Na današnji dan| Život

29.11.

selica_nena RSS / 29.11.2009. u 03:16

Beše nekad taj svinjokolj praznik...  Čekalo se da sneg obeli banatsku ravnicu i zemlja smrzne taman koliko treba da ne gacaš po blatu u donjem dvorištu, pa da prođe mladina, jer ne valja ništa veliko tad da se radi, pa da se namesti neka svima neradna subota – i familiji iz grada i domaćinu na selu. Doduše, naši gradski rođaci nisu baš mnogo marili i malo su nam se podsmevali zbog sujeverja, al’ smo mi zagledali crkveni kalendar i po njemu se upravljali, da ne ogrešimo dušu radeći na neki sveti dan, pa makar i ne bio crvenim slovom zapisan. Šta ćeš, navik’o seljak da gleda u nebo i nada se nekoj pravdi odozgo, pa k’o veli – koga je moliti, nije ga ljutiti.

Nekako bilo najzgodnije da se svinjokolj zakaže za Dan republike, a ruku na srce, bilo je tu i neke simbolike, ako ćemo pravo. Jel’ nam ta domovina u krvi rođena? Jeste. E pa, nek joj se svaki rođendan u skladu s tim i obeležava. A i ono čučanje oko kazana mene neodoljivo podsećalo na slike boraca između dve bitke, posebno kad zacvrče žice na žaru, a treće lonče kuvane rakije se premetne od ruke do ruke. Mislim, stvarno su neki oko ćaletovog kazana vodili tešku borbu sa dilemom - da l' je slađe pečeno na žaru ili distano u saču! 

A moj ćale voleo ta masovna okupljanja, pa  svake godine pozivao familiju s obe strane Dunava i oni se odazivali. Stvarno smo im se radovali i danima spremali za njihov dolazak. Mama i ja brisale prozore po najgorem mrazu dok nam nokti ne pomodre, štirkale i pažljivo peglale šustikle i vitražice,  dugački  deverski peškir za ogledalo i vezene  posteljine na kojima niko sem gostiju nije zanoćio. Dve nedelje pre klanja, pravile veliko spremanje kuće, pregledale jorgane i jastuke, da se slučajno neki miš nije zavuk’o i ostavio pogan trag na njima, iznosile ih na mraz, lupale i okretale, pa ih slagale „pod vinklu“ na bračne krevete u gostinskoj sobi i prekrivale teškim brokatnim prekrivačima. Uz samo uzglavlje naređamo vezene jastučiće, a na sredinu stavimo italijansku lutku u raskošnoj haljini. Ih, kako sam se radovala  kad mi je kuma Bosa  donela tu lutku iz Trsta i maštala kako ću jednom da je iznesem na ulicu i pokažem Neni Mirkovoj, koja je istu takvu pre mene dobila. A uzimala sam je u ruke samo kad gosti treba da dođu i to da joj istresem prašinu sa punđe i čipkaste haljine. Koristila sam tu priliku da se izigram, pažljivo joj prelazila mekom krpicom preko lica, popravljala čarapice i sjajni ukras u kosi, pa je okretala da čujem da li još uvek plače i sklapa oči kad se položi na leđa. I vraćala je na krevet, kobojagi nezainteresovano, kad mama naiđe.

A što sam volela miris te sobe! Ej, na šifonjeru poređane tegle slatkog od višanja, jagoda, šljiva punjenih jezgrom od oraha, a između njih krupne, žute dunje! Pa se izmešali mirisi tog slatkog i dunja, sa strukom bosiljka zadenutim u ram od ogledala i ruzmarinom ubačenim između složenih jorgana od naše vune! Mirisi jedne domaćinske kuće...

Uveče smo mesile kolače. Vanilice sitne k’o naprstak, limun pita, orasnice, bele štangle od rogača... Miriše kuća na slatke začine i štirkane stolnjake, a sprema se klanje svinja!  Baba po ceo dan krca orase pored šporeta i pazi na vatru, a svaki čas zapitkuje jesmo li javili Milovanu i Milijani kad da dođu.
-   Jesmo, Nana, javili smo im.
-   Pa, je l’ će da dođu?
-   ’Oće, doći će sigurno.
-   Ništa ovi orasi ne valjaju, vidi kakvi su šturi. Kad reče da dolaze?
-   Pa za klanje, rekoh li ti?
-   Aaaaaa, dobro nek dođu kad im bude zgodno. Ovo je i njihova kuća, dok sam ja živa. Posle kako vam drago.

Vremenom je novembarski  svinjokolj dobio status  Redovne godišnje skupštine Cvetkovića i svih onih koji su se s nama orodili, ali je baba i dalje zabrinuto proveravala jesmo li javili svima kojima je trebalo. A i oni stizali taman kad treba, mislim, kad se onaj najgori deo posla završi i paprikaš skloni u stranu, samo još jedan ključ da prebaci. I nekako dolazili svi odjednom, k’o da su se dogovorili. Stric Milovan iz Smedereva, tetka Milijana iz Kovina, stric Andrija iz Pančeva, tetka Mika sa Tirnanićima.  Naravno svi porodični ljudi, a ne sreću se baš često, pa kad hrupe u kuću ne znaš ko se skim pozdravlje. Usred te gungule, mama me tera da iznosim posluženje. Sve po redu: slatko i voda, pa kafa i rakija, pa „Ajte za sto da se ne hladi papikaš.“

A ranom zorom mama podmesi krofne i skuva rakiju, pa s tatom pristavi kazan s vodom za šurenje i podlože šapurine pod kazanicu. Tek onda budi mene i brata. Dok čekamo da se voda zagreje, iznesemo iz šupe veliki sto i ćale namontira ram i čengele na koje će da kači svinju, pa dugo oštri noževe, posebno onaj dugački kojim prvi i jedini udarac zadaje. Uvek mu bilo žao da se životinja muči i smatrao je pitanjem časti da se sam čin klanja jednim potezom i za što kraće vreme obavi.

Brat i ja cupkamo oko njega i  duvamo u promrzle prste dok skupljamo tuluzinu i šapurine. Taman kad mama pronese kante tek pomuženog mleka, procedi ga i razdeli u bronzine naređane oko česme, stigne neki od stričeva na kojeg je te godine red da pomaže oko klanja. Nazdrave on i ćale po jednom vrućom, prekrste se i krenu da jure prvo svinjče. Svinja k’o da zna šta joj se sprema, svaki put se nabije u najudaljeniji deo kočine i nema sile da je isteraš odatle. Ako je nekako i namame u dvorište, čim vidi bele gumene kecelje na ćaletu i stricu, zaždi preko stajnjaka u baštu i tamo se zavuče u plast sena ili tuluzine.  Znalo je da potraje to premudrivanje i jurcanje za svinjom, razbacivanje bala slame i snopova tuluzine, strepnje da će nekog povrediti. Kao da je svaka htela dobro da izmuči svog koljača i time ga oslobodi krivice što joj zariva nož pod grlo. Kad je konačno uhvate i obore na zemlju,  ćale podvikne meni da se sklonim u kuću. Valjda da me poštedi grozne scene, ali ma koliko stiskala oči i pokrivala uši, uvek sam taj jezivi hropac jasno čula i čangrljanje šerpe u koju hvataju krv za krvavice, jedine kobasice koje nisam nikad okusila. Malo kasnije tup udarac kad telesinu prebace u korito za šurenje i zveket lanaca dok je okreću u vreloj vodi.

I beskrajno sam mrzela i te zvukove i nepodnošljivi vonj kad je podignu na čengele i raspore. Mrzeli su i oni, pa su baš tada prekidali posao da bi u letnjoj kujni popili kafu i malo se ugrejali kuvanom rakijom. Pa izlazili da odmah i drugoj svinji prekrate muke.

Posle je sve išlo lakše i nekako se videlo da znaju šta rade. Na jednu stranu se odvajaju šnicle i krmenadle, na drugu masnije meso za mlevenje, leđanice i plećke za sušenje, creva već oprana i potopljena u slanu vodu s belim lukom... Stričevi, teče i zetovi posedali na panjeve i stoličice oko kazana, peku meso na žici i pripijaju vruću. Povremeno doviknu da im treba ’leba, ali vidi se da im prija što se taj lepi običaj održao u selu. Ja se malo ljutim što se nikakvog posla ne prihvataj, al’ gde da zucnem? Do večere sav posao završen, švargle, krvavice, bele kuvane i obične ljute kobaje okačene da se ocede, mast razlivena u velike kante s poklopcem, a čvarci mirišuuuuuu i krckavo se rumene u vangli. U neko doba ćale se zdovoljno okrene gostima:
-   Završismo za danas.
-   Bogami, domaćine, ove godine mesa k’o drva!
-   Jeste, vala. Radmila, sipaj po jednu da nazdravimo, pa da večeramo.
-   E tako valja, domaćine! Ogladnesmo ti kraj tolikog mesa.
-   Ajte vi u kuću, postavljeno je. Sad ću ja, samo da sklonim alat.

Sve što možeš da zamisliš od mesa nađe se na tom stolu, i prženo i dinstano i rolovano i punjeno, a gde je turšija, pa čvarci, pa pečene paprike s belim lukom, pa sir, kajmak, pogača...  I prinosimo i dalje:
-   Dopuni onaj oval sa šniclama... daj još hleba. Ko je za vino? Daj ono iz balona! Ti ćeš pivo? Snajka, šta ti piješ?
-   Mmmm, meni svejedno. Što su vam lepi čvarci ove godine!
-   Daj meni jedno pivo.
-   Evo i kolači.
-   Mene ne nudi, ne mogu više da zinem...
-   Nana, što ti ništa ne jedeš? Ajde uzmi malo, meni za ljubav.
-   Samo se vi služite, neka mene. Meni srce puno kad vas vidim ovako okupljene.
Tu negde ćale digne čašu i nazdravlja:
-   E pa, draga moja familijo, dobro vi meni došli i nek da Bog da se još mnogo godina okupljamo u zdravlju i veselju! Živeli!
-   Živeli! Živeli!
Zazveče čaše, pa neko tiho zapeva: „Majka Jovu, na oranje sprema, na oranje  sprema...“ A mom ćaletu puno srce, lepo  mu se pogled od miline zamaglio.

Eh, a ja se nešto noćas setila tog praznika, pa mi zamirisali čvarci i sve osluškujem, hoće li me neko zovnuti da podložim vatru pod kazanicu.Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikimedic mikimedic 03:18 29.11.2009

Koji

tajming 'ebote.
selica_nena selica_nena 03:23 29.11.2009

Re: Koji

Si vido? Pa srećan ti ex praznik!
NNN NNN 03:33 29.11.2009

Re: Koji

mikimedic
tajming 'ebote.
Miki ostavio jedan isti komentar u isto vreme na dva različita mesta
selica_nena selica_nena 03:36 29.11.2009

Re: Koji

NNN
mikimedic
tajming 'ebote.
Miki ostavio jedan isti komentar u isto vreme na dva različita mesta

Vid'la. Nema veze, ovako je zanimljivije.
mikimedic mikimedic 08:54 29.11.2009

Re: Koji

Miki ostavio jedan isti komentar u isto vreme na dva različita mesta


i otisao da kunta

srecan praznik svima

mirelarado mirelarado 03:26 29.11.2009

:))

Лепа, топла прича. Одавно сам прежалила бившу државу, али тај Дан републике свима нам је у лепом сећању.
Мени је 29. новембар и даље леп и свечан дан. То је, наиме, рођендан моје сестре. :)
selica_nena selica_nena 03:31 29.11.2009

Re: :))

Za sestru

A za tebe
mirelarado mirelarado 03:44 29.11.2009

Re: :))

Хвала, Селице Нено.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 03:30 29.11.2009

srećan praznik

i smrt fašizmu - sloboda narodu!
ps. pretekla si me za minut
selica_nena selica_nena 03:32 29.11.2009

Re: srećan praznik

Srđan Mitrović
i smrt fašizmu - sloboda narodu!
ps. pretekla si me za minut

Valjda duže pamtim taj praznik. Živeo!
darkonduty darkonduty 03:34 29.11.2009

Lijepo je bilo

Svega se rado sjećam, samo svinjokolje ne......
Može to i sa postom.
selica_nena selica_nena 03:38 29.11.2009

Re: Lijepo je bilo

darkonduty
Može to i sa postom.


Može, al' teže. Postiti pored vangle s vrućim čvarcima - mhm, teško iskušenje.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 04:08 29.11.2009

Re: Lijepo je bilo

a tek "srpski pentagon"
selica_nena selica_nena 04:11 29.11.2009

Re: Lijepo je bilo

Ih lepote! Ovo pada u neki letnji post?
arianna arianna 09:41 29.11.2009

Re: Lijepo je bilo

Beše neked.
29 novembar bio je u mnogim kućama svečaniji i veseliji praznik od samog dočeka Nove godine. Okupljala se familija, komšije, rodjaci. Danas, na žalost svega ovog više nema. O čemu li će da pišu buduće generacije, kad ova današnja omladina i krsne slave doživljavaju kao smaranje i arhaične običaje?
O danu zahvalnosti? Noći veštica? ....??
selica_nena selica_nena 11:35 29.11.2009

Re: Lijepo je bilo

Dobro kažeš, Arianna,
O čemu li će da pišu buduće generecije, kad ova današnja omladina i krsne slave doživljavaju kao smaranje i arhaične običaje?
.
mirakulus mirakulus 08:47 29.11.2009

Bas lijepa prica

Citajuci ovu pricu stalno sam pjevusio
mariopan mariopan 10:11 29.11.2009

Re: Bas lijepa prica

Eh, koja su to vremena bila i koji prasići, ni čuli za grip.
Tekst ti je pravi, praznični , banatski i legao mi je kao smeg na ravnicu (samo u sećanju).
selica_nena selica_nena 11:42 29.11.2009

Re: Bas lijepa prica

Mirakulus, ovo je veliki kompliment. Hvala.
selica_nena selica_nena 11:45 29.11.2009

Re: Bas lijepa prica

mariopan
Eh, koja su to vremena bila i koji prasići, ni čuli za grip.
Tekst ti je pravi, praznični , banatski i legao mi je kao smeg na ravnicu (samo u sećanju).


I da znaš da se osećam praznično. Tebi jedno
bandina bandina 10:32 29.11.2009

........


Budim se jutros, daleko od otadzbine, gledam na kalendar i osecam da je danas neki datum....vazan...koji to bese...sta bese danas....Pitam Babe-a a on mi kaze...." Dva dana posle tvog rodjendana? " " I to sto kazes..."

Nice text.
selica_nena selica_nena 11:49 29.11.2009

Re: ........

bandina

Budim se jutros, daleko od otadzbine, gledam na kalendar i osecam da je danas neki datum....vazan...koji to bese...sta bese danas....Pitam Babe-a a on mi kaze...." Dva dana posle tvog rodjendana? " " I to sto kazes..."

Nice text.


Srećan ti rođendan, dva dana posle.

bandina bandina 12:14 29.11.2009

Re: ........


Hvala!! A kao fora na dijeti sam od juros...Ok moze i od ponedeljka....
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:42 29.11.2009

Kako lepo

Svaka čast za tekst i sve detalje kojih si se setila.

Ja ne vezujem Dan Republike sa svinjokoljem. Kod nas je to uvek bilo odvojeno. A oba su mi bila mila. I ostala

Usput
selica_nena selica_nena 11:54 29.11.2009

Re: Kako lepo

Hvala, Milutine. Što sam starija, sve mi više nedostaju ti praznici.
omega68 omega68 12:42 29.11.2009

Re: Kako lepo

ma šta lepo?
odlično
(ovo u vezi svinjokolja
selica_nena selica_nena 13:10 29.11.2009

Re: Kako lepo

Omega,
thebee269 thebee269 13:00 29.11.2009

miris...

cvaraka jos i sada osecam a pogotovu posle ovog podsecanja.
nekako sve su porodice i kuce razlicite, a nekako opet iste, barem ove u kojima se upraznjavao ovaj ritual svinjokolja.
kod nas uglavnom bio isti ritual, ono sve po redu.
obozavao sam te dane za 29 .nov. kada 5_6 dana nismo isli u skolu, a obicno je tada znao da napada prvi ozbiljan sneg.
milina jedna, hvala ti za ove uspomene.
selica_nena selica_nena 13:08 29.11.2009

Re: miris...

Hvala tebi na komentaru.
deandrej deandrej 17:33 29.11.2009

;)

Mene si podsetila na detinjstvo i odlaske kod ujaka na selo.Bas tako sve su me sklanjali da ne vidim nista ruzno ali su zvukovi i mirisi ostali u secanju.A cvarke bi ujna posebno za mene napravila da budu sitni i to je za mene bio moj smoki
Hvala za lepo podsecanje i srecan ex praznik
selica_nena selica_nena 22:41 29.11.2009

Re: ;)

Ujna! Bože, koliko sam se radovala ujaku i ujni, a sad prođe po godinu dana, a ja se ne setim da ih nazovem. E hvala tebi što me podseti šta sutra treba da uradim.
sentinel26 sentinel26 18:45 29.11.2009

Sretan

praznik svima koji ga slave.

Svima koji ga se rado sjećaju veliki pozdrav.

Tebi Neno preporuka i hvala za lijepu priču.

Od svih tih 29-ih meni je samo jedan ostao u trajnom pamćenju (taj koji sam slavio u svojoj kući ), ostale sam proslavljao u gostima kod roditelja, rodjaka, tazbine i prijatelja.
Samo se vi služite, neka mene...
Evo malo "poezije u čaši.."


Evo i mala pjesmica o toj poeziji u čaši :

Vince je teklo,
nama je reklo:
Pijte me, pijte,
dobri junaci!
Mene će biti,
a vas biti neće;
ali će biti
Ko će mene piti.

selica_nena selica_nena 22:43 29.11.2009

Re: Sretan

Ova poezija, Sent, neku tugu krije.
I da znaš da se baš nešto svečarski osećam ovih dana
sentinel26 sentinel26 23:10 29.11.2009

Re: Sretan

selica_nena
Ova poezija, Sent, neku tugu krije.
I da znaš da se baš nešto svečarski osećam ovih dana
Kod mene su svi veseli.

Za vino se kaže da je "poezija u čaši".
A citirani stihovi o vinu su iz narodne pjesme.

Ima jedna pjesma rugalica o vinu od Ljubomira Simovića, koji kaže da je vino dobro, Kraljević Marko ne bi pola davao Šarcu.

sentinel26 sentinel26 19:49 29.11.2009

Kad to dočekate29.11.1922. – 16.08.1984.

„Čekajte što duže ono što treba da čekate. Jer kad to dočekate, posle nećete imati više šta da čekate.“

selica_nena selica_nena 22:44 29.11.2009

Re: Kad to dočekate

Veliki Duško!!! Svaka mu je bila zlatna, zar ne?
miloradkakmar miloradkakmar 20:22 29.11.2009

Lepo !

Mi se juče dogovorili da svinjokolj bude 26. decembra. Još je toplo, nema mraza...
Hvala, Neno , za divnu priču.
selica_nena selica_nena 22:39 29.11.2009

Re: Lepo !

miloradkakmar
Mi se juče dogovorili da svinjokolj bude 26. decembra. Još je toplo, nema mraza...
Hvala, Neno , za divnu priču.


Je l' pozivaš na vruće čvarke?
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:51 29.11.2009

Re: Lepo !

Je l' pozivaš na vruće čvarke?

Ja se javljam da šurim i tranžiram. I donosim rakiju. I vršim fotodokumentaciju na licinom mestu
selica_nena selica_nena 23:21 29.11.2009

Re: Lepo !

Onda ja pravim krofne.
miloradkakmar miloradkakmar 09:38 02.12.2009

Re: Lepo !

selica_nena
miloradkakmar
Mi se juče dogovorili da svinjokolj bude 26. decembra. Još je toplo, nema mraza...
Hvala, Neno , za divnu priču.


Je l' pozivaš na vruće čvarke?

Kapija će biti širom otvorena, a mesto događaja biće prepoznatljivo po mirisu čvaraka. Biće tu i pečene kobasice i mesa, bačkog paprikaša, švargle...
Očekujem te /vas /.

P.S. Sad moram da pazim da mi ne zagore čvarci.
selica_nena selica_nena 15:21 02.12.2009

Re: Lepo !

Vidi mi osmeh!

P.S. Čvarci da budu reš i ruimeni!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 01:16 30.11.2009

...

Jooj, a što ja to volim da radim!!
Obično mi neko drugi samo zakolje, a ja kačim, derem i radim sve ostalo.. A jedne godine smo kupili neku poludivlju svinju, ma već sam gledala gde mi je TT da je sredim..
Eto, ja sam ti, ženska, tako malo divlja, volim to oko mesa, klanja, sređivanja, to mi nekako iskonsko i miriše mi na pećine i rodovske zajednice i horde i nekako imam osećaj da sam stvarno ja nahranila ukućane, onako od početka do kraja...
A Evda samo pobegne u kuću i krsti se i viče, kojom si ti greškom ispala žensko...

Prelep tekst
Ljubim!
Djina
selica_nena selica_nena 02:14 30.11.2009

Re: ...

A Evda samo pobegne u kuću i krsti se i viče, kojom si ti greškom ispala žensko...


Ko da gledam! E, ljubim vas obe.

Ej, jedne godine ćale bio bolestan, pa došao jedan zet da mu prikolje prasence. Znaš kako je to "stručno" uradio? Dok se okrenuo da prinese vodu, prase mu zbrisalo u baštu. Ubili smo se jureći ga.
sladjamk sladjamk 02:42 30.11.2009

Kao i uvek, uzivala

E Nenoooo bas ti havla sto si me vratila tamo negde u detinjstvo i radost.
Htela sam da budem opsirnija al necu - sve si ti vec rekla!
Idem da uzmem malo cvaraka sa lukom , bas si mi otvorila apetit!
Kupila sam ih uoci 29 , tek da se podsetim kako je bilo!
selica_nena selica_nena 09:50 30.11.2009

Re: Kao i uvek, uzivala

Uh, i meni se prijeli, samo mi fali malo snega da ugođaj bude potpun.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:19 30.11.2009

Sneg

Pao sneg u Visokoj Savoji. Ja kod prijatelja, osvanuo sa 15 cm snega. Kako li ću na posao?

Stiže i do vas za dan - dva, garant
selica_nena selica_nena 09:47 30.11.2009

Re: Sneg

A i vreme mu je. Tačno mi fali malo beline na kraju novembra.
Ne sekiraj se za posao, uživaj u prvom snegu.
Dr M Dr M 10:15 30.11.2009

Re: Sneg

Tačno mi fali malo beline na kraju novembra.


Kupi dzak brasna pa uzivaj u belini, ja ne volim ni sne-nokle, zato sto podsecaju na sneg...

I viski sam pio cist, bez leda..
selica_nena selica_nena 10:45 30.11.2009

Re: Sneg

Ih, Dr M, a zimske čarolije? Čaša vina i malo strasti u zimskoj noći, šetnja po škripavoj belini, miris smrznutog veša...
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:07 30.11.2009

Re: Sneg

ja ne volim ni sne-nokle, zato sto podsecaju na sneg

Moj čovek

Inače: subota bila divan sunčani dan - Miholjsko leto; u nedelju jesenja izmaglica i sivilo, jutros sneg obeleo pejzaž. Tri godišnja doba
Dr M Dr M 11:59 30.11.2009

Re: Sneg

malo strasti u zimskoj noći


Kad je `ladno, i strast mi se smrzne
a na toplo, strast se odmah drzne...
selica_nena selica_nena 12:04 30.11.2009

Re: Sneg

Nemoj nikom da kažeš, ja obožavam sneg. Iz tople sobe
Dr M Dr M 12:07 30.11.2009

Re: Sneg

u nedelju jesenja izmaglica i sivilo, jutros sneg obeleo pejzaž.


..." sve je sivo, sve je vlazno,
grejanje je samo vazno..."
Dr M Dr M 12:13 30.11.2009

Re: Sneg

ja obožavam sneg. Iz tople sobe


A soba da bude na Bahamima...
NNN NNN 23:46 01.12.2009

Lokalpatriotizam

selica_nena selica_nena 15:22 02.12.2009

Re: Lokalpatriotizam

Hvala ti, NNN. Izeš čoveka koji ne voli svoje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana