Društvo| IT| Ljudska prava

Cyber šikaniranje

njanja_de.manccini RSS / 23.03.2010. u 18:04

 

 code-of-hammurabi-1.jpg


Pre skoro 4000 godina, u jednom od najstarijih poznatih zakonika, vavilonski kralj Hammurabi istice da je cilj zakona da donese pravdu, kako onaj jaci nikad ne bi povredio onog slabijeg. Kako kaze Dayton i Dupre vremenom se nije promenila ni osnovna ljudska priroda, niti je promenjen osnovni cilj zakona. Mudro izgradjeni i primenljivi zakoni mogu posluziti kao efikasno sredstvo zastite najugrozenijim medju nama od onih koji bi ih zeleli povrediti. Inspirisana nekim dogadjajima iz skole moje cerke citala sam dosta literature na temu bullying ili sikaniranje.

U skoli moje cerke su najavili da ce im prikazati film Adina's Deck koji se bavi ovim problemom medju decom skolskog uzrasta, ali je preporucljiv i za odrasle. Osnivac Adina's Deck-a je Debbie Heimowitz, koja se bavi filmskom industrijom a ima Magistraturu iz Obrazovanja sa Stanford Univerziteta. Jason Azicri je nagradjivani scenarist koji momentalno radi na svojoj Magistraturi iz Psihologije. Ja sam videla smo neke trejlere ovih epizoda i da vam kazem jedva cekam da ih prikazu u skoli moje cerke jer mogu i roditelji da prisustvuju projekciji.

Cyberbullying obuhvata skup agresivnog ponasanja koji se realizuje putem elektronskih medija. To je agresivni, namerni akt koji grupa ili pojedinac vrsi prema individui koja ne moze da se lako odbrani, koristeci elektronski oblik komunikacije, i to u vise navrata u roku od nekog vremenskog perioda. Jedan drugi naucnik kaze da je cyber sikaniranje koriscenje IT tehnologija u svrhu namernog, ponovljenog i neprijateljskog ponasanja pojedinca ili grupe prema jednoj ili vise osoba. Оvо је relativno novi oblik sikaniranja koji poprima sve vise i vise paznje u istrazivackim krugovima.

U skolskim i naucnim krugovima ucitelji i istrazivaci su zabrinuti zbog alarmantnih brojki koje ukazuju na povecani broj samoubistva medju decom koja su bila izlozena cyber sikaniranju. Dobro je da se radi na razumevanju ovog problema jer jоs uvek se relativno malo zna o nekim aspektima online sikaniranja, na primer motivacija i ciljevi onih koji sikaniraju, onda dugorocni uticaj na one koji trpe sikaniranje kao i obim razlike izmedju online sikaniranja i onog licem u lice. "Nagrada" za upustanje u online sikaniranje dolazi odlozeno jer je ovakvo sikaniranje tekstualno (slanje e-maila, text poruka, fotogragija, chat forumi itd), za razliku od onog lice u lice kod kojeg je "nagrada" odmah vidljiva. Jedan od najinteresantnijih aspekata sikaniraja se odnosi na rodne razlike u stopama ovih ponasanja. Tradicionalno, muskarci (ili decaci) su se bavili ovim sportom vise od zena (devojcica), ali cyberbullying je omogucilo neko izjednacavanje snaga jer kontakt sa zrtvom nije neposredan vec preko cyber prostora i to je dovoljno da zenama (devojcicama) da potrebnu "odvaznost" za online sikaniranje. Jos jedna komponenta upustanja zena u online sikaniranje je cinjenica da one dele vise licnih informacija izmedju sebe, sto naravno pruza vise prilike za sirenje tih poverljivih podataka, kao i za manipulaciju. Cinjenica da oni koji vrse cyber sikaniranje ne vide strah ili bol u ocima svojih zrtava, smanjuje njihov potencijal da shvate sta su uradili, da osete neko kajanje ili saosecanje prema svojoj zrtvi. A to su neki od faktora koji ce doprineti da nekad u buducnosti ta osoba shvati sta je uradila, pokaje se i prestane sa tim ponasanjem.

Sve ovo je jako tesko za decu. Postoje istrazivanja , mada ne dovoljno, koja ukazuju na veoma los uticaj cyber sikaniranja na decu starosti od 10 godina pa nadalje. Procena neravnoteza snaga u cyber interakcijama je mnogo komplikovanija od one u tradicionalnim formama sikaniranja. Jedna od glavnih karakteristika cyber sikaniranja je nemogucnost da zrtva pobegne od toga jer ona moze dobiti tekst poruku bilo kada, isto i e-mail poruku i to u bezbenosti svoga doma. Znaci nema bezbednog mesta. U jednom istrazivanju Vandebosch and van Cleemput (2008) kazu da osobe koje se upustaju u cyber sikaniranje obicno poznaju svoje zrtve u pravom zivotu, ali kriju svoj identitet, kao i da obicno nemaju hrabrosti da sikaniraju svoje zrtve u stvarnosti jer se uglavnom radi o osobama koje su im bliske po snazi i sposobnosti. Sama cinjenica da je onaj koji sikanira anoniman dozvoljava mu da da se oseti jaci od svoje zrtve.

Nasilnicko ponasanje izaziva neopisivu ljudsku patnju koja moze da se reflektira na celu zajednicu. Stete koje mogu biti nacinjene putem sikaniranja mogu sadrzati poremecaje u ucenju, izostajanje sa posla, mentalne i fizicke bolesti, povecane zdravstvene troskove, zloupotreba substanci, oruzje u skolama, nasilje, kriminal pa cak i samoubistva, ili tragedije tipa Columbine - gde su psiholoski krhka lica gurnuta van njihovih granica tolerancije sikaniranja i zlostavljanja.

Svi znamo da je najbolje da svoju decu ucimo lepom ponasanju kod kuce. Zato svi roditelji i svi clanovi zajednice  moraju da ucestvuju u borbi protiv sikaniranja kako bi se poslala jedinstvena poruka da maltretiranje dece  nece biti tolerisano, niti u u skoli, niti na ulici, online ili bilo gde.

Ujedinjene Nacije su donele Konvenciju o pravima deteta koja je usvojena i otvorena za potpis, ratifikaciju i pristupanje - Rezolucijom Generalne Skupstine 44.25 (1989). Cudno je da su Sjedinjene Americke Drzave jedna od dve zemalja koje nisu ratifikovale ovu Konveciju jer su oni bili kljucni u samom procesu pripremanja Konvencije. Oni su inicirali sedam artikla. Kriticari naizgled ne razumeju da Konvencija, kao i svaki sporazum UN za ljudska prava obuhvata tri principa: 1) pristup je volonterski jer podrazumeva da doticna zemlja zeli da se ponasa u skaldu sa standardima date konvencije; 2) odbor ima ulogu da samo pomogne  narodima da ispune svoj cilj; 3) ratifikacijom bilo koje Konvencije nacije ni u kom smislu ne predaju deo svog suvereniteta;

 

 

 

Korisceni podatci iz: Vandebosch, H., & van Cleemput, K. (2008). Defining cyberbullying: A qualitative research into the perceptions of youngsters. CyberPsychology & Behavior, 11, 499-503.

Dayton, J. and Dupre, A. (2007) From the common bully to the cyber bully: Finding effective law and policy remedies. - Paper presented at the University of Maine School of Law, 23 July

 Komentari (71)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 18:05 23.03.2010

...

1
skyspoter skyspoter 18:08 23.03.2010

Re: ...

1


2
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:09 23.03.2010

Re: ...

Ok evo vam pa podelite

mariopan mariopan 19:42 23.03.2010

Re: ...

reanimator
1

Kako ti uspeva?
reanimator reanimator 23:41 23.03.2010

Re: ...

mariopan
reanimator
1

Kako ti uspeva?

Talenat u kombinaciji sa napornim radom!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:53 24.03.2010

Re: ...

Talenat u kombinaciji sa napornim radom!

mariopan me iznenadila ovim pitanjem skroz na skroz. ne znam šta da kažem osim da priče o tvom talentu kruže sajberspejsom i nemam pojma kako su zaobišle mariopan. mora da je bila negde u Grčkoj blizu neke mrtve zone kad se prvi put čulo o tvom neiscrpnom telentu.
Innana Innana 18:29 23.03.2010

Elektronsko nasilje

Ovo je veoma aktuelna tema.
Na zalost kod nas nema odziva i zelje da se ovom temom bave oni koji bi to morali da cine, prevashodno skole.
Radim na projektu koji se bavi nasiljem u skolama (i osnovnim i srednjim). Ove nedelje bi trebalo da drzim klincima predavanje upravo o ovome o cemu i ti pises. Kada sam zamolila osoblje skole da i oni prisustvuju samo su me "belo" pogledali u fazonu "a-sta-ce-to-nama"? Kada sam probala da im predocim da bi bilo lepo da dodju, odslusaju i onda imaju ideju sta da kazu deci i buducim generacijama skolaraca, reakcija ja bila tipa "nije to nas posao"...

Ono sto moramo imati u vidu je prosek srpskog stanovnista. IT pismenost nam nije jaca strana. Ponosni mama i tata kupe svom detetu "sokocalo", kazem ponosni jer idu u korak s vremenom, a to sta to dete radi, cemu je izlozeno, sta sve vreba na internetu, e o tome se ne razmislja.

Ono sto je zastrasujuca karakteristika ovakvog vida nasilja je pre svega anonimnost (pociniocima se vrlo tesko ulazi u trag) sto dodatno opterecuje zrtve, a dodatno masovnost poseta odredjenim sadrzajima ima mnogo gore razmere i efekte nego na primer kod svakodnevnog, obicnog ogovaranja.

Dodatno zakonodavstvo mnogih zemalja kaska kada su u pitanju zakonske sankcije i primerene kazne, sto opet dodatno pogorsava celu pricu.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:33 23.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

bas me zanima kako ce da protece tvoje predavanje i kako ce na njega reagovati deca i zaposleni u skolama. ovde su pozvali i nas roditelje na projekciji filma koji sam pomenula u tekstu i naravno bice jos nekoliko termina kad se moze o tome raspravljati. sta mislis da li bi skole u Srbiji dozvolili da i roditelji prisustvuju ovakvoj vrsti edukacije?
Innana Innana 18:44 23.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

njanja_de.manccini
bas me zanima kako ce da protece tvoje predavanje i kako ce na njega reagovati deca i zaposleni u skolama. ovde su pozvali i nas roditelje na projekciji filma koji sam pomenula u tekstu i naravno bice jos nekoliko termina kad se moze o tome raspravljati. sta mislis dali bi skole u Srbiji dozvolili da i roditelji prisustvuju ovakvoj vrsti edukacije?

Deca su vec obavestena da je to sledeca tema i veoma su zainteresovana. To je novo i zanimljivo, a posto sam na KiM koliko znam za sada jedina sam uzela to da radim.

Sto se tice roditelja polazis od pogresne pretpostavke da su oni zainteresovani da se time bave. Moje iskustvo govori suprotno, da je jedan veoma mali procenat roditelja zainteresovan da se time bavi i da preovladjuju u vecim gradovima i urbanim sredinama. (cast izuzecima).
Inace svaka tema borbe protiv nasilja tesko prolazi na ovim prostorima...Da ne razglabam kako i zasto, mislim da su razlozi mnogobrojni i raznovrsni.

Kada je u pitanju saradnja sa skolama, oni imaju veliki otpor prema NGO sektoru i svemu sto ima non-profit oznaku, a pogotovo u malim sredinama. Pored toga stanje u prosveti je samo slika i prilika stanja u drustvu, postoji ogroman manjak entuzijazma i volje. Nije ni nastavnicima lako s danasnjim klincima i roditeljima, ali to ih ne opravdava za manjak dobre volje i socijalne svesti. Mala mi je plata, losi radni uslovi... ne bi smeli da budu opravdanje.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:03 23.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

Innana

Radim na projektu koji se bavi nasiljem u skolama (i osnovnim i srednjim). Ove nedelje bi trebalo da drzim klincima predavanje upravo o ovome o cemu i ti pises. Kada sam zamolila osoblje skole da i oni prisustvuju samo su me "belo" pogledali u fazonu "a-sta-ce-to-nama"? Kada sam probala da im predocim da bi bilo lepo da dodju, odslusaju i onda imaju ideju sta da kazu deci i buducim generacijama skolaraca, reakcija ja bila tipa "nije to nas posao"...Čitajući komentar prvo sam pomislio da ste novi u u školi, ono što se nekada zvalo suplent, a onda sam na vašem profilu video da ste andragog... i, u svakom slučaju, razumeo sam Vaše zablude.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:12 23.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

Sto se tice roditelja polazis od pogresne pretpostavke da su oni zainteresovani da se time bave. Moje iskustvo govori suprotno, da je jedan veoma mali procenat roditelja zainteresovan da se time bavi i da preovladjuju u vecim gradovima i urbanim sredinama. (cast izuzecima).

ja ovo ne razumem. kako je moguce da se roditelj ne zanima za stanje u skoli u ovom veku kad se sve oko nas raspada? Ja moram da budem u toku sta se desava u skoli kod moje dece, jer je bilo vrlo neprijatnih situacija i to bas sa sikaniranjem - kombinacija cyber i licno. troje dece 5-ti razred su bili izbaceni iz skole zbog organizacije svega.
Innana Innana 19:28 23.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

njanja_de.manccini
Sto se tice roditelja polazis od pogresne pretpostavke da su oni zainteresovani da se time bave. Moje iskustvo govori suprotno, da je jedan veoma mali procenat roditelja zainteresovan da se time bavi i da preovladjuju u vecim gradovima i urbanim sredinama. (cast izuzecima).

ja ovo ne razumem. kako je moguce da se roditelj ne zanima za stanje u skoli u ovom veku kad se sve oko nas raspada? Ja moram da budem u toku sta se desava u skoli kod moje dece, jer je bilo vrlo neprijatnih situacija i to bas sa sikaniranjem - kombinacija cyber i licno. troje dece 5-ti razred su bili izbaceni iz skole zbog organizacije svega.


Ja razumem da je tesko proceniti situaciju na terenu bas zato sto svi mi nekako prvo krenemo od sebe i od naseg okruzenja ili pak pricamo iz iskustva. Ima roditelja koji idu u ekstrem i smatraju kompjuter i internet zlom i to ne poseduju u kuci i ne daju svojoj deci ni da primirisu racunaru. Znam i takve, na zalost.

Drugo, kod nas po zakonu o osnovnom obrazovanju vi ne mozete da izbacite problematicnog ucenika iz skole. Jedino uz saglasnost roditelja takvo dete moze biti prebaceno u drugu skolu.


jednatanja jednatanja 11:17 24.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

kako je moguce da se roditelj ne zanima za stanje u skoli u ovom veku kad se sve oko nas raspada?


Nismo još u školi ali jesmo u zabavištu. Tamo imamo tačno dve grupe roditelja: oni koji se uključuju u sve aktivnosti svoje dece, koji pomažu zabavištu, koji pričaju sa vaspitačicama, koji pričaju sa decom o tome šta se desilo u zabavištu. Druga grupa roditelja je ona koji svoje dete dovedu ujutru i dođu po njega, i na tome se završava. Ubace dete u sistem na izvesno vreme, i ništa ih više ne interesuje. Eto, tako se verovatno nastavlja kasnije i u školi. Živim u Nemačkoj.

p.s. Njanjo, odličan tekst!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 13:49 24.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

Tanja isto je i ovde a ne zivim u Nemackoj : )))
PTO (parent teacher organisation) ti je za neke cilj u zivotu bre, nema tu zahebancije. ja se nikad nisam muvala po tim organizacijama ali umem da volontiram u skoli kad treba.
darkonduty darkonduty 01:06 25.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

njanja_de.manccini

ja ovo ne razumem. kako je moguce da se roditelj ne zanima za stanje u skoli u ovom veku kad se sve oko nas raspada? Ja moram da budem u toku sta se desava u skoli kod moje dece, jer je bilo vrlo neprijatnih situacija i to bas sa sikaniranjem - kombinacija cyber i licno. troje dece 5-ti razred su bili izbaceni iz skole zbog organizacije svega.

U pogledu tehnologije naš svijet još uvijek kaska za svjetskim trendovima. Njanjo tebi koja živiš u NY to ne može drugačije negoli da bude neshvatljivo. Ja živim u gradu u kojem su posljedice rata još uvijek vidljive na skoro svakom koraku. A to je samo 50 km južno od Zagreba. U okolici ponekad prođem kroz polurazorena i napuštena sela gdje ljudi žive u ubogim uvjetima i jedva sklapaju kraj s krajem -njima je uvođenje kućnog računala kao da nas dvje netko posjedne za upravljač lansirne NASA rakete!
Ti ljudi nemaju više mnogo od života, svi žale za starim vremenima, za socijalnom sigurnošću koje više nema. Oni od jutra do mraka rade neke nisko plaćene poslove ili žive na socijalnoj pomoći. Da ne izostavim i usputni rad na zemlji bez kojeg bi preživljavanje bilo otežano. I uglavnom im se život vrti oko toga. Što se tiče njihove djece i odgoja, dobar dio njih misli da im kompjuter ne treba jer eto što će njima kad ga ni oni nisu imali. Drugi shvaćaju da je u tom budućnost ali suviše nejasna da bi je oni mogli spoznati. To su tipovi koji kupe da im dijete ima po principu nek mali kucka pa će se tako i jednog dana zaposliti. Uglavnom na ovome završava sav njihov interes.
Kod onih boljih egzistencijskih prilika većinom je u pitanju generacijska indolencija, ne znam kako drugačije da to nazovem. Znaš onaj moto - toga u moje vrijeme nije bilo, ako sam do sad mogao bez toga, mogu i dalje!

Ako stvari sagledaš iz ove perspektive, manje je začudna nezainteresiranost roditelja po ovom pitanju.
To je općenito veliki problem i nisam optimistična da će se neke stvari lako riještiti. Stvari bi bile manje tragične da su neupućeni roditelji jedini problem. Nažalost tu je i nedovoljno upućen školski kadar. O njima bolje da ne započinjem.


njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:36 25.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

baš si lepo ovo dočarala. ja sam priznajem mislila samo na one roditelje koji su u istoj ili sličnoj situaciji kao ja. eno i Tanja koja živi u Nemačkoj priča sličnu priču. meni je jasno sve ovo o čemu ti pričaš. ista je situacija i u Makedoniji, ako ne i gora.
da ti kažem pošteno nije ni kompjuter i ostale tehnologije za svakoga. vidiš šta sve urade monstrumi kad se dohvate istog?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:03 25.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

Заиста је darkonduty ово лепо дочарала. На жалост, и по овоме се види да су нам Хрвати најближи: ситуација није много другачија ни у Србији, па чак ни тамо куда није протутњао рат. Мене стварно језа прође и ухвати нервоза када видим како изгледају и живе неки српски градови. А сневеселим се јер разумем да њихови становници немају ни веру ни оптимизам за будућност; живот им изгледа затворен у тај бесперспективни ментални и географски провинцијски круг.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:19 25.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

има ту бар два нивоа. један је онај који помињете, нека врста самоизолације, која током времена може водити само у дубљу изолацију. мени се чини (морам бити адвокат јер је њања на путу) да је њања текстом циљала на онај други ниво, кад се набави "играчка" без икакве свести о томе шта се то набавља.

ради се о томе што је интернет у неким аспектима много гори него улица или школа. а сваки родитељ ће детету рећи да пази како и где прелази улицу, "погледај лево, погледај десно, избегавај ово, препознај то и то, игнориши оно, обрати се тамо и тамо кад ти се учини да ово", ... а онда бућне дете пред екран и не трепне.

улица и школа, колико год умеју да буду незгодни имају временске и просторне границе иза којих не могу да делују. малтретирање од стране вршњака (да старије особе и занемаримо) на интернету је неограничено и временски и просторно. нема безбедног места ни времена. лажи и оговарања се шире много спорије у обичном животу и често умиру сами од себе због директног контакта са датом особом и директног судара са стварношћу. сусрет са стварношћу на мрежи не постоји. манипулација и малтретирање се током времена само појачавају, због тога што је угрожена особа "тамо негде", њена патња није видљива и праг (не)осетљивости се полако помера.

наравно, наша деца имају приступ мрежи и имаће, али не без бар мало помоћи у навигацији. оно најстандардније, "погледај лево, погледај десно, избегавај ово, препознај то и то, игнориши оно, обрати се тамо и тамо кад ти се учини да ово", ... а онда га бућнемо пред екран. и надамо се најбољем.
bauer. bauer. 04:50 26.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

znaš kako, internet je deo i naših i njihovih života. ni mi matori se na njemu ne snalazimo uvek najbolje. ali, mislim da ti mali ljudi imaju izoštrena i neiskvarena čula, da upijaju kao sunđeri i da gledaju na sve strane, a najviše u nas. kao i mi što smo nekada gledali, i učili od najboljih: tetaka, stričeva, ujaka i uličnih mangupa. na kraju, kada uveče legnu u krevet, osećaju se dobro, ili manje dobro.

ali, opet, zum reporter? seća li se neko izazova?
margos margos 10:11 26.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

кад се набави "играчка" без икакве свести о томе шта се то набавља.

Ovo je čest slučaj - da roditelji ne znaju ni da uključe spravu, ali, što kaže Bauer, tako je bivalo i sa nama sa magnetofonima, kasetofonima, novim televizorima... - odmah bismo se snašli i da snimamo i da presnimavamo, dok je roditeljima, gotovo po pravilu, trebala naša pomoć.

Nekako, najvažnija stvar jeste da se informišemo, bez unošenja straha. Za to treba mudrosti, stalnog učenja i učešća odraslih - da budu dobar primer. To je teži posao, jer deca daleko najviše uče iz primera.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:06 26.03.2010

Re: Elektronsko nasilje

ma ne volim ja strah uopšte. život u strahu i nije neki život. ali stvari postoje i treba znati da postoje. to je sve.

ZUM, šta beše to, nešto sa golišavim devojkama? za moje seksualno vaspitanje su bili odgovorni Start, Dvoje i ITD.
sonja.m sonja.m 18:36 23.03.2010

ima, ima

Ahhh, ciber sikaniranja ima i na blogu, iako su ovde svi punoletni.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:45 23.03.2010

Re: ima, ima

pa naravno da ima takva vrsta ponasanja i medju odrasle. lakse je okomiti se na nekog putem cyber prostora nego licno. e-mail, chat i sva ostala sredstva elektronske komunikacije samo olaksavaju ovu vrstu sporta. sad na blogu dali ima, ne znam. mozda je na ovom blogu prisutno samo prepucavanje i iznosenje razlicitih stavova. ako neko ima uvid u situaciju neka obrazlozi.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:54 23.03.2010

Re: ima, ima

iako su ovde svi punoletni

електронско шиканирање дефинитивно није ограничено на малолетнике. једина разлика је што су одрасли, у просеку бар, отпорнији и умеју да прескоче будалу или да се одбране. у сваком случају, уме да буде веома озбиљно и са озбиљним последицама.
myredneckself myredneckself 21:19 23.03.2010

Re: ima, ima

marco_de.manccini
iako su ovde svi punoletni

електронско шиканирање дефинитивно није ограничено на малолетнике. једина разлика је што су одрасли, у просеку бар, отпорнији и умеју да прескоче будалу или да се одбране. у сваком случају, уме да буде веома озбиљно и са озбиљним последицама.

njanjo, marko,
ovo o sajber šikaniranju i maltretiranju pratim već izvesno vreme
pre samo par godina pročitala sam u washington post-u da se desilo nešto strašno blogerki Kathy Sierra, USA, web developeru i instruktoru programiranja. Posle primanja brojnih pretnji smrću i svojevrsnog zlostavljanja, Sierra se povukla totalno iz blogosfere. Ona je bila popularna i imala jako velik broj čitalaca, ( na tehnoratiju je bila 23-ća na listi 100 najčitanijih blogova u svetu) a kad je cela priča isplivala na videlo, ispostavilo se da nije sama, i da nije jedina koja je imala probleme zbog svojih uspeha u blogovanju.

Još četiri - pet blogerki je priznalo da su stravično uznemiravane i cyber zlostavljane do neizdržljivosti.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:22 24.03.2010

Re: ima, ima

MRNS nisam znala za ovaj slučaj, baš ti hvala. sad sam pronašla još dosta informacija o njoj. baš strašno.
myredneckself myredneckself 09:35 24.03.2010

Re: ima, ima

отпорнији и умеју да прескоче будалу или да се одбране.

podvukla bih ovu markovu!
treba im pokazati zube

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 13:51 24.03.2010

Re: ima, imaKazezoze Kazezoze 18:37 23.03.2010

trol

za marka i ostale matematichare na blogu.
upravo naletih na ovu vest i mogu samo da se
a sad odoh na chitanje o cyber shikaniranju
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:47 23.03.2010

Re: trol

он је пре тога већ одбио једну велику награду - филдсову медаљу (не ради се о награди ”мадридског института” како пише у линкованом тексту). помислио сам да напишем нешто о свему овоме, али сам одустао, не осећам се спреман. за разлику од мојих уобичајених блоговских шалабајзерисања, ово су ипак озбиљне ствари.
Kazezoze Kazezoze 18:59 23.03.2010

Re: trol

tip svakao spada u sami vrh ljudskih intelektualnih mogucnosti na polju matematike, ali meni je mnogo interesantnija ona druga, rekao bih, nematerijalna strana njegove lichnosti. svakako zasluzhuje blog... mozhda bi ipak ti ili sharski, koji ga je, cini mi se, vec ranije spominjao, mogli da napishete jedan tekst o ovom geniju.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:04 23.03.2010

Re: trol

mozda bi stvarno trebalo da se napise o njemu. marco ima prijatelja koji je drug Perelmana, tako da bi intervju sa prijateljem doprineo da prica bude malo licnija.
Kazezoze Kazezoze 20:05 23.03.2010

Re: trol

njanja_de.manccini
mozda bi stvarno trebalo da se napise o njemu. marco ima prijatelja koji je drug Perelmana, tako da bi intervju sa prijateljem doprineo da prica bude malo licnija.

nashao sam torent za dokumentarac o njemu: The Spell of the Poincare Conjecture, i upravo ga skidam... neobichno zanimljiv lik.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:09 23.03.2010

Re: trol

zanimljiv, ali je bolestan nazalost.
Kazezoze Kazezoze 20:15 23.03.2010

Re: trol

njanja_de.manccini
zanimljiv, ali je bolestan nazalost.

od chega je bolestan, koju bolest boluje?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:41 23.03.2010

Re: trol

informacija koju imam (od ovih prijatelja) je da je u pitanju sizofrenija.
vishnja92 vishnja92 21:02 23.03.2010

Re: trol

tip svakao spada u sami vrh ljudskih intelektualnih mogucnosti na polju matematike, ali meni je mnogo interesantnija ona druga, rekao bih, nematerijalna strana njegove lichnosti

pa isto je to, bar ti znas :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:16 23.03.2010

Re: trol

zanimljiv, ali je bolestan nazalost.

компликовано је то. неке ствари о којима перелман говори указују да је помало болесно и друштво. све више подсећа на гротендика (још један математичар, огромних способности и достигнућа, који се у једном тренутку такође отказао ”свега”).
Kazezoze Kazezoze 21:25 23.03.2010

Re: trol

njanja_de.manccini
informacija koju imam (od ovih prijatelja) je da je u pitanju sizofrenija.

ne znam, meni je, kad neko kazhe za nekog genija da boluje od shizofrenije, u najmanju ruku sumnjivo. obichno su takvi ljudi prerasli nash 3D svet, a mi iz tog 3D sveta, ogranicheni nashim civilizacijskim normama, nismo u stanju da razumemo svet u kojem takva osoba zhivi pa konstatujemo da je bolesna. bash me interesuje ovaj dokumentarac, samo shto se uzhasno sporo downloaduje, pa ce potrajati dok ga ne pogledam...
Kazezoze Kazezoze 21:30 23.03.2010

Re: trol

vishnja92
tip svakao spada u sami vrh ljudskih intelektualnih mogucnosti na polju matematike, ali meni je mnogo interesantnija ona druga, rekao bih, nematerijalna strana njegove lichnosti

pa isto je to, bar ti znas :)

pa jeste, obe osobine dolaze iz desne mozhdane hemisfere...:)

dejs shnjavi!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:35 23.03.2010

Re: trol

upravo naletih na ovu vest

ne kapiram. što bi mu smetalo da uzme kintu i bar da nekome kome fali?

ps. nisam čitala post, sad ću...malo posle
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:08 23.03.2010

Re: trol

ps. nisam čitala post, sad ću...malo posle

aha, malo posle
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:40 23.03.2010

Re: trol

Bili Piton Bili Piton 19:16 23.03.2010

Pa da...bullying = sikaniranje, odavno trazim zgodan prevod. Ja obicno kazem siledzijstvo (jer je nezgodno za bully = sikanitelj, sikaniranitelj?) ali u principu je to to.

Mene to negde strasno duboko pogadja i vrlo emotivno dozivljavam kad vidim maltretiranje slabijeg ili sam mu svedok, neki centar za ravnotezu se u meni tome onako iskonski opire i hitno zvoni na uzbunu. Sada imamo i taj novi tvist, sajbersikaniranje. Odlican blog Njanjo.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:20 23.03.2010

Re: Pa da...

Mene to negde strasno duboko pogadja i vrlo emotivno dozivljavam kad vidim maltretiranje slabijeg ili sam mu svedok, neki centar za ravnotezu se u meni tome onako iskonski opire i hitno zvoni na uzbunu.

tacno znam o cemu pricas.
hvala ti
mariopan mariopan 19:53 23.03.2010

Re: Pa da...

Strašno je što se to događa i mislim da si u pravu što sve to hoćeš da vidiš da bi prepoznala znake,a deca da nauče kako od toga da se i sami odbrane, kako da se zaštite. To radi pravi roditelj, i ja bih volela to sve da znam ako bih imala malu decu.
Najgore je što taj uticaj vrše na nezrelu (malu) decu koja ne znaju kako da se spasu, to ih teško pogađa i ima dugoročne posledice. Znači, svaki pametan roditelj morao bi aktivno da se uključi.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:02 23.03.2010

Re: Pa da...

i ja mislim da je strasno ali me malo ohrabrila cerka koja izgleda kao da je takve stvari ne zabrinjavaju mnogo. objasnila mi je sta se desilo u skoli i kako su se deca ponasala, ali na srecu ona nije bila jedna od zrtava. e sad sto je ona takva ne znaci da ja i marco treba da dignemo ruke i da se ne interesujemo o tome sta se desava u skoli.
mirelarado mirelarado 20:30 23.03.2010

Re: Pa da...

njanja_de.manccini
i ja mislim da je strasno ali me malo ohrabrila cerka koja izgleda kao da je takve stvari ne zabrinjavaju mnogo. objasnila mi je sta se desilo u skoli i kako su se deca ponasala, ali na srecu ona nije bila jedna od zrtava. e sad sto je ona takva ne znaci da ja i marco treba da dignemo ruke i da se ne interesujemo o tome sta se desava u skoli.


Заиста си овде указала на забрињавајући проблем, Њањо. Али, чини ми се да је за његово решавање најважнија родитељска брига и пажња. Родитељи морају знати за шта дете користи Интернет. Ова појава да се суровост са физичког насиља, иначе веома присутног у нашим школама, пренесе на електронско злостављање и прогон јесте само нови вид иживљавања. Битно је да одмах реагују и родитељи и школа како би се то спречило
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:47 23.03.2010

Re: Pa da...

sve se slazemo drugarice Mirela!

mirelarado mirelarado 21:02 23.03.2010

Re: Pa da...

njanja_de.manccini
sve se slazemo drugarice Mirela!Сетила сам се како је у петом основне, ћеркину другарицу неколико дечака и девојчица из разреда узело на зуб зато што им је рекла да слушају глупу музику (Цецу). Викендом су је даноноћно зивкали с туђих телефона, ноћу звонили на врата па бежали. То је потрајало неколико недеља, док их родитељи нису ухватили. Нећу никада заборавити сузе те девојчице кад је дошла да се пожали мојој ћерки. Могу да замислим како је кад се такви докопају Интернета. Ипак, мислим да нису неухватљиви и да свој деци треба јасно ставити до знања да се на Интернету сваком може ући у траг и да прогон неће остати некажњен.
pape92 pape92 00:28 24.03.2010

Već...

...dugo (amaterski naravno) me zanima proces odrastanja u fazi osnovne škole. Tu se već sećam svojih iskustava (u srednjoj si u dobu kakav si, takav si) i očiglednan je prelaz između potpune zaštićenosti u porodici i poprilične u vrtiću u "stvarni svet" školskog dvorišta. A u njemu je šikaniranje važan faktor. No, u pred sajber doba su žrtve bile lako odabirane, po principu gazele koja najslabije trči. Osim toga morao si ako si hteo da budeš siledžija da se nosiš sa tim da to može da ti se obije o glavu na razne načine. Za sajber siledžijstvo, na prvi pogled, čini se kao da se oba kriterijuma drastično menjaju. Nisam bio svestan da ova vrsta šikaniranja može imati jednako teške posledice kao "klasična", ali samo jer nisam imao prilike da o tome pročitam i razmislim - nije još ušla u moje polje problema. Hvala na tekstu, i hvala na upozorenju.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:16 24.03.2010

Re: Već...

Lepo si definisao žrtve šikaniranja u pre sajber doba koristeći princip slabije gazele. ovo sajber šikaniranje se kao što znamo odvija putem najnovijih tehnologija koje su dostupne našoj deci. repetitivno, namerno, i neprijateljsko cyber ponašanje prema osobi ne mora da ima i tu komponentu o imbalansu snaga, t.j taj princip slabije gazele. znači da online snaga nije neophodna komponenta za "uspešno" šikaniranje. ali imajmo na umu da negativna online interakcija može biti lako terminirana - obrišeš e-mai, obrišeš sms, isključiš kompjuter i gotovo, što je prilično nemoguće bilo u vreme pre cyber šikaniranja jer nisi mogao pobeći tako lako iz školskog dvorišta gde te je čekala grupa gladnih vukova. ali posledice koje ostavlja ovo cyber šikaniranje se ne mogu tako lako uništiti. ostaje negde duboko u nama da se nešto desilo i da može da se desi i dok smo kući bezbedni.
mi još nismo kupili mobilni našoj ćerki. ne znam kad ćemo. ona ima e-mail i dobijala je neke e-mejlove koji su bili šikanirajuće sadržine, ali ona je za sreću ignorisala to i nije dala da je to pogodi. obrisala je mejl i rekla: I did not expect anything better from her. nadam se da će tako uvek.
pape92 pape92 01:27 24.03.2010

Re: Već...

Po onome čega se sećam iz kraja, žrtve fizičkog maltretiranja jesu izbegavale mesta gde bi se mogli susreti sa siledžijama (u školskom dvorištu to nije moguće, a nikad se ne zna kad će ko gde da naiđe ali su bar pokušavali da umaknu). No žrtve verbalnog nasilja, kakvih je bilo mnogo više, najčešće nisu izbegavale društvo u kojem će ih "zajebavati". Ima razloga za to. Preneseno u današnji problem, to znači da mnoge žrtve neće "tek tako" da se isključe sa naloga, pokušaće da odgovaraju, da se bore, naravno najčešće neuspešno ali dovoljno istrajno da im posledica te borbe ostavi traume. Ovo pričam iz oči u oči iskustva iz detinjstva, ali bez sumnje važi i za sajber prostor, koji i nije drugo do "okupljanje ispred ulaza". Odatle se ne izostaje tako lako...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:49 24.03.2010

Re: Već...

Preneseno u današnji problem, to znači da mnoge žrtve neće "tek tako" da se isključe sa naloga, pokušaće da odgovaraju, da se bore, naravno najčešće neuspešno ali dovoljno istrajno da im posledica te borbe ostavi traume. Ovo pričam iz oči u oči iskustva iz detinjstva, ali bez sumnje važi i za sajber prostor, koji i nije drugo do "okupljanje ispred ulaza". Odatle se ne izostaje tako lako...

ovo si stvarno lepo rekao. evo jedan slučaj koji je završio tragično. majka jedne devojčice napravila je izmišljeni karakter na My Space-u - dečko od 16 godina, kako bi postala bliska sa drugaricom svoje ćerke i na taj način sazna šta sve ta devojčica priča o njenoj ćerki. nažalost sve je krenulo nizbrdo kad je majka (dečko) počeo da šalje ovoj nesrećnoj devojčici uvredljive poruke. ako imaš vremena pročitaj ceo članak.
pape92 pape92 02:06 24.03.2010

Re: Već...

"We don't know. How do you get in the mind of somebody? We just have no idea,"
(Iz linkovanog teksta)
Ovo je naivno, ali verovatno tipično razmišljanje. To uopšte nije teško ako se naiđe na "plodno tle". Ne mogu da smislim bolji odgovor nego jake veze unutar porodice, podizanje dece u snažne ličnosti...što jeste uopšteno (i nažalost ostavlja mnoge bez odgovora a šta danas, sada kad je kasno za uspostavljanje takvih veza a moja ćerka ima 13 godina), ali je u principu bila jedina efikasna odbrana, tačnije preventiva i protiv šikaniranja licem u lice.
bauer. bauer. 02:39 24.03.2010

Pomaže,

itekako mnogo pomaže to, gde se deca vraćaju posle škole ili interneta ili ulice. Uticaja sa strane, pozitivnih ili negativnih, nije ni nama nedostajalo. Pa, šta nam 'fali. Ne postoji recept za ovu boljku o kojoj pišeš. Možemo samo da budemo što prisutniji (nenametljivo) i da se nadamo najboljem.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:46 24.03.2010

Re: Pomaže,

Možemo samo da budemo što prisutniji (nenametljivo) i da se nadamo najboljem.

eto to je glavna stvar. oči širom otvorene, uši načuljene i nema frke.


bauer. bauer. 04:22 24.03.2010

Re: Pomaže,

reanimator reanimator 12:17 24.03.2010

Re: Pomaže,

njanja_de.manccini

eto to je glavna stvar. oči širom otvorene, uši načuljene i nema frke.

Jeste..i po mogućstvu, štekovati se u grupi.

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:07 24.03.2010

Re: Pomaže,

Re ja mislim da je moja kuca lepse stekovana medju macama, zar ne?
mada nije losa ni ova tvoja lija, bolja je u svakom slucaju od ovog tipa
Biljana 77 Biljana 77 10:01 24.03.2010

Mnogo pitanja

Jedna od glavnih karakteristika cyber sikaniranja je nemogucnost da zrtva pobegne od toga jer ona moze dobiti tekst poruku bilo kada, isto i e-mail poruku i to u bezbenosti svoga doma. Znaci nema bezbednog mesta.
Ovo zvuči baš zastrašujuće... tim pre što je veoma teško zaštititi dete od ovakve vrste šikaniranja (odličan prevod uzgred ). Pitam se koliko je moguće naučiti decu da se izbore sa ovim u smislu da prosto umeju da ignorišu? Mada, da li je realno očekivati da dete od deset godina shvati da šikaniraju neki koji
obicno poznaju svoje zrtve u pravom zivotu, ali kriju svoj identitet, kao i da obicno nemaju hrabrosti da sikaniraju svoje zrtve u stvarnosti jer se uglavnom radi o osobama koje su im bliske po snazi i sposobnosti
i da ne treba tome da pridaju značaj...

U svakom slučaju sledi nam da naučimo decu ne samo kako da kažu: -Ne! potencijanom otmičaru u autobusu, već i kako da prepoznaju i reaguju na virtuelne siledžije.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 13:53 24.03.2010

Re: Mnogo pitanja

Biljo evo ti jedan link o ovom problemu.
Stop cyberbullying
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 14:56 24.03.2010

RE:

Cyberbullying je jednako stetan i moze imati isto tako jake posledice kao i maltretiranje u RL, narocito imajuci u vidu da se kod mladje generacije sve veci deo socijalnog zivota i kontakata odvija online. Jedan od sve rasprostranjenijih oblika ovakvog zlostavljanja je recimo formiranje tzv "hate" grupa na Facebooku u kojima se dete koje je podvrgnuto zlostavljanju izlaze javnom ruglu i ismejavanju. Skoro je u Hrvatskoj bio slican slucaj, gde je osnivanje takve grupe koja je za cilj imalo ismejavanje jednog decka, dovelo do javnog odmotavanja celog klupka zlostavljanja (tuce i svakodnevnog maltretiranja i povredjivanja tog deteta),koje je bilo gurano pod tepih kako to obicno biva u nasim krajevima. U takvim situacijama cyberbullying uglavnom ne ide sam vec je samo manifestacija organizovanog nasilja koje se vec odvija u skoli, dakle online nasilnike je poprilicno moguce identifikovati u tim slucajevima.

Drugo je pitanje individualnog maltretiranja, koje ste u tekstu spomenuli. Da, cinjenica je da se u takve stvari upustaju mahom oni koji zrtvu u RL poznaju. Sa druge strane, u danasnje doba Internet je prilicno daleko od anonimnosti. Skoro svakoga je moguce pronaci, pitanje je samo da li postoje odgovarajuce sluzbe i mehanizmi da se to uradi.

U Srbiji je situacija po ovom pitanju jako losa. Ne postoji svest o potrebi za edukacijom (pogledajte samo podatak da se od 1600 skola samo 70 prijavilo za ucesce u obuci pri Klikni Bezbedno kampanji),roditelji takodje imaju slabo znanje o tome sta sve postoji i sta je moguce, a deca.. u velikom broju slucajeva znaju vise od roditelja i nastavnika zajedno i ni jedni ni drugi u njihovim ocima nemaju autoriteta da bi ih klinci poslusali.

Obuku o svemu ovome je potrebno zapoceti sto ranije, u nekim zemljama se o osnovama bezbednog ponasanja na Internetu uce vec deci starosti od 6-7 godina. To je bitno jer kada krenete sa obukom sa tinejdzerima sa kojima nista do tada nije radjeno to onda ide teze i deca mogu da stvore i otpor prema tome narocito ako je sve (kako to cesto biva) primarno prezentovano kroz negativnu prizmu opasnosti i losih stvari na netu.

N.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:12 24.03.2010

Re: RE:

Hate grupe koje postoje na Facebooku, Myspace-u, ili slicnim sajtovima su zaista veoma rasprostranjene gde se mogu naci fotografije zrtava cyber sikaniranja. Oni biraju najdeblje dete, najruznije dete, ostavljaju im se poruke na mobilnom ili u inboxu u stilu: Everybody hates you, you are a loser, you should just die!
Copy/Paste sledi sa sajta stopcyberbullying sta je direktni napad a sta je cyberbullying by proxy (kad nadju nekog drugog da radi prljavi posao za njih):

Direct Attacks

1. Instant Messaging/Text Messaging Harassment [Learn More...]
2. Stealing Passwords [Learn More...]
3. Blogs [Learn More...]
4. Web Sites [Learn More...]
5. Sending Pictures through E-mail and Cell Phones [Learn More...]
6. Internet Polling [Learn More...]
7. Interactive Gaming [Learn More...]
8. Sending Malicious Code [Learn More...]
9. Sending Porn and Other Junk E-Mail and IMs [Learn More...]
10. Impersonation [Learn More...]

1. Instant Messaging/Text Messaging Harassment
a) Kids may send hateful or threatening messages to other kids, without realizing that while not said in real life, unkind or threatening messages are hurtful and very serious.

b) Warning wars - Many Internet Service Providers offer a way of "telling on" a user who is saying inappropriate things. Kids often engage in "warning wars" which can lead to kicking someone offline for a period of time. While this should be a security tool, kids sometimes use the Warn button as a game or prank.

c) A kid/teen may create a screenname that is very similar to another kid's name. The name may have an additional "i" or one less "e". They may use this name to say inappropriate things to other users while posing as the other person.

d) Text wars or text attacks are when kids gang up on the victim, sending thousands of text-messages to the victims cell phone or other mobile device. The victim is then faced with a huge cell phone bill and angry parents.

e) Kids send death threats using IM and text-messaging as well as photos/videos (see below)2. Stealing passwords
a) A kid may steal another child's password and begin to chat with other people, pretending to be the other kid. He/she may say mean things that offend and anger this person's friends or even strangers. Meanwhile, they won't know it is not really that person they are talking to.

b) A kid may also use another kid's password to change his/her profile to include sexual, racist, and inappropriate things that may attract unwanted attention or offend people.

c) A kid often steals the password and locks the victim out of their own account.

d) Once the password is stolen, hackers may use it to hack into the victim's computer.3. Blogs
Blogs are online journals. They are a fun way for kids and teens to messages for all of their friends to see. However, kids sometimes use these blogs to damage other kids' reputations or invade their privacy. For example, in one case, a boy posted a bunch of blogs about his breakup with his ex-girlfriend, explaining how she destroyed his life, calling her degrading names. Their mutual friends read about this and criticized her. She was embarrassed and hurt all because another kid posted mean, private, and false information about her. Sometimes kids set up a blog or profile page pretending to be their victim and saying things designed to humiliate them.


4. Web sites
a) Children used to tease each other in the playground; now they do it on Web sites. Kids sometimes create Web sites that may insult or endanger another child. They create pages specifically designed to insult another kid or group of people.

b) Kids also post other kids' personal information and pictures, which put those people at a greater risk of being contacted or found.


5. Sending Pictures through E-mail and Cell Phones
a) There have been cases of teens sending mass e-mails to other users, that include nude or degrading pictures of other teens. Once an e-mail like this is sent, it is passed around to hundreds of other people within hours; there is no way of controlling where it goes.

b) Many of the newer cell phones allow kids to send pictures to each other. The kids receive the pictures directly on their phones, and may send it to everyone in their address books. After viewing the picture at a Web site, some kids have actually posted these often pornographic pictures on Kazaa and other programs for anyone to download.

c) Kids often take a picture of someone in a locker room, bathroom or dressing room and post it online or send it to others on cell phones.


6. Internet Polling
Who's Hot? Who's Not? Who is the biggest slut in the sixth grade? These types of questions run rampant on the Internet polls, all created by yours truly - kids and teens. Such questions are often very offensive to others and are yet another way that kids can "bully" other kids online.7. Interactive Gaming
Many kids today are playing interactive games on gaming devices such as X-Box Live and Sony Play Station 2 Network. These gaming devices allow your child to communicate by chat and live Internet phone with anyone they find themselves matched with in a game online. Sometimes the kids verbally abuse the other kids, using threats and lewd language. Sometimes they take it further, by locking them out of games, passing false rumors about them or hacking into their accounts.8. Sending Malicious Code
Many kids will send viruses, spyware and hacking programs to their victims. They do this to either destroy their computers or spy on their victim. Trojan Horse programs allow the cyberbully to control their victim's computer remote control, and can be used to erase the hard drive of the victim.9. Sending Porn and Other Junk E-Mail and IMs
Often cyberbullies will sign their victims up for e-mailing and IM marketing lists, lots of them, especially to porn sites. When the victim receives thousands of e-mails from pornographers their parents usually get involved, either blaming them (assuming they have been visiting porn sites) or making them change their e-mail or IM address.10. Impersonation
Posing as the victim, the cyberbully can do considerable damage . They may post a provocative message in a hate group's chatroom posing as the victim, inviting an attack against the victim, often giving the name, address and telephone number of the victim to make the hate group's job easier. They often also send a message to someone posing as the victim, saying hateful or threatening things while masquerading as the victim. They may also alter a message really from the victim, making it appear that they have said nasty things or shared secrets with others.


Cyberbullying by proxy

Cyberbullying by proxy is when a cyberbully gets someone else to do their dirty work. Most of the time they are unwitting accomplices and don't know that they are being used by the cyberbully. Cyberbullying by proxy is the most dangerous kind of cyberbullying because it often gets adults involve in the harassment and people who don't know they are dealing with a kid or someone they know.

"Warning" or "Notify Wars" are an example of cyberbullying by proxy. Kids click on the warning or notify buttons on their IM screen or e-mail or chat screens, and alert the ISP or service provider that the victim has done something that violates their rules.If the victim receives enough warnings or notifications, they can lose their account. The service providers are aware of this abuse, and often check and see if the warning were justified. But all the cyberbully has to do is make the victim angry enough to say something rude or hateful back. Then, BINGO! they warn them, making it look like the victim had started it. In this case, the ISP or service provider is the innocent accomplice of the cyberbully.

Sometimes the victim's own parents are too. If the cyberbully can make it look like the victim is doing something wrong, and the parents are notified, the parents will punish the victim. Alyssa, one of our Teenangels, had this happen to her. To learn more about her cyberbullying problem, read Alyssa's story.

Cyberbullying by proxy sometimes starts with the cyberbully posing as the victim. They may have hacked into their account or stolen their password. They may have set up a new account pretending to be the victim. But however they do it, they are pretending to be the victim and trying to create problems for the victim with the help of others.

The most typical way a cyberbullying by proxy attack occurs is when the cyberbully gets control of the victim's account and sends out hateful or rude messages to everyone on their buddy list pretending to be the victim. They may also change the victim's password so they can't get into their own account. The victim's friends get angry with the victim, thinking they had sent the messages without knowing they have been used by the cyberbully. But it's not always this minor. Sometimes the cyberbully tries to get more people involved.

For example...Mary wants to get Jennifer back for not inviting her to her party. She goes online and, posing as Jennifer, posts "I hate Brittany, she is so stupid, ugly and fat!" on buddyprofile.com. Mary may tell Brittany and her friends that she read the post on buddyprofile.com and blames Jennifer for being mean. Brittany and her friends now start attacking Jennifer, and may report her to buddyprofile.com or her school. They are doing Mary's dirty work for her. Mary looks like the "good guy" and Jennifer may be punished by her parents, lose her account with buddyprofile.com and get into trouble at school. And Brittany and her friends may start to cyberbully Jennifer too.

Sometimes it is much more serious than that. When cyberbullies want to get others to do their dirty work quickly, they often post information about, or pose as, their victim in hate group chat rooms and on their discussion boards. Cyberbullies have even posted this information in child molester chat rooms and discussion boards, advertising their victim for sex. They then sit back and wait for the members of that hate group or child molester group to attack or contact the victim online and, sometimes, offline.

For this to work, the cyberbully needs to post offline or online contact information about the victim. Real information, not the account they used to impersonate the victim (if they are posing as the victim to provoke an attack). For example...Jack is angry that Blake was chose as captain of the junior varsity basketball team. Blake is black. Jack finds a white supremist group online and posts in their chat room that Blake said nasty things about whites and their group in particular. He then posts Blake's cell phone number and screen name. People from the group start calling and IMing Blake with threats and hateful messages. Jack has no idea how much danger he has placed Blake in, and Blake doesn't know why he in under attack. In cases of cyberbullying by proxy, when hate or child molester groups are involved, they victim is in danger of physical harm and law enforcement must be contacted immediately.

Can you think of examples of cyberbullying by proxy? Share them with us and other kids, preteens and teens here at the site. We'll never use your name or personally identifying information, share it with others or bother you. Read our privacy policy to know how we use your information. You should always read a privacy policy before submitting anything to anywhere online.
darkonduty darkonduty 00:17 25.03.2010

Re: RE:

Skoro je u Hrvatskoj bio slican slucaj, gde je osnivanje takve grupe koja je za cilj imalo ismejavanje jednog decka, dovelo do javnog odmotavanja celog klupka zlostavljanja (tuce i svakodnevnog maltretiranja i povredjivanja tog deteta),koje je bilo gurano pod tepih kako to obicno biva u nasim krajevima. U takvim situacijama cyberbullying uglavnom ne ide sam vec je samo manifestacija organizovanog nasilja koje se vec odvija u skoli, dakle online nasilnike je poprilicno moguce identifikovati u tim slucajevima.

I nažalost nije izoliran slučaj. Bilo je zadnjih godina podosta neugodnik stvari. Npr. u jednoj zagrebačkoj gimnaziji kružili su intimni filmovi jedne učenice i njenog dečka (čini mi se da je čak neki grupni seks bio u pitanju). Uglavnom netko je ( najvjerojatnije taj dečko) plasirao snimku i slao ju svima po školi. Izbio je velik skandal, neko vrijeme se o tome pisalo po svim novinama, ali više ne znam niti kako je sve završilo ili je možda još uvijek u postupku!

Slažem se da je tzv. cyberbullying ( zašto mi nemamo riječ za ovaj pojam?) samo jedna od raznih mogućih manifestacija nasilja. I to jedan od najužasnijih načina poniženja drugog ljudskog bića, brutalniji čak od fizičkog nasilja.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 01:12 29.03.2010

Re: RE:

darkonduty
[
I nažalost nije izoliran slučaj. Bilo je zadnjih godina podosta neugodnik stvari. Npr. u jednoj zagrebačkoj gimnaziji kružili su intimni filmovi jedne učenice i njenog dečka (čini mi se da je čak neki grupni seks bio u pitanju). Uglavnom netko je ( najvjerojatnije taj dečko) plasirao snimku i slao ju svima po školi. Izbio je velik skandal, neko vrijeme se o tome pisalo po svim novinama, ali više ne znam niti kako je sve završilo ili je možda još uvijek u postupku!To je tek prica za sebe zvana sexting, gde takvo ponasanje i razmena slicica, klipova isl postaje sve vise pravilo a sve manje izuzetak medju mladima.
Inspirisana ovim blogom (i tvojim postom) danas sam bas o tome na blogu Udruzenja RODITELJ pisala. Mi se kao roditelji danas susrecemo sa celim jednim dodatnim novim svetom u kojem deci isto tako prete raznorazne opasnosti kao i u RL, a gomila ljudi toga uopste nije svesna. Znam ljude koji kupe deci kompjuter, stave ga u decju sobu, nemaju nikakvu kontrolu sta dete radi i sta moze da radi, a misle da su uradili najbolje sto mogu i da detetu eto treba kompjuter "za skolu"... Mora mnogo da se radi na edukaciji, problem je sto tehnologije jure i napreduju, a klinci drze mnogo bolji korak sa njima od starijih...

N.
iris.davidovich iris.davidovich 16:06 24.03.2010

Moram

da ti kazem da o ovome pojma nisam imala. naravno, oduvek su postojale grupe siledzija koje se navrznu na nekog sirotog debeljanera/cvikerasa ili tako nekog ko prosto nece da se krece u grupi, svi smo mi isli u skolu, ali je bilo, bre, old fashioned, ne ovako ne znas s kog ekrana ce da te spopadne. prosto ne mogu da shvatim da ima toliko dece koja 'oce da gube vreme u slanju svih tih sajber hejtova (moja majka je nekada sve gluposti koje smo radili u kuci ne znajuci sta cemo od sebe, obesmisljavala sa "eeej, idi izadji na livadu!"(iza zgrade). i onda nas obavezno uposli - dokon um, djavolje igraliste)
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:27 24.03.2010

Re: Moram

Iris moramo da smo u toku, bre vidis ova tehnologija sta nam radi bogtemazo!
sad sam pricala sa koleginicom i razmenile iskustva iz skole, deca nam idu u istu skolu. ona kaze da nije ni razmisljala koliko to moze da bude opasno. verujem da ima puno takvih ljudi. ali nikad nije kasno da se malo uputimo u cyber svet i pokusamo da ga kontrolisemo onoliko koliko je dovoljno da zastitimo svoje najmilije.
scabies scabies 19:44 27.03.2010

Odličan tekst, Njanjo

Ne znam kako mi je pošlo za okom da naslov pročitam Cyber šminkanje Do pola teksta sam se pitala kako li ćeš sve to povezati sa šminkanjem
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:52 27.03.2010

Re: Odličan tekst, Njanjo

scabies pa postoji i cyber šminkanje, zar ne misliš tako? svi se lepo našminkamo i krenemo u cyber komunikaciju.

scabies scabies 19:56 27.03.2010

Re: Odličan tekst, Njanjo

Tačno tako.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana