Ekonomija| Nauka| Politika| Zdravlje

Koliko kosta alternativa

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron RSS / 06.01.2008. u 11:36

Zameraju mi moji najmiliji sto u vreme epidemije proliva pisem o korsetu umesto o belom mantilu. Epidemija proliva, izazvana Norovirusom, se javlja u UK svake zime, u manjem ili vecem obimu, kao grip, samo sto ne postoji vakcina, ali postoji pranje ruku (virus se prenosi fekooralnim putem), cemu zahvaljuajem sto, uprkos brojnim bliskim fizickim kontaktima sa obolelim jos nikad nisam i sama dobila, bas kao ni bilo ko od ljudi sa kojima radim. Dozvolite mi da izaberem drugu “belomantilsku” temu – komplementarnu i alternativnu medicinu.

Zahvaljujuci intenzivnom angazovanju princa Charlesa, NHS svake godine potrosi 50 miliona funti na komplementarnu medicinu. Ne mogu a da ne preracunavam koliko herceptina (leka za lecenje uzroka smriti zena broj 1, raka dojke, koji zbog cene do skoro nije bio “na listi” uprkos cinjenici da je vrlo efikasan) za te pare moze da se kupi… Ipak, u Harley Street-u u Londonu postoji citava klinika za komplementarnu i integralnu terapiju na ciju je izgradnju potroseno 8 miliona funti. Neki od “prakticara” su i lekari koji su diplomirali na klasicnoj medicini. Ne postoji podatak koliko se novca u Srbiji potrosi na neklasicnu medicinu, ali cenim da nije malo spram cifre koja se potrosi za klasicnu.

 

Hajde da prvo definisemo terminologiju.

 

Klasicna medicina – podleze zakonima trazenja uzroka bolesti, mehanizma nastanka, pronalazenja leka, ispitivanja u laboratoriji, na zivotinajama, pa kroz 4 faze na ljudima (pojednostavljeno: 1 – jedna doza leka se daje zdravim volonterima, 2 – utvrdjivanje farmakokinetike i farmakodinamike, 3 – provera efikasnosti u odredjenoj bolesti i 4 – poredjenje sa postojecim lekovima za istu bolest), strogo kontrolise praksu onih koji se njom bave i sankcionise greske

 

Alternativna medicina – ne podleze gore definisanim zakonima i koristi se kao iskljuciva alternative klasicnom nacnom nacinu lecenja.  

 

Komplementarna medicina – koristi se kao dodatak klasicnoj medicini, ne postoje jasno definisani zakoni kojima podleze, iako se pokusava. (jedini “soft” dokaz o efikasnosti postoji za akupunkturu, a u UK se priprema osnivanje ekvivalenta lekarske komore (GMC) za komplementarnu medicinu, tako da ce svi koji se njom bave morati da budu registrovani)

 

Gledala sam skoro na Discovery Channel-u kako je jedan novinar sa posebnim interesom za nauku podvrgao homeopatiju, koja se inace dobija na racun NHSa, ispitivanju. Homeopatija se zasniva na principu da se slicno leci slicnim u velikom razblazenju. Prakticno, ovo podrazumeva ogromno (ne reda kapi u flasi, ne kapi u bazenu, ne kapi u jezeru, ne u moru, nego u svim okeanima sveta) razblazivanje, za koje se pitam kako se tehnickni postize, “aktivne supstance” u vodi. Kada je novinar pitao jednog od bivsih klasicnih medicinara, a sadasnjih prakticara u Harley Street-u, kako on to objasnjava, ovaj je rakao da se “voda” seca sta je u njoj nekad bilo. Kada je novinar ustanovio da se za pripremu homeopatskog leka koristi voda iz vodovoda, onda je pitao prakticara kako to da se voda “ne seca” otpadnih voda iz kanalizacije koje su u njoj bile u daleko jacem razblazenju, “prakticar” nije znao da odgovori.

 

Da me ne razumete pogresno, ja verujem da je herbalna terapija (npr. caj od nane za grceve u stomaku) korisna, ali po ceni od 0.60 funti za pakovanje od 20 doza, svako moze sebi da je priusti, za razliku od herceptina koji kosta 407,40 funti po ampuli. I sama redovno pijem caj, njuskam razne miomirise, vezbam jogu… iskljucivo za svoje pare.



Komentari (164)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nikola svilar nikola svilar 12:02 06.01.2008

:))

bio sam ubedjen da ces o TOP TEN BLOGERIMA na BLOGU B92
ali ovo mi je super. idem sad "natenane" lepo da citujam

Re: :))

O top ten nema sta vise da se kaze. To sam ja onako, uz kaficu, kod DS-a. A i g. Cheu sam obecala da cu ga cekati za devojacke teme (malo sam ga izneverila)
PS tu sam jos par min, pa onda idem napolje da pravim vit D. mozda necu biti uobicajeno promptna u odgovorima na komentare. izvinjavam se.
oldtajmer oldtajmer 19:49 06.01.2008

Re: :))

A ja da ces o top-tek krikova mode 2007-e. S posebnim osvrtom na korsete (barem 6 od 10 mesta)

u medjuvremenu...

neka vas zabavi
Milan Novković Milan Novković 13:33 06.01.2008

Water Memory

..za koje se pitam kako se tehnickni postize...

Jednostavnom geometrijskom progresijom - npr, rastvoriš kap u decilitru, iz tog rastvora uzmeš kap i staviš u decilitar čistog rastvarača itd. Jako brzo dobiješ bilo koju slabu koncentraciju.

Ovo je "inženjerski" komentar, ja ne koristim hemeopatiju i ne znam ništa o njoj.

Water memory je starija i interesantna priča koja je dotakla čak i neke nobelovce, ko ima vemena da odradi link. Ko ima još više vremena može da googluje na temu Bose-Einstein condensate (Wiki entry nisam ni sam pročitao, i možda nije reprezentativan, ali na webu ima dosta o interesantnim osobinama ovog stanja materije, uključujući i pamćenje, uopše kvantnim efektima na makroskopskom nivou.

Meni, kao amateru, bi medicinska instraživanja na temu "provociranja" imunog sistema (koji uči kako starimo) sa jako razblaženim rastvorima uvek bila interesantna (industrija vakcina ima ogromne sličnosti). Naravno, ovo nema veze sa priučenim homeopatima koji nasumice eksperimentišu sa slabim rastvorima.

Dalje, interesantno je što i profesionalci, farmakolozi, velikim delom eksperimentišu nasumice. Jedino što oni to rade u kontrolisanom fazonu, unutar dobro definisanih procesa.

Za nas koji slične oblasti nauke pratimo ne više nego na popularnom nivou eye-opener je knjiga Investigations Stuarta Kaufmana. Ima ga i na Edge-u, hipnotičan karakter, uz sve rezerve i kritike.

Njegova jurnjava za veštačkim životom po stranu, interesantna je nit rezonovanja gde su u proizvodnji antitela najvažniji proteini (nije ni bitno za rezonovanje, bitno je da je ograničen broj building blocks, e.g. aminokiselina a i ostalih), building blocks imaju definisan 3D oblik pa u nekom malom ograničenom prostoru mogu sintetisati ograničen broj raznih vrsta molekula (e.g. antitela). Naravno, mnogi delovi mnogih antitela imaju identičan ili vrlo sličan oblik (iste sub-sekvence osnvonih blokova) pa, dok proces potpuno ne razumemo i ne prepevamo u neku IT podrušku, dok ne napravimo extensive taxonominju-ontologiju života uvek ćemo mnoge stvari prolečiti poprilično nasumice.

Tvoja ekonomija trošenja 50 miliona je i meni bliska pameti i kad bi me neko pitao sutra skoro sigurno bi trošio lovu kao i ti.

Nažalost, to je jako mala lova i ne uzbuđuje me ni približno kao, npr, kazne za parkiranje, od kojih samo mali deo Londona (Westminster City Council, reprezentativan primer) nakupi isto toliko, oko 50 miliona godisnje. Pošto tu lovu moraju da ulažu nazad u saobraćaj,a to uvek nije lako, imamo siguaciju neverovatnog bacanja novca, gde danas postave u ulici bumps (ležeće policajce - jel tako bejaše na srpskom) samo da bi ih sutra skinuli i stavili nove pošto moraju da trože novu lovu od novih kazni za parkiranje. Ovako se milijarde bacaju.

Ps: Ovo Stjuartovo rezonovanje možda nije njegovo nego se on seća Šredingera (The Šredingera), fascinantnog karaktera i ako mu stavimo jednačinu po stranu, ne sećam se ni sam, davno čitao knjigu.
jinks jinks 13:48 06.01.2008

Razblazivanje

razblazivanje, za koje se pitam kako se tehnickni postize, “aktivne supstance” u vodi
Bila skoro emisija na tu temu ... ustvari to razblazivanje i nije toliko komplikovano (bar po onome sto su prikazali u emisiji). Da bi ste dobili rastvor 1:10e30 treba vam 10 flasica sa cistom vodom. U prvoj napravite rastvor 1:1000, pa onda taj rastvor rastvorite u razmeri 1:1000 u drugoj flasici ... i tako dalje, do 10. flase u kojoj ce na kraju biti rastvor 1:10e30.
margos margos 13:56 06.01.2008

Voda!

Ana, odlična tema!
I ne samo zbog love koja se troši - odmah bi mogli da krenemo od oružja koje služi da uništava, iako kažu da služi zaštiti!

Da, za vodu tvrde da voda pamti, i ne samo da čuva memoriju, već da se može programirati da nosi zapis. Otuda sve one svete vodice, bogojavljenske, sveti izvori i svašta nešto. Otprilike kao hartija... uzmeš pa ispišeš... ili hard disk...

Najzanimljiviji istraživač je Japanac, Akiro Emoto i njegova knjiga 'Message from Water' (potražiću linkove iako nisam spretna s guglovanjem!) I potražiću još neke autore (puko mi komp skoro, pa ne znam gde mi je šta:( )

PS. Evo, i kod nas su počeli da uvode u zakonske okvire komplementarnu medicinu, biće neki skup 1.februara, pod okriljem Udruženja za javno zdravlje Srbije.

Re: Voda!

Da, za vodu tvrde da voda pamti, i ne samo da čuva memoriju, već da se može programirati da nosi zapis. Otuda sve one svete vodice, bogojavljenske, sveti izvori i svašta nešto

Od koje vrste i koliko suptilna treba da bude suprotstavljena pojava, da bi je ovako suptilna poruka pobedila?
______________________________________________________________________________________
I jos, draga Margos, nisam ja mislila samo na cenu alternative u novcu, vec i u zivotima koje je odnela, novcu koji je na nju potrosen a mogao je biti upotrebljen za ono sto se zna da spasava zivot, kao i odnos cena sirovine i koja se u njij koristi i finalnog proizvoda.
Da li znate da je prosecan vremenski period od pronalaska novog leka pa do trenutka kada se on odobri za upotrebu 8-12 godina?
skyspoter skyspoter 14:12 06.01.2008

posecivala sam

Harley Clinic kod homeopatha koja me je izlecila od nekih upala za koje mi je moja GP, neka Indijka, jedva prica Engleski, prepisivala antibiotike. Svaki put kada bih je vidlea doza bi se proporcinalno povecala kao da me kaznjavla sto joj dolazim tako cestio! I sve je to radila „odokativno“, kao pipne me, ja se izderem od bolova i ona konstatuje upalu.

Posle sam presla privatno i lekari posle uradjenih testova preporucuju alternativnu medicinu.

Btw: na Halrey Clinic radi par nasih ljudi koji su se proslavili lecenjem Prince Charles itd....

Re: posecivala sam

Btw: na Halrey Clinic radi par nasih ljudi koji su se proslavili lecenjem Prince Charles itd....

Interesantan podatak, ali za mene sam po sebi ne predstavlja garanciju kvaliteta. Princ se takodje predstavlja kao modernizator u svoj zemlji :)
Uz svo postovanje, pojedinacni slucajevi izlecenja su anegdote. I da ne ulazimo u filozofiranje, kad budem videla double-blind studiju koja dokazuje efikasnost homeopatije rado cu je prepisivati svojim pacijentima. Ne treba zaboraviti da je vera u izlecenje, pola izlecenja.
Of note, u Harley St postoje razne privatne klinike u kojima rade najveci strucnjaci svoje vrste, a ne samo alternativci/komplementarci.

da krenemo redom

Meni, kao amateru, bi medicinska instraživanja na temu "provociranja" imunog sistema (koji uči kako starimo) sa jako razblaženim rastvorima uvek bila interesantna (industrija vakcina ima ogromne sličnosti).

Istina, taj princip se koristi za vakcinaciju, ali vakcinacija je mera prevencije, a ne lecenja. Ne vidim kako bi neko kome je imuni sistem vec "isprovociran" mogao da ima dodatne koristi od jos malo provokacije iste vrste.
PS a sto se razblazenja tice, ako uzmemo da je kap u casici 1:1000000, ovde govorimo po mojoj slobodnoj proceni o 1:10e>od najveceg broja koji ste ikad videli. BTW kako se kaze najveci broj?
Milan Novković Milan Novković 15:54 06.01.2008

Re: da krenemo redom

imuni sistem vec "isprovociran" mogao da ima dodatne koristi od jos malo provokacije iste vrste.

Nismo se potpuno razumeli, ne radi se o "istoj vrsti".

Ja sam mislio da je pomaganje adaptivnom odgovoru imunog sistema kad je organizam već inficiran ozbiljna istrživačka grana (koga interesuje može pogledati Adjuvants kao primer)

Tj, ja sam mislio na provociranje "lateralne", "ortogonalne" vrste :)
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 16:39 06.01.2008

Diskretni miris aure ..!!

Baza za alternaciju postoji, u smislu da je moguće alternativnim putem na čoveka izvršiti uticaj, pa i blagotvoran, ali su izuzetno retki pojedinci koji tu bazu mogu da upotrebe i ostvare uticaj na osobu kojoj treba pomoć. Uglavnom su u pitanju loši primeri. Mnogi, nadasve polaskani umišljajem da su obdareni nečim što malo ko poseduje i što će samim tim sve druge zadiviti, a delimično polaskani i umišljajem da pomažu nekome u nevolji - recimo, navodna sposobnost uticanja pomoću bioenergije - nazovu sebe XXXXX. ili rado dopuste da ih drugi tako proglase, pa krenu da "leče". Uglavnom za novac. Neki, zbog napred pomenutog umišljaja, koji pothranjuje sujetu, ne traže novac. To je prva grupa, koja iskreno veruje da ima "sposobnost". Druga grupa su šarlatani, koji znaju da nemaju sposobnost, ali se izdaju kao da je imaju, ne bi li za svoje usluge pribavili materijalnu korist od pacijenata. Upravo ovi primeri bacaju senku na čitavu temu alternative, koja je mnogo više od zanimljivog. Ali to nije za raspravu u okviru medicine, već za jedno daleko sveobuhvatnije polje.

Joga, Ana?! Divno! Ja sam je pre desetak godina radio u razdoblju od godinu-dve. Sećam se da mi je nekoliko dana trebalo da se dovoljno razgibam kako bih uradio lotos stav. Onda disanje i - najvažnije - meditacija... Glupo je to etiketirati bilo kakvim komplimentima (ako radite jogu, shvatate šta hoću da vam kažem). Onda nekoliko godina nisam radio bukvalno ni jednu vežbu. E, zanimljivo je što sam i nakon tolike pauze, jednom prilikom, demonstrirajući jednoj svojoj prijateljici osnovne stavove, bez ikakvih problema i prethodnih razgibavanja nogu iz cuga uspeo da uradim lotos. Moje telo.. kao da je jednom davno naučilo azbuku i sad u svakom trenutku može da napiše slovo A.

Naravno - travčice, napici, kamilice... Čaj - posebno nanu koja je parfem među čajevima-travama - pijem bez šećera, bez meda, bez mleka, bez ruma, bez srkanja... poštujući onaj diskretni biljni šarm.

Puno vas pozdravljam



Re: Diskretni miris aure ..!!

Hvala na javljanju, Dragane.
dragoljub dragoljub 18:57 06.01.2008

verovali ili ...

Ne,ja pre par godina gledao emisiju na nekom od obrazovnih kanala o tom memoriskom efektu,sve oni lepo prikazali kao što je predhodno rečeneno a zaključak na kraju bio da tog memoriskog efekta nema sad ko je tu neobavešten,izgleda da je koštunica sindrom poprilično raširen,
što se čajčića tiče jes da mene majka podigla na kamilicu ali me za svaku iole ozbiljniju stvar vodila doktoru po hemiju,pijem uvin čaj upočetku ali kad počne da boli onda opet hemija(mislim da sam jasan kad hemijom nazivam sve lekove dobijene naukom),kad sam imao infarkt inekcije streptokinaze su razbile tromb a ne neke vradžbine kad lekovi nisu pomogli onda operacija rekli su trostruki bajpas ali ispalo dvostruki nešto očistili ili šta god rezultat ja super bolji nego što sam bio u zadnje 10 godine,u međuvremenu sam slušao o budalama koji su moju dijagnozu pokušali da leče čajčićima nažalost svi su mrtvi.
kažu da je Imhotep lečio kataraktu time što je mazao oči nekom smesom,tako je nastala šminka i to je sad samo lepa priča ali lepe priče ne leče ljude
po meni ko ima dva života može da rizikuje sa vračevima mi ostali ne
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 20:33 06.01.2008

Re: Diskretni miris aure ..!!

Hvala na javljanju, Dragane.
Vaš odgovor, kraći od vašeg imena i pseudoprezimena, stvara kod mene nedoumicu. Zahvaljujete što sam se javio, dakle zahvaljujete javljanju kao javljanju, bez obzira na sadržinu pisanja, ili mi zahvaljujete na sadržini toga što je napisano, ali zbog žurbe niste stigli da naglasite ništa osim da zahvalite zbog javljanja? Ili i jedno, i drugo u određenoj međusobnoj proporciji? Ili je to "hvala" kao kap u moru homeopatskog rastvora svega onoga što smatrate da se podrazumeva?

Re: Diskretni miris aure ..!!

iskreno sam zahvalana sto ste Vase razmisljanje podelili sa nama. Nazalost, nemam nista sto bih trenutno dodala (nedostatak ideja?).
Mogu samo da pitam, onako drugarski, kojom jogom ste se bavili?
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 21:14 06.01.2008

Re: Diskretni miris aure ..!!

Oh, moje pitanje je bilo više onako, u poluzbilji, uzeto kao prilika za malo improvizacije. Nego:
... podelili sa nama
Vama..? Sa vama i vašim pseudoprezimenom? :))
onako drugarski, kojom jogom
Drugarski, hatha jogom. Odličan koktel statike u pokretu, uživanja u disanju i spajanja vizure pojedinca sa kompletnom sadržinom homeopatskog rastvora zvez.. - pardon, sa kompletnom sadržinom kosmosa.

Re: Diskretni miris aure ..!!

Ja radim tzv S&M jogu - IYENGAR
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 22:56 06.01.2008

Re: Diskretni miris aure ..!!

Ukratko, koja je razlika&sličnost u odnosu na hatha jogu?
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 23:40 06.01.2008

Re: Diskretni miris aure ..!!

A dok se ne desi odgovor, evo jedne stare dobre ...

Re: Diskretni miris aure ..!!

Hatha yoga je starija i dinamicnija. To je ono sto vecina ljudi na zapadu podrazumeva pod jogom. Iyengar (osnivac je jos uvek ziv) zahteva vecu preciznost. on insistira na fizicki perfektim asanama pre upustanja u paranayame i mudre. da bi se fizicka preciznost u asani postigla, koristi kaiseve, konopce, blokove, cigle (od drveta ili jute, da ne bude zabune)... zato ga i zovu S&M
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 12:44 07.01.2008

Re: Diskretni miris aure ..!!

Hvala vam na informaciji. Koliko mogu da primetim, suština je ista, s tim da je preduslov pomenuta preciznost...
Hm.. :))) ... vaše zanimanje za onakav tip korseta... Polako njime zamenjujete blokove, cigle...
Šalu na stranu. Glupo je da vas pitam, ali ne znam kako drugačije da se izrazim: da li uživate u osećaju svesnosti svoga tela, strujanja, misli..?

Re: Diskretni miris aure ..!!

Uzivam. Povremeno uzivam i u odsustvu svesti (svesnosti?)...
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 12:59 07.01.2008

Re: Diskretni miris aure ..!!

To stanje je divotno. Poniranje u vis...
Prošao sam i kroz TM. Ima (sa yogom) dovoljno zajedničkih elemenata...
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 13:27 07.01.2008

Re: Diskretni miris aure ..!!

Ah, da... Želim vam da ugodno provedete današnji praznik (naravno, ukoliko ste i u tom delu stvarnosti prisutni).

Re: Diskretni miris aure ..!!

Hvala. Napisah tamo kod Dunjice kako me je za malo badnjak skupo kostao. Otisli Pazljivi i ja u sumicu, da se prosetamo i pripremimo za praznik. Ne znam iz kog razloga su se ovce sa obliznje livadice uznemirile od naseg prisustva. Mozda zbog sezone parenja? Da mi je neko pricao da ce da me jure ovce (for whatever reason) ne bih mu verovala.
Srecan Bozic i Vama.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 14:49 07.01.2008

Re: Diskretni miris aure ..!!

Ovce?! :))) Opake evangelističke ovce prepoznale vas kao srpske ekstremiste (čim na taj dan sečete mladi hrast) i rešile da vas u akciji "milosrdne ovce" otklone sa svoje livade!

Zbilja, jurile su vas ovce? Da ne ispadnem sitničav, ali, jesu li to bile baš ovce, koje su bezopasnije, ili neki ovan, odnosno više njih? Nikako nije isto. Hoću da kažem, ova druga varijanta može da bude i veoma opasna... Jeste li baš trčali? Koliko su bili(e) blizu vas? Koliko dugo ste se "borili"? Da li ste bili na štiklama? Kako ste im umakli? :))) Ili ste se popeli na drvo, pošto one(i) bez mačjih kandži tamo ne mogu? Mislim, kako je to uistinu izgledalo..?

Re: Diskretni miris aure ..!!

Bilo je dosta dramaticno. Mozda bi mi bilo lakse da se ne klizam trceci po blatu da sam imala stikle... A njih je bilo razlicitog pola, nisam previse zagledala. Umakli smo im preko neke ograde, tacnije zice, sva sreca pa ovce ne mogu da skacu.
Nije lako biti pravoslavac medju anglikancima :) Cak i danasnji dan provodim radno.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 15:08 07.01.2008

Re: Diskretni miris aure ..!!

Ma, važno je da ste vi puni duha... A to je sredstvo moćnije od bilo kakvih prolaznih okolnosti, pa čak i od interneta... Pozdrav
Djole Djole 18:48 06.01.2008

Koliko kosta nek kosta ...

... samo nek radi.

Moja zena je vatreni pristalica nekog leka koji navodno zaustavlja prehlade u ranoj fazi nastanka.. Zove se oscilococnium. U njenom slucaju, ziv sam svedok, RADI.
Lepo popije lekic i sutra na posao.
U mom slucaju ne radi, ili mozda nisam bio u tajmingu.

Sto se mene tice imam samo jednu poruku:

BOLJE IZLECEN NENAUCNO NEGO BOLESTAN NAUCNO.

Re: Koliko kosta nek kosta ...

BOLJE IZLECEN NENAUCNO NEGO BOLESTAN NAUCNO.

Ovo je isto kao da ste rekli bolje biti ziv nego mrtav. Podrazumeva se.
Nauka i postoji da bi dala odgovore na pitanja kako i zasto. Nadam se da nisam bila gruba, ali pitam se sta ste hteli da kazete.
Djole Djole 09:29 07.01.2008

Re: Koliko kosta nek kosta ...

Ma niste grubi (ne znate kako to znada izgleda, pogotovo ovde na blogu)
Htedoh da kazem da ako alternativa ima resennja za neke stvari, treba uloziti u shvatanje svega toga i naknadnu "naucnu" primenu istih. E sad da li trecinu (ili koliko vec) budzeta, to ne znam

Re: Koliko kosta nek kosta ...

Nemam nista protiv ispitivanja novih (alternativnih) metoda lecenja. Naprotiv! Protivim se trosenju novca na one koje nisu ispitane, dok sredstva za dokazano uspesne manjkaju.
A za grubost... citam blog od avgusta 2006. Svasta sam videla i dozivela
Doctor Wu Doctor Wu 20:28 06.01.2008

Frapantno!

Zahvaljujuci intenzivnom angazovanju princa Charlesa, NHS svake godine potrosi 50 miliona funti na komplementarnu medicinu...

Mislim, stvarno, šta reći! Nije neka velika svota u pitanju (godišnji budžet NHS-a je oko 90 milijardi funti) ali ako neki New Age freak hoće da se leči raznoraznim homeopatijama, aromaterapijama i čime sve ne, neka fo finansira prodavanjem svojih imanja a ne tako što će po sopstvenom nahođenju preraspoređivati više od trećine naših primanja. I još nešto, frapantno je da je sa tolikim budžetom zdravstveni servis u jednoj od najrazvijenijih zemalja na svetu (UK) za prosečnog čoveka na nivou srednje razvijene zemlje (Srbije).

Re: Frapantno!

A ja, relativno skoro, isprovocirana zaposljavanjem sve veceg broja menadzera u NHSu, masno placenih nemedicinara ciji je zadatak da tanko razmazuju sredstva iz fonda da bi bili ispunjeni drzavni ciljevi na papiru, pocela da zapitkujem i komentarisem. Onda mi je moj mentor rekao da bih bila iznenadjena da znam da institucija velicine NHS zaposljava u proseku 3 puta vise menadzera. Donekle me je utesio. Smooth operator!

Je l' volis DB?



Doctor Wu Doctor Wu 21:55 08.01.2008

Ćuj, volim...

obožavam...

Re: Ćuj, volim...

Postali smo, dragi moj, kao spanska serija!

nsarski nsarski 22:07 08.01.2008

Re: Ćuj, volim...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Postali smo, dragi moj, kao spanska serija!

Pa, sta 'oces, u kojoj spanskoj seriji neka lepotica ne zavrsi u bolnici, ili makar E.R.? To su najjace teme za TV serije: bolnice, sudovi, policijske stanice, aps.
A, najzad, ko je tebi kriv sto se nisi bavila baletom, na primer?
Doctor Wu Doctor Wu 22:14 08.01.2008

Re: Ćuj, volim...

To su najjace teme za TV serije: bolnice, sudovi, policijske stanice, aps.

A železnjaje?
Obratiti pažnju na
Mr Khan said he had kept in contact with his office by mobile and radio ....
Da li bi ovako nešto moglo da se dogodi u Francuskoj?
nsarski nsarski 22:17 08.01.2008

Re: Ćuj, volim...

Mr Khan said he had kept in contact with his office by mobile and radio ....

Sto rece Mujo: "Odkad sam Fati kupio mobilni, uvek je nadjem kod kuce!".

Re: Ćuj, volim...

nsarski

Ana WithAFamilyNameTooHardToPronPostali smo, dragi moj, kao spanska serija!Pa, sta 'oces, u kojoj spanskoj seriji neka lepotica ne zavrsi u bolnici, ili makar E.R.? To su najjace teme za TV serije: bolnice, sudovi, policijske stanice, aps. A, najzad, ko je tebi kriv sto se nisi bavila baletom, na primer?


A je l' moze salsa?



nsarski nsarski 23:00 08.01.2008

Re: Ćuj, volim...

A je l' moze salsa?

Neverovatno! Jedva sam te prepoznao. Koliko se covek promeni kad ga obasja svetlost reflektora!

Re: Ćuj, volim...

nsarski
A je l' moze salsa?Neverovatno! Jedva sam te prepoznao. Koliko se covek promeni kad ga obasja svetlost reflektora!

sminka cini cuda! i umesto da budem pevacica, popularna zena, ja odoh u doktorke... kakva glupost!
Doctor Wu Doctor Wu 23:13 08.01.2008

da, bili su u beogradu

pre 5, 6 nedelja, :)

Re: da, bili su u beogradu

ja ih gledala i slusala u manchesteru pre 6-8 nedelja
Doctor Wu Doctor Wu 06:48 09.01.2008

Re: da, bili su u beogradu

funny how times slips away što bi rekli neki. Beograd bio pre više od 2 meseca.

Re: da, bili su u beogradu

bolje zvuce na uzivo nego u studiju. Bio je prosle godine u New Yorkeru super clanak o njima
Gorstak Gorstak 18:18 09.01.2008

Pitanjce

ja ih gledala i slusala u manchesteru pre 6-8 nedelja

A ti živiš i radiš u Mančesteru? Ja sam razumeo da je London u pitanju. Grešim?
Izvinjavam se ako zalazim u privatnos(t). Može i bez odgovora ako misliš da treba.
Pozdrav

zivim

na selu u UK... Opisivala sam moje selo nesto detaljnije u tekstu Autostrada
Gorstak Gorstak 18:32 09.01.2008

Re: zivim

Izvinjavam se na neznanju. Idem odmah da pročitam.
Samo da kažem da ti zavidim za život na selu, a i da ti se pohvalim da sam davno bio u Cambridge-u.
Malom, ali svecki poznatom seocetu. Prvi dan sam zinuo od čuda kad sam video da krave pasu na livadi iza Kings Koledža. Isti dan sam svratio do Triniti Koledža da se poklonim bisti Isac-a Newton-a.
Ko na neko hodočašće da sam išao. Ipak je on čovek koji je promenio tok istorije čovečanstva. Jedan od retkih. Evo, još uvek čuvam sliku - Isac i ja :)

P.S. Da li si ti sad seljančica? :)))

seljanjcica

To se i ja pitam :)) Sve zavisi od konteksta. Mislim da je u UK lepse biti seljancica sa rapid access-m aerodromu i metropoli.
Gorstak Gorstak 18:52 09.01.2008

Re: seljanjcica

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
To se i ja pitam :)) Sve zavisi od konteksta. Mislim da je u UK lepse biti seljancica da rapid access-m aerodromu i metropoli.


Namerno nisam napisao seljančura jer bi kontekst bio uvredljiv, ma i nevaspitan.
Ovo seljančica mene podseća na ,,Priče iz Nepričave" - Milena Dravić, Zoki Radmilović. Ja bih rado bio Ljuba Moljac. Ako može. Hej, pa i Milena Dravić je u tom serijalu bila doktorka:))) A Ljuba je pevao onu legendarnu pesmu: ,,Hej doktore, nešto me bole..."
Što bi moji (seljaci) rekli imaš seljake u mozgu i seljake po zanimanju
Ja pročitao onaj Post i videh da sam se i tada nešto javljao. Bruka kako ne zapamtih mesto.
Ima li irski pub u blizini? Bez Iraca nema dobre zabave:)

irski pab

Nazalost, nema irskog paba. Ali ima zato restorana sa Miselinovim zvezdama, cak i jedan jedini izvan Londona u kom je sva hrana po Ayur Vede principima , ima pijaca, klizaliste, bioskop, nekoliko lokalnih skola su medju prvih 10 u Engleskoj... U centru sela su esencijalne institucije crkva, pab i plasticni hirurg
Engleska je, inace, jedna velika selendra. Cak i sam London se sastoji od vise sela spojenih u grad. Ovde se renesansa nikad nije dodgodila, pa nikad nije ni doslo do razvoja gradjanskog drustva. Cak ni Rimljani nisu uspeli da ih urbanizuju. Zemlja je i dalje u rukama feudalnih veleposednika, samo se u medjuvremenu dogodio i kapitalizam. U tom smislu, na selu je bolje.
nsarski nsarski 23:34 09.01.2008

Re: irski pab

U tom smislu, na selu je bolje

I dosadnooooo, skoro kao u Mizzourah.

Re: irski pab

Postoji ogromna razlika u velicini zemlje. U UK je sve mnogo blize nego u USA. Manchester je drugi grad po znacaju u UK. Vecina middle-size businesses se sele iz Londona u Manchester. U Manchesteru je festival premijerne umetnosti, muzicka desavanja su vrlo intenzivna, ima super arthouse bioskop, o fudbalu i da ne govorim... to sve je 20 min voznje od mog sela (kad ja vozim:)). U London idem jednom u 2-3 meseca (2.5 sata vozom/kolima kad ja vozim). A svi znamo sta je London...
Doctor Wu Doctor Wu 14:11 10.01.2008

Re: irski pab

U UK je sve mnogo blize nego u USA.

I mnogo ružnije, po mom mišljenju. I uopšte, cela Evropa je mnogo ružniija, tesnija pa i podmuklija nego USA. Jedino što Evropa ima a USA (osim NY, SF i, čuo sam, New Orleansa) nema je život na ulici i 5 nedelja godišnjeg odmora (dobro ajde, i Ricky Gervaisa i Jeremy Paxmana). Sve drugo je na strani USA: vreme, ljudi, kvalitet života. A u odnosu na UK i hrana (koja je ovde gora nego u Srbiji).

primedba

u pravu si ako na stvari gleds globalno, ali ... u mojoj kuci (i oko nje) se mnooogo bolje jede nego u srbiji, a i kvalitet zivota mi je mnogo bolji.
sta znam... kaze moja kuma da ja najbolje pravim pitu od g :))
Brooklyn Brooklyn 16:32 10.01.2008

Re: irski pab

Manchester je drugi grad po znacaju u UK.


aha?


A svi znamo sta je London...


sta je london?

Re: irski pab

hajde budi malo preciznija. sta si htela da pitas?
Gorstak Gorstak 18:18 10.01.2008

Re: irski pab

o fudbalu i da ne govorim...


Ajd i ja malo da se ubacim u diskusiju. Pretpostavljam da si upoređujući London i Manchester se malo zanela pa rekla da je u M. mnogo bolji fudbal od L.
Kolko se ja razumem u ostrvski football u Manchesteru imaš samo MU i Manchester City i ??? dobro de, sad taj MU ima našeg Vidića pa im ide super:))), ali u Londonu imaš više mnogo jakih klubova i veći je izbor što je i normalno za prestonicu. Dakle: Chelsea, Arsenal, Fulham, West Ham United, Charlton, Tottenham...
Ovo samo onako na brzinu nabacah, a kad bi na google otkucala FA+London iznenadila bi se koliko ih ima.
Eto, ja samo da se javim i potvrdim tezu da je svaki prosečan Srbin ujedno i fudbalski stručnjak da ne kažem selektor.

fudbal

nisam rekla da je fudbal u M bolji od fudbala u L, vec samo da je dobar. iskreno, ja licno ne pratim fudbal, ali je moj tata bio odusevljen.
Gorstak Gorstak 19:03 10.01.2008

Re: fudbal

ja licno ne pratim fudbal

To mi je bilo jasno odmah čim sam pročitao da si od interesantnih stvari u Manchesteru navela festival premijerne umetnosti. Malo logike: doktorka+festival premijerne (ma šta to značilo) umetnosti=nema pojma o fudbalu=mogu da se pravim pametan:)

ali je moj tata bio odusevljen

Pozdravi tatu i reci da mu mnogo zavidim.

A sad malecki trol (kao ovo sve do sada nije bilo): U nekom filmu (mislim da je Tarantino režiser) navijač Liverpoola ulazi u pub prepun navijača Manchester Uniteda. Upali baklju i počne da preva himnu Liverpoola:,,You will never wolk alone" Naravno, svi do jednog krenu da ga jure. Besni. A meni bilo smešno. Eto.

Re: fudbal

ako mene pitas, ako muskarci treba da jure loptu i da se krljaju, glasam za ragbi.
Gorstak Gorstak 14:18 11.01.2008

Re: fudbal

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
ako mene pitas, ako muskarci treba da jure loptu i da se krljaju, glasam za ragbi.


Joj, pa ja mogu ovako da se pravim pametan do sutra:)))

Statistički gledano ragbi je jedan od mirnijih sportova što se tiče povreda. Razlog je, možda, što oni odmah počnu da traniraju i uče kako se pada, kako se udara a bez posledica po protivnika i sl.
U fudbalu imaš mnogo više povreda, a i sami igrači su nekako mekši (ko devojčice ako ih poredimo sa ragbistima).
Možda nisi znala, ali vaterpolo se smatra jednim od najgrubljih sportova. Retko koji profi vaterpolista ima sve zube. Koriste se užasno prljavim trikovima tipa posebno naoštreni nokti na nogama, bockanje iglom ispod vode (igla se krije u kupaćem), štipanje, grebanje, davljenje. Dobro, davljenje i sudija vidi, a i igrači su nepotopivi. Imam pra drugara vaterpolista i naivno prihvatim opkladu na bazenu da ću uspeti da jednog zagnjurim pod vodu - izgubio sam opkladu. Nema teorije da im naudim, ko sidro da imaju. Inače lakat, noga, glava u glavu je krajnje normalan kontakt i u jednoj minuti vaterpolista dobije najmanje jedan lakat u zube. Isto zeznut sport, po povrede, jeste rukomet. Prava muška igra.

Uf, bre ja ko Politikin Zabavnik. Pretpostavio sam da te možda interesuju povrede u sportu. Onako, profesionalno.

A ako si mislila na mišićave mladiće koji se valjaju u blatu zbog neke lopte koja nije ni okrugla onda je ragbi definitivno sport broj 1.

Re: fudbal

Joj, pa ja mogu ovako da se pravim pametan do sutra:)))

mozes, ali mene sutra nece ovde biti. Idem na skijanje:))))
Za vaterpolo znam.
back to ragbi, sale sharks su bili prvi u rugby union, a to su mi komsije. Ragbi inace vazi za dzenlmenski, fer sport. inicijacijom se smatra izbijanje prvog zuba, a izgled dopunjavju i tzv coliflower ears.
MightyNora MightyNora 20:52 06.01.2008

Za jogu...

Palac.. .sto bi rekli u realnom svetu.

Prevod: stegni pesnicu, ispravi palac tako da gleda ka nebu dok ostale prste i dalje drzis stegnute i eto ga :)))

Pozz

Mighty

lekic


MightyNora MightyNora 21:26 06.01.2008

Re: lekic

Bull's eye :)
Gorstak Gorstak 18:52 07.01.2008

Voda

Na Mašincu smo imali, verovali ili ne, predmet koji se zove: Vlažan vazduh.
O vodi i njenim čudesnim svojstvima su silne knjige ispisane, a fenomenalni prof. Kozić (predavao i Termodinamiku) je ceo jedan čas predavao o božanskim svojstvima vode tj. o sledećim faktima koje su neosporni:
1. Voda=život, da ne trošim reči o opštepoznatim stvarima o procentualnom učešću vode u živim organizmima ili planeti Zemlji.
2. H2O je jedino (nek me ispravi neki hemičar ako grešim) jedinjenje koje se širi prilikom hlađenja i čvrsto stanje vode (led) ima manju gustinu od tečnog stanja. Ta osobina (plutanja leda) je omogućila ribama da prežive zimu, a i ledeno doba. Isti slučaj i sa kopnenim životinjama koje su se snašle pa otišle pod zemlju. Mešavina leda i vode je 0 C što svi, jelte, znamo.
3. Voda je idealan medijum za transport toplote. Mnogo stručno pa ne bih da gnjavim, ali extremno bitna stavka u našim životima.
4. H2O je najpoznatiji rastvarač (soli, kiselina, baza, pa i vakcina, lekova)
5. U mešavini sa solima izuzetno dobar elektrolit - provodnik el. energije.
6. U većini religija postoji nešto kao sveta voda. Bila to reka, potok, gejzir, osveštana voda - voda za krštenje, voda za (pred)ritualno pranje (lica, nogu, tela...) itd.

E sad, ja nisam baš najbolje pazio na času, ali ako vas interesuje mogao bih da iskopam skripte iz podruma pa da vas detaljno informišem. Profa je nabrajao nekih 20-tak osobina vode koje je razlikuju od ostalih jedinjenja.

Verovatno da ljudi poveruju u gore navedeni način lečenja imajući neku od ovih informacija. Još m ako se doda mistika sa pamćenjem vode...

Re: Voda

Zanimljivo... moze neki link?
i jos je zanimljivo koliko je nas narod podlozan mistifikaciji...
a ja sad odoh da pripremim jagu na tajlandski
Djole Djole 22:36 07.01.2008

Re: Voda

Volite ljuto ?
Posle boravka u Nisu ili od uvek?
Ja obozavam. Kad zaljutim - ma to leci i SIDU :)

ljuto

sam zavolela za vreme zivota u Meksiku... Kad se samo setim... U Meksiku sam plakala od ljutine, a kad sam se vratila plakala sam za ljutinom.
A da li znate da ljuto nije ukus? Ljuto stimulise receptore za bol.
Djole Djole 14:09 08.01.2008

Re: ljuto

Bio na rucku kod neke devojke iz Indije. Rekao da volim ljuto. Kaze - super, bice i za tebe.

I tako u nekom sudu ugledam ja nesto sto mi zalici na crvenu kobasicu, iako znam da nema sanse da je to kobasica. Ipak, uzmem je onako u jednom zalogaju i pritisnem jezikom. Dok je sadrzaj isticao u moju usnu duplju i zapocinjao operaciju "spaljena zemlja", setih se da sam zaboravio da pitam "sta je ovo crveno".

Odgovor koji sam naknadno nakon petnaest minuta preznojavanja i trpljenja bola saznao je, da je to ustvari CHILI koji se samo malo vise otkuvao pa se naduo ali ostao u jednom komadu

Uglavnom, na stolu ni vode ni hleba, a kamoli kiselog mleka. Ma zabole me usta kad se setim :))

Jel imate neko psiholosko objasnjenje za ljubav prema ljutom?

Re: ljuto

Jel imate neko psiholosko objasnjenje za ljubav prema ljutom?

Imam, ali ne znam da li ce Vam prijati. Mazohizam!
Djole Djole 15:14 08.01.2008

Re: ljuto

Prijalo, ne prijalo, bitno je da se razumemo :)
Zivelo ljuto !

Re: ljuto

evo jednog jednostavnog ali efektnog sosa za ljubitelje ljutog:
1 cen belog luka sitno seckan
1 cm3 sitno seckanog korena djumbira
sok od pola lajma
j kasika maslinovog ulja
3 kasike soja sosa
pola crvene cili papricice
Ide uz crveno meso i tunu
Djole Djole 15:55 08.01.2008

Re: ljuto

Probacu ... sa zadovoljstvom.
Hvala
Gorstak Gorstak 16:11 08.01.2008

Re: Voda

Ana WithAFamilyNameTooHardToPronounce
Zanimljivo... moze neki link?

Pa ne može baš direks, ali može zaobilazno:
Odeš na site: Prodaja knjiga na Mašinskom fakultetui tamo poručiš knjigu sa šifrom 15380.
Mogu i ja da zaronim u podrum, ali me strah da ću dobiti boooorrring!!! iz publike.
A da je naš narod podložan mistifikaciji to je opšte poznata stvar. Kad razmislim, a koji to narod nije?
A možda si mislila na mašince mistike? Ništa novo. Imaš ti tamo onog Isaca Newtona - najveći alhemičar svoga vremena. Kasnije upao u neke psihodelije. Kažu da mu je depresija izazvana udisanjem otrovnih isparenja olova i koječega još. Čovek teo zlato od ništa da napravi:)))

Pozdrav
Djole Djole 22:27 07.01.2008

Evo jos nesto na tu temu ...

... iz danasnjeg Blic-a.

LINK

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

Dakle, Srbija se jos jednom pokazala kao pornic drzava...
Novinarski tekst mora da bude informativan. U tom smislu postoje 3 pristupa. Cinjenicni, deskriptivni, i iznosenje licnog stava. Zna se gde je mesto svakom od njih. U Srbijici (brale) retko nailazim na cinjenicne tekstove u novinama.
Nazalost, kod nas se u skolama ne uci razlikovanje te vrste. Kad sam spemala IELTS bila sam sokirana koliko je to u engleskom jeziku jasno definisano. Analiticki gledano, ovaj tekst iz Blica porucuje da je alternativna jevtinija, a vrlo cesto i delotvornija od klasicne i promovise siru upotrebu iste. U pozadini je informacija o promeni zakona u zdravstvu i ni jedna druga cinjenica. Ovaj novinar nam namece svoj vrlo proizvoljni stav. Sta je pouka? Da treba napustiti "zapadnu" i okrenuti se "istocnoj" medicini (kao i svemu drugom istocnom)?
popolvux popolvux 10:42 08.01.2008

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Dakle, Srbija se jos jednom pokazala kao pornic drzava...


Prince Charles veoma ceni Ayur Veda i Qigong. Diagnosticki metodi i terapije tih medecina na zapadu bi se racunala kao alternativna medecina. Znanje tradicionalne medecine bi samo moglo da vam koristi.

Opet o Princu

Nisam znala da su Srbi takvi rojalisti! To sto je neko princ ne znaci da zna sve. Charles je jos inace poznat po tome sto je naruzio mnoge gradove u Engleskoj jer voli da se bavi arhitekturom, za sta nije ni malo kompetentan. Tko su nastale razne gradjevine pseudo bivsih stilova...
Ali da se vratimo medicini. Rado izlazim na veceru Ayur Veda restoran. Zanima me i da o tome procitam. Da biste razumeli istocnjacku medicinu morate da poznajete njihovu filozofiju i nacin zivota i da isti i sami upraznjavate. Onda ima smisla eventualno govoriti i o primeni njihovog nacina lecenja.
Ja se poslednjih 16 godina vrlo intenzivno i svakodnevno "bavim" klasicnom medicinom, to mi je posao, a ne hobi u slobodno vreme.
popolvux popolvux 11:23 08.01.2008

Re: Opet o Princu

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Nisam znala da su Srbi takvi rojalisti! To sto je neko princ ne znaci da zna sve. Charles je jos inace poznat po tome sto je naruzio mnoge gradove u Engleskoj jer voli da se bavi arhitekturom, za sta nije ni malo kompetentan. Tko su nastale razne gradjevine pseudo bivsih stilova...
Ali da se vratimo medicini. Rado izlazim na veceru Ayur Veda restoran. Zanima me i da o tome procitam. Da biste razumeli istocnjacku medicinu morate da poznajete njihovu filozofiju i nacin zivota i da isti i sami upraznjavate. Onda ima smisla eventualno govoriti i o primeni njihovog nacina lecenja.
Ja se poslednjih 16 godina vrlo intenzivno i svakodnevno "bavim" klasicnom medicinom, to mi je posao, a ne hobi u slobodno vreme.


Al zato vidim vi znate sve.Blago vama.

Re: Opet o Princu

Ne vidite dobro. Naravno da ne znam sve, ali se trudim da znam sto vise, narocito o onome za sta nosim zakonsku i moralnu odgovornost.
popolvux popolvux 12:32 08.01.2008

Re: Opet o Princu

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Ne vidite dobro. Naravno da ne znam sve, ali se trudim da znam sto vise, narocito o onome za sta nosim zakonsku i moralnu odgovornost.


To sto Vi mislite da ne vidim dobro to je Vas problem kao i Vasa moralna i zakonska odgovornost sto mislete da mozete Srbima da navlacite maglu preko mozga. Na kraju ta Engleska Kraljevina vas placa da radite za nju. Razumete li Vi to ili ne?
Vi ste u sluzbi njenog Velicanstva. Samo to i nista vise.

Re: Opet o Princu

no comment
popolvux popolvux 13:01 08.01.2008

Re: Opet o Princu

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
no comment


:)))
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:34 08.01.2008

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

Ana
Dakle, Srbija se jos jednom pokazala kao pornic drzava...
...U Srbijici (brale) retko nailazim na cinjenicne tekstove u novinama.
Analiticki gledano, ovaj tekst iz Blica porucuje da je alternativna jevtinija, a vrlo cesto i delotvornija od klasicne i promovise siru upotrebu iste. U pozadini je informacija o promeni zakona u zdravstvu i ni jedna druga cinjenica. Ovaj novinar nam namece svoj vrlo proizvoljni stav.


Suvise si kriticna Ana ... procitah clanak i cini mi se da je sasvim OK. Novinar ne dovodi u pitanje "neophodnost zapadne medicine" a poziva se i na "zagovornike te(alternativne) vrste lecenja" - a jasno je da takvi "navijaju" za ono za sta se zalazu. Glavna vest je da i Srbija prihvata "tradicionalne" nacine lecenja sto znaci da se krece u smeru u kome su razvijene zemlje zapada vec odavno krenule ...

Da sam lekar posebno bih cenio to sto se zahteva da i "alternativci" imaju zavrsen medicinski fakultet sto, recimo (i koliko ja znam), u jednoj Nemackoj nije slucaj. Pa i kao potencijalnom pacijentu bi mi se to vise svidjalo, posto svi znamo da taj "alternativni pravac" uvek privlaci i okuplja i sarlatane ... I sigurno da bih imao vise poverenja u nekog ko je godinama proucavao biologiju, ljudsko telo i psihu ... a ne samo "iznenada" otkrio da moze da leci ljude ...

A kad bih birao doktorku kod koje cu da se lecim sigurno bih pre otisao kod neke koja se bavi jogom nego kod neke debeljuce koja se zadise i kad se ustane sa stolice ... Ko nije u stanju da pomogne sebi tesko da moze pomoci i drugom ...

pozz

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

Da sam lekar posebno bih cenio to sto se zahteva da i "alternativci" imaju zavrsen medicinski fakultet sto, recimo (i koliko ja znam), u jednoj Nemackoj nije slucaj.

Milsim da je to sa alternativcima sa zavrsenim medicinskim fakultetom nonsens koji ima za cilj monopolizaciju. NI u jednoj zemlji, koliko je meni poznato, oni koji se bave alternativnom medicinom ne moraju da imaju zavrsen medicinski fakultet. Mogu, ali ne moraju. Ako ste citali moj tekst, onda ste videli da alternativna, za razliku od komplementarne medicine, primenjuje ovu alternativu UMESTO klasice medicine. To bi u prevodu znacilo da se lekar koji je zavrsio medicinki fakultet odrekne klasicne medicine i praktikuje iskljucivo alternativnu.
A sto se clanka tice, novinar ne navodi nikakve argumente u prilog altenativnoj medicini, vec pausalne stavove i demagogiju Tomice Milosavljevica.
PS Da li znate da se lekarima ne preporucuje da lece sami sebe i svoje bliznje, jer bi u nekim situacijama mogli da budu nedovoljno kriticni? A da treba da daju dobar primer, sa tim se apsolutno slazem.
Djole Djole 14:03 08.01.2008

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

Vidim rasplamsala se diskusija povodom teksta koji ciji sam link postavio, pa da dam svoje misljenje:

Ako lekari alternmativne medicine u dovoljnom velikom (to treba tek definisati) slucajeva mogu da izlece one bolesti koje klasicna ne moze (pacijent otpusten iz bolnice sa dijagnozom - umrece uskoro), ja ih priznajem.
U protivnom, alternativa dospeva u corsokak improvizacija i ne daj Boze prevare.

Stoga, nadam se da ce i zakon koji ce biti usvojen, omoguciti ovo "premeravanje" vrednosti jednih i drugih. Znaci - da vidimo prvo istoriju bolesti, pa dijagnoze jednih i drugih, pa terapije ... i na kraju rezultate.

Klasicne (naucne medicine) se nikako ne bih odricao, cak i u slucaju da se alternativa pokaze svrsihodnom, jer je puno znanja i vremena potroseno u tom pravcu. Uzgred, ne verujem da neke teske operativne zahvate mozete da izvedete laternativnom medicinom.

S druge strane, krajnje sam otvoren prema ideji da je lecenje moguce i na neki drugi nacin. Ali to mora i da se pokaze ispravnim.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:26 08.01.2008

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

Ana
Ako ste citali moj tekst, onda ste videli da alternativna, za razliku od komplementarne medicine, primenjuje ovu alternativu UMESTO klasice medicine. To bi u prevodu znacilo da se lekar koji je zavrsio medicinki fakultet odrekne klasicne medicine i praktikuje iskljucivo alternativnu.


Citao sam tekst naravno i moram priznati da mi je i ova stroga podela na "komplementarnu" i "alternativnu" prilicno nova. Sasvim mi je jasno sta hocete (evo vracam se na "vi" kad bas hocete da kazete ali meni licno i nije prikladna. Naravno ja sam laik koji samo sa interesovanjem cita o takvim stvarima ...

Sto se mene tice postoji samo zvanicna "zapadna" medicina i skup raznih drugih nacina lecenja i prevencije u koje spadaju pre svega razni tradicionalni oblici kao sto je tradicionalna kineska (u koju spada i akupunktura), indijska medicina ... lecenje biljem ... razni oblici prevencije koji promovisu pravilnu ishranu, izbegavanja raznih "trovanja" (eg. duvan, alkohol&co), relaksaciju (yoga, meditacija&ostale antistres metode) ... Negde sam citao da je osnova TCM bas ta prevencija i otklanjanje uzroka poremecaja i to mi se posebno svidja. I da je ogroman deo svih bolesti prouzrokovan ovim pomenutim stvarima za koje je mnogo korisnija i jeftinija prevencija (ovo u vezi hrane, "trovanja" i stresa) ... U tom sam smislu pomenuo i primer one dve doktorke ... (inace je i meni logicno i jasno ono da se lekarima ne preporucuje lecenje sebe i svojih najblizih)...

Tako da je za mene i izraz "alternativna" ipak nesto kao "dodatak" klasincoj medicni (pa samim tim ima komplementarni karakter) ... i ne iskljucuje je. A one metode koje su zbilja "alternativne" u vasem smislu a posbeno one koje ekspilicitno zabranjuju klasicnu medicinu su mi cak i opasne. One su razumljive (i bice ih uvek) samo u onim slucajevima kad klasinca medicina dodje do svojih granica i kaze "bolje ne moze" - onda je u ljudskoj prirodi da pokusa jos nesto drugo (i da se uzda u zdrav razum i iskustva drugih ljudi pa da ne pogorsa stanje) ...

Sto se tice diplome medicinskog fakulteta, tesko se opredeliti ... Koliko vidim i svi ovi "Heilpraktiker"-i ("zdravstveni prakticari" u bukvalnom prevodu) u Nemackoj imaju neke svoje metode verifikacije, priznavanja, klasifikacije, skolovanja etc (sto se opet svodi na monopole i udruzenja). Bez toga je tesko doneti (i sprovoditi) bilo kakve propise i boriti se protiv zloupotrebe i sarlatana ... A ako nema nikakve regulative i priznanja od strane drzave tek onda nastaje haos od raznih vracara i vidovnjaka ...

Da dodam jos u vazi vaseg teksta. Sasvim je jasan i logican vas stav u vezi onog "bacanja para za vodicu" umesto za lekove ... ali ja bih pre pokusao da trazim uzroke (i mogucnosti poboljsanja) u samoj medicni. Pa se zapitao da li i koliko je ona dogmatizovana, oslanja li se mozda suvise na tehniku i hemiju a zanemaruje ljudski kontakt, veru, nadu (i "placebo efekt" ... insistirao vise da ovi pomenuti vidovi prevenicje postanu bitan (najbitniji?) deo vase prakse (a ne samo "gasenje pozara" kad je vec prilicno kasno)... I da li mozda treba prihvatiti neke stvari koje ljudi koriste hiljadama godina iako su sama objasnjenja sa naucne tacke netacna. Mozda je teorija o "prani" pogresna ali disanje JESTE vitalna zivotna funkcija pa su u tom smislu vezbe pranajame sigurno korisna stvar (i zasto izmisljati neke druge nove?)

Postoje recimo i kontraprimeri: pre neki dan citam neki clanak (od strane strucnjaka a ne alternativaca) koji tvrdi da su neke operacije kicmenih prsljenova usle jako "u modu" u Nemackoj a da su efekti vrlo diskutabilni (o tome da su jako skupe i da i ne govorimo) ... Ja nisam jos nikad bio ovde u Nemackoj kod zubara a da nisam izasao iz ordinacije sa ruznim osecajem da su predlozi za intervenicje bili takvi da najvise vode racuna o tome koliko ce zubar da zaradi. Pa mi to onda sve jos njegov kolega(a moj prijatelj) u Srbiji potvrdi ... i prakticno dokaze ...

pozz

ps. sorry ako sam preterao sa duzinom ...
popolvux popolvux 17:20 08.01.2008

Re: Evo jos nesto na tu temu ...


Suvise si kriticna Ana


Normalno da je kriticna. Zena ne poznaje alternativu. Za to treba malo svog sopstvenog mozga.

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

Vasilije, stvarno zaboravljam s kim sam na ti, a s kim na vi. racunam, sigurnije je da startujem na vi.
Klasifikacija koju sam ponudila je samo pocetna. Sve ne-klasicne metode lecenja mogu da se koriste i kao alternativne i kao komplementarne.
Zato je neohodno da se rade tzv. dvostruko slepe studije. Na primeru homeoparije, to bi snacilo da homepata metodom randomizacije (slucajnog izbora) ciji kljuc njemu nije poznat, jednom pacijentu da A vodovodsku vodu, a drugom na isti nacin upakovanu B homeopatsku vodicu. I tako pre-definisani broj puta. Na kraju statisticar poredi vodicu A sa vodicom B i proizvede nepristrasni rezultat. Tokom istrazivanja je takodje vazno voditi racuna o confounding faktorima, tj dodatnim faktorima koji se ne ispituju, a koji bi mogli da dovedu do razlike u efikasnosti medju grupama (npr ako u grupi A ima vise pusaca, a vodica A treba da predstavlja lek protiv infekcije disajnih puteva). Placebo efekat moze biti zasluzan za cak 30% efekta koji se u nekim istrazivanjima detektuje. Dvostruko slepa studija eliminise placebo kao potencijalni konfaunding (eliminise pacijentovu zelju da dokaze da je vodica A bolja i eventualno doktorovu naklonost vodici A).
Mislim da je vrlo moguce da pre nego sto se odrena bolest ispolji verovatno postoji neki poremecaj funkcije/energije, ako insistirate, koji mi klasicnim metodama nismo u stanju da detektujemo, ali u tom slucaju je mozda prikladnije govoriti o prevenciji. Prevencija je najrazvijenima u bogatim zemljama. To je dobra investicija u buducnost nacije. Prevencija se sprovodi u skolama, radnim mestima, sportskim centrima, a ne u medicinskim institucijama.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:42 08.01.2008

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Zato je neohodno da se rade tzv. dvostruko slepe studije.


Ana,

i ja sam okrenut prirodnim naukama i tehnici pa nema potrebe da me ubedjujete... apsoulutno prihvatam i slazem se sa vama da klasicna medicina moze i treba adekvatno da proceni korisnost nekog medikamenta.

Placebo efekat moze biti zasluzan za cak 30% efekta koji se u nekim istrazivanjima detektuje.


Pa ok, znaci klasicna medicina ovim tvrdi da ljudska psiha (kroz veru, nadu i/ili ocekivanje) bitno utice na izlecenje (30% je ogorman procenat). Iako se taj momenat prihvata i koristi u medicini ipak je moj utisak da je to zapostavljeno malkice u praksi ... i da se o placebu najvise vodi racuna prilikom ispitivanja lekova a ne koristi se prilikom LECENJA. A moralo bi... i manje je bitno da li se zna kako tacno funkcionise. A ovako ga koriste (pa i zloupotrebljavaju) razni alternativci sa svojim "sarenim vodicama" ...


koji mi klasicnim metodama nismo u stanju da detektujemo, ali u tom slucaju je mozda prikladnije govoriti o prevenciji. Prevencija je najrazvijenima u bogatim zemljama. To je dobra investicija u buducnost nacije. Prevencija se sprovodi u skolama, radnim mestima, sportskim centrima, a ne u medicinskim institucijama.


Manje je bitno gde se sprovodi ali je MNOGO bitno da se sprovodi i da se lekari sto vise bave njome. Inace mnogo vise kosta sve nas i dovodi do tog prokletog sukoba interesa ... I toga da je prehrambenoj industriji najbitnije da svi sto vise jedemo a farmaceutskoj da sto vise trosimo lekova ... A morali bi i mi potencijalni pacijenti a i vi lekari nekako da se borimo da vi budete nagradjeni prema prema broju zdravih a ne bolesnih/izlecenih ... Hm, da nisam malo skrenuo sa teme?

pozz

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

A morali bi i mi potencijalni pacijenti a i vi lekari nekako da se borimo da vi budete nagradjeni prema prema broju zdravih a ne bolesnih/izlecenih ... Hm, da nisam malo skrenuo sa teme?

Nisam bas razumela, da li mislite da se pacijenti bore da lekari budu nagradjeni ako imaju manje posla. U okviru medicine postoje specijalnosti kao sto su epidemiologija i medicina rada na primer kao i opsta praksa u okviru kojih bi trebalo da se vrsi prevencija. Normalno je da onom ko se bavi onkologijom ili urgentnom medicino umre vise pacijenata nego onom ko se bavi fizikalnom medicinom ili dermatologijom.
Pacijenti u UK cesto svoje zadovoljstvo/ nezadovoljstvo zdravstvenom uslugom izrazavaju pismeno. Ako je u pitanju nezadovoljstvo, to se vrlo ozbiljno ispituje, i ako ima osnova sankcionise. Pisma zahvalnosti se cuvaju u portfoliu i vrlo se cene na razgovoru za novi posao/unapredjenje.
Ne treba zaboraviti i na licnu odgovornost za svoje zdravlje. Ako neko nikako ne prihvata savet lekara da npr prestane da pusi, mnogo jede, to se zakonski ne sankcionise, mada postoji trend da se za tzv. "self-infilcted diseases" odbijaju skupocene procedure dok pacijent sam ne pokaze volju za izlecenjem (zamena kuka u osteoartritisu ako pacijent ima BMI >35 dok ne izgubi 5% na tezini). Nije to samo pitanje potrosnje sredstava, vec i ucestalosti komplikacija posle intervencije.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:19 08.01.2008

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

popolvux

Suvise si kriticna Ana


Normalno da je kriticna. Zena ne poznaje alternativu. Za to treba malo svog sopstvenog mozga.

A ZASTO OVAKAV TON? ZAR MORA SVAKI TEKST DA BUDE ODMAH ZAGAĐEN?
popolvux popolvux 20:53 08.01.2008

Re: Evo jos nesto na tu temu ...

KRALJMAJMUNA
popolvux

Suvise si kriticna Ana


Normalno da je kriticna. Zena ne poznaje alternativu. Za to treba malo svog sopstvenog mozga.

A ZASTO OVAKAV TON? ZAR MORA SVAKI TEKST DA BUDE ODMAH ZAGAĐEN?


Ako ce te da budete totalno fer u svom pitanju onda prokomentarisite i ovo;
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Dakle, Srbija se jos jednom pokazala kao pornic drzava...


Mogla bih da postavimn isto tako pitanje:A ZASTO OVAKAV TON? ZAR MORA SVAKI TEKST DA BUDE ODMAH ZAGAĐEN? ali nisam nego sam dodala sledece;

Prince Charles veoma ceni Ayur Veda i Qigong. Diagnosticki metodi i terapije tih medecina na zapadu bi se racunala kao alternativna medecina. Znanje tradicionalne medecine bi samo moglo da vam koristi.itd. slede komentari gore.
Kad kazem neko sa sopstvenim mozgom mislim na nekoga ko ume da razmislja svojom glavom.neznam sta Vama tu nije jasno.

Ne znam ko ovde zagadjuje.Nadam se da razumete sta hocu da kazem VASE VELICANSTVO.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 21:28 08.01.2008

R: Opet o Princu.. Lirski deo..!!

Naravno da ne znam sve, ali se trudim da znam sto vise, narocito o onome za sta nosim zakonsku i moralnu odgovornost.

Zaista, zaista je lepo čuti takvo što! Nekako, imam utisak da ste osoba koja taj svoj plemenit stav primenjuje i u praksi. U to ime, jedan poklon za vas:


I još jedan, s tim što bih najradije ovaj uvodni deo zanemario.

Oh, kako božanstveno pevanje.. i pesmica na granici snoviđenja..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana