Politika

Šta želi Nikola Jovanović?

dali76 RSS / 24.02.2013. u 02:52

U svom nedavno objavljenom tekstu u listu politika" Sta zeli Amerika na Balkanu, autor, Nikola  Jovanovic, daje odgovore na neka ,po Srbiju, znacajna pitanja.

Zasto je Amerika, iako dugogodisnji saveznik Srbije u proslom vijeku, glavni sponzor kosovske nezavisnosti?

Zasto je NATO, odnosno Amerika, bombardovala Srbiju, svog   nekadasnjeg saveznika?

 Iako Jovanovic, kako sam kaze, ne amnestira od odgovornosti tadasnju "tragicnu  generaciju jugoslovenskih politicara", SAD su bombardovale Srbiju  kako bi uspostavile ravnotezu izmedju slabih, od SAD zavisnih, balkanskih drzavica.

Da bi se ovakva ravnoteza ostvarila, Trebalo je  neutralisati Srbiju, jedinu zemlju sa kapacitetom da postane regionalna sila, tvrdi Nikola Jovanovic.

Ovakav deterministicki  pogled /odnosno  trazenje razloga za bombardovanje u cinjenici da je Srbija jedina imala kapacitet postati regionalni factor, u totalnoj je kontradikciji sa Jovanovicevom spoznajom o  odgovornosti jugoslovenskih politicara tih  devedesetih godina.

Ukoliko su ,a po Jovanovicu jesu, SAD bombardovale Srbiju jer je jedina imala kapacitet regionalne  sile, ne postoji niti jedna mrvica odgovornosti kod   srpskih politicara, prije svih Slobodana Milosevica.

Mogao je na  Dedinju  biti i Petar Pan Srbija bi , kao jedina potencijalna regionalna sila,  bila bombardovana.

Ovakva deterministicka percepcija  najlakse se dovodi u pitanje jednim sasvim jednostavnim pitanjem:

Zasto Srbija, kako sam Jovanovic tvrdi,  dugogodisnji saveznik SAD, pa i jedina zemlja sa kapacitetom regionalne sile, nije postala  Americki saveznik devedesetih godina?

 Istini za volju, Jovanovic sasvim ispravno zakljucuje kako su Amerikanci iskoristili/direktno se ukljucili  u jugoslovenski sukob kako bi  Evropi pokazali da bez  obzira sto su sa politicke scene nestali i komunizam i SSSR,  bez americkog rukovodstva Evropa ne moze samostalno rjesavati problem u  vlastitom ddvoristu.

O tome je uostalom tacno pre deset godina pisao istoricar Thomas McCormick u svom teksstu "Hegemonija Amerike i autonomija  Evrope 1989-2003.*"

Klintonova administracija je, kako pise McCormick,   iskoristila balkanski sukob I jednim  udarcem  ubila dve muve.

Prvo,  Americi   je  trebala  "pobjeda" poslje debakkla u Somaliji. Drugo, jos vaznije,  demonstrirala je Evropi da bez  americkog  liderstva, nema rjesavvanja kriza,pa ni onih na tlu starog kontinenta.

Dakle i McCormick  prije deset godina, kao Jovanovic danas, percepciraju  aktivno ucesce  SAD u jugoslavenskom sukobu kao svojevrsnu kolateralnu stetu  geostrateskog  sukoba na relaciji SAD/ Evropa.

Medjutim Jovanovic tvrdi kako   americki izbor  saveznika u balkanskim sukobima nije ovisio odd politike  lokalnih rukovodstava, vec od toga koja je zemlja imala kapacitet postati regionalna sila.

 Iako Jovanovic ne daje  odgovor kojeg je sam postavio naslovom svog teksta"Sta Amerika zeli na Balkanu,  intereesantno  je sta ustvari Nikola Jovanovic sugerise     Srbiji.

Ko god je pomislio da ce poslje ovakvog rezonovanja  ,Nikola Jovanovic Srbiji sugerisati politiku na liniji Vukadinoviceve nove srpske politicked misli,gadno se prevario.

Jovanovic, inace bivsi specijalni savjetnik bivseg ministra spoljnih poslova, sadasnji saradnik predsednika generalne skupstine UN,Srbiji   sugerise da se stavi na americku stranu u jos po njemu aktualnom geeostrateskom sukobu na liniji SAD/EU.

Nikola Jovanovic,  inace urednik naucnog casopisa izazovi Evropskih integracija,  ne zna definiciju evropskih vrednosti pa iz toga zakljucuje da to ustvari niko ne moze da definise.

Sa druge strane, americke vrednosti, pre svih one o slobodi i  nezavisnosti, su svima poznate.

Amerika je, kako pise Jovanovic, nastala ,ne samo kao politicki, vec i moralni  projekat  suprostavljen eevropskim  apsolutistickim monarhijama i konzervativnom katolicanstvu. Pretpostavljam da bi zbog svega toga po Jovanovicu slobodna i nezavisna Srbija svog saveznika u sukobu sa   apsolutistickom Evropom trebala potraziti u Washingtonu.

Ushicen valjda boravkom u Americi, ili mozda prevrtanjem stolova skupa sa predsednikom sveta po  njuorskim kafanama, Jovanovic je otisao i korak ddalje.

Jos jedna americka vrednost koju bi Srbija  morala iskoristiti je ,kako pise Jovanovic, americka briga za hriscane.

Zbog ove, samo Jovanovicu znane americke spoljnopoliticke vrednosti,hriscanska Republika Srpska nije valjda dobila samostalnost,  dok muslimansko Kosovo jeste.

No, dobro.  Cak iako  americku brigu za  hriscane svedemo na nivo ljudskih/manjinskih prava,  to nije kraj Jovanovicevih  kontradikcija.

Kako  Amerika danas efikasno kontrolise  zemlje sa znacajnim muslimanskim stanovnistvom (BiH, Makedoniju, Kosovo I Albaniju), tako pomocu stapa i  sargarepe dozira hrvatski/srpski/albanski  nacionalizam.

Iako kontrolom Balkana, SAD ustvari kontrolisu Evropu, Jovanovic, bez ikakvog objasnjenja  predvidja odlazak Amerikanaca sa Balkana.

Posto polako i sigurno odlaze sa balkana ,  Amerikanci su spremni prihvatiti realisticna i jednostavna rjesenja.

Upravo u toj cinjeenici , uz pomenute jasne Americke vrednosti, Srbija treba traziti svoj interes ,odnosno nacin dda vaspostavi staro saveznistvo sa SAD.

Tako da je  antievropska scena uz dosadasnju neutralnu, prorusku, dobila i svoju proamericku varijantu.

Koliko se god ne slagao sa argumentima    proruske/neutralne antievropske politike,  ti argumenti  nisu  ni izbliza toliko povrsni i kontradiktorni kao ova nova ,ovog puta , proamericka varijanta antievropskog kursa.

Ja sam izgleda bio u gadnoj zabludi smatrajuci da vuk Jeremic i svita prevrcu stolove samo po tviteru.    

Jedino racionalno objasnjenje za jedan ovakav tekst Nikole Jovanovica lezi u cinjenici da  je autor, ili pisao svoje djelo u fazi teskog mamurluka, ili pod stolom njuorske kafane.

Dalibor Torbica



Komentari (143)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjan.pajic srdjan.pajic 03:31 24.02.2013

1.

Dali
Tako da je antievropska scena uz dosadasnju neutralnu, prorusku, dobila i svoju proamericku varijantu.


Pa, pazi, ovo još nismo probali, ja ne vidim what can possibly go wrong sa tim?
escherichije_colic escherichije_colic 09:00 24.02.2013

Re: 1.

libkonz libkonz 09:29 24.02.2013

Re: 1.

Pa, pazi, ovo još nismo probali, ja ne vidim what can possibly go wrong sa tim?

kasno je za to. Možda bolje da probamo neku proindijsku opciju

Dali, odličan tekst.
dali76 dali76 18:38 24.02.2013

Re: 1.


O Paicu gadno se varas da ovo sto Jovanovic nudi Srbija nije probala.
Politiku koja se bazira na pogresnim premisama Srbija je ne samo probala vec platila cenu takve probe.
Jovanovic ne samo dda amnestira Milosevica, vec ne nudi nista drugacije od onoga sto je Milosevic nudio.
dali76 dali76 18:42 24.02.2013

Re: 1.

Hvala Lib.
Nazalost, za gluposti I pogresne korake nikad nije kasno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:13 24.02.2013

Re: 1.

O Paicu gadno se varas da ovo sto Jovanovic nudi Srbija nije probala.


Hteo sam da ispadnem ironičan, plus da ugrabim prvi komntar, ali ne može i jare i pare. Naravno da si u pravu.
loader loader 03:33 24.02.2013

Promašena raskrsnica 80-tih

To što nismo postali Američki saveznici na Balkanu, a po svom kapacitetu smo to naizgled morali biti, samo pokazuje koliko je duboko anahrona i gotovo u svakom smislu pogrešna i pogubna bila politika koja se vodila od pred kraj 80-tih. Ako ne "odaberu" vas kao najjačeg da im budete saveznik, već se oslone na nekog od onih slabijih, onda to može da znači da ste nešto gadno zeznuli. Elem, da bi stvari danas izgledale ovako kako izgledaju - morala je da se dogodi jedna duga i komplikovana geneza. Ovde se, uglavnom, komentarišu posledice.

Ako bi stvari trebalo maksimalno pojednostaviti, onda odgovor valja tražiti u činjenici da je Srbija, naročito ovakva kakva je većinski bila poslednjih 25 godina, bliža težnji ka Rusiji, nego ka SAD i usaglašavanju sa njihovim kriterijumima ljudskih prava, principu ograničenog suvereniteta, ..., a sve to uz odricanje od ideje "velike Srbije", za koju je opet bilo logičnije u Rusiji tražiti oslonac, ili makar neprotivljenje. Konačno, do poslednjeg dana je ovde polagana nada da će se komunizam u Rusiji ipak reanimirati, što bi onda dalo vetar u leđa srpskim komunistima koji su silom prilika morali da se pretvore u nacionaliste, pluraliste i demokrate kako bi opstali kao širokopojasna oligarhija. Vreme koje je u retrogradnim procesima potrošeno krajem 80-tih više se nije moglo nadoknaditi. Amerikanci su prelomili i rešili da stalnog potencijalnog saveznika Rusije, posebno u vreme "zavlačenja pod njen trbuh", ostave na minimumu kiseonika. Podržani su svi protivnici Srbije u sukobima koji su trajali oko deceniju. Vrhunac tog procesa, koji se događao korak po korak i u kome smo mi propuštali jednu po jednu šansu da umesto najveće ostvarimo najmanju štetu, kulminirao je i direktnim ratnim razaranjem Srbije od strane nato, odnosno SAD. U čitavom nizu ratova poražena, a u poslednjem u kome se borila da sačuva deo svoje teritorije dovedena do kapitulacije, Srbija je u mnogim aspektima sve vreme tretirana kao poražena sila (zato, pre svega kroz tu prizmu treba posmatrati "rad" Haškog tribunala). Danas je na Kosovu velika američka baza. Svakako je oni ne bi gradili da su mislili da obave kratkotrajnu humanitarnu misiju. Računajući na zahvalno i odano albansko stanovništvo (umesto na iracionalne i inatne Srbe), Amerikanci su postavili stvari ovako kako danas izgledaju, i kako se sprovode. Još ako se računa da su Albanci u biološkom usponu, a Srbi na mogućem istorijskom smiraju, onda je to dodatan razlog za određeni strateški oslonac na one prve.

Za američku politiku prema Srbiji presudni su odnos prema Kosovu i odnos prema Rusiji. Radikalan zaokret Srbije u odnosu na ove dve teme bitno bi izmenio ponašanje Amerikanaca i ostalih vodećih zemalja zapada prema njoj - to je valjda poznato. No, gotovo sigurno je da se nikakav radikalan zaokret neće desiti. Može se i dalje očekivati diplomatsko i svako drugo mrcvarenje u jalovom prostoru između nepriznavanja Kosova i parcijalnih, neuspelih eksperimenata koji imaju za cilj da razmrdaju umrtvljenu ekonomiju.

uros_vozdovac uros_vozdovac 08:46 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

loader
Danas je na Kosovu velika američka baza. Svakako je oni ne bi gradili da su mislili da obave kratkotrajnu humanitarnu misiju. Računajući na zahvalno i odano albansko stanovništvo (umesto na iracionalne i inatne Srbe), Amerikanci su postavili stvari ovako kako danas izgledaju, i kako se sprovode. Još ako se računa da su Albanci u biološkom usponu, a Srbi na mogućem istorijskom smiraju, onda je to dodatan razlog o izvesnom strateškom osloncu na one prve.



Samo ovako izdvojeno na ovaj argument koji baš često čujem, nisu gradili bazu da bi kratko ostali. Možda ima nečeg u tome, ali sa druge strane kad kroz google provučem "abandoned US army base" pa dobijem pogodaka koliko hoćeš, nešto mi se čini da dosta lako da vojska i gradi te baze i lako ih ostavlja, ali to je možda samo utisak.
nobody is perfect nobody is perfect 10:35 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Prvo, slazem se sa loaderom i potpisujem svako slovo.
Drugo, iako su cinjenice proste i vecini razumljive, beznadezno mali broj Srba ce se saglasiti sa ovim tekstom.
Trece, ma koje crno trece...
freehand freehand 10:55 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Možda ima nečeg u tome, ali sa druge strane kad kroz google provučem "abandoned US army base" pa dobijem pogodaka koliko hoćeš

Koliko ima napuštenih baza građenih u poslednjih 15 godina? Tolikih baza, tako građenih, na trasi gasovoda?
freehand freehand 11:02 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Ako ne "odaberu" vas kao najjačeg da im budete saveznik, već se oslone na nekog od onih slabijih, onda to može da znači da ste nešto gadno zeznuli.

Šta znači "najjači" među balkanskim mišovima sa stanovišta Amerikanaca? Mislim, koliko je zaista to veliki problem a da ne može u vrlo kratkom roku biti prevaziđen promenom odnosa snaga?
Predlažem da se u obzir uzmu svi sukobi na prostoru bivše SFRJ.
Tako da argument izbora najjačeg kao saveznika USA, rekao bih, otpada kao smešan.
loader loader 12:28 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

freehand:
Šta znači "najjači" među balkanskim mišovima sa stanovišta Amerikanaca?

Već u samom tekstu se polazi od te pretpostavke, da je Srbija najjači potencijalni faktor na ovom ovom prostoru,
Da bi se ovakva ravnoteza ostvarila, Trebalo je neutralisati Srbiju, jedinu zemlju sa kapacitetom da postane regionalna sila, tvrdi Nikola Jovanovic.

pa sam u svom komentaru napravio izvesnu reakciju na to. Drugo, ovde uglavnom vlada uverenje da Srbija (ili u nekoj varijanti Srbi) jeste regionalna sila. Lično, mislim da je to samo odjek slavne prošlosti u glavama tih koji to misle. Kako god, makar da je i velika zabluda, vredi prokomentarisati. Dakle ukoliko jesmo regionalna sila, kako to da su nas tradicionalni, veliki saveznici zaobišli, a najlogičnije je možda bilo da upravo sa nama, ako to jesmo, naprave dil. - Ili sila nismo, pa su nas kao nevažne zaobišli, ili jesmo, ali smo gadno zeznuli stvar, pa su nas stoga zaobišli. Ili su te dve varijante iskombinovane. Mi te stvari znamo da kombinujemo, pa... eto, ...
Mislim, koliko je zaista to veliki problem a da ne može u vrlo kratkom roku biti prevaziđen promenom odnosa snaga?

Naravno da se može prevazići, ali mi, većinski, u svojoj dubokoj političkoj strukturi, nemamo za to potencijal. Da smo ga imali, ne bi došlo do ratova, već bismo gledali prilično drukčije rasplitanje drame. Da ga danas imamo, reagovali bismo daleko racionalnije i bez da isturamo najgore od nas da ta istorijska pitanja sada "konačno urede".

Predlažem da se u obzir uzmu svi sukobi na prostoru bivše SFRJ.
Tako da argument izbora najjačeg kao saveznika USA, rekao bih, otpada kao smešan.

Pojam najjačeg ne označava najbrojnijeg i najzaloženijeg, već onoga ko se u kontekstualnom smislu najbolje pozicionirao. Srbija i Srbi su u tom smislu igrali katastrofalno loše, počev od pitanja ideologije i unutrašnjeg uređenja, koje je uslovljavalo i jedan staromodan sistem reagovanja na situaciju nastalu krajem 80-tih, tako da smo iz dana u dan puzali prema ratu, umesto ka usaglašavanju na nekoj realnoj bazi, uslovno rečeno. Ko se seća tih dana, zna o čemu se radi. Ne zaboravimo da se kod nas desila lažna nacionalna renesansa, buđenje... - koje su pratili euforija i mitomanija, pa se ni Amerikanci nisu shvatali kao protivnik koga se treba bojati ("mnoga carstva su se ovde slomila" ), a kamo li da kao opasne ili makar ravnopravne vidimo Slovence, Hrvate... Što je najcrnje, mi ni dan danas ne shvatamo šta nam se i zašto desilo. Reciklira se stari model ponašanja. Deca nekadašnjih komuno-direktora danas preuzimaju biznis. Zbog toga ova naša konstantna, moderna golgota.

freehand freehand 12:34 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Naravno da se može prevazići, ali mi, većinski, u svojoj dubokoj političkoj strukturi, nemamo za to potencijal.

Hteo sam da kažem da to Amerikanci prevaziđu čas posla.
malo naoruđaju i logistički podrže kontra-stranu, a onda se i sami umešaju ako situacija na terenu ne odgovara planovima. I eto ti od najjačeg najsmešniji.
8c_competizione 8c_competizione 12:37 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Šta znači "najjači" među balkanskim mišovima sa stanovišta Amerikanaca? Mislim, koliko je zaista to veliki problem a da ne može u vrlo kratkom roku biti prevaziđen promenom odnosa snaga?
Predlažem da se u obzir uzmu svi sukobi na prostoru bivše SFRJ.
Tako da argument izbora najjačeg kao saveznika USA, rekao bih, otpada kao smešan.


dosledan do kraja: samo da se kontrira!
8c_competizione 8c_competizione 12:41 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Hteo sam da kažem da to Amerikanci prevaziđu čas posla.
malo naoruđaju i logistički podrže kontra-stranu, a onda se i sami umešaju ako situacija na terenu ne odgovara planovima. I eto ti od najjačeg najsmešniji.


i jesu li zbog toga krivi ovi "najslabiji" ili "najjaci" sto nisu odrzali poziciju i (prave u tom trenutku) saveznike? kada kazem "prave" posmatram raspadajuci SSSR koji polako prerasta u mafijasko-tajkunski haos 90ih i alternativu Evrope i nezabadanja prsta u oko Americi

moje misljenje je da je najveca krivica u nas samih sto nismo razumeli tokove svetske politike na vreme, pa nas je to isto vreme dobrano pregazilo!

da smo barem 2000. iskoristili priliku da u korenu zavrsimo sa duhovima proslosti i krenemo od prave nule, mozda bi smo sada (2013.) bili negde drugde!

moje misljenje skromno!
loader loader 12:42 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Hteo sam da kažem da to Amerikanci prevaziđu čas posla.
malo naoruđaju i logistički podrže kontra-stranu, a onda se i sami umešaju ako situacija na terenu ne odgovara planovima. I eto ti od najjačeg najsmešniji.

Nisam tako razumeo komentar.
Ma, naravno. Amerikancima je to kao dobar dan. Nego, suštinski je problem da ih ne navodimo da naoružavaju ove koje smo markirali kao protivnike, praveći od njih "faktore (ne)mira i stabilnosti" svojih interesa.
loader loader 12:44 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

8c_competizione:
moje misljenje je da je najveca krivica u nas samih sto nismo razumeli tokove svetske politike na vreme, pa nas je to isto vreme dobrano pregazilo!

Da.
A za to nerazumevanje nam nisu krivi Amerikanci.
Za neke stvari možda jesu, ali za naše nerazumevanje svakako nisu.


freehand freehand 12:59 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

loader
Hteo sam da kažem da to Amerikanci prevaziđu čas posla.
malo naoruđaju i logistički podrže kontra-stranu, a onda se i sami umešaju ako situacija na terenu ne odgovara planovima. I eto ti od najjačeg najsmešniji.

Nisam tako razumeo komentar.
Ma, naravno. Amerikancima je to kao dobar dan. Nego, suštinski je problem da ih ne navodimo da naoružavaju ove koje smo markirali kao protivnike, praveći od njih "faktore (ne)mira i stabilnosti" svojih interesa.

Možda. Meni sve manje izgleda smešnom teorija da su karte podeljene pre hronološke zastavice koja se najčešće zabada na '88-'89 na mapi dešavanja na Balkanu. I čini mi se da je osnovni postulat bio da bez obzira na savezništva i protivništva (što se lako i brzo da promeniti, politikom ili njenim nastavkom drugim sredstvima), treba prepeglati region tako da nema najjačeg niti ga može biti, te unapred preduprediti eventualnosti. Zato treba stvoriti državice čija teritorija i broj stanovnika te i adekvatna oružana moć neće moći da stvore dominaciju ili izigravaju nekakav Pijemont.
Pa se pristupilu fragmentaciji političkog prostora. Malo milom, malo silom.
Uz uvek spremne i adekvatne čaršafe motiva i argumenata iz bogatog propagandnog arsenala.
Što se savezništava i saveznika tiče - nije zgoreg pogledati ko su sve bili američki saveznici samo u poslednjih deset ili petnaest godina, a više ih nema. Ni politički, a bogami - ni fizički.
loader loader 16:04 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Nije sporno. Naša nepogoda je što smo hteli da očuvamo Yugoslaviju. I kad je bilo očito da to ne žele ostali u toj Yugoslaviji, mi smo terali po starom. Epilog je vidljiv. Za naše pravilno sagledavanje čak nije ni bilo bitno šta neko na zapadu želi, tajno ili poluotvoreno. Trebalo je samo oslušnuti pokrete u komšiluku. Zaslepljeni svojim zabludama, uradili smo kako smo uradili.

Amerikanci duše nemaju. Dođu, osmehnu se, izrukuju, kažu - Mi se oko Kosova ne slažemo, ali smo spremni na parnerstvo i prijateljstvo sa vama... Znači, ovo ćemo da vam uzmemo, a ovde ćemo da sarađujemo. Olrajt? - I opet čelični osmeh.

A mi jadni navikli na istorijsko NE, pa samo trepućemo. Sa'će opet neki referendum, osećam.
freehand freehand 19:21 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

A mi jadni navikli na istorijsko NE, pa samo trepućemo

Jel to loše? Mislim, jel trebalo reći DA?

Sa'će opet neki referendum, osećam.

Jel to loše? Zar to nije najdemokratskiji način odlučivanja?
dali76 dali76 19:32 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Nije problem sto se Freehand slaze sa Jovanovicem( ono Amerikanci unapred sve odabrali ), vec je problem sto se Jovanovic slaze sa Freehand/om.
Freehand ,kao I ja je bloger b92,a Jovanovic je ipak na drugom poslu.
Kad Freehand ili ja masimo rasksnice, to nece imati posledice,ali kad to radi Jovanovici to je ipak nesto drugo.

freehand freehand 19:40 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Nije problem sto se Freehand slaze sa Jovanovicem( ono Amerikanci unapred sve odabrali ), vec je problem sto se Jovanovic slaze sa Freehand/om.

Znao sam da je tako nešto. Ali je sreća te se sve po Dalijevoj zamisli odvija, te nas čeka hepi end, sa mnogo mrtvih indijanaca.
dali76 dali76 20:03 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Ma lako cemo mi sa mnom, nego Freehandd ne rece ti meni sta mislis o Jovanovicevoj ideji Srbije kao trojanskog konja EU?
freehand freehand 20:11 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

dali76
Ma lako cemo mi sa mnom, nego Freehandd ne rece ti meni sta mislis o Jovanovicevoj ideji Srbije kao trojanskog konja EU?

Mislim da je to opasna glupost, ništa manja od ideje o ruskoj guberniji. Ali i isto toliko realna, na svu sreću.

dali76 dali76 22:13 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Upravo tako Freehand. Opasna glupost.
Glupost jer je operisana od realnosti, pociva na nakaradnim premisama, ali je opasna glupost jer dolazi iz pera specijalnog savetnika, sta god to znacilo, bivseg ministra Vuka Jeremica I I njegovog sadasnjeg potparola u UN.
Kad imas ovakve “specijalce” za savetnikeministrima spoljnih poslova , to vise nije samo glupost, vec opasna glupost.
freehand freehand 22:29 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Kad imas ovakve “specijalce” za savetnikeministrima spoljnih poslova , to vise nije samo glupost, vec opasna glupost.

Jbg, moj Dali, to ti je kad si malecak.
Ne može sebi svako ovako nešto da priušti




Mislim, kad smo kod glupog i opasnog.
Da ne pominjemo potpredsednike, ministre, a kamoli savetnike.
maksa83 maksa83 22:50 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Jbg, moj Dali,m to ti je kad si malecak.
Ne može sebi svako ovako nešto da priušti

Postoji fundamentalna razlika.
Kada si glup, bogat i naoružan, opasan si po druge.
Kad si glup, siromašan i nenaoružan, opasan si po sebe.
freehand freehand 22:56 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

maksa83
Jbg, moj Dali,m to ti je kad si malecak.
Ne može sebi svako ovako nešto da priušti

Postoji fundamentalna razlika.
Kada si glup, bogat i naoružan, opasan si po druge.
Kad si glup, siromašan i nenaoružan, opasan si po sebe.

Dakle, da naoružamo Nikolu?

maksa83 maksa83 23:08 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Dakle, da naoružamo Nikolu?

Da, svet svakako vapi za još jednom naoružanom budalom.

Uzgred, tu "naoružana budala" varijantu smo već probali. Nije ispalo dobro.
dali76 dali76 23:31 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Freehand, glupost moze da “sedi” na tezgama Zelenog Venca, moze da se setka po mojim/tvojim /drugim blogovima/ forumima, ali ako glupost sedi u stolici savetnika/kolumniste “politike”/ potparola, onda je to drugaciji ,veci, kalibar.
Ovde nije problem naourzavanja, vec obratno, razoruzavanja.
freehand freehand 23:33 24.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

dali76
Freehand, glupost moze da “sedi” na tezgama Zelenog Venca, moze da se setka po mojim/tvojim /drugim blogovima/ forumima, ali ako glupost sedi u stolici savetnika/kolumniste “politike”/ potparola, onda je to drugaciji ,veci, kalibar.
Ovde nije problem naourzavanja, vec obratno, razoruzavanja.

To sam hteo slikom da ti kažem!
antioksidant antioksidant 09:10 25.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

maksa83
Dakle, da naoružamo Nikolu?

Da, svet svakako vapi za još jednom naoružanom budalom.

Uzgred, tu "naoružana budala" varijantu smo već probali. Nije ispalo dobro.

а како ћемо косово да одбранимо ненаоружани?
loader loader 09:46 25.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

freehand
A mi jadni navikli na istorijsko NE, pa samo trepućemo

Jel to loše? Mislim, jel trebalo reći DA?



Šta je u tom trenutku trebalo reći? To je već sam kraj utakmice gde smo gubili 3:0. Ako bi se govorilo o tome šta je trebalo reći, onda tu stvar valja razmatrati od svog relativnog početka, tamo, krajem 80-tih, kad se korak po korak išlo ka propasti. Dakle, trebalo je stvar ne dovesti u tako bezizlaznu poziciju u kojoj će "da" ili "ne" imati karatker nacionalnog nokauta.
Sa'će opet neki referendum, osećam.

Jel to loše? Zar to nije najdemokratskiji način odlučivanja?

Jeste. Vrhunska demokratija. Samo što i u tom slučaju važi slično: ne možete kroz višegodišnju katastrofalnu politiku dovesti stvari u totalno bezizlazan položaj, a onda se blago izvući i jednim populističkim pitanjem uvaliti vruć krompir narodu, da odlučuje.


maksa83 maksa83 10:06 25.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

antioksidant
maksa83
Dakle, da naoružamo Nikolu?

Da, svet svakako vapi za još jednom naoružanom budalom.

Uzgred, tu "naoružana budala" varijantu smo već probali. Nije ispalo dobro.

а како ћемо косово да одбранимо ненаоружани?

Mala zemlja se od NATO-a ne brani vojskom, nego diplomatijom.

Mi smo tu veličanstveno kljoknuli.
freehand freehand 10:14 25.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Dakle, trebalo je stvar ne dovesti u tako bezizlaznu poziciju u kojoj će "da" ili "ne" imati karatker nacionalnog nokauta.

Više sam u vidu imao ono pravo istorijsko NE.
Ali, Loaderu, kad smo već oko bliže prošlosti... Kad je već dovedeno dotle, i kad je pitanje već postavljeno, bez obzira na prethodne uzroke - to pitanje glasi: DA ili NE?
MOŽDA se ne važi, kao ni sufiks ALI. Kao ni kuknjava, pravdanje, opravdanje od mame ili lekara.

Jeste. Vrhunska demokratija. Samo što i u tom slučaju važi slično: ne možete kroz višegodišnju katastrofalnu politiku dovesti stvari u totalno bezizlazan položaj, a onda se blago izvući i jednim populističkim pitanjem uvaliti vruć krompir narodu, da odlučuje.

Očigledno je da se to može. To što je referendum zloupotrebljavan ne znači da je izgubio na svojoj specifičnoj težini kao oblik izjašnjavanja. Postoje situacije kad odgovornost jeste na demosu. Bez obzira da li će neko biti smenjen ili obešen za prethodna pregnuća i postignuća.
antioksidant antioksidant 10:51 25.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

maksa83
antioksidant
maksa83
Dakle, da naoružamo Nikolu?

Da, svet svakako vapi za još jednom naoružanom budalom.

Uzgred, tu "naoružana budala" varijantu smo već probali. Nije ispalo dobro.

а како ћемо косово да одбранимо ненаоружани?

Mala zemlja se od NATO-a ne brani vojskom, nego diplomatijom.

Mi smo tu veličanstveno kljoknuli.

каква нам је дипломатија (самрекламативна) ја бих се више уздао у војску
freehand freehand 10:51 25.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Mala zemlja se od NATO-a ne brani vojskom, nego diplomatijom.

Mala zemlja odbranu bira u zavisnosti od onoga čime je napadnuta. Problem je u tome što najčešće nema izbor, sem moralnog.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 02:07 26.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Za američku politiku prema Srbiji presudni su odnos prema Kosovu i odnos prema Rusiji. Radikalan zaokret Srbije u odnosu na ove dve teme bitno bi izmenio ponašanje Amerikanaca i ostalih vodećih zemalja zapada prema njoj - to je valjda poznato. No, gotovo sigurno je da se nikakav radikalan zaokret neće desiti.


Tačno tako. Mada, radikalan zaokret je potreban u suštinskijim segmentima pa onda bi po difoltu stigao i radikalan zaokret prema Kosovu i Rusiji. Bojim se da si tačno naveo jedan od razloga u predhodnom delu teksta:

Vreme koje je u retrogradnim procesima potrošeno krajem 80-tih više se nije moglo nadoknaditi.


Je li, vreme koje verovatno nemamo, trošimo i dalje na iste ili slične retrogradne procese.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 02:15 26.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Tako da argument izbora najjačeg kao saveznika USA, rekao bih, otpada kao smešan.


Pa ne baš. Pragmatično bi bilo da sa jajjačim završiš posao najlakše i najjeftinije pa prvo probaš sa njim. Išle su neke priče onomad, ne mogu sada sa sigurnošću da tvrdim da su tačne, da je Milošević više puta odbijao da se sretne sa raznim visokim predstavnicima SAD. To se tada prepričavalo kao veličanstven gest velikog i moćnog SM. To se poklapalo sa vremenom kada je Tuđman bezuspešno vijao predsednika SAD po hodnicima.
A da je Srbija tada bila najjača, ne bi trebalo da bude sporno. U tome i jeste deo tragedije, kakav smo start imali a kako se završilo.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 02:17 26.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Da ga danas imamo, reagovali bismo daleko racionalnije i bez da isturamo najgore od nas da ta istorijska pitanja sada "konačno urede".


aleksandarkarisik aleksandarkarisik 02:20 26.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

I čini mi se da je osnovni postulat bio da bez obzira na savezništva i protivništva (što se lako i brzo da promeniti, politikom ili njenim nastavkom drugim sredstvima), treba prepeglati region tako da nema najjačeg niti ga može biti, te unapred preduprediti eventualnosti. Zato treba stvoriti državice čija teritorija i broj stanovnika te i adekvatna oružana moć neće moći da stvore dominaciju ili izigravaju nekakav Pijemont.
Pa se pristupilu fragmentaciji političkog prostora. Malo milom, malo silom.
Uz uvek spremne i adekvatne čaršafe motiva i argumenata iz bogatog propagandnog arsenala.
Što se savezništava i saveznika tiče - nije zgoreg pogledati ko su sve bili američki saveznici samo u poslednjih deset ili petnaest godina, a više ih nema. Ni politički, a bogami - ni fizički.


Ima ovo smisla. I meni je slično padalo na pamet. Ali smo se boga mi sami penalili svojski! I natrćeni smo i dalje.
loader loader 09:58 26.02.2013

Re: Promašena raskrsnica 80-tih

Freehand
Dakle, trebalo je stvar ne dovesti u tako bezizlaznu poziciju u kojoj će "da" ili "ne" imati karatker nacionalnog nokauta.


Više sam u vidu imao ono pravo istorijsko NE.
Ali, Loaderu, kad smo već oko bliže prošlosti... Kad je već dovedeno dotle, i kad je pitanje već postavljeno, bez obzira na prethodne uzroke - to pitanje glasi: DA ili NE?

Svako takvo "ne" je istorijsko, pa makar bilo i "istorijsko". Jer ima istorijske posledice. Jeste, to pitanje i danas glasi, "da ili ne", postavljalo se otvoreno, ili indirektno. Za sada se i dalje vodi jedina moguća politika, razapeta između zahteva spolja i htenja iznutra, pa se literarno za unutrađnju javnost zvanično obrađuje "ne", a faktički se puzi ka "da", sa više ili manje uspešnim dodatnim demagoškim opravdanjima i za jedno, i za drugo.

Očigledno je da se to može. To što je referendum zloupotrebljavan ne znači da je izgubio na svojoj specifičnoj težini kao oblik izjašnjavanja. Postoje situacije kad odgovornost jeste na demosu. Bez obzira da li će neko biti smenjen ili obešen za prethodna pregnuća i postignuća.

Eh, i ne rekoh da je izgubio na svojoj specifičnoj težini kao oblik izjašnjavanja. Samo rekoh da je u našim uslovima bio pretvoren u izbegavanje odgovornosti onih koji su situaciju doveli do samoubilačkog momenta kad je bilo potrebno takvo izjašnjavanje (skidajući veliki deo svoje odgovornosti). Što se odgovornosti generalno tiče, smatram da je ona uvek, na svima. I na pojednncima, i na grupama, i na populusu, i na svakoj od vrsta elite. Svako ima svoju odgovornost. Jer, svako ima svoju ulogu i uticaj u komplikovanoj strukturi stvaranja društvenih vrednosti, društvenih odnosa, pa i viđenja određenih situacija. Daleko su presudniji oni dugotrajni procesi građenja vrednosti društva (jer oni manje-više uslovljavaju sve kasnije "kretnje" ), nego ove instinktivne reakcije na izazove, i to po pravilu zakasnele.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:12 24.02.2013

Otkopčani šlic

"Dalibor:
Klintonova administracija je, kako pise McCormick, iskoristila balkanski sukob I jednim udarcem ubila dve muve.
Prvo, Americi je trebala "pobjeda" poslje debakkla u Somaliji. Drugo, jos vaznije, demonstrirala je Evropi da bez americkog liderstva, nema rjesavvanja kriza,pa ni onih na tlu starog kontinenta.
Dakle i McCormick prije deset godina, kao Jovanovic danas, percepciraju aktivno ucesce SAD u jugoslavenskom sukobu kao svojevrsnu kolateralnu stetu geostrateskog sukoba na relaciji SAD/ Evropa."

Ne treba zaboraviti ni Klintonovu aferu sa mladom Monikom. Posle onog tragikomičnog nastupa pred kongresnom komisijom na temu da li je "pušenje" sex ili nije, njegov položaj nikada nije bio slabiji. Šta mu je drugo preostalo nego da započne jedan rat i skrene pažnju američke javnosti sa svog otkopčanog šlica.

expolicajac expolicajac 09:23 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Vojislav Stojković

Znači da smo mi pušili bolje bi prošli. Pa posle nam pričaju da je pušenje štetno po zdravlje. Stojkoviću, Stojkoviću derane jedan.
maksa83 maksa83 10:20 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Ne treba zaboraviti ni Klintonovu aferu sa mladom Monikom. Posle onog tragikomičnog nastupa pred kongresnom komisijom na temu da li je "pušenje" sex ili nije, njegov položaj nikada nije bio slabiji. Šta mu je drugo preostalo nego da započne jedan rat i skrene pažnju američke javnosti sa svog otkopčanog šlica.

Mislim da je ova uhvatilo-ga-sa-spuštenim-gaćama-pa-je-mor'o-da-ratuje teza vrlo neozbiljna. Kao što se Troja nije stvarno desila zbog Jelene, tako ni Klinton nije poslao NATO mašineriju da baca bombe u Evropi zbog jednog felacija koji se oteo (medijskoj) kontroli. Tj. da bih u to poverovao morao bih da vidim npr. dokaze o nekom felaciju koji se desio pred NATO intervenciju u Bosni. To je otškrinulo vrata za sve ostalo.
Colin_bgd Colin_bgd 10:28 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Ne treba zaboraviti ni Klintonovu aferu sa mladom Monikom...

I posle se cudimo zasto narod koji (uglavnom) obitava tamo negde oko Tise, Drine, Dunava, Morave i Timoka nema pojma na kojoj planeti zivi...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:33 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

maksa83

Mislim da je ova uhvatilo-ga-sa-spuštenim-gaćama-pa-je-mor'o-da-ratuje teza vrlo neozbiljna.


Ne toliko koliko na prvi pogled izgleda.
Između ostalog, treba pogledati i ovaj film.




Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:39 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

expolicajac

Pa posle nam pričaju da je pušenje štetno po zdravlje.


Pušenje g-đice Levinski u Ovalnom kabinetu pokazalo se vrlo štetnim po naše zdravlje, dočim ne i po njeno.
8c_competizione 8c_competizione 12:46 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Pušenje g-đice Levinski u Ovalnom kabinetu pokazalo se vrlo štetnim po naše zdravlje, dočim ne i po njeno.


jedino haljina ostala ukaljana sve one godine
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:51 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Na onom spomeniku u cenru Prištine Klintona je trebalo ovekovečiti sa otkopčanim šlicem, a centralni prištinski trg nazvati po g-đici Levinski.
niccolo niccolo 12:54 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Ne toliko koliko na prvi pogled izgleda.

Ту се спојило лепо и корисно. Корисно је било успоставити НАТО (кад је већ пропала блоковска подела и НАТО као разлог постојања због СССР) као војну силу која реагује у случајевима кршења људских права, а лепо је то што је прича отишла у другом правцу. При томе је корист била примарна ствар, а лепо секундарна.

Мада, искрен да будем, нисам сигуран какве све то има везе с текстом...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:35 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

niccolo
Мада, искрен да будем, нисам сигуран какве све то има везе с текстом...


Ne toliko sa tekstom, koliko sa kontekstom.
freehand freehand 13:49 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Vojislav Stojković
expolicajac

Pa posle nam pričaju da je pušenje štetno po zdravlje.


Pušenje g-đice Levinski u Ovalnom kabinetu pokazalo se vrlo štetnim po naše zdravlje, dočim ne i po njeno.

Zar to nije Oralni kabinet?
princi princi 15:15 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Ne treba zaboraviti ni Klintonovu aferu sa mladom Monikom. Posle onog tragikomičnog nastupa pred kongresnom komisijom na temu da li je "pušenje" sex ili nije, njegov položaj nikada nije bio slabiji. Šta mu je drugo preostalo nego da započne jedan rat i skrene pažnju američke javnosti sa svog otkopčanog šlica.

Vojislave, ovo je totalno smešan argument. Klinton je za Amere kao bog koji je sišao na zemlju. Da nema onog ograničenja od 2 mandata on bi i danas bio predsednik USA.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:38 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Gledao sam video snimak u kome je Klinton odgovarao na pitanje Kongesne komisije o aferi Levinski. Ispitivači su insistirali na pitanjima kojima bi se potvrdilo da je Predsednik lagao kako nije imao sex sa Monikom, ali istraga se, mic po mic, pretvorila u raspravu na temu da li je "pušenje predsednikovog kurca od strane g-đice Levinski" seks ili nije seks.

Klinton mi nimalo nije ličio na boga, a za Amere ne znam.
niccolo niccolo 19:09 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

ali istraga se, mic po mic, pretvorila u raspravu na temu da li je "pušenje predsednikovog kurca od strane g-đice Levinski" seks ili nije seks

Па шта су закључили на крају?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:21 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Koliko sam shvatio, kongresmeni su ostali pri stavu da jeste sex, dočim je Klinton istrajao pri stavu da nije sex.... Monika nije bile prisutna....a zatim je NATO bombardovao Srbiju.
niccolo niccolo 19:37 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Vojislav Stojković
Koliko sam shvatio, kongresmeni su ostali pri stavu da jeste sex, dočim je Klinton istrajao pri stavu da nije sex.... Monika nije bile prisutna....a zatim je NATO bombardovao Srbiju.

Јебига, испаде да смо бомбардовани јер неко тамо није могао да се договори о дефиницији секса...у ствари, од свих глупих разлога за бомбардовање, тај је најпаметнији.
princi princi 19:43 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Klinton mi nimalo nije ličio na boga, a za Amere ne znam.

Američka politika ipak ima malo širi kontekst od video snimka tog kongresnog saslušavanja, a Clinton je bukvalno kingmaker i to ne samo u Americi nego i u Engleskoj, pa čak i Australiji. U Americi on bukvalno ima status rok ili filmske zvezde a njegov govor na Demokratskoj konvenciji je jesenas prelomio američke izbore. Bombardovanje Srbije nije njegova odluka, već odluka ljudi oko njega: Olbrajtove, Klarka, Holbruka, evropskog lobija koji je održavao jake veze sa Englezima. Mislim da je Bler suštinski bio najzainteresovaniji za bombardovanje. Englezi mu Milooševićevu kapitulaciju na Kosovu i danas smatraju za jedan od najuspešnijih vojno-političkih poteza.
8c_competizione 8c_competizione 20:58 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Јебига, испаде да смо бомбардовани јер неко тамо није могао да се договори о дефиницији секса...у ствари, од свих глупих разлога за бомбардовање, тај је најпаметнији.


jbg izgleda da je nama zapala penetracija
8c_competizione 8c_competizione 20:59 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

Englezi mu Milooševićevu kapitulaciju na Kosovu


nemoj tako, oce Mrka da se naljuti!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:48 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic


@princi: "Mislim da je Bler suštinski bio najzainteresovaniji za bombardovanje."

"U jednoj knjizi o drevnoj grčkoj religiji, esej autora iz Lajdena po imenu Versnel posvećen je izvesnom broju ispisanih olovnih pločica otkrivenih u hramovima antičkog sveta. Kako se ovim pločicama priziva božja pomoć u ispravljanjeu neke nepravde nanesene moliocu, Versnel ih naziva «kletvene pločice».
Jedna kletvena pločica, četvrti vek pre Hrista, ostavljena u Serapisovom hramu:
....Onako kako on nanese nepravdu meni i mojoj deci, tako neka Serapis i bogovi učine da njega ne sahrane rođena deca te da ni on sam ne mogne sahraniti svoje roditelje. Dokle god ova moja optužba protiv njega ovde leži, neka ga najcrnje muke snalaze, kako na kopnu tako i na moru...

Prokletstvo oživljava u trenutku kad moćan čovek zastane i u sebi kaže, Ljudi govore, ako počinim ovo delo, da ćemo ja i moj rod biti prokleti – da li da nastavim ovim putem? A onda sam sebi odgovori, Pih! Bogovi ne postoje, ne postoji nikakvo prokletstvo!

Taj bezbožnik navlači prokletstvo na sebe i na svoje potomke; a potomci, za uzvrat, proklinju njegovo ime."

Dž.M.Kuci: "Dnevnik loše godine"
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:01 24.02.2013

Re: Otkopčani šlic

niccolo
...у ствари, од свих глупих разлога за бомбардовање, тај је најпаметнији.

Dabome.
Colin_bgd Colin_bgd 10:16 24.02.2013

Plitko, prazno, i povrsno...

Ovo sto pise i predlaze taj Jovanovic je indikativno na dva nivoa. Prvo pretpostavlja fantastican, organski prezir prema sopstvenom narodu misleci da ako narod nece ili ne moze da proguta proruski antievropeizam, mozda ce moci da se polakomi na proamericki antievropeizam i da se na taj nacin mentalno i dalje zadrzi u XIX veku...

Drugo je da je ocigledna panika u redovima pobornika "treceg puta" u stvari samo prividna i da ako se u drugim detaljcicima mozda i razlikuju, pripadnici sve tri Srbije i dalje konsenzusom i vrlo ujedinjeno odbijaju da se stavi na dnevni red pitanje zasto i kako je do sukoba u SFRJ zaista i doslo, nudeci nam samo imbecilne "rasprave" o tome kako nam se to, majku mu, desilo da amerikanci stanu na stranu nasih "protivnika"...
maksa83 maksa83 10:21 24.02.2013

Re: Plitko, prazno, i povrsno...

Ovo sto pise i predlaze taj Jovanovic je indikativno na dva nivoa.

I meni je zastrašujuće kakve smo mi pritupe bolide pripustili da nas predstavljaju u svetu.
expolicajac expolicajac 11:44 24.02.2013

Re: Plitko, prazno, i povrsno...

maksa83
Ovo sto pise i predlaze taj Jovanovic je indikativno na dva nivoa.

I meni je zastrašujuće kakve smo mi pritupe bolide pripustili da nas predstavljaju u svetu.

Prirodan selekcija, prolaze najjači.
princi princi 15:17 24.02.2013

Re: Plitko, prazno, i povrsno...

I meni je zastrašujuće kakve smo mi pritupe bolide pripustili da nas predstavljaju u svetu.

Možda dečko aplicira za zelenu kartu, pa mu traži neko da stavi nešto u CV.
blogovatelj blogovatelj 16:30 24.02.2013

Re: Plitko, prazno, i povrsno...

Prirodan selekcija, prolaze najjači.


U prirodnoj selekciji ne prolaze uvek najjaci, nego oni koji se najbrze prilagode.
Sposobnost prilagodjavanja Slobodana Milosevica u momentu pada Berlinskog zida bila je takva da je dobro da smo uopste zivi.
dali76 dali76 22:52 24.02.2013

Re: Plitko, prazno, i povrsno...

Ja Colin smatram, mozda gresim, da ovakve baljezgarije Jovanovic Nikole nisu pisane u cilju nikakve smislene ideje.
Ovako povrsan tekst, sam sebi kontradiktoran, da ne pricamo o nakaradnoj premisi, moze napisati samo osoba koja misli da je mnogo mnogo bitna zbog stolice/fotelje koje se dokopala .
Nazalost, to ipak sa sobom nosi posljedice.
Colin_bgd Colin_bgd 12:09 26.02.2013

Re: Plitko, prazno, i povrsno...

dali76
Ja Colin smatram, mozda gresim, da ovakve baljezgarije Jovanovic Nikole nisu pisane u cilju nikakve smislene ideje.
Ovako povrsan tekst, sam sebi kontradiktoran, da ne pricamo o nakaradnoj premisi, moze napisati samo osoba koja misli da je mnogo mnogo bitna zbog stolice/fotelje koje se dokopala .
Nazalost, to ipak sa sobom nosi posljedice.

Ja se oko ovoga konstantno dvoumim. Ako je sve smisljeno, onda su oni majstori protiv kojih nemamo aposolutno nikakve sanse, a ako je sve ad-hoc onda vecih budala od nas ne moze da postoji... U svakom slucaju, rezultat je, sto se vidi iz neprilozenih podataka, uvek isti...
Kraja Kraja 10:38 24.02.2013

...jovanović...

...politika, interesi, ekonomija, geo polozaj....ok....razumem...

...podmetanje heroina, pardon racka, jednoj zemlji da bi se "dokazalo" da je sama trazila bombardovanje, je nesto sasvim drugo...
...amerika je stelovala cinjenice da bi "izabrala" stranu u sukobu...
...to su uradili i u bosni kada je potpisivanje mirovnog plana bilo pitanje sata...
...to su uradili mnogo puta u poslednjih 70 godina...
...amerika u praxi pokazuje kako cilj opravdava sredstva...
...oni su kao vic o cak norisu...oni ne biraju strane u konfliktima, oni proizvode konflikte...
...sta je pisao neki jovanovic u politici je sporedno...
8c_competizione 8c_competizione 13:05 24.02.2013

Re: ...jovanović...

...jovanović...
...politika, interesi, ekonomija, geo polozaj....ok....razumem...

...podmetanje heroina, pardon racka, jednoj zemlji da bi se "dokazalo" da je sama trazila bombardovanje, je nesto sasvim drugo...
...amerika je stelovala cinjenice da bi "izabrala" stranu u sukobu...
...to su uradili i u bosni kada je potpisivanje mirovnog plana bilo pitanje sata...
...to su uradili mnogo puta u poslednjih 70 godina...
...amerika u praxi pokazuje kako cilj opravdava sredstva...
...oni su kao vic o cak norisu...oni ne biraju strane u konfliktima, oni proizvode konflikte...
...sta je pisao neki jovanovic u politici je sporedno...


mudar politicar sa ovih prostora (dakle iz zemlje koja je izgubila toliko mnogo od svoje populacije u 20. veku) planirao drzavnu strategiju i planove malko drugacije.

ovde nas je istorija naucila sledecem (barem mene):
- ukoliko neka velika sila (u vrhuncu svoje moci) odluci da se instalira negde, ona ce to uraditi ili milom ili silom
- ukoliko finalni rezultat, sto se te velike sile tice znaci instalaciju baze (uzmimo ovo kao hipotezu finalnog cilja Amera), sledi, pa sledi, zar nije bolje za jebenu stranu da pronadje nacin da joj coitus prodje sto bezbolnije i "sladje"?
- zar nismo mogli da nadjemo neki modus vivendi sa amerima krajem 80ih koji bi nas doveo u bolju poziciju
- eto Hrvatske u NATOu, nesto ne vidim da im instaliraju baze na svakih 20 km
- naravno, ovo ne znaci bezobzirno davanje resursa, vec koriscenje resursa za ostvarivanje svojih ciljeva
- e sada to sto mi nemamo jasno i racionalno postavljene ciljeve je druga stvar, pa tako nismo ni mogli, taman da su stare rusofilne komunjare i zelele, ni imali cime da pregovaramo

evo propustenih prilika u skorije vreme. zasto vlada nije trazila potpisivanje specijalne klauzule sa Seikom vezanom za ugovor oko zemlje da npr garantuju da zemlje iz zaliva (dakle najbogatije naftne zemlje) nece NIKADA priznati nezavisnost Kosova, osim ukoliko Srbija sama to ne uradi?

zasto vlada nije do sada potpisala neki dugorocni kupovni ugovor za vojsku sa NATO zemljama? time bi te clanice (bar malo) bile odvracane od napada na dugorocnog kupca (posebno primenjivo na 90te)?

zasto vlada nije nabavila najmodernije antiraketne sisteme kao sredstvo odvracanja od napada 99te? o sankcijama mi nemojte trabunjati, Sloba je uspevao da uveze sve sto ga je zanimalo i sto mu je trebalo!

zasto se ne sklope strategijski razvojni ugovori u oblasti energetike npr. Time bi veliki sistemi poput Siemens-a, RWE ... sami odvracali svoje vlade od bilo kakve agresivne politike prema nama.

prica se o kosovarskom lobiranju u US, UK i EU vrednom nekoliko milijardi. ako je tako mala grupa narko dilera uspela da skupi toliku lovu, zar drzava nije mogla svoh ovih godina da ulozi i 10x vise, te ojaca nase pozicije?

resenja je tako mnogo, nisu sva "izdajnicka" kako ih neki predstavljaju, vec sasvim realna i ostvariva.

nas problem je grozno nasledje DBa i infitriranih struktura u gotovo svaku poru naseg zivota.

dok to ne resimo, nema nam boljitka.

na zalost, ne postoji (vise) evolutivno resenje (potrosili smo priliku da otvorimo dosijee posle 2000. i jasno oznacimo neprijatelje drustva, kao i da im zabranimo svako dalje javno delovanje), preostaje samo ono drugo (a moderator neka sada brise, bas me briga, iznosim samo ono sto mi je na dusi)!
blogovatelj blogovatelj 16:36 24.02.2013

Re: ...jovanović...

oni su kao vic o cak norisu...oni ne biraju strane u konfliktima, oni proizvode konflikte


Tačno.
Zato treba gledati svoja posla kada naiđeš na nadrkanog i nervoznog Čaka.
Nikako nije poželjno u tom momentu Čaku psovati majku, a samo iz razloga zato što si siguran da ako se sa Čakom pokačiš, u pomoć ti dolazi pobratim Brus Li.
NNN NNN 10:49 24.02.2013

Nikola i Dali - moji drugari sa FB

Ko više bude lajkovao slike i statuse - glasam za njega
dali76 dali76 23:08 24.02.2013

Re: Nikola i Dali - moji drugari sa FB

Dobro, dobro NNN…Izabro si disciplinu gde ja sigurno gubim
dr.wagner dr.wagner 11:43 24.02.2013

Paralele

... jutro

-RH je došla na ideju da dijelu svojih građana ograniči neka prava koja su oni
do tada (90-e) imali ... , Srbija je to učinila nešto prije ...
-Zatim su ti građani napravili nasilno neku vrstu autonomije na dijelu teritorija
RH (istina , pomognuti izvana ) , a slično se u Srbiji dogodilo nešto kasnije ...
-Nakon toga je RH pokrenula vojnu akciju i protjerala dio svojih građana ... baš kao
i Srbija koju godinu kasnije ...

-Sve je dosta slično (gotovo isto), a rezultat je bitno različit ... RH nisu
bombardirali , nisu joj na dijelu teritorija stvorili neku drugu državu i što je
najčudnije ... nikome nije ništa čudno (pogotvo ovdje)

-Nezahvalno je pretpostavljati zašto je to tako , jer svatko o tome ima neku svoju
istinu , ali ipak ću kazati da je problem u srpskim političarima (ili plemenskim
vođama) , jer su bili samo glupi ...
... a naši (hrvatski) , osim što su bili glupi , bili su i ljigavi .... a to je
u demokraciji dosta cijenjena osobina ...


Wagner
cult cult 11:50 24.02.2013

Re: Paralele

gospon Wagner, ovo je briljantna analiza.
expolicajac expolicajac 11:59 24.02.2013

Re: Paralele

Susjed, moglo bi se konstatirati da vas službe bezbjednosti R.Hrvatske slabo prate.
bolid1 bolid1 12:18 24.02.2013

Re: Paralele

dr.wagner
bili su i ljigavi .... a to je
u demokraciji dosta cijenjena osobina ...


Bullseye!
dr.wagner dr.wagner 12:23 24.02.2013

Re: Paralele

Pozdravljam drugovi (i gospodo)

-Gospodine C , to je samo mišljenje , a ne analiza ... i razlog je zašto
se ja ovdje ne javljam kada se piše o bombardiranju ili o Kosovu
... iako (kada stignem) sve pažljivo pročitam

-Ovim kolegama od EX-a su smanjili budžet , pa ne stignu pratiti sve
ljevičare koji rade u ilegali , čekaju stogodišnjicu revolucije 2017-e
i spremaju novu


W
expolicajac expolicajac 12:44 24.02.2013

Re: Paralele

-Ovim kolegama od EX-a su smanjili budžet , pa ne stignu pratiti sve
ljevičare koji rade u ilegali , čekaju stogodišnjicu revolucije 2017-e
i spremaju novu

Gledajući na život u Srbiji sa neke distance od 50 i više godina, moram priznati da nam je pod jednim Hrvatom bilo bolje nego pod ovim našim Srbima.
8c_competizione 8c_competizione 13:09 24.02.2013

Re: Paralele

-Nezahvalno je pretpostavljati zašto je to tako , jer svatko o tome ima neku svoju
istinu , ali ipak ću kazati da je problem u srpskim političarima (ili plemenskim
vođama) , jer su bili samo glupi ...
... a naši (hrvatski) , osim što su bili glupi , bili su i ljigavi .... a to je
u demokraciji dosta cijenjena osobina ...


ne bih rekao da su toliko ljigavi koliko su shvatali sta treba da rade da bi ostvarili postavljene ciljeve u datim uslovima.

i shvatili su da su politicari (vodje) promenljiva roba, sa ogranicenim rokom trajanja, dok ti zadati ciljevi trebaju da traju dosta duze

i na vreme obezbedili saveznike.

a o moralu u politici je uvek bespredmetno diskutovati (jos jedna od zabluda u Srbalja)!
8c_competizione 8c_competizione 13:10 24.02.2013

Re: Paralele

Gledajući na život u Srbiji sa neke distance od 50 i više godina, moram priznati da nam je pod jednim Hrvatom bilo bolje nego pod ovim našim Srbima.


Ex, ti se bas zajebavas, oces da ti Irinej i ostala patriJotska bagra bace fatvu? nece te iz vukojebine posle izvuci ni bagerom!
dr.wagner dr.wagner 13:56 24.02.2013

Re: Paralele

expolicajac
... Gledajući na život u Srbiji sa neke distance od 50 i više godina, moram priznati da nam je pod jednim Hrvatom bilo bolje nego pod ovim našim Srbima.


-A ovdje kažu da je On bio "POSRBLJENI HRVAT"

-Skužili su gotovo svi "narodi & narodnosti" gdje su bili prije , a gdje
su sada ... i da je bolje biti "samoupravljač" nego nadničar .... ali još šute
jer ih je sram onoga što su vikali 90-ih ...

bolid1 bolid1 13:58 24.02.2013

Re: Paralele

dr.wagner

-Skužili su gotovo svi


Svi smo ga mi voljeli! <--Linak!
milojep milojep 12:57 24.02.2013

Saveznik


dali76

Zasto Srbija, kako sam Jovanovic tvrdi, dugogodisnji saveznik SAD, pa i jedina zemlja sa kapacitetom regionalne sile, nije postala Americki saveznik devedesetih godina?


Odgovor je vrlo jednostavan ali je potrebno puno truda da dođe do ušiju ljudi kojima je decenijama ispiran mozak takozvanim Miloševićevim nacionalizmom. Naime odgovor na pitanje iznad je zato što je Milošević bio komunista! (kakav komunista to možemo diskutovati) ali nikako i nikada nacionalista pa čak i kada je trapavo hteo u nekom momentu da se prikaže takvim.
Navešću samo par teza da potkrepim ovu tvrdnju:
-Američka administracija sa Bejkerom na čelu za 180 stepeni menja politiku prema održanju Jugoslavije.(U isto vreme sve republike otvoreno pljuju na komunizam na prvim višestranačkim izborima samo se ovde menja ime istoj partiji)
-Sam Milošević u svojoj knjizi govori da kad je rekao na Kosovu Polju čuvenu rečenicu: 'Vas ne sme niko da bije' nije mislio na Srbe nego na radnike generalno!?
-proglašenje SRJ 1992!? svesno se odrekao svih Srba ili srpskih teriotorija ,kako hoćete, a prebacivali mu da hoće veliku Srbiju!?
-U poznatom intervjuu Lariju Kingu na CNN-u na direktno pitanje vodeitelja: 'Gospodine Milošević da li ste Vi komunista' ovaj ne kaže ni jesam ni nisam (čime pravi najgori mogući efekat) već počinje da priča o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti u Srbiji poredeći je u superlativima sa Američkom.

Iz svih ovih razloga i suđenje Miloševiću u Hagu je prošlo onako kako jeste. Kao da je neko sudio Lenjinu za udruženi zločinački poduhvat u cilju stvaranja Velike Rusije...smešno(da nije žalosno)

Inner Party Inner Party 13:18 24.02.2013

Re: Saveznik

milojep

dali76

Zasto Srbija, kako sam Jovanovic tvrdi, dugogodisnji saveznik SAD, pa i jedina zemlja sa kapacitetom regionalne sile, nije postala Americki saveznik devedesetih godina?

Odgovor je vrlo jednostavan ali je potrebno puno truda da dođe do ušiju ljudi kojima je decenijama ispiran mozak takozvanim Miloševićevim nacionalizmom. Naime odgovor na pitanje iznad je zato što je Milošević bio komunista! (kakav komunista to možemo diskutovati) ali nikako i nikada nacionalista pa čak i kada je trapavo hteo u nekom momentu da se prikaže takvim.



Ovo je tvrdim godinama. Ali, jbg. zapatila se priča o Miloševicu i kompaniji kao o nacionalistima i sada nema šanse da se to promeni.

PS

Uvek sam govorio - KAMO SRECE, DA SU NASE VODJE DEVEDESETIH BILE NACIONALISTI!
8c_competizione 8c_competizione 13:47 24.02.2013

Re: Saveznik

Ovo je tvrdim godinama. Ali, jbg. zapatila se priča o Miloševicu i kompaniji kao o nacionalistima i sada nema šanse da se to promeni.

PS

Uvek sam govorio - KAMO SRECE, DA SU NASE VODJE DEVEDESETIH BILE NACIONALISTI!


ja imam pak drugaciju tezu, a to je da je Sloba ipak bio amerima najvredniji covek. ne zamajavam se izjavama o komunizmu i levo-srednjoj orjentaciji i nacionalizmu kad zatreba, vec onom summa summarum-u koji je ostavio iza sebe.

ovom tezom ostavljam (utesnu) mogucnost da je ipak neki kakav takav mozak stajao iza propasti Srbije, alternativa da smo stradali zbog ciste gluposti me jako zabrinjava.

ok, bio je dugo vremena njihov covek, a onda doziveo "change of heart". ne ostavljajuci sam sebi odstupnicu, cini se da se tu najvise licno zajebo! a nas ko šiša ionako!

secam se jako dobro one predstave Indeksovog Radio Pozorista "(B)Rat i mir" i one scene kada Sloba trazi mape (obratite paznju predstava odrzana 94/95te ako me Alchajmer ne vara) pa mu inicijalno greskom vade mapu Kosova, a on odgovara "ne tu, to dolazi na red kasnije".

indikativno po pitanju Kosova devedesetih je i to npr da su kosovari vazili za najpouzdanije dilere deviza u Francuskoj ulici (ocete da mi kazete da DB to niej znao?), ili da je npr Kariceva firma sila uniforme za UCK (dok vest nije procurena na nekom od nezavisnih medija). Ili da vojska i policija nisu znale za debelo naoruzavanje kosovara (dobrano se secam jednog tupavog bezbednjaka koji je ponosno tvrdio da army intelligence, ha, ha, pouzdano zna da kosovari vec imaju spremnih nekih 40k naoruzanih ljudi, tonom slicnim kao najava: da imamo bubasvabe u kuci, sace Mile da dodje i donese sprej da sve to potamanimo)

indikativno mi je i to da Sloba ceka skoro pa 3 puna meseca i izdrzava bombardovanje, a u trenutku kada US mora i zvanicno da objavi rat (ona cuvena americka zakonska mogucnost ratovanja prva tri meseca bez objave rata), sto snosi i neke zakonske posledice; plus cinjenica da je u glavnim zemljama NATOa (npr Nemackoj) definitivno bilo receno NE kompnenoj operaciji, lik ladno popusta Kumanovskim "sporazumom" (da se razumemo KAPITULACIJOM) i prakticno prihvata sve uslove iz Rambujea pretocene u Athisarijev plan.

indikativno mi je i to da je, iako debelo zakonski i pravno pordzan Vens-Oven-ovim planom imao pravo da reaguje kada je pocela Oluja, cova elegantno "zaboravio" da digne vojsku i pomogne Krajini, te spreci ili bar uspori Oluju.

sto se mene licno tice, meni je ovo i previse indicija za cije je interese Slobodan Milosevic radio.

ah da, ne zaboravite da je Sloba, kao bankar, provodio 80ih jako mnogo vremena u SAD, te je kao takav bio u pravo vreme na pravom mestu da bude vrbovan od sluzbi.

mislite o tome ... (nije PallMall reklama)

kazem, kada se podvuce
milojep milojep 14:25 24.02.2013

Re: Saveznik

Biće da je Slobu pre Amerikanaca vrbovala Mira Marković. Na kraju krajeva Ameri ne vrbuju kao u filmovima gde na tajnu reč 'spavač' radi ono što mu se kaže. Vrbovanje može ići i u smeru pravljenja buntovnika na kome će onda oni dati primer kako isti prolaze (upravo to i mislim da se dogodilo sa Miloševićem ako krenemo u zavere ili u teorije istih).
Od čoveka sa iskrenim komunističkim uverenjima koga je prethodno obradila supruga uz pomoć svoje nesrećne prošlosti, Amerima nije bilo teško podgrejati tu ideologiju i sa njim napraviti idealnu tempiranu bombu koju će moći aktivirati u zadatom trenutku. To se ogledalo u Slobinoj samosvojnosti gde se u ime cele nacije ponašao kao super-sila a gde je samo bio običan surfer na talasu nacionalizma koji se ionako morao probuditi nakon 50 godina Jugoslavije.
Sve to što je kasnije popuštao, potpisivao i pravio naizgled nelogičnosti se može pripisati njegovom egu i strahu da nije imao gde sem na vlasti, pa makar i u krnjoj državi.
Što se samog raspada Jugoslavije i podrške Amerike istom po meni dva su glavna razloga. Rusofilstvo Srbije i ekonomski aspekt (koga sad ne bih komentarisao)
Out of Beirut Out of Beirut 13:40 24.02.2013

8c_competizione

8c_competizione 13:05 24.02.2013
Re: ...jovanović...

ovde nas je istorija naucila sledecem (barem mene):
- ukoliko neka velika sila (u vrhuncu svoje moci) odluci da se instalira negde, ona ce to uraditi ili milom ili silom
- ukoliko finalni rezultat, sto se te velike sile tice znaci instalaciju baze (uzmimo ovo kao hipotezu finalnog cilja Amera), sledi, pa sledi, zar nije bolje za jebenu stranu da pronadje nacin da joj coitus prodje sto bezbolnije i "sladje"?
- zar nismo mogli da nadjemo neki modus vivendi sa amerima krajem 80ih koji bi nas doveo u bolju poziciju

Одговор је у часопису Геополитика бр.51, април 2012.
8c_competizione 8c_competizione 14:06 24.02.2013

Re: 8c_competizione

Одговор је у часопису Геополитика бр.51, април 2012.


ima li neka elektronska varijanta, nisam bas blizu kioska?
Out of Beirut Out of Beirut 13:46 24.02.2013

dr.wagner

dr.wagner 11:43 24.02.2013
Paralele ... jutro

-Nezahvalno je pretpostavljati zašto je to tako , jer svatko o tome ima neku svoju istinu , ali ipak ću kazati da je problem u srpskim političarima (ili plemenskim
vođama) , jer su bili samo glupi ...
... a naši (hrvatski) , osim što su bili glupi , bili su i ljigavi .... a to je
u demokraciji dosta cijenjena osobina ...


...Као да је проблем што српски нису били љигавији!

Ја сам, с друге стране, наклоњен овом тумачењу:
http://nkatic.wordpress.com/2012/06/04/dobri-i-losi-daci-carla-schmitta/
8c_competizione 8c_competizione 13:48 24.02.2013

Re: dr.wagner

...Као да је проблем што српски нису били љигави!


nisu ljigavi?

svi su ljigavi po default-u, samo je pitanje nivoa koji neko od njih iskazuje!
coviax coviax 14:21 24.02.2013

o Americi je reč,ne o Srbiji!

Tu bih mogao završiti...
Bombardovanje SR Jugoslavije je bilo u direktnoj korelaciji s
predizbornim aktivnostima u USA,a američki univerziteti su
glavni kreatori Deklaracije o ljudskim pravima...Dalje mogu da vam
to otfućkam...(I nisam prepotentan,nego nisam zaglupljen nacionalizmom)...
Srbija je tu nevažna-mnogi iz Senata USA takođe ne znaju gde je Srbija...

Ustvari ste se svi nagutali žvaka koje vam preko medija i svoje agenture
i saradnika svakodnevno žvaču BIA I VBA,a možda još neka "služba"...
Tanjugove vesti-navukli ste se na njih,a i na još neke agencije...
Počnite misliti svojom glavom braćo srbi-lakše ćemo...
Ne voli nas niko,ali nas niko i ne voli.
volim da pomenem Miloša Obrenovića...Podaj bože da nam Vučić uznapreduje
u takvog-ovaj početnički (ili četnički?)promašaj u Berlinu će mu biti
možda i za nauk...Samo da se ne umisli ,ako se opameti i počne čitati
Majn Kampf...
8c_competizione 8c_competizione 16:47 24.02.2013

Re: o Americi je reč,ne o Srbiji!

volim da pomenem Miloša Obrenovića


dobro je da si se ovoga setio

meni se licno cini da u Srbiji da se sva politika i celo vodjenje drzave moze podeliti na dvoje: Karadjodje i Milos.

prvi napravi picvajz, a kada je zagustelo naguli u Austrougarsku ostavivsi narod da se pati sa besnim Turcima

drugi strpljivo, ustupcima poveca i ojaca Srbiju do momenta kada je bila spremna za oslobodjenje

vi izvucite zakljucak koja politika je bolja!
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:58 24.02.2013

Re: o Americi je reč,ne o Srbiji!


prvi napravi picvajz, a kada je zagustelo naguli u Austrougarsku ostavivsi narod da se pati sa besnim Turcima

drugi strpljivo, ustupcima poveca i ojaca Srbiju do momenta kada je bila spremna za oslobodjenje


To svođenje na crnobelu sliku je možda još i najtragićnije.
Niti je Karađorđe nagulio zato što je zagustilo, niti je Miloš od početka krenuo sa ustupcima. Sa njima je počeo kad je zagustilo.
8c_competizione 8c_competizione 17:34 24.02.2013

Re: o Americi je reč,ne o Srbiji!

Niti je Karađorđe nagulio zato što je zagustilo


nego zbog cega? da nije zurio na shopping u Pestu?
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:40 24.02.2013

Re: o Americi je reč,ne o Srbiji!

nego zbog cega? da nije zurio na shopping u Pesti?


Zbog potpisivanja mira između Rusije i Turske, i zbog toga što su mu Rusi rekli da je kraj, jer oni moraju da vide šta da rade sa Napoleonom, a da bi to rešili moraju Tursku da imaju na svojoj strani, ili makar da je nemaju protiv sebe. Ako moraju da biraju između Srbije i Turske da će da se stave na stranu Turske.

Ili je trebao da krene i na Rusiju tada?
coviax coviax 19:49 24.02.2013

Re: o Americi je reč,ne o Srbiji!

hoochie coochie man
nego zbog cega? da nije zurio na shopping u Pesti?


Zbog potpisivanja mira između Rusije i Turske, i zbog toga što su mu Rusi rekli da je kraj, jer oni moraju da vide šta da rade sa Napoleonom, a da bi to rešili moraju Tursku da imaju na svojoj strani, ili makar da je nemaju protiv sebe. Ako moraju da biraju između Srbije i Turske da će da se stave na stranu Turske.

Ili je trebao da krene i na Rusiju tada?

Pa da...
Ali bar nauk da gledamo šta je pred nama,a ne za nama...
Te USA treba iskoristiti kod sledećih izbora,ali ovim magarcima s Dedinja
lakše ulazi nego...Ajd sad...
Radije bi na splavove nego u Brisel...Ili bar u one vile u RS ili...
8c_competizione 8c_competizione 21:01 24.02.2013

Re: o Americi je reč,ne o Srbiji!

Ili je trebao da krene i na Rusiju tada?


nije, ali je bar trebao da ostane u zemlji

ovako ispade mindza

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana