експлозивна енергија

Черевићан RSS / 11.03.2008. u 22:54

  

састав на тему . . . .алалмуга

наглашеном унесеношћу у тему одбранијо је мој познаник из струке Милан докторску титулу пред  дупке празним Анфитеатром у реконструкцији пуном скела и подупирача јер се плафон бијо обрушио. сем  фамилије свечано анцуговане за ту прилику и нас пар намерних уочили смо & неке муваџије који навучени мирисом  мамећег асортимана  хране на асталу крај улаза бануше са сокака онако у пролазу .тема доктората је била посве животна ‘’утицај Доплеровог ефекта у једносмерним улицама’’ .

audio_doppler.gif

 

одбрана тезе најављена раније по штампи изазвала је велику заинтересованост нарочито код глувих ,па се очекивала гужва.но оману предвиђање јер љуљну невиђен пљусак те и рођачка намера да искористе кркљанац па руљи присутној понуде збирку песмица Милановог унука Јована ‘’ал ми зуји у ушима’’ предводника литерарне секције ушколи крај Парка, те и неку кинту измаме за надарено детете аконтото лепршаве дечије појезије.Да незаборавим поменути Милан на дан одбране доктората је засобом отчепао  56 година. алалму.

 

 

а била је 1985.но . . .ајмо редом.

 

 

изразито живахно дете Милан је од стране деде сеоског попа био ангажован окоцркве све док се није суновратио са звоника и једва осто жив.срећом пао наглаву,причали касније злобници.на тај пад цео xивот га је потсећала рука укриво зарасла.десна.те рупа у челу баш уочљива.мало потом побегао је од куће за рођаком скојевцем да се бори против немаца .имао је 12.коректно одрадивши  курирски стаж ,пар пута рањаван ,на чега га је потсећала Споменица из другог св.се вратио жељан знања те прилего на учење ,вођен идејама маркса&осталих. салату прекинуте основне те средњу школу позобао је у рекордном року,прескачући две школске године за једну календарску и са препорукама Одгоре кренуо по радним акцијама диљем нам ослобођене Земље у својству зам.команданта ,бавећи се теоријом о потреби физичког рада код младих.други су умеђу-времену . . ринтали,а ударничке медаље делили како шефовима тако и шљакаџијама. натом послу се толико зближио са својом секретарицом да се она & породила од трудноће разглабања концепта "како изградити разрушену земљу".то је био сигнал надређеним му да га повуку са терена у хлад канцеларија.Милан као да је то само чекао ,одједном дођоше до изражаја његове

 

организаторске способности . првомајске параде,66.jpgштафете, те прославе датума значајних само су део онога,што је његова бујна машта Граду поклонила.тада му се наметнуло и прво директорско место у каријери.дечије позориште је просто вапило за таквим.уследиле су исте фотеље у градској чистоћи те у повећој грађевинској фирми.да не заборавим Милан је успут дошао и до дипломе Правног факултета,ноћима уместо да се вуче по муфте вечеринкама листајући подебеле књиге . . те са бившом секретарицом,сада супругом званичном, продубљујући давно начету тему  о потреби да нам земља закорачи штопре у светлије сутра.резултат беху ћерке близнакиње.е сада са трое деце,Милан већ увелико на листи Подобних ували се у социјално осигурање,те нови стан.дипл правник преузе на себе обавезу да разреши проблеме пензионера, вечну жваку рођену за љуљање подуже.услед достатака времена уписа ванредно ,са сином, саобраћајни факултет тек основан у нашем граду,а да малко инспирише наследника након просвиране прве године , те за невероватних четири године одбрани  дипломски рад са доста поетским насловом "о потреби кривина на путним правцима".син му у међувремену догурао на другу годину, али  правног ,на који га Отац преко везе убаци јер за технику није бијо.е, сада са 2 завршена факултета Милану се просто наметнуло место секретара утој тек завршеној школи.са енергијом себи знаној прилегну да организује посдипломске студије тако неопходне Граду и поменутој струци.наравно био је и један од првих полазника . . . .и магистарску титулу прикачи на плочицу улазних врата од стана баш на свој 50трећи рдан.била је 1982.тема магистарског "употреба звучних сигнала у саобраћају као елеменат опште нервозе" била је сигнал Одељењу безбедности градском секретаријату за унутрашње послове да га позове на разговор  . . .и Милан  постаде начелник у одељењу за контролу саобраћаја а успут и консултант постдипломцима на Факултету са којег га, по вишој потреби ,повукоше са места секретара.почеше да га именују за председнике којекавих удружења грађана .иако је већ испуњавао услове за заслужену пензију о њој му није било ни на крај памети размишљати него суочен са нарастућом проблематиком у саобраћају ,прилеже на проблем . . и докторат му је yследио три године након.но 1989  узнемиријо га је први срчани поремећај,нешто као аритмија .вазда здрав усро се ко чворак , отвори боловање, те крену на претраге, па изненађен лутањем лекара отом проблему одлучи да упише  . . . .погађате . . . . .медицински факултет.

била је 1990 а Милан прескочивши пар законских одредби  . . .добро и уз потребне ургенције и успешно положене диференцијалне испите потребне као минимум предзнања за ове озбиљне студије . . . . поста бруцош по трећи пут, но сада као млади пензионер .некако  у то време се почесмо чешће сретати на јогином курсу  који стаде посећивати а зарад здравља нарушеног ,заинтересовавши ме приповетком о себи.недуго потом је и умро.сећам се примедби ненаклоњених му:

 

 

- е, то још није пробао. 

  

Јебешга, завидних ће вазда бити . . . .Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ceda_urosevic ceda_urosevic 23:07 11.03.2008

Zanimljivo, kao i uvek

Če, za Vas stvarno znači ona: ako ne znam ja, znam ko zna. Verujem da je dragoceno imati ovakve ljude u svom životu, a kad iz njega odu, ostanu ukopani u sećanju. Pozdrav
Черевићан Черевићан 23:53 11.03.2008

госн cedо_urosevic-у

хвала, поздрав узвраћам , а са ОНИМ што у вези знања наведосте . .сагласансам.
MightyNora MightyNora 23:10 11.03.2008

Nekome...

... ni tri života ne bi bila dovoljna da potroši to energije što mu je Bog na početku za'vatio i sasuo za vrat.

Respect
Черевићан Черевићан 23:59 11.03.2008

имаих таквих

MightyNorо мотивисаних но они углавном послуже у статистикама као уникатни примери јер реално гледајући допринос друштву сличних особа је ништаван обзиром да су све време трајања усмерени на личну надградњу . наравски то не умањује похвалу за посебност воље таквог појединца.

фала на коментару.
gordanac gordanac 23:11 11.03.2008

:))))

Čerevićan, rasprši mi dileme i napiši da si sve OVO sa nazivima teza - izmislio!
....dopiši da je izmišljotina, usliši mi nade da negde nije STVARNO, onako zaozbiljski...
Msleeeeem
‘’утицај Доплеровог ефекта у једносмерним улицама’
"о потреби кривина на путним правцима".
"употреба звучних сигнала у саобраћају као елеменат опште нервозе"

AlexDunja AlexDunja 23:13 11.03.2008

Re: :))))

teze su najbolje:))
i pad sa zvonika.
maestralno.
bauer bauer 23:19 11.03.2008

Re: :))))

i pad sa zvonika.
maestralno.

srecom, na glavu :))
nsarski nsarski 23:20 11.03.2008

Re: :))))

Teze su maestralne!
Najdivnije da je to proslo. Kad to moze, onda moze sve!
Jednom se kod nas na fakultetu pojavio tip sa tezom "prednost šurenja nad parenjem", nikako da dokucimo o cemu se radi - mislili nesto iz biologije. A kandidat mislio na pripremu prasetine, pa mu treba teorijska obrada iste.
GajaR GajaR 23:23 11.03.2008

Re: :))))

gordanac
Čerevićan, rasprši mi dileme i napiši da si sve OVO sa nazivima teza - izmislio!....dopiši da je izmišljotina, usliši mi nade da negde nije STVARNO, onako zaozbiljski...Msleeeeem
‘’утицај Доплеровог ефекта у једносмерним улицама’"о потреби кривина на путним правцима"."употреба звучних сигнала у саобраћају као елеменат опште нервозе"

i
UTICAJ ROSE NA PUBERTET BUVE :>
gordanac gordanac 23:25 11.03.2008

Re: :))))

....pa mu treba teorijska obrada iste....

Kaži da si izmislio, kaži, molim.
Teorijska obrada - ČEGA? Aman. :)))
Nateraćete me da odem u pregledanje i istraživanje naslova teza u Srbiji ako ovako nastavite...
AlexDunja AlexDunja 23:28 11.03.2008

Re: :))))

Nateraćete me da odem u pregledanje i istraživanje naslova teza u Srbiji ako ovako nastavite...

idi, molim.
tvojskim studioznim pristupom,
omogucices nam urnebes.hajde.
nsarski nsarski 23:28 11.03.2008

Re: :))))

Kaži da si izmislio, kaži, molim.
Teorijska obrada - ČEGA? Aman. :)))
Nateraćete me da odem u pregledanje i istraživanje naslova teza u Srbiji ako ovako nastavite...

Nisam, majke mi! Dosao covek, teza obimna, treba mu teorijski da se pokaze kad se lakse brije prase - ako ga osuris, ili ako ga oparis. Njegova teza - parenje je vrh! Pa da se to objasni formulama ako moze.

P.S. A gledaj, i teza narecenog druga nije za bacanje. Zamisli zivis u jednosmernoj ulici. OK, zivis. A da li zivis na kraju ili na pocetku jednosmernosti? Ha!? Ako si na pocetku, stalno cujes nize zvuke. Ako si na kraju, stalno cujes vise. Samo kad si na sredini, frekvencija je podjednako raspodeljena. Znaci, nismo svi isti.
Zanci oni koji su na kraju bi bolje prosli ako su malo nagluvi (ne cuju dobro visoke tonove). Preselimo nagluve na kraj, one sto dobro cuju na pocetak, i sve OK. A mozemo da okrenemo i smer ulice! Ima tu mesta za proucavanje onoliko.
gordanac gordanac 23:40 11.03.2008

Re: :))))

...Pa da se to objasni formulama ako moze....

pa kad moram da pitam:
- a jel za oba slučaja tražio formule ili samo formule kao prilog svojoj hipotezi o onome što smatra "vrhom" ? :))))
I da li je imao ikakvu ideju o tome - kakve formule?

p.s. jel znaš da li je negde ipak odbranio tezu?
dragocen bi mi bio - sastav komisije za odbranu :))))
nsarski nsarski 23:45 11.03.2008

Re: :))))

p.s. jel znaš da li je negde ipak odbranio tezu?

Mislim da je na tehnologiji - ali imam nacina da tacno nadjem.
Черевићан Черевићан 23:47 11.03.2008

додуше

тема је могла бити и да прасе . . .ошуриш или опалиш , . . .ал то би већ неки могли протумачити као настраност обрађивача.

фала г nsarski на коментару.
Черевићан Черевићан 23:50 11.03.2008

ма наравно

гђо gordanac да себи дадох ауторску слободу да се малко нашалим у називима теза . друг милан је био 1 посве озбиљан човек . откуд би он.

волим да сте са нама.
Черевићан Черевићан 00:00 12.03.2008

AlexDunja

угодно се осећам када сте присутни, хвала.
Черевићан Черевићан 00:04 12.03.2008

е госн bauer - у

знате и сами гравитација је земљина посебност и углавном привлачи при паду онај дела тела који највише пазиш. отуд глава у овом примеру. фала на . . .што сте снама.
gordanac gordanac 00:12 12.03.2008

Re: :))))

P.S. A gledaj, i teza narecenog druga nije za bacanje. Zamisli zivis u jednosmernoj ulici. OK, zivis. A da li zivis na kraju ili na pocetku jednosmernosti? Ha!? Ako si na pocetku, stalno cujes nize zvuke. Ako si na kraju, stalno cujes vise. Samo kad si na sredini, frekvencija je podjednako raspodeljena. Znaci, nismo svi isti.
Zanci oni koji su na kraju bi bolje prosli ako su malo nagluvi (ne cuju dobro visoke tonove). Preselimo nagluve na kraj, one sto dobro cuju na pocetak, i sve OK. A mozemo da okrenemo i smer ulice! Ima tu mesta za proucavanje onoliko.

Sve ti priznajem samo u slučaju da se Čerevićanov drug zove Doppler. (da JE Doppler)
Jedino tako ima smisla

Ali citat koji sam "bold", e to već "vuče" na fini početak "iščašene" priče. Može i ceo "igrokaz".
Черевићан Черевићан 00:28 12.03.2008

сећамсе

поодавно у фамилији ми једна спремала докторат па у дилеми да наслов му буде што звучнији ( наравски и да има смисла са темом обрађеном) почела трагати за дотад објављеним докторатима.немогу сад интерпретирати поједине али у сећању ми оста да се . . поцепасмо одсмеја ( нешто слично оном што помену г нсарски).
елем, на пољску буву, немислим ону хотмену која у препонама неке лепотице борави, још како роса има утицаја.мислим, г GajоR .

доброје да сте снама.
gradicevic gradicevic 07:30 12.03.2008

Re: :))))

UTICAJ ROSE NA PUBERTET BUVE :>


Prvo sta ce buve u rosi, zar one ne zive na macicima, kucicima i ostalim domacim ljubimcima.
Drugo doplerov efekat je vrlo ozbiljna stvar, toliko ozbiljna da ces to ukaciti svaki put kad platis kaznu za "radar".
Trece o pokojniku sve najbolje
Черевићан Черевићан 07:54 12.03.2008

наравно

поздрав за gradicevic -а, хвала на посети .све од 1 до 2 уистину заслужује да се о темама поразмисли док се под 3 . . подразумева.
gradicevic gradicevic 08:18 12.03.2008

Re: наравно

Черевићан
поздрав за gradicevic -а, хвала на посети .све од 1 до 2 уистину заслужује да се о темама поразмисли док се под 3 . . подразумева.

Otpozdrav за Черевићана
tema posta "alalmuga" je vrlo inspirativna i daje nevidjene mogucnosti za razradu iste.
mariopan mariopan 11:44 12.03.2008

Re: :))))

gordanac
Čerevićan, rasprši mi dileme i napiši da si sve OVO sa nazivima teza - izmislio!
....dopiši da je izmišljotina, usliši mi nade da negde nije STVARNO, onako zaozbiljski...
Msleeeeem
‘’утицај Доплеровог ефекта у једносмерним улицама’
"о потреби кривина на путним правцима".
"употреба звучних сигнала у саобраћају као елеменат опште нервозе"


) Izvinite sto upadam, ali nije izmislio, verujem. Dobro, malo ga je samo poetski opisao ali takvih je tada bilo i bilooo. Ali najlepose je , i tragicno i komicno sto takve ljude i jesu stavljali na najvise polozaje samo zbog politicke podobnosti a diploma je bila samo papir potreban za to mesto. Nije vazno sta pise na papiru.

Nasmejali ste me opet i hvala g. Crerevican,imala sam vaspitaca Crnogorca koji je deset godina studirao geografiju i postao je direktor necega ne znam cega. Mozda Instituta u Vinci? ( ovo se salim naravno)
nsarski nsarski 18:18 12.03.2008

Re: :))))

postao je direktor necega ne znam cega. Mozda Instituta u Vinci? (

Prvi direktor Intituta u Vinci je bio Aleksandar Rankovic, poznati nuklearni fizicar.
ivana23 ivana23 18:39 12.03.2008

Re: :))))

nsarski
postao je direktor necega ne znam cega. Mozda Instituta u Vinci? ( Prvi direktor Intituta u Vinci je bio Aleksandar Rankovic, poznati nuklearni fizicar.

Abadzijskog profila.
mariopan mariopan 10:55 13.03.2008

Re: :))))

nsarski
postao je direktor necega ne znam cega. Mozda Instituta u Vinci? (

Prvi direktor Intituta u Vinci je bio Aleksandar Rankovic, poznati nuklearni fizicar.

Ah Nsarski sada mi je jasno zasto mi je zeat zbrisao za Kanadu i sad radi u nekom institutu, kaze da nije dobio platu ne zna se koliko pre odlaska....radio u Vinci ,,,ne kao portir )))))))) amoglo je i to da mu se zalomi.

Silno mi je zavideo sto sam od firme dzabe dobila dzak brasna u vreme one inflacije , dok je on vodio knjige nekom sitnim tgovcima u BG placali su ga jajima i jogurtom od juce...a sto se tice onog dzakak kaze mi ... "Ja mogu samo dzabe da te ozracim ako hoces". Mislim da ti je kolega...mada se ne doznajem u nuklearnu fiziku.
gordanac gordanac 11:11 13.03.2008

Re: :))))

fina eksplozivna ideja:
Otpleši svoju doktorsku tezu (T-Portal. ali ne može link, pa evo copy/paste)
NEOBIČNO NATJECANJE

Znanstvenici otplesali svoje doktorske teze
Studenti Christoph Campregher i Nilay Yapici s doktorskog studija na Zavodu za molekularnu patologiju u Beču organizirali su neobično natjecanje profesora i budućih doktora znanosti. Naime, svi su imali zadatak plešući predstaviti osnovnu tezu svog doktorata
Foto: Shutterstock
Pod nazivom 'Otplešite svoj doktorski rad', u glavnom je gradu Austrije održano to neobično natjecanje znanstvenika, a četveročlani žiri, sastavljen od astrofizičara, antropologa, doktorice komunikologije i profesionalne plesačice, najboljim je proglasio budućeg doktora arheologije Briana Stewarta.

Stewart je ogrnut samo krpicom oko bokova, uz malu pomoć arheologinje Giulije Saltini-Semerari, predstavio svoj doktorski rad Refitting repasts: a spatial exploration of food processing, sharing, cooking and disposal at the Dunefield Midden campsite, South Africa.

Žiri je, obrazlažući svoju odluku, istaknuo da se Stewart uspio povezati s publikom, a od velike mu je pomoći bio dobar izbor glazbe, afrički plemenski ritmovi u interpretaciji Herbieja Hancocka, jazz glazbenika. Arheolog je na pozornici uspio demonstrirati lov na antilopu, koju je odglumila Saltini-Semerari, ali i podjelu dobara.

Sudjelovati su mogli studenti doktorskih i postdoktorskih studija te profesori, a pravila su bila vrlo jednostavna: bez pomoći riječi ili slika morali su plesom iznijeti osnovne teze svojih doktorata. Ipak, svatko je imao 60 sekundi prije samog nastupa da objasni prisutnima o čemu se točno radi.

Budući da su doktorske disertacije ionako teško čitljive i razumljive 'običnim' ljudima, pred doktorima znanosti bio je težak zadatak, a nagrada je bila primjerena – godišnja pretplata na časopis Science.

U kategoriji postdoktorata pobjedu je odnijela doktorica molekularne biologije Nicole Claudia Meisner, koja je stepom i pomoćnim karticama demonstrirala različite mehanizme regulacije protoka podataka preko RNA. Među profesorima je najbolji bio Giulio Superti-Furga, koji je uz pomoć dvoje studenata predstavio svoj doktorat iz 1991. godine o razvoju genetske manipulacije, i to koristeći elemente kabarea.
A.S.
četvrtak, 28.2.2008.


Prijavila sam.
Naslov teze je:
"Entropija društvenih procesa, neravnoteže, održivost i toplotna smrt civilizacija"
Ha!
Take that for a dance!
Imam i muziku
El Choclo
dracena dracena 23:20 11.03.2008

Milan No 2

Jedan drugi Milan (zamislite koincidencije) pre 2. sv. rata završio dirigovanje na Praškom konzervatorijumu, a zatim u toku sve četiri ratne godine iz ko zna kojih razloga ostao u Pragu. Još u toku rata nastavi tamo dalje školovanje, ali sad upiše filosofiju, koju, ako se dobro sećam, tamo i doktorira. Zatim se vrati u Bg, prodje k'o bos po trnju, da vam ne pričam, na jedvite jade zaradi penziju, a onda u 70. godini života upiše arhitekturu! I završi čovek. Ne znam šta je sa njim bilo. Ako je živ, pozdravi za njega, a ako nije, neka mu je laka c. zemlja. Naradio se.
Nego, ne znam kud ću s ovim zekanom. :)))
Черевићан Черевићан 00:16 12.03.2008

гђо dracena драга

посматрам ове скакутане из видео прилога (ХВАЛА) па закључујем . . .благо њима кад нису у школи учили физику те нечуше за гравитацију . отуд им ваљда и показано умеће .алалим!!!
за пример пак милановог Имењака који наводите могу само констатовати да године нису никаква препрека у остварењу људских замисли.

фала на коментару.
jasnaz jasnaz 23:35 11.03.2008

energije

zavidno

Ima nas svuda takvih, a to je kvalitet koji mora da pobedi. Zašto? Zato što mora.
Черевићан Черевићан 00:19 12.03.2008

елем

оно што се мора . . није ни тешко ( само да подржим Ваш коментар гђо jasnaz те захвалим на дружењу у . .рааане сате.)
jesen jesen 01:26 12.03.2008

dokle dogurao

...na medicini?.....
Kazezoze Kazezoze 07:09 12.03.2008

Re: dokle dogurao

...na medicini?.....

bice da je, ambiciozan kakav je bio, sam sebe operisao, pre nego shto je zavrshio, ali mu operacija nije uspela, pa ni diploma doktora, jedino ako mu je nisu posmrtno dodelili. a zasluzhio je shto jes' jes'.
Черевићан Черевићан 07:44 12.03.2008

ние догурао

далеко jesen , колико се сећам анатомија је била предмет којим се баш бавио . . пред крај.

фала на посети.
Черевићан Черевићан 07:48 12.03.2008

нека немирна времена

. . . . .jedino ako mu je nisu posmrtno dodelili.

потом насташе г Kazezoze па није било више времена ни заинтересованих да се таквим финесама баве.
поздраВам!
jesen jesen 20:43 12.03.2008

Re: ние догурао

...pa vidim, anatomija je na drugoj godini....Divim se energicnim i ambicioznim ljudima ali samo ako su ta njihova energija i ambicija racionalno kanalisane....hocu reci da je glupo trositi energiju u nista...cemu te razlicite diplome, zar nije bolje da se usavrsavao u jednoj oblasti a za sire obrazovanje mu nisu potrebni papiri....ali ok, u vremenu u kome je on ziveo i radio to je mozda i imalo nekog smisla....direktor cas ovoga cas onoga....ma neka covek pociva u miru, njegov zivot je bio njegov izbor....
edi-va edi-va 09:31 12.03.2008

U direktnom poredjenju

saa likom iz Vashe priche, sam ja tek rodjena ... tek sam na ivici da prohodam. Ochekujem da potom padnem na glavu ... mozda neshto i bude od mene:)

Pozdrav i hvala na tome sto me uvek podsetite koliko jos mogu samo ako hocu ...:)
Черевићан Черевићан 09:38 12.03.2008

ето

edi-va тако треба схватити поруку мојега састава како Ви исправно размишљате ,поздрав и Вама и хвала на коментару, док наглаву баш и ние неопходно се у паду дочекати . . .
mariopan mariopan 11:53 12.03.2008

Re: ето

Mislim, mislim , mislim ....sta da upisem ? Sad sam u pravim godinama )

Salim se ali i ja sam se upisivala pre dve godine na kurs engleskog jezika, ucila ruski u mom detinjstvu u komunizmu, odrede ceo razred da uci taj ili taj jezik...pa mi zatrebalo. Sve neka deca a kurs ozbiljan, ne nesto malo kao da se salimo, ubih se sa izgovorom, stalno mi se Vuk Kradzic sunjao po sveskama ali naucim i polozim..nisu nam nista poklanjali, da znate. A imala sam i vremena, penzija sluzi za to da se ubijete od posla i morate napraviti vreme za sve aktivnosti i svakodnevne obaveze.

Uporedo upisem casove plesa, to volim pa sve to popodne, kao da trcim na posao sa jednih casova na druge i ide to...samo treba da se pocne i da se upise..a kad se upise onda je steta da upisnica propadne, meni je samo to u glavi da ne ode nista u stetu.
Черевићан Черевићан 14:12 12.03.2008

гђо mariopan

у (нашим) прелазним годинама је в.битно недосађиватисе у слободном времену , а да то жену-човека неапи бар данас понуда има вазда. стога,само малко воље . . и време је ома осмишљено, под условом , ако нема ко други да нас (ре)организује. . ..

фала на дружењу.
nikola svilar nikola svilar 15:31 12.03.2008

obrisana prica o drndi :(

u pricici gornjoj zaboravih da dodam:

"najbolji dizajner je kineska kamera!"kako su me to svo'evremeno poducavali talijani eci ciani, dr duri vicenzzo
na sVeminaru za designera o primeni drveta u "dezajnu" namestaja
koji uspesno pohadjah na rados svih u selu :)


ovo je bilo vezano za pricu o kumu drndi i coveku koji se isto preziva
ali je obrisana (ne mogu sada da ju pisem ponovo) ali hvala moderatorima
na paznji (nesto mi ju previse u poslednje vreme poklanjaju)

pozdrav za domacina
Черевићан Черевићан 19:42 12.03.2008

опа ,зар

и брисањему коментара може задесити мојег омиљеног госта . кобиреко ? но . . . . главу горе биће прилике за нове саставе, кад се доспе . . . .наравски , јер у Вашу списатељску вољу и умеће несумњам а поздраваВам ,г nikola svilar-у , узвраћам
nikola svilar nikola svilar 19:53 12.03.2008

ta ne mari

nego, "morel jedno pitanje konkretno iz vase struke" (tln3) :))

gosn sveta, di su se dele one silne tackice u vasim postovima?
nekako, meni bas nedostaju. niste li podlegli "otpuzbabam" teskim od strane
pojedinih kriticki osisanih blogozdera na racun vaseg
pisanja pa promenili tatkitu?

(tackice vidim u vasim komentarima
i moram da priznam da mi je drago zbog njih)

Черевићан Черевићан 23:36 13.03.2008

искрено

посве г nikola svilar-у знате ја кад се запишем па ми крене, тачкица ЈОК .е онда кад зубчаник углави прескочи . . . . (тачкица ето). но наравски ја их после равномерно распоредим по саставу , тако да то делује као недорек, а уствари . . .тог момента нисам знао шта да увези састава закуцам умонитора.

ето.
Pape Pape 18:25 12.03.2008

kao i obično, kasnim...

...za prvi krug javljanja.
Pre neki dan sam pročitao fascinantnu biografiju čoveka kome zaista nije nedostajalo energije u životu. Izvesni Bora Todorović (+ što bi napisao Če), biografija mu se čita kao avanturistički roman. Kapetan jugoslovenske vojske, zarobljen u aprilskom ratu, organizator logorskog društvenog života u zarobljeništvu (sa Vinaverom), begunac - iz voza u pokretu - preko Nemačke, Francuske, Španije i Portugala, vojni ataše izbegličke vlade u Londonu, padobranac koji se pridružio Dražinoj vojsci (bio eto sa druge strane u odnosu na kurira Milana), probio se kao Dražin diplomata nazad u Ameriku, pokušao da se ponovo pridruži '44 pa uhapšen u Italiji. I ajde sve to, nego: posle rata postao dekan fakulteta za finansijske nauke u Njujorku. Takođe - najbolji broker za osiguranje u istoriji Amerike (!), pa danas postoji godišnja nagrada za najboljeg brokera koja nosi njegovo ime.
Ima takvih ljudi...
Черевићан Черевићан 19:17 12.03.2008

кривац звани ген

спознајући овакве и сличне биографије нечесто се човек може умислити над личним ништавилом ( ма шта оно значило). сдруге стране покушати се ставити у позицију таквих ликова сумњам да би собом били задовољни. и шта сад? гени драги г Pape гени су оно што нас прави посебним ( у односу на просек). а ту се баш и неможе много порадити . . . на променама.

а што се кашњења тиче па и то је вид стизања где смо наумили. зарне? стога , фала што нас . . . .затекосте.
dragoljub dragoljub 19:07 12.03.2008

тема

ја бих да предложим једну значајну тему за доктоску дисертацију са називом УТИЦАЈ ПАДАЊА НА ГЛАВУ НА РАЗВОЈ СРПСКОГ ДРУШТВА
госн Че,читати вас није узалудан посо
Черевићан Черевићан 19:25 12.03.2008

стевидли

г dragoljub-е како је малкице потребно да се до теме за дисертацију дође. треба само . . читати блога јер наслов исте која Вам је наум пао, несумњам, да би могао бити водиља за садржај онако . . дојаја индикативан.балкански, наш.
ето доконим ( притом виспреним) помоћи ,а Вама хвала . . на дружењу.
MuadDib MuadDib 23:20 12.03.2008

Uticaj gama zraka...

Уочена је ома фина иронија у наслову вашег поста, Чер... Каква експлозивна енергија, та ман'те, баш ме фино подсетисте на она времена: мало делиш позиве за састанке, мало више састанчиш, још више после састанка паламудиш у кафани разрађујући како друг ХУ има обичај да се осврне у дневном гласилу, дође моменат за расподелу одликовања где неко каже ја добио, дајте другима, поентираш у правом моменту да ти треба штагод: стан, функција... знам више таквих, њима су она времена - слатка птица младости.
nsarski nsarski 21:19 13.03.2008

Re: Uticaj gama zraka...

Ovo je prvi put da sam video kako je neko uspeo da spakuje Paula Zindela i Tenesi Vilijamsa u jednu recenicu. Svaka cast, MuadDib!:))
MuadDib MuadDib 18:07 14.03.2008

Re: Uticaj gama zraka...

Well, поштовани nsarski, уколико је Ваша похвала стварна (а не фина иронија), заиста сам веома почаствован...
Али у оба случаја, заиста ми је заједнички иментељ после гледања ...гама зрака... и, рецимо Streetcar Named Desire - осећај да ме неко дообро звекнуо песницом у соларни плексус. Па се ту онда човек мало и замисли.
Черевићан Черевићан 10:10 13.03.2008

50%

нека буде тако г MuadDib-е као што наводите ,но ипак преостаје онај остатак до сто међ којима су,без обзира на околности и време када се дешавало, ипак личне анбиције ( подразумевајући код понеких од преосталих 50%и оно што набројасте) . . .долазиле до изражаја .отуд и случајеви попут Милановог.

фала на опаски .
MuadDib MuadDib 18:20 14.03.2008

Re: 50%

У праву сте свакако, драги Чер, али та подела на лапо-лапо ми је чак превише једноставна: упознах у нека давнија (боља?, хм) времена и људе који су заиста радећи ваљано у металуршким комбинатима успели да, без партијских и рођачких синекура заврше средњу/факултет/и даље.
Нису то баш усамљени примери. И то су личне анбиције, усудио бих се (ондашњим речником) рећи и здраве, углавном су ти људи услед неуобичајеног за она времена споја искуства у пракси и знања које се, како неко горе рече није поклањало, били веома цењени.
korto malteze korto malteze 10:49 13.03.2008

Nocni zivot na Balkanu

Pre nekoliko godina u Beogradu je odbranjena magitarska teza o kafanama u Sapcu 30-tih godina 20-tog veka. Mali Pariz, kazu lokalpatriote, jeste bio privlacno mesto da se covek provede, pa je i bilo mnogo kafana i njihovo ucesce u gradskom zivotu bese vise nego znacajno.
Prvo sam se smejao kada mi je blizak prijatelj javio vest, a onda pomislih...pa mozda i nije zgoreg dokumentovati takav period, i na takav nacin. Ko ima snage, volje i vremena...pa zavrsih misaoni proces istim tim alalmuga.
Tada sam imao i tacnu referencu tog magistarskog rada i trazio sam je da to podelimo, ali Yahoo zna biti podao bas kad ne bi trebalo...te cete mi morati verovati na rec.
nsarski nsarski 21:23 13.03.2008

Re: Nocni zivot na Balkanu

Pre nekoliko godina u Beogradu je odbranjena magitarska teza o kafanama u Sapcu 30-tih godina 20-tog veka. Mali Pariz, kazu lokalpatriote, jeste bio privlacno mesto da se covek provede, pa je i bilo mnogo kafana i njihovo ucesce u gradskom zivotu bese vise nego znacajno.

Da li ta kafana ima veze sa pesmom:

Poljupce je, cak iz Luvra
slala Sapcu Mona Liza
Nocni zivot na Balkanu,
bio je ko sred Pariza...
???
Черевићан Черевићан 21:59 13.03.2008

зашто неби

веровали korto malteze кад је и шире познато да су на тему . . . .Ugostiteljstvo kao faktor turističke ponude . . . . подоста њих магистрирали наравно додавши након ponude име региона на кои се односи. а регијона у србији . . ние да нема.
јелте.
иако магистарски рад би требао да буде самостална обрада изабране теме применом научних метода и морао би имати научно-истраживачки карактер нетреба да зачуди ( а и сведоцисмо тога ) ако је подоста њих од компилације подоста прочитаних радова . . написали свој. и не само написали него и на врата одстана титулу пришрафили.
алалим образа.

стога нечуди тема коју Ви помињете те уњено име . . . живели !!! , уз по једну жестину од питја.
nikola svilar nikola svilar 22:06 13.03.2008

tarantitulati

и не само написали него и на врата одстана титулу пришрафили.


:) sjajno
Черевићан Черевићан 22:26 13.03.2008

шапцу, у походе . . .

читам . . .

Pre sto sedamdesetdevet godina u Šabac je stigao prvi klavir, prvi fijaker i prvi rendgen, a u njemu su prvi put stavljena stakla na prozore U prestonom Beogradu u to vreme sviralo se na šargije, gusle i dvojnice. . . .

Dolazak nemačkog učitelja muzike Josifa Šlezingera omogućio je da baš u ove martovske dana pre tačno stotinu sedamdesetdevet godina zasvira prvi klavir u zemlji Srbiji. I nije se to dogodilo ni u Miloševom Kragujevcu, niti u prestonom Beogradu. Prvi akordi klavira odjeknuli su u konaku gospodara Jevrema u varoši Šabačkoj...

u vreme zapovedanja gospodara Jevrema godine 1816. do godine 1831, kako je zapisao nemački geograf i putopisac Feliks Kanic . . . . Šabac je bogata varoš na granici dvaju carstva koja se i imenom „Malog Pariza" mogla nazvati. To je varoš koja se i Kapijom Jevrope može zvati, varoš koja korača podjednako sa Beogradom, štaviše u mnogo čemu i prednjači . . . .
елем,
Dok su celim Beogradskim pašalukom i prestonim Beogradom odjekivale šargije, gusle i dvojnice, nemački učitelj muzike Josif Šlezinger, koji je po zapovesti Jevremovoj u Šabac prispeo, podučavao je klaviru Jevremovu kćerku Anku. A u vreme Jevremovo Šabac je po mnogo čemu prvi u Srbiji bio. Prvi klavir, prva stakla na prozorima, prva evropska moda, prvi učitelji muzike, prvi kreveti, prva stajaća vojska (kasarna), prvi fijaker u Srbiji, prva bolnica, prva apoteka, prvi rendgen aparat, prvi...
i tako vazdan...korto malteze korto malteze 18:39 14.03.2008

Re: шапцу, у походе . . .

Cerevican, brzi ste za prsa...te tako nsarski dobi odgovor od Vas umesto od mene, ali tim lepse. Sabac su pre WW2 od milja zvali Mali Pariz . Mislim, inace, da su Sapcani posebno ponosni na onaj prvi krevet koji pomenuste.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:41 14.03.2008

Spisak je veseo

Evo lepa crepa, kao građe za nove objekte.
Da ne bude zabune nazivi dokorskih disertacija su pravi, lokacija je Beogradski univerzitet, imena autora sam skinuo (sigurno je sugurno, mnogi su danas aktivni i naoružani)). Uglavnom su pisane od 1980. do 2000. Samo nekoliko je pre 1980. Nekako mi se čini da je Teza "употреба звучних сигнала у саобраћају као елеменат опште нервозе" u odnosu na neke donje disertacije mnogo dužeg veka trajanja i da daje daleko trajniji doprinos našoj nauci.
Neke naslove sam čitao više puta i umirao od smeha. To je već medicina.


Efekti načina reprodukovanja društvenih sredstava u organizacijama udruženog rada.

Funkcije i položaj službe društvenog knjigovodstva.

Mogućnosti unapređenja poljoprivredne proizvodnje na individualnim gazdinstvima Jugoslavije.

Strategija razvoja poljoprivrede u Crnoj Gori.

Koncepcija i oblici razvoja domaćeg turizma u Jugoslaviji.

Investicije kao faktor razvoja nedovoljno razvijenih područja u Jugoslaviji.

Optimizacija instrumenata marketinga u preduzećima turističke privrede.

Prestruktuiranje jugoslovenskih železnica.

Ekonomska i prostorna valorizacija poljoprivrede u turizmu Srbije.

Marketing koncept u planiranju razvoja bazne hemije u SR Jugoslaviji.

Dosadašnji razvoj i perspektive proizvodnje industrijskog bilja u Jugoslaviji.

Obrazovanje i nauka kao faktori razvoja privrede Savezne Republike Jugoslavije.

Regionalizacija agroprostora Republike Srbije u funkciji razvoja poljoprivrede.

Istraživanje makroekonomske konjukture u funkciji strategijskog menadžmenta.

Uticaj dugih talasa na monocentričnu i policentričnu strukturu svjetske privrede.

Društveno-ekonomski položaj i profesionalna orijentacija seoske omladine u SR Srbiji.

Metodološki aspekti modeliranja strukture i dinamike sistema organizacije udruženog rada.

Tehnološka strategija kao sastavni deo razvojne strategije u samoupravnom društvu.

Odgovornost i samoupravljanje.

Odgovornost nosilaca samoupravnih funkcija u udruženom radu u sistemu socijalističke samoupravne demokratije u Jugoslaviji.

Samoupravni model deviznog sistema Jugoslavije.
Черевићан Черевићан 16:38 15.03.2008

фала

у име маштовитих присутних а притом доконих за трудорад доктората .треба само измиксати постиране наслове и ето ор'гинал теме (наслова) за разраду тазе доктората, јер ко је још без наслова крето у . . . .писаније тезе.

ваља кадасте присутни г KRALJуMAJMUNA . . .
Pape Pape 11:53 15.03.2008

priča u Bori Todoroviću

kao i obično, kasnim...
...za prvi krug javljanja.
Pre neki dan sam pročitao fascinantnu biografiju čoveka kome zaista nije nedostajalo energije u životu. Izvesni Bora Todorović (+ što bi napisao Če), biografija mu se čita kao avanturistički roman. Kapetan jugoslovenske vojske, zarobljen u aprilskom ratu, organizator logorskog društvenog života u zarobljeništvu (sa Vinaverom), begunac - iz voza u pokretu - preko Nemačke, Francuske, Španije i Portugala, vojni ataše izbegličke vlade u Londonu, padobranac koji se pridružio Dražinoj vojsci (bio eto sa druge strane u odnosu na kurira Milana), probio se kao Dražin diplomata nazad u Ameriku, pokušao da se ponovo pridruži '44 pa uhapšen u Italiji. I ajde sve to, nego: posle rata postao dekan fakulteta za finansijske nauke u Njujorku. Takođe - najbolji broker za osiguranje u istoriji Amerike (!), pa danas postoji godišnja nagrada za najboljeg brokera koja nosi njegovo ime.
Ima takvih ljudi...

[кривац звани ген
спознајући овакве и сличне биографије нечесто се човек може умислити над личним ништавилом ( ма шта оно значило). сдруге стране покушати се ставити у позицију таквих ликова сумњам да би собом били задовољни. и шта сад? гени драги г Pape гени су оно што нас прави посебним ( у односу на просек). а ту се баш и неможе много порадити . . . на променама.
а што се кашњења тиче па и то је вид стизања где смо наумили. зарне? стога , фала што нас . . . .затекосте.

Znam da se na blog dolazi kao na Slavu, tri dana, da bi posle toga bio zauvek napušten, ali ću ipak da zakačim (nisam stigao ranije) epilog priče o famoznom Bori Todoroviću, pa makar ga pročitao samo autor bloga, jer je što bi rekli filmski kritičari paradigmatičan.
Uspešan, probitačan, nepresušne energije, Bora Todorović je (ipak) umro, u Njujorku 1982. Želja da se vrati u zemlju za koju se borio i koju je voleo nije mu se ispunila, jer je bio proglašen narodnim izdajnikom. I danas je živa njegova supruga, ekscentrična i bogata gospođa sa Upper East Side-a, gospođa Ljubica, rođena u Americi. Od nje sam čuo sledeću priču.
Već pred samu smrt, Bora je imao samo jednu želju: da pojede porciju srpskog pasulja. No, ispostavilo se da u celom Njujorku nema osobe koja bi umela da napravi pravi srpski pasulj. Ljubica «nije imala pojma», srpskih iseljenjika nije doduše nedostajalo a ni sastojaka za to, kako i uzrečica kaže prosto jelo, ali pasulj nikako nije bio onaj pravi. Najzad je Bora, na samrti, poslao po kuvaricu iz Srbije da dođe i konačno napravi pravi srpski pasulj. Kuvarica je doletela u Njujork, ali nije zatekla Boru živog...
Njegova dva deteta, danas stariji građani, ne govore Srpski.
Черевићан Черевићан 16:31 15.03.2008

г Pape

понеки пост потраје богами и као . . ивкова слава, но у начелу нема истека времена коментарима једино од имаоца блога зависи дали ће блог живахан бити вазда. ја се то трудим . . . .

Вама хвала за присећање на г Тодоровића, уистину индикативноје . потврдисте ону народну . . нема смрти . . .док незаборав траје.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:53 16.03.2008

Re: priča u Bori Todoroviću

Pape, dobra prica.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana