Društvo| Ekonomija

Banana država poklanja zemlju „Arapima"

Saša Radulović RSS / 07.07.2014. u 23:34

Premijer je odlučio da preko 2.000 hektara državnog zemljišta u opštini Kula koje trenutno zakupljuju individualna poljoprivredna domaćinstva po ceni od 400 € po hektaru da „Arapima" u zakup, mimo javnog tendera i zakona, po ceni od 250 € po hektaru. Odlučio je i da proda preko 3.700 hektara zemlje u Bačkoj koja je u vlasništvu 4 društvena poljoprivredna preduzeća u restrukturiranju po ceni od oko 6.000 € po hektaru. Mi smo istinska banana država. Na čelu te banana družine su premijer i njegov kabinet.


Kao ministar privrede ovakve tajne ugovore sam sprečavao. Uključujući i ovaj konretan ugovor. O tome sam pisao u tekstu ostavke i javno govorio i pisao nakon ostavke. Čitavih 5 meseci je trajao obračun sa kabinetom, tada PPV-om, njegovim savetnicima, Dinkićem u senci i čitavim njegovim timom, koji su pošto poto hteli čitavu seriju štetnih tajnih ugovora. Od Vršačih vinograda, Prve Petoletke, ugovori Ethiada sa Aerodromom, preuzimanje Jat Keteringa, Jat Tehnike, Gorenja, Mišelina, do Al Dahre koju je nasledio Al Rawafed. Ni jedan ugovor im nije prošao. Ni jedan.


Isprva su u kabinet ministarstva privrede stizali gotovi predlozi ugovora sa zahtevom da ih ministar privrede uputi vladi na usvajanje kao svoj predlog. Ove gotove predloge je u početku donosio Siniša Mali. Nakon prijema svakog od predloga, odmah bismo oformili tim za analizu, napisali izveštaj i vraćali predlog nazad kao štetan, sa obrazloženjem. Prvi put kad smo to uradili kabinet PPV-a je bio iznenađen. Siniša Mali je došao sa ključnim argumentom koji je izgleda trebalo da otkloni sve nedoumice: to je Alekova želja. Dobio je odgovor da ukoliko Alek ima neku želju, može sam i da je predloži.


Onda su pokušali tim putem. Kabinet PPV-a bi napisao predlog vladi. Svaki takav predlog, pre nego što se iznese na vladu, zahteva mišljenje i ministarstva privrede. I svaki put, ministarstvo privrede je davalo negativno mišljenje uz jasno obrazloženje zašto je predloženi ugovor štetan i uz konstataciju da kabinet PPV-a nije nadležan po Zakonu o ministarstvima da predlaže ovakve ugovore. Uz takvo obrazloženje koje ulazi u arhivu vlade, nisu smeli da ni da iznesu kao predlog na glasanje vladi. Iako je bila Alekova želja.
Onda su na kraju u januaru iskoristili tehniku državne tajne. Kada se nešto iznosi na vladu kao državna tajna, onda ne ide ministarstvima na mišljenje i ne ostavlja trag u arhivi.


Nakon moje ostavke, direktorka Agencije za privatizaciju je dalje nastavila da sprečava ovakve pokušaje raznih savetnika iz kabineta premijera i insistira na zakonitosti postupanja, bilo da se radilo o novim klincima bez ikakvog iskustva koje su doveli da budu paravan ili o proverenim Dinkićevim kadrovima sa velikim iskustvom u dosadašnjim privatizacijama. Ona se povukla prošle sedmice, postavljen je nov poslušni kadar, i igranka je odmah nastavljena.


Svaki od tih tajnih ugovora izgleda kao da su ga pisali potpuni diletanti sa naše strane. Ili još gore, kao da ga je pisala druga ugovorna strana isključivo u svoju korist. Kao da oni koji zastupaju državu u stvari rade za drugu ugovornu stranu. Odnosno kao da su oni sami ta druga ugovorna strana. Kao da su korumpirani. Ili kao da se radi o njihovim parama na drugoj strani, pa gledaju da bude što jeftinije za investitora.


Tako i ovaj ugovor sa „Arapima". Planirali su da očerupaju imovinu 4 društvena poljoprivredna preduzeća koja su u restrukturiranju:
- Bačka a.d. Sivac
- Jadran a.d. Nova Gajdobra
- Mladi Borad a.d. Sonta
- Agrobačka a.d. Bać

Planirano je da investitor kupi preko 3.700 hektara zemljišta, kao i silose, upravne zgrade i skladišta po ceni od 22 miliona evra. Procenjena tržišna vrednost samo objekata iz oktobra 2013.godine iznosi preko 4,5 miliona evra. To je podatak iz ličnih karata koje su rađene za sva preduzeća u restrukturiranju po nalogu tadašnjeg ministarstva privrede. Ona sad treba da se prodaju po ceni od 20% procenjene vrednosti. Ovo nas dovodi do cene zemljišta od manje od 6.000 € po hektaru.


Inače zemljišta nema na prodaju u opštini Kula. Individualna poljoprivredna domaćinstva bi platila preko 10.000 € po hektaru kada bi mogla da dođu do zemljišta. Jaka individualna poljoprivredna domaćinstva bi trebalo da čine stub poljoprivredne politike države. Ne velike korporacije.


Ovih 3.700 hektara „Arapima" nije bilo dovoljno pa su gledali zemljište koje se graniči sa zemljištem Bačke a.d. iz Sivca, radi se o preko 2.000 hektara, i utvrdili da je to državna zemlja koju danas obrađuju individualna poljoprivredna domaćinstva iz opštine Kula. Tu zemlju su domaći poljoprivrednici dobili u zakup na javnom nadmentanju i plaćaju 400 € po hektaru. Zapošljavaju i prehranjuju svoj porodice i zaposlene radnike, preko 400 ljudi. Pošto su „Arapi" izrazili želju za tom zemljom, naš premijer i njegov kabinet imaju nameru da im izađu u susret, da izuzmu to državno zemljište iz postupka sledeće licitacije za zakup državnog zemljišta, i da ga daju „Arapima" po ceni od 250 € po hektaru. „Arapi" su obećali da će u narednih nekoliko godina zaposliti i svih 300 ljudi.


Tajni dogovori sa „Arapima" gotovo svakodnevno daju nove plodove. Ceo tajni dil sa „Arapima" je paket. Od kredita, preko zemljišta, Etihada, Beograda na vodi, gradnje socijalnih stanova, Utve, gradnje puteve, čipova itd. Za svojih pet meseci u ministarstvu, ni jednog Arapina nisam video. Bio je doduše jedan Palestinac. I jedan Izraelac. I ja i ministar finansija smo više puta tražili da vidimo ceo dogovor sa „Arapima", ali to nije bilo moguće. Sav posao su vodili Siniša Mali i Dinkićevi kadrovi, kao i advokatska kancelarija Harrison koja zastupa „Arape". Kako se posao vodi, čovek bi pomislio da se „Arapi" ne interesuju mnogo za svoje pare, da imaju puno poverenje u Sinišu Malog, Dinkićeve kadrove i advokatsku kancelariju Harrison Soliciters. A oni svi rade kao jedan tim. Čovek bi pomislio i da to nisu njihove, „Arapske", pare, nego neke naše pare koje su bile prljave pa su se umile, oprale i sredile, pa više nisu naše pare i odlučile da se vrate. Svašta bi čovek mogao da pomisli.


Da ne bi bilo nikakvih nedoumica, ja nemam ni jedan problem sa Arapima, Rusima, Belorusima, Kinezima ili bilo kojim drugim stranim investitorima. Ali moraju da poštuju naše zakone, da učestvuju u javnim tenderima i aukcijama. Pod tim uslovima svi su dobrodošli.


Ali ovo nije to. Svi ovi dilovi sa „Arapima" predstavljaju neverovatno bahata kršenja naših zakona, pa i ustava. Za „Arape" je skupština Srbije još u martu 2013.godine usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma o saradnji između vlade Republike Srbije i vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i još tri dodatna zakona, koji prave cirkus od našeg pravnog sistema i koji nas ponovo legitimišu kao banana državu. Mi smo poreski raj, pravni raj, inspekcijski raj, za pare iz UAE, bilo da dolaze od tamo ili su na proputovanju kroz tamo.


Ono što su zaboravili je da ne može neki ugovor sa jednom privatnom kompanijom kao što je Al Rawafed, automatski biti pokriven ovim nakaradnim zakonom. Potreban je nov zakon samo za ovaj ugovor. A time bi i ugovor postao javan.


Kada su individualni poljoprivrednici iz Kule razgovarali sa mlađanim Danilom Cicmilom koga je kabinet postavio da „vodi" ovaj projekat sa „Arapima" i sa novim šefom kabineta Aleksandra Vučića, Ivicom Kojićem, dugogodišnjim Dinkićevim kadrom još od vremena NBS, njegovim šoferom i na kraju državnim sekretarom, poljoprivrednici su im rekli da će se za nekoliko godina upravo ovo što rade danas biti predmet novih krivčnih predmeta. I da će se otvoriti nove 24 sporne privatizacije.


Počela su i zastrašivanja građana u opštini Kula, uključujući i te individualne poljoprivrednike, domaćine. Dolaze ljudi koji se predstavljaju kao agenti državne bezbednosti. Voze bele Porsche Cayenne. Na konferenciju za medije u Media centru dođu Tanjug i mondo, i ni jedan ne objavi nikakvu vest.

 

Aleksandar Vučić uništava Srbiju. U svakom pogledu. On je nastavljač katastrofalne ekonomske politike Mlađana Dinkića, usavršitelj katastrofalne medijske i pravosudne politike Borisa Tadića.


Aleksandar Vučić je lažni borac protiv korupcije. On je zloupotrebio sve ono što je Verica Barać radila, lažno se predstavio kao neko ko će procesuirati 24 sporne pljačkaške privatizacije. To se naravno, i na žalost, ne dešava i neće desiti.


Reč Aleksandra Vučića ništa ne vredi. On će reći sve što misli da želite da čujete. Čovek koji najavljuje najave. On govori upravo suprotno od onoga što misli i onoga kako jeste i nema nikakav problem sa tim. Na žalost mi imamo.

 

www.dostajebilo.rs

Facebook grupa - Dosta je bilo

https://twitter.com/SasaRadulovich

 

.

 

 



Komentari (84)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Inner Party Inner Party 23:48 07.07.2014

Može mu se ...

Aleksandar Vučić uništava Srbiju. U svakom pogledu.


... zato što ima podršku iznutra i spolja. Onu spolja razumem, ali onu iznutra zaista ne. Evo vec trecu godinu je de fakto na vlasti i ništa bolje nije nikome, čak je i gore, a nema ni neke perspektive da ce u buducnosti biti bolje ... Mislio sam da nas sigurno sve čeka burna jesen, ali bojim se da je ovaj narod isuviše sludjen i na neki način ubijen kao politička snaga i da ce naprosto cutke trpeti doveka. Vidite smao opoziciju na šta se svela ...
Saša Radulović Saša Radulović 23:51 07.07.2014

Re: Može mu se ...

I nije tako teško. Potpuno diskreditovana i raskrinkana "opozicija". Kontrola nad medijima.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:37 08.07.2014

tradicionalni demokratski zgroz narodom

ali bojim se da je ovaj narod isuviše sludjen i na neki način ubijen kao politička snaga


Šefe, ko je odgovoran za ovo?

.. zato što ima podršku iznutra i spolja. Onu spolja razumem, ali onu iznutra zaista ne.


Možeš da objasniš ovo malo bliže? Znaš, kada bi vodili računa da objašnjavate malo procese možda bi narod imao više simpatije? Ovako, kao pripadnik naroda, mislim da većina nas ima raspoloženje da smo političarima potrebni do izbora, zvali se političari Vučić, Dinkić, Tadić, ili Pajtić, Živković, Radulović, i bili umešniji ili manje umešni manipulatori, krajnje nebitno, princip je kod svih isti, posle toga svako vaše interesovanje za nas prestaje - prenosim raspoloženje u svom društvu, uglavnom srednji stalež, školovani ljudi. (delimična ograda kod potonje grupe političara u koje moj krug još i neguje kakvo takvo poverenje)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:40 08.07.2014

Re: Može mu se ...

Mislim da ovu poruku treba plasirati ozbiljnije Vojvođanima, Saša, ovde slabo ko zna za tebe i tvoju političku ideju. Zna se za političare poput Vučića, Pajtića, Čanka, Tadića... ti nisi poznat ovde previše. Trebaš poći kao putujući učitelji po Kurdistanu, s nosivom školskom tablom po zemlji, i od sela do sela.
dali76 dali76 23:49 07.07.2014

laz

Srbija ima politicku elitu koja radi protiv interesa vlastitog drustva,a kad tako nesto raadi ona mora masno da laze.
Ali nije to problem. Politicari pokusavaju da lazu, ali je na drustvu da kazeosta je bilo" gospodo.
dali76 dali76 23:53 07.07.2014

Re: laz

Laz kao osnova politike.
a_jovicic a_jovicic 00:48 08.07.2014

Kada je firma stvarno u problemima?

Postoji pošalica da znaš da je firma u gadnim problemima kada top menadžment počne da veruje saopštenjima za javnost sopstvene PR službe ... Men'se nekako čini da smo mi taj stadijum dostigli.

I dok se planiraju megalomanski projekti (sad' je i Karić ispuzao ispod nekog kamena sa svojim Tesla-city-jem) ova vlast nema para ni komarce da potamani ali nam je zato zdravstveni sistem "spreman" za borbu sa virusom zapadnog Nila (ništa narodne umotvorine "bolje sprečiti nego lečiti" ). One poplave su nam bile signal koliko je opasno "gajiti" nesposobnu vlast ali se ja nešto plašim da nikakvu pouku iz toga ne izvukosmo.

Jel' moguće da niko "mesiji" ne sme da objasni da model javnih radova koji se primenjivao u Americi tokom velike depresije ... ili čak i naša modifikovana varijanta kroz ORA posle drugog svetskog rata ... može da uspe eventualno na nekim infrastrukturnim projektima od javnog značaja (i u javnom vlasništvu) a ne na izgradnji nečijeg privatnog poslovnog prostora ili obradi tudjeg zemljišta.

Još je gore ako je sve ovo zamislio samo na osnovu usmenog obećanja "braće" koja će "da se pojave" sa kapitalom kad on pripremi teren (o našem trošku) pa sve živo sravni sa zemljom i uništi kakvu-takvu postojeću saobraćajnu infrastrukturu a "braća" se predomisle ... i mi ostanemo sa "Beogradom na ledini" a bez najplodnijeg zemljišta u Vojvodini (naravno, severo-zapadna "braća" će se "pobrinuti" za EPS i Telekom ... istočna su već za NIS ... bez južnog toka)
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:09 08.07.2014

Pileće pamćenje!!!

Pre samo 5, 6 godina, u Crnoj Gori svi su mediji brujali o velikim ulaganjima šeika u grandomanske projekte i zgrade na Velikoj plaži Ulcinja, Adi Bojani i u Budvi. Na tamošnjim televizijama i u štampanim medijima (ne i na bilbordima) publikovane su velelepne makete budućih investicija, merenih milijardama dolara.
Uostalom, evo šta su objavili ovdašnji dnevni list "Politika" i crnogorski dnevnik "Vijesti" 2008. i 2009. godine:

Ada Bojana privlači šeike

Savet za privatizaciju Crne Gore pozvao investitore da do 16. juna 2008. godine pošalju ponude za dugoročni zakup Velike plaže u Ulcinju, uključujući i gradnju turističkih objekata.

Podgorica - Inostrani investitori veoma su zainteresovani za zakup Velike plaže kod Ulcinja, izjavio je predsednik crnogorskog Saveta za privatizaciju Branko Vujović.

On je za jučerašnji broj magazina "CG Ekonomist" rekao da još niko zvanično nije dao ponudu za zakup, ali da su mnogi najavili da će to sigurno učiniti.

Savet za privatizaciju Crne Gore pozvao je ovog meseca zainteresovane investitore da do 16. juna pošalju ponude za dugoročni zakup Velike plaže kod Ulcinja, uključujući i gradnju turističkih objekata. Crnogorski biznismen Duško Knežević izjavio je "CG Ekonomistu" da je za zakup Velike plaže zainteresovana investiciona grupa arapske kraljevske porodice iz Abu Dabija "Kapital investment", čiji su predstavnici nekoliko puta dolazili u Crnu Goru i analizirali mogućnosti za ulaganje. "Arapski partneri najviše su zainteresovani za ulaganje na Adi Bojani, gde nameravaju da izgrade turistički kompleks, poput onog koji trenutno grade na Rim Ajlandu (u Abu Dabiju)", rekao je Knežević.

On je podsetio da "Kapital Investment" na tom ostrvu gradi ekskluzivno naselje površine 4,5 miliona kvadratnih metara i da bi slično trebalo da bude izgrađeno i u Crnoj Gori.

Knežević je rekao da su članovi tima šefa Saveta za nacionalnu bezbednost, šeika Haze Bin Zajeda al Nahijana, koji su prošle godine boravili tri dana u Crnoj Gori, veoma zadovoljni onim što su videli i da su spremni da investiraju mnogo novca, jer su se uverili da postoje velike mogućnosti za investiranje.

Regionalni direktor mađarske kompanije "Trigranit" Džordž Bobvoš je saopštio da je i ta kompanija zainteresovana za dugoročni zakup Velike plaže i najavio da će učestvovati na tenderu.

Ta investiciona grupa je objavila da namerava da na tom delu Crnogorskog primorja izgradi ekskluzivno turističko naselje sa svim pratećim kapacitetima, koje u javnosti već nazivaju "evropskim Dubaijem na ušću Bojane". "Trigranit" je već objavio i idejni projekat, po kome bi najjužniji deo crnogorske obale bio pretvoren u grad luksuznih hotela visoke kategorije, sa velikim tržnim centrima, modernim saobraćajnicama, golf terenima i ostalim sadržajima koje podrazumeva elitni turizam.

Velika plaža u Ulcinju je poznata po svojoj lepoti, toplom moru i sitnom pesku. Duga je više od 13 kilometara i sastavlja Ulcinj i Adu Bojanu i obuhvata površinu od oko 1.950 hektara, od čega je u državnom vlasništvu oko 1.400, a ostatak poseduju privatnici.

Tanjug

Objavljeno 01. 04. 2008. u dnevnom listu "POLITIKA"

Šeici se javili za Veliku plažu i Adu

KOMPANIJA HIDRA, VLASNIŠTVO VLADARSKE PORODICE ABU DABIJA, OTKUPILA DOKUMENTA ZA DVA TENDERA U CRNOJ GORI

Podgorica - Kompanija Hidra propertis, u vlasništvu vladarske porodice Abu Dabija - Al Nahijan, prva je otkupila tendersku dokumentaciju za Veliku plažu i Adu Bojanu - saznaje dnevni list "Vijesti".
Arapi su na ovaj način ozvaničili svoje interesovanje za dvije vjerovatno najatraktivnije lokacije na Crnogorskom primorju.

Tender za zakup Velike plaže i Ade na 90 godina otvoren je do 1. septembra 2009, ali svi zainteresovani do kraja maja moraju otkupiti tendersku dokumentaciju i dostaviti kvalifikaciona dokumenta da bi uopšte mogli podnositi ponude.
Hidra propertis već najmanje godinu pokazuje interesovanje za ulaganja u Crnoj Gori, a o tome svjedoči činjenica da su već pripremili idejna rješenja i vizije svojih projekata u Ulcinju koja su dostavljena Vladi, odnosno Ministarstvu za ekonomski razvoj koje vodi projekat.
Arapi su, kako tvrde izvori "Vijesti" koji su upućeni u sva dešavanja, na pripremi početnih rješenja i angažovanju konsultanata već potrošili skoro 10 miliona eura.

Delegacije Hidre propetis više puta su do sada boravile u Podgorici, i svojim domaćinima predočili da se njihova ulaganja kod Ulcinja, kako kažu predstavnici Vlade koji su sa njima razgovarali, procjenjuju na preko 20 milijardi eura.
Prema zamisli Arapa, prva faza projekta na Velikoj plaži bila bi gotova 2014. godine i u tom periodu bilo bi uloženo tri milijarde eura. Gradnja bi trebalo da počne 2010. godine, a do tada se očekuju da budu potpisani ugovori, završe se projekti, planski dokumenti, dozvole i slično. Izgradnja kompletnog projekta duž čitave Velike plaže trebalo bi da traje oko 20 godina.

Hidra propertis je dio Rojal grupe, vlasništvo kraljevske porodice Al Nahijan iz Abu Dabija. Kompanija u ovom trenutku gradi nekoliko atraktivnih turističko-poslovnih centara u svijetu nazvanih Hydra Towers, Eves Tower, Hydra Downtown Tower, Hydra Twin Towers, Hydra Village.
Vladarska porodica Abu Dabija, između ostalog, je preko kompanije Hidra vlasnik fudbalskog kluba Mančester siti.
Najmoćniji čovjek Abu Dabija, jednog od sedam emirata koji pripadaju Ujedinjenim Arapskim Emiratima, šeik Muhamed, boravio je prošlog avgusta nakratko u Crnoj Gori kada se sreo i sa premijerom Đukanovićem.

Vladari Abu Dabija smatraju se trenutno među najvećim svjetskim investitorima. Procjenjuje se da je ta zemlja, izutzetno bogata naftom, nagomilala veliki kapital koji će dobrim dijelom biti investiran po svijetu, a jednim dijelom biće upotrijebljen za ublažavanje posljedica krize koja nije zaobišla ni Emirate.
Izvori "Vijesti" kažu da je "projekat Velika plaža", ako se sve bude odvijalo po planu, ubjedljivo najveći u istoriji Crne Gore, koji bi mogao da promijeni ekonomsku sliku zemlje, a i jedan je od najvećih u svijetu.

Plan Arapa je, kako su to predočili domaćinima u Podgorici, da na principima održivog razvoja, izgrade hotele, vile, rezidencijalne objekte, marine, golf terene, hipodrom, prvi eko kazino u svijetu, sportsku akademiju, tržne centre, objekte za zabavu, obrazovne, zdravstvene i kulturne ustanove, i mnogo drugih sadržaja kojih nema u ovom dijelu Evrope. Projekti na Velikoj plaži bili bi kombinacija niske, srednje i visoke gradnje, sa velikim dijelom zelene površine.
Vlada u zakup izdaje oko 900 hektara zemljišta na Velikoj plaži, a tu je i preko 300 hektara privatnog. Na Adi je planirana nešto manja izgradnja, a prema tenderskim uslovima moguće je da kompleks ima najviše 2.500 ležajeva.
Poznavaoci prilika u turizmu tvrde da se Crna Gora mora ozbiljno pripremiti za ovakvu investiciju, i da to vjerovatno neće moći da uradi bez podrške samog investitora. To vremenom podrazumijeva izgradnju puteva, nove željeznice, proširenja aerodroma i Luke Bar... Sve to je potrebno i za realizaciju investicije, a potom i za dovođenje turista. Arapi zamišljaju i izgradnju novog aerodroma kod Ulcinja.

Od prošlog ljeta se pominje i mogućnost da Arapi uđu u vlasničku strukturu Prve banke. Nije isključena mogućnost da se ti pregovori ubrzo obnove jer su tenderi za Veliku plažu i Adu Bojanu i zvanično otvoreni, što je Arapima bilo primarno.
Prema finansijskoj snazi, kompanija Hidra propertis u ovom trenutku nema ozbiljnog konkurenta u trci za Veliku plažu i Adu. Ranije je interesovanje pokazivao i mađarski Trigranit, iza kojeg stoje jaki investitori, ali je njihova finansijska snaga znatno oslabila zbog krize.
Z. VUČINIĆ
Objavljeno 24. aprila 2009. u crnogorskom dnevnom listu "VIJESTI"

Treba li na kraju ova dva citata podsetiti da od svih maketa i najava nije bilo NIŠTA!?
a_jovicic a_jovicic 01:52 08.07.2014

Re: Pileće pamćenje!!!

Filip Mladenović
Pre samo 5, 6 godina, u Crnoj Gori svi su mediji brujali o velikim ulaganjima šeika u grandomanske projekte i zgrade na Velikoj plaži Ulcinja, Adi Bojani i u Budvi. Na tamošnjim televizijama i u štampanim medijima (ne i na bilbordima) publikovane su velelepne makete budućih investicija, merenih milijardama dolara.

... pri čemu oni imaju nešto i da ponude ... more i planine ... a mi? ... Pa kome je do uživanja u lepotama Dunava, taj ide u Beč ... kome je do finansijskih projekata, taj ide u London ... Kome treba "Beograd na vodi" i "Tesla City"?
oskar-z-wild oskar-z-wild 02:12 08.07.2014

Re: Pileće pamćenje!!!

FM:

Treba li na kraju ova dva citata podsetiti da od svih maketa i najava nije bilo NIŠTA!?


Kad kažeš "NIŠTA" šta u stvari hoćeš da kažeš? Misliš baš ništa ili ništa ništa.

Ako sagledaš ukupan crnogorski razvoj možeš videti da ništa nije ništa, jer ništa bi podrazumevalo ništa.


Koliko se sećem jedan od Šeikova je nedavno podelio bakšiš od 50,000 Evra osoblju hotela, kad je iz Beograda otišao u Crnu Goru.

Mislim da je to bio više gest da pokaže Srbima koliko im je gostoprimstvo loše. Razumem zašto je potrebno da Država radi neke stvari tajno. To ne podrazumeva uvek loše. Treba videti motive ljudi. Sigurno nisu baš samo loši
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:10 08.07.2014

Re: Pileće pamćenje!!!

a_jovicic
Kome treba "Beograd na vodi"...

Јутрос сретох своје пријатеље, из једне веће фирме. Урадили су тромесечни предуговор са Арапима, све им је исплаћено, истиче сад за недељу-две, треба сад за који дан да потпишу шестогодишњи.

По овоме -- некоме треба Београд на води. Нико не баца пара тек тако. Значи, озбиљна намера постоји, а видећемо да ли ће и бити остварена.
hajkula1 hajkula1 08:28 09.07.2014

Re: Pileće pamćenje!!!


Pre samo 5, 6 godina, u Crnoj Gori svi su mediji brujali o velikim ulaganjima šeika u grandomanske projekte i zgrade na Velikoj plaži Ulcinja, Adi Bojani i u Budvi. Na tamošnjim televizijama i u štampanim medijima (ne i na bilbordima) publikovane su velelepne makete budućih investicija, merenih milijardama dolara.



Ljudi u Srbiji nemaju pojma o dešavanjima ni u Srbiji pa ni u Crnoj Gori (ni drugde). Informativni, medijski mrak.
hajkula1 hajkula1 08:44 09.07.2014

Re: Pileće pamćenje!!!

oskar-z-wild

Razumem zašto je potrebno da Država radi neke stvari tajno. To ne podrazumeva uvek loše. Treba videti motive ljudi. Sigurno nisu baš samo loši



Hipotetički, kada državu vode neki drugačiji ljudi a ne u kontinuitetu štetočine, kao što je slučaj u Srbiji.

Po informacijama koje polako isplivavaju i na osnovu javnih podataka, tajne se demistifikuju a posledice postaju vidljivije (ugovor s Fijatom, javlja se razlika pri upoređivanju računa, nedostaje 1,5 milijarda dinara, novac se uplaćuje na privatne račune; da ne pominjem drugu štetu, na primer finansiranje poslovanja Fijata budžetskim sredstvima i dr.). Tajni ugovori nisu samo loši, korist imaju neki pojedinci.



Oskare, pišeš uopšteno a Saša piše konkretno, o konkretnim poslovima, preduećima, pojedinačnim situacijama. Na primer, kritikovao je Ugovor s Etihadom koji je jedan od tajnih ugovora. Posledica tog ugovora je otimanje zemlje od naših ljudi i poklanjanje iste Arapima. I ko zna šta još i pod kojim uslovima. Arapi će možda nešto raduckati a kada Srbija uđe u EU, prodaće tu istu zemlju po mnogostruko većoj ceni.




oskar-z-wild oskar-z-wild 02:05 08.07.2014

Strateška opredeljenja

Premijer je odlučio da preko 2.000 hektara državnog zemljišta u opštini Kula koje trenutno zakupljuju individualna poljoprivredna domaćinstva po ceni od 400 € po hektaru da „Arapima" u zakup, mimo javnog tendera i zakona, po ceni od 250 € po hektaru. Odlučio je i da proda preko 3.700 hektara zemlje u Bačkoj koja je u vlasništvu 4 društvena poljoprivredna preduzeća u restrukturiranju po ceni od oko 6.000 € po hektaru. Mi smo istinska banana država. Na čelu te banana družine su premijer i njegov kabinet.


Ako je tako kako kažeš, sve će pući uskoro, država će bankrotirati i moći će da dođu drugi ljudi. Bankrot i nije uvek tako loš uvek, naterate te da stegneš kajš. Možda bi to bilo i najbolji dokaz da si u pravu i da je to najbolje što se može desiti?

U međuvremenu. Voleo bih da vidim Belu knjigu sa svim privatizacijama od Beka pa nadalje i ulaganjima. Koja listuje arapske, kineske, evropske, ruske i druge investicije. Takva "Bela knjiga" ili internet stranica bi mnogo pomogla rasudi.

Takođe bi mogla da se popišu ugovori sa arapskim firmama jer to već pokazuje jedno strateško opredeljenje, "tapping into the Arab market." Koliko su Arabi doprineli srpskoj ekonomiji, direktnim ulaganjem, itd.? Njihova ulaganja ne deluju kao kratkoročna, Air Serbia ... BW

Mislim da je značajan prodor na arapsko investiciono tržište iz upravo dugorečnih interesa za celu državu, koji se naravno ne mogu kvantifikovati na isti način kao izdavanje parcelisanog zemljištima seljacima. Naravno, ja ne znam sve činjenice o tim planovima, ali verujem da Arapi "peru" novac samo od nafte i drugih legalnih tokova. Opet je pitanje čiji novac želite da "perete" ruski, kineski, evropski, arapski, ili World Bank. Vaše sumnje u arapske investicije naravno treba više istražiti.

Britanci su se veoma mnogo borili i uvek se bore za nove strane investicije. Neke od najvećih kineskih investicija su u Britaniji. Tako je i sa arapskim investicijama. To nije nešto možete naići na ulici ili u prirodi, hoću reći ne raste na drveću i da je to nešto na šta su Britanci ponosni (mislim na uspeh).
Činjenica da su Arapi investirali, kupili u Srbiji, je dobra stvar i veliki uspeh. Ali naravno to mi ne možemo slaviti zbog bankrota koji nam predstoji.



Što se tiče saradnje sa Dinkićevim timom, mislim da je to prirodno što su oni preneli svoje stečeno iskustvo i ostavljaju ga državi. Da su sve navatirali novca mogli su počnu svoje privatne biznise kao političari 90tih i kasnijih godina.


Posmatranje Vučićevog i vladinog rad sa stanovišta katastrofičara pruža stvarnu utehu da će se stvari brzo i radikalno promeniti.
kakapo kakapo 08:18 08.07.2014

Re: Strateška opredeljenja

Što se tiče saradnje sa Dinkićevim timom, mislim da je to prirodno što su oni preneli svoje stečeno iskustvo i ostavljaju ga državi.


hajkula1 hajkula1 09:13 09.07.2014

Re: Strateška opredeljenja

Ako je tako kako kažeš, sve će pući uskoro, država će bankrotirati i moći će da dođu drugi ljudi. Bankrot i nije uvek tako loš uvek, naterate te da stegneš kajš. Možda bi to bilo i najbolji dokaz da si u pravu i da je to najbolje što se može desiti?

U međuvremenu. Voleo bih da vidim Belu knjigu sa svim privatizacijama od Beka pa nadalje i ulaganjima. Koja listuje arapske, kineske, evropske, ruske i druge investicije. Takva "Bela knjiga" ili internet stranica bi mnogo pomogla rasudi.

Takođe bi mogla da se popišu ugovori sa arapskim firmama jer to već pokazuje jedno strateško opredeljenje, "tapping into the Arab market." Koliko su Arabi doprineli srpskoj ekonomiji, direktnim ulaganjem, itd.? Njihova ulaganja ne deluju kao kratkoročna, Air Serbia ... BW



Bankrot ali odloženi a onda će neko drugi biti kriv. Sliččna priča kao o dosadašnje 24 sporne privatizacije, prašina se spustila.


Voleo bih da vidim Belu knjigu sa svim privatizacijama od Beka pa nadalje i ulaganjima.



Kojim ulaganjima? Jedino ako misliš na ulaganja građana Srbije, sponzorisanje tajkuna i drugih preduzetnika, što se u stvari zove tajkunska, burazerska, pljačkaška privatizacija.

Sada su na redu resursi: zemlja, energetika, vodni resursi i drugi.
U igri su isti ljudi koji su se dokazali kao štetočine i mi treba da im se prepustimo?

Bilo bi korisno da postoji neki spisak sa opisanim svim privatizacijama. Koliko sam se informisala, većina (a sve sporne) su obavljene po jednom modelu: gazda kupi firmu za 1 evro ili kupi po nekoj smešno maloj ceni, onda digne kredit da taj iznos uplati, pa diže još neki kredit za proizvodnju, neku rekonstrukciju, moderniczaciju... taj novac prebaci (ima više načina kako) u svoj džep. Ako je kupio za 1 evro, onda može odmah novac od prvog kredita da prebaci na svoj račun, kupi jahtu, neku drugu firmu (koju će onda zaduživati kako sam opisala) kuću...

Hoću kratko da ti kažem da se u Srbiji privatizovalo na, dođem ti. Investitori su bili s praznim džepovima koje su po privatizaciji velikom brzinom punili.

Tako je Elind privatizovan. Privatizacija je na kraju poništena, fabrika je vraćena radnicima, zajedno sa dugovima koje je napravio privremeni vlasnik. Zašto tužilaštvo, pravosuđe, država ne zaplene privremenom vlasniku sve što je izvukao iz Elinda, nego sada radnici u fabrici ne mogu da podignu ni ono što zarade jer je račun blokiran, sve dok dugove - kredite (nit luk jeli, niti mirisali) ne vrate?

Sada sličnim putem prolaze radnici Prokupca.

Primera je mnogo.

Država ćuti.

Advokatska komora?

Akademski građani ako nisu vaspitani, bar su imali etiku u školi, fakultetu?

Za Dinkića i dinkićevce znaš da se nisu navatirali? Neki su počeli privatne biznise ali većina ne ume nešto da radi, bilo šta drugo sem da gura ruke u budžet, da laže i krade.

Koja ulaganja pominješ? Ne dozvoljavaj obmanu da se u ulaganja računaju krediti (objasnila sam ti iznad).


inco inco 03:47 08.07.2014

Banana

Banana je južno voće koje iziskuje velike napore za uzgajanje i ljudi su uložili mnogo truda i rada, i još uvek ulažu, da danas imamo banane onakvim kakvim ih znamo. Ovako izgleda 'prirodna' banana:



(nije ni to prirodna već 'podivljala', davno smo zagubili 'originalnu' bananu)

O branju banana (opasan posao!) i transportu istih i da ne govorim. Niste ni svesni koliko stvari ulazi u lanac na čijem se kraju nalazi naš omiljeni slatkasti, mirišljavi izvor kalijuma (između ostalog).

Daklem, ljudi hiljadama godina ulažu i rad, i vreme i novac da bismo imali banane kakve se prodaju u obližnjem marketu pa moram da protestujem zbog skroz nefer krilatice 'banana država' - nešto što označava suštu suprotnost toga. Banane nisu zaslužile da se njihovo ime nađe u gotovo obaveznom opisu svake failed state.

Slava bananama!
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:18 08.07.2014

Re: Kada je firma stvarno u problemima?

Jovičić
I dok se planiraju megalomanski projekti (sad' je i Karić ispuzao ispod nekog kamena sa svojim Tesla-city-jem) ova vlast nema para ni komarce da potamani ali nam je zato zdravstveni sistem "spreman" za borbu sa virusom zapadnog Nila (ništa narodne umotvorine "bolje sprečiti nego lečiti" ).


docsumann docsumann 17:06 08.07.2014

Re: Banana

Slava bananama!



angie01 angie01 17:13 08.07.2014

Re: Banana

docsumann
Slava bananama!



hajkula1 hajkula1 09:17 09.07.2014

Re: Banana

angie01
docsumann
Slava bananama!






looping looping 05:39 08.07.2014

1

Mi smo poreski raj, pravni raj, inspekcijski raj, za pare iz UAE, bilo da dolaze od tamo ili su na proputovanju kroz tamo.

Ne. mi nismo poreski raj. UAE su poreski raj ako mi želimo tamo da uložimo novac.
Kao ministar privrede ovakve tajne ugovore sam sprečavao. Uključujući i ovaj konretan ugovor. O tome sam pisao u tekstu ostavke i javno govorio i pisao nakon ostavke. Čitavih 5 meseci je trajao obračun sa kabinetom, tada PPV-om, njegovim savetnicima, Dinkićem u senci i čitavim njegovim timom, koji su pošto poto hteli čitavu seriju štetnih tajnih ugovora. Od Vršačih vinograda, Prve Petoletke, ugovori Ethiada sa Aerodromom, preuzimanje Jat Keteringa, Jat Tehnike, Gorenja, Mišelina, do Al Dahre koju je nasledio Al Rawafed. Ni jedan ugovor im nije prošao. Ni jedan.

Da li ima nekog ugovora koji bi ti kao Premijer/predsednik države/ministar privrede (danas, sutra) odobrio? Ili ga napravio sa nekim investitorom uz ovakve zakone u Srbiji bez promene ili zaobilaženje zakona? Bilo koji ugovor sa stranim investitorom, za bilo koji posao? I koji bi to ugovor bio na pr.? I kako?
U prevodu: da li ima nade za Srbiju sa tobom kao na pr. Premijerom /predsednikom države/ministrom privrede (danas, sutra)?
highshalfbooze highshalfbooze 07:02 08.07.2014

Re: 1

looping
Da li ima nekog ugovora koji bi ti kao Premijer/predsednik države/ministar privrede (danas, sutra) odobrio?

Verovatno bi svaki službenik koga plaćaju građani ove zemlje morao da štiti interese građana ove zemlje.

looping
Ili ga napravio sa nekim investitorom uz ovakve zakone u Srbiji bez promene ili zaobilaženje zakona?

Koji zakon konkretno smeta po tvom mišljenju da se napravi ugovor o saradnji između dve strane i zbog čega bi ga trebalo zaobići?
looping looping 07:11 08.07.2014

Re: 1


highshalfbooze
10:02 08.07.2014 / *novo
Re: 1
looping
Da li ima nekog ugovora koji bi ti kao Premijer/predsednik države/ministar privrede (danas, sutra) odobrio?

Verovatno bi svaki službenik koga plaćaju građani ove zemlje morao da štiti interese građana ove zemlje.



Koji zakon konkretno smeta po tvom mišljenju da se napravi ugovor o saradnji između dve strane i zbog čega bi ga trebalo zaobići?

Pazi ako postaviš mene na vlast sve ću da banujem zato što ništa nije po zakonu i štitim interese građana. Ali pitanje je kako nešto da odradim? To nije retoričko pitanje. Svi znamo da banujemo.
highshalfbooze highshalfbooze 07:45 08.07.2014

Re: 1

looping
Pazi ako postaviš mene na vlast sve ću da banujem zato što ništa nije po zakonu i štitim interese građana. Ali pitanje je kako nešto da odradim? To nije retoričko pitanje. Svi znamo da banujemo.

Ti zapravo hoćeš da kažeš da ti smeta kada državni službenik štiti interese građana i ne želi da arči najdragocenije resurse koje ova zemlja ima.

looping
Ali pitanje je kako nešto da odradim?

Odraditi znači radom namiriti nekakvu obavezu, neobavljen posao obaviti kasnije... itd. O kakvom namirenju obaveza radom se tu zapravo radi? Koji dug treba to da se namiri radom na ugovorima sa arapima?
looping looping 10:18 08.07.2014

Re: 1

Odraditi znači radom namiriti nekakvu obavezu, neobavljen posao obaviti kasnije... itd. O kakvom namirenju obaveza radom se tu zapravo radi? Koji dug treba to da se namiri radom na ugovorima sa arapima?

Pogrešno sam se izrazio, mislio sam nešto da uradim.
Ti zapravo hoćeš da kažeš da ti smeta kada državni službenik štiti interese građana i ne želi da arči najdragocenije resurse koje ova zemlja ima.

Ne, to je super. Ali danas-sutra onaj koji kritikuje AV-a neće biti klasičan državni službenik već možda PV, ili predsednik države. Nije dovoljna samo kritika kao kritika, valjda je potrebno i neko rešenje. U redu je, AV ne valja, da mu banujemo sve započete poslove, dajte da vidimo to što valja.

PS.
Kada banujemo AV-a onda naši domaći biznismeni mogu da nastave sa arčenjem i da dokupe sebi još zemlje budzašto od para nekog Šarića, Kosmajca...

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:25 08.07.2014

Re: 1

Ili ga napravio sa nekim investitorom uz ovakve zakone u Srbiji bez promene ili zaobilaženje zakona?


:)
Zar je moguće da je teško setiti se rešenja?
Pa promeni se zakon ako on smeta.
Premijer kaže: da bih sklapao ugovore sa investitorima mora da se promene zakoni.
Onda predloži zakone, ti predlozi idu u skupštinu, postoje i ubrzane procedure (a i skupština može da radi svakog dana ako je potrebno, bez pauze) i otklone se te zakonske prepreke.
Onda se sklapaju ugovori po zakonu.

Ali šta je tu problem?
Pa to što je svaki zakon javan i što svi za njega znaju, a kad je zakon javan, ugovori javni, onda nema mnogo muljavine.
Ovako je lakše, zakon smeta, pa super, prekršimo ga, ko *ebe zakon, sklopimo ugovore koji nama odgovaraju, proglasimo ih tajnim i strpajmo pare u džep.
hajkula1 hajkula1 09:38 09.07.2014

Re: 1

looping
Mi smo poreski raj, pravni raj, inspekcijski raj, za pare iz UAE, bilo da dolaze od tamo ili su na proputovanju kroz tamo.

Ne. mi nismo poreski raj. UAE su poreski raj ako mi želimo tamo da uložimo novac.
Kao ministar privrede ovakve tajne ugovore sam sprečavao. Uključujući i ovaj konretan ugovor. O tome sam pisao u tekstu ostavke i javno govorio i pisao nakon ostavke. Čitavih 5 meseci je trajao obračun sa kabinetom, tada PPV-om, njegovim savetnicima, Dinkićem u senci i čitavim njegovim timom, koji su pošto poto hteli čitavu seriju štetnih tajnih ugovora. Od Vršačih vinograda, Prve Petoletke, ugovori Ethiada sa Aerodromom, preuzimanje Jat Keteringa, Jat Tehnike, Gorenja, Mišelina, do Al Dahre koju je nasledio Al Rawafed. Ni jedan ugovor im nije prošao. Ni jedan.

Da li ima nekog ugovora koji bi ti kao Premijer/predsednik države/ministar privrede (danas, sutra) odobrio? Ili ga napravio sa nekim investitorom uz ovakve zakone u Srbiji bez promene ili zaobilaženje zakona? Bilo koji ugovor sa stranim investitorom, za bilo koji posao? I koji bi to ugovor bio na pr.? I kako?
U prevodu: da li ima nade za Srbiju sa tobom kao na pr. Premijerom /predsednikom države/ministrom privrede (danas, sutra)?


Tipujem na Ruse i Nemce. Rusi su raspoloženi da ulažu u Srbiju (plaše se ovdašnjih prevaranata) a Nemci takođe imaju neki svoj interes ovde, posebno što ne žele sve da prepuste Rusima.


Potpisan je Ugovor za Južni tok.

Dogovaraju se o nadoknadi za eksploataciju izvorišta.

Zanima me sve o tome ali, informacija - nema.

looping looping 06:09 08.07.2014

1

Evo jedne lepe analize iz 2013. (Link)

Ko su veleposednici

Posle konačnog potpisa ugovora sa VladonSrbije, Arapski Emirati imaće na raspolaganju 14.099 hektara njiva u našoj zemlji, što kupovinom, što zakupom. Naime, u tom dokumentu stoji da Arapi kupuju 7.453 hektara u osam preduzeća, da kao zajednička kompanija s državom Srbijom dobijaju pravo korišćenja 3.664 hektara poljoprivrednog zemljišta koje koristi Vojna ustanova „Morović'', a da s Ministarstvom poljoprivrede potpisuju ugovor o dugogodišnjem zakupu 2.982 hektara državnih njiva.
Ako je tako, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan gazdovaće u Srbiji s manje njiva nego naši biznismeni Petar Matijević, Miodrag Kostić, Miroslav Mišković i Miroslav Aleksa. U poslednjih nekoliko godina na srpskim poljima je često dolazilo do preokreta u šahovskoj igri, a neki, donedavno veliki igrači, izgubili su sve pozicije. Najjače figure su ostale, a neprikosnoven je na njivama novosadski biznismen Petar Matijević, čija kompanija „Matijević” obrađuje 26.000 hektara. On ima i najviše hektara u vlasništvu – 17.000, a ostalih 9.000 uzima u zakup, što od države, što od privatnih lica. Matijevićava su imanja „Bezdan”, „Ravnica” u Bajmoku, „Jednota” u Kovačici, „Zlatica” kod Zrenjanina... Na drugoj poziciji je Miodrag Kostić, koji ima oko 22.000 hektara oranica, a od toga je njegovih 13.000-14.000. Kostić je gazda u „Agrouniji”, „Panoniji”, „Labudnjači”, „Đuri Strugaru”... „Delta agrar„ pala je na četvrto mesto. Naime, kompanija „Almeks” iz Pančeva u vlasništvu Miroslava Alekse sada obrađuje više od Miškovićeve firme. „Almeks” je sa 16.000 hektara (oko 9.000 hektara u vlasništvu) na trećoj poziciji. „Delta agrar„ proizvodi na oko 14.500 hektara, od toga je oko 10.000 hektara u vlasništvu, a po rečima vodećih ljudi te kompanije, ne planira kupovinu novih njiva već samo investicije u povećanje produktivnosti. Pomenimo i ostale ozbiljnije igrače na srpskim poljima. Kompanija „Ćirić i sin” iz Sakula napravila je veliki skok i sada obrađuje oko 10.000 hektara, a svojih ima 4.000, dok irska kompanija „Baltik properti” ore 8.000 hektara, a u vlasništvu ima oko 5.000. „Dijamant agrar” hrvatskog biznismena Ivice Todorića u Srbiji ima oko 4.500 hektara, a srpski preduzetnik Tomislav Đorđević ima svojih 4.000 hektara... Među onima koji su potpuno ispali iz igre su, recimo, Đorđije Nicović, koji je sa svojom „Irvom”, kako je sam govorio, obrađivao najviše njiva u Srbiji, i do 30.000 hektara. Sudbinu PIK-a ''Bečej„ koji je Nicović uzeo pod svoje 2007. godine, sada rešavaju Pokrajina i Republika, a bez oranica je ostao i kontroverzni biznismen Mile Jerković. Neke od Jerkovićevih njiva dospele su u ruke šeiku.


...odakle ja zaključujem da su domaćim veleposednicima "Arapi" na smetnji, a kako i ne bi bili. Najbolje je da ostane onako kako jeste.
I što je uopšte prodat JAT kad je lepo poslovao i bio od koristi građanima.

Ono što mene najviše pogađa iz srpske poljoprivrede je ovo:
Posebno je pitanje ko i kako treba da snosi odgovornost za jednu četvrtinu od ukupno privatizovanih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji za koje su ugovori o privatizaciji poništeni, a njihova imovina opljačkana, bez ikakvih posledica po nesavesne kupce i sve u lancu državnih institucija, koji su bili dužni da kontrolišu da li novi vlasnici ispunjavaju ugovorne obaveze. U deceniji protekle privatizacije agroprivrede Srbije, bez posla je ostalo više od 50.000 radnika, a to je više od 150.000 gladnih usta.

(Isti link kao na početku posta).
Jer ja sam jedan od tih 50,000. sa još gladnih usta.

Ko su vlasnici zemljišta u Srbiji i koji su njihovi interesi? Da li im trebaju neki "Arapi" koji će dići cenu zemljišta i napuniti tržište svojim poljoprivrednim proizvodima, oboriti cenu istih (verovatno će većom količinom pasti cena koliko se ja razumem u ekonomiju). Šta ako još budu koristili hemijska sredstva koja se koriste u inostranstvu (u njihovoj zemlji) a ne koja koriste naši polj. proizvođači (koja su zabranjena u civilizovanim državama) pa hrana bude još zdravija? Šta će da rade onda naši monopolisti koji prodaju poljoprivrednu hemiju?
Itd, Itd.
frank_rizzo frank_rizzo 06:38 08.07.2014

samo tako!

prodavati i davati u zakup hiljade hektara po transakciji - I tako svakog meseca u narednih 10 godina dok se srbijica ne otarasi mr Paora sa 3 hektara
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:56 08.07.2014

A Mubadala čipovi

baš me zanima imaju li drajvere u Linuks kernelu, ali ne mogu nikako da dođem do bilo kakve dokumentacije, sumnjam da su stručnjaci VelikogTehnološkogParka u Inđiji umešali prste, pa je Mercedes uzeo čipove za svoje autobuse i sakrio dokumentaciju kao tehnološku tajnu.
Emir Halilovic Emir Halilovic 16:08 10.07.2014

Re: A Mubadala čipovi

uros_vozdovac
baš me zanima imaju li drajvere u Linuks kernelu, ali ne mogu nikako da dođem do bilo kakve dokumentacije, sumnjam da su stručnjaci VelikogTehnološkogParka u Inđiji umešali prste, pa je Mercedes uzeo čipove za svoje autobuse i sakrio dokumentaciju kao tehnološku tajnu.


Mubadala je jedini vlasnik firme GlobalFoundries, koja pravi čipove prvenstveno za AMD, Qualcomm, Broadcom, ST Micro itd. GF ima osam fabrika, jednu u Drezdenu (bivši AMD), šest u Singapuru i jednu u SAD. Sve ukupno oko 13,000 zaposlenih.

Međutim - fabrika čipova bi verovatno zaposlila manje ljudi od fabrike čipseva, to je ionako sve automatizovano. Dalje, i to zaposlenih što tamo treba da radi bi većinom bili inženjeri - a ne verujem da bi Srbija mogla da ispovrne i toliko inženjera za poluprovodnike koliko bi toj jednoj fabrici trebalo...
rade.radumilo rade.radumilo 10:10 08.07.2014

Vreme 1226 - uvodnik

Tako će, kad prođu preispitivanja raznih antimonopolskih tela – a proći će – biti stvorena jedna od najvećih evropskih kompanija, a regionalno sigurno najjača sa gotovo šezdeset hiljada zaposlenih i ogromnim obrtom kapitala i Ivica Todorić postaće jak, uticajan politički faktor u srednjoj Evropi, a možda i šire.

Da Srbija još ne zna "gde joj je dupe a gde glava" svedoči i činjenica da je ova vest dobila manji značaj od Stanijine guze i Sorajinih bradavica, a o Papajama, raznim, i jedinstvenom Šariću i još jedinstvenijem Vladimiru Popoviću i da ne govorim.

Dugoročno gledano, ovaj dogovor između Todorića i slovenačkih vlasnika "Merkatora" može imati veću težinu i uticaj na Srbiju od bilo kakvog briselskog sporazuma koji naši političari potpisuju. Nije reč samo o tome da se u Srbiji, posle ovoga, stvara takozvani duopol u maloprodaji ("Agrokor" pod firmom "Idea" i belgijski "Deleze" ) već da verovatno nestaje jedna od takozvanih razvojnih šansi Srbije – agrar.


Kako je hrvatski prijatelj broj jedan pobedio srpskog neprijatelja pod istim rednim brojem
highshalfbooze highshalfbooze 11:29 08.07.2014

Re: Vreme 1226 - uvodnik

Na to je trebalo misliti pre nego što je Enver prodao Ideu.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 11:50 08.07.2014

Dobijem zemljište

Uz subvenciju države 150e naravno da ću biti super uspešan privrednik. I ako može još preko toga 10-40.000e(kao u KG) po radniku da me ne boli glava. Plus očekivani gubitak da mi pokrije država...za 5 godina ne treba više :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:59 08.07.2014

Drugačiji ugao gledanja na stvari

Uz dozvolu, kopiram komentar mojih FB prijatelja, datih na link ka ovom blogu. Zanimljiv ugao gledanja:

To je sasvim u redu. Ja dodatno predlažem da vlada donese tajni zakon koji bi uveo mogućnost da se svim državljanima RS status slobodnog građanina po potrebi prevede u "stand by" mod, za koje bi vreme ti građani imali neku vrstu patriotskog zadatka, ili u nekim ređim slučajevima radnu obavezu, da dobrovoljnim ili ako baš tako mora obaveznim radom, doprinesu obradi poljoprivrednog zemljišta koje na ovaj način stavljeno Arapskom strateškom partneru na raspolaganje. Jer, objektivno, dati nekom samo zemlju koju nema ko da obrađuje, to je kao da mu ništa nisi ni dao. To bi imalo pozitivni efekat na zapošljavanje, kako na samim njivama tako i u sferi predradnika koji bi bičevima održavali neophodni radni elan, a sve u cilju da projektovane norme po hektaru budu i ostvarene.
nim_opet nim_opet 15:13 08.07.2014

Re: Drugačiji ugao gledanja na stvari


Krugolina Borup
Uz dozvolu, kopiram komentar mojih FB prijatelja, datih na link ka ovom blogu. Zanimljiv ugao gledanja:

To je sasvim u redu. Ja dodatno predlažem da vlada donese tajni zakon koji bi uveo mogućnost da se svim državljanima RS status slobodnog građanina po potrebi prevede u "stand by" mod, za koje bi vreme ti građani imali neku vrstu patriotskog zadatka, ili u nekim ređim slučajevima radnu obavezu, da dobrovoljnim ili ako baš tako mora obaveznim radom, doprinesu obradi poljoprivrednog zemljišta koje na ovaj način stavljeno Arapskom strateškom partneru na raspolaganje. Jer, objektivno, dati nekom samo zemlju koju nema ko da obrađuje, to je kao da mu ništa nisi ni dao. To bi imalo pozitivni efekat na zapošljavanje, kako na samim njivama tako i u sferi predradnika koji bi bičevima održavali neophodni radni elan, a sve u cilju da projektovane norme po hektaru budu i ostvarene.


Slazem se, sta ce im zemlja da stoji. U Socijalistickoj Rumuniji je pred kraj osamdesetih postojala radna obaveza svih gradjana, ukljucujuci i ucenike osnovnih skola, ne bi li se povecao izvoz i priliv deviza za otplat duga. Pa ispod 14, u skolama su subotama, zavisno od sezona - skupljali kestenje, pecurke, puzeve ili gajili svilene bube. I svaka skola je imala svoju kvotu. Onima koji nisu ispunjavali kvote...se nije smesila dugotrajna karijera. Pa lepo uzoranu kvotu, pa onda zasejanu, pa okopanu, pa u krajnjoj instanci proizvodnu kvotu, lepo da se Arapima isplati da drze zemlju.
hajkula1 hajkula1 11:46 09.07.2014

Re: Drugačiji ugao gledanja na stvari

Krugolina Borup
Uz dozvolu, kopiram komentar mojih FB prijatelja, datih na link ka ovom blogu. Zanimljiv ugao gledanja:

To je sasvim u redu. Ja dodatno predlažem da vlada donese tajni zakon koji bi uveo mogućnost da se svim državljanima RS status slobodnog građanina po potrebi prevede u "stand by" mod, za koje bi vreme ti građani imali neku vrstu patriotskog zadatka, ili u nekim ređim slučajevima radnu obavezu, da dobrovoljnim ili ako baš tako mora obaveznim radom, doprinesu obradi poljoprivrednog zemljišta koje na ovaj način stavljeno Arapskom strateškom partneru na raspolaganje. Jer, objektivno, dati nekom samo zemlju koju nema ko da obrađuje, to je kao da mu ništa nisi ni dao. To bi imalo pozitivni efekat na zapošljavanje, kako na samim njivama tako i u sferi predradnika koji bi bičevima održavali neophodni radni elan, a sve u cilju da projektovane norme po hektaru budu i ostvarene.




Pošto baš tog tajnog zakona nema, u stvarnosti nije tako? Dobro, još nisam čula konkretno za bič... ali Jura, Fijat, ... kod Peconija i drugih domaćih preduzetnika... biju zaposlene. A Kostić još pre neku godinu, lepo je rekao, da zaposleni ne treba da pitaju za platu nego da više rade. Hoću da kažem, ništa novo.



Sepulturero Sepulturero 15:23 08.07.2014

Delhaize

Гледам данашње цене воћа у Белгији, малопродаја:

Трешње: 6,99
Кајсије: 5,99 (у ринфузи), 2,99 (упаковано)
Малине: 11,92
Купине: 18,32

Знам да су откупне цене у Србији далеко, далеко, мање. Како то да нам извоз не успева? Да ли постоје неке заштитне царине у ЕУ? Или смо незаинтересовани? Не умемо да извозимо? Сувише скуп динар? Неки посебни интереси? Комбинација свега тога?

Извињавам се за трол али можда има неко ко се разуме у ову проблематику .
angie01 angie01 15:59 08.07.2014

Re: Delhaize

nim_opet nim_opet 16:40 08.07.2014

Re: Delhaize

Sepulturero
Гледам данашње цене воћа у Белгији, малопродаја:

Трешње: 6,99
Кајсије: 5,99 (у ринфузи), 2,99 (упаковано)
Малине: 11,92
Купине: 18,32

Знам да су откупне цене у Србији далеко, далеко, мање. Како то да нам извоз не успева? Да ли постоје неке заштитне царине у ЕУ? Или смо незаинтересовани? Не умемо да извозимо? Сувише скуп динар? Неки посебни интереси? Комбинација свега тога?

Извињавам се за трол али можда има неко ко се разуме у ову проблематику .


Postoje carine koje se od potpisivanja SSA ukidaju, i ako se ne varam za voce su do sada vec trebalo da padnu na 0%.


edit: jesu ukinute, evo primer za maline: http://exporthelp.europa.eu/thdapp/form/output?action=tarrif&prodLine=&languageId=EN&taricCode=0810201000&partnerId=xs&reporterId=be&simulationDate=08%2f07%2f2014&simDate=20140708&nomenCmd=&resultPage=importtarrifs&mode=specificRequirements
nimark nimark 21:54 08.07.2014

Re: Delhaize

Sepulturero
Гледам данашње цене воћа у Белгији, малопродаја:

Трешње: 6,99
Кајсије: 5,99 (у ринфузи), 2,99 (упаковано)
Малине: 11,92
Купине: 18,32

Знам да су откупне цене у Србији далеко, далеко, мање. Како то да нам извоз не успева? Да ли постоје неке заштитне царине у ЕУ? Или смо незаинтересовани? Не умемо да извозимо? Сувише скуп динар? Неки посебни интереси? Комбинација свега тога?

Извињавам се за трол али можда има неко ко се разуме у ову проблематику .


Evo ja ću da ti odgovorim bar na primeru malina, i to je glavni razlog zašto se svake godine seljaci bune zbog male otkupne cene.
Dakle, naši otkupljivači, ili bolje poznatiji kao hladnjačari, ne prodaju malinu direktno maloprodajama ili preradjivačima voća u evropi. Oni imaju registrovane svoje firme, najčešće na nekim egzotičnim mestima kojima prodaju tu malinu za 2,2 - 2,3 eur, pa onda kažu našem seljaku kako nemogu da otkupljuju malinu po više od 1,5 eur.
E, onda te njihove firme po raznim ostrvima tu istu malinu prodaju evropljanima po 4-5 eur. Profit ostaje na njihovim računima u inostranstvu, plaćaju minimalni porez u tim egzotičnim zemljama, seljak je zajeban za svoj rad i robu, a država za devizni priliv i porez.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:13 08.07.2014

Re: Delhaize

Како то да нам извоз не успева? Да ли постоје неке заштитне царине у ЕУ? Или смо незаинтересовани? Не умемо да извозимо? Сувише скуп динар? Неки посебни интереси? Комбинација свега тога?


Ništa od toga.
Porediti cene iz supermarketa po Belgiji sa cenama na otkupu u Srbiji je malo neozbiljno.
Ta malina koja je 12 evra u supermarketu ne može da se otkupi ispred prodavnice, ili ispod nekog drveta u nekoj vukojebini ariljskoj.
Ona mora da se ubere ujutru, da se posebno biraju plodovi, i da se tog dana, vrlo brzo, za nekoliko sati rashladi, da se ekpresno avionima dopremi do belgijskih supermarketa.
Naravno radi se o relativno malim količinama.
Ali na tu caku padaju i malinari koji bi da im država da pare za njihovu malinu, ili da makar natera nekoga da im daju koliko oni misle da im treba.
Vide cene u marketima po evropi i krenu sa pričom o pljački.
A za ostalo voće
Kupina i kajsija su uglavnom industrijsko voće, kao konzumno se potroši veoMA mali procenat. Zato je cena drastično različita.

Trešnja, uglavnom konzum, ali naše tržište je uglavnom rusko. Italijani, Španci iTurci su dalkeo ispred nas u Evropi.
nim_opet nim_opet 22:17 08.07.2014

Re: Delhaize


Evo ja ću da ti odgovorim bar na primeru malina, i to je glavni razlog zašto se svake godine seljaci bune zbog male otkupne cene.
Dakle, naši otkupljivači, ili bolje poznatiji kao hladnjačari, ne prodaju malinu direktno maloprodajama ili preradjivačima voća u evropi. Oni imaju registrovane svoje firme, najčešće na nekim egzotičnim mestima kojima prodaju tu malinu za 2,2 - 2,3 eur, pa onda kažu našem seljaku kako nemogu da otkupljuju malinu po više od 1,5 eur.
E, onda te njihove firme po raznim ostrvima tu istu malinu prodaju evropljanima po 4-5 eur. Profit ostaje na njihovim računima u inostranstvu, plaćaju minimalni porez u tim egzotičnim zemljama, seljak je zajeban za svoj rad i robu, a država za devizni priliv i porez.


Ovde nista, ama bas nista, nije niti ilegalno niti protivno trgovinskim sporazumima i uzansama. Proizvodjac nije u obavezi da proda svoj proizvod nikome ako mu se kupac ne dopadne. Kupac nije u obavezi da kupljeni proizvod prodaje bilo kome dalje, tj. sto se kupca tice, kada stekne pravo svojine nad proizvodom moze da ga baci ako mu se baca. Kome ce dalje prodati maline, sta ce sa istima da radi itd, kako i po kojim uslovima je iskljucivo njegova odluka. Ako kupcima kao sto je maloprodaja u Evropi ne odgovara da placaju tu cenu, mogu da kupe direktno od proizvodjaca; ako proizvodjacu ne odgovara kupac, moze da oformi recimo zadrugu, pa da sam plasira maline na trziste. Ocigledno i jednima i drugima i trecima odgovara sistem jer jos kolabirao nije.
looping looping 08:43 09.07.2014

Re: Gde zeka pije vodu?

angie01
http://dnevno.rs/vesti/131139-saradnja-vucica-i-muhameda-el-abara-je-prevara-veka-pogledajte-kako-je-opljackao-druge-zemlje-foto.html

Kakve nebulozije.

Šeik prevario i opljačkao Kurdistan, Pakistan, Andra Pradeš u Indiji a sada će i Srbiju. Posle toga verovatno Crnu Goru i Albaniju...
Oni ustvari ne žive od nafte već od spomenutih država.

I kakve veze ima pad deonica Arabtec-a sa tom prevarom.

vlada Amarindera Singhua Indiji je znala da je gradnja "Commonwealth Games" u gradu Mohali (Pandžab) nelegalna i lažna, ali nisu smeli da reaguju

A ovo je najjača provala. Nelegalna i lažna gradnja na koju vlada ne sme da reaguje.
Mislim, jesi zidao ili nisi zidao?
looping looping 08:55 09.07.2014

Re: Delhaize

Неки посебни интереси?


Извињавам се за трол али можда има неко ко се разуме у ову проблематику .

Ma kakav trol, u tom grmu leži zec.
jednatanja jednatanja 20:00 08.07.2014

U osnovi

teorije da narod dozvoljava ovakvo ponašanje, tj. da ga ne kažnjava je ono što si i ti prepoznao i često pominješ, mentalitet žrtve, koja za sobom vuče nesigurnost u sopstvene kvalitete, sopstvenu snagu i nada se da će ga neko drugi, ko liči na romantičnog heroja iz bajke o bogatom i darežljivom princu, iz nekih emocionalnih pobuda spasiti od sigurne propasti. Tako je lakše, a ustvari teže na duge staze, jer čovek (narod) koji nema kontrolu nad svojom sudbinom ne može biti srećan narod.

Znači, treba menjati mentalitet, korak po korak, a može se početi predstavljanjem (učlanivanjem u kampanju) uspešnih malih privrednika u zemlji - ja sam ih upoznala četvoro u zadnjih godinu dana. Takođe dijaspora je ogroman potencijal znanja, veza.

Širom sveta žive milioni naših ljudi sa kapitalom znanja koji bi iz ljubavi (jedino oni) naše studente, male privrednike, poljoprivrednike, lekare, učitelje povezali sa svojom strukom i omogućili im da steknu znanje, iskustvo, nove ideje, da postanu sigurniji u sebe i svoje ideje. Ovo je sasvim drugi pristup od ganjanja 20 imućnih dijasporaca da ulože u zemlju. I direktor AirSerbije je dijasporac, ali Arapi su se setili da ga dovedu, a ne mi.


Pogledajte sajt http://www.srbizasrbe.org/ i koje su to hiljade i hiljade naših imena u inostranstvu donirali zbog poplava.
Борис С. /Швајцарска/ - 30 €
Бојан Ћ. /Аустрија/ - 10 €
Бранка Д. /Данска/ - 80 DKK
Биљана Р. /Немачка/ - 50 €
Наташа П. /Ирска/ - 10 €
Саша С. /САД/ - $ 30
Ален Ђ. /Канада/ - 21 €
Снежана Ј. /Холандија/ - 30 €

Svaki taj čovek je riznica znanja i iskustva i volje da pomogne svom narodu. Svaki taj čovek u inostranstvu je, baš kao i ti Saša, riznica samopouzdanja za našeg čoveka koji je, zbog istorijskih okolnosti kojima je bio izložen, izgubio veru u sebe.

Vučić je samo otelotvorenje tog manjka samopouzdanja u narodu. On je Šeiku dao zemlju ispod cene, jer ni on, kao ni narod, nema predstavu o potencijalnoj vrednosti toga što je prodao. Čeka te borba sa vetrenjačama. Srećno.
zilikaka zilikaka 22:01 08.07.2014

Re: U osnovi

Pogledajte sajt http://www.srbizasrbe.org/ i koje su to hiljade i hiljade naših imena u inostranstvu donirali zbog poplava.


Čekaj, ove donacije što si objavila su u iznosu do 50 evra?

I to smatramo nekim potencijalom?
jednatanja jednatanja 23:09 08.07.2014

Re: U osnovi

Nisi shvatila, ali da pokušam na sopstvenom primeru. I ja sam donirala 50e za poplave, ali sam par meseci pre toga uspela da uz pomoć svojih kontakata u inostranstvu prosledim 100x više jednom projektu u zdravstvu u Srbiji. To je taj potencijal, i ne meri se u valuti.
49 41 49 41 23:11 08.07.2014

Re: U osnovi

jednatanja
teorije da narod dozvoljava ovakvo ponašanje, tj. da ga ne kažnjava je ono što si i ti prepoznao i često pominješ, mentalitet žrtve, koja za sobom vuče nesigurnost u sopstvene kvalitete, sopstvenu snagu i nada se da će ga neko drugi, ko liči na romantičnog heroja iz bajke o bogatom i darežljivom princu, iz nekih emocionalnih pobuda spasiti od sigurne propasti. Tako je lakše, a ustvari teže na duge staze, jer čovek (narod) koji nema kontrolu nad svojom sudbinom ne može biti srećan narod.

Znači, treba menjati mentalitet, korak po korak, a može se početi predstavljanjem (učlanivanjem u kampanju) uspešnih malih privrednika u zemlji - ja sam ih upoznala četvoro u zadnjih godinu dana. Takođe dijaspora je ogroman potencijal znanja, veza.

Širom sveta žive milioni naših ljudi sa kapitalom znanja koji bi iz ljubavi (jedino oni) naše studente, male privrednike, poljoprivrednike, lekare, učitelje povezali sa svojom strukom i omogućili im da steknu znanje, iskustvo, nove ideje, da postanu sigurniji u sebe i svoje ideje. Ovo je sasvim drugi pristup od ganjanja 20 imućnih dijasporaca da ulože u zemlju. I direktor AirSerbije je dijasporac, ali Arapi su se setili da ga dovedu, a ne mi.


Pogledajte sajt http://www.srbizasrbe.org/ i koje su to hiljade i hiljade naših imena u inostranstvu donirali zbog poplava.
Борис С. /Швајцарска/ - 30 €
Бојан Ћ. /Аустрија/ - 10 €
Бранка Д. /Данска/ - 80 DKK
Биљана Р. /Немачка/ - 50 €
Наташа П. /Ирска/ - 10 €
Саша С. /САД/ - $ 30
Ален Ђ. /Канада/ - 21 €
Снежана Ј. /Холандија/ - 30 €
----------------------------------------------------------------------------------------

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/71/Haiku.ogg

---------------------------------------------------------------------------

Svaki taj čovek je riznica znanja i iskustva i volje da pomogne svom narodu. Svaki taj čovek u inostranstvu je, baš kao i ti Saša, riznica samopouzdanja za našeg čoveka koji je, zbog istorijskih okolnosti kojima je bio izložen, izgubio veru u sebe.

Vučić je samo otelotvorenje tog manjka samopouzdanja u narodu. On je Šeiku dao zemlju ispod cene, jer ni on, kao ni narod, nema predstavu o potencijalnoj vrednosti toga što je prodao. Čeka te borba sa vetrenjačama. Srećno.

tadejus tadejus 07:46 09.07.2014

Re: U osnovi

jednatanja
Znači, treba menjati mentalitet, korak po korak...


a pa ti se onda slažeš s premijerom
on isto kaže da treba mijenjati mentalitet
ma šta mentalitet, narod treba zamjeniti i eto nama boljih dana
dddoca dddoca 09:32 09.07.2014

Naš mentalitet...

ima jedan kvalitet
da te ... u zdrav mozak
sve dok ima imunitet

b92fmember b92fmember 14:39 09.07.2014

Re: U osnovi

tadejus
jednatanja
Znači, treba menjati mentalitet, korak po korak...


a pa ti se onda slažeš s premijerom
on isto kaže da treba mijenjati mentalitet
ma šta mentalitet, narod treba zamjeniti i eto nama boljih dana



pa da znaš... to još nismo probali.
zilikaka zilikaka 18:14 09.07.2014

Re: U osnovi

To je taj potencijal, i ne meri se u valuti.

Eto, sad sam shvatila.
49 41 49 41 03:42 09.07.2014

SAŠA (E, moj Saša)


Novi fosili
E, moj SAŠA - gde je "sada ljubav" nasa.

70 - 80 -tih dodje seljak u caksire i opanke na Beogradski Sajam automobila.
Pokaze prstom na auto i kaze hocu ovoga!

Kao "zrtve" na sajmu automobila padali su Porsche i BMV.
Cash placanje - Vozi Mile za sina-unuka.

Jedne godine pokaze prstom na Mercedes 600.
Ne moze! To je samo exponat!
Osim toga, samo se jedan covek u Jugoslaviji vozi u njemu.

Znam, on je prodao zemlju kao ja - Hocu bas njega.
zilikaka zilikaka 18:23 09.07.2014

Re: SAŠA (E, moj Saša)

70 - 80 -tih dodje seljak u caksire i opanke na Beogradski Sajam automobila.
Pokaze prstom na auto i kaze hocu ovoga!


I nešto kasnije, možda polovinom osamdesetih, prihod od oko dva hektara zemlje, zasađene nekom ratarskom kulturom, ništa posebno, je bio koliko i solidna godišnja plata nekog intelektualca u SFRJ.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:13 09.07.2014

Re: SAŠA (E, moj Saša)

I nešto kasnije, možda polovinom osamdesetih, prihod od oko dva hektara zemlje, zasađene nekom ratarskom kulturom, ništa posebno, je bio koliko i solidna godišnja plata nekog intelektualca u SFRJ


Aha :)
Ovo se zezaš?
jatotako jatotako 08:07 09.07.2014

Šta ćemo sa restitucijom?

Ima nas, koji smo davno predali zahtev za povraćaj poljoprivrednog zemljišta, baš u Bačkoj. U više navrata sam se obraćala Agencija za restituciju i tražila da mi odgovore šta se dešava sa mojim zahtevom. TIŠINA!!! Ni gospodin Sekulić nije u stanju, a morao bi, da pokrene izmene Zakona o restituciji, u delu koji se odnosi na poljoprivredno zemljište. Ove izmene uključile bi supstituciju a ne novčanu nadoknadu za oduzeto poljoprivredno zemljište. Ali, zašto sve ovo pišem? Da se povraćaj poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini realizovao, ne bi postojalo mešetarenje države, Vućića, njegove služinčadi, ne bi postojali tajni ugovori, ne bi nam dolazili Arapi - investitori.

Kako se boriti protov tajnih ugovora? Uz pomoć Šabića,kome je premijer oduzeo moć? Ko može sprečiti poniženja i siromašenje, koje nam Aleksandar Vućič priredio? Samo diktatori uništavju svoj narod.
westvleteren westvleteren 13:11 09.07.2014

Re: Šta ćemo sa restitucijom?

Mozda je off-topic ali kad se vec pominje zemlja u Backoj cisto da dodam:
Postoji dosta ljudi koji su za vreme komunizma "dobrovoljno" dali zemlju drzavi. Bile su propisane maksimalne kvote i ako si imao preko kvote, visak zemlje si morao da das. Neki su dali zemlju dobrovoljno da bi mogli da zadrze najbolje parce, u protivnom bi im bilo oduzeto ono sto se drugovima svidja, takodje nisu zeleli probleme sa vlastima. Zanima me kako zakon o restituciji tretira takve slucajeve i da li se uopste planira ikakva restitucija? Ako neko zna...
lavrentij_berija lavrentij_berija 17:16 09.07.2014

Re: Šta ćemo sa restitucijom?

Pravo pitanje. Šta ćemo sa restitucijom? Dodajmo još i to šta je nedostajalo ideji radničkog akcionarstva da bi bilo ostvareno? Mislim na to da se direktno iz radničkog samoupravljanja društvena imovina podeli radnicima na jednake delove, pa neka oni firmama upravljaju, prodaju ih ili oteraju u stečaj? odgovor na oba pitanja je isti: političkoj eliti ne odgovara da postoji prostor u kome ona ne može da mešetari, potrebno je mnogo sivih zona. Kako bi inače utrostručili državni dug za 6 godina da nisu imali na čemu da eksperimentišu?
fantomatsicna fantomatsicna 09:59 09.07.2014

Pitanja sve više..odgovora sve manje

hajkula1 hajkula1 12:03 09.07.2014

Re: Pitanja sve više..odgovora sve manje

fantomatsicna



Kredit je kredit. Kredit nije investicija.
st.jepan st.jepan 13:08 09.07.2014

...

iqiqiq iqiqiq 21:29 09.07.2014

Re: ...

što dokazuje da demokratija nije nikad zaživela u nas, nije bilo ni mnogo vremena a ni dovoljno volje za koncept "učešće građana" u donošenju odluka...
inco inco 14:44 09.07.2014

Siniša Mali

Saša Radulović
Siniša Mali je došao sa ključnim argumentom koji je izgleda trebalo da otkloni sve nedoumice: to je Alekova želja. Dobio je odgovor da ukoliko Alek ima neku želju, može sam i da je predloži.


Ma zar tako dela ova poštenjačina? Ne mogu da verujem...
angie01 angie01 15:30 09.07.2014

Re: Siniša Mali

i onda se zavrsi OVAKO

Brajovicu, molim te vidi!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:57 09.07.2014

Re: Siniša Mali

Видео.
Тај чланак је лош као чланак.
Ми говоримо о ОВОМ ЧОВЕКУ. Он је, ипак, званичник Дубаија, то јест -- земљиног економског сектора. Не неки Феликс Крул. Има о њему и лепих и мање лепих ствари да се каже. Како год, он је бизнисмен: овде ће или направити посао и паре, или неће. Није преварант, то је неозбиљно рећи за њега. Неки пројекти успеју, неки не.

Далеко ми је веће разочарање (не неочекивано) одлука КОНУСа. Таква морална бескичменост, на коју су Срби, изгледа, спали, не обећава неку будућност, чак и кад је покривена формалним разлозима.
angie01 angie01 17:28 09.07.2014

Re: Siniša Mali

Видео.



EEE, Brajovicu, pogledaj ponovo, nisam mislila na tu vest- nesto mi je mis sjeban, pa pejstovo prethodni copy, eno, popravila sam, jer sam TO drugo htela da vidis....mada si rekn'o, koju.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:18 09.07.2014

Re: Siniša Mali

Да, видим да није она АЉКАВА И ГЛУПА ВЕСТ о нашем арапском пријатељу, погрешно си била линковала ;-) Узгред буди речено, да завршим с Мухамедом: он ће покушати да комерцијализује БНВ, или макар поједине његов делове (тржни центар?), и да, имајући познатог купца или закупца, уведе пројекат у реализацију. Постоје поједине светске компаније које су вољне да закупе-купе по 30-40.000 m2 у једном комаду, јер су најавиле свој долазак у БГД као регионални центар (а у ствари -- мамац је јефтина и солидна радна снага, са повластицама за запошљавање), и мислим да се неколико већих грађевинских подухвата утркује управо за ове несуђене дођоше. Наравно, може се десити да Мухамед не успе да обезбеди купце за своје квадрате, и -- уз губитак од 5-10 милиона (кикирки паре, код великих инвеститора), колико ће он уложити у предприпремне радње, просто одустане од пројекта или -- што је такође могуће -- уради само његов високо комерцијални део, а намa остави околно блато и уређење инфраструктуре.

Што се тиче другог, КОНУСНог дела твоје и моје конверзације, он јесте једно тужно огледало наше земље. Ми пропадамо и личимо на шта личимо управо и због оваквих ставова, у којима се бестидност утркује са дупеувлачењем и непрофесионализмом. Наши морални обзири, наше непоштовање професионалних норми, наше безакоње (малопре је један примитивац са неким уџбеником истетовираним на рукама јурио да ме млати испред зграде Председништва, али ми је Soichiro помогао да му наненанине, из безбедне даљине...) -- дакле: наше безакоње и грађански неморал сасвим су у мутљагу и жабокречину погурали Србију. Но, када би, рецимо, ДС избацио Шапића из странке, већ би тиме поставио нову норму -- јер, шта ће, онда, СНС да уради? Хоћу рећи, кула од карата се не руши топовима, већ довољно је да је ветар заталаса и обори. Стефановић и Мали, као пример плагијатора, што значи -- животних превараната -- били би, онако обесправљени и срушени, одлична подука за све долазеће студенте и докторанте. Но, да ли ће таква порука бити послата зависи само од Александра Вучића (самостално) и ДСа (његовог неког партијског тела), кад је о Шапи-Лапи реч.
angie01 angie01 22:43 09.07.2014

Re: Siniša Mali

погрешно си била линковала ;-)


al stvarno je tako, ovo sa Arapinom sam linkovala negde gore, a sa tobom sam zapocela razgovor o laznim diplomama na proslom blogu- zato sam te i zvala da dodjes da vidis, jer si rekao da ce se o tome vec pobrinuti ko treba.

za BNV- mislim, nista od toga.

Za Slinu- da javnost ne sme dozvoliti da ostane na ovome- jer onda je obesmisljeno i skolovanje i zakon i drzava kao nosilac duznosti da brine o pravnim procedurama i pravima gradjana.

sapi lepi je bar bio vrhunski sportista, a slina je bio samo to- slina!

...ne, ne kazem da Sapicu treba zbog toga oprostiti.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:46 09.07.2014

Re: Siniša Mali

angie01
... jer si rekao da ce se o tome vec pobrinuti ko treba.

Не верујем да сам ово био написао, већ вероватно -- да треба сачекати да видимо шта ће да кажу они који требају нешто да кажу, како је и ред.
angie01 angie01 22:50 09.07.2014

Re: Siniša Mali

Не верујем да сам ово био написао, већ вероватно -- да треба сачекати да видимо шта ће да кажу они који требају нешто да кажу, како је и ред.


e, cvrc:)...evo kakv je red,...a trebalo je vise ljudi da reaguje, onda se valjda ne bi usudili- sto se mene tice- treba da budu smenjeni, jer nisu sposobni da obave ono sto im je posao!...pokazali su se nedostojni poverenja.
principessa_etrusca principessa_etrusca 04:48 10.07.2014

Re: Siniša Mali

angie01
e, cvrc:)...evo kakv je red,...a trebalo je vise ljudi da reaguje, onda se valjda ne bi usudili- sto se mene tice- treba da budu smenjeni, jer nisu sposobni da obave ono sto im je posao!...pokazali su se nedostojni poverenja.


Веома је важно презентирање јавности последње две плагиране дисертације јер је то дефинитивно обесмислило покушај одбране министровог плагијата од наводног политичког напада, али ме сада брине ћутање као реакција, односно игнорисање.

Ректор једног од приватнх универзитета говори о успостављању стандарда за будућност, стављање докторских дисертација на интернет на увид јавности током периода од месец дана, да не би накнадно било оваквих открића, већ да јавност може и треба да реагује пре одбране.

Није посао јавности да ради посао лажних ментора и корумпираних или неспособних комисија, нити има ишта проблематично у томе да се плагијат открије накнадно.

И многе друге крађе и проневере се откривају накнадно, па нису због тога опроштене по принципу "пљачкаши су успели да са пленом изаћу из банке, па њих нећемо гонити", а ове крађе докторских титула су очигледно inside jobs - комисије нису радиле свој посао, већ су гледале у страну док се плен износи.

Мислим да је од највећег значаја подсећати широку јавност на то да се овде ради о крађи и превари, и то још тежој него крађа материјалних добара. Плагијатори и чланови комисија треба да свугде и у свакој прилици буду прозивани и срамоћени (мада ово друго није једноставно јер осим општег недостатка стандарда у друштву, дотични очигледно немају осећај стида).
looping looping 05:31 10.07.2014

Re: Siniša Mali

Наравно, може се десити да Мухамед не успе да обезбеди купце за своје квадрате, и -- уз губитак од 5-10 милиона (кикирки паре, код великих инвеститора), колико ће он уложити у предприпремне радње, просто одустане од пројекта или -- што је такође могуће -- уради само његов високо комерцијални део, а нам остави околно блато и уређење инфраструктуре.

Ja bih čak otišao toliko da daleko da tvrdim da su pare za ceo projekat kikiriki pare za ovog investitora. Jedino što bi moglo da ga otera je vlast koja ne želi više da sarađuje ili neka narodna buna protiv narušavanja ekosistema Savamale.
Jer ovaj investitor baš i nije klasičan investitor.
principessa_etrusca principessa_etrusca 06:03 10.07.2014

Re: Siniša Mali

Predrag Brajovic

Ми говоримо о ОВОМ ЧОВЕКУ. Он је, ипак, званичник Дубаија, то јест -- земљиног економског сектора. Не неки Феликс Крул. Има о њему и лепих и мање лепих ствари да се каже. Како год, он је бизнисмен: овде ће или направити посао и паре, или неће. Није преварант, то је неозбиљно рећи за њега. Неки пројекти успеју, неки не.


Тачно, мада лично мислим да је сваки бизнисмен помало и Феликс Крул.

Природа бизниса није да је он милосрдан, већ да не преза да искористи туђу слабост (напр. необавештеност или неспособност). Бизнисмен узима колико год може, а даје онолико колико мора.

Алабар је дошао да за своју корпорацију покуша да заради паре (а није никакав Вучићев пријатељ, брат итд, па Вучић има делузије јер не разуме ни бизнис ни арапску културу, а извесно мисли да је народ безнадежно глуп.)

Јасно, велика потенцијална добит од улагања у некретнине је тамо где је ризик велики, а институционални инвеститори из Емирата имају сасвим довољно улагања тамо где је ризик низак, а добит сигурна, да могу да испробају и неки "БНВ" за случај да Србија успе да икада капитализује свој географски положај и јединствени положај Београда.

Алабара може да интересује успех Србије у контексту исплативости улагања, а српске законе ће поштовати онолико колико то од њега захтева српска страна (коју нажалост представља "труст мозгова" око Вучића).
angie01 angie01 07:45 10.07.2014

Re: Siniša Mali


Није посао јавности да ради посао лажних ментора и корумпираних или неспособних комисија, нити има ишта проблематично у томе да се плагијат открије накнадно.


mislila sam u smislu da ne pristane da stvar padne u zaborav.
narocito sto su ljudi na javnim funkcijama-naci narod placa lazne doktore, koji su pri tome na odgovornim mestima, gde donose neke odluke za sve, a ono, prevaranti- ja tu brojim vise potrebnih sankcija od samog povlacenja sa mesta, uzimanje doktorata,..valjda treba i neka krivicna prijava da padne za ceo lanac u slucaju doktorskih disertacija.



а ове крађе докторских титула су очигледно inside jobs - комисије нису радиле свој посао, већ су гледале у страну док се плен износи.



naci, selja, dzorgovanaka,toma,...da se preispita i obznani-niko ne moze sa ovakvom prevarom da bude na javnoj funkciji.

ovako ispada, da smo kao drustvo pristali.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:13 10.07.2014

Re: Siniša Mali

angie01

mislila sam u smislu da ne pristane da stvar padne u zaborav.


Наравно, треба их све прозивати, свугде и на сваком месту и звати правим именом: лопови и преваранти.

Оно што сам хтела да кажем да факултети не могу са себе да скидају одговорност пошто су дали неки прозор током ког је дисертација била на увиду јавности у њиховој прашњавој библиотеци неколико дана пре одбране.

narocito sto su ljudi na javnim funkcijama-naci narod placa lazne doktore, koji su pri tome na odgovornim mestima, gde donose neke odluke za sve, a ono, prevaranti- ja tu brojim vise potrebnih sankcija od samog povlacenja sa mesta, uzimanje doktorata,..valjda treba i neka krivicna prijava da padne za ceo lanac u slucaju doktorskih disertacija.


Наравно, преваранти, да не помислиш да купиш полован ауто од њих, а камоли да буду на јавној функцији (и да их плаћа порески обвезник).
jerry307 jerry307 03:55 10.07.2014

big vodja

Prodaje zemlju po 6.000 evra dok se cena zemlje u tim mestima krece 12-15 hiljada evra/Ha. Ali naravno,to je nas nacionalni interes da poklonimo zemlju Arapima kao sto smo NIS poklonili Rusima. Ko drukcije kaze klevece i laze.
a_jovicic a_jovicic 10:49 10.07.2014

Re: big vodja

jerry307
Prodaje zemlju po 6.000 evra dok se cena zemlje u tim mestima krece 12-15 hiljada evra/Ha. Ali naravno,to je nas nacionalni interes da poklonimo zemlju Arapima kao sto smo NIS poklonili Rusima. Ko drukcije kaze klevece i laze.

Al' zato ovaj za sličnu stvar zaglavi ćorku ...

Uhapšen direktor BG aerodroma

Baš me nešto interesuje da li će Ministar unutrašnjih dela da pošalje ekipu kod vrhovnog vodje da ga privede zbog zloupotrebe položaja?!?
svarog svarog 12:24 10.07.2014

Re: big vodja

Bilo bi lepo videti i šta se desilo sa potraživanjima Aerodroma prema JAT-u, a nisu mala...
jerry307 jerry307 14:29 10.07.2014

Re: big vodja

Air Srbija je oslobodjena placanja aerodromskih usluga do kraja 2016. Potrazivanja prema JAT-u takodje otpisana.

http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/zivkovic_drzava_ce_do_2017_davati_subvencije_er_srbiji.4.html?news_id=284867


hajkula1 hajkula1 08:44 11.07.2014

Re: big vodja

svarog
Bilo bi lepo videti i šta se desilo sa potraživanjima Aerodroma prema JAT-u, a nisu mala...



Ništa posebno, dugove preuzela država.
amater7 amater7 00:50 12.07.2014

Analize

Od Vršačih vinograda, Prve Petoletke, ugovori Ethiada sa Aerodromom, preuzimanje Jat Keteringa, Jat Tehnike, Gorenja, Mišelina,

Nakon prijema svakog od predloga, odmah bismo oformili tim za analizu, napisali izveštaj i vraćali predlog nazad kao štetan, sa obrazloženjem.

I svaki put, ministarstvo privrede je davalo negativno mišljenje uz jasno obrazloženje zašto je predloženi ugovor štetan


Sjajno, ovo pokazuje da pomenute negativne odluke nisu donete slučajno već kao posledica analize i obrazloženja. Prava odbrana od kritika bi bilo javno objavljivanje tih analiza i obrazloženja, jer ona nisu valjda tajna kao pomenuti ugovori. Za javnost koja nema pristup arhivu vlade, objavite te analize kako bi javnost mogla argumentovano da podrži vaše odluke.

Ako postoji tajnost i u objavljivanju odluka, da li ima prepreke da Saša Radulović detaljno prepriča najvažnije korake i činjenice iz makar neke analize, recimo sa Aerodromom koji je čini se i dalje aktuelan? To bi na najbolji način potvrdilo ispravnost donesenih odluka.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana