Stop That Train

Jelena Milić RSS / 16.06.2008. u 16:58

 Osim toga, SPS-u bi pripala i ministarstva prosvete i infrakstrukture koje bi vodili Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić. SPS-u bi pripalo i ministarstvo nauke.

sa sajta b92

Vlada koju će činiti koalicija Liste za evropsku Srbiju i SPS biće formirana vrlo brzo, a najkasnije do kraja meseca. Ministarska mesta još nisu precizno raspoređena jer nije bilo zvaničnih pregovora sa SPS, ali jasno je da će DS dati premijera, imati većinu značajnih ministarstava, nekoliko G17, Bošnjačka lista i mi po jedno, izjavio je za današnji„Blic“ ministar Rasim Ljajić, predsednik Sandžačke demokratske partije i šef Nacionalnog tima za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom.

 f_frikombinujm_246cbde.jpg

 Šta je vaša definicija “značajnih”  ministarstava? Top tri? Onako iskreno recite sebi ili napišite u komentarima odmah sad, pre nego što nastavite sa čitanjem ovog posta.  

Danima razgovaram sa vrlo dragim ljudima, sa onima čiji stav poštujem o onome što se desilo na GO DS. "Tipičan DS. Rade prljav posao za nas. Za unutrašnju upotrebu. Za tvrdi SPS...." Niko me ubedio nije. I pre toga sam tvrdila da su i reči dela. Da izjave formiraju javno mjenje. Što sa veće visine dolaze to im veća tećina i širi domet. Na nekom ličnom aktivističkom nivou sam vrlo ponosna što sam među prvima reagovala na taj skandalozni događaj, al šta dalje, šta sad. Fuck i mikorlovorike, život ide dalje nema odustajanja, od mene zavisi bar nešto..... I dalje smatram da je naneo velike štete budućim naporimna da se prvo dođe do konsenzusa o istini i odgovornosti, pa onda do pomirenja i međuetničkog i društvenog, sa ili bez te famozne vlade sa SPS. Tako da će to opet ostati tema koja će se morati na pravi način gurati iz offa i sa NGO scene. Što je mnogo duži i teži put nego kad zrele izjave i potezi dolaze iz mejnstrima i sa vrha vlasti. O bolu više neću, ima onih koji su priču o isterivanju na čistac političke pozadine ubistva premijera mnogo žučnije, i uticajnije u ostalom,  od mene gurali, pa njima ostavljam na savesti da procene koliko će ona biti moguća u vladi u kojoj je SPS aboliran.  

Al da se ne foliramo, i o tome sam ovde posle GO DS pisala, kad bi Tadić reč rekao, preterao sam, nije to baš tako, whatever, pa raspisao eventualno nove izbore i stavio LDP na listu ovog puta (pod uslovom da LDP hoće što ja ne znam) ja bih i posle svega tu opciju  podržala u javnosti. Ne bi li i samo raspisivanje  novih izbora bio znak da, ipak, i za DS  postoji granica ispod koje se ne može.  Kao što mi mnogi kažu ,a ja i sama mislila, da i samo pristajanje SPS na vladu sa DS jeste implicitno odricanje od prethodne poitike, bar delova.  Pod uslovom naravno da DS ima itekako upper hand u toj vladi, i da ih javno ne abolira, mogla sam je razumeti.  

 

Jel šta je alternativa? BTW i za predsedničke isto. I dalje bih glasala za onakvog Tadića pre nego za Nikolića, jer još uvek nisu isto. Kao što ni Ponoš i Delić još nisu niti će ikad biti isto na čelu GŠ. Ako ništa drugo i sluđena EU mu i dalje nudi ubrzanu EU perspektivu sa tim SPS, i to posle one subote. A i minuli ratni period im nije isti, bez obzira što za mene DS jeste postao DSS posle one subote. Bespovratno. Dal je i za LDP DS postao DSS, ostaje da se vidi, kao i to da li je moguće sad taj DSS veći tako zaustavljati logikom koju su nam prodavli za  DSS manji.  

Al pošto je drug Plama bio kod Britanaca na kraćem kursu  evropeizacije, a i po ostalim indikatorima i informacijama izgleda da će DS ipak napraviti tu vladu sa SPS and Co. A eto i Rasim kaže da je već jasno da će “značajna ministarstva” pripasti DS. Pa ajd sad da neki kriteriji evaulacije evropejstva take vlade pokušam-o da uspostavimo. Dammage reduction da pokušamo da sprovedemo. Jesmo poraženi al nismo mrtvi.

 Dakle, vaša top tri? Gde je bila prosveta, onako iskreno? Čini mi se da DS sigurno ne spada u značajna ministarstva. Koliko znam  prosveta im je negde treća na listi, al od pozadi, po značaju. Jer, pobogu, DS neće da kreira javno mjenje već da ga sluša i uslužuje. Otud klizanje ka DSS odavno a u subotu su samo preskočili još par velikih barijera  na tom putu  odjednom,  pa viknuli hop-DSS. Pa će tako da bude menjamo grad za prosvetu i još ti sličice i eto nama posle Lončara i Žarka Obradovića.  

Zar baš mora prosveta? Odgovor je, naravno, lak.  Tu se investicije -politički poeni, tek za jedno dvadesetak godina, a ne brzo i netransparentno što DS očito više leži na duši. I zato je prosveta treća od pozadi, moneta za raskusuravanje.  I to u okolnostima kad uopšte nije izvesno da nova vlada neće delovati po feudalnom-stranački dubinskom principu! Ako mene pitate bolje tom Žarku grad a DS prosveta, al teško da se ja šta pitam.  

 

Sećam se da je na onom skupu o stanju u prosveti u aprilu, kad je Boža Djelčić izneo one frapantne podatke o broju viskoobrazovanih u Srbiji, samo ministar Lončar delovao iznenađen tim brojkama.  Ukidali smo Darvina, strani jezik i na kraju na Pizinom istraživanju od 41 zemlje zauzeli 37 mesto, podsetio je Đelić.  Gde smo, iskreno nije sjajno - posle 50 godina 22 odsto starijih od petnaest godina nema osnovno obrazovanje, pola naše zemlje nema osnovnu školu i po tome smo na dnu Evrope", kazao je Đelić.


Iako mu je OECD sve lepo spočitao u onom izveštaju od decembra prošle godine.

Prema prelimiranim podacima, Srbija je rangirana na 41. mestu, u delu tabele koji, kako se navodi, "statistički znatno zaostaje za prosekom OECD-a". U poređenju sa Finskom, koja je prikupila 563 poena, Srbija je rangirana sa 436 poena. Od republika bivše Jugoslavije, Slovenija je na tabeli 12, Hrvatska 26, a Crna Gora je na 48. mestu, sa 412 poena. Učenici iz Srbije nalazili su se pri dnu tabele i u istraživanju PISA iz 2003. godine, koje je tada obuhvatilo 41 zemlju. Oni su te godine, kada je Srbija prvi put učestvovala u projektu PISA, bili rangirani od 33. do 37. mesta.

  A onda je krenuo ili je sve vreme tinjao i talas maloletničkog nasilja nad maloletnicima, koji verujem, najpre mora da se sprečava u samim školama.  

Ima li u ovakvoj situaciji još bar malo prostora za utučene pro EU birače da se združenim naporima spolja: javnosti, NGO, LDP  i zapadne međunarodne zajednice,  bar prosveta “osigura” i vrati u ipak malo više pro EU opciju u novoj vladi. Da se mole Srbijanka Turajlić, Tinde Cerović i drugi da se mole do neba da zarad naše dece prihvate da budu u ovakvoj  nesretnoj vladi, kad već DS ne ističe kandidate, a od Gaše ni traga ni glasa. Peticije, protesti, šetnje, apeli, kampanje, oglasi.....

 

 

 Ako DS treba neki podsetnik, argument, evo: 

Na Lisabonskom samitu EU je  pre par godina još utvrđeno da će se EU transformisati u knowledge society i da će velike napore usmeriti ka tom pravcu. Svesna naravno i činjenice da su SAD univerzizeti i dalje prestižniji sa jedne strane, ali i da zemlje jugositočne i daleke Azije sve više i sve uspešnije ulažu u obrazovanje.  U međuvremenu, EU je otovrila mnoge programe iz oblasti obrazovanja za zemlje Zapadnog Balkana mimo im formalnog procesa pridruđivanja via SAA i pregovori. Ceo svet se okreće konceptu Life Long Learning-a,  a zapadni i paralelnom  procesu Education for Democratic Citizenship  koji ide uz formlano obrazovanje i sporovdi se u partnerstvu sa ministartvima prosvete. 

 

 DS veruje da će sa SPS nastaviti da šepa bar ka EU. Ali to formalno šepanje se negde mora kompenzovati ubrzanijim pripremam društva za suret sa EU. Subotnjim govorom Tadić je nužnu polugu-proces suočavanja sa nedavnom  prošlošću skoro polomio. Bude li i prosvetu dao nereformisanom a amnestiranom SPS, kome je što i sam ne krije socijala bliži i bitniji deo rada,  Srbija će zasigurno ostati da tapka u mestu a region , EU i svet  će nam sve više izmicati.  

PS Sumnjam u to da će SPS raditi dobro? Da. Pa oni rezultati nisu nasledstvo EU i Amera  već socijalista na vlasti onolike katastrofalne godine. A posle bljeska, jer to se sad tek vidi, koje je prvo đinđićevsko ministarstvo  prosvete napravilo i zato mu je sav rad zatučen u korenu, i DSS podržanog od SPS. Setite se te plejade likova i i deja i dela. I Radoša Ljušića pride. Nisu deca kriva za PISA test. A DS nek vidi dal će i buduće generacije da nosi na duši zarad love od privatizacije i taljenja u “važnijim ministarstvima”. U stvari nije ni DS kriv. Mi smo krivi što sve više i više dopuštamo.     



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:10 16.06.2008

A šta će DS-u prosveta...

Ne, stvarno, šta bi DS sa prosvetom radio a da to ne bi radio SPS....o))
Pa nije to GSS pa da pokrene reformu....
Brine me to što misliš kako DS nešto ne radi zbog drugih ili zato što je popustljiv, ili...
Nego prilikom analiza koristi jednu alatku pa ćeš videti kako je efikasna. Recimo, kad vidiš koja je ministarstva uzeo DS, a koja su po Rasimu značajna, onda razmisli zašto su i kome značajna. I videćeš, da su jako značajna tajkunima...i da tu ima novca koji zveči...
mariopan mariopan 17:13 16.06.2008

Re: A šta će DS-u prosveta...

Stigla sam do "konsenzusa o istini i odgovornosti ".......to je deo neke komendije? Idem da citam dalje mozda nadjem jos nesto smesno..))))
aleksandarz aleksandarz 17:15 16.06.2008

Re: A šta će DS-u prosveta...

U prosveti nema para pa zato nikom i ne treba.
Zato smo do skoro imali ( još traje ) Ministarstvo za KiM 2. umesto ministarstva prosvete.
Sve ukazuje da će tako i ostati.
Jelena Milić Jelena Milić 17:18 16.06.2008

Re: A šta će DS-u prosveta...

drago , pa kapiram ja to, napisah lepo da im je trece otpozadi, da oce one gde ima privatizacione lovce, pobogu pa procitaj post.

nemam iluzija, al ajd da ne sedimo skrsatenioh ruku d akukakmo kako nas je i tadic totalno rayocarao i ceda i ko zarko dobar na RfE al sta dalje, samo konstatujemo, samo nam m,uka...daj da nesto radimo, da ovu branu uzasa pokusamo da zalepimo.

j...ga ipak mislim da bi DS bolje nego sPS

ako nista drugo ipak saradjivao je sa svim tim ljudima koji su reformu prvu sprovodili a i podloyniji je fala bogu stranom i javnom pritisku!

od nas yavisi drago, to yaboravismo?

mojne mi sad i DS i SPS izjednacavas i ti, tadic je vec, kasnis)).

dovljno je meni muke moje sto su mi DS postali DSS
Jelena Milić Jelena Milić 17:20 16.06.2008

Re: A šta će DS-u prosveta...

pa ako budemo samo nemi posmatraci i oce

al moglo bi mozda od nas da zavisi
Jelena Milić Jelena Milić 17:24 16.06.2008

Re: A šta će DS-u prosveta...

Peticije, protesti, šetnje, apeli, kampanje, oglasi.....
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:29 16.06.2008

Re: A šta će DS-u prosveta...

Jelena Milić
drago , pa kapiram ja to, napisah lepo da im je trece otpozadi, da oce one gde ima privatizacione lovce, pobogu pa procitaj post.

nemam iluzija, al ajd da ne sedimo skrsatenioh ruku d akukakmo kako nas je i tadic totalno rayocarao i ceda i ko zarko dobar na RfE al sta dalje, samo konstatujemo, samo nam m,uka...daj da nesto radimo, da ovu branu uzasa pokusamo da zalepimo.

j...ga ipak mislim da bi DS bolje nego sPS

ako nista drugo ipak saradjivao je sa svim tim ljudima koji su reformu prvu sprovodili a i podloyniji je fala bogu stranom i javnom pritisku!

od nas yavisi drago, to yaboravismo?

mojne mi sad i DS i SPS izjednacavas i ti, tadic je vec, kasnis)).

dovljno je meni muke moje sto su mi DS postali DSS


Sve dok ne kažu da hoće u NATO pakt meni su isti....a formalno će biti potpuno isti kad SPS uđe u Internacionalu i sedne u stolicu za pridružene članove odmah do DS-a..o))
I, da...Meni za daljnji napredak Srbije SPS, uopšte nije bitan..Oni će i tako nestati. Dakle, meni oni nisu problem.
Problem je DS koji je sada zbirna imenica političke konfuzije u Srbiji...
mariopan mariopan 17:36 16.06.2008

Re: A šta će DS-u prosveta...

Glasam da prosvetu dobije Milic, to smo se vec dogovorili onomad, ako ima lopatu pri ruci pa da pocne odmah?
Jelena Milić Jelena Milić 17:38 16.06.2008

Re: A šta će DS-u prosveta...

Problem je DS koji je sada zbirna imenica političke konfuzije u Srbiji...


potpisujem sto bi rekao radovan m kad oce da "istakne" kvalitetnu raspravu po forumima

nego sta sad dalje drago?

ja nato spomenula nisam, kapiram velicine taba, al skolllaaaa

dakle dijagnostika OK, al sta dalje. davaj lek. nema samo da prodje vreme. aaaa to nije ni liberlano, ni evropski nista, ni 21vekovno

daj nesto drugo

dakle DS se moze jer nema jaci korektivni faktor oko sebe nad sobom iza sebe

krivi smo mi
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:44 16.06.2008

Re: A šta će DS-u prosveta...

Jelena Milić
Problem je DS koji je sada zbirna imenica političke konfuzije u Srbiji...


potpisujem sto bi rekao radovan m kad oce da "istakne" kvalitetnu raspravu po forumima

nego sta sad dalje drago?

ja nato spomenula nisam, kapiram velicine taba, al skolllaaaa

dakle dijagnostika OK, al sta dalje. davaj lek. nema samo da prodje vreme. aaaa to nije ni liberlano, ni evropski nista, ni 21vekovno

daj nesto drugo

dakle DS se moze jer nema jaci korektivni faktor oko sebe nad sobom iza sebe

krivi smo mi

Ko neće NATO ova škola mu je sasvim dobra....o))
A šta sad...Pa kad bih ja bio neki faktor "jašio" bih na dve, tri velike stvari....Ulazak u NATO bi bio prva krupna tema....
Promena Ustava i ukidanje partiokratske države druga tema, tajkuni i ukidanje monopola treća....
Jelena Milić Jelena Milić 20:34 16.06.2008

Re: A šta će DS-u prosveta...

draga m,
ima moju punun podrsku:)

u medjuvremnu
evo izjave za RfE o kosovu, ustavvu podeli, mozda ce vas zanimati

http://www.slobodnaevropa.org/content/Article/1140005.html
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:49 16.06.2008

Stop the Train!

Lep naslov.
Dobra namera:

Jelena Milic
Peticije, protesti, šetnje, apeli, kampanje, oglasi.....

U stvari nije ni DS kriv. Mi smo krivi što sve više i više dopuštamo.


Jos nije sve gotovo. Ne smatram da treba cekati da se sve zavrsi pa onda pokusti zaustavljanje voza, ali treba sacekati jos nekoliko dana. Ima onih koji veruju da nece sve da bidne bas onako kako BT planira. Da se nasalim, oni svoje misljenje baziraju na danasnjem Kuriru, koji kaze:
"Akademik i filozof Mihailo Marković, jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije, upozorava da bi ulazak Dačićevih socijalista u koaliciju sa Demokratskom strankom bio poguban i za SPS i za Srbiju! On je ubeđen da bi, osim što bi se nastavilo rasparčavanje zemlje, došlo i do privredne stagnacije, zaduživanja, nezaposlenosti i produbljivanja jaza između manjine bogatih i većine siromašnih. On je izričit da u tom slučaju od SPS ne bi ostalo ništa".

OK, Dacic vise ne drzi do misljenja akademikovog, ali ne moze ni da bude ravnodusan, jer nije u pitanju samo on, u pitanju je jos dosta vaznih ljudi (ako u SPS uopste ima vaznih) koji ga upozoravaju na opasnost. Mnogo se koleba iako bi mu prijalo da vidi svoje debelo **** u nekoj lepoj foteljetini. Ali mu savest nije cista. Jos razmislja.
Dawngreeter Dawngreeter 18:17 16.06.2008

Znacajna ministarstva

Top 3 ministarstva za:
- Obrazovanje
- Kulturu
- Jogurt i druge tecne mlecne proizvode (sa pripojenim kiselim mlekom, ali ne i pavlakom)


Ja ovo po instrukcijama iz drugog pasusa :)
A sad idem da procitam tekst do kraja.
antioksidant antioksidant 19:04 16.06.2008

Re: Znacajna ministarstva

ministarstvo ruda i gublenja vremena (ili tako nekako)

a top 3 su:
1. policija (sa sluzbom)
2. finansije
3. ekonomija (narocito franklenstajn koji je stvorio dinkic)

sa ova 3 se kontrolise drzava i uvek se moze izazvati kriza u regionu (ako zatreba)
antioksidant antioksidant 19:09 16.06.2008

Re: Znacajna ministarstva

a ako se prica ozbiljno
1. obrazovanje (da bi se stvorio sistem koji dopusta obrazovanje mladih i koji primorava nastavni kadar da se edukuje)
2. pravda (da bi se stvorio sistem koji je u stanju da sudi bez pritiska politike)
3 finansije (bez novca nema zivota zveri koja nas gusi - kontrola budzeta. transparentna kontrola budzeta)
vishnja vishnja 10:13 17.06.2008

Re: Znacajna ministarstva

a ako se prica ozbiljno

ali jednoga dana, tamo gde je bilo srce stajace sunce, a najznacajnija ministarstva ce biti
1. prosveta
2. poljoprivreda
3. medicina

al to jos nije doslo, a ja cekala i cekala i cekala da Loncar ode... i sta sad?
jeste da od Colicke nikad nece biti goreg, ali bre...

a sto ne moze Gasa ako moze Tomica - mislim dvatriput?
vucko vucko 18:25 16.06.2008

Sunce se ponovo rađa

Izgleda da dolaze bolja vremena - Jelena se bori za ministarstvo prosvete (što bi se reklo kad smo bili klinci: Tarzan se bori za dečiji dodatak :) )
adam weisphaut adam weisphaut 18:33 16.06.2008

13 prase

Zar baš mora prosveta? Odgovor je, naravno, lak. Tu se investicije -politički poeni, tek za jedno dvadesetak godina, a ne brzo i netransparentno što DS očito više leži na duši. I zato je prosveta treća od pozadi, moneta za raskusuravanje. I to u okolnostima kad uopšte nije izvesno da nova vlada neće delovati po feudalnom-stranački dubinskom principu! Ako mene pitate bolje tom Žarku grad a DS prosveta, al teško da se ja šta pitam.

Ma koga briga za prosvetu? Ko je ikada video pare od prosvete? Trebaju nam BIA, Energetika i NIP!
Inner Party Inner Party 19:03 16.06.2008

Prosto!

Šta je vaša definicija “značajnih” ministarstava? Top tri?



Sta ce ojacati drzavu i ubrzati evropske integracije?

MINISTARSTVO PRAVDE - reforma sudstva i nadzor sprovodjenja zakona
MINISTARSTVO POLICIJE - haski problem i korupcija
MINISTARSTVO EKONOMIJE - ekonomski razvoj drzave

To je najbitnije.
Sve ostalo (pa i obrazovanje) i te kako moze da saceka bolja vremena...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 21:58 16.06.2008

Re: Prosto!

To bese ona marksijanska teorija o "ekonomskoj bazi i kulturnoj nadgradnji"? Pa smo videli kako funkcionise (kao i ostatak marksistickih gluposti). Dakle, ne moze se imati ni kvalitetna pravda, ni kvalitetna policija, ponajmanje kvalitetna ekonomija (jer nam je obrazovna struktura radne snage 3. ODOZDO u Evropi) bez OBRAZOVANJA. To je uslov svih uslova.
vucko vucko 22:04 16.06.2008

Re: Prosto!

To bese ona marksijanska teorija o "ekonomskoj bazi i kulturnoj nadgradnji"? Pa smo videli kako funkcionise (kao i ostatak marksistickih gluposti).

Pa to je rekao i drug Lenjin - učiti, učiti i samo učiti! :)
Inner Party Inner Party 23:23 16.06.2008

Re: Prosto!

Milan M. Ćirković
To bese ona marksijanska teorija o "ekonomskoj bazi i kulturnoj nadgradnji"? Pa smo videli kako funkcionise (kao i ostatak marksistickih gluposti). Dakle, ne moze se imati ni kvalitetna pravda, ni kvalitetna policija, ponajmanje kvalitetna ekonomija (jer nam je obrazovna struktura radne snage 3. ODOZDO u Evropi) bez OBRAZOVANJA. To je uslov svih uslova.


1) Da, ali reforme obrazovanja daju rezultate tek nakon nekoliko godina (ako smo srecni) ili cak decenija (realno). A Srbiji se zuri, ona mora da trci prema EU!

2) Sustina mog posta lezi u cinjenici da je u Srbiji obrazovanje zastarelo i neefikasno. A da bi se to popravilo - potrebne su pare!!! A para u Srbiji (bez razvoja ekonomije) jednostavno NEMA!

3) Na zalost, strucnjaci (visokoskolovani ljudi) u glavnom odlaze iz Srbije. Dakle, buducnost razvoja nase drzave ostaje u jeftinoj i konkurentnoj radnoj snazi.


PS

Kada malo bolje razmislim - da u Srbiji odlicno radi Ministarstvo pravde i Ministarstvo policije - mi bi bili na konju!!!
antioksidant antioksidant 07:36 17.06.2008

Re: Prosto!

Kada malo bolje razmislim - da u Srbiji odlicno radi Ministarstvo pravde i Ministarstvo policije - mi bi bili na konju!!!

meni se cini da ova dva ministarstva iponajbolje rade. pitanje je samo u cijem interesu?
vucko vucko 09:34 17.06.2008

Nesposobni iz svih partija - ujedinite se!

3) Na zalost, strucnjaci (visokoskolovani ljudi) u glavnom odlaze iz Srbije. Dakle, buducnost razvoja nase drzave ostaje u jeftinoj i konkurentnoj radnoj snazi.

Ovo me podseti na onu misao Koste Mihajlovića što je Mlađan Dinkić "uramio" na početku svoje "Ekonomije destrukcije", pre razgovora Makijavelija i Monteskjea u paklu (parafraziram): "Jedna od značajnih razvojnih prednosti jugoslovenskog društva je rešenost naroda da trpi nemaštinu".

Stručnjaci (visokoškolovani ljudi) su takođe radna snaga - ona najbolja i najpotrebnija. Oni su mobilni, ali ni približno mobilni kao globalizovani kapital.

Ja znam priličan broj mojih kolega, informatičara, koji su imali priliku da odu, ali nisu hteli. Takođe znam drugih koji su hteli (recimo u poslednjih 5-6 godina), ali kad su shvatili (na bazi konkretnih ponuda za posao od firmi sa kojima su stupili u kontakt) koliko mogu da zarade npr. u evropskim zemljama kao što je Holandija ili Danska (ili čak UK, "čak" zbog jezika), a koliko im je potrebno da bi pristojno živeli (ako moraju od jedne plate da izdržavaju i suprugu i decu i plaćaju stan/hipoteku) - oni su na kraju odustali.

Kad ne padaju bombe, crni džipovi ne gaze po ulicama i kad vojna policija ne odvodi u rat a limeni sanduci dolaze nazad, mnogo tih stručnjaka ostaje. Još ako ih lokalni baroni ne drže "u podrumu", pa mogu normalno da putuju, poslom i turistički i kada im stvore uslove da mogu da kupe na otplatu stan i šta u njemu sve treba sa razumnom kamatom - zašto bi otplaćivali isti stan za deset puta više para a putovali na posao duplo duže u nekom npr. predgrađu Londona, gde nema babe i dede da pričuvaju decu kada zatreba?

Inače nisam siguran u ovu priču (generalno) da SPS ministar obrazovanja ne može da bude bolji od DS ministra obrazovanja, kako to Jelena vidi. Za nekoga ko ima bar 's' od socijaliste a vredan je i hoće da se pokaže kao pojedinac i predstavnik partije, ministarstvo obrazovanja bi trebalo da bude izazov, na kome može da se skupi poena za sledeće izbore. Kad je čak i "seljak iz Končareva" shvatio da se patriotizam ne sipa u traktore i da bez integracija nema prosperiteta - ne vidim zašto jedan SPS ministar, ako se SPS odluči da napravi ovaj zaokret, ne bi grebao za evropske fondove, usaglašavanje sa bolonjskom konvencijom itd.

Naša zemlja je suviše mala da bismo mogli da dozvolimo sebi da unapred proglašavamo za neradnike ili nesposobnjakoviće ili zlonamerne samo po partijskoj liniji. Čini mi se da su dosadašnje promene vlasti pokazale da nesposobnih, korumpiranih i lenjih ima u svim partijama. Nek vladajuća koalicija obezbedi mir, koliko-toliku pravnu sigurnost i integracije - meni se čini da će se stručna radna snaga pobrinuti sama za sebe, a to će onda povlačiti i odgovarajuće grane stručnog dela školskog sistema (akumulacija specijalista, dobijanje visokih akademskih zvanja i pojačavanje stručnih škola part- ili full-time predavačima dobijenim na taj način). Opštem delu školskog sistema verovatno ne može mnogo više da se pomogne nego kroz usklađenje sa Bolonjskim standardima. Da su mogli, verovatno bi najveći u toj grupi prvo pomogli sebi.
Atomski mrav Atomski mrav 09:42 17.06.2008

Re: Nesposobni iz svih partija - ujedinite

Da, ali taj SPS ministar bi bio, po ovim navodima što Jelena postuje (d Kurira do RfE) - Žarko Obradović. Ispada da je pitanje hoće li on biti ministar prosvete ili ministar policije! Pa samo da se zapitamo da li bi on na isti način vodio ta dva ministarstva, to bi već bilo dovoljno. Uostalom, setimo se nekih ministara prosvete iz SPS-a, Danila Ž. ili Jove Rakije...
WX WX 02:36 18.06.2008

Re: Nesposobni iz svih partija - ujedinite

Naša


Slucajno mi je doticni Obradovic profesor na fakultetu, i na moje veliko iznenadjenje, veoma korektan i kulturan covek. No, ne pokusavam da kazem da bi bio dobar ministar prosvete, jer kao profesor nastupa u svoje ime, ministri su partijski ljudi. DS nikako ne bi trebao to mesto da pripusti bilo kome, pa ni SPS-u, jer posle 4 godine kadrova DSS-a na celu ministarstva zaista nema vremena za bilo kakve eksperimente tog tipa. DS sigurno ima dobre kadrove za to mesto, mada sudeci prema izboru ministara u prethodnoj vladi pitanje je sta bi bilo i u tom slucaju.
Atomski mrav Atomski mrav 08:38 18.06.2008

Re: Nesposobni iz svih partija - ujedinite

Bilo bi dobro da DS dobije to ministarstvo, ali samo u slučaju da za ministra postavi nekog ko bi bio zaista zainteresovan da radi taj posao kako treba. To je moguće, pošto to ministarstvo nije "Meka" za karijeriste u tolikoj meri kao što su neka druga ministarstva. Ako SPS ili neka druga manja partija dobiju to ministarstvo, za njih će to biti "puna kapa" pa će postaviti nekog isključivo po partijskoj zasluzi...
drug clan drug clan 19:25 16.06.2008

Prosveta - Obrazovanje - sta je to?

Ako zanemarimo definicije koje im proizilaze iz imena i koje nisu vazece vec vekovima onda bi se stvarno mogli zapitati sta je to u stvari obrazovanje i cime se to bavi prosveta. Ako umesamo zapadni svet sa svojom "naprednom" civilizacijom i svetlim merketinskim evropskim idejama o "knowledge society" muke ce postati jos vece.
Glavno pitanje je da li je to proces u kome

1.dobijate informacije
2.dobijate znanje kako da razvrstava (klasifikuje) informacije
3.naucite da stvarate sopstveno misljenje

E oko ovoga pitanja se razvija/propada ljudsko drustvo:
Da ne ulazim u pre srednjevekolvo - klasicno obraovanje, vec da krenem od nastanka modernih univerziteta negde u sred srednjeg veka. Ti prvobitni univerziteti su bili verske skole koje su ucile dogmu tj. od tri gore ponudjene opcije studenti su dobijali samo prvo - informaciju. Nisu imali prava na misljenje i nisu smeli da klasifikuju informacije ni po kom osnovu jer su sve jednako vredne i od Boga date. Onda su vremenom skole prikupile dovoljno informacija i pocele da uce kako se informacije klasifikuju tj. rodila se nauka. Zatim je naisao period gde se nauka - klasifikacija podataka zasitila pa je doslo doba stavova i misljenja tj. doba tkzv. drustvenih nauka kore "operisu" u "sivoj zoni" ali uvek zasnovano na dovoljnom broju klasifikovanih informacija. Tu se negde pojavila opasnost da obrazovan covek kreira sopstveno misljenje koje je veoma opasno po svaku vlast jer onemogucuje vlast da vlada vec joj namece ulogu "sluge norodnog". To je definisalo sledeci stepen u "razvoju" obrazovanja: uskracivanje informacija - organizovano zataskavanje, zabranjivanje informacija i fabrikaciju laznih informacija. Ljudi su i dalje nastavili da primenjuju svoje znanje klasifikovanja informacija i primenjivali su ga na tim laznim i nepotpunim informacijama kao i stvaranje stava na pogresnim klasifikacijama ne znajuci da da je u snovi svega losa informacija. I taman kada je vlast pomislila da je resila "problem" obrazovanja pojavili su se elektronski mediji najpre radio i TV koje je vlast u pocetku kontrolisala a potom i masovna pojava telefona, telefaksa i konacno interneta koji je svojom sposobnoscu razmene podataka potpuno onemogucio vlast da uskracuje informacije. Znaci dolazimo u doba koga smo svedoci.
Sta se sada desava u obrazovanju kod nas i u svetu? Onemogucena da kontrolise informacije, vlast je krenula na druga dva elementa: sposobnost klasifikovanja i licni stav i misljenje. Vrlo brzo se atak na misjenje pokazao kao los jer je stvarao odbojnost naroda zbog ogranicavanja sloboda i prava. Znaci preostala je jedino klasifikacija informacija - nauka koju je trebalo unistiti.
Cega smo danas svedoci? Svedoci smo procesa u kome se osnovno, srednje i visoko obrazovanja u Evropi i kod nas skracuje i olaksava, u kome se devalviraju naucna zvanja, forsira lazna "kreativnosti i kriticnost" a uskracuje osnovno logicko i matematicko rasudjivanje (Bolonjskih deklaracija i konvencija). Sve ovo pod izgovorom da ljude treba osloboditi informacija jer su one lako dostupne i da ih treba uciti "kritickom misljenu". Naravno uz sve ovo protura se potpuno zanemarivanje osnovne logike i sposobnosti klasifikacije tog ogromnog broja informacija. Matematika, logika, statistika, fizika se vise ne uce. Ljudi gube sposobnost logickog rasudjivanja vec stavaraju sopstveno misljenje na informacijama koje je neko "razvrstao" za njih. Znaci potpuno se gubi osnovna spona izmedju informacije i licnog stava.

Tako je u danasnjem svetu sve postalo predmet licnog stava i misljenja cak i cinjenice koje su sve do skora bile jasno definisane i dokazane. Danas svako ima sopstveno misljenje o svemu bazirano samo na polovicno ili lazno izabranim informacijama ili pak bazirano na selektivnim informacijama a ponekada i samo na jednom jedinom izvoru informacija. Nije neobicno cuti politicare kako "misle" da je nafte ostalo za jos 5 ili 500 godina i na tome baziraju politiku, da je "globalno otopljavanje" krivo za svako nevreme na planeti za nestanak divljih zivotinja i suma i na osnovu toga uvode poreze, kako duvan, pice hrana vise nisu zdravi za ljudsku ishranu i zabranjuju i oporezuju prodaju istih, doslo je dotle da cak i nominalno neobrazovani ljudi kao sto su Bono ili Gore pricaju o svetskim kataklizmama. Pre par meseci jedna od najvecih avio kompanija je objavila da je zbog poskuljenja goriva izgubila u prosloj godini 4.6 milijardi dolara i naravno posto smo svedoci poskupljenja goriva svi su im poverovali. U drugom izvestaju su naveli koliko letova su imali, koliko milja i putnika su prevezli i koliko milja po putniku su presli u proloj godini i prostom matematikom se da izracunati da ni najvisim cenama oni nisu ukupno platili gorivo 4.6 milijardi. Danas je ljudima dovoljno da cuju da vide sto jadnih civila da bi glasali za rat, dovoljno je da im predstave sumnjivu statistiku da bi podrzali neki zakon, dovoljno je da im predstave neke ljude kao kriminalce i teroriste da bi dozvolili da im ugrade kamere u svaki kutak njihove zemlje...
Cak se i de dotle doslo da im samo nakon nekoliko toplijih leta pricaju o "naucnom konsenzusu" o ugljen dioksidu (koji je pored sunca i vode osnovna zivota na zemlji) kao uzroku kataklizmickog "globalnog otopljavanja" koji se jedino moze spreciti ako sav taj narod da neke pare i plati neki dodatni porez. Nauka nikada nije poznavala konsenzus u svom metodu i uvek se bazirala iskljucivo na dokazu koji u ovom slucaju potpuno nedostaje.

Iako je internet prepun lako dostupnih informacija koje cak prostom klasifikacijom i anlaizom razotkrivaju istine to ne sprecava narod da oformi stav na osnovu jedne i/ili pristrasne informacije i da pristane na rat, na nehumane zakone, na gubitak sopstevnih prava, da placa porez na disanje ( u stvari porez na neobrazovanost i neznanje). Novim (ne)obrazovanjem ljudi su izgubili sposobnost da misle, logicki zakljucuju i matematicki rezonuju, da klasifikuju i suprostavljaju informacije, da analiziraju statistiku. U dasnjem svetu sve vise recenica pocinje sa "Ja mislim da..." a sve manje onih koje argumentovano tvrde. Cak su recenice koje tvrde nesto postale politicki ne korektne jer "svako ima pravo na sopstveno misljenje" cak i kada je smer delovanja gravitacije u pitanju!

ODGOVOR NA PITANJE SA POCETKA:
trenutno: odgovori pod 1 i 3
kroz istoriju: sve osim sva tri zajedno
idealno: sva tri zajedno
milosib milosib 20:20 16.06.2008

Re: Prosveta - Obrazovanje - sta je to?

Nije baš sve ovako jednostavno kao što napisaste, ali sa ovim se potpuno slažem.
Svedoci smo procesa u kome se osnovno, srednje i visoko obrazovanja u Evropi i kod nas skracuje i olaksava, u kome se devalviraju naucna zvanja, forsira lazna "kreativnosti i kriticnost" a uskracuje osnovno logicko i matematicko rasudjivanje (Bolonjskih deklaracija i konvencija).

A šta reći za poplavu eksperata što znanje stekoše na tro do sedmodnevnim kursevima?I onda sa tako veličanstvenim znanjem dođu kao nekakvi edukatori da se ovde zahebavaju i sluđuju klince koji misle da rade nekakav koristan posao.

Sve moj do moga stručnjak na nivou lake kafanske priče. To vam je slično kao kada se tip nađe u društvu znalaca i upija šta pričaju. Kada sutradan sedne sa društvom, koje o temi u osnovi nema pojma, ponovi par fraza i izraza koje je čuo i ispadne maher.

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 22:03 16.06.2008

Re: Prosveta - Obrazovanje - sta je to?

drug clan

Cak se i de dotle doslo da im samo nakon nekoliko toplijih leta pricaju
o "naucnom konsenzusu" o ugljen dioksidu (koji je pored sunca i vode
osnovna zivota na zemlji) kao uzroku kataklizmickog "globalnog
otopljavanja" koji se jedino moze spreciti ako sav taj narod da neke
pare i plati neki dodatni porez. Nauka nikada nije poznavala konsenzus
u svom metodu i uvek se bazirala iskljucivo na dokazu koji u ovom
slucaju potpuno nedostaje.

Mada se sa vecinom onog sto ste napisali slazem, ovo gore Vam nije trebalo. Naucni konsenzus cesto postoji - sta mislite, jer postoji naucni konsenzus oko toga okrece li se Zemlja oko Sunca? svojevremeno je to pitanje izazvalo vise halabuke nego danas problem globalnog zagrevanja, zar ne? A globalno zagrevanje je realnost -- gotovo niko ga vise ne dovodi u pitanje, jedino oko cega jos postoji manjina sumnjicavih jeste da li je antropogeni faktor dominantan ili se radi o prirodnom otopljavanju zbog povecane Sunceve aktivnosti i slicno. Ova kataklizma (a i mnoge druge) nam itekako prete, i krajnje, krajnje je neodgovorno zatvarati pred tim oci.
Lale Gator Lale Gator 00:12 17.06.2008

Re: Prosveta - Obrazovanje - sta je to?

milosib

A šta reći za poplavu eksperata što znanje stekoše na tro do sedmodnevnim kursevima?


Eno im Vojvoda Vojislav I Ševeningenski svima odreda deli besplatne životne lekcije... :)
drug clan drug clan 02:26 17.06.2008

Re: Prosveta - Obrazovanje - sta je to?

Milan M. Ćirković

Mada se sa vecinom onog sto ste napisali slazem, ovo gore Vam nije trebalo. Naucni konsenzus cesto postoji - sta mislite, jer postoji naucni konsenzus oko toga okrece li se Zemlja oko Sunca? svojevremeno je to pitanje izazvalo vise halabuke nego danas problem globalnog zagrevanja, zar ne? A globalno zagrevanje je realnost -- gotovo niko ga vise ne dovodi u pitanje, jedino oko cega jos postoji manjina sumnjicavih jeste da li je antropogeni faktor dominantan ili se radi o prirodnom otopljavanju zbog povecane Sunceve aktivnosti i slicno. Ova kataklizma (a i mnoge druge) nam itekako prete, i krajnje, krajnje je neodgovorno zatvarati pred tim oci.


Moram najpre da vas obavestim da oko toga da li se zemlja okrece oko sunca ne postoji konsenzus vec neoboriv naucni dokaz. Konsenzus po definiciji znaci dogovor unutar grupe ljudi gde svako zadrzava pravo na sopstvenu odluku. Kada je okretanje zemlje oko sunca u pitanju ma sta se grupa dogovorila zemlja ce se okretati onako kako se i pre konsenzusa okretala i nikakav dogovor grupe ljudi to ne moze promeniti. U ovom slucaju i da su svi do jednog naucnika odlucili da se zemlja ne okrece oko sunca to nista ne bi promeilo.

Sto se drugog dela tice jasno je da u tekstu osporavam uticaj povecanja koncetracije CO2 na globalno zagrevanje dok samo zagrevanje ni ne komentarisem iako bi mogao mnogo toga da kazem na tu temu. Neke delove koji pozivaju na sumnju o samom zagrevanju sam spomenuo ovde
a ako zelite mozete na internetu pronaci gomile dobrih argumenata koji celu pricu dovode u sumnju. Iz dokaza koji se pojavljuju od 1998. godina do danas sa istim tim argumentima bi se moglo govoriti o globalnom zahladjenju. Uostalom procitajte peticiju koju je vise od 400 naucnika iz oblasti metereologije, geologije isl. koju su poslali americkom senatu - znaci ne postoji ni konsenzus a o dokazima ne treba ni pricati.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 17:26 20.06.2008

Re: Prosveta - Obrazovanje - sta je to?

drug clan
Milan M. Ćirković

Mada se sa vecinom onog sto ste napisali slazem, ovo gore Vam nije
trebalo. Naucni konsenzus cesto postoji - sta mislite, jer postoji
naucni konsenzus oko toga okrece li se Zemlja oko Sunca? svojevremeno
je to pitanje izazvalo vise halabuke nego danas problem globalnog
zagrevanja, zar ne? A globalno zagrevanje je realnost -- gotovo niko ga
vise ne dovodi u pitanje, jedino oko cega jos postoji manjina
sumnjicavih jeste da li je antropogeni faktor dominantan ili se radi o
prirodnom otopljavanju zbog povecane Sunceve aktivnosti i slicno. Ova
kataklizma (a i mnoge druge) nam itekako prete, i krajnje, krajnje je
neodgovorno zatvarati pred tim oci.


Moram najpre da vas obavestim da oko toga da li se zemlja okrece oko
sunca ne postoji konsenzus vec neoboriv naucni dokaz. Konsenzus po
definiciji znaci dogovor unutar grupe ljudi gde svako zadrzava pravo na
sopstvenu odluku. Kada je okretanje zemlje oko sunca u pitanju ma sta
se grupa dogovorila zemlja ce se okretati onako kako se i pre
konsenzusa okretala i nikakav dogovor grupe ljudi to ne moze promeniti.
U ovom slucaju i da su svi do jednog naucnika odlucili da se zemlja ne
okrece oko sunca to nista ne bi promeilo.

Sto se drugog dela tice jasno je da u tekstu osporavam uticaj povecanja
koncetracije CO2 na globalno zagrevanje dok samo zagrevanje ni ne
komentarisem iako bi mogao mnogo toga da kazem na tu temu. Neke delove
koji pozivaju na sumnju o samom zagrevanju sam spomenuo ovde
a ako zelite mozete na internetu pronaci gomile dobrih argumenata koji
celu pricu dovode u sumnju. Iz dokaza koji se pojavljuju od 1998.
godina do danas sa istim tim argumentima bi se moglo govoriti o
globalnom zahladjenju. Uostalom procitajte peticiju
koju je vise od 400 naucnika iz oblasti metereologije, geologije isl.
koju su poslali americkom senatu - znaci ne postoji ni konsenzus a o
dokazima ne treba ni pricati.


Kao prvo, nije tacno da postoji naucni dokaz za okretanje Zemlje oko Sunca na onaj nacin na koji Vi to implicirate. To je pozitivisticko gledanje na stvari koje je odavno prevazidjeno. Dokazi u struiktnom smislu reci, a Vi sami insistirate da govorimo precizno, postoje SAMO U MATEMATICI, i ni u jednoj drugoj nauci, ukljucujuci i astronomiju. Drugo, Zemlja se uistinu i NE okrece oko Sunca (cisto za Vase obavestenje, nego se Zemlja i Sunce okrecu oko zajednickog centra mase, kao sto je slucaj i sa drugim objektima u Suncevom sistemu), o cemu mozemo dugacko i nasiroko da pricamo. Trece, to kako ce se priroda ponasati je generalno nezavisno od ljudi, ali Vi ste pokrenuli pricu o konsenzusu. Ja sam podjednako kao Vi uveren da ce Zemlja nastaviti da se zagreva, pa sve i da svi naucnici na svetu prime pare od energetskih korporacija i kineske kom-partije i pocnu da negiraju na sav glas globalno zagrevanje. Dakle, konsenzus je fenomen iz domena sociogije nauke, a ne epistemologije, ali ste ga Vi prvi pomenuli i niste mi dali nijedan argument zasto je poredjenje jedne situacije iz klimatologije sustinski razlicito od astronomskog primera koji sam Vam naveo. Cetvrto i poslednje, posto bi se moglo satima o tome pisati, meni nije potrebno da sakuplham, kako Vi kazete, informacije po internetu, ja citam, recimo, "Geophysical Research Letters" i imam u to daleko vise poverenja nego u bilo kakve politikantske senatske peticije (inace o americkom Senatu, kao ni bilo kom slicnom politickom telu, nemam visoko misljenje, narocito kada je razumevanje nauke u pitanju).
sentinel26 sentinel26 19:52 16.06.2008

Ponoš vs Delić

Gospodjo Milić,
Kakva je to frka u vezi funkcije načelnika GŠ ?
Kakva su to njegova inokosna ovlašćenja koja nijesu pod kontrolom?
Šta to on može (i ima ovlašćenje) da uradi a opasno je po ovo društvo ?
Zna (li) se ko komanduje tom vojskom ?
Da li je uspostavljena parlamentarna kontrola ili nije ?

Da neće možda da posmenjuje generale koji ne obožavaju R.Mladića ?

Može li on po svojoj volji da smenjuje i postavlja starješine jedinica ?
Može li on da zaustavi tzv, (simuliranu) reformu vojske ?
Može li svojevoljno da naredjuje pokrete tih jedinica ?
Ako može zašto može i ko je, kada i gde to zapisao ?
Ako takvo nešto nidje ne piše, čemu onda toliki strah ?

II.
Tri najvažnije ministarstva u Srbiji su:
1) - Ministarstvo za Hag i prošlost.
2) - Ministarstvo za kosovarenje, i
3) - Ministarstvo za molebane.

III.
Kada bi bio siguran da će mandat vlade trajati 4 godine Ivica Dačić bi u roku od 48 sati sa DS napravio vladu.
Dotični se plaši brzog rušenja vlade jer zna da će u toj vreći biti i rogova (sateliti DS-a).
U toj varijanti oni bi se na narednim izborima veoma loše proveli.

IV.
Kažu u Austriji plakati sa prijetećim porukama, a ja danas u Ruzveltovoj ulici u Bgd vidio nacrtan veliki kukasti krst na zidu zgrade.

Za mene to nije iznenadjujuće, to su sve plodovi jedne dobro poznate politike.
Uobičajeno je - ko seje vetar, on će da žanje buru.

Problem je što su neki sejali, neki se smejali, a svi ćemo da žanjemo !
Nazdravlje !

blackbox blackbox 20:30 16.06.2008

Šta će prosveta uopšte

Pošto imamo Ministarstvo vera i Ministarstvo za KiM to je dovoljno za duhovno i nacionalno prosvećenje naroda u svom povratku u Srednji vek , pa nam prosveta i nauka i ne treba.
Jelena Milić Jelena Milić 20:39 16.06.2008

skandal...u nastavcima...a mi....

Tadić i Dačić sutra dele resore
Autor: Ekipa „Blica“ | 17.06.2008 - 20:05




Predstavnici liste oko socijalista i liste „Za evropsku Srbiju“ sutra bi trebalo da održe prvi zajednički sastanak na kome bi se dogovorili o podeli najvažnijih mesta u novoj vladi, kaže za „Blic“ jedan od učesnika u ovim pregovorima.

Na stolu će se naći mesto mandatara, potpredsednička mesta u budućoj vladi, kao i resori koji bi trebalo da pripadnu socijalistima.


Nastavak teksta ▼


- Kada se načelno dogovorimo, stvari će ići daleko brže. Odmah nakon tog sastanka možemo da započnemo i zvanične pregovore. Međutim, do dogovora se može doći i na neformalnim sastancima, a da se to posle jednog zvaničnog sastanka samo objavi - kaže naš sagovornik.
Najizvesniji kandidat za mandatara u ovom trenutku je Mirko Cvetković, dok će potpredsedničke funkcije sigurno pripasti i Mlađanu Dinkiću i socijalistima, najverovatnije Ivici Dačiću. Resor policije pripao bi SPS, a trenutno najozbiljniji kandidat je Dušan Bajatović, iako postoji i druga opcija u kojoj bi to mesto pripalo Dačiću. Naime, G17 plus insistira da se ne povećava broj resora socijalistima i da im se da mesto zamenika premijera, koji bi bio i ministar policije ili fotelja potpredsednika vlade zaduženog za bezbednost, koji bi bio i ministar policije. To bi u svakom od ova dva slučaja značilo da bi Dačić morao da obavlja i posao prvog policajca Srbije. Interesantno je da se u kombinatorikama oko sastava vrha vlade neko vreme uopšte ne spominje sadašnji potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.



Palma: Nećemo uslovljavati DS
Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma potvrdio je juče da očekuje da će Srbija za 15 dana dobiti novu vladu koju će činiti partije oko DS i koalicija SPS-PUPS-JS. Marković je rekao da će sutra ili prekosutra početi razgovori sa DS i da veruje da će brzo doći do dogovora, „pošto su isti stavovi o ulasku u EU i o socijalnim pitanjima“.
- Mi nećemo uslovljavati DS oko ministarskih mesta, već tražimo da se ispoštuje ono što je koalicija SPS-PUPS-JS tražila u kampanji, a to je nastavak saradnje sa Evropom i bolji materijalni položaj penzionera i svih građana - naveo je Marković. On je britanskom ambasadoru rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, niti će se odreći dela svoje teritorije „ni po cenu ulaska u EU“.

adam weisphaut adam weisphaut 20:46 16.06.2008

Re: skandal...u nastavcima...a mi....

Resor policije pripao bi SPS, a trenutno najozbiljniji kandidat je Dušan Bajatović,

duck duck 12:38 17.06.2008

Re: skandal...u nastavcima...a mi....

Bajatovic bese onaj, citiram:
"Jedan je vec platio ..."
Evo bas citam kakvu papazjaniju napravise u Novom Sadu, SPS-ovaca i dojucerasnjih radikala ("njihova" Maja) svuda u vlasti. A SPS ni cenzus nije presao :)
Sta li ce tek biti na republickom nivou?
Jelena Milić Jelena Milić 20:54 16.06.2008

meseceva sonata

:31
МАРКОВИЋ : ВЛАДА ЗА 15 ДАНА, БЕЗ УСЛОВЉАВАЊА ДС МИНИСТАРСКИМ МЕСТИМА
ЈАГОДИНА – Лидер Јединствене Србије и градоначелник Јагодине Драган Марковић - Палма изјавио је данас да очекује да Србија за 15 дана добије проевропску Владу и то без условљавања ДС-а ресорима и министарским местима.
„Мој предлог је да сутра или прекосутра започну преговори са Демократском странком и у начелу се надам да ће доћи до договора, имајући у виду да су принципи око уласка у ЕУ и око социјалних питања, када је у питању СПС-ПУПС-ЈС, исти са ДС”, рекао је Марковић на заједничкој конференцији за новинаре у Јагодини са амбасадором Велике Британије Стивеном Вордсвортом
„Нећемо условљавати ДС око министарских места, већ ћемо тражити да се испоштује оно што смо обећали грађанима у изборној кампањи”, истакао је Марковић и напоменуо да ЈС није ни имала захтев „да добије (одређене) ресоре или неко министарско место”.

Он је, изразивши очекивање да ће влада бити формирана за две седмице, рекао да ће то бити влада која ће „почети да сарађује са Европском унијом на начин какав је примерен једној међународно признатој држави”.




Танјуг
Jelena Milić Jelena Milić 00:50 17.06.2008

zarko care ne daj pare

Cvetković premijer, Dačić zamenik?
17. jun 2008. | 01:13 | Izvor: B92
Beograd -- Kako B92 saznaje, u neformalnim razgovorima demokrata i socijalista oko formiranja Vlade Srbije, posao se polako privodi kraju.


Blizu dogovor o ministarstvima? (FoNet, arhiva)
Prema poslednjim informacijama, DS je najbliža odluci da premijersko mesto ponudi Mirku Cvetkoviću, aktuelnom ministru finansija. Mesto zamenika premijera i ministra policije pripalo bi predsedniku SPS-a Ivici Dačiću.

Izvor B92 navodi i da bi PUPS mogao da dobije potpredsedničko mesto u Vladi za socijalna pitanja, a tu funkciju obavljao bi Jovan Krkobabić.

Osim toga, SPS-u bi pripala i ministarstva prosvete i infrakstrukture koje bi vodili Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić. SPS-u bi pripalo i ministarstvo nauke.
Dosadašnji predsednik Skupštine Oliver Dulić već je viđen na čelu novog resora – za evropske integracije
Atomski mrav Atomski mrav 08:33 17.06.2008

Rubikon

Mislim da je DS (konačno) prešla Rubikon. Ne znam šta sad treba da se desi pa da ta "proevropska" varijanta (DS+sateliti, LDP+sateliti) dobije moje poverenje. Prokockali su ga. Bio sam za nove izbore pre ovih poniženja sa SPS-om, sada je kasno, ma šta Tadić eventualno izjavio, obećao, slagao. Neka naprave vladu sa SPS-om, neka nastave da kradu pare od privatizacija, izgleda da im je to najbitnije. Uz blagoslov Mantera i Vordsvorta.
Jelena Milić Jelena Milić 12:18 17.06.2008

Re: Rubikon

ja te razumem skroz samo sam stalno u paranoji da nema pritiska na njih i nekih ocekivanja svi bi zaista bili isit a na steti bi bili mi ne oni

inace sto se blagoslova ove dvojce tice, ajde da budemo realpolitcni staje njiov cilj

hag i da ne destabilizujemo region

trebalo bi mi vse za sebe da radimo a da ne ocekujemo samo da nam zapad namesta vlade koje su nam po volji

pogledaj i ovde na blogu
poludebilni post Ivana m je skupio vise kometara nego to sto ce sps dobiti ne samo prosvetu vec i prosvetu i nauku
( ovo zaista nema veze sa nekom blogoljubomorom etc, mogla sam napisati da na netu ima neko cudo sto s epredstavlja ko dnevne novine od cega je i mesecnik republika nebiose popva dinamicnija nego to a da vizuleno izgled ako privedni pregled koji je silovao sluzbeni glasnik i bilo bi komentara:) besmslenih i nepoduktivnih. li tako
ili trucimo zasto mrzimo bt

ne mrzim ga. moze mu se. mi smo krivi


AlexDunja AlexDunja 12:30 17.06.2008

Re: Rubikon

Atomski mrav Atomski mrav 13:30 17.06.2008

Re: Rubikon

Hm... i Madona će da skupi više ljudi na koncertu od Hulija Iglesijasa
Nego, kad je već ta postizborna kladionica u toku, da te pitam - ako je već vlada sa SPS-om neminovnost (mislim da se oboje slažemo da nije morala da bude), da li bi radije da SPS daje ministra prosvete (i nauke) ili unutrašnjih poslova, odbrane, pravde? Ministarstvo prosvete je uvek bilo "kusur" u pogodbi stranaka i koalicija koje formiraju vladu. Zašto GSS u DOS-ovoj vladi nije dobio npr. ministarstvo finansija ili nešto slično? E sad, tragedija naše zemlje i našeg društva je upravo u tome što su prosveta, kultura, nauka "deseta rupa na svirali" i što se i sama Vlada odnosi prema njima na takav način...
Ivan Marović Ivan Marović 15:43 17.06.2008

Re: Rubikon

Jelena Milić
... i ovde na blogu poludebilni post Ivana m...
Čekaj Jelena M, tek se zagrevam, obećavam da će mi sledeći postovi biti 100% debilni.
vucko vucko 15:57 17.06.2008

Džirlo

Čekaj Jelena M, tek se zagrevam, obećavam da će mi sledeći postovi biti 100% debilni.

Za Džirlo narod Džirlo proizvodi? :)
Jelena Milić Jelena Milić 17:01 17.06.2008

Re: Rubikon

ivan na dobrom putu

da ti VBP ne radi kampanju!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana