Budućnost| Društvo| Literatura| Život

Saveti za preživljavanje

bocvena RSS / 24.11.2016. u 08:57

ana.jpg

Ima nečeg šamanskog u prevodilačkom poslu. Nije to puko pronalaženje odgovarajuih reči u maternjem jeziku i prilagođavanje gramatičkim strukturama. Prevodilac mora da vam prenese piščev stil, misli, duh vremena, ideje. Oni su nulti čitaoci i od njihovog razumevanja i umešnosti umnogome zavisi recepcija dela u kulturi iz koje potiču.
Mirelarado je šaman:)
Poklonila nam je prevod romana „Ana" N. Amanitija. Antiutopijska priča na tragu Goldingovog romana „Gospodar muva", smeštena u blisku budućnost. Misteriozni virus je pokosio sve Odrasle, preživela su samo deca, biljke i životinje. Po ulasku u pubertet i oni podležu Crvenoj. Dakle, civilizacija u kojoj nema starijih od četrnaest godina. Roman je pitko i zanimljivo napisan, pisac prati Anu i njenog mlađeg brata na putu ka kopnu, u potrazi za nekom vrstom razrešenja grozne konačnosti. Kraj romana je otvoren i ne donosi katarzu, a teza o „kritici korporacijske budućnosti" je na dugom štapu. Amaniti, inače, piše „filmične" romane i najjači je portretisanju originalnih likova i dijalogu, no celini uvek nešto nedostaje. Možda ima boljih romana o odrastanju i sazrevanju u postapokaliptičnom društvu, ali ovaj vas vezuje za likove i boli vas kad njih boli. Kao što je slučaj sa sopstvenom decom.
Uhvatila sam sebe da pravim spisak „najbitnijih istina" koje bih ostavila deci u amanet, da znam da svet Odraslih zanavek nestaje. Poput Anine mame koja piše poglavlja o nestanku struje, upotrebi lekova, sahrani posle 100 dana i znacima polne zrelosti, koji su ujedno i najava smrti...Da li bih sve to završila nadom da su tamo negde neki odrasli, sakriveni u katakombama, preživeli i proizvode vakcine i lekove? Isti oni odrasli koji su svet uništili? Da li je nada bitnija od praktičnih saveta? I, konačno, šta je, kog vraga, najbitnije da decu učimo? Sa i bez apokalipse.
Možda je paradoksalno, ali ja sam prosvetni radnik koji veruje da sopstvenu decu treba najmanje formalno da obrazujem. Poput Anine mame, ja bih da ih naučim da hodaju, zapale vatru, održavaju higijenu, zakopavaju govanca daleko od kuće, hrane se, pevaju, vole, štite i nikad ne napuštaju jedni druge...a od znanja - da nauče da čitaju. Sve drugo je nadogradnja i manje više će odraditi sam protok vremena, a izbori će biti njihovi. Roditelji - domaćinstvo i preživljavanje, škola - poezija, matematika i filozofija, vršnjaci - ljubav i sex, društvo - empatija i demokratija.

Da parafraziram Amanitija - Draga deco, naučite da živite u mraku i nikad se ne razdvajajte.


Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

4krofnica 4krofnica 09:44 24.11.2016

*

Kraj romana je otvoren i ne donosi katarzu,


takve najbolje volim! nekada mazohistički ne dovršavam romane samo da bih mogla da raspištroljim maštu i nastavljam se na temu u mnoštvo raznobojnih pravaca :)

to šta učiti decu je najveća mozgolomka od svih, dato ti je da tim malim sunđerima preneseš šta ti volja (a ti drviš o nameštanju kreveta ujutru, čitanju idiotske lektire od koje idu suze muke, oblači papuče!, ne sedi na ladnome betonu! mislim: koj' će im ti skilovi a još i ne rade:) i stalno se preispituješ da li si dovoljno konkretan, praktičan..

mjuz: mora kejv, jbg.


za Mirelu

bocvena bocvena 10:05 24.11.2016

Re: *

idemo jutros na posao i razmišljam o ovome o čemu sam pisala...i kreće da klizi iz zvučnika - more news from nowhere - medžik!

moramo da ih učimo da rade rukama. ideja da će svi biti programeri koji će plaćati filipince da im čiste kuće, gaje decu i okopavaju ruže u bašti je...nerealna i mučna.
natasavb natasavb 10:41 24.11.2016

Re: *

moramo da ih učimo da rade rukama. ideja da će svi biti programeri koji će plaćati filipince da im čiste kuće, gaje decu i okopavaju ruže u bašti je...nerealna i mučna.


Nije samo nerealna, već i nezdravo je ne raditi ništa sopstvenim rukama, a da to nije kuckanje po nekoj tastaturi.
Čini mi se kao da je taj rad rukama u nekom trenutku za žene postao znak neemancipovanosti.
Kad sam bila dete, sve mamine prijateljice, bilo da su zubarke, daktilografkinje, inžinjerke, učiteljice ili domaćice, su radile neki ručni rad - vezle, heklale, šile, plele nam neke divne džempere, šalove i kape.
Generacija žena naših godina, to i ako zna, kao da skriva i retko koristi.

Sa druge strane, očevi su prčkali nešto oko kola na parkingu ispred zgrade ili su na placevima, koje nas je većina imala, sadili neko voće i brinuli o njemu, kresali živu ogradu, cepali drva...

Mi, deca, smo sve to učili gledajući njih, spontano, kako se valjda najbolje i uči.

Naša deca nemaju priliku za to.
Dakle, igle i sekire u ruke i biće bolje i njima i nama. :)


p.s. Evo jedna slička napravljena pre par dana, kad sam ponovo sela za mašinu i shvatila da je sa njom kao i vožnjom bicikla - kad jednom naučiš, nikad ne zaboravljaš. :)



p.p.s.
Možda je paradoksalno, ali ja sam prosvetni radnik koji veruje da sopstvenu decu treba najmanje formalno da obrazujem.

Ako ne budeš dobra, pokazaću ovo Nađi i Ogiju.

p.p.p.s. Mirela i Sale su sjajni prevodioci i jedva čekam da ugrabim vremena da "Anu" pročitam.
Ne stižem od šivenja.
bocvena bocvena 10:59 24.11.2016

Re: *

Dakle, igle i sekire u ruke i biće bolje i njima i nama. :)

moj muž kad god ga kritikujem jer ništa ne uči decu - a ko je mene učio da radim tapiseriju? nego sam boc, boc..

ima znanja koja usvajamo potpuno nesvesno, posebno ona koja nam dobro idu i uspešni smo u njima. a ima i onih koja su dosadna, teška i voleli bismo da ih neko drugi radi jer smo mi duduci...

vaspitavati decu da rade samo ono što ih usrećuje je neodgovorno. možda neće biti apokalipse, ali niko nije večan.

a ovo o emancipaciji...ko mi bude pljuvao socijalizam i domaćinstvo, a on je moga muža naučio da ušiva dugmad, tka i radi tapiseriju...taj nema pojma:)))
4krofnica 4krofnica 11:28 24.11.2016

Re: *

Generacija žena naših godina, to i ako zna, kao da skriva i retko koristi.


Šta retko, pa znam i da štrikam i da šijem i da popravim (skoro sve) što uništi moja četvorošapna razbojnica. Da vidimo šta smo imali: jedne patike, čizme, brushalter, fotelju, samorastućeg ježa od trave, dukserice, helihopter na daljinski, lopte, plišane igračke, hmm ko će se setiti svega...
A za klince je individualno. stariji je statični matematičar i klikeraš, koji će pre da nas verbalno smori sa naučnim objašnjenjima zbog čega je nepotrebno ulagati trud u popravljanje i ručno pravljenje stvari, nego da se poduhvati toga.
Za to vreme, mlađi živi na istom oblaku kao keva mu i svaki predmet procenjuje smišljajući šta bi mogao da napravi od toga: kad zla mašina za veš proguta i ostavi siročiće - po jednu čarapu, on napravi lutke od toga, svaki mogući materijal koji nađe će pretvoriti u neku figuru ili upotrebni predmet pomoću lepka, dugmića, konopaca, kolaž papira i gline. Ču-do. (ali zato matiš- magla. kapira on koncept brojeva i računskih operacija ali mu je svejedno koju će da obavi, šta god tražio zadatak. prosto ga rezultat ne zanima:).


cassiopeia cassiopeia 11:30 24.11.2016

Re: *

Generacija žena naših godina, to i ako zna, kao da skriva i retko koristi.


Koliko već nisam klasično zaposlena, nije da mi nije palo na pamet da se prihvatim šivenja ili tkanja. Uhvatila me lenjost duha i tela, najgora bolest.
Baš si me obradovala kad sam tamo videla da si se prihvatila mašine. I ja svoju nosim za koji dan kod majstora. Lepo da je opravi, a onda ja nastupam :)

Mene su svi bledo gledali kad sam upisala kurs tkanja u Manakovoj kući. A ja uživala. Zeznuto što razboj košta, a ne znam ni gde bi ga udenula.

Čim nešto sašijem postavljam slike
bocvena bocvena 11:36 24.11.2016

Re: *

Šta retko, pa znam i da štrikam i da šijem i da popravim (skoro sve)

ako se slučajno razvedeš, seti me se!

već iz komentara vidim ko bi preživeo apokalipsu. mene bi prvu pojeli, pa kas:)))

u stvari, možda bih koru hleba zaslužila pričanjem priča i stvaranjem nove mitologije. u amanitijevoj knjizi su deca jedino to nepogrešivo prenela iz sveta odraslih.
cassiopeia cassiopeia 11:37 24.11.2016

Re: *

vaspitavati decu da rade samo ono što ih usrećuje je neodgovorno. možda neće biti apokalipse, ali niko nije večan.


Ta metoda usrećivanja dece je donela više nesretnih nego bilo šta što smo učinili za njih, a oni smatraju da je nepravda. Generacije razmaženih i prosto me strah kako će taj svet, u kome je najvažnije izbeći svaku neprijatnost i odgovornost, izgledati.

Ne znam čemu služi onaj predmet Svakodnevni život u prošlosti, još nisam videla da su bilo šta praktično naučili. Jedina mu je vrednost što ih uči da razgovaraju i rešavaju probleme bez upotrebe pesnica.

Gledam klinku i sebe u toj svakodnevnoj borbi ispunjavanja obaveza i sve se nadam da će to negde ostati zapisano pa će i ona jednog dana da prenosi te obrasce na svoju decu. Samo još da ja filtriram te zapise. Jbg, hvatam sebe da insistiram na nečemu što baš i nema smisla. Šta ću, greši čovek
cassiopeia cassiopeia 11:43 24.11.2016

Re: *

već iz komentara vidim ko bi preživeo apokalipsu. mene bi prvu pojeli, pa kas:)))


Izvukle bi mi maksimum iz sebe, kakva bre apokalipsa. Ja im kuvam, a ti pričaš priče. Samo ćute i gutaju :))))))
bocvena bocvena 11:46 24.11.2016

Re: *

Gledam klinku i sebe u toj svakodnevnoj borbi ispunjavanja obaveza i sve se nadam da će to negde ostati zapisano pa će i ona jednog dana da prenosi te obrasce na svoju decu. Samo još da ja filtriram te zapise. Jbg, hvatam sebe da insistiram na nečemu što baš i nema smisla.

o kako mi je to poznato! kako zakorače u pubertet, tako se uhvatiš kako ponavljaš rečenice svojih roditelja koje su te nekada izluđivale. ako si fer, prestaneš i nadaš se najboljem.

mi se zezamo po kući da ako ih ne osposobimo za rad, higijenu i ishranu, nikad neće otići od kuće. a onda smo nahebali:)

NNN NNN 11:51 24.11.2016

Re: *

inžinjerke

šta su inžinjerke?

cassiopeia cassiopeia 11:56 24.11.2016

Re: *

ako si fer, prestaneš i nadaš se najboljem.


A teško je prestati...

mi se zezamo po kući da ako ih ne osposobimo za rad, higijenu i ishranu, nikad neće otići od kuće. a onda smo nahebali:)


Hahaha, u pravu ste!

Ja sam blesava, priznajem. Lakše mi da ja spremim doručak da ne bi morala da ribam posle njenih trapavih pokušaja. A onda se ugrizem za jezik i usmeravam. Jbg, ponekad se ponašam kao da ja nikad nisam ispustila jaje na pod i usvinjila majci šporet. Koliko u subotu ujutro prepuštam varjaču
mikele9 mikele9 17:23 24.11.2016

Re: *

Prevodilac mora da vam prenese piščev stil, misli, duh vremena, ideje. Oni su nulti čitaoci i od njihovog razumevanja i umešnosti umnogome zavisi recepcija dela u kulturi iz koje potiču.
Mirelarado je šaman:)

p.p.p.s. Mirela i Sale su sjajni prevodioci

Skoro u dlaku isto sam napisao u jednom svom davnom tekstu kao ti BO.
Još sam naveo koga smatram za naše najbolje prevodioce: Stašu Vinavera, Danila Kiša, Ivana Ivanjija, Sašu Petrovića a njima odavno pridodajem MIRELU!!!!
bocvena bocvena 18:22 24.11.2016

Re: *

odličan ti je spisak!

pre neki dan mi koleginica vraća "evgenija onjegina" i kaže da je profanka srpskog njenog deteta rekla da ne može u tom prevodu jer se toliko razlikuje od onog koji oni obrađuju (onaj iz čitanke), da je neupotrebljiv.

i pazi kad je bila u pravu! roman u stihovima dobije sasvim drugu haljinu u zavisnosti od prevoda.
princi princi 18:40 24.11.2016

Re: *

bocvena
odličan ti je spisak!

pre neki dan mi koleginica vraća "evgenija onjegina" i kaže da je profanka srpskog njenog deteta rekla da ne može u tom prevodu jer se toliko razlikuje od onog koji oni obrađuju (onaj iz čitanke), da je neupotrebljiv.

i pazi kad je bila u pravu! roman u stihovima dobije sasvim drugu haljinu u zavisnosti od prevoda.

Svi problemi sa prevodima ruskih klasika se rešavaju samo na jednoj srpskoj adresi: Krle. Mislim, ruskih, a i inače.
bocvena bocvena 19:23 24.11.2016

Re: *


problemi k'o rukom odneseni:)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:54 24.11.2016

Re: *

Da nose prve martinke, uzani džins i laganu šulju ponosno, i da reaguju s organskim gađenjem na šabansku ziku - i, apokaliptitis se neće nakalemiti na punk dušu.
bocvena bocvena 20:05 24.11.2016

Re: *

joj, bojim se da takvi izumiru. i mnogo su usamljeni među narodnjacima i rejverima. zanimljivo, ali ima gomila tinejdžera što slušaju metal i hard rok.
punk is not dead. al' se jedva miče:)
blogovatelj blogovatelj 20:30 24.11.2016

Re: *

i pazi kad je bila u pravu! roman u stihovima dobije sasvim drugu haljinu u zavisnosti od prevoda.


To sam naučio u višim razredima srednje škole kad su mi u ruke došla dva prevoda Bodlerovog Albatrosa. Jedan idiotski i jedan predivan.
bocvena bocvena 20:39 24.11.2016

Re: *

postoji jedna vežba baš za tu pesmu, da se krene od jednog prevoda, a u drugom onda imaš zadatak da razbacane stihove poređaš po redu.
zabavno je, a možeš da ubaciš i original (ako uče francuski), pa da sami pokušaju da prevode.
mikele9 mikele9 21:49 24.11.2016

Re: *

U gimnaziji EJ!, dozvolio meni profesor srpskohrvatskog jezika da Albatrosa odrecitujem na francuskom!!!!! Rekao sam mu da mi se ne sviđa prevod/prepev Trifuna Đukića a da je Albatros Albatros samo u originalu. Bila 1964 godina! Koji lik moj profesor Mirko Đuranović!!!!!
zilikaka zilikaka 22:24 24.11.2016

Re: *


moramo da ih učimo da rade rukama. ideja da će svi biti programeri koji će plaćati filipince da im čiste kuće, gaje decu i okopavaju ruže u bašti je...nerealna i mučna.

Mi, deca, smo sve to učili gledajući njih, spontano, kako se valjda najbolje i uči.

Naša deca nemaju priliku za to.
Dakle, igle i sekire u ruke i biće bolje i njima i nama. :)


p.s. Evo jedna slička napravljena pre par dana, kad sam ponovo sela za mašinu i shvatila da je sa njom kao i vožnjom bicikla - kad jednom naučiš, nikad ne zaboravljaš. :)

Potpuno isto mislim i premećem po glavi svako malo. Čak dugo razmišljam koji bi to zanat, al klasičan zanat bio na koji bih paralelno sa redovnom školom poslala naslednika, al dok je mlad.
Nekako mi se vodoinstalater čini najprihvatljiviji, a i tu od majke može mnogo da nauči.

Dugo me brinulo i to što današnje generacije klinaca teško da bi umele da opstanu da ih ostaviš sa vrežom kukuruza, vrećom krompira, nešto žita, semena...
Nemaju uglavnom pojma šta se i kako sadi i seje. Znači, ne poljoprivreda nego goli opstanak.
Nisam sigurna da umeju i vatru da zapale, al to će vremenom i naučiti zahvaljujući roštiljanju u prirodi, al za ostalo...

A što se tiče raznih radova rukama, mnogo toga nije uporedivo.
Da, nekad sam ja sebi štrikala kape, šalove...pa i koji džemper. Bilo je da se kupi, al manji izbor i mnogo veće cene u odnosu na promanja. Danas su krpe pristupačne.
Verujem da valjanu vunicu teško i možeš da pronađeš, i ko zna po kojoj ceni. Znači, baš se ne isplati. Isto važi za šivenje. To radi baš onaj ko ima neodoljivu potrebu da se iskaže. Svi ostali gledaju da kupe gotovo.

A i auta su drugačija. Nema više čačkanja jer dijagnostiku radi kompjuter i sve je zatvoreno.
Ukinuli su mogućnost igranja čitavim generacijama muškaraca.

I poslednje a jako važno, vreme našeg odrastanja je retko podrazumevalo da neko radi više od 8 sati, i da se na poslu toliko troši da mu je stvarno neophodan odmor a ne dodatni posao.

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:22 24.11.2016

Re: *

A i auta su drugačija. Nema više čačkanja jer dijagnostiku radi kompjuter i sve je zatvoreno.
Ukinuli su mogućnost igranja čitavim generacijama muškaraca.


Bog će im zato (na)platiti

Ne možeš bre ko čovek da raširiš gedore, da se podvućeš pod kola i rešiš problem (i zato dobiješ kaficu, tu na licu mesta, na haubi) i posle prepričavaš po komšiluku kako si opasan problem rešio.

A i radnje, sad, dobar dan, dobar dan, dajte saobraćajnu da očitamo podatke, ostavite ključeve i telefon, pozvaćemo vas.

A ranije, dođeš a majstor znalački osluškuje da na uvo uhvati kvar dok pucvalom briše ruke, milina.
zilikaka zilikaka 23:29 24.11.2016

Re: *

A ranije, dođeš a majstor znalački osluškuje da na uvo uhvati kvar dok pucvalom briše ruke, milina.

I tom istom smumuljanom pucvalom meri kompresiju na licu mesta.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:30 24.11.2016

Re: *

I tom istom smumuljanom pucvalom meri kompresiju na licu mesta.


Normalno, na osećaj :)
bocvena bocvena 08:48 25.11.2016

Re: *

Nekako mi se vodoinstalater čini najprihvatljiviji

ja nemam svog frizera, kozmetičara i lekara, ali imam vodoinstalatera! taj nam je rod najrođeniji:)
jedino što je pojači, pa kad se sagne, uvek mu se vidi guza, dizvineš:))) ništa ne pije, ma ni vodu. samo ufće, znoji se i krpi sumanute vodoinstalacije koje je moj ćale uvodio sam. pa sve nešto u šreh.
još da ga oženimo (a zaš'o je bogami u pedesete) i da živimo u vodoinstalaterskoj simbiozi srećno...do kraja sveta.

pucvala i karafindl su mi dve omiljene reči. gedora je treća:)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:05 25.11.2016

Re: *

bocvena
joj, bojim se da takvi izumiru. i mnogo su usamljeni među narodnjacima i rejverima. zanimljivo, ali ima gomila tinejdžera što slušaju metal i hard rok.
punk is not dead. al' se jedva miče:)


ne znam za BG, al' kod nas živa scena u NS. ima ih barem još 7-8 sa pank-potencijalom u grupici od 20ak, ima 5-6 finih, i jedno 5-6 malih šabanjerosa, s tim što su u manjini. inače sam preponosan na ćeru svoju koja je pre neki dan odbila da sarađuje iz šabansku ziku na neku predstavu, al' zato je u postdisku prva -



nije nest'o moj ђанср д ребел-денср gen.

predatortz predatortz 09:09 25.11.2016

Re: *


ne znam za BG, al' kod nas živa scena u NS. ima ih barem još 7-8 sa pank-potencijalom u grupici od 20ak, ima 5-6 finih,


Ma, to ti je čista inercija. Stig'o Punk u provinciju, ko leviske u Rusiju, sa malim zakašnjenjem.
docsumann docsumann 09:21 25.11.2016

Re: *

jedino što je pojači, pa kad se sagne, uvek mu se vidi guza, dizvineš:)))


takozvani vodoinstalaterski dekolte
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:26 25.11.2016

Re: *

predatortz

ne znam za BG, al' kod nas živa scena u NS. ima ih barem još 7-8 sa pank-potencijalom u grupici od 20ak, ima 5-6 finih,


Ma, to ti je čista inercija. Stig'o Punk u provinciju, ko leviske u Rusiju, sa malim zakašnjenjem.

znam da ovo Snabo-ljubomora govori iz Tebe.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:33 25.11.2016

Re: *

inače, u gajbi gde moja deca odrastaju je živeo njihov uja. upokojen je od posledica dugog konzumiranja dopa kao jedan od prvih NS heroinskih ovisnika, vlasnik najveće kolekcije ploča u NS, i Firčijev gari iz detinjstva. u sobi gde mi sin spava su se Milanče i Megi vaćarili i pisali pesme. Tebra, na pogrešan tenk si krenuo.

Pankrok je vezivno tkivo našeg grada.



predatortz predatortz 09:35 25.11.2016

Re: *

inače, u gajbi gde moja deca odrastaju je živeo njihov uja. upokojen je od posledica dugog konzumiranja dopa kao jedan od prvih NS heroinskih ovisnika, vlasnik najveće kolekcije ploča u NS, i Firčijev gari iz detinjstva. u sobi gde mi sin spava su se Milanče i Megi vaćarili i pisali pesme. Tebra, na pogrešan tenk si krenuo.


Zovi ti popa da to dobro osvešta!
docsumann docsumann 09:52 25.11.2016

Re: *

Srđan Fuchs
bocvena
joj, bojim se da takvi izumiru. i mnogo su usamljeni među narodnjacima i rejverima. zanimljivo, ali ima gomila tinejdžera što slušaju metal i hard rok.
punk is not dead. al' se jedva miče:)


ne znam za BG, al' kod nas živa scena u NS. ima ih barem još 7-8 sa pank-potencijalom u grupici od 20ak, ima 5-6 finih, i jedno 5-6 malih šabanjerosa, s tim što su u manjini. inače sam preponosan na ćeru svoju koja je pre neki dan odbila da sarađuje iz šabansku ziku na neku predstavu, al' zato je u postdisku prva


hc nas je održao, njemu fala



viš kako su to dobra đeca. old school, new school, all school ... samo o školi pričaju
4krofnica 4krofnica 09:59 25.11.2016

Re: *

u sobi gde mi sin spava su se Milanče i Megi vaćarili i pisali


ee pa čekaj, a što sam ja pre neki dan bila u Ciglani i pričam sa izvesnim Markom celo veče, neodoljivo simpatičan momak, kad ono čovek bio poslednji EKV bubnjar (moja super moć je da ne uspevam da registrujem selebrtije dok mi se ne dokaže suprotno:).


offmjuz: pravo vreme za malo finske seoske idile u epizodi Obrade:)




docsumann docsumann 10:04 25.11.2016

Re: *

Srđan Fuchs
inače, u gajbi gde moja deca odrastaju je živeo njihov uja. upokojen je od posledica dugog konzumiranja dopa kao jedan od prvih NS heroinskih ovisnika, vlasnik najveće kolekcije ploča u NS, i Firčijev gari iz detinjstva. u sobi gde mi sin spava su se Milanče i Megi vaćarili i pisali pesme. Tebra, na pogrešan tenk si krenuo.

Pankrok je vezivno tkivo našeg grada.


sa mlađima svijet nestaje ...


bocvena bocvena 10:05 25.11.2016

Re: *

tandrrrr!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:11 25.11.2016

Re: *

predatortz
inače, u gajbi gde moja deca odrastaju je živeo njihov uja. upokojen je od posledica dugog konzumiranja dopa kao jedan od prvih NS heroinskih ovisnika, vlasnik najveće kolekcije ploča u NS, i Firčijev gari iz detinjstva. u sobi gde mi sin spava su se Milanče i Megi vaćarili i pisali pesme. Tebra, na pogrešan tenk si krenuo.


Zovi ti popa da to dobro osvešta!


izbegava da kunta tamo, kao, ima ružne snove. ne treba pop, tebra, don't underestimate me, ja sam Sionac - mnogo sam veći bič za zloduhe od prof. popova.

Šabac with Love, respect for Punk Serbia, every where, every one, Jah Love NS, 10.12. Spens NS, biće red regea, red softkora, red pankrokerice...



Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:14 25.11.2016

Re: *

docsumann


sa mlađima svijet nestaje ...




we ll fight till the Last Motherfuckin One of Us!



psedit: ej, nevezano za temu, za to kako u nama umire Dete i postajemo Odrasla osoba, dosta je prisutan taj neki vajb kako "nešto preti da bespovratno nestane", i inače, u zapadnoj kolektivnoj svesti. kao neka meta-razočaranost koja je nasledila meta-optimizam speed-globalizacije Klintonove ere (1991-2016) - iz jedne krajnosti u drugu, što se kaže u mom rodnom selu... ja recimo, opušteno, kapiram da ću živeti još 50ak godina, čemu užurbanost...
docsumann docsumann 09:45 24.11.2016

šamanka ili šamanistica?


najčuvenija šamanka u zapadnoj kulturi svakako je María Sabina.
ona je uputila antropologa i etnobotaničara (etnomiciologa) Gordona Vasona u tajanstveni svijet magičnih pečurki.

njegovi zapisi o tim čudesnim iskustvima prvi je (znani) trag o psilocibama u zapadnoj civilizaciji.
ovo je kasnije skupo koštalo narod Mazateka (Mexico), kojem je nesrećna Maria pripadala.



interesantno, da je u Rusiji dejstvo magičnih pečurki bilo odavno poznato kroz tradiciju polarnih plemena* koja su imala svoju autentičnu šamansku kulturu.
igrom slučaja Gordonova žena bila je ruskinja Valentina Pavlovna Guercken. upravo ga je ona i uputila u tajni svijet gljiva.



PS i mene je Mirela inicijalno inficirala manitim Nikolom. Zvjerinjak je odlična (baš, baš)zbirka malo dužih priča.


* u Rusiji su ove gljive uzgred i prilično toksičnbe, tako da ih domoroci ne konzumiraju direktno. već sačekaju da ih irvasi, koji su otporni na te toksine, pojedu, a potom skupljaju mokraću od urađenih irvasa.
bocvena bocvena 10:08 24.11.2016

Re: šamanka ili šamanistica?

etnobotaničara (etnomiciologa)


- šta ćeš da budeš kad porasteš?
- etnomiciolog!
(neću ni da guglam da l' ovo uopšte postoji)
docsumann docsumann 17:52 24.11.2016

Re: šamanka ili šamanistica?

bocvena
etnobotaničara (etnomiciologa)


- šta ćeš da budeš kad porasteš?
- etnomiciolog!
(neću ni da guglam da l' ovo uopšte postoji)


ih, pa nećemo valjda riječi ograničavati njihovim postojanjem.


a što se posapokaliptične literature tiče izdvajam





zaista izuzetna

bocvena bocvena 18:30 24.11.2016

Re: šamanka ili šamanistica?

ih, pa nećemo valjda riječi ograničavati njihovim postojanjem.


nećemo.

znam sve o toj knjizi, al' mi nije pala u ruke još. ima vremena, mlada sam:)

da preporučim još jednu (mada meni nešto nije legla) - margaret atvud - antilopa i kosac.
NNN NNN 11:56 24.11.2016

Njao, Bo, što ti lepo pišeš

jedva čekam da objaviš neku knjigu,
pa duznem potpis preko veze,
(pa da muvam ribe koje se na to primaju )


Nego,
traži mi žena Amanitija,
mislim da je u pitanju roman Ne bojim se (vidim da ga nema na ovom Plato-ovom sjatu),
a gospođa bi ga rado posedovala.
Ako neko zna 'de ima da se kupi...

bocvena bocvena 12:05 24.11.2016

Re: Njao, Bo, što ti lepo pišeš

jedva čekam da objaviš neku knjigu

jok ja. a kad bude apokalipsa, jednu ću usmeno da pričam od vatre do vatre! :)

Ne bojim se

držala sam je davno u rukama, ali ne mogu da se setim izdavača. nemam u biblioteci. ima i film. kad mali urla iz rupe - io non ho paura! svaki put me duša zaboli.

wiki - Prema knjigama Nikola Amanitija snimljeno je pet filmova:

„Poslednja Nova godina“ (Marko Risi, 1998)
„Škrge“ (Frančesko Ranieri Martinoti, 1999)
„Ne bojim se“ (Gabriele Salvatores, 2003)
„Kao Bog zapoveda“ (Gabriele Salvatores, 2008)
„Ja i ti“ (Bernardo Bertoluči, 2012)

Amaniti se 2012. godine oprobao i kao režiser na svom prvom dokumentarnom filmu „Dobar život“ (The Good Life)
NNN NNN 12:15 24.11.2016

Re: Njao, Bo, što ti lepo pišeš

držala sam je davno u rukama, ali ne mogu da se setim izdavača. nemam u biblioteci.

kad sam već otvorio oglase,
tražmo i Ulica Eureka od Roberta Maklijama Vilsona
(ako sam dobro zapamtio ženine želje),
obe je uzimala od nekoga,
ali sada bi da uđe u posed istih i prepostavljam da ih ponovo čita, a možda čak i mene da tera...
bocvena bocvena 12:26 24.11.2016

Re: Njao, Bo, što ti lepo pišeš

nemam ni ovu drugu, a nisam je ni čitala. potražiću.

evo ga amaniti u leo komercu online.
mirelarado mirelarado 13:58 24.11.2016

Re: Njao, Bo, što ti lepo pišeš

Kad poklonjena knjiga dođe u prave ruke, onda se kao nagrada dobije ovako lep post.
Hvala, Bo!

Dok sam prevodila, stalno mi je u glavi bilo da su mamina uputstva za preživljavanje, "Knjiga o važnim stvarima" za Anu potom neka vrsta Biblije, i da, kao i vernici kada je reč o Svetom pismu, s vremenom uviđa da ima toliko pitanja koja mama nije mogla da predvidi, i na koja devojčica mora sama da odgovara kako zna i ume. Možda ćemo deci najviše pomoći ako ih učimo da budu što samostalnija.

U postapokaliptičnom svetu u kojem žive Ana i njen mali brat Astor novac je postao bezvredan papir, struje nema, stoga su, pored hrane i vode, baterije najveća dragocenost. Ana ih čuva za slušanje muzike, tako da lažne božiće proslavljaju uz Džordža Bensona.

bocvena bocvena 14:05 24.11.2016

Re: Njao, Bo, što ti lepo pišeš

divan si detalj izdvojila!

mamino uputstvo: ako vam je do muzike - pevajte. ako vam je dosadno - čitajte.

i ne propustite sporednu nit priče - o prijateljstvu sa psom ubicom.
(možda još jedna uzaludna ljudska vera - u promenu)
predatortz predatortz 12:34 24.11.2016

Suncetijebem!

Ajde, reko, da pročitam o čemu se ovde radi i upadoh, nepozvan, na konges AFŽ-a!
bocvena bocvena 13:34 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

uzmi preslicu slobodno i reci da l' sinove vodiš u šumu, samo sa armi nožićem, na preživljavanje.
predatortz predatortz 13:38 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

bocvena
uzmi preslicu slobodno i reci da l' sinove vodiš u šumu, samo sa armi nožićem, na preživljavanje.


Ćuti, sestro slatka!
Kakvo crno preživljavanje?
Najčešće se to završi tako da mlađeg nosim na leđima uzbrdo, a da se stariji ojede po guzovima dizvineš.
bocvena bocvena 13:42 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

(sad ti sediš i držiš ruke uspravno, a ja namotavam vunu u klupče:)

nekada su i dečji/omladinski romani pisani na temu preživljavanja - robinzon kruso, tajanstveno ostrvo, oni švajcarci na pustom ostrvu (zaboravila naslov:), hajduci, orlovi rano lete...danas imaš onog šonjavka:)
predatortz predatortz 13:50 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

danas imaš onog šonjavka:)


Šonjavka obožavaju.
bocvena bocvena 13:59 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

zanimljivo je i da su neretko u savremenoj antiutopijskoj (i SF) literaturi glavni junaci preživljavanja - žene! bolje reći - devojčice, devojke.

najpopularniji primer - igre gladi i ketnis everdin.
maksa83 maksa83 20:44 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

Najčešće se to završi tako da mlađeg nosim na leđima uzbrdo, a da se stariji ojede po guzovima dizvineš.

Naopako da je drugačije - da mlađi nosi na leđima starijeg a ti da se ojedeš po guzovima dizvineš.
maksa83 maksa83 20:46 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

najpopularniji primer - igre gladi i ketnis everdin.


bocvena bocvena 20:49 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

ništa vam nije sveto:)
docsumann docsumann 21:07 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

a ti da se ojedeš po guzovima dizvineš.


za, odnosno, protivu okoguznijeh ojedanja nas matorijih



ki rukom odnešeno. a i nije trol, pošto je uzročnik ojedanja gljivična kultura kojoj pogoduje mračnih, vlažnih i slanih 37 stepeni.

a đe su gljive tu su i šamani
bocvena bocvena 21:10 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

a đe su gljive tu su i šamani



ovo je jedan mistično-edukativan blog:)
docsumann docsumann 21:50 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

blog:)


e, to. to smo svi mi. autentični nickovi, a ne tamoneki anonimaši što govore oni da nosi nas pogrešan tok, jer (unazad) slušamo ploče i sviramo deathcore...



čini mi se da sam vidio blogija sa crvenom fantomkom u trećem redu na onoj grupnoj...
maksa83 maksa83 23:14 24.11.2016

Re: Suncetijebem!

a đe su gljive tu su i šamani

Ko o čemu baba o pečurkama.

ki rukom odnešeno. a i nije trol, pošto je uzročnik ojedanja gljivična kultura kojoj pogoduje mračnih, vlažnih i slanih 37 stepeni.

To je ta crnogorska samodovoljnost, sami svoje gljive uzgajaju...
princi princi 15:34 24.11.2016

Ima ono kad je

čitalac pametniji od pisca. A ima i kad je prevodilac pametniji od pisca. Srećan je čovek Nikolo Amaniti.
mirelarado mirelarado 17:27 24.11.2016

Re: Ima ono kad je

princi


:)

Znam da Amaniti nije tvoja tegla ajvara, ali nedavno je izašla (posthumno) Ekova zbirka članaka iz Espresa Hronike fluidnog društva, što bi tebi bilo mnogo zanimljivije štivo. Članci su pisani tokom poslednjih petnaestak godina i bave se svim onim čemu svedočimo i što nas snalazi, od terorizma do starleta.



(klik na slik)
princi princi 17:39 24.11.2016

Re: Ima ono kad je

Frapantan je obim tema: od mobilnih telefona, kontrole posedovanja oružja i ljudske gluposti, preko Fejsbuka, islamskog fundamentalizma, smrti i vaspitanja do knjiga i izbegličke krize.


princi princi 17:42 24.11.2016

Re: Ima ono kad je

Pre neki dan čitao neki long read o požarima u Karoniji, na Siciliji. Priča skroz italijanska, padala si mi često na pamet. Ako nađem članak, kačim ga.
tadejus tadejus 15:46 24.11.2016

a da traže hranu u prirodi?

jel u knjizi nalaženje hrane trivijalno?
ako bi stvarno razmišljala o post-apokalipsi u kojoj se ljudski rod vraća u nekakvo predistorijsko doba onda bi morali da ih učimo kako da nađu hranu u prirodi..
ne znam dal se to pominje u ovoj knjizi, obično se preskače, valjda nije dovoljno filmično, pa tako u on the road (film za svaku preporuku) tata i sin hranu nalaze u skladištima konzervi (priroda je izumrla)..
a kad se prehrane, šta onda..
pročitah upravo sapiens Hariri J-a, i vrlo je slikovit u dočaravanju predistorijskog čovjeka i njegovih dilema..
malo brljavi pred kraj kad dođe do ekonomije ali prvi dio je vrlo ubjedljiv..
elem, ima teza prema kojima je taj čovjek sakupljač lovac daleko srećniji i zadovoljniji od današnjeg jer živi u skladu sa svojim (milenijima građenim) prirodnim instinktima..
istina ima i teza kako je život u to doba bio poprilično nasilan tako da je tu malo nedorečen..
pa onda ako je već apokalipsa, što da ne, nek udare brigu na selje pa dok traje..
a ako je ta on the road varijanta gdje moraju da se znaju razni trikovi da se izbjegnu predatori i nađu konzerve..
tjah, rđava rabota..
a ako opet ipak dumamo o svojoj djeci i ovoj verziji road-a za koju ih valja spremiti..
dupli tjah..
primjećujem da je uk obrazovni sistem drastično različit od srpskog.. nisam načisto ima li srpski ipak nekih prednosti, osim možda prenošenja poruke djeci da život nije zajebancija nego krvav rad..
ja gledam da ne kenjam previše nego samo dajem primjer..
sad malo jeste vuna ako roditelj nije zadovoljan vlastitim izborima i postupcima, taško je matorom psu nove trikove da uči a djeca mnogo više usvoje gledanjem nego slušanjem..
sve u svemu nisam pametna..
a od vještina ništa ne umijem, dve lijeve ruke imam, jedino umijem solidno hranu da spravim i to je to.. ostalo ne pokušavam, znam da sam truba
bocvena bocvena 19:20 24.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

tjah, i tebe će da pojedu:)

ovo su deca - od trogodišnjaka do početka puberteta, a priroda (sicilija) je skoro skroz opustošena požarima. i svi će umreti, nema razmnožavanja. potrebe se zadovoljavaju odmah. dakle, bereš sa grane i čupaš iz zemlje ako nečeg ima i uzimaš iz kuća i prodavnica čega ima.
a kad se prehrane, šta onda..

pa ništa. u tome i jeste muka. antiutopije i jesu zanimljive jer resetuju civilizaciju na početak, a ljudi nepogrešivo ponavljaju iste modele ponašanja.

ja gledam da ne kenjam previše nego samo dajem primjer..


ali moraš i da kenjaš kad uđu u fazu sveznajućeg lupanja glavom u zid. ništa ti drugo ne preostaje.
prvih 7 godina se moliš da ih ne ubiju bolesti, onda jedno 15 da se ne ubiju sami, onda jedno 20 da ih ne ubije neko drugi i na kraju da ih opet ne stignu bolesti. lion king - circle of life, a ja sam rafiki:)
docsumann docsumann 19:29 24.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

Makartni upravo probleme s pronalaženjem hrane stavlja u samu žižu priče.
usput, on dodatno zaoštrava situaciju, slikajući postapokaliptičnu zemlju kao skroz beživotnu, sprženu, sasušenu, jalovu ... a o kakvoj katastrofi se radilo u knjizi nigdje ni riječi.

u romanu ni jedna životinja ne pretrčava put, ne iskače iz šume (sasušene), ne preleće nebo.
cijelo vrijeme nebo je pokriveno nekom sivom skramom i sitna kiša pomješana sa pepelom gotovo neprestano sipi.
jedina hrana su zalihe koje je neko negdje nekad sakrio (spremte se spremete preperi) i ako imaš sreće da je otriješ prije nekog drugog...

to u konačnici od ljudi stvara jedini izvor hrane za ljude.

par scena u knjizi su zaista ekstremno mračne i heJvi.


to je jedna od onih knjiga nakon čijeg si čitanja dugo pod utiskom pročitanog.
NNN NNN 20:07 24.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

ti bi bio solidan izvor hrane, samo bi bio problem savladati te...
možda na spavanju

pa ti sad idi spavaj
docsumann docsumann 20:34 24.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

pa ti sad idi spavaj


uh, ima u knjizi jedna scena za koju sam se bojao da mi ne uđe u snove, one ružne.

radi se o njenom dijelu kad muškarac i dječak (glavni junaci knjige) ulaze u neku napuštenu kuću. između ostalih vrata od soba i prostorija u toj kući nalaze se i jedna tvrdo ukatančena.
čovjek hoće da provjeri šta se iza njih nalazi, dok ga dječak, koji uvijek ima nepogriješiv intuitivni osjećaj, preklinje da to ne radi.
ipak, razvaljuju vrata i pred njima se ukazuje mračno stepenište koje vodi u podrum.
dok lagano silaze, osjećaju smrad mokraće i fekalija, sve jači... tad počinju da čuju tiho ječanje - pomozite nam. molim, vas, pomozite
sa stepenica osvjetljavaju prostor po dnu podruma i vide siluete ljudi koje leže u lancima, iskasapljenih, bez pojedinih udova, uvaljanih u sopstvene izlučevine ... žive zalihe nečije hrane.
istračavaju iz podruma i u tom trenutku kroz prozor primjećuju grupu od nekoliko muškaraca i jedne žene koji se vraćaju u tu kuću...
bocvena bocvena 20:46 24.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

idi, bre!
ovde dečica samo nateraju krdo goveda u ambis tržnog centra i pobiju ih toljagama:)
docsumann docsumann 21:00 24.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

da, stara dobra tehnika sa kojom smo se susretali u knjigama o praistoriji.

nego, kao što rekoh u Mekartnijevoj knjizi nema nijedne živuljke, samo ljudi, kao lovci, žrtve, bjegunci.


a za NNN-a jedna sličica iz albuma izumrlih vrsta



kvaga
NNN NNN 00:11 25.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

kvaga

Znam da se radi na "rekonstrukciji" vrste,
tj. imaju DNK, pa pokušavaju da je ponovo nabudže,
malo ću da guglam da vidim kako ide...

who knows, sutra kvaga, prekosutra T-rex, a za dve, najkasnije dve i po godine...
docsumann docsumann 08:35 25.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

who knows, sutra kvaga, prekosutra T-rex, a za dve, najkasnije dve i po godine...


samo ne nasjedaj na brontosaurusa




NNN NNN 10:11 25.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

Ovo i malo dinosauruske klasike
tadejus tadejus 14:41 25.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

docsumann
ima u knjizi jedna scena ...


knjigu nisam ni čitala, pošto se u knjige daleko više uživljavam nego u filmove mislim da knjigu ne bih preživjela..
ali znaš šta je momenat.. kad dobiješ djecu imaš sasvim novi set strahova a oni stari ti se čine da ti više ne mogu ništa..
tako meni recimo ta scena koju pominješ i nije strašna, samo odvratna, i zamisao da skončam u tim lancima mi nikako nije na vrhu liste zamislivih strahova..
dočim sekvenca kada postoji mogućnost da horda ubije njega a uhvati dijete mi je na toliko nivoa užasna da mi se mozak prosto spali od pomisli na takvu mogućnost..
maksa83 maksa83 14:57 25.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

ali znaš šta je momenat.. kad dobiješ djecu imaš sasvim novi set strahova

Citiraću jednog kolegu: "naučićeš da postigneš trodimenzionalnu zabrinutost".
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:33 25.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

ja sam sanjao, dok mi se nije prvo rodilo, nonstop, nuklearni kraj Begea, posmatran sa zemunskog Keja, pa posle kraj Izraela posmatran sa telavivske plaže. kada se on rodio, prestao sam to sanjam, valjda, klinci kada se rode, izađeš iz te ego-psihogene opterećenosti sobom i počneš da se brineš za Drugoga, malo biće, život izvan sebične opčinjenost sobom.

inače, nova scena kod nas u Prestonici, Shouk Boogie - postfolk regefank, ekipa sa muzičke Demije...

docsumann docsumann 18:23 25.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

tako meni recimo ta scena koju pominješ i nije strašna, samo odvratna, i zamisao da skončam u tim lancima mi nikako nije na vrhu liste zamislivih strahova..


ne radi se tu (bar u mom slučaju) o projeciranim strahovima za sopstvenu guzicu, il' strahu za sudbinu mojih najdražih, već o eureka momentu glede uspjelosti prikazivanja količine zla koje smo u stanju jedni drugima prirediti.
samo da se poklope okolnosti, spoljne i unutrašnje.

možeš se tu govoriti i o fiction empathy, al' i o suhoj racionalnosti postupka ljudi koji su držali te jadnike utamničene u podrumu.
u situaciji kad nemaš struje ni frižidera jedini način da meso ( o, prokleto meso, ono će nam i doći glave) što duže održiš svježim je da ga ne ubijaš.
dakle kasapiš na živo dokle žrtve god mogu da prežive. pis po pis.

nači, jopet mora HC

NNN NNN 20:17 25.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

prokleto meso, ono će nam i doći glave

(kad sam već počeo...)

tranžiraju docsa, a on viče:
- Ja sam vegetarijanac!


Ps. 100-ka i to na ljudožderskom blogu
blogovatelj blogovatelj 04:34 26.11.2016

Re: a da traže hranu u prirodi?

tranžiraju docsa, a on viče:
- Ja sam vegetarijanac!


I govedji paprikas, srneci, od bizona ili losa, sve su to jela od vegetarijanaca, a za mesozdere.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:30 24.11.2016

Ja sve nešto

mislim kako je tehnika i tehnologija divna pojava koja čoveku olakšava život i trajanje, al ne treba mnogo da se sve vrati u praistoriju. Valjda zato tako volim knjige Jane Auel, "Deca zemlje".
U to ime sam decu, dok behu zvanično deca, vukljala po onom Bohinju kao Robinzone, pokušavajući da ih naučim da se kreću po šumi, da se snalaze bez saobraćajnih znakova, da ne jedu otrovno, da razlikuju drveće i biljke, da nauče da pale i održavaju vatru, da veslaju, čuju zvukove života oko sebe...Jeste da su svi mislili da sam ozbiljno nenormalna, al deca su uživala, i valjda nešto i zapamtila.
Inače, kad vidim one cunamije, vulkane i zemljotrese, uvek mislim na gore pomenuto, kad Majci Prirodi padne mrak na oči, očas posla ima da se nađemo ko mačići na ulici, valja učiti od onih koji su naizgled znali mnogo manje od nas.
Jednom sam već napisala, pa da ponovim, meni su od civilizacije dovoljni vatra i knjiga.

bocvena bocvena 09:23 25.11.2016

Re: Ja sve nešto

vi kako hoćete, ali ja sam napravila spisak mog čopora: krofnica, natali, zili, jelica. možda može i huči s gedorama i predator da nas nosi:)

ostali...ništa.
predatortz predatortz 09:25 25.11.2016

Re: Ja sve nešto

vi kako hoćete, ali ja sam napravila spisak mog čopora: krofnica, natali, zili, jelica. možda može i huči s gedorama i predator da nas nosi:)


A docs sa kremicama protiv ojeda?
bocvena bocvena 10:00 25.11.2016

Re: Ja sve nešto

dok može da bude onaj trubadur iz asteriksa i obeliksa. da peva HC uz homemade liru:)
predatortz predatortz 10:15 25.11.2016

Re: Ja sve nešto

bocvena
dok može da bude onaj trubadur iz asteriksa i obeliksa. da peva HC uz homemade liru:)


Jes', ja da nosim a on da tambura! Neće da može!

zilikaka zilikaka 12:07 25.11.2016

Re: Ja sve nešto

bocvena
vi kako hoćete, ali ja sam napravila spisak mog čopora: krofnica, natali, zili, jelica. možda može i huči s gedorama i predator da nas nosi:)

ostali...ništa.

Saglasna uz komentar.
Čoporu je potrebno još jedinki predvidjenih da nose. Ne možemo svi da mislimo.
docsumann docsumann 18:27 25.11.2016

Re: Ja sve nešto

predatortz
vi kako hoćete, ali ja sam napravila spisak mog čopora: krofnica, natali, zili, jelica. možda može i huči s gedorama i predator da nas nosi:)


A docs sa kremicama protiv ojeda?


ojeo si me za srce a, je l' se tako kaže?

nisam baš vičan sa kremicama, al' što znam neke praškove da spravim ...
zilikaka zilikaka 18:38 25.11.2016

Re: Ja sve nešto

dok može da bude onaj trubadur iz asteriksa i obeliksa.

Paa, pre bi bio Panoramiks, al u pubertetu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:54 25.11.2016

Re: Ja sve nešto

Jes', ja da nosim a on da tambura! Neće da može!


Ti bi kalaš da zadužiš, garant :)
docsumann docsumann 19:02 25.11.2016

Re: Ja sve nešto

zilikaka
dok može da bude onaj trubadur iz asteriksa i obeliksa.

Paa, pre bi bio Panoramiks, al u pubertetu.



blogovatelj blogovatelj 04:35 26.11.2016

Re: Ja sve nešto

dok može da bude onaj trubadur iz asteriksa i obeliksa. da peva HC uz homemade liru:)


A vi da se samarate ulovljenom ribom, kao seljaci u Asteriksu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:53 24.11.2016

Mirela...

... je jedan od najboljih poznavalaca srpskog jezika za koje znam.

Toliko.
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:49 25.11.2016

.

Najbitinije za decu;
da ih naučimo, kako je jedan čovek, koji je bio vođa fan kluba Blondi i koji je u tome toliko prednjačio (ubedio je sebe kako liči na Debi Hari), napravio ovakav album:



Dakle, čovek je nepredvidivo biće
bocvena bocvena 09:59 25.11.2016

Re: .

hahha, hvala na ovom praktičnom doprinosu!

(inače, neverovatno je šta decu sve zanima i kakva pitanja postavljaju. moj sin sve o svetu uči sa jutjuba i to od onih mentola što igraju igrice i komentarišu. i muziku tu kupi. npr. ra-ra-raspućin, lavr of a rašn kvin i da li hrišćani mrze homoseksualce? ili - mama, je l' znaš ti šta je dip veb? ma, pusti me , bre, na miru mali:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:16 25.11.2016

Re: .

i to od onih mentola što igraju igrice i komentarišu

Ne znam, meni se sestra požalila, kako sam upropastio njeno dete - tako što mu redovno puštam horore. Pre neki dan gledali Drakulu (Geri nikad-Oldman!), kaže kako sad ide po kući, ogrnut tamnim plaštom i fura lenonke. Ja rekoh, imagine :)
predatortz predatortz 10:20 25.11.2016

Re: .


(inače, neverovatno je šta decu sve zanima i kakva pitanja postavljaju. moj sin sve o svetu uči sa jutjuba i to od onih mentola što igraju igrice i komentarišu.


Ja vodio mlađeg na Balkan tube fest. Tuga me neka uhvatila kad sam video koliko su nam deca povodljiva, nemaštovita i na kakve luzere troše vreme, umesto da se igraju i uživaju u detinjstvu.
bocvena bocvena 10:30 25.11.2016

Re: .

tetke i ujaci su opasni u tim formativnim godinama!

meni je moja omiljena tetka za 13. rođendan kupila police, dire straits i ac/dc...skoro mi upropastila muzički ukus:)))

bocvena bocvena 10:51 25.11.2016

Re: .

Ja vodio mlađeg na Balkan tube fest. Tuga me neka uhvatila kad sam video koliko su nam deca povodljiva, nemaštovita i na kakve luzere troše vreme, umesto da se igraju i uživaju u detinjstvu.

smarači neopevani...pokušala da sprečim, smanjim vreme za računarom, ukazujem na bolje sadržaje...slaba vajda. sad je u LOL fazi. jedina pozitivna stvar koja se izrodila je vrlo visok nivo znanja engleskog.
predatortz predatortz 10:55 25.11.2016

Re: .

jedina pozitivna stvar koja se izrodila je vrlo visok nivo znanja engleskog.


Isti slučaj. Nastavnica ne može čudom da se načudi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana