Društvo

Nov izborni zakon

Saša Radulović RSS / 16.01.2011. u 23:15

Srbiji je očajnički potreban nov izborni zakon. Zakon koji podstiče pozitivnu selekciju. Koji podstiče konkurenciju i otvara mogućnost novim idejama da dopru do građana. Kojim građani biraju konkretne ljude koji su onda odgovorni građanima svojim imenom i prezimenom.

Nalazimo se u zagrljaju smrti bezidejne partokratije i njihovih nesposobnih kadrova koji rade samo u sopstvenom interesu. U situaciji smo: ili društvo ili oni. Bojim se samo da će predlagači od svega na kraju samo napraviti još jedno grbavo čudovište. Zato ovaj tekst. Šta građanima zapravo treba?

U čemu je problem sa našim izbornim zakonom?

Prvo problem koji nema veze sa proporcijalnim sistemom: glasate za stranku i njenog lidera, ne za konkretne ljude iz vašeg kraja. Pa kada se prebroje svi glasovi i odredi koliko je koja stranka (lista, lider) dobila glasova u procentima (svi koji su dobili manje od 5% se odbacuju) odredi se koliko je to stolica u skupštini od 250 dostupnih, Onda lider stranke i stranka odluči koga će poslati u skupštinu da sede u tim stolicama. Tako dođemo do kobajagi izabranih poslanika.

Drugo, ustav je omogućio da mandat pripadne stranci, ne ni tom kobajagi izabranom poslaniku. Pa kada se stranci ne svidi poslanik, može da ga zameni koristeći njegovu ustavom zagarantovanu blanko ostavku.

Ako se sećate, ovu budalaštinu su uveli jer su pre toga pokrenuli masovnu kampanju o najvećem "zlu"  u skupštini: kada kobajagi izabrani poslanik odluči da promeni dres. Kažu: građani i onako nisu glasali za kobajagi izabranog poslanika već za stranku i njenog lidera. Zašto je ovo "zlo" bilo toliko važno strankama? Jedna promena dresa može da znači pad vlade. 

Još jednu stvar su utepali, a što je prošlo gotovo neprimećeno. Nema više direktnih izbora za predsednika opštine. Zamenili su ga time da skupuština opštine bira predsednika opštine. Objašnjenje je bilo genijalno. Rekli su da je ovakav sistem bio nestabilan jer su skupštine izglasavale nepoverenje predsedniku recimo kroz neglasanje za budžet, što je dovodilo do čestih lokalnih izbora. Pa su ovim rešili problem stabilnosti. Uništili su konkurenciju i mogućnost za kandidata koji ima najbolji program, a ne i skupštinsku većinu, da se kandiduju i sprovede program. Nikome nije palo na pamet da kaže da ne mogu odbornici skupštine opštine da uzimaju mandat predsedniku kome su mandat dali glasači i da je trebalo promeniti to, a ne direktne izbore za predsednika opštine. 

Time su jasno i glasno kazali i onda to i sproveli, da se u Srbiji glasa za stranke. Da onda te stranke, ne poslanici sa svojom savešću, stručnošću i reputacijom, zastupaju građane. Logična posledica ovoga je da nam ne treba 250 poslanika, dovoljno je po jedan za svaku stranku. Problem sa ovim je da onda ne mogu da namaknu plate za kobajagi izabrane poslanike, članove svojih partija. A oni treba nešto da prihoduju dok četiri godine rade na interesima stranke koja im je dala fotelju. A bogami pomalo i na svojim.

Što se građana Srbije tiče, najveće zlo nisu promene dresova. Najveće zlo je partokratija koja je cementirala monopol političkih stranki i onda pojela Srbiju. Rezultat ovoga je da su partije preko skupštinske  većine i kobajagi izabranih poslnika formirale izvršnu vlast koja je potpuno marginalizovala i sebi potčinila zakonodavnu vlast, i preko nje onda utukla i sudsku vlast ovom sramotnom nazovi reformom pravosuđa. Tako da u Srbiji faktički postoji samo izvršna vlast i čepovi otpora tom ludilu. A i izvršnu vlast su potpuno potčinili strankama, urušili gotovo sve institucije sistema (čast izuzutcima kao što su poverenik za informacije, zaštitnik građana, savet za borbu protiv korupcije). Ukratko, dobili smo potpunu partokratiju: partije su progutale zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i sve institucije države. Stranke su progutale Srbiju.

Prvi korak u oslobađanju Srbije je oteti zakonodavnu vlast od stranaka i dati je poslanicima. Ne kobajagi izabranim, već izabranim. 

Jedan način da se ovo promeni je da se zadrži proporcionalan sistem, ali da se ukinu blanko ostavke i da se  oduzme pravo liderima stranaka da menjaju listu nakon izbora. Ovaj sistem bi bio svakako korak napred za građane.

Prvi problem sa ovim sistemom je da liste i dalje određuju samo i isključivo stranke i njihgovi lideri. I oni se i dalje uzdaju u to da će bez obzira na to ko je na listi, građani i dalje glasati za lidera stranke koji je nosilac liste. Tako da se negativna selekcija i dalje dešava.

Problem sa ovim je i da gubite regionalnu zastupljenost. Građani i dalje glasaju za stranku, njenog lidera i listu. Ako stranka osvoji 50 mandata, u skupštinu ulazi prvih 50 sa liste tako da lokalna zastupljenost i zastupanje i respektovanje interesa lokalne zajednice zavisi od toga kako je stranka sačinila listu. Kod manjih stranki koje osvoje 20 mandata, problem je još veći. Građani ne glasaju za  konkretne ljude. Ne takmiči se 1000 kandidata za 250 mesta u parlamentu. Takmiči se 10 lista za pravo da podele 250 mesta u parlamentu.

Drugi način je da napravi većinski sistem. Teritorija Srbije se izdeli na izborne jedinice u skladu sa brojem stanovnika. Svaka izborna jedinica ima približno isti broj stanovnika. Ukoliko zadržimo 250 poslanika, to znači da bi nam izborne jedinice brojale 30.000 glasača. Svaka izborna jedinica bira svog kandidata za skupštinu republike. Onaj ko osvoji najviše glasova, bez obzira na to kojoj stranci pripada i da li uopšte pripada nekoj stranci, ide u parlament.

Šta je dobra strana ovog sistema? Građani direktno biraju svog predstavnika. Biraju se najbolji. Poslanik je direktno njima odgovoran, ne stranci. Građani su bolje informisani. Ako ništa, protivnički kandidati im govore sve što ne valja o onome ko je u parlamentu, kako je glasao, šta je predlagao itd. Pa kada ga npr. uhvate pijanog, podnosi ostavku. 

Šta je loša strana ovog sistema? Najjače stranke obično dobijaju većinu u većini izbornih jedinica. Tako da kada na teritoriji Srbije prebrojite glasove, stranka može da osvoji 5% glasova, a ni jedno mesto u parlamentu. Npr. u Kanadi zeleni godinama nisu bili u stanju da uđu u parlament iako osvajaju značajan broj glasova. Tako da stranka sa 45% osvojenih glasova, može da osvoju apsolutnu većinu u parlamentu, npr. dobije 60% mesta u parlamentu. 

Šta je dobra strana ove loše strane? Stabilnost i odgovornost. Više nema veta malih stranki tipa PUPS ili NS ili JS da blokiraju promene i traže svoja mesta u upravnim odborima, JP, itd.. Jaka stranka dobija mandat da sprovede svoj program. I ima nezavisne izabrane poslanike da je kontrolišu i usmeravaju. Jer ako to ne rade, izgubiće sledeće direktne izbore.

 

Postoji i treći način: mešoviti sistem. Za određeni broj mesta u parlamentu, recimo 30%, glasa se za partiju koja sama odlučuje koga će smestiti u te fotelje. Za ostatak se primenjuje opisani većinski sistem.

Ja mislim da je ovo najbolji sistem za Srbiju, njene građane i njihove interese. A koji su nam interesi?

1. Nezavisna zakonodavna vlast odgovorna građanima

2. Izvršna vlast pod kontrolom i nadzorom zakonodavne vlasti 

3. Poztivina selekcija - najbolji ulaze u skupštinu

4. Konkurencija i nove ideje - Đura iz Pirota može bez ikakve stranke da uđe u skupštinu ako ga Pirot izabere, sveži ljudi

5. Stabilnost - Formira se jasna većina koja dobija mandat da sprovede program, male stranke ne mogu da ucenjuju nikoga

6. Uređenost i prostor za male stranke- stranke su važan katalizator i usmerivač politike u republici i imaju svoje jako mesto u parlamentu

7. Lokalna zastupljenost - znate za koga glasate

Ovim se stranke stavljaju u servis društva, ne obratno.

 

Ja podržavam i predsednički sistem koji potpuno odvaja zakonodavnu od izvršne vlasti. Sistem u kome birate predsednika koji dobija mandat da vodi republiku naredne četiri godine, postavlja vladu i ministre uz parlamentarnu kontrolu i tako to. I zabranu za predsednika da ima ikakvu drugu funkciju (npr. predsednik stranke). A i direktne izbore za predsednike opština i tužioce i ... Ali to je već druga priča.

 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sava.topalovic sava.topalovic 23:29 16.01.2011

Check-in


Prvi put prvi ...

sava.topalovic sava.topalovic 23:46 16.01.2011

Kombinovani sistem


Slazem se za kombinovani sistem. Ono o cemu razmisljam u ovom trenutku je kako odrediti procenat proporcionalni/vecinski, odnosno kojim pretpostavkama se rukovoditi da bi se ostvarilo ovih 7 tacaka?
Saša Radulović Saša Radulović 22:30 17.01.2011

Re: Kombinovani sistem

Pitanje je koliko mesta u parlamentu treba ostaviti strankama? Sigurno manje od pola.
hazard92 hazard92 15:07 18.01.2011

Re: Kombinovani sistem

Mislim da je najbolji sistem tzv. "mixed member proportional" (MMP). Neka varijanta toga se primenjuje u Skotskoj, cini mi se.

Ukratko, mi vec imamo mesoviti sistem u Vojvodini, doduse izborne jedinice su malo cudno odredjene (svaka opstina - ima ih valjda 40tak-50tak - ima garantovanog po jednog poslanika, a onda vece opstine tipa NS imaju po jos dva, tri, da ukupno ovih bude 60), a druga polovina parlamenta (njih 60) bira se proporcionalno. Dok ovo garantuje da ce svako ko osvoji 5% (ili je cenzus u Vojvodini 3%, ne secam se) uci u skupstinu, ne garantuje da ce odnos snaga u parlamentu da preslika odnos snaga partija/lista na izborima, a ovo je valjda cilj "fer" izbornog sistema.

MMP funkcionise ovako:

Imamo recimo 100 poslanika. 60 se bira u izbornim jedinicima, 40 ide sa liste. Glasajuci za nekog kandidata u nasoj izbornoj jedinici, takodje dajemo glas listi kojoj pripada (ako pripada; da primer bude jednostavniji, predpostavimo da nema nezavisnih kandidata, naravno i oni su moguci).

"Ukupni" rezultati (kada se saberu glasovi koji idu listama) se koriste da bi se "korigovali" rezultati direktnih izbora tako da stanje u parlamentu odslikava relativnu snagu izbornih lista.

Dakle, kao primer, recimo da je
lista A dobila 30% glasova
lista B dobila 20% glasova
lista C dobila 20% glasova
lista D dobila 10% glasova
lista E dobila 10% glasova
lista F dobila 10% glasova

A na direktnima izborima,
kandidati liste A osvojili su 29 izbornih jedinica
kandidati liste B osvojili su 15 izbornih jedinica
kandidati liste C nisu osvojili nijedno poslanicko mesto
kandidati liste D osvojili su 5 poslanickih mesta
kandidati liste E osvojili su 1 poslanicko mesto
kandidati liste F osvojili su 10 poslanickih mesta

Tako je vec podeljeno 60 mesta od sto. Sad gledajuci rezultate po listama,

listi A dodaje se 1 poslanik sa liste, da bi imali 29+1 = 30 poslanika (tj. 30%).
Listi B dodaje se 5 poslanika sa liste, da bi imali 15+5 = 20 (tj. 20%)
Listi C daje se 20 poslanika sa liste, jer nijednog nisu osvojili direktno
Listi D daje se 5, da bi imali 5+5 = 10.
Listi E daje se 9, da bi imali 1+9 = 10.
Listi F ne dodaje se nista, jer vec imaju poslanika koliko imaju procentualno glasova (10%).

Dakle imamo i proporcionalnu zastupljenost, ali i direktno izabrane (i odgovorne) poslanike. Plus je i to sto je velika verotnoca da ce ona stranka koja bude bila na vlasti (tj. pobednik izbora sa najvise poslanika) imati i najveci deo poslanika izabranih direktno, tj. odgovornih glasacima direktno. Tako da su na izborima gde ucestvuju 2-3 jake stranke i jos par malih (srpski slucaj) dobre sanse da vladu formiraju vecinom poslanici izabrani direktno.

blekburn blekburn 00:08 17.01.2011

Interesi...

Slušao sam večeras Dragana Bujoševića, ministra Dulića, i onog klinca Djurića iz SNS-a u "Utisku nedelje".
Videlo se sve u toj emisiji šta je najveće zlo Srbije, kako ekonomsko, tako i političko, društveno i svako drugo!?
Glodur "POLITIKE" gosn. D. Bujošević je večeras maestralno zastupao interese političke mafije u Srbiji, i političkih elita. Takvu istu politiku tvori u svojim novinama, gde obični ljudi imaju tretman klasičnih indijanaca.
On je celu emisiju iskoristio, da nam kaže da je u novinarstvo otišao, jer se sa matematikom posvadjao odavno.
Nekoliko puta se pitao javno i dečka iz SNS-a, zašto baš 125. poslanika, i u tom kontekstu izrazio zabrinutost da će se urušiti parlamentarizam, jer bože moj manjinske stranke neće tako imati svoje predstavnike.
Hm, očito da se Bujošević namerno pravio večeras nevešt, evo zašto: ako bi se usvojio zakon da parlament ima 125. poslanika, neke jače stranke kada bi osvojile 40% glasova birača, ne bi imale 100. poslanika, nego 50. Manjinske stranke bi baš naprotiv ovim zakonom imale od jednog ili dva poslanika veću moć u parlamentu sa 125. poslanika, nego sa 250. poslanika.
Dulić se bio večeras skandalozan, što i nije čudo, jer i onako pripada klanu privilegovanih političara i funkcionera.
Dečko iz SNS-a je lepo pričao, ali avaj, svi kod nas lepo konstatuju neke stvari, i tu se sve i završava kod nas.
U pravu je autor ovog Bloga, Srbija prosto plače za novom izbornim zakonom, ali teško da će on biti donet, ako nas neko na to ne natera.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:16 17.01.2011

Re: Interesi...


Nekoliko puta se pitao javno i dečka iz SNS-a, zašto baš 125. poslanika


A stvarno, zasto bas 125?

I taj "decko iz SNS-a" je bas neko ko ce stravri u Srbiji promeiti na bolje.

Jedan način da se ovo promeni je da se zadrži proporcionalan sistem, ali da se ukinu blanko ostavke i da se oduzme pravo liderima stranaka da menjaju listu nakon izbora. Ovaj sistem bi bio svakako korak napred za građane.


Bio bi ali ne preterano znacajan.

To sto bi poslanik mogao da napusti stranku a da i dalje ostane poslanik ne znaci mnogo jer je vrlo verovatno da ce taj iz jedne stranke preci u drugu, ili ce prvu napustiti u nekom tajnom aranzmanu sa drugom obzirom da su mu sanse ne sledecim izborima kao samostalnog kandidata prakticno nikakve. Dakle on bi napustanjem jedne stranke bez prelaska u drugu prakticno zavrsio politicku karijeru. A prelazak iz jedne u drugu sa aspekta izlaska Srbije iz stanja partijske drzave ne znaci bas nista.

Resenje nije ni cist vecinski jer on moze dati sastav parlamenta koji je sasvim razlicit od raspolozenja gradjana i skoro da eliminise manje stranke, dakle alternativno misljenje, niti cist proporcionalni jer on dovodi do ovoga gde smo sad - partijske drzave.

Nije logicno ocekivati da od stranaka stigne predlog modela tog mesovitog sistema koji ce samim strankama umanjiti znacaj pa bi bilo dobro da konkretni predlozi tog za Srbiju odgovarajuceg mesovitog sistema dodju sa neke druge, nepartijske a strucne strane.
vojislav948 vojislav948 14:03 17.01.2011

Re: Interesi...


Glodur "POLITIKE" gosn. D. Bujošević je večeras maestralno zastupao interese političke mafije u Srbiji, i političkih elita.

Potpuna blamaga. Bravo maestro. To je bilo toliko očito da sam morao da zažmurim. Ma promene su nam toliko neophodne, da nismo ni svesni koliko nam one znače. To je vraćanje izgubljenih nadanja i vere u bolje sutra. Krenimo i iskoristimo svaki novi dan. Ima u Srbiji mnogo kreativnih i sposobnih ljudi i što je najvažnije onih koji misle svojom glavom.
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:13 17.01.2011

POTREBNO, ALI NEDOVOLJNO!

U zemlji ogrezloj u korupciji i tajkunskim monopolima novi izborni zakon je potreban, ali ne i dovoljan uslov za izlazak iz tranzicijske agonije! Srbija nema nijedan jak i uticajan sindikat! Srbija nema pravu opoziciju niti vladu u senci! Srbija nema NIJEDAN slobodan medij, sem pojedinih internet stranica i blogova, koji bi do kraja i bez zazora demaskirao LAŽ i PLJAČKU koje trpimo, evo, već više od 20 (dvadeset) godina!!!
Saša Radulović Saša Radulović 22:24 17.01.2011

Re: POTREBNO, ALI NEDOVOLJNO!

Naravno da nije dovoljan. Ali potrebno je takođe shvatiti da promena ne može da dođe preko noći. Promena se sastoji od stotina i hiljada malih promena. Promena izbornog sistema je jedna od većih promena.

Spavali smo dok su nam podmetnuli ovaj izborni sistem sa blanko ostavkama, ukidanja direktnog izbora predsednika opština itd. i niko se nije bunio. Sada plaćamo cenu.
lebellond lebellond 16:33 18.01.2011

Re: POTREBNO, ALI NEDOVOLJNO!

pavali smo dok su nam podmetnuli ovaj izborni sistem sa blanko ostavkama, ukidanja direktnog izbora predsednika opština itd. i niko se nije bunio. Sada plaćamo cenu.

Da, ali zato je vazna edukacija i nivo svesti u narodu.
Ne moze neko da se buni zbog promena izbornog sistema, ako ih ne razume. Ukoliko misli da je to neka visa matematika, rezervisana samo za najpametnije.
Zato i jeste vazna uloga ovakvih tekstova, blogova i diskusija jer uticu na podizanje svesti a samim tim i na promene.
jkt2010 jkt2010 04:30 17.01.2011

A kako bi bilo kad bi bilo ovako

Da se ojacaju okruzi i da zamene opstine; tako bi umesto 280 opstina (ili koliko li ih je) dobili 28 okruga koji bi radili sta danas rade opstine. Znaci umesto 280 skupstina, predsednika, audija i cega sve, deset puta manje. Ili na primeru Nisa, umesto 9 opstinica na 250,000 stanovnika u okrugu, jedan okrug i zdravo. A profesionalne sluzbe po danasnjim opstinama ostaju gde jesu (lokacijski) a bogami bi mogle i da se dodatno decentralizuju - vise manjih kancelarija umesto kao sada, kada imas jednu zgradu opstine Novi Beograd na 250,000 stanovnika.

Da se za Skupstinu bira po 5 poslanika u svakom okrugu, znaci 140 poslanika izabranih po vecinskom jednokruznom sistemu. Tako bi se zavrsilo sa pricom o "beogradizaciji" jer bi svi okruzi bili jednako zastupljeni, a "prava vlast" (sto znaci pare) se svakako spusta na okruge. Takodje se resava i problem zastupljenosti malih stranaka jer ako na nivou okruga ne mogu da osvoje jedno od pet mesta (a to znaci mesto u Skupstini) onda ni ne treba da postoje. A ovako se resava i zastupljenost manjina bez pozitivne diskriminacije, jer opet - ako ne mogu da osvoje jedno od 5 mesta u okrugu onda ih je stvarno malo i nikakva diskriminacija tu ne pomaze.

Da se uvede predsednicki sistem, to jest da se i izvrsna vlast bira direktno a ne kroz zakonodavnu. Tako bi na pr B.Tadic morao i zvanicno da bude predsednik vlade a ne da se mesa u sve zivo a u isto vreme krije iza nekakvih muppet likova - sva vlast a nikakva odgovornost jer je uvek neko drugi kriv.
lebellond lebellond 16:09 18.01.2011

Re: A kako bi bilo kad bi bilo ovako

Da se za Skupstinu bira po 5 poslanika u svakom okrugu, znaci 140 poslanika izabranih po vecinskom jednokruznom sistemu. Tako bi se zavrsilo sa pricom o "beogradizaciji" jer bi svi okruzi bili jednako zastupljeni, a "prava vlast" (sto znaci pare) se svakako spusta na okruge. Takodje se resava i problem zastupljenosti malih stranaka jer ako na nivou okruga ne mogu da osvoje jedno od pet mesta (a to znaci mesto u Skupstini) onda ni ne treba da postoje. A ovako se resava i zastupljenost manjina bez pozitivne diskriminacije, jer opet - ako ne mogu da osvoje jedno od 5 mesta u okrugu onda ih je stvarno malo i nikakva diskriminacija tu ne pomaze.

To i jeste sustina decentralizacije. Time bi se ucvrstili nacionalni odnosi i prestalo bi da se prica o otcepljivanju i drugim glupostima.
Sustina i jesu pare i uticaj koji narod ima preko svojih neposrednih predstavnika.
Vas predlog je odlican, ja bi samo dodao da bi trebalo dodatno smanjiti opstine tako da ih ima vise sa manjim brojem biraca.
Medjutim da bi se sve to desilo, neophodno je doneti pravi narodni Ustav. Dosta je bilo vise sa ovim oktroisanim koji nam donose kojekakve politicke partije i intelektualne elite. Ustav i unutrasnje uredjenje jedne drzave treba da bude po meri naroda, a ne po meri i misljenju nekog kvazi intelektualca.

Ali, nazalost, taj Ustav mora da odrazi tuznu realnost naseg naroda: da je izgubio Kosovo, tj. da je ostao bez dela teritorije. I potrebno je suociti se sa tom cinjenicom muski, preboleti je i zatim nastaviti dalje.
Tek tada mozemo da govorimo o nekom oporavku i promeni u ovoj zemlji. Dokle god bude bilo ljudi koji vole da se zavaravaju po pitanju Kosova, placacemo skupu cenu nedostatka reformi i pravnog poretka.
Saša Radulović Saša Radulović 21:41 19.01.2011

Re: A kako bi bilo kad bi bilo ovako

Da se ojacaju okruzi i da zamene opstine


:)

Decentralizacija Srbije.

To i jeste sustina decentralizacije. Time bi se ucvrstili nacionalni odnosi i prestalo bi da se prica o otcepljivanju i drugim glupostima.

banem92 banem92 08:41 17.01.2011

U državi...

... gde je predsednik jedini predsednik države i stranke istovremeno u Evropi, gde je on i premijer i predsednik istovremeno, gde bez obzira koliko je dobar amandman jedine prave opozicione partije magična brojka je 126, gde u Skupštinu ni ne moraju da sede, ne moraju da dolaze, ne moraju da komentarišu jer je magična brojka 126, gde ih od 250 najčešće sedi njih 15 jer je magična brojka 126, gde se usvaja samo ono na šta predsednik svega ovde namigne jer je magična brojka 126... u svemu tome vi očekujete da će se nešto promeniti oko izbornog sistema?? Nema šanse.

Oni se zalažu za evropske vrednosti na rečima, ali delima čine sve drugo što je suprotnosti s njima.

Kad bolje razmislim - ima šanse. Treba izbaciti manjine iz Skupštine, ostaviti samo Srbijance pa će lakše doći do 126 (ako je neko bolestan ili nije u zemlji, da lakše "navuku", posebno kad se priča o nekim delovima kontinenta koje bi mi ustavno voleli da budu deo naše zemlje. Istovremeno stotine hiljada ljudi traži mađarsko državljanstvo, pa vi vidite, nek oni donose zakone kakve god hoće, uskoro neće biti bitno.
mikimedic mikimedic 12:28 17.01.2011

Re: U državi...

ostaviti samo Srbijance


a sta su to tacno 'srbijanci'

dragannalovic dragannalovic 10:51 17.01.2011

Ko to tamo zamajava?

Ja bih uvek dao pre glas Djuri iz Pirota , nego bilo kome od aktuelnih političara koje smo sasvim dobro upoznali.
Medjutim problem je što nećemo imati mogućnosti da biramo, niti da značajnije utičemo na izbor narodnih poslanika. Imamo jaku političku mafiju i slabu državu, i što je mafija jača to je država slabija, pogotovo kada se postavljaju pravila igre. Možemo ovde da razmatramo koji je izborni sistem najbolji ali to svakako nije u interesu onih koji o tome odlučuju. Za njih je najbitnije kako što jače učvrstiti svoje pozicije,zadražati monopol i eliminisati bilo kakvu zdravu konkurenciju, zato su uostalom i drastično pogoršali uslove za osnivanje novih političkih stranaka.
Plašim se da je ono što je potrebno da se obavi da bi se došlo do regularnog i optimalnog izbornog sistema gotovo nemoguće izvesti regularnim putem.
stecajac stecajac 18:23 17.01.2011

Re: Ko to tamo zamajava?

"Они ће да владају до последег еура кредита или продате имовине а кад све поједу онда ће бегати а мићемо остати да пасемо на празој ливади" - na stranu stil pisanja, ali ovde je rečena cela istina...
Saša Radulović Saša Radulović 22:18 17.01.2011

Re: Ko to tamo zamajava?

Za njih je najbitnije kako što jače učvrstiti svoje pozicije,zadražati monopol i eliminisati bilo kakvu zdravu konkurenciju


Zbog toga je i potrebno ukazati na način na koji drže monopol i šta je potrebno da se on promeni.
vojislav948 vojislav948 11:03 17.01.2011

Početak je važan


Srbiji je očajnički potreban nov izborni zakon

Prvo i najvažnije u Srbiji je početi i to početi iz početka, pa postupno promišljeno ići ka nekom logičnom kraju. Zalažem se za mešoviti sistem za početak. Poslanik u Skupštini mora biti neposredno biran i kao takav zastupati prvenstveno interese građana koji su ga birali. Broj poslanika mora biti manji i to do broja 125. Od toga treba krenuti sa svim procenama i kombinacijama.

Nalazimo se u zagrljaju smrti bezidejne partokratije i njihovih nesposobnih kadrova

Razbijanje ovoga bi mogao biti zaista pravi početak. Potpuno razvlašćivanje privilegovanih, nesposobnih i korumpiranih partokrata. Tom pobedom Srbija bi bila na dobrom putu demokratskih sloboda i uređenja pravne države i njenih potpuno nezavisnih institucija, a sve to primereno mogućnostima građana.
Saša Radulović Saša Radulović 22:15 17.01.2011

Re: Početak je važan

Razbijanje ovoga polazi od novog izbornog sistema. Ta promena mora otvoriti i omogućiti konkurenciju i pristup pristojnim, stručnim, sposobnim ljudima. I onda nam predstoji dug put do promene.
stecajac stecajac 16:27 17.01.2011

Šta sa teritorijama ?

Velicina izborne jedinice u proporcionalnom sistemu moze znatno uticati na efekat koji se postize primenom ovog sistema raspodele mandata. Tako veci broj manjih izbornih jedinica uz primenu proporcionalnog sistema, s obzirom na efekte primene priblizava ovaj sistem raspodele mandata vecinskom sistemu i obrnuto, manji broj vecih izbornih jedinica postize veci efekat proporcionalnosti.
Potrebno je pronaći balans ali nisam siguran da se o tome razmišlja.
Out of Beirut Out of Beirut 21:03 17.01.2011

Sugestija

Hteo bih da pomenem ideju jednog prijatelja matematicara:

Glasac na ulasku na izborno mesto dobija po deset - uh, ne secam se cega tacno - loptica, nalepnica, cega god sto moze da efektivno predstavlja poene.

Te poene glasac dodeljuje izbornim takmicarima, ama bas kako god hoce.
Ne mora da dodeli svih deset.

Moze jednom kandidatu dati sedam poena, drugom tri. Moze da dodeli po dva poena dvema izbornim listama i time zavrsi glasanje.

To je jednostavan nacin da se postigne mnogo verodostojniji izraz stavova birackog tela na izborima. Ovaj postupak bi umnogome onemogucio ono standardno licemerje "Glasajte za nas da ne bi dosli oni drugi, jos gori"
Saša Radulović Saša Radulović 22:12 17.01.2011

Re: Sugestija

Kako god da birate, sa lopticama ili ne, ključno pitanje je da li birate čoveka ili stranku.

Nama treba nezavisna zakonodavna vlast odgovorna građanima.
stecajac stecajac 23:08 17.01.2011

Re: Sugestija

Pre bih birao vladavinu vrline a ne vladavinu većine.
Ni čoveka ni stranku
perhan92 perhan92 21:27 17.01.2011

Re: Nov izborni zakon

Pozdrav svima,
U vezi sa sve cescim komentarima u javnosti (Dacic) kako smo "probali" oba sistema i nema svrhe vracati se na staro ja bih samo zeleo da ukazem na sledece:


1) Pri prelasku iz jednopartijskog sistema (ili totalitarizma bilo koje druge vrste) u visepartijski sistem jako je bitno da ti prvi izbori budu proporcionalni. Razlog lezi u cinjenici da je jako bitno da sistem omogucava malim i nerazvijenim strankama da se cuju, da udju u skupstinu i da se narodu omoguci izbor.

Obrnuto, jako je lose da ti prvi izbori budu vecinski jer oni pogoduju najvecim strankama. Smatra se da pri prelasku iz jednopartijskog sistema, ta "jedna" partija obicno ima kontrolu nad medijima, sudstvom, tuzilastvom, vojskom, policijom itd., i da je kao takva u velikoj meri privilegovana u odnosu na druge novo-nastajuce stranke.


Epilog u Srbiji: Prvi visestranacki izbori su bili vecinski. Nisu SPS-ovci bili naivni pa da ne znaju sta rede.



2) Kada nakon izvesnog vremena visestranacki izbori postanu stabilni (u prevodu: tokom izbora se ne kradu glasacke kutije, nema ubijanja ili zatvaranja politickih kandidata), vecinski izbori postaju bolja opcija. Ne najbolja, ali ipak bolja od proporcionalnih. Sve slabosti proporcionalnih izbora vidimo na nasem primeru i ocigledno je da tu nesto mora da se menja.


3) Mesoviti izborni princip daje najbolje rezultate. Procentualno, nekih 70-80% poslanika bi moralo da se bira direktno, a ostalih 20-30% proporcionalno. Time bi se omogucilo malim strankama da udju u skupstinu, ali ne i da budu znacajan faktor stabilnosti iste.


4) U Kanadi je na snazi vecinski izborni princip, ali je prosle (ili pretprosle) godine bio referendum da se promeni u mesoviti. Referendum nije uspeo, ali je razlog u tome sto kampanja oko toga nije bila najbolje vodjena i sto je jako mali broj gradjana zaista znao sta se time dobija, a sta gubi. S obzirom na to da trenutno stanje u Kanadi u odnosu na mnoge zemlje nije tako lose, Kanadjani su odlucili da igraju na sigurno i da ne popravljaju ono sto mozda i nije pokvareno.

Saša Radulović Saša Radulović 22:09 17.01.2011

Re: Nov izborni zakon

Čak bi i većinski izbori početkom devedestih bili u redu da:
- Mediji nisu bili u službi režima
- Da budžet i pare svih građana nisu bili u službi jedne stranke
- Da režim nije krao glasove, a institucije i sudove zatvarali oba oka

SPS očigledno interesuje samo ono što je u interesu SPS-a. Ni jedna rečenica o onome šta treba građanima. Samo o tome koja stranka će koliko profitirati i koliko će to koštati njih i njihove satelite.

Građane uopšte ne interesuje ko se kada zalagao za šta. Pitanje je: šta je građanima potrebno danas. Treba nam mešoviti sistem da bi ostvarili onih 7 tačaka iz teksta.
perhan92 perhan92 02:47 18.01.2011

Re: Nov izborni zakon

Saša Radulović
Čak bi i većinski izbori početkom devedestih bili u redu da:- Mediji nisu bili u službi režima- Da budžet i pare svih građana nisu bili u službi jedne stranke- Da režim nije krao glasove, a institucije i sudove zatvarali oba oka


Da sve to nije bilo, jasno je da bi sve bilo drugacije, ali posto se sve to desavalo, prvi izbori su morali biti proporcionalni.


Usput, izborne jedinice te 90-te su tako namestene da je Kosovo "biralo" vise od cetvrtine poslanika. Na internetu se mogu pronaci rezultati tog prvog glasanja, ali da prepricam rezultati su bili tipa:
SPS 90%, SPO 4%, DS 1%, neki nezavisni kandidat 1%. Albanci sa Kosova nisu glasali. Tako se desavalo da ta Crna Reka sa 1000 prebrojanih glasova ima "svog" predstavnika u skupstini.

U uzoj Srbiji rezultati su bili drugaciji, ali je narod i dalje bio oprezan kada su nove stranke bile u pitanju. Dodajte preko toga medije i hajku oko svega i iako je na mnogim mestima opozicija bila rame uz rame sa SPS-om konacni rezultati su:

SPS ("Sa nama nema neizvesnosti" 194 mandata
SPO ("Snaga, pobeda, obnova" 19 mandata
DS ("Prelomite pametno" 7 mandata
[DZVM] 8
i ostala boranija...


Uz velike pritiske SPO (ili mozda DEPOS) se izborio sa proporcionalne izbore, ali prvi izbori su vec doneli 78% poslanika iz redova SPS-a.

Odmah zatim su kenule prve borbe sa Slovencima...


Saša Radulović

SPS očigledno interesuje samo ono što je u interesu SPS-a. Ni jedna rečenica o onome šta treba građanima. Samo o tome koja stranka će koliko profitirati i koliko će to koštati njih i njihove satelite.Građane uopšte ne interesuje ko se kada zalagao za šta. Pitanje je: šta je građanima potrebno danas. Treba nam mešoviti sistem da bi ostvarili onih 7 tačaka iz teksta.



Gradjane bi moralo da interesuje ko se i kada zalagao za sta. Znam da malo trolujem, ali na primer, sadasnji ministar Dacic je u to vreme bio predsednik omladinske organizacije SPS-a zajedno sa Percevicem (Dacic-Percevic). Njegovi tadasnji govori i odnos prema Milosevicu me podsecaju na sadasnju gdju Trivan i njenog sefa. Verujem da negde postoje sacuvani video i tonski zapisi svega toga.



I na kraju, potpuno se slazem sa vama da je danas gradjanima potreban mesoviti izborni sistem. Ako ne mesoviti i vecinski ne bi bio gori od sadanjeg.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:17 20.01.2011

Saša Raduloviću!

Stranke su USTAVNA kategorija


Stranke nisu podložene spoljašnjoj reviziji dok udruženja građana jesu!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana