Budućnost| Roditeljstvo| Zdravlje

Bruka i sramota

Jelica Greganović RSS / 15.01.2014. u 14:06

 

 1524939_715136178505276_1292668123_n.jpg

 

E, sad mi je dosta! Ovo je priča koju sam ostala dužna Krugolini Borup, Majci Hrabrost koja se borila da se ne ponižavaju majke u Srbiji. Mislila sam da nije više aktuelna, ali kad sam juče videla fotografije koje je majka bolesnog deteta okačila na FB, iz pedijatrijskog odeljenja KBC Zemun, samo mi se vratila muka i bes. To je tačno ono što sam i ja doživljavala pre 24 godine u toj istoj bolnici, doduše kao trudnica na ginekološkom odeljenju. I upravo zbog toga sam bukvalno pobegla iz te bolnice. Ne mogu da verujem da od svih para koje su se slivale u Srbiju i Beograd, baš toj bolnici niko ništa dao nije, niti se sama mrdnula da išta dobije ili popravi. Od toga da izgleda kao otpad, do ponašanja osoblja. A, ako je ta bolnica išta para dobila i nije ih uložila u dečije odeljenje, onda bih volela baš da znam šta joj je od bolesne dece preče.

Dakle, ovo će biti priča onakva kako je sve izgledalo. Ženska priča, kao muške priče iz vojske. Krv i okretanje želuca su uključeni. Kome se ne sviđa ženska  stvarnost, neka ne čita.

Pre 24 godine je moj ginekolog zaključio da me, u petom mesecu prve trudnoće, pošalje na zašivanje grlića materice, takozvani serklaž. Ocenio je da je beba suviše nisko i da bi moglo da dođe do spontanog abortusa. Shodno geografiji stanovanja, pripadala sam KBC Zemun, u kojoj su me pregledali i zakazali mi dolaženje u bolnicu i pomenutu operaciju. Naravno da me je bilo strah. Više no ikada u životu. Jer što ovaj put nisam bila sama, manje se radilo o meni, a više o detetu koje sam nosila. Zato, a i zato da me ostavi na miru, sam pristala na nagovaranja moje Roditeljice da se »nađe veza«. Nisam shvatala šta će mi veza za rutinsku operaciju. Veza je bila njena prijateljica sa jednog od odeljenja koja blage veze sa mojim potrebama nisu imala. Medicinska sestra koja je kod nas svraćala na kafu i dobro me poznavala. Što je važno zbog kraja ove priče. Veza nije dobila nikakav mito, čak je oduševljeno pristala da pazi na mene dok sam u bolnici. Šta je značilo »pazi« nisam baš razumela, a nije me ni zanimalo. Očekivala sam odlazak u bolnicu, a ne na prvu liniju fronta. Greška. Prva ratna linija je bila mila majka u poređenju sa predstojećim doživljajima u KBC Zemun.

Dva dana pred operaciju su me skembali u pomenutu bolnicu. S vezom ili bez veze bilo je nežno rečeno bezveze. U sobi nas je bilo šest takozvanih rizičnih trudnica. Bile smo uniformisane u prevelike, isprane, u skladu sa pokrivačima i čaršavima lako iscepane spavaćice sa plavim štambiljem na grudima. To u slučaju da nam padne na pamet da prilikom izlaska maznemo ovu neponovljivu, jedva držeću zajedno na izmučenim nitkama tkanja, kreaciju. Zahladni li, mogle smo da se pokrijemo ćebićima od par sto kila koji su takođe bili ofucana, ali i dalje držeći, jer su očito pretekla iz vremena kada su se njima pokrivali konji u vojsci. Tu i tamo je protrčala poneka bubašvaba, zbog koje su druge trudnice cikale, a ja ih mlatila novinama kao jedina koja nije imala problem s višenožnim gamadima. Medicinske sestre su nam odmah dale do znanja da bilo kakva žaljenja ili traženja ičega spadaju u svetoskrunstvo, i da mi – niža bića ima tu da ćutimo i ležimo. Naročito kada se radi o mogućim žalbama na sanitarni čvor. Dotični je bio polupan, zarđao, izguljen, neopran...naravno, pun krvavih fleka i asocijacija na to da ako tu ne dobijete sifilis, odlično ste prošli.

Drugog dana izgladneli pred operaciju. Moje sobne sapatnice dobile takve obroke da se njima ne bi nahranio ni već sit miš. Naravno u plehanim, odavno izubijanim sudovima. Šolje su više ličile na noše, zbog čega se vreloj, obojenoj vodi u njima koja se zvala čajem, nije moglo prići bar pola sata.

Na operaciju me je odvela jedna od sestara, dole u katakombe i ostavila me da sama čekam da me pozovu. Pozvali su me. Privezali za onaj inkvizicijski operacijski sto, i izvesno vreme čangrljali jezivim mašicama i hvatalicama. A onda mi je između nogu seo lekar, kako sam kasnije saznala vrlo važan i poznat dr fr mr, proverio kod sestre »da l radimo serklaž« i bez ikakve najave izveo stvar od koje mi se i danas kosa diže na glavi. Bez mrve anestezije mi je naživo izvukao grlić materice i počeo da ga šije. Naravno da sam, zahvaljujući svetlosnom bolu koji mi je u trenu prerezao mozak, uzaludno probala da prekinem široke kožne kaiševe kojim su mi bile vezane noge i ruke. Uz to sam se i razdrala. U odgovor na to se lekar viknuo na mene: »Šta se dernjaš, kako misliš da rodiš ako sad urlaš!?« Da mi je radio mozak mogla bih da ga priupitam bi li on pevao da mu neko malo krene da firca pišu, ali tada mi je jedina briga bila da prestane bol od kog je počela da mi se ledi i kičma. Osećala sam da će bol i moj i inače prenizak pritisak da me bace u nesvest, a to kanda biti dobro neće. Dok je lekar i dalje džvanjkao između mojih nogu, sve češće koristeći i prideve, ja sam počela da molim neku jadnicu na praksi za medicisku sestru koja mi je stajala, u svetoj stravi, vrh glave. Molila sam je samo da mi sipa čašu vode na lice, samo da ne padnem u nesvest. To je isprepadana sirotica i uradila. Bilo je to dovoljno da u svesnom stanju sačekam kraj operacije kojoj bi pre priličilo ime – kasapljenje.

Onda su u mene zgurali nešto što je strašno bolelo i grebalo. Time je operacija završena. Odvezali su me i geknuli na gurajuća nosila. Njima me je izgleda gluvonema sestra, jer ni glasa od sebe puštala nije, odgurala do lifta. Kog nije bilo tako dugo...a hodnici i sale su bili led ledeni. Valjda zbog sterilnosti. Osećala sam kako se mokra spavaćica ledi na meni, kako noge više ne osećam od mraza. Lift je konačno stigao, ali i još jedna nosila. Sestra koja ih je gurala je dobacila onoj »mojoj«: »Makni tu, kad je imala kiretažu neka čeka još malo!« i preko reda se ugurala u lift. Kiretažu? Nije mi valjda onaj kreten uradio kiretažu? Sestra me je utešila sa nekoliko reči: »Ma, serklaž, lezi tu i ne gnjavi«.

Kada sam već mislila da je bela smrt ono što će mi glave doći, stigao je konačno lift, sestra me je ugurala u isti, onda otkotrljala do vrata sobe i rekla: »Ajde, ustaj! I kad budeš išla u wc povadi one zavoje iz sebe.« To je bilo sve. Tada i narednih dana. Ustala sam kako sam znala i umela. Hodnik i vrata su se ljuljali.

Kad sam se uteturala u vrata sobe, trudne sapatnice su skoro poskakale kroz prozore od straha. Sprečile su ih šipke na prozorima. Da sam sa Neretve stigla, ne bih tako izgledala. Spavaćica mi je u gornjoj polovini bila mokra od one vode, a u donjoj od krvi. Niz noge mi je curila krv, sve do bosih stopala u bari iste.

Kroz sat vremena sam, u suvoj spavaćici koju mi je donela čistačica i bez reči mi je bacila na krevet, uspela da se dočepam onog pogroma od takozvanog toaleta. I da pridržavajući se za prljave zidove iz sebe nekako izvučem metre krvavih zavoja. Onda sam odbauljala nazad.

Četiri naredna dana mi niko ni reč nije rekao. Džaba sam se raspitivala da li je sada sve u redu, hoće li me iko pregledati. Rečeno mi je da tu ima da ležim deset dana i to je to. Ležala sam i gledala kako se malokrvnim trudnicama daje »pojačan obrok« - jedno kuvano jaje koje mi nismo dobijale. Kako se sestre brecaju na pacijentkinje, kako doktori u viziti pogledaju kartone na krevetu, a na trudnice ni oko ne bace, kao da nas nema, kao da smo višak dijagnozama na izguljenim krevetima. Kako se uveče zaključava odeljenje, jer su, kako su mi rekle sapatnice, sa odeljenja bežale žene.

Ležala bih ja i dalje da nisam petog dana priupitala lekara u viziti kada će me neko pregledati ili mi bar reći da li sam dobro. Lekar me je pogledao tako zaprepašćeno kao da je progovorio ormarić pored kreveta. Sastavio obrve u prezrivo mrštenje, zveknuo plehanim držačem za karton o krevet i bez odgovora otišao dalje. Iza njega su me zgroženo gledale sestre. Posle vizite se jedna vratila da mi kaže da je to poslednji put da sam se obratila lekaru. U podne su mi za ručak doneli olupanu porciju-nošu supe po kojo je plivalo perje. Tu mi je pukao film. Odnela sam porciju do sobe u kojoj su sedele medicinske sestre, poizuvane, sa nogama na pisaćim stolovima. Pokazala sam im supu, jedna mi je preko ramena dobacila: »Žali se lekaru«. Lekaru? Što da ne. Pokucala sam na susedna vrata i ušla kod dežurnog lekara, pokazala mu supu, a on mi je odgovorio: »Napolje!«

Napolje? Tada sam se setila da sam ne samo trudna, nego i ljudsko biće. I to ljudsko biće koje je novinar. I to urednik informativne redakcije upravo napravljenog B92. I da dotično dno od bolnice u tom trenutku slavi dva veka svog postojanja. I da se direktorka KBC Zemun upravo tada baš kandiduje za gradonačelnicu Beograda. Supu sam im ostavila u hodniku i od trudnica na odeljenju pokupila sav sitniš koji su imale. Otišla do telefonske govornice u susednom hodniku i, kako B92 u tom trenutku nije imala emisiju u koju bih mogla da se javim, javila sam se kolegama u Studiju B. Bilo je taman vreme »Beogradskih talasa«. Lepo, mirno, izvežbano, jer bar to sam umela da radim, dala sam im izveštaj iz KBC Zemun. Poduži. Pravac u program. Uživo.

Vratila sam se u sobu, u kojoj su me dočekali zaprepašćeni pogledi. Spakovala svoje stvari i čekala vreme posete, i Žmua da me izvede iz te kaljuge. Na odeljenju je vladao muk. Samo je u jednom trenutku u sobu progvirila čistačica i pitala me: »Jesi ti Jelica Milenković?«

»Jesam, šta hoćeš?«, je bio odgovor koji je shvatila i nestala.

Kada je Žmu došao, samo sam mu rekla da hoću napolje, i da ako je ovo jedina bolnica, onda bolje da rodim na njivi.

»Dobro, idemo do sestara, sredićemo to...«, rekao je Žmu.

I, ja napred, a on pozadi, otišli smo do sestara. Koje su i dalje sedele u svojoj sobi, sa nogama na pisaćim stolovima. Pogledale su me i okrenule mi leđa.

»Treba mi lekar«, rekla sam njihovim leđima.

»Za tebe nema lekara«, odgovorila su mi leđa medicinske radnice.

U tom trenutku me je Žmu odgurnuo rukom, siknuo: »Sedi tamo i čekaj« i izašao na scenu. Sestre su poskakale u stav mirno. Zaboravila sam da kažem da je Žmu tada bio poznati savezni funkcioner. Političar, d'izvinete. Presamitile su se na pola. Uzalud. Žmu je umarširao kod lekara.

Kasnije sam saznala da je lekar probao da mu objasni da je on isto član nečega, da je vrlo aktivan, da podržava, da nije znao da je On moj muž, da su sve trudnice histerične...i da ne mogu napolje. Žmu ga je poslao u ćošak i otišao po moju torbu. Iz bolnice me je izveo u spavaćici preko koje mi je navukao svoj kaput. Odeća mi je ostala zaključana u cenjenoj bolnici. Sutradan im je vratio spavaćicu, uzeo moju odeću i zbogom se dabogda nikada više ne videli sa vašom rupčagom od bolnice.

Tada se javila moja »veza«, ona od koje do tada ni traga nije bilo. Bila je ljuta i uvređena, jer je u bolnici došlo do skandala. Ne zato što je bolnica raspadnuta, prljava, osoblje bezobrazno, lekari osorni i nevaspitani, nego zato što se osećala krivom jer im nisam rekla da sam novinarka. I zato što sam primljena pod devojačkim prezimenom. Nisam im rekla ni ko je moj Žmu. A onaj lekar koji me je kasapio je obaška bio ljut. Onaj koji je tako voleo da nastupa u medijima. Trebalo je da mu kažem da sam novinarka...Možda bi mi sipali dve čaše vode na lice, valjda...Tada sam dotičnu »vezu« oduvala iz svog života.

Posle se ispostavilo da sam od pomenutog posega na živo dobila lupetanje srca. Kardiolog kod kog me je lekar poslao se češao od muke po glavi. Bila sam trudna, lekove nije smeo tek tako da mi da. Dao mi je jedan, nežni, od kog mi se svet ljuškao i maglio bar sat vremena po konzumiranju. Usput su otkrili i da mi je beba u karličnom položaju, da ako krene tako velika da se okreće, biće još gore. Poslednji ultra zvuk su mi zakazali mesec dana posle roka za porođaj. Taman da se svi slikamo porodično. Tada je Žmuu pukao film i odveo me je u Sloveniju da rodim.

Nećete verovati, ali tamo su se konci od serklaža skidali pod anestezijom. Sa stola su me nosili i u krevet prenosili. Nisam smela da ustanem ceo dan. Sestra je skoro pala u nesvest od straha kad me je posle operacije videla da pokušavam da ustanem. Lekar se zaprepastio kad je čuo da su mi serklaž radili na živo. »Pravo je čudo da niste izgubili dete. I glavu. To je ozbiljna operacija.«, rekao je. Nisam mogla da objasnim da mi sa Neretve i prve linije fronta i krvavi okolo hodamo ako treba, šiju nas i da nas ni ne opiju bar rakijom...

I juče vidim fotografije koje je napravila u KBC Zemun, doduše na dečijem (da bude još gore) odeljenju, jadna majka V.V. Lepo sam se sastravila. Tamo je vreme stalo. Tamo je sve još uvek prljavo, olupano, bezobrazno, kao i pre četvrt veka. U glavnom gradu. U gradu u koji se novac svih ovih godina slivao. Samo do njih stigao nije. Mada, verujem da nema novca koji bi KBC Zemun pomogao. To je pitanje ljudi. I njihovog morala. Nema novca koji to može da nadoknadi. Koji mogu da gledaju majke koje spavaju na podu i razvaljenim stolicama, decu kupaju u prljavim valjda lavaboima, mere na podu...

 

Ukratko – bruka i sramota.

Edit: Da ne zaboravim, ovo nije priča iz devedesetih, ovo je bilo pre nastupa tih godina. Kada se još imalo. Kada nije bilo alibija za nemanje i bezobrazluk. 

Edit 2: Komentar jedne zdravstvene radnice, danas, kod mene na fb zidu:

 Ja ću samo napisati svoj lični komentar nakon iskustva sa ovom bolnicom - ako želite nekoga da se rešite, a da ne odgovarate, pošaljite ga tamo. Toliko sam bila zgrožena da sam ostala bez teksta. Na stranu neljubaznost i grubo ophodjenje, neznanje je neoprostivo!!! Dobila sam zatvarač za braunilu sa PODA! A kolega je uredno dunuo u njega (valjda se nasekirao da mi ne ubaci u venu neko trunje!?!?!?). A sa bakterijama ću valjda sama da se izborim. Zlo. Doktor koji mi je radio intervenciju ostade šokiran takodje ponašanjem dotičnih..naravno revoluciju sam digla onako kljakava (sreća te sam bila toliko kljakava).

1512636_715135168505377_936284280_n.jpg

 

 1524939_715136178505276_1292668123_n.jpg

Tagovi



Komentari (146)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:11 15.01.2014

KBC Zemun

"Naprava u sobi koja se koristi kao: kada za bebe,sudopera,lavabo,wc solja za decu i kada za pranje vesa. — у Pedijatrija KBC Zemun."

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:12 15.01.2014

Re: KBC Zemun

"Moj krevet,vec vidjen..."

"Krevet" na kome u KBC Zemun spava majka bolesne bebe, V.V.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:14 15.01.2014

Re: KBC Zemun

""velika soba" za 5 majki sa petoro dece,gde kad stavis stolicu pored kreveta,ne mozes da prodjes. — у Pedijatrija KBC Zemun."

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:15 15.01.2014

Re: KBC Zemun

"VAGA ZA MERENJE BEBA NA PODU U HODNIKU ODELJENJA — у Pedijatrija KBC Zemun."

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:16 15.01.2014

Re: KBC Zemun

"A i pod je malo propao.... — у Pedijatrija KBC Zemun."

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:19 15.01.2014

Re: KBC Zemun

"Zao mi je sto se ne vidi bolje.....to je ta kap koja je prelila casu....Ja sam presipala mleko u moju flasicu,jer mi nije dozvoljeno da sama pripremam vestacku formulu,koju moja beba jede. Dobijemo u ovoj flasici smuckano,pa ko ima srece,njegova je cista. — у Pedijatrija KBC Zemun."

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:30 15.01.2014

Re: KBC Zemun

Čujem da je direktor KBC Zemun upravo na nekoj TV izjavio: "valjda je majkama bitnije da se deca izleče"...

Važnije od čega? Od toga da umorne majke i dojilje moraju da spavaju na prljavim podovima i razvaljenim stolicama? Brinu da im se bolesna deca ne zaraze u bolnici? Da im daju hladno i pogrešno mleko? Da su one i deca kao u izbegličkom logoru?

Sumnjam da doktor tokom dežurstva spava na razvaljenom podu i pere ruke u onom leglu kuge i kolere...nadam se...

Kažem ja da to nije pitanje para, nego ljudskosti.
taube taube 22:00 15.01.2014

Re: KBC Zemun

Jelica Greganović
"Zao mi je sto se ne vidi bolje.....to je ta kap koja je prelila casu....Ja sam presipala mleko u moju flasicu,jer mi nije dozvoljeno da sama pripremam vestacku formulu,koju moja beba jede. Dobijemo u ovoj flasici smuckano,pa ko ima srece,njegova je cista. — у Pedijatrija KBC Zemun."

jao dragi boze, fotografije sokantne, tretman trudnica takodje sokantan,,

ja sam prenerazena,,

ovo je ozbiljan problem, ukoliko se nesto hitno ne ucini ja ne znam..ne znnam sta da kazem..

btw. stav predatora i freehanda je bio grozan kada sam ja ispricala svoju pricu,, uvek cu pamtiti bruku i sramotu koju sam dozivela u srbiji kao trudnica,, uvek cu pamtiti jos vecu bruku i sramotu kada je moj tekst o problemima trudnica u srbiji ispljuvan,, i uvek cu se boriti da se stanje popravi,, zbog onih malih obicnih ljudi cije zene nemaju novca za privatne ginekologe i privatne klinike,,

gospode dragi, jel se to stari egipat preslikao u srbiju 21.veka - samo faraon i oni oko njega mogu da (pre)zive ,,ostali zivotare,, prezivaju i mole Boga da sve bude u redu kad se nadju u zapustenom porodilistu :(

meni je moje iskustvo bila ta kap koja je prelila casu i naterala me da o tome javno progovorim na blogu,, a ove fotografije su vec kapi, i kapi u prepunoj casi,, sve se nezaustavljivo izlilo,,gde je kraj ponizenju trudnica, drzavo srbijo?
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 08:57 16.01.2014

Re: KBC Zemun

Čistoća je pola zdravlja...
dzango dzango 10:03 16.01.2014

Re: KBC Zemun

Jelica Greganović
Čujem da je direktor KBC Zemun upravo na nekoj TV izjavio: "valjda je majkama bitnije da se deca izleče"...


Ja mislim da im je najvažnije ko je ubio Ćuruviju.
vladaxy vladaxy 14:16 15.01.2014

24 godine grozote

Svaka čast za tekst
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:19 15.01.2014

Re: 24 godine grozote

Pravo da ti kažem, lepo mi je zlo što sam to morala da napišem.
Freedom of Information Freedom of Information 21:52 15.01.2014

Re: 24 godine grozote

vladaxy
Svaka čast za tekst

Da se pridružim.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 03:39 16.01.2014

Re: 24 godine grozote

ЕЈ а бела куга, зар се сви не боре да нас има више. Боре се тако што третирају мајке и децу као стоку. Баш ме интересује да ли је неко други крив и за ово.
Теби Јелице свака част и надам се да ће и друге мајке да се побуне и да дигну глас.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:20 15.01.2014

Strahotno...

Imala sam nedavno priliku da iz prve ruke sagledam dansko zdravstvo.

Mi smo u paleolitu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:27 15.01.2014

Re: Strahotno...

Kru, ja sve i svašta mogu da razumem, ali ovakav odnos prema majkama i deci zaista ne mogu.
Ovo nije pitanje novca. Ovo je pitanje ljudi. I odnosa tih ljudi prema drugim ljudima, i to onim ljudima koji u svim civilizovanim (a bogami i necivilizovanim društvima) imaju prioritet - majkama i deci.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:47 15.01.2014

Re: Strahotno...

Krugolina Borup
Imala sam nedavno priliku da iz prve ruke sagledam dansko zdravstvo.

Mi smo u paleolitu.

Na TV objavili da je predvidjena gradnja jos 30 crkava u Beogradu.
E sada se ja pitam kako to da oni nevernici, nepravoslavci, nesvetosavci u Nemačkoj imaju Evangelische Krankenhaus, i druge koje su gradile njihove crkve,katolička, evangeslistička, protestantska.
Pa zašto i naša SPC ne bi izgradila bolnicu umesto toliko crkava koje zvrlje prazne, pa neka toj bolnici daju ime naših svetaca , a ne da državnoj daju ime "Sveti Sava" i iza toga se krije, ili na VMA u holu uredi prostor za molitve i kao time pokazuje brigu za svoj narod.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:07 15.01.2014

Re: Strahotno...

Na TV objavili da je predvidjena gradnja jos 30 crkava u Beogradu.

E, to će da nas usreći. Još ako i njih, kao Patrijaršijsku biblioteku, misle da grade za državne pare, onda nazdravlje nam boranija.

Pa zašto i naša SPC ne bi izgradila bolnicu

Zato što je Ješuu tesarovog sina odavno zaboravila. Bavi se kvadratima i zidinama.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:08 15.01.2014

Re: Strahotno...

šta će ministarki 7 pomoćnika

Pa, mora da ih uhlebi.
Neće valjda da ih pošalje da leže na patosu u KBC Zemun.
mlekac mlekac 12:33 16.01.2014

Re: Strahotno...

Milan Karagaća
Krugolina Borup
Imala sam nedavno priliku da iz prve ruke sagledam dansko zdravstvo.

Mi smo u paleolitu.

Na TV objavili da je predvidjena gradnja jos 30 crkava u Beogradu.


Bas sam citala negde pre neki dan kako su se novouseljeni stanari u naselju Stepa Stepanovic "prijatno" iznenadili kad su culi da su za Bozic postavili temelje nove crkve na mestu gde su oni, naivni, ocekivali Ambulantu, obdaniste i samoposlugu...
banexe banexe 20:52 18.01.2014

Re: Strahotno...

Jedan na sedam, jedan na sedam !
O, zar se i to može ?
Da - mi smo proleteri !
nim_opet nim_opet 14:24 15.01.2014

Boze me sacuvaj

Ja sam redovno slusao horor price iz bolnica, koje su postajale sve gore i gore tamo negde kasnih 90ih (sve od nosenja sopstvenih konaca itd.) ali kada kontekst vise nije sankcije, bombardovanje, ratovi itd, onda je tesko opravdati sav taj jad. Ekonomska nemastina = losa oprema, losa hrana, losi kreveti. Ali ekonomska nemastina ne objasnjava operaciju na zivo, ignorisanje pacijenata, tretman poniznan prema "vezama" (i drzavnim funkcionerima) a agresivan prema svima ostalima. Nemastina ne objasnjava necovecnost. Btw, kad smo kod nemastine, u Srbiju je, uslo, od 2002 do 2010 oko 7 milijardi evra pomoci, sto je i da smo bili Afganistan, bez sopstvene privrede, dosta novca. A nismo - Srbija i dalje ima privredu koja nesto stvara, kako tako. Nebulozno i neodgovorno ponasanje, razbacivanje Srbijagasovima, Aerodromima, NISovima, Kosovima i slicnima. I sve dok svi, pocev od dece koja razbijaju izloge za patike i glave homoseksualcima, do onih koji odrzavaju populisticku politiku na vlasti, sto glasanjem, sto sindikalnim organizovanjem, sto poslovnim dogovorima, izgleda ne prodju kroz ovakvo iskustvo i ne razumeju zasto imamo drzavu u kojoj je 25% stanovnistva clan partije, ali nemamo bolnicu u kojoj lekari maltene ne tuku pacijente, nema nam spasa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:29 15.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

nema nam spasa.

Dok iko može da radi bez problema u bolnici u kojoj majke i deca imaju ovakav tretman, slažem se - nema spasa. Jer dobar deo spasa nije u novcu, nego u ljudima. U sistemu vrednosti.
milisav68 milisav68 14:37 15.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

Jelica Greganović

Dok iko može da radi bez problema u bolnici u kojoj majke i deca imaju ovakav tretman, slažem se - nema spasa. Jer dobar deo spasa nije u novcu, nego u ljudima. U sistemu vrednosti.

Pa ima nešto i zbog novca.

Godišnji promet lekova u Srbiji iznosi 740 miliona, ili 100 evra po glavi stanovnika – pogledajte kome odlazi najveći deo ovog novca i ko su najveći trgovci lekovima u zemlji

Sedam najvećih veledrogerija u Srbiji za četiri godine u poslovima sa državom ostvarile su ukupan prihod od milijardu evra, pokazuje istraživanje BIRN-a. Ukupan godišnji budžet Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje iznosi 200 milijardi dinara, ili približno 1,8 milijardi evra.

Nakon kraha Velefarma, nekada najveće državne veledrogerije, tržište lekovima preuzimaju privatne kompanije koje su za par godina višestruko uvećale svoju zaradu. Od 2009. godine do kraja 2012. godine pomenute veledrogerije, ne računajući Velefarm Holding, prihodovale su ukupno 100 milijardi dinara.


link



Jelica Greganović Jelica Greganović 14:40 15.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

Pa ima nešto i zbog novca.

Ima, to nije sporno, ali koliko novca je ovima potrebno da podignu vagu za bebe sa poda u hodniku?
ivana23 ivana23 15:13 15.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

Jelica Greganović
Pa ima nešto i zbog novca.

Ima, to nije sporno, ali koliko novca je ovima potrebno da podignu vagu za bebe sa poda u hodniku?


Rekla bih da to i nije vaga za bebe, vec ona kao u mesarama.
Prvo izmere majku, pa joj daju bebu u ruke...



Vaga za bebe - stariji model
houp houp 15:14 15.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

koliko novca je ovima potrebno


U Kliničko bolnički centar „Zemun” u periodu od 2008. do 2013. godine uloženo je oko 620.086.000 dinara.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:10 15.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

Rekla bih da to i nije vaga za bebe, vec ona kao u mesarama.
Prvo izmere majku, pa joj daju bebu u ruke...

Meni ta vaga liči, dizvineš, na stočnu ili onu kod veterinara. Što nekako na isto izađe.
A kako majka sedne na tu vagu desetak centi od patosa?
ivana23 ivana23 20:17 15.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

Jelica Greganović
Rekla bih da to i nije vaga za bebe, vec ona kao u mesarama.
Prvo izmere majku, pa joj daju bebu u ruke...

Meni ta vaga liči, dizvineš, na stočnu ili onu kod veterinara. Što nekako na isto izađe.
A kako majka sedne na tu vagu desetak centi od patosa?


Ne mora da sedne, stoji.
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 20:37 15.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

Kakav stariji model? Takve jos zive u Pirotu.... gledas da l' ce da akne bebi glavu ili ce beba da se dzilitne i povredi kad je stave, jer je posebna atrakcija sto treba da bebu puste kako bi je izmerili.... a tebi graske znoja izbiju dok se taj postupak obavlja.....
Cera mi je, videvsi slicnu u bakalnici, s dve godine rekla: "ovde su mene merili". Toliko...
ivana23 ivana23 20:42 15.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

stojamanjepoznata
Kakav stariji model? Takve jos zive u Pirotu.... gledas da l' ce da akne bebi glavu ili ce beba da se dzilitne i povredi kad je stave, jer je posebna atrakcija sto treba da bebu puste kako bi je izmerili.... a tebi graske znoja izbiju dok se taj postupak obavlja.....


Namerno sam trazila i naznacila - stariji model. Makar da takvu imaju, a ne ovo sto se ne moze nazvati vaga za bebu.

Moju su decu svojevremeno merili na takvoj vagi, nece beba bas da ispadne tako lako...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:32 15.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

Ne mora da sedne, stoji.

Stoji na peleni koju su stavili u potemkinskoj akciji na vagu? Ne bih rekla...Ja mislim da oni tu bebe spuštaju, pogledaj pažljivije vagu, tu pelenom pokrivenu, ima kao zaštitu...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:25 16.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

ivana,

a pazi sad ovo, u okviru reakcija, KBC Zemun kaže i:

"Nadležni sa odeljenja, naveli su, pre početka konferecnije, da rekonstrukcija ne može da se obavi jer su za nju potrebni papiri bez kojih ne mogu čak ni da se promene ni cevi u kupatilima, ni linoleumi ispod kojih "živi ceo zološki vrt", "koji povremeno izlazi na površinu"

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/374887/Ocajna-majka-digla-KBC-Zemun-na-noge-Ovde-nam-se-deca-lece

Pa, je l zato drže vagu za bebe na podu? Zbog "zoološkog vrta"!?!
ivana23 ivana23 14:13 16.01.2014

Re: Boze me sacuvaj

Pa, je l zato drže vagu za bebe na podu? Zbog "zoološkog vrta"!?!




Ipak, tvrdoglavo ostajem pri stavu da ovo (sa ili bez pelene) NIJE vaga za bebe, a ni za ljude, generalno!
Ta vaga je toliko teska da je ni jedan sto ne bi izdrzao.

rade.radumilo rade.radumilo 14:30 15.01.2014

Mentalni poremećaj

vlada na ovim prostorima.

Moj kum radi u Orion Telekomu. Ispričao mi je sledeći slučaj:

Zove ga neka žena iz nekog doma zdravlja. Ne sećam se ni da li je u BG-u. Žali se da im već šest meseci ne radi internet (ispostavilo se kasnije da je trivijalan problem bio u pitanju). Na pitanje da li je zvala tehničku podršku (moj kum radi u prodaji pa se iznenadio zašto njega zovu) žena mu odgovri da je, kada je internet prestao da radi, otišla da pita direktora za kontakt Orion Telekoma i svaki put dobila odgovor:
- Ćuti ne talasaj!
Na kraju je mučenica čula od nekog kako poznaje nekog (mog kuma) koji radi u Orion Telekomu i iskamčila broj telefona da ga pozove (ipak je ona stara garda i ne ume da iskopa takve informacije na sajtu provajdera).
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:33 15.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

Ne znam kakav je poremećaj u pitanju, ali da je poremećaj - jeste.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:42 15.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

p.s.

Možeš li da zamisliš kako je očajna majka koja ovo napiše javno, majka bolesnog deteta:

"Bežite glavom bez obzira inače će i Vama i Vašem detetu,ostati dugotrajne "uspomene" na ovo leglo zaraze.Nemate pravo da sami pripremate mleko za bebe (specijalne formule),oni vam pripremaju i donose. Od 8 obroka,koje je moja beba imala tamo samo 1 je bio ugrejan. Kupila sam im i dala Aptamil comf.1,a isto veče dobila bočicu prokuvanog kravljeg mleka koje ni u snu ne bih smela detetu da dam...sreća da sam probala. Kad sam pitala šta je ovo? Sestra mi je pokazala spisak na kom uopšte nema naseg Aptamila..I nemam više snage da pričam dalje."
rade.radumilo rade.radumilo 15:00 15.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

Katarina htela da ih pobije u NF, kada se Milica rodila.
Nemaju ništa: nema pelena, nema odećice za decu ničeg. Ona, očekujući da ničeg nema lepo spakovala u torbu i ponela. Stavila torbu ispod kreveta.
Međutim, svaki dan sestre i lekari urlaju: Kako je smela da donosi torbu, odmah da je skloni (u kasetu namenjenu pacijentima, može da stane dve jabuke ili jedna maramica otprilike).
Ona urla nanjih: Jel imate pelene? Nemate! Jel imate odećicu? Nemate! Marš.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:02 15.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

rade, eto to je to lično - Borba protiv bele kuge.
rade.radumilo rade.radumilo 15:40 15.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

rade, eto to je to lično - Borba protiv bele kuge


Nemamo mi zapravo problem bele kuge u Srbiji. Svi koji mogu da imaju decu imaju decu, onoliko koliko smatraju da treba da imaju dece (jedno, dvoje, troje...), pri čemu se ne vode finansijskim razlozima. Oni koji ne mogu da imaju decu, pokušavaju to na sve načine.
Mi imamo problem što živimo u Srbiji, u kojoj je stanje u zdravstvu samo jedan od simptoma opšteg raspadanja organizma na samrti. Otuda, upravo mladi ljudi u uzrastu za formiranje porodice, masovno napuštaju ove prostore, formirajući porodicu negde drugde i doprinoseći nečijem tuđem prirodnom priraštaju.
Blago onima koji su uspeli da se otcepe i proglase nezavisnost od tog istog Beograda u kome je ta ista KBC Zemun (u kojoj je moja majka provela radni vek), ostali smo samo mi koji nismo mogli da otcepimo Beograd od Beograda, a opet nismo ni mogli da odemo iz istog iz ovog ili onog razloga. Ostali smo samo mi da se borimo sa ludacima. Verovatno su pametni ljudi u jednom trenutku popustili i budale i ludaci su preuzeli stvari u svoje ruke.
Hansel Hansel 16:06 15.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

ovo nije priča iz devedesetih, ovo je bilo pre nastupa tih godina. Kada se još imalo. Kada nije bilo alibija za nemanje i bezobrazluk.

1989. сам био на испитивању у Институту за мајку и дете. Једног дана су ми рекли да треба да пређем у други кревет да би дете из тог кревета прешло у мој, е да би могло да прими инфузију, јер је једини сталак који су имали за нашу собу (са пет кревета) био "ангажован" за инфузију коју је примао дечак из кревета поред мог. Тај један сталак био је ољуштене фарбе и видљиво штрокав. Истовремено није било неких лекова, а лекар на ВМА који ми је радио неко снимање катетеризацијом псовао је јер на ВМА није било обичних џакчића с песком које је требало да ми стави на место где ми је био засекао артерију, па је онда десетак минута притискао колико га је снага држала, па се онда трудио да што чвршће залепи фластере.

И мени -- тинејџеру, био је јасан статус здравства у (ондашњој) држави. О другим моментима да сада не причам.
nekineko nekineko 18:44 15.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

Pa da,pametniji popušća...(zdravstveno)
G.Cross G.Cross 16:01 16.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

kada je internet prestao da radi,


Sta ce im Internet, eno na stolu lepo Pisaca Masina

Ja sam imao istu sedamdesetih godina proslog veka.

mlekac mlekac 16:04 16.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

G.Cross
kada je internet prestao da radi,


Sta ce im Internet, eno na stolu lepo Pisaca Masina


I koriste je!
Bila sam prisutna kad je doktorka otkucala ceo izvestaj na racunaru, u doticnoj bolnici, a onda su joj rekli da je printer ostao bez tonera, pa je zena na moje oci, sve to ponovo prekucala na takvoj masini.
Atomski mrav Atomski mrav 16:08 16.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

Bila sam prisutna kad je doktorka otkucala ceo izvestaj na racunaru, u doticnoj bolnici, a onda su joj rekli da je printer ostao bez tonera, pa je zena na moje oci, sve to ponovo prekucala na takvoj masini.

Jel' bar pisaća mašina imala onu pantljiku? Mom ocu su kucali nalaz na Poliklinici Kliničkog centra Vojvodine na mašini čija se pantljika istrošila... tako da su kucali "na suvo", uzmeš posle grafitnu olovku pa šaraš po papiru da vidiš šta piše... Što bi rekao Šojić u "Tesnoj koži": Sledetji put da izveštaj bude otkucan sa pisatju a ne sa šivatju mašinu!
mlekac mlekac 16:18 16.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

Atomski mrav
Bila sam prisutna kad je doktorka otkucala ceo izvestaj na racunaru, u doticnoj bolnici, a onda su joj rekli da je printer ostao bez tonera, pa je zena na moje oci, sve to ponovo prekucala na takvoj masini.

Jel' bar pisaća mašina imala onu pantljiku? Mom ocu su kucali nalaz na Poliklinici Kliničkog centra Vojvodine na mašini čija se pantljika istrošila... tako da su kucali "na suvo", uzmeš posle grafitnu olovku pa šaraš po papiru da vidiš šta piše... Što bi rekao Šojić u "Tesnoj koži": Sledetji put da izveštaj bude otkucan sa pisatju a ne sa šivatju mašinu!

Imala, jednobojnu.
Nista ono crveno gore crno dole... :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:48 16.01.2014

Re: Mentalni poremećaj

eno na stolu lepo Pisaca Masina

Posle su je, za potrebe slikanja, preneli na prozor. Da se nadiše vazduha.
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:44 15.01.2014

Ja sam na blogu zbog

kru i njenih priča, ako je neko dobro iz blogovanja izašlo ikada - to je ta njena akcija.

Na ovo što pišeš Jelice pobesnim, onako načisto pobesnim. Ali te molim da razmotriš jedno pitanje: dok god se beli mantili kriju iza anonimnosti biće ovako. Hajde da napravimo neku akciju, hajde da skotove provučemo kroz blato kako zaslužuju. Pod imenom i prezimenom. I titulom, ako im je baš zapelo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:47 15.01.2014

Re: Ja sam na blogu zbog

Ja bih onog mog kasapina bez truna razmišljanja imenovala, samo da mu ime nisam zaboravila odmah. To je valjda neki sistem samoodbrane. Sad mi je žao.

Nego, nađoh ovo od prošle godine. Dakle, pedijatrija izgleda kao izbeglički logor, ali:

"ZEMUNCI će uskoro dobiti novo odeljenje ortopedije u svojoj glavnoj bolnici. Grad će nastaviti da ulaže sredstva u rekonstrukciju Kliničko-bolničkog centra "Zemun", pa će tokom ove i iduće godine biti obnovljeni i dotrajali liftovi, a radovi će biti izvedeni i u objektu računovodstva."

http://novosti.rs/vesti/beograd.74.html:428327-Ortopedija-KBC-Zemun-u-novom-ruhu

Pa, dabome...računovođe imaju prednost pred dojećim majkama i bolesnim bebama...Kažem ja da nije sve do para.
angie01 angie01 14:47 15.01.2014

Re: Ja sam na blogu zbog

Hajde da napravimo neku akciju, hajde da skotove provučemo kroz blato kako zaslužuju.



moze!

mada, meni je jedan blog obrisan, gde sam spomenula poznatu doktorku, jer mi je prebaceno da joj se svetim, posto je zbog nebrige dovela do ivice smrti moju bebu i mene.
westvleteren westvleteren 14:48 15.01.2014

Re: Ja sam na blogu zbog

onako načisto pobesnim


Jelici i njenom suprugu svaka cast na pribranosti. Ja verujem da bih nekome presudio u takvoj situaciji.
Uostalom vec smo i imali vesti da je neko pretukao med. sestru ili doktora. Nije mi jasno kako se ti ljudi ne boje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:53 15.01.2014

Re: Ja sam na blogu zbog

westvleteren, pravo da ti kažem, tad sam samo gledala da što celija izađem iz dotične medicinske ustanove i sačuvam bebu koju sam nosila.
angie01 angie01 14:47 15.01.2014

slucajno sam imala prilike

da se upoznam sa zemunskom bolnicom tokom druge trudnoce, jer je jedina bila dezurna tog, za mene zloslutnog vikenda, kada su se pojavili neki simptomi, koji su me naterali da odem i proverim sta se desava- i tu pocinje moj tronedeljni horor duboko urezan u secanju.

Odelenje za trudnice je tek bilo otvoreno posle "renoviranja", koje je po mojoj slobodnoj proceni znacilo zamenu svetla i stavljenja nekih maski na zidove u sobama- toliko su valjda mogli da smisle da bi pokrili pranje love.

Sve sobe su bile krcate trudnicama u naguranim krevetima, osoblje, katastrofalno neljubazno, grubo, arogantno, hrana se svodila na umuljani pirinac u neku smrdljivu kasu, kada bi nekoj trudnici bilo lose, trebalo je satima da ceka da neko dodje da joj ukaze pomoc, pocetak porodjaja se odigravao u hodniku, ispred nasih soba i dok su zene stenjala, sestre su im se podsmesljivo obracale, predamnom je doktorka osamarila jednu Romkinju, jer je plakala,...i tako...kupatila i wc-i su bili kao na z stanici, a svi, koji nisu imali nikog u blizini da im donesu hranu i ostale potrebstine, su ovaj horor morali da trpe u fulu,...meni je trebalo dosta vremena da se oporavim od tog utiska, iako sam dobijala hranu od kuce, bila u drugoj vrsti tretmana od osoblja, jer je moja prijateljica doktorka redovno dolazila da vidi sta se desava- a nisam mogla da budem prebacena negde drugde, jer sam bila na tokolizi.

hocu da kazem, da je to stanje trajno- i niko nije nasao za shodno da nesto promeni.

drugarici slavici imam samo jedno da porucim- ostavka!..sram te bilo!
kleinemutter kleinemutter 14:49 15.01.2014

SNAGA

Nemam snage da ostavim komentar i opišem lična iskustva iz raznih bolnica u BG.

Samo molim sve one koji imaju uticaja da pitaju g. Babića direktora RFZO gde će da potroši ,,ušteđeni novac ,,.

Već se hvalio. Ima blog o tome kod BOCVENE.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:54 15.01.2014

Re: SNAGA

,,ušteđeni novac ,,.

Možda na neko teško bolesno dete za koje dobri ljudi novac skupljaju?
kleinemutter kleinemutter 15:31 15.01.2014

Re: SNAGA

Možda na neko teško bolesno dete za koje dobri ljudi novac skupljaju?


priča se u čaršiji da će da potroši na elektronske recepte još će N.banka da im pomogne.

deca- nema
bolesna deca- ne isplati se da ima

majke-ludače koje se bune

očevi-dobavljači dokumentacije, prilaz zabranjen (sve do letos , sa i oni mogu da budu uz bolesnu decu)

direktori bolnica-mitska bića, zaštićeni beli medvedi

itd.

jednom ću, kad skupim snage, napisati zašto imam bolesno dete sa smetnjama.
audrey92 audrey92 14:51 15.01.2014

Hvala na tekstu,

teško ga je čitati, posebno usred trudnoće.

I ja mislim da većina problema u Srbiji uopšte ne potiče iz manjka novca. Mi uopšte nismo toliko siromašni koliko nam neke stvari ne rade.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:55 15.01.2014

Re: Hvala na tekstu,

audrey, begaj odavde i ne čitaj ovo. Idi, šetaj sebe i bebu
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:18 15.01.2014

Pazite sad ovo:

Kako su jučće krenuli novinari da prozivaju direktora KBC Zemun, tako je danas napravljena tamo press konf. I evo kako zapravo izgleda pedijatrija:

http://www.nadlanu.com/pocetna/info/aktuelno/Evo-kako-zaista-izgledaju-sobe-na-pedijatriji-u-KBC-Zemun.g-1754600.950.html

Znači, postoji renovirano odeljenje. Ostaju pitanja:

- Zašto na ovom odeljenju nema dece pacijenata i majki? Nije valjda da drže zatvoreno odeljenje sa roza plišanim medom, a majke po drljavim patosima spavaju na drugom raspadu od odeljenja?

- Da li direktor stvarno misli da bi jadna majka bolesnog deteta zaista otišla u sirijski izbeglički logor da bi slikala fotografije koje je objavila, samo zato da njega iznervira?

Prikazivanje ovog novog odeljenja je bukvalno trešnja na šlag, dakle, neko tamo nema problem sa tim što mu dojilje po podu spavaju, sanitarije izgledaju kao leglo kuge i kolere...on pokazuje novo odeljenje...što ne prilegne malo na prljavi pod da vidi kako to izgleda?!
Kažem ja da to, u ovom slučaju, nije pitanje para.
cassiopeia cassiopeia 16:16 15.01.2014

Re: Pazite sad ovo:

Kažem ja da to, u ovom slučaju, nije pitanje para.


Definitivno si u pravu. Gledam sad ovo što si prenela i zaista nemam više ni trun sumnje. Pitam se stvarno koja je dijagnoza kolektivnog ludila uhvatila te ljude što upravljaju bolnicom. Kod kuće sigurno ni kuče ne drže na podu, ako ga imaju, već su mu kupili fensišmensi jastuče.
Joooj, dođe mi da nalupam nekog tamo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:17 15.01.2014

Re: Pazite sad ovo:

cassiopeio, gledam i ja ove fotke kao "prave" pedijatrije i ne mogu da verujem...Potemkinovo selo je za ovo mala maca.
mlekac mlekac 22:46 15.01.2014

Re: Pazite sad ovo:

Jelica Greganović
cassiopeio, gledam i ja ove fotke kao "prave" pedijatrije i ne mogu da verujem...Potemkinovo selo je za ovo mala maca.


Posto je moja Princeza vrlo nedavno lezala bas na pedijatriji u Zemunskoj, da pokusam da pojasnim.

Postoje DVA sprata. Princeza je bila na II, na tom odeljenju su, uglavnom bila deca sa srcanim i slicnim problemima, i odeljenje je izgledalo pristojno za tako staru zgradu.

Moguce je da je to ono sto je pokazano novinarima.

A da je ono drugo odeljenje na I spratu, koje nisam videla.

Sto se sestara tice, na II spratu su stvarno bile OK. Nasmejane, usluzne, ni jednog trenutka nije bilo bahatosti. Odeljenje ima i stalnog pedagoga koji radi sa decom koja leze, za gospodju Lelu, ali zaista, imam samo reci hvale. Neverovatno je koliko olaksava boravak u bolnici tim klincima skolko-tinejdzerskog uzrasta.

E, sad, kao sto rekoh, na tom odeljenju su, uglavnom, bila starija deca i to je specificno odeljenje, tako da ne znam kakva je situacija u ostatku zgrade.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:33 15.01.2014

Re: Pazite sad ovo:

Moguce je da je to ono sto je pokazano novinarima.

Novinarima je pokazana pedijatrijska intenzivna nega i pedijatrijska služba, a ne pedijatrijsko odeljenje sa kog su gornje slike.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:42 15.01.2014

Potemkinovo selo

Reči nemam, pogledajte malo pažljivije ove fotke kako, navodno, zaista izgleda sređena pedijatrija u KBC Zemun, koju je direktor prezentovao novinarima:

http://www.nadlanu.com/pocetna/info/aktuelno/Evo-kako-zaista-izgledaju-sobe-na-pedijatriji-u-KBC-Zemun.g-1754607.950.html

- vaga je i dalje na podu, samo je ova druga malo novija i pelenom pokrivena.

- kada-lavabo je isti, samo opran.

- pod je i dalje rastur

-roza meda sedi na okrcanoj stolici, ali pored krevetaca nema ni jedne stolice za majke

- nad radijatorom nema pločica

- sunce su nacrtali na stolicu, ali je prefarbali dobrom bojom nisu, opet je sva oljuštena

- medicinski radnik pokazuje montažni krevet za majke. koliko se vidi je netaknut, bar od jednog ležanja se takav krevet malo ulegne

- pisaća mašina na prozoru...podovi, prekidači odaju nedavni pokušaj spremanja...
Atomski mrav Atomski mrav 15:47 15.01.2014

Re: Potemkinovo selo

- pisaća mašina na prozoru...podovi, prekidači odaju nedavni pokušaj spremanja...


Baš tako.
antioksidant antioksidant 15:54 15.01.2014

Re: Potemkinovo selo

где су људи у овој болници?
није ваљда да су поизбацивали све напоље да би прошетали новинаре?
па то су нека болесна деца јбте, нису они за ту врсту зајебанције
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:02 15.01.2014

Re: Potemkinovo selo

где су људи у овој болници?


To je bilo i moje prvo pitanje kad sam videla ove fotke.

па то су нека болесна деца јбте, нису они за ту врсту зајебанције

Izgleda da u KBC Zemun jesu.

Edit:

I lekarka koja dodaje na fb:
Na slikama je intervencija i sobe int. nege. Samo slika gde razvlače onaj krevet je čini se ona sporna soba koja je očigledno ispražnjena.
bocvena bocvena 18:50 15.01.2014

Re: Potemkinovo selo

lepo mi se stomak izvrće od ovog pokušaja da zataškaju sopstvenu bedu! uopšte ne sumnjam da postoje neke sređenije sobe. pa, jbg-a, mora i za "njihove" da bude nešto malo bolje, ali to staviti kao "istinu" u odnosu na stvarna pacijentska iskustva...e, to je krajnje nemoralno.

pa valjda je i njima u interesu da kažu - evo, sramota nas da u 21. veku deca i majke budu kao u getu. molimo nadležne da se presaberu i učine nešto. ma jok, oni će da se uprepodobe da rukovodstvo bolnice ne nahebe.

bljuh.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:10 15.01.2014

Re: Potemkinovo selo

bocveno, evo saznalo se...odveo je novinare na intenzivnu negu i sobu za davanje terapije koja nije pedijatrijsko odeljenje nego služba, uopšte im nije pokazao redovno pedijatrijsko odeljenje...samo jedna slika, ona sa montažnim krevetom je izgleda sa odeljenja...ali je i tamo pitanje kud su denuli pacijete i majke?!
gedza.73 gedza.73 19:38 15.01.2014

Re: Potemkinovo selo

KBC Zemun, koju je direktor prezentovao novinarima

Lik je ekstremno neelokventan.
Pride, bezobrazan.

Sličnu priču je prošla moja žena u KBC Kragujevac.

'Stručnjaci' zaboravili parče posteljice.


Što se tiče de luxe soba, njih drži viši doktorski rang za svoje pacijente iz privatne prakse.

Meni su 'najslađi' doktori koji vas zaborave iz državne bolnice a pregledaju vas kod privatnika.
Takav preobražaj, takve količine ljigavosti, uvlačenja, napadne ljubaznosti bi trebao da se stidi svaki normalan čovek.
vladaxy vladaxy 15:47 15.01.2014

A sada nešto sasvim drugačije

Jedino privatno porodilište u Srbiji

I ne kačite se za cenu, konkurencija bi to vrlo brzo rešila
rade.radumilo rade.radumilo 16:46 15.01.2014

Re: A sada nešto sasvim drugačije

Jedino privatno porodilište u Srbiji

I ne kačite se za cenu, konkurencija bi to vrlo brzo rešila


Problem sa takvim porodilištima je u tome što ukoliko nešto ozbiljno pođe naopako, oni moraju da transportuju porodilju do "Fronta," pošto ne vidim da imaju operacionu salu i sve ostalo, niti bi stalo u to potkrovlje.
cassiopeia cassiopeia 17:14 15.01.2014

Re: A sada nešto sasvim drugačije

Problem sa takvim porodilištima je u tome što ukoliko nešto ozbiljno pođe naopako, oni moraju da transportuju porodilju do "Fronta," pošto ne vidim da imaju operacionu salu i sve ostalo, niti bi stalo u to potkrovlje.


Pa kako rade carski rez ako nemaju operacionu salu?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:19 15.01.2014

Re: A sada nešto sasvim drugačije

Evo, majke kažu da je direktor novinarima pokazao sobu u kojoj se deli terapija. Šta god to značilo. Ali ne i sobe u kojima bivaju pacijenti i majke.
kukusigameni kukusigameni 21:21 15.01.2014

Re: A sada nešto sasvim drugačije

rade.radumilo
pošto ne vidim da imaju operacionu salu i sve ostalo

Imaju.
inco inco 22:46 15.01.2014

Re: A sada nešto sasvim drugačije

vladaxy
Jedino privatno porodilište u Srbiji


Nemoj sad da ubacuješ subverziju međ' "država d' uradi nešto" opredeljenim plebsom, pa ne mož' privatnik da ispadne bolji od čedne države kao što možemo videti na slikama i u pričama kako se fino i s poštovanjem obraćaju trudnicama.

A i ta cena, sumLJivo mi to, 2600 jurona za praktično ceo poslednji mesec normalne trudnoće, porođaj included. U Srbiji se godišnje rodi nešto manje od 70.000 dece - da uzmemo da pola tih trudnoća imaju komplikacije, zahtevaju carski rez ili skuplje predporođajne procedure pa uzmemo onu višu cenu iz članka od 4300€ - ceo poduhvat porođaja u ljudskim uslovima gde se žene ne šamaraju, muževi ne isteruju i gde osoblje ne koristi kočijaški rečnik, koštao bi državu oko 150 miliona jura u privatnoj režiji gde mrski privatnik misli samo na profit, odnosno oko 7% nedotiranog RZZO budžeta.

Znači da država koja se benevolentno odriče profita zarad dobrobiti podanika joj ne bi morala da izdvoji više od 3% RZZO budžeta da obezbedi humane uslove porođaja - ako ni toliko ne može da izdvoji, šta koj kurac sere, da prostite na rečniku, o problemu bele kuge? Pritom ne bi mene iznenadilo da se toliko i para izdvoji, možda čak i više (računaj samo plate viška zaposlene administracije od RZZO do samih bolnica), samo što to curi na sve strane i što se grebe ko kako stigne.

Ne znam za vas, al' ako ste dovoljno ludi da pravite decu u Srbiji, skupite navedeni novac kako znate i umete, pa makar digli i kredit, prodali automobil ili šta već - i lepo idite tamo gde se prema vama odnose kao prema ljudskom biću. Niko ne zaslužuje da se porađa kao u konc logoru.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:34 15.01.2014

Re: A sada nešto sasvim drugačije

pošto ne vidim da imaju operacionu salu


Imaju je, mene su u njoj čerečili.
maqdalena maqdalena 16:00 15.01.2014

Jelice svaka Vama cast!

Kako ste samo izdrzala sve i na kraju ustala i digla se. Vasa napomena da se vasa prica desila u vreme ka dnije bilo izgovora nemastine me navodi na misao da postoji neki psihopatski kljuc po kome se biraju lekari za specjalizaciju ginekolog. Moja majka je prvi podrodjaj sa mnom imala u Poljskoj 84 (kad su ovi stajali u redu za toalet papir) drugi sa mojim bratom 91 u tada naprednoj SFRJ (isto pre rata) i to sto je dozivela od ponasanja i tretiranja ni dan danas nekako nije mogla da shvati da se stvarno desilo. Citat jednog od glavnih gineologa u porodilistu kad udje na vizitu: "Gde ste pi*ke, sta ste se smrzle!". Taj isti mi se na prvoj kontroli koju sam obavila kao tinejdzerka (dovela me mama:) u lice uneo sa cudjenjem sto ga nisam upozorila (!)"Ne gubi se nevinost kod ginekologa". Lik iz mog detinjstva cika Rafajlo seoski veterinar se sa milion puta vise paznje i postovanja obracao kravi moje bake nego sto u proseku dobije zena u Srbiji u kontaktu sa ginekologom. I posle se cudimo sto su nam zene polno neobrazovane, neredovne na kontrolama i neobavestene, sto cvetaju teske bolesti polnih organa iskorenjene odavno u civilizovanom svetu...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:06 15.01.2014

Re: Jelice svaka Vama cast!

u lice uneo sa cudjenjem sto ga nisam upozorila (!)"Ne gubi se nevinost kod ginekologa".


E, vidiš, a tada u KBC Zemun je ginekolog koji je trebalo da me pregleda po uputu, pre primanja u bolnicu, izvadio takve kuke i motike za pregled da sam se smrzla...ispostavio se da jeste, preda mnom, čitao uput, ali ga zapravo nije čitao, pa je izvadio aparaturu kojom pregleda nevine devojke da pregleda mene u petom mesecu trudnoće...na svu sreću, intervenisala je iole prisutna medicinska sestra, "Bože, doktore, pa ova je trudna".
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:26 15.01.2014

Re: Jelice svaka Vama cast!

Sa FB:

Sunčica Vranešević Birmanac
Institut za majku i dete septembar 2010. Odeljenje imunologije 5 žena (+pratioci koji pomažu majkama da skinu deci t-znači babe, dede tetke ko je koga mogao dovesti)+ 5 beba do godinu dana sa temperaturama oko i preko 40. Majke imaju fotelje koje u toku dana ne smeju da spuste jer ne smeju da se izležavaju a po celu noć skidaju deci temperaturu. Iz fotelja izviru bube, toliku količinu buba nigde nikada nisam videla. Trepezarija se ne sme koristiti za obedovanje, jede se u sobi da se "ne bi širio virus"?! Noću sam detetu skidala temperaturu a kada je prošla temperatura skidala sam bube sa lica
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:21 15.01.2014

Re: Jelice svaka Vama cast!

Sa FB:

Branka Djordjevic-Momcilovic: I u narodnom frontu postoji odeljenje na 4. spratu koje su zvali MANSARDA. kad su bile neke delegacije poput mirjane markovic da doniraju inkubatore ili nesto dr. zakljucavali su nas da joj slucajno ne bi palao na pamet da udje kod nas. provela sam nezaboravna 4 meseca u tom delu bolnice. zato mislim da svako porodiliste ima svojih skrivenih odaja za nepokazivanje
maqdalena maqdalena 13:47 16.01.2014

Re: Jelice svaka Vama cast!

Ne to nije nemarnost to je dijagnoza.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:49 15.01.2014

KBC Zemun

Komentar zdravstvene radnice kod mene na FB:


"Ja ću samo napisati svoj lični komentar nakon iskustva sa ovom bolnicom - ako želite nekoga da se rešite, a da ne odgovarate, pošaljite ga tamo. Toliko sam bila zgrožena da sam ostala bez teksta. Na stranu neljubaznost i grubo ophodjenje, neznanje je neoprostivo!!! Dobila sam zatvarač za braunilu sa PODA! A kolega je uredno dunuo u njega (valjda se nasekirao da mi ne ubaci u venu neko trunje!?!?!?). A sa bakterijama ću valjda sama da se izborim. Zlo. Doktor koji mi je radio intervenciju ostade šokiran takodje ponašanjem dotičnih..naravno revoluciju sam digla onako kljakava (sreća te sam bila toliko kljakava)."

i

"Zamišljam i ne verujem...mogu sad da budem ono-da se hvalim, ali sestro slatka, daj malo empatije...koliko puta oteramo majke u krevet kod pacijenata koji zahtevaju 24-časovni angažman..ujutru joj samo referišem koliko i šta je dete jelo, piškilo, kakilo....ima ih puno koji to znaju, samo takve stvari nikad nisu bile interesantne jer je to normalno i tako i treba da bude. I jako mi teško pada ovakvo ponašanjemojih kolega, pa i mi smo nekad pacijenti, i naša deca su pacijenti...joj mogu do sutra."

i

" Nikada i nije bilo pitanje para..jeste u smislu opreme i lekova, ali rekoh juče, mogu oni nama dati uslove kao u 25. veku, džaba ako smo mi ne znam, nemam izraz...istina je i da smo mi pre deset godina imali tu jadnu ćebad kako neko gore reče, ali vremenom, malo po malo, to je dovedeno u red...rekoh i donacije nam puno znače. Verovatno bi neko iz čuvenog KBC-a rekao, "alinama niko ne daje donacije". Moj unapred odgovor je- I donacije se zaslužuju! Prvo moraš da daš bilo šta, da bi ti se možda, nekad nešto vratilo. Ljudi vide koliko se mi trudimo i daju koliko god mogu, roditelji ostavljaju aparate, televizore kad njihova deca podju kući...nismo mi postali ovakvi preko noći, ništa ni mi nismo imali, ali bar smo se trudili da budemo ljudi kako reče otac mog drugara Ognjena. Ništa specijalno vi ne možete dobiti, ali makar umirujuću reč...."
hajkula1 hajkula1 20:29 15.01.2014

Toliko

Toliko sam puna svega, da ćutim. Jedva progovorim. Ali prizor izaziva sećanja i potrebu da prozborim - Ljudi, ima li koga?

Kada su ovakvi prizori u pitanju, MORA da se reaguje.

Sina sam rodila 1986. Horor. Nemam snage da se podsećam.
Ćerku sam rodila 1992. i uprkos blokadi, svim problemima tog vremena, imam pretežno lepa sećanja.

Jelice, toliko me boli ono što vidim da sam skoro nema.
Neizostavno moram da pomenem troškove pri opremanju Doma zdravlja Zvezdara, cenu stolica u čekaonici. Smenjena načelnica i - pojeo vuk magarca. (Poznato je ko je magarac.)
Da ne nabrajam dalje.

Svedoci ste kako reagujem na napade na SPC.
Ali, informaciju da planiraju gradnju novih objekata dok započeti nisu dovršeni, dok narod gladuje a deca, stari i svi slabi se sve više pate, ne mogu da ignorišem.
Želim iz SPC da čujem da je plan, plan ali da nužnost zahteva ulaganje u važnije oblasti.
Želim da patrijarh progovori i da kaže ono šta treba da kaže, da je čovek stvoren po liku božijem i da se takvim smatra. Da je život jedina vrednost.


Ova hapšenja i truć, truć... Vučić ovo i ono... Mačku o rep.
Tek kada lopovima oduzmu ono što su ukrali, može da se vrati neka nada. Ovako, ništa.



Molim se da ćerka završi mašinac i da pali negde. (Danas dala prvi ispit u II god. maš. elemente, predispitni rok, sedmica Nisam izdržala da je ne pohvalim.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:35 15.01.2014

Re: Toliko

[quoteDanas dala prvi ispit u II god. maš. elemente, predispitni rok, sedmica Nisam izdržala da je ne pohvalim.)]

Ako si, da i nešto lepo pročitamo
mariopan mariopan 20:29 16.01.2014

Re: Toliko

Хајкула, честитке ћери за испите, само напред
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 20:49 15.01.2014

Strava i uzas

Svaka cast na tekstu, steta samo sto je Krugolina ostavila ovu temu i presla na skolstvo i nauku. Mi smo u takvoj kanalizacionoj jami od drzave, da je nemoguce napraviti neki pomak jednim kratkorocnim dejstvovanjem a la Krugolina. Razumem samo ako su joj se previse kacili na vrat, ali stvar nije ni zagrebana a kamoli zavrsena. Naravno, nije to njena duznost, ali mislim da je tu barem pocelo nesto malkice da se pokrece. Steta.

Inace, zdravstvo znamo od cega vec boluje, nedostatak sredstava je jedno, nekomptencija i korupcija drugo, ali dodatno pogorsava stvari i cinjenica da se radi o zenama u patrijarhalnom drustvu, koje se jos pride narocito dici svojom ratnickom istorijom.
Sto rece Dusko Radovic jednom prilikom - evo ima vec skoro pola veka da nije bilo rata, sve nas nesto svrbi...
A obaska koliko je miliona otislo na spasavanje fudbalskih klubova. Pa koja bi to jos zemlja prezivela?

Mozda da ima vise zena u politici, kao sto su Krugolina i ti, kao i na bitnim mestima u zdravstvenim ustanovama, da se zalazu za prava svoja i svoja dece nesto bi mozda i bilo, ovako nismo mnogo odmakli u odnosu na vreme od pre sto godina. Sta ocekivati od lekara (muskarca) kome je profesija da se brine o trudnicama, a on ima stav "ma one su i onako histericne"?

Podseti me ovaj tvoj tekst, narocito ovaj deo

Nisam mogla da objasnim da mi sa Neretve i prve linije fronta i krvavi okolo hodamo ako treba, šiju nas i da nas ni ne opiju bar rakijom...


na tekst Dubravke Stojanovic o zdravstvenom stanju zena i dece i njegovom polozaju na lestvici prioriteta zemlje Srbije pre jedno circa 100 godina.



Zato bih pročitala jedan duži opis iz časopisa Narodno zdravlje. Ovako kaže: ‘U kući je povećan broj ukućana, pa se onda zbog toga buduća majka mora od njih sklanjati. Zato ide u polje gde se često puta pod vedrim nebom na jakom mrazu i snegu rastavlja s bremenom, odnosno porađa. U dobu najvećih muka ona mora da ciči, a ne sme glasno da kuka da je niko ne bi opazio, ni čuo. I što je najvažnije, tada se obično oko nje niko ne nalazi. Stojeći dupke, tako rađaju sve seljanke i mnoge varošanke pri porođaju, stoji majka, dete pada na teme te se odmah ugruva. Sad joj se, tek pošto dete zakmeči nađe čovek ili pokoja žena u pomoć, te prihvata dete kojem čim stignu preseku i vežu pupak, zaperu ga hladnom vodom i poviju u pelene.

Nesrećna porodilja ovim “najsrećnijim aktom” postaje za dotičnu kuću pogana, gadna, nečista. Zato je odmah meću u kakav čurbudžak gde joj kao psetu prostru malo slame ili nečiste, pocepane i bačene haljine, a već je ona sama čim je osetila da će da rodi obukla najgoru košulju i opasala najgoru zavijaču, koju je odavno bacila, te su joj kokoške na njoj nosile jaja ili se mačke macile. Tako u tom čorbudžaku koji nema dovoljno svetlosti, na hladnoj zemlji, na nečistoj postelji, u nečistim haljinama, uopšte na celokupnoj nečistoći mora prebivati porodilja četrdeset dana. Ona neće sve to vreme preležati, već će se trećeg dana dići i latiti se redovnog poslovanja. Za to vreme ona mora imati naročitu ložnicu i naročitu kalenicu iz koje će jesti i koju za to vreme ne valja nikako prati. Pored toga nijedna porodilja za ciglo četrdeset dana ne sme da okusi vodu, a sme da pije rakiju koliko hoće’, podvučeno u originalu.

Dakle, ovaj citat iz pera lekara s početka 20. veka jasno pokazuje kako su se videle žene i deca, a sve to se direktno odrazilo na zdravlje dece u Srbiji, gde su rezultati još porazniji od onih koje smo do sada izneli za uslove života žena, jer je Srbija beležila najveću smrtnost dece u Evropi, uključujući i susedne zemlje, gde se pokazivalo da četvrtina dece umre u prvoj godini. Lekari su se bavili uzrocima tih smrti, mada ako se rađaju u polju i padnu na glavu odmah pošto se rode nije ni čudo što umru. Ali su lekari pokazivali da su najčešći uzroci upravo dolazili iz sistema za varenje. Drugim rečima, od nehigijenske ishrane, od pokvarene hrane, da ne kažemo pokvarenog mleka. I, kako su lekari utvrđivali, od nedovoljne brige roditelja, pa su čak u te svoje analize uvrstili i ovakvu rečenicu ‘da roditelji i ne zovu lekare kada se dete razboli zato što je, kako oni kažu, normalno da dete umre, odnosno, kako se u porodicama kaže, božija volja’.

Dakle, sujeverje i ubeđenje da je potpuno normalno da jedno od dvanaestoro dece koje će roditi ta žena, koja će umreti sa 35 godina od porođaja, umre, jeste nešto što se smatra savršeno normalnim. Lekarske analize i sve statistike pokazivale su da jedva 40 odsto dece doživi 14. godinu, dakle, polovina rođenih ne doživi zapravo ni pubertet. Prema tome, mi moramo da postavimo pitanje odnosa prema naciji, jer kao sve je u ime te nacije. Pa šta je nacija ako nisu ta deca, pa oni su čak i u epskoj poeziji ta nacija, ono što se obično zove nejač, žene i ta deca. Naravno, na to će moje kolege da kažu ‘pa da, ali Srbija je uvek bila siromašna zemlja, nije bilo novca za socijalnu brigu’. Međutim, na to postoji vrlo moćan odgovor, a taj odgovor je pitanje prioriteta, odnosno pitanje preraspodele tog siromaštva. Dakle, kako ćemo to malo novca da podelimo.

I onda kada pogledamo budžet možemo vrlo lako da vidimo šta je ključna odluka, a to su ratovi. Pobednički balkanski ratovi čiju smo stogodišnjicu nedavno slavili, u njima je Srbija potrošila milijardu franaka, dok je godišnji budžet u to vreme bio 138 miliona franaka. Dakle, Srbija je na balkanske ratove potrošila 7,6 svojih godišnjih siromašnih državnih budžeta, takvih kakvi su, ali eto na šta su oni bili potrošeni. Prema tome, ponovo se pokazuje da nije nacija u pitanju, da se prema ljudima, koji čine tu naciju, odnosimo kao prema potrošnom materijalu, da se stalno ostaje u toj antimodernoj paradigmi u kojoj ljudski život nema nikakvu cenu, dakle, život tog deteta ili život Zorana Đinđića.

Naravno da nema para, pa ni SAD nemaju pare, uvek će da kažu nema para. Ali hajde da vidimo kako smo podelili to malo, gde će to da ide. Da li je nama važan čovek? Zato sam za moto tog teksta uzela citat jednog lekara, Jovana Jovanovića iz 1905. godine, gde on kaže: ‘Mi moramo ljudski materijal da kapitališemo ako hoćemo dalje da opstanemo’. On to kaže 1905, a mi između dva poslednja popisa imamo 300.000 ljudi manje. To vrlo jasno pokazuje šta radi ova zemlja.

Ceo tekst



gedza.73 gedza.73 20:59 15.01.2014

Re: Strava i uzas

Sta ocekivati od lekara (muskarca) kome je profesija da se brine o trudnicama, a on ima stav "ma one su i onako histericne"

Doktorka (žena) kaže porodilji
-Kravo!!
Pri tom detetu polomi kukić.

Babica? Medicinksa sestra?
Šta njih sprečava da jednoj porodilji pokažu dozu ljudskosti.
Ili bar ženske saosećajnosti.

Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 21:09 15.01.2014

Re: Strava i uzas

gedza.73
Sta ocekivati od lekara (muskarca) kome je profesija da se brine o trudnicama, a on ima stav "ma one su i onako histericne"

Doktorka (žena) kaže porodilji
-Kravo!!
Pri tom detetu polomi kukić.

Babica? Medicinksa sestra?
Šta njih sprečava da jednoj porodilji pokažu dozu ljudskosti.
Ili bar ženske saosećajnosti.



Nije neuobicajeno da potlacena grupa (u ovom slucaju to su zene) podrzavaju i produzavaju svoj potlaceni status, jer je maltretman dominantna kultura.

Ta medicinska sestra, je samo internalizovala stav vec postojece kulture, a koju oblikuje nadredjeni (koji je obicno muskarac).
Naravno, postoje izuzeci, ali verujem da zene ipak najbolje razumeju zenske probleme, ili mislis da to nije slucaj?

Ali ne zelim da skrecem temu u tom smeru, iako mi se javilo da ce bas ova recenica da prva izazove komentar.

A kad vec pomenu, evo i Dubravka ima slican primer tog fenomena u svom tekstu, doduse u delu koji ne govori o zdravstvenom stanju vec uopsteno o polozaju zena u politici - njihovom pravu glasa i pravu na politicko delovanje:

Ono što je tu posebno strašno je što je to veoma često bio argument i samih žena i što su građanska udruženja žena itekako podržavala ove stavove muškaraca, pa se ova debata o položaju žena prelila i na ženska udruženja i na ženske časopise. I recimo, jedno od takvih udruženja, Srpski narodni ženski savez takođe je odbio potrebu da žene rade i zarađuju više. I one su rekle ovo, dakle, ponovo isti argument, kažu: ‘Ako hoćemo da radimo na nacionalnom polju onda nećemo moći da rušimo stare tradicije, to se kosi jedno s drugim, jer naš nacionalizam ne dozvoljava učešće žena u državi’. To kažu žene, dakle, same žene brane naciju od žena.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 21:26 15.01.2014

Re: Strava i uzas

Anonimni Pojedinac
gedza.73
Sta ocekivati od lekara (muskarca) kome je profesija da se brine o trudnicama, a on ima stav "ma one su i onako histericne"

Doktorka (žena) kaže porodilji
-Kravo!!
Pri tom detetu polomi kukić.

Babica? Medicinksa sestra?
Šta njih sprečava da jednoj porodilji pokažu dozu ljudskosti.
Ili bar ženske saosećajnosti.



I drugo, nisu mi te dve stvari bas u istoj ravni.
Ovaj tvoj primer je obicna neljudskost. Mislim, kravo mozes da kazes iz ovog i onog razloga, moze da kaze musko i zensko.
Ali ovo da su "trudnice i inace histericne" je definitivno sovinisticki stav. Tu nema sta. To je bre jedan stav koji jednim potezom, jednom jedinom recenicom omalovazi svaku brigu koju ima svaka trudnica. To je razlika. A ako je to dominantna kultura, onda dobijes ovakav tretman trudnica i porodilja. I nema onda sta da se cudimo.
Hansel Hansel 21:27 15.01.2014

Re: Strava i uzas

Ta medicinska sestra, je samo internalizovala stav vec postojece kulture, a koju oblikuje nadredjeni (koji je obicno muskarac).

Хоћеш да кажеш да је "идентификација са агресором" универзално објашњење, да те особе немају своје мозгове -- па, побогу, 'ајде и да разумемо капое у логорима, али ово су б-о-л-н-и-ц-е, у мирнодопско време!

Нема оправдања.
gedza.73 gedza.73 21:30 15.01.2014

Re: Strava i uzas

evo i Dubravka ima slican primer tog fenomena u svom tekstu,

To što Dubravka 'lepo' barata istorijom od pre sto i kusur godina nema veze sa temom.
Na stranu što mi njeno 'pakovanje' činjenica deluje, ponekad, vrlo ostrašćeno.

Tema je nekultura, bezobrazluk, nehigijena, nevaspitanje.

Mene iritira šablon po kome kad god neko počne da kritikuje postupke pojedinih doktora (i doktorki) javi se neki mutavi potparol koji nalazi opravdanja i na sve načine pokušava da minimalizuje greške svojih potčinjenih.

Mi onda, izrevoltirani, ospemo paljbu džumle po svima, pa i po onima koji svoj posao shvataju ozbiljno i obavljaju ga vrlo savesno i, za razliku od pojedinih baraba, zaslužuju svako poštovanje.


edit
Anonimni Pojedinac
Mislim, kravo mozes da kazes iz ovog i onog razloga, moze da kaze musko i zensko.
Ali ovo da su "trudnice i inace histericne" je definitivno sovinisticki stav.

Mislim da je to 'definitivno' idiotski stav posebno iz usta doktora-ke i da nema veze sa šovinizmom već sa vaspitanjem i kulturom.
Al' na volju ti da misliš u kategoriji muško-ženskih odnosa.
zilikaka zilikaka 21:57 15.01.2014

Re: Strava i uzas

Dakle, ovaj citat iz pera lekara s početka 20. veka jasno pokazuje kako su se videle žene i deca, a sve to se direktno odrazilo na zdravlje dece u Srbiji, gde su rezultati još porazniji od onih koje smo do sada izneli za uslove života žena, jer je Srbija beležila najveću smrtnost dece u Evropi, uključujući i susedne zemlje, gde se pokazivalo da četvrtina dece umre u prvoj godini.


A odmah tu pored, ona druga carevina je regrutovala srpske žene i slala ih na školovanje u Pečuj, o državnom trošku, nakon čega bi se vraćale u svoja sela i postajale babice. Ne smem da tvrdim, ali mislim da su za taj posao dobijale nekakvu državnu platu, da ih nisu plaćali seljaci po izvršenoj usluzi.

Sad, teško će me neko ubediti da je toj carevini više bilo stalo do srpskog življa nego samoj Srbiji. Pre će biti da je tamo uvođen red, svugde i za sve.
I još će biti da je uvođenje reda jedini način da nešto funkcioniše kako treba.

Što reče neko gore, nikad neću prežaliti što Krugolinina akcija nije potrajala i omasovila se.
I dalje sam ubeđena da niko iz sistema neće prihvatiti nezahvalnu ulogu uvođenja reda jer treba da se zamera kolegama sa kojima leba jede.

Od političara to TEK ne očekujem.
Ima da se okilave od posla, a ako uspeju, to ima zanemarljivog uticaja na izborni rezultat.
Mnogo lakše, brže, jeftinije i efikasnije je deliti na ulici po kilo šećera prolaznicima.

Jedino ostaju neke varijante građanskih inicijativa.

Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 21:59 15.01.2014

Re: Strava i uzas

gedza.73


edit
Anonimni Pojedinac
Mislim, kravo mozes da kazes iz ovog i onog razloga, moze da kaze musko i zensko.
Ali ovo da su "trudnice i inace histericne" je definitivno sovinisticki stav.


Mislim da je to 'definitivno' idiotski stav posebno iz usta doktora-ke i da nema veze sa šovinizmom već sa vaspitanjem i kulturom.
Al' na volju ti da misliš u kategoriji muško-ženskih odnosa.


Koliko pogresnog ucitavanja. Apsolutno nikog ne pravdam, meni bas cini da osipam paljbu. To sto dajem nekakvo objasnjenje ne znaci da je pravdam, evo ako treba to i eksplicitno da kazem, nema nikakvog problema:

Zena je kreten.

A ako ja delujem kao neko ko brani lekare, a posebno da sam im portparol, onda ne znam stvarno sta da ti kazem...

Sve je gore u komentarima, za onog ko hoce da cita, ja se odjavljujem do daljnjeg.
gedza.73 gedza.73 22:06 15.01.2014

Re: Strava i uzas

Ako ja delujem kao neko ko brani lekare, a posebno da sam im portparol, onda ne znam stvarno sta da ti kazem.

Nisam mislio na tebe, već na direktora KBC Zemun i njemu slične.

Hansel Hansel 22:12 15.01.2014

Re: Strava i uzas

Zena je kreten.

Иако си се одјавио, морам да ти кажем да није једина. И то је оно што збуњује, а уме и да боли.

Једно од објашњења које се могло чути у једној медицинској школи је да бабички смер уписују девојке с не баш завидним просеком (ово је еуфемизам). Шта се може очекивати од таквог "материјала" касније нема потребе претпостављати.

А треба рећи и да је поражавајуће да медицинске сестре имају исподпросечну плату (недавно ми једна, са стажом од 30 година, рече да има 33 хиљаде и да ће јој пензија сигурно бити бар десет нижа)... исто као што и наставно особље има тек -- просечну (мада ми је тај српски просек вишеструко сумњив, али нећемо сада о томе).
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 22:29 15.01.2014

Re: Strava i uzas

Hansel
Zena je kreten.

Иако си се одјавио, морам да ти кажем да није једина. И то је оно што збуњује, а уме и да боли.

Једно од објашњења које се могло чути у једној медицинској школи је бабички смера уписују девојке с не баш завидним просеком (ово је еуфемизам). Зашто је то тако и шта се може очекивати од таквог "материјала" касније нема потребе претпостављати.



Pa, izvini, ali meni je moje objasnjenje - da su internalizovale taj opsti stav prema zenama kao stoci - uverljiviji nego da je stav nekako povezan sa inteligencijom. To tek nema veze sa zivotom. Nisu pametniji nista pazljiviji ljudi, ili pozrtvovaniji lekari i medicinske sestre.

Mislim, generalno, pacijenti se tretiraju kod nas kao stoka, ali mislim da trudnice i porodilje tu zauzimaju posebno mesto. Zasto je to tako - meni najuverljivije deluje da se prosto ta kultura prenosi kroz generacije jos od dana koje opisuje Dubravka. Naravno, uz ipak nekakve pomake, hvala Bogu da nije bas onako, ali nedovoljno.

Znas kako, nije to samo slucaj u zdravstvu, to je slucaj generalno sa kulturom, kako se ona ocuvava? Tako sto se novi elementi uklapaju u postojece i prihvataju postojecu kulturu i onda je oni dalje odrzavaju. Tako i te sestre i doktorke - ako se kod njih svi tako ophode prema porodiljama kao prema stoci, onda i one to nekako preuzmu kad udju u takav kolektiv. (Opet, ponavljam, ne pravdam ih vec trazim razloge.) I kao sto rekoh, jedno je reci kravo, mada je apsolutno strasno, ali "trudnice su i onako histericne" je ipak prilicno specificno za trudnice.
To je kao kad bi neko rekao za starije: ma pusti oni su i onako izlapeli. Pa naravno da se radi o - ne znam koji bi kod nas bio adekvatan izraz - ageismu. Diskriminaciji starijih. Sto i postoji.

Ocigledno je potrebno da se radi na osvescivanju kadra, i muskih i zenskih, i za trudnice/porodilje, i za neke druge kategorije. Na primer, meni je muka od toga kako se stariji tretiraju, takodje. Otprilike "sta ocekujes, vidi koliko imas godina?" Definitivno nam neka doza humanosti fali.
Ali ono sto hocu da kazem za porodilje, i sto bas tu dolazi do izrazaja, je to licemerje gde mi kao nesto posebno brinemo o natalitetu a u stvari ovo je nas tretman porodilja. Znaci, jednom recju FUJ!

Htedoh kratko, ali eto...

Sad se definitivno odjavljujem.

Hansel Hansel 22:36 15.01.2014

Re: Strava i uzas

Разумем ја то о чему ти причаш, ти механизми проверено раде, али симптоматично је да се испољавају на онима који су слаби и(ли потпуно) немоћни и да носиоцима таквог понашања не пада на памет да можда у нечему греше.

ОК, ни са интелигенцијом то није у искључивој вези, али то што те девојке имају ниске просеке и даље не говори нужно о њиховој интелигенцији, као што може да много говори о њиховом интересовању и мотивима да раде посао за који се, хм, школују.
fantomatsicna fantomatsicna 00:47 16.01.2014

Re: Strava i uzas

Mislim, kravo mozes da kazes iz ovog i onog razloga, moze da kaze musko i zensko.
Ali ovo da su "trudnice i inace histericne" je definitivno sovinisticki stav.

mislim da kravo ili krava treba da pogleda ovo pa da odluči da napiše to što je napisano o histeriji...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana