Astronomija| Nauka

Od bledih flekica do astronomske fotografije

Saša Zorkić RSS / 14.12.2009. u 01:22

Nigde razvoj fotografije nije toliko upadljiv kao u astrofotografiji. Od bledunjavih, mutnih flekica iz 19. veka stigli smo dovde:

pano_new680.jpg

Ovo nije snimak Svemirskog teleskopa Habl, ako ste tako pomislili. Fotografiju je napravio Matija Pozojević iz Zagreba (http://www.hrastro.com/). Matija je tih, gotovo stidljiv momak. Skoro da se izvinjavao što je poslao sliku i kao da bi voleo da nam se ona ne dopadne. Ali to je nemoguće jer fotografija je u svakom pogledu predivna. Ako želite da je vidite u punoj rezloluciji kliknite ovde.

Evo ukratko o tome šta se na slici nalazi. Dole levo je maglina Konjska glava, a gore desno Maglina Orion. Obično ta dva objekata astrofotografi snimaju odvojeno.

Konjska glava je tamna, difuzna maglina. Vidimo je zbog toga što iza nje sijaju zvezde. Od nas je udaljena 1500 svetlosnih godina i sad je opažamo onako kako je izgledala u vreme nakon pada Zapadnog rimskog carstva, i kad su prvi Sloveni stizali na Balkan.

Maglina Orion je oblak prašine, vodonika, helijuma i plazme. Ona, za razliku od Konjske glave, sija. Zbog njene raskošne lepote niko ne može da joj odoli i nema astrofotografa koji je nije uslikao - mnogo puta, samo ako se vidi iz njegovih krajeva. Sem toga, ona je i lako dostupna. U vreme vedrih zimskih noći videćete je i golim oko, samo ako znate gde da je tražite. Od nas je udaljena malo više od 1300 svetlosnih godina. U njoj nastaju stotine zvezda i planetarnih sistema i za milijardu godina, možda će neko odatle na nebu posmatrati zvezdu u poodmaklom dobu koja se nadula te polako guta planete oko sebe, a koju mi danas zovemo Sunce.

Evo iste magline na snimku drugog fotografa. Zove se Ljubinko Jovanović. Po imenu čovek bi rekao da je tu, odavde, možda iz Zrenjanina, ali Ljubinko je astrofotograf iz Kranjske Gore. Zapravo, poreklom i jeste iz Zrenjanina. Duša od čoveka. Prvi put sam ga uživo video pre dve godine na Letenki.

42ss_680.jpg
Fotografija je, kao što vidite, odlična. Svaka zvezdica je jasna, oštra tačkica, a u samoj maglini vidi se obilje detalja. Boje su kraljevske.

Interesantno je što ovu maglinu ne pominje Galilej iako je gledao to područje neba.

A evo i Ljubinkovog prijatelja iz Ljubljane. To je Jurij Stare (http://astro.krneki.ws/) sa svojim neodoljivim snimkom planetarne magline Helix. Heliksa smo već pominjali na ovim stranicama.

ngc7293_680.jpg 

Maglina opčinjava svojom mističnom lepotom. Elegantna je i uzvišena i nije čudo što je zovu „Božje oko". U njenom središtu je jezgro nekadašnje zvezde koja je u svojim poslednjim trenucima u svemir izlila spoljašnje slojeve a koji u nama izazivanju estetsko uzbuđenje. Astronomi je pomno posmatraju zato da što bolje upoznaju mehanizam po kome će se i naše Sunce za nekoliko milijardi godina ugasiti. Od nas je udaljena oko 700 svetlosnih godina.

A ovo što sledi je nešto mnogo bliže i nešto za čega vam ne treba naročita oprema. Dovoljno je da imate običan fotoaparat, dosta strpljenja, sreće, a i hrabrosti. Jer kad opali nije svejedno čak i ako ste u sobi, a ne negde napolju odakle je i ovaj snimak načinjen. To je predivna, obesna i moćna šara. Tako je, verovali su stari Grci, Zevs govorio kad je bio ljut. Niče se divio grandioznoj moći prirode jednom dok je na planini gledao munje i udare gromova.

munja-mm680.jpg

Možda niste znali, ali negde uvek grmi i seva. Dnevno bude 1800 oluja u atmosferi naše planete. I otprilike svake dve sekunde negde udari grom. Oko 40 hiljada puta na dan. Kad to zna, čovek se prosto zapita kako kod nas ume tako dugo da bude vedro.

Fotografiju je snimio Milan Miloradović iz Jagodine, lekar sa izvrsnim poznavanjem astronomije. I fotografije, kao što vidite.

Grom inače prostruji atmosferom brzinom od preko 430 hiljada kilometara na sat i zagreje vazduh oko sebe na 28 hiljada stepeni. Ako znate da je površina Sunca vrela 5000 stepeni...

Evo još munja.

4munjaMravik680.jpg

Ove je snimio jedne noći Janko Mravik iz svoje male, improvizovane opservatorije u Bačkoj Palanci. Nije mu, kaže, bilo svejedno, ali nije mogao da odoli izazovu da uhvati munju.

Ako vas gornje fotografije nisu impresionirale, ova dole mora. Snimio ju je Aleksandar Šljivić iz Beogada.

munjeSljivic.jpg

Pogledajte senke na glatkoj površini Dunava. Dunav, kao da je neki ogroman put, a ne reka.
Ako se i vama sviđa ova fotografija potražite ovde još.

A sad nešto potpuno romantično. Duga!

duga680.jpg

Velika fotografija

Ako pažljivo pogledate videćete zapravo dve duge. Boja neba vuče na olovo, a kuće i čitav krajolik premazani su zasićenim uljanim bojama. Dok gledam ovu fotografiju prosto osećam miris i svežinu nakon dobrog letnjeg pljuska. A kompozicija je neobična i podseća na Bogomila Karlavarisa. Ako ne poznajete slike ovog slikara objasniću ukratko. Dakle, skroz dole - ravnica, gore - beskrajno nebo. Nema zlatnog preseka, ali takva je Vojvodina. Pa i ova duga je vojvođanska: nema šta da je zakloni. Voleo bih da sam ja autor ove fotografije, ali nisam. Autor je Zlatko Paško, bibliotekar iz Stare Pazove. Zlatko je u stanji da skromnom opremom postidi one sa bogatom.(još Zlatkovih radova)

Ptice_i_MesecNedeljko.jpg

Veći snimak

I ovo spada u astronomsku fotografiju (estetsku) iako na njoj pre vidite Hičkoka nego Mesec. Svaki dalji komentar slici bi samo štetio pa ću reći jedino ko je autor: Nedeljko Marković, profesionalni fotograf u Zavodu za zaštitu spomenika iz Novog Sada. Kad ima vremena, Nedeljko stavi ranac na leđa pa danju tumara planinama, a noću slika nebo. Pred zoru malo odspava uz pesmu ptica.
Ovde se mogu naći još neke Nedeljkove fotografije.

MladyMesiac.jpg

Evo još jednog Meseca. Sasvim je mlad. Jaroslav Grnja, autor ovog divnog snimka, od hiljadu svojih fotografija sigurno bi izabrao neku drugu da ga ovde predstavlja. Ja sam se ipak odlučio za ovu zbog otmenih boja, interesantne kompozicije, neobično uskog i elegantnog srpa Meseca, i dramatičnog tamnog oblaka naspram čistote i spokoja ostalog dela neba.

 

DPP_sm.jpg
 

Ovo je slika drugog Grnje. Zove se Miroslav i mlađi je brat onog prvog. Ili je obrnuto, kod blizanaca je to teško znati.

Šta kažete za sliku? U ovom dvorcu čiju siluetu vidimo žive veštice. Ipak, čitava slika je svečana i uzvišena, a takva je zbog boje neba i zbog krepuskularnih zraka. Da, da, to su krepuskularni zraci ako niste znali! (u redu, ni ja nisam znao kakvi su to zraci dok nisam zavirio u Wikipediju).

Moram da pokažem još jednu fotografiju Miroslava Grnje. Ona pokazuje redak nebeski fenomen, odlično je uslikana i obišla je Internet. Mnogi sajtovi su je preuzeli.

moondogs.jpg

Dakle, vidimo moondogs ili parselenae, ako vam je tako jasnije. Radi se o optičkoj pojavi u atmosferi koja nastaje prelamanjem svetlosti na kristalima leda u tankim oblacima. Češće se ova pojava javlja oko Sunca (kada se, logično, zove sundogs) a ređe oko Meseca, kao sto je na slici.

Evo oba Grnje u jednom intervjuu, sa nekoliko svojih fotografija: intervju

M45rgbSgtromar.jpg

Ako ste na ovoj fotografiji prepoznali Plejade, svaka čast, vidi se da ste stručnjak za nebesa. Plejade su najlepše zvezdano jato. Lepo se vide za letnjih vedrih noći. Lepše ih je posmatrati kroz dvogled nego kroz teleskop jer teleskop obično ima usko vidno polje pa se Plejade ne vide u sceloj vojoj raskošnoj lepoti. Ako želite više interesantnih podataka o Plejadama, preporučujem da posetite ovo mesto.

Autor ove fotografije je Boris Štromar iz Zagreba. Kada je Boris bio mali, nije imao fotoaparat pa kada bi video nešto lepo on bi to nacrtao. Kasnije je pravio skice nebeskih objekata koje je posmatrao kroz svoj teleskop, a onda se konačno dočepao fotoaparata i postao jedan od vodećih astrofotografa na ovim balkanskim prostorima. Priča se da je u oduševljenju hteo svojoj ćerci da da ime Pentaxa, po svom teleskopu, ali se njegova supruga pobunila. Meni je prošle godine na Letenki rekao da je priča izmišljena i prema tome netačna, ali je priznao mu se ideja o takvom imenu sviđa. Evo Borisovih sajtova: http://www.astrobobo.net/, http://www.recenzije.astrobobo.net

Za kraj sam ostavio poslasticu.

Vid Nikolić je ljudina. Izgleda kao dizač tegova. Ima snažne mišice i šaketine kao Kraljević Marko, a prste debele da se čini da nije u stanju pertle na cipelama da zaveže. Ali taj utisak je pogrešan, jer veštijeg majstora u filigranskim poslovima teško je naći. Ne mogu da procenim šta Vid bolje radi: ili astofotografiju ili kolače!. Da, kolače. Vid je kuvar, specijalista za aranžiranje i rezbarenje hrane. Drži iz toga kurseve i šef je jedne otmene zagrebačke kuhinje. I veselo ističe da svoj posao voli (ja opet volim njegove kolače). (http://www.vidnikolic.net/food/Home.html)

Evo pogledajte dole i uživajte. Slike kulinarske i astronomske su pomešane. Uostalom, između astronomije i gastronomije razlika je samo u jednom slovu.

1.jpg

M8.jpg

2.jpg

eagle.jpg5.jpg

Sunce_sm.jpg
Pogledajte veću fotografiju Sunca.

1765973706_d3a817243c_o.jpg

M31_680.jpg

4.jpg



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 02:01 14.12.2009

Хвала

за све ове линкове и прелепе фотографије правих мајстора.

Митолошке Плејаде виђене очима сликара:



Saša Zorkić Saša Zorkić 02:07 14.12.2009

Re: Хвала

Vidi, stvarno ih je sedam!

Hvala.
kiselkasta kiselkasta 09:18 14.12.2009

Re: Хвала

hvala
loader loader 02:16 14.12.2009

Nastavak

Nastavak moje preporuke iz prethodnog vašeg posta :)
Divno je što ste uložili trud u ovu za mene i te kako zanimljivu temu.
Pozdrav
Saša Zorkić Saša Zorkić 02:26 14.12.2009

Re: Nastavak

Mmmm, da, treba da ubacim link na prošli tekst. Oba su u slavu fotografije.

Hvala.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:29 14.12.2009

Re: Nastavak

loader
Nastavak moje preporuke iz prethodnog vašeg posta :)
Divno je što ste uložili trud u ovu za mene i te kako zanimljivu temu.
Pozdrav

Uh, kakve majstorske fotografije! Sve se iz petnih zila upinjem da nadjem neku manu i gundjam (ko da se razumem), ali ne vredi, ovo nije Marco .
loader loader 02:35 14.12.2009

Re: Nastavak

Sve se iz petnih zila upinjem da nadjem neku manu
Hm... . . Obratite pažnju na zvezdu u gornjem levom uglu na fotografiji "Maglina Orion M42" .. :)
Hansel Hansel 14:30 15.12.2009

Re: Nastavak

Hajde, iseci pa postavi, vidim nekoliko "duplih", ali ne znam da li na to misliš...

Hvala mnogo, Saša, još kada bi nam rekao podatke o fotoaparatima, objektivima (teleskopima?), ekspozicijama i sl...
Saša Zorkić Saša Zorkić 18:54 15.12.2009

Re: Nastavak

još kada bi nam rekao podatke o fotoaparatima, objektivima (teleskopima?)


Pa mogu se naći ti podaci. Većina slika (sem ovih kulinarskih) je sa sajta www.astronomija.co.rs a tamo (uglavnom) postoje ti podaci. Sem toga, svi autori objavljenih fotografija će rado dogovoriti na sva pitanja u vezi njihovih snimaka. Većina tih autora može se naći na našem forumu: http://www.astronomija.co.rs/forum/.

(rado ću pomoći ako je do nekog podatka ili autora teško doći)
4krofnica 4krofnica 06:12 14.12.2009

Dobro jutro!

uzivala uz jutarnju kafu. moze i munja i meze! najlepse mi je 'Bozje oko'. koiko sam razumela, to je oblak raznih hemijskih sastojaka oko planete koja vise nepostoji? carobno!
sesili sesili 08:16 14.12.2009

Re: Dobro jutro!

Skuvala sam kafu, pa uključila kompjuter, pa videla očaravajuće fotografije. Volim da jedem i ovo na kraju je predivno, ali magline, srp meseca, munje - to opčinjuje.Znate li da kada se vidi mlad mesec, treba protrljati čelo nekim novcem, da bi imali para. Tajo kažu. Hvala vam što lepo počinjem dan. Gledaću ih opet, a sad na kafu!
treger92 treger92 02:19 15.12.2009

Re: Dobro jutro!

Dobro jutro! #Link Replika: 1uzivala uz jutarnju kafu. moze i munja i meze! najlepse mi je 'Bozje oko'. koiko sam razumela, to je oblak raznih hemijskih sastojaka oko planete koja vise nepostoji

Nije planeta u pitanju je zvezda koja je eksplodirala i nala zi se u centru oka,a to je normalan stadijum u životu zvezda.U zavisnosti od njihove mase neke završavaju kao beli patuljci a neke kao crne rupe a neke kao pulsari.
bauer. bauer. 08:25 14.12.2009

na kraju duge...

Saša Zorkić Saša Zorkić 18:32 14.12.2009

Re: na kraju duge...

Cool!
Ili što bi čuveni amrečki intelektualac, Homer Simpson rekao: "Mmm beer!
dilan_dog_93 dilan_dog_93 09:04 14.12.2009

Sjajno :)

Konjska glava je tamna, difuzna maglina. Vidimo je zbog toga što iza nje sijaju zvezde. Od nas je udaljena 1500 svetlosnih godina i sad je opažamo onako kako je izgledala u vreme nakon pada Zapadnog rimskog carstva, i kad su prvi Sloveni stizali na Balkan.

Sto volim ovu relativnost vremena... Kako to menja nase pojmove i predstave o svetu oko nas.
Inace, fotografije su jako lepe

Srdacno,
Dilan Dog
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 09:57 14.12.2009

Nebule+munje+mesec i zvezde...

pa šta čovek može više da traži? Ja inače OBOŽAVAM fotografiju kao medij. Treba znati uhvatiti momenat koji govori tomove o vremenu. Zato se ja i ne usuđujem da uzmem aparat u ruke. Nekako mi se čini da je to veština koja je meni nedokučiva. Potpuno sam opčinjena.
Milion puta hvala na ovom postu
Obratite pažnju na zvezdu u gornjem levom uglu na fotografiji "Maglina Orion M42"

Obratila. I?
4krofnica 4krofnica 10:13 14.12.2009

Re: Nebule+munje+mesec i zvezde...

Obratila. I?

sali se malo cika loader.
loader loader 17:27 14.12.2009

Re: Nebule+munje+mesec i zvezde...

Ofirala me Krofnica :)
Saša Zorkić Saša Zorkić 18:45 14.12.2009

Re: Nebule+munje+mesec i zvezde...

...Zato se ja i ne usuđujem da uzmem aparat u ruke

Sve je to stvar vežbe i prakse. Uspevaju samo oni koji se usuđuju da uzmu aparat u ruke. Prema tome...
loader loader 02:28 15.12.2009

Re: Nebule+munje+mesec i zvezde...

Uspevaju samo oni koji se usuđuju da uzmu aparat u ruke.

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 09:21 15.12.2009

Re: Nebule+munje+mesec i zvezde...

E pa dobro kad vi kažete...........samo valjda bi trebalo prvo da uzmem i pročitam manual za ono moje sokoćalo koje imam. Svi kažu da je ODLIČAN za podvodnu fotografiju....a ja se još uvek nešto snebivam. Neki komentarišu da je prava šteta što je u mojim rukama (jer ga ne upotrebljavam) i da bi ga trebalo pokvasiti pomalo....a ja se i dalje snebivam....
Saša Zorkić Saša Zorkić 18:57 15.12.2009

Re: Nebule+munje+mesec i zvezde...

Svi s nestrpljenjem čekamo da vidimo podvodne fotografije !!!
visnja92 visnja92 10:51 14.12.2009

fascinantno

kakav bozanstven tekst za dobar dan, a fotografije...nemam reci(eeee da bar imam pristojan ekran). Od nebeskih koje deluju bajkovito (moj favorit je Plejade, zvezdano jato :) ) do zemaljskih koje dobijaju savim novi kavalitet i dimenziju a tim i lepotu. Sta reci nego fascinantno i od srca preporuka.
Saša Zorkić Saša Zorkić 18:48 14.12.2009

Re: fascinantno

Da, posebno je interesantno što Vidove kulinarske fotografije postaju sve lepše kako se približava večera.
alexlambros alexlambros 13:05 14.12.2009

sky fits heaven

so fly it

kakve fotke, predivno

Saša Zorkić Saša Zorkić 18:26 14.12.2009

Re: sky fits heaven

Uuu što je plava slika! Sviđa mi se.
Saša Zorkić Saša Zorkić 18:26 14.12.2009

Re: sky fits heaven

Uuu što je plava slika! Sviđa mi se.
drug.clan drug.clan 14:18 14.12.2009

lepo

veoma lepe slike

pozdrav
jacHa. jacHa. 15:12 14.12.2009

super su slike!

evo i jedne aurore borealis skinute sa wikipedije
visnja92 visnja92 15:58 14.12.2009

Re: super su slike!

kako ovo mora biti lepo videti uzivo...
Saša Zorkić Saša Zorkić 18:23 14.12.2009

Re: super su slike!

Iz naših krajeva aurora se retko viđa, a i tada nije ovako moćna i lepa. Evo nekoliko snimka aurore iz Istre
http://static.astronomija.co.rs/suncsist/planete/zemlja/aurora/2005/aurora2.htm
visnja92 visnja92 18:54 14.12.2009

Re: super su slike!

eto sta je dobra fotografija, iako su i ove slike lepe nije utisak jer su male (kod vecih rezolucija kvari utisak). Ipak treca je bozanstvena.
ps. stalno se vracam na ovaj blog kao dete cekam nove slike
Saša Zorkić Saša Zorkić 23:35 14.12.2009

Re: super su slike!

stalno se vracam na ovaj blog kao dete cekam nove slike

Pa onda ćemo morati da nabavimo nove slike. Ima jedna jako zanimljiva tema sa obiljem divnih fotografija. Ali, to će na red stiči dogodine!
visnja92 visnja92 11:39 15.12.2009

Re: super su slike!


tako je sasa dozirano da se ne navucemo
Saša Zorkić Saša Zorkić 18:59 15.12.2009

Re: super su slike!

Da, sad sam se ja zagrejao za temu .
NNN NNN 16:30 14.12.2009

Zorkiću, 100 puta si bolji od Ćirkovića :)

Saša Zorkić Saša Zorkić 18:18 14.12.2009

Re: Zorkiću, 100 puta si bolji od Ćirkovića :)

Ha, interesantno poređenje.

Veliki pozdrav Stefanu.
miloradkakmar miloradkakmar 18:38 14.12.2009

Hvala

na predivnim fotografijama i naravno preporuka.
Fela Fela 01:29 15.12.2009

greska?

Jeste li sigurni da je ono munja iznad Dunava? Onaj link se zavrsava sa Sibenik

Ali bi zato tako slatko 'uskocio' u onu poslednju sliku
Saša Zorkić Saša Zorkić 19:05 15.12.2009

Re: greska?

Mm, da, moguće je (mada je meni lepo da zamišljam da je to Dunav:). Na žalost Aleksandar se ne javlja baš često i s njim nemam stabilnu komunikaciju. Ipak pokušaću da se raspitam.
Fela Fela 15:23 16.12.2009

Re: greska?

Da, deluje kao Dunav, tamo negde kod Visnjice.
pattak99 pattak99 02:42 15.12.2009

njam

sjajne fotografije!
svaka cast
treger92 treger92 12:12 15.12.2009

umeće u rezbarenju

img][/img]
Evo još jedne slike veštine Vida Nikolića.Izgravirao je amblem međunarone godine astronomije.Ovo je delo naparvio letos na Astronomskom kampu Letenka.
vishnja92 vishnja92 19:25 15.12.2009

najpre

pozdrav, posto se ovde prvi put oglasavam
blogovi su sjajni.

imam pitanje: boje koje se pojavljuju na fotkama, posebno kada su magline u pitanju - odakle to? do skoro sam mislila da je u pitanju upotreba visokih tehnologija ali ocito nije tako, cim su svi ti ljudi uspeli da snime i pokazu sta su videli.

nocno nebo je (u nama vidnom delu spektra) mahom monohromatsko: u kom momentu nastaju sve te boje? i kako fotka izgleda bez njih, pre trenutka obrade? i kako izgleda maglina dok se fotografise, kao zamucenje, ili sta? ja sam posve zbunjena, ne razumem kako neko moze da slika maglinu i da ispadne ono, i volela bih da znam da su u pitanju jeftini photoshop trikovi, ako jesu.

ps: ad kaze da su magline mrestilista zvezda, to je posve carobno.
Saša Zorkić Saša Zorkić 03:08 16.12.2009

Re: najpre

Eh, boje su posebna i vrlo opširna priča.

Evo dva mesta gde se priča o bojama:

Boje Sunčevog sistema

i

Astrofotografija za sveznalice

Ovo drugo je zapravo knjiga o astrofotografiji ali tu u njoj se govori i o bojama.

P.S. Magline su oblaci materijla (gasovi, prašina) od kojih se prave planete i zvezde. Zato magline zovu zvezdanim porodilištima, a može i mrestilištima. :)
vishnja92 vishnja92 06:27 16.12.2009

Re: najpre

e hvala
babela babela 23:49 15.12.2009

divno

Prelepe su fotografije.Posebno onaj mix sa poslasticama kao da objasnjavaju osecanje koje donose one djakonije
topcat topcat 06:25 20.12.2009

A eto...

ja kasnim.

Fantastične fotke!
Saša Zorkić Saša Zorkić 00:06 21.12.2009

Re: A eto...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana