Moja opstina - moja radost

Tibor Jóna RSS / 31.01.2009. u 13:50

Odlazak u svoju jedinicu lokalne samouprave svecan je, ako li ne i najsvecaniji dan u zivotu svakog podanika u Republici. Bicu slobodan predloziti vam nekolike savete kako da ovaj okazion ucinite i zaista najposebnijim trenutkom vaseg zivota!

Dan pred odlazak u taj hram demokratije i spomenik konceptu javno odgovrorne drzave u sluzbi gradjanina, valja se posebno temeljno okupati. Na samo jutro, pak, a nikako ranije, obrijati se detaljno, potom staviti svoj najbolji i najskuplji after shave. Doruckovati dobro, jako i kaloricno.

Iz ormara ili kakvog drugog spremista za odecu , izvaditi najbolje odelo, najsvileniju kravatu, najbelju kosulju, cele charape i cipele, crne, tzv. salonke. Narocitio obratiti paznju na temeljito ciscenje odela od trunaka i necistoce nedostojne zgrade Jedinice Lokalne Samouprave. Istu kolicinu nepodeljene paznje posvetite i cipelama.

Vas osmeh, izazvan cinjenicom da ce te uskoro uveriti kako se najpametnije i najumnije na svetu trosi vas novac, mora se ogledati u cipelama, poput jesenjeg punog meseca na povrsini mirnog jezera u tihi smiraj dana dok povetarac veselo carliija.

Kada ste se obukli, metnuli kravatu na se i cvrsto zapertlali cipele proverite jos jednom da li sa sobom imate potrebna dokumenta koja ce vam omoguciti da se sa uspehom identifikujete pred uposlenicima Jedinice Lokalne Samouprave koji vas sada vec zeljno iscekuju, spremni da polete, hitro, na svaki vas administrativni mig i nalog ka resenju svakog problema koji mozda mislite da imate, a koji vam oni nisu, u medjuvremenu puta do zgrade Jedinice Lokalne Samouprave, vec 16 puta resili.

Uz put, pozdravljajte sve na koje sretnete narocito veselo. Na pitanje znatizeljnika "Kako ste?" - odgovarajte kratko - "Idem u opstinu!" Svako ce znati da vam je sjajno, da sjajnije nemoze biti.

Kada ste (konacno) stigli na sam ulaz, osvrnite se pobozno oko sebe, pogledajte sve one smrtnike koji danas nece imati srece da posluju sa Jedinicom i osmehnite se svojoj sreci sto niste od takvih. U sebi pevajuci, udjite u zgradu koju efikasnost zove dom!

Prelaskom praga Jedinice Lokalne Samouprave vi dozivljavate pravu metamorfozu. Iz opskurnosti svog podanickog nebitka vi upadate u novu dimenziju postojanja, dimenziju u kojoj vaze potpuno drugi uslovi zivota, zakoni fizike i evolucije od onih na koje ste navikli u vasem takozvanom zivotu. Vi postajete skoro pa bitak. Morate znati najbitnije - prelaskom praga Jedinice vi ulazite na vecnim suncem obasjane zelene proplanke perpetualne srece i sveimanja, kojima su bezbrojne svetske religije tezile od kako je coveka - i morate znati da ono sto vi percepirate vasim pravima nema nikakvu moc narusavanja edenskog mira, rada, reda i poretka. 

Samo potpunim pridrzavanjem gore navedene procedure i imanja u vidu iznetih naputaka sprecavate da vam se nelogicnost placanja, recimo tricavih DIN 850 za dva izvoda ucini besmislenim. Obuceni luksuzno, sa luksuznim mislima - pa normalno je, slozicete i da Vas posluze i luksuznim cenama!

U suprotnom, pak, ako pristupite odlasku u Jedinicu, ofrlje, na vrat-na nos, sva je mogucnost da ce te se osecati namagarcenim. 

Moja Jedinica, bog je veselio na mnogaja ljeta, se divno dosetila da je duznost nasa podanicka da sami sa sobom ponesemo obrasce za Uverenje o drzavljanstvu i Izvod iz MKR (RSD 40). Kad ste nabavili te formulare, sa popunjenom zamolnicom oticice te salteru, gde ce vam sluzbenica ubaciti papir u printer - koji, oh happy day, ne morate da ponesete sa sobom ili nedajboze kupite - i izbaciti ga nastampanog nakon dva klika misa - kojega takodje, srece li, ekstaze li, niste morali da nabavite.

Za taj biblijski napor i natcovecno zalaganje "in the line of fire, beyond the call of duty" Jedinica je predvidela... pa simbolicnu ...nadoknadu od DIN 790 - sto mu negde izadje 395 dinara po kliku misa.

Ukoliko cena tinte za printere nije prekonoci porasla, sto ostavljam u mogucnost i dajem prozor da me se u to i argumentima ubedi, onda postaje malo nejasno cemu sluzi ovolika nadoknada za tako jednostavan posao, te kako su stigli do te mitsko-magicne cifre od BAS 790 - u smislu sto bas 790, a ne 780 ili 810, ili shoka li besplatno! Ako kroz porez placam Jedinicu (ruke), ako sam kupio svoje obrasce (materijal) sta je ostalo da mi se naplati? Kreativni momenat? Habanje parketa?

No, ne bi meni smetalo ni tih DIN 790 da je Jedinica na svoje zidove ili oglasne table, sa koje me redovno obavestava o aktivnostima koje prate obelezavanje Svetskog dana mokrih stanista, istakla, na primer, kakav spisak sa pravima gradjana u procesu obracanja i interakcije sa Njihovim Prevashodstvima.

Na primer, kakva je procedura izdavanja dokumenata iz njene nadleznosti na jezicima koji su u sluzbenoj upotrebi u Pokrajni i u Jedinici. Ili bilo sta sto bi prikazalo da brine o tome da smo pravovremeno i tacno informisani o svojim pravima i obavezama (za potonje ne brinem, to vas redovno obaveste)

Ne znam da li sam sa vama podelio tu zgodu kada sam, u svoj svojoj naivnosti, pozeleo da dobijem ono sto mi je zakonski, u jednom od svojih neizmernih izliva milosti, omogucila Drzava - imenom: izvod iz maticne sa kvrchkicom na O i sa madjarskim "subtitlom". Da bi se takav dokument izdao, sto je dakle, ponovimo, zakonsko pravo svakog gradjanina, Jedinica zahteva od mene da podnesem molba li je, zahtev li je za PROMENU prezimena.

To me je bilopodsetilo na nevolje izvesnog Alojza Hitlera za kojeg sam citao u "Zabavnik" da ga je silno maltretiralo prezime pa je svakakvu peripetiju birokratsku prosao jer je njegova Jedinica bila u nemogucnosti da shvati zasto je Alojzu prezime problem, te ga sumnjicila da sve radi iz kaprica i ekstravagancije trenutka.

Kada sam pitao zasto moram da menjam prezime, obavesten sam da je, da ne davim do u detalj, sve na cirilici, pa da bi se transkribovalo... Kakav god da je razlog, on vredja. Ali nije da nismo navikli da nas se sve, bili mi ovi ili oni, institucionalno sponzorisano vredja! Za nas novac! In broad day light, doggy style. Ovo je samo jedan primer kako se birokratskim preprekama, bez ikakvog on the spot uvida u prava i obaveze, onemogucava sprovodjenje zakona.

Dakle, bez ikakve informacije o tome sta koji gradjanin moze, bez uvida u mogucnosti darovane zakonom, Jedinica zapravo reketira novac od podanika i to, cini se samo u jednom cilju - cilju odrzavanja u zivotu svog orijashki velikog birokratskog aparata i svoje bezbrojne armije zaposlenih. Od Subotice pa do Preseva Jedinice Lokalne Samouprave zaposljavaju sve vise i vise ljudi, nude (logicno) skuplje i skuplje usluge i apsurdno postaju sve neefikasnije i neefikasnije pretvarajuci se u crne rupe koje gutaju u sebe sve resurse kojih se dokopaju.

U skorijoj poseti Nemackoj, imao sam prilike da vidim kako izgleda poslovni hub za mala preduzeca grada Rastata. Ideja je jednostavna - Jedinica oprema bivsu vojnu kasarnu u gradu i pravi kancelarije. Njih se po povoljnijim uslovima od trzisnih dodeljuje mladim privrednicima koji imaju poslovne planove. Opstina dakle subvencionise prostor, ali i komunalije, dok Centar ima i svoje pravnike i racunovodje - koji u ime opstine obavljaju taj posao za privrednike i njihova preduzeca, ukoliko oni to zele, takodje po povlastenim cenama. Svako malo organizuju se seminari i treninzi za uspesnije vodjenje posla. Nakon nekog vremena, kompanija staje na noge i odlazi u veliki svet, dolazi nova i grad postaje polako centar malog preduzetnistva u svojoj regiji, Jedinica ubire sve vise i vise novca od poreza, zajednica postaje bogatija i bogatija. Da li da pomenem da je projekat samoodrziv? 

Da u mom gradu, izmedju ostalog, postoji takav program, ne bi coveku bilo zao da da DIN 790 za dva nastampana papira. Ali, avaj, nema.

U eri kompjutera, brzih komunikacija, PINova, PIBova, ulinkovanih baza podataka i ostalih tehno kerefeka, insistiranje na stampanom dokumentu je maltretiranje podanika, ali tome valjda podanici i sluze.

Mada, u principu ko nam je kriv. 

 Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leopold_lady leopold_lady 14:03 31.01.2009

Ovih dana sam i sama....

odlazila u opštinu na kojoj živim (Čukaricu) i razgovarala sa tetama,čikama i "strankama" (tj. nama koji smo došli da završimo neki posao koji moramo da završimo tu)..... Generalno sam dobro prošla.Nije bilo gužve.... Da sam čekala za nešto drugo,a ne svoja lična dokumenta - ko zna kakvo bi stanje bilo...... I koliko bi vremena,volje i truda uložila u taj poset opštini......
dolybell92 dolybell92 14:38 31.01.2009

Koja razlika

U moju opštinu kada se uđe odmah ste u zabuni - ne znate da li je to
opštinska ili neka od SPC zgrada - dočeka vas ogroman stakleni zid
sa "peskiranom " slikom svetaca (kojih, poima nemam , mada piše)
i propratnim tekstovima oko njih ... a osoblje je neverovatno, kako nije
skoro niko iz Beograda, uglavnom ni ne znaju šta im je posao pa vas šalju
od jednog do drugog... dok ne naiđete na nekog koji ipak nešto i zna....
Mora bar tri puta za istu stvar da dolazite... jer ništa ne može sad i odmah...
Goran Vučković Goran Vučković 14:49 31.01.2009

Re: Koja razlika

a osoblje je neverovatno, kako nije skoro niko iz Beograda, uglavnom ni ne znaju šta im je posao pa vas šalju od jednog do drugog.

A u kom gradu se sve to dešava?
ElectricDreams ElectricDreams 16:09 31.01.2009

Re: Koja razlika

Goran Vučković
a osoblje je neverovatno, kako nije skoro niko iz Beograda, uglavnom ni ne znaju šta im je posao pa vas šalju od jednog do drugog.

A u kom gradu se sve to dešava?


Guess again!
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 14:44 31.01.2009

Opstine pod zastitom UNESCO

Ne smemo da vredjamo nase administrativne institucije mozda ce UN da nas nabedi za nanosenje stete istorijskim spomenicima.
To su jedini spomenici eri propalog komunizma.
Kad udjemo unutra osetimo se transportovanim u neko sivilo Staljinove modifikacije Marxovih ideja.
Zato ne smemo ni da ih menjamo jer bi izgubili kontakt sa nasom i svetskom prosloscu....
antonacci antonacci 16:37 31.01.2009

Re: Opstine pod zastitom UNESCO

NeuroRadoznalost
Ne smemo da vredjamo nase administrativne institucije mozda ce UN da nas nabedi za nanosenje stete istorijskim spomenicima.
To su jedini spomenici eri propalog komunizma.
Kad udjemo unutra osetimo se transportovanim u neko sivilo Staljinove modifikacije Marxovih ideja.
Zato ne smemo ni da ih menjamo jer bi izgubili kontakt sa nasom i svetskom prosloscu....


Bojim se da nisu spomenici komunizma, vec spomenici bezobrazluka i nerada.
man ray loves me man ray loves me 14:44 31.01.2009

ah, to me podseti...

steta sto sam originalan papir dala majci pa ne mogu da ga skeniram i postavim.
u ambasadi sam nedavno dala izjavu kako prihvatam neko nasledstvo. overavanje potpisa kosta 39.5 evra.
dobijam priznanicu na kojoj pise:

taksa za potpis (or something) ........................ 18 e (ne secam se tacno)
taksa za pojedinacan potpis (or smt) ............... 20 e (ne secam se tacno)
stvarni troskovi ............................................ 1.5 e

Tibor Jóna Tibor Jóna 14:55 31.01.2009

Re: ah, to me podseti...

man ray loves me
steta sto sam originalan papir dala majci pa ne mogu da ga skeniram i postavim.
u ambasadi sam nedavno dala izjavu kako prihvatam neko nasledstvo. overavanje potpisa kosta 39.5 evra.
dobijam priznanicu na kojoj pise:

taksa za potpis (or something) ........................ 18 e (ne secam se tacno)
taksa za pojedinacan potpis (or smt) ............... 20 e (ne secam se tacno)
stvarni troskovi ............................................ 1.5 eROFLMAO!
antonacci antonacci 16:37 31.01.2009

Re: ah, to me podseti...

man ray loves me
steta sto sam originalan papir dala majci pa ne mogu da ga skeniram i postavim.
u ambasadi sam nedavno dala izjavu kako prihvatam neko nasledstvo. overavanje potpisa kosta 39.5 evra.
dobijam priznanicu na kojoj pise:

taksa za potpis (or something) ........................ 18 e (ne secam se tacno)
taksa za pojedinacan potpis (or smt) ............... 20 e (ne secam se tacno)
stvarni troskovi ............................................ 1.5 eO gospode. :)))))
miloradkakmar miloradkakmar 14:44 31.01.2009

Izazov vremenaSve je to izazov vremena , moj Tibika.
Hajde , reci da administracija ne radi u interesu građana. Važno je da si dobio ono po šta si došao u Jedinicu. To što si platio za dva izvoda toliko para nije kriv službenik za šalterom , on se drži propisa, a znaš ko propise donosi.
Pa, moraju i oni od nečeg da žive : lokalne , pokrajinske, republičke takse, još će uvesti mesnozajedničke ... sve za dobrobit građana.
Razumem te , ako ti moje razumevanje donosi neku utehu.
Gde nađe da nas porediš sa Nemačkom !?
Lepljiva Lepljiva 14:54 31.01.2009

Re: Izazov vremena

U mojoj Jedinici lokalne samouprave takodje se plaćaju takse za IMKR, IMKU, UoD samo što je takozvana Opštinska taksa mnogo manja nego Republička taksa(plaćaju se odvojeno, na dva ž.r.).
Ovaj primer iz Nemačke je zaživeo u nekoj opštini u Srbiji(gledala na TV-u) al' da me ubiješ ne mogu se setiti kojoj.
Doctor Wu Doctor Wu 15:02 31.01.2009

Re: Izazov vremena

Gde nađe da nas porediš sa Nemačkom !?

Ne znam za Nemačku, ali po opisu i relativnom dranju se može porediti sa Engleskom gde negde oko 2M ljudi radi za nešto preko 400 local authorityja (u proseku oko 5K po local councilu)- jedan od najvećih employera u UK. Ukupan godišnji budžet lokalnih councila je oko 110 milijardi funti, što je oko 10% UK GDP-a, iliti £56K po zaposlenom. Medijanska plata u UK je, inače, nešto niža od polovine od ovoga- oko £25K. Toliko o UK koju bije glas da je jedna od liberalnijih država zapadne Evrope, :).

Ima li neko konkretne cifre za Srbiju?
Goran Vučković Goran Vučković 15:07 31.01.2009

Re: Izazov vremena

Ne znam za Nemačku, ali po opisu i relativnom dranju se može porediti sa Engleskom gde negde oko 2M ljudi radi za nešto preko 400 local authorityja (u proseku oko 5K po local councilu)- jedan od najvećih employera u UK. Ukupan godišnji budžet lokalnih councila je oko 110 milijardi funti, što je oko 10% UK GDP-a, iliti £56K po zaposlenom. Medijanska plata u UK je, inače, nešto niža od polovine od ovoga- oko £25K. Toliko o UK koju bije glas da je jedna od liberalnijih država zapadne Evrope, :).

U Danskoj je 21% bruto plate išlo opštinskoj administraciji, pa ti vidi.
Doctor Wu Doctor Wu 15:32 31.01.2009

Re: Izazov vremena


U Danskoj je 21% bruto plate išlo opštinskoj administraciji, pa ti vidi.

Dobro, to je pitanje i preraspodele. Koliki je bio državni porez?
Imaj u vidu da nam Brown kroz PAYE u startu mazne 40% poreza, a 1) pušta te na papreni public transport (koji je šatro tržišni a zapravo je privatizovani monopol), i ne vraća ti pare ako koristiš, na primer, BUPU ili ako dete šalješ u privatnu školu.
adam weisphaut adam weisphaut 15:38 31.01.2009

Re: Izazov vremena

Razlika je da su i GB i DK visokorazvijene zemlje, to jest da je "kolač" dovoljno veliki da ima mesta i za pogolemu administraciju.
Srbija nije.
Goran Vučković Goran Vučković 18:02 31.01.2009

Danski porez


Dobro, to je pitanje i preraspodele. Koliki je bio državni porez?
Imaj u vidu da nam Brown kroz PAYE u startu mazne 40% poreza, a 1) pušta te na papreni public transport (koji je šatro tržišni a zapravo je privatizovani monopol), i ne vraća ti pare ako koristiš, na primer, BUPU ili ako dete šalješ u privatnu školu.

Ovako je išla računica za 2005. godinu:

("pun iznos bruto" ispod znači bruto plata minus uplaćena penzija i ekvivalent NI koji se tamo zove "AM bidrag" - koristim "pun iznos" pošto ima i deo ispod koji ima donju granicu, kod progresivnog oporezivanja).

21.4% opštini, na pun iznos bruto
12% regionu, na pun iznos bruto
za "centralnu vlast" progresivni porez:
5.5% na pun iznos bruto
još 6% za "centralnu vlast" na iznos preko 259.500 kruna
još 14.1% na iznos preko 311.500

Što će reći da na iznos preko 311.500 plaćaš 59% u porez. To bude malo više nego 40% + council tax, rekao bih
Goran Vučković Goran Vučković 18:03 31.01.2009

Re: Izazov vremena

Razlika je da su i GB i DK visokorazvijene zemlje, to jest da je "kolač" dovoljno veliki da ima mesta i za pogolemu administraciju.
Srbija nije.

Tuđ kolač uvek izgleda veći
Doctor Wu Doctor Wu 18:35 31.01.2009

Re: Danski porez

Što će reći da na iznos preko 311.500 plaćaš 59% u porez. To bude malo više nego 40% + council tax, rekao bih

Pa, da, to je tih standardnih skandinavskih 60% koji se svugde citiraju i zbog kojih su Borg, Vilander i Edberg prijavljivali domicil u Monte Karlu. Mada obrati pažnju na to da centralna vlast tamo ipak uzima manje nego u UK (isto progresivna, ali su iznosi veći).

Međutim, nije problem samo u visini poreza nego i u servisu koji se dobija za tu uslugu. U UK lavovski deo lokalne takse ide u plate menadžera (čuo si i sam koliko zarađuje socijalni radnik u Haringeyu u situaciji u kojoj male bebe bukvalno bivaju pretučene na smrt) i u njihove penzione fondove (pod uslovima koje ima malo koji od onih koji plaćaju takse). Moj je utisak da se u Skandinaviji fondovi više troše na poboljšavanje životnih uslova sirotinje.
Goran Vučković Goran Vučković 18:42 31.01.2009

Re: Danski porez


Međutim, nije problem samo u visini poreza nego i u servisu koji se dobija za tu uslugu. U UK lavovski deo lokalne takse ide u plate menadžera (čuo si i sam koliko zarađuje socijalni radnik u Haringeyu u situaciji u kojoj male bebe bukvalno bivaju pretučene na smrt) i u njihove penzione fondove (pod uslovima koje ima malo koji od onih koji plaćaju takse). Moj je utisak da se u Skandinaviji fondovi više troše na poboljšavanje životnih uslova sirotinje.

Da, poznate final salary šeme od kojih sada privatne firme odustaju masovno.

U Danskoj dosta tih opštinskih para idu na subvencije - na primer, vrtić smo tamo plaćali oko 200 funti, a u UK smo onda plaćali oko 700.
Doctor Wu Doctor Wu 18:49 31.01.2009

Re: Danski porez


Da, poznate final salary šeme od kojih sada privatne firme odustaju masovno.

Žena je, uzgred, bila na 150K godišnje, :), tako da joj se smešila pozamašna final salary. A penziju bi joj, naravno, do groba isplaćivali građani Haringeya.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 22:18 31.01.2009

e,

a paisad ovo, što malo skreće sa tvoje teme, al' ima i molbi i zahteva i šta li...

znaš kad imaš slab pritisak vode, toliko da mašina za veš ne mož da spere prašak iz onog čuda kako se već zove,
a tek majstorije prilikom kupanja... (ko mi je kriv kad _______ - dopunite sami.)
e,
onda se malko raspitaš po sokaku i čuješ sledeće:
bila jednog dana jedna havarija i pukla je cev. drugovi se dosetili i pa su nešto svašta svašta, rezultat čega je smanjeni pritisak vode za sve mučenike koje je ista snabdevala vodom.
dobro.
da se žališ nemaš kome i
onda prelomiš i podneseš zahtev za novi priključak.
prvo (tj. pre nego li podneseš zahtev) mora tvoja m.z. da se složi i ti njima za to slaganje daš pare. (naravno, prethodno si popunio x formulara i sl. zajebancije, dolaze ti i na teren da sve to ucrtaju i to platiš, a ucrtaju objekat na pogrešnoj strani - nema veze)
onda ti njih tamo lepo pitaš da li treba neki specijalni formular, jer ti si već korisnik vodovodnog sistema i uredno ga plaćaš, je li, a oni kažu da
nema problema.
dobro.
onda im doneseš saglasnost tvoje m.z. i projekat i sve i oni kažu,
pa vi nemate u projektu ucrtano nešto.
a ja kažem
mora da ima. moj muž je crtao. (i smejem se, jer već sve - posle šesnaesthiljada kancelarija i šaltera u vodovodu, m.z., opštini - postaje smešno)
a oni kažu
da to nikako nije mogao da nacrta moj muž i gledaju me popreko i misle da se zezam.
dobro.
shvate oni o čem se radi i....................
onda čekaš projekat. čekaš i čekaš.
a onda okreneš telefon i oni kažu saće.
dobro.
to saće bude negde pred zimu i ti odeš i vidiš da su ti momci ladno uračunali u cenu novog priključka (je l' sam već rekla da imam stari al' da ne valja?) i vodomer koji takodje imaš.
onda ti to kažeš
i
pošalju te nazad u kancelariju.
e, da.
a u kancelariji super. osoba jedan pije kafu i kuva još. osoba dva down-loduje programe sa neta i konsultuje se sa osobom tri oko neke igrice. osoba četiri čita uputstvo za korišćenje fena za kosu. jedina osoba koja je radila je bila osoba pet: njen zadatak je da upisuje imena ulica i ona za taj posao koristi - makaze, papir, lepak, korektor i olovku. (treba li da kažem da svi imaju računare i štampače?)
dobro.
isprave oni to oko vodomera i smanje iznos, ali ne za cenu vodomera, već samo malo.
kako - lepo ovako:
cena novog vodomera 7000 din. umanjuje se za 3000, a ostaje za naplatu 4000 zbog demontaže i ponovne montaže starog.
dobro.
(treba li da kažem da smo na kraju sami montirali stari vodomer?)
ali, avaj.
treba da se sad sa opštinom zakaže raskopavanje ulice i uredjenje saobraćaja.
dobro.
ali nije dobro, jer počinje zima i oni ne daju dozvole za raskopavanje kad počne zima.
pitaju me koliko mi je hitno da baš sad dobijem svoju vodu, a ja kažem da mi je bitno jer bih volela, eto, da se malko okupam i to.
i tako... morala sam još samo par puta da odem do vodovoda i opštine i umal' mi ne ostaviše vodu za na proleće,
nego,
ipak mi se čini da sam imala sreće.
a?

ej,
izvinte, ponelo me,
malo odužih.

ima i p.s.
stari priključak mi nisu ukinuli.
sada imam dva.
omega68 omega68 03:24 01.02.2009

Re: e,

onda se malko raspitaš po sokaku i čuješ sledeće:
bila jednog dana jedna havarija i pukla je cev. drugovi se dosetili i pa su nešto svašta svašta, rezultat čega je smanjeni pritisak vode za sve mučenike koje je ista snabdevala vodom.
dobro.
da se žališ nemaš kome i

Trebalo je samo da dispečeri provere da li su posle puštanja vode otvoreni svi ventili koji su za vreme popravke bili zatvoreni ( u ulici )
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:06 01.02.2009

Re: e,

iako ne razumem baš o čemu govoriš,
imaću na umu šta je trebalo da se uradi par godina pre nego li sam se doselila u kuću sa slabim pritiskom vode...
:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana