Film

Sta smo dakle imali ... (Drugi deo)

Inner Party RSS / 07.01.2011. u 18:58
 
Eto, ja rekoh za par dana ali se to proteglo na par nedelja. Posto sam jos uvek u fazi praznovanja i posto mi je kuca puna gostiju nisam u stanju da se ozbiljnije udubim u pregled proslogodisnje filmske produkcije. Pa evo vam jedna brza brejnstorming sesija o svemu sto mi je drzalo paznju u 2010. Onako sve nabacano, bez reda i poretka, bez rangiranja i bez grupisanja po zanrovima ...
 
 
51MWhKQWuUL._SL500_AA300_.jpg 
 
 
Povratak Romana Polanskog sa solidnim filmom - o mracnim stranama i zakulisanim radnjama u svetu politike - The Ghost Writer nam svima uliva nadu da ce ovaj  reziser ipak uspeti da prebrodi sve probleme i kontraverze koje ga prate vec decenijama, pa makar morao da radi postprodukciju iz kucnog pritvora. Umetnik ostaje umetnik, uspesah covek ostaje uspesan covek uprkos svemu i svima - cak i onda kada je jasno da je sam sebi kriv za sve svoje probleme...

Posle skoro dvadeset godina u kinematografiji, Kevin Smit se po prvi put oprobao u radu sa scenariom koji nije sam napisao i iz toga je proizisla sasvim pristojna akciona komedija Cop Out sa Brusom Vilisom i Trejsijem Moragnaom. Film je prilicno neslavno prosao u bioskopima, ali ovaj tip filmova uvek vremenom izgradi kultni status, u ovom slucaju bilo kao filma Kevina Smita, bilo kao film Brusa Vilisa, bilo kao buddy cop komedija. 

Sezona rimejkovanja kultnih horora je definitivno na zalasku, pa zasto onda ne bi otisla uz solidna ostvarenja? Rimejk Romerovog masterpiesa Dawn of the Dead je 2004. otvorio sezonu, pa je red da sezonu zatvori jos jedan rimejk Romerovog filma i to vec skoro zaboravljenog  ostvaenja iz 1973. The Crazies. U ovom slucaju su se producenti bas potrudili pa se desilo da je akcijom i solidnom likovima nabijena obrada bolja od zabludelog, nedopecenog i dosadnog originala. Kamo srece da su i ostali rimejkovi bili na ovom nivou...

Smehotresno tuzna prica u filmu Defendor nas je podsetila da bi neki glumci ipak morali da odbijaju uloge i da su Srbi jos uvek resident bad guys. Vudi Harelon glumi priglupog zgubidana koji se nocu preoblaci u superheroja Defendora. Srbi su mafijasi koji trguju belim robljem i drogom. Srpska mafija, ne albanska, molicu lepo!

Ovogodinji Hurt Locker - Green Zone - mastavlja americko preispitivanje motivacije likova u jos jednom u nizu "pogresnih ratova". Koliko god da mi se gadi sve to, filmovi na ovu temu su bez sumnje odlicni. Ispada da bi amerikanci trebali da ratuju samo zbog dobrih filmova koje prave kada jednog dana shvate da su ehm ponovo pogresili i poveli jos jedan glupi i bespotreban rat. O zrtvama neka razmilslja neko drugi...

Filmovi o usponu i padu rokenrol bendovima retko kad mogu da omanu. The Runaways - biografija istoimenog benda kog je predvodila Dzoan Dzet - je takodje odlicno ostvarenje. Perfektna prica o rock and roll sceni sedamdesetih i mukama kroz koje su prolazile zene u svetu muzjaka je podloga za predivne likove i jos lepsu muziku. Veoma, veoma inspirativno ostvarenje koje bi svaki ponosni otac morao da pusti svojoj tween kcerkici. Jos jedna prica o Dorsima - dokumentarac "iz njihovih usana" - When You're Strange nam donosi istinitiju pricu o kultnom bendu, ali nikako ne i zanimljiviju. Oliver Stoun je onomad ipak bio ubedljiviji.


Od smrti Dzona Hjuza, svaki film u duhu osamdesetih nas uvlaci u tu eskapisticku pricu o tome kako su osamdesete bile predivna dekada, Hot Tub Time Machine je tu samo da nas podseti na tu cinjenicu. Iako nije bio previse uspesan, ni kod publike ni kod kritike, uzivao sam u ovom filmu. Koliko-toliko. Ipak ostaje taj neki gorak ukus propustene prilike jer su u filmu glumili legende osamdesetih - Cevi Cejs i Dzon Kjuzak. 


Kada smo vec kod razocarenja, solidna letnja komedija Date Night je ujedinila Tinu Fej sa Stivom Karelom. Film nije bio neka urnebesna komedija, ali par scena me je bas odusevilo. Ipak, s obzirom na velikane komedije, bio sam bas razocaran ukupnim utiskom. Jos jedno prosecno uparivanje Stiva Karela se desilo (ovaj put sa Polom Radom) u filmu Dinner for Schmucks. Iako su scene sa Zakom Galifijanikisom odlicne, film je bas razocaravajuci. 


Prica o Benksiju - Exit Through the Gift Shop - nam donosi impresivan dokumentarac o celoj toj street art sceni. Nikada nisam pratio umetnike grafita, najverovatnije zato sto ih u Srbiji bas nisam previse vidjao, ali sam nakon gledanja ovog cuda stekao neko neobicno postovanje prema strit artu. Nejinspirativniji dokumentarac ove godine!


A Nightmare on Elm Street je konacno sahranio rimejkovanje kultnih horora u produkciji Majkla Beja i Platinum Dunesa. Posle so-so rimejka Petka 13-tog, usledila je katastrofa rimejkovanja Strave u Ulici Brestova. Robert Englund je kao Fredi Kruger bio i ostao nezamenjiva pojava, ali je cinjenica i to da je film mogao biti spasen ostalim likovima, a oni su potpuno  izostali, Mada je ustvari  i sam scenario bio prilicno slab. Sve u svemu, odustalo se od drugog dela rimejkovanja Petka 13-tog pa racinam da je sa skrnavljenjem konacno kraj.


Gran Torino za 2010 je britansko ostvarenje Harry Brown sa Majkl Kejnom. Kao i njegov americki prethodnik, Heri Braun ke ogorceni starkelja koji uzima zakon u svoje ruke i uzvraca udarac bezobraznoj klincuriji. Svojevrsni gerijatrijski Taksista siguran sam uveseljava dosadne veceri u mnogim starackim domovima...

Jos jedna rokenrol biografija - Sex & Drugs & Rock & Roll - donodi nam gorko-slatku pricu o prerano preminulom Ianu Djuriju i njegovim Blokhedsima. Impresivna biografija coveka koji je humorom i tvrdoglavoscu uspeo da srusi mnoge prepreke i zidove sto u svom zivotu sto u svetu muzicke industrije. Djuri nije mogao da pozeli boljeg tumaca njegovog lika i delo od Endija Serkisa. Endi Serkis ovde JESTE Iak Djuri.


Skoro-pa-katastrofa zvana Survival of the Dead je nadajmo se poslednji Romerov film iz sage o zivim mrtvacima. Matori jednostavno otaljava posao za koji pretpostavlja da neko od njega ocekuje, sto nije istina. Ja bih bio presrecan da se onomad sve zavrsilo sa solidnim filmom - njegovim kreativnim povratkom u formu - Land of the dead. 


Nastavak jedne sasvim prosecne komedije Forgetting Sarah Marshall je veoma solidno ostvarenje Get Him to the Greek. U nejmu Dzona Hil i Rasel Brand naprosto briljiraju kao ustogljeni japi-agent (amerikanac Hil) koji treba da kontrolise razularenog dzanki-muzicara (britanac Brend) i dovede ga zivog i zdravog na koncert u Los Andjelesu. Kada smo vec kod Dzone Hila on je uparen sa Dzon C. Rajlijem u veoma cudnoj komediji-drami Cyrus. Iako mi bas i nije ispunio ocekivanja, svideo mi se ovaj film.


Kao jedan od retkih izuzetaka od pravila da se nastavci otaljavaju i da su najcesce bezveze - REC 2 je veoma solidan nastavak odlicnog spanskog horora (ako se secate prvi deo je rimejkovan kao Quarantine).


Pad Vila Farela - cije su komedije u zadnje vreme sve slabije i slabije - se nastavlja buddy cop komedijom i filmom The Other Guys gde je uparen sa Markom Volbergom. Iako ima nekoliko urnebesnih scena, ovo je jedno sasvim prosecno ostvarenje koje sam zaboravio odmah nakon gledanja. 


Koliko je obecavao The Expendables nije bas sasvim isporicuo. Kao da je reklamiran kao nesto sto nije postao.  Iako se radi o pristojnom akcionom filmu iz vrste filmova koji se naprosto vise ne prave, veoma je malo supstance iza tih neubedljivih likova, koreografisanih tucnjava i silnih ekplozija. Pa mislim da je tesko da  ce steci neki dugotrajniji kultniji status. Cujem da ce raditi i drugi deo pa nam ostaje da se nadamo da ce ipak iz ovoga nastati uspesna fransiza...


Sa druge strane kod filma Piranha 3D smo svi znali sta da ocekujemo - i to smo i dobili. Krv, meso, i sise. Iako je ovaj film za pun efekat imalo smisla gledati samo u bioskopu, kod nas nije ni na zalost isao u bioskope. 

Jos jedan shay cam horor The Last Exorcism je solidan film sa uzasnim twist endingom. A kod solidnih ostvarenja nema nista gore od loseg twist endinga, kada sat i po imas utisak da gledas nesto odlicno a onda ti neko pljune u facu nekom gluposcu koja ti potpuno obesmisli vreme provedeno uz film.

Previse su ljudi opanjkavali Machete. Kao da su razocarani, kao da niej ispunio ocekivanja, kao da nije to to, kao da Deni Treho nije za glavnog glumca, kao da... Bla bla bla... Ovo je odlican film i uzivao sam neizmaerno gledajuci ga. Verujem da ce svi kriticari za desetak godina pricati o kultnom statusu Macete.


Kao sto je i slucaj s Saw fransizom (VII deo) i za cetvrti deo sage Resident Evil pod nazivom Afterlife me nije bilo previse briga, ali sam i to odgledao. Nije bas da sam uzivao ali niej ovo bio los film. Kao neki novitet videli smo maznjavanje elemenata iz filmova Matriks i Silent Hill. Mila Jovovic lepa kao i uvek.

Film u produkciji M. Najt Salajamana Devil je doziveo solidan uspeh, status bolji nego kada pricamo o filmovima koje je Salajaman sam rezirao. Mislim da ce ovo biti na neki nacin njegova holivudska buducnost. Davace svoje uvek vise ili manje dobre ideje za SF ili horor nekome da ih sprovede. Nadajmo se samo da ce ga dovoljno dobro placati da nas vise ne smara svojim reziserskim abortusima... 

Taj Vestov (The House of The Devil) nastavak uspesnog filma strave i uzasa Elija Rota Cabin Fever pod nazivom Cabin Fever II: Spring Fever je tek prosle godine izasao iz tzv. produkcionog pakla. Rezulatat je urnebesna splatter gore komedija koja me je potpuno odusevila i postala u mojim ocima horor godine.


Povratak Dzoa Dantea horor zanru sa filmom Hole 3D se moze nazvati uspesnim. Za mene je celo iskustvo bilo razocaravajuce, ali ja sam imao bas velika ocekivanja. Prva polovina filma je sasvim solidna da bi na zalost film pao u drugoj polovini. Moramo ipak napomenuti i to da je film namenjen tween i mladjoj teen publici, tako da ne ocekujte neki bas bas horor.

Bilo bi sjajno da su svi ruski filmovi sjajni poput ostvarenja Kray (The Edge)! Ne pamtim kada sam zadnji put pogledao akcioni film sa vozovima, nema ih puno, a ovaj me je bas odusevio. Predivni snezni sibirski predeli, poratni radni logori za politicke neistomisljenike, parne lokomotive i jedan istraumirani ratni veteran. Perfektna podloga za sjajan film.

Pojma nemam sta su ljudi koji su radili Predators hteli da kazu! Ali imao sam osecaj da - iako se radi o solidnom filmu - kastingom zele da kazu da je vreme nabildovanih akcionih junaka definitivno proslo i da je doslo doba zgoljavih strebera.

Nije bio los Mirrors 2. Originalni film sa Kiferom Saterlendom i sa Aleksandrom Azom iza kamere je bio neka vrsta promasaja, ali ipak ne i sasvim lose ostvrenje. Nastavak je otprilike jednakog kvaliteta samo sto me je nekako osvojio svojom jednopstavnoscu i nepretencioznoscu.  


Kao da je dosao iz sveta Zone sumraka, film  Altitude me je odusevljavao sve do samog kraja, kada je nazalost razresenje misterije postalo previse glupo i banalno. Ipak zbog tih sat vremena uzivanja ne mogu a da ne preporucim ovo cudo.

Jennifer's Body za ovu godinu je sjajna rock horor-komedija pod nazivom Suck. rokenrol bend ce uciniti zaista sve da bi postao popularan, cak ce postati i vampiri da bi nastavili da prave sranje muziku. Uprkos shitty muzici, film je jako zabavan. Gostuju Igi Pop, Henri Rolins i  Moby.


Jos jedan sjajan omaz prerano preminulom Dzonu Hjuzu je uoblicen u predivan film sa Emom Stoun (Superbad, Zombieland) - Easy A. Ovo je bio jedan od poslednjih filmova koji su izasli minule i jedano od prvih filmova koje sam pogledao ove godine. Uzasno mi nedostaju ovakvi filmovi - nevine i naivne teen komedije u kojima je tinejdzerska seksualnost ipak samo vesto ispletena laz i  mit i gde je seks samo maskirana ljubav a ljubav nije samo maskirana zelja za seksom. Jos jedan od one vrste filmova kakvi se vise ne prave... 

Ko se jos seva DJ Kvalisa? Vratio nam se u filmu Last Day of Summer u kojem glumi klasicnog americkog luzera zaglavljenog na dnu bez nade da se ikada sa njega popne bilo kuda. Ocajan krece da ubije svog sefa i pocini ono sto se danas naziva school massacre i murder-suicide i sto je od kraja devedesetih postalo rasiren fenomen. Ipak u tome ga sprecava nejgova potpuna socijalna nezrelost i neprilagodjenost. Na prvi pogled ovo je komedija, ali na svaki drugi teska i uzasna drama.

OK znam da je Wall Street: Money Never Sleeps bio veliko razocarenje, i ja se tu potpuno slazem,  pa ne bih da trosim reci na sve to. Desi se to i Oliveru Stounu. Zao mi je samo sto ce Majkl Daglas da ode sa tako slabim filmom na kraju karijere. 

Svi znamo da je The Social Network mnogima film godine pa cu ga zaobici, zajedno sa Inceptionom. O njima ste siguran sam citali na svim mogucim end-of-the-year listama. Svakako odlicna ostvarenja! 

Ova godina nam je donela novi nastavak iz Jackass fransize - Jackass 3D. Nemam sta reci na ovu temu. Svi znate sta treba da ocekujete i svi znate da cvete vise ili manje dobiti sve to sto ocekujete.


Neka vrsta rimejka filma Planes, trains & Automobiles iz 1987. - ostvarenje Due Date je skoro pa ispunilo moja nadanja. Umesto Dzona Kendija tu je Zak Galifijanakis (propali glumac na putu za Holivud) a Stiva Martina menja Robert Dauni Dzunior (poslovan covek u zurbi da prisustvuje zeninom porodjaju). NIje bas urnebesna komedija ali je zadovoljila moja ocekivanja.

 
Iako je imao genijalnu ideju kao polaziste duze vreme najavljivan i reklamiran horor pod nazivom The Human Centipede je bio kompletan promasaj bez ijednog iskupljujuceg minuta.
 
Odlicnom vampirskom hororu 30 days of night se minule godine pridruzio nastavak pod nazivom Dark Days. Bespotreban, besmislen, nezanimljiv i dosadan. Lose kritike su pratile i Daybreakers ali se ovde ipak radi o po meni sasvim solidnom vampirskom hororu u kojem smo imali neke SF inovacije i za vampirski subzanr neke zanimljive delove zapleta.

Odlican akcioni film  Edge of Darkness, vraca veru u  Mela Gibsona kao vglavnog glumca. Uvek mi je milo kada vidim kako neko prevazilazi svoje privatne padove i probleme i uspeva da odradi sjajan film. Jos kada se radi o filmu u kojem Gibson tumaci lika koji se krvavo sveti za nanetu mu nepravdu - moje zadovoljstvo je jos vece. Poredjenja sa genijalnim ostvarenjem Taken iz 2008. su sasvim na mestu ...
 
 
Iako je postapokalipticni akcioni film The Book of Eli na prilicno pokvarenjacki nacin doneo stari dobri americki bible-thumping - ne radi se o losem ostvarenju! Ja sam uzivao gledajuci ga... Kada smo vec kod religiozno intoniranih filmova - ismevan kao glup, pompezan, patetican i generalno jadan -  Legion mi je ipak pruzio neke momente zadovoljstva i razonode.
 
Ovogodinji Open Water je genijalno ostvarenje pod nazivom Frozen. Posle skijanja i zimskih radosti na planini, troje ljudi ostaje za ceo vikend zarobljeno na zicari i na milost i nemilost hladnoci i divljim zivotinjama. Najradije bih ovaj film proglasio najboljim hororm minule godine. 
 
Ove godine se Martin Skorseze v ratio sa psiholoskim trilerom Shutter Island. Posto nije u stanju da napravi los film, Skorseze sa vec pomalo dosadnim Leonardom Di Kapriom, donosi "pricu nepouzdanog naratora" o misterioznom nestanku, ubistvima i zivotu u mracnoj atmosferi psihijatrijske ustanove kao metafori za zivot u hladnoratovskoj Americi. Iako nije neko revolucionarno ostvarenje, ovo je jos jedan Skorsezeov uspeh.
 
 ***
 
Eto to je to! Ima jos tona filmova koje nisam stigao da pogledam i sigurno jos mnogo onih koje nisam uvrstio na ovu listu svega sto mi je drzalo paznju minule godine, ali ima dana za to ... Srecna vam Nova godina, srecni vam bozicni praznici! Zelim vam svima jos puno puno dobrih knjiga, filmova i dobre muzike!  
 
Uzdravlje!



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 19:21 07.01.2011

:)

Zelim vam svima jos puno puno dobrih knjiga, filmova i dobre muzike!

evo sam se setila, iz prošle godine:))



tebi svaka radost.
aleksanadar aleksanadar 19:45 07.01.2011

Живели!

Zelim vam svima jos puno puno dobrih knjiga, filmova i dobre muzike!


Такође!

Додајем:



fedor18 fedor18 19:58 07.01.2011

...

Eto to je to! Ima jos tona filmova koje nisam stigao da pogledam i sigurno jos mnogo onih koje nisam uvrstio na ovu listu svega sto mi je drzalo paznju minule godine, ali ima dana za to ... Srecna vam Nova godina, srecni vam bozicni praznici! Zelim vam svima jos puno puno dobrih knjiga, filmova i dobre muzike!

Uzdravlje!

Sve najbolje i vama dragi drugovi s bloga...

Obzirom da imam nešto drugačiji ukus i interesovanja što se kinematografije tiče od gore navedenih filmova,ukoliko se domaćin bloga slaže okačiću nekoliko po meni vrednih naslova iz 2010.
Najbolji film koji sam pogledao ove godine (subjektivno svakako ) je češki film Protektor

Posle njega mi se najviše dopao korejski

odmah uz njih mi je ovaj ukrajinsko -nemacki...


Bilo je još dobrih naslova poput ruskog Kak ya proviol etim leto ili recimo belgijskog Illegal,ali ova tri gore navedena su mi nekako najviše prirasla k srcu...
Od dokumentarac,ovaj o lovu na delfine u japanu,mi je bio posebno upečatljiv

kao i dokumentarac Puskas Hungary

Nisam stigao pogledati dokumentarni o biografiji Ceausescua,ali nemam sumnje da bi mi bio u tri,pa neka ide na neviđeno
Oprostite na malo dužem slikovitijem postu
draft.dodger draft.dodger 22:21 07.01.2011

Re: ...

I ja jurim tog Ceausescua, nikako da ga nahvatam...
bocvena bocvena 21:04 07.01.2011

A sad odoh da gledam propušteno:)


Porasla Dakota:)
draft.dodger draft.dodger 22:15 07.01.2011

Od svega pomalo...

SYMBOL


I SAW THE DEVIL


THE HOUSEMAID


UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES


MOTHER


ENTER THE VOID


SRPSKI FILM


Der Räuber


LIFE DURING WARTIME


I AM LOVE


CERTIFIED COPY Copy


PLEASE GIVE



pnbb pnbb 22:39 07.01.2011

kratko ali

jedna od boljih filmskih kritika koju sam cuo , ikada

ime filma - GTR (od guitar)





sadrzaj kritike - SHT
germanika germanika 03:01 08.01.2011

moj favorit godine

fedor18 fedor18 09:27 08.01.2011

Za

ljubitelje klasicnih filmova o Drugom svetskom ratu,jedan novi belorusko-ruski...


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana