Kad ćemo imati javnost...

Drago Kovacevic RSS / 02.09.2007. u 15:34

Da postiram ovo što ću sada postirati, podstakao me je Zeka, naš bloger iz Novoga Sada koga čeka suđenje 9, septembra ove godine, u Novom Sadu, a po tužbi vladike Irineja i za navodnu uvredu i klevetu izrečenu u nekoj TV emisiji pre dve godine u Beogradu.

Na stranu to što je prema onome što piše u tužbi, Zeka na potpuno legitiman način govorio svoj stav o pojavi profašističkih klerikalnih grupa i organizacija u Novom Sadu i izneo svoje mišljenje šta to potpomaže i ko to potpomaže nastajanje i delovanje tih grupacija. Usput, iako to nije preterano važno, ja u potpunosti delim njegovo mišljenje glede nastanka i delovanja tih grupacija.

Hteo bih da kažem nekoliko stvari koje ovom progonu slobodnog izražavanja mišljenja daju poseban ton.

Zeka je imao nastup na BK televiziji koja ima sedište u Beogradu. Bilo bi valjda normalno da je za tužbu nadležan neki od beogradskih sudova, prema sedištu na kome je bila locirana TV BK. No vidimo da to nije tako. Zeku će suditi novosadski sud, onaj isti koji je redovno oslabađao pripadnike opskurnih profašističkih grupa za veoma teška dela, ili, ako ih nije oslobađao onda ih sudio na najminimalnije moguće kazne. Setimo se da je izvesni Firer vođa jedne od tih organizacija za posebno teško delo upada na tribinu na filozosofskom fakultetu dobio jedva godinu dana, a ja mislim da to, kako je krenulo neće nikada ni odležati, jer ovaj sud zna kako nastupa zastara. Nastupa isto onako, kako je nastupila kod onoga igumana Ilariona koji je silovao dečake po Fruškoj Gori i gde je sadašnji ministar pravde iskazao otvorenu sumnju u zloupotrebu sudačke funkcije.

Pre samo godinu dana dogodilo se to da je Zekin tužitelj, vladika Irinej Bulović prekinuo pozorišnu predstavu na otvorenom, u centru Novog Sada, jer je imao moć da lično tamo pošalje policiju koja je predstavu prekinula zbog vladikine sumnje da u njoj ima verski sumnjivih elemenata. Takav čin je bilo moguće zabeležiti jedino u kakvom španskom ili portugalskom gradu za vreme inkvizicije. 

Treba li posebno govoriti o svinjariji od prošle zime kad su pretučeni u istom gradu i od istih snaga glumci dečijega pozorišta zbog toga što su štrajkali nezadovoljni upravnikom pozorišta. Nikada napadači nisu otkriveni, nikada pozadina tog varvarskog batinanja nije službeno rasvetljena iako ceo grad zna o čemu i o kome se radi.

Dakle, u vremenu progona ateista i svake kritične misli usmerene ka ukazivanju na pogubnu klerikalizaciju društva, gde je Novi Sad postao centar te klerikalizacije, opskurnih pokreta i profašističkih organizacija, Zeka dobija poziv da i njemu "puste malo krvi"...

Sve ovo se događa samo i isključivo zato što je naša kritička javnost zaspala. što se umorila, smorila, što je javni život tako kontaminiran smećem, i što su nacionalisti i klerikalci u naš javni život uspeli zabetonirati samo tri teme....Kosovo, pravoslavlje kao spas i laku zabavu....

Ako se ne osvestimo veoma brzo i ovakve stvari poput ovog žalosnog suđenja koje čeka Zeku 9. septembra ne nazovemo pravim imenom, biće uskoro stvari grđih nego li je ovo suđenje....

I za to neće biti krivi oni. Mi ćemo biti krivi... 



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 15:50 02.09.2007

Re: umorna javnost

Pobogu čoveče kako se ne bi umorila od ovolike navale svinjarija.U Srbiji bi i ludak poludeo ponovo i opet samo čitajući mainstrem čitaj režimske "nezavisne i demokratske medije"
angie angie 15:50 02.09.2007

pa naravno da smo

mi krivi! Pa i za sve do sada shto smo birali, pustili cutali, sklanjali se.Jedno drushtvo ima kritichko javno mnjenje, kada je svest u toj sredini dovoljno zrela za to-kod nas ochigledno nije, vlada primitivizam, niske strasti, neprosvecenost, neobrazovanost, arogancija, bahatost,....Politichari-koje smo mi birali, vode rachuna samo o svom interesu i sklapaju zbog toga dilove i za ovako sramotne stvari-ne vidim da se bilo ko oglasio da protestuje za ovakav ochigledan progon, da je pokrenuta neka akcija protiv, da je neko iz sudstva postavio stvari na mesto,....ne okrece se karusel ludosti u kome sedimo i niko nije zainetresovan da on stane.
Taska Dana Taska Dana 16:05 02.09.2007

Re: pa naravno da smo

I ja mislim da smo za nacin na koji zivimo iskljucivo sami krivi. Prosto je fascinantno koliko smo mi kao narod operisani od zdravog kritickog rasudjivanja. Niko ne misli svojom glavom. I sto je najgore i kad mislimo svojom glavom...a to se desava samo onda kad hocemo da alapacimo i da ispadnemo pamitniji na trac diskusijama u okviru komsiluka...ali kad treba nesto da se uradi..i da se javno kaze onda svi cute kao najgore kukavice....!!!!!
Gde je ta nasa cuvena hrabrost, razboritost, pamet s kojom se mase sa sve zastavama i ocilima.
Jel to Srbi od svega sto mogu da biraju uvek izaberu cizmu da ih gazi, bic da ih bije i vojsku da u njoj ginu ???!!!

Queeria Queeria 16:56 02.09.2007

Re: pa naravno da smo

I ja mislim da smo za nacin na koji zivimo iskljucivo sami krivi.


Tačno tako... Ja to umem često da kažem i kada su u pitanju gej prava... To što nas nacoši tuku je tako zato što smo im dozvolili da nas tuku i maltretiraju...

Popovi nam jebu sve po spisku, od dece do mozga, zato što smo im to dozvolili...

Lopovi su u ovoj državi na vlasti zato što smo ih mi tamo postavili...

itd. itd.
Taska Dana Taska Dana 17:32 02.09.2007

Re: pa naravno da smo

Pedja,
Ne znam da li si gledao one tri emisije o bozjim ratnicima koje je pripremila Kristijan Amanpur. Iako mi ona nije svetli primer u novinarstvu imala je toliko odlicnog materijala da se gleda a bogami i da se razmislja.
Uglavnom se svelo na to da se pitamo zasto ekstremisti JESU glasniji i agrresivniji od umerenih kojih zapravo ima vise. Jedan od najvecih razloga za to je sto su agresivci po prirodi agresivniji a drugi razlog je to sto su oni i finansirani u dozi koja je skoro nenadmasiva. Kad saberes agresiju, novac i lakosavitljivi mediokritet dobijes prilicno odvratnu i mocnu masu.
Zato politicari i kler koriste ljudska prava za svoje potrebe na najogavniji nacin. Kad ih cujem u kanpanjama sirom sveta kako se kace o prava gej populacije i o zensko pravo na abortus lepo mi dodje da postanem agresivna....:)
Urosh Urosh 19:49 02.09.2007

Re: pa naravno da smo

2 Pedja-jebote, pa nisu samo gayevi ugrozeni covece. Gledaj malo shire stvari, ugrozeni su svi oni koji nece da ih se jebe u mozak od strane fasista, klerofasista i srebrenickih, prijedorskih, vukovarskih, suvoreckih, podujevackih, sarajevskih, antinskih, lovaskih, sjeverinskih, hrtkovackih i inih koljaca.
Queeria Queeria 20:13 02.09.2007

Re: pa naravno da smo

Biraj... Iš ili šic, a može i čibe...
adam weisphaut adam weisphaut 17:00 02.09.2007

Beauty sleep

Sve ovo se događa samo i isključivo zato što je naša kritička javnost zaspala. što se umorila, smorila, što je javni život tako kontaminiran smećem, i što su nacionalisti i klerikalci u naš javni život uspeli zabetonirati samo tri teme....Kosovo, pravoslavlje kao spas i laku zabavu...

Na zalost, to je potpuno tacno, I dok je tzv. konzervativna opcija sveprisutna u medijima i njen se Weltanschung pretvara u srpski mainstream, gradjansko drustvo bivstvuje u svom samodovojnom getu. Dokle? Sta bi trebalo da se desi pa da se stvori kriicna masa u javnosti koja bi se predano pozabavila gorucim temama ovog drustva kao sto su nase "nezavisno" sudstvo i klerikalizacija drustva?
Domazet Domazet 17:33 02.09.2007

Mozda samo...

...cekaju razjasnjenje vlasti.

Uzgred, ne mislis li mozda da bi se kriticna masa brze stvarala kada bi borbeno jezgro bilo malo manje selektivno u odbrani Univerzalnih ljudskih prava? Ili si suvise zauzet borbom protiv klerikalizacije da bi vodio racuna o sopstvenoj kredibilnost?
adam weisphaut adam weisphaut 20:03 02.09.2007

Re: Mozda samo...

undefinedHej ako govoris o slucaju Jelenka ja sam samo rekao da bi se on trebalo obratiti nadleznoj instanci, njemu samo nije dozvoljen ulazak na teritoriju medjnarodno priznate drzave kao stranom drzavljaninu, inace po istom osnovu po kom ne moze da udje i u drzave EU. Ako je po tebi to isto kao slucaj Zeke NS koji je tuzen zbog toga sto je izneo stav i zbog cega mu preti milionska odsteta ok, sta da se radi!
tolerantan tolerantan 17:06 02.09.2007

Nije mi jasno !

Kako to da komunci ( i njihovi potomci ) ne mogu da shvate da više nikada neće moći jahati popove !?
Queeria Queeria 17:15 02.09.2007

Re: Nije mi jasno !

A sada se menjaju uloge i oni jašu nas? Zbog ravnoteže u svemiru?
Pa što bre krenuli od dece...
Gordana Vasić Gordana Vasić 17:48 02.09.2007

Re: Nije mi jasno !

Ali, zašto uvek mora neko nekoga da jaše? Ako tako nastavimo, ništa se neće po ovim pitanjima ni promeniti.
Doduše, to i gledamo.
Da li zaista "sila Boga ne moli?"
A to, zašto su krenuli od dece? Pa, zato što uvek kreću od slabijih, deca su najslabija u svakom pogledu, onda idu na malo jače i tako redom, dok ne ispitaju svoju moć. Tako se trenira, zar ne?
Posle će opet naići neka budala bez mozga i duše, sa močugom (figurativno, naravno), razbiti nekome glavu, stresti sa sebe prašinu, obući odelce i uzviknuti: "Od sada sam ja vlast!"
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:13 02.09.2007

Re: Nije mi jasno !

Gordana Vasić
Ali, zašto uvek mora neko nekoga da jaše? Ako tako nastavimo, ništa se neće po ovim pitanjima ni promeniti.
Doduše, to i gledamo.
Da li zaista "sila Boga ne moli?"
A to, zašto su krenuli od dece? Pa, zato što uvek kreću od slabijih, deca su najslabija u svakom pogledu, onda idu na malo jače i tako redom, dok ne ispitaju svoju moć. Tako se trenira, zar ne?
Posle će opet naići neka budala bez mozga i duše, sa močugom (figurativno, naravno), razbiti nekome glavu, stresti sa sebe prašinu, obući odelce i uzviknuti: "Od sada sam ja vlast!"

Tako je...
Ne jednu laž Vojislava Šešelja od pre petnaest godina reaguju profi troleri poput Milivoja (tolerantan) praveći od toga istinu.
No, suština cele priče je u tome da se naše društvo klerikalizuje u opasnoj meri. Cena te klerikalizacije je već neizdrživa, i ovo što vidimo oko ministra prosvete i veronauke, oko svakodnevnih antizapadnih ispada i kampanje baš onako kako je govorio "duhovni otac" ovih klerikalaca Nikolaj Velimirović. Tako da nije stvar " u jašenju" nego o šteti koja će naše društvo koštati daljnjeg zaostajanja i mraka.
Urosh Urosh 19:45 02.09.2007

Re: Nije mi jasno !

A kako to da nacionalisti ne mogu da shvate da su popovi uglavnom klerofasisti i blagosiljachi ratnih zlocinaca?
I podrzavaoci njihovih zlocina!
nikson nikson 17:33 02.09.2007

drago

KAKO ZIVI CIVILIZOVAN SVET?

Tako sto se sporovi resavaju civilizovano. sud treba da resi ovaj spor, a u slucaju da ga ne resi pravedno onda se bunimo, prozivamo ministra, ukazujemo na greske i to je sve legitimno. legitimno je po meni i shodno tome ja cu se u tom slucaju onako kako mogu pridruziti onom ko trpi nepravdu. drugacije ne bih mogao.

medjtim, mi znamo i za drugacije slucajeve. primer su na primer optuzeni za ratne zlocine. oni nazivaju onaj sud koji treba da im sudi krvinicki haski sud. isto onako kako i vi nazivate novosadski sud, jel` treba da pusti krv!

drugo otkud vam ideja da treba da sudi sud u beogradu gde je sedista BK televizije. evo meni se bas svidja da to bude neki grad gde BK ima repetitor ili grad gde je BK najgledanija.

i ovo sa podnosenjem tuzbe. pa mogu i ja vas tuziti da ste me vredjali u nekoj emisiji. evo da sutra podnesem tuzbu! ali naravno vi cete otici na sud i bicete osolobodjeni jer je to besmislica. tasko isto neka ode i zeka i neka pokaze o kakvim se besmislicama radi. ili neka plati kaznu. izvinite ali i da me neko vredja i ja bih ga tuzio. da vas drago neko vredja da li biste ga tuzili? ne? centralno je pitanje da li je osnovana irinejeva tuzba!!!??? - ne ocekujem da cu dobiti odgovor

ovo nisam napisao da bih stao na irinejevu stranu, vec da bih vam pokazao koliko pogresno gadjate. cinite zeki medvedju uslugu time sto osporavate nekome da podnese tuzbu. to takodje poznaje inkvizicija

onako kako cemo mu pomoci je da se o ovome pise, govori ali ne na ovaj nacin na koji vi to cinite. meni bi bilo mnogo interesantnije da na primer kazete ko zastupa irineja. ne zato sto imam nesto protiv da ga bilo ko zastupa, nego zbog slucaja pahomije..... to je na primer mesto gde treba ``gadjati``. naravno zbog toga da ne bi doslo do pritisaka na sud, ali ne ocekujem da ce se neko baviti time. iz prostog razloga zato sto bi to bilo normalno.

najgore mi je sto me ovakvi tekstovi teraju da se stavim na stranu onih protiv kojih se borim. tesko je boriti se za principe, lako je za interese, strankie, politike....
dragan7557 dragan7557 18:58 02.09.2007

Re: drago

drugo otkud vam ideja da treba da sudi sud u beogradu gde je sedista BK televizije. evo meni se bas svidja da to bude neki grad gde BK ima repetitor ili grad gde je BK najgledanij


NOVE PRAVOSLAVNE INDULGENCIJE NA TRŽIŠTU

"Zločin" počinjen u Bgd. U Novom Sadu Velikodostojnik Irinej (ne znam mu pravo ime) je uticajna javna ličnost i samim tim nije garantovana nepristrasnost suda.

Delo spada u imaterijalni prekršaj ili prestup za koji (ako se dokaže) može biti odredjena imaterijalna satisfakcija i nijedna druga. U svim drugim slučajevima u normalnom svetu kod materijalne naknade ova bi morala da bude
oporezovana kao ekstra dohodak rečenog Irineja te bi na isti morao da plati porez jer bi tokom jedne godine prihodovao po ovom osnovu 1.000,000 dinara (pored ostalih tezgi u zemlji i inostranstvu kojima tužilac obiluje).

U Srbiji postoji medijacija te nesporazume ove vrste treba tamo rešavati.

Vreme UVREDA je kao i vreme dvoboja prošlost i arhaizam a uzimajući u obzir društveni status tužioca kao javne ličnosti
smatram da isti treba da nauči da se ne vredja na sve i svašta. Iz literature je vidljivo da mnoge javne izjave i postupci tužioca kojekuda, izazivaju zgražavanje javnog mnjenja pa,se isti zbog svog Velikodostojanstvenog položaja baš i ne uzbudjuje čitaj ne haje kad on vredja druge. Ako čast ovog velikodostojnika košta din. 1.000.000 kolika je cena nacionalne časti ili ugleda??

A od uvrede ne treba praviti dramu već sportski prihvatiti da svako ima pravo da iznosi svoj stav ili po vašem mišljenju vredjaoca treba odmah izazvati na dvoboj do smrti.
Biv.ministar Lalović je sve radnike nazvao lenštinama pa,nikom ništa????? Ili Velikodostojnici imaju radi imuniteta pravo da vredjaju koga stignu i kad hoće a,kad sami budu "uvredjeni" milionče ,pa,opet vredjaj.

Po ovoj logici stvari ako je tuženi jednom osuđen za uvredu ovog tipa a,sudska praksa ovu glupost prihvati svak ko ima 1.000.000 i hoće mu se može pošto predhodno uplati 1.000.000 din. odmah ili kad mu to padne na pamet vređati ovog duhovnika,do mile volje.Po istom metodu apsurda onaj ko hoće da vređa i unapred to plati može dobiti čak i popust.

Prodaja INDULGENCIJA (oproštaj greha=cena, uvrede=greh) što je u osnovi ovog slučaja je bio specijalitet Rimo-Katoličke crkve a sada izgleda se isto u drugom pakovanju protura i u Srbiji nekoliko vekova kasnije.

PLATI GREHE = UVREDE I, BIĆE OPROŠTENO !!!! Moralno nema šta,sve ima svoju cenu ali ako svi episkopi počnu prodavati INDULGENCIJE ponuda će oboriti cenu (pokazala praksa) . Niži sveštenički kadar se može vređati po nižoj ceni. Izgleda da je ustaljena praksa u Srbiji da se jebe Bog ipak najjevtinija.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:13 02.09.2007

Re: drago

medjtim, mi znamo i za drugacije slucajeve. primer su na primer optuzeni za ratne zlocine. oni nazivaju onaj sud koji treba da im sudi krvinicki haski sud. isto onako kako i vi nazivate novosadski sud, jel` treba da pusti krv!


Ti znaš Niksone, ali mudro to prećutkuješ, da je taj sud prozvao i zakazao tamo vanredni upravni nadzor baš ovih dana, ministar pravde Dušan Petrović. Razlog je oslobađajuća presuda za igumana Ilariona.
No, zaš šta je meni zanimljivo. Kad god dođemo do priče o nekom krupnom, golim okom viđenom procesu, ti se odjednom počneš hvatati za neke potpuno nebitne stvari i neka opšta mesta.
Evo, mene zanima vidiš li ti klerikalizaciju društva i šta o tome misliš?
nikson nikson 20:06 02.09.2007

dragane

sve odreda sto ste napisali nema nikakve veze sa realnoscu, niti sa bilo cim. evo par besmislica:

Zločin" počinjen u Bgd. U Novom Sadu Velikodostojnik Irinej (ne znam mu pravo ime) je uticajna javna ličnost i samim tim nije garantovana nepristrasnost suda


nepristrasnost suda se garantuje podelom vlasti i zakonom. uostalom ko bi izmestio mesto gde ce se suditi? ako bi to mogao neko po svojoj volji da uradi, to onda znaci sasvim suprotno- da sud nije nezavisan i samim tim nepristrasan. a to da je vladika uticajan pa da treba izmestiti sudjenje ne treba ni komentarisati

Vreme UVREDA je kao i vreme dvoboja prošlost i arhaizam


jel to znaci da ja za vas svaki put mogu reci da ste na primer ubica, glupi, da licite na slona??? naravno ovim ne zelim da vas uvredim vec samo vam navodim primer kako bi to bilo da je vreme uvreda proslost. uostalom vi ovime vec sugerisete da je zeka uvredio ilariona, ne samo pre sudjenja, vec i pre bilo kakvog snimka emisije i cele tuzbe koju ne mozemo da vidimo....

A od uvrede ne treba praviti dramu već sportski prihvatiti da svako ima pravo da iznosi svoj stav ili po vašem mišljenju vredjaoca treba odmah izazvati na dvoboj do smrti.


iznosenje stava moze da bude i bez vredjanja. sud postoji bas zato da ne bi bilo dvoboja, jer bez suda nam ne preostaje nista drugo nego dvoboj

Po ovoj logici stvari ako je tuženi jednom osuđen za uvredu ovog tipa a,sudska praksa ovu glupost prihvati svak ko ima 1.000.000 i hoće mu se može pošto predhodno uplati 1.000.000 din. odmah ili kad mu to padne na pamet vređati ovog duhovnika,do mile volje.Po istom metodu apsurda onaj ko hoće da vređa i unapred to plati može dobiti čak i popust.


sudska praksa ne mora ovo da prihvati. prvo, nema sta da prihvati jer presuda nije ni doneta, a i da je doneta uopste ne obavezuje sud da u sledecem slucaju tako isto presudi. drugo sud pri odmeravanju odstete moze nekad da vodi racuna o tome kolika je imovina osudjenog, tako da to je ova teza sa placanjem unapred i vredjanjem smesna (metod apsurda ).

Prodaja INDULGENCIJA (oproštaj greha=cena, uvrede=greh) što je u osnovi ovog slučaja je bio specijalitet Rimo-Katoličke crkve a sada izgleda se isto u drugom pakovanju protura i u Srbiji nekoliko vekova kasnije.


u skladu sa prethodnom netacnom tvrdnjom ovo je netacan zakljucak
nikson nikson 20:08 02.09.2007

Re: dragane

greska, irineja
nikson nikson 20:25 02.09.2007

Re: drago

ja ne vidim da su drustvo i drzava u potpunosti klerikalizovani. vidim nastojanja kod mnogih da to ucine. ono sto pokusava i sto radi irinej je za mene neprihvatljivo. najbolji primer je rasturanje onog karavana. ne radi se o tome da li je irinej mogao da zove policiju zbog uznemiravanja - naravno da jeste. radi se o tome da je policija bukvalno postupila po njegovom nalogu, toliko dobro i efikasno da to zapanjuje normalnog coveka koji ne moze ocekivati istu reakciju za neke druge stvari. eto to je primer gde ja vidim klerikalizaciju. sustina je u tome da policija postupa vrlo revnosno na poziv svestenika, sto znaci da je on iznad ostalih gradjana.

sto se tice ideje da je srpska drzava od boga, to je za mene besmisleno. nemam nista protiv da to izjavi neki pop, ali imam protiv da se politicari time zanose, a pogotovo da drzavu tako i tretiraju.

a sto se tice ilariona tu su stvari ciste, on je trebao da bude osudjen, ali za mene je to prvo problem sudstva, pa tek onda javnosti. kod nas su ljudi pomalo inertni, a takodje kako ti kazes drago, i umorni od desavanja, tako da oni koji su na vlasti treba da budu malo vise aktivni u nadziranju sudova, nego njihove kolege u drugim drzavama. a posebno zbog toga sto kod nas moze da bude dobrih sudija, druga bi situacija bila da nemamo kadrova ili da nemamo uslova. imamo samo treba zapeti
dragan7557 dragan7557 00:40 03.09.2007

Re: dragane

sve odreda sto ste napisali nema nikakve veze sa realnoscu, niti sa bilo cim. evo par besmislica:


"Vaša Realnost" je da ste vi postavili 5 puta quote što je za tri "besmislice" više nego što je PAR = 2 i slovima dva.
Ako niste sigurni nemojte tvrditi bar ne u brojanju prirodnih brojeva.

nepristrasnost suda se garantuje podelom vlasti i zakonom. uostalom ko bi izmestio mesto gde ce se


Po privatnim tužbama tužilac u explot-u=exploit odredjuje svoj domicil po predmetu u explot . Uobičajeno je to u EU
(stara EU ) adresa sudskog izvršitelj ili pravni zastupnik tužioca,a sve u sklopu slobode pravnog izbora tužioca.Pogledajte pravnu praksu EU stoji na web-u,Vi pričate o izmeštanju suda što je potpuno irelevantno u odnosu na sudsku proceduru kod predmeta "uvrede"= insult =beleidigung = belediging etc.Ono što vi pišete nije besmislica već neznanje na kome ne zameram.


Nepristrasnost suda se ne garantuje zakonom jer je isti mrtvo slovo na papiri već kako ste dobro primetili podelom vlasti na zakonodavnu,sudsku i izvršnu,te ako neka od tri vlasti zakaže zakon je kao što rekoh.Ovo je tema koju ja nisam ni spomenuo,U sudskoj praksi sudija ili veće moze da se oglasi nenadležnim.Vi bi čak prema tekstu koji ste napisali izmestili i mesto gde će se suditi što je fizički poprilično teško ako ne i nemoguće uraditi.Od dva izmeštanja koje u tekstu spominjete izmeštanje mesta suđenja i samog sudjenja ovo drugo jeste izvodljivo ali se retko praktikuje.

el to znaci da ja za vas svaki put mogu reci da ste na primer ubica, glupi, da licite na slona??? naravno ovim ne zelim da vas uvredim vec samo vam navodim primer kako bi to bilo da je vreme uvreda proslost. uostalom vi ovime vec sugerisete da je zeka uvredio ilariona, ne samo pre sudjenja, vec i pre bilo kakvog snimka emisije i cele tuzbe koju ne mozemo da vidimo....

Što se mene tiče možete me nazvati kako hoćete ali ne i ubica jer je to optužba a ne uvreda a ista se "goni" poslužbenoj dužnosti.Pre neki dan u Politici neki pametnjaković nazva radnike ZZO Kr. bumbarima i bubojedima (!?).
Citiranom rečenicom:'vreme uvreda je kao i vreme dvoboja prošlost i arhaizam' gde ste vi u vašoj realnosti, pronašli u ovoj rečenici=konstataciji, sugestiju o uvredi i ko je koga uvredio ostaje "realno rečeno" vrlo interesantno a čak i seoski ćata kao branioc bi vas optužio za insinuaciju.I sve to pre suđenja,pišete vi.

quote]iznosenje stava moze da bude i bez vredjanja. sud postoji bas zato da ne bi bilo dvoboja, jer bez suda nam ne preostaje nista drugo nego dvoboj.

Konstatujući gornje vi implicirate sledeće: pošto sudstvo u Srbiji prema pisanju štampe ne funkcioniše (uvreda sudstva) Srbima ne ostaje ništa drugo do oružje pa na dvoboj i kom opanci,kom obojci.Preporučujem da pogledate elektronski generator uvreda na web-u i po želji odaberete sijaset uvreda rečenog sudstva.
Savetujem vam da pogledate na web-u šta je uvreda ali ne i u anglosaksonskom pravu jer isto nije u primeni u kontinetalnoj Evropi.Potom se zamislite i pogledajte etimologiju reči uvreda pa sve to stavite u vezu sa
VERBALNIM DELIKTOM odakle su se ovi arhaizmi izvedeni uvreda se smatra verbalnim deliktom usmerenim ka pojedincu ili nekom drugooj ljudskoj skupini.Ovo je prosta uvreda astvari ne mogu biti predmet vredjanja.

Postoji pravni pojam proste uvrede o kojoj je ovde reč i ona se procesuira u EU po privatnoj tužbi I NIKADA I NIGDE NIJE KRIVIČNO DELO.Daleko bi me odvelo da sada ovde pišem o terminologiji i etimologiji pravne terminologije i različitosti pravnih sistema u EU i Srbiji.

sudska praksa ne mora ovo da prihvati. prvo, nema sta da prihvati jer presuda nije ni doneta, a i da je doneta uopste ne obavezuje sud da u sledecem slucaju tako isto presudi. drugo sud pri odmeravanju odstete moze nekad da vodi racuna o tome kolika je imovina osudjenog, tako da to je ova teza sa placanjem unapred i vredjanjem smesna (metod apsurda ).

Vidi se da niste upoznati sa sudskom praksom u EU državama:U najvećem broju sistema sudska praksa (presude) su obavezujuće ako se radi o istim ili skoro sličnim predmetima sudskih presuda.U svim drugim slučajevima ako bi se sudovima dozvolila proizvoljnost u donošenju sankcije te bi za ista dela sudija sudio otprilike prema imovinskom stanju(?!) što bi izazvalo pravnu nejednakost a sudije korumpiralo Ovde se vidi da vi ne shvatate da je explot.( širi i pravno adekvatniji pravni termin) tužbe osnovni deo suđenja i uslov da bi do sudjenja došlo (princip causalitet-a) a presuda samo posledica istog.Donete presude čine osnovni deo pravne nadgradnje sistema.Zakoni koje zakonodavno telo donosi su samo potvrda uzansi ili običaja u društvu i uvek su a posteriori (u teoriji).

Teza sa plaćanjem unapred je PRAKSA A NE TEZA jer se primenjuje u zakonodavstvu celog sveta naročito u primeni ugovora o osiguranju i predplatama pogledajte svoje ugovore u domaćinstvu,prava i obaveze.

Zaključak 'netačan' kako ga vi kvalifikujete u skladu sa prethodnom tvrdnjom mi nije jasan jer ako mislite na navod=quote ne vidim šta je netačno budite precizniji.

Tužba koja nije cela objavljena jeste veliki hendikep, ali sama činjenica da je deo pravnog procesa završen
tužba je predata sudu i sud je pozvao osumnjičenog odnosno prihvatio tužbu pokazuje da i sud stoji na stanovištu postojanja pravnog osnova za tužbu.Koji su pravnim osnovima rukovodio sud nije mi poznato ali da
je tažena suma eksorbitantno velika, je činjenica, koju je sud prilikom prihvatanja tužbe trebao da proceni i u skladu sa preteranim odštetnim zahtevom odbaci tužbu kao neosnovanu.Da stvar bude zanimljivija u normalnim državama bi sam advokat tužioca trebao da upozori na preteranost i upozori na red,čitaj pohlepu, i odbije predmet odnosno apetit tužioca svede na zdravo razumnu meru.Za kraj preporučujem vam da pogledate
Svaki normalan sudija po vidjenju odštetne sume tužbu trebao da odbaci kao neosnovanu.Verovatno i u USA koja je poznata kada su su idiotski zahtevi za odštetom u pitanju ova tužba bi izazvala razmišljanje kod sudije o prihvatanju tužbe i daljem procesuiranju.Sudovi nisu komercijalne prčije već društvena potreba
I na kraju deo procesa koji se zove suđenje je samo deo pravnog procesa iskazivanja pravde i predstavlja završnu formalnost i ništa više ili manje.
www.sonic.ne/maledicta/ ili kucajte samo maledicta press.
Aniram Aniram 18:01 02.09.2007

da ne zaboravimo

Drago, ovde nedostaje Vaše komentar sa Zekinog bloga:
[url=http://blog.b92.net/text/743/Irinej%20strikes%20again/#k47109]Mislim da bi ovo mogla biti dobra prilika da taj dan blogerska zajednica pokaže solidarnost i dođe na suđenje. Da budemo tamo jedno pola sata pre zakazane rasprave i pokažemo šta mislimo o ovakom suđenju i slobodi misli i izražavanja misli...
Evo, ja se javljam da ću doći....[/url]


Koliko god smo umorni ne smemo da budemo umorni! U koliko sati je suđenje. 9. septembra ?
adam weisphaut adam weisphaut 18:10 02.09.2007

Re: da ne zaboravimo

Eh Aniram, ako budes tamo znaj da imate podrsku i onih koji su malo dalje pa ne mogu da dodju.
Aniram Aniram 19:45 02.09.2007

Re: da ne zaboravimo

biću obavezno, podrška se podrazumeva!
ps.sad i ja vidim da je nedelja
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:02 02.09.2007

Niksone...

Ili si strašno naivan ili strašno licemeran...Trećega nema...
nikson nikson 18:07 02.09.2007

Re: Niksone...

nisam licemeran ni naivan nego necu da napadam irineja sto nekog tuzi, nego kako misli da dobije tuzbu. o tome nije bilo ni reci! a znate ko zastupa pahomija i kakav se tu pritisak pravi, a niko nista. ma...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:23 02.09.2007

Re: Niksone...

nikson
nisam licemeran ni naivan nego necu da napadam irineja sto nekog tuzi, nego kako misli da dobije tuzbu. o tome nije bilo ni reci! a znate ko zastupa pahomija i kakav se tu pritisak pravi, a niko nista. ma...

Ne zamenjuj teze...i u čemu se razlikuje slučaj Pahomije od slučaja Irineja ili Ilariona...Hajde, vrli pravniče, kakav je to sistem u kome vladika pozove policiju a ona na njegovo traženje prekine pozorišnu predstavu...kakvu vaninstitucionalnu moć mora imati takva persona. Kako se zove takav oblik vladavine u kome sveštenstvo ne odgovara za krivična dela i po vlastitom kriterijumu određuje koja predstava može biti do kraja odigrana a koju treba policijom sprečiti. O tome se radi a ne o tome ko će protiv koga napisati tužbu..
Zamisli žrtve toga Ilariona koga sudi isti sud koji treba suditi Zeku...kažu, jeste kriv, ali šta da radimo, zastarilo...
Slučajno zastarilo...
Uvek braniš ono što je naopako...
nikson nikson 20:30 02.09.2007

Re: Niksone...

ne zamenjujem teze nego upucujem na to da pahomija brane rodjaci onih koji su na vlasti, pa zato pitam ko to sada zastupa irineja!!!???

drago ja se slazem sa tobom, ali bih voleo da pisemo o tome a ne da se zgrazavamo, kao neki ovde, sto je vladika tuzio zeku. pa to nema nikakve veze i sam kazes

a za zrtve ilariona, ako moze, pred medjunarodni sud! ovo sto je petrovic trazio je, cini mi se, kasno
dragan7557 dragan7557 01:13 03.09.2007

Re: Niksone...

nikson
nisam licemeran ni naivan nego necu da napadam irineja sto nekog tuzi, nego kako misli da dobije tuzbu. o tome nije bilo ni reci! a znate ko zastupa pahomija i kakav se tu pritisak pravi, a niko nista. ma...


Tužba se ne dobija već se propisanim načinom upućuje sudu. putem explota ili predloga (zahteva) sudu i sadrži precizne podatke itd.

Vi verovatno mislite kako Veliki dostojanstvenik (nejasno je ko su mali dostojanstvenici) misli da ostvari svoj zahtev
pravnim putem a da ne bude osudjen za INTIMIDACIJU osumnjičenog što mu je ovde očigledna namera pošto je osumnjčeni sada već i OPTUŽEN.Uzgred ko zastupa Pahomija jer iz teksta ispada da ga se treba plašiti.
Da njegovo preosvenštenstvo ima preteran apetit prema novcu čitaj pohlepa, je vidljivo ali mi uloga tajanstvenog moćnika zastupnika nije jasna.Pravila pisanja zaslužuju da imena pišete velikim slovom a Pahomije je ime čak i ako je vrednovanje spomenutog u pitanju ipak važi prvo pravilo.
bosiljkap bosiljkap 21:10 02.09.2007

Kad ćemo imati javnost

Kada "javnost" u Novom Sadu ćuti kada radikali koji su na vlasti tuku glumce (skoro ne zabeleženo u civilizovanom društvu), kada premlate na ulici učesnike performansa uz objašnjenje da su mislili da je gej parada, kada ćute kada im popovi pedofili zlostavljaju decu (i ne bivaju osuđeni!) zašto bi se takva javnost potresala ako Irinej tuži Zeku. Taj naizgled ušuškani, mirni , multikulturni grad, bira za gradonačelnicu radikalku Maju Gojković. To nije najgore. Posle svega što im radi,ona je neverovatno popularna. Prema tome da se ne zavaravamo da će se tamo neka javnost pokrenuti, nego treba preduzeti konkretne akcije. Moj predlog je da sa Zekom odemo na sud (što više to bolje) da vide fašisti da nije sam. Znam ja da nije neka vajda, ali što je mnogo mnogo je.
Veljko B Uzicanin Veljko B Uzicanin 21:12 02.09.2007

Kriticka javnost u Srbiji ?

Ma hajte, molim vas. U Srbiji niko ne sme da napise ni kritiku na neki domaci film, a kamoli da je kompletna javnost kriticki raspolozena. Pa pogledajte sta rade ekoloski teroristi sirom Srbije, a da tzv javnost snom mrtvijem spava, a vi bi ste da neko uopste zamijeti da tamo neki Zeka treba da se sudi za klevetu.
U srpskom kriptostaljinistickom drustvu nema mesta za kritiku, nema mesta za satiru, nema mesta za slobodno misljenje, nema mesta za manjine (bilo kakve), nema mesta za slobodnu stampu, jednom recju nema mesta za slobodu. I zato Zeka neka pazi sta ce sledeci put reci ako bude imao prilike da se pojavi na nekoj tzv televiziji. Nije mu ovo Slobov ili Brozov reizm pa da moze da prica sta hoce.
Nietzsches Aprentice Nietzsches Aprentice 21:45 02.09.2007

...

Ne treba se zanositi, tacno, ali alternativa je mnogo gora. Taj 'nepostojeci' prostor za slobodno misljenje mi sami uzimamo za sebe, ne dele ga u Veru (ne znam za Maksi). Samo dok ljudi reaguju, makar malo. Puls nam je oslabio ali ga i dalje ima... Cemu ovaj zivot u suprotnom?
anabras anabras 23:02 02.09.2007

dokle

Zekina prica mi je obelezila dan; moj organizam i nakon svega sto nam se desava ne moze da pojmi sve te bljuvotine. I o kakvoj politickoj korektnosti se kod nas prica, daleko smo mi od toga. U nasoj zemlji se ne postuju osnovna ljudska prava- sloboda govora. Crkva- bic bozji.agh,grrr, uf, koja stiti pedofile, plackase, prevarante, ratne zlocince, daje blagoslov masovnom ubijanju, a tuzi za iskazanu rec.

Mi smo svesni, dobar deo ljudi koji ce ovo procitati jesu svesni i besni, a oni koji spavaju ne zele i nece se nikad probuditi. I sta nam preostaje, nova revolucija? Mozda, nas narod voli kad se neko dere i vreme je za neku akciju, da se malo razdrmamo., prosetamo. Kod nas se vlast ne menja elegantno glasanjem, sto kad moze nasilno i zanimljivije je. Pa ....ajmo, ja ne znam sta nam drugo preostaje. Sve je receno, sve je napisano.

akai akai 23:50 02.09.2007

samo da dodam

Jos da spisku pridodam jednu stvar - ne znam tacno kada, ali dosta davno - pre par godina, je isti taj drug Irinej izbacio Zmajeve decje igre sa mesta gde su se do tada odigravale - kod spomenika cika Jovi Zmaju zato sto mu je "decja graja remetila dusevni mir & harmoniju".

Zeka dobro uocava probleme ali mu fali jedna sitnica - nije vernik kao drug Mirko Djordjevic koji je mnogo potkovaniji u tematici i SPC-e i ostalih verskih zajednica. (Zeko, izvini:))

Ako bih krenuo o Irineju nemam bas mnogo sta da kazem a da se ne ponovim u onom sto sam vec rekao o Jelenku. Sve je to ista gamad, koja se toliko osilila da su postali Tumaci vere, usudio bih se da kazem da kao sto smo nekada imali neki "light" socijalizam, sada imamo "light" talibanizam koji preti da preraste u otvoreni talibanizam.
A u stvari, SPC je unutar sebe jako nemocna i krhka, nit sam vernik, nit idem u crkvu ali ozbiljno sumnjam da se dobar deo popova (izvinjavam se sto ne znam cinove kod njih) stidi i ne slaze s par pojedinaca koji "kolo vode", ali to mu dodje isto kao kad kazem da nismo svi bili za Slobu, nismo ni za Kostunicu, niti za ovakvog Tadica, ali oni vladaju.

Crkvu (sve verske zajednice) drzava mora privuci drzavi. Za pocetak, po meni to znaci: Jesi li ti pop? Jesi. Jel uzimas pare za svadbe, sahrane, krstenja...? Uzimas. E pa onda lepo moras da imas i fiskalnu kasicu i da placas porez. Jel skupljas novce tako sto na svakom zgodnom mestu ima kutijica za ubaciti prilog? Skupljas. Ok, to mu dodje kao baksis konobaru preko racuna - otvori poseban ziro racun pa uplacuj "dnevni pazar zvani baksis" na isti, pa na kraj meseca plati 63 ili vec koliko procenata poreza na primanja a ostatak zadrzi. Jel vam vracena imovina? Koliko - toliko jeste. Placate li porez na imovinu?....

Jel Mirko, Slavko, Jelenko... platio porez drzavi? Nije - naplati kaznu odgovornom licu, preduzecu (crkvi) i pojedincu koji izbegava da plati porez. Jeste platio porez drzavi? Ok, radite i dalje do sledece terenske kontrole ovlastenih sluzbenika.

Isto tako, unapred se izvinjavam posto bas ne poznajem obicaje, da li si ti gradjanin ove drzave Mirko Bulovic ili se lazno predstavljas kao Irinej, sta ti pise u licnoj karti. Da li si ti van drzave kad si Irinej pa mozes da radis-pricas sta hoces a kad treba onda si Mirko Bulovic pa priznajes drzavu i mozes da tuzis Zeku? Da li je Zeka uvredio gradjanina M.B. ili vladiku Irineja? Ako je uvredio gradjanina M.B. - raspravte to u gadjanskoj parnici na sudu, ako je uvredio nepostojeceg vladiku Irineja (ako mu I.B. ne pise u licnoj karti) onda parnice nema posto nema ni tuzioca. Il ce Zeka u paklu goreti:)) ali mu u tom slucaju ovozemaljski sud nije nadlezan.
gorangm gorangm 00:00 03.09.2007

Nase JA

Slovo o umu
(SVETI SAVA)

Naš um da bude
na nebesima u gledanju,
na krasotama rajskim,
u stanovima večnim,
na anđeoskim zborovima,
u životu onde...

Kakvo li će tu biti zborište
od mnoštva ljudi
od Adama do svršetka!...

Radi toga nam,
draga braćo moja,
treba tugovati
i zamišljati se u ovom životu
kao oni koji su izvan sveta,
kao oni koji imaju život
na nebesima.

Nasa vera, nase pravoslavlje, ovo je njegova himna. To je nas zivot, odvratiti nam pogled od zivota, od traganja za istinom, jedina istina za nas mora biti pravoslavlje, jer ono je biznis za nase vrle svecenike, a i mi kao narod kao da najvise postojimo radi naseg svestenstva i nasih desnicara, nekakvih "zaveta" itd. Zbilja, ima li pravoslavne "zemlje" a da u njoj nije pobedio socijalizam. I da li je moguc civilizacijski napredak u bilo kojoj pravoslavnoj zemlji, u okviru kapitalistickog sistema? Hocu da iznesem hipotezu da je socijalizam za pravoslavlje u datom trenutku bio napredan. Da li je moguce uspostaviti indivuduum, slobodan individuum u ovoj nasoj zemlji, u nasoj bedi. Koren svih problema koje je Srbija imala od svojih pocetaka, od pocetka devetnaestog veka, po meni je u tome, da se nije mogao uspostaviti individuum u ovoj zemlji. A kazu da je bilo prilika, mislim da je Latinka Perovic pisala knjigu na temu ovoga, kako se Srbija uvek u kriticnim trenucima opredeljivala za nacionalizam u trenucima kada je mogla da bira izmedju napretka i nacionalizma. STRAH OD LETENJA, reklo bi se. Dalje, gde tragati za sobom u jednoj takvoj sredini, je li moguce naci sebe u tom smislu, citao sam naprimer i neke ruske monahe, drasticna je razlika izmedju njih i srpskih monaha, Rusi su vise okrenuti sebi, individuumu, Srbi ko Srbi kao alkoholicari uvek kazu MI, umesto JA. I kada je premijer i predsednik ne zeli da primi odgovornost na sebe nego govori MI, kao naprimer Kostunica, pa i Milosevic. Gde sam tu JA? Postoji li tu mogucnost zasnivanja JA? Tezak je i besmislen zivot a verovatno i nemoguc zivot JA u zemlji i sredini kao sto je Srbija. I ja licno ne mislim da je JA, dovoljno jako covekovo JA u Srbiji ikada postojalo i da nece ni postojati, JA trazi prostor veliki kao kosmos, i veci, a toga nema u zemlji, nebeskog naroda, koji u mislima nagnat pravoslavljem ne sme da se bavi samim sobom i da sebe uzdize i usavrsava, vec samo onostranim pitanjima jer je to u interesu pravoslavnog svestenstva. Bezumno je ponasanje srpskih svestenika pa i nekih velikodostojnika crkvenih, zaista, govor na sahrani Zorana Djindjica, sva ta mrznja prema svetu koja se instruira citavom narodu, slobodno mogu reci da je pravoslavlje vera nekrofilna, autisticna, destruktivna, bar u srpskom slucaju. Uvek slabi da ucinimo ono sto dati trenutak od nas zahteva, uvek bez sposobnosti da razumemo same sebe, uvek u senci drugih, uvek se bavimo drugima kada smo u neprilici. Dva miliona ljudi izlazi da pozdravi govor jednog tipa kakav je bio Milosevic, trenutno radikali ne stoje mnogo gore. Kao da nam je na ovom svetu neko zabranio da volimo da stvaramo, vec nam je samo dozvoljeno da mrzimo ovaj svet i da ga preziremo, idemo da otimamo tudje teritorije, vekovima prepadamo Hrvate, Austriju, Vizantiju takoreci u savezu sa Turcima sravnimo sa zemljom. Gledam u cev pistolja i zaista smatram to najvecom slobodom do koje mogu dopreti u srpskom pravoslavlju. Sta da kazem ako ne mogu da kazem, jer sam na zboristima vecnim, pa imaju nekakvi zaveti i sta ja znam.JA sam najveci zavet. JA. Ako JA sebi ne mogu biti najveci zavet cemu onda sve, cemu onda i Bog, ako je pravoslavlje i iznad mene i iznad Boga i iznad svake istine, itd. Ko je taj subjekat koji traga za istinom, i koji je spoznaje. To je JA.

Ne znam sta pravoslavlje ima protiv coveka, protiv ljudskog individuuma, zaista ne znam, no duboki su koreni mrznje pravoslavlja srpskog prema svakom vidu individualizma. U nama vide ovce, stoku, kojima treba objasniti i kako da dise, i kako da voli i kako da misli i kako da se hrani i kako da vodi ljubav, pozitivno vrednuje "skorpione", "jso", sva sreca da nemamo nekog nobelovca ili nekoliko njih, verovatno bi ih njihovi sticenici pobili, kao sto prebijaju homoseksualce, budiste i slicno, jer bi u njima probudili strah, strah od slobode.. jer pravoslavlje ne voli da srbi budu slobodni ljudi vec njegovi robovi. slobodnomislecih ljudi dok je pravoslavlja tesko cemo imati, jer pravoslavlje nije tu da nas uputi u pravu veru vec u sebe. A to je zatvoren pojam, nedohvatljiv pojam dokuciv samo "Prosvetljenim", mislim onima koji su u mislima na nekom drugom svetu, svetu svojih licnih interesa.

Sta je to javnost? Ko je sacinjava. Sacinjavaju je nezavisni JA. Takvih nikada nije ovde bilo, niti je moguce da ih bude. Jer nasa vera to ne dopusta. Ona hoce raba svojega, "raba Bozijega", da ga instruira kako hoce. Ona nece slobodnog misleceg coveka, jer on hoce da menja sebe i da menja svet, i da vlada svetom kao slika Boga. O kakav strah za nekrofilne svetosavce, za koje je najveca radost kada otkriju nove mosti za celivanje. "Svetinja",a kada se rodi novi covek to nije svetinja ni izbliza tako velika za dusu svestenika pravoslavnog kao mosti, jer mosti su svete a covek nije. Pa sta da se prica o veri u kojoj covek nije najveca vrednost.

Sta raditi i kako stvoriti javnost, u jednoj takvoj sredini. Ja nisam nedobronameran, kada pisem sve ovo. ja Srbin, kao pravoslavac ja sam coveki srednjeg veka i nemam JA.

I kada citamo istoriju ili je ucimo, mi je intenzivno dozivljavamo, siguran sam da nije mali broj onih koji su u rat u Hrvatsku isli da bi se svetili Hrvatima, posto su citali o Jasenovcu ili su u skoli ucili o tome, i slicno tome. Logicno je po meni da se vecina nacionalnih zajednica izdvoji iz drzave u kojoj zive takvi ljudi. Nas nivo na lestvici psihologije uglavnom je nedorastao, uvek trazimo lik oca. Kao Sloba, koji preti neprijatelju, koji hoce da nas zastiti, kao Kostunica, koji sa osmehom na licu sa kalasnjikovom na nedrima pozira pred granicama srpskim. Da covek pozeli da upita sve te idiote koji gospodare umovima gradjana Srbije da li oni misle i da su ti Nemanjici i ti Lazarevici i ostali bili toliko glupi da bi oni i danas od njih trazili da se ponasaju onako kako se ponasaju primereno trinaestom veku, a ne dvadeset prvom veku. Strasno. Ovo je zemlja bez trunke poezije. Kada pocne da se peva o smrti, kada se pevaju cetnicke pesme, ili peva neka heroina, mashe se oruzjem oshtre se nozevi, valjda je to prenatalni dozivljaj, vaskolikog srpskog patriotskog pucanstva. Zbilja ne moze se nista vise reci nego da je Josip Broz Tito doneo vise dobra Srbiji nego bilo koji drugi vladar srpski. Samo je on u citavoj srpskoj istoriji uspeo da koliko toliko uspeo da obuzda pravoslavlje i stvori prostor za slobodu ljudskog individuuma. I sta da se radi. Sve je to tako kako jeste, ali mi nemamo nacijiu, nemamo gradjanstvo, nemamo slobodnog individuuma nemamo ni javnost. A granice naseg trpljenja su beskrajne.

Andric je imao interpretaciju da je mozda bolje da smo kao narod nestali nego sto smo zahvaljujuci jednoj iskrivljenoj veri, nastaloj u doba Turaka, opstali i tako osudili sebe da zauvek budemo iskrivljeni karakteri. Nezamislivo losi ljudi, imate jednu knjigu priredjenu od Petra Dzadzica, "O balkanskim psiholoskim tipovima" od Jovana Cvijica i Ive Andrica, gde su ekscerpti iz dela dvojice autora na temu psiholoskih tipova sa Balkana.

Ja sam malo vise akcenat bacio na pravoslavlje, a pre svega na srpsko pravoslavlje u ovom komentaru, jer ga zaista tako vidim a moze se to osetiti i u nastupu svakog Srbina pravoslavca bilo gde u javnosti, taj duh podanistva, apriornog samonegiranja, prezira prema ovom svetu posebno ako se svet ili neko drugi ne slaze sa njegovim svetonazorima odnosno sa svetonazorima "oca". I tako svi mi vise manje zivimo u svetlu ili u mraku u kom su ziveli savremenici svetog Save i njegove domorodacke porodice koji su sebe same proglasili za naslednike Adama, negirajuci na taj nacin cak i jevrejski narod, pa gde nam je taj nas Mesija. Da mozda mi ne cekamo Mesiju, ja zaista ne vidim nijedan drugi razlog zasto bi jedna ovakva tortura kakvo je ovo nase pravoslavlje, koje nam ne dopusta ni da mislimo postoji. Ili mozda neku drugu pojavu. Nesto vazno, neki dogadjaji koji treba da se dese na nebu, i neki trenutak kada svi prestanu da se nadaju i da veruju, sina Covecijeg ili tako nesto.

Cemu toliko negiranje coveka, njegove licnosti, zar smo svi mi neprijatelji pravoslavlja, a pogotovo ako je ono sto pravoslavlje propagira istina ne bi trebalo da nam toliko odvlaci pogled od ovoga sveta, jer hocemo da zivimo i sa drugima, da volimo, da stvaramo, ne trebaju nam teritorije ukoliko nemamo novca da nesto tako kupimo. Za sebe i svoje bliznje. Na sceni je ovako cista feudalizacija Srbije. Svaki srpski velmoza ili "biznismen" ima svoju ekipu i oni cine "javnost", tipa kadija te tuzi, kadija ti sudi. To je to. Nekultura. Nespremnost da se uzdizemo na indiviudalnom planu. Vidite u Slovackoj kada se pomene mogucnost korupcije ministar podnosi ostavku u Japanu ministar zbog optuzbe izvrsi samoubistvo a u Srbiji. Kune se u Svetog Savu i dobije oprostaj za zlocine u ratu, za zlocine u miru, i za pljacku u miru i mirna Backa, neko od njegovih bliznjih se obogati, i super eto tako funkcionise moral u Srbiji. A sta se desava sa ljudskim JA sta se desava sa genijem u Srbiji, gde je to sto je najvrednije u nama? Pa eto kada se pojavi neko sa pojacanom samosvescu neko ponosan, gord, neko ko nece lako da posustane uporan je u traganju za istinom, eto takav neko po pravilu je meta tipa linca. Takve medju prvima salju u ratove da izginu, takve maltretiraju preko mere jer oni su "skartovi", ne zele da sluze vojsku, medju njima je mozda i veci procenat homoseksualaca, njih tuku, prebijaju, a zanimljv je mislim taj odnos. Po pravilu su ti ljudi daleko senzibilniji od drugih i veoma cesto su predmet ponizavanja, vredjanja jedne ovakve sredine. Gde zive cvrste muskarcine, mocni momci neki, spremni da idu i da krvare za svoju domovinu, mislim da drugima po mogucstvu ni krivima ni duznima pustaju krv. I da ispunjavaju zavete svojih svetih Otaca. Ne znam, cini mi se kosovski, svetosavski i srednji sistem, tako bese, tri zaveta. Pa eto zanimljiv je i odnos te vaskolike Srbadije prema ovom sajtu, nisu retki njihovi komentari na ovom sajtu, s druge strane ja nisam video nijedan "gradjanski komentar", na sajtu dverisrpske ili vidovdan gde se sire ideje vaskolike srpske i so on. Zanimljivo je zaista i kolicina uvreda. Ne znam otkud takvim ideja da vole ovu zemlju, ako je vole trebali bi se drzati nekog nivoa. Trebalo bi medju zivima da traze ljude kakav je bio sveti Sava, a verovatno i veci ljudi od njega, ja ne sumnjam da medju nama ima veliki ljudi velikih JA. Ali dok nam se bude poricalo to pravo da budemo JA, i da budemo svoji. da svako od nas pojedinacno ima pravo na svoju veru bas kao i sto srpska pravoslavna crkva ima pravo na svoju veru necu se sloziti s njima. I ako se treba upisati naziv Srpska pravoslavna crkva u Ustav Srbije trebalo bi da upisemo i imena svih nas pojedinacno u Ustav vaskoliki Srpski kojim je zagarantovano da je Kosovo srpsko, i sta ja znam. Trebalo bi i nama pojedinacno svakom zagarantovati da pripadamo sebi.

Mocan smo mi narod i ko zna koliko jos gluposti budalastina i primitivizma imamo pred sobom. Ne znam, da li je tako tesko da se to pravoslavlje reformise, pred navalom kapitalizma i indiviudalnih sloboda ustukao je i katolicizam u dobroj meri, mozda je i on poceo da opstaje zahvaljujuci postojanju ovakvih vera kao sto je nasa, koja zaista atakuje na neke fundamentalne principe opstajanja ljudskog roda u poslednjih par stotina godina. Tipicno destruktivisticka pre svega po sam ljudski individuum a zatim i po ostatak sveta. Ima li ista pozitivno u odredjenju Srbije. A i pravoslavlja. Nas ne vole, mi nismo katolici i sta ja znam. Nas reklamira i reziser koji je za neke sitne pare zauzvrat dobio lepo parce zemlje koji takodje ne voli zapad, zapad koji mu je izmislio jebenu kameru i umetnost on ne voli a prica kako je reziser, jos ga hvale na zapadu, jos su oni i mazohisti, vole ga iako znaju da ih on ne voli. Stvarno kreatura ovde svakojakih. Ali bas nikog nisam video da bi mogao reci to sam JA. Ili ovo je moje delo, veliko ili ne. Delo. Moje. Uglavnom kao da svi vuku neki kompleks zapada. Hoce da nas odvuku od njega da budemo pod sankcijama da ne bismo stekli neki realniji uvid o velicini njihovih dela.

Ne znam sta vi mislite, ja sam to primetio jos posle Osme istorijske sednice CK SKS. Da u Srbinu ne postoji samosvest, ne postoji svest, ne postoji ni potreba za licnom slobodom. Srbin je uglavnom srecan kada ode u vojsku, jer tamo ne mora ni o cemu da misli. Uvek se o slobodi govorilo kao o slobodi za "narod" . Do sada ne znam da se ikada govorilo o slobodi za individuum. Za mene je to onda bilo strasno. I vise od toga. Zbilja tesko prihvatam cinjenicu da sam odavde od tada, da sam pripadnik iste zajednice, kao sto su ti pucisti. Tada je zaceta ta ideja populizma ovde. Umesto da se od prvog trenutka poslo u destrukciju postojece svesti, nesto kao LAIBACH u Sloveniji, ovde se novi lik oca usvojio drug Slobodan i njegove slike zauzele su mesto druga Tita u svesti dobrog dela pripadnika ovog naroda. A u Sloveniji se stvara civilno drustvo... A u Srbiju se polako vraca cetnistvo i ideje pojedinaca s kraja sedamnaestog veka koji su sanjali san o velikoj Srbiji.

Ja stvarno ne mogu da razumem toliku dozu odsustva svake volje za individualnom slobodom.

Treba ziveti i treba se cuvati.

Na kojoj ideologiji na kojem pokretu zasnovati nasu svest? Ako se probudimo sta cemo biti. Da li mozemo stvoriti prostor da budemo nesto drugo nego sam taj kler sa rechcom ne- ispred sebe. To je pitanje. Sta se desava ako se probudimo. Da probudimo Velju i njegove cacane da idemo na skuspstinu i sta li vec. To jeste zbilja strasno. Ja tu nisam preveliki optimista. Mada svima nama jeste interes da zivimo u koliko toliko civilizovanoj sredini. I u slobodi. Da nam nije mozda potrebna nova religija. Neki institucionalan nacin da se odbranimo. Da odbranimo svoje individualno pravo na svoje JA. Mozda partija neka, politicka. Ili da molimo Ujedinjene Nacije da nas zastite. Ili Nato. Sud u Strazburgu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:25 03.09.2007

Re: Nase JA

To gorangm
Hvala na inspirativnom postu....
Giacomo Giacomo 00:21 03.09.2007

Nema slobodnog izrazavanja u Srbiji

[
Hteo bih da kažem nekoliko stvari koje ovom progonu slobodnog izražavanja mišljenja daju poseban ton.

Nedavno je (Kragujevacki) sud izrekao kaznu opljackanoj zrtvi za navodnu ''uvredu suda'' u zinosu od 30.000 samo zato sto se kao tuzilac pozalila na duzinu trajanja postupka (7 godina), na zloupotrebu procesnog prava tuzenog i na nacin na koji se sudjenje vodi jer tuzeni upravlja procesom a ne sud (ustvari sve je tako i sredjeno da se zrtva smori i odustane od procesuiranja).
Znaci, da se zrtva ne bi dalje zalila njoj se namece kazna za nepostojecu ''uvredu suda'' koji je takav kakav je uvreda za covecanstvo jer u kristalno jasnom predmetu u kojem ima SVE relevantne materijalne dokaze tuzilacke strane a nema NIJEDNOG dokaza tuzene strane cime je opravdanost tuzbe kristalno jasna, cime se flagrantno krse ljudska prava zrtve kojoj se zatvaraju usta kaznenim merama dok se proces razvlaci skoro citavu deceniju a mogao je biti resen u vrh glave u samo DVA rocista.
Koliko kosta drzavu i gradjane poreznike ovakvo postupanje suda kada sud vodi proces toliko godina tokom kojih odrzava preko dvadeset besplodnih rasprava, prima isto toliko podnesaka zrtve koja ce svoja prava kad-tad ostvariti pred medjunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu gde je isti predmet oberucke prihvacen?

Sto se stanja slobode izrazavanja tice ovaj primer sve govori i stanje nimalo nije naivno. Treba se biti krajnje oprezan kad je u pitanju sloboda izrazavanja u Srbiji !

akai akai 00:43 03.09.2007

Re: Nema slobodnog izrazavanja u Srbiji

Ok, isterace u Strazburu, a da li ce ovi nasi sudovi ikada da se pomire sa cinjenicom da postoji sud u Strazburu?

Koja je konsekvenca ako nas sud odbija (ignorise) da postupi po presudi iz Strazbura?
sentinel26 sentinel26 08:29 03.09.2007

Re: Nema slobodnog izrazavanja u Srbiji

akai
Ok, isterace u Strazburu, a da li ce ovi nasi sudovi ikada da se pomire sa cinjenicom da postoji sud u Strazburu?
Koja je konsekvenca ako nas sud odbija (ignorise) da postupi po presudi iz Strazbura?


Pa približava se i taj trenutak.
Evropa neće prozivati tamo nekog sudiju u Kragujevcu nego Vladu Srbije i Državu Srbiju staviti na neku vrstu stuba srama.
Poslije toga slijede sankcije.

Strazbur će vrlo brzo morati da povećava kapacitete zbog Srbije, pa će oni koji ga finansiraju vrlo brzo reagovati.
Vrlo brzo će i spisak država (srama) koje ne izvršavaju presude Suda iz Strazbura.

U tom sudu se postuju rokovi završavanja predmeta i sastavljen je tako da je ugašena svaka nada za povčlašćenim položajem.

Giacomo Giacomo 08:34 03.09.2007

Re: Nema slobodnog izrazavanja u Srbiji

akai
Ok, isterace u Strazburu, a da li ce ovi nasi sudovi ikada da se pomire sa cinjenicom da postoji sud u Strazburu? Koja je konsekvenca ako nas sud odbija (ignorise) da postupi po presudi iz Strazbura?

Po presudi iz Strazbura ne postupa sud u Srbiji vec drzava. Drzava je ta koja po presudama iz Strazbura snosi sve troskove (odnosno njeni poreznici) pa ako drzava ne postupi po presudi onda je to vrhunac bezobrazluka.
akai akai 20:31 03.09.2007

Re: Nema slobodnog izrazavanja u Srbiji

A sta se na kraju desilo sa Zeljkom Bodrozicem iz Kikinde? Neko vreme je to bilo dosta aktuelno pa se zacutalo u medijima.
Giacomo Giacomo 23:10 03.09.2007

Re: Nema slobodnog izrazavanja u Srbiji

akai
A sta se na kraju desilo sa Zeljkom Bodrozicem iz Kikinde? Neko vreme je to bilo dosta aktuelno pa se zacutalo u medijima.

To ni meni nije poznato, mozda neko drugi zna?
zarkov zarkov 02:37 04.09.2007

da imamo javnost

imali bi i pravu drzavu a ne ovaj lopovski rezervat kome se ni granice ne znaju. Nisu ovde problem politicari nego javnost kojoj takvi politicari predstavljaju elitu i vode drzavu.

Ako se ne osvestimo veoma brzo i ovakve stvari poput ovog žalosnog suđenja koje čeka Zeku 9. septembra ne nazovemo pravim imenom, biće uskoro stvari grđih nego li je ovo suđenje....


Krajnji rok za osvescenje je prosao 95. odmah posle Dejtona, sad je lepse biti u nesvesti.
akai akai 07:37 04.09.2007

Re: da imamo javnost

Slazem se u potpunosti
Unfuckable Unfuckable 08:09 04.09.2007

Zanima me, Drago

zašto su obrisani postovi Bojana Zdravića, ako možete da mi objasnite ?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:24 04.09.2007

Re: Zanima me, Drago

Unfuckable
zašto su obrisani postovi Bojana Zdravića, ako možete da mi objasnite ?

Ja postove Bojana Zdravića nisam brisao i koliko znam on na mom post nije ni učestovao.
Učestovao je kod Zeke...
U principu, kod mene se ne briše osim ako se vređaju drugi ljudi ili ako se širi rasizam, ksenofobija i šovinizam.
Do sada sam , otkada blogujem,obrisao samo dva posta. Jednom zato što je bio vređan drugi bloger i jednom zbog šovinizma...
Nikada nisam obrisao post ako je neko napao mene lično....

Unfuckable Unfuckable 08:47 04.09.2007

Re: Zanima me, Drago

Drago Kovacevic
Unfuckable
zašto su obrisani postovi Bojana Zdravića, ako možete da mi objasnite ?
Ja postove Bojana Zdravića nisam brisao i koliko znam on na mom post nije ni učestovao.
Učestovao je kod Zeke...
U principu, kod mene se ne briše osim ako se vređaju drugi ljudi ili ako se širi rasizam, ksenofobija i šovinizam.
Do sada sam , otkada blogujem,obrisao samo dva posta. Jednom zato što je bio vređan drugi bloger i jednom zbog šovinizma...
Nikada nisam obrisao post ako je neko napao mene lično....



ok, izvinjavam se ako sam pogrešio - vidim da vas dvojica stalno vodite "vazdušne duele", i shvatam da sve to ima neku svoju predpriču....
Malisa Malisa 07:05 05.09.2007

Re: Zanima me, Drago

Drago Kovacevic

Unfuckablezašto su obrisani postovi Bojana Zdravića, ako možete da mi objasnite ?Ja postove Bojana Zdravića nisam brisao i koliko znam on na mom post nije ni učestovao.Učestovao je kod Zeke...U principu, kod mene se ne briše osim ako se vređaju drugi ljudi ili ako se širi rasizam, ksenofobija i šovinizam.Do sada sam , otkada blogujem,obrisao samo dva posta. Jednom zato što je bio vređan drugi bloger i jednom zbog šovinizma...Nikada nisam obrisao post ako je neko napao mene lično....

Zasto je onda banovan ucesnik Giacomo koji koliko ja vidim nije sirio rasizam, ksenofobiju i sovinizam? Naprotiv! A koliko vidim nije on jedini banovan u poslednje vreme bezrazlozno i bez obrazlozenja. Zna li iko koji su uslovi da se opstane na blogu bez da se hoda po prstima?
Ako sad zbog ovog pitanja ne banuju i mene.:)))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:25 05.09.2007

Re: Zanima me, Drago

Malisa
Drago Kovacevic

Unfuckablezašto su obrisani postovi Bojana Zdravića, ako možete da mi objasnite ?Ja postove Bojana Zdravića nisam brisao i koliko znam on na mom post nije ni učestovao.Učestovao je kod Zeke...U principu, kod mene se ne briše osim ako se vređaju drugi ljudi ili ako se širi rasizam, ksenofobija i šovinizam.Do sada sam , otkada blogujem,obrisao samo dva posta. Jednom zato što je bio vređan drugi bloger i jednom zbog šovinizma...Nikada nisam obrisao post ako je neko napao mene lično....

Zasto je onda banovan ucesnik Giacomo koji koliko ja vidim nije sirio rasizam, ksenofobiju i sovinizam? Naprotiv! A koliko vidim nije on jedini banovan u poslednje vreme bezrazlozno i bez obrazlozenja. Zna li iko koji su uslovi da se opstane na blogu bez da se hoda po prstima?
Ako sad zbog ovog pitanja ne banuju i mene.:)))

Nisam banovao Giacoma....a ko ga je i zašto banovao ne znam...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana