Budućnost| Obrazovanje| Roditeljstvo

Modeli školovanja u doba korona pandemije

niccolo RSS / 10.10.2020. u 17:03

Gosti autori: Shmoo i Nask

 

Pre petnaestak dana se na jednom od blogova povela diskusija o tome kako izgleda školska godina u toku, imajući u vidu koronu i ograničenja uspostavljena od strane država. S ozbirom da je ovo jedna od bitnih tema smatrao sam da je dobro napraviti jedan poseban blog gde mi ljudi mogli da ostavljaju svoja iskustva, pretpostavljam većinski kao roditelji učenika.


Kao uvod sam u dogovoru sa Tasom i Naskom kopirao njihove početne komentare iz ugla profesora. Njihovi komentari će ići kao prva dva komentara, pošto izgleda da ispadne preveliki blog ako ih kopiram ovde.

 

 

 



Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 17:03 10.10.2020

Tasa o školi u Srbiji

1) основна школа - 1. 4. разред одељења подељена у по две групе, максимум до 15 ученика; учитељица држи једну туру од 4 часа првој групи, па дезинфекција учионице, па другу туру од 4 часа; обично пре подне, али није правило, зависи од школе до школе. Дакле, клинци 7-11 година су свакога дана у школи.

Између смена опет дезинфекција као и предвече после часова. (мучене, бре, ове текице, норма им је по правилнику 450 квадрата - наредило то из ММФ - и замисли те жене које то раде три пута дневно... Комплет дезинфекција, подови, клупе, кваке,... А свима нам по школама ударила ова дезинфекциона средства у главу, сви се само смејуљимо к'о да смо сви на вутри... И деца и наставници и теткице и директор...)

5-8. разред исто одељења подељена у по две групе, максимум до 15 ученика једна група долази понедељком, средом и петком у школу, друга група уторком и четвртком, па се следеће недеље ротирају.

Ови мало старији су, дакле, сваки други дан у школи.

Средњошколци се исто тако деле, једно одељење у две групе, само се групе једног одељења ротирају на недељу дана.

Часови свима по 30 минута.

Све остало време када нису у школи, покрива се онлајн.

На нивоу школе смо се опредељивали за разне образовне платформе.

Моја школа на Едмоду.

Али тако смо, онлајн, радили и од средине марта до јуна па је сада то проблем само онима који су то тада радили искључиво мејлом и вибером.

А деца и родитељи се опредељивали да ли ће ићи овако, по том тзв. комбинованом моделу (ред уживо-ред онлајн) или само онлајн. У просеку само 2-3 деце по одељењу се определило за онлајн, сви остали комбиновано.

Мени се чини да је највећи проблем тај час од 30 минута, и то сваки други дан са истим ученицима лице у лице.

Може да се компресује, може, уосталом деведесетих смо вазда штрајковали и држали часове од по 30 минута, навикли смо... Али...

Конкретно, нема онда читања текста из Читанке на часу.

Није проблем. Задаш клинцима да прочитају пре часа код куће.

Онда на часу питаш да ли су прочитали. Од њих 15 двоје дигну руку. И шта ћу, узмем читам ја наглас. С маском на лицу. Пре неки дан "Аска и вук" Ива Андрића. Нисам стигао ни до пола, већ је звонило за крај часа, а мени се од недостатка ваздуха испод маске врти у глави. После сваког часа због те маске попијем по 4-5 чаша воде... Морам. Иначе ми се усне залепе, не могу да их отворим на следећем часу.

И тако, знаш већ и сам... Има у том нашем послу милијарда детаља који тек треба да се ускладе са ситуацијом у којој смо се сви нашли.

Рецимо, не знам како у са писменим задацима који су се примакли, сада у октобру. Час од 30 минута је мало за писмени из српског (састав, је л' те). Дакле, две групе пута два часа = 4 часа. А прописали нам план и у њему 1 час за писмени. Онлајн не смеш да им дајеш јер нема бројчаног оцењивања онлајн, забрањено. Само када дете дође у школу.
niccolo niccolo 17:04 10.10.2020

Nask o Holandiji

Radim u jednoj srednjoj školi u Amsterdamu i od augusta još u jednoj u Harlemu.

U prvoj školi časovi skraćeni sa 60 min na 45. Od pola dva sleduje dopunska nastava za najugroženije učenike tj. za one sa najvećim zaostatkom. 2x45 minuta. Znači nastava uživo. Planirano tako do januara, pa ćemo da vidimo kako ćemo dalje. Svi učenici na času, 24-28 komada po odelenju. Odmori klizni, 1. i 2. razredi (to bi u SR bili 7. i 8.) posebno i 3.-6. posebno. Ideja je da bude što manje fizičkog kontakta među njima.

Učenici moraju da drže 1,5m rastojanje od nas. Često nemoguća misija. Nema više rukovanja (u obe škole je to bila praksa da se rukujumo kad dođu na čas i kada odu), nema boksovanja ili laktanja. Ja se pozdravljam šutkom, on sa ivicom stopala, jbg ne mogu a da se ne pozdravim sa decom. Po školi su napravljene rute za hodanje, uglavnom jednosmerne. Na ulazima svuda dispenzeri sa 70% alkoholnim gelom za ruke. U učionicama takođe plus dez. sredstvo za stolove. To deca moraju sama da urade. U svakoj učionici ima pregrada od pleksi stakla na nastavničkom stolu. Ja je ne koristim. Svaki nastavnik može da uzme masku i vizir ako to želi. Masku imam ali je ne koristim na časovima, samo u javnom prevozu. Od nas 150 nekoliko kolega nose masku i jedno dvoje troje vizir. Od početka godine troje kolega popilo koronu i pet šest učenika. Od nastavnika su svi zaraženi van škole.

U drugoj školi časovi bez skraćenja, tamo su normalni časovi 50 min. Sredstva ista, samo što jedno četvrtina nastavnika (od 100) nosi maske i jedno desetak vizire. Svi učenici prisutni 30-32 po razredu.

U prvoj školi su učionice 8x12m, u drugoj 5x9. U ovoj drugoj je nemoguće držati rastojanje od 0,5m, a kamoli od 1,5m.

U obe škole imamo po nekoliko učenika koji ne dolaze na nastavu zbog velikog zdravstveno rizika po njih ili za njihove roditelje. Oni dobijaju onlajn nastavu, delom od nas a delom externo. Trenutno nemam takvih učenika. Dala nam država dodatne pare za to, 250 000-35 000€. U prvoj školi svo nastavno osoblje na broju, u drugoj dvoje ne dolaze u školu već drže časove onlajn. Na to imamo pravo.

Kad je bio školski lokdaun, 16.3. do 2.6. davali smo časove onlajn po normalnom rasporedu časova, bez fizičkog, muzičkog, likovnog i drame. Koristili smo MS Teams. Meni je išlo dobro jer sam imao za gotovo sve lekcije snimljen video matrijal sa eksperimentima i demonstracijama. To smo koleginica i ja uradili pre korone za učenike koji propuste lekcije pošto ne koristimo knjige u nastavi fizike i hemije od 1. do 3. razreda. Koristimo nastavne metode koje smo sami smislili. Pritom smo i napisali tzv. listove sa domaćim, to je u stvari bio opis lekcije iz perspektive učenika i plus taj video materijal. E to nas je spasilo za vreme onlajn nastave.

U ovoj drugoj školi, tada još nisam tamo radio, bio haos. Pošto su po pitanju ICT-a u prošlom veku. Bukvalno. To je svesna odluka, tamo se još uvek koristi tabla i kreda. Radi se o specifičnom tipu škole Vrijeschool, mislim da se kod nas to prevodi kao Valdorfska Škola, zasnovana na principima koje je postavio Rudolf Štajner. Probali da daju onlajn nastavu preko neke svoje platforme ali ono pošalju imejl gde sa te platforme da se skine materijal, pa onda vrate učenici imejlom rezultate.

Ovde su sve škole slobodne da izaberu digitalne platforme po svom nahođenju, moja prva škola je izabrala MS Teams i to je radilo bez greške. U NL se po srednjim školama digitalni dnevnici koriste već preko 20 godina, a minimum 15 godina (odkada sam ja nastavnik) su obvezni. Većina koristi Magister koji ima neograničene mogućnosti, od klasične evidencije prisutnih (u prvoj školi tate i mame dobiju automatski sms ako dete nije na času ili je zakasnilo, u drugoj još uvek telefoniraju), ocene, uradio domaći ili ne, poneo knjige ili ne, primedbe o učenicima kako pozitivne tako i negativne (kad si nekog izbacio obavezan si da to pismeno obrazložiš) i svedočanstva, ovde se još uvek svedočanstva obrazlože tj. ocene plus smo svi u obavezi da damo savet kako dalje. Na drugoj strani koristimo taj Magister za zadavanje domaćih, tako da dete (vidljivo i za mame i tate) ne može da kaže nisam znao šta i kada, zakazuju se pismeni i kontrolni.

Skraćenje časova i meni mrsi planove, nepotrebno, jer ti sjebe metodu kako si i sam već primetio i napisao.

Za školske pismene ispite, one koji se računaju za krajnju ocenu koja se opet računa kao 50% ocene maturskog, drugih 50% su savezni centralni ispiti, smo organizovali tzv. nedelje pismenih, tj. klinci su dolazili u školu, max 12 po učionici i poseban protokol o kretanju, tako da su na regularan način odradili taj deo posla. Ovo se odnosi samo na učenike u poslednje dve godine školovanja.
nask nask 18:02 10.10.2020

Re: Nask o Holandiji

Apdejt: Sada u obe škole nastavnici nose maske dok su van učionice. To je savet NL vlade, pošto nemaju muda da donesu definitivnu odluku o nošenju maski, kako za učenike tako i za nastavnke.
zilikaka zilikaka 18:45 10.10.2020

Ima i dobrih strana

Podmladak mi brucoš. Faks je video samo prilikom upisa i po svoj prilici neće skoro. Sve se dešava onlajn, te on sedi kod kuće, jer mu lakše, ne mora sam da se brine za hranu.
Pre neki dan dođem kući i on ispriča kako je imao predavanje uz fizike, kinematiku i kako ne razume.
Prva reakcija:"Šta tu može da se ne razume"
Onda shvatim da je moj pristup loš i iz radoznalosti tražim link da pogledam predavanje.
Neka gugl platforma, predavanje je uživo, kamera, elektronska tabla, a oni se uključuju kao na konferencijsku vezu. Grupa mala, možeš da zaustaviš predavača ako imaš pitanje.
To posle ostaje još dve nedelje raspoloživo za pregled. Isto tako i vežbe.
Čoveče, koja je to blagodet u odnosu na moje vreme. Strpaju nas 300 u amfiteatar. Profa uđe, počne da piše na jednoj pa na drugoj tabli, pola ne čuješ, pola ne vidiš, šta si zapiso-zapiso, a za pitanja se ostavi minut-dva al skroz na kraju. Ako si nešto i mislio da pitaš, do kraja si garant zaboravio šta.
A posle tumačiš beleške ko da su tuđe i praviš novo-materijal koji je kompletan i čitljiv, da bi mogao da počneš da učiš.
Garant ima ovo sad i loših strana al ih još ne vidimo.
nask nask 19:38 10.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

Mislim da je velika razlika o kojem nivou obrazovanja pričamo. U OŠ je problem što su deca mlada i pitanje je koliko se snalaze sa onlajn nastavom. Sa druge strane su osnovnošklci najfleksibilniji da nauče da rade na novi način. SŠ, kod mene je to od 7. razreda OŠ do 4. srednje (po srpskom sistemu), ima drugi problem , a to je da dosta dece shvata onlajn nastavu kao nešto što nije obavezno. Studenti su već posebna priča, mislim da oni najmanje gube što nema predavanja uživo, večina studenata doda gas kada se spremaju ispiti, tako da su onlajn predavanja relativno mali problem.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:59 10.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

Kod nas se pre dve nedelje prešlo na uživo nastavu, 4 dana, jedan je independent (od kuće, nema nastavnika online, nego im daju šta treba da se radi i deca to rade). To je za klince do 2. razreda. A od iduće nedelje tako kreću i svi ostali, sa nekim manjim razlikama.

U školi se nose maske, peru ruke, jede po grupama, a u dvorištima su podeljeni na getoe, svako odeljenje ima svoj kutak. Ali kad krenu i ovi stariji, (3. do 5. razreda pojma nemam kako će to da organizuju, mada je dvorište ogromno.

Online je generalno bilo loše, haotično, neka deca se snalaze, pogotovu ako im je tata tu u blizini, a neka se baš zlopate, plus je sistem stalno nešto štucao, izbacivao decu, nekad i nastavnicu, kasnio sa pojavljivanjem zadataka i rasporeda, uz uobičajeno loš ton i sliku. Nastavnica je imala problema da održi pažnju 20 klinaca, mada se baš trudila. A i sadržaj je, čini mi se, odabran tako da najslabija deca mogu da se snađu u tom online modu, onda su ovi bolji umirali od dosade. Ja sam ćeru nekoliko puta uvatio kako za vreme časa čita knjigu, ili crta nešto, a nastavnica ladno nije.

Ovo sad uživo je definivno bolje, skoro pa normalno, sem maski i držanja rastojanja, što klincima izgleda ne pada tako teško, i što svako jutro moraš da popunjavaš neki upitnik da ti je dete zdravo za školu (mi zaboravili par puta, pa su dete vodili u kancelariju kod diše da joj tamo izmere temperaturu i da je pitaju kako se oseća, a nama poslali neki veliki plakat upozorenja, da se podsetimo da ubuduće popunimo taj upitnik. Taman da lepo slupam neko pajtonče koje će to da obavi avtamacki svakog jutra, pošto smo mi zaboravni a i vrlo zauzeti u ranim jutarnjim časovima.


Usput, baš su dobri komentari, i tasin i naskov, i tvoja ideja, nicco, da napravite blog oko njih.
niccolo niccolo 21:52 10.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

Ja nemam direktna saznanja, ali evo šta su mi drugi pričali za sada - ovo što kaže Tasa razne platforme, jedna od škola koristi Gugl klasrum, tu je bilo više nesnalaženja u početku šta se i kako pristupa, pa jedan profesor zaboravio da doda sve učenike...generalno ok, uz rekao bih normalne bagove.

Maske izgleda da i ovde nisu naročiti problem tj. deci ne smetaju, osim što i na fizičkom napolju moraju da nose maske - navodno su trčali u redu ali nisu smeli da skinu maske jer ne može da se obezbedi rastojanje (taj deo mi nije bio najjasniji, kako ne može da se obezbedi rastojanje), pa su maske smetale.
shmoo shmoo 09:08 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

zilikaka

Podmladak mi brucoš.


















(Ова последња, Огдена Неша, посвећена је нарочито очевима малих принцеза..."Родитељи женске деце тешко се решавају да их пусте саме на дочек Нове године. Родитељи мушке деце сматрају да то није фер са њихове стране." - Д.Р. )

alselone alselone 09:13 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

Ja nemam direktna saznanja, ali evo šta su mi drugi pričali za sada - ovo što kaže Tasa razne platforme, jedna od škola koristi Gugl klasrum, tu je bilo više nesnalaženja u početku šta se i kako pristupa, pa jedan profesor zaboravio da doda sve učenike...generalno ok, uz rekao bih normalne bagove.

Moj sin mrzi svaki dan po ovom novom rasporedu rada, čak mu je maska i najmanji problem. Mrzi što su časovi skraćeni i što ih ima malo. Smara ga online nastava, iako je isprva voleo, zato što ne prati 1 na 1 plan koji oni imaju u školi. Stvari se ponavljaju i pričaju iznova, dok se neke druge preskaču. Nevvira ga što stvari za likovono i projekte koji se naprave, pokazuju kao fotografije a ne nosi da učiteljica vidi itd.
alselone alselone 09:15 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

Garant ima ovo sad i loših strana al ih još ne vidimo.


Ko želi da uči nije loše, mada je živa interakcija bolja, ali onaj koji je napola, izgubiće i to malo interesovanja. Ovo ne važi samo za fakultet, važi verovatno još više za osnovce.

Nedvosmisleno primećujem kako studentima pažnja opada iz godine u godinu, i ja njih relativno lako vratim kada vidim da pada koncentracija - napravim pauzu, povisim ton dok pričam neku šalu, ispričam primer iz prakse (tu se svi probude). To uraditi online, nije ni blizu.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 09:54 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

zilikaka
Podmladak mi brucoš. Faks je video samo prilikom upisa i po svoj prilici neće skoro. Sve se dešava onlajn, te on sedi kod kuće, jer mu lakše, ne mora sam da se brine za hranu.
Pre neki dan dođem kući i on ispriča kako je imao predavanje uz fizike, kinematiku i kako ne razume.
Prva reakcija:"Šta tu može da se ne razume"
Onda shvatim da je moj pristup loš i iz radoznalosti tražim link da pogledam predavanje.
Neka gugl platforma, predavanje je uživo, kamera, elektronska tabla, a oni se uključuju kao na konferencijsku vezu. Grupa mala, možeš da zaustaviš predavača ako imaš pitanje.
To posle ostaje još dve nedelje raspoloživo za pregled. Isto tako i vežbe.
Čoveče, koja je to blagodet u odnosu na moje vreme. Strpaju nas 300 u amfiteatar. Profa uđe, počne da piše na jednoj pa na drugoj tabli, pola ne čuješ, pola ne vidiš, šta si zapiso-zapiso, a za pitanja se ostavi minut-dva al skroz na kraju. Ako si nešto i mislio da pitaš, do kraja si garant zaboravio šta.
A posle tumačiš beleške ko da su tuđe i praviš novo-materijal koji je kompletan i čitljiv, da bi mogao da počneš da učiš.
Garant ima ovo sad i loših strana al ih još ne vidimo.



seko pa ti si na faksu učila!!!
dobro, dobro, ajde znam da ste vi inižnjeri morali nešto i da učite na tim svojim fakultetima.. kod nas se nije učilo..
ali pa cijela poenta studiranja je da živiš sa slobodama odraslog a obavezama djeteta..
samo tad i nikad više.. eeeeeeeeeej pa to da im otmemo, pa to je zločin a mi smo ih izgleda toliko ubili da smatramo da je to ok..

gledam ovo moje jadniče.. žasu.. dijete je toliko dobro žao mi ga..
i još mu ja non stop serem
niccolo niccolo 10:26 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

Smara ga online nastava, iako je isprva voleo, zato što ne prati 1 na 1 plan koji oni imaju u školi.

E da, ovo sam i ja čuo. Imaju i neke roditeljske viber grupe, pa grupa a šalje grupi b, onda sledeći dan grupa b šalje grupi a. Ali to valjda nije baš skroz usaglašeno pa se ne zna u potpunosti šta se tačno radi i po kom redosledu.
zilikaka zilikaka 12:58 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

seko pa ti si na faksu učila!!!
dobro, dobro, ajde znam da ste vi inižnjeri morali nešto i da učite na tim svojim fakultetima.. kod nas se nije učilo..

Sad kad "odmislim" čini se da je najveći problem bio doći do materjala iz kojeg učiš.
U vreme kad sam ja studirala, bog hodao po zemlji a sve se držalo na papirima, najdragocenije je bilo doći do neke fotokopije tačno urađenih grafičkih radova il čitkih i potpunih beleški sa predavanja. Neretko su ti to i predavači preporučivali. Ono, nabraja literaturu i obavezno pomene radove kolega sa starijih godina.
Zato je i međusobna solidarnost studenata bila neograničena.
Ništa normalnije da bilo koga zaustaviš u holu, pitaš kakve to papire nosi, i ako se ispostavi da ti to treba, zamoliš da ti pozalmi na pola sata, da umnožiš u kopirnici preko puta.
To se uglavnom odnosilo na radove koje moraš da predaš da bi dobio potpis iz predmeta, znači samo uslov da izađeš na ispit.
Mislim da je svako od nas predao bar 10 kila kojekakvih papira za te potrebe. Smor živi.
P.S. Bilo je tu i bisera raznih, pa je jedan od zadataka zahtevao da napraviš idejni projekat livnice, nekog zadatog kapaciteta.
Naravno da u to vreme pojma nismo imali da li se to maže na leba iz tegle, il jede presno, te su gore pomenuti papiri bili jedini način da se iz toga ispetljaš.

charlie__09 charlie__09 13:59 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

newimprovedtadejus
zilikaka
Podmladak mi brucoš. Faks je video samo prilikom upisa i po svoj prilici neće skoro. Sve se dešava onlajn, te on sedi kod kuće, jer mu lakše, ne mora sam da se brine za hranu.
Pre neki dan dođem kući i on ispriča kako je imao predavanje uz fizike, kinematiku i kako ne razume.
Prva reakcija:"Šta tu može da se ne razume"
Onda shvatim da je moj pristup loš i iz radoznalosti tražim link da pogledam predavanje.
Neka gugl platforma, predavanje je uživo, kamera, elektronska tabla, a oni se uključuju kao na konferencijsku vezu. Grupa mala, možeš da zaustaviš predavača ako imaš pitanje.
To posle ostaje još dve nedelje raspoloživo za pregled. Isto tako i vežbe.
Čoveče, koja je to blagodet u odnosu na moje vreme. Strpaju nas 300 u amfiteatar. Profa uđe, počne da piše na jednoj pa na drugoj tabli, pola ne čuješ, pola ne vidiš, šta si zapiso-zapiso, a za pitanja se ostavi minut-dva al skroz na kraju. Ako si nešto i mislio da pitaš, do kraja si garant zaboravio šta.
A posle tumačiš beleške ko da su tuđe i praviš novo-materijal koji je kompletan i čitljiv, da bi mogao da počneš da učiš.
Garant ima ovo sad i loših strana al ih još ne vidimo.



seko pa ti si na faksu učila!!!
dobro, dobro, ajde znam da ste vi inižnjeri morali nešto i da učite na tim svojim fakultetima.. kod nas se nije učilo..
ali pa cijela poenta studiranja je da živiš sa slobodama odraslog a obavezama djeteta..
samo tad i nikad više.. eeeeeeeeeej pa to da im otmemo, pa to je zločin a mi smo ih izgleda toliko ubili da smatramo da je to ok..

gledam ovo moje jadniče.. žasu.. dijete je toliko dobro žao mi ga..
i još mu ja non stop serem

Naviknuće se - i mi smo se navikli.
shmoo shmoo 15:19 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

alselone, newimprovedtadejus, zilikaka, niccolo, charlie__09



Свиђало се то деци и нама (родитељи + наставници) или не, али то нам је што нам је у овом тренутку.

Из ове коже се не може.

Пошто сам ето после првих и јединих до сада мојих годину дана (2019/2020. шк. год.) без разредног старешинства за мојих 30 година рада у српским школама морао у овој школској години да се опет прихватим разредног старешинства иако сам мислио да сам се скинуо са те гудро до пензије (али је испала таква ситуација у мојој школи да морам опет да будем разредни, дуга прича и небитна), рећи ћу вам само оно што сам рекао и родитељима мојих садашњих петака на родитељском састанку пред сам почетак школске године 31. августа:

После 30 година овог посла и после свега кроз шта сам са децом и родитељима пролазио до сада, од штрајкова у школама деведесетих до силних реформи, свакодневног довијања како ту децу оспособити за даље школовање док их гледаш како расту и у висину и у глави и свега осталог што иде уз то, могу само да вам кажем да једини наш циљ мора да нам буде да наша деца прођу кроз ово што мање оштећена у свом образовању и васпитању. То нам је једини задатак. И вама и мени.

Шта бисмо друго у датој ситуациоји и у положају у којем смо се нашли и могли да радимо. Нема нам друге.


П.С. - Не разумем, Николо, зашто би родитељи по вибер групама размењивали оно што се тог дана радило у школи када то може сасвим лепо да функционише преко образовних мрежа, та размена материјала и свега што се ради на часовима у школи и шта треба урадити код куће.

То можда онда нешто није у реду са организацијом рада тог наставника са својим ученицима?


П.П.С. - Алсе, тај ТВ распоред је прављен за целу Србију.

У Србији имаш преко 3000 редовних основних школа и преко 500 редовних средњих школа (које похађа око 850 000 ученика).

А знаш и сам да школа није војска која може да ради по некој дневној заповести. Превише ту има ситуација које ти свакога дана намећу измене у ходу свега и свачега па и плана.

Јесте, не гађају се часови по школама са ТВ часовима. Али све је ту, понуђено је. Па сад да ли ће се неки пут понављати оно што је рађено или ће нешто друго одскакати од тих ТВ часова, то није толико страшно да не би могло да се прати онолико колико је потребно као помоћно средство у учењу.

Зато ту треба клинци (уз помоћ родитеља) сами мало да се снађу, укључе у организацију сопственог учења, искористе све што могу па и те ТВ часове да би се на крају добио ипак какав-такав добар резултат уложеног труда и времена свих, и клинаца и нас одраслих.

И ја сам у школском програму (пре и поподневном) у моје време укључивао ТВ само на пола сата да бих гледао Опстанак. Па шта ми фали?




niccolo niccolo 16:59 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

Не разумем, Николо

Nemam pojma, tako mi ispričali
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 17:56 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

zilikaka
seko pa ti si na faksu učila!!!
dobro, dobro, ajde znam da ste vi inižnjeri morali nešto i da učite na tim svojim fakultetima.. kod nas se nije učilo..

Sad kad "odmislim" čini se da je najveći problem bio doći do materjala iz kojeg učiš.


ma dobro to, uslovi u kojima smo mi radili i u kojima rade oni su neuporedivi..
google jbt treba li šta dalje..
a kamo coursere razne, kamo prilike da slušaš kog god hoćeš tipa naj od naj na svaku moguću temu i to da slušaš i pratiš o čemu razmišlja na dnevnom nivou (ok, ne svi ali solidna većina tvituje redovno)..
neuporedive stvari..

ali školovanje nije samo učenje, čak u nekim disciplinama nije ni pretežno učenje pkolskog materijala..
tu se realno ni ne zagrebe ono što će se naučiti kroz rad..
ali je zato prilika da se provedeš kako nećeš definitivno više nikad..
ne kažem da je best days of your life (jer su kasniji best na drugi način)
ali taj spoj slobode i mogućnosti to se više neće ponoviti..
ima naravno i ko to sve skupa predkoči, preskaču se i druge stvari..al mi je poseban bedak kad ti to neko sve uzme jer eto.. takva vremena došla..
mada dobro, neće ni ovo zauvijek
charlie__09 charlie__09 18:12 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

shmoo

...

После 30 година овог посла и после свега кроз шта сам са децом и родитељима пролазио до сада, од штрајкова у школама деведесетих до силних реформи, свакодневног довијања како ту децу оспособити за даље школовање док их гледаш како расту и у висину и у глави и свега осталог што иде уз то, могу само да вам кажем да једини наш циљ мора да нам буде да наша деца прођу кроз ово што мање оштећена у свом образовању и васпитању. То нам је једини задатак. И вама и мени.

Шта бисмо друго у датој ситуациоји и у положају у којем смо се нашли и могли да радимо. Нема нам друге.
...

Saglasan!
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:06 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

Ja nemam direktna saznanja, ali evo šta su mi drugi pričali za sada - ovo što kaže Tasa razne platforme, jedna od škola koristi Gugl klasrum, tu je bilo više nesnalaženja u početku šta se i kako pristupa, pa jedan profesor zaboravio da doda sve učenike...generalno ok, uz rekao bih normalne bagove.


Kod nas koriste neki konglomerat raznoraznih appova, kojima se pristupa preko websajta školskog distrikta, što uključuje i google classroom i meet. To je bilo malo zbunjujuće u početku, gde se šta nalazi, pogotovu što je imalao tri učieljice (glavnu, onda neku za umetnost, pa za muzičko i nekog baju za fizičko) ali je klinka to povatala još letos nekako, jer joj je prethodna učiteljica bila neki Google-ljubitelj, ambasador, lobista, ponosno pokaziva sve moguće ordenje i sertifikate koje joj je gugl dao pa ih je terala to da koriste još pre korone.

A i nastavnici su brljali, dok i oni nisu pohvatali gde je šta.

Onda za roditelje imaju još appova da mogu da prate šta im dete radi tokom dana. I imaju još neke igrice edukatuvog tipa što klinci (opciono) piče u slobodno vreme. Ali sad je to sve na stendbaju, to jest koriste ona deca koju roditelji nisu pustili u školu, tih ima smo nekoliko komada. A, da, za to onlajn činodejstvovanje uglavnom svi koristimo Chromebookove, ovi sirmoašniji su dobili od škole, a mi bogati kupili deci (a tako sam i ja povratio moj mekbuk, napokon...).

shmoo shmoo 22:41 11.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

niccolo

Nemam pojma, tako mi ispričali



Схватио сам (а и зашто би се ти и упуштао у то када није то твоја ливада за играње осим ако немаш школску децу), него очигледно ни ти родитељи за које си чуо да тако раде преко вибера не знају како све то може да се ради и како је замишљено да функционише та онлајн настава у Србији.

А нису ни они криви, вероватно ни њима ни клинцима није имао ко да објасни и покаже.

Али би било добро што пре да сазнају јер видим неке најаве по медијима типа:"Чим пређемо 500 заражених дневно, затварамо школе."

Пише ми другар из Немачке да се сада тамо сасвим озбиљно спремају за локдаун. Кум из Канаде ми каже да они нису ни пошли у школе (Кума је тамо тичерка и све време од пролетос ради од куће са децом). А једна наша блогодругарица ми је још у јуну месецу, када сам јој поменуо у преписци повратак у школе, написала да код њих (мислим да је она на Кембриџу колико сам схватио) још тада знало да нема повратка на уживо наставу до 2021/2022. школске године.

А право да ти кажем, и ми у Србији смо почели 1. септембра претпостављајући да ће овај комбиновани модел (настава уживо + онлајн) потрајати највише месец-два дана. Па онда опет само на онлајн.


Hansel Hansel 22:10 12.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

Јесте, не гађају се часови по школама са ТВ часовима.

Не гађају се ти часови с много тога.

Нисам ђак , али погледам понекад и прилично сам згрожен. Ако тако изгледају "иновативни часови" уживо (грешим ли да су, бар током ванредног стања, изабрани они наставници који су већ радили с таквим презентацијама у школама?) и ако неко мисли да је то поента у коришћењу нових технологија, мислим да много греши.

Наравно да снимљен час не може да буде баш исти као уживо, али (подвлачим ово АЛИ) ако се у принципу овако предаје с презентацијама, углавном без икакве реторичке динамике (у свим реторичким димензијама) – пригодног "проблематисања", довођења у питање неких изнетих чињеница... једноличан тон, па и претерана снисходљивост према ученицима ("прстићи" - чује се и од учитељица и наставница и оних што држе физичко), ужасни су ми.

Уз то сада, са лошим тоном, где се каткад једва разуме шта говоре (како тек час страног језика изгледа/звучи – чуо сам)... речи немам.

Ограђујем се ипак јер стварно не знам како уживо ти људи предају, али када тај претпостављени виши квалитет од приказаног поредим са квалитетом мојих наставника у ОШ пре више од 30 година, "позитивно бројање" иде добрано у корист тих некадашњих (тврдим иначе да су били много бољи од средњошколских и из тог искуства гајим велику резерву према факултетима који образују наставнички/професорски кадар; наставници су некада имали "тек" вишу школу и образовали су се за предавање два или три наставна предмета, колико знам; сада учитељица с факсом на ТВ не зна прво/друго лице множине глагола бити).

Надам се да ће неко аргументовано демантовати мој песимизам.

P.S. Видео сам један час историје (о хронологији) и презентација је стварно била одлична!

shmoo shmoo 01:02 13.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

Hansel

Надам се да ће неко аргументовано демантовати мој песимизам.



Што се мене тиче, рећи ћу ти само да не умем да демантујем нешто са чиме се и сам слажем.

А за ово што си набројао као лоше стране ТВ часова, односно као оно што те је разочарало док си их гледао, сам си и дао одговор:

када тај претпостављени виши квалитет од приказаног поредим са квалитетом мојих наставника у ОШ пре више од 30 година


Хоћу да кажем, знаш и сам кроз шта је све ова земља и ово друштво прошло за тих 30 година. Е, па школа је део тог друштва и не може бити другачија и боља од самог друштва у којем функционише.

Пре 30 година при примању нових наставника ти си за многе предмете могао да правиш селекцију пријављених кандидата између много њих, па да примиш оног најбољег.

Данас (исто као деведесетих) то не можеш јер немаш избор него за мноштво предмета примиш онога ко хоће, ко је уопште и пристао да ради као наставник у школи. То ти је прича о квантитету из којег добијаш квалитет. Нема квантитета, нема квалитета. Многи млађи људи данас неће, одбијају чак и када добију позив са бироа за запошљавање. Ваљда мисле да вреде више од тога него да буду тек неки наставници у некој школи и онда одбијају тај посао. О томе да деценијама не постоји макар финансијски мотив када већ нема нечег другог, етичког мотива нпр, да ти не причам. (Зашто би неко трчао да ради у школи деведесетих за плату 5-50 немачких марака осим ако није заиста заљубљеник у тај посао. А таквих, оних правих и истинских заљубљеника у тај посао међу професорима није било много ни када смо ти и ја ишли у школу, а тек их данас нема много по школама.

Школа и посао у школи су исувише дуго понижавани и као институција и као занимање у овом друштву и многе генерације су одрасле на таквом схватању школе. Бити учитељ се више не сматра лепим и добрим и корисним и часним занимањем већ се у овом добу у којем сви све знају и сви се сматрају позваним да о свему, па и о ономе о чему ништа не знају имају своје миљење и савет (демократизација јавног простора ), позив учитеља сматра се јадним, патетичним, и недовољно вредним (у било ком погледу, од финансијског па надаље) да би се неко уносио у то. Посао за животне лузере.

После 2000. ситуација по овом питању је почела врло мало да се поправља, али смо се онда опет врло брзо, после 5-6 година што је било недовољно за некакав видљиви помак набоље по питању кадрова по школама, вратили на оно из деведесетих. Опет не можеш да нађеш професоре енглеског, немачког, математике, чак ни техничког (!) или овог мог српског који би хтели да раде у школи. Налазе те колеге послове у другим браншама. Буквално и данас као и децедесетих молиш људе да се прихвате посла наставника, па када не нађеш, раде ти они који немају ни квалификације ни способности за то. (Процес мора да тече, не могу часови да стоје док се не пронађе права особа.) А ти који одбијају траже нешто друго и беже од посла наставника као ђаво од крста.

О томе да је и сам систем образовања у Србији пролазио кроз реформе за које верујем да су намере идејних твораца биле добре али су у пракси дале очајне резултате да ти не причам.

Та прича о реформама нашег образовног система у последњих 20 година се отприлике своди на ово. (ЛИНК)


(Јесте да је ово писано за високо образовање, али је применљиво и на основне и средње школе.)

Само, колико видим то је глобални процес и Србија није изузета од тога јер не живимо ми мимо тог света.

Још као студент, пре 30-35 година, читао сам на пример ове књиге







И још неке са истом тематиком.

Али очигледно да те тадашње опомене од пре 30-35 година које смо добијали и из спољњег света, а и од наших људи у нашем друштву нису схваћене озбиљно, па смо данас дошли до тога да је овај кратки филм добио многе награде зато што говори много о образовању и васпитавању деце данас у земљама западног цивилизацијског круга којем и ми припадамо или барем тежимо да нас усвоје овакве какви смо:






Молим те за један осмех, али са горчином јер ово што си видео у филму је сурова истина о образовању данас.


Тек да не мислиш да је то само карикирање читаве ситуације и да је немогуће да доживиш у школама у Србији испричаћу ти ово. Када смо моја жена и ја пролазили кроз 2-3 овакве ситуације, није их било више, у последњих 5 година (наглашавам, последњих 5 година) попут ове америчке учитељице, нас двоје уопште нисмо били толико асертивни као ова наша америчка колегиница, већ смо и наше директоре и те родитеље попут овог америчког брачног пара родитеља идиота скинули себи с врата не баш лепим речима.

Али нама се то може. Прво, обоје радимо преко 30 година као професори у српским школама. Друго, обоје смо магарићи, они каквих у свакој школи (а вероватно и по фирмама у Србији) имаш само по неколико, који вуку велики део тог свакодневног терета једне образовне установе и који су због тога поштовани и цењени међу колегама и међу 90% оних нормалних родитеља којих има, итекако има. И треће, и најважније, идиоти нам нису накачили медије на леђа због свог случаја.

А замисли неку младу колегиницу или колегу који се на самом почетку своје професорске каријере сусретне са тако нечим... Па побећи ће од школе и посла професора у таквим условима у друштву главом без обзира ма колико волео тај посао и био добар у њему.

И последње још шта хоћу да ти кажем је да не бих био баш толико неправедан према колегиницама и колегама које си видео на тим РТС часовима јесте да су све то добровољци.

Буквално, школама је још у марту упућен допис да пријаве наставнике који би снимали те ТВ часове. Снимање се наставило и преко лета да би се припремио довољан број ТВ часова за нову школску годину. И то пријављивање је на добровољној бази, ко хоће. Нисам још чуо за неку школу која је наређивала својим наставницима да то раде. Вероватно и не могу никога да натерају ако неће. Немају законске основе, што би се рекло, да било кога натерају да снима час пред камерама уколико не прогласе ратно стање и радну обавезу. А у условима пандемије и ванредног стања увек можеш да се извучеш од тог евентуалног наређења и задужења и да се правдаш "самоизолацијом" због сумње на ковид.

Дакле, тим мојим колегиницама и колегама професорима из школа широм Србије треба ипак бити захвалан што су се добровољно тога прихватили. Из најбоље намере.

А што се тиче употребе технике, то јест коришћења нових технологија, већ сам поменуо врло низак ниво дигиталних компетенција наставника (исто колико и родитеља и ђака) у просеку гледано.

И да, у праву си... Једно је држати час пред камером, а сасвим друга прича у учионици пуној деце где одмах имаш повратну информацију у изразима лица и питањима која ти постављају што ти све онда каже и у којем правцу треба даље да тече тај час без обзира као си га баш тачно замислио. (Из мог личног искуства, никада ниједан час нисам одржао баш тачно онако како сам га замислио припремајући га. То је и логично, људи смо, толико тога је ту немогуће предвидети.)

Није то исто... Снимати час пред камером и држати час у учионици. Веруј ми, пробао сам и видео сам колика је то разлика. Ипак ми нисмо глумци или јавне личности навикнуте на камеру. Само наставници чији се јавни наступи своде на круг од 20-30 ученика.

Знаш и сам да чак и они ТВ часови који су снимани и у пуној учионици нису исти као када камера није ту. Игра то своју улогу, то снимање.

А колико видим, није све то много другачије ни код мојих колегиница и колега из других земаља... И са присутном децом, а тек како ли је када у учионици нема никог сем тебе и камермана и, евентуално, организатора ако није отишао да попије кафу јер му је досадно.


Него, Савести Моја, обрадовало ме је што те видим!

Имам мали поклон за тебе, знам да ти то волиш.

Две посластице:






А Тијага обавезно користим када предајем дијалекте српског осмацима:





nask nask 21:34 13.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

примиш онога ко хоће

To je i u NL nepremostiv problem uz sve ono što je Tasa u gornjem komentaru pomenuo. I ovde se svi kao utežu da reše problem manjka nastavnog osoblja tako što ga ignorišu na delu ali su im usta puna kako su poginuli (politika) za obrazovanje i dali nam svakog dana po neku milijardu ekstra. Pitam se samo kako ovi liberali ne primene dogmu Svetog Tržišta na primanja i uslove nastavnog osoblja. Naravno, tu je po njima nešto drugo u pitanju pa se tržišna logika ne može primeniti. Ista priča sa zdravstvom i negom starih.
shmoo shmoo 22:28 13.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

nask
примиш онога ко хоће

To je i u NL nepremostiv problem uz sve ono što je Tasa u gornjem komentaru pomenuo. I ovde se svi kao utežu da reše problem manjka nastavnog osoblja tako što ga ignorišu na delu ali su im usta puna kako su poginuli (politika) za obrazovanje i dali nam svakog dana po neku milijardu ekstra. Pitam se samo kako ovi liberali ne primene dogmu Svetog Tržišta na primanja i uslove nastavnog osoblja. Naravno, tu je po njima nešto drugo u pitanju pa se tržišna logika ne može primeniti. Ista priča sa zdravstvom i negom starih.



Изгледа да су нам у том свеопштем систему западног цивилизацијског круга (неолиберализам?) проблеми свима исти.

И онда је разлика само у томе ко је са каквим материјалним и финансијском темељем ушао у то...

Издвајање из БДП за образовање у Холандији је 5,5%, а у Србији 4%. Србија је на 105. месту у свету по томе, а Холандија на 39. месту.

Прва је Куба са 12,8%, а последњa Централноафричка република са 1,2%.

Atomski mrav Atomski mrav 11:35 14.10.2020

Re: Ima i dobrih strana

liberali

Jesu li to oni što kod vas u NL nose roze kravate?
Черевићан Черевићан 19:24 10.10.2020

status praesens

ozbirom da je ovo jedna od bitnih tema

Corona je............ оно..........изум баш дојаја
СВЕ сјебала ................( школу засебице),
спас настави ........Edmodo .........се гласну
(временом ће показати своје право лице)

п.с.
-Сине како иде онлине настава ?
-не знам, ја сам Учитељицу блокирао !
milisav68 milisav68 20:28 10.10.2020

Par-nepar

Mislim da je lose resenje odlazak u skolu svaki drugi dan.

Bolje je da se menjaju na nedelju dana, kao u srednjoj skoli.

Nekako ima neki kontinuitet, i lakse da se organizuju i porodice i deca.
nask nask 21:08 10.10.2020

Re: Par-nepar

i lakse da se organizuju i porodice

Kako se organizuju blogoroditelji tj. blogobabe i dede? Meni kao nastavniku je to vrlo interesantno pitanje, tj. odgovor.

shmoo shmoo 08:42 11.10.2020

Re: Par-nepar

milisav68
Mislim da je lose resenje odlazak u skolu svaki drugi dan.

Bolje je da se menjaju na nedelju dana, kao u srednjoj skoli.

Nekako ima neki kontinuitet, i lakse da se organizuju i porodice i deca.



Проблем је у томе, Милисаве, што деца још увек не схватају како то заиста треба да функционише и онда оне дане када не иду школу они виде као дан без обавеза, као да су на распусту.

И онда не знаш шта је горе. Да ли тај један између два одласка на часове у школу или недељу дана између одласка на часове у школу.

Моја жена је професор у средњој школи, ја у основној па тако обе варијанте имамо на увид.

И богами, не могу са сгурношћу да ти кажем шта је боље јер обоје видимо шта и како клинци раде.

Проблем је у томе што су многи од њих оно пролетос (ванредно стање, нисмо имали часове у школи уопште нити смо се деца и ми видели од марта до септембра) схватили као дар са неба. Распуст. Најдужи који су икада имали у животу.

И могло им се јер смо у све то улетели грлом у јагоде, без посебних припрема, са ниским нивоом дигиталних компетенција и ученика и наставника и родитеља (причам о просеку) и са гомилом техничких проблема сиротињске природе (лош интернет, немају сви могућности нити потребна сокоћала - некима су родитељи куповали тада смартфоне само због онлајн наставе итд.), па је самим тим то пролетос функционисало прилично траљаво.

На пример, не познајем ниједну учитељицу која је пролетос радила преко неке образовне платформе. Све мејлом, вибером, евентуално скајп или зум као највиши домет онлајн наставе.

Ево ни сада у мојој школи неки наставници не схватају да не може тако и још увек се нису пријавили на Едмодо који смо одабрали као платформу у мојој школи све објашњавајући како им је мејл или вибер довољан.

Није.

(А да не причамо о томе да је присуство на одабраној образовној платформи обавезно јер како ће да правдају своју 40-часовну радну недељу? Исто као и за ђаке што је обавезно или добијају неоправдане изостанке.)

И онда пролетос, у таквој ситуацији где се прво наставници нису снашли, нису ни ученици схватили како то треба да функционише. Сви су тада мислили како је то само тренутно и да ћемо од септембра опет нормално у школу као и сваког септембра.

Моји ученици сада немају никаквих проблема да раде преко Едмода када нису у школи (не рачунам пети разред, њих још увек обучавам) зато што смо се пролетос и они и ја обучавали. Довољљно је да ти кажем да сам у првих 10 дана ванредног стања послао око 3000 мејлова (вибер поруке, СМС, телефонске разговоре не рачунам) објашњавајући им шта ћемо и како ћемо. И неки родитељи су ми се и јављали питајући ме зашто толико инсистирам на томе. Свима сам одговарао да ће нас то сачекати такође и најесен, а и без обзира на корону, то би их свакако сачекало у средњој школи и на факултету јер стратегија образовања у Србији иде већ дуго ка томе. Рецимо, оне дигиталне компетенције наставника које сам ти поменуо прописане су посебним Правилником о компетенцијама наставника још пре десетак година. Али мало ко је од наставника то схватао озбиљно. Зато данас не разликују, рецимо, врсте онлајн комуникације типа Зум, вибер, Скајп или мејл од образовних платформи типа Едмодо, Мудл, Гугл учионица итд.

А имали смо гомиле обука и ранијих година попут ових. (ЛИНК)

Или ово. (ЛИНК)



Али џабе јер су многе моје колегинице и колеге по школама све то схватали само као прикупљање бодова и сертификата да би се обнављала лиценца наставника на сваких 5 година не учећи на тим семинарима ништа иако су присутни него пуштајући мозак на испашу и отаљавајући обавезу као што то раде и ђаци у школи на часовима...

И онда у таквој ситуацији, са наставницима који се нису снашли, са родитељима којима су највиши ниво дигиталних компетеннција учешће на друштвеним мрежама, клинци су оно пролетос доживели као поклоњени распуст. И није кривица до деце.

Па замисли да је теби неко када си био њихових година рекао да 6 месеци не мораш у школу?


Клинци су само наша слика и прилика.

Попут наставника и родитеља, тако и клинци знају да се играју и да се каче на фејсбук, инстаграм и тик ток, а родитељи и бабе и деде задивљени кажу:"Знате како је он паметан! Све зна на компјутеру!"

Нас заварава то што су колинци дигитални урођеници а ми дигитални имигранти, па ми све мислимо као су се они већ родили са бољим знањем коришћења компјутера од нас маторих.

Јес, трт Милојка!

Ја ове моје обучавам не само да раде на Едмоду, него и да користе ворд, пауер поинт, ексел... Чак ни писмо не знају да промене, једва сам их одучио да ми задатке не куцкају ошишаном латиницом. Од тога сам и почео обуку пролетос, како променити писмо на лаптопу, компјутеру, телефону јер сам знао како они куцкају те своје поруке на друштвеним мрежама. Исто као и њихове маме и тате и бабе и деде. Ошишаном латиницом. А овамо када га питаш, он ће крв да пролије за ћирилицу. Али да промени писмо на својој справи у ћирилицу, то не уме.





Тек смо после тога, када смо то савладали, прешли на израду задатака и тестова (на Едмоду се то зове квиз).


Уосталом, јеси видео онај скандал од прошле недеље када су у неку школу у Младеновцу довели неку "инфлуенсерку" (не умем себи ни да објасним шта то тачно значи у реалном животу), па клинци полудели к'о ономад у Америци шездесетих када су им први пут Битлси дошли. Вриштање, гурање, хоће да се сликају с њом...

То је њима важно у њиховим годинама у свету у којем живимо.

А на нама је да их убедимо и покажемо им да интернет није само забава и естрада.

И да их обучимо да из тог непрегледног мора информација сами селектују оно што им треба за сопствено образовање.

(Јбт, када се сетим како сам се запањио пре двадесетак година када сам у претраживач укуцао "linguistics", па ми изашло 3 милиона адреса... Данас када укуцаш ту реч, изађе ти 146 милиона адреса!)

То би требало да нам буду први кораци.

И, што каже Зили, тек ћемо ми полако увиђати и добре и лоше стране свега тога.



П.С. - Зили, кад пре бруцош? Па колико јуче је полагао завршни испит у основној школи!

Сунце му жарко(во) како време пролази и како та деца брзо расту и постају одрасли људи!

Ми не стигнемо ни да се окренемо, а они већ порасли!

niccolo niccolo 09:04 11.10.2020

Re: Par-nepar

Ја ове моје обучавам не само да раде на Едмоду, него и да користе ворд, пауер поинт, ексел... Чак ни писмо не знају да промене, једва сам их одучио да ми задатке не куцкају ошишаном латиницом.

To jeste, ljudi danas uglavnom znaju da urade tipa četiri stvari na kompjuteru. U stara vremena je mnogo manje ljudi radilo na kompjuteru, ali su onda zaista znali da rade. Danas su svi stalno na smartfonima i kompovima, ali većina malo toga zna kako se radi...
solo solo 09:05 11.10.2020

Re: Par-nepar

Довољљно је да ти кажем да сам у првих 10 дана ванредног стања послао око 3000 мејлова (вибер поруке, СМС, телефонске разговоре не рачунам) објашњавајући им шта ћемо и како ћемо. И неки родитељи су ми се и јављали питајући ме зашто то толико инсистирам. Свима сам одговарао да ће нас то сачекати такође и најесен, а и без обзира на корону, то би их свакако сачекало у средњој школи и на факултету јер стратегија образовања у Србији ид евећ дуго ка томе.

Ја ове моје обучавам не само да раде на Едмоду, него и да користе ворд, пауер поинт, ексел...



Jopet se ponavljam.

Jasno mi je ko su ONI ali ko smo MI?




јер стратегија образовања у Србији иде већ дуго ка...



shmoo shmoo 09:15 11.10.2020

Re: Par-nepar

solo

Jopet se ponavljam.

Jasno mi je ko su ONI ali ko smo MI?



Појасни!

Што би рекао Чарли.

Хоћу рећи, за разлику од тебе ја знам ко смо МИ, али нисам утврдио баш поуздано ко су ОНИ.

П.С. -

Ја знам ко сам и по пријатеља својих господству


solo solo 09:23 11.10.2020

Re: Par-nepar

Хоћу рећи, за разлику од тебе ја знам ко смо МИ, али нисам утврдио баш поуздано ко су ОНИ.


Vidim. Šta da se radi.

Појасни!

Што би рекао Чарли.


mrzi me da kucam. Ima sve na netu.

https://bs.erf-est.org/14039-complicidad.html


Ја знам ко сам и по пријатеља својих господству


Gluvi barut.
shmoo shmoo 09:29 11.10.2020

Re: Par-nepar

niccolo
Ја ове моје обучавам не само да раде на Едмоду, него и да користе ворд, пауер поинт, ексел... Чак ни писмо не знају да промене, једва сам их одучио да ми задатке не куцкају ошишаном латиницом.

To jeste, ljudi danas uglavnom znaju da urade tipa četiri stvari na kompjuteru. U stara vremena je mnogo manje ljudi radilo na kompjuteru, ali su onda zaista znali da rade. Danas su svi stalno na smartfonima i kompovima, ali većina malo toga zna kako se radi...



Разумљиво је и то, Николо.

Људима је годинама у овом нашем културном и цивилизацијском кругу пропагирано да живот и није ништа друго него један бесконачни парти прошаран шопинговањем који се никада не завршава и на којем се сви лудо забављају и не раде ништа друго.

И онда није ни чудо што већина о компјутерима и интернету зна само онолико колико им је потребно да би се укључили у тај "парти" забаве и естраде.

Остало их не занима.

Тзв. линија мањег отпора.

Али се све време питам, а гд нестаде она урођена радозналост да се отрва нешто ново и непознато са којом се сви ми рађамо... И после 30 година са клинцима у школи, тврдим ти да је свако има, добио је као дар са неба на рођењу.

Али где је нестала у међувремену?

То мене мучи.

Када гледам одрасле људе око себе.

За децу знам у чему је ствар. Поновићу, они су само наша слика и прилика.




solo solo 09:32 11.10.2020

Re: Par-nepar



Довољљно је да ти кажем да сам у првих 10 дана ванредног стања


Nastavak ove rečenice bi mogao da bude - otišao na bolovanje. Recimo.
Šta misliš o tome.

Šta misliš uopšte i ti i ostali kako bi trebao da izgleda otpor - ne onaj namešteni - u situaciji ovoliko natopljenoj opravdanim strahom i zabrinutošću za egzistencijom koju mogu da razumem a oni je tako vešto i slatko voze.

Довољљно је да ти кажем да сам у првих 10 дана ванредног стања послао око 3000 мејлова (вибер поруке, СМС, телефонске разговоре не рачунам) објашњавајући им шта ћемо и како ћемо.


Ebote što bi reko Čarli, svaka čast.
shmoo shmoo 09:37 11.10.2020

Re: Par-nepar

solo

Хоћу рећи, за разлику од тебе ја знам ко смо МИ, али нисам утврдио баш поуздано ко су ОНИ.


Vidim. Šta da se radi.


И даље не разумем шта то хоћеш тачно кас'ти.


mrzi me da kucam. Ima sve na netu.

https://bs.erf-est.org/14039-complicidad.html



Па... Ако се не варам, у овим говнима сада са све короном као шлагом озго смо сви.

Без обзира на боје, заставе, дресове и дебљину новчаника.

Када су људи у говнима, обично се удружују да би опстали.

То смо барем до сада научили током историје.



Ја знам ко сам и по пријатеља својих господству



Gluvi barut.



Можда то лично искуство свакога од нас зависи од тих пријатеља?

И њих треба пажљиво бирати као и информације на интернету јербо није увек све онако како изгледа на први поглед нити је злато све што сија.




solo solo 09:41 11.10.2020

Re: Par-nepar

Па... Ако се не варам, у овим говнима сада са све короном као шлагом озго смо сви.


Jesi li siguran u to ,,svi,,?

Када су људи у говнима, обично се удружују да би опстали.


Da, ljudi koi su u govnima.

То смо барем до сада научили током историје.


Svašta smo naučili tokom istorije, posebno KO piše istoriju.


Da ne pametujemo - da skratim.

Jedini vidljiv otpor (više ventil koji pišti na ekspres loncu) vidim u gomilama ispisanih karaktera-narativa (sad je to moderno reći narativ) na raznim društvenim mrežama i blogovima,onda izađem na ulicu a ono sve po starom. I ok. Ako je siguronosni ventil na ekspres loncu suština to mogu da razumem. Kolko da premostimo dok čekamo Godoa.


I nemo da se štrecaš - saučesništvo može biti nametnuto i protiv volje pojedinca - pa svi smo negde primorani da budemo saučesnici ali važno je da nismo tamo gde baš i možemo da izbegnemo - ako možemo.
shmoo shmoo 09:54 11.10.2020

Re: Par-nepar

solo

Довољљно је да ти кажем да сам у првих 10 дана ванредног стања



Nastavak ove rečenice bi mogao da bude - otišao na bolovanje. Recimo.
Šta misliš o tome.




Тек сада видим овај твој коментар и ону слику Задруге...

Па не знам шта бих ти рекао на то.

Сем да на боловање идем када сам болестан.

Јбг, тако су ме васпитали.

А какви те заљуљају, такви те и сахране, што би рекла моја кева која је увек имала неку пригодну народну мудрост за сваку прилику.


Рецимо, занимљиво питање се поставља за ово што с рекао.

Шта би било да смо сви ми наставници по школама, као вид отпора деведесетих, отишли на боловање јер нам је плата била 5 дојче марака?

Да ли би се из тих деведесетих онда изашло са било каквим образовним системом који смо тако дуго и стрпљиво градили још од чича Доситеја и довели га до тога да буде сасвим пристојан у свету у којем живимо, а у појединим тренуцима свога 200- годишњег постојања чак и врхунски, за углед и пример другима?

Да ли бисмо, исто тако, имали у овом тренутку било какав здравствени систем да су сви здравствени радници отишли на боловање са проглашењем ванредног стања јер тиме хоће да пруже отпор?

Укратко, да ли тај отпор који помињеш треба да иде до самоуништења?

Као камиказе?

Не знам... Време ће показати...

А као што су у овој Србији, држави у последњих 200 година, и пре нас живели неи људи, тако ће живети и после нас.

Па онда ја ту Србију тао и видим. Као сви МИ. Јебо те боје и заставе и дресове када су у питању кључне и суштинске ствари за једну заједницу.

Можемо да се ћерамо око чега год нам воља.

Али око суштине за једну људску заједницу не.

Због оних који долазе за нама и који могу да дођу само ако се ми, пружајући тај отпор који помињеш, не закуцамо у зид и располутимо сами себи главу.

Банзаи!!!





shmoo shmoo 10:12 11.10.2020

Re: Par-nepar

solo

Da, ljudi koi su u govnima.



Да, људи који су у говнима.

Ти ниси?

Ја јесам.

А где си ти?

У метроу који смо саградили о истом трошку када и канализацију, па сада кроз прозор вагона само посматраш говна у мимоходу која иду у једном правцу, а ти у другом?



I nemo da se štrecaš - saučesništvo može biti nametnuto i protiv volje pojedinca - pa svi smo negde primorani da budemo saučesnici ali važno je da nismo tamo gde baš i možemo da izbegnemo - ako možemo.



Не штрецам се уопште.

Ваљда зато што ја то не видим уопште као саучесништво нити доживљавам то као да ме неко приморава да радим са клинцима у школи. Имам и других могућности да зарађујем хлеб свој насушни... Него, јбг, кад волим тај моменат када ме неки пар очију из треће клупе поред прозора погледа одушевљено зато што је укапирао шта им свима објашњавам.


А да то моје време проведено у школи са клинцима доживљавам као морање и некакав ропски ланац, веровтно бих одавно напустио тај посао. Вероватно бих онда, последично, напустио и Србију и отишао негде другде да живим на овом великом свету.

Не знам... Стварно не знам шта бих ти друго рекао за то "саучесништво".

Знаш, имам једног другара (барем га ја сматрам другаром) који ми је испричао причу о свом деди који је био професор гимназије у Сарајеву када је почео Први светски рат и који је одмах по објави рата напустио свој посао и прешао Дрину, дошао у Србију и пријавио се у добровољце. И прошао у свом животу све и свашта...

И данас, каже тај мој другар, када се потомци тог човека окупе на неким породичним окупљањима, а сви су они данас неки доктори наука и професори по универзитетима што у Србији што у свету, сете се свога деде и тада најстарији брат од њих подоста коликом их има каже:

"Јеботе, какав нам је деда био! Сви ми данас смо пичке за њега!"

Можда је то одговор на ово што си ми рекао о саучесништву?

solo solo 10:34 11.10.2020

Re: Par-nepar

Јбг, тако су ме васпитали.


Na to se i računa (neko ozbiljno radi na obradama profila)

Шта би било да смо сви ми наставници по школама, као вид отпора деведесетих, отишли на боловање јер нам је плата била 5 дојче марака?


Pa možda bi vam bilo sada bolje i dostojnije.

Не знам... Време ће показати...


Već se dosta toga pokazalo - ko oće da vidi.

Ваљда зато што ја то не видим уопште као саучесништво нити доживљавам то као да ме неко приморава да радим са клинцима у школи. Имам и других могућности да зарађујем хлеб свој насушни... Него, јбг, кад волим тај моменат када ме неки пар очију из треће клупе поред прозора погледа одушевљено зато што је укапирао шта им свима објашњавам.


Da ima ljudi koji rade da bi živeli i onih koji žive da bi radili. Najbolje je kad možeš da spojiš i jedno i drugo ali teško.

"Јеботе, какав нам је деда био! Сви ми данас смо пичке за њега!"

Можда је то одговор на ово што си ми рекао о саучесништву?


Ovisi o uglu posmatranja.
shmoo shmoo 11:04 11.10.2020

Re: Par-nepar

solo

Na to se i računa (neko ozbiljno radi na obradama profila)



Јебига... Што се мене тиче, ево свакоме по једнааааа, ција-бија фамилијо!!!


Pa možda bi vam bilo sada bolje i dostojnije.



Тешко да би било достојније ако га не би било уопште.


Već se dosta toga pokazalo - ko oće da vidi.



"Метафорииии!!!"


"Курана! Извини, Видана, стално те мешам са овом видовитом Тривалићком..."



Ово иначе гледамо на онлајн часовима сада у 8. разреду када радимо "Почетак буне против дахија" и Вукову реформу књижевног језика.

shmoo shmoo 11:07 11.10.2020

Re: Par-nepar

solo

"Јеботе, какав нам је деда био! Сви ми данас смо пичке за њега!"

Можда је то одговор на ово што си ми рекао о саучесништву?


Ovisi o uglu posmatranja.



Јок, море!

То зависи од тачке ослонца.












solo solo 11:08 11.10.2020

Re: Par-nepar

Тешко да би било достојније ако га не би било уопште.


Bilo bi ga, o kako bi bilo bi ga. Nego niste ga probali.
A i sa tim dugogodišnjim dizajnom,skraćivanjima nastave po 15 min, ..štrajkovi upozorenja.. - bog te ebo kakve su sve kovanice i pojmovi stvoreni tih godina- i ostalim bulšitovima vidimo šta je izašlo kao finalni produkt.

I nemoj više da okolišaš - jesi li ti za Edmonda ili nisi?
shmoo shmoo 11:10 11.10.2020

Re: Par-nepar

solo
Тешко да би било достојније ако га не би било уопште.


Bilo bi ga, o kako bi bilo bi ga. Nego niste ga probali.



Ц, јок!

То не би било то.

А кад није то, онда као и да га нема.

solo solo 11:18 11.10.2020

Re: Par-nepar


I ne pitah najvažnije. Jel' vi u prosveti imate krizni štab? Jel podnose izveštaje - promaklo mi.

Prate li ove javne rasprave na mreži i prihvataju li sugestije struke.
shmoo shmoo 11:23 11.10.2020

Re: Par-nepar

solo

I ne pitah najvažnije. Jel' vi u prosveti imate krizni štab? Jel podnose izveštaje - promaklo mi.

Prate li ove javne rasprave na mreži i prihvataju li sugestije struke.



Како да не! Јавна расправа у оквиру струке сваки дан!

А ко то преноси доносиоцима одлука, не знам.

solo solo 11:24 11.10.2020

Re: Par-nepar

Јок, море!

То зависи од тачке ослонца.


Da,da na njega se moglo osloniti. Svakog dana u svakom pogledu.
Posle njega - Edmond.

,,Edmondovci maleni vi ste vojska prava ......,,
solo solo 11:30 11.10.2020

Re: Par-nepar

Како да не! Јавна расправа у оквиру струке сваки дан!


Šta kažu tetkice? Ostaće bez posla ili čiste po kućama pošto se radi po kućama. Na njiha niko nije mislio.

Kako zvoni za kraj časa?

charlie__09 charlie__09 14:06 11.10.2020

Re: Par-nepar

solo


Довољљно је да ти кажем да сам у првих 10 дана ванредног стања


Nastavak ove rečenice bi mogao da bude - otišao na bolovanje. Recimo.
Šta misliš o tome.

Šta misliš uopšte i ti i ostali kako bi trebao da izgleda otpor - ne onaj namešteni - u situaciji ovoliko natopljenoj opravdanim strahom i zabrinutošću za egzistencijom koju mogu da razumem a oni je tako vešto i slatko voze.

Довољљно је да ти кажем да сам у првих 10 дана ванредног стања послао око 3000 мејлова (вибер поруке, СМС, телефонске разговоре не рачунам) објашњавајући им шта ћемо и како ћемо.


Ebote što bi reko Čarli, svaka čast.

Ja kažem jebote.
charlie__09 charlie__09 14:09 11.10.2020

Re: Par-nepar

solo

I ne pitah najvažnije. Jel' vi u prosveti imate krizni štab? Jel podnose izveštaje - promaklo mi.

Prate li ove javne rasprave na mreži i prihvataju li sugestije struke.

Nemoj samo da mi iko dira struku!
maksa83 maksa83 19:14 11.10.2020

Re: Par-nepar

Ја ове моје обучавам не само да раде на Едмоду, него и да користе ворд, пауер поинт, ексел..

TVrdim da ne postoji čovek koji se ne bi ofajdio od minimalnog poznavanja Excela (mi ga inače zovemo Ekser).

solo solo 20:59 11.10.2020

Re: Par-nepar

Ja kažem jebote.


Ti nisi taj Čarli. Ti si neki mutirani.
shmoo shmoo 23:05 11.10.2020

Re: Par-nepar

maksa83
Ја ове моје обучавам не само да раде на Едмоду, него и да користе ворд, пауер поинт, ексел..

TVrdim da ne postoji čovek koji se ne bi ofajdio od minimalnog poznavanja Excela (mi ga inače zovemo Ekser).







Док нису уведени ови електронски дневници, користили смо ексел за израчунавање оне статистике одељења на крају полугодишта и школске године што је била огромна олакшица у односу на оне "чаршафе", тј. огромне папире као за паковање пакета на којима смо некада давно на почетку мог рада у школи с леве стране исписивали имена ученика, а горе предмете, па онда преписивали на то оцене из дневника, па пешке рачунали успех и уопште статистику одељења.

Могу мислити како је то тек корисно некима другима... Књиговодство и рачуноводство, нпр.

Свакоме може да послужи.

А како се ти као компјутераш (тако сам те разумео) служиш вордом?

Онај мој Кум у Кењади је та струка и ради у луци у Ванкуверу на оним милијардама података о протоку робе, одржава систем итд, али када треба да откуца нешто у ворду, као да си му дао неку од оних Доксових мозгалица...

Док се није иселио у Канаду, све текстове је куцао у едиту.

И разумем то, свако од тих услужних програма упозна само оно што му треба за посао.

Али није лоше да се знају макар основе за сваки од тих услужних програма. Зато терам клинце да ми домаће задатке-пројекте (на пример, "Вук Караџић, живот и дело" ) раде као пауер поинт презентацију јер када би писали у свескама, сви би само преписивали једно те исте податке о Вуковом животу и раду које би налазили што у књигама што по нету, а овако морају да се потруде да своју презентацију улепшају правим илустрацијама на правом месту, сликама, инетрактивном мапом Вукових путовања док је сакупљао народне умотворине и слично...

Нека се науче томе макар мало, па после када буду студентарија, то им неће бнити непознаница када буду морали тако нешто да ураде.

Почнемо ми то још у 7. разреду са неким домаћим лектирама. Поп Ћира и поп Спира је било изузетно захвално за пауер поинт презентацију, али сада избацили из програма књижевности.

Нема везе, има Мали принц, Плави чуперак,... Наћи ћемо већ нешто.


maksa83 maksa83 00:10 12.10.2020

Re: Par-nepar

А како се ти као компјутераш (тако сам те разумео) служиш вордом?

Pa, to je nekako deo opšte računarske kulture u kujundžijskom svetu, Word sam koristio od mislim onog sirotog 2.0 (koji je kasnio 6 godina pa posle ceo tim poslali na mesec dana na Bahame da se oporave od stresa).

Moj omiljeni Word trik je F8. Pritisneš ga jednom, pa još jednom, pa još jednom.
shmoo shmoo 00:34 12.10.2020

Re: Par-nepar

maksa83
А како се ти као компјутераш (тако сам те разумео) служиш вордом?

Pa, to je nekako deo opšte računarske kulture u kujundžijskom svetu, Word sam koristio od mislim onog sirotog 2.0 (koji je kasnio 6 godina pa posle ceo tim poslali na mesec dana na Bahame da se oporave od stresa).

Moj omiljeni Word trik je F8. Pritisneš ga jednom, pa još jednom, pa još jednom.



Ето видиш!

А овај мој Кум ни до дана данашњег.

dragosevacsutra dragosevacsutra 19:16 12.10.2020

Re: Par-nepar

Ja kažem jebote.


Nigde takve lepote.

Hansel Hansel 22:22 12.10.2020

Re: Par-nepar

milisav68
Mislim da je lose resenje odlazak u skolu svaki drugi dan.

Bolje je da se menjaju na nedelju dana, kao u srednjoj skoli.

Nekako ima neki kontinuitet, i lakse da se organizuju i porodice i deca.

Каже ми сестра да њен син, средњошколац, ништа не учи током те недеље "распуста", она је и професорка и мисли, а ја се слажем, да су те велике паузе лоше... Баш мислим да боље одржавају континуитет ако иду сваког другог дана него сваке друге недеље, не знам...
charlie__09 charlie__09 07:57 11.10.2020

M'da!

Prema aktuelnim iskustvima i trendovima u našoj državi, ispada da je školovanje jedna bespotrebna i arhaična aktivnost.
Sada se tome pristupa rekurzivno ... tj. dodeli se pozicija (ministar, direktor, ...), a potom se kupi odgovarajuća škola - od osnovne, do doktorata.
Na taj način se eliminiše neadekvatnost školske spreme aktuelnoj poziciji.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:02 11.10.2020

Re: M'da!

charlie__09
Prema aktuelnim iskustvima i trendovima u našoj državi, ispada da je školovanje jedna bespotrebna i arhaična aktivnost.
Sada se tome pristupa rekurzivno ... tj. dodeli se pozicija (ministar, direktor, ...), a potom se kupi odgovarajuća škola - od osnovne, do doktorata.
Na taj način se eliminiše neadekvatnost školske spreme aktuelnoj poziciji.


i šta nam fali
solo solo 11:01 11.10.2020

Re: M'da!

i šta nam fali


u Londonu ili ovde the question is now?
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:01 11.10.2020

google classroom

kod nas je sad google classroom u upotrebi..
prošle godine je bio neki London grid nešto nešto al su izgleda imali problem sa količinom podataka (jer jelda kad počnu svi da aplouduju lijevo i desno a sve u nekom jpg formatu)..
stvar je naravno odlična..
možeš da štampaš pa u tri klika slikaš i aplouduješ sliku rješenja..
ili da na ekranu pišu odgovore direktno u dokument..
google naravno napravio bez greške..
sad najnovije štampamo pa šaljemo u školu gdje onda oni zajedno prođu kroz rješenja (jer se mame žalile da ne mogu da kontrolišu rad da to mora škola)..

moji rade na papiru.. njima definitivno ne treba prakse rada na ekranu.. al im treba preciznija šaka.. tako da ja štampam..

ostalog što se tiče..
ma bre idu svi zajedno, sve po starom, malo se više peru ruke, malo je siromašniji jelovnik (jer nastavnici ne pomažu sa rezanjem) nema sportova osim napolju..
i niko jbg nije umro..
ja se nadam da ćemo i ovom sranju vidjeti leđa do proljeća..
shmoo shmoo 10:17 11.10.2020

Re: google classroom

newimprovedtadejus

kod nas je sad google classroom u upotrebi..



Код нас је од септембра остављено свакој школи да сама изабере платформу. Једина обавеза је да се читава школа определи за једну платформу, а не да буде шрениш као пролетос када је наставницима појединачно остављено да сами бирају платформе што је и децу и родитеље збуњивало... Српски на Едмоду, математика на Гугл учионици, биологија на Мајкросфт тимс итд... И ја бих се ту погубио, а камоли клинци.

Зато је и логично ово од септембра.

А свака школа је за себе одабрала. Рецимо, примера ради, моја школа је на Едмоду, а комшијска школа на Гугл учионици.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:20 11.10.2020

Re: google classroom

shmoo
newimprovedtadejus

kod nas je sad google classroom u upotrebi..



Код нас је од септембра остављено свакој школи да сама изабере платформу. Једина обавеза је да се читава школа определи за једну платформу, а не да буде шрениш као пролетос када је наставницима појединачно остављено да сами бирају платформе што је и децу и родитеље збуњивало... Српски на Едмоду, математика на Гугл учионици, биологија на Мајкросфт тимс итд... И ја бих се ту погубио, а камоли клинци.

Зато је и логично ово од септембра.

А свака школа је за себе одабрала. Рецимо, примера ради, моја школа је на Едмоду, а комшијска школа на Гугл учионици.



e nisam vidjela taj edmond.. mi smo prošle godine imali taj neki lokalni ali google je naravno jednostavno savršen..
baš ne znam šta bi tu još trebalo da se promjeni pa da bude bolje..

e sad jeste i to da mi imamo nastavu cijeli dan kao i ranije, ovo je samo za domaće.. ne znam dal google podržava i neki live streaming..
jer kao neće da se nose papiru tamo i nazad (ako mene pitaš čist BS al ajd sad)
shmoo shmoo 10:31 11.10.2020

Re: google classroom

newimprovedtadejus

e nisam vidjela taj edmond..



Мање-више, све те платформе су исте или врло врло сличне.

Избор код нас је вероватно у свим школама ишао као и у мојој школи.

Директор у августу спровео анкету с питањем коју платформу смо користили од марта до јула месеца за време ванредног стања када нисмо уопште ишли у школу, тј. нисмо ималичасове уживо.

И резултат био отприлике овакав:

Од 65 наставника и учитељица, 28 је радило пролетос преко Едмода, троје преко Гугл учионице, један преко Мајкрософт Тимса, а си ови остали су радили искључиво мејлом или вибером, понеко тек понекда скајп или зум.

И тако смо се у мојој школи определили за Едмодо.

Средња школа моје жене је већ 4-5 година члан Едмодо заједнице Србија и моја лепша половина исто толико година поред оних редовних часова у школи и пре короне, ради са својим ученицима и преко Едмода. Само што пре короне то није било оабвезно па јој се у том периоду пријављивала на Едмодо отприлике половина ученика (од њих 300), а сада је Едмодо у њеној школи као и у мојој обавезан и за ученике и за наставнике.

Али кажем ти, мале су разлике између тих образовних платформи.

Него, ко се за коју ухватио први пут, тако и остало.

Ја сам се и иначе спремао да клинце од 7. разреда почнем да полако укључујем у рад и преко Едмода поред редовне наставе у школи (чекаће их то ако не у некој средњој школи, а оно на факсу сигурно), а онда ме је ова корона погурала да урадим и раније него сам планирао. И не само са 7. и 8. разредом, које сам и претходних година полако навикавао да ми неке домаће задатке раде као пауер поинт презентација и слично, него и са млађима...

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:38 11.10.2020

Re: google classroom

shmoo
Али кажем ти, мале су разлике између тих образовних платформи.

Него, ко се за коју ухватио први пут, тако и остало.



znaš šta bi eventualno moglo da bude još.. pouzdanost.. ja vjerujem da ovaj guglov neće pasti nikad.. dal ti se ikad desilo da ti je google nedostupan..
Londonskom se dešavalo da bude nedostupan (dal previše ljudi pristupa u isto vrijeme, šta li)..
i u odnosu na njega google je jednostavno intuitivniji.. bukvalno je sve super lako na njemu..
na onome si morao malo da naučiš kako da radiš..
tako da su to male razlike al vjerujem da ih tako male napraviš, da napraviš to super jednostavno rješenje koje je uz to i super pouzdano.. to sigurno nije lako..

mada naravno, taman nam sad još treba da se svi priključimo kod gugla i na školu..
sutra nećeš ni u klonju moći bez da ti neki google odredi dal je safe..
bolje da ima i neke alternative al kapiram da teško mogu biti konkurentni..

solo solo 10:48 11.10.2020

Re: google classroom

ja se nadam da ćemo i ovom sranju vidjeti leđa do proljeća..



Kojega ljeta gospodnjeg.
I jopet - u Londonu ili ovde the question is now?
solo solo 10:58 11.10.2020

Re: google classroom

e nisam vidjela taj edmond.



shmoo shmoo 11:34 11.10.2020

Re: google classroom

newimprovedtadejus

Londonskom se dešavalo da bude nedostupan



Нисам те разумео... Лондонском шта?

Гугл учионици?

А тачно је то што кажеш. Поузданост.

Не деле сви твоје искуство са Гугл учионицом, ми смо овде у Србији ( ачујем и по Европи, континенту, не знам за Острво) доживљавали да и Гугл учионица и МС Тимс такође пуцају.

Едмоду се такође, наравно, то исто догађа. И јесте разлог управо то што си рекла. Рецимо, Едмодо највише багује од поднева до 6 поподне јер се тада обе Америке каче на њега.

Вероватно је исто и са Гуглетом и Мајкрософтом.

Е, сад... Који је поузданији...

Шта знам. вероватно у овом тренутку све то зависи од тога ко има бољу подршку (техничку) да се избори са новонасталом ситуацијом.

Јер, једно је само сигурно... Због свега што нам се догађа, много много већи број деце и наставника у целом свету данас користи образовне мреже него што је то био случај пре пандемије.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:05 11.10.2020

Re: google classroom

shmoo
newimprovedtadejus

Londonskom se dešavalo da bude nedostupan



Нисам те разумео... Лондонском шта?

Гугл учионици?



ma londonskom online učilištu.. zvalo se nešto tipa London grid for nešto nešto.. pa si tu imao i video sadržaje i gomilu nekih dokumenata, tu smo i kačili zadaće i stvar je znala da bude nedostupna, u smislu da neće da se otvori neko vrijeme (meni se istina nije dešavalo vjerovatno zato što nikad nisam bila među najažurnijim mamama)..
al kapiram da jeste problem ako se to stalno dešava i ti imaš neko svoje radno vrijeme kad to treba da urediš a ne možeš da mu pristupiš..
shmoo shmoo 23:32 11.10.2020

Re: google classroom

newimprovedtadejus

ma londonskom online učilištu.. zvalo se nešto tipa London grid for nešto nešto..


Аха, схватам. То је локална мрежа.

Ово што сам поменуо су глобалне мреже, али постоји и Едмодо заједница Србије у оквиру те глобалне Едмодо мреже са којом је повезана и могу да се прикључују и људи са стране, колеге и колегинице из целог света ако им допустиш, да прате шта радиш с клинцима тако умрежен на Едмоду. Направи се домен на Едмоду за целу школу (подмрежа) у оквиру Едмодо заједнице Србија која је подмрежа за глобалну заједницу. А можеш да функционишеш и као самац ако твоја школа нема свој домен на Едмоду.

(Ономад ми моје постове за клинце о народним епским песмама лајковао неки лик из Перуа. А можда му се само допала моја слика на профилу јербо сам и иначе природно леп к'о уписан. )

Али имаш и опцију да могу да те виде, твоје разреде, одељења, оно што радиш онлајн са децом, само они које ти желиш да те виде што је ипак боље да ти не би затрпавали простор неким коментарима и порукама на које не можеш због њиховог броја ни да стигнеш да их обришеш, а камоли да их читаш и одговараш на њих.

(Родитељи преко дечјег налога могу да приступе такође Едмоду - три врсте налога, ученички, наставнички и родитељски - и да прате шта ми то радимо онлајн. За родитеље није потребна моја дозвола да би се укључили него може ако хоће да се укључи, да направи свој родитељски профил на Едмоду и да преко налога свога детета постане посматрач радова, а може приватним порукама, као и деца, да комуницира са наставником. Једино не може да качи постове на главни зид одељења. То само деца и наставници.)

Вероватно то исто постоји и за Мудл, Гугл учионицу, МС Тимс,... све те глобалне.

Било је баш питање на том блогу на којем смо се Наск и ја дописивали а одакле је Николо пренео ове уводне коментаре да ли ми имамо неку нашу локалну мрежу (што би рекао Соло, неког Видоја, Радоја, Станоја,...).

Не знам. Можда и имамо нешто и ми у Србији, али не знам за то.

Сад пре месец дана сам први пут чуо да ми имамо и некакав академски интернет (тако рече мој школски директор), али колико сам схватио ради се само о квалитету интернетске инфраструктуре коју су нам развукли по школи, а не о некој платформи, умреженој заједници, у коју бисмо се "учланили".


Можда је то ово? (ЛИНК)

То сам једино пронашао када су у питању локалне образовне мреже у Србији. Али то је само за високо образовање колико капирам.

А можда и није:

установе основане и акредитоване у складу са прописима којима је регулисана област образовања, васпитања и високог образовања, а чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина, град и општина, друго правно или физичко лице, без обзира на начин на који су обезбеђена средства за обављање делатности,


Али питање је колико би њихов начин функционисања био користан за основну и средњу школу.

Не знам. Требало би то прво проучити, можда испробати, какве се услуге пружају, па бисмо тек онда могли да видимо колико би било корисно и на нижим нивоима образовања од академског.

shmoo shmoo 23:56 11.10.2020

Re: google classroom

newimprovedtadejus

al kapiram da jeste problem ako se to stalno dešava i ti imaš neko svoje radno vrijeme kad to treba da urediš a ne možeš da mu pristupiš..



Све се то може уредити уз мало обостраног разумевања и поштовања туђег времена.

(Нпр. клинце сам научио да ми, осим ако није нешто баш много важно и хитно, не пишу никакве мејлове или поруке на Едмоду викендима јер и ја имам своју породицу и кућу и душу. Задатке могу да пошаљу, али да се дописујемо из пуке досаде као на фејсбуку или инстаграму, то не може)

Будимо људи иако смо Срби!


Хоћу рећи, сви смо ми у истој екипи, и деца и родитељи и наставници. Не играмо у различитим екипама у тој утакмици образовања и васпитања, па да не можемо да се разумемо и договоримо.

solo solo 11:53 11.10.2020

Glas naroda ili ti raje


Ja nisam neki zagovornik ,,etno patrijotizma,, ono svetsko a naše ili ćirilica ili ništa ali malko bode oči taj Edmond.
Zar nije moglo nešto primerenije ovim prostorima da se program zove Vidoje,Radije,Stanoje i ajd da mi pokret mizogenki ne zameri Radojka,Stanojka,Vidosava..... nego Edmond.

Čista edmondizacija.

fishing break


predatortz predatortz 09:05 12.10.2020

Kod nas ovako:

Klinci, 7. i 8. razred, idu u školu na svaka dva dana. Jedne sedmice ponedeljak-sreda-petak, sledeće idu utorak-četvrtak.
Časovi traju 30 minuta, maske su obavezne, u školu ulaze na propisan ulaz (škola ima 4), nastavu slušaju u jednoj učionici, oni ne menjaju, dolaze nastavnici. Sredstava za dezinfekciju ruku ima.
Problem je što neki nastavnici kontrolne daju kao da čas traje 45 minuta, pa inače dobri matematičari i fizičari ne mogu da stignu da urade svih pet zadataka iako ih znaju. Oni su na gubitku, ovim osrednjim je manje više svejedno.

Danima kada ne idu u školu, generalno ne prate ništa. Ima neka nastava na RTS, ali su im rekli (osim matematičarke) da ne prate, da će raditi u Google učionici, odnosno da će od svojih nastavnika dobijati lekcije. Noi, to nikako da krene.

Sve u svemu, prošla i ova školska godina su propale.
Malo će se tu šta naučiti...
shmoo shmoo 10:24 12.10.2020

Re: Kod nas ovako:

predatortz


Да, све исто као и у мојој школи. Осим што смо ми на том Едмоду уместо Гугл учионице.

Настава на РТС је помоћно средство. Ионако све то после окаче и на Јутјуб.

Ја то обилато користим у онлајн настави и качим им те линкове на тој образовној платорми када радимо ту наставну јединицу у школи на часу.

Нпр.





(И уопште, има тих ресурса за српски на нету баш доста ЛИНК.

Ево ти овде један стари блог са овог нашег Блога Б92 за твог осмака због завршног испита који га чека у јуну. ЛИНК



Problem je što neki nastavnici kontrolne daju kao da čas traje 45 minuta, pa inače dobri matematičari i fizičari ne mogu da stignu da urade svih pet zadataka iako ih znaju. Oni su na gubitku, ovim osrednjim je manje više svejedno.



Па имају упутство Министарства и Завода за унапређивање образовања од пре почетка школске године о обиму провера знања.

Зна се како то иде када је час 30 минута. Није нам ово први пут после свих оних штрајкова, ванредних стања итд.

_______

Што би рекла моја Фата комшика, касирка у Максију, када је питам које нам је ово ванредно стање по реду:

- Ваљда треће, комшија...

- Није, Фато, него четврто. 9. март '91, бомбардовање '99, убиство Ђинђића 2003...

- Аууу, комшија, па ја сам више времена провела у ванредном стању него у другом стању!

_______


Мени су проблем писмени из српског. Ту не можеш да смањиш клинцима обим писања задатка него колико коме треба. Па да не би писмени из српског писали више дана у наставцима као шпанску серију и прекидали на пола реченице да би наставили за два дана (такав писмени из српског заиста губи онда сваки смисао), заказујем им да дођу ван наставе, у међусмени, цело одељење, уђу у две учионице како су и подељени у две групе и онда пишу 45-60 минута колико им је потребно. После писменог они који тог дана треба да буду у школи остану у школи, а она друга група иде својим кућама. Нисам могао да смислим ништа паметније од тога а да деца не буду оштећена и да писмени из српског личи на оно када га радимо у нормалним околностима и да буде прави писмени из српског.

(У основним школама за писмени је предвиђено 1 час, а два часа исправке писменог, а у средњим школама писмени се ради два часа, а имају један час исправке.)

predatortz predatortz 11:51 12.10.2020

Re: Kod nas ovako:

Ево ти овде један стари блог са овог нашег Блога Б92 за твог осмака због завршног испита који га чека у јуну. ЛИНК


Hvala!


angie01 angie01 09:30 13.10.2020

po meni,

ovu vanrednu situaciju smo sto se skolstva tice resili- ofrlje,...kao i sve drugo uostalom,...s tim sto je u obrazovnom sistemu, kome nasa drzava i odgovorne institucije ne pridaju mnogo znacaja, vec decenijama tako, nevezano za trenutnu situaciju.

nastavnici su se obucavali za rad u ucionici i verujem da im nije lako da se presaltaju na predavanja pred kamerom, koja podrazumevaju sasvim drugaciji pristup i koncept, a pri tome deci je blisko da zveraju u ekran, samo im je dosadno i neefikasno da ih neko neadekvatno smara i pri tome ne mogu nista ni da pitaju kada im nije jasno.

odgledala sam par predavanja na tvu i bez zelje da budem gurba, jer verujem da se svako od prosvetnih pregalaca potrudio koliko je to moguce-i ona su uzasna, dosadna, negledljiva, po meni potpuni promasaj.

nije moguce predavanje iz ucionice na isti nacin prebaciti na ekran i koristiti kao inovacio samo elektronsku tablu, ali na isti nacin kao onu drvenu i kredu- ekran je sasvim drugi medij, a pri tome, danasnja deca su nove generacije, koje drugacije upijaju info, potrebno im je sublimirano i jasno predstavljena materija sa adekvatnom vizuelizacijom i ne previse dugacko- najblize onome sto predstavljaju prezentacije na radionicama.

pri tome su udzbenici uzasni i ne prate na isti nacin ta izlaganja i onda dolazi do jos vece konfuzije.

znaci- neophodna je potpuna reforma, da bi sve to imalo smisla, a ne ovakva mesi individualna improvizacija, samo da bi se odradio program.

sta bi to znacilo- da se svaka lekcija pretvori u prezentaciju, sa jasnim i razumljivim sadrzajem,...profesor da uvod i uz pomoc slajdova, animacija i kratkih filmova vodi dalje pricu kroz materiju koju predaje- udzbenici prate svako predavanje sa adekvatnim ilustracijama i objasnjenjima, a radna sveska je koncipirana tako, da dete utvrdi i proveri sta je naucilo upravo po istom konceptu, posle svake lekcije diskusija za profesorom, pitanja, odgovori.

npr- svaka lekcija iz biologije i hemije moze da ima jasno objasnjenje kroz kratke zanimljive animacije- ladno bih angazovala odsek za animaciju pri Primenjenoj, oni vezbaju za ispit, a deca dobiju ono sto im treba-koje se sto puta bolje i jasnije da prikezu neki proces, nego suvaporna prica,....za istoriju vec postoji toliko dobrih dokumentaraca, koji bi uz dobar uvod i objasnjenje, lakse priblizili ta neka desavanja, koja bi onda bila razumljiva i bliska i ne bi se svela samo na gomile dosadnih podataka, koje deca mahom bubaju samo za odgovaranje.

kako deca sa paznjom gledaju emisije na nacionalnoj geografiji, ili istorija kanalu ....i sve zapamte i jos im je zanimljivo,....nastava na kakvu smo navikli, koja je nastala u vreme industrijske revolucije je prevazidjena i krajnje je vreme da se to promeni i uskladi sa potrebama novih generacija i novim mogucnostima, koje su eto spas, za ovo sranje sto nas je zadesilo.


...jedino sto je zahebano u svemu ovome, je sto skola nije samo ucenje i odgovaranje, nego i druzenje i socijalizacija i taj deo je stvarno pretuzan tako preko ekrana.
shmoo shmoo 10:59 13.10.2020

Re: po meni,

angie01

znaci- neophodna je potpuna reforma, da bi sve to imalo smisla, a ne ovakva mesi individualna improvizacija, samo da bi se odradio program.



Па ми смо већ 20 година у реформи образовања. Откако је Тинде Ковач Церовић и њена психо-педагошка екипа (са својим спонзорима из иностранства) преузела контролу над Министарством просвете Србије.

Ако на то додаш и оне такође неуспеле реформе из доба СФРЈ (шуварица), не треба да нас чуди катастрофално стање у српској просвети.

...jedino sto je zahebano u svemu ovome, je sto skola nije samo ucenje i odgovaranje, nego i druzenje i socijalizacija i taj deo je stvarno pretuzan tako preko ekrana.


Ако пред собом имамо ситуацију каква јесте, са пандемијом и ванредним стањем, онда су ту емоције као што је ова (туга за друштвом из школе) разумљиве, али је проблем што се баш и не можемо руководити емоцијама.

Право да ти кажем, почео сам у свему томе да мало мислим и на себе. Већ месец и по дана проводим 2-2,5 сата у градском превозу путујући и враћајући се из школе у којој проведем исто толико времена. А онда прочитам да је најризчније место да би се неко заразио поред препуних кафића и сплавова управо јавни превоз.

И при томе, ти часови од пола сата са половином одељења (у штрајковима је тих пола сата барем било са целим одељењем) немају никаквог ефекта јер се клинци опусте, очекују да све наставници (и родитељи код куће) раде уместо њих све мислећи да је тих пола сата 2-3 пута недељно довољно да они савладају градиво и да се постигну циљеви који су нам свима задати.

Е, па није довољно. Морају и клинци да се мало ангажују и када не иду у школу, а не да све чекају готово на тацни.

И зато ових пола сата проведених у учионици 2-3 пута недељно нема никаквог ефекта. Више би научили да је само онлајн јер би тада били упућени само на тај вид наставе. Морали би да се фокусирају на то.

А овако, ја (и ко зна још колико нас наставника по школама) матор са куфером ризичних болештина за ову пандемију короне излажем се свакодневно ризику само да би се деца мало подружила у школи и да би имао ко да их причува да не буду сама код куће.

Скупља дара него мера.

На педагошком колегијуму преко зума у августу за моју школу питала нас је педагог шта мислимо о том комбинованом моделу за који смо се тада спремали. Рекао сам јој да је то бесмислено и да треба или да идемо у школу нормално 45 минута цело одељење или да идемо само онлајн. А овако, по систему "попе Мило, нит' си вино, нит' си вода" ће бити бесмислено.

И ево, после месец и по дана тог комбинованог модела могу да ти кажем да сам био у праву.

Него је Министарство, да би задовољило родитеље (бирачко тело за изборе) који су најчешће потезали тај аргумент емоције да се деца не друже, изашло у сусрет родитељима са овим комбинованим моделом који нема никаквог ефекта у образовном процесу.

А да се деца не друже, то није тачно. Ови моји из школе су цело пролеће и лето провели на бициклима, играјући фудбал, дружећи се, блејећи... Тако ми кажу колеге и колегинице које станују око школе. Исто је и са средњошколцима.

Они се, бре, не друже управо када дођу у школу. Само седе у клупама и ћуте и чекају да се та њихова мала полусатна робија заврши, па да истрче опет напоље и да седну на бицикле и пикају лопту.

Тако да је та прича "јадна деца, и они су социјална бића, морају да се друже" једна шупља прича коју су смислили родитељи. Деца уопште не мисле тако.

А што се тиче ТВ часова који су и предвиђени само као помоћно средство за наставу на даљину...

Знаш, Анђо, ласно је само причати о нечему, а при томе не познајући то о чему говориш и не покушавајући нимало да се укључиш и помогнеш.

Изгледа да је у овој модерној Србији то свеопшта појава, то држање говора и давање савета у ономе што не знаш и не разумеш не учествујући при томе и сам у делању и предузимању какве такве акције да би се ствари макар одржавале на неком прихватљивом минимуму ако већ не могу да се учине бољим.

Нагледао сам се таквих типова још у оној СФРЈ, а видим да ни до данас нису нестали међу Србима иако смо променили и државу и друштвено уређење.

Ово такође пуштам клинцима када радимо "Почетак буне на дахије". И капирају они одлично шта хоћу да им кажем овим клипом.








А ја бих, да ме неко пита, а не пита ме , све ово гледао као на једно потпуно ново искуство које може имати и својих добрих страна.

Нпр. моји ученици и њихови родитељи су тек сада открили какве све образовне могућности има интернет и какви се све образовни ресурси налазе на њему, те да интернет не мора да служи само за забаву, естраду и свакодневни медијски ријалити.

Једнога дана када се будемо вратили на нормалну наставу, то ново искуство може бити итекако значајно.

Мени је то заиста једна од позитивних ствари у овој ситуацији поред подизања општег просечног нивоа дигиталних компетенција и деце и нас маторих у Србији. Јесте из нужде, али... Па да ли смо ми Срби икада у својојн историји и учили нешто ново осим ако нас тешка невоља не натера на то?

charlie__09 charlie__09 11:40 13.10.2020

Re: po meni,

shmoo
angie01

znaci- neophodna je potpuna reforma, da bi sve to imalo smisla, a ne ovakva mesi individualna improvizacija, samo da bi se odradio program.



Па ми смо већ 20 година у реформи образовања. Откако је Тинде Ковач Церовић и њена психо-педагошка екипа (са својим спонзорима из иностранства) преузела контролу над Министарством просвете Србије.
...


Dobro obavešteni izvori navode da je ta žena opasna štetočina?
angie01 angie01 11:53 13.10.2020

Re: po meni,

ja ne zagovaram odlazak u skolu kada je to opasno, i slazem se da je prevoz najopasniji,...

Знаш, Анђо, ласно је само причати о нечему, а при томе не познајући то о чему говориш и не покушавајући нимало да се укључиш и помогнеш.


ne razumem sta mi zameras- ja komentarisala kao i svi drugi, rekla sam sta mislim o temi, o kojoj ipak znam ponesto iz profesionalnih razloga mnogo vise nego kao roditelj, iako i to nije za bacanje:),...da pomognem mogu jedino kao clan nekog tima- a od toga nema nista bez knjizice:)


sto se tice socijalizacije u skoli- ona podrazumeva mnogo vise toga od njihovog druzenja koje nije za skolu vezano,...i tuzno je sto im je to uskraceno.
nikvet pn nikvet pn 13:01 13.10.2020

Re: po meni,

Читајући овај школски блог блага језа ме прожима, драги родитељи није вам лако. С једне стране. А са друге - у вашој кожи био сам током санкција, рата, бомбардовања и догађаја потом. Промаја у образовању ондашњем чини ми се већом од садашње. А опет зачудо заузврат добио сам двоје више него пристојних академских грађана. Осим госпојине има ту и моје заслуге јер нисам се мешао, скрајнуло ме као осведоченог дунстера за едукацију.

Као такав образовно трапав дозволите да приметим ог-ром-ну, епску разлику у начину пуњења малих сивих некад:

zilikaka
najveći problem bio doći do materjala iz kojeg učiš.


што је тектонски различито од:

angie01
profesor da uvod i uz pomoc slajdova, animacija i kratkih filmova vodi dalje pricu kroz materiju koju predaje


Ево и примера. Варење преживара четвороструког желуца је поприлично компликовано. Тек негде десете године праксе посред операције скапирам како то уствари заиста ради. Невероватно велик труд и време уложио сам да сазнам нешто што данас стаје у пет минута анимације.
angie01 angie01 14:26 13.10.2020

Re: po meni,

Невероватно велик труд и време уложио сам да сазнам нешто што данас стаје у пет минута анимације.


a obaska sto su ove generacije rodjene sa ekranom, koji im jednim klikom pokaze snimak od par sekundi u kojima je odgovor za neko njihovo pitanje,....ova deca su tako odrasla, percepcija im je drugacija,...ne mozes ti njima tupiti dosadan sadrzaj kroz nerazumljivu pricu sa puno podataka i da im zvrljas kredom po tabli-...obaska sto ne postoji postavljeni cilj i standard ocekivanog rezultata,...sta je to sto iz svakog predmeta mora da ostane kao trajno znanje, da bi skolovanje imalo smisla.

hocu reci, nije nikakav posao biflanje za ocenu, a da se od takvog rada na kraju dobije da deca nisu zapamtila nista,...ono, iz geografije recimo, hiljadu nekih nepotrebnih podataka o nekoj zemlji, prirodni prirastaji, industrije, ovo/ono, a da se na kraju ne zapamti zauvek gde je tacno ta zemlja sa kojima se drugim drzavama granici i koji joj je glavni grad,....ili iz istorije- gomile imena, godina, nebitnih dogadjaja, a da se ne zapamti zauvek kada je to nesto vazno pocelo, kada se zavrsilo, zasto se desilo, kako se odvijalo i kakav je bio zavrsetak i koji su glavni likovi i zasto su vazni,...kao u svakoj prici, koje tako ispricane nismo zaboravili.
hoochie coochie man hoochie coochie man 15:02 13.10.2020

Re: po meni,

potrebno im je sublimirano i jasno predstavljena materija sa adekvatnom vizuelizacijom i ne previse dugacko-

Retardi?
hoochie coochie man hoochie coochie man 15:17 13.10.2020

Re: po meni,

има ту и моје заслуге јер нисам се мешао

Isto.
Dobro, ne baš da nisam pratio, informisao se, ali one su bile te koje su učile, ne ja.
I mnogo mi čudno zvuče izrazi koji se mogu čuti, "mi smo peti razred" "radimo domaći" "upisali smo fakultet" i ta množina koja obuhvata decu i roditelje.
Učenje je njihov posao, oni treba da ga rade, možda tek uz usputnu pomoć, a ne da rade zajedno sa roditeljima.

I ono Zilino, "daj link da pogledam" mi je skroz strano.

Ne znam da li je to dobro ili nije, ali ne deluje mi prirodno.
predatortz predatortz 15:33 13.10.2020

Re: po meni,

Učenje je njihov posao, oni treba da ga rade, možda tek uz usputnu pomoć, a ne da rade zajedno sa roditeljima.


Pomognem oko matematike i fizike, ali kad probaju sami više puta da reše pa im ne ide.
Nije mi teško.

Gospoja im nekad pripomogne oko engleskog.

Što se ostalog tiče, ne petljamo se.

PS
Za vikend smo protutnjali kroz Valjevo. Išli ns Taru, ali sve baš na brzinu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 15:50 13.10.2020

Re: po meni,

Za vikend smo protutnjali kroz Valjevo. Išli ns Taru, ali sve baš na brzinu.

Dobro je, ni ja nisam bio tu, tazbina, Čarapanija. :)
predatortz predatortz 15:55 13.10.2020

Re: po meni,

hoochie coochie man
Za vikend smo protutnjali kroz Valjevo. Išli ns Taru, ali sve baš na brzinu.

Dobro je, ni ja nisam bio tu, tazbina, Čarapanija. :)


To tek treba d'idem. I u tazbinu, a i do Čarapana nekim poslom.
shmoo shmoo 16:32 13.10.2020

Re: po meni,

angie01

ne razumem sta mi zameras



Ништа, Анђо.

Само размењујемо утиске о овоме у чему смо се сви нашли.

shmoo shmoo 16:34 13.10.2020

Re: po meni,

nikvet pn

драги родитељи није вам лако



А "драги наставници?

Ништа, а?

Е, мој Никвете...
shmoo shmoo 16:48 13.10.2020

Re: po meni,

angie01

a obaska sto su ove generacije rodjene sa ekranom, koji im jednim klikom pokaze snimak od par sekundi u kojima je odgovor za neko njihovo pitanje,...


А питања су им углавном и у већини случајева типа која старлета је продала своје гаће на лицитацији. Да би чак и тај одговор који су тражили заборавили за 20 секунди буљећи у неку нову сензацију и спектакл са екрана.

Од интернета они не траже образовање него непрекидну забаву, естраду и ријалити.

Као, уосталом, и већина одраслих у њиховом окружењу.

Њима је сваки наставни садржај, у већини случајева, досадан трајао он неколико секунди или 45 минута.

Јер, у праву си. Перцепција им је другачија.

И ту такође исто као и многим одраслима око њих.


Adult attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is a mental health disorder that includes a combination of persistent problems, such as difficulty paying attention, hyperactivity and impulsive behavior. Adult ADHD can lead to unstable relationships, poor work or school performance, low self-esteem, and other problems. (ЛИНК)



Што је вероватно последица претеране употребе тих екранчћа које си споменула на којима се садржаји тако брзо смењују... Исто као и сензације (аудио-визуелне, чекамо тренутно и оне тактилне у масовној употреби) у холивудским акционим филмовима.

Рекох већ пар пута на Блогу, мозак данашњег човека преради исту количину информација за 4 године колико је мозак човека с почетка 20. века прерађивао за цео живот. Ту мора онда доћи до поремећаја перцепције када си због количине информација и сензација из спољњег света принуђен да по свему клизиш по површини не упуштајући се у дубље размиљање о одређеној појави са којом се суочаваш или о сопственом утиску о нечему.

Као да неко намерно васпитава читаву једну цивилизацију да буде састављена од јединки које ни на шта не могу да се сконцентришу, па чак ни на она питања која су им од животне важности.

Јасно је да је ту било какво образовање скоро немогућа мисија.

Знаш ли да када ученицима узраста 5-8. разред диктирам да запишу једну једину реченицу од 7-8 речи, не могу да је издиктирамк целу. Морам по 1-2 речи највише. Ако одем одмах на 3, 4 и 5. реч, они их више не чују јер се њихов мозак толико ангажује покушавајући да запамти оне пре две речи да даље не прати. Толико им је тешко да се фокусирају на нешто дуже од пар секунди.

А пре само 10-15 година није било тако када бих диктирао ученицима нешто.

Тужна прича, је л' да? Са том промењеном перцепцијом... А најтужније је што то све чешће примећујем и код одраслих.





А клинци су само наше огледало. То што видимо код њих показује заправо какви смо ми одрасли око њих.

shmoo shmoo 17:08 13.10.2020

Re: po meni,

angie01

sto se tice socijalizacije u skoli- ona podrazumeva mnogo vise toga od njihovog druzenja koje nije za skolu vezano,...i tuzno je sto im je to uskraceno.



А да ли смо се сви ми у овоме нашли добровољно, зато што смо хтели да живимо у овом времену пандемије короне или нам је ова ситуација "додељена" да тако кажем, такве су нам карте подељене?

(Ма шта од се накнадно сазнало, да ли је све ово пројектовано из неких кухиња или не.)

А живети се мора. И то не како се хоће него како се може у датим околностима.

И зато би било добро да и ти клинци то што пре схвате и да укапирају да ово није ружан сан из којег ћемо се пробудити у неком нашем нормалном свету на који смо навикли. Требало би да схвате да ово није више онај живот од пре и да наравно ово није није нормална ситуација и неће се брзо завршити.

Што пре то схвате и родитељи и њихова деца, то боље по њих.

nikvet pn nikvet pn 17:43 13.10.2020

Re: po meni,

shmoo
Е, мој Никвете...


Грешна ми душа, у праву си. Наставни кадар настрадао је горе од ђака и родитеља заједно.

Да олакшам ево витз:

Како је могућа анализа мокраће онлајн, без лабораторије?

Овако: нађеш лепо дрво па га обилно запишаш. Склониш се у страну и посматраш.

Ако дођу мрави - имаш шећер.
Ако налете муве - имаш упалу.
Ако лиже коза - уреа.
Ако лиже овца - соли у мокраћи, камен у бубрегу.
Ако лиже маче - то је холестерол.
Ако лиже куче - имаш липиде.
Ако пече док мокриш - циститис, простата.
Ако су ти гаће мокре - заборављаш, Алцхајмер.
Ако је све наоколо попишано - дрхтиш, Паркинсон.
Ако мокраћа нема мирис - имаш корону.
shmoo shmoo 18:07 13.10.2020

Re: po meni,

nikvet pn
shmoo
Е, мој Никвете...


Грешна ми душа, у праву си. Наставни кадар настрадао је горе од ђака и родитеља заједно.

Да олакшам ево витз:

Како је могућа анализа мокраће онлајн, без лабораторије?

Овако: нађеш лепо дрво па га обилно запишаш. Склониш се у страну и посматраш.

Ако дођу мрави - имаш шећер.
Ако налете муве - имаш упалу.
Ако лиже коза - уреа.
Ако лиже овца - соли у мокраћи, камен у бубрегу.
Ако лиже маче - то је холестерол.
Ако лиже куче - имаш липиде.
Ако пече док мокриш - циститис, простата.
Ако су ти гаће мокре - заборављаш, Алцхајмер.
Ако је све наоколо попишано - дрхтиш, Паркинсон.
Ако мокраћа нема мирис - имаш корону.






Непогрешива дијагностика!

Мени треба једна овца. За почетак. Не знам где да је држим у стану...

За остало ћемо да видимо.

Шалим се и ја, али мени је у ствари жао свих нас... Не само деце, родитеља и наставника него свих нас у свему овоме.

Волео бих да сам живео у неком другом времену, пре овога у чему смо сви данас и да могу да кажем да ово што сада проживљавамо није део мог живота.


П.С. - Када сам ономад посумњао да је Маза (керуша) фасовала лајмску болест од неког крпеља, наша породична ветеринарка ми рече да потурим Мази испод пише, да простиш, када чучне да обави свој посао тоалет папир, па ако је мокраћа боје кока коле, онда јесте лајмска болест.

Је л' то истина?

(Код Мазе срећом није било то, али сам ја вероватно изгледао као лудак трчкајући за њом по улици са парчетом тоалет папира у руци чекајући да она чучне тим свечаним поводом.)

nikvet pn nikvet pn 18:34 13.10.2020

Re: po meni,

ако је мокраћа боје кока коле, онда јесте лајмска болест.

Је л' то истина?


Жива истина. Допушта још једну сличну болест са хематуријом али то је та екипа; одличан тест.
zilikaka zilikaka 18:41 13.10.2020

Re: po meni,

наша породична ветеринарка ми рече да потурим Мази испод пише, да простиш, када чучне да обави свој посао тоалет папир, па ако је мокраћа боје кока коле, онда јесте лајмска болест.

Tako smo mi jedne večeri bezuspešno čekali da zapiša bilo šta, al ona jadna bila toliko loše da ni to nije htela. Onda veterinar preventivno krknuo lek za lajmsku i ona živnula za koji sat.
Žilavi terijer, već sutra bila sasvim dobro, al kako je bila rapidno tonula nisam sigurna da bi dočekala jutro da joj nije dao pravi lek.

angie01 angie01 21:49 13.10.2020

Re: po meni,

А питања су им углавном и у већини случајева типа која старлета је продала своје гаће на лицитацији. Да би чак и тај одговор који су тражили заборавили за 20 секунди буљећи у неку нову сензацију и спектакл са екрана.


kako koje taso, kako koje,...al nije to trenutno u fokusu, mada mogu da se slozim s tobom da je jeziv izbor sadrazaja kod velikog broja dece, ali za to su krivi odrasli i ponuda koja im se plasira kao pozeljna u nasem drustvu,...svakako je tuzna cinjenica da nekom tinejdzeru samopouzdanje zavisi od broja lajkova na instagramu i postignuta slicnost sa popularnim modelima tipa lunakijacecajeca...

moj komentar je bio vise fokusiran na to da je njima nova tehnologija normalna stvar, uobicajen alat i da je takva njihova percepcija,...ne mogu ja da detetu koji je rodjen sa high tech, da pustam dijafimove,...jer mu oni nece drzati paznju, bice mu dosadni.

А да ли смо се сви ми у овоме нашли добровољно, зато што смо хтели да живимо у овом времену пандемије короне или нам је ова ситуација "додељена" да тако кажем, такве су нам карте подељене?


a gde sam ja to rekla?

ovo sve nam je nametnuto i nije jednostavno,... i trazi neka optimalna resenja- a o tome jesam pricala,...pri tome, ja ne mislim da su nastavnici krivi sto su im neadekvatna predavanja na teveu, verujem da su se svi potrudili koliko su mogli - oni su se skolovali i imaju iskustva za/sa nastavom u ucionici,...i nemaju svi znaje, mogucnosti i senzibilitet za potrebno saltanje, (verujem da je i njima, kao i deci i roditeljima, zahebano)- to bi trebalo da se resava drugacije.
nask nask 21:50 13.10.2020

Re: po meni,

Materijal za nastavu nije lako uraditi i u kratkom vremenu. Već sam pominjao ranije ali ja sam imao malo problema sa onlajn nastavom ili hibridnom zato jer smo imali gotovo sve ekperimente i demonstracije snimljene. Koleginica je usput od svakog videa napravila edukativni film, tj. film može da se koristi kao prilično pristojan surogat za lekciju uživo. Čak nam uspevalo da držimo eksperimentalne vežbe iz fizike i hemije na taj način. Kada smo imali hibridne lekcije ja sam imao na svakom času web kameru i nije me mrzilo da popakujem prilično velika kolica da vučem sve potrebno po celoj školi (tada su časovi držani van učionica za fiziku/hemiju) kako bi klincima (kako onima koji su prisutni tako i onima kod kuće) mogao da pokažem nešto. Pravljenje edukativnih filmova je veliki posao koji smo uradili u svoje slobodno vreme. Tek se sada ganjamo da nam se prizna pravljenje video materijala barem kao vannastavna aktivnost.
angie01 angie01 22:05 13.10.2020

Re: po meni,


Materijal za nastavu nije lako uraditi i u kratkom vremenu


naravno.


Pravljenje edukativnih filmova je veliki posao koji smo uradili u svoje slobodno vreme.


sigurno jeste i potrebni su sasvim drugi koncept i praksa...i citav tim.
shmoo shmoo 22:16 13.10.2020

Re: po meni,

angie01

kako koje taso, kako koje,...



Наравно, не сви. Сваки пут сам употребио реч "већина".

А пошто свакодневно виђам повелики број деце, онда некако мислим да смем да употребим тај израз уз оно што сам рекао.

a gde sam ja to rekla?


Ма ниси... Али видиш да и ја све то пребирам по глави исто као и ти и сви ми...

Ти имаш утисак да ја то теби само кажем, а у ствари колико кажем теби, толико кажем и себи размишљајући о томе.

А лакше је када то некоме и кажеш, о чему размишљаш, па чујеш шта он има да каже итд.

bocvena bocvena 15:42 13.10.2020

sve se slazem sa tasom!

odlicno si sabrao kroz komentare sve probleme i izazove sa kojima se susrecemo! niceg suvisng ni neistinitog, a odlicno uoceno da je kombinovani model potpuni promasaj!
i da onlajn nastava nije ono sto smo se dovijali krajem prosle skolske godine.

sada nastavnici rade trodupli posao - predaju jednoj grupi, a kace drugoj onlajn materijal, a onda kad im dodje druga grupa, opet drljaju isto, jer ucenicima slabo sta bude jasno (nisu studenti nego sludjeni i nemotivisani mucenici:)
tim tempom gradivo mora da se prepolovi, a ne da se skine 20 posto. a ni onda nisam sigurna u rezultate. ni kod onih najpametniji i najvrednijih, sa super roditeljskom podrskom. ocenjivanje je uveliko pocelo, tek ce da bude kuku lele, jer je vecina dece prosecno. moj prvak srednjoskolac ima vec 2 keca, a ja ucila sa njim istoriju jezika, tata matematiku i sve znao, majke mi bajka:)
ja sam odrzala 13 casova u nastavi, preturila pola biblioteke, cakli se, 7 dana unosila podatke za 2018/19. godinu za novu bazu NBS, jer je komplikovanija od poreskih prijava u americi i baguje, digitalizujem fond sve u 16, sa 2 nova zaposlena koji su izgubili fond, pa ih spustili meni u krilo da ih "obucim" - citaj - da ne rade, al da primaju platu...koju izgleda opet necemo primiti, jer se rukovodstvo i dalje nadgornjava s ministarstvom preko nasih ledja.

dakle, poosla onoliko da ni koronu ne stizemo da dobijemo po prevozu:)

zezam se, al'plakala bih.


predatortz predatortz 16:00 13.10.2020

Re: sve se slazem sa tasom!

dakle, poosla onoliko da ni koronu ne stizemo da dobijemo po prevozu:)

zezam se, al'plakala bih.


Imam dosta prosvetara u okruženju. Što rodbina, što drugari ili poznanici.

Realno, nije vam lako sa ovim čudom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana