Budućnost| Društvo| Gost autor| Hronika| Ljudska prava

1948. Titovo "Njet", i 2018.Vučičevo "Da, poka"

Srđan Fuchs RSS / 13.01.2018. u 10:32

Piše: Vuk Bošković, Vice

 

"Meki rat" Rusije i Zapada na igralištu zvanom Srbija

 

Izgleda da je sve bliži trenutak kada će Srbija morati da se odluči sa koje će od dve stolice posmatrati ovaj igrokaz. Ili ćemo svi sa poda.


Britanski Dom lordova i demokrate u američkom Senatu, u drugoj nedelji januara, istog dana, objavili su izveštaje o spoljnoj politici svojih zemalja, čiji se delovi direktno odnose i na Srbiju. U oba izveštaja se na transparentan način definiše šta su, prema mišljenjima autora, interesi tih zemalja u Srbiji kao i šta države trenutno rade da ih postignu, odnosno šta treba da rade više i gde greše.

 Izveštaji odišu zabrinutošću zbog, kako navode, "zlokobnog uticaja Rusije na Srbiju i region Zapadnog Balkana", koji je jedan od glavnih problema sa kojima se suočavaju. Mir i prosperitet Zapadnog Balkana uz krajnji cilj priključenja EU - sa Srbijom kao ključnom za stabilnost regiona - opisuje se kao dugoročan interes obe zemlje. U oba dokumenta preporučuje se neophodnost većeg prisustva na svim nivoima, usled onoga što Komitet Doma Lordova naziva "umanjenog autoriteta Zapada".

Da u ovih nekoliko vlada Srbije od 2012. godine na ovamo postoji i neguje se "proruska struja", uprkos zvaničnoj proevropskoj orijentaciji, nije nepoznato ni domaćim medijima, ni javnosti. U poslednjih nekoliko godina, doduše, iz tih vlada sve je jasnija i glasnija poruka da su odnosi sa Rusijom isključivo pitanje Srbije u koje niko ne bi trebao da se meša.

U svetlu aktuelnih svetskih zbivanja u areni međunarodnih odnosa, posebno kada su u pitanju odnosi SAD, EU i Rusije, čini se da je sve manje manevarskom prostora u spoljnoj politici za Srbiju, koja je gotovo prema svim političkim, ekonomskim i vojnim parametrima - te izjavama zvaničnika - kormilo usmerila ka Zapadu.

Demokrate u američkom Senatu: Ruski "asimetrični arsenal" u Srbiji

Američki demokratski senator Ben Kardin objavio je Russia Report, izveštaj u kome se na preko 200 strana analizira "dvadesetogodišnji napad Vladimira Putina na demokratske institucije u njegovoj i zemljama sveta".

Izveštaj je pre svega značajan u kontekstu višestrukih istraga koje se vode po pitanju uticaja Rusije na američke predsedničke izbore 2016. godine i moguće saradnje između ruskih obaveštajnih službi i Trampove kampanje. Govoreći o ruskom uticaju svuda po svetu, u izveštaju se zaključuje "da ukoliko Amerika odmah ne preduzme potrebne mere, neće biti sposobna da odbrani svoje sledeće izbore od ruskog napada."

U izveštaju se pominje "asimetrični arsenal" koje Rusija koristi u raznim zemljama sveta, koji se definiše kao upotreba vojnih sredstava, sajber napada, širenja dezinformacija, podrške ekstremnim političkim grupama i korišćenje energetskih resursa, organizovanog kriminala i korupcije kao "oružja".

Politička slika današnje Srbije jedan je od argumenata za ove tvrdnje.

"Štetni uticaj Rusije na Srbiju se manifestuje kroz duboke kulturne veze, propagandu, i uticaje u energetskom i sektoru odbrane" - rečenica je kojom počinje deo izveštaja koji se odnosi na Srbiju.

SRBIJA NA "DVE STOLICE"

Građenjem dubokih veza sa tradicionalnim institucijama u Srbiji - pre svega Srpskom pravoslavnom crkvom - "Rusija je stvorila plodno tlo za širenje kampanje dezinformacija među srpskom populacijom", tvrdi se u izveštaju američkih demokrata.

Navodi se i da dugoročna dobra saradnja i sa Rusijom i sa EU nije moguća, tako da, ukoliko Srbija nastavi sa svojim naporima približavanja EU, Rusija može negativno da reaguje i da "podigne svoj koban uticaj u zemlji na još viši nivo."

Ove tvrdnje potkrepljuju se neobjavljenim istraživanjem javnog mnjenja prema kome je pozitivan stav prema Rusiji u poslednje dve godine porastao za više od 10 odsto među građanima Srbije. Prema istom istraživanju, 49 odsto građana Srbije podržava ulazak zemlje u EU, ali taj broj pada na 28 posto ukoliko članstvo u Uniji podrazumeva narušavanje odnosa sa Rusijom.

Autori zaključuju da "Srbija trenutno ne preduzima mere da se odbrani" i da ruska propaganda, koja se, između stalog, sprovodi preko srpskog izdanja Sputnjika, "cirkuliše kroz zemlju bez skoro ikakvog otpora".

"MEKA" I ENERGETSKA MOĆ RUSIJE

Rezultate pomenutog istraživanja javnog mnjenja u Srbiji autori izveštaja povezuju sa dvogodišnjim radom Sputnjika u zemlji. Navodi se da Sputnjik besplatno deli svoj sadržaj radio stanicama u Srbiji, čime širi uticaj. Takođe pojavljivanje i uticaj "preko 100 pro-ruskih medija i nevladinih organizacija u Srbiji", nisu prošli neprimećeno.

Navodeći da su ekonomske sankcije protiv Rusije način na koji se EU brani od uticaja Rusije, zaključuje se "da je teško očekivati da će ih Srbija uvesti u doglednoj budućnosti." Kao značajan uticaj Rusije na Srbiju navodi se energetska zavisnost – pre svega kroz vlasništvo NIS-a preko "Gazproma" i uvoz prirodnog gasa.

Zaključuje se da su mogućnosti Srbije da se oslobodi svoje energetske zavisnosti "jako ograničene".

NATO I HUMANITARNI CENTAR U NIŠU

Takođe, neizostavni slučaj Humanitarnog centra u Nišu i trenutni napori Rusije da svi ruski državljani koji u njemu budu radili dobiju diplomatske pasoše, deo su izveštaja.

Citira se i visoki službenik Stejt Dipartmenta za Zapadni Balkan Brajan Hojt Li koji kaže "da će u slučaju da Srbija dozvoli Rusiji da stvori neku vrstu centra za špijunažu i ostale aktivnosti, izgubiće kontrolu nad delom teritorije".

Na stav Hojta Lija da se "ne može doveka sedeti na dve stolice", u izveštaju se citira odgovor ministra odbrane Aleksandar Vulin:

- Ovo nije izjava prijatelja ili nekoga ko poštuje Srbiju, našu politiku, i naše pravo da donosimo sopstvene odluke - rekao je tada Vulin koji se sve manje trudi da u javnosti krije ideje o vojnoj saradnji i ljubav prema Rusiji.

Celokupnu sliku situacije na jugu Srbije i Kosovu svakako ne popravlja blizina ruskog humanitarnog centra u Nišu američkoj bazi na Kosovu.

Dan pre objavljivanja ovih izveštaja SAD je bez objašnjenja odbila vizu načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši DIkoviću. Diković je do danas ostao bez komentara, dok ministar odbrane napominje da "niko u Vojsci Srbije ne razume takav odnos američke ambasade prema generalu Dikoviću", primetivši da se takva odluka loše odražava na vojne odnose dveju zemalja.

Alarm je upalilo i učestvovanje srpskih državljana i ruskih obaveštajaca u navodnom pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, novoj članici NATO alijanse. Šišmakov i Popov uspeli su da pobegnu i izbegnu hapšenje, ali su ih srpske vlasti zadržale. Navodno su pušteni tek posle posete šefa ruskog Saveta Bezbednosti (i bivši direktor FSB-a) Nikolaja Patruševa.

 Sa druge strane, Srbija bi mogla da se nađe u problemu sa Amerikom ukoliko od Rusije kupi vazdušni odbrambeni sistem "S-300", jer se po nedavno usvojenom američkom zakonu "predviđaju sankcije kao odgovor na bilo koju značajniju finansijsku transakciju sa ruskim vojnim i obaveštajnim sektorom." 

Ova odredba objašnjava zašto famozni ruski MIG-ovi nisu pokrenuli ovakve sankcije. Prema rečima predstavnika vlasti, bili su besplatni.

Međutim, izveštaj takođe navodi da je vojna saradnja Srbije sa Amerikom i NATO na mnogo višem nivou nego saradnja koju Srbija ima sa Rusijom. Uprkos bliskim vojnim vezama sa Rusijom, Srbija teži održavanju bezbednosne saradnje sa NATO-om i SAD-om.

Prema istraživačkom centru američkog Kongresa, Srbija je učestvovala u zajedničkim vojnim vežbama u okviru NATO Partnerstva za mir. U 2016. godini, Srbija i SAD održale su 125 vojnih razmena, a Srbija i Rusija četiri.

Na kraju, u izveštaju se nudi nekoliko preporuka među kojima su povećanje finansijske pomoći Srbiji, da američki zvaničnici moraju da povećaju svoje prisustvo u Srbiji i da sama Srbija, ukoliko želi da postane deo EU, mora da pojača svoju odbranu "protiv ruskog asimetričnog arsenala" jer ako to ne uradi, "ruska propaganda će nastaviti da ima značajan uticaj na javno mnjenje Srbije."

Britanska "meka moć" u Srbiji nakon Bregzita

Sa druge strane, izveštaj Komiteta za međunarodne odnose britanskog Doma lordova "Britanija i zapadni Balkan", bavi se pre svega novom pozicijom Britanije nakon Bregzita i promenama koje je to izazvalo po pitanju uticaja te zemlje na prostoru Zapadnog Balkana.

 U rezimeu izveštaja stoji da je uticaj Britanije u zemljama ovog regiona i dalje u nacionalnom interesu i pored toga što je ona u procesu izlaska iz Evropske unije.

Za potrebe izveštaja predstavnici Komiteta Doma Lordova su se u Srbiji sastajali sa velikim brojem državnih funkcionera, opozicionih političara, NVO aktivista i novinara.

KRIZA DEMOKRATIJE I SLOBODE MEDIJA

U izveštaju se poziva da se to što je Britanija domaćin ovogodišnjeg Samita Zapadnog Balkana iskoristi kako bi vlada, u saradnji sa EU, "pokazala podršku stabilnosti, demokratiji, vladavini zakona i prosperitetu u zemljama Zapadnog Balkana" - jer, kako kažu, zemlje u regionu pate "od autoritarne vlasti, slabih demokratskih institucija i ozbiljnih izazova u borbi protiv kriminala i korupcije."

- U Srbiji nam je rečeno da su reforme koje zahteva EU sprovedene samo na papiru. Na primer, državni mediji su privatizovani u skladu sa zahtevima EU, ali vlasnici novih medijskih kompanija postali su ljudi bliski vladajućoj partiji, zbog čega su ti mediji funkcionalno postali državni - navodi se u izveštaju.

Ono u čemu se britanski izveštaj poklapa sa američkim je pitanje prava i sloboda novinara u Srbiji. Iako postoji zakonodavni okvir kojim se garantuje sloboda medija, oni su pod konstantnim pritiskom vlasti.

 Tokom vladavine Aleksandra Vučića, prvo kao premijera a potom i predsednika, sloboda medija u zemlji naglo je umanjena. "Državni zvaničnici i prodržavni mediji vrše pritisak na nezavisne novinare", stoji u izveštaju američkih demokrata.

I američki i britanski izveštaj navode početak rada BBC servisa za Zapadni Balkan kao dobar korak ka nepristrasnijem informisanju javnosti.

Britanski Dom lordova deli zabrinutost američkih demokrata oko opasnosti pojačanog ruskog uticaja u Srbiji. Kao izvor tog uticaja se ponovo pominje Sputnjik, ali glavni razlog je "vakum" koji je nastao zbog sporijeg procesa EU integracija i "umanjenog autoriteta Zapada" u regionu.

Prema izveštaju Doma Lordova, teško se može očekivati da Srbija postane članica NATO, ali da će se saradnja na visokom nivou nastaviti.

Povećani uticaj Kine i Turske u regionu takođe nije neprimećen, ali promena američke politike pod Trampom može stvoriti "vakuum" na Zapadnom Balkanu "koji mogu da iskoriste Rusi".

- Rusija će nastaviti da igra ulogu "spojlera" u pokušajima regiona da se integriše sa Zapadom - zaključuje se u izveštaju.

UNUTRAŠNJI DIJALOG O KOSOVU I GLASOVI SPOLJA

Oba izveštaja kažu da je glavni izvor uticaja Rusije pitanje Kosova. Na primer, Behar Sadriu, politikolog sa Univerziteta u Londonu, vidi pitanje Srbije i Kosova kao rizik za ceo region. Što duže ostane nerešeno, veći je rizik da se pitanje granica u regionu ponovo otvori.

Izveštaj iz američkog Senata ukazuje na opasnosti od ruskog uticaja u Srbiji, pre svega kroz Sputnjik, ukoliko se Srbija odluči za dublju integraciju "sa Zapadom" i rešenje kosovskog pitanja ove godine, dok izveštaj Doma Lordova ukazuje na stav da će Rusija izgubiti svoj uticaj u Srbiji kada se to pitanje reši.

Trenutno, uz mnogo trzavica, traje "unutrašnji dijalog" u Srbiji, ali u izveštaju Doma Lordova se navodi "da mnogi veruju da je on neiskren".

GDE SMO MI U CELOJ TOJ PRIČI?

Javnost u Srbiji ima priliku da uvidom u ove izveštaje sazna kako delovi britanske i američke države gledaju na Srbiju i region. U oba slučaja se upozorava na uticaj Rusije kao ključne prepreke za interese Britanije i Amerike na Zapadnom Balkanu, regiona koji je ponovo bitan deo njihove spoljne politike.

U britanskom izveštaju se zaključuje da, iako više nije članica EU, Britanija treba da podržava put zemalja ka punom članstvu, jer će se one tako izboriti protiv korupcije, poboljšati vladavinu prava i slobodu medija. Britanija "mora biti iskreni prijatelj zemalja regiona" i u tom smislu, predstojeći Samit Zapadnog Balkana je za Dom lordova ključan događaj za jačanje britanske "meke moći" na Zapadnom Balkanu.

Ipak, oba izveštaja nedvosmisleno ukazuju na stav da sve zemlje u regionu, pa i Srbija, treba da budu u potpunosti integrisane u Evropsku uniju i NATO. Oba izveštaja bacaju ozbiljnu senku na mogućnost da Srbija dugoročno može da bude "na dve stolice".

Razlika je u tome što je američki izveštaj napisala trenutna politička opozicija, i zbog snažnog sukoba sa Trampovom administracijom, pitanje je u kojoj meri će preporuke biti primenjene. Sa druge strane, Britanija se nalazi u jako specifičnoj poziciji - jednom nogom je van EU - a kroz ceo izveštaj se ponavlja da su interesi EU i Britanije u potpunosti poklapaju po pitanju Zapadnog Balkana.

U oba izveštaja je ključno pitanje Kosova. Prema svim najavama, izgleda da je ovo godina u kojoj će se "seći čvorovi" zamrznutog kosovskog pitanja.


Paradoks političkog života u Srbiji dobija novu dimenziju time što - sa teretom burne istorije u protekle dve decenije - mi sada više znamo o tome šta su interesi britanskog Dom lordova, američkih demokrata i Vladimira Putina u Srbiji, nego što nam je jasno koji su i kakvi dugoročni interesi republike zvane Srbija. Državni zvaničnici Srbije se tradicionalno sve manje slažu oko mnogih pitanja, osim oko toga sa smo "lideri u regionu".

Po svemu sudeći, ova godina može da bude godina pojačanog medijskog, političkog i NVO sukoba između Rusije i Zapada, sa Kosovom i Metohijom kao srcem ovog "mekog rata".

Izgleda da je sve bliži trenutak kada će Srbija morati da se odluči sa koje će od dve stolice posmatrati ovaj igrokaz. Ili ćemo svi sa poda.

 



Komentari (289)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:56 13.01.2018

quo vadis, serbia?

interesantno da se u ovom izveštaju ne pominju interesi srbije, već samo britanaca i amerikanaca.

sada, ko radi sa srbijom i srbima, zna da se srbima emocija, možda čak i preko mere racionalnog, nalazi uz rusiju.

interesantno je i to da su ove izveštaje pisali članovi bivše američke administracije. kod diplomata, u demokratijama, ideologija ne igra ulogu - kada služiš državi, služiš nezavisno da li si ti levičar a vlast desna, i obratno; odnosno, svoja lična uverenja potčinjavaš svojoj službi zemlji - što nije uvek ugodno i srećno ako su na vlasti, naprimer, inomišljenici. kako god, kod amera se sa smenom ideološkog profila administracije menjaju i službenici. u srbiju prvi put dolaze diplomate iz nove administracije u martu ove godine.

u britance ne želim da ulazim - oni drža predavanja o dve stolice u situaciji gde zezaju celu evropu sa svojim "hoću kakim/neću kakim" pristupom prema eu? takođe, imaju istoriju vršljanja i guranja srbije u sukobe.

no, sa amerima verujem da ima prostora za redefiniciju odnosa. može li taj odnos da uključi i održavanje vojnih i obaveštajnih veza sa rusijom, dakle i centar i s-300, jer, da se ne varamo, srpska vojska nema previše svetle uspomene na nato, šta god, koliko god vežbala, nato je bombardovao srbiju i u toj demonizaciji srbije i srpskog naroda prednjačili su upravo sad i uk. ukratko, želja za redefinicijom odnosa bi trebala započinjati sa:"srpski interes nalaže...", pa onda gledati da se to primeni u praksi, sa saznanjem da je emocija srpskog vojnog, državnog, privrednog, nacionalnog korpusa listom na ruskoj strani.
gedza.73 gedza.73 11:21 13.01.2018

Re: quo vadis, serbia?

emocija srpskog vojnog, državnog, privrednog, nacionalnog korpusa


'nači ugasili smo ga?

vojne, državne, privredne, nacionalne emocije? 'ese to zove oksimoron?
c_h.arlie c_h.arlie 11:27 13.01.2018

Re: quo vadis, serbia?

Srđan Fuchs
interesantno da se u ovom izveštaju ne pominju interesi srbije, već samo britanaca i amerikanaca.

sada, ko radi sa srbijom i srbima, zna da se srbima emocija, možda čak i preko mere racionalnog, nalazi uz rusiju.

interesantno je i to da su ove izveštaje pisali članovi bivše američke administracije. kod diplomata, u demokratijama, ideologija ne igra ulogu - kada služiš državi, služiš nezavisno da li si ti levičar a vlast desna, i obratno; odnosno, svoja lična uverenja potčinjavaš svojoj službi zemlji - što nije uvek ugodno i srećno ako su na vlasti, naprimer, inomišljenici. kako god, kod amera se sa smenom ideološkog profila administracije menjaju i službenici. u srbiju prvi put dolaze diplomate iz nove administracije u martu ove godine.

u britance ne želim da ulazim - oni drža predavanja o dve stolice u situaciji gde zezaju celu evropu sa svojim "hoću kakim/neću kakim" pristupom prema eu? takođe, imaju istoriju vršljanja i guranja srbije u sukobe.

no, sa amerima verujem da ima prostora za redefiniciju odnosa. može li taj odnos da uključi i održavanje vojnih i obaveštajnih veza sa rusijom, dakle i centar i s-300, jer, da se ne varamo, srpska vojska nema previše svetle uspomene na nato, šta god, koliko god vežbala, nato je bombardovao srbiju i u toj demonizaciji srbije i srpskog naroda prednjačili su upravo sad i uk. ukratko, želja za redefinicijom odnosa bi trebala započinjati sa:"srpski interes nalaže...", pa onda gledati da se to primeni u praksi, sa saznanjem da je emocija srpskog vojnog, državnog, privrednog, nacionalnog korpusa listom na ruskoj strani.

Odavno nisam čuo gluplju američku propagandu od ove nazvane 'ruski uticaj na američke izbore'.
Eeee, ni CIA nije više ono što je bila.
narcis narcis 11:53 13.01.2018

Re: quo vadis, serbia?

c_h.arlie
Srđan Fuchs
interesantno da se u ovom izveštaju ne pominju interesi srbije, već samo britanaca i amerikanaca.

sada, ko radi sa srbijom i srbima, zna da se srbima emocija, možda čak i preko mere racionalnog, nalazi uz rusiju.

interesantno je i to da su ove izveštaje pisali članovi bivše američke administracije. kod diplomata, u demokratijama, ideologija ne igra ulogu - kada služiš državi, služiš nezavisno da li si ti levičar a vlast desna, i obratno; odnosno, svoja lična uverenja potčinjavaš svojoj službi zemlji - što nije uvek ugodno i srećno ako su na vlasti, naprimer, inomišljenici. kako god, kod amera se sa smenom ideološkog profila administracije menjaju i službenici. u srbiju prvi put dolaze diplomate iz nove administracije u martu ove godine.

u britance ne želim da ulazim - oni drža predavanja o dve stolice u situaciji gde zezaju celu evropu sa svojim "hoću kakim/neću kakim" pristupom prema eu? takođe, imaju istoriju vršljanja i guranja srbije u sukobe.

no, sa amerima verujem da ima prostora za redefiniciju odnosa. može li taj odnos da uključi i održavanje vojnih i obaveštajnih veza sa rusijom, dakle i centar i s-300, jer, da se ne varamo, srpska vojska nema previše svetle uspomene na nato, šta god, koliko god vežbala, nato je bombardovao srbiju i u toj demonizaciji srbije i srpskog naroda prednjačili su upravo sad i uk. ukratko, želja za redefinicijom odnosa bi trebala započinjati sa:"srpski interes nalaže...", pa onda gledati da se to primeni u praksi, sa saznanjem da je emocija srpskog vojnog, državnog, privrednog, nacionalnog korpusa listom na ruskoj strani.

Odavno nisam čuo gluplju američku propagandu od ove nazvane 'ruski uticaj na američke izbore'.
Eeee, ni CIA nije više ono što je bila.

pojasni
narcis narcis 12:00 13.01.2018

Re: quo vadis, serbia?

interesantno da se u ovom izveštaju ne pominju interesi srbije, već samo britanaca i amerikanaca.

a što bi se ?
oni rade za svoje interese a mi bi trebalo za svoje pa ako s poklope dobro je ako se ne poklope eto nas u problemu.
srbija za rusiju nema nikakav ekonomski niti bilo kakav drugi značaj osim kao trn u oku zspadu, srbija ima interes da bude trn u oku zapadu, i to je to.
nama je cilj da budemo tigar od papira i uspeli smo u tome. koće sag snas.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:18 14.01.2018

Re: quo vadis, serbia?

Српско руководство није западно, а народ је онако, фифти-фифти. По мени, уместо ширења русофобије у Србији, по мени, Западу је боље да прихвати и почне да негује односе са родољубивим крилом, уместо што их бомбардује страхом (страх рађа мржњу). Друга ствар је што постоје гласови који се питају да ли је економски уопште исплативије и боље бити демократија, или бити аутократија, примери Кине или чувено руско, општенародно: "није демократија за Русе".
pikuc pikuc 13:13 13.01.2018

Zdravo

Zamislite da zivite u kuci u sredini, sa jedne strane jedan komsija a sa druge drugi i ta dvojica oko toga u sredini nisu u dobrim odnosima.
Zasto bi ovaj u sredini trazio neprijatelja u toj dvojici tj. stavljao se na stranu jednoga a od drugoga sebi pravio neprijatelja?
To bi radio samo glup covek.
Pametan covek bi tezio razvijati prijateljstvo i sa jednim i sa drugim cuvajuci svoje dostojanstvo, posebnost, to nesto zbog cega ga postuju ta dvojica.
Da li je to lako ili ne nije toliko vazno koliko je vazno sacuvati sebe a to se upravo postize nestavljanjem na stranu ni jednog ni drugog vec cuvati i razvijati ono sto imas.

Drugo,

Tice se demokratije.
Ne postoji jedna demokratija vec nekoliko demokratija.
Eto jedna demokratija je bilo podrzavanje OVK da otcepi deo teritorije jedne zemlje i podrska bivsim OVK borcima da zasednu u institucije buduce drzave. Demokratija negiranja zlocina i sredstava u postizanju ciljeva.
To je demokratija koja je napravila i priznala Kosovo.
A ta demokratija ne vazi u zemljama koje su tu demokratiju primenili na Srbiji, to je tamo terorizam i napad na drzavu.

Ljudi da li je vama jasno da su Amerika i EU direktno ucestvovale u etnickom ciscenju Srba na KiM?
I ne samo to, one su priznale taj metod pravljenja drzave kao legitiman. Svet je to priznao.

Dakle,
Najblizi Srbiji mogu biti oni koji nisu dali legitimitet etnickom ciscenju Srba sa KiM i koji taj potez ne prihvataju i ne priznaju takvo stvaranje drzave takozvane Republike Kosovo.
A ispred njih oni koji ne samo da nisu nisu priznali Kosovo vec pomazu Srbiji koristeci svoj uticaj u svetu da drugi povuku svoju odluku.

Pa tek onda iza njih mogu biti oni koji se premisljaju oko svoje odluke.
Pa tek onda na kraju oni koji svoju odluku ne dovode u pitanje.
A na samom kraju su oni uz ciju pomoc je to uradjeno, to su bivsi albanski teroristi a sada politicari.

Srbija svoje interese na KiM brani kroz ljude, mrtve, zive, prognane.
Ta zapadna demokratija dovela je na pregovaracki sto Srbima teroriste a sama sa teroristima ne pregovara.

I oni zele da im se Srbija priblizi?
Ej,
Ljudi popisali su vam se i na zivo i na mrtvo.
I na svaki srpski grob i zivo celjade.

Dakle,
Rusija jeste danas najveci prijatelj Srbije i najveci interes Srbije.
Druga je Kina.
Pa ostali.
EU i Amerika nisu ni u prvih deset jer su same to odabrale svojim delanjem ka Srbiji i njenom narodu.
Pare sto ulazu su velike ali te pare su zapravo pokradene.
To nisu njihove pare vec pokradeno od sveta koji rinta za dolar ili pet.
Boze kolika je nepravda u svetu a sve zamaskirano da se ne vidi podvala.
Oni najgori od ljudskog roda o ljudskosti pricaju !
maksa83 maksa83 13:53 13.01.2018

Re: Zdravo

Rusija jeste danas najveci prijatelj Srbije i najveci interes Srbije.

Da li si ti svestan da si ti u Rusiji zabranjen zakonom?
pikuc pikuc 17:11 13.01.2018

Re: Zdravo

maksa83
Rusija jeste danas najveci prijatelj Srbije i najveci interes Srbije.

Da li si ti svestan da si ti u Rusiji zabranjen zakonom?

Koliko znam u Rusiji nije zakonom zabranjen seks dve osobe istog pola.

A koliko znam u razvijenim demokratijama dete je liseno mozda najveceg ljudskog prava po njegovom rodjenju a to je da ima oca i majku, bilo bioloske ili kao usvojitelje.

Pa eto, moglo bi se reci tu da je interes dece zabranjen u razvijenim demokratijama te da je iznad njega stavljen interes odraslih pojedinaca.

Moze li neko reci da nije za dete najbolje da raste uz oca i majku?
narcis narcis 17:26 13.01.2018

Re: Zdravo

ne laži pikuc mlogo lažeš.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:35 13.01.2018

Re: Zdravo

maksa83
Rusija jeste danas najveci prijatelj Srbije i najveci interes Srbije.

Da li si ti svestan da si ti u Rusiji zabranjen zakonom?


Joj Makso, pa dokle više da ti pričam... :)

Kakve sad veze ima ko je u Rusiji zabranjen zakonom, kako se u Rusiji živi, gde ljudi radije odlaze, i slične priče?

Radi se samo i isključivo o odnosu Rusije (kakva god ona bila) prema Srbiji i interesima Srbije, i o odnosu Amerike i ostalih (kavi god oni bili).
Hajde da o tome razmišljamo, ko je više a ko manje fer prema Srbiji, ko podržava srpske a ko interese drugih, pa šta god iz tog razmišljanja proizađe.

Ovo, idete u Ameriku, u Rusiji zabranjuju pedere, Putin je diktator, to stvarno nema veze ni sa čim osim sa logikom, ma nema veze što me Ameri karaju, oni lepo žive, bogati su, jaki su, zaslužuju da karaju koga požele, a ja sam mali i nevažan, pa stoga nemam prava da razmišljam o sebi.
alles_atze alles_atze 18:09 13.01.2018

Re: Zdravo

Radi se samo i isključivo o odnosu Rusije (kakva god ona bila) prema Srbiji i interesima Srbije, i o odnosu Amerike i ostalih (kavi god oni bili).
Hajde da o tome razmišljamo, ko je više a ko manje fer prema Srbiji, ko podržava srpske a ko interese drugih, pa šta god iz tog razmišljanja proizađe.


Bas tako , Srbija treba da polarizuje svijet. A sto se srpskih intersa tice, pa to je brate sasvim jednostavno, zna se da Kina sa svojih trista milijardi Srba zastupa srpske interese.
narcis narcis 18:16 13.01.2018

Re: Zdravo

hoochie coochie man

hučita zaposeo čarlijevskoljotićevski duh
ti stvarno misliš da rusi treba da naprave bazu u niš, pa tita mi se ugrobu okreće ko ventilator.
zašto mrziš ameriku i američanski narod.
prekrsti se kaži pu pu pu i odmakni od pikuca, štetno deluje na tebe, zaposeda ti duh.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:26 13.01.2018

Re: Zdravo

ti stvarno misliš da rusi treba da naprave bazu u niš,


Gde si pročitao da mislim?
E to je problem, to što se po automnatizmu svrstava u tabore, ruski ili američki, a stvari su komplikovanije od te jednostavne podele.

A ako te baš zanima šta mislim o toj bazi evo, mislim da je u redu ovo cicnuliranje oko statusa.
Nije pametno prelomiti ni za ni protiv, sve dok tako može, jer bi time jednu stranu direktno odgurnuli.
A koju?
Hajd da zamislimo da odgurnemo Ruse.
Šta time dobija Srbija?
Šta bi u Srbiji bilo bolje ako bismo Rusiji rekli, nema statusa, pakujte se i idite iz Niša.
Ameri bi to pozdravili, ali šta bi Srbija time postigla?
narcis narcis 18:27 13.01.2018

Re: Zdravo

Ovo, idete u Ameriku, u Rusiji zabranjuju pedere, Putin je diktator, to stvarno nema veze ni sa čim osim sa logikom, ma nema veze što me Ameri karaju, oni lepo žive, bogati su, jaki su, zaslužuju da karaju koga požele, a ja sam mali i nevažan, pa stoga nemam prava da razmišljam o sebi.

a sad ozbiljno
ovo idete u ameriku , čemu? šta si teo da kažeš?
iako sam vrlo zadovoljan putinovim uratkom i načinom na koji jebe ameriku stvarno ne vidim čime on to pomaže 'našu stvar'
time što viče kosovo je srbija, pa ne viče on to zbog nas već zbog toga što mu se kinezi naseljavaju tamo po tunguzijama i sibirima baš kao šiptari nekoć kod nas.
vrati ćerku iz amerike pa onda postavi ono famozno ' idete u ameriku' pitanje.konstataciju -štagod si mislio time. navuči trenerku iza uši upakuj daljinca u kesu i zajednosa čarlijem gledaj ruske filmove.
ugledajte se bre malo na braću blgari, odjebali su ruse samo tako i šta im se desilo, ništa.
sramota me i stid da priznam da su blgari pametniji od nas.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:34 13.01.2018

Re: Zdravo

ovo idete u ameriku , čemu? šta si teo da kažeš?


Ma ja to Maksi:)
On često poteže taj argument, šaljete decu u Ameriku a podržavate Rusiju.
To jeste tačno ali to je irelevantno.
vrati ćerku iz amerike pa onda postavi ono famozno ' idete u ameriku'


Evo i tebe.
Niti sam je ja slao niti ću ja da je vraćam.
Odakle vam ta ideja da su deca krompiri pa da ih roditelji šaju poštom negde?
Ja moju nigde nisam poslao, sama je odlučila da li će i gde će da ide, moje je samo bilo da joj utome pomognem koliko mogu.

Baš me čudi taj vaš odnos prema deci (koja više nisu deca nego odrasle osobe) i stav da roditelji treba negde šalju decu, ili da ih vraćaju.
gedza.73 gedza.73 18:38 13.01.2018

Re: Zdravo

koljotićevski duh
ti stvarno misliš da rusi treba da naprave bazu u niš, pa tita mi se ugrobu okreće ko ventilator.
zašto mrziš ameriku i američanski narod.

ovo se Drakče zove 'moša'

Tita je rek'o 'njet' jer Brko 'teo da mu pošalje unapređenu verziju Mustafe Golubić zbog neposlušnosti.
A Drugu hedonisti se živelo, malo ga bilo stra' kako su prošli njegovi pajtosi pre i tokom rata, još 'teo da uživa u odstrelu anesteziranih životinja i mladih pionirki...

Onda je Tile započeo flert sa MAerikancima, malo upražnjavao laki peting i čim su mu Ruje zavodnički namignule posle Brkinog odlaska bogu na istinu za hiljade logoraša u roku od 'sad' odjebao AMerikance i naguzio se starim drugarima.

Al' se Amerikancima taj Titov ventilatorski igrokaz nije svideo pa su to zapamtili.

A Cobe je bio mali Tito (komunista, 'oceubica' Stambolića, Jugosloven sa Mirom The Cvetom...) samo ga nisu 'tele prilike u svetu da uživa u obožavanju širokih narodnih masa do smrti već samo do Haga (što bi i Tita snašlo da je poživeo do raspada SFRJ)


Najveći Titovi zaluđenici Srbi, komunisti pa još 'mali Rusi' i karabum. Došlo na zaduživanje, oduživanje i naplatu.

U ukupnom zbiru su devedesete u stvari četrdesete.


niccolo niccolo 19:16 13.01.2018

Re: Zdravo

Zamislite da zivite u kuci u sredini, sa jedne strane jedan komsija a sa druge drugi i ta dvojica oko toga u sredini nisu u dobrim odnosima.


Jebote, koja su tragedija ovi Srbi. Oni već skoro 30 godina ne kapiraju da je jedan komšija zauzeo ono što je bilo od ovog drugog i da sad više ne žive u sredini između dvojice komšija, već imaju samo jednog.
pikuc pikuc 19:33 13.01.2018

Re: Zdravo

maksa83
Rusija jeste danas najveci prijatelj Srbije i najveci interes Srbije.

Da li si ti svestan da si ti u Rusiji zabranjen zakonom?



Ako bi ti to bio argument po kome vodi zapadna demokratija u odnosu na diktatorsku Rusiju,

Da li si ti svestan da su u EU zabranjeni migranti.
I zica i zakoni se donose protiv njih.
Prebijaju ih na granicama, kerove na njih pustaju.
Nece ih.
Zapadna demokratija koja odaje utisak velikih ljudskih prava i sloboda ogradila se zicom i kerovima.


narcis narcis 21:11 13.01.2018

Re: Zdravo

Baš me čudi taj vaš odnos prema deci (koja više nisu deca nego odrasle osobe) i stav da roditelji treba negde šalju decu, ili da ih vraćaju.

pa stav je odprilike ovakav
kako te nije sramota da moju decu imene teraš u rusiju i protiv celog sveta a tvoja deca( a poneki i sa bloga) žive na zapadu. xxxx8 ovo ti nije obraćanje tebi lično već svim ovim krajberima po blogu kojinas ubeđuju da treba da izginemo za svetu srpsku zemlju dok oni uživaju po zapadima sa svojom decom.)

čisto je bio misanderstunding ovo sa tvojim idete u amerikama, tako da izvini.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:22 13.01.2018

Re: Zdravo


Ma nemoj bre da se izvinjavaš (tako mi tupiš oružje:))
Sve je u najboljem redu, samo pucaj.
vcucko vcucko 01:23 14.01.2018

Re: Zdravo

gedza.73

Tita je rek'o 'njet' jer Brko 'teo da mu pošalje unapređenu verziju Mustafe Golubić zbog neposlušnosti.
A Drugu hedonisti se živelo, malo ga bilo stra' kako su prošli njegovi pajtosi pre i tokom rata, još 'teo da uživa u odstrelu anesteziranih životinja i mladih pionirki...

Onda je Tile započeo flert sa MAerikancima, malo upražnjavao laki peting i čim su mu Ruje zavodnički namignule posle Brkinog odlaska bogu na istinu za hiljade logoraša u roku od 'sad' odjebao AMerikance i naguzio se starim drugarima.

Ako neko i dan danji misli da je Tito bio ruski čovek, svaka mu čast. A Big Ben se zlurado cereka na budalu.

Golubić? Kratka lekcija iz istorije. Tito lično (dobro, Stevo Krajačić, ali to je isto, on mu je bio najbolji dlugal) je Mustafu otkucao nacistima. Zašto? Pa zato što bi Mustafa, da je pretek'o, posle oktobra '44. postao ne predsednik DFJ/FNRJ itd. nego kralj ujedinjenog Balkana. Ovog mufljuza bi se setili eventualno na nivou neke kuraben-diplomatije.
Već 21. oktobra '44. ujutro Tolbuhin je otvorio zapečaćenu kovertu sa spiskom potpisanim od Kobe lično. Spiskom živih ili mrtvih ljudi i stvari koje je nužno odmah pronaći u oslobođenom Beogradu. U prvih pet bili su posmrtni ostaci Mustafe Golubića. Do večeri istog dana u tu svrhu obrađene su desetine zarobljenih Švaba i ono što je ostalo od Mustafe je pronađeno i otpremljeno za Moskvu. Kosti Mustafe Golubića danas počivaju u nekropoli u zidinama Kremlja.

Na stranu ideologija i sve. Iz razloga elementarne higijene tela i uma svog, nemoj više ovu dvojicu, malog Jožu i velikog Mustafu, da turaš u istu rečenicu.

milisav68 milisav68 10:09 14.01.2018

Re: Zdravo

vcucko
Ako neko i dan danji misli da je Tito bio ruski čovek, svaka mu čast. A Big Ben se zlurado cereka na budalu.

Pa sad, to je malo diskutabilno, pošto je Brka imao svoje krtice među agentima SOE, koji su slali nabudžene izveštaje sa Balkana (iz Kaira), gde se favorizovala Brkina "strana", a ignorisana ona druga.

A Big Benu je bilo svejedno koje je boje mačka na Balkanu, pošto se više brinuo za kolonije.
Na stranu ideologija i sve. Iz razloga elementarne higijene tela i uma svog, nemoj više ovu dvojicu, malog Jožu i velikog Mustafu, da turaš u istu rečenicu.

Očigledno je mali Joža bio bolji igrač od velikog Mustafe.


gedza.73 gedza.73 11:03 14.01.2018

Re: Zdravo

vcucko
Ako neko i dan danji misli da je Tito bio ruski čovek, svaka mu čast.

Razvojni put Bore Bravara skoro da nema jedne jedine dodirne tačke sa, grubo rečeno, Zapadom.

Al' zato Sovjeti vire iz svakog džepa. NKVD, Politbiro, KP, potkazivanja, egzekucije, logori



. Iz razloga elementarne higijene tela i uma svog, nemoj više ovu dvojicu, malog Jožu i velikog Mustafu, da turaš u istu rečenicu.

ja sam ih baš stavio na dve suprotne strane (možda nemušto)

edit
pazi sliku. Zamisli danas da predsednik Srbije na zidu drži Trampovu sliku. Pola bloga bi se samokastriralo. Suverena država.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:32 14.01.2018

Re: Zdravo


Na stranu ideologija i sve. Iz razloga elementarne higijene tela i uma svog, nemoj više ovu dvojicu, malog Jožu i velikog Mustafu, da turaš u istu rečenicu.


То ми је једна од најдирљивијих сцена у Сенкама, када се Тане и Мустафа опраштају, са огромним узајамним поштовањем. Столац, човече, људи су одатле рођени ратници!
gedza.73 gedza.73 12:06 14.01.2018

Re: Zdravo

када се Тане и Мустафа опраштају, са огромним узајамним поштовањем.

Serija Srki.
Zamisli ako je istina da je Mustafa dig'o Smederevo u vazduh.



vcucko vcucko 15:41 14.01.2018

Re: Zdravo

gedza.73
када се Тане и Мустафа опраштају, са огромним узајамним поштовањем.

Serija Srki.
Zamisli ako je istina da je Mustafa dig'o Smederevo u vazduh.

To je priča iz domena: do 1990. nisu čuli da je Tito umro, od 1990. su komunisti krivi i što je Radoje onomAd up'o u septičku jamu.

Mustafa je likvidirao Trockog. Da, Griguljevič i Sikeros su pucali, ali Mustafino prisustvo je zabeleženo u hotelu sto metara otuda. Jok, uopšte nije vodio akciju
Sad treba da verujem da je Koba svog superteškaša, možda i najboljeg čoveka, koji je rešio stvar sa najljućim rivalom, slao da diže u vazduh nekakvo skladište municije u pripizdini.
1+1=?
narcis narcis 19:25 14.01.2018

Re: Zdravo

Da li si ti svestan da su u EU zabranjeni migranti.
I zica i zakoni se donose protiv njih.
Prebijaju ih na granicama, kerove na njih pustaju.

oprt lažeš, ti bre ko minkauzen, da ti nije rod?<vidi free boldovano
gedza.73 gedza.73 20:51 14.01.2018

Re: Zdravo

Sad treba da verujem da je Koba svog superteškaša, možda i najboljeg čoveka, koji je rešio stvar sa najljućim rivalom, slao da diže u vazduh nekakvo skladište municije u pripizdini.
1+1=?

ja i napis'o 'ako je istina'.

Mada su obadvojica bili nosioci velikosovjetskg imperijalizma.
najebavanje ne gine.

Men' samo zanima kad smo i gde pogrešno skrenuli. Svi voze po putu samo mi teramo po vrzinama, šumama i močvarama tvrdeći kako je priroda divna i ne pokušavajući da se malo vratimo nazad i uključimo na glavni put.

Amerika (i saveznici) okupirali jedan deo, drugi deo okupirali SOvjeti.

Nijedno nije savršeno al' bem mu lušu ipak se bar malkice vidi gde je bolje.

Mali test. Šta bi bilo u zlatno doba narodne demokratije kad bi se skupilo sto ljudi, napravilo strnaku i javno pobunilo protiv nepogrešivosti Vođe i Partije?

c_h.arlie c_h.arlie 20:58 14.01.2018

Re: Zdravo

gedza.73
Sad treba da verujem da je Koba svog superteškaša, možda i najboljeg čoveka, koji je rešio stvar sa najljućim rivalom, slao da diže u vazduh nekakvo skladište municije u pripizdini.
1+1=?

ja i napis'o 'ako je istina'.

Mada su obadvojica bili nosioci velikosovjetskg imperijalizma.
najebavanje ne gine.

Men' samo zanima kad smo i gde pogrešno skrenuli. Svi voze po putu samo mi teramo po vrzinama, šumama i močvarama tvrdeći kako je priroda divna i ne pokušavajući da se malo vratimo nazad i uključimo na glavni put.

Amerika (i saveznici) okupirali jedan deo, drugi deo okupirali SOvjeti.

Nijedno nije savršeno al' bem mu lušu ipak se bar malkice vidi gde je bolje.

Mali test. Šta bi bilo u zlatno doba narodne demokratije kad bi se skupilo sto ljudi, napravilo strnaku i javno pobunilo protiv nepogrešivosti Vođe i Partije?


Bilo, ne ponovilo se.
Ribozom Ribozom 21:38 14.01.2018

Re: Zdravo

@gedza
Nijedno nije savršeno al' bem mu lušu ipak se bar malkice vidi gde je bolje.


A jel' ti stvarno mislis da se vidi?
gedza.73 gedza.73 21:56 14.01.2018

Re: Zdravo

A jel' ti stvarno mislis da se vidi?

Mislim. Pogledaj puteve, gradove, sela, industriju, automobile...


Ako se nekome ne sviđa može dode da živi sa plemenima u Amazoniji, samo mu trebaju gaće i malo iskustva (da ga ne izedu nerpijateljske životinjke).
Nema interneta, poreza, skrivenih troškova...
Sam sa sobom, priroda, ono što uloviš... Zmije i komarci da ubiju monotoniju.
vcucko vcucko 23:48 14.01.2018

Re: Zdravo

gedza.73

Amerika (i saveznici) okupirali jedan deo, drugi deo okupirali SOvjeti.

Sve rečeno ovim boldovanim. S-o-v-j-e-t-i. CCCP ne postoji već preko četvrt veka, raspao se 1991. godine. Moskva je danas glavni grad Ruske Federacije. Koja je, po parametrima i rečnikom iz Reganovog doba, možda i kapitalističkija od Amerike.
To što naša generacija često i dalje razmišlja mozgom iz osamdesetih (kad je formirana) je možda psihološko-sociološki razumljivo. Ali je i dalje samo problem naše generacije, a ne problem bilo kakvog relevantnog činioca današnjeg sveta.
Ili u prevodu, mnogi Srbi se opet spremaju u četnike u oktobru '44. Pod neiživljenim uticajem filmova i stripova iz mladosti (ovo na žalost bukvalno, nisu odmakli mnogo dalje). Posledice se mogu lako pretpostaviti.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:58 15.01.2018

Re: Zdravo

vcucko


Mustafa je likvidirao Trockog. Da, Griguljevič i Sikeros su pucali, ali Mustafino prisustvo je zabeleženo u hotelu sto metara otuda. Jok, uopšte nije vodio akciju. Sad treba da verujem da je Koba svog superteškaša, možda i najboljeg čoveka, koji je rešio stvar sa najljućim rivalom, slao da diže u vazduh nekakvo skladište municije u pripizdini.
1+1=?


i tako, zahavaljujući Srbinu, Rusija nikada nije postala demokratija. to može samo Ercegovac kada se zaludi ideologijom, osećajem lojalnosti i nepromišljenošću...


apacherosepeacock apacherosepeacock 15:14 15.01.2018

Re: Zdravo


Da li si ti svestan da su u EU zabranjeni migranti.
I zica i zakoni se donose protiv njih.
Prebijaju ih na granicama, kerove na njih pustaju.


oprt lažeš, ti bre ko minkauzen, da ti nije rod?<vidi free boldovano



Jos da malo pojasni kako je 25 i kusur miliona od te sorte u EU uslo & zivi kod tolikih kerova, zica i bezbol palica..
Kazezoze Kazezoze 18:00 15.01.2018

Re: Zdravo

apacherosepeacock

Da li si ti svestan da su u EU zabranjeni migranti.
I zica i zakoni se donose protiv njih.
Prebijaju ih na granicama, kerove na njih pustaju.


oprt lažeš, ti bre ko minkauzen, da ti nije rod?


Jos da malo pojasni kako je 25 i kusur miliona od te sorte u EU uslo & zivi kod tolikih kerova, zica i bezbol palica..


Možda misli na Orbana i njegove kerove i žičane ograde na granici...
narcis narcis 18:34 15.01.2018

Re: Zdravo

Kazezoze
apacherosepeacock

Da li si ti svestan da su u EU zabranjeni migranti.
I zica i zakoni se donose protiv njih.
Prebijaju ih na granicama, kerove na njih pustaju.


oprt lažeš, ti bre ko minkauzen, da ti nije rod?


Jos da malo pojasni kako je 25 i kusur miliona od te sorte u EU uslo & zivi kod tolikih kerova, zica i bezbol palica..


Možda misli na Orbana i njegove kerove i žičane ograde na granici...

ma mrzi me da guglam imena gradova kod nas gde su izbeglice izbačene ili su bile demonstracije, o lažnim optužbama za otmicu dece, u ppokušaju, i ko zna čemu sve što nije procurelo u javnost, a sve se kod nas desilo.

usput ja uopšte nisam pristalica te ideje da države moraju da prime izbeglice.
apacherosepeacock apacherosepeacock 20:26 15.01.2018

Re: Zdravo

Možda misli na Orbana i njegove kerove i žičane ograde na granici...


Mozda, ali Orban jos uvek nije promenio prezime u EU a u pravcu Madjarske granice ide valjda najmanji broj migranata. (Grcka, Italija, Francuska, Spanija itd).


mlatisa mlatisa 17:59 13.01.2018

Ја не видим

Вучићево "Да". Колико видим, то је "Да" тек толико да се не угасе сви односи са Русијом.
alselone alselone 18:41 13.01.2018

Srki aj nebilo ti zapovedjeno

preseci negde ovaj tekst, nemoz skolovat po naslovnoj.
niccolo niccolo 20:04 13.01.2018

Re: Srki aj nebilo ti zapovedjeno

Stvarno, Srks, ovo što Als kaže...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:38 14.01.2018

Re: Srki aj nebilo ti zapovedjeno

Sam secnuo? Slučajno sam glurpc.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:42 14.01.2018

Re: Srki aj nebilo ti zapovedjeno

Za vas dvojicu ću jutjub klipove prestati da kačim.



Черевићан Черевићан 19:05 13.01.2018

подржавати пут и'л странпутицу

Paradoks političkog života u Srbiji dobija novu dimenziju

те...Запад оно ... ...те Русија ......ово
ојаче сам слуђен недореком, скитам,
Kомшија искључив, Кум уз пиво, зна,
а шта ја мислим где ли да прочитам ?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:09 14.01.2018

Re: подржавати пут и'л странпутицу

ојаче сам слуђен недореком, скитам,




freehand freehand 19:35 13.01.2018

Ono kad se

... posle Brkine smrti Tito naguzio starim drugarima pa se Amerima to nije svidelo:



gedza.73 gedza.73 19:49 13.01.2018

Re: Ono kad se

... posle Brkine smrti Tito naguzio starim drugarima pa se Amerima to nije svidelo:

Ima i



al' nema veze sa pričom.

Tito je priš'o američkom savezu kad je zagustelo sa Staljinom.
Pravili su strategiju o zajedničkoj odbrani ako SFRJ napadnu sovjetske snage.

Čim je nestala pretnja (Staljin) dolazi do normalizacije odnosa između Tita i sovjetskog rukovodstva i odjebavanja Amerikanaca.

Inače Amerikanci imaju slike sa puno diktatora.

na skali po dx i sx od nule gde se nalazi SFRJ? Bliže SSSR ili USA?
Kako danas gledaju Srbe i Srbiju?

Albanci, Hrvati i Slovenci (Česi, Poljaci, Rumuni, Mađari...) su odabrali Amerikance. Mi Ruse.
Srbija faktor na Balkanu
Šta smo msilili? Da se qropecamo pa da nas Ameri puste na miru? Da i drugi dignu nos? Nego rešili da udare po qrčevitim budalama koje ginu za 'svetsku pravdu'.

Mi smo 'teli s Rusima da isteramo ALbance, Hrvate i muslimane, dostane proruska SFRJ, Jenikiji su sa njima 'teli da oteraju Ruse sa Balkana i da manipulišu sa manjim državicama.

A mi bi sad još da vratimo Ruse.
korisnickoime-1 korisnickoime-1 20:15 13.01.2018

Re: Ono kad se

Mi smo 'teli s Rusima da isteramo ALbance, Hrvate i muslimane, dostane proruska SFRJ, Jenikiji su sa njima 'teli da oteraju Ruse sa Balkana i da manipulišu sa manjim državicama.

A mi bi sad još da vratimo Ruse.



Rusi da se vrate treba da prevale prilicno dug put.

gedza.73 gedza.73 20:33 13.01.2018

Re: Ono kad se

Rusi da se vrate treba da prevale prilicno dug put.

Kojoj se boji onda priklanjaš? Koji si se đavo qrobecao? Što si birao Titića devedesete? Što ti Kadijević išao na vojno poklonenije Rusima?

Mi nismo saveznici velikih sila. Mi smo potrošna roba, nevažne figurice, potčinjeni, poslušnici.

ne znam odakle mi podatak da su se američki puleni (činovnici) obaveštavali o Jugoslaviji čitajući, između ostalog, Rebeku Vest. Pa ne gledaju oni na Srbe samo zadnju dekadu već malo duže. Afinitete, većinsku političku opredeljenost, religiju, kulturu, biranje strane...

freehand freehand 20:35 13.01.2018

Re: Ono kad se

Rusi da se vrate treba da prevale prilicno dug put.

Gde da se vrate?
Ja za svog života, mislim, nikad nijednog nisam video do pre desetak godina.
Ok, sećam se nekih turista što su se u maju '81 neki kupali i sunčali u Dubrovniku.
Al rekao bih da se oni u ovom kontekstu ne računaju.
martin_krpan martin_krpan 20:42 13.01.2018

Re: Ono kad se

freehand
Rusi da se vrate treba da prevale prilicno dug put.

Gde da se vrate?
Ja za svog života, mislim, nikad nijednog nisam video do pre desetak godina.
Ok, sećam se nekih turista što su se u maju '81 neki kupali i sunčali u Dubrovniku.
Al rekao bih da se oni u ovom kontekstu ne računaju.


Eno čestitih Rusa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u prolazu nakon kupanja:



freehand freehand 20:43 13.01.2018

Re: Ono kad se

martin_krpan
freehand
Rusi da se vrate treba da prevale prilicno dug put.

Gde da se vrate?
Ja za svog života, mislim, nikad nijednog nisam video do pre desetak godina.
Ok, sećam se nekih turista što su se u maju '81 neki kupali i sunčali u Dubrovniku.
Al rekao bih da se oni u ovom kontekstu ne računaju.


Eno čestitih Rusa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u prolazu nakon kupanja:




Koja je to godina, čestiti Martine?
gedza.73 gedza.73 20:47 13.01.2018

Re: Ono kad se

martin_krpan martin_krpan 20:48 13.01.2018

Re: Ono kad se

freehand
martin_krpan
freehand
Rusi da se vrate treba da prevale prilicno dug put.

Gde da se vrate?
Ja za svog života, mislim, nikad nijednog nisam video do pre desetak godina.
Ok, sećam se nekih turista što su se u maju '81 neki kupali i sunčali u Dubrovniku.
Al rekao bih da se oni u ovom kontekstu ne računaju.


Eno čestitih Rusa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u prolazu nakon kupanja:




Koja je to godina, čestiti Martine?


12.12.2017.

The Guardian.

freehand freehand 20:53 13.01.2018

Re: Ono kad se

martin_krpan
freehand
martin_krpan
freehand
Rusi da se vrate treba da prevale prilicno dug put.

Gde da se vrate?
Ja za svog života, mislim, nikad nijednog nisam video do pre desetak godina.
Ok, sećam se nekih turista što su se u maju '81 neki kupali i sunčali u Dubrovniku.
Al rekao bih da se oni u ovom kontekstu ne računaju.


Eno čestitih Rusa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u prolazu nakon kupanja:




Koja je to godina, čestiti Martine?


12.12.2017.

The Guardian.


Ok, na kom jeziku da ti pojasnim da bi ti razumeo ono na šta si tim linkom i fotografijom odgovorio, pošto, očigledno, smisao nisi uspeo da uhvatiš?
niccolo niccolo 21:17 13.01.2018

Re: Ono kad se

Ja za svog života, mislim, nikad nijednog nisam video

Ja imam teoriju da je ovo zajedničko za sve rusofile (pri čemu ne kažem da si ti rusofil, samo mi rečenica poslužila kao šlagvort).

P.S. Ja volim Ruse koji redovno plaćaju račune i ne zakeraju oko bilingovanog. A ne volim one druge Ruse. Isto tako i Amerikance (i Kineze, koji sve ozbiljnije i ozbiljnije dolaze - skoro da mi dođe da posavetujem blogere sa malom decom da ih daju da uče kineski).
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:26 13.01.2018

Re: Ono kad se

Rusi da se vrate treba da prevale prilicno dug put.


Ajd prvo da raščistimo da li su otišli i ne mogu mogu da se vrate, ili ne samo da mogu da se vrate, nego su se vratili i ima ih već i previše ovde.

Onaj tekst gore kaže da su se uveliko vratili.

narcis narcis 21:37 13.01.2018

Re: Ono kad se

Onaj tekst gore kaže da su se uveliko vratili.

sasvim je moguće
a to znači da će prođemo gore nego crnogorci, neće se izvučemo bez državnog udara u režiji putina.
jebešga mi smo stvarno bukvalno svatili onaj stih od pinka i flojda
istorija nas ne uči ničemu, i nije nas naučila, uvek biramo najgluplju opciju.
i izgleda da mlogi u srbiji ne znaju da švajcarska nije neutralna zato što ona tako hoće i može nego zato što drugi tako hoće i mogu.
i belgija i holandija su proglasile neutralnost, u prvom sveckom ratu su nemci ispoštovali tu neutralnost holandije u drugom nisu.
neutralnost srbije neće da prihvati nijedna strana u budućem sukobu
korisnickoime-1 korisnickoime-1 21:38 13.01.2018

Re: Ono kad se

hoochie coochie man
Rusi da se vrate treba da prevale prilicno dug put.


Ajd prvo da raščistimo da li su otišli i ne mogu mogu da se vrate, ili ne samo da mogu da se vrate, nego su se vratili i ima ih već i previše ovde.

Onaj tekst gore kaže da su se uveliko vratili.




Da li su otisli?

Sa raspadom one virtuelne zemlje sastavljene od Srbije i Crne Gore otisli su iz onoga sto ih je najvise interesovalo a to je toplo Jadransko more. Tamo je danas NATO . Ovo sa Srbijom je da vise prave glavobolje nizim savetnicima iz USA ambasada sirom Balkana.

I to je to.

I da vjezbaju vatrogasce u Nisu i da se srpski rusofili tome raduju i imaju mokre snove.

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:43 13.01.2018

Re: Ono kad se

sasvim je moguće
...........................

neutralnost srbije neće da prihvati nijedna strana u budućem sukobu


Moguće.
Ali mene kopka to što niko ovde nema hrabrosti da kaže Rusiju treba otkačiti, ali i da bude spreman da to brani, da pokaže šta bi Srbija time dobila.

A da li je Švajcarska stvarno bila neutralna u drugom ratu, ili se svrstala uz Hitlera, o tome bi se dalo razgovarati.
freehand freehand 21:43 13.01.2018

Re: Ono kad se

Ja imam teoriju da je ovo zajedničko za sve rusofile (pri čemu ne kažem da si ti rusofil, samo mi rečenica poslužila kao šlagvort).

Bio bih zahvalan da mi ovo malo bolje objasniš pošto nisam razumeo smisao.
Mogu da odagnjam tvoje sumnje - ne, nisam rusofil. Ako neki narod i državu poštujem to su Nemci i Nemačka. Ako prema nekoj stranojh državi imam nešto što liči na emotivni odnos to je Austrija. Ako neke narode volim više no druge to su naše komšije i sugrađani: Mađari, Hrvati, Albanci, Cigani, Rumuni, Slovaci, Bošnjaci.
Ako nešto cenim i želim svojoj državi to je sloboda, to je nezavisnot, mir i uređenje takvo da u njoj svima bude dobro i potaman.
Svako mi je mešanje u unutrašnje stvari isto, svaka agresija je kriminal, svaka okupacija je nepojmljiva.
Ponašanje drugih država u međunarodnoj politici posmatram sa stanovišta opšteprihvaćenih zakona i principa.
Ono što pokušavam uvek da prepoznam, istaknem i odbranim prvo su činjenice kao osnov za bilo kakvu polemiku, tek onda stavovi koji bi na tim činjenicama trebalo da budu sazdani.
Zato sam pomenuo onu trojicu Rusa u Dubrovniku u kontekstu njihovog (ruskog) povratka u Jugoslaviju/Srbiju.
Ako u svemu ovome prepoznaješ stavove rusofila - onda nisi pogrešio. Ja sam rusofil sa dna kace.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:45 13.01.2018

Re: Ono kad se

Ovo sa Srbijom je da vise prave glavobolje nizim savetnicima iz USA ambasada sirom Balkana.

I to je to.


Pa što se ametrički kongres i engleski lordovi toliko bave tim tričarijama?

Ili će biti da kod tebe radi ono što je babi milo ?
niccolo niccolo 21:50 13.01.2018

Re: Ono kad se

Ako u svemu ovome prepoznaješ stavove rusofila

Pa ne, jesam lepo rekao da ne kažem da si ti rusofil, ne razumem šta je sada sporno?

Moja teorija je da su rusofili samo oni koji Ruse nisu imali prilike da upoznaju. Naravno, u pitanju je generalizacija kao i svaka druga, kako prema rusofilima, tako i prema Rusima.
freehand freehand 21:50 13.01.2018

Re: Ono kad se

istorija nas ne uči ničemu, i nije nas naučila, uvek biramo najgluplju opciju.

Koji mi biramo koju najgluplju opciju?
narcis narcis 21:54 13.01.2018

Re: Ono kad se

Pa što se ametrički kongres i engleski lordovi toliko bave tim tričarijama?

pa bave se pod tačkom razno
e sag imamo pet minuta da posvetimo onom divljem plemenu u centralnom balkanu( srbija ne mož da bide ni istočni ni zapadni)
srbija je trenutno samo zrno peska u čarapi, ne može ozbiljno da ozledi al stvara neprijatnost.
mi smo po važnosti tu negde između pacifičkih ostrva i amazonskih plemena, samo geografski bliže.
... trebali da rečem..?
freehand freehand 21:56 13.01.2018

Re: Ono kad se

Moja teorija je da su rusofili samo oni koji Ruse nisu imali prilike da upoznaju. Naravno, u pitanju je generalizacija kao i svaka druga, kako prema rusofilima, tako i prema Rusima.

Dobro, moj komentar je išao za tim da Rusi ovde NIKAD nisu bili te da ne mogu ni da se vrate. Belogardejci posle revolucije i Crvena armija koja je u gonjenju nacista uz dozvolu jugoslovenskih vlasti prošla delom jugoslovenske teritorije svakako se ne mogu računati u rusko prisustvo kakvo se ovde implicira.
I još ovo: poštujem i podržavam svaku -filiju kad je reč o kulturi. I nijednu političku.
korisnickoime-1 korisnickoime-1 21:58 13.01.2018

Re: Ono kad se

nezavisnot,


Sta zapravo znaci nezavisnost ?

To znaci ne zavisiti.

Od koga?

Od cega ?

Zemlja kojoj je deklarativni prvi cilj da udje u EU i u isto vrijeme govori da je najvaznija nezavisnost ili laze ili je paranoicna.

Samo pridruzivanje EU znaci odustajanje od dobrog dijela nezavisnosti.

Sad istina Rusi su daleko.

Jedan istocnoevropejac davno mi je rekao : "Lako je vama Srbima da volite Rusiju, nikada vam nije bila susjed"

Njegova zemlja je vec prilicno dugo dio EU i on voli svog predsjednika koji ne voli bas EU .

ALi kad ga pitam jeli jadan je li bi birao EU ili Rusiju on kaze, ja bih volio da budemo nezavisni.

Pa budite, kazem ja , ako vas ima dovoljno kao ti napravite udruzenje nesvrstanih zemalja centralne Evrope , oh ah ali onda moraye da budete dio SNZCE ( saveza nesvrtanih zemalja centralne evrope) pa cete opet da izgubite dio nezavisnosti.

Bilo je vec kasno u noc i dosta vina i ja se vise ne sjecam sta smo se dogovorili.


hoochie coochie man hoochie coochie man 22:00 13.01.2018

Re: Ono kad se

pa bave se pod tačkom razno


A ja mislio da im je to prva (ako ne i jedina) tačka :)

Pa naravno da je Srbija na preiferiji interesovanja (hvalabogu) ali bagatelistai to ovako kako to korisničkoime predlaže je, u najmanju ruku diletatnski.

Mi njima, i Rusiji i Americi jesmo periferija zanimanja, ali oni nama na žalost nisu, ima ih tu, i jednih i drugih, i jedni i drugi nešto petljaju po i oko Srbije, i ni malo mudro nije pomisliti, stvar je gotova, Rusi su otišli, ne mogu da se vrate, kraj.


niccolo niccolo 22:01 13.01.2018

Re: Ono kad se

ili laze ili je paranoicna

Ili pokušava da se jebe, a da joj ne uđe.
narcis narcis 22:05 13.01.2018

Re: Ono kad se

hoochie coochie man
sasvim je moguće
...........................

neutralnost srbije neće da prihvati nijedna strana u budućem sukobu




A da li je Švajcarska stvarno bila neutralna u drugom ratu, ili se svrstala uz Hitlera, o tome bi se dalo razgovarati.

apsolutno je ne bitno dal je bila ili nije bila neutralna, a bila jepošto su na njenoj teritoriji jednako delovale službe osovine i saveznika.
bitno je da su i jedni i drugi poštovali njenu neutralnost, možda su nemcovi sporadično i upadali na njenu teritoriju, možda je ona i dozvoljavala to ali saveznici su imali svoje ekipe, sad pošto jebila opkoljena nemcovima normalno da saveznici nisumogli da upadaju na teritoriju kad oće.
sve u svemu DA, švicarska je bila neutralna
freehand freehand 22:06 13.01.2018

Re: Ono kad se

niccolo
ili laze ili je paranoicna

Ili pokušava da se jebe, a da joj ne uđe.

Ok, hoda li u tom smislu ulicom gologuza sa adekvatnim natpisom na grudima i leđima u tom smislu ili ipak prvo ide neko upoznavanje, dogovor, trtmrt?
niccolo niccolo 22:06 13.01.2018

Re: Ono kad se

Nisam siguran.
narcis narcis 22:15 13.01.2018

Re: Ono kad se

Mi njima, i Rusiji i Americi jesmo periferija zanimanja, ali oni nama na žalost nisu, ima ih tu, i jednih i drugih, i jedni i drugi nešto petljaju po i oko Srbije, i ni malo mudro nije pomisliti, stvar je gotova, Rusi su otišli, ne mogu da se vrate, kraj.

kao što samo budala može da misli da je kraj tako ima i budala koje bi da počnu početak.
poglej na ovu kartu on crveno rusko parče između polanda ( the rocandroll đajanta)

e to je parče istočne pruske koja je oteta nemcovima onomad, ostatak je nalevo u polandu uz more sve do nemcije.
što nemcovi ne tražu to natrag.
imaju sva istorijska prava , čak i veća nego mi spram kosova, istočna pruska je od kad je sveta i veka do kraja prvog rata bila nemačka, kosovo je više od 350 godina pripadalo turskoj.
pa što onda nemcovi ne traže nazad kalinjin grad sa okolinom, tolko je ono parče taman.
freehand freehand 22:22 13.01.2018

Re: Ono kad se

niccolo
Nisam siguran.

Idi u peršun
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:41 13.01.2018

Re: Ono kad se

što nemcovi ne tražu to natrag.


Pa zato što tu etničko čišćenje nije rađeno ko od bede, nego se ljudi potrudili da to urade kako dolikuje:)

Razumem šta hoćeš da kažeš, ali mi se ne čini kao dobar primer za poređenje.
Taj deo je Nemačka izgubila posle drugog rata, a njena uloga u tom ratu nema pandana u istopriji, pa je zato nezahvalno praviti paralele.
niccolo niccolo 22:45 13.01.2018

Re: Ono kad se

Idi u peršun



narcis narcis 22:50 13.01.2018

Re: Ono kad se

Taj deo je Nemačka izgubila posle drugog rata, a njena uloga u tom ratu nema pandana u istopriji, pa je zato nezahvalno praviti paralele.

još u prvom, gdanjsk, gdinja i ceo taj pojas je nemačka izgubila posle prvog, a ovaj posle drugog, hitler je i napad na poljsku opravdavao time da je uzeo ono što pripada nemačkoj.

a njena uloga u tom ratu nema pandana u istopriji

to ti/ kažeš-mo
al svet misli i radi drugačije , svet je reko da smo mi svojm činjenjem na kosovu izgubili pravo na njega i izjednačionas sa nemcima.

i mož ti sad da vrištiš do neba, kao što ni u istočnoj pruskoj više nemaca nema tako ni na kosovu, obe krajine, srba nema.
čak i da rusi i kinezi postanu svetski policajci kao ameri danasm, ni oni nam neće vrate kosovo.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:00 13.01.2018

Re: Ono kad se

izjednačionas sa nemcima.


Ma mogu verbalno to da izjednače, na kratko i zarad nekog svog ćara, ali niko ne može izjednačiti ono što nije ni blizu, što ne liči jedno na drugo.
Znaju to, naravno da znaju, i oni koji izjednačavaju.

Mislim, sa čime se može Aušvic izjednačiti, i ko stvarno sa tim može porediti bilo šta (dobro, osim Filipa Mladenovića)

I ne vrištim ja zbog toga, svestan sam da je došao takav istorijski trenutak, ali i da će doći neki drugi.
narcis narcis 23:14 13.01.2018

Re: Ono kad se

ali i da će doći neki drugi.

a do ta? će jemo korenje, će se zamrznemo u fižider, će zajebemo celu zemlju, ima da stojimo u ovom limbu u kome smo evo već minimum 28 godine.
evropa nas neće primi bez priznanja kosova, ako ostanemo rupa u evropi izajebu da nam daju pare , a ova država i vlast žive od dotacija iz evropske unije, naročito vlast. kad sva dec koja imaju malo veću pamet odu , a ostane samo priglupo i polupismeno stanovništvo , koja vajda ?
i šta žeš sa onim šiptarima sa kosobva, oni će imaju sigurnih 30% poslanika, oni će imaju jednog dana predsednika i premijera. šta će š onda.
Ma mogu verbalno to da izjednače, na kratko i zarad nekog svog ćara, ali niko ne može

kog tepašae i jebaše njemu to ostanu,ni sud ni bog to ne mogu da ponište.
mi smo kosovo ratom dobili i ratom izgubili i nijednom u istoriji se nije desilo da neko u miru dobije nazad ono što je u ratu izgubio.
umesto izgubljene bitke za kosovo bolje da počnemo bitku za exteritorijalnost SPC i manastira i pećke patrijaršije jer će nam i nju oduzmu i proglase za kosovsku. kao što su nam makedonci oduzeli u makedoniju.
hermine hermine 09:31 14.01.2018

Re: Ono kad se

Eno čestitih Rusa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u prolazu nakon kupanja:

Jel ovo stvarno?

Povodom čega su nam došle baćuške i u skupštinu i u domovinu .. (?)

hermine hermine 09:34 14.01.2018

Re: Ono kad se

Ostadoh gledajući i ženu i haljinu.

:)

c_h.arlie c_h.arlie 09:55 14.01.2018

Re: Ono kad se

freehand
Ja imam teoriju da je ovo zajedničko za sve rusofile (pri čemu ne kažem da si ti rusofil, samo mi rečenica poslužila kao šlagvort).

Bio bih zahvalan da mi ovo malo bolje objasniš pošto nisam razumeo smisao.
Mogu da odagnjam tvoje sumnje - ne, nisam rusofil. Ako neki narod i državu poštujem to su Nemci i Nemačka. Ako prema nekoj stranojh državi imam nešto što liči na emotivni odnos to je Austrija. Ako neke narode volim više no druge to su naše komšije i sugrađani: Mađari, Hrvati, Albanci, Cigani, Rumuni, Slovaci, Bošnjaci.
Ako nešto cenim i želim svojoj državi to je sloboda, to je nezavisnot, mir i uređenje takvo da u njoj svima bude dobro i potaman.
Svako mi je mešanje u unutrašnje stvari isto, svaka agresija je kriminal, svaka okupacija je nepojmljiva.
Ponašanje drugih država u međunarodnoj politici posmatram sa stanovišta opšteprihvaćenih zakona i principa.
Ono što pokušavam uvek da prepoznam, istaknem i odbranim prvo su činjenice kao osnov za bilo kakvu polemiku, tek onda stavovi koji bi na tim činjenicama trebalo da budu sazdani.
Zato sam pomenuo onu trojicu Rusa u Dubrovniku u kontekstu njihovog (ruskog) povratka u Jugoslaviju/Srbiju.
Ako u svemu ovome prepoznaješ stavove rusofila - onda nisi pogrešio. Ja sam rusofil sa dna kace.

Ja sam rusofil !
Zašto je to bitno !?
To me ne sprečava da budem i amerikanofil, englezofil, francuzofil, danacofil, rumunofil, italijofil, austrofil, ...
Zadatak državnika svakoga naroda je jednostavan - da obezbedi da život pripadnika njegovog naroda bude što kvalitetniji.
Zadatak državnika malog naroda je kompleksniji - da obezbediti isto to.
maksa83 maksa83 17:22 14.01.2018

Re: Ono kad se

martin

Vidi Zukorlića što je uradio biceps i sise...

narcis narcis 19:29 14.01.2018

Re: Ono kad se

Što si birao Titića devedesete?

a što si ti birao titiće devedesete? za kog si ti glasao kad kažeš da su svi dojednog na listama bili titići?
jedno pričaš drugo glasaš
narcis narcis 19:31 14.01.2018

Re: Ono kad se

c_h.arlie
[
O.

Ja sam rusofil !


ma jok bre ti si tetin
narcis narcis 19:33 14.01.2018

Re: Ono kad se

Albanci, Hrvati i Slovenci (Česi, Poljaci, Rumuni, Mađari...) su odabrali Amerikance. Mi Ruse.

oćeš da kažeš
- u pun džak spičke mi se za kurac vatamo
martin_krpan martin_krpan 19:37 14.01.2018

Re: Ono kad se

maksa83
martin

Vidi Zukorlića što je uradio biceps i sise...



Malo.

Ali sudeći po tetovažava, mensčini da se muhamedijanski brat vratio na pravi put, i da više ne krije tamjan, kandilo i ikone po tavanu:



A ovo je vjerovatno kada je Zuki dobio sertifikat za vatrogasca u "Humanitarnom centru u Nišu":



Ma samo opušteno. Čast je čast. Nisu nas bombardovali

maksa83 maksa83 19:38 14.01.2018

Re: Ono kad se

Ali sudeći po tetovažava, mensčini da se muhamedijanski brat vratio na pravi put, i da više ne krije tamjan, kandilo i ikone po tavanu:

Čovek - Stripoteka.
freehand freehand 19:40 14.01.2018

Re: Ono kad se

Nisu nas bombardovali

Realno nisu. I to nije stvar za smejanje.
martin_krpan martin_krpan 19:42 14.01.2018

Re: Ono kad se

freehand
Nisu nas bombardovali

Realno nisu. I to nije stvar za smejanje.


freehand freehand 20:29 14.01.2018

Re: Ono kad se

martin_krpan
freehand
Nisu nas bombardovali

Realno nisu. I to nije stvar za smejanje.



Ok, ti možeš.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:26 15.01.2018

Re: Ono kad se

molEo bih samo razmene freehand-narcis, freehand-krpan, cane-krkar, tasa-colo malo da se uljude i da ne plasirate lične netrpeljivosti, dobro izvan okvira zdravog humora, na mojim temama. blagodarim.



narcis narcis 13:30 15.01.2018

Re: Ono kad se

Srđan Fuchs
molEo bih samo razmene freehand-narcis, freehand-krpan, cane-krkar, tasa-colo malo da se uljude i da ne plasirate lične netrpeljivosti, dobro izvan okvira zdravog humora, na mojim temama. blagodarim.




jebeš blog brez pičkaranje to ko supa bez brkovi
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:33 15.01.2018

Re: Ono kad se

što jes - jes, al' da se pičknete jedared pa da čovek pojede tu supu, neg' se pičknete po stoputi pa s' napuni supa s dlačice - od pičkata i s brcite.
blogov_kolac blogov_kolac 00:11 16.01.2018

Re: Ono kad se

martin_krpan

Iako sam na ovom blogu kontinuirano sa velikim podozrenjem komentarisao delovanje ruskog humanitarnog centra u Niš jos od njegovog osnivanja, kada vidim kako su njihovi konkretni sticenici i primaoci pomoci ovako dobro uhranjeni i kako pucaju... od zdravlja... moram javno da priznam da sam se grdno ogresio u proceni njihovih namera i aktivnosti i u velikim zabludama oko toga bio. Svaka im cast, a iako ja obicno drzim stranu Zapadu u njihovim velikim sporovima sa Rusima, ovde je sve toliko ocigledno cija pomoc je superiornija, pogledajte samo ove niške delije! A kad pogledate sve one gladne i bolesne na koje su trosile i trose sredstva (i to ne mala) medjunarodne i nacionalne humanitarne organizacije finansirane sa Zapada, postavi se pitanje kakva je uopste vajda od te njihove pomoci, odnosno "pomoci", dok se kod Rusa sve lepo vidi, iako nista nije transparentno.
dragosevacsutra dragosevacsutra 21:36 13.01.2018

diplomatski pasosi

Takođe, neizostavni slučaj Humanitarnog centra u Nišu i trenutni napori Rusije da svi ruski državljani koji u njemu budu radili dobiju diplomatske pasoše, deo su izveštaja.


ja zaista ne kapiram sta je problem da neka drzava svojim drzavljanima izda diplomatske pasose, pa ni rusiji to sigurno ne predstavlja problem.

a sto se imuniteta tice, samo da proverim, kako bese USAID i PRM stoje po tom pitanju?

narcis narcis 21:59 13.01.2018

Re: diplomatski pasosi

dragosevacsutra



a ti si naivan kao francuska sobarica pod kodnim imenom šarli pa veruješ da je to humanitarni centar a ne baza za nadgledanje bondstila, ma da.
zašto mrziš srbiju i srpski narod, zašto ? pa bogamu ...
korisnickoime-1 korisnickoime-1 22:04 13.01.2018

Re: diplomatski pasosi

ja zaista ne kapiram sta je problem da neka drzava svojim drzavljanima izda diplomatske pasose, pa ni rusiji to sigurno ne predstavlja problem.



Cool

U cemu je problem. Ceta diplomatskih vatrogasaca ? Rusija da diplomatske pasose vatrogascima . Vau.
Pa sto im Rusi ne daju taj imunitet sa diplomatskim pasosima nego ga traze od Srbije?

dragosevacsutra dragosevacsutra 22:24 13.01.2018

Re: diplomatski pasosi

Pa sto im Rusi ne daju taj imunitet sa diplomatskim pasosima nego ga traze od Srbije?


a da ti jos jednom procitas sta sam ja tacno napisao (mada ne verujem da ce biti koristi...).

i da razmislis jos malo - sta je sa imunitetom USAID i PRMa ?

(a posle jos pokusaj da mucnes glavom i sebi postavis pitanje da li su se ikad Rusi bunili zbog toga?).
korisnickoime-1 korisnickoime-1 22:29 13.01.2018

Re: diplomatski pasosi

mucnes glavom i


Filipe, ti li si ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana