Kultura| Mediji| Muzika

Reality show-realnost ili opljackajmo jos malo sto je ostalo

malasneki RSS / 30.12.2012. u 01:27
Upravo sam odgledala jos jedan "live" sto bi rekli clanovi zirija Prvog glasa Srbije. Svo vreme sam se pitala u cemu je problem? Takmicari, ziri, publika tj glasaci ili nesto drugo.
 
Onaj ko prati ovaj Reality Show zna da je u prosloj emisiji, zahvaljujuci glasovima publike ispala jedna od jako dobrih pevacica. Zbog toga je ziri ovaj put lomio preko kolena svakog od preostalih kandidata, a prednjacio je Vlado Georgijev. Da naglasim, za one koji ne prate, u ziriju su Vlado Georgijev, Aleksandra Radovic i Sasa Milosevic - Mare. Prva misao mi je bila da zele da malo prodrmaju kandidate svojim suvise strogim komentarima. Medjutim, sto je emisija vise odmicala, shvatila sam da je ziri u stvari ljut.
 
Sujeta ili opravdana srdzba? Ajde da sagledamo neke cinjenice. Moje misljenje o tim mladim ljudima je irelevantno i necu ga iznositi.
 
Kada su usli u ceo ovaj sou, svako od clanova zirija je znao pravila i tok eliminacija. Kandidate koji su dosli do emisija koje idu uzivo su birali upravo oni, ziri. Nakon njihovog odabira dosao je red na publiku. Publika je opet rekla svoje. Ocigledno, misljenje onih koji su glasali i misljenje zirija se nisu poklopili. Iz opravdanog revolta ili iz ciste sujete, clanovi zirija osuli su srdite poglede i mogu slobodno reci uvrede po onima koji su ostali. Po meni, dozvolili su sebi isuvise.
 
Svakog ponaosob od clanova zirija jako cenim kao profesionalca, mada ne mogu reci da su jedni od najboljih u svom poslu. Da li je umesno, pred ogromnim brojem gledalaca, pitati jednog mladog momka, parafraziracu, kad si znao da si bio najgori sto se sam nisi izbacio? Iskreno, meni je to bilo u najmanju ruku nekulturno. Mozda su mogli pevati bolje, mozda su se mogli vise truditi, ali verujem da su dali sve od sebe.
 
S druge strane, produkcija je kupila licencu koja stvarno ima malo cudna pravila i nacin odabira Prvog glasa Srbije. Ocigledno cilj je izvuci sto vise para. Da li ce stvarno pobediti najbolji, nije im ni vazno. Prosle godine sam bas pratila celi ciklus, i nisam sigurna da je bas najbolji pobedio. Medjutim, ljudi su svojim SMS glasovima odlucili da tako bude.
 
Kao sto znamo, cak se i na Eurosongu pojavio kao diskutabilan problem glasanje SMS-om, i to su resili tako sto su dodali iglasove strucnog tima. Pitam se, da li bi stvarno trebalo uvaziti predlog Georgijeva da se prvo odabere pet sigurnih kandidata za sledeci krug, pa onda ostaviti publici da odluci ko ce eventualno ispasti?
 
Sve u svemu, nije mi prijalo ono sto sam videla i osetila veceras, a verujem da je jos manje bilo prijatno ziriju, a vrlo neprijatno i onim mladim ljudima koji se takmice i kojima od srca zelim svu srecu.


Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

appendix appendix 09:33 30.12.2012

1.

kad si znao da si bio najgori sto se sam nisi izbacio?

Nisam pratio celu emisiju, ali sam ovaj segment zapazio i pomislio sam isto što i ti, isuviše neumesno sa njene strane..
Hansel Hansel 09:46 30.12.2012

Re: 1.

A kome je to rekla? Je l' ovom što su ga na kraju izbacili?

Meni je inače fascinantno da ovakav "šou" ima licencu, koje je to intelektualno dostignuće osmisliti takmičenje na ovaj način?

A što se odnosa prema takmičarima tiče... samo propadanje je po meni dovoljno ponižavajuće, a ništa bolje mišljenje nemam i o onom konstantnom "treningu živaca" u funkciji "navlačenja" gledalaca...

A i ne znam čemu se čudi žiri kada se, pored ostalog, glasa sve vreme, a ne tek pošto se čuju svi kandidati, kada nije ograničen broj glasova po telefonu (da jeste, valjda bi to rekli) itd. itd. Sve i da se inače može pouzdati u sluh publike (a vala i u tonskog miksera).

Sve se to lepo može osmisliti, al' neću da im dajem ideje, 'oću i ja da (ih) licenciram!
appendix appendix 09:56 30.12.2012

Re: 1.

A kome je to rekla? Je l' ovom što su ga na kraju izbacili?

Evo ovom.. link
Videh sada u novinama da je ispao takmičar koji je operski pevač..
Sve se to lepo može osmisliti, al' neću da im dajem ideje, 'oću i ja da (ih) licenciram!

Ja sam nostalgičar, a jedan je bio '3k dur'...
Hansel Hansel 10:05 30.12.2012

Re: 1.

Evo ovom

E, neka mu je rekla, on mi deluje kao folirant.

Šalim se (mada mi tako deluje), ali hteo sam da budem u tonu komentara koji se viđaju po netu...

"3K dur"... Je l' to beše s nekom simpatičnom voditeljkom koju je vodio i Voja Nedeljković? E, i on mi je folirant!
appendix appendix 10:09 30.12.2012

Re: 1.

s nekom simpatičnom voditeljkom vodio i Voja Nedeljković?

Jeste, partnerka mu je bila Aleksandra Toković. Voja jeste bljutav, ali je emisija bila dobra, bilo je sve skromno, nije bilo nikakvog glamura.
malasneki malasneki 13:30 30.12.2012

Re: 1.

Hansel
Evo ovom

E, neka mu je rekla, on mi deluje kao folirant.

Šalim se (mada mi tako deluje), ali hteo sam da budem u tonu komentara koji se viđaju po netu...

"3K dur"... Je l' to beše s nekom simpatičnom voditeljkom koju je vodio i Voja Nedeljković? E, i on mi je folirant!

Nije Boki folirant, on je bas covek iz naroda i priznajem, meni simpatican

U 3K Duru bese pobedila Jelena Tomasevic?
Hansel Hansel 13:43 30.12.2012

Re: 1.

Ma, OK, ukusi su različiti, da ne obrazlažem utisak da ovo stvarno ne bi počelo da liči na one maratonske rasprave posle vesti ko je izbačen i sl. A možda mi izraz nije baš adekvatan, mislio sam na to da, bar u onim njegovim izvođenjima koje sam čuo, nema autentičnosti -- on to reprodukuje, ali ne nosi. To je moj doživljaj (a i ne samo u vezi s njim). A kad smo kod toga, to mi je sinoć palo u oči u onom miksu isečaka, ono vođenje računa gde je kamera koja se vrti oko njih ubija posvećenost pesmi -- mislim, pevaš nešto srceparajuće, a smeškaš se kameri, pa šta oni misle (produkcija, režija)...?! 'Ajde ponekad, ali ovo je konstantna šema za sve.

U, čoveče, al' sam kritičan, a i to sa zadrškom!
malasneki malasneki 13:56 30.12.2012

Re: 1.

Ja sam na pocetku ove sezone primetila da nema proslogodisnje energije.

Medjutim, ovim mojim tekstom nisam htela da analiziram klince. vec ziri i produkciju. Sta mislis ko je kriv/ko je u pravu? Opravdani revolt ili sujeta?
Hansel Hansel 14:23 30.12.2012

Re: 1.

Izvini, mene ponelo to zezanje na račun serije komentara koje sam pre neki dan čitao ispod nekih vesti o učesnicima (kao, sondiram javno mnjenje, a onda izvodim performans: ).

Mesta opravdanom revoltu, po sebi, nema, jer kada su prihvatili da budu u žiriju, znali su kakva su pravila. Samo revoltu -- možda (recimo da su bili naivni i da nisu mislili da njihovi sudovi mogu da se razlikuju toliko od publike; ili nisu o tome mnogo razmišljali). Mislim da sam izdržao da gledam jednu manje-više celu emisiju i nisam primetio neke drastične kritike, a onda je Aleksandra rekla da je bilo mnogo kandidatata za duel među onima koji su prošli, a eto, na rupama su se našli dobri pevači (iz komentara se nije moglo zaključiti da nekoga izričito "ocrnjuju" ), da je neverovatno kako publika nema sluha. Opet, ne bih ni rekao da je neka posebna sujeta žirija u pitanju, možda, 'ajde da kažemo frustracija. (A, pravo da ti kažem, pomišljam da uopšte o tome i ne treba misliti, jer su oni kandidatima komentarisali izbore pesama, a valjda se ispostavilo da ih ne biraju oni!? Koje je to onda foliranje?)

S druge strane, gledao sam prilično redovno nekoliko sezona "Zvijezde pjevaju" na HRT. Meni je to uvek bilo super, a i tamo se "više traži" kako vreme odmiče, mada su ocene bolje pri kraju, jer oni to tako, kao, ostave prostor za napredovanje. Duhoviti su, tamo se ionako ne radi o "sve ili ništa", sve je opuštenije, a opet je deo publike, slučajno sam video, frustriran komentarima žirija (ima jedna operska pevačica koja je prilično stroga, ali je duhovita u toj strogosti). (Inače, u toj emisiji par koji ispada na kraju peva još jednom pesmu koju je pevao.) Tokom jedne sezone učestvovala je i jedna voditeljka vesti koja stvarno upadljivo nije dobro pevala, ali se s tim i sama šalila. Začudo, mnoge krugove je prošla, tako da joj je voditeljka ispričala posle jednog nastupa vic koji se pojavio -- zašto ona prolazi redovno u sledeće krugove: da ne bi morali ponovo da je slušaju na kraju emisije!

Da se vratimo na ovdašnji žiri, ne znam zašto bi njima udaralo na sujetu, baš sujetu, drugačije glasanje publike, kad su oni ionako sigurni u svoju nepogrešivost?!

EDIT:
Kolika elaboracija?! Ni sanjao nisam da i na ove teme mogu da budem (pre)opširan!?
angie01 angie01 18:10 30.12.2012

je l mogu ja?:)

pa vidi, jeste, takva su pravila, koja za ishod imaju da ispadnu bolji pevaci, ako oni gori imaju svoju ekipu za galsanje brojcano vecu- kao u rialiti programiam, ko je organizovan uzima pobedu, bez obzira na objektivne kvalitite- sto je u ovom takmicenju glavna falinka.

jeste, ziri je to znao i na to prista, i mozda nije bas najsimpaticnie, najkorektnije-napisi sta god u tom smislu, a da reaguju onakvom prozivkom, ali meni licno to deluje u smislu- da ima je toliko blam i da osecaju neku odgovornost, jer stoje iza toga sto rade, sto jedan po jedan dobar pevac otpada, a ostaju oni ocigledno losiji.

to sto je proslog puta ispala saska- potpuno je je dalo celom takmicenju negativnu konotaciju,...a ostala npr ona sanja, pa i boris, koji jeste sipatican,. ali nije na visini ostalih,...sanja nesto pevusi-katastrofa!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana