Društvo| Kultura| Ljudska prava| Muzika| Obrazovanje

Predrasude i Romi

natasa_tasic_10 RSS / 10.11.2020. u 11:37

 

b1394d0c6f8e3066a7160219bc0d8f56.jpg 

Natasa T.K.

Pa od toga da romkinje treba da budu poslusne, da cute, da nemaju svoje misljenje, da smo zasticeni kao beli medvedi, da nam pregledaju torbe i samo nas prate po radnjama, da nemamo ista prava pri zaposljavanju...ima jos. Spisak je podugacak

Dobrila D.S.

Sa predrasudom da su svi romi isti i da sam zbog toga ostala bez posla.
Prvo pitanje je bilo da li sam udata i ako da, koliko dece imam, jer kao stereotip je da se romi rano udaju i žene i da imaju po 5, 6 - ro dece i onda kad čuju da nema ništa od toga, budu u šoku jer jelte romi smo.

Akif R.A.

Ti nisi Rom mnogo si pametan, ti si Makedonac Musliman.
Ti nisi kao ostali Romi...
Mora da priznam, u osnovnoj skoli sam imao krizu identiteta

Milos T.

"Ti ćeš svakako raditi kao fizikalac, ne moram te pitati koji ćeš fakultet upisati " ps. Diskusija bi bila efikasnija na izdvojenom online sastanku, gde će svako imati priliku da kaže svoju priču, svakako podržavam i ovaj način, ali svako će forsirati svoju priču, komentari se neće čitati, ovako ćemo imati priliku da se slušamo. Pozdrav.

Marija C.

Moram da dodam da to sve kreće od malih nogu. Ja i brat smo redovno dobijali ocenu 4 iz srpskog jezika.. Pa na osnovu čega ta ocena, kad su ostale bile sve petice? I još mnogo takvih primera iz detinjstva koja ostavljaju trag i u odraslom dobu.
Nažalost nismo ni umeli u to vreme da prepoznamo diskriminaciju u srednjoj skoli. Ja bar nisam umela. Diskriminisana sam u tom smislu da niko nije želeo da se druži samnom. Niko to meni nije direktno rekao ali sam ja osećala jer nisam imala drugarice. Imam sada sestru koja je u gimnaziji koja takođe nema ni jednu drugaricu jer ne želi niko da se druži sa njom.
A što se tiče fakulteta mislim da nisu ni znali da sam romkinja. Jedino je sekretar škole znao jer nam je izdavao potvrde za rmusp.

Antun C.

Moram vam ispricati jedan dogadjaj....
Naime, posle sastanka u Izvrsnom Vecu u NS, bila je i lepa dnevnica. Moj Babo Nebojsa, veli, sine, stani u mesaru da kupim meni nesto lepo za pasulj. Reko babo, onda cu i ja nesto lepo za pecenje.Ulazimo mi u odelu, torba, kravata... Dobar dan, veseli, nasmejani, kad ce jedna prodavacica... Vidi ti nasih muzicara , kako su veseli i kolko trguju, sigurno u dobro zaradili..Velim ja"Gospodjo, a zasto Vi imate predrasude ako smo u odelu, da smo odmah muzicari"," Jao oprostite veli ona, nisam znala da ste Jehovi svedoci." , a Babo ce, hajde muzicar idemo chere.

Alen D.

1. Kako to da su ti roditelji obrazovani
2. Kako to da ides u tu skolu
3. Kako to da imas pege
4. I jos.......
Stefane znas da pogodis.
Stavi rukavice dok saniras pacijenta on je Ciganin.

Stefana R.

Ti nisi kao tvoja nacija, ti si skolovana i lepo pricas.

Monika D.

Primeri iz srednje škole: "O, pa ti si upisala i ovu godinu, nisi se udala?"
Takođe, jednom je na času geografije bila tema religija, kultura i te stvari... profesor je počeo da govori o krsnim slavama, i na početku njegovog izlaganja, obratio se meni rečima: "Izvini što ćemo govoriti o hrišćanstvu, ali svakako možeš da nam kažeš nešto više o Ramazanu", misleći da sam Muslimanka. Meni je ovo tada bilo smešno, jer tada nisam znala da prepoznam diskriminaciju.
I to, kada govore loše o Romima u mom prisustvu, pa se izvine jer "ja ne ličim na Romkinju"...

Stevan N.

Zdravo svima,
Veoma je bitno da se kaze da ovakvih slucajeva ima na tone, da je podcenjvanje, podsmeh izrugivanje deo nasih zivota od najranijeg detinjstva do najdublje starosti.
Jedno od vecih pitanja koje sam postavljao sebi je sto nas niko nije spremio za bol koja nas ocekuje u buducnosti. Razmisljao sam zasto bar roditelji ne spreme decu na bol, nepravdu.. ? Mislim da sam uspeo da razumem jednu dimenziju problema, spremanje dece na to da ih ocekuje rafal boli vec u prvom razredu ili vrticu bi znacilo priznavanje surove istine. Mnogo je lakse ziveti u iluziji da je to sto se nama desilo ili nekome iz nase blizine slucajnost. Ostaje nam da decu posaljemo nespremnu i da se nadamo da ce nju/njega preskociti sa uvredama ili da ce bar biti blagi. Cinjenica je da ce se neprijatnost desiti, pre ili kasnije, neko ce nasu decu pitati da li imaju konja, nestace nekome gumica i nekako skroz spontano prvi osumnjiceni bice nase dete, nekako sasvim slucajno uciteljica ce ocekivati od vaseg deteta manje nego od druge dece, nekako ce doci do toga da pricaju o ciganima u negativnom kontekstu u vasem prisustvu pod izgovorom da vi niste kao oni. Nekako ce doci do toga da nam dete dodje zbunjeno kuci, ne znajuci sta ga je snaslo sa raznim pitanjima. Bas kao sto smo i mi svi nasim roditeljima.
Ova perspektiva nam moze dati osecaj kako bi se odrasla osoba osecala u poziciji roditelja deteta kom sledi najblaze receno pakao u trajanju od 8 i vise godina. Meni najpoznatije reakcije na ovo su uglavnom "ne obaziri se na to, ti samo uci, moras biti bolji da bi se dokazao" ili sa druge strane oni koji su vise zastitnicki nastrojeni obavezno nakon nekoliko pokusaja da se utice na razrednu i roditelje pocnu da svoje dete sve redje salju u skolu.
Vece pitanje je sta je sa decom? Kako se oseca dete u trenutcima osuda? Verovatno se, kao i mnogi od nas, tada upoznaje sa osecanjima poput stida, straha, neprijatnosti... ovo su prirodni osecaji koje svako dete mora iskusiti isto kao i ljubav i srecu. Ali sta je sa decom koja zbog svoje nacionalne pripadnosti negativna osecanja dozivljavaju iz dana u dan 8 godina? Da li to prerasta u traumu? Da li to dete gubi motivaciju za nastavkom skolovanja zauvek? Sta je sa samopouzdanjem? Sta je perspektiva deteta? Da li je to jedan od razloga dropouta iz skolskog sistema? Da li biste vi isli u skolu gde, iako nosite naocare, sedite u poslednjoj klupi, na svakom odmoru vas vredjaju, neretko udaraju i obavezno se podsmevaju vasoj uzini koju vam je mama spremila jer nije dovoljno fensi?
Da li ce ikada biti u stanju da o svojim traumama govori?
Vecina nas koji komentarisemo smo se osnazili u tim trenutcima ustali i borili se. Strah me je i da pomislim sta se desava sa onima koji ostanu dole?
Muce me pitanja sta treba da uradimo da pomognemo buducim generacijama? Da li da ih ucimo sta ih ceka i stvaramo mehanizme odbrane? Koga da edukujemo kada je rasizam toliko ukorenjen u nase drustvo da ce nam trebati vekovi edukacije da bi ubili vekove ugnjetavanja i ponizavanja? Da li su institucije duzne da najstrozije kazne svaki oblik diskriminacije? I zasto to ne rade? Da li su to nepopularne odluke?
Nesto moramo drugacije. Treba da odgovorimo na pitanja sta mi kao zajednica treba da uradimo da se situacija promeni? Sta vecinsko stanovnistvo? Sta svi zajedno? I sta institucije? Kada bude bilo istinske volje svih strana da se nadju odgovori deca ce nam rasti u zdravim sredinama. Verujem da ce biti sluha i institucija kada svi koji smo za zdravo drustvo progovorimo zajedno.

Marija C.

Mene je psihijatar na lekarskoj proveri za posao pitao kako to da se nisam do sada udala pa Romi se udaju rano.. ko je ovde lud ja ili on

Hvala na svim ovim pričama.

 



Komentari (97)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

haklberi_tom haklberi_tom 12:09 10.11.2020

M'da!

Proćiće mnogo vremena dok se stvari promene.
Donedavno je na ovom mestu bilo zabranjeno i da se napiše 'Nije lako biti Srbin'.
Prema tome, braćo Romi (a ko hoće za sebe da kaže, može i Cigani) - glavu gore!
Znaju Srbi kako je to biti parija.
aureus aureus 12:12 10.11.2020

Ja bih da postavim jedan video

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 12:56 10.11.2020

Re: Ja bih da postavim jedan video

Obozavam je. Ona je fantasticna.
aureus aureus 14:18 10.11.2020

Re: Ja bih da postavim jedan video

natasa_tasic_10
Obozavam je. Ona je fantasticna.

Sjetio sam je se kad sam vidio ženu u šarenoj haljini na slici u tvom tekstu. Dopada mi se što je u stanju da pleše i pjeva u isto vrijeme.

A i Karmen je Romkinja.
Zavodnica.

Roberto i Elina.

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 20:10 14.11.2020

Re: Ja bih da postavim jedan video


Danas slusam samo njih i scena iz ovoga filma mi je vrhunska :


antioksidant antioksidant 12:17 10.11.2020

.

slabo se znamo
a šteta
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 12:57 10.11.2020

Re: .

Zaista slabo. A to je velika steta.
angie01 angie01 13:25 10.11.2020

dok sam lezala

u Zemunskoj bolnici na tokolizi, u sobi sa mnom, u navodno renoviranom odlenju, koje je bilo katastrofalno lezala je i jedna Romkinja.

Nas cetiri sapatnice u tom bas dramaticnom stanju smo sve delile i ispomagale se. Narocito je bilo zastrasujuce to, u ionako neizvesnoj situaciji, ponasnje osoblja, koje je bilo daleko od normalnog u cemu su kao i uvek prednjacile medicinske sestre.

Nama se raspolozenje menjalo tokom dana, ono, malo se zahevas, malo tihujes, malo si prestravljen jer ti je beba ugrozena,...i tako, svakoga dana je jedna od nas bila u nekom kriznom stanju, na koje medicinari nisu bas reagovali kako treba, da se najblaze izrazim, a cimerke bi se onda razjurile, sa sve iglama u rukama i onim stalkom iz koje je danonocno tekla spasonosna tecnost, da navatuju nekog od osoblja kako bi urigrale za neku adekvatniju pomoc,

Dve od nas smo bile iz BGDa, pa su nam svakodnevno dolaizli porodica, prijatelji, donosili za sve nas sta treba, jedna zenica je bila iz obliznjeg sela i njoj je poseta dolazila vikendom i to u punom sastavu, sve sa klopom kojom je ladno moglo da se nahrani cela bolnica-jer je hrana koju su nam sluizili bila uzasna.

Jedino Romkinji nije niko dolazio i ona je sve vreme sama sa svojim strahovima cutke podnosila sve,...tako da smo se prema njoj sve tri ponasale kao keve.

I tako jednog dana dodje njoj to neko lose stanje, zena se od sve muke rasplakala, mi je tesimo, prinosimo, mazimo, al ne vredi, potrebno je neko medicinsko reagovanje jer niko od nas ne zna tacno sta bi trebalo da se uradi, jer je izmedjuostalog trpela bolove,....i nekako stigne dezurna sestra posle n urgencija i kako je usla, krene da se dere na uplakanu zenu,...sta kmecis, sta me cimate, ko da ja nemam druga posla, blabla,...umesto da zove lekara i da zena dobije adekvatnu pomoc,...da bi na kraju, pacijenkinji koja se i dalje previjajuci se samo jos vise zacenjuje od placa, ladno lupila smarcinu.

Kad smo sve ostale tri skocile, iznervirane ovom nedopustivom reakcijom, ovaj stvor- ne znam kako drugacije da je nazovem-, bez da je trepnula samo je izalsa uz reci, mora da se smiri, ne moze da me ometa.

naravno da smo sve rekle posle doktoru, koji je kasnije dosao- ali bez bilo kakvog efekta.
magnus magnus 22:09 10.11.2020

Re: dok sam lezala

bez da je trepnula samo je izalsa uz reci, mora da se smiri, ne moze da me ometa.
državna bolinica , jebiga, zaposlila se preko veze il dala kom treba, da je u privatnoj ne bi tako radila ...
solo solo 16:04 10.11.2020

.

Черевићан Черевићан 16:16 10.11.2020

muči me

ili, ko je ovde lud

јебо инас ...док изглед... нам битан
где вредности.... (од ока је скрито),
предрасуди ...... ми данак плаћамо
у кукуљу често пронађе се жито
shmoo shmoo 18:55 10.11.2020

Наташа,


ево ти на поклон:


Симболи ромске усмене поезије – заступљеност и значење (ЛИНК)


EDIT: Што каже Антиоксиданс, слабо се знамо. А штета.

Па ти онда овај поклон раздели свима који ти дођу на овај блог.

magnus magnus 20:27 10.11.2020

predrasude o predrasudama

a) Kako nastaju predrasude
b) koji je njihov evolucijski smisao
c)koja je dobit imatelja predrasuda od onih sa predrasudama o predrasudama ?
haklberi_tom haklberi_tom 20:55 10.11.2020

Re: predrasude o predrasudama

magnus
a) Kako nastaju predrasude
b) koji je njihov evolucijski smisao
c)koja je dobit imatelja predrasuda od onih sa predrasudama o predrasudama ?

Predrasude nastaju kao proizvod iskompleksiranih poluintelektualaca.
Teško će predrasude da nastanu u seljačkoj sredini - u kojoj nema mnogo mesta za folirante.
zaharaga zaharaga 00:44 11.11.2020

Re: predrasude o predrasudama

magnus
a) Kako nastaju predrasude
b) koji je njihov evolucijski smisao
c)koja je dobit imatelja predrasuda od onih sa predrasudama o predrasudama ?




Predrasude su destilovana statistika. To su ocekivane osobine neke populacije na osnovu prethodnih iskustava. Pojava predrasuda je prirodna, i nije u osnovi znak zlobe, cak i ako su ocekivane osobine za pokudu. Predrasude su znak kolektivne opreznosti. Ljudima ne treba zabranjivati da imaju predrasude, to je nemoguce.

Znak zlobe i krajnje tuposti je svaki pokusaj da se konkretnom pojedincu pripisu te, ocekivane osobine populacije. Svaki pojedinac ima svoje osobine, i svakog pojedinca treba ceniti prema sopstvenim osobinama. To je ono sto ljudi treba da shvate.

A pojedinac koji trpi zbog necijih predrasuda treba da bude strpljiv,ako mu je stalo do uspostavljanja odnosa. Vremenom primena predrasuda od strane pojedinca prema pojedincu nestane. Vremenom.

A ako nije stalo, onda takvog tupavca zlobnog treba trpeti dok se mora, i udaljiti se sto pre. Bez sukobljavanja, inace se zloba povecava, na obe strane.

cydonia cydonia 03:41 11.11.2020

Re: predrasude o predrasudama

Teško će predrasude da nastanu u seljačkoj sredini - u kojoj nema mnogo mesta za folirante


Odmah sam se setila ove Jelicine price, link: Biberani
cydonia cydonia 03:58 11.11.2020

Re: predrasude o predrasudama

A pojedinac koji trpi zbog necijih predrasuda treba da bude strpljiv


Cekaj, ti bi roditelju cije dete svakog dana u skoli ponizavaju, omalovazavaju, ubijaju u pojam... preporucio da bude strpljiv???

Mene je ovo dovelo do suza:
nestace nekome gumica i nekako skroz spontano prvi osumnjiceni bice nase dete

I onda sutra sestar, preksutra lenjir, i dokle biti strpljiv?
zaharaga zaharaga 08:55 11.11.2020

Re: predrasude o predrasudama

cydonia
A pojedinac koji trpi zbog necijih predrasuda treba da bude strpljiv


Cekaj, ti bi roditelju cije dete svakog dana u skoli ponizavaju, omalovazavaju, ubijaju u pojam... preporucio da bude strpljiv???

Mene je ovo dovelo do suza:
nestace nekome gumica i nekako skroz spontano prvi osumnjiceni bice nase dete

I onda sutra sestar, preksutra lenjir, i dokle biti strpljiv?


Slazem se da neki put i strpljenju dodje kraj.
Ispisi dete iz takve skole!


magnus magnus 12:47 11.11.2020

Re: predrasude o predrasudama

nestace nekome gumica i nekako skroz spontano prvi osumnjiceni bice nase dete

I onda sutra sestar, preksutra lenjir, i dokle biti strpljiv?
naravno odeš , najebeš se majke bukvalno i tražiš da idući put kad nestane bude "racija" . Druga stvar , frusrecija je jedan od najboljih "BOOSTERA" volje, a prevazilaženje frustracija i Frustriranje frustratora najbolji način pozicioniranja ne samo u diječijem društvu. Odrasto sam u selu par kilometara od grada, ali sam išao u gradski razred , nije da me nisu jebavala u mozak djeca iz "picindola" ( radničko naselje ) .ali nakon nekog vremena ja sam njih zvao "proleterćiči na dnevnici" ( negdje 7 razred) i objašnjavao im da smo ja i majka rančeri privatnici , čak sam dva puta kod direktora išao (škola inače nosila ime po dedi Frenija Simatovića) . druga stvar ne smiješ zajebavat glupe, ne smiješ debele , ne smiješ čorave i kljaste al smiješ smotane . Rasprava u srednjoj zbog koje sam isto imao problema kad sam tražio da profesorice iz matematike i fizike zajebavju glupu i sutupastu djecu a ne da budu sažaljive prema njima , jer profesor iz tjelesnog stalno zajebava mene smotanog "štrebera" na račun očiglednih retarda koji imaju 5 iz tjelesnog , a ovo ipak nije škola za nogometaše i debile koji se raduju preskakanju zgrčke i raznoške , toliko sam napravio frku na "razrednoj zajednici" da je morao i pedagog i profesor iz tjelesnog doći na sat razredne zajednice . gdje sam branio svoje pravo da obilazim kozlić jer sam glup da shvatim smisao preskakanja . pa evo Natašu ču pitat, jeli je pošteno da država štiti romsku djecu od frustracije, a ne štiti smotane štrebere , zar smo mi manje bitni , frustracija je frustracije , nevezano dal je etnička pripadnost ili averzija prema đipanju u pitanju. inače u 7 me policija pokupila iz škole jer sam potego očevu sačmaru na idiota koji mi je htio uzet biciklo iz dvorišta ( taj se "znao tući",pa je htio "ferku"

haklberi_tom haklberi_tom 15:03 11.11.2020

Re: predrasude o predrasudama

magnus
nestace nekome gumica i nekako skroz spontano prvi osumnjiceni bice nase dete

I onda sutra sestar, preksutra lenjir, i dokle biti strpljiv?
naravno odeš , najebeš se majke bukvalno i tražiš da idući put kad nestane bude "racija" . Druga stvar , frusrecija je jedan od najboljih "BOOSTERA" volje, a prevazilaženje frustracija i Frustriranje frustratora najbolji način pozicioniranja ne samo u diječijem društvu. Odrasto sam u selu par kilometara od grada, ali sam išao u gradski razred , nije da me nisu jebavala u mozak djeca iz "picindola" ( radničko naselje ) .ali nakon nekog vremena ja sam njih zvao "proleterćiči na dnevnici" ( negdje 7 razred) i objašnjavao im da smo ja i majka rančeri privatnici , čak sam dva puta kod direktora išao (škola inače nosila ime po dedi Frenija Simatovića) . druga stvar ne smiješ zajebavat glupe, ne smiješ debele , ne smiješ čorave i kljaste al smiješ smotane . Rasprava u srednjoj zbog koje sam isto imao problema kad sam tražio da profesorice iz matematike i fizike zajebavju glupu i sutupastu djecu a ne da budu sažaljive prema njima , jer profesor iz tjelesnog stalno zajebava mene smotanog "štrebera" na račun očiglednih retarda koji imaju 5 iz tjelesnog , a ovo ipak nije škola za nogometaše i debile koji se raduju preskakanju zgrčke i raznoške , toliko sam napravio frku na "razrednoj zajednici" da je morao i pedagog i profesor iz tjelesnog doći na sat razredne zajednice . gdje sam branio svoje pravo da obilazim kozlić jer sam glup da shvatim smisao preskakanja . pa evo Natašu ču pitat, jeli je pošteno da država štiti romsku djecu od frustracije, a ne štiti smotane štrebere , zar smo mi manje bitni , frustracija je frustracije , nevezano dal je etnička pripadnost ili averzija prema đipanju u pitanju. inače u 7 me policija pokupila iz škole jer sam potego očevu sačmaru na idiota koji mi je htio uzet biciklo iz dvorišta ( taj se "znao tući",pa je htio "ferku"


Mudro zboriš čoveče!
shmoo shmoo 08:11 11.11.2020

Мој Драгиша

Извини, Наташа, али морам ово да испричам...

Sa predrasudom da su svi romi isti

Ti nisi Rom mnogo si pametan, ti si Makedonac Musliman.
Ti nisi kao ostali Romi...



Имам другара из детињства, Драгиша. Ром. ( "Бата Сале, а је л' се сећаш кад нам твоја кева намаже парче леба и џема па идемо на Аду да у оним базенчићима на сплавовима играмо шугице?" )

Пита мене Драгиша у којој то школи сада радим. Ја му кажем (са именом школе и београдско предграђе где је школа.)

- Аууууу, каже Драгиша, па тамо има много Цигана!

(Тим речима, тако каже Драгиша.)

- Па јесте, брате, али ови нису исти као ви. Ови су сви редом избеглице са Косова од бомбардовања. И нису сви Цигани, има и Ашкалија, Турака, Горанаца,... Него их ови по школи и у општини у социјалном све редом трпају у Цигане. Једино што све њих повезује, те тамо, јесте да су сви муслимани. И наравно да нису исти, брате, друга вера, други обичаји, друге навике,...

- Јесте, јесте, бата Сале! Ми све њих зовемо Шиптари!


И ето ти сад, па објасни ти мом Драгиши да је пун предрасуда и стереотипова.

Полако ћемо то он и ја, уз пивце, имамо времена.



zaharaga zaharaga 09:21 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

shmoo
Извини, Наташа, али морам ово да испричам...

Sa predrasudom da su svi romi isti

Ti nisi Rom mnogo si pametan, ti si Makedonac Musliman.
Ti nisi kao ostali Romi...



Имам другара из детињства, Драгиша. Ром. ( "Бата Сале, а је л' се сећаш кад нам твоја кева намаже парче леба и џема па идемо на Аду да у оним базенчићима на сплавовима играмо шугице?" )

Пита мене Драгиша у којој то школи сада радим. Ја му кажем (са именом школе и београдско предграђе где је школа.)

- Аууууу, каже Драгиша, па тамо има много Цигана!

(Тим речима, тако каже Драгиша.)

- Па јесте, брате, али ови нису исти као ви. Ови су сви редом избеглице са Косова од бомбардовања. И нису сви Цигани, има и Ашкалија, Турака, Горанаца,... Него их ови по школи и у општини у социјалном све редом трпају у Цигане. Једино што све њих повезује, те тамо, јесте да су сви муслимани. И наравно да нису исти, брате, друга вера, други обичаји, друге навике,...

- Јесте, јесте, бата Сале! Ми све њих зовемо Шиптари!


И ето ти сад, па објасни ти мом Драгиши да је пун предрасуда и стереотипова.

Полако ћемо то он и ја, уз пивце, имамо времена.





Ti se svakako razumes vise nego ja u obrazovanje, ali bivsi sovjetski a sadasnji ruski sistem kaze da deca moraju da se skoluju na svom jeziku. Ne: mogu, ne: imaju pravo, nego: moraju.
solo solo 09:54 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Па јесте, брате, али ови нису исти као ви. Ови су сви редом избеглице са Косова од бомбардовања. И нису сви Цигани, има и Ашкалија, Турака, Горанаца,... Него их ови по школи и у општини у социјалном све редом трпају у Цигане. Једино што све њих повезује, те тамо, јесте да су сви муслимани. И наравно да нису исти, брате, друга вера, други обичаји, друге навике,...



Kvariš joj ,,suštinu fabule,, debeli.

I Romi su samo ljudi sa svim manama i vrlinama.

Sećam se da mi je jedan Rom pravoslavne vere pričao kako su hteli da ga se odreknu njegovi što se zaljubio u Romkinju muslimanske vere i hteo da se ženi kao i njena familija nje.

To ti je sad aktuelna fora. Kažeš nekom da nešto nije uradio kako treba i da je pogrešio a on te napadne da si homofob i da ga mobinguješ zato što je on homoseksualac - recimo.

Ušla politikanska manipulacija u najsitnija crevca i svi se voze na te fore.

Ajd' što nema pomirenja - nema ni dijaloga.

A na kraju neko uvek ,,mora da nahrani kokoške i da počisti govna,, ako oće da skuplja jaja. Za sada to rade još uvek ,,Titovi pioniri,, koji su učili po JUS-u ali su na izmaku.
Kako šljaka ISO 9000 standard gledamo svaki dan.Gledate i ti i ,,Edmondo,,ortak ti.
Diži ruke - nema tu leba.


haklberi_tom haklberi_tom 09:57 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo
Па јесте, брате, али ови нису исти као ви. Ови су сви редом избеглице са Косова од бомбардовања. И нису сви Цигани, има и Ашкалија, Турака, Горанаца,... Него их ови по школи и у општини у социјалном све редом трпају у Цигане. Једино што све њих повезује, те тамо, јесте да су сви муслимани. И наравно да нису исти, брате, друга вера, други обичаји, друге навике,...



Kvariš joj ,,suštinu fabule,, debeli.

I Romi su samo ljudi sa svim manama i vrlinama.

Sećam se da mi je jedan Rom pravoslavne vere pričao kako su hteli da ga se odreknu njegovi što se zaljubio u Romkinju muslimanske vere i hteo da se ženi.

To ti je sad aktuelna fora. Kažeš nekom da nešto nije uradio kako treba i da je pogrešio a on te napadne da si homofob i da ga mobinguješ zato što je on homoseksualac - recimo.

Ušla politikanska manipulacija u najsitnija crevca i svi se voze na te fore.

Ajd' što nema pomirenja - nema ni dijaloga.

A na kraju neko uvek ,,mora da nahrani kokoške i da počisti govna,, ako oće da skuplja jaja. Za sada to rade još uvek ,,Titovi pioniri,, koji su učili po JUSU ali su na izmaku.
Kako šljaka ISO 9000 standard gledamo svaki dan.
Diži ruke - nema tu leba.



Mudro zboriš čoveče!
solo solo 10:12 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Mudro zboriš čoveče!


Veruj mi Čaki čekao sam kolko će trebati da odreaguješ na spominjanje faraonske ere i zabrinuo si me što je izostala pljuvka na JUS standard.

Samo zbog tebe da se ogradim i pojasnim. Ono nije bilo sjajno vreme i u mnogim si kritikama u pravu. Ali za ovo danas ono je bilo .... da skratimo.

Nemoj samo da voziš onu priču kako je ovo danas zbog onog juče. Za 50 godina od onog juče moglo je da se uradi mnogo toga. Zašto nije urađeno jeste tema za jedan solidan blog.

https://nova.rs/vesti/drustvo/stanar-bgd-na-vodi-zgrade-su-fus-kupio-sam-vodu-celu-noc/

https://nova.rs/vesti/biznis/istrazivali-smo-sta-sve-poseduje-miroslav-miskovic/





shmoo shmoo 11:21 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

zaharaga

Ti se svakako razumes vise nego ja u obrazovanje, ali bivsi sovjetski a sadasnji ruski sistem kaze da deca moraju da se skoluju na svom jeziku. Ne: mogu, ne: imaju pravo, nego: moraju.



Док, на пример, немачки образовни систем прво натера сву децу (не ромску децу, сву децу којима немачки језик није матерњи језик) да прво науче немачки језик па да тек онда крену у школу. Обезбеде им подршку за учење немачког језика, па тек онда могу у школу. Исто важи и за англофоне земље на Западу. Нема наставе на језицима оних којима немачки или енглески није матерњи. Прво научи језик, па можеш у школу.

Сад... Ја не знам на кога се наш образовни систем угледа... Источни или ове Западне...

Ако ми уопште и имамо неки систем. Или се све своди на ентузијазам, импровизацију и појединачне напоре наставника да ту децу којима српски језик није матерњи приведе како год зна и уме крају школовања у Србији јер им је то једини излаз из тешке ситуације у којој се налазе, крајње беде, сиромаштва, просечног животног века око 60 година старости и свега осталога у чему живе.

И опет, и поред тога, сви хрле у ту Немачку и на Запад одакле их после избацују и депортују у Србију без икаквих папира, докумената, не знаш ни у који би их разред ставио када се врате у Србију и дођу ти у школу, па онда ми овде, уз благослов школских управа, импровизујемо не би ли и та деца завршила некако школу јер није њихова кривица што их родитељи тако вукљарају по тој Европи не питајући их како се они при томе осећају.

Хоћеш да ти причам мало о ромској и српској деци и њиховим родитељима са Косова и Метохије којима тамо, по њиховом рођењу, нису чак доделили ни матичне бројеве, ЈМБГ, (то су исто радили и Хрвати у првој половини деведесетих), као да не постоје, па онда за те људе и за ту децу школе у Србији као званичне институције упућују захтеве надлежнима да им се доделе ЈМБГ да би и ти људи и та деца могла да добију изводе из матичних књига рођених и да почну негде да раде, уписују неке школе и слично?


Покушавам да установим везу између твог коментара који си надовезао на мој коментар-причу о мом другару, али не успевам да видим ту везу?

shmoo shmoo 11:42 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo

Kvariš joj ,,suštinu fabule,, debeli.



Коме то тачно кварим "суштину фабуле"?


I Romi su samo ljudi sa svim manama i vrlinama.



Колико ја знам, Ром и значи Човек. Баш тако, велико Ч.

И ако тако гледаш, сви смо ми онда Роми. Човеци. Велико Ч.

Знам, знам, неки пут то Човек звучи гордо, али ето...

Људски је то... Некако људски.

solo solo 11:52 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Западу. Нема наставе на језицима оних којима немачки или енглески није матерњи. Прво научи језик, па можеш у школу.


Što je apsolutno ispravno i svrsishodno. Kako će da živi i radi u zemlji čiji jezik ne zna.

Сад... Ја не знам на кога се наш образовни систем угледа... Источни или ове Западне...


Sad će da ti objasni najbolji među vama - ministar prosvete.

Бранко Ружић (14. децембар 1975, у Земун) српски је политичар, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја, бивши министар без портфеља задужен за европске интеграције и члан Извршног одбора Главног одбора Социјалистичке партије Србије.[2]
Биографија
Дипломирао је на Факултету политичких наука, смер за међународне односе, где је у периоду од 1996. до 1999. године на Факултету политичких наука обављао функцију продекана студента.


Možeš li da ustanoviš vezu između prosvete i međunarodnih odnosa?

Nego Taske jel' bi voleo da budeš kapetan laĐe? Znaš da voziš laĐu?

solo solo 11:56 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Коме то тачно кварим "суштину фабуле"?


Nataši.
solo solo 12:01 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Колико ја знам, Ром и значи Човек. Баш тако, велико Ч.

И ако тако гледаш, сви смо ми онда Роми. Човеци. Велико Ч.

Знам, знам, неки пут то Човек звучи гордо, али ето...

Људски је то... Некако људски.


Kako bi ovo što si napisao moglo jednostavnije i jasnije da se kaže.
shmoo shmoo 12:02 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo

Možeš li da ustanoviš vezu između prosvete i međunarodnih odnosa?



Могу.

Свакога дана, радећи у просвети у Србији, гледам последице тих односа.

shmoo shmoo 12:05 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo
Коме то тачно кварим "суштину фабуле"?


Nataši.



Аааааа!

Е, па шта ћу. Није ми то била намера.

Али тако стоје ствари у мојој реалности.

Како је код других са њиховом реалношћу, то не знам.

То свако зна за себе.

shmoo shmoo 12:06 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo
Колико ја знам, Ром и значи Човек. Баш тако, велико Ч.

И ако тако гледаш, сви смо ми онда Роми. Човеци. Велико Ч.

Знам, знам, неки пут то Човек звучи гордо, али ето...

Људски је то... Некако људски.


Kako bi ovo što si napisao moglo jednostavnije i jasnije da se kaže.



Па реци онда.

Сваки напор у том правцу је добродошао.

solo solo 12:06 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Свакога дана, радећи у просвети у Србији, гледам последице тих односа.


Šta je sa vezom?

Lončar je doktor i ministar zdravstva - to je veza.

Međunarodni odnosi i prosveta - šta je veza?
shmoo shmoo 12:08 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo
Свакога дана, радећи у просвети у Србији, гледам последице тих односа.


Šta je sa vezom?

Lončar je doktor i ministar zdravstva - to je veza.

Međunarodni odnosi i prosveta - šta je veza?



Линковао сам ту везу за коју се распитујеш.

Лончар ме не занима.

solo solo 12:24 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Линковао сам ту везу за коју се распитујеш.

Лончар ме не занима.


Da, imaš pravo.

Ponela me emocija pa zaboravih na momenat da....

predatortz predatortz 12:31 11.11.2020

Re: Мој Драгиша


Međunarodni odnosi i prosveta - šta je veza?


Vučić!
Kao i za većinu stvari kojim on rukovodi - niđe veze!
No, to krši osnovne postavke medicine.
Naime, ona kaže da telo bez mozga ne može.
Mi se, ipak, nekako krećemo.
solo solo 12:50 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Па реци онда.

Сваки напор у том правцу је добродошао.


Natašin blog je o predrasudama( ako sam dobro shvatio predrasudama drugih prema Romima)

Napisao si komentar o drugaru Dragiši koji je Rom i njegovim predrasudama.

И ето ти сад, па објасни ти мом Драгиши да је пун предрасуда и стереотипова.


Podsetiio si me na neka moja iskustva sa Romima koji imaju žestoke predrasude sami među sobom kad je verska pripadnost u pitanju recimo.

Nataša se bavi predrasudama drugih prema Romima a ja sam samo skrenuo pažnju da su predrasude univerzalne i zloupotrebljive. Svakako su nedopustive i za svaku osudu što ne umanjuje činjenicu da su svi skloni predrasudama pa i sami Romi.

Zato sam i napisao da smo svi mi prvo ljudi sa svim svojim manama pa tek onda vere,nacije,boje kože i sve ostalo.
Baviti se samo jednom vrstom predrasuda je legitimno ali je samo po sebi već predrasuda ako se ne sagleda širi kontekst.

solo solo 12:56 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Naime, ona kaže da telo bez mozga ne može.
Mi se, ipak, nekako krećemo.


Može, amebe su čudo.



solo solo 12:57 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Аааааа!

Е, па шта ћу. Није ми то била намера.

Али тако стоје ствари у мојој реалности.

Како је код других са њиховом реалношћу, то не знам.

То свако зна за себе.


Znači paralelni svetovi.
Teško tu ide sa komunikacijom.
A tek sa konsenzusom.

Kako god obrnemo-okrenemo svako se hebe za sebe.
zaharaga zaharaga 13:52 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

shmoo
zaharaga

Ti se svakako razumes vise nego ja u obrazovanje, ali bivsi sovjetski a sadasnji ruski sistem kaze da deca moraju da se skoluju na svom jeziku. Ne: mogu, ne: imaju pravo, nego: moraju.



Док, на пример, немачки образовни систем прво натера сву децу (не ромску децу, сву децу којима немачки језик није матерњи језик) да прво науче немачки језик па да тек онда крену у школу. Обезбеде им подршку за учење немачког језика, па тек онда могу у школу. Исто важи и за англофоне земље на Западу. Нема наставе на језицима оних којима немачки или енглески није матерњи. Прво научи језик, па можеш у школу.

Сад... Ја не знам на кога се наш образовни систем угледа... Источни или ове Западне...

Ако ми уопште и имамо неки систем. Или се све своди на ентузијазам, импровизацију и појединачне напоре наставника да ту децу којима српски језик није матерњи приведе како год зна и уме крају школовања у Србији јер им је то једини излаз из тешке ситуације у којој се налазе, крајње беде, сиромаштва, просечног животног века око 60 година старости и свега осталога у чему живе.

И опет, и поред тога, сви хрле у ту Немачку и на Запад одакле их после избацују и депортују у Србију без икаквих папира, докумената, не знаш ни у који би их разред ставио када се врате у Србију и дођу ти у школу, па онда ми овде, уз благослов школских управа, импровизујемо не би ли и та деца завршила некако школу јер није њихова кривица што их родитељи тако вукљарају по тој Европи не питајући их како се они при томе осећају.

Хоћеш да ти причам мало о ромској и српској деци и њиховим родитељима са Косова и Метохије којима тамо, по њиховом рођењу, нису чак доделили ни матичне бројеве, ЈМБГ, (то су исто радили и Хрвати у првој половини деведесетих), као да не постоје, па онда за те људе и за ту децу школе у Србији као званичне институције упућују захтеве надлежнима да им се доделе ЈМБГ да би и ти људи и та деца могла да добију изводе из матичних књига рођених и да почну негде да раде, уписују неке школе и слично?


Покушавам да установим везу између твог коментара који си надовезао на мој коментар-причу о мом другару, али не успевам да видим ту везу?



Pa, moj komentar je bio u vezi dece koja su stavljena u skolu a da ne znaju jezik koji se koristi za nastavu. To je vrlo glupo, bezdusno, gotovo zlobno od strane onih koji su tako nesto uopste i pomislili, a jos gore, sproveli. Da naglasim, ti medju njih ne spadas, ti si neznani junak koji se bori da toj deci da i znanje i osecaj samovrednosti i samopostovanja, uprkos okolnostima.

Tebi bi sigurno bilo lakse da radis s decom koja jezik znaju. I, verujem, deca bi bila srecnija da idu u skolu u kojoj nesto uce, a da se ne osecaju kao pingvini.

Resenja postoje dva: nazovimo ih nemacko i rusko.

Nemci decu nauce nemackom jeziku i skoluju na nemackom jeziku. Usput gase nasledje i narodnu bastinu, krajnje nehumano, ali je sve efikasno - nemacki. Tako nesto ne mozes primeniti ovde, zbog tih istih nemaca. Ne zato sto se nemci nehumanosti gade, naprotiv, nego zato sto ce nemci prvi skociti u odbranu manjinskih prava koje krse zli srbi. Ali to je druga prica.

Rusi decu uce ruskom jeziku, ali usput, tokom osnovne skole. Za to vreme deca uce, na svom jeziku, jos i matematike, muzike, i jos kojekakve jestastvenice (okruzajusci mir). To je, naravno, skupo resenje, jer se mora imati obrazovanih ucitelja na svakom od tih jezika, mislim da ih u Rusiji ima preko 50. Ali svako dete dobija i ima mogucnost da sacuva svoje kulturne korene. Po meni je to ispravniji i humaniji pristup.

haklberi_tom haklberi_tom 14:18 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo
Mudro zboriš čoveče!


Veruj mi Čaki čekao sam kolko će trebati da odreaguješ na spominjanje faraonske ere i zabrinuo si me što je izostala pljuvka na JUS standard.

Samo zbog tebe da se ogradim i pojasnim. Ono nije bilo sjajno vreme i u mnogim si kritikama u pravu. Ali za ovo danas ono je bilo .... da skratimo.

Nemoj samo da voziš onu priču kako je ovo danas zbog onog juče. Za 50 godina od onog juče moglo je da se uradi mnogo toga. Zašto nije urađeno jeste tema za jedan solidan blog.

https://nova.rs/vesti/drustvo/stanar-bgd-na-vodi-zgrade-su-fus-kupio-sam-vodu-celu-noc/

https://nova.rs/vesti/biznis/istrazivali-smo-sta-sve-poseduje-miroslav-miskovic/






Ma nema veze što se ti pozivaš na JUS - jer ti nisi pička.
A što se samoga JUS-a tiče ... pa standardi su gotovo najozbiljnija stvar u nekom društvu.
Sreća pa su Titini tupsoni bili (makar toliko) svesni, pa su shvatili da je to preozbiljno da bi se oni time bavili - pa je u pomoć pritekao Švabo sa svojim DIN-om.
Kakav JUS i ostali bakrači.
Standardizacijom mogu da se bave samo ozbiljne države.
nsarski nsarski 16:27 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Колико ја знам, Ром и значи Човек. Баш тако, велико Ч.


A Čeroki znači Pravi Čovek.
shmoo shmoo 17:29 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo
Па реци онда.

Сваки напор у том правцу је добродошао.


Natašin blog je o predrasudama( ako sam dobro shvatio predrasudama drugih prema Romima)

Napisao si komentar o drugaru Dragiši koji je Rom i njegovim predrasudama.

И ето ти сад, па објасни ти мом Драгиши да је пун предрасуда и стереотипова.


Podsetiio si me na neka moja iskustva sa Romima koji imaju žestoke predrasude sami među sobom kad je verska pripadnost u pitanju recimo.

Nataša se bavi predrasudama drugih prema Romima a ja sam samo skrenuo pažnju da su predrasude univerzalne i zloupotrebljive. Svakako su nedopustive i za svaku osudu što ne umanjuje činjenicu da su svi skloni predrasudama pa i sami Romi.

Zato sam i napisao da smo svi mi prvo ljudi sa svim svojim manama pa tek onda vere,nacije,boje kože i sve ostalo.
Baviti se samo jednom vrstom predrasuda je legitimno ali je samo po sebi već predrasuda ako se ne sagleda širi kontekst.






А да ли сам ја својом причом о Драгиши рекао нешто друго?

У чему је онда моја грешка?

shmoo shmoo 17:31 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo
Аааааа!

Е, па шта ћу. Није ми то била намера.

Али тако стоје ствари у мојој реалности.

Како је код других са њиховом реалношћу, то не знам.

То свако зна за себе.


Znači paralelni svetovi.
Teško tu ide sa komunikacijom.
A tek sa konsenzusom.




Па... Морам ти признати да сам у последње време нешто престао да се сИкирам око тога.

Имам и пречих брига.


EDIT: Изгледа да је моја стварност (и свет у којем се свакога дана крећем у стварном животу) вишеслојна и никако није црно-бела са гуд гајз и бед гајз који су заузели своје бусије и из њих поваздан пуцају једни на друге?

Можда сам због тога и престао да се сИкирам око те комуникације и консензуса.

Не може се комуникација и консензус ни успостављати између људи који живе у паралелним световима који се међусобно не додирују.

shmoo shmoo 17:37 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

zaharaga
shmoo
zaharaga

Ti se svakako razumes vise nego ja u obrazovanje, ali bivsi sovjetski a sadasnji ruski sistem kaze da deca moraju da se skoluju na svom jeziku. Ne: mogu, ne: imaju pravo, nego: moraju.



Док, на пример, немачки образовни систем прво натера сву децу (не ромску децу, сву децу којима немачки језик није матерњи језик) да прво науче немачки језик па да тек онда крену у школу. Обезбеде им подршку за учење немачког језика, па тек онда могу у школу. Исто важи и за англофоне земље на Западу. Нема наставе на језицима оних којима немачки или енглески није матерњи. Прво научи језик, па можеш у школу.

Сад... Ја не знам на кога се наш образовни систем угледа... Источни или ове Западне...

Ако ми уопште и имамо неки систем. Или се све своди на ентузијазам, импровизацију и појединачне напоре наставника да ту децу којима српски језик није матерњи приведе како год зна и уме крају школовања у Србији јер им је то једини излаз из тешке ситуације у којој се налазе, крајње беде, сиромаштва, просечног животног века око 60 година старости и свега осталога у чему живе.

И опет, и поред тога, сви хрле у ту Немачку и на Запад одакле их после избацују и депортују у Србију без икаквих папира, докумената, не знаш ни у који би их разред ставио када се врате у Србију и дођу ти у школу, па онда ми овде, уз благослов школских управа, импровизујемо не би ли и та деца завршила некако школу јер није њихова кривица што их родитељи тако вукљарају по тој Европи не питајући их како се они при томе осећају.

Хоћеш да ти причам мало о ромској и српској деци и њиховим родитељима са Косова и Метохије којима тамо, по њиховом рођењу, нису чак доделили ни матичне бројеве, ЈМБГ, (то су исто радили и Хрвати у првој половини деведесетих), као да не постоје, па онда за те људе и за ту децу школе у Србији као званичне институције упућују захтеве надлежнима да им се доделе ЈМБГ да би и ти људи и та деца могла да добију изводе из матичних књига рођених и да почну негде да раде, уписују неке школе и слично?


Покушавам да установим везу између твог коментара који си надовезао на мој коментар-причу о мом другару, али не успевам да видим ту везу?



Pa, moj komentar je bio u vezi dece koja su stavljena u skolu a da ne znaju jezik koji se koristi za nastavu. To je vrlo glupo, bezdusno, gotovo zlobno od strane onih koji su tako nesto uopste i pomislili, a jos gore, sproveli. Da naglasim, ti medju njih ne spadas, ti si neznani junak koji se bori da toj deci da i znanje i osecaj samovrednosti i samopostovanja, uprkos okolnostima.

Tebi bi sigurno bilo lakse da radis s decom koja jezik znaju. I, verujem, deca bi bila srecnija da idu u skolu u kojoj nesto uce, a da se ne osecaju kao pingvini.

Resenja postoje dva: nazovimo ih nemacko i rusko.

Nemci decu nauce nemackom jeziku i skoluju na nemackom jeziku. Usput gase nasledje i narodnu bastinu, krajnje nehumano, ali je sve efikasno - nemacki. Tako nesto ne mozes primeniti ovde, zbog tih istih nemaca. Ne zato sto se nemci nehumanosti gade, naprotiv, nego zato sto ce nemci prvi skociti u odbranu manjinskih prava koje krse zli srbi. Ali to je druga prica.

Rusi decu uce ruskom jeziku, ali usput, tokom osnovne skole. Za to vreme deca uce, na svom jeziku, jos i matematike, muzike, i jos kojekakve jestastvenice (okruzajusci mir). To je, naravno, skupo resenje, jer se mora imati obrazovanih ucitelja na svakom od tih jezika, mislim da ih u Rusiji ima preko 50. Ali svako dete dobija i ima mogucnost da sacuva svoje kulturne korene. Po meni je to ispravniji i humaniji pristup.




Мислим да се код нас тежи овом руском моделу.

Али као и са свим другим, то иде споро, траљаво, са климавим системским решењима (ако их уопште и донесу) и са много много бирократског јавашлука.

(Рекох већ како се решавају проблеми са децом породица које из западних земаља на основу Споразума о реадмисији пошаљу у Србију без иједног јединог папира. Па проблеми са папирима оних рођених на Косову у Метохији... И све то на о рук, са много импровизације. Још смо далеко од руског модела што се тиче језика када су у питању Роми у Србији, али барем за утеху имамо угледне примере са језицима осталих националних мањина, Мађарима, Русинима, Словацима, Бугарима, Власима, Буњевцима,...)

У мојој школи је 20% деце којима српски језик није матерњи језик. Сви су из породица које су стигле у то београдско преграђе у којем је моја школа због бомбардовања 1999.

Све их класификују као Роме, али као што рекох мом поменутом Драгиши, нису сви Роми.

А они којима ромски језик јесте матерњи језик говоре 4 различита дијалекта и врло често се ни они међусобно не разумеју. Додај на то албански језик који говоре ови остали који нису Роми и онда имаш слику како то изгледа у мојој школи.


И 20 година ми чекамо неко системско решење на озбиљним темељима за ту децу и њихове породице импровизујући све време, али неког озбиљнијег решења нема на видику.

Па се онда сналазимо као год знамо и умемо да не бисмо и ми ту децу и њихове породице оставили баш потпуно напуштеним када већ не можемо да добијемо подршку система.

haklberi_tom haklberi_tom 17:41 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

shmoo
solo
Па реци онда.

Сваки напор у том правцу је добродошао.


Natašin blog je o predrasudama( ako sam dobro shvatio predrasudama drugih prema Romima)

Napisao si komentar o drugaru Dragiši koji je Rom i njegovim predrasudama.

И ето ти сад, па објасни ти мом Драгиши да је пун предрасуда и стереотипова.


Podsetiio si me na neka moja iskustva sa Romima koji imaju žestoke predrasude sami među sobom kad je verska pripadnost u pitanju recimo.

Nataša se bavi predrasudama drugih prema Romima a ja sam samo skrenuo pažnju da su predrasude univerzalne i zloupotrebljive. Svakako su nedopustive i za svaku osudu što ne umanjuje činjenicu da su svi skloni predrasudama pa i sami Romi.

Zato sam i napisao da smo svi mi prvo ljudi sa svim svojim manama pa tek onda vere,nacije,boje kože i sve ostalo.
Baviti se samo jednom vrstom predrasuda je legitimno ali je samo po sebi već predrasuda ako se ne sagleda širi kontekst.






А да ли сам ја својом причом о Драгиши рекао нешто друго?

У чему је онда моја грешка?


Nema tvoje greške!
Od onih koji najglasnije pričaju o toleranciji, mali broj ima svoga Dragišu.
Za razliku od tebe.
shmoo shmoo 18:00 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

Неко на почетку овог блога лепо рече да се тако мало међусобно познајемо и да је то штета са чиме се слажем.

Па рекох, да испричам оно што ја знам и у чему живим свакодневно, можда ћу за мрвицу допринети том међусобном упознавању.

solo solo 18:42 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

У чему је онда моја грешка?


Divanimo.
shmoo shmoo 18:46 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo
У чему је онда моја грешка?


Divanimo.



И упознајемо се међусобно.

(Је л' то довољно једноставно и довољно јасно на шта си ти мало изнад ових коментара мислио када си то написао?)

shmoo shmoo 21:23 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

solo
Линковао сам ту везу за коју се распитујеш.

Лончар ме не занима.


Da, imaš pravo.

Ponela me emocija pa zaboravih na momenat da....




Да мене Ружић не занима исто онолико колико ме и Лончар не занима?

Да, у праву си. Не занима ме.







zaharaga zaharaga 23:28 11.11.2020

Re: Мој Драгиша

shmoo
zaharaga
shmoo
zaharaga

Ti se svakako razumes vise nego ja u obrazovanje, ali bivsi sovjetski a sadasnji ruski sistem kaze da deca moraju da se skoluju na svom jeziku. Ne: mogu, ne: imaju pravo, nego: moraju.



Док, на пример, немачки образовни систем прво натера сву децу (не ромску децу, сву децу којима немачки језик није матерњи језик) да прво науче немачки језик па да тек онда крену у школу. Обезбеде им подршку за учење немачког језика, па тек онда могу у школу. Исто важи и за англофоне земље на Западу. Нема наставе на језицима оних којима немачки или енглески није матерњи. Прво научи језик, па можеш у школу.

Сад... Ја не знам на кога се наш образовни систем угледа... Источни или ове Западне...

Ако ми уопште и имамо неки систем. Или се све своди на ентузијазам, импровизацију и појединачне напоре наставника да ту децу којима српски језик није матерњи приведе како год зна и уме крају школовања у Србији јер им је то једини излаз из тешке ситуације у којој се налазе, крајње беде, сиромаштва, просечног животног века око 60 година старости и свега осталога у чему живе.

И опет, и поред тога, сви хрле у ту Немачку и на Запад одакле их после избацују и депортују у Србију без икаквих папира, докумената, не знаш ни у који би их разред ставио када се врате у Србију и дођу ти у школу, па онда ми овде, уз благослов школских управа, импровизујемо не би ли и та деца завршила некако школу јер није њихова кривица што их родитељи тако вукљарају по тој Европи не питајући их како се они при томе осећају.

Хоћеш да ти причам мало о ромској и српској деци и њиховим родитељима са Косова и Метохије којима тамо, по њиховом рођењу, нису чак доделили ни матичне бројеве, ЈМБГ, (то су исто радили и Хрвати у првој половини деведесетих), као да не постоје, па онда за те људе и за ту децу школе у Србији као званичне институције упућују захтеве надлежнима да им се доделе ЈМБГ да би и ти људи и та деца могла да добију изводе из матичних књига рођених и да почну негде да раде, уписују неке школе и слично?


Покушавам да установим везу између твог коментара који си надовезао на мој коментар-причу о мом другару, али не успевам да видим ту везу?



Pa, moj komentar je bio u vezi dece koja su stavljena u skolu a da ne znaju jezik koji se koristi za nastavu. To je vrlo glupo, bezdusno, gotovo zlobno od strane onih koji su tako nesto uopste i pomislili, a jos gore, sproveli. Da naglasim, ti medju njih ne spadas, ti si neznani junak koji se bori da toj deci da i znanje i osecaj samovrednosti i samopostovanja, uprkos okolnostima.

Tebi bi sigurno bilo lakse da radis s decom koja jezik znaju. I, verujem, deca bi bila srecnija da idu u skolu u kojoj nesto uce, a da se ne osecaju kao pingvini.

Resenja postoje dva: nazovimo ih nemacko i rusko.

Nemci decu nauce nemackom jeziku i skoluju na nemackom jeziku. Usput gase nasledje i narodnu bastinu, krajnje nehumano, ali je sve efikasno - nemacki. Tako nesto ne mozes primeniti ovde, zbog tih istih nemaca. Ne zato sto se nemci nehumanosti gade, naprotiv, nego zato sto ce nemci prvi skociti u odbranu manjinskih prava koje krse zli srbi. Ali to je druga prica.

Rusi decu uce ruskom jeziku, ali usput, tokom osnovne skole. Za to vreme deca uce, na svom jeziku, jos i matematike, muzike, i jos kojekakve jestastvenice (okruzajusci mir). To je, naravno, skupo resenje, jer se mora imati obrazovanih ucitelja na svakom od tih jezika, mislim da ih u Rusiji ima preko 50. Ali svako dete dobija i ima mogucnost da sacuva svoje kulturne korene. Po meni je to ispravniji i humaniji pristup.




Мислим да се код нас тежи овом руском моделу.

Али као и са свим другим, то иде споро, траљаво, са климавим системским решењима (ако их уопште и донесу) и са много много бирократског јавашлука.

(Рекох већ како се решавају проблеми са децом породица које из западних земаља на основу Споразума о реадмисији пошаљу у Србију без иједног јединог папира. Па проблеми са папирима оних рођених на Косову у Метохији... И све то на о рук, са много импровизације. Још смо далеко од руског модела што се тиче језика када су у питању Роми у Србији, али барем за утеху имамо угледне примере са језицима осталих националних мањина, Мађарима, Русинима, Словацима, Бугарима, Власима, Буњевцима,...)

У мојој школи је 20% деце којима српски језик није матерњи језик. Сви су из породица које су стигле у то београдско преграђе у којем је моја школа због бомбардовања 1999.

Све их класификују као Роме, али као што рекох мом поменутом Драгиши, нису сви Роми.

А они којима ромски језик јесте матерњи језик говоре 4 различита дијалекта и врло често се ни они међусобно не разумеју. Додај на то албански језик који говоре ови остали који нису Роми и онда имаш слику како то изгледа у мојој школи.


И 20 година ми чекамо неко системско решење на озбиљним темељима за ту децу и њихове породице импровизујући све време, али неког озбиљнијег решења нема на видику.

Па се онда сналазимо као год знамо и умемо да не бисмо и ми ту децу и њихове породице оставили баш потпуно напуштеним када већ не можемо да добијемо подршку система.



Jasno, para ima za disko fontane i stadione, ali nema za decu i skole. Posle kazu: srbi nedisciplinovani, ne postuju drzavu. Koju krasnu drzavu!!!

A ti si, rekoh, heroj. Svetlost u mrklom mraku!
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:58 11.11.2020

Predrasude i Romi kod nas i u svetu

Nije za neku utehu ali ima i mesta gde Romi (iz Srbije) imaju isti tretman kao i Srbi. Kad odu iz Srbije.

U Nemackoj, Austriji ili Svajcarskoj ako su iz Srbije onda se tretiraju kao Srbi. Nesto sire svi su Jugosi. Da li pricaju romski, srpski, makedonski ili mesavinu ovih i nemackog manje je vazno. Vazno je sta im je zemlja ili region porekla.

Zato Romi u ovim zemljama imaju manje vise isti stepen uspeha kao i sunarodnici im iz bivse Jugoslavije.
solo solo 13:01 11.11.2020

Re: Predrasude i Romi kod nas i u svetu

Zato Romi u ovim zemljama imaju manje vise isti stepen uspeha kao i sunarodnici im iz bivse Jugoslavije.


Sjajno - eto nova tema za blog. Ex Yugosloveni i predrasude.

Ma svi smo mi isti samo su neki malo više isti a neki malo manje.

Nekada su Švabice pevale:,, Jugo,Jugo hebe dugo,, 'ebote kakva predrasuda.
kamilo_emericki kamilo_emericki 14:59 11.11.2020

Re: Predrasude i Romi kod nas i u svetu


Sjajno - eto nova tema za blog. Ex Yugosloveni i predrasude.

Tema je odlična, možda Filip postavi jednu predrasudu kao uvod u diskusiju pa da krene rasprava.
Ja uočavam jednu predrasudu koja se rodila u Bosni poslije rata.
Često kad neko govori o nekom svom poznaniku priča počinje ovako: " On je musliman ali je dobar čovjek". Riječ musliman može biti zamjenjena sa riječima; Srbin ili Hrvat, u zavisnosti ko i o kome priča.
Jedan prilog o Džipsi kings Čiko sa familijom
Dopuna
Veliki broj linkova koje pokušavam postaviti ne otvaraju se iako sve radim po istoj proceduri. Može li mi neko objasniti gdje je greška? Sramota me zvati ponovo maksu u pomoć.


niccolo niccolo 17:01 11.11.2020

Re: Predrasude i Romi kod nas i u svetu

Veliki broj linkova koje pokušavam postaviti ne otvaraju se iako sve radim po istoj proceduri.

Fale ti : posle http. Kad klikneš da staviš link, tamo gde se unosi adresa proveri kad je kopiraš da li ima http://...
solo solo 18:40 11.11.2020

Re: Predrasude i Romi kod nas i u svetu

Neće ni meni zato postavljam cele adrese.
Atomski mrav Atomski mrav 11:14 12.11.2020

Re: Predrasude i Romi kod nas i u svetu

Ja uočavam jednu predrasudu koja se rodila u Bosni poslije rata.
Često kad neko govori o nekom svom poznaniku priča počinje ovako: " On je musliman ali je dobar čovjek". Riječ musliman može biti zamjenjena sa riječima; Srbin ili Hrvat, u zavisnosti ko i o kome priča.


Na koji rat misliš? Teško da se radi o ovom poslednjem...

Inače, izraz "Bosanac, al' dobar čovek" je odomaćen u Vojvodini otprilike otkad su se i Bosanci odomaćili u Vojvodini.
kamilo_emericki kamilo_emericki 19:47 15.11.2020

Re: Predrasude i Romi kod nas i u svetu

Na koji rat misliš? Teško da se radi o ovom poslednjem..

Mislim na ovaj poslednji, iz devedesetih godina.
Prije njega niko se nije pravdao zbog toga što se druži sa nekom osobom druge nacionalnosti.
kamilo_emericki kamilo_emericki 19:51 15.11.2020

Re: Predrasude i Romi kod nas i u svetu


Jedan prilog o Džipsi kings Čiko sa familijom

https://www.facebook.com/watch/?v=3225508964227398

haklberi_tom haklberi_tom 10:37 16.11.2020

Re: Predrasude i Romi kod nas i u svetu

kamilo_emericki
Na koji rat misliš? Teško da se radi o ovom poslednjem..

Mislim na ovaj poslednji, iz devedesetih godina.
Prije njega niko se nije pravdao zbog toga što se druži sa nekom osobom druge nacionalnosti.

Ali se pravdao, ako se druži sa osobom iste nacionalnosti.
Ili ne daj bože, sa dvojicom, trojicom iste nacionalnosti.
A posebno ako je taj i ako su ti bili Srbi.
aureus aureus 19:11 11.11.2020

Alkoholne predrasude

Predrasuda je da se dobra rakija pravi samo od šljive.
Evo, kako B92 piše, rakija od kruške Nirvana koju proizvodi srpska destilerija Zarić na takmičenju je proglašena za jedno od deset najboljih žestokih pića na svetu, u konkurenciji 1400 alkoholnih pića iz 86 zemalja.

Čestitamo kruškovači Nirvani, no ja svejedno više volim šljivovicu.
A nisam neki alkoholičar, nego to tako...
Kruške volim.
predatortz predatortz 19:19 11.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

Čestitamo kruškovači Nirvani, no ja svejedno više volim šljivovicu.
A nisam neki alkoholičar, nego to tako...
Kruške volim.


Vidi, korene vučem sa podneblja poznatog po dobroj šljivi i dobroj šljivovici.

No, uvek ću izabrati da popijem dobru rakiju od kruške.

A lozu, to samo da ne uvredim dinaćina, pa na gurku popijem jednu.

zilikaka zilikaka 19:24 11.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

No, uvek ću izabrati da popijem dobru rakiju od kruške.

A lozu, to samo da ne uvredim dinaćina, pa na gurku popijem jednu.

Eto. Za izbor šljiva il plemenito voće, to razumem, al zašto ne loza?
Doduše, njih ima baš različitih, sve zavisi od sorte, al da znaš da smo mi u kući odavno domaću, sjajnu kajsiju pretvorili u rakiju druge klase, posustala pred lozom.
haklberi_tom haklberi_tom 19:30 11.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

zilikaka
No, uvek ću izabrati da popijem dobru rakiju od kruške.

A lozu, to samo da ne uvredim dinaćina, pa na gurku popijem jednu.

Eto. Za izbor šlj8va il plemenito voće, to razumem, alzašto ne loza?
Doduše, njih ima baš različitih, sve zavisi od sorte, al da znaš da smo mi u kzći odavno domaću, sjajnu kajsiju pretvorili u rakiju druge klase, posustala pred lozom.

Jebote!
aureus aureus 19:42 11.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

Često sam se pitao šta to ima u tim tekilama, votkama i viskijima što nema u rakiji. Po meni dobre rakije igraju bar u istoj ligi sa pomenutim, svjetski poznatim žestokim pićima.
Valjda je samo bilo pitanje vremena kad će i ostatak svijeta ukapirati.
Uglavnom, došlo je vrijeme za rakiju.
Rakija rulz i connecting people.
A nisam neki alkoholičar...

Posebno je dobro što riječ rakija nije rogobatna i lako se izgovara i na stranim jezicima. Osim ako ste Kinez.
- Dosta s tim pledlasudama!

Stvari već malo nezgodnije stoje kad nekog Šveđanina treba naučiti da izgovori "šljivovica".
gvozden1 gvozden1 19:26 13.11.2020

Re: Alkoholne predrasude


Vidi, korene vučem sa podneblja poznatog po dobroj šljivi i dobroj šljivovici.

Komšije?

Za izbor šljiva il plemenito voće
Šljiva ili plemenito voće?


zilikaka zilikaka 10:26 14.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

Šljiva ili plemenito voće?


Pa vidi, spram kruške, jabuke, breskve, kajsije, šljiva meni dođe kao nešto čemu više odgovaraju gradivne imenice jer se tovari skoro pa lopatom.
Dobro, takve su i malina, jagoda, kupina, al šljiva najvećim delom nije konzumno voće. Otuda takva kvalifikacija.

Ako je ona povredila neka tvoja identitetska osećanja, ja ti se izvinjavam.

Ako ni to nije dovoljno, ti udri verbalno po mom identitetskom simbolu - bundevi (il ludaji, kako je ovde zovemo).
gvozden1 gvozden1 15:53 14.11.2020

Re: Alkoholne predrasude


Pa vidi, spram kruške, jabuke, breskve, kajsije, šljiva meni dođe kao nešto čemu više odgovaraju gradivne imenice jer se tovari skoro pa lopatom.
Dobro, takve su i malina, jagoda, kupina,

Malina nije a kajsija, kruška, jabuka jesu plemenite :)

Nije stvar identiteta, nego prosto primećivanje ogromne greške.

Predrasuda, nepoznavanje stvari.

Da bi se shvatilo stanje valja otići u bilo koju destileriju i videti kako se te "plemenite" vrste lopataju, da baš lopatom.
Prodaju ih pošto ko hoće, džabe takoreći.
Tako da je ta priča o šljivi nasuprot "plemenitoj" kajsiji pre stvar identiteta nego čuđenje čudnoj klasifikaciji.
angie01 angie01 16:01 14.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

Predrasuda, nepoznavanje stvari.


ako smem da kazem:)

ja ne volim sljivu rakiju- iako se svi poznavaoci kunu u nju,...meni ona, prvo smrdi, drugo ima ukus koji mi ne prija, a volim dobre rakije-pre svega dunju, kajsiju i krusku,...pre par godina sam probalai neku fenomenalnu malinu,...i ja to brojim kao stvar ukusa,...kao sto ne volim ni viski, a ceo svet obozava i mozda je najpoznatije kratko pice na planeti, pored votke i tekile-koje pak volim,...eto, pre bela krataka, nego zuta,...sem ako je konjak u pitanju- meni omiljeni, Martel.
haklberi_tom haklberi_tom 16:28 14.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

angie01
Predrasuda, nepoznavanje stvari.


ako smem da kazem:)

ja ne volim sljivu rakiju- iako se svi poznavaoci kunu u nju,...meni ona, prvo smrdi, drugo ima ukus koji mi ne prija, a volim dobre rakije-pre svega dunju, kajsiju i krusku,...pre par godina sam probalai neku fenomenalnu malinu,...i ja to brojim kao stvar ukusa,...kao sto ne volim ni viski, a ceo svet obozava i mozda je najpoznatije kratko pice na planeti, pored votke i tekile-koje pak volim,...eto, pre bela krataka, nego zuta,...sem ako je konjak u pitanju- meni omiljeni, Martel.

Bogami, za Martel te neće guzica proklinjati - kako je govorio jedan babac u nekoj rodbini.
To sam i ja, nekada davno, znao da cugnem - a od rakija sam preferirao krušku.
Mada, to je bilo, dobro se sećam, pre moje 25. godine ... otada samo koka-kola, potom godinama, samo kokta - a sada samo kisela.

aureus aureus 17:28 14.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

Šljiva kao voćka podbacuje u omjeru korisnih mikronutrijenata (vitamini i minerali) spram svoje težine, pogotovo u usporedbi sa kruškom, jabukom itd.

Njen se status naglo popravlja kad je ubacimo u kazan i čekamo da pocuri ono vodenasto.
Popravlja se i status domaćina. Čak toliko da i komšije s jeseni navraćaju češće. Vidjeli kazan, a došli da se tobož ispričaju.
gvozden1 gvozden1 19:31 14.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

Njen se status naglo popravlja


O statusu govorimo?
U Srbiji makar




[url=https://srpskaekonomija.rs/biznis-i-finansije/10/2//clanak/16/naslovna]
DIPLOMATIJA SRPSKE SUVE ŠLJIVE [/url]

KLIK
milisav68 milisav68 20:56 14.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

angie01
kao sto ne volim ni viski, a ceo svet obozava i mozda je najpoznatije kratko pice na planeti, pored votke i tekile-koje pak volim,...eto, pre bela krataka, nego zuta,...

Pa i sljiva je bela kad se ispece, boju dobija od bureta (ako domacin zeli).

Takodje i aroma - zavisi od domacina i majstora koji pece.
bene_geserit bene_geserit 21:31 14.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

Šljiva kao voćka podbacuje u omjeru korisnih mikronutrijenata (vitamini i minerali) spram svoje težine, pogotovo u usporedbi sa kruškom, jabukom

Ajde ne tupi. Ima malo manje fibers, sve ostalo je super. Šljiva najbolja voćka. I sveža da jedeš i suva i u tečnim oblicima.
Mada rakija od kruške jeste bolja.
aureus aureus 23:52 14.11.2020

Re: Alkoholne predrasude

bene_geserit
Šljiva kao voćka podbacuje u omjeru korisnih mikronutrijenata (vitamini i minerali) spram svoje težine, pogotovo u usporedbi sa kruškom, jabukom

Ajde ne tupi. Ima malo manje fibers, sve ostalo je super. Šljiva najbolja voćka. I sveža da jedeš i suva i u tečnim oblicima.
Mada rakija od kruške jeste bolja.

Pristrasan si i slabo informisan.

Šta sve neću čuti od tebe. Vjerovatno ćeš sledeći put hvaliti krastavac.
predatortz predatortz 10:56 12.11.2020

Nego...

Lepa, bre, ova plesačica.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 01:28 13.11.2020

Re: Nego...

Prelepa .
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:35 13.11.2020

Re: Nego...

predatortz
Lepa, bre, ova plesačica.


I ja baš htedoh to da kažem..
loader loader 11:18 13.11.2020

Re: Nego...

Lepa, bre, ova plesačica.


Seksisti.

Plesačica.
A ne lepa plesačica.

Prvo je nekažnjivo, drugo jeste. Srbija napreduje što se tiče prava nelaskanje. I premijer se nedavno izjasnio o tome. Biće kazni.

predatortz predatortz 11:38 13.11.2020

Re: Nego...

I premijer se nedavno izjasnio o tome. Biće kazni.


Ja ću za lepu ženu uvek reći da je lepa, a brat Pantela može da jede govna.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 01:18 14.11.2020

Re: Nego...

Za sta bre kazni?
Da kazes da je neko lep?
predatortz predatortz 11:04 14.11.2020

Re: Nego...

natasa_tasic_10
Za sta bre kazni?
Da kazes da je neko lep?


Da, takve stvari nam se spremaju
Ludilo političke korektnosti je metastaziralo.

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 16:01 14.11.2020

Re: Nego...

Od tih politickih korektnosti dobili smo svi ospice .
gvozden1 gvozden1 16:13 14.11.2020

Re: Nego...

predatortz
I premijer se nedavno izjasnio o tome. Biće kazni.


Ja ću za lepu ženu uvek reći da je lepa, a brat Pantela može da jede govna.

Ako sam dobro razumeo (a opasno se trudim da razumem te stvari, da budem u trendu jelte) smeš da kažeš da je neka žena lepa, ali nekom drugom, njoj nikako.

Samo mi nije jasno (al trudim se) kakav je propis za udvaranje, šta se sme reći a šta ne?
angie01 angie01 16:35 14.11.2020

Re: Nego...

Samo mi nije jasno (al trudim se) kakav je propis za udvaranje, šta se sme reći a šta ne?


a sto pitas, izasao si iz stosa?...je l cita snajka blog?
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 20:03 14.11.2020

Re: Nego...









angie01 angie01 20:57 14.11.2020

Re: Nego...

koja je faca ovaj Joakin!
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:30 15.11.2020

Re: Nego...

predatortz
Lepa, bre, ova plesačica.

Ples je čudo. Kad i mozak zaboravi skoro sve tijelo se sjeća.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:09 16.11.2020

Re: Nego...

Ja sam se rasplakala kada sam prvi put videla ovaj video
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:10 16.11.2020

Re: Nego...

Opasna faca
angie01 angie01 15:05 16.11.2020

Re: Nego...

Ples je čudo. Kad i mozak zaboravi skoro sve tijelo se sjeća.


sve boje zivota-potresno.
predatortz predatortz 15:27 16.11.2020

Re: Nego...

kamilo_emericki
predatortz
Lepa, bre, ova plesačica.

Ples je čudo. Kad i mozak zaboravi skoro sve tijelo se sjeća.


Jes', ko je znao da pleše...
Ja dalje od stiskavca makao nisam.
Par puta sam pokušao i kolo da igram.
Završilo se nanošenjem telesnih povreda onima do mene. Lakših, srećom.

Nije me Bog za to dao, pa to ti je!

A toliko želim da umem da sviram, igram i pevam.
kamilo_emericki kamilo_emericki 20:13 15.11.2020

Porajmos

Tri citata sa jedinog portala kojeg plaćam, advance.hr:
Koliko je Roma ubijeno u Holokaustu? Precizne brojke nisu poznate, no povjesničari procjenjuju kako je u to vrijeme u Europi živjelo oko milijun Roma, a ubijeno ih je - što od strane nacističke Njemačke, što od njenih saveznika - od 25% do 50%, odnosno između 250,000 i 500,000. Zapadna Njemačka će kasnije, 1982. godine, formalno priznati kako je Njemačka počinila genocid nad romskim narodom.

Nadalje, osim ove rasne pseudo-znanosti, krajem 19. stoljeća u Njemačkoj je na snazi bila velika, od strane države pokrenuta, industrijalizacija zemlje. Taj proces industrijalizacije promijenio je brojne aspekte sveg ljudskog društva, a naročito Roma. U to vrijeme Romi su većinom radili kao zanatlije, no pojavom velike industrijalizacije došlo je do dezintegracije njihovih zajednica, njihove kulture, te do socijalne marginalizacije. Industrijalizacija i "znanstveni rasizam" zajedno će utabati put prema Porajmosu, eksterminaciji Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata...


Još za vrijeme Weimarske republike, 1926., donijet je diskriminirajući zakon pod nazivom "Zakon po pitanju borbe protiv cigana, skitnica i lijenčina". Prema istom Romima se zabranjuje puno toga uključujući selidbe, kampiranje u većim skupinama, a svaki Rom koji nije mogao pokazati potvrdu da je negdje zaposlen mogao bi biti poslan na 2 godine prisilnog rada u radne kampove.


natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 20:44 15.11.2020

Re: Porajmos

Kamilo ovo je sve istina. Zlato koje je nacisticka Nemacka sa saveznicima uzela tokom II Sv.rata je tek krajem osamdesetih izvuceno iz Svajcarskih banaka.
Vecini Roma nikada nije isplacena ratna odsteta niti se zna tacan broj stradalih.
Veliki je zlocin napravljen a cutanjem i bezanjem se samo jos vise produbljuje.
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:23 15.11.2020

Re: Porajmos

natasa_tasic_10
Kamilo ovo je sve istina. Zlato koje je nacisticka Nemacka sa saveznicima uzela tokom II Sv.rata je tek krajem osamdesetih izvuceno iz Svajcarskih banaka.
Vecini Roma nikada nije isplacena ratna odsteta niti se zna tacan broj stradalih.
Veliki je zlocin napravljen a cutanjem i bezanjem se samo jos vise produbljuje.

Nisam ni mislio da je laž, ali ovo što sam saznao iz drugog i trećeg citata meni je bilo potpuno nepoznato.

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:08 16.11.2020

Re: Porajmos

Znam. Malo ljudi zna za sve to. Kada se pricalo o stradanju Romi su samo onako kao i Srbi spominjani kod nas, a u svetu mozda i redje.
Ne volim ratove niti podele zato i pisem ovako. Mozda se neko zapita zasto smo se tako otudjili?
P.S. danasanja Nemacka ne zna kako i na kojj nacin da potrosi taj novac. Vec 20 godina pokusava ali su banke u Svajcarskoj gde su se cuvale ratne rezerve i dalje pune.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana