Kuća nije hladna kad je čeljad gladna

Vlasta92 RSS / 11.10.2008. u 08:58


Moje domaćinstvo spada među onih 150.000 hiljada domaćinstava u Vojvodini koje se ove zime verovatno neće ogrejati. Možda, ako budemo počeli da živimo život sa slika naivaca. Sneg, a iz odžaka 72.jpg
salaša vije se dim put sivog neba. Do sada su nam računi za gas bili oko 12 i više hiljada dinara, a sada, nakon što je Vlada Republike Srbije odobrila poskupljenje gasa za oko dest dinara po kubnom metru, očekujem račun od oko 20.000 dinara.

To je u Vojvodini, sasvim neopravdano, izazvalo salve nezadovoljstva. Diglo se kuso i repato, sa sve sitnom decom, digla se sramno staračka domaćinstva sa penzijama od po 10.000 hiljada, digla se studentarija koja mesečno više troši na cigare, sačuvaj me bože kako se sve diglo, pa ne ume da se spusti (specijanost Srba).
Ja ne bregesam. Imam kaljevu peć koju smo namestili da radi na gas, još davnih dana kada su Vojvodinu premrežili gasnim cevima, da bi se grejali jeftinije. Namestićemo je da radi na drva. Šta je tu strašno? Ja se čak radujem. Setila sam se detinjstva, deke kako u šupi seče drva i kako u onim kaljačama za sneg u jednoj ruci vuče kantu sa ugljem, a u drugoj drva i šapurike za potpalu. Pa, onaj miris dima u dnevnoj sobi dok se vatra ne razgori, dok bada i mama pripremaju poparu. Pa, radost iznošenja pepela po snegu skroz nazad u baštu, ali usput malo pospemo po dvorištu i ispred kuće, da ne klizi. A imali smo i onu peć na naftu, ali mislim da se tome nećemo vraćati. Ma koliko sam intimno uživala u udisanju, mislim da mrtvih dinosaurusa više nigde nema. Videla ja na televiziji kako i šeici u Dubaiju grade ona luksuzna ostrva, da imaju prihode kada iscrpe naftu.
Sve u svemu, na prvom vanrednom porodičnom zimskom zasedanju, sa samo jednom tačkom dnevnog reda - kako preživeti zimu - odlučili smo da pređemo na drva. Radujemo se kolektivno povratku u moje detinjstvo, ali nismo računali na ovako veliko poskupljenje, pa nismo obezbedili drva koja će i inače sada poskupeti, jer preprodavci drva zajedno sa preprodavcima gasa moraju da plaćaju transportne troškove kroz Mađarsku i promene kursa dolara.
Još u toku porodičnog sastanka, još ni kafa nije stigla, kad, evo ga prvi komšija. Crven u licu. Kaže, "Nemam ja za peć ni za drva!!" Pa, kako, reko, nemaš komšija, pa šta je to, nije to ne znam ti ja kakav trošak..? Prodaj Juga. Kad, eto ga i drugi komšija, sa žemon i unukom. Kaže:" Ne da nemam, nego i da imam, bre, neću da im dam. Ja ću da prebacim peć iz letnje kujne, pa ćemo svi u dnevnu sobu, i uočin..!"
Nakon višečasovnog zasedanja društva, koje smo odlučili i da registrujemo pod imenom "Anonimni potrošači gasa", moje komšije i ja dogovorile smo se da kupimo drva negde uz Dunav. Topola i vrba i nisu najbolji izbor jer su niskokalorični, ali šta nam drugo preostaje? Jel treba da ljuštimo Frušku Goru?
E, sad mi još ostaje da vidim kako mami da pomognem, ona ima pećke na gas i nikako ne može u njih da trpa drva. Doduše, nismo ni probali, možda bi na onu rupicu kroz koji ulazi gas moglo da se progura nešto piljevine, ali nemamo meljač piljevine. Možda će Vlada distribuirati preko mesnih zajednica veću količinu novih pećki na 800 mesečnih rata? Na pileće kosti, staklo, kamionske gume... U obzir dolaze i sve vrste roštilja, friteza, peći za pizzu i burek, peći za peciva , TA pećke, Krunisane Kralice među pećkama, mermerni radijatori...Ja ću nešto od toga uzeti mami na rate, povoljni su danas i ti krediti, ali komšija zvocalo, sa onom penzijicom, koja mu nije dovoljna ni za lekove...he he..neće moći.

Pa, da vidimo šta smo imali?

1. Muški su nam većinom pomrli, dvorište je puno ženskinja i dece plus muž koji radi po ceo dan. Ali, sve i da ima ko da ih cepa, pećke na drva više nemamo, a bogami ni hiljadu ili dve hiljade evra da se svi prebacimo i kupimo drva za ovu zimu.
2. JP "Srbijagas" kaže da je poskupljenje posledica porasta cene na svetskom tržištu.
3. Direktor vršačkog distributera zemnog gasa rekao je na press konferecniji da su državna preduzeća koja se bave ovi poslom najprofitabilnija, te da su na prva tri mesta uvek NIS i "Srbijagas"..(E, ovo nisam znala. Malo je reći da sam se iznenadila.) Reče još i da Agencija za energetiku ne može da sazna od "Srbijagasa" pošto je uvozni gas?
4. Hoće li Pokrajina moći pomoći da se ove zime ogreje oko 70 odsto domaćinstava, koja neće moći da plaćaju gas?
5. Da li su realne marže distributera?
6. Hoćemo li dobiti jeftinije gas ako prigrlimo "Gasprom"? Sećam se nešto proletos, naša se delegacija iz Moskve vratila sa vestima da ćemo jeftiniji gas dobiti kad "Gasprom" uđe u Srbiju. Pa jel to? Jel za to treba da glasamo? Recite..
Sve što treba. Mislim, ja sam oportunista, a ovi što se bune iovako verovatno neće preživeti zimu. A neće ni Fruška Gora.



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjee srdjee 09:26 11.10.2008

Pasivne kuce

Evo predlog za razmatranje

http://www.passivhaustagung.de/Passive_House_E/Passive_house_insulation.html

adam weisphaut adam weisphaut 09:44 11.10.2008

Ja čekam

Do sada su nam računi za gas bili oko 12 i više hiljada dinara, a sada, nakon što je Vlada Republike Srbije odobrila poskupljenje gasa za oko dest dinara po kubnom metru, očekujem račun od oko 20.000 dinara.

da mi gradska toplana poveća mesečnu čestitku za sličan procenat , ona ista zbog koje smo se smrzavali u septembru.
mariopan mariopan 10:04 11.10.2008

Re: Ja čekam

I mi cemo moci da biramo dal da jedemo il da se grejemo;(((
Prvo su mas nasankali da licno iz svoga dzepa platimo i celu mrezu i uvodjenje gasa je bilo tako skupo bas zato sto su nama naplatili i dolazak gasa uopste u nas grad a onda uvodjenje instalacija koje su kostale kao recimo sada uvodjenje centralnog grejnja pa kupovina peci....onda smo utvrdili da se cena gasa tako povecava pred svaku zimu za neverovatne procente.

Juce sam dobila racun za pola septembra, grejala sam samo sobu u kojoj mi je muz jer je on bolestan, soba je 3x4 m, spavaca i mala a racun je sa starom cenom 3400 dinara, znaci za ceo mesec samo za jednu malu sobu bio bi 7000 dinara? Sad povecaj za 60% ......sad na to treba dodati sve ostale racune koji se isto moraju platiti...nece stici cela jedna penzija za samo racune. To mi koji imamo DVE penzije jos nekako i da podnesemo a imam prijatelje koji odavno vec jedva zivi prezivlajvaju i ne greju se. Dvoje su i stari su a imaju samo jednu penziju. Tako ce vecina starih ove zime da se zapravo smrzava ili gladuje, da se greje i da jede ne moze, moze samo jedno od ta dva.

Nama deca pomazu ali mnogima ne pomazu jer ni sami nemaju, imaju sopstvenu decu za koju se bore da prezive ovaj cirrkus od drzave...i sad nam kazu da je inflacija 6%? Koga da bijemo?

Obaska sto je cena gasa neujednacena pa se jedan deo naroda greje upola jeftinije nego drugi..to nam nije jasno nikako, nama kazu da to provizije uzimaju distributeri, znaci ako su oni alavi nema ko da im stane kraj a mi placamo?
ssvetlana92 ssvetlana92 10:04 11.10.2008

Ucene!

Naravno da kod nas ništa nije bez veze. Prvo nas navuku na "jeftinije" grejanje, pa nas posle dovedu pred svršen čin. Udare cene i ukratko objasne o čemu je reč. Svako prebacivanje na alternativno grejanje je preskupo. Ja se (ne) grejem na struju i ne smem ni a pomislim na cifre koje ce da mi lupe ove zime!
Čula sam da su sada briketi najpovoljniji, nisam sigurna, ali se treba raspitati. Kažu da su lagani, lepo greju...

Vlasta92 Vlasta92 10:08 11.10.2008

Re: Ucene!

Samo da nabavite jos peć...
ssvetlana92 ssvetlana92 10:19 11.10.2008

Re: Ucene!

Sledeća stavka je porez za zagadjivanje okoline. Pre toga će verovatno da nam uvaljuju filtere!
audrey92 audrey92 10:15 11.10.2008

hvala bogu!

Hvala bogu da neko otvori ovu temu! Ni moji se roditelji nece moci grejati ove zime, i nacisto ce bankrotirati od racuna za gas.
A najlepse od svega je sto individualni potrosaci ne znaju sta i koga sve placaju ovim racunom:

Po rečima ekonomiste Milana Kovačevića, ovoliko poskupljenje nije dobro u situaciji kada smo končano počeli da malo obuzdavamo inflaciju, te bi Vlada najzad morala da otkrije građanima po kojoj ceni Srbija, zapravo, kupuje gas od Rusa. Jer, kaže, izgleda da mi, ako je verovati nekim nezvaničnim informacijama, „Gaspromu” plaćamo znatno više u odnosu na prosečnu evropsku cenu. „I upravo kako bi se izbegle sve spekulacije na tu temu, država bi najzad morala da obelodani jasnu kalkulaciju kako se dolazi do cene ovog energenta. U svakom slučaju, dok god građani ne budu imali potpuno jasnu, transparentnu sliku šta i zbog čega plaćaju, te kako i zašto se menjaju cene, uvek će ostajati prostor za sumnju, čak do granice nepoverenja u vlastitu vladu”, kaže Kovačević za „Dnevnik”.

Ako je verovati medijima, gas je u zemljama u okruzenju, koja nemaju specijalni dil sa Rusima zbog Kosova, jeftiniji. Postavlja se na kraju pitanje:

Sta individualni potrosac placa racunom za gas? Ruskog mafioznog prodavca, domaceg mafioznog monopolistickog distributera koji krije kupovnu cenu, podmazivanje drzavne administracije, odbranu Kosova...? Na sve to jos i drzava uzima porez.

A najsladje za kraj: cena gasa je dakle skocila na svetskom trzistu i zato potrosaci placaju vise. Koliko vise? Pa i tu ima povlascenih: kao i za vreme Milosevica, opet ce drzava (mi svi) da subvencionira cenu gasa gradskoj gospodi proleterima u stanovima na toplanu - njima gas poskupljiuje 30%, a individualnim potrosacima u kucama, po selima, ce isti proizvod poskupeti za 50%. Zasto (opet) nisam iznenadjena?

Ja bih za ovo izasla na ulicu, stvarno. Pa makar da cujem kolika je kupovna cena gasa, tu drzavnu tajnu.
mariopan mariopan 10:47 11.10.2008

Re: hvala bogu!

Ne samo da ne znamo ni cenu gasa nego ne znamo ni njegov kvalitet , zapravo energetsku vrednost, to niko od nas ne moze da utvrdjuje vec moramo da verujemo na rec distributeru koji nam naplacuje najbolji kvalitet a cesto se ne moze dobiti kalorijska vrednost koja je recimo za taj kvalitet garantovana, vazno je da naplate.

I pitanje za one koji znaju: Da li cemo dobiti akcije sto smo licno finansirali izgradnju gasne mreze po Vojvodini kada se proda NIS GAS ili kako se vec zove onaj ko nas dere.

Njihove plate su najvece u Srbiji ali tu se ne zavrsavaju privilegije koje tako velike plate donose, za ceo radni vek oni dobiju i gomilu beneficija od svojih tako bogatih firmi pa na kraju i penzije koje su po dva tri puta vece od bilo kojih ( za istu skolsku spremu) u Srbiji. Da li su oni sve to posteno zaradili?Ako jesu neka im ostane........
Atomski mrav Atomski mrav 13:11 11.10.2008

Re: hvala bogu!

Postoji još uvek preduzeće (i o društveno) Novi Sad Gas koje isporučuje gas po Vojvodini. Oni se takođe ugrađuju u cenu i to ne malo. Direktor tog lopovskog preduzeća je bila neka seljačina iz SPS-a a verovatno je i sada...
Vlasta92 Vlasta92 13:35 11.10.2008

Atomski,

razumem sve, reaguj, ja bih prva psovala, ali nemoj ovakve kvalifikacije, mi smo ovde fini svet. sve se moze reci i bez toga...
Atomski mrav Atomski mrav 13:49 11.10.2008

Re: Atomski,

Ali Vlasto, jesi li ti njega nekad videla i slušala?

OK, OK, duly noted...
sentinel26 sentinel26 14:42 11.10.2008

Re: hvala bogu!

audrey92
Hvala bogu da neko otvori ovu temu!
.......................
Ako je verovati medijima, gas je u zemljama u okruzenju, koja nemaju specijalni dil sa Rusima zbog Kosova, jeftiniji. Postavlja se na kraju pitanje:
.......................
Sta individualni potrosac placa racunom za gas? Ruskog mafioznog prodavca, domaceg mafioznog monopolistickog distributera koji krije kupovnu cenu, podmazivanje drzavne administracije, odbranu Kosova...? Na sve to jos i drzava uzima porez.
Preporuka za komentar i Vlasti za temu.

Uskoro će 100 dana polu-nove - polu-stare vlade pa će se valjda otvoriti stranica sa pitanjima i kritikama.
Dotle će valjda malo da se ohlade usijane glave oko sadašnjeg blok-pitanja.

Srbija je uvijek imala po jedno tzv. "Blok-pitanje" kojim aktuelna vlast blokira rešavanje ostalih pitanja, kao ono : "Gdje sada kad Hilandar gori?" ili "Gdje sada kada se kod MSP borimo za medjunarodno pravo i Kosovo.

Dodao bih samo još da domasći distributer ne bi mogao da krije kupovnu cijenu bez pomoći državne administracije.
Odbrana Kosova je mantra koja treba da pokrije svekoliki nerad.

jaksa scekic jaksa scekic 10:26 11.10.2008

Samo treba znati naci i citati

Ekonomija - U fokusu
Ekskluzivno
Škundrić zaposlio bratanca u „Jugorosgasu“
Autor: K. P. - M. Z. | 11.10.2008 - 05:00
Škundrić zaposlio bratanca u „Jugorosgasu“

Petar Škundrić, aktuelni ministar energetike i visoki funkcioner SPS-a, zaposlio je prošle nedelje svog bratanca Dušana u „Jugorosgasu“, kompaniji u vlasništvu ruskog „Gasproma“, saznaje „Novac“ od dobro obaveštenih izvora. Tako je ministar energetike u jeku pregovora sa „Gaspromom“ o energetskom sporazumu i bici za što bolju cenu za NIS, od strane sa kojom treba da vodi tvrde pregovore zatražio da mu zaposle bratanca. Sam Petar Škundrić nije želeo za „Novac“ da prokomentariše ovu informaciju, a u njegovom kabinetu nam je rečeno da nema vremena zbog obimnog posla oko energetskog sporazuma sa Rusima.

U kompaniji „Jugorosgas“ nezvanično nam je potvrđeno da je Dušan Škundrić prošle nedelje primljen u stalni radni odnos, ali o njegovim vezama sa ministrom nisu želeli da govore.
U kabinetu direktora ove firme Vladimira Koldina rečeno nam je da na takva pitanja niko ne može da odgovori, da kompanija nema portparola, jer za njim nema ni potrebe, pošto je „politika ’Jugoros gasa’ zapravo politika ’Gasproma’“.
Žarko Zečević, odgovorni sekretar UO „Jugorosgasa“ i nekadašnji funkcioner FK Partizan, kratko je potvrdio za „Novac“ da je prethodnih dana u ovoj kompaniji zaposlen Dušan Škundrić, ali da on ne zna za njegove rodbinske veze sa ministrom, niti je njega ministar molio za uslugu. Inače, Zečević je u vrhu menadžmenta „Jugorosgasa“ voljom ruske strane, koja od 2006. godine ima 75 odsto vlasništva u ovoj kompaniji. „Jugorosgas“ osnovan je 1996. godine, kao kompanija u kojoj je polovina vlasništva pripadala ruskom „Gaspromu“, dok je druga polovina bila u vlasništvu srpskih kompanija - NIS, „Sartid“, „Progres gas trejding“ i „Beobanke“. NIS je vremenom otkupio učešća „Sartida“ i „Beobanke“ u ovoj kompaniji, i 13. maja 2005. godine doneo odluku da otkupi i 25 odsto vlasništva „Progres gas trejdinga“ i tako zadrži ravnopravno učešće u „Jugorosgasu“. Međutim, nije dobio odobrenje od Vlade da to realizuje. Priliku je iskoristio „Gasprom“ i za samo 4,6 miliona evra otkupio udeo „Progres gas trejdinga“ i stekao većinsko vlasništvo u „Jugorosgasu“. Preostalih 25 odsto nalazi se u vlasništvu „Srbijagasa“, na čije čelo, kako se nezvanično najavljuje, treba da dođe Škundrićev stranački kolega Dušan Bajatović. „Jugorosgas“ će, kako se očekuje, imati vrlo zapaženo mesto u realizaciji gasnog aranžmana sa Rusima, kako u proširenju skladišta Banatskog dvora, tako i u ubiranju prihoda od budućih tranzitnih taksa od gasovoda „Južni tok“, koji će za „Gasprom“ naplaćivati njegova ćerka firma „Jugorosgas“.
dragan7557 dragan7557 10:44 11.10.2008

Re: Samo treba znati citati

Kod naših "neprijatelja" Nizozemaca koji isto tako troše ruski gas (svoj čuvaju)
GAS KOŠTA 1 (JEDAN KUBNI METAR) € 0,3338
bez poreza na dodatnu vrednost, fiksnih i troškova mreže.
Isporučilac Essent NV =AG = akcionarsko društvo
Ima i skupljih ali i jevtinijih isporučilaca gasa i struje.
Cene gasa i struje su u svakoj EU državi dostupne na net-u
dragan7557
ecce-florian ecce-florian 14:05 11.10.2008

Re: Samo treba znati citati

Gas price for Europe hits 500-dollar milestone: Gazprom
01 October 2008, 16:54 CET

(MOSCOW) - Russia will for the first time charge European customers over 500 dollars per 1,000 cubic metres of gas in October after prices grew faster than expected, gas monopoly Gazprom said Wednesday.

"The price of gas delivered by Gazprom to Europe has already exceeded 500 dollars (per 1,000 cubic metres) in October," Gazprom chief executive Alexei Miller said in a statement.

"The dynamics of price growth have exceeded Gazprom's expectations," he said.

Last year, Miller had predicted the average price of Russian gas sold to European nations could reach 400 dollars per 1,000 cubic metres in 2008, an estimate he revised up in July to 500 dollars.

The International Energy Agency, an agency linked to the Organization for Economic Cooperation and Development, last month warned gas prices would continue to rise until end-2008.


Saturday, October 11, 2008

500 US Dollar = 369.353 Euro

Od 15. oktobra više cene gasa
09.Okt.2008, Izvor: B92
Od 15. oktobra više cene gasa

Vlada Srbije donela je odluku da se od 15. oktobra povećaju cene gasa za domaćinstva za 47,7 odsto. To znači da će cena gasa sa 21,27 dinar biti povećana na 31,41 dinar po metru kubnom, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike. Cene gasa povećane su i za daljinske sisteme grejanja i to za drugu kategoriju povećanje iznosi 37,46 odsto (sa 22,85 dinara na 41 dinar po metru kvadratnom), dok je za treću kategoriju ove grupe potrošača cena gasa povećana za 29,8 odsto.

za razliku od drugih izvora koji tvrde

Gas skuplji za skoro 60 odsto
09.Okt.2008, Izvor: Blic

Vlada Srbije donela je danas odluku da se od 15. oktobra povećanju cene gasa za domaćinstva za 59,9 odsto š
09.Okt.2008, Izvor: Radio Televizija Vojvodine

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je danas odluku da se od 15. oktobra povećanju cene gasa za domaćinstva za 59,9 odsto
09.Okt.2008, Izvor: Mondo

Vlada Srbije odlučila je da se od 15. oktobra povećaju cene gasa za domaćinstva za 59,9 odsto, ..
09.Okt.2008, Izvor: TV Avala


09.Okt.2008, Izvor: RTV Pink

Za tolane skuplje 37,46 odsto. . . Vlada Srbije donela je odluku da se od 15. oktobra povećaju cene gasa za domaćinstva za 59,9 odsto. . .

no

NESPORNO
nova cena gasa domaćinstvo sa 21,27 na 31,41din /m3=0.3926 Euro (EUR) = 0.53147 US Dollar (USD)
nova cena gasa za daljinske 41 din/m3= 0.5125 Euro (EUR) = 0.69378 US Dollar (USD)
ali
stara cena g za dom. Subotica npr 23,51= nova 34,72 +pdv 8%= 37,50 din /m3= 0.4687 Euro (EUR) =0.63449 US Dollar (USD)
Razlika u odnosnu na nabavnu 500$ ,134,49 US $ na 1000m3
Ovo važi ako je nabavna cena gasa za Srbiju 500$ odnosno ako dobavljač i ruski parner nemaju usled strateških interesa dogovor o nižoj ceni ( o čemu postoji dosta nagađanja) Bilo bi lepo da se i ovaj podatak učini javnim.

Nepoznate marže i troškovi tranzita.

U odnosu na navedenog distributera u Holandiji 0.4687 srbija i 0.3338 eur/m3 holandija , to predstavlja 40,41 % skuplji gas u Srbiji kod krajnjeg korisnika.
Potrošnja domaćinstva ( 60m2) u Srbiji od 300- 400m3=11250-15000 dinara mesečno

stare cene gasa u okruženju ( prvo polugodište 2008 - ruska cena gasa 400 a ne 500 us$) povećanje najverovatnije cca 25%
Prirodni gas kao energent za zagrevanje domaćinstava, naravno, koriste i zemlje u okruženju, pa je tako kubni metar ovog energenta u Mađarskoj 0,33 evra (od 1. aprila očekuje se poskupljenje i cena bi trebalo da bude 0,40 evra), Bosni i Hercegovini 0,31 evro, Hrvatskoj (u zavisnosti od distributera) od 0,26 do 0,31 evro, uz napomenu da u ove cene nije uračunat porez na dodatu vrednost. Ako se u cenu ukalkuliše i ta stavka, mesečni račun u Mađarskoj, za istu potrošnju prirodnog gasa od 350 kubnih metara dostiže cifru od oko 140 evra, Bosni i Hercegovini od oko 126 evra, a u Hrvatskoj od 105 do oko 126 evra. Cene su manje više ujednačene, s tim što najviše plaćaju Mađari, koji imaju i viši standard i primanja.


Cene gasa u Srbiji skoro u potpunosti prate cene gasa kod krajnjeg potrošača u EU. ( negde je čak i veća)
Cene nijednog drugog energenta nemaju takav odnos ( čak ni ulje za loženje)
Država ni na koji način ne subvencioniše cenu gasa što bi trebala da čini ako ne zbog drugog onda zbog ekoloških karakteristika, iako joj se razvojni programi baziraju na korišćenju gasa za grejanje domaćinstava kao jednom od osnovnih energenata.
Država subvencioniše troškove grejanja sistema za daljinsko grejanje koji koriste gas, te na taj način subvenconiše potrošače na daljinskim sistemima grejanja.
Na ovaj način država odlukama vlade vrši diskriminaciju i dovodi u neravnopravan položaj svoje građane.

Monopolski položaj dobavljača gasa stvara dodatne probleme.
Isti takav monopolski odnos lokalnih distributera otežava položaj potpošača.
Da stvar bude gora, potrošači su skoro svugde bili prinudjeni da kroz kupovanje priključka učestvuju u izgradnji distributivne mreže i imali bi pravo da zahtevaju da kroz istu koriste usluge distributera koji im više odgovara.
Pored toga i uređaje za zagrevanje ( kotlove) su potrošači gasa morali sami da nabavljaju ( 1000 eura pa naviše), isti se moraju održavati, imaju određen vek trajanja i moraju se menjati.
Ukoliko država Srbija stvarno ima nameru da razvija gasnu mrežu i poveća broj potrošača gasa, moraće malo da se dugotrajno potrudi oko ispravljanja ovakvih poremećaja na tržištu energenata.

A što se čeljadi tiče, biće i ove zime koji sunčan dan, tek da se dugačke gaće osuše i kobasice malo produvaj da ne uplesnjive



Atomski mrav Atomski mrav 14:09 11.10.2008

Re: Samo treba znati citati

Ja pored gasnog kotla imam i peć za CG na drva, a imam i drva - uredno iscepana i složena. Stoje za slučaj nestanka gasa ali izgleda da je ovo poskupljenje veća "elementarna nepogoda". Setite se kako su stanovi bili hladni u septmebru, setite se kako naši vrli demokratski gradonačelnici nisu imali vremena da se bave tim problemom svojih građana... zašto nas onda iznenađuje ovo poskupljenje?
Mića Marković Mića Marković 14:17 11.10.2008

Re: Samo treba znati citati

Bravo Florijane.Hvala.
Vlasta92 Vlasta92 14:24 11.10.2008

E,bas htedoh reći,

odličan risrč
ecce-florian ecce-florian 15:39 11.10.2008

Re: E,bas htedoh reći,

hvala
Al ima mali problem, ovo sve se odnosi na yemlje EU a mi smo......
za ostale zemlje ne važe ove cene
npr: 2006.
Bugarska je, posle pregovora koji su trajali godinu i po dana – isposlovala da postepeno, do 2012. godine pređe na tržišnu cenu gasa, koja je 40% viša od sadašnje. Potrošačima u Bugarskoj su već najavljena dva poskupljenja gasa u narednoj godini.

260$+ 39% poskupljenje= 361,40$/ 1000m3 Kada bi se i ovo uvećalo za traženih 37% tak tada bi bilo 495,11
Bugarska je članica EU. Poskupljenje još nije odobreno.

Mene strašno interesuje koji su to interesi Rusije i Srbije koji se poklapaju u prodaji NIS-a po onoj ceni i u kupovini i distribuciji gasa po ovoj. Ko je taj ko zastupa ovakve interese ako potrošači gasa moraju da plaćaju cenu u EU a da vlada koja im to nameće nije obezbedila ulazak u EU(odnosi se i na prethodnu i na sadašnju vladu) i pri tom je nesporno da se kroz ovo ostvaruju enormni profiti. Nije ti zgodan blog Vlasto. Nije ovo priča o gasu već o lovi ,a sad se samo koristi gužva oko krize.

edit: izvini ne mogu a da ne dodam mali podsetnik s početka godine
kao najskandaloznije ekonomsko rešenje ističe se odredba iz tačke 4. (alineja 3) u kojoj se doslovno kaže: "Učesnici (Sporazuma, prim. aut.) će razmotriti mogućnost povećanja obima isporuka prirodnog gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srbiju uz korišćenje gasovodnog sistema. Konkretni obimi, uslovi i rokovi takvih isporuka prirodnog gasa određuju se odgovarajućim ugovorima." Pa to znači da se Rusija čak nije ni načelno obavezala da će povećati snabdevanje Srbije gasom, sa današnjih oko 2,4 milijarde kubika gasa godišnje, po bilo kojoj ceni, to jest po ceni u koju se Vlada Srbije ne može mešati (član 8)
Dimitrije Boarov vreme

a mesec dana nakon toga

Predsednik Srbije Boris Tadić i ruska delegacija koju je predvodio Dmitrij Medvedev posetili su juče hram Svetog Save na Vračaru. Predsednika Tadića i rusku delegaciju, u kojoj su bili i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Upravnog odbora „Gasproma" Aleksej Miler, dočekali su starešina i sveštenstvo hrama.


Kako je agenciji Beta rekao izvor blizak razgovorima, Tadić je u razgovoru sa Medvedevom protestovao zbog negativnih komentara o Đinđiću, ubijenom 12. marta 2003. Predsednik Srbije je istakao da su takvi komentari neprihvatljivi za Srbiju. Tadić je potom od Medvedeva dobio uveravanja da to nije stav ruske države. Betin izvor je naveo da je Tadić sačekao da Medvedev dođe u Beograd kako bi mu preneo protest zbog izveštaja ruske televizije o protestu 21. februara u Beogradu koji je izazvao je skandal. U izveštaju je, između ostalog, navedeno da je „Đinđić dobio zaslužen metak".


kao i najnovija sećanja početkom oktobra
- Зато сам ја пријатељски дочекао свог наследника у министарској фотељи Милутина Мркоњића и најискреније му пожелео да уради више од мене - рекао је Илић

NNN NNN 11:29 11.10.2008

?

20000 za koji vremenski period i koliko "kvadrata" grejete?
Meni u Bg za oko 55m^2 CG "izađe" oko 25000din.
mariopan mariopan 14:31 11.10.2008

Re: ?

NNN
20000 za koji vremenski period i koliko "kvadrata" grejete?
Meni u Bg za oko 55m^2 CG "izađe" oko 25000din.

Jel na gas? Mesecno?
NNN NNN 17:42 11.10.2008

Re: ?

Ma, ne. Centralno Grejanje 12 * 2.340 = 28.080din za godinu dana.
mariopan mariopan 18:53 11.10.2008

Re: ?

NNN
Ma, ne. Centralno Grejanje 12 * 2.340 = 28.080din za godinu dana.

Ha ha ha ha ha ha )))
Iskreno vi treba da castite ))

Ovako :

Meni je dosao sin (ljubi ga majka) za decembar prosle godine oko 15-og i ukljucila sam pec na struju , termoakumulacionu u njegovoj sobi ali i u dnevnoj na gas za tih 15 dana u decmbru dobila sam racun za gas 12 000 i 8 000 struja samo za taj mesec...........onda je on ostao jos 15 dana i za januar dobijem 12 000 gas i 4 000 struje....samo za grejanje, znaci da sam za prakticno JEDAN CEO MESEC zdruzeno struja + gas platila 36 000 dinara. Kome treba da se zalim?
Sve spavace sobe su nam male 3x4 znaci nista veliko ali dnevna je veca...svejedno nama nije cela kuca grejana a racun je ipak bio tako veliki.
NNN NNN 20:03 11.10.2008

Re: ?

Pa za te pare ste mogli da odete u Tunis, recimo, i da se lepo ogrejete.
audrey92 audrey92 20:24 11.10.2008

Re: ?

NNN
Pa za te pare ste mogli da odete u Tunis, recimo, i da se lepo ogrejete.


Jako komicno.
Mića Marković Mića Marković 11:49 11.10.2008

Nafta

Cena nafte je juce pala na $82 za barel! O kakvom poskupljenju energenata ovi govore.
djcorto djcorto 12:39 11.10.2008

Alternative

Ajoj ...

Oni koji imaju bašte bi mogli da razmisle o ovome:

http://en.wikipedia.org/wiki/Geo-exchange

http://www.geoexchange.org/

http://www.askthebuilder.com/B262_Geothermal_Exchange_Cost_Comparisons.shtml

Ovako na brzinu ne nađoh NIKOG ko se ovim bavi u Srbiji, ali jednostavno ne mogu da poverujem da to niko bar negde u nekom komšiluku ne radi. Ovaj sistem najbolje radi sa podnim grejanjem. Naravno, kao i uvek - izolacija zidova, najmanje dvostruki prozori kroz koje ne prodire košava i izolovan krov se podrazumevaju.

Ah, evo ... kad se ukuca geotermalni izmenjivač toplote u Google, onda se dobije da ipak neko radi.

http://www.rehau.rs/gradevinarstvo/niskogradnja/toplota.tla...geotermija/raugeo.geotermalni.kolektor.shtml

A ima i Uradi sam saveta:

http://arhiva.elitesecurity.org/t286631-Re-Opet-klimama-Midea-Housel-ili-Galanz

http://forum.bgdcafe.com/index.php?showtopic=58341

U ovim vrelim krajevima ima par zgrada - već - što koriste ove sisteme ne za grejanje nego za hlađenje.

Da, potrebna je struja, ali MNOGO manje nego za bilo koji drugi sistem.

Za ovu zimu je verovatno prekasno, ali preračunajte se za sledeću. Srećno! :(

PS i kad sam se vec zaleteo ... nadjoh i neke UradiSam savete:

http://www.terrylove.com/forums/showthread.php?p=124321

http://www.diychatroom.com/showthread.php?t=7122

Koga zbune kvadratne stope (sqft): 10.75 sqft=1m2
nikodiva nikodiva 16:18 11.10.2008

Re: Alternative

Upravo sam, iz razloga nehumanog poskupljenja gasa a i izvesne doze ekoloske svesti, trazila od firme da mi da ponudu za uvodjenje centralnog grejanja na principu geotermalnih sondi zakopanih u basti, tzv. energija tla. Ponuda je stigla, 45 000 evra ..... plus PDV (u Srbiji, da ne bude zabune). Jos se oporavljam od soka.
djcorto djcorto 17:22 11.10.2008

Re: Alternative

MOLIM?!?!?

Ovo je zaista nehumana cena ... Ako nije tajna, za koliku kvadraturu?

u US kazu oko 25000 US ... sto je najmanje pola od ovoga.
Unfuckable Unfuckable 12:43 11.10.2008

u vezi naslova

predpostavljam da će se potrošnja pasulja u Srbijici ove zime bar - utrostručiti
(Kuća nije hladna kad čeljad nisu gladna)
Vlasta92 Vlasta92 15:57 11.10.2008

Re: u vezi naslova

ne, ne..kuća neće biti hladna samo ako svi novci za hranu odu na grejanje. hrana ili grejanje.
mirelarado mirelarado 16:17 11.10.2008

Re: u vezi s naslovom

Pa, ne kažu babe "Kuća nije tesna kad čeljad nisu besna" već "...nije besna"...Kontaš?


Babe su tu čak i u pravu, zbirne imenice su uvek u jednini (sr. rod: žbunje, cveće; ž. rod: telad, prasad) jer gramatika nije u "bliskom srodstvu" s logikom.

A što se cene bilo kog vida grejanja u Srbijici tiče, izgleda da će nas ove zime grejati samo ljudska toplina naših bližnjih... Srdačan pozdrav
nsarski nsarski 19:14 11.10.2008

Re: u vezi naslova

predpostavljam da će se potrošnja pasulja u Srbijici ove zime bar - utrostručiti

Unf, ja vec dva sata kuvam menudo.

Pa, izvoli ako zelis. Jos nekoliko sati kuvanja, i bice taman.
Vlasta92 Vlasta92 19:21 11.10.2008

Re: u vezi naslova

U, nsarski, sreca te sam jela...
Unfuckable Unfuckable 22:00 11.10.2008

Re: u vezi naslova

mmmm - deluje jedozovno ...svi ti škembići
al' ne radi link
nsarski nsarski 22:24 11.10.2008

Re: u vezi naslova

al' ne radi link

Kako ne radi?
Probaj ovo:
http://www.lacocinadericardo.com/menus.html

Ili, samo kucaj menudo recipe u google (moras da stavis recipe jer ima neka muzicka grupa istog naziva - ne pitaj me sta mislim o tome da se grupa zove "skembici u saftu", ima milion sajtova.
Unfuckable Unfuckable 22:42 11.10.2008

Re: u vezi naslova

ma našao na wiki
pasuje 100% : ))))
voUlim softano a crveno....
ecce-florian ecce-florian 23:02 11.10.2008

Re: u vezi naslova

nije u vezi naslova već mali trol . Nadam se s dozvolom domaćice
Vlasta92 Vlasta92 07:41 12.10.2008

Hvala,

srdačan pozdrav i tebi!
Ja bogami, kako i napisah, nemam nameru da mi se dete smrzava. Odo da "planski sečem" drva gde stignem
ceca92 ceca92 13:25 11.10.2008

BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

konacno neko da napise nesto na ovu temu. ali mi smo narod stoka pa nece biti nista od toga. ja bas intezivno razmisljam prethodnih dana o ovoj temi. muz bebce (8 meseci) i ja smo u gradu i grejemo se preko toplana. he a zato smo dobili juce racun za struju od neverovatnih 5000 dinara jer smo naravno u ekstra toplom septembru morali da drzimo ukljucena 2 uljana radijatora jer nas je toplana naravno grejala, a platicemo im kao da su nas grejali. ali nasi matorci su na selu. pre 5 godina crkla stedler pec koja je mogla na sve pa kupljena fasadna pec na kredit. e pa nemaju izbora opet gas. mi zakljucili da treba uraditi izolaciju toplotnu sa stiroporom iznutra. jbg da penzioneri imaju para trebalo bi i spolja.
posto sa ja svesna da nas ovde u gradu za razliku do trzisne cene dotira grad, a vecina nije razmisljam da bi trebalo da se obratimo gradonacelniku. kako ne znam! da mu svi potrosaci napisu ljubavno pismo, da krenemo u gradjansku neposlusnost, da svi posaljemo mailove I DA SE ONI PRESTANU PRAVITI LUDI. I DA IZJEDNACE SVE GRADJANE. zasto bi neko ko se greje na centralno grejenje bio jednaki i bolji i vredniji od nekog ko se greje na gas preko distributera. vec su rekli da ce toplana biti u minusu od 400 miliona dinara prema DP NOVI SAD GAS zato sto cena nije realna i TO CE NADOMESTITI GRAD. a sto GRAD NE NADOMESTI I INDIVIDUALNIM POTROSACIMA ISTO???!!
a jos i na sve to sto dzilberi iz DO NOVI SAD GAS oma dolaze da iskljuce gas. PA MOZE LI GRAD DA NAPRAVI NEKI DIL I SPORAZUM SA DP NOVI SAD GAS (iako nije njihov osnivac i gombaju se oko osnivackih prava) da se omoguci placanje na rate da se malo produzi rok placanja i sl. MOZE I VLADA TO DA URADI. jer nisu plate i penzije osle za 60 %.
malo gradjanske neposlusnosti treba. kako? ne znam ali eto neki predlog.
dolybell92 dolybell92 14:27 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

a jos i na sve to sto dzilberi iz DO NOVI SAD GAS oma dolaze da iskljuce gas.


Pređete na drva, pa bar znate kome ste ih platili,
a ovi što vam isključe gas - neka vide šta će posle da naplate ?


mariopan mariopan 14:28 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

FLORIJANEEEEE


VLADA LAZEEEEEE

GAS SADA KOSTA 23,2474 DINARA PO METRU KUBNOOOOM, LAAAZUUU. )))))))))))

Ajd koga ne mrzi neka mi izracuna koliko ce to biti sa povecanjem od 59,9 odsto i sa PDV-om? Jle cemo da dobacimo do 45 din kubik?

Cenu sam prepisla sa racuna koji mi je stigao juce.STARA CENA.
miljanah miljanah 14:38 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

ceca92
... mi zakljucili da treba uraditi izolaciju toplotnu sa stiroporom iznutra. jbg da penzioneri imaju para trebalo bi i spolja.


Ceco, izolacija iznutra ima mali effekat. Samo izolacija spolja doprinosi povecanju termickog otpora zidova i sprecavanju toplotnih gubitaka kroz zidove. Takodje, prozori su veliki krivci za gubitke toplote, ne samo kroz staklo, vec po obodima, gde se okvir susrece sa zidom i gde se krilo dotice sa okvirom.
Vredi pojacati "dihtung" sa onim samolepljivim spuzvastim trakicama.

Ja sam kao student na sitnom budzetu jedne godine odabrala dva prozora koja su bila strateski najznacajnija da treba da ostanu "otvarajuca" zbog provetravanja, a sve ostale osudila na trajno zatvaranje preko zime time sto sam oblepila sve te linije kontakta prozorskog okvira po obodima prozora sirokim providnim selotejpom. U roku od nekoliko sati, temperatura u stanu se povecala sa 17 na 23 stepena: toliko se gubilo toplote kroz nedovoljni dihtung na prozorima. To je bilo u Montrealu, napolju je bilo -22.

Mića Marković Mića Marković 14:58 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

Lepljenje prozorskog okvira sirokim selotejpom je vrlo efikasno.U Rusiji je to odavno u upotrebi u svakom stanu. Za provetravanje im sluzi mali deo prozora koji se zove fortočka.
Atomski mrav Atomski mrav 15:10 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

Da, i ja sam to video u Rusiji...
Vlasta92 Vlasta92 15:12 11.10.2008

Da, i ja sam

kako kroz fortočku svaki dan ulazi najdeblji vrabac na svetu i sleće na slaninu na zastakljenoj terasi

mariopan mariopan 15:39 11.10.2008

Re: Da, i ja sam

Nije to vrabac to se ja kamuflirala da me ne prepoznas))
49 41 49 41 17:08 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

Mića Marković
Lepljenje prozorskog okvira sirokim selotejpom je vrlo efikasno.U Rusiji je to odavno u upotrebi u svakom stanu. Za provetravanje im sluzi mali deo prozora koji se zove fortočka.

Nedavno, pre 1 god. u U. S. se prodaju prozori koji umesto stakla je ugradjen Pleksiglas.

Staklo, je najlosiji termicko-izolacioni materijal i gubitak toplote; iz kuca-stanova je 80%.
Vec, 10-15 god. razmisljam zasto se na u gradjuje Pleksigas umesto stakla.

Od pre 1-11/2 god. se reklamiraju prozori (u U.S. na TV) - koji ugradjuju prozore sa providnim povrsinama od
pleksiglasa ("MAJESTIC".
Lose izolovan tavan gubi zimi toplotu preko 35%.
Ja to ne bih smeo da uradim u U.S. ; al' vi po Vojvodini-mozete i imate svuda tone starih novina, bala slama, kukuruzovine-stabljika (koje trunu svuda); a, to je izutno dobar termicki materijal za tavane.
Brooklyn Brooklyn 17:13 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

slama je dobar a jeftin izolacioni materijal. ovde to cesto ugradjuju ljudi koji zele ekoloske ili energy efficient kuce.
rankot rankot 17:50 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

miljanah
To je bilo u Montrealu, napolju je bilo -22.

Мени је ћале причао да у Русији замуте сапун са ватом или папирним марамицама, па то угурају између крила и оквира, једино то може да затвори процеп када је температура унутра +20, а напољу -30.
ceca92 ceca92 20:41 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

ma nije poenta u izolaciji. o tome mozemo da diskutujemo. pomaze i iznutra. mi imali taki problem u stanu pa resili promenom prozora i unutrasnjom izolacijom posto ne moze zbog fasade spolja. sad milina.
e pa lepo vlasta rece sve moras ponovo kupovati. a svi digli cene. alo bre ljudi pa nisu ovo 90te!? tada smo imali sve alternativne rezime grejanja. sad je 2008. i jel ja treba da sam zadovoljna sto imam struju, vodu i grejanje. mada mi u ns vec imamo problema sa vodom i pitanje je koliko ce je biti iduce godine. izvoriste strand zagadjeno od jula i pitanje da li ce uopste moci da se koristi i dalje.
poenta je da u ns grad dotira do trzisne cene grejanje gradjanima koji se greju preko toplana, a za ostale ko vas sisa. gas ce poskupeti od 15. oktobra. kazu da su izracunali da ce biti sa pdvom izmedju 44 i 45 dinara.
ljudi pa sta je poskupelo za 60 % ? naravno svi ce se grejati na gas jer sta im drugo preostaje? odatle ce i dp novi sad gas i srbija gas da zive jer ce te pare videti oma. grad svoja dugovanje vuce i preko leta.
Mića Marković Mića Marković 23:28 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

Ima jos jedan momenat, naizgled beznacajan.U ogromnoj vecini ruskih stanova, drvenarija na prozorima je bez profila.
Sto ce reci, da kada se stavlja prozorska izolacija, stvar je daleko jednostavnija i delotvornija, nego na profilisanoj prozorskoj drvenariji.
To je i razlog sto njima nije potreban selotejp,nego najobicnija siroka paprina lepljiva traka.
Ne znam da li sam jasan?

Atomski mrav Atomski mrav 23:54 11.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

Meni jesi jer sam to video sopstvenim očima. Danas sam baš razmišljao o tome, gledajući drvenariju u svojoj kući...
Mića Marković Mića Marković 00:01 12.10.2008

Re: BRAVO njima TREBA RUKOM O STO

Drago mi je sto si shvatio o cemu govorim.
Vlasta92 Vlasta92 07:38 12.10.2008

Ja verovatno

treba da budem zadovoljna što imam bilo šta. Samo čekam da neko dođe da mi kaže "Pa, što ste uvodili gas?"
Ali, mislim da imam ideju. Kontam da se ponudim Gaspromu u press službu kada dođu. Onda ću imati veze. Da li misliš da je to u redu? Meni je u redu.
ceca92 ceca92 08:11 12.10.2008

Re: Ja verovatno

aha. bas tako. budite srecnii zadovljni sto imate i kucu gde zivite i gas i vodu.
evo ja mogu da se ponudim jos koji mesec dok me drzava kao casti (hahaha) da cuvam male ruse zajedno sa mojom bebom i da ih ucim srpski. ne na selu gde je jeftin gas nego u stanu gde greju samo pre podne a kasnije se koriste uljani radijatori jer treba potpomoci i elektrodistribuciju.
pa ili gaspromu ili u onu cerkinu firmuu jugorosgas ili tako nekako.
slawitza slawitza 12:15 13.10.2008

Re: Da, i ja sam

Samo da pozdravim moju dragu Vlastu :)


P. S. Kuvala sam ti kafu do juche...secash se? Hehehe...
Pozdravi celu ekipa RS-ma i big kiss za sveeeeeeeee....


Slavica
slawitza slawitza 12:18 13.10.2008

Re: Da, i ja sam

Vlasta92
kako kroz fortočku svaki dan ulazi najdeblji vrabac na svetu i sleće na slaninu na zastakljenoj terasi




Da! Bila sam tu kada si ostavila ovaj post :)))

Pozz... Slavica
drug.clan drug.clan 17:10 11.10.2008

PLJACKA

rankot rankot 17:46 11.10.2008

Рачуница да се смрзнеш

Ми смо (ГМ) од самодоприноса, чини ми се, уводили мрежу, онда смо дали од 1000-3000 евра за прикључак (како ко), отприлике исто толико за котао и повезивање цеви. Ја сам ове године, за сваки случај, наручио 10 метара дрва, јер је бивало прошлих зима да кад је најхладније Рује нама заврну гас, јер је непријатељска Европа преча, те ме и тада вадила резерва храстових и букових цепаница.

Елем, у подруму имам котао који гори дрва и угаљ, а имам и горионик на нафту за њега (цистерна је укопана у дворишту), имам котао на струју и овај гасни.

Како се задњих пет година бавим сунчевом енергијом у архитектури (активно+пасивно), сео са и израчунао да смо за те паре што смо дали за те разне комбинације могли да направимо термоизоловану цистерну за смештај угрејане воде и да поставимо колекторе на кров (окренут ка југу), те да уз догревање на дрва имамо грејање на Сунце (бар 50% грејања у току грејне сезоне)...

Тако, сад скупљам паре за ту (надам се последњу) инсталацију.
Vlasta92 Vlasta92 07:34 12.10.2008

Kaži

mi, koliko realno to košta i koliko je efikasno? Da li treba dogrevati?
La Dur La Dur 18:25 11.10.2008

Kuća ...

Džaba sam se letos radovao kad su doveli gas nadomak moje zgrade. Mislio sam da ću se konačno ostaviti skupog grejanja na struju i preći na jeftinije grejanje na gas. Ali sad vidim da izgleda da nemam potrebe uvoditi gas. Pogotovo kad uzmem u obzir koliko bi još koštala sama priprema za to (priključak, instalacije, radijatori, bojler, šporet itd.).
Vlasta92 Vlasta92 07:33 12.10.2008

Pa, izgleda

da si se uzalud radovao. Ja imam nekoliko prijatelja koji žive u mom delu grada, sa kućama, i koji su srećom imali dovoljno sluha da prilikom uvođenja etažnog grejanja naprave i moućnost za prebacivanje na čvsrto gorivo. Ali, ima ljudi koji to ne mogu, poput moje majke. Ona u svim sobama ima gasne peći.
Etotigana.
ecce-florian ecce-florian 21:44 11.10.2008

Ajmo ispočetka

Vidim da sam se pogrešno oskvrnuo svojim ozbiljnim komentarom i da san ti za+sro blog ko kamila.
Kako se u međuvremenu na naslovnoj pojavio blog gde ovo može da se ozbiljno komentariše prelazim uz izvinjenje u fazu b.
Blog
Kako se ogrejati ove zime ( minimalno neophodno)- razmena iskustava:
pod 1. Preterano zagrejane prostorije škode zdravlju jer pogoduju razmožavanju svih živih bića, uključujući i štetnih. Smanjenjem grejanja bićete mnogo zdraviji jer u vašoj kući zimi neće moći da žive i razmnožavaju se organizmi koji ugrožavaju vaše zdravlje.
pod 2. Muž ( tehnička intelegencija ako se ne varam ) da je odma presto da pravi pojačala zvuka i da svu energiju utroši na pravljenje peći . Kao prvu pomoć prilažem ovaj sajt ne kao reklamu već kao foto strip kurs za početnike zidanja zidanih peći. Probni primerak ima da izgradi u kući a dalje mala privreda- velika zarada.
pod 3. Kupiti veliko pakovanje gumica za dunst. Tokom zime preveliko, a istovremeno nepotrebno, otpuštanje telesne toplotne energije vrši se kroz rukave kojim je popustila ranfla. Isto se rešava tako da svaki član porodičnog domaćinstva ima na rukama nositi po dve dunst gumice odgovarajućeg obima kako ne bi prekinule cirkulaciju a prečile gubitak toplotne energije.Sa nogama se isto rešava postavljanjem gumica na krajeve duks gaća.
pod 4. Dolaskom zime deca ima da domaće rade u npr. Mercatoru. Nije daleko od Telepa a blizu je NIS-ovoj zgradi a poznato je da: ko je bliže vatri bolje se ogreje. Ako ih neki zalutali udomljeni socijalni radnik podrijetlom iz bivših republika upita zašto rade domaći u Mercatoru ima da odgovore : Zato što su nam roditelji upravo otišli da nam kupe.... biraj.
pod 5. Kupanje se ima obavljati dva puta mesečno na sledeći način: Budući da je zatvorena Jodna banja najbliže mesto je bazen Vrdnik. Na isti se ima ići dva puta mesečno ( cena benzina pada a gasa raste pa se isplati), a u povratku na kolima koja moraju imati montirani nosač se prikupi granje koje dunav izbaci ( nemoj sad da topola ne gori)
pod 6. Registrovati NVO za humano uništavanje štetnih materija koje zagađuju atmosferi i početi prikupljane PET ambalaže i transformatorskog ulja. Pet ambalažu uništavati u Kraljici peći Plamen 1 a transformatorsko ulje u Alfa plam neftarici. Na primedbe da flaše od piva i knjaza smrde kad se spaljuju odgovarati sa : Smrdite i vi pa šta. ili A ti imaš nešto protiv Knjaza? Pustiti prigodno not a crime Na primedbe da se spaljivanjem trafo ulja oslobađaju kancerogene materije odgovarati: Oslobađaju se i nama , al i njima. Dosta je bilo. Prigodno pustiti uznemiravaču moto Think Locally, Fuck Globally. Obavezno konkurisati na grantove za humano uništavanje kancerogenog otpada.
Svi ostali predlozi predlažem da budu ozbiljno razmotreni na polzu blogopučanstva i ostalih građana koji se greju o svom trošku.
Još jednom se izvinjavajući ostajem s poštovanjem
Vlasta92 Vlasta92 07:29 12.10.2008

Re: Ajmo ispočetka

Pogodi suštinu!! Naročito sa dačkom2! Sad imam i dokaz da nisam luda!
mariopan mariopan 08:19 12.10.2008

Re: Ajmo ispočetka

Florijane fala ti ko bratu )))

Eto najzad konkretne akcije, zaboravio si da pomenes da fizicke aktivnosti povecavaju temperaturu tela pa cemo sve babe i dede da povedemo na trcanje oko nekog parka dvaput dnevno da im prorade ruke i noge i pojaca cirkulacija... (odmah ce da ustede i lekove za cirkulaciju i pritisak a te pare da daju na racune) a nije lose i da udahnu pomalo cistog lufta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:43 12.10.2008

darling,

u slučajnom i vrlo spontanom razgovoru sinoć vođenom rečeno mi je da su pravo rešenje norveški radijatori, koji se mogu dobiti i u majci Srbiji. Da ne bih ovde reklamirala, googluj dotične. Korisnica koja mi je to preporučila je 2005. godine za 40 kv. met. stana plaćala struju, kompletnu sa sve grejanjem, 1.500 din na mesec.
Vlasta92 Vlasta92 09:31 12.10.2008

oki.

samo moram da vidim sta je to, koliko treba para da se uvede to..ili kupi. Hvala JG.
mariopan mariopan 09:39 12.10.2008

Re: darling,

Jelica Greganović
u slučajnom i vrlo spontanom razgovoru sinoć vođenom rečeno mi je da su pravo rešenje norveški radijatori, koji se mogu dobiti i u majci Srbiji. Da ne bih ovde reklamirala, googluj dotične. Korisnica koja mi je to preporučila je 2005. godine za 40 kv. met. stana plaćala struju, kompletnu sa sve grejanjem, 1.500 din na mesec.

Idem da kupujem, a jel to od prosle godine racunica? Em su lepi, ja videla, em ako tako malo trose ima da sve grejem na struju. Nece da mi bude zao paraaaa. Samo da im ne dam pare za gas. Sad cu ja njima da zavrnem slavinu to mogu. Pa kad im svi zavrnemo elektrodistribucija ce da nam digne cenu 60% jerbo i to dolazi kamionima i preko pet zemalja pa dok se svi ugarde u cenu......al opet idem da kupujem. Nece ga majci mene neko da pljacka vise.))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:57 12.10.2008

Re: oki.

nema na čem...pošto kupila poto prodajem, ali o istima mi je rečeno sve najfenomenalnije (pre svega finansijski, a i povodom postizavanja odličnog zagrejavanja prostora), naravno potkrepljeto ličnim iskustvom u majci Srbiji...
Vlasta92 Vlasta92 13:31 12.10.2008

Re: oki.

iskustvo zivota u majcici srbiji nicim ne moze da se zameni..
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:40 12.10.2008

Re: oki.

ekstrim sports su mala deca
Vlasta92 Vlasta92 15:42 12.10.2008

Re: oki.

he he ..

..ček, ček...hej! pa to nije smešno!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:56 12.10.2008

Re: oki.

čuj smešno...banži džamping bez lastiša...
thebee269 thebee269 16:00 12.10.2008

da sam ja...

kada kod mene u firmi neko odozgo napravi ovako slican potez kao sto je poskupljenje gasa, pa nas dole to kosta po dzepu svi uglavnom gundjaju kao i mi ovde na blogu i na tome se uglavnom sve zavrsi.
vrlo cesto imam obicaj da ovim mojima sa posla kazem kako da sam im ja direktor ne bih im davao platu jedno sest meseci, nego bi im jos naredio da svako jutro kada dodju na posao na ulazu ostave barem po 200 ili 300 dinara.
jos im i tvrdim da bi 90 posto njih donosilo i ostavljalo pare samo malo gundjajuci ali ne bi preduzelo nista konkretno.
E ovo isto nama radi vlada a mi naravno gundjamo i placamo.
Ovce i sluze da bi se sisale, zar ne?
ecce-florian ecce-florian 16:54 12.10.2008

Re: da sam ja...

Ovce i sluze da bi se sisale, zar ne?

Može, al' može i za vunu, meso.
Vlasta92 Vlasta92 18:19 12.10.2008

Re: da sam ja...


Vidi thebee, problem nije u tome hoću li ja ili neću da me sisaju. Ja neću, pa ću da predjem na neki drugi način grejanja. Ali neka starija osoba, sa malom penzijom, recimo, nema para da predje na drugi način grejanja. Pa, ja sada ne vidim da su oni zbog toga ovce, niti mislim da treba da idu da stoje sa transparentima ispred Vlade jer ako to ne učine, onda su se, kao, lako predali...?
ecce-florian ecce-florian 19:05 12.10.2008

Re: da sam ja...

prilog 1.
Prosečna penzija novembar 2007
starosna 18.768
invalidska 14.801
porodična 11.704
prosek 16.013

ukupan broj penzionera 1.287.459

Просечна пензија после првоаприлског усклађивања износи око 19.000 динара и у просечној заради учествује са око 54 одсто.izvor
gore za grejanje na gas po novj ceni utvrđeno
Potrošnja domaćinstva ( 60m2) u Srbiji od 300- 400m3=11250-15000 dinara mesečno


Ako je penzioner samac ostane mu još 4000 dinara mesečno. Od navedenog može da plati el. energiju (1.500-2.000) i ostane ze telefon ( sa novim poskupljenjem cca 500 dinara) ako minimalno telefonira kao i preostalih 1.500 dinara za vodu, kanalizaciju, smeće i sl. ukoliko je dovoljno.

Svi navedeni troškovi vezani su za usluge i energente javnih preduzeća od države do opštine.
O sličnim problemima se u svetu itekako vodi računa ( npr.)
Uz to se pruža i konkretna savetodavna pomoć oko načina štednje i postupanja u slučaju pretnje isključenjem naprimer
Na osnovu navedenog izgleda "ovce" ne služe za sisanje već pre za mužu.
thebee269 thebee269 21:00 12.10.2008

Re: da sam ja...

niti mislim da treba da idu da stoje sa transparentima ispred Vlade jer ako to ne učine, onda su se, kao, lako predali...?


pa to i hocu da kazem, zasto ne izaci ako treba i ispred vlade.Pa ovi neki nasi najpoznatiji ekonomisti tvrde da je otkupna cena gasa najbolje cuvana tajna.

Pa secate se kada je pre nekoliko godina Francuska vlada najavila izmenu zakona o penzijama gde se predvijda smanjenje penzija od 2023g. cela Francuska je strajkovala i sprecila predlog zakona.
kod nas da su najavili potpuno ukidanje penzija znas koliko ljui bi strajkovalo,verovatno niko.
E u tome je problem sto ovde moze sve, bas sve da prodje a da ne regujemo, pa se onda cudimo sta nam se desava.
Pa dokle bre vise, necu bre da budem ovca,hocu da cobani znaju i da me pitaju pre nego me osisaju.
mariopan mariopan 21:32 12.10.2008

Re: da sam ja...

Evo zasto ne izlazimo ispred "vlade" ...pa zato sto penzioneri ne mogu da strajkuju. Koga je briga sta oni kazu? Oni ne rade, ne uticu na nesto znacajno u ovoj drzavi i mogu samo da ovako pisu po blogu kao ja...ili Vlasta ili neko treci ko ima roditelje koji sve to ne mogu da plate.

Lepo to kaze Florijan i podaci koje iznosi su u redu ali ovde nisu oni pezioneri koji imaju ispod prosecne penzije a njih je oko 30 %, ovde nisu oni penzioneri sa sela koji primaju oko 6 000 mesecno, ni invalidske koje su ispod 14 000 ( ja imam ispod te crte i znam da nije tacna ali ako vlada kaze onda mora da je istina?) Sta ce onda ti ljudi da rade? Ali jos je gore sto ovde nisu ni mnogi radnici koji su primili male plate, a imaju decu....recimo imam drugaricu koja vec drugi mesec zaredom prima PLATU od 4000 dinara MESECNO A SAMOHRANA JE MAJKA DETETA KOJE JE KRENULO U GIMNAZIJU.............ona sve to treba da plati...odakle? Radi u tekstilnoj industriji , upropascenoj i opljackanoj ( pravosnazna sudska presuda o pljacki ali direktoru sve ostaje, samo da odlezi godinu dana zbog pljacke)...to je prica nasih mnogih radnika i sta sad? Kako oni da prezive?
ecce-florian ecce-florian 22:37 19.10.2008

Vlasta, Vlasta,-Morava zove, roger

Ne čini li ti se da ti je blog još uvek živ a da su se desila neka pomeranja na javnoj sceni.Nedelju dana posle malo je drugačije stanje.Imaš li komentar poslednjih događanja?
Vlasta92 Vlasta92 08:12 21.10.2008

Imam,

ali ne postizavam. Nisam bila na blogu dugo i izvinjavam se, ali mora puno da se radi jer nam treba puno parica za zimu... Videcemo sta ce Vlada u cevrtak da kaze o ceni gasa...Vidim da u LSV ocekuju od koalicionih partnera da ispune dogovor po kojem ce cena gasa za nas, individulane potrosace, ostati ista. Videcemo koliko vazi ona "Ruka ruci nismo Turci" ..
Za svaki slucaj, smislicemo neku gradjansku neposlusnost. Na tome se vec radi.
ecce-florian ecce-florian 09:01 21.10.2008

Re: Imam


puno parica za zimu..


ko radi ne boji se gladi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana