Literatura| Putovanja| Život

PISMA ( 3 )

jedi-knight RSS / 20.10.2013. u 19:36

34131996.jpg 

 Draga moja,

Proleće u Moskvi ne može se meriti ni sa jednom prolećem ni u jednom drugom gradu. Možda zato što dolazi posle surove zime koja se takođe ne može meriti ni sa jednom drugom. Pustio sam da mi povetarac raspiruje sećanja, dok sam jezdio brodićem duž reke, od Novospaskog manastira, sve do spomenika Petru Velikom. Dve debele zelene linije drvoreda uokvirivale su rečni tok, a mostovi ispunjeni stisnutim automobilima povremeno su prekrivali nebo. Kakav pitom grad, pomislio sam osmehnuvši se u sebi, iako se mnogi se ne bi složili sa mnom.
Pridružila si mi se opet iznenada, primetivši da su zlatni krovovi nad zidinama Kremlja previše kič. Više te je zanimala fabrika čokolade nego raznobojne kupole na hramu Vasilija blaženog. Park Gorkog podsetio te je na detinjstvo i tražila si da ti pričam o majci.
Pitaš se da li sam stvaran. Pogledaj Zemlju sa visine od desetak hiljada metara i pomisli na stvarnost. Da li bi svet bio stvarniji da možemo da vidimo atome i molekule? Jedina stvarnost jeste ona koju sami stvaramo, sve ostalo samo je obična uobrazilja.
Šetnju sam završio odmarajući se na klupi u Aleksandrovskom sadu i posmatrajući fontanu sa četiri konja okamenjena u stavu propinjanja, sa vihornim grivama i repovima.
Na klupi do mene, sedela je devojka sa knjigom koja joj je počivala u krilu. Nisam video korice, ali jesam ruke. Bile su negovane, sa dugačkim crvenim noktima. Nije čitala. Iako je imala velike i tamne naočare za sunce, videlo se da joj je pogled podignut ka fontani. Lice joj je bilo mirno i nekako ukočeno. Izgledala je kao da ne pripada ovom svetu. Konji u fontani i dalje su se divlje propinjali; bezmerna sila zauvek zarobljena u kamenu.
Šum vode presekla je zvonjava telefona. Devojka je otvorila tašnu, izvadila telefon i javila se neobičnim glasom. Previše otegnuti slogovi, previše mazno. Delovalo je kao da nekog zavodi.
„Ovde Marina", rekla je. „Čekala sam na vaš poziv. Dolazim za dvadeset minuta."
Spakovala je telefon i knjigu u tašnu, ustala i otišla. Za sobom je ostavila miris parfema koji me je podsetio na pokošenu travu.
Dugo sam gledao za njom. Ne zato što je bila lepa i zgodna, a bila je, već zato što su me zbunili njena pojava i glas. Uz ukočeno lice bez osećanja nikako nije išao mazni i zavodnički glas. Očekujem uobičajeno, a desi se neočekivano i neuobičajeno. Slano grožđe. Suva kiša.
Ustao sam da pođem, opijen mirisom pokošene trave i zbrkanim mislima, a na klupi na kojoj je domalopre sedela Marina stajao je preko naslona prebačen tamnoplavi mantil. Prišao sam klupi, uzeo mantil i šta sam drugo mogao da uradim nego da pretražim džepove, u nadi da ću u njima naći neki dokumenat koji bi mi pomogao da uđem u trag vlasnici i vratim joj izgubljeno. Prvo na šta sam naleteo bio je papir na kome je pisalo: Vladimir, hotel „Ararat", soba 213.
„To je moje", začuo sam devojčin glas. Odakle li se samo stvorila?
Stajala je na samo nekoliko koraka od mene sa ispruženom rukom. Prvi put sam joj video oči: blede, plave, prozirne.
„Nemojte", bilo je sve što sam uspeo da kažem. „Nemojte, molim vas."
Pogledala me je trenutak duže nego što bi to bilo uobičajeno, kao da se zamislila. Pogledala je više kroz mene nego u mene. Nisam siguran, ali mislim da sam na usnama video trag osmeha. Nisam siguran, ali mislim da joj je nešto zaiskrilo u oku. Nisam siguran, ali mislim da je uz mantil, na tren, uhvatila i moju ruku.
„Hvala i zbogom."
Svetiljka na pisaćem stolu ostala je upaljena i pošta je legao. Nije mu dugo trebalo da zaspi. Čekao ga je san bez snova i buđenje pre zore. Na stolu je stajala zapečaćena koverta na kojoj je iznad adrese pisalo:
Za Mariju!
Tonući u san, mislio je na sve one reči koje ispisuje iz noći u noć. Mislio je na sumorne aerodromske hotele koje gotovo nikad nije napuštao. Mislio je na gradove koje gleda iz pilotske kabine, a koji nose u sebi mnoge neispričane priče. Nastaviće da piše već sledeće večeri u nekom novom gradu, kada se, posle napornog dana u oblacima, bude konačno spustio na zemlju. Dobro je dok ima kome da piše.
A šta oseća onaj koji čita? - pitao se često. Da li u njega uđe duh pisca, pa zajedno sa njim luta po redovima tražeći sidrišta u sopstvenoj svesti, ili samo okreće strane čekajući kraj pasusa, kraj glave, kraj knjige? Da li ga reči podstaknu da se pokrene i započne nešto novo ili samo odbaci knjigu kao oljuštenu koru pomorandže.
Znao je da će ova pisma čitati samo Marija i da samo njoj predaje breme svojih reči. Sebe je oslobađao, a njoj je stavljao teret. Ili je možda obrnuto? Ko se tu u stvari oslobađa: onaj ko piše ili onaj ko čita?
Neko će valjda znati.



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 19:54 20.10.2013

...

jedi-knight jedi-knight 20:03 20.10.2013

Re: ...

docsumann docsumann 20:08 20.10.2013

dilema, žena koje nema ;)

Ko se tu u stvari oslobađa: onaj ko piše ili onaj ko čita?


sve zavisi od toga šta se stavlja u tekst. da li se radi o sumnjama, sjećanjima, ispovjestima, idejama, mračnim tajnama ... teške teme, bez mogućeg konačnog odgovora, zarobe pisaca i on praktično nikad ne uspje da se isčupa iz njih (nje). prvi mi na pamet pada Sabato.
postoje i pisci koji ventiliraju kroz svoja djela, recimo Bukovski ...

ova dva velikana, tako različita u pristupu književnosti, na mene su djelovali podjednako oslobađajuće.

moguće da si ti ovdje više mislio na intimniji vid pisanja-čitanja kakav su upravo pisma.
e, ona mogu da zarobljavaju obostrano. a mogu isto tako i da oslobađaju.

mogu i da sjebu ... sve.
jedi-knight jedi-knight 20:22 20.10.2013

Re: dilema, žena koje nema ;)

Jedan od razloga što sam odabrao pisma je što su pomalo zaboravljena kao vid komunikacije. Nedostaju mi čak i obične novogodišnje čestitke ili razglednice pisane rukom.
I tačno, u pismima se nalazi onaj vid ličnog obraćanja kakav jedino u pismima i može da postoji.
Čak i da pišeš samom sebi...
docsumann docsumann 20:39 20.10.2013

Re: dilema, žena koje nema ;)

I tačno, u pismima se nalazi onaj vid ličnog obraćanja kakav jedino u pismima i može da postoji.
Čak i da pišeš samom sebi...


ili glumataš i glupiraš se samo za nju



Zdravo M,

Kako si ? Je li ti počela gužva oko ispitnog roka ?

Obično gužva u životu dovodi do povećanja gustine vremena, uvećavanjem broja susreta, mišljenja, akcijanja ... Gušće vrijeme se lakše oblikuje, kao tijesto za pizzu u odnosu na tijesto za palačinke, ali kod njega najčešće nemaš dovoljno vremena da sačekaš da se pizza ohladi, pa moraš da je jedeš onako vruću, s noga, što ponekad može teško da ti padne na želudac. I onda imaš one mučne snove, kao neko ti zvoni na vrata, otvaraš, kad na vratima – ti i dva milicionera. Jedan od njih (s maršalskim epoletama) odljepljuje lažne brkove i obraća ti se – Dobar dan gospodine, vrijeme je za zamjenu.
Ti bi nešto da im objasniš, ali vrijeme počinje naglo da curi kao tijesto za palčinke sa zidova, svuda po kući. Uz to onaj drugi Ti je, pozdravivši se sa milicajcima, već ušao unutra, usput ti došapnuvši – Ne boj se i onako ne znaju koji od nas je pravi.
- Ali ja znam - uzvikuješ i izbacuješ ga napolje.
Dok ga guraš, shvataš da je to ustvari krpena lutka ispunjena piljevinom kanadskog hrasta. Munjevito zalupiš vrata, na koja, u trenutku, ovi spolja počinju da lupaju. Naslanjaš se bočno i podupireš vrata ramenom. Silina udaraca te povremeno odbacuje unazad, ali ne popuštaš.
- Otvaraj! Otvaraj, zar ne vidiš da vrijeme ističe! – viču s druge strane.
Tada primjećuješ da ti je kuća dopola već potopljena tijestom koje se i dalje neprestano sliva niz zidove. Sada ti pokušavaš da otvoriš vrata i pobjegneš vani, ali vrata kao da su zazidana.
- Vrijeme je isteklo – čuješ svoj glas s druge strane.
U tom trenutku nivo tijesta već ti se penje uz grlo. Još koji centimetar i ... ti si se probudio. Provjeravaš - zidovi u sobi su skroz suvi.
Odlučuješ da par dana nećeš jesti ništa iz pekare.


fantomatsicna fantomatsicna 23:47 20.10.2013

Re: dilema, žena koje nema ;)

Nedostaju mi čak i obične novogodišnje čestitke ili razglednice pisane rukom.

Posalji adresu,ja jos uvek pisem pisma cak i liznem markicu da je zalepim
Koja divna prica.Hvala
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 20:24 20.10.2013

Москва сузама не верује


Добар крај још боље приче. Још једном морам да кажем да ми се нарочито свиђа атмосфера.


Jedina stvarnost jeste ona koju sami stvaramo, sve ostalo samo je obična uobrazilja.


Tonući u san, mislio je na sve one reči koje ispisuje iz noći u noć. Mislio je na sumorne aerodromske hotele koje gotovo nikad nije napuštao. Mislio je na gradove koje gleda iz pilotske kabine, a koji nose u sebi mnoge neispričane priče.


docsumann docsumann 20:33 20.10.2013

Re: Москва сузама не верује

Tonući u san, mislio je na sve one reči koje ispisuje iz noći u noć. Mislio je na sumorne aerodromske hotele koje gotovo nikad nije napuštao. Mislio je na gradove koje gleda iz pilotske kabine, a koji nose u sebi mnoge neispričane priče.


tako ova pisma dođu kao neke razglednice iz lične perspektive.
jedi-knight jedi-knight 20:37 20.10.2013

Re: Москва сузама не верује

tako ova pisma dođu kao neke razglednice iz lične perspektive.


Ma ne docs. Obična priča
jedi-knight jedi-knight 20:38 20.10.2013

Re: Москва сузама не верује

Domaćice,

docsumann docsumann 20:40 20.10.2013

Re: Москва сузама не верује

jedi-knight
tako ova pisma dođu kao neke razglednice iz lične perspektive.


Ma ne docs. Obična priča



ma znam, nego ta pisma u toj priči ... bar ja to tako.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 20.10.2013

Re: Москва сузама не верује

Bez ovoga neće moći...

jedi-knight jedi-knight 21:54 20.10.2013

Re: Москва сузама не верује

Bez ovoga neće moći...




Lepa je ova razglednica. Piše da je radio neki španac :)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:20 20.10.2013

Re: Москва сузама не верује

ocajna_domacica.65
Добар крај још боље приче.

Ma, kakav kraj, čovek je tek na početku:
jedi-knight
Nastaviće da piše već sledeće večeri u nekom novom gradu
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 07:51 21.10.2013

Re: Москва сузама не верује

Ma, kakav kraj, čovek je tek na početku:


Али биће нека нова прича.

Уосталом, само нека човек пише, одличне су му све које је досада објавио, мајсторски, води причу и има добар одабир тема и мотива.
А ми ћемо да чекамо...
Dr M Dr M 22:31 21.10.2013

Re: Москва сузама не верује

А ми ћемо да чекамо..


...i dajemo preporuke.
shure shure 07:35 22.10.2013

Re: Москва сузама не верује

Dr M
А ми ћемо да чекамо.....i dajemo preporuke.

Da....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana