Politika

Ujedinjenje opozicije

Saša Radulović RSS / 13.09.2014. u 19:13

U poslednjih nekoliko dana ponovo je naprasno postala aktuelna priča o ujedinjenju opozicije, šta god u toj priči reči opozicija i ujedinjenje značili. Pošto mislim da ni autorima to nije jasno. Centralna ideja tog ujedinjenja istrošenih političara je borba protiv Vučića.


Da li Srbiji treba lider? Od tumačenja reči lider mi se uvek dizala kosa na glavi. Od reči vođa, još više. Reč lider mi ništa ne znači zato što nikada ni u kome nisam ni tražio ni video lidera. Video sam samo ljude koji su iskreni, koji znaju šta rade, koji vole to što umeju da rade, koji imaju strast, koji imaju integritet, koji drže do svog i dostojanstva drugih. A video sam i vidim i one druge. Prve sam tražio, oni su me inspirisali, od njih sam učio. Druge sam zaobilazio. Nikada nisam imao potrebu ili želju da sledim bilo koga. Posebno ne političara. Ali sam imao potrebu i želju da čujem, da naučim, da podržim svakoga ko konkretno govori i zna šta radi. Pa i političara. U svemu što radim pretpostavljam da su i birački takvi.


U Srbiji se začepilo. Treba nam vodoinstalater. Mora da se otčepi. Neko mora da uđe u mulj i blato, da razbije talog i otčepi. Da može opet da krene čista voda, a da ne pravi poplave.


Država i politika nisu život. One samo stvaraju okvir za život. Država ne stvara ništa. Politika takođe. Država ne proizvodi, ne otvara radna mesta, ne odgaja decu, ne stvara umetnost, ne leči, ne obrazuje, ne pobeđuje u sportu. To rade građani. Njih 7 miliona. Oni su čista voda. Oni znaju šta i kako. Oni proizvode, otvaraju radna mesta, stvaraju porodicu, umetnost, obrazuju, pobeđuju. Bolje, čistije, jasnije, sa više strasti i želje nego što bilo koji političar ili državni ćata može i da zamisli. Država i politika treba da osiguraju da čista vode može da dopre tamo gde treba.


Za taj posao otčepljenja nije potrebno 7 miliona ljudi. Ne treba nam lider da nas negde vodi. Nismo stado i nije radna akcija. Nije potrebno ni 7 hiljada ljudi. Potreban je tim „vodoinstalatera", svaki u svojoj oblasti, koji će otčepiti Srbiju. Treba nam tim da postavi pravila i uvede red. Građani će uraditi sve ostalio.

Zbog toga smo ušli u politiku. Da otčepimo. Ne da se ugradimo, da vodimo stado i postanemo novi gospodari i tamničari života. Hoćemo da i mi i naša dece imaju priliku da žive život.


U Srbiji ne može da se živi život onako kako ljudi žele i umeju da ga žive. Jer im ne daju država i politika. U Srbiji je blato. I nisu krivi ljudi. I nemamo genetsku grešku. Imamo samo iskrivljen parazitski sistem koji su godinama stvarale političke elite zarad sopstvenog održanja na vlasti. Današnja pozicija i opozicija. Zajedno. Taj iskrivljeni sistem je stvorio toliko mulja i blata da se sve začepilo. Mora da se otčepi.

 

Blato i Teška reč

 

Na nove-stare priče o ujedinjenju opozicije sam juče reagovao na Twitteru sa 4 tweeta:

- Ujedinjenje opozicije na temeljima borbe protiv Vučića bi bio samo truli pokušaj spašavanja sopstvenih političkih pozicija.

- Pitanje za sve koji bi da se ujedinjuju je: šta je dovelo do Vučića? Šta je to rađeno toliko pogrešno da je stvoren prostor za Vučića?

- Šta je rađeno i dalje se radi pogrešno u Vojvodini? U Kragujevcu? U Zaječaru? U svim opštinama u Srbiji gde "opozicija" učestvuje u vlasti?

- Zbog čega se recimo cela "opozicija" ne bori protiv nezakonitih izbora u Majdanpeku? Zar nisu fer i pošteni izbori uslov svih uslova?

 

 

A onda su se javili učesnici hit emisije predizborne kampanje i nastupila je zabava valjanja u blatu. U prilogu kratka prepiska. Detalje možete pronaći na Twitteru.


@Krle22: Kad to pita Vučićev ministar, onda pitanje stvarno zvuči ozbiljno.
@SasaRadulovich:
@Krle22 prvo da se izvini za godine sa BoTa, pa odstidi za ovo ... pa danas za AleVu i medijski tim njegovog kabineta.
I naravno nikada nisam bio Vučićev ministar, već ministar u vladi Srbije.

@Krle22 : Ma naravno. Vi ste bili Vučićev ministar, ili grešim?
@SasaRadulovich : Grešite. Naravno. Biti Vučićev znači da ste slušali šta vam Vučić naredi. Mislim da je više nego jasno da to nikada nije bilo tako.

@Ikan999 : ova emisija je jedan od najtraumaticnijih medijskih sadrzaja koje sam u zivotu odgledao
@Krle22: Nije to emisija, to je test inteligencije.
@SasaRadulovich: Ta emisija je dno dna predizborne kampanje i vaše lično moralno i svako drugo povlačenje po tom dnu koje traje i danas.

 

I tu se u „razgovor" umešao autor i voditelj te emisije:
@djvucicevic: Е, Радуловићу, а како би било да нам ти одговориш на бар једно питање које смо ти још пре месец дана поставили?
@SasaRadulovich: Da ste uputili pitanja i da ste zaista novinar, dobili biste odgovor na Dinkićeva nazovi pitanja.
A ako vas interesuje kako je zaista izgledala konferencija za medije i moj odgovor...
A ovde i malo više o svom Dinkićevom blatu koje reciklirate  ...

@djvucicevic: Ил' сте неспособни ил' лажете! Није лепо но једно, ни друго.
@SasaRadulovich: Ni jedno ni drugo naravno. Piše ovde ... Teško vam je da čitate. Razumem :)
@djvucicevic: Пажљиво сам прочитао. Нема ту одговора...
@SasaRadulovich: Niste, niste. Probajte još jednom. Sigurno umete da pročitate. Sigurno.

@SasaRadulovich : #onokad vas napada @djvucicevic braneći @Krle22 . Pa VRH :)

@djvucicevic: Не браним Крлета, него здрав разум. Питам како је могуће, пресвети Саша, да радиш 20 година и да стекнеш ништа?
@SasaRadulovich: Piše vam ... Piše :) A da branite @Krle22 branite. Ako. I treba da se pomažete.

@Krle22:
Vi ste ministre, nevaspitan i neozbiljan čovek.
Nevaspitan, neozbiljan i priglup.
Vi ste idealna opozicija uz koju SNS može da vlada još 100 godina. Da vas nema izmislili bi vas. Ili su vas možda izmislili?
Ne bih se kladio da vas upravo oni nisu izmislili, kao bezopasnog i bezperspektivnog galamdžiju.
Vi ste, dakle, fotorobot one opozicije koja obesmišljava potrebu za normalnom opozicijom, a fingira da jeste.
Da sam ja vlast negovao bih vas jer gora i luzerskija opozicija teško može da se napravi.
@DragoKovacevic Drago, ti si pametan i fin čovek, možemo da se sporimo koliko hoćeš. Ovi glupani i prostaci su nešto drugo.

 

Odakle ovolika potreba da se neko bavi bezopasnim, bezperspektivnim, nevaspitanim, neozbiljnim, prigupim galamdžijom i fotorobotom luzera, zaista nije jasno. Osvojio pišljivih 2,1% na parlamentarnim izborima u martu. Sada na lokalnim izborma u Majdanpeku 2,5%.

A tek količina emocija. Želja za uvredom i omalovažavanjem. I onda ovakav jedan „neočekivani" tim u napadu naoružan teškim rečima. Možda se odgovor krije u gornjem video klipu i u neodgovorenom pitanju:
@SasaRadulovich : Nego da nam objasnite vaš angažman sa Džesi i sa kabinetom AleVu kad ste se već javili?

 

Što me vraća na pitanje iz prvog paragrafa: ko je opozicija, a ko „opozicija" i u odnosu na šta? Ja mislim da glavna linija razdvajanja mora da bude odnos prema parazitskom sistemu. Prema blatu, mulju i talogu koji nas okružuje. Od nesposobnih partijskih kadrova i kupljenih diploma, do netransparentnog trošenja novca i tajnih ugovora. Od perpetuum mobile ekonomije i suludih subvencija do raspada u sudstvu. Svih naših Fondova za razvoj i nazovi reformi pravosuđa preko spiskova podobnih sudija pravljenih u kafanama. Od medijskog mraka do kampanja straha i nameštanja izbora. I mislim da je u njenom centru mentalitet „naši protiv njihovih" kome teži naša „opozicija" i sva negativna selekcija i propadanje koji prate partokratiju i truli sistem na kome počiva.


Problem dakle nije Aleksandar Vučić. Problem je truo sistem i sve njegove bezbednosne strukture koje proizvode i poziciju i opozicijui sve naše Vučiće i na kome počivaju i „naši" i „njihovi". Taj sistem je star ali ga je posle 5.oktobra cementirao Boris Tadić, a nasledio i usavšio Aleksandar Vučić. Prema tom i takvom sistemu bi morala da se opredeli „opozicija" pre nego što može istinski da se nazove opozcijom.

 

www.dostajebilo.rs

Facebook grupa - Dosta je bilo

https://twitter.com/SasaRadulovich

.

 



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

emsiemsi emsiemsi 19:58 13.09.2014

Сагласан !

Сагласан са написаним !
Превише је гована у канализацији !
Тешко ће то да се очисти !
Сам сам се често питао - имам ли право да будем са стране и гледам како се говна таложе, све више и више !?
На жалост, још увек нисам на чисто, сам са собом, да ли има смисла да узмем четку за отпушавање и заједно са другим водоинсталатерима отчепим ову канализацију како би говна могла да отеку.
Свима који су решени да чисте говна, пружам своју подршку !
Да ли ћу и сам (и када) да узмем четку у руке - видећемо.
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:03 13.09.2014

Smena generacija!

U Srbiji je neophodna smena generacija na političkoj sceni.
U ovoj septičkoj jami ne pomažu vodoinstalateri, već masovan gradjanski proboj.

Čekam još par godina da gradjanski aktivisti poput Filipa Vukše i ostalih nekompromitovanih entuzijasta uzmu konačno stvar u svoje ruke!
Saša Radulović Saša Radulović 20:11 13.09.2014

Re: Smena generacija!

Mnogo je toga pogrešno u tom jednom kratkom komentaru koji si ostavio.
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:25 13.09.2014

Re: Smena generacija!

Slično je reagovala i gradska birokratija na kratko i efikasno delovanje Filipa Vukše u, gle slučaja, ulici koja se zove - USTANIČKA!
NNN NNN 20:56 13.09.2014

Re: Smena generacija!

Sudar titana

Nego o vodoinstalateru i zapušenoj septičkoj jami

Zapušila se septička jama, došao vodoinstalater poveo i šegrta,
ušao u jamu, zaronio i posle minut izlazi
- daj francuski ključ!
zaroni opet i izlazi posle dva minuta
- daj klešta
Zaroni opet izlazi posle tri minuta
- gleadaj malo, uči zanat inače ćeš celog veka da dodaješ alat!
G.Cross G.Cross 21:19 13.09.2014

Re: Smena generacija!

NNN
Sudar titana

Nego o vodoinstalateru i zapušenoj septičkoj jami

Zapušila se septička jama, došao vodoinstalater poveo i šegrta,
ušao u jamu, zaronio i posle minut izlazi
- daj francuski ključ!
zaroni opet i izlazi posle dva minuta
- daj klešta
Zaroni opet izlazi posle tri minuta
- gleadaj malo, uči zanat inače ćeš celog veka da dodaješ alat!

Majstore
jerry307 jerry307 20:31 15.09.2014

Re: Smena generacija!

Svaka nova generacija je sve lošija i lošija. Nema to građana za masovan građanski proboj.
Inner Party Inner Party 20:18 13.09.2014

Morate sa DS!

Ako vam je do kakve-takve brzine. Jer DS bi vam mogao dati glasače i infrastrukturu a vi bi mogli da DS-u date novi zalet i da doprinesete povratku razočaranih članova i glasača. Samo napravite dobar koalicioni sporazum i trebalo bi da sve bude OK ... A kada jednom udjete u parlamente - lokalne, pokrajinski, republički - povecacete svoju vidljivost višestruko i konačno cete i sami doci do famoznih 5 procenata. I dalje idete sami ...
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:05 13.09.2014

Re: Morate sa DS!

Davno sam pisao da će DS sama sebe rasturiti jer je napustila , bolje reći nije ni imala, svoj autentični socijal-demokratski program a švercovala se u SI, nju je ubio konformizam, burazerski odnosi, rad po principu "ma može bre sve ako se dogovorimo", suviše je stranka prepuštena stihiji poneta ogromnim uspehom na onim izborima sa Tadićem. Onda se okrenula samo očuvanju i ostanku konkretnih kadrova na pozicijama, izozstala bilo kakva unutarpartijska kritika i samokritika, pa onda politika "dobar dan na sve četri strane i pozdrav svih osam stubova spoljne politike", poltronisanje i laganje šefa a njemu laskalo.pa onda kohabitacija i kolaboracija sa nacionalizmom i reviuzoijom istorije, sa klerikalizmom, a glavna ciljna grupa jedne moderne socijaldemokratske stranke tipa nemačke SPD, dakle kod nas tranzicioni gubitnici su zanemareni jer se vrh stranke vezvao i oslanjao na nekoliko tajkuna i tipova u svojim redovima rigidne predstavnike surovog kapitalizma i liberalizma.
Prema tome, opozicija treba ali je treba i napraviti, a pitanje je ko će. Tadić još uvek ima šansu ako stranku deklariše kao istinsku socijal-demokratsku koja skoro nema ništa sa politikom one bivše i sadašnje DS , a pogotovo sa nekim ljudima koji se i dalje motaju oko njega.
trala.la trala.la 22:11 13.09.2014

Re: Morate sa DS!

Milan Karagaća
Prema tome, opozicija treba ali je treba i napraviti, a pitanje je ko će. Tadić još uvek ima šansu ako stranku deklariše kao istinsku socijal-demokratsku koja skoro nema ništa sa politikom one bivše i sadašnje DS , a pogotovo sa nekim ljudima koji se i dalje motaju oko njega.


Hm, taj Tadić iz tvog komentara baš liči na francusku sobaricu. Nije znao šta ga je snašlo ni u DS-u, a izgleda ni u NDS-u. Verovatno nije on birao ljude koje je birao.
emsiemsi emsiemsi 07:13 14.09.2014

Re: Morate sa DS!

Inner Party
Ako vam je do kakve-takve brzine. Jer DS bi vam mogao dati glasače i infrastrukturu a vi bi mogli da DS-u date novi zalet i da doprinesete povratku razočaranih članova i glasača. Samo napravite dobar koalicioni sporazum i trebalo bi da sve bude OK ... A kada jednom udjete u parlamente - lokalne, pokrajinski, republički - povecacete svoju vidljivost višestruko i konačno cete i sami doci do famoznih 5 procenata. I dalje idete sami ...

Са киме !
Са Бојаном Пајтићем Бодрумским !?
Па да ли ико разуман може са таквим типовима да крене у било какву активност !?
Да ли је још увек могуће да неко те ликове узима за озбиљно !?
Уозбиљимо се !

emsiemsi emsiemsi 07:17 14.09.2014

Re: Morate sa DS!

Milan Karagaća

...
Prema tome, opozicija treba ali je treba i napraviti, a pitanje je ko će. Tadić još uvek ima šansu ako stranku deklariše kao istinsku socijal-demokratsku koja skoro nema ništa sa politikom one bivše i sadašnje DS , a pogotovo sa nekim ljudima koji se i dalje motaju oko njega.

Какве декларације ??
Тај може да декларише шта год хоће. Ко ће његове декларације узети за озбиљно.
Свако може да декларише шта год хоће.
Од декларације је много (чак и готово једино) важнија имплементација.
Уозбиљимо се !
little_radojica little_radojica 07:34 14.09.2014

Re: Morate sa DS!

Inner Party
Ako vam je do kakve-takve brzine. Jer DS bi vam mogao dati glasače i infrastrukturu a vi bi mogli da DS-u date novi zalet i da doprinesete povratku razočaranih članova i glasača. Samo napravite dobar koalicioni sporazum i trebalo bi da sve bude OK ... A kada jednom udjete u parlamente - lokalne, pokrajinski, republički - povecacete svoju vidljivost višestruko i konačno cete i sami doci do famoznih 5 procenata. I dalje idete sami ...


Што је брзо то је и кусо
Нема никаквог смисла придобијати гласаче који се могу придобити јефтином пропагандом и повећаном видљивошћу. То је оно што се зове сјаши Курта да узјаше Мурта, зар не? Треба придобити људе да изађу из своје пасивности и да приђу покрету, а то се ради тако што се држите својих принципа и своје речи. За ДС је касно, и то је баш штета. Нек потраје и десет година ако треба, ако ћемо за 30 имати здравији политички систем. Тај ред величина је у питању, по мом скромном мишљењу.

Мислим да чести маркитиншки и стратегијски савети који се овде упућују маше ту поенту. Ако хоћеш да мењаш систем мораш да успоставиш асиметричну конкуренцију, да дођеш до цензуса/власти на неконвенционалан начин, оригинално и креативно користећи постојећа правила тек толико да их не би кршио. Засад ДЈБ има импресиван раст подршке (иако можда није очигледно) и ниподаштавање га само залива. Ако се за само годину дана може доћи до цензуса онда ни власт није далеко.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:08 14.09.2014

Re: Morate sa DS!

Да ли је још увек могуће да неко те ликове узима за озбиљно !?
Уозбиљимо се !

može ali neće nigde stići.Pajtić je tipičan primer konstantne nacionalističke mantre DS, on bi da usreći naciju , da pravi "srBsku Srbiju", ali ga zabole za pojedince koji u masi od već preko milion ljudi gladuju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:21 14.09.2014

Re: Morate sa DS!

emsiemsi
Milan Karagaća

...
Prema tome, opozicija treba ali je treba i napraviti, a pitanje je ko će. Tadić još uvek ima šansu ako stranku deklariše kao istinsku socijal-demokratsku koja skoro nema ništa sa politikom one bivše i sadašnje DS , a pogotovo sa nekim ljudima koji se i dalje motaju oko njega.

Какве декларације ??
Тај може да декларише шта год хоће. Ко ће његове декларације узети за озбиљно.
Свако може да декларише шта год хоће.
Од декларације је много (чак и готово једино) важнија имплементација.
Уозбиљимо се !

Ne može ovo društvo da se uozbilji jer nije racionalno, totalno je revizionističko i što se ne uklapa u njihove mantre ne prolazi.
Zamislite kada bi sada neko rekao ajde da malo izučimo i više se pozabavimo recimo programima srpske socijaldemokratije , pa savremene socijaldemokratije, pa recimo koncepcijom koju su u SKJ zastupali srpski liberali Nikezić,Latinka Perović, Tepavac, ma nema govora odmah ih sve svrstaju pod nekog Staljina i totalitarizam, a zašto, pa zato što ništa ne znaju osim što im se kao SMS ili mejl pošalje da ponavljaju.
Kod nas svaka budala koja je imala privatni kamion pa se obogatila i uzela političke funkcije sada se ponaša kao politički teoretičar, poznaje i filozofiju i sociologiju i psihologiju i politiku, ma sve i NEMO DA MI PRIČAŠ BRE.
Kod nas stranka koja se deklariše kao socijaldemokratska ne pominje Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića, Filipa Filipovića, već Nikolaja, Dražu, Nedića, Nemanju, Lazara..... Pa ostavite istoriju jednom onima koji treba da se bave njome.
Ako je Jugoslavija za veeeelike Srbe bila greška i glupost pa kako to da Vučić sada predlaže neku carinsku uniju, kretanje bez granica, te mi smo isti i slični narodi...
a_jovicic a_jovicic 12:41 14.09.2014

Re: Morate sa DS!

Milan Karagaća
Zamislite kada bi sada neko rekao ajde da malo izučimo i više se pozabavimo recimo programima srpske socijaldemokratije , pa savremene socijaldemokratije, pa recimo koncepcijom koju su u SKJ zastupali srpski liberali Nikezić,Latinka Perović, Tepavac, ma nema govora odmah ih sve svrstaju pod nekog Staljina i totalitarizam, a zašto, pa zato što ništa ne znaju osim što im se kao SMS ili mejl pošalje da ponavljaju.

Uz dužno poštovanje mislim da grešite ... ne po pitanju socijaldemokratije kao takve nego po pitanju uzroka. Nije problem ove države i partijskog sistema odsustvo ideologije u političkom delovanju nego ruiniran sistem vrednosti, neefikasna administracija uzrokovana nepotizmom i stranačkim zapošljavanjem i slom proizvodnih kapaciteta uz gušenje konkurencije kroz "burazersko" ugovaranje poslova.

Da postoji ozbiljna proizvodnja pa da neko treba da povede radničku klasu u izgradnju pravednijeg društva onda bi stvarno bilo bitno pitanje ideološkog profilisanja opozicije. Na žalost kod nas situacija nije više tako prosta tj. "radnici" protiv "kapitalista" ... nego pre "partijski zaposleni" protiv svih ostalih. Partokratska mašinerija je komponovana od zagovornika raznih ideologija a ni suprotstavljena strana ne može po ovom pitanju da bude homogena.

Takodje ni istorijski trenutak ne odgovara ovom konceptu ... Da nam ovog momenta "vaskrsne" Maršal, teško da bi mogao da odigra "šahovsku partiju" kao 50-tih ... Nema više "hladnog rata" (ovo po Ukrajini je više podmetanje klipova u evropske ekonomske točkove od strane "ujke" nego početak novog "hladnog rata" ) ... nema više ideološke razlike u svetu ... čak i kineski "komunizam" (u propagandnom smislu) je teški "kapitalizam" (u proizvodnom).

"Ideološka" linija razdvajanja može biti samo "jeste li za demontiranje postojećeg kartelskog političkog sistema ili ste za održavanje postojećeg stanja sve do tačke kada više neće biti sredstava za njegovo funkcionisanje"? ... a kad' dodjemo do te tačke nastaje anarhija ... ali ne baš onakva kakvu teoretičari raznih "anarho"-pokreta zagovaraju ... nego izvorna ... pećinska!

Ja na žalost ne vidim da ostali opozicioni "igrači" ovako gledaju na stvar ... a svojim (ne)činjenjem u prošlosti (dok su bili vlast) su uspeli da pacifikuju demokratsko-gradjansko biračko telo do te mere da je neučestvovanje u političkom životu u bilo kakvom vidu jedini način da zadržite mentalno zdravlje ... uz samo-cenzuru medija nema prostora ni za uvodjenje novih "igrača" ... Majstorski organizovan kartel ... "Samo postojeći igrači mogu da se kockaju sa ono malo zaostavštine iz Maršalovog vremena ... ostali marš u ćošak ... možete samo da kibicujete!"
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:51 14.09.2014

Re: Morate sa DS!

"Ideološka" linija razdvajanja može biti samo "jeste li za demontiranje postojećeg kartelskog političkog sistema ili ste za održavanje postojećeg stanja sve do tačke kada više neće biti sredstava za njegovo funkcionisanje"? ... a kad' dodjemo do te tačke nastaje anarhija ... ali ne baš onakva kakvu teoretičari raznih "anarho"-pokreta zagovaraju ... nego izvorna ... pećinska!

Pa to je suština.Ja kada sam navodio primere nisam mislio na bukvalno koipiranje već razmišljanje o idejama. U svakom slučaju društvo mora da bude izgrađeno kao socijalno i solidarno ili mu sleduje slom.
E sada, ispada apsurdno ali ovi koji su na vlasti bili od 90-ih pa nadalje kao da su se držali one samo devize da je njima što bolje a ne interesuje ih što većini biva sve gore.Međutim polazeći od one Lenjinove "što gore , to bolje" misleći što je radnicima gore i što su u težoj situaciji to su uslovi za revoluciju bolji, zreliji. Pa svaki sistem koji je propao od robovlasničkog do komunizma u pokušaju sam je pripremio svoju propast jer je u sebi gajio snage koje će ga rušiti.
a_jovicic a_jovicic 15:08 14.09.2014

Re: Morate sa DS!

Milan Karagaća
Pa to je suština.Ja kada sam navodio primere nisam mislio na bukvalno koipiranje već razmišljanje o idejama. U svakom slučaju društvo mora da bude izgrađeno kao socijalno i solidarno ili mu sleduje slom.
E sada, ispada apsurdno ali ovi koji su na vlasti bili od 90-ih pa nadalje kao da su se držali one samo devize da je njima što bolje a ne interesuje ih što većini biva sve gore.

Slažem se ... i ja sam svoje stavove prema "Restartu" izgradio upravo zato što se jasno izrazio po ovim pitanjima. Problem je što tako nešto ne može da se nadje kod Tadića ... nema jasnog izjašnjavanja i sve je upakovano kroz marketinšku manipulaciju. I dalje ne vidim da se to promenilo od kako je prešao u "solo-igrače"
vranac147 vranac147 19:50 16.09.2014

Re: Morate sa DS!

samo jedno se mora...

Spiridon Spiridon 21:59 13.09.2014

razmisljam

Zasto Krle nije tako kurcevit u diskusiji sa Vucicem ili Lukovicem, kao sto je sa tobom??? Kako je meni muka od takvih likova Sale brate divim ti se na energiji. Samo onaj ko se ne ume da sagleda kompleksnost domace politicke situacije nece umeti da razume ni moj kompliment. A Krle ... sve ce to narod pozlatiti.
a_jovicic a_jovicic 14:49 14.09.2014

Re: razmisljam

Napisah tamo kod Krleta komentar na temu neke njihove "izvorne" #Kontrastranke u osnivanju, pa da ga stavim i ovde (a u suštini je pitanje za sve političke stranke koje pretenduju da budu opozicione ("Dosta je bilo" se naravno već "izjasnila" svojim programom) ...

---
Nebojsa Krstic
Opoziciona stranka je svaka ona stranka koja ne participira u vlasti.

Pa ono jes' ... i "Jul" je bio "opoziciona" stranka SPS-u (pre nego što su se "venčali" koalicijom)

... Nego da pustimo ta lingvističko-taksonomska nadhebavanja ...

Lepo je što se pomenuta #Kontrastranka (ili kako god se zvala ta "zdrava opozicija" ) prvo bavi svojim vizuelnim identitetom ali jel' može neki odgovor kako bi se ona odredila po sledećim temama:

1. Način racionalizacije administrativno-birokratskog aparata i javnih preduzeća?

1.1. "Lav na čelu armije pacova" (promeniti samo rukovodeći kadar)

1.2. "LIFO lista" (postaviti rukovodeći kadar iz e-članstva pa polako redukovati zaposlene po principu "ko poslednji doš'o - prvi odlazi" )

1.3. "Lustrativni" (svima otkaz pa zapošljavanje na osnovu "prijemnog ispita" )

1.4. Koji višak?!? Postoji manjak administracije ... Otpočeti kampanju zapošljavanja Kurte i Murte u javne službe

2. Način odredjivanja plata u javnom sektoru?

2.1. "Radnik i seljak" (svima iste plate ... "što bi mišljenje studenata bilo bitnije od članova zemljoradničke zadruge" )

2.2. "La Linea" (linearno procentualno umanjenje shodno raspoloživim sredstvima)

2.3. "Stairways to Haeven" (veće stope za one koji više zaradjuju)

2.4. "Topčider" (ako nema dovoljno novca, uzećemo još kredita ... ako neće niko da daje novi kredit, ubacićemo štampariju na Topčideru u turbo-mod)

2.5. "ORA" (plate nisu problem - plata nema ... Svi gradjani su zaposleni u javnom sektoru, rade jedni za druge i vrše naturalnu razmenu dobara i usluga)

2.6. Ostvariti racionalizaciju iz tačke 1 tako da ne postoji manjak sredstava i oni koji ostanu imaju iste plate kao i ranije

3. Penziono i socijalno osiguranje?

3.1. "Bog će im platiti" (ne menjati ništa pa kad broj penzionera višestruko prevazidje broj radnika prirodna selekcija će već učiniti svoje)

3.2. "Seča knezova" (ukinuti Ponzi-fondove, raspustiti nepotrebnu administraciju, redukovati politički sistem ... i svi koji su nezaposleni dobijaju iste penzije, socijalnu i zdravstvenu zaštitu od novca prikupljenog budžetom)

3.3. "Tržišna socijala" (ko ima para taj se leči, ko nema taj krepa ... Ko je uplaćivao privatnu penziju taj je i dobija, ko nije taj dobija od firme plaćeni zakup grobnog mesta na period od 5 godina od dana penzionisanja ... Ko prima platu taj jede hleb, ko nema taj jede kolače)

4. Način finansiranja eStranke?

4.1. "Ti meni - ja tebi" (donacije od "uglednih privrednika" koji za uzvrat dobijaju povlastice kada se osvoji vlast)

4.2. "Član biblioteke" (isključivo finansiranje iz članstva u stranci)

4.3. "Bitcoin ekonomija" (članovi ustupaju stranci svoje računarske resurse a stranka sve iskopane Bitcoin-e menja za novac na bankomatu u Sloveniji)

4.4. "Dobrovoljno pevačko društvo" (stranka nema nikakve izvore finansija a sve aktivnosti u kampanji obavljaju članovi ličnim radom ili poklanjanjem proizvoda/usluga uradjenih u njihovim privatnim firmama i agencijama)

Naravno, "upitnik" je otvorenog tipa te se prihvataju i odgovori koji nisu dati u komentaru.

Hvala!
---
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 23:00 13.09.2014

Slaganje/neslaganje

Oko dosta stvari se razilazimo. Pustim da rezultati drugih kao tvrdi argumenti sude pri mom glasanju. Da se razumemo, Saša nije nikad bio na vlasti, nikad nije imao aparat ekipu sa kojom je mogao da pokaže šta može. Nije trčao maraton i bio na postolju pobednika. Zato su svi njegovi argumenti meki. Iskakanje u Vladu je potvrdilo da voli d aradi posao što je opet meki argument, šutnuli ga jer je mislio da izveštavanje Vlade znači samo izveštavanje, ne da mu Vlada priča šta da radi a on da su izigrava nekog. To je takođe u vremenskoj liniji meki argument.

Tvrdi argumenti su loši ugovori, problematične privatizacije, nejavno trošenje novca prikupljenog od građana, klizanje kursa ruku pod ruku sa propagiranom dinarizacijom od pre 4-5 godina, broj zaposlenih, rangiranje zdravstva i školstva na međunaordnim listama. Nažalost tvrdi argumenti su neoborivi. Meki tako tako. Možda znam za koga hoću da glasam ali sigurno znam za koga neću.

Da li verujem Alevu, BoTa, Čoviću, Dinkiću, Saši. JOK, ni najmanje. Ali radnje prve dvojce su izuzetno loše, ideje poslednjeg sa liste imaju vrednost po mene i sredinu. Ideje pretohdnih takođe ali su rezultati izostali.
Saša Radulović Saša Radulović 12:13 14.09.2014

Re: Slaganje/neslaganje

Tvrdi argumenti da samo argument da ljudi koji su vodili državu u prethodnih x godina ne znaju šta rade.

To još uvek naravno ne znači da ja znam. Argument da sam za 5 meseci uspeo da pokažem da može i drugačije je mek jer sam zaustavljen pre nego što su ljudi mogli da vide rezultate te politike.

I nisam šutnut. Podneo sam ostavku. Da sam pristao da radim barem deo stvari koje je tražio Vučić, i dalje bih bio ministar. Sa budžetom od 400 miliona evra za arčenje.
jkt2010 jkt2010 02:14 14.09.2014

"Srpski radnici jeftiniji od kineskih"

@SasaRadulovich
"Srpski radnici jeftiniji od kineskih". Budućnost u koju ne treba više da verujemo. Ona je tu.

A mene ubedjivalo da je visok trosak radne snage uzrok nezaposlenosti. Pa treba smanjiti namete na rad... kad ono - sa sve nametima - srpski radnik jeftiniji og kineskog.

Izgleda da ti je ta kofa bušna, o majstore moj...
Saša Radulović Saša Radulović 12:07 14.09.2014

Re: "Srpski radnici jeftiniji od kineskih"

Da. Jeftiniji je i od nemačkog.

Visoki nameti na rad su glavni uzrok visoke sive ekonomije i urušavanja domaće privrede. Oni čine uvoz konkurentnijim od domaće proizvodnje.

Sa druge strane, stranim korporacijama koji već imaju osvojeno tržište treba jeftina radna snaga kako bi smanjili svoje troškove. Domaća kupovna moć ih ne interesuje. Oni su u potrazi za poreskim rajem. I to je Dinkićev ekonomski model koji Vučić prati i danas.

Sami ste deo te sive ekonomije. Lepo ste nam to sve opisali ovde na mnogobrojnim blogovima. Ako su vam nameti na rad razumni, zašto ih ne plaćate?
jkt2010 jkt2010 06:19 15.09.2014

Re: "Srpski radnici jeftiniji od kineskih"

Saša Radulović
Sami ste deo te sive ekonomije. Lepo ste nam to sve opisali ovde na mnogobrojnim blogovima. Ako su vam nameti na rad razumni, zašto ih ne plaćate?

Zasto me ne iznenadjuje kada (wannabe) politicar laze? Zato sto je i kad je bio samo poreski savetnik isto ovo lagao. Neuspesni poreski savetnik. Jer hebo poreskog savetnika koji ume da te posavetuje u rasponu od kako da platiš više do kako da platiš najviše.

O izbegavanju poreza ne bih sa politicarem koji se javno deklarise da nema nista - ni imovine ni para - te tako ni ne placa nista. O tome neka razmisljaju biraci. I poreznici.

Radulovicu, obrisi moj odgovor slobodno. Da se vidi da si i nikakav covek. Kao sto si i nikakav poreski savetnik. I nikakav politicar. Al ne sumnjaj da cu da ga ponovim svugde gde bude bilo povoda.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:44 15.09.2014

Re: "Srpski radnici jeftiniji od kineskih"

jkt2010

Al ne sumnjaj da cu da ga ponovim svugde gde bude bilo povoda.


nesumnjivo da će te i slušati svuda tebi slični, premda je meni kod tebe bilo dovoljno 2 tvoje rečenice da uvidim da pripadaš staroj, lošoj, neuništivoj i egoprepumpanoj srpskoj školi totalitarnosti.
jkt2010 jkt2010 08:44 15.09.2014

Re: "Srpski radnici jeftiniji od kineskih"

Srđan Fuchs
jkt2010

Al ne sumnjaj da cu da ga ponovim svugde gde bude bilo povoda.


nesumnjivo da će te i slušati svuda tebi slični, premda je meni kod tebe bilo dovoljno 2 tvoje rečenice da uvidim da pripadaš staroj, lošoj, neuništivoj i egoprepumpanoj srpskoj školi totalitarnosti.

Srdzo, duvaj.
Saša Radulović Saša Radulović 09:59 15.09.2014

Re: "Srpski radnici jeftiniji od kineskih"

Ovako nećete moći. Ne bih vas više zadržavao.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:53 15.09.2014

Re: "Srpski radnici jeftiniji od kineskih"

jkt2010

Srdzo, duvaj.


hvala na preporuci, ali možda kasnije, kada bude legalizovano, kada budu naši proizvođači pravili, i kada kofi šopovi u Subotici, Somboru, Bečeju, Zrenjaninu, Pančevu, NS-u, BG-u, Valjevu, Nišu, Kragujevcu, itd. budu postali svakodnevica alterglobalnog turizma u regionu. hvala na brižnim mislima, pak, spram mene.
violina violina 19:25 15.09.2014

Re: "Srpski radnici jeftiniji od kineskih"

Radulovicu, obrisi moj odgovor slobodno. Da se vidi da si i nikakav covek. Kao sto si i nikakav poreski savetnik. I nikakav politicar. Al ne sumnjaj da cu da ga ponovim svugde gde bude bilo povoda.

Možda je problem što niko osim nikakvog čoveka, nikakvog poreskog savetnika, nikakvog političara, ne nudi prihvatljivo i logično rešenje za probleme u Srbiji, a svoju savest pere blaćenjem. Narod bi da živi bolje, pretura po konterjnerima tražeću stručnjake kao koricu starog hleba, ali oni virtuelni, samo im čuješ glasove ali i dalje nevidljivi.
nocnik nocnik 19:51 15.09.2014

Re: "Srpski radnici jeftiniji od kineskih"

Saša Radulović
Da. Jeftiniji je i od nemačkog.

Visoki nameti na rad su glavni uzrok visoke sive ekonomije i urušavanja domaće privrede. Oni čine uvoz konkurentnijim od domaće proizvodnje.

Sa druge strane, stranim korporacijama koji već imaju osvojeno tržište treba jeftina radna snaga kako bi smanjili svoje troškove. Domaća kupovna moć ih ne interesuje. Oni su u potrazi za poreskim rajem. I to je Dinkićev ekonomski model koji Vučić prati i danas.

Sami ste deo te sive ekonomije. Lepo ste nam to sve opisali ovde na mnogobrojnim blogovima. Ako su vam nameti na rad razumni, zašto ih ne plaćate?


Što se tiče Mlađana Dinkića, bojim se da je taj čovek posejao toliku ambroziju da su potrebne godine da se to "poseče". Što je najgore, sadašnja vlast je sklona da zaliva tu ambroziju - da poraste.

Svojevremeno se M.D. proslavio izjavom da je kao ministar finansija napamet planirao budžet i da smo investitore iz UAE u neku ruku "odrali" prodajući im zemlju u Vojvodini.



Pregršt bisera iz Mlađanove glave: http://www.izjave.net/author/179

***

Prvo dobar deo opozicije treba da se pročisti i poveže redove. Tek onda ima smisla da se opozicija zajedno bori za elementarna prava političkog delovanja; nikako da se programski ujedinjava.

Nažalost, za tri četvrtine građana Srbije ono što ne jave televizije sa nacionalnom frekvencijom, to se nije ni dogodile.

Napisali ste u članku:
"Država i politika nisu život. One samo stvaraju okvir za život. Država ne stvara ništa."

Tačno. Država ne proizvodi ništa, već raspodeljuje. Domaćinska država domaćinski prikuplja i raspodeljuje.
jerry307 jerry307 14:03 14.09.2014

diskusija kod Krleta

Izvinjavam se sto malo skrecem sa teme.
Na paralelnoj diskusiji na Krletovom blogu se komentarise da se vi izjasnjavate da nemate imovinu. Meni je razumljivo da mozda nemate imovinu u Srbiji a da ste steceni kapital ostavili investiran napolju. Ja razumem da ne zelite da istice svoju imovinu jer to u Srbiji nije popularno i bezbedno, ali dali je moguce da se izjasnite da nemate nista?
a_jovicic a_jovicic 15:00 14.09.2014

Re: diskusija kod Krleta

jerry307
Izvinjavam se sto malo skrecem sa teme.
Na paralelnoj diskusiji na Krletovom blogu se komentarise da se vi izjasnjavate da nemate imovinu. Meni je razumljivo da mozda nemate imovinu u Srbiji a da ste steceni kapital ostavili investiran napolju. Ja razumem da ne zelite da istice svoju imovinu jer to u Srbiji nije popularno i bezbedno, ali dali je moguce da se izjasnite da nemate nista?

Da ne bude da odgovaram umesto domaćina ... ali moje razmišljanje na temu prijavljivanja imovine pre ulaska u politički biznis je da akteru samo može da šteti da ne prijavi nešto što ima pa kad se napravi presek šta je stekao svojom funkcijom da ne može da dokaže da mu to nije palo "sa nebesa" tokom vršenja funkcije. To bi trebalo da bude kontrolna funkcija kojom se mi poreski obveznici uveravamo da nije bilo mita i korupcije tokom boravka na vlasti ali dobro ... svako ima pravo da ga interesuju privatni detalji javnih ličnosti (što naravno ne znači i da je ista dužna da ih saopšti ako ne želi a zakonom nije propisano da je to neophodno)
Saša Radulović Saša Radulović 18:28 14.09.2014

Re: diskusija kod Krleta

ali dali je moguce da se izjasnite da nemate nista?


Naravno da nisam :) Iz teksta Blato:

"Svoj udeo u konsalting biznisu sam poklonio supruzi, koja je i onako bila suvlasnik, odmah nakon stupanja na dužnost. Nisam preneo uprjavascript:;avljačka prava, nego sam poklonio udele. Zakon to naravno ne zabranjuje. Agencija za borbu protiv korupcije je dala saglanost na taj poklon. Drugu imovinu na moje ime osim tih udela nemam. Ja znam da ima raznih Čvorovića kojima je i to kako moja porodica raspolaže sa imovinom sumnjivo, i zašto nemam još nesto na svoje ime i ostale tabloidne budalaštine. Ne mogu da im pomognem. Treba da se leče. Toliko o tim glupostima."
libkonz libkonz 22:23 14.09.2014

Re: diskusija kod Krleta

i zašto nemam još nesto na svoje ime i ostale tabloidne budalaštine. Ne mogu da im pomognem. Treba da se leče. Toliko o tim glupostima."

Nećeš se ti leba najesti od politike.
Saša Radulović Saša Radulović 23:55 14.09.2014

Re: diskusija kod Krleta

To je ok. Nisam ni imao nameru. Hleba imam dovoljno i zbog njega nisam ušao u politiku.
jerry307 jerry307 04:08 15.09.2014

Re: diskusija kod Krleta

Saša Radulović
ali dali je moguce da se izjasnite da nemate nista?


Naravno da nisam :) Iz teksta Blato:

" Drugu imovinu na moje ime osim tih udela nemam. Ja znam da ima raznih Čvorovića kojima je i to kako moja porodica raspolaže sa imovinom sumnjivo, i zašto nemam još nesto na svoje ime i ostale tabloidne budalaštine. Ne mogu da im pomognem. Treba da se leče. Toliko o tim glupostima."

Saša Radulović


Normalno je da ste stekli imovinu posle svih poslova koje ste radili pre svega u inostranstvu, true spectra i.t.d. Svim dobronamernim ljudima je drago zbog toga.
jkt2010 jkt2010 06:29 15.09.2014

Re: diskusija kod Krleta

libkonz
i zašto nemam još nesto na svoje ime i ostale tabloidne budalaštine. Ne mogu da im pomognem. Treba da se leče. Toliko o tim glupostima."

Nećeš se ti leba najesti od politike.

Hoce, kao i od poreskog savetovanja...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:04 15.09.2014

Re: diskusija kod Krleta

meni je zadivljujuće kod vas totalitaroida da ste vi sposobni do sutra da se preganjate? gde vas štancaju, brate, dinjede, njakse?

=jkt2010
Hoce, kao i od poreskog savetovanja...

jkt2010 jkt2010 08:45 15.09.2014

Re: diskusija kod Krleta

Srđan Fuchs
meni je zadivljujuće kod vas totalitaroida da ste vi sposobni do sutra da se preganjate? gde vas štancaju, brate, dinjede, njakse?

Si vec duno?!?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:35 15.09.2014

Re: diskusija kod Krleta

jkt2010
Srđan Fuchs
meni je zadivljujuće kod vas totalitaroida da ste vi sposobni do sutra da se preganjate? gde vas štancaju, brate, dinjede, njakse?

Si vec duno?!?


nisam, brale, nisu legalizovali tvoji drugari, mada Dačke nešto pominjao. ima samo mišomora na srpskom tržištu, pa izbegavam.
hajkula1 hajkula1 13:05 18.09.2014

Re: diskusija kod Krleta

libkonz
i zašto nemam još nesto na svoje ime i ostale tabloidne budalaštine. Ne mogu da im pomognem. Treba da se leče. Toliko o tim glupostima."

Nećeš se ti leba najesti od politike.




Saša se dobro oženio

Kako da bar nekome to ne padne na pamet?


P.S.

Ponovo prisutna posle kraće opravdane odsutnosti. Međutim, moram malo da se pripazim...
n_lontche n_lontche 17:27 14.09.2014

Jesu krivi ljudi

Sa svime se slažem, sem sa tezom da "nisu krivi ljudi". Neko daleko pametniji od mene je još odavno rekao da ne može postojati diktator bez podanika. Kriva je ona polovina stanovnika ove zemlje koji ne izlaze na izbore. Krivo je onih nekoliko stotina hiljada partijski zaposlenih nepotrebnih birokrata na svim nivoima, koji će se krvnički boriti da se ništa ne promeni. Kriva je ona četvrtina birača koja je glasala za ovu vlast, kao i oni koji su podržavali prethodnu i onu pre nje, jer nam nijedna nije pala s neba. Kao podršku računam i kratko pamćenje i tolerisanje bezobrazluka, bahaćenja i lopovluka. Najveći problem s kojim se suočavamo u ovoj državi JESU ljudi.
bolid1 bolid1 18:34 14.09.2014

Re: Jesu krivi ljudi

"nisu krivi ljudi"


emsiemsi emsiemsi 18:53 14.09.2014

Re: Jesu krivi ljudi

n_lontche
Sa svime se slažem, sem sa tezom da "nisu krivi ljudi". Neko daleko pametniji od mene je još odavno rekao da ne može postojati diktator bez podanika. Kriva je ona polovina stanovnika ove zemlje koji ne izlaze na izbore. Krivo je onih nekoliko stotina hiljada partijski zaposlenih nepotrebnih birokrata na svim nivoima, koji će se krvnički boriti da se ništa ne promeni. Kriva je ona četvrtina birača koja je glasala za ovu vlast, kao i oni koji su podržavali prethodnu i onu pre nje, jer nam nijedna nije pala s neba. Kao podršku računam i kratko pamćenje i tolerisanje bezobrazluka, bahaćenja i lopovluka. Najveći problem s kojim se suočavamo u ovoj državi JESU ljudi.

Са овим се не слажем !
Ово је типична мантра поновљена два милиона четири стотине седамдесет осам хиљада три стотине педесет и један пута - да се, напросто, отрцала.
Оно што је криво (пардон - заслужно) да се налазимо у оваквој ситуацији је толико сложено да не би стало нити у једну енциклопедију (светску), тако да не би требало понављати те самооптужујуће мазохистичке мантре.
Народ није крив, нити као целина, а нити као половина.
Банализујући на сличан начин као ти, могло би да се каже слично овоме --- крива је увек ситносопственичка калакурција која историјском грешком (да, да - могуће је то, зар се то не види свих ових година, још од драгог Карагаћиног друга Тите) дође у позицију да предводи неки народ.
Како оверрајдовати овај очигледни дефект - питање је за милион.
Оно што сваки човек (и жена - да не дискриминишем) треба да ради у сваком тренутку је - бити бољи !
Просто.
n_lontche n_lontche 00:27 15.09.2014

Re: Jesu krivi ljudi

Nije "istorijska greška" onaj ogroman broj ljudi koji je obožavao Tita, ili glasao za Miloševića, ili bacao cveće pod gusenice tenkova koji su išli u rat sa ostatkom Jugoslavije, ili koji i danas obožava AleVu i SNS iako se sada sasvim jasno vidi ko su i šta su. Razno-razne "vlasti" koje smo preturili preko glave su nam donesne na plećima tog istog naroda.
A taj narod je, generalno i statistički posmatrano, žalosno neobrazovan i nesposoban za kritičko razmišljanje, neverovatno kratkog pamćenja, prosto fantastično tolerantan prema nasilju i lopovluku. Ekstremno mali broj ljudi radi na tome da bude bolji, ili je u stanju da sagleda širu sliku. Umesto toga rade po jajarskom principu - "mazni šta možeš danas, ko te pita za sutra". Zato mislim da će na tom frontu "Dosta je bilo" imati najteži posao.
emsiemsi emsiemsi 06:00 15.09.2014

Re: Jesu krivi ljudi

n_lontche
Nije "istorijska greška" onaj ogroman broj ljudi koji je obožavao Tita, ili glasao za Miloševića, ili bacao cveće pod gusenice tenkova koji su išli u rat sa ostatkom Jugoslavije, ili koji i danas obožava AleVu i SNS iako se sada sasvim jasno vidi ko su i šta su. Razno-razne "vlasti" koje smo preturili preko glave su nam donesne na plećima tog istog naroda.
A taj narod je, generalno i statistički posmatrano, žalosno neobrazovan i nesposoban za kritičko razmišljanje, neverovatno kratkog pamćenja, prosto fantastično tolerantan prema nasilju i lopovluku. Ekstremno mali broj ljudi radi na tome da bude bolji, ili je u stanju da sagleda širu sliku. Umesto toga rade po jajarskom principu - "mazni šta možeš danas, ko te pita za sutra". Zato mislim da će na tom frontu "Dosta je bilo" imati najteži posao.

Тек успут --- народ који је бацао цвеће на тенкове заједничке државе је бацао због тога "да се спречи усташија да поновно коље Србе у настајућој ендехазији", а не да, из чистог мира, убија Хрвате. Акценат је на Усташама, капираш. Између осталог.
Тако да те идиотарије којим мазохистички урнишеш добар део свога народа, окачи о реп (мачку).
Народ (наш) није ништа гори од било кога другога. Када улазимо у причу у тим категоријама - бољи је од многих других народа.
n_lontche n_lontche 14:58 15.09.2014

Re: Jesu krivi ljudi

Milošević je, u skladu sa svojim psihopatskim karakterom vodio nerazumnu, siledžijsku, autoritarnu i autokratsku politiku. A njega je izabrao narod, koji je posle krvavo platio cenu te iste politike, i nažalost još uvek je plaća. O tome koliko je bila efikasna i na polzu narodu ne moram.
Neko drugi, diplomatski veštiji i razumniji ne bi morao da koristi tenkove a ostvario bi više i tokom raspada Jugoslavije i povodom Kosova i Metohije. Ali to je tema tipa "kad bi, šta bi" i neću njome da se bavim.
"Idiotarije" podrazumevaju da sam ja mazohistički idiot. Ja tebe, bar koliko se sećam i koliko gore mogu da pročitam, nisam vređao, pa bi bilo lepo da i ti meni ukažeš istu meru lepog domaćeg vaspitanja.
Moja teza i dalje stoji. Svaka vlast je proizvod naroda koji ju je izabrao, podržava je i trpi. Ona nije pala s neba, nije nikakva elementarna nepogoda koja nas je "zadesila" što je termin koji u ovoj zemlji vole da koriste kad se priča o sankcijama, ratovima, hiperinflaciji, bombardovanju, plodovima "rada" vlada od 2000g. itd.
Loše odluke i "istorijske greške" koje je stanovništvo ove zemlje činilo i čini jesu, između ostalog, u velikoj meri posledica neobrazovanosti i nesposobnosti za kritičko razmišljanje, koja je ubijena još tokom komunističkog perioda a dokrajčena u ovih 20 i kusur poslednjih godina.
Nigde nisam poredio naš narod sa drugim narodima, pa ne znam zašto to potežeš.
emsiemsi emsiemsi 17:17 15.09.2014

Re: Jesu krivi ljudi

n_lontche
Milošević je, u skladu sa svojim psihopatskim karakterom vodio nerazumnu, siledžijsku, autoritarnu i autokratsku politiku. A njega je izabrao narod, koji je posle krvavo platio cenu te iste politike, i nažalost još uvek je plaća. O tome koliko je bila efikasna i na polzu narodu ne moram.
Neko drugi, diplomatski veštiji i razumniji ne bi morao da koristi tenkove a ostvario bi više i tokom raspada Jugoslavije i povodom Kosova i Metohije. Ali to je tema tipa "kad bi, šta bi" i neću njome da se bavim.
"Idiotarije" podrazumevaju da sam ja mazohistički idiot. Ja tebe, bar koliko se sećam i koliko gore mogu da pročitam, nisam vređao, pa bi bilo lepo da i ti meni ukažeš istu meru lepog domaćeg vaspitanja.
Moja teza i dalje stoji. Svaka vlast je proizvod naroda koji ju je izabrao, podržava je i trpi. Ona nije pala s neba, nije nikakva elementarna nepogoda koja nas je "zadesila" što je termin koji u ovoj zemlji vole da koriste kad se priča o sankcijama, ratovima, hiperinflaciji, bombardovanju, plodovima "rada" vlada od 2000g. itd.
Loše odluke i "istorijske greške" koje je stanovništvo ove zemlje činilo i čini jesu, između ostalog, u velikoj meri posledica neobrazovanosti i nesposobnosti za kritičko razmišljanje, koja je ubijena još tokom komunističkog perioda a dokrajčena u ovih 20 i kusur poslednjih godina.
Nigde nisam poredio naš narod sa drugim narodima, pa ne znam zašto to potežeš.

Најпре ти се извињавам због тога што не пишем (и нећу да пишем) у складу са (прецизним) инструкцијама које ми дајеш.
Уз дужан респект ка теби (и било коме другоме), сматрам да си мали (као и било ко други) да мене каналише у мом писању.
Мазохистичке идиотарије, не имлицирају (нужно) да си ти идиот - штавише, да будем прецизан - шта год да мислим, о било коме, чак да мислим и то што наводим - то не бих рекао. Људи смо.
Делимично си ретерирао овим објашњењем о комуњарском периоду - тако да тиме и прихватам дискусију --- уз подсећање да - Милошевића није изабрао народ, он је производ, како су то комунци звали, фракционашких борби у једној накарадној организацији - и ништа више.
Милошевић, комуњарски апартчик, није једини који је одговоран за све што се дешавало са нама (и осталима), нити је најодговорнији --- ваљда ти је јасно ко јесте најодговорнији.
Није Милошевић имао сву моћ и био господар комплетне ситуације. Да је био и неко други на месту Милошевића, ја не верујем да би резултат био другачији.
Поновно ти понављам (и теби сличнима) --- не сматрам да је мој народ ништа гори од било кога другога народа. Штавише, сматрам да је од свих народа у окружењу и бољи (када већ поредим народе).
Пошто ти не поредиш народе, ја сам то урадио, додуше, без твога одобрења.
За твоје, или било чије одобрење приликом дискусије, ме баш брига.
Мој народ није такав каквим га ти црташ.
Мој народ није савршен, а ја се трудим да својим доприносом чиним да мој народ буде бољи. То би могли да чинимо сви. Зашто то не чинимо, мноштво је разлога.

n_lontche n_lontche 23:10 15.09.2014

Re: Jesu krivi ljudi

Nisam ti davao instrukcije ili odobrenja za pisanje, samo smatram da se treba držati (pod)teme da ne bi rasplinjavali diskusiju još i raspravama tipa "koji je narod bolji".
Moja teza je da narod svakako snosi značajan deo krivice (ili zasluga) za sve što mu donese vlast koju izabere, podržava i/ili trpi. Tu se radi o jednostavnoj uzročno-posledičnoj vezi koja valjda i predstavlja sam osnov demokratije. Ti tu vezu, izgleda iz nekakvih pretežno emocionalno-rodoljubivih razloga, odbijaš da vidiš i prihvatiš. Iako smatram da je to iracionalno, to je tvoje mišljenje i neka te. Što se mene tiče, ova rasprava je završena.
emsiemsi emsiemsi 09:49 16.09.2014

Re: Jesu krivi ljudi

n_lontche
Nisam ti davao instrukcije ili odobrenja za pisanje, samo smatram da se treba držati (pod)teme da ne bi rasplinjavali diskusiju još i raspravama tipa "koji je narod bolji".
Moja teza je da narod svakako snosi značajan deo krivice (ili zasluga) za sve što mu donese vlast koju izabere, podržava i/ili trpi. Tu se radi o jednostavnoj uzročno-posledičnoj vezi koja valjda i predstavlja sam osnov demokratije. Ti tu vezu, izgleda iz nekakvih pretežno emocionalno-rodoljubivih razloga, odbijaš da vidiš i prihvatiš. Iako smatram da je to iracionalno, to je tvoje mišljenje i neka te. Što se mene tiče, ova rasprava je završena.

Што се мене тиче - мало ме нервира то стављање тачке на дискусију ... што нећеш више да расправљаш, што је проблем ?
О суштини наше расправе само следеће --- уз сву привидност суштинских "узрочно - последичних" релација које покушаваш да наведеш, ја ти одговарам још једном - просто и јасно (но, нисам сигуран да ти то, макар из овога што си до сада написао, можеш да схватиш, но, свеједно) --- мој народ (не знам да ли је и твој), није ништа лошији од било кога другога народа, чак штавише. Додатно, не постоји лош народ. Још додатно - народ нема мозак и не може да буде одговоран. Покушај уодговорњавања некога народа отвара простор хијенама да поједу тај народ. Икс пута кроз историју се то догодило. Зато многих народа нема - а не због тога што су били одговорни за нешто.
Те да закључим (ако ниси успео да издвојиш суштину из овога до сада) --- мој народ није лош ! Нема лошег народа !
hajkula1 hajkula1 13:11 18.09.2014

Re: Jesu krivi ljudi

n_lontche
Nije "istorijska greška" onaj ogroman broj ljudi koji je ... ili bacao cveće pod gusenice tenkova koji su išli u rat sa ostatkom Jugoslavije ...



Ogroman broj??? Nisi dobro gledao ili su ti pričali laži.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:07 14.09.2014

ćao Saša

Problem dakle nije Aleksandar Vučić. Problem je truo sistem i sve njegove bezbednosne strukture koje proizvode i poziciju i opoziciju i sve naše Vučiće i na kome počivaju i „naši" i „njihovi". Taj sistem je star ali ga je posle 5.oktobra cementirao Boris Tadić, a nasledio i usavšio Aleksandar Vučić. Prema tom i takvom sistemu bi morala da se opredeli „opozicija" pre nego što može istinski da se nazove opozicijom.


otkud Boris Tadić u ovoj interpretaciji? zar nije on pri Đinđiću bio relativno minorna politička figura? ako je tačno ovo što kažeš, koja vajda je tim bezbednosnim strukturama od uništene, siromašne zemlje? ili ne misle o tome?
Saša Radulović Saša Radulović 23:51 14.09.2014

Re: ćao Saša

Bio je minorna ličnost do preuzimanja DS-a. Boris Tadić je cementirao parazitski sistem za vreme svog predsednikovanja.

Deo struktura je zabrinut. Deo u raspadu sistema vidi priliku da opranim parama kupi jeftino.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:01 15.09.2014

Re: ćao Saša

Deo struktura je zabrinut. Deo u raspadu sistema vidi priliku da opranim parama kupi jeftino.


hvala bogu za ove prvo, konačno barem nešto od njih. za ove druge - i šta će onda raditi s tim jeftino kupljenim? trgovati između sebe - u rasturenoj ekonomiji? koja je to kratkovidost, poražavajuće je potpuno koliko se tok misli u srbiji proteže od jedne do druge bandere, bez ikakve vizije dalje od rodnog sela... simpatične su ti ove ideje o odnosu običnih ljudi i državnika, u svakom slučaju meni se dopadaju jer mi se čini da nisu izbor između "liberalnog" (četir' noge dobre) i "nacionalističkog" (dvije noge loše) krila SKJ. možda ćemo konačno, 30-ak godina posle zvaničnog kraja komunizma u evropi, uspeti da se rešimo izbora između dve kvazidemokratske opcije?

jedan drugarski savet, ako dozvoliš,

mislim da dopuštaš da te "liberalno" krilo bespotrebno svlači u blato polemičke netrpelji. čak mislim i da je to strategija gorepominjanih perača para, kroz svoje političke ispostave - upravo da korektan i pristojan svet svuku u blato netrpelji, gde ti, eto, postaješ "još jedan od mnogih izbora koji samo pričaju lepo, ali iza maske su puni mržnje prema našem narodu". nije lako uvek prepoznati ovu dvoličnost kod ljudi, ali jednom kada je sretneš mislim da jednostavno najpametnije zaobilaziti takve osobe. prosto, i trošiš sopstvenu energiju zalud, a još te i svlače u besplodnu netrpelj. celo to društvo koje pominješ u uvodnom postu za 12 godina vladavine nije apsolutno ništa napravilo, čemu onda trošiti snagu na njih?
hajkula1 hajkula1 13:25 18.09.2014

Re: ćao Saša

hvala bogu za ove prvo, konačno barem nešto od njih. za ove druge - i šta će onda raditi s tim jeftino kupljenim? trgovati između sebe - u rasturenoj ekonomiji?



Srđane, zar ne znaš da onaj ko je vlasnik nekretnina, on sve kontroliše? Da nema srebrnine, to jest da u Srbiji nema resursa (ne samo prirodna bogatstva) ne bi se toliko otimali o vlast i uspostavljali medijsku blokadu.

To što je većina ljudi u Srbiji siromašna ne znači da je zemlja bedna. U katastrofalnoj ekonomiji, neki su se bezobrazno obogatili. Bogaćenje pojedinaca (posebno onih blizu vlasti) je na neobičan način povezano sa propašću privrede i države uopšte.

Vidi se da nisi radio u privredi Jeftino kupljeno, bedne, neredovne plate i neplaćanje računa, poreza, PiO i dr. obaveza, deo je recepta za bezobrazno bogaćenje.
sinisake sinisake 08:15 18.09.2014

Jos jedan glas

Problem je truo sistem i sve njegove bezbednosne strukture koje proizvode i poziciju i opoziciju


Drago mi je, Sasa, da ste konacno pomenuli i bezbednosne strukture kao jedan od kljucnih problema Srbije. Siguran sam da ste njihov perfidni rad osetili vise puta na svojoj kozi, na primer kroz pakovanja afera od strane kvazi novinara, zapravo sitnih sluzbenika.
O tome Vuk prica godinama, ali je i sam prilicno kompromitovan, pa poruka, nazalost, ne dopire do ljudi (izgleda je bitnije KO govori, a ne STA govori).

Kako god, posto vidim da Vam je jasno kako se stvara 'opozicija' u Srbiji, pazite i da sami ne upadnete u zamku svih opozicionih partija, pazite koga primate u svoj pokret/stranku/udruzenje. A usput se cuvajte i 'pokajnika' iz DS-a i ostalih partija koji su izgubili deo kolaca u parazitskom sistemu, pa su im se, odjednom, nakon toliko godina, otvorile oci. :)

Uzgred, bicu iskren: napravio sam veliku gresku, glasao za Vucica na poslednjim izborima, naivno verujuci da zaista ima zelju (u potencijal sam uvek sumnjao!) da nesto promeni. No, slicnu gresku ste napravili i Vi, ne bas tako davno, a i ogroman broj gradjana Srbije - pripisacu to sebi kao olaksavajucu okolnost... :)

Nadam se da ce sledeci izbori biti prvi na kojima necu pogresiti (do sada je to bilo nemoguce, za koju god opciju glasali). :)
Saša Radulović Saša Radulović 11:37 18.09.2014

Re: Jos jedan glas

Hvala.

No, slicnu gresku ste napravili i Vi, ne bas tako davno


Glavna razlika je: ja bih svoju grešku ponovio :) Mislim da smo uzdrmali sistem i razotkrili ga. Car je go. To ne bismo mogli da nisam bio u vladi.
hajkula1 hajkula1 13:33 18.09.2014

Re: Jos jedan glas

sinisake


Nadam se da ce sledeci izbori biti prvi na kojima necu pogresiti (do sada je to bilo nemoguce, za koju god opciju glasali). :)




Dobrodošao

Nadam se da će sledeći izbori brzo doći i dani između što lakše proći. Kao pesmica


Inače, nije baš toliko koliko prikazuju za Vučića i SNS. Izašlo je malo više od polovine glasača i od izašlih, oko 40% je dalo glas Vučiću.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:36 18.09.2014

Re: Jos jedan glas

Saša Radulović
Mislim da smo uzdrmali sistem i razotkrili ga. Car je go. To ne bismo mogli da nisam bio u vladi.

Да.
Овде би сви да буду бесплодни праведници, да са стране паметају и објашњавају како систем не ваља. Тако можемо до вечности... Неко треба и да мења систем.
sinisake sinisake 08:27 19.09.2014

Re: Jos jedan glas

Naravno, to se podrazumeva. Bitno je samo reci i to da se sistem ne moze menjati 'iznutra'(kako ga je, na primer, 'menjao' Tijanic kad je prihvatio ljubazan Mirin poziv:)).

Sasa na sledecim izborima prelazi cenzus, to je izvesno, cak i u uslovima ove medijske blokade i manipulacije. Ali, problem ce biti 'koalicioni potencijal', sto bi rekli vajni analiticari. Pokret 'Dosta je bilo' ga nema, i NE TREBA da ga ima, jer koalicija sa bilo kojim delom trulog parazitskog sistema znaci pristajanje na pravila igre, a to pristajanje znaci opstanak sistema.

Ono sto me plasi je cinjenica da jedan relativno veliki broj ljudi zivi 'dobro' od ovog sistema i u ovom sistemu. Tih pola miliona ljudi (mozda ih je malo vise, mozda manje) daje legitimitet svakim izborima. Upotrebicu malo grublju metaforu od Sasine: to su oni ljudi koji zive u svinjcu i svesni su toga, ali su dobili cistiji deo, sa malo vise pomija, i zbog tih 'privilegija', cuvaju svinjac kao da je to jedina opcija, nadajuci se, valjda, da ce i njihova deca nekako da se uvuku u taj cistiji deo, kad dodje vreme. U svojoj kratkovidosti, nisu svesni da jednom mora doci novembar... :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana