Obrazovanje| Politika

Gos'n Verbiću, imate minut?

nurudin RSS / 03.12.2014. u 20:57
Zbog načina na koji se Vi sa nama zezate, da prostite, pitam se šta je uopšte Vaš posao. Mislim, ja znam. A da li Vi znate? 

 

 

 

 

 

 

 

Kada ste postavljeni za ministra, imala sam samo jednu veliku zamerku. Pitala sam se kako čovek od nauke i integriteta može da pristane da bude deo Vučićevog tima, onako generalno. Pomislila sam da imate neke dečačke snove o boljoj školi (a stvarno nekada delujete malo pospano), da Vam je nauka malo pomerila rakurs, da Vas je Petnica navela da idealizujete đaka i da biste stvarno nešto da promenite.

Onda je krenulo ono sa kolegom koji je sada ministar panduracije, pa pomislih reći ćete sebi: „Alo, Srđane, šta ti ovo treba s plagijatorima da sediš na sednicama, koje su ionako smrtno dosadne?!“, a Vi – ništa! Tada ste mi postali sumnjivi. Onda sam bila prijatno iznenadjena kad ste rešili da nam skinete s vrata bar malo administracije kojom nas produžena ruka ministarstva (to su one školske uprave nad kojima baš nemate mnogo kontrole) guši poslednjih godina. Bilo je onih koji su rekli da promene i nisu baš velike, a mene su tada žuljali neki obrasci koje nisam htela da popunjavam jer su bolesni, pa mi baš beše lakše. Mnogi su se podsmevali ideji da nastavnici šalju predloge za poboljšanje školstva, koja se letos pojavila. Pola mene je mislilo da je odlično što se neko setio i nas da pita, a pola se nerviralo što prvo ne ukinete zavode i ne raspustite one kočničare po ministarstvu, nego nama uvaljujete njihov posao. Te dve polovine mene su i dalje u svađi. Međutim, i dalje sam vam davala šansu, mada sada ne znam šta mi tada bi. Valjda sam mislila da se ne može sistem ni čestito upoznati, a kamoli promeniti za dva-tri meseca. Kad ste se pojavljivali na TV-u mnogo me je nerviralo što Vam treba pola dana da završite rečenicu, ali mi se sviđalo što bar ne nižete političke floskule kao Obradović, nego ipak pokušavate da kažete nešto i o obrazovanju.

A onda je krenula priča o smanjenju plata u javnom sektoru.

Ruku na srce, nisam očekivala da ćete se Vi tu išta pitati, jer niste nikakva politička ličnost, pa logično niste ni jaka. Bolje da ste ćutali nego što ste izjavili da nam plate jesu male, pa dodali –  ali biće još manje. Ali, ponavljam, nisam ni očekivala da ćete se suprotstaviti Velikom Vučiću. Usred te halabuke oko najavljenog smanjenja plate, lupili ste mi šamar, i ne znam šta Vam je to trebalo. E, sad prelazim na ,,ti”. Mislim, lupio si mi šamar. Tvoj vrli kolega je krajnje bezobrazno, neuko, pa i zlonamerno poručio prosvetnim radnicima da zbog ,,kratkog radnog vremena” mogu da potraže i dodatni posao ako su im plate male. Na stranu to što naši zakoni ne dozvoljavaju da radiš dva posla, osim na crno, na stranu i onaj ekonomski mag kome će svaka žena na pijaci opovrgnuti plan ekonomskog oporavka, jer i ona zna da kad se nema, ne može ni da se troši. Sve na stranu, osim tebe. Da li je moguće da nisi smeo da progovoriš i obratiš se javno kolegi ministru? Kako si mogao da u tom trenutku ne budeš na našoj strani i ne odbraniš nam dostojanstvo? Tim si nam nečinjenjem poručio da nisi na našoj strani. E pa, nismo ni mi na tvojoj! A prosveta smo mi, mnogo više nego ti. Ti si najviši činovnik u sistemu.

Sreća je velika da su se prosvetni radnici dozvali pameti i krenuli u štrajk. Biseri koje od tada nižeš me više ne iznenađuju i odavno ne vagam da li si u stvari dobro mislio, a loše rekao. Ipak, želim da navedem poslednja dva iz riznice ministarskih mudrosti, za slučaj da naletiš nekako na ovaj tekst.

UČENICI NE SMEJU DA TRPE

Tako je, ministre, ne smeju. Zašto onda ne razbucaš kvazi stručnjake koji im poslednjih 14 godina stihijski uvode reformu koja ne liči ni na šta? Zašto si potpisao rešenje o smanjenju broja časova geografije i stranog jezika turističkim tehničarima, na primer? Meni je samo to dovoljno da ti ne verujem da misliš dobro učenicima. Naravno, nisi ti mislio na svoje propuste i propuste dvoglave zavodove aždaje i skarabudženog Nacionalnog prosvetnog saveta.  Tu se vadiš na ingerencije, zakone, nezavisnost institucija. Mislio si na nas i na naš štrajk. Predložio si nam transparente. Da pokorno izvršavamo sve svoje radne obaveze, smislene, jednako kao i besmislene, a da u slobodno vreme (koga imamo na pretek) nosimo transparente! Samo da ne štrajkujemo, da deca ne trpe. Da trpimo mi i da podnesemo herojsku žrtvu zarad sumanutih ideja ,,najvećeg sina našeg naroda”. Ko šiša Ustav, ko šiša međunarodne konvencije koje radniku garantuju pravo na štrajk u borbi za radnička prava? Pravo da ti kažem ja jedva čekam da ispuniš obećanje i ukineš nam pravo na štrajk skraćivanjem časova. Pa da onda lepo, ko ljudi, zamandalimo škole, zalepimo artiju ,,Škola ne radi!”, i štrajkujemo kako treba. Smokva raste gledajući u drugu smokvu, ali ti se mani Vučićeve demagogije s tom patetikom o deci koja trpe. Izbori se za naš status, pa da vidiš kako niko više neće da trpi. 

Nego, da li uopšte smeš da pitaš na sednici Vlade što su naprednjaci zaposlili na hiljade novih činovnika, zašto drže 63 000 savetnika sa prosečnom platom od 109 000 dinara, i što Vulin više ne nosi crninu, nego molersko odelo? Šalim se, pitanje je retoričko. Znam da ne smeš.

NASTAVNICI DA PRIPREME PLAN NADOKNADE

Ne brukaj se više nepoznavanjem procesa rada, molim te. Ne možemo da nadoknadimo danas deo nastavne jedinice koju smo obradili pre, recimo, dva meseca. Ne bi trebalo da je teško da se to shvati. Uzgred, pitaj onog naučnika iz panduracije kako su policajci nadoknadili ono što je za vreme njihovog štrajka propušteno. Da li su naknadno naplaćivali kazne za propisno parkiranje, jer je možda za vreme štrajka bilo nepropisno? Kako lekari nadoknađuju? Teraju nas da pijemo lekove kad smo zdravi, jer su štrajkovali kad smo bili bolesni? Pa, mislim, stvarno...

Ne ide ti to ministrovanje. Jesi bolji od Tinde Kovač kojom su nam pretili, ali ne možeš biti dobar ministar ako nisi na strani prosvetnih radnika. Ne možeš da misliš na decu, a da ne misliš na njihove učitelje. Nismo mi veliki privredni sistem, pa da se postavljaš kao generalni direktor. Jeste da je Dositej Obradović jedno vreme bio direktor svih škola, ali nije to to. Znam da te je iznervirala ona učiteljica koja je imala amove na glavi dok je ocenjivala zadatak tvog sina. Otkud onda tvoja potreba da nam i ti staviš i amove i uzde? Stvarno misliš da ćemo to trpeti? Ne nadaš se valjda stvarno prekidu štrajka zato što si dozvolio i sindikatima da malo šminkaju ZOSOV? 

I još nešto – to što sam birala i vagala reči nije da bih prema tebi bila blaga. To je zato što mi i đaci čitaju blog. Samo zato.

Eto, ministre, to ti htedoh reći.
Za početak.

P. S. Eh, da! Kad već i dalje uvažavaš ministra finansija, poruči mu, molim te, da se ne blesavi, da ne šalje stalno nove pregovaračke timove, neupućene u prethodne razgovore, da im kaže da ne kasne jer je to u civilizovanom svetu nevaspitano, i uopšte – da se malo uljude. Ne mislim na fizički izgled.

 

Ljubinka Boba Nedić

Atačmenti



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nurudin nurudin 21:01 03.12.2014

Извињавам се

Нешто чудно се десило са текстом, једноставно је нестао.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:11 03.12.2014

Re: Извињавам се

blogosoftver se raspada
docsumann docsumann 21:14 03.12.2014

Re: Извињавам се

uros_vozdovac
blogosoftver se raspada



freehand freehand 21:15 03.12.2014

Re: Извињавам се

nurudin
Нешто чудно се десило са текстом, једноставно је нестао.

Pa dobro, mog komentara nema, ti si i dalje u ženskom rodu, a i dalje si i nešto iznenađen.
Dakle, sve ok.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:17 03.12.2014

Re: Извињавам се

docsumann
uros_vozdovac
blogosoftver se raspada





Docs ovo je romantično, muka je da uvek, ali uvek daleko banalnije
nurudin nurudin 21:25 03.12.2014

Re: Извињавам се

freehand
nurudin
Нешто чудно се десило са текстом, једноставно је нестао.

Pa dobro, mog komentara nema, ti si i dalje u ženskom rodu, a i dalje si i nešto iznenađen.
Dakle, sve ok.


Извињавам се, заиста се извињавам.
dikan dikan 21:58 03.12.2014

Gos'n Verbiću, imate minut?

Nema ni jedan ministar minut za narod, treba stići na sednicu da čuje plačljivu propoved. Nema para za narod, nama treba za naše napredne ljude.

Moram da odgovorim Profesorki, Nada i Vera su jedine ostale u kutiji do kraja.

Vaša ljubav prema vašem pozivu, drži me u uverenju da će naša deca u školi ipak nešto naučiti, naravno ako smo ih kod kuće naučili da u školu idu po znanje a ne po diplomu.

Pridružujem se vašoj veri da nije sve u njihovim rukama, puno toga je i do nas samih.

Javite kada da svi izađemo da podržimo štrajk, ali ovoga puta pred škole i u školskom dvorištu a ne na ulici. I poslušaćemo ministra, ponećemo transparente.
nurudin nurudin 22:06 03.12.2014

Re: Gos'n Verbiću, imate minut?

I poslušaćemo ministra, ponećemo transparente.


Нисте Ви то добро разумели, ми треба да носимо транспаренте, не ви. А ви треба да седите код куће.
arianna arianna 22:34 03.12.2014

Re: Gos'n Verbiću, imate minut?

Kakav minut? kakva prosveta, kakvi bakrači? Prosveta - Čemu?

Delovi Srbije su u srednjem veku, bez grejanja, hleba i tekuće vode, a nije ni minus 5


Majdanpek <<<

i ministar<<<

Sve stručnjak do stručnjaka<<<


edit:

ima i ovo<<<
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:35 03.12.2014

Re: Gos'n Verbiću, imate minut?

Gos'n Verbiću, imate minut?

Sada ga verovatno nema. A ako ga i ima, nema ono što Vučić ima da pisne*.

Imaće vremena dovoljno kada završi mandat, kada ga bude sramota da pogleda u oči bilo koga.

* Vic iz starih vremena:

- Koja je najteža operacija u Bugarskoj?
- Operacija krajnika.
- Otkud to?
- Zato što im ih vade kroz dupe.
- Zašto tako?
- Zato što im Rusi ne daju da otvore usta!
nurudin nurudin 00:06 04.12.2014

Re: Gos'n Verbiću, imate minut?

* Vic iz starih vremena:

- Koja je najteža operacija u Bugarskoj?
- Operacija krajnika.
- Otkud to?
- Zato što im ih vade kroz dupe.
- Zašto tako?
- Zato što im Rusi ne daju da otvore usta!


Баш звучи некако актуелно.
angie01 angie01 09:44 04.12.2014

Dragi Nurudine,

ovaj tekst je prilicno haotican i opet se svodi na plate-koje naprosto pripadaju celom tom sumanutom pakteu otimanja para,

hocu reci, sve sto ima bilo kakve veze sa prosvetom u ovoj zemlji je uruseno i nikoga ne zanima, sem pozicija u celom besmislenom sistemu, koji kao nesto radi, odlucuje- pa je u odnosu na to, takav i ministar prosvete, koji nema veze sa zivotom, bez obzira na Petnicu u cv-ju.

znaci- sve sto je do sada uradjeno od onolikih problema- je pravljenje nekih novih, uz budalaste izjave, nelogicne razloge i sve u tom smislu.


ne znam da l si upoznat sa novim zakonom o udzbenicima?, ( gde su u raspravi ucestvovali, pored dugogodinjih spvaca po raznim zavodima i sns neobrazovane sekretarice ubacene u te institucije, koje nisu bas koristile ni svoje udzbenike, kada je za to bilo vreme-koji je sada osmisljen tako, da naprosto samo pojedinci mogu da koriste benefite prodaje visokih tiraza-izbacene su licence, uvedene je cudan sistem odabira rukopisa, koji naravno, apsolutno niko ne moze da kontrolise,....a o sustini, da oni budu bolji, funkcionalniji- nikoga nije briga.


dragi moj- dok svi ne stanu na jednu stranu i pokazu da ne zele takvo drustvo, takav sistem- nema nista od resavanja problema.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:37 04.12.2014

Re: Dragi Nurudine,

dok svi ne stanu na jednu stranu i pokazu da ne zele takvo drustvo, takav sistem- nema nista od resavanja problema

Sasvim jasno. Očigledan primer je štrajk advokata. Uz par otpadnika, svi su istrajni u svom stavu i ne daju se pokolebati ili podmititi.
bladerunner92 bladerunner92 11:07 04.12.2014

Re: Dragi Nurudine,

angie01


preporuka
nurudin nurudin 19:12 04.12.2014

Re: Dragi Nurudine,

ne znam da l si upoznat sa novim zakonom o udzbenicima?


Енџи, јесам. Неколицина наставника је скренула пажњу на озбиљне пропусте, али, већина ћути (мислим на стручну јавност).
Текст само одражава стање у образовању -- хаос.
Драга Енџи, три недеље за редом 70% школа у Србији штрајкује. Јеси ли приметила да је то ударна вест у ма којој информативној емисији? Кога уопште то занима.

На све остало је одговорио Таса.
tasadebeli tasadebeli 10:18 04.12.2014

Стратегија и тактика

Стратегија

angie01

dragi moj- dok svi ne stanu na jednu stranu i pokazu da ne zele takvo drustvo, takav sistem- nema nista od resavanja problema.






Тактика

Као што је, вероватно, свако од нас у овом сулудом добу у којем живимо већ деценијама, покушавао да од своје породице изгради малу тврђаву која ће свим члановима породице бити упориште за борбу са глупостима са којима се сусрећемо чим промолимо нос ван породичног окружења, могли бисмо исто тако да покушамо да, свако у својој школи (деца, родитељи, наставници), направимо мало упориште из којег ћемо моћи да се боримо са свим глупостима које нам систем и општа клима у друштву агресивно намећу...

Школа као проширена породица?

Што да не? Колегинице и колеге, покушајте... Почните ви први.

Зачудићете се када будете видели колико је људи у вашем окружењу спремно да вас подржи у томе и то не само на речима.

Само немојте у томе бити лицемерни из страха за своје радно место, незаинтересованости, апатије... Говорите увек истину и стећи ћете поштовање и родитеља и деце који ће вас следити у томе.

Никада немојте бити лицемерни јер онда таква тактика не може да се спроведе...
milisav68 milisav68 10:33 04.12.2014

Re: Стратегија и тактика

tasadebeli

Тактика

Као што је, вероватно, свако од нас у овом сулудом добу у којем живимо већ деценијама, покушавао да од своје породице изгради малу тврђаву која ће свим члановима породице бити упориште за борбу са глупостима са којима се сусрећемо чим промолимо нос ван породичног окружења, могли бисмо исто тако да покушамо да, свако у својој школи (деца, родитељи, наставници), направимо мало упориште из којег ћемо моћи да се боримо са свим глупостима које нам систем и општа клима у друштву агресивно намећу...



Da, misli globalno - radi lokalno.
angie01 angie01 11:10 04.12.2014

Re: Стратегија и тактика

свако од нас у овом сулудом добу у којем живимо већ деценијама, покушавао да од своје породице изгради малу тврђаву која ће свим члановима породице бити упориште за борбу са глупостима са којима се сусрећемо чим промолимо нос ван породичн


bas tako, Taso,...trudimo se sami, kao samonikli, a svakim danom sve vise licimo na plutajuca ostrva, neprilagodjeni, nepozeljni,..."pa, je l ti znas gde zivis?".

sve je potpuno obesmisljeno, sta ce mi drzava, koja ne brine o meni?

ako je takva, ako me urnise i unistava, nema prava da od mene trazi da je izdrzavam i odrzavam!
tasadebeli tasadebeli 12:14 04.12.2014

Re: Стратегија и тактика

angie01

rudimo se sami, kao samonikli, a svakim danom sve vise licimo na plutajuca ostrva, neprilagodjeni, nepozeljni,..."pa, je l ti znas gde zivis?".


Али нисмо редак и усамљен пример у томе, у том "плутању", зар не?

А када се више острва споји постаје веће острво, па још веће, па још веће, па на крају исппадне континент...

Чини ми се да је то боље него да очајавамо и кукамо... Кукњавом нећемо ама баш микога у систему дотаћи. Али када велики број људи почне да игнорише разноразне глупости које систем сервира, онда и систем мора да се запита шта даље...

ta ce mi drzava, koja ne brine o meni?

ako je takva, ako me urnise i unistava, nema prava da od mene trazi da je izdrzavam i odrzavam!


То је неоспорно, Енџи, то и ја исто мислим. Само, "држава" се вероватно слатко смеје на то што се ти и ја само слажемо у таквом размишљању и не радимо ништа да постојеће стање ствари мењамо макар и за мрвицу... А живети се мора, и то не како ми хоћемо, него онако како можемо, најбоље што умемо.





Али има једна стара добра истина која гласи: Ко се последњи смеје, најслађе се смеје...
angie01 angie01 13:21 04.12.2014

Re: Стратегија и тактика

А када се више острва споји постаје веће острво, па још веће, па још веће, па на крају исппадне континент...


mislim da je problem upravo u toj rasprsenosti.



Чини ми се да је то боље него да очајавамо и кукамо


nije kuknjava, nego notiranje cinjenica-iskustvo je pokazalo da pojedinac ne moze nista sam-samo sam to rekla.
tetkino tetkino 13:42 04.12.2014

Re: Стратегија и тактика

Мучно је гледати оне емисије на РТС-у "Сасвим природно" и "Квадратура круга", о малим обичним људима које је мука натерала да сами граде путеве до својих имања или до градова, школа, болница... кад већ ни држава, ни друштво нису.

Путеве сви користе, али на питање да ли вам је неко помогао, увек исти одговор: "Нико. Нико веровао није. Само су руком одмахивали. Неки су и тужили..."

Ми немамо идеју да заједно треба да платимо да нам поправе лифт, окрече зграду или да средимо заједничко двориште, а не нешто веће од тога.

Ако се нађе нека будала и проба да нам учини да нам је боље, гледаћемо главе да јој дођемо. А недао бог да уложимо своје знање и паре да одржавамо оно што нам је дато.
Зато ти путеви и трају док је снаге оних који су их градили.

tasadebeli tasadebeli 10:08 05.12.2014

Re: Стратегија и тактика

angie01

nije kuknjava, nego notiranje cinjenica-iskustvo je pokazalo da pojedinac ne moze nista sam-samo sam to rekla.



Нисам ја за ту кукњаву ни мислио на тебе, него пре свега на моје колегинице и колеге у просвети.

Лепо каже Блејдранер:"Бла, бла, бла, бла, бла,..."


bladerunner92 bladerunner92 10:58 04.12.2014

Gos'n Verbiću, imate minut?

bla, bla, bla ,bla, bla...
looping looping 11:03 04.12.2014

Re: Gos'n Verbiću, imate minut?

bladerunner92
bla, bla, bla ,bla, bla...

...Znam da te je iznervirala ona učiteljica koja je imala amove na glavi dok je ocenjivala zadatak tvog sina. Otkud onda tvoja potreba da nam i ti staviš i amove i uzde? Stvarno misliš da ćemo to trpeti? Ne nadaš se valjda stvarno prekidu štrajka zato što si dozvolio i sindikatima da malo šminkaju ZOSOV?
...
bladerunner92 bladerunner92 11:06 04.12.2014

Re: Gos'n Verbiću, imate minut?

looping




izvinjavam se ali bilo je jace od mene (crkoh od smeha-hvala )
nurudin nurudin 19:16 04.12.2014

Re: Gos'n Verbiću, imate minut?

looping
bladerunner92
bla, bla, bla ,bla, bla...

...Znam da te je iznervirala ona učiteljica koja je imala amove na glavi dok je ocenjivala zadatak tvog sina. Otkud onda tvoja potreba da nam i ti staviš i amove i uzde? Stvarno misliš da ćemo to trpeti? Ne nadaš se valjda stvarno prekidu štrajka zato što si dozvolio i sindikatima da malo šminkaju ZOSOV?
...


Негде пред Нову годину, мој школарац је први пут дошао у ситуацију да размишља о оценама које ће му бити закључене на полугодишту. Једног од тих дана вратио се кући видно забринут. Каже, добио је четворку из Света око нас. Није то разлог за бригу, мислим се, пре тога је имао две петице и нема дилеме шта ће му учитељица закључити. Са упитним изразом лица и без икаквог коментара, пружа ми лист са контролним задацима. Видим да на два питања уопште није одговорио. За почетак, на прво питање у тесту: “Ко и шта се креће?” Да, да, баш тако гласи. Како да га кривим што на то није одговорио? Не сумњам ја да у уџбенику постоји реченица “____ и ____ се крећу.”, али зар контролна вежба треба да проверава вербатим репродукцију садржаја из књиге?! Која је поента теста који почиње овако општим питањем? Могли су још мало да га уопште, нпр. да пише “Ко и шта?” па ко је набубао лекцију знаће. Ови клинци који би да мисле, нек још у другом разреду добију лекцију како се то у школи неће толерисати. Поглед ми онда пада на још грђе питање: “Часовник без казаљки зове се _________ часовник.” На празној линији стоји црвеном оловком прецртан одговор “пешчани”. Ни пешчани сат нема казаљке. Дечаков упитни поглед и даље стоји, а мени пишти у глави. Ко, бре, пише оваква дебилна питања?! Мислим то, ал морам да му кажем нешто друго. Смишљам. Коначно изговарам “Ленштино, па што не погледа књигу пре контролног? Ово твоје јесте тачно, али мораш да погодиш и шта је учитељица мислила.” Наравно да сам се осећао глупо сугеришући сину да је видовитост таленат који треба да развија, али знам да ће му овакав утилитаристички савет ипак помоћи да преживи у школи каква јесте. Исправљање криве Дрине треба оставити за неку другу прилику.

Оно што ме највише мучи је што нисам беспомоћан само као родитељ већ и као “стручњак”. Од свих мастиљара у земљи ја сам некако најпозванији да кажем ваљају ли ти задаци или не. Не зато што сам много стручан или паметан, него зато што управо за то примам буџетску плату. Имам само један проблем – коме ја да кажем да ови задаци нису добри и да их треба мењати. Учитељицу, верујем, то не интересује много. Просветне саветнике још мање. Систем је тај коме би ја требало да дам своје мишљење и препоруку, али систем изгледа да нема за то ниједан слободан порт.

Већ следеће недеље сам на једном семинару држао краће предавање о томе какве задатке треба писати за формативне тестове. Питање са пешчаним сатом ми је дошло ко поручено. Просто је невероватно какав је талас у климању главама овај пример изазвао. Као да су и слушаоци једва чекали да га прикажем. Потпуно смо се разумели и потрошили скоро пет минута на аргументовану јадиковку и ламентирање над школом. Пријало нам је и били смо задовољни. Надам се да нисмо превише личили на групу за одвикавање од алкохола. Било како било, то је једино што нам преостаје.

Срђан Вербић (verbic.wordpress.com)
karabasbarabas karabasbarabas 19:27 04.12.2014

Re: Gos'n Verbiću, imate minut?

Већ следеће недеље сам на једном семинару држао краће предавање о томе какве задатке треба писати за формативне тестове.

Ali sva dusevna bol zbog nedostatka logike u prosveti je naglo prosla kad se podelila lova od seminara. Da bog pozivi tinde kovac, amin.
sofija2b sofija2b 13:03 05.12.2014

Re: Gos'n Verbiću, imate minut?

Сваки пут када прочитам овај текст, сетим се да је, у време када га је писао, млађахни министар радио у Заводу коме је један од основних послова годинама био да уради два теста у току једне календарске године. ДВА теста, један за математику, други за српски, у народу познати као мала матура. И да годинама нису у стању да та ДВА теста и ДВА кључа ураде тако да комисијама не шаљу у три по подне исправке, допуне и тумачења. Добро, понекад исправке стигну и после дан-два. Можда, када би једне године њихов тим који треба да састави два теста за годину дана, то и учинио како треба - можда би онда имали некакав кредибилитет кад ламентира што арогантни просветни радници, који спремају један-два таква теста месечно, направе грешку у формулацији питања.
looping looping 11:34 04.12.2014

1

Zbog načina na koji se Vi sa nama zezate, da prostite, pitam se šta je uopšte Vaš posao. Mislim, ja znam. A da li Vi znate?

Posao mu je da balansira. A to će biti posao i ministru posle njega, i ministru posle njega... (Repetitio mater studiorum est!)
A posao profesora/učitelja je da štrajkuju kao što im je to bio posao i pre tridesetak godina. Dobro se sećam, radovao nas je svaki štrajk. 30 minuta časovi, e to su bili dani. A bilo je i dosta zimskih dana kada su bili kraći časovi zbog problema sa grejanjem. A nisam se osećao ništa više zapostavljenim nego kada su bili celi časovi.
nim_opet nim_opet 19:06 04.12.2014

Re: 1

Zbog načina na koji se Vi sa nama zezate, da prostite, pitam se šta je uopšte Vaš posao. Mislim, ja znam. A da li Vi znate?


Da se mi ne lazemo, ni posao g. Verbica, kao ni posao mladjanog ministra Krstica, ili bilo koga (ehm ehm. ministra bez portfelja Velje Ilica itd.), nije da profesionalno vode svoju delatnost i izvrsavaju zakone drzave Srbije. Njihov posao je da sprovode volju predsednika Vlade, i osiguraju da se osvojeni plen podeli medju osvajcima, a i da se povremeno pojave u javnosti i daju privid postojanju izvrsne vlasti. :)
looping looping 06:59 05.12.2014

Re: 1

Njihov posao je da sprovode volju predsednika Vlade, i osiguraju da se osvojeni plen podeli medju osvajcima, a i da se povremeno pojave u javnosti i daju privid postojanju izvrsne vlasti. :)

Eeeee, Vučiću!
predatortz predatortz 19:09 04.12.2014

Znači...

Sve je prof'sorka bila spremna da oprosti i razume, dok ne dođe do plate.
Tužno, prof'sorka, tužno...
nurudin nurudin 19:20 04.12.2014

Re: Znači...

predatortz
Sve je prof'sorka bila spremna da oprosti i razume, dok ne dođe do plate.
Tužno, prof'sorka, tužno...


А за шта су оно беше штрајковали припадници Министарства унутрашњих послова?
predatortz predatortz 19:26 04.12.2014

Re: Znači...

nurudin
predatortz
Sve je prof'sorka bila spremna da oprosti i razume, dok ne dođe do plate.
Tužno, prof'sorka, tužno...


А за шта су оно беше штрајковали припадници Министарства унутрашњих послова?


Nemam pojma. Pitaj njih...
nurudin nurudin 19:30 04.12.2014

Re: Znači...

predatortz
nurudin
predatortz
Sve je prof'sorka bila spremna da oprosti i razume, dok ne dođe do plate.
Tužno, prof'sorka, tužno...


А за шта су оно беше штрајковали припадници Министарства унутрашњих послова?


Nemam pojma. Pitaj njih...


Како то кад сви остали штрајкују због плата, то је нормално, а кад наставници штрајкују, то је тужно? При том, МУП је изузет од смањења.
predatortz predatortz 19:39 04.12.2014

Re: Znači...

Како то кад сви остали штрајкују због плата, то је нормално, а кад наставници штрајкују, то је тужно? При том, МУП је изузет од смањења.


Ostali ne patetišu ovoliko, prosto kažu:

Ne dirajte nam plate!

Vidim da si se navrzao na MUP. Jesam, Nurudine, radio sam nekad u policiji. Ali davno, i ne u Srbiji.
Sada radim u firmi u kojoj svi možemo da štrajkujemo do smrti, niko to ne bi primetio. Borimo se za svaki dinar, krvavo ga zarađujemo, dužna nam je i ala i vrana... Što zaradimo, to podelimo. Iza nas ne sme da ostane nedovršen posao, jer će klijent da traži drugog. Nemamo raspust, regres, prevoz, sindikat...
Privatluk, burazeru... Kad se u njega jednom otisneš, nemaš vremena ni razumevanja za patetiku.

nim_opet nim_opet 20:38 04.12.2014

Re: Znači...

predatortz
Како то кад сви остали штрајкују због плата, то је нормално, а кад наставници штрајкују, то је тужно? При том, МУП је изузет од смањења.


Ostali ne patetišu ovoliko, prosto kažu:

Ne dirajte nam plate!

Vidim da si se navrzao na MUP. Jesam, Nurudine, radio sam nekad u policiji. Ali davno, i ne u Srbiji.
Sada radim u firmi u kojoj svi možemo da štrajkujemo do smrti, niko to ne bi primetio. Borimo se za svaki dinar, krvavo ga zarađujemo, dužna nam je i ala i vrana... Što zaradimo, to podelimo. Iza nas ne sme da ostane nedovršen posao, jer će klijent da traži drugog. Nemamo raspust, regres, prevoz, sindikat...
Privatluk, burazeru... Kad se u njega jednom otisneš, nemaš vremena ni razumevanja za patetiku.



Predatore, postoji jedna razlika od toga kako ti kao privatnik koji ima jednog klijenta radi posao i od toga kako obrazovanje koje bi trebalo da je u opstem drustvenom interesu, funcionise. Ja kao konsultant, mogu da shebem projekat, da unesrecim klijenta, izgubim prihod svojoj firmi, unesrecim porodicu. Obrazovni sistem moze da 12 godina pravi funcionalnu, kreativnu, odgovornu, konkurentnu licnost X 36 (ili kolika su vec odeljenja sada), koja ce da budu sposobna da rade u privatluku, ne budu kriminialci, glasaju racionalno, stite okolinu, odgovorno se ponasaju prema sebi i drugima, ili moze da proizvodi nefukncionalnu masu. I sto je najgore, drustvo nema koga drugog da unajmi kao moj ili tvoj klijent. To su buduci glasaci, to su buduci poreski obveznici itd. I zato je mnogo vise "patetike", tj. mnogo siri problem obrazovanja od mog i tvog problema plata.
predatortz predatortz 20:57 04.12.2014

Re: Znači...

Obrazovni sistem moze da 12 godina pravi funcionalnu, kreativnu, odgovornu, konkurentnu licnost X 36 (ili kolika su vec odeljenja sada), koja ce da budu sposobna da rade u privatluku, ne budu kriminialci, glasaju racionalno, stite okolinu, odgovorno se ponasaju prema sebi i drugima, ili moze da proizvodi nefukncionalnu masu. I sto je najgore, drustvo nema koga drugog da unajmi kao moj ili tvoj klijent. To su buduci glasaci, to su buduci poreski obveznici itd. I zato je mnogo vise "patetike", tj. mnogo siri problem obrazovanja od mog i tvog problema plata.


Obrazovni sistem treba da usadi određen nivo znaja, prema mogućnostima onoga kome se ta roba plasira. Ne treba da pravi nadljude, glasače, poreske obveznike... Treba da opismeni, osposobi za određeni profil i to je to.

Profesor je osoba koja vrši transfer znanja za novčanu nadoknadu. Nema tu nikakvih dubljih pobuda. Kao što ti i ja za kintu radimo ovo što radimo, tako i oni za kintu prenose znanje klincima. I, sudeći po tom znanju, ne pretržu se od posla.
nim_opet nim_opet 21:16 04.12.2014

Re: Znači...

Obrazovni sistem treba da usadi određen nivo znaja, prema mogućnostima onoga kome se ta roba plasira. Ne treba da pravi nadljude, glasače, poreske obveznike... Treba da opismeni, osposobi za određeni profil i to je to.

Profesor je osoba koja vrši transfer znanja za novčanu nadoknadu. Nema tu nikakvih dubljih pobuda. Kao što ti i ja za kintu radimo ovo što radimo, tako i oni za kintu prenose znanje klincima. I, sudeći po tom znanju, ne pretržu se od posla


Pa sad, ne bih se bas slozio da je jedina svrha obrazovanja da samo treba da opismeni i osposobi ljude za odredjeni posao. Ali nebitno - poenta je da nije samo u pitanju kinta - od tih ljudi se ocekuje da rade nesto, ali je sistem postavljen tako da mogu da ga ili otaljavaju ili da se bune - udzbenici su tragicni, i sistem izbora istih jos gori, skolske uprave su bez ikakve prave moci, ljudi se primaju na osnovu veza a ne kvalifikacija, roditelji ocekuju od skole cudo, ali bez ikakve investicije, itd itd itd.
predatortz predatortz 21:22 04.12.2014

Re: Znači...

udzbenici su tragicni


A, ko ih piše?

ljudi se primaju na osnovu veza a ne kvalifikacija,


U prosvetu ne može biti primljena osoba bez odgovarajuće stručne spreme.


roditelji ocekuju od skole cudo, ali bez ikakve investicije


Imam dva sina u osnovnoj. Stalno investiram. I u školi, i van nje...
filip.maric filip.maric 22:40 04.12.2014

Re: Znači...

Obrazovni sistem treba da usadi određen nivo znanja

Ja mislim da se znanje ne može nikome usaditi - do znanja se može doći jedino samostalno, sopstvenim intelektualnim naporom. Obrazovni sistem treba da te nauči kako da pronalaziš relevantne informacije (a informacije su danas dostupnije nego ikada ranije), kako da ih kritički analiziraš (jer u tom moru informacija, ima puno neistina), uklapaš u širi sistem znanja, i slično. Praktično, samo da te nauči da učiš i da razmišljaš. Tu naša škola pada - ona i dalje pokušava da da "znanje", a to znanje je uglavnom potpuno anahrono i otkačeno od stvarnog života. Npr. deca uče da se orijentacija vrši pomoću mahovine i godova na panju, a većina njih u mobilnom ima GPS koji učiteljice ni ne pominju kao mogući način orijentacije, gimnazijalici i dalje ucrtavaju Dnjepar po nemim kartama, a ne umeju da ga pronađu na Google Maps, niti da na internetu u moru informacija pronađu 10 najrelevantnijih o njemu, rešavaju silne logaritamske nejednačine, a ne umeju da procene 2^32 niti log_2(1000). Na žalost, škola ubija svaku samostalnu inicijativu učenika (vidi gore primer sa peščanim satom). "Znanje" se menja vremenom (u većini oblasti, radovi koji su bili aktuelni pre desetak godina, danas su teško zastareli) i škola učenike jedino mora osposobiti da samostalno prate promene u svojoj struci i samostalno uče. Na žalost, veliko je pitanje koliko prosečan nastavnik uči od kako je završio školu :(
disident79 disident79 22:40 04.12.2014

Re: Znači...

Ostali ne patetišu ovoliko, prosto kažu:

Ne dirajte nam plate!


Pa i nastavnici bi tako isto da imaju službeno naoružanje.
disident79 disident79 22:43 04.12.2014

Re: Znači...

Privatluk, burazeru... Kad se u njega jednom otisneš, nemaš vremena ni razumevanja za patetiku.


Nastavnici koji drže privatne časove se slažu. A i ministar finansija.
milisav68 milisav68 22:57 04.12.2014

Re: Znači...

filip.maric
Npr. deca uče da se orijentacija vrši pomoću mahovine i godova na panju, a većina njih u mobilnom ima GPS koji učiteljice ni ne pominju kao mogući način orijentacije,

Jeste, baš bi ljudima u Majdanpeku GPS nešto značio, a i to da ga većina ima je diskutabilno.
nurudin nurudin 23:12 04.12.2014

Re: Znači...

Obrazovni sistem treba da usadi određen nivo znaja, prema mogućnostima onoga kome se ta roba plasira. Ne treba da pravi nadljude, glasače, poreske obveznike... Treba da opismeni, osposobi za određeni profil i to je to.


Школа је васпитно-образовна институција, не могу сваки пут да образлажем. Ево, само један делић:

Школе нису само образовне, већ и васпитне институције. Одговорност, доследност, посвећеност, принципијелност, пожртвованост, стрпљење, знање, креативност, умеће да се знање пренесе – све су ово, између осталог, изазови који су постављени пред наставнике, и сагласићете се – да би наставник био на висини свог задатка, потребно је да много времена посвети ученицима, а и себи. Крајњи циљ образовања и васпитања јесте ученик који може да разуме себе и свет око себе, који поседује одређена знања и вештине о свету и себи, тј. интелектуални, социјални, емоционални, морални и физички развој ученика у складу са његовим способностима, потребама и интересовањима.

Profesor je osoba koja vrši transfer znanja za novčanu nadoknadu. Nema tu nikakvih dubljih pobuda


Апсолутно нисам сагласан.

П. С. Заиста сам случајно помену МУП, нисам желео да коментар буде малициозан, него је њихов штрајк био најсвежији. Друго, нисам знао чиме се бавите, и заиста се извињавам, није ми била намера да вас прозивам. А треће, може ли неко коначно да ми објасни шта је то патетично у захтевима наставника?
За мене је наставник темељ једне земље, система уопште -- то јест, образовање -- ако је то патетично, ми се суштински не разумемо.
filip.maric filip.maric 00:31 05.12.2014

Re: Znači...

milisav68
Jeste, baš bi ljudima u Majdanpeku GPS nešto značio, a i to da ga većina ima je diskutabilno.

Pa ćemo se stoga držati ISKLJUČIVO stare, dobre, proverene mahovine :) Da se razumemo, nemam ništa protiv mahovine. Čak mislim da bi jedini pravi način da se ta lekcija obradi bila da se klinci izvedu u najbliži šumarak i da im se da da odigraju neki "lov na zakopano blago" korišćenjem različitih tehnika orijentacije (GPS, mahovina, godovi, sunce, ...). Ipak GPS bi trebalo da je prvi, jer će se, hteli mi to da priznamo ili ne, ta deca ipak u budućnosti dominantno orijentisati korišćenjem GPS-a. Što nastavnik npr. ne bi pokazao učenicima šta je geocaching i dao im zadatak da postave ili pronađu neki keš?
looping looping 06:58 05.12.2014

Re: Znači...

Privatluk, burazeru... Kad se u njega jednom otisneš, nemaš vremena ni razumevanja za patetiku.



Ko je osetio privatluk u Srbiji ili inostranstvu stvarno nema razumevanja za ovakve slučajeve. Državnu službu ne zanima odakle pare jer para za njih mora da bude. Ali evo, stiže polako kapitalizam u Srbiju (ne, još nije stigao za mnoge).
milisav68 milisav68 09:14 05.12.2014

Re: Znači...

filip.maric

Pa ćemo se stoga držati ISKLJUČIVO stare, dobre, proverene mahovine :)

Ma ne, nego je glupo stavljati GPS na prvo mesto.

Po toj logoci ti škola i ne treba, jer ima sve na internetu.

Ne može na monitor računara (a još manje telefona) da stane karta sveta/Evrope/Srbije, da bi imao predstavu šta ti GPS kaže, plus što klimatske promene stvaraju velika nevremena gde se ostaje bez struje, pa ako se previše osloniš na tehnologiju, ostaješ "slep" i nesposoban da se snađeš/preživiš.

Zbog preskakanja tih nekih osnovnih znanja imaš danas recimo velike rasprave za/protiv vakcinisanja, gde roditelji dovode u opasnost svoju decu, jer neće da ih vakcinišu protiv nekih teških bolesti.

Sa druge strane imaš ekonomsku komponentu, gde posedovanje telefona sa GPS i nije baš u većini, pa praviš nepotrebno raslojavanje.

Sve ovo ne znači da ne treba pomenuti i GPS.
filip.maric filip.maric 10:35 05.12.2014

Re: Znači...

Po toj logoci ti škola i ne treba, jer ima sve na internetu.

Da, ima sve na internetu i to ne možeš tek tako da prenebregneš. To nikako ne znači da ti škola ne treba. Ako pažljivo pročitaš šta sam gore napisao, problem je upravo u tome što imamo višak, a ne manjak informacija i škola danas treba učenika da nauči kako da se snađe u tom haosu. Kontrolni na kojem sakrivena puškica pomaže učeniku da ga uradi samo pokazuje da nastavnik nije ovo razumeo i da je jako daleko od današnje realne životne situacije. Što pre to spoznamo i krenemo da se ponašamo u skladu sa tim, pre ćemo krenuti napred. To nije nimalo lak zadatak i bez škole to ne ide (pokušaj da daš prosečnom klincu zadatak da uz pomoć interneta napiše jednu smislenu stranu o bilo kojoj temi i videćeš da on za to neće biti sposoban - predaće ti neku šumu doslovno iskopiranih i potpuno neorganizovanih i uglavnom beskorisnih informacija). Svet se promenio i imamo mogućnost ili da se tome prilagodimo ili da i dalje tvrdoglavo žalimo za starim dobrim vremenima, kada je naše obrazovanje imalo smisla (i da priželjkujemo scenarije sudnjeg dana u kojima će se pokazati naše orijentisanje pre svega uz pomoć mahovine, a tek onda uz pomoć GPS-a ima smisla). Škola koja govori: "Načini orijentacije su ti ti i ti, ti to nauči i sutra mi ponovi" je škola koja nije po mom ukusu. Škola koja bi učeniku rekla: "Saznaj koji su načini orijentacije i sutra mi ih opiši i praktično prikaži, a onda ako negde zapne nastavnici u učenici će ti pomoći" je škola kakvu bih ja voleo.
milisav68 milisav68 11:40 05.12.2014

Re: Znači...

filip.maric
Škola koja bi učeniku rekla: "Saznaj koji su načini orijentacije i sutra mi ih opiši i praktično prikaži,

I on onda nađe neki gik forum gde mu kažu kako mu treba samo GPS i ništa više.

Ne ide to tako, škola/učitelj mora da mu da neko usmerenje i da mu objasni zašto je to važno da zna.

Džabe ti internet ako nemaš filter od predznanja.
predatortz predatortz 13:02 05.12.2014

Re: Znači...


Школа је васпитно-образовна институција, не могу сваки пут да образлажем.


Uh, taj vaspitni segment mi zadaje grdne probleme. Jedna od učiteljica, koja predaje mojim sinovima, je opčinjena "Grand paradom". Sukladno tome se izražava, oblači i ponaša na poslu, a kažu i u privatnom životu.
Pare bih dao da taj vaspitni deo svog posla malko zaobiđe. Ako me razumeš...
filip.maric filip.maric 13:14 05.12.2014

Re: Znači...

Ne ide to tako, škola/učitelj mora da mu da neko usmerenje i da mu objasni zašto je to važno da zna.


Ja stvarno npr. ne mogu da razumem kako poznavanje tačnog položaja Pekinga na mapi Kine, bez korišćenja interneta, može učeniku da pomogne danas i kako bih učeniku objasnio zašto je važno da to sada nauči (iako će ga sigurno zaboraviti već kroz nekoliko godina - ja sam to svojeveremeno znao, pa eto, sada priznajem da nisam znao dok nisam gvirnuo na Google Maps). To se i dalje danas od učenika traži. Taj položaj ima smisla samo u nekom širem istorijskom i geo-političkom kontekstu i naučio bi se jednom za svagda, ako bi se o jednoj takvoj temi široko diskutovalo. Umesto da na primeru malog broja tema, prikažemo učenicima kako se činjenice povezuju i gradi širi kontekst znanja koji trajno ostaje, mi i dalje od njih samo tražimo da znaju more činjenica, ne zahtevajući nikakvu interpretaciju tih činjenica. Da li će taj način obrazovanja na bilo koji način razbiti zablude oko vakcinacije, koje si pomenuo?

Džabe ti internet ako nemaš filter od predznanja.


Naravno da škola mora da bude filter i da usmerava (to sam već i napisao). Đak treba da prouči temu, a onda u školi treba da diskutuje o tome i da suočava stavove. Bez takve diskusije, ne može da bude kvalitetnog obrazovanja. Život tako danas izgleda - imaš mnogo podataka na raspolaganju i izazov je da iz tako, često međusobno suprotstavljenih izvora izvučeš što ispravnije zaključke. Takođe, nastavnik ne bi trebalo da se pred učenikom postavlja kao neosporni autoritet u pogledu znanja, jer on to sigurno nije. Svet tako brzo menja da ono što je nastavnik nekada naučio danas sigurno više nije aktuelno, dovoljno, relevantno itd. Ja imam neko prilično visoko formalno obrazovanje, ali, veruj mi, da ne sedim, čitam, učim, svaki dan, moje stručno znanje bi veoma brzo (čitaj za nekoliko godina) mogao baciti niz reku, jer bi bilo prilično prevaziđeno. Obrazovanje kod nas godinama funkcioniše po principu: "Ja (nastavnik) znam, ti (učenik) ne znaš, zato ti nauči ono što ti ja kažem, ne pitaj ništa i neće da te boli glava. Nije bitno da li te to zanima, zašto je i da li je to važno - važno je jer ja i moje kolege kažemo da je to važno.". Pogledaj primer sa peščanim satom - veoma je paradigmatičan - što manje misliš kao učenik, bolje prolaziš. To mora da se promeni, ako želimo da naša deca jednog dana bolje žive od nas sada.
tasadebeli tasadebeli 13:33 05.12.2014

Re: Znači...

predatortz

Jedna od učiteljica,...


opčinjena "Grand paradom". Sukladno tome se...


oblači i ponaša na poslu,







Немој то да ми радиш, Предаторе! Ја сам са таквим учитељицама сваки дан исто као и твоји клинци...


milisav68 milisav68 14:27 05.12.2014

Re: Znači...

filip.maric

Ja stvarno npr. ne mogu da razumem kako poznavanje tačnog položaja Pekinga na mapi Kine, bez korišćenja interneta, može učeniku da pomogne danas i kako bih učeniku objasnio zašto je važno da to sada nauči (iako će ga sigurno zaboraviti već kroz nekoliko godina - ja sam to svojeveremeno znao, pa eto, sada priznajem da nisam znao dok nisam gvirnuo na Google Maps).

Pa ne mora tačno da zna gde je, ali bi otprilike trebao - posebno što je Peking glavni grad Kine, a ne da se blamira kao Merkelova, pa da traži Berlin oko Moskve.

To su bre neke osnovne stvari - tzv opšte obrazovanje.
Obrazovanje kod nas godinama funkcioniše po principu:

Ma tu se slažemo, država je u lošem stanju, pa je i sistem obrazovanja loš - od programa do kadra (čast izuzecima)....


filip.maric filip.maric 16:27 05.12.2014

Re: Znači...

Pa ne mora tačno da zna gde je, ali bi otprilike trebao - posebno što je Peking glavni grad Kine, a ne da se blamira kao Merkelova, pa da traži Berlin oko Moskve.


Pa nisam ja mislio da je kod Indije, niti kod Kazahstana :), ali ladno bih mogao da ga pomešam sa Šangajem (bilo bi čisto 50-50% nagađanje) i dobio bih keca ko kuća :( Iz zablude sam izašao za desetak sekundi, jednim prostim upitom i, eto, lako se "obrazovah". Saglasan sam ja sa tobom da osnovne činjenice treba znati, ali to će doći samo po sebi, ako se one posmatraju u nekom širem i zanimljivijem kontekstu (pusti klincima neki putopis o Kini, neku istorijsku emisiju, prikazuj mape i uz njih analiziraj neka dešavanja i svi će, hteli, ne hteli, pokupiti te činjenice i pamtiće ih mnogo duže).
arwenna arwenna 16:53 05.12.2014

Re: Znači...

predatortz
Како то кад сви остали штрајкују због плата, то је нормално, а кад наставници штрајкују, то је тужно? При том, МУП је изузет од смањења.


Ostali ne patetišu ovoliko, prosto kažu:

Ne dirajte nam plate!

Vidim da si se navrzao na MUP. Jesam, Nurudine, radio sam nekad u policiji. Ali davno, i ne u Srbiji.
Sada radim u firmi u kojoj svi možemo da štrajkujemo do smrti, niko to ne bi primetio. Borimo se za svaki dinar, krvavo ga zarađujemo, dužna nam je i ala i vrana... Što zaradimo, to podelimo. Iza nas ne sme da ostane nedovršen posao, jer će klijent da traži drugog. Nemamo raspust, regres, prevoz, sindikat...
Privatluk, burazeru... Kad se u njega jednom otisneš, nemaš vremena ni razumevanja za patetiku.



Vidim da će moj odgovor biti dva dana jahanja od Predatorovog kometara, al' dobro.

Verujem da je situacija u tvojoj firmi takva kakvom je opisuješ, ali isto tako ima firmi u Srbiji (doduše malo) koje svoje radnike plaćaju i te kako dobro. Sve je to logično, profit-zarada.

Ali mi ovde diskutujemo o nama tzv. budžetlijama. Nema logike da prosečna plata nastavnika (VSS) bude 39000 (bez najavljenog umenjenja) a prosečna plata zaposlenog u MUP-u (VSS) 95000. Nadam se da se slažeš sa mojim mišljenjem da VSS u bedžetskim firmama treba da bude istog ili sličnog ranga?

Jukie Jukie 18:41 05.12.2014

Re: Znači...

filip.maric
Kontrolni na kojem sakrivena puškica pomaže učeniku da ga uradi samo pokazuje da nastavnik nije ovo razumeo i da je jako daleko od današnje realne životne situacije.

Ili, recimo, ja sam u nekim preskoknim situacijama razmišljao koje li je logično rešenje situacije kada deca snime mobilnim pitanja na kontrolnom, pošalju saučesniku koji uradi test, snimi i pošalje sliku nazad i dete je prepiše od slova do slova ne razumevajući ništa

(a išao sam u odeljenje gde smo skoro svi prepisivali tako da mi je jasno da ni u svetu strogoće, koji danas ne postoji, oko sokolovo ne može da pohvata i kazni sve koji istovremeno šapuću / gvire u tuđi papir / gledaju pod klupu / razmenjuju puškice)

Sad se priča o opremanju škola wifi uređajima za lakšu dostupnost interneta (umesto ometačima mobilnih kao što su se ljudi nekada zalagali... )

Ne znam koje je rešenje, nekako ne znam odakle da počnem da razmišljam

Nekako školu povezujem sa tim da posle određenog vremena rada na nekim standardima treba da te ocene, a sad validnog ocenjivanja nema (ili gorenavedeno ekstralako varanje ili ti nastavnici sami podele petice da skinu roditelje-vukovcoljupce sa vrata), i onda na koji način uopšte mogu da te nagovore da pokušaš da učiš neku oblast? Svi će se razumeti samo u dve-tri stvari na svetu. Ja mnoge stvari nisam čuo da postoje dok ih nismo radili na času iako sam pročitao sve dostupne enciklopedije, dakle random interesovanje za nešto i sakupljanje slučajnih informacija iz drugih nauka povezanih sa tvojim hobijem ipak ne dovode do baš kompletnog autoobrazovanja.
tetkino tetkino 20:23 04.12.2014

Gde ima dima ima i vatre

Tvit Ministra prosvete
Od svih gorućih tema u #mpntr, požar u zgradi ministarstva definitivno izaziva najviše pažnje.





mr.fogg mr.fogg 20:30 09.12.2014

Ovo nije trol

Poštovani VIP blogeru, molim Vas da obratite pažnju na katastrofu u Istočnoj
Srbiji koja se dešava u poslednjih 10-tak dana. Pokažite da ste VIP. Hvala.

Ova očajnička poruka poslata je na blogove objavljene u poslednjih 7 dana:
http://blog.b92.net/text/25003/Raskini-lanac-korupcije/
http://blog.b92.net/text/25000/25000/
http://blog.b92.net/text/24996/najbolji-tenis-na-planeti/
http://blog.b92.net/text/24994/Neuroze-sumornih-nedelja/
http://blog.b92.net/text/24993/Kako-zaista-izgleda-devojka-II-deo/
http://blog.b92.net/text/24992/Ko-sve-dobija-nagrade-za-afirmaciju-ljudskih-
prava/
http://blog.b92.net/text/24991/Cu-da-izadjem-u-Politike/
http://blog.b92.net/text/24990/Cija-je-nasa-kultura/
http://blog.b92.net/text/24989/Terapija-jutranja-urbanisticka/
http://blog.b92.net/text/24987/KARMAGEDON-U-PERIONICI-CARAPA-NA-ROMBOIDE/
http://blog.b92.net/text/24986/Lider-opozicije/
http://blog.b92.net/text/24985/S-kutijom-promenicu-svet/http://blog.b92.net/text
/24984/Ni-Kosovo-ni-Evropa-ni-Juzni-tok/
http://blog.b92.net/text/24983/4-am/
http://blog.b92.net/text/24982/Toblerone-afera/
http://blog.b92.net/text/24981/Bes/
http://blog.b92.net/text/24980/Suza-nisam-vredan/
http://blog.b92.net/text/24977/Biciklom-oko-sveta----Povratak-na-drum-ili-
Mjanmar-Burma/
http://blog.b92.net/text/24976/Gosn-Verbicu-imate-minut/
http://blog.b92.net/text/24974/Roditelji-procitajte-vise-puta-i-razmislite-svaki
-put/
http://blog.b92.net/text/24973/SIFRA-F/
http://blog.b92.net/text/24972/Osobe-sa-integritetom/

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana