Hobi| Muzika| Satira| Zabava| Život

Audiopate

Vlasta RSS / 28.05.2008. u 01:17

Iz muževljevih mejlova:

„Puno sam vremena proveo u poslednje vreme analizirajuci seme nekih DAC-ova sa cevnim izlazima i raznim resenjima u digitalnom delu sa PCM1704 itd. (kazi ako hoces da ti posaljem linkove ...).."

Ili:

 "Danas mi je stigao na popravku jedan dac (north star design model3 + upsampler) i prosto neverovatno, crko konvertor, i to BB pcm1716e..."

samsung-max-dx79-dvd-menacingly-loud.jpg

Dugo sam razmišljala. Ako je neka šifra za švalerisanje, trebaće mi mnogo vremena da dešifrujem. „Dac" lako može biti neka ženska, Daca, recimo. „Stigla na popravku" -  ne moram da objašnjavam šta bi moglo da znači, mislim, odrasli smo ljudi. „North Star Design", ako nije marka tanga, onda je marka grudnjaka, a najverovatnije su u pitanju one zvezdice što oku beže... „Upsampler" ne želim ni da razmišljam šta je.

Takođe, sasvim su jasne insinuacije na cevne izlaze, za koja postoje „razna rešenja", naročito u „digitalnom delu". Poslaće mu „linkove"... Sve u svemu, bilo je „neverovatno", ocenjeno sa kodiranom ocenom BBpcm1716e....

Ako nije to što mislim, onda imam muža audiofila. Ili, kako nas par žena iz grupe radije kažemo, audiopatu. U pitanju je opasna bolest, čiji simptoni jednako udaraju na porodični džep, koliko i na sluh i živce ženskinja i sitne dece, koji sa bolesnikom dele dom. Ovi mračni umovi se lože na pojačala, predpojačala, zvučnike, konvertore i ostala pomagala. Ima onih koji daju hiljade evra za pojačalo, i još toliko na pozlaćene kablove, a ima i onih koji to vole da prave i, što je najgore, usput sve to testiraju, glasno. Tu prestaje njihova, a počinje naša bolest.

Kada sam konačno shvatila da muž ima problem (u daljem tekstu:AudioRule), odmah sam se učlanila u Kružok žena audiopata. Sakupljamo se jednom nedeljno, pričamo, učimo jedna drugu kako se stavljaju čepići za uši, plačemo, a tokom posebnih tretmana, muziku najpre pojačamo, a potom je sa nasladom utišavamo. Kada smo u retkim trenucima raspoložene za šalu, nazivamo to „milovanjem decibela". Ponedeljkom ja pokazujem fotografije stana iz vremena dok su po zidovima, na tačno određenim mestima, visili sivi, smrdljivi i nejednako iskidani sunđeri, utorkom uveče preslušavamo numere od početka od kraja, bez premotavanja na određene delove, a sredom spaljujemo diskove sa oznakama „Audiophile Top-Hits" , imenima poput Ferenc Snetberger i Karl Ratzer, one koje imaju po dva autora, poput Willisohn&Butte ili Willisohn&Vanderlek i na kraju, sve one na kojima se ne nalazi muzika, već zvuci motorne testere, voza, aviona, groma itsl.

Mene samu jednom prilikom mal nije udario šlog, kada mi je prilikom prolaska ispred rođenog prozora iznad glave prozviždao mig, a više sam puta sanjala bračni par koji zastaje pod našim prozorom: „ Mila, ako sam te prevario, neka me odmah pregazi voz!".  A onda AudioRule pusti preglasno zvuk brzog voza. Na duši da ih nosimo? Jel to?  

Različito slušamo muziku. Ja sednem gdegod, a AudioRule uvek u centar. Ja slušam muziku, a on sluša zvuk. Nekako se napne, kao da su mu iz zadnjeg dela vrata iskočili nevidljivi senzori, sluša, sluša, da bi odjednom ustao, prišao od nazad levom zvučniku i nešto čačkao, turio glavu direkt na zvučnik, pa opet otišao iza...U trenucima kada misli da ne gledam, pomazi mu čak i opnu. Onda se vrati da opet malo sluša i, nakon nekoliko minuta, evo ga, naginje glavu kao kuče kada čuje nešto, ovoga puta udesno...I za to ima šifre. Objekat naziva „skretnicom", nad kojima se vrši radnja „lemljenja", „nameštanja", „budženja"...  

Drage moje, ako primetite neke od gore navedenih simptoma, odmah mi se javite. Možda je kasno za AudioRuleta, ali još uvek možemo spasiti druge.                                       

Vaša Gluha Saveta      Komentari (132)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan Novković Milan Novković 01:40 28.05.2008

Jadan čovek...

...potpuno ga razumem.
..učimo jedna drugu kako se stavljaju čepići za uši, plačemo, a tokom posebnih tretmana, muziku najpre pojačamo, a potom je sa nasladom utišavamo....

Sa "nasladom" isključujete Betovenove kontrabas po kontrabas, o ptičicama na proplanku da ne pričam :)

Kad meni žena učini uslugu tako da ne mogu više da čujem klarinet ja bih joj najradije uzvratio favour i otkačio zvučnike potpuno, pa ko ume da fata EMF ume :)

Vreme radi za nas, muž verovatno već zna al nije još HiFi - 20 manjih zvučnika u sobi, moćni kompjuter izfazira (izposkreće i izpozakašnjava sve kako treba) i u jednoj fotelji se čuje glasno a u drugoj poništi, dakle nikako.

Sa 100 zvučnika će doći i HiFi tišina i HiFi galama u istoj sobi :)
Vlasta Vlasta 08:34 28.05.2008

Re: Jadan čovek...

Ma, zna on sve...ju, napako....
Sada je napravio neko konvertorče, svi ga bog zna kako hvale. Još samo da nađemo druge audiopate da ga kupe, i ja sam, konačno, sebi obezbedila future.
ljtruba ljtruba 01:46 28.05.2008

HiFi casopis

Postovana,
kao urednik jedinog casopisa koji se bavi HiFi opremom i kucnim bioskopom, molim vas da mi date dozvolu da ovaj tekst objavimo u sledecem izdanju.
Siguran sam da je vas suprug cuo za casopis Hi-Files i da ce mu se ovaj ideja dopasti. To bi bilo lepo iznenadjenje za njega.

Kontaktirajte me na ljuba et hi-files tacka com
Hvala unapred
angie angie 02:10 28.05.2008

Re: HiFi casopis

Kontaktirajte me na ljuba et hi-files tacka com


da vi niste neko iz marketing dipartmenta:))))?
ljtruba ljtruba 02:18 28.05.2008

Re: HiFi casopis

rekao sam da sam urednik
angie angie 02:20 28.05.2008

Re: HiFi casopis

rekao sam da sam urednik


videla sam- samo se shalim zbog nastupa, izvinjavam se ako nije trebalo.
ljtruba ljtruba 02:27 28.05.2008

Re: HiFi casopis

Mi audiopate se okupljamo ovde www.hifi-forumi.com

BB je oznaka za BurrBrown, proizvodjaca DACova tj. D/A konvertera
Cisto da ukazem na verodostojnost svojih iskaza :)
Vlasta Vlasta 09:16 28.05.2008

:-)))

Ja verujem, jer sam se uverila da vi svi postojite.com
vishnja vishnja 09:35 28.05.2008

Re: :-)))

Ja verujem, jer sam se uverila da vi svi postojite.com

:))))
nsarski nsarski 01:48 28.05.2008

Ne diraj mi u "tonce"!

Ti i Jelica Grr kao da ste u dosluhu - pisete o vanzemaljcima kojima ste okruzeni.
Sta ti fali, bre - nije Daca, nije Juliska, samo zvuk.
Moj najdrugar iz kraja, samo ton ga zanimao. Jos voleo motore i zenske u koje se lako i tuzno zaljubljivaio, ali ton mu je bio prvi. I vredelo je. Sada je medju najboljima kojih ima. I jos mi imenjak.
Ne diraj tonce, da ne zagrme!
I pozdravi muza. Kazi "Nenad te pozdravlja".
Vlasta Vlasta 08:47 28.05.2008

Re: Ne diraj mi u "tonce"!

Ma, OK, neću ga tući. Uživam i ja u dobrom zvuku, naravno. Nedavno, od kada napravi niove zvučnike i taj konvertor, čula sam nove instrumente u starim pesmama. Baš sam se prijatno iznenadila ...
angie angie 01:54 28.05.2008

kome je veci!?

slatka, ovde kod je glavna fora trenutno, poshto smo tvoju bolest prelezali i sada imamo gomilu zvuchnika u ormanu i podrumu,ova iz naslova, a odnosi se, ako mozesh veroovati- mada bi Frojd nashao isti imenitelj za ove bivshe dechake, o velichini plazma flet ekrana televizora- pa ja, poshto ni moj nije imun, na gore pomenuti imenitelj, trenutno gledam neke orgromne glave i tela, svih koji se na istom pojavljuju- moje dete sigurno ne zamishlja male ljude u kutiji, nego dzinove u plochi.
Milan Novković Milan Novković 02:01 28.05.2008

Re: kome je veci!?

trenutno gledam neke orgromne glave i tela

Radi se o High Fidelitiju - ako odeš i izmeriš te glave i tela videćeš kako se muž trudi da postanu sve sličnije pravoj veličini, tj sve bolje reprodukovane:)
angie angie 02:08 28.05.2008

Re: kome je veci!?

Milan Novković
trenutno gledam neke orgromne glave i telaRadi se o High Fidelitiju - ako odeš i izmeriš te glave i tela videćeš kako se muž trudi da postanu sve sličnije pravoj veličini, tj sve bolje reprodukovane:)


:))), e bezzajebavanja, od kad znam za sebe ja OBOzavam da idem u bionju- od kad sam ovde-MRRrrrzim!
Oni dzinovski iskrivljeni ekrani, da bih obuhvatila sliku pogledom, moram da ljuljam galvom levo desno, ko bakice, kad ima se otkachi nerv za stabilnost glave, onda uzasno nagaren zvuk- valjda bi Vlastin muz obozavao:))) i chim josh dodju neki efekti, kucanje npr, ko da te neko udari, svo vreme se trzam.

pazi kada sam za deteov rodjosh vodila celu bulumentu da gledamo golden kompas- jao bre, kad su oni medvedi pocheli da richu podvucheno, pola devojchica sam drzala za ruke- sama se trzajuci, a dechaci su gledali kroz prstice, a ja ih kao vodila na najbolji film za decu- da im ugodim.
Vlasta Vlasta 08:51 28.05.2008

Re: kome je veci!?

Ma ne, angie, moram da stanem u odbranu. Ne glasno, a ko nije kvalitetno. A ništa gore kada je nekvalitetno, a glasno. Kada smo se nekoć sa komšijama iz kuće prekoputa,pa malo levo, natezali ko će glasnije da sluša muziku, pobedio je komšija sa plastičnim kantama. I sa Cecom.
Bright Spot Bright Spot 16:14 28.05.2008

Re: kome je veci!?

...trenutno gledam neke orgromne glave i tela, svih koji se na istom pojavljuju- moje dete sigurno ne zamishlja male ljude u kutiji, nego dzinove u plochi...


Angie, nije to ni tako loše: Na takvim ekranima, proporcija 16:9 (za razliku od uobičajenih, kutijastih, 4:3) oni hodajući čiviluci sa Fashion TV-a konačno na nešto liče :)
pnbb pnbb 17:12 28.05.2008

Re: kome je veci!?

moram da stanem u odbranu. Ne glasno, a ko nije kvalitetno. A ništa gore kada je nekvalitetno, a glasno. Kada smo se nekoć sa komšijama iz kuće prekoputa,pa malo levo, natezali ko će glasnije da sluša muziku, pobedio je komšija sa plastičnim kantama


hehe, primilo se izgleda i na tebe... a kao fol prigovars... hehe, kante...
florian florian 17:35 28.05.2008

Re: kome je veci!?

Novokomponovani audo fil molio pomoć , pre neku godinu, za kupovinu, pod uslovom da kupi najbolje. jedan od saveta za zvučnike bio Lowther ( onaj rasklopljeni na sliku) Kako se reklamiraju kao " najbolji zvučnik na svetu" to valjda prevagnulo kod ovog pa ih kupio al' confletiro sa malku jačim pojačalom koje ne ide, jer odogovarajuće nije ostavljalo utisak. Tri puta za redom spalio zvučnike jer je teo da sluša glasnije Wagnerovog Zaratustru kojeg mu je neko postavio ko reper za dobar muzički ukus. Na kraju čovek odusto i prodo treći put spržene Lowthere za tepsiju ribe čoveku slabijeg imovnog stanja ( vid formulacije) koji zna.Ovaj napravio horne ko oko i sluša i dan danas
Nije kome je kupljeno već kome je suđeno.
angie angie 23:18 30.05.2008

Re: kome je veci!?

oni hodajući čiviluci sa Fashion TV-a konačno na nešto liče :)


pa znash shta,moj muz ne trepce, kad je Viktorija Sikrit kolekcija, josh sad onako sve uvelichano- a boga mi nisu ni chiviluci.
jinks jinks 05:48 28.05.2008

U sta li ce u buducnosti prerasti

neki danasnji autiopata ... kada sva muzika manje vise bude na racunarima, webu, ipodovima, mp3plejerima, jutjubu.

p.s.

kako se stavljaju čepići za uši,

spasiteljski trol ... moja ulica je jedna mala, jednosmerna, da je neko vidi nedeljom ujutru pomislio bi kakvo divno mesto za zivot. Elem, posto se nalazi na sredokraci izmedju dva dela grada (ustvari kada bolje razmislim na sredokraci izmedju centralne i jugoistocne Evrope, jer tako ustvari i tece saobracaj ... ) ona je 24 casa dnevno zakrcena automobilima parkiranim i gde sme i gde ne sme ... i rekom saobracaja koja neprestano tece (vise autobuskih linija, kola i kamiona kao da ima 4 trake, a ne jedna). A ulica je bas mala, mislim prostire se ali nije pravljena za tako nesto.

Da bi ste u njoj zaspali potrebno vam je pravo malo cudo (ustvari, nekada se divim ljudima koji zive na nizim spratovima, jer mi uopste nije jasno kako im to uspeva). Elem, posle vise godina pomislite da ste se privikli, da vam to uopste nije problem, da nista ne primecujete, ali ... jedno su puste iluzije, a drugo realnost sa kojom se susrecete svaki put kada pozelite da zaspite.

I tako je to trajalo, i trajalo ... sve dok mi slucajno nije palo na pamet da u apoteci pitam za cepove za usi ... i to one sundjeraste za koje sam znao da su bezvezni ... ali cisto da malo ublazim jedak osecaj ... nisam ni znao da postoje neki drugi. I, onda se desilo providjenje, nicim izazvano niti zasluzeno ... zena mi dade neka cuda koja nikada do tada u zivotu nisam video - vostane cepove za usi. Kada ih stavite, cuje se sve kao i pre ... mozda malo slabije ... pomislite mossaaa.

Ali, posle 10 15 minuta, valjda od toplote, ugase malte ne svaki spoljasnji zvuk (unutrasnji zvuci se i dalje cuju, ali i oni zvuce nekako lepse :). To traje vec nekoliko meseci, evo budim se u rane sate iako lezem isto kada i ranije ... kad bolje pogledam otkud ja sada na blogu uopste :)
Unfuckable Unfuckable 05:50 28.05.2008

Re: U sta li ce u buducnosti porasti

kako se stavljaju čepići za uši,ok, čepići rade.....
ali - kako da čuješ budilnik ujutro ?
jinks jinks 07:20 28.05.2008

Re: U sta li ce u buducnosti porasti

unutar kuce se cuje ... malo slabije, ali ulica cuje bas dosta priguseno
Atomski mrav Atomski mrav 07:28 28.05.2008

Sram te bilo...

... što čitaš muževljevu intimnu prepisku!
Vlasta Vlasta 08:53 28.05.2008

Pa, morala sam...

nemoj tako Bobane
Atomski mrav Atomski mrav 08:57 28.05.2008

Re: Pa, morala sam...

Ko je Boban?
florian florian 07:31 28.05.2008

mogućnosti

ili
ili
Atomski mrav Atomski mrav 08:00 28.05.2008

Re: mogućnosti

Au, šta je operacionih pojačavača... k'o blata
Srki Srki 08:14 28.05.2008

Re: mogućnosti

Atomski mrav
Au, šta je operacionih pojačavača... k'o blata


...hej, jel' ovo bilo na aprilskom kod Caje? ;-).

Jedan moj ex-kolega u BGD-u pravi odlicne lampase i prodaje ih hifilisticarima, solidne pare je covek zaradio. Oni su mu zaista dragi...Dolazili su kod nas na posao da ga dave, eh kakav je to soj zaludjenika, ja mislim da su im jedino radio amateri dorasli.
Atomski mrav Atomski mrav 08:18 28.05.2008

Re: mogućnosti

Im'o ja jednog kolegu na faksu... nije ETF u BG al' nema veze. Isto audiopat iliti hifilističar... i sad, trebalo je da isprojektujemo neki namenski računar, složiš malo memorije, procesor, ADC ili DAC ako treba, portove... i teoretski sve to radi. A ovaj dodao neke linije za kašnjenje, aktivne i pasivne komponente, ma napravio pojačalo od računara Dobar lik, gotivan samo malo "out there"
Djole Djole 08:24 28.05.2008

Re: mogućnosti

...hej, jel' ovo bilo na aprilskom kod Caje? ;-).

A pitanje pod d je bilo - sta ce da se desi ako smanjim Rxy za 20%? :))

Mislim da znam koja je to firma, gledao sam njihov sajt pre nekih par godina, prodaju svuda po Evropi.
mariopan mariopan 08:27 28.05.2008

Re: mogućnosti

)))
Takva bolest je zarazna i hara odavno, to je moj sin dobio u pubertetu i drzi ga i danas. Ne samo da smo slusali glasnu muziku, i ko je hteo i ko nije (komsije) nego nijednog svog pojacala ili zvucnika nece da se odrekne kada kupi novo i najnovije nego tegli kod majke (mene)....secam se jednom prilikom, sedim na trosedu a naslon troseda vibrira u ritmu muzike, Osim sto smo morali da razgovaramo pantomimom jer se ne moze recima sporazumeti, morali smo i da dajemo misljenje da li se odavde bolje cuje ili odande, onda da otrpimo tiradu o tome gde je pravilno postaviti zvucnike a gde nije......srecom, ja ne umem ni da ukljucim to njegovo "zlato" pa kada ode samo se bacim u tisinu...kako je lepa tisina..
florian florian 08:52 28.05.2008

Re: mogućnosti

Sve priznajem, i da žene mogu fudbal da igraju, da se u isti razumeju i da komentarišu, al jedna stvar je nepobitna: za sve ove godine nisam upoznao nijednu osobu zaluđenu za spravama a da nije muškog pola. Jedan jedini izuzetak je Vera koja je tamo ihaa donela transcriptor gramofon sa vestigal ručkom iz engleske, ali i to je zato što je ceo bio od stakla.Ova oblast je valjda još jedini preostali muški zabran.
posle dugih putovanja ( engleski ili američki zvuk) ipak američki retro , a kako je lenj onda revox B750 mkII
Vlasta Vlasta 08:58 28.05.2008

Nije zabranjeno,

ali ja sam ti korisnik krajnjeg proizvoda. Ne volimi ne znam da oštrim noževe, ali sečem sa njima. Ne volim deo kada se testiraju zvučnici, ali mi je drago kada neko dođe pa sednemo i pravimo festival dobrog zvuka, ili kada ja pre podne, kao danas, pustim sebi neku lepu muziku, a ne glupavi TV.
jinks jinks 10:27 28.05.2008

Re: mogućnosti

Djole
...hej, jel' ovo bilo na aprilskom kod Caje? ;-).

A pitanje pod d je bilo - sta ce da se desi ako smanjim Rxy za 20%? :))

Mislim da znam koja je to firma, gledao sam njihov sajt pre nekih par godina, prodaju svuda po Evropi.


... ma ko na ispitu dobije trouglice imao je srece :) ... tri cetiri op-a vezana u nekoj standarnoj semi, ali svi pojedinacno dati u razvijenoj formi (3,4 x N tranzistora), gde granicu izmedju trouglova sami treba da uocite ... sta ce da se desi kada se zatvori povratna sprega od tacke (a) do tacke (b) preko Rxy +-10% ...
Srki Srki 15:47 28.05.2008

Re: mogućnosti

jinks
Djole
...hej, jel' ovo bilo na aprilskom kod Caje? ;-).

A pitanje pod d je bilo - sta ce da se desi ako smanjim Rxy za 20%? :))

Mislim da znam koja je to firma, gledao sam njihov sajt pre nekih par godina, prodaju svuda po Evropi.


... ma ko na ispitu dobije trouglice imao je srece :) ... tri cetiri op-a vezana u nekoj standarnoj semi, ali svi pojedinacno dati u razvijenoj formi (3,4 x N tranzistora), gde granicu izmedju trouglova sami treba da uocite ... sta ce da se desi kada se zatvori povratna sprega od tacke (a) do tacke (b) preko Rxy +-10% ...


e) Izracunati slew-rate IC5B i faznu marginu pod istim uslovima za Rxy... ;-)

Meni su najepsi bili oni Cajini problemi u kojima zapravo nesto ne radi kako treba, na primer neki tranzistor je oteran u inverzno zasicenje ili inverzni aktivni mod, tako nesto, pa to moras da provalis i da resis kolo iako je meaningless.

Uh, dobra stara vremena...puno drugara nije moglo da polozi tu prokletu elektroniku a pravili su cuda kod kuce u garazi. Pitam se samo koliko njih je batalilo ili faks ili hobi? A koliko njih nikad nije moglo ni da se upise na faks... Ok, dosta trolovanja.

pnbb pnbb 17:55 28.05.2008

Re: mogućnosti

florian
ipak američki retro , a kako je lenj onda revox B750 mkII

kad smo kod retro i kod dull zvuka dynaco a25 mi vrsi posao mada mi i stari titani zvuce super obzirom da su mi sve sobe male
dok je radio stari maranc bilo je super sad ga menja pionir, nije bas vrsnjak al tu je
Vlasta Vlasta 18:37 28.05.2008

AudioRule himself:Srki, radio amateri su još gori, kod njih igra ulogu i jonosfera. Izašli su van zidova i odbijaju talase od jonosfere.
Milan Novković Milan Novković 20:22 28.05.2008

Re: mogućnosti

oni Cajini problemi

E, kad ste se setili Caje i trik pitanja, evo jednog njegovog zadatka za žene koje ne razumeju muževe koji prave pojačala (jedno muž-žena bonding pitanje, dakle):

Q: Prikači se pegla na pojačalo (umesto zvučnika, skretnica i ostalog iza čega onda muž mora da trčkara i gleda). Šta će "crknuti"?
a. Pegla
b. Pojačalo
c. Ništa

Ja još nisma pitao u mojoj kući, da ne bih dobio peglu gde ne treba, zato je blog zlato :)

Atomski mrav Atomski mrav 20:46 28.05.2008

Re: AudioRule himself:

Vlasta
Srki, radio amateri su još gori, kod njih igra ulogu i jonosfera. Izašli su van zidova i odbijaju talase od jonosfere.

Ma odbijaju talase i od Meseca!
Srki Srki 23:05 28.05.2008

Re: AudioRule himself:

Atomski mrav
Vlasta
Srki, radio amateri su još gori, kod njih igra ulogu i jonosfera. Izašli su van zidova i odbijaju talase od jonosfere.

Ma odbijaju talase i od Meseca!


Eh, uze mi rec iz usta!
Srki Srki 23:09 28.05.2008

Re: mogućnosti

Milan Novković
oni Cajini problemi

E, kad ste se setili Caje i trik pitanja, evo jednog njegovog zadatka za žene koje ne razumeju muževe koji prave pojačala (jedno muž-žena bonding pitanje, dakle):

Q: Prikači se pegla na pojačalo (umesto zvučnika, skretnica i ostalog iza čega onda muž mora da trčkara i gleda). Šta će "crknuti"?
a. Pegla
b. Pojačalo
c. Ništa

Ja još nisma pitao u mojoj kući, da ne bih dobio peglu gde ne treba, zato je blog zlato :)Hehehe, evo ja ne znam odgovor, a polozio sam elektroniku kod Caje iz treceg puta, nadam se da sada crveni!
;-))))))


Milan Novković Milan Novković 10:14 31.05.2008

Re: AudioRule himself:

radio amateri su još gori, ...... Izašli su van zidova


Još im samo krila fale :)

Ova dvojica iz exy/lona oslu[kuju kako "skretnice" rade :)

Spiridon Spiridon 08:23 28.05.2008

..

kada dodjem kod nekoga na gajbu prvo sto gledam je kakvu audio opremu ima i kako su mu postavljeni zvucnici.

Sve sto sam matoriji sve mi se vise svidjaju starije komponente. Pogledajte ove lepotice:

1970's KEF 104ab Reference Speakersna ovo ide dobar lampas i gramofon, naravno
florian florian 18:04 28.05.2008

Re: ..

Ajmo mapa sajta
podele

Oni koji su za

zvučnici
kompresioni - bas refleks - horne
lenji - aktivni
mali damping faktor - veliki damping faktor
širokopojasni - 2 - 3 izvora - više od 2-3 izvora
2 zvučnika - više zvučnika od 2
sa aktivnim skretnicama - sa pasivnim skretnicama


pojačala
Lampaše - tranzistorce( integralce) - mešane
na kilo - može i lakše al da je kvalitetno
spartanske - s puno kontrola
retro - najnovije
tuneri
izumrla kategorija sem satelitskih i internet. poplava loših radio stanica bez obeveznih muzičkih urednika
gramofoni
belt - direktaši
ručke
glave
mm - mc - ostale
pretpojačala za glave
cevna - tranzistorska
kasetofoni, magnetofoni, DAT,.....
konvertori, ekvilajzeri,dinamički procesori,......
cd plejeri, rekorderi, HD.......
Kablovi
stalci
nogice
damperi
akustička merenja sobe, programi za rapored zvičnika, ....

sve ovo sam svoj majstor ili kupovna varijanta, ili mešano
Podrazumeva se nešto malo slušačkog staža i minimalna fonoteka i komšiluk , žena , deca koji vas razumeju, što i nije tako lako
I još nešto. Neko kome ćete moći to da pustite da podeli sa vama

izvolite napravite Vašu kombinaciju
Vlasta Vlasta 18:40 28.05.2008

AudioRule himself:

Spiridone, ove sam Kefove našao na Najlon pijaci u Novom Sadu za 200 evra

Floriane, moja kombinacija iz snova je dvosistemski iil dvoiposistemski zvučnici. Tranzistorsko pojačalo bez kondenzatora na putu signala ili eventualno cevni hibrid bez kondenzatora. Konvertor nipošto delta-sigma. Gramofon Belt Drive, mc glava, kablovi interconect, zvani sub-zero...
florian florian 20:40 28.05.2008

Re: AudioRule himself:


dobro veče

kefovi ko oko za te pare odličan 5 . Mogu da se rasture i upotrebe za odlične diy kombinacije

predlog može?
širokopojasni ( lowther) horne + za low sub bas 1 ili 2 po izboru( može i aktivni), tanoy dualconcentric skuplja kombinacija ( nisu baš za pank koji sluša vlasta il za metal al za ostalo su carski)
jeftinija kombinacija nije ona iz snova
Accuphase?polovnjak , stariji model 500$
širok izbor gramofona( klasika thorens sa sme , denon , englezi,polovnjaci puno muzike za malo para 200-300$)
mc glava zavisi od muzike
Vlasta Vlasta 21:46 28.05.2008

AudioRule himself:

Slušao sam tannoy dualconcentric + accuphase + transparent, odvratnija kombinacija za mene ne postoji. Muljav i nedefinisan zvuk, otprilike kao stari cevni radio između dva svetska rata. Bas od 15" ne može da svira srednje ni u ludilu, a zamulja baseve.


Vlasta dodaje: ovo se otelo kontroli. Bolesnici su preuzeli bolnicu, kao u onom filmu...
florian florian 22:51 28.05.2008

Re: AudioRule himself:

ukusi su različiti kao i muzika.

Srednjetonci su razlog zašto sam se na kraju opredelio za AR ( stare ne ove poljske i kineske) Lutanja sa englezima kef, tannoy, pa sa amerima bose, jbl. Svileni su za mene najbolji.
Mator sam , volim muziku 70' i 80' a onda su autori slušali na AR-u . To mi onako korektiv .
Pa napravio:Trpezarija AR 3a improved ( klasika, jazz), dnevna soba AR 90 front i AR5 pozadi ( filmovi, rok), kancelarija AR 14( mešano) .Malo brljano po skretnicama.
Pojačala istim redom Revox , Yamaha, Thule.
Prelepi vokali , dubina.
Mane: bas povremeno mutan(12" i 10", zavisi od izvora pretežno i zahtevnosti istog, jako i od ovesa, jedva nabavio dovoljno mekan , USA). Al svugde isti ili sličan zvuk. Godi. Za mene standard.
Lowther je precizniji ali strašno zavisi od kutije. Kombinacija sa aktivnim basom je skroz OK
Nemam smelosti, ali već dugo se premišljam da okrenem na horne.To valjda ide s godinama.Jako je zahtevan. Videću.
Vlasta Vlasta 23:01 28.05.2008

AudioRule otišao na predajnik

po hitnom postupku, pa bih iskoristila ovaj trenutak da ti kažem da nije u redu što njegovu boles' koristiš kao paravan za svoju. Ali, neću vas prekidati. Ako nastavite, možda se i posvađate, a to ti je ako jedan diler u gradu manje. )
florian florian 23:11 28.05.2008

Re: AudioRule otišao na predajnik

evo ti pa slušaj na zvučnike od kompjutera ako nisi povezata na sprave uzinat. Uživaj u kvalitetu i opusti se u ove sate. Meni svira iza ledža.Na onim sa kojim se sliko.
Vlasta Vlasta 23:27 28.05.2008

Hvala

btw, zahvaljuje se na poklonu i kaže da ga rado prihvata. Samo još kintu da skupim. Povezana sam na sprave, i volim i ja dobra zvuk, i glasnu mjuzu, ali ti jadna nisam povezana na kajblovski intenret. Moš misliti strahote. Uskoro stiže i u moj kraj.
Jelena Marjanović Jelena Marjanović 07:57 29.05.2008

Re: Hvala

Od tolike priče o zvučnicima i rasprostiranju, odbijanju, upijanju dobijam želju da dođem kod vas na žurku (onakvu, a možeš zvati i subjekte iako nisu bili dobri).
Vlasta Vlasta 09:52 29.05.2008

Re: Hvala

Sa subjektima se viđamo u subotu, hoće da gledaju Josipu Lisac. Tu možeš da ih lemaš, ja ću ih držati.
pnbb pnbb 15:05 29.05.2008

Re: AudioRule himself:

Lutanja sa englezima kef, tannoy, pa sa amerima bose, jbl

nepravedno zapostavljeni kanadjani
zvucnici pri vrhu
a o pojacalima da i ne pocinjemo
basic basic 12:36 30.05.2008

Re: AudioRule himself:

Od početka sam znao da nije trebalo da te pustim u kuću, da slušaš moj sistem. No, greške se uvek plaćaju, pogotovo ako se prave sa retko odvratnim i iskompleksiranim ljudima. Ali dobro, više se neće ponoviti.

Aj sad ćao, i uživaj u tim tvojim "uradi sam" krševima ;-)

b

ps. evo ti i sličica za vlažne snove-
Vlasta Vlasta 09:04 28.05.2008

Možda je ovo suština

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:35 28.05.2008

Prijo slatka,

sve te razumem i podržavam...godinama sam živela pored posebne sorte Marsovaca - tonaca...Naš Robiška je čuda pravio, trake po ramenima na emitovanju razvlačio, lepio, kalemio...skupljao zvuke...nisam jednom ujutru ušla u špajz-redakciju a na prvom koraku me dočeka škripa kočnica grčke hladnjače...pipkao je one dugmiće i reglere ko da su na ženskoj haljini, pričao sa zvučnicima i trošio kilograme štapića za uši da ih očačka i udari visoki sjaj na zavučenim mestima...čuda je pravio, a eno ga i danas gore u studiju, kod njega kad odeš svetovi ti se pomešaju...još kad ih se par okupi pa pričaju i smeju se slatko, a ja stojim pored, jedan ćošak usta iskrivim kao i ja shvatam šalu i smejem se, a drugi mi je još u neverici jer prevod u titlu ne stiže...
Mada, svako ima svog Marsovca...eno ga moj, kad oplete o kamatama, preuzimanjima i ostalim jezivo zanimljivim stvarima, a ja ga kao sa razumevanjem gledam, dok mi se koncentracija gasi sve lampicu po lampicu...A tek nekada njihovi bankarski prijemi, ja vesela supruga idem za ukras više...i tako pričaju istureni marsovski dijalekat, samo između sebe se razumeju...viceve pričaju i crkavaju od smeha, a ja ne znam ni kad je kraj...
Pored kreveta mi stoji Marsovčeva knjiga, za pred spavanje "Damodaran on Valuation" podnaslov Security Analysis for Investment and Corporate Finance...priznaj, napeto...a ni jednog dijaloga...
Pozdravljam te lozinkom iz pomenute knjige: A THREE-STAGE MODEL ! (See Chapter 7 Program: FCFE3*)
Atomski mrav Atomski mrav 09:38 28.05.2008

Re: Prijo slatka,

Nema ni slika?
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:43 28.05.2008

Re: Prijo slatka,

Samo brojevi i tabele...kad pogleda neke od njih on se tako nežno nasmeje da se odmah pribijem uz njega sa sve zejtinjavim pogledom...a on mi razdragano kaže Vidi ovo! Fenomenalno! i pokaže mi tabelu na tri strane razvučenu...fenomenalno, a smešno onoliko...
florian florian 09:48 28.05.2008

Re: Prijo slatka,

Vlasto
kad ti je mužu rođendan?
Evo predlog šta da mu pokloniš

Obožavaće te garant pošto je on digitalno orijentisan
evo ti link za dodatne informacije
Atomski mrav Atomski mrav 09:52 28.05.2008

Re: Prijo slatka,

Samo brojevi i tabele...

Eh, Vlasta makar može da "uživa" u kubizmu raznoraznih šema pojačala i konvertora...
Vlasta Vlasta 10:16 28.05.2008

Prijo slatka,

moj čita "Mixed Signal Products: Burr - Brown Integrated Circuits Data Book". Nema slova ni reči, samo su neke šeme. I jezivo se udubi. Malo se plašim...Da nije neki satanizam?
ivana23 ivana23 10:25 28.05.2008

Re: Prijo slatka,

Jelica Greganović
Samo brojevi i tabele...kad pogleda neke od njih on se tako nežno nasmeje da se odmah pribijem uz njega sa sve zejtinjavim pogledom...a on mi razdragano kaže Vidi ovo! Fenomenalno! i pokaže mi tabelu na tri strane razvučenu...fenomenalno, a smešno onoliko...


Tabele i brojcanici - MRDALICE

Zmu sigurno zna za ovaj sajt, al' lepo i nama za gledanje - kad Amerima otkucava...
Vlasta Vlasta 14:27 28.05.2008

Vidi,

ne znam kako da ti kažem, ali, to je kao i sa cipelama. Ipak bi on morao probati. Marka mu ne znači puno, sama po sebi.
jinks jinks 18:07 28.05.2008

Re: Prijo slatka,

Vlasta
moj čita "Mixed Signal Products: Burr - Brown Integrated Circuits Data Book". Nema slova ni reči, samo su neke šeme. I jezivo se udubi. Malo se plašim...Da nije neki satanizam?


... ako nesto moze da vam pomogne u resavanju misterije: Burr Brown ustvari i vise ne postoji, utopio se u Texas Instruments :)
Vlasta Vlasta 18:22 28.05.2008

o?

Priključili su se nekoj većoj sekti? Samo da ne krenu kometom na Mesec.
gradicevic gradicevic 09:46 28.05.2008

he,he

pozdravi coveka

audiofil
dragoljub dragoljub 10:02 28.05.2008

Re: he,he

gradicevic
pozdravi coveka

audiofil

има нас доста таки овде
поздрав за мужа и од мене
vishnja vishnja 10:14 28.05.2008

Re: he,he

има нас доста таки овде

Vlasta ih strateski prikupila na jednu gomilicu.... sad da vidimo sta ce biti dalje :)))
Vlasta Vlasta 10:19 28.05.2008

Šnjavi,

ne ofiraj me, provaliće da prodajem konvertore...
gradicevic gradicevic 10:19 28.05.2008

Re: he,he

Vlasta ih strateski prikupila na jednu gomilicu.... sad da vidimo sta ce biti dalje :)))

karantin
valjda...
dragoljub dragoljub 10:21 28.05.2008

Re: he,he

vishnja
има нас доста таки овде
Vlasta ih strateski prikupila na jednu gomilicu.... sad da vidimo sta ce biti dalje :)))

па ево спиридон се похвалио својим,мислим на звучњаке.ја моје немогу да нађем на нету,ови из хифалес не стављају слике ,једино да замолим ljtruba-у да ми да неки линк где су објавлјени Динићеви звучници
Vlasta Vlasta 10:25 28.05.2008

Karantin!!

Dobro me podseti!
Čime da ih zadržim? Dobrom knjigom? Slikama golih teta? Možda, sve dok hi-fi ne posalje tajne signale.
dragoljub dragoljub 10:25 28.05.2008

Re: Šnjavi,

Vlasta
ne ofiraj me, provaliće da prodajem konvertore...

ма ја мислим да одајеш личне информације о себи,већ сам се распитивао ко се у твом месту бави сас ХИ-ФИ,има само пар имена))

пс
шалим се
Vlasta Vlasta 10:28 28.05.2008

Re: Šnjavi,

Onda si morao čuti za AudioRuleta. Nema dovoljno kinte, ali ima ideju )
dragoljub dragoljub 10:31 28.05.2008

Re: Šnjavi,

Vlasta
Onda si morao čuti za AudioRuleta. Nema dovoljno kinte, ali ima ideju )

па на једном од прошлих блогова си набацила да ти се муж бави овом менизабавном теКником па сам питао боље познаваоце ко тамо прави и рекоше ми пар имена,мислим знам и ко је тај који прави цевна појачала из горљег поста,тесан је наш свет)
Vlasta Vlasta 10:38 28.05.2008

Re: Šnjavi,

Nije taj, moj ne pravi crevna pojačala...
vishnja vishnja 11:00 28.05.2008

Re: Šnjavi,

a sta li mu sad pa dodju crevna pojacala?
mislim, onaj moj je jos uvek u 70-im, najvise voli da se podvlaci pod kola, tako da ne poznajem terminologiju. srecom :)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:03 28.05.2008

Venera

pozdravlja Mars... to ti je to slatka...
Atomski mrav Atomski mrav 11:08 28.05.2008

Re: Venera

Nisu crevna, već cevna
vishnja vishnja 11:39 28.05.2008

Re: Venera

e sad mi je lakse.
a cevna sta su?

ps - ja sve vreme imam sliku kako Vlasta stoji sa strane sa nekim velikim dzakom i vreba priliku da vas sve skembaci kad vam padne koncentracija :)))
Spiridon Spiridon 11:41 28.05.2008

Re: Venera

Atomski mrav
Nisu crevna, već cevna
"50watts X 4 RMS all channels driven continuously into 4 ohms with less than 0.1%THD from 20Hz to 20kHz"
Vlasta Vlasta 11:49 28.05.2008

Re: Venera

Nemojte vi meni da menjate koncepciju sagledavanja i razumevanja ove teško razumljive tehnologije. Ako ja kažem da su crevna, onda su crevna. I samo da vam napomenem da mi ne nasedamo na ta crevna pojačala, pored svih navodnih ekstra karakteristika,. već preferiramo i dalje tranzistorska. Ako želite konkretnije objašnjenje, moraću na posao da zovem čika AudioRuleta...Momenat
Atomski mrav Atomski mrav 12:37 28.05.2008

Re: Venera

Znači, tvom uhu ipak više prijaju parni harmonici od neparnih?
Vlasta Vlasta 12:45 28.05.2008

...

aha...
dragoljub dragoljub 14:34 28.05.2008

Re: Venera

Spiridon
Atomski mrav
Nisu crevna, već cevna"50watts X 4 RMS all channels driven continuously into 4 ohms with less than 0.1%THD from 20Hz to 20kHz"

свака част spiridone само 4ома,а шум
ја као најматорији овде ипак се држим старог добре напредне теКнологиње тако да мислим јелте
Cambridge Audio A500 sa svojih 2X70W na 6 i 2x65W na 8oma задовољава са наравно Transparent звучничким кабловима и Kenwood DP 1100 D цд плејером са van den Hul интерконекцијом у потпуности задовољава моја старачка ушеса,да звучници су ручно прављети из мајсторске радионице Ивана Динића двопојасна трансмисија са скретницом првог реда(оТприлике динаудиозвук)
мислим аналогија је прошлост бар за мене,сувише сам матор да бих био конзервативан:)))
Власто знам да твој жму не прави цРевна појачала
Vlasta Vlasta 18:50 28.05.2008

AudioRule himself:

Dragoljube,

menjaj Transparente, extra su skupi, i izvikani, ne vrede toliko. Znam mnoge koji su se pokajali. Bolje je uzeti Kimbera.
Bilo koji Denonov cd plejer će uz malo prepravke svirati bolje nego bilo koji Kenwood.
dragoljub dragoljub 21:23 28.05.2008

Re: AudioRule himself:

Bilo koji Denonov cd plejer će uz malo prepravke svirati bolje nego bilo koji Kenwood.

овај кенвуд је пријатно изненађење,а што се мене тиче више не улазим у трку готово за мене ја сам отишо у пемзију))
WoO WoO 11:39 28.05.2008

Odlicna prica

Lol, slatko sam se ismejao, odlicna prica, preporuka.
Vlasta Vlasta 11:58 28.05.2008

Wow, hvala WoO!

Svaka pohvala put jer do mog ozdravljenja, ili, kako bi to "oni" rekli: The dac7541a is a 12-bit multiplying D/A converter constitsing of o highly stable thin-film R-2R ladder. Šprehenzi najn. Ž n parl pa...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:18 28.05.2008

Nego sestro draga,

imate li u terapiji i postepeno odvikavanje od osećanja da si jaje pred izleganjem, izazvanog predugim bivanjem među zidovima izolovanim karton kutijama za jaja?
Vlasta Vlasta 12:30 28.05.2008

Srećom,

na jaja se nikada nije navukao. Valjda je razumeo da ne može baš sve da prođe na zidovima. Ne ide mi uz stil. Više "perforiram slike na ulju".
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:32 28.05.2008

Re: Srećom,

To je odlično, a zejtin na platnu je fakat zidno manje traumatičan.
Atomski mrav Atomski mrav 12:38 28.05.2008

Re: Wow, hvala WoO!

Vlasta Vlasta 12:50 28.05.2008

Re: Wow, hvala WoO!

Zamoila bih žene iz kružoka da se diskretno raspitaju da li gospodin Atomski ima ženu. Ukoliko je ima, možda bi trebale da se dogovorimo kako da je privučemo da dođe na sastanke, a da se ne oseti pod pritiskom. Ako je neka poznaje, da joj kaže da idemo kod drugarice na kafu, srele se danas, bla bla, sa fakulteta se znamo, trt mrt, pa onda, kada nesrećnica dođe, počnemo sa indoktrinacijom. Postoji li po vađem saznanju mrs Atomski?
Milan Novković Milan Novković 14:18 28.05.2008

Re: Wow, hvala WoO!

da se diskretno raspitaju

A šta ako Atomski ima Audio Firewall?Pa ako se neko i probije do DMZ (demilitarized zone) a ono vas dočeka ovaj dole Tweeter (ovaj je najmanji, za viskoke frekvencije, posle idu skretnice i ostli)

Vlasta Vlasta 14:24 28.05.2008

Mega

Da li se ovaj koristi u muzičko-komercijalne ili u vojne svrhe?
Atomski mrav Atomski mrav 14:30 28.05.2008

Re: Mega

Ja mislio da je to slika onog mega-giga-proton-akceleratora o kojem je nsarski pisao...
dragoljub dragoljub 14:39 28.05.2008

Re: Mega

Da li se ovaj koristi u muzičko-komercijalne ili u vojne svrhe?

сећате ли се Повратка у будућност први део и сцене кад главни јунак навија појачало и ОНАЈ звучњак има ли га неки звукољубац да није сањао да такво чудо има код себе или се
Milan Novković Milan Novković 14:48 28.05.2008

Re: Mega

Da li se ovaj koristi u muzičko-komercijalne ili u vojne svrhe?

Home cinema, možda ti muž već sklapa negde u podzemnoj garaži :)
(btw, blog softwer nije dobar, ne možemo da dajemo preporuke muževima :)

Arhiva