Kultura| Literatura| Umetnost

Omaž Vujici Rešinu Tuciću u Zelenom Zvonu

Nebojša Milenković RSS / 23.04.2012. u 08:57

Promocija knjige i izložba "Vujica Rešin Tucić: Tradicija avangarde", čiji je autor i kustos Nebojša Milenković održaće se večeras (23. april) sa početkom u 19h u zrenjaninskom pozorišnom klubu" Zeleno Zvono". 

Na promociji će govoriti: Nebojša Milenković (autor), Teofil Pančić, Ljiljana Jokić Kaspar, Slobodan Tišma, Tatjana Tucić, Vladimir Vasiljev (direktor biblioteke „Žarko Zrenjanin") i Branislav Grubački Guta. Moderator večeri: Jovan Gvero.


Omaž Tuciću organizuju Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" i pokret "Novi optimizam", smatrajući da je dužnost današnjeg Zrenjanina da se, poput Todora Manojlovića i Voje Despotova, rehabilituje i Vujica Rešin Tucić.

Uz promociju knjige i izložbu, biće prikazan i dokumentarni film o Tuciću, u produkciji RTV, čiji je autor Nenad Milošević.

Kako su istakli organizatori, Vujica Rešin Tucić predstavlja simbol bunta slobodnog čoveka protiv sistema, što je neprikosnoveno potvrđivao svojim delima, a platio životom.

"Čelnici tadašnjeg režima su ga proterali, marginalizovali i uništili", istakli su organizatori večeri na kojoj će biti pokrenuta inicijativa da se oformi fond Vujice Rešina Tucića i Voje Despotova, u okviru zrenjaninske biblioteke, koji bi svake godine promovisao njihovo ime i delo i nagrađivao umetničko delo u duhu tradicije avangarde.

Tuciću je u proleće 2011. godine u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine priređena retrospektiva, čiji je autor Nebojša Milenković, a predstavljen je kao književnik, vizuelni umetnik, pesnik, polemičar, esejista i urednik. Pored vizuelnog romana "Struganje mašte", autorskih filmova i obilja dokumentarne građe, izložba je predstavila Tucića i kao kritičara, performera i društvenog aktivistu.

11011257294d89c0974ab09145040160_orig.14985.jpgVujica Rešin Tucić je bio jedan od članova i osnivača novosadskih umetničkih grupa Januar i Februar (1971) i Atentat (1972). Objavio je 12 autorskih knjiga i realizovao niz subverzivnih i provokativnih umetničkih poduhvata na čitavom bivšem jugoslovenskom kulturnom prostoru.

Privatni časopis Adresa, čiji je Tucić pokretač i izdavač (1977), bio je jedno od najznačajnijih neoavangardnih glasila na jugoslovenskom prostoru, a uređivao je i časopise Polja (Novi Sad), Ulaznica (Zrenjanin), Dalje (Sarajevo) i Tisa (Bečej).

Bio je pokretač i autor književne škole Tradicija avangarde (Fond za otvoreno društvo, Beograd, 1993-95), jedan od članova i osnivača alternativnog književnog društva K21K (Novi Sad, 1994-1995), kao i organizator višejezičnog književnog antiratnog karavana "Pod granom oraha" (Fond za otvoreno društvo, Novi Sad, 1994).

Kao književnik i vizuelni umetnik, zastupljen je u više desetina umetničkih i književnih almanaha, pregleda, izbora i antologija. Za književni rad dobio je nagradu "Vasko Popa", "Pečat varoši sremskokarlovačke" i nagradu "Paja Marković Adamov".

 

Citat autora Nebojše Milenkovića:
Kao umetnik i pesnik, Vujica Rešin Tucić (1941─2009) stalno se kretao po tankoj granici u međuprostoru između eksperimentalne književnosti, novepoezije i nove umetničke prakse - istovremeno pripadajući i ne pripadajući svimtrima podjednako. Jezik u afektu - služeći se iskustvima istorijskih avangardi (dade i futurizma), konkretističkim eksperimentima, kao i pesničkom praksom slovenačkih reista - kod Vujice je postao vlastiti predmet. Pesma kod njega više nije jezička niti logička konstrukcija. Praksom permanentnog istraživanja u i sa jezikom, umesto jezičkog (verbalnog), kod Tucića pesma je postala vizuelni proizvod. Pored rada na dekonstrukciji smisla, Vujica Rešin Tucić istovremeno razara i samu logiku pesničkog teksta/govora - ali i stereotipne i patetične predstave o „ozbiljnosti pesničkog zanata". Njegovo pesništvo zasnovano je na buntu protiv svih konvencija, otuda su pojedini kritičari Tucićevu književno- umetničku pojavu opisali kao svojevrsnu „injekciju" Majakovskog za našu književnost.

PR služba Pozorišnog kluba Zeleno zvono

14983.jpg 

 

 

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:06 23.04.2012

najčešće prećutkuje

VRT je bio krajnje neobična figura.
A i vi ste
Ovolika upornost na otkrivanju i otimanju od zaborava umetnika koji najčešće nisu bili predmet medijske i "političke" pažnje za života - svaka čast.
A čudno je i da se mnoge dobre stvari u kulturi dešavaju u Zrenjaninu.
Svaka čast i ljudima koji Zrenjanin čine značjnom kulturnom tačkom kod nas.
mariopan mariopan 13:30 23.04.2012

Re: najčešće prećutkuje

A čudno je i da se mnoge dobre stvari u kulturi dešavaju u Zrenjaninu.
Svaka čast i ljudima koji Zrenjanin čine značjnom kulturnom tačkom kod nas.

Baš sam ponosna na naš mali grad.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:39 23.04.2012

V.R. Tucić i V.Despotov o Zrenjaninu 70-ih

mariopan mariopan 13:27 23.04.2012

..

Dogovaram se sa Vujicinom rođakom koja živi u Zrenjaninu da dođemo zajedno.

Hvala za info, nisam znala da je to večeras.

AlexDunja AlexDunja 14:26 23.04.2012

...

vujica je bio neprocenjiv umetnik
i beskrajno topao čovek.

on ne sme biti zaboravljen. i neće.

hvala nebojša. gens una sumus.
prskalica prskalica 15:05 23.04.2012

dobro dosli:)



u zrenjaninu se veceras na najlepsi nacin obelezava "svetski dan knjige'

bulatovic92 bulatovic92 18:37 23.04.2012

Re: dobro dosli:)


ŽIVOT JE POSAO

Kao trska,
prelomljena u vodi,
stojim
na mokrom asfaltu.
Šakama se odupirem
o ispražnjenu dušu.
Život je posao.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:06 23.04.2012

Re: Veliki čovek

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:09 23.04.2012

Re: Veliki čovek

Jako sam ponosna na to što je upravo Vujica bio urednik i lektor moje prve dve knjige. I zato što su moje prve objavljene priče (van bloga) objavljene u "Tisi", koju je on tada uređivao.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:12 23.04.2012

Re: Čitanje je pisanje

mariopan mariopan 21:16 23.04.2012

...

Pomislila sam na tebe Jelice, čim sam videla Nuneta.
Bilo je lepo ovo veče, jedno prijatno okupljanje poštovalaca lika i dela, i porodice pok. Vujice.
Svi su lepo i zanimljivo govorili pa je vreme začas proletelo.
Drago mi je da sam upoznala Nuneta i Nebojšu Milenkovića.

Черевићан Черевићан 21:17 23.04.2012

непролаз

утихнуо . .Вујицин је глас
ред би био да га се сећамо,
њега дело,нека се сакупи
уместо нас, говориће само
nikola_kovac nikola_kovac 22:45 23.04.2012

Нек почива бар у миру

Авангарда се у гробу преврће од овог титулирања традицијом.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana