pošto ....

pošto je advokat


to kako je on advokat i ti si.
narcis narcis 10:55 01.03.2018

Re: Pošto ....

angie01
pošto je advokat


to kako je on advokat i ti si.

što ja? gde san ja reko da sam advokat? čak nisam ni drveni a ni plastični.
a on se izjasnio da je advokat.
angie01 angie01 11:02 01.03.2018

Re: Pošto ....

čak nisam ni drveni a ni plastični.


pa to ti velim.
anonymous anonymous 11:07 01.03.2018

Re: Pošto ....

angie01
anonymous
.....autorska ?



omajngot, a ko tebe placa da na blogu B92 braneci vucica, prozivas i ucitavas uvredljive insinuacije ostalim blogerima,....

...jos bolje, ko ti dozvoljava takvo konstantno lupetanje...


...Kosmogina je stara blogeraka- sto se lako moze proveriti jednim klikom na njen nik, koja je na blogu pisala o sasvim drugim stvarima, a valjda ima pravo da iskaze svoje gradjansko nezadovoljstvo bahatom upravom grada....a da ne pritrcis sa svojim "biserima",...koji su pre svega klevetnicki....sem sto su glupavi.


Koja si ti lujka.
angie01 angie01 11:12 01.03.2018

Re: Pošto ....

Koja si ti lujka.


lujka je ona, koja te (nije) vaspitala.
anonymous anonymous 11:24 01.03.2018

Re: Pošto ....

angie01
Koja si ti lujka.


lujka je ona, koja te (nije) vaspitala.

narcis narcis 11:27 01.03.2018

Re: Pošto ....

anonymous
angie01
Koja si ti lujka.


lujka je ona, koja te (nije) vaspitala.


kiseo ti nešto taj smeh
anonymous anonymous 11:32 01.03.2018

Re: Pošto ....

narcis
anonymous
angie01
Koja si ti lujka.


lujka je ona, koja te (nije) vaspitala.


kiseo ti nešto taj smeh


Šta ćeš ?

Iz turšije.
freehand freehand 11:50 01.03.2018

Re: Pošto ....

anonymous
.....autorska ?


Ako ovo pitanje znači da je tekst ispod nivoa koji ti smatraš dovoljnim a insinuiraš da ovde svako može da dobije autorsku uz sitnu nadoknadu - evo dve stvari: prvo, tekst je odličan, angažovan i baš ono što blogu odavno nedostaje.
Uz to je pismeno napisan sa jasnim stavom sa kojim se može polemisati sa stanovišta struke, verovatno ali malicioznost svakako ne zaslužuje.
A drugo - plati, brate, pa balansiraj kompleks.
c_h.arlie c_h.arlie 12:31 01.03.2018

Re: Pošto ....

freehand
anonymous
.....autorska ?


... - evo dve stvari: prvo, tekst je odličan, angažovan i baš ono što blogu odavno nedostaje.
Uz to je pismeno napisan sa jasnim stavom sa kojim se može polemisati sa stanovišta struke, verovatno ali malicioznost svakako ne zaslužuje.
...

Saglasan !
cikaron cikaron 13:27 01.03.2018

Re: Pošto ....

angie01
anonymous
.....autorska ?



omajngot, a ko tebe placa da na blogu B92 braneci vucica, prozivas i ucitavas uvredljive insinuacije ostalim blogerima,....

...jos bolje, ko ti dozvoljava takvo konstantno lupetanje...


...Kosmogina je stara blogeraka- sto se lako moze proveriti jednim klikom na njen nik, koja je na blogu pisala o sasvim drugim stvarima, a valjda ima pravo da iskaze svoje gradjansko nezadovoljstvo bahatom upravom grada....a da ne pritrcis sa svojim "biserima",...koji su pre svega klevetnicki....sem sto su glupavi.


ЈОЈ КОЛИКО БОТОВА у разним дресовима!!!!!
cikaron cikaron 13:28 01.03.2018

Re: Pošto ....

angie01
čak nisam ni drveni a ni plastični.


pa to ti velim.

ти?
cikaron cikaron 13:30 01.03.2018

Re: Pošto ....

angie01
Koja si ti lujka.


lujka je ona, koja te (nije) vaspitala.

а код тебе фини одгој, модел Жика Павловић.... гувернанте, француско обданиште код "Лондона", флаута, диско, шминка и опанци.... Много сте исти.
st.jepan st.jepan 13:33 01.03.2018

Re: Pošto ....

freehand
anonymous
.....autorska ?


tekst je odličan, angažovan... pismeno napisan sa jasnim stavom

Sasvim, sasvim...
Tekst korektan, nepretenciozan, smislen.
Pretopstavljam (anonimuse) da ga nisi pročitao. Ali da si čitao neke ranije njene, koji ti se (ti neki raniji njeni) nisu dopali, pa sad nešto tek onako, po inerciji.





anonymous anonymous 14:44 01.03.2018

Re: Pošto ....

st.jepan
freehand
anonymous
.....autorska ?


tekst je odličan, angažovan... pismeno napisan sa jasnim stavom

Sasvim, sasvim...
Tekst korektan, nepretenciozan, smislen.
Pretopstavljam (anonimuse) da ga nisi pročitao. Ali da si čitao neke ranije njene, koji ti se (ti neki raniji njeni) nisu dopali, pa sad nešto tek onako, po inerciji.



Naravno , da i ja mislim da je tekst dobar i tematski i stilski.

Ali, upravo zbog toga što sam video da je prethodni blog napisala pre četiri godine, odnosno da autorsku retko koristi hteo sam da se našalim, pa sam napisao- pošto autorska ...

U smislu pošto je prodaje....

...kad je već ne koristi....

Ali dežurne .... iskaču ko čupavci iz kutije sa svojim tumačenjima....

Usput

Sličan tekst je napisala i novinarka u Danasu.

Linkovao sam ga na Filipovom blogu.







aureus aureus 15:03 01.03.2018

Re: Pošto ....

Anonimuse, djeluje da neki sumnjaju da si advokat.
Šta je sledeće, počeće da sumnjaju i da si anonimus???
Već naslućujem tu liniju: on da je anonimus dosad bi našao način da dođe do autorske opcije.
angie01 angie01 15:04 01.03.2018

Re: Pošto ....

Много сте исти.


eh, ti kukavicki dupli nikovi.
anonymous anonymous 15:10 01.03.2018

Re: Pošto ....

aureus
Anonimuse, djeluje da neki sumnjaju da si advokat.
Šta je sledeće, počeće da sumnjaju i da si anonimus???
Već naslućujem tu liniju: on da je anonimus već bi dosad našao način da dođe do autorske opcije.


Eto vidiš,

...i ja kao i ti - pokušah da se našalim. ali lapidaran izraz često posluži ....

A i daš im neki podatak o sebi, da im olakšaš razumevanje, a oni i to protumače na sebi svojstven način.

....tako je sa narodom.


aureus aureus 15:19 01.03.2018

Re: Pošto ....

anonymous
..i ja kao i ti - pokušah da se našalim

Moraš malo vježbati taj humor.
Nije baš lako biti kao ja.
anonymous
A i daš im neki podatak o sebi, da im olakšaš razumevanje, a oni i to protumače na sebi svojstven način.

Ne daj da te provale.
Ostani zagonetan i anoniman.
Najmanje što želiš jeste da ti hakuju laptop i počnu da se smiju.

I požuri s tim tekstom "Kako (p)ostati Anonimous".
freehand freehand 15:54 01.03.2018

Re: Pošto ....

Naravno , da i ja mislim da je tekst dobar i tematski i stilski.

Ali, upravo zbog toga što sam video da je prethodni blog napisala pre četiri godine, odnosno da autorsku retko koristi hteo sam da se našalim, pa sam napisao- pošto autorska ...

U smislu pošto je prodaje....

...kad je već ne koristi....

Ah, sorry...
kako to nisam iz prve skapirao?!

Ali lepo je da si bariz druge pohvalio tekst.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:29 02.03.2018

Re: Pošto ....

aureus
Anonimuse, djeluje da neki sumnjaju da si advokat.
Šta je sledeće, počeće da sumnjaju i da si anonimus???
Već naslućujem tu liniju: on da je anonimus dosad bi našao način da dođe do autorske opcije.


Pa jeste sumnjiv: svi advokati koje poznajem su vrlo inteligentni ljudi. Na to se onda, logično, nadovezuje i duhovitost.
cikaron cikaron 09:43 02.03.2018

Re: Pošto ....

angie01
Много сте исти.


eh, ti kukavicki dupli nikovi.

ДУПЛИ НИКОВИ?????


Молим модерацију да ЈАВНО објави да ли је ово дупли ник!

Ако није, очекујем да ми се Анђелка извини....такође јавно.


Поздрав за ботове свих боја...Јесте исти.
aureus aureus 11:20 02.03.2018

Re: Pošto ....

cikaron
angie01
Много сте исти.


eh, ti kukavicki dupli nikovi.

ДУПЛИ НИКОВИ?????


Молим модерацију да ЈАВНО објави да ли је ово дупли ник!

Ако није, очекујем да ми се Анђелка извини....такође јавно.


Поздрав за ботове свих боја...Јесте исти.

Подржавам.

Али ај' ти исто тако објави ко су ботови.
angie01 angie01 18:22 02.03.2018

Re: Pošto ....

Молим модерацију да ЈАВНО објави да ли је ово дупли ник!


m'da- kako moderacija to da provali, ako si registrovan napr, na dva razlicita sokocala, i sa razlicitih mail adresa,...moderacija moze da te provali samo ako su ti iste IP adrese-koliko ja kapiram.

nekada je ta ista IP adresa blesav razlog za brisanje nikova, jer, recimo, iz moje kuce moze vise njih da se registruje po jednom sa istog kompa i sa razlicitm mail adresama- kao sto ja mogu da imam vise mail adresa prijavljenih na jednog provajdera, a narocito od kada se ovde tolerisu gmailovi, hotmailovi, yahoo,...

docim se lako prepozna, kada neko ne ucestvuje u normalnim raspravama, ali se zato pojavi da se nesto licno obracuna, ili ispljuje nesto, sto mu je truba da uradi pod nikom po kome je poznat i pod kojim se trudio da odglanca neki profil.

to je nekako bas ocigledno, pa je dosta takvih korisnika provaljeno upravo u toj radnji, jedan se cak pod svojim poznatom, svako malo gnusao duplih nikova:))).

ima korisnika koji su od pocetka ucestvovali multiplicirano- upravo tako sto su se registrovali na razlicitim makinama.

...e, da...Andjelka ti keva.
narcis narcis 11:36 01.03.2018

europa i ...

oni slede evropske trendove i

pa dobro a kako europljani čiste te površine?
Kosmogina Kosmogina 12:03 01.03.2018

Re: europa i ...

Oni ne bacaju opuške okolo i ne prave srču po parkovima. U Opatiji su staze parkova posute belom rizlom, jako lepo izgleda, nigde smeća. Isto i u Beču.
Koliko znam rizla je dobra prekrivka za groblja i baštice, gde nije prometno kao u Pionircu gde se najveći broj ljudi ne zadržava već prolazi prečicom.
narcis narcis 12:08 01.03.2018

Re: europa i ...

Oni ne bacaju opuške okolo

pa nebih baš reko, imam iskustvo sa holandijom iod kad je zabranjeno pušenje ulice su im pune pikavaca, naročito pešačke zone u centru, to pre uvođenja zabrane nije bilo. što se tiče ove vrste parkova nisam ih video pa ne znam.
4krofnica 4krofnica 13:20 01.03.2018

Re: europa i ...

Oni ne bacaju opuške okolo


Pa jbg sad, nismo baš najgora evropska stoka. Rizla nije novitet kod nas. Kališ je ima od kad sam bila mala, na onom gornjem delu, tamo negde kod Roksandićevog Ribara. Doduše, čini mi se da je maalko krupniji kamen ali nikad nije bilo nešto zapušteno i prljavo.

Kosmo, odličan ti je tekst!

Da dodam da sam se zaglavila u pionirskom parku pri renoviranju. bila je noć i htela sam da presečem put, ušla kroz neku jedva vidljivu rupu na ogradi i pokušala da izbijem kod garaže ali avaj! nema gde da se prođe, tako sam lutala po snegu i tražila izlaz. sa druge strane, park je bio samo moj. :)


cikaron cikaron 13:32 01.03.2018

Re: europa i ...

Kosmogina
Oni ne bacaju opuške okolo i ne prave srču po parkovima. U Opatiji su staze parkova posute belom rizlom, jako lepo izgleda, nigde smeća. Isto i u Beču.
Koliko znam rizla je dobra prekrivka za groblja i baštice, gde nije prometno kao u Pionircu gde se najveći broj ljudi ne zadržava već prolazi prečicom.

дај не зезај ме....
Посети мало Европу па причај.... мислим ону "праву" Европу.
st.jepan st.jepan 13:47 01.03.2018

Re: europa i ...

cikaron
Kosmogina
Oni ne bacaju opuške okolo i ne prave srču po parkovima. U Opatiji su staze parkova posute belom rizlom, jako lepo izgleda, nigde smeća. Isto i u Beču.
Koliko znam rizla je dobra prekrivka za groblja i baštice, gde nije prometno kao u Pionircu gde se najveći broj ljudi ne zadržava već prolazi prečicom.

дај не зезај ме....
Посети мало Европу па причај.... мислим ону "праву" Европу.

Nemoj zezaš da si ti stvarno tamo bio!
Kako si bre uspeo, na koju foru, leba ti?
cikaron cikaron 13:56 01.03.2018

Re: europa i ...

st.jepan
cikaron
Kosmogina
Oni ne bacaju opuške okolo i ne prave srču po parkovima. U Opatiji su staze parkova posute belom rizlom, jako lepo izgleda, nigde smeća. Isto i u Beču.
Koliko znam rizla je dobra prekrivka za groblja i baštice, gde nije prometno kao u Pionircu gde se najveći broj ljudi ne zadržava već prolazi prečicom.

дај не зезај ме....
Посети мало Европу па причај.... мислим ону "праву" Европу.

Nemoj zezaš da si ti stvarno tamo bio!
Kako si bre uspeo, na koju foru, leba ti?

Ма пусти, мука жива...ваљ'о бруфене румунима и помало студидар'о у Нанту. да ти не причам, ионако не би разумео.
freehand freehand 15:06 01.03.2018

Re: europa i ...

Ма пусти, мука жива...ваљ'о бруфене румунима и помало студидар'о у Нанту. да ти не причам, ионако не би разумео.

Pa koja je tu "prava" Evropa? Ili je Reno tamo, Reno vamo pa to ti je?
deset_slukom deset_slukom 16:05 01.03.2018

Re: europa i ...

narcis
pa dobro a kako europljani čiste te površine?


Evo, informacija iz prve ruke.

Svojevremeno () sam dva letnja raspusta radio na crno u jednom velikom restoranu u Minhenu. Svaki radni dan mi je započinjao čišćenjem pozamašne površine pokrivene rizlom. To se radi spravom prikazanom na slici. Dosta dobro radi posao, skuplja pikavce, papiriće, čepove od flaša i slično đubre, istovremeno pomalo poravnava rizlu.

E sad - zimi restoran nije radio pa se ni bašta nije čistila od snega. Mislim da je to, u slučaju parka, problem. A i te žene sa štiklama... nek' obuju patike.

Dakle, ako se redovno održava () i ako se deci zabrani pristup, nije to baš tako loše rešenje.

iqiqiq iqiqiq 16:14 01.03.2018

Re: europa i ...

i ako se deci zabrani pristup,

što je naravno i cilj uređenja parkova u gradu, jer inače deca imaju gde da se igraju
st.jepan st.jepan 16:20 01.03.2018

Re: europa i ...

Dakle, ako se redovno održava () i ako se deci zabrani pristup, nije to baš tako loše rešenje.

Nije.
Ali je "zabrana pristupa deci" baš loše rešenje. Onda bi morala i zabrana pristupa st.jepanima, jer st.jepani, kad vide makar i jedan jedini kamenčić, a kamo li tol'ku rizlu, ne mogu a da ne šutiraju.
deset_slukom deset_slukom 16:31 01.03.2018

Re: europa i ...

st.jepan
Dakle, ako se redovno održava () i ako se deci zabrani pristup, nije to baš tako loše rešenje.

Nije.
Ali je "zabrana pristupa deci" baš loše rešenje. Onda bi morala i zabrana pristupa st.jepanima, jer st.jepani, kad vide makar i jedan jedini kamenčić, a kamo li tol'ku rizlu, ne mogu a da ne šutiraju.


A da svako na ulazu popuni upitnik - da li se u Vama ponekad budi dete?

Može odmah da se ponudi i savet psihologa. Dečijeg. Pa ako baš ne može drugačije - idi pa se igraj negde drugde.
st.jepan st.jepan 16:45 01.03.2018

Re: europa i ...

A da svako na ulazu popuni upitnik - da li se u Vama ponekad budi dete?

Da, ali bi moralo i ono "pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću..."
U meni se dete neizostavno probudi kad god prođem tim parkom. Jer njime sam, tegleći violinu u velikom kariranom koferu (bila me bruka da je nosim u onoj karakterističnoj kutiji), svakodnevno nevoljno šipčio ka muzičkoj školi "Stanković". Obavezno sam usput šutirao neki kamenčić, ostavljao ga uza zid škole, a pri povratku, isti taj kamenčić šutirao istim stazama, pa preko M&E trga, sve do kuće.
Kosmogina Kosmogina 17:48 01.03.2018

Re: europa i ...

onda ćemo zajedno da je bacakamo okolo
maksa83 maksa83 18:32 01.03.2018

Re: europa i ...

Ne znam za šta se volontira ali i ja se prijavljujem pošto sam u tom parku pocepao gomilu kolena i patika i guma za bicikl + manje više sve važne stvari koje se dese tinejdžeru obeležio gledajući kako iznad njega sviće (pošto jbg ne možeš da spavaš:), znao sam mu napamet svaki cm2. Ako postoji neko mesto koje u Beogradu osećam Svojim onda je to - to.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:38 02.03.2018

Re: europa i ...

maksa83
Ne znam za šta se volontira ali i ja se prijavljujem pošto sam u tom parku pocepao gomilu kolena i patika i guma za bicikl + manje više sve važne stvari koje se dese tinejdžeru obeležio gledajući kako iznad njega sviće (pošto jbg ne možeš da spavaš:), znao sam mu napamet svaki cm2. Ako postoji neko mesto koje u Beogradu osećam Svojim onda je to - to.


Abre krugodvojkaši, i terazijanci, hebo vas Pionirski park! Mene za to mesto vezuju samo neke demonstracije, i bežanje od policije. I ono kad je jednom Maksa isterao razglas na svoju terasu i u pauzi tonskih proba Boba Geldofa (vidno iznerviran bukom) odvrnuo na 11 i puštao šta, drugovi?! Inxs! Ko razume shvatiće...
JJ Beba JJ Beba 15:21 01.03.2018

fontana

Fontana u parku, sa skulpturom devojke iz čijeg krčaga se voda sliva u bazen, renovirana je pre pet-šest godina, tako što su izvadili prvobitni kamen kojim je fontana bila popločana. Umesto njega su postavljene ružne braon keramičke ploče i tri vodoskoka koji su stalno bili u kvaru. Ovom renovacijom su ponovo vraćene kamene ploče (ali nove, još skuplje), no tipujem da će odvod iz bazena biti stalno zapušen, jer ga deca već uveliko pune rizlom. Opet ta deca.


možemo da pričamo o svemu,prezirem ovu vlast ali rečiću jeres- pionirski park za moj ukus sada bolje izgleda nego što je bio s onim groznim braon bazenom, od keramičkih ploćica ko za kupatilo. To je moj park celog života, tu blizu stanujem, tu mi se igralo dete, tu se sa drugarima iz Drinke uveče sastajala i obradovala sam se što su zamenili stare ljuljaške, obradovala sam se novim klupama i stazama. Ne znam kako će izgledati na proleće, kad ozeleni i puste obnovljenu fontanu, ali meni je sada super da tuda prolazim, a prolazim skoro svaki dan. Još da overim kako je osvetljnje uveče pa da imam kompletan utisak, ali uopšte, po meni, park sada ne izgleda loše, što se za druge poduhvate (pešačke zone na obilićevom vencu, garaža, slavija, cvetni trg idr) ne bi moglo reći

kosmogonija,
Kosmogina Kosmogina 17:51 01.03.2018

Re: fontana

volim i ja nove klupe, al kad mi uđe rizla u đon od patika pa je posle nožem iščačkavam... nisam ni sanjala da ću ikad žaliti za asfaltom
iqiqiq iqiqiq 16:10 01.03.2018

Praktična i jeftina rešenja

A kako očistiti rizlu od razbijenog stakla i bačenih opušaka?


svakako vrlo nepraktično, a da ne govorim o higijenskim aspektima, npr fekalije (psi, mačke) koje se ne mogu lako oprati...pretpostavljam da je ideja bolja vodopropusnost ali ima drugih rešenja koja su lakša za održavanje.

Fontana u parku, sa skulpturom devojke iz čijeg krčaga se voda sliva u bazen, renovirana je pre pet-šest godina, tako što su izvadili prvobitni kamen kojim je fontana bila popločana. Umesto njega su postavljene ružne braon keramičke ploče i tri vodoskoka koji su stalno bili u kvaru. Ovom renovacijom su ponovo vraćene kamene ploče (ali nove, još skuplje), no tipujem da će odvod iz bazena biti stalno zapušen, jer ga deca već uveliko pune rizlom.


ima tako lepih inovativnih rešenja koja uključuju samoodrživost fontana, solarni pogon itd

u kranjoj liniji ovo se može SISTEMSKI urediti tako što će se zahtevati preporuka/standard/pravilnik o javnim nabavkama po pitanju javnih površina i parkova, tako da se već u tenderskoj dokumentaciji insistira na praktičnim, održivim rešenjima sa malim troškovima održavanja, ovo naravno nije nikakva novost, već standard u mnogim državama

kako stići do takve standardizacije - pa preko strukovnih udruženja, neka pokrenu malo guzicu i pokažu integritet, neka se angažuju da se čuje glas struke umesto što dozvoljavaju neukima da arče pare...
principessa_etrusca principessa_etrusca 16:26 01.03.2018

Ризла

Ризла (за мене нова реч, ја бих, до данас, употребила ‘туцаник’), поставља се на мање прометним местима, али и на местима где хоћеш да смањиш промет. Можда је идеја иза ове реконструкције да обесхрабри бициклисте и шетаче паса.
angie01 angie01 17:09 01.03.2018

Re: Ризла

Можда је идеја иза ове реконструкције да обесхрабри бициклисте и шетаче паса.


...da se park ne koristi:)))
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:38 01.03.2018

Re: Ризла

angie01
Можда је идеја иза ове реконструкције да обесхрабри бициклисте и шетаче паса.

...da se park ne koristi:)))

Уопште ме не би изненадило, напротив.
Kosmogina Kosmogina 18:00 01.03.2018

Re: Ризла

Istina, nije uputno da se mnogo šetača, da ne kažem sumnjivih likova tu smuca oko predsedništva... kad sam videla kako se jedan pas pokakio ispred ulaza na crveni tepih, ja se oduševila
ko dete

ali šalu na stranu, ozbiljne štete i probleme su njihova renoviranja donela ovom gradu, a ubeđuju nas kako je sve krasno, nikad bolje. ja ne znam dokle će da nas prave budalama? do nedelje ili doživotno?
st.jepan st.jepan 18:22 01.03.2018

Re: Ризла

Kosmogina
kad sam videla kako se jedan pas pokakio ispred ulaza na crveni tepih, ja se oduševila
ko dete

Ne stanujem više blizu, al neće me mrzeti da prošetam do tog tepiha.
Dabome, s mojim Lakijem, Beograđaninom kanusoidnog porekla.
Jukie Jukie 19:15 01.03.2018

Vrapci

I naravno žbunje u kome su se okupljali vrapci je posečeno, a i ptice selice kad budu za kojih par nedelja prolazile kroz grad neće imati gde da sednu i danu dušom pre nego što nastave. neee, gola ledina
narcis narcis 19:54 01.03.2018

stvarno

počemu su beton, azvalt bolji i bezbedniji za dečurliju od rizle-šljunka?
ja iz iskustva kao klinac znam da su oba tri podjednako opasna, čak je rizla manje opasna kad tresneš glavom o nju nego o beton ili azvalt.

a možda su i pseća govna maje opasna ako su na betonu ili azvaltu a postaju super otrovna na rizli-šljunku. oćeto.
dete će da se oklizne i padne isto a beton-azvalt kao i na rizlu.
znači nisu upitanju deca već kokoške kje idu na štikle od 150cm i ondak krive noge.
pa ko vas tera da se kačite na tolke štikle kad hodate po grad.
cela ova pobuna zbog rizle-šljunka je zato što ženske ne mogu da nose štikle od 150 metra po njima. baš me briga i zato.
Jukie Jukie 20:15 01.03.2018

Re: stvarno

Postoje igre koje se igraju na betonu a na rizli ne možeš ništa da igraš
vožnja rolera
vožnja bicikla
školice
crtanje kredom
između dve vatre
zarolaš autić pa pustiš i on ode
lov na mrave

postoje i igre koje se igraju u bazenu sa peskom i na brdu za tobogan pored njega
pravljenje kula od peska
spuštanje niz tobogan
penjanje uz tobogan
penjanje po penjalici
dragog vučića
ledenog čike
šarenih jaja
(generalno igre gde možeš lako da padneš igraju se u pesku)

neke igre možeš da igraš gde hoćeš
npr. crvene marije jen dva tri, tu ti samo treba dovoljno dugačak prostor
narcis narcis 20:45 01.03.2018

Re: stvarno

Jukie
Postoje igre koje se igraju na betonu a na rizli ne možeš ništa da igraš
vožnja rolera
vožnja bicikla
školice
crtanje kredom
između dve vatre
zarolaš autić pa pustiš i on ode
lov na mrave

postoje i igre koje se igraju u bazenu sa peskom i na brdu za tobogan pored njega
pravljenje kula od peska
spuštanje niz tobogan
penjanje uz tobogan
penjanje po penjalici
dragog vučića
ledenog čike
šarenih jaja
(generalno igre gde možeš lako da padneš igraju se u pesku)

neke igre možeš da igraš gde hoćeš
npr. crvene marije jen dva tri, tu ti samo treba dovoljno dugačak prostor

ma ajde a to je jedini park u beograd, il baš mora u taj park. a jpš nešto ko danas igra te igrice, ova deca i ne znaju šta je to
yukie ne zajebavaj
i kad smo već kod inozemstva , aoni parkovi kod nji što i nemaju staze i bogaze, šta bi ste radili da podignu takav park, izvršili kolektivno samoubistvo.
angie01 angie01 21:10 01.03.2018

Re: stvarno

Postoje igre koje se igraju na betonu a na rizli ne možeš ništa da igraš





lov na mrave



narcis narcis 21:15 01.03.2018

Re: stvarno

angie01
Postoje igre koje se igraju na betonu a na rizli ne možeš ništa da igraš





lov na mrave




ange obuči patike umesto cipele sa stilete i igraj fuzbal i ostale igre sloptu. to može na rizlu ili otšetaj u drugi park.
postoje i igre koje se igraju u bazenu sa peskom i na brdu za tobogan pored njega
pravljenje kula od peska
spuštanje niz tobogan
penjanje uz tobogan
penjanje po penjalici
dragog vučića
ledenog čike
šarenih jaja
(generalno igre gde možeš lako da padneš igraju se u pesku)

a što , ovo ne mož se napravi u park koji ima rizlu, zakon zabranjuje.
angie01 angie01 21:27 01.03.2018

Re: stvarno

ange obuči patike umesto cipele sa stilete i igraj fuzbal i ostale igre sloptu. to može na rizlu ili otšetaj u drugi park.


rizla se zabada u sare na djonovima od patika- stavrno nije neko resenje,... sto bi neko ko stanuje u blizini isao u drugi park, to je njegov park,...kada imas malo dete koje moras da vodis svaki dan napolje da se igra, najcesce ga vodis u najblizi park, tu mu je i drustvo iz kraja,....kada klinci porastu da idu sami, tek onda su gospodari svog kraja i tu najcesce bleje.
narcis narcis 00:06 02.03.2018

Re: stvarno

,...kada imas malo dete koje moras da vodis svaki dan napolje da se igra, najcesce ga vodis u najblizi park

i smeta mu rizla, zajebi ange nije rizla problem nego vt/ ti , ništa ne fali rizli al , a da su postavili beton kukali bi što beton a ne azvalt da su postavili beton kukali bi što ne nešto drugo.
angie01 angie01 00:28 02.03.2018

Re: stvarno

i smeta mu rizla, zajebi ange nije rizla problem nego vt/ ti , ništa ne fali rizli al , a da su postavili beton kukali bi što beton a ne azvalt da su postavili beton kukali bi što ne nešto drugo.


ja ti lepo rekoh sta mislim iz iskustva, a ti misli kako volis,...u mom parku nema rizle i sve je ok.
freehand freehand 21:35 01.03.2018

Ne gazi

... mi po živcima!
Pionirski park nisam video mesecima i ne mogu da dajem sud. ali često gledam veliki park ovde kod mene, koji sam u detinjstvu smatrao sopstvenom baštom.
Čitajući ovo o rizli i igrama prvo što pomislim jeste upozorenje "Ne gazi travu". Jebeš park i travu po kojoj ne smeš da trčiš!
Ima li šta lepše nego kad iskočiš iz patika ili papuča i u popodne kasnog maja bosonopg potrčiš kroz buhnu travu?
Pa jurili smo i loptu, i jedni druge, i gundelje, i leptirove i valjali se, a sad - zabranjeno?!
Ja sam moje vodio i puštao i trčao sa njima, spreman i naoštren da se ozbiljno posvađam sa državom i njenim predstavnicima zaduženim da čuvaju travu od ljudi, mada do toga, eto, nikad nije došlo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana