Budućnost| Društvo| Obrazovanje

Pseći štrajk

nurudin RSS / 04.11.2014. u 22:44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Да сам професор, а они ђаци, моја толеранција би била равна нули. Професор... Професор је пас који још само може да лаје ако су му гласне жице живе. Професор више није ни пас. Мање је вредан и битан у овом данашњем савременом и демократском друштву од обичног пса луталице. Ученицима фали само поводац, па да прошетају професоре кроз град.“

Део писменог задатка на тему: Ћутим, а проговорио бих: искрено о мојим професорима.

 

Да почнемо испочетка.

1. Наставници глагољају: човек је промена, покрет, стално усавршавање.

(Наставни планови и програми се годинама не мењају.)

2. Наставници глагољају: знање је најсигурнија инвестиција.

(Од партијске књижице сигурнијег капитала нема.)

3. Наставници глагољају: мислите својом главом, развијајте критичко мишљење.

(Мнозина је мислила својом главом, па ју је појео мрак.)

4. Наставници глагољају: будите толерантни, заштитите слабијег, развијајте емпатију.

(Их, има и већих проблема од толеранције.)

5. Наставници глагољају: не преписујте!

(Их, а ректори, доктори, министри?)

6. Наставници глагољају: не будите бахати и примитивни!

(А што? Па, како другачије да постанеш министар?!)

7. Наставници глагољају: вандализам и насилништво ће бити строго санкционисано!

(Да, да... Мислите на Миладина Ковачевића и Ивана Богданова?)

8. Наставници глагољају: не крадите!

(А крадуцкање?)

9. Наставници глагољају: не лажите!

(Неће бити смањење пензија.)

10. Наставници глагољају: право на слободу говора и мишљења је неприкосновено и загарантовано право.

(Је л' то оним Уставом који може да се стави под мишку?)

11. Наставници глагољају: борите се са своја права и будите јединствени и истрајни.

(Је л' као што се ви борите?)

 

Био сам један од наставника који је категорички био против штрајка, јер сам сматрао да су разлози за штрајк тривијални, да не постоји јасан концепт – међутим, дуго сам промишљао о текстовима и аргументима колегиница и колега којима верујем, и схватио да овај штрајк не треба доводити у везу са синдикатима, нити са министром, нити са конкретним захтевима. Треба штрајковати ученика ради. Треба потпуно обуставити рад, јер је ситуација у школама, заправо, само најобичнија симулација васпитно-образовног процеса. Треба почети испочетка. Реформа једног друштва мора бити утемељена на реформи образовног система. Темељите реформе које подразумевају промену образовне парадигме. Образовање не сме да буде трошак. Образовање мора да буде инвестиција.

 

Јесу ли вас тукли чизмом? Е, мене и превише. Све сам искусио, помирио сам се са судбином, па ако сада плачем, то је зато што осећам бол и што ми је хладно, јер ми се дух још увек није угасио... Псећи дух има дуг живот. Али, тело ми је премлаћено, људи су га преко сваке мере измрцварили.

М. Булгаков, Псеће срце

 

AtačmentiKomentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 22:48 04.11.2014

...

da
nurudin nurudin 23:11 04.11.2014

Re: ...

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:17 04.11.2014

..........

Наставници глагољају:


Nastavnici su izgleda neki izuztetan svet, svi nastavnici samo mudrosti glagoljaju.

Kako se onda meni zalomi da među ovima koje poznajem ima popriličan broj onih koji glagoljaju sve same gluposti?

nurudin nurudin 23:29 04.11.2014

Re: ..........

hoochie coochie man
Наставници глагољају:


Nastavnici su izgleda neki izuztetan svet, svi nastavnici samo mudrosti glagoljaju.

Kako se onda meni zalomi da među ovima koje poznajem ima popriličan broj onih koji glagoljaju sve same gluposti?Е, па за тај поприлични свет треба да се побрине систем, односно власт, па да одвоји жито од кукоља, и да се престане са генерализацијама. Ономад када је господин министар изјавио да размислимо о другом и додатном послу, колеге и ја смо више од десет сати провели на послу, и наставили са послом и код куће. Дакле, уместо небулозних изјава нека се потруди да пронађе ефикасан механизам којим ће нераднике санкционисати, а раднике мотивисати. То је његов посао.
bene_geserit bene_geserit 08:05 05.11.2014

Re: ..........

Bas sam nesto prebrojavao.
Kakvi su mi nastavnici predavali (nije Beograd, unutrasnjost, ali jedne od boljih skola po unutrasnjoj Srbiji, osnovna skola 5-8 razred + srednja skola, 80-te godine).

Elem moja statistika kaze sledece:
Grupa 1: pogubni po psihu ucenika (apsolutno nezainteresovani kreteni koji spavaju na casu, psihopate, pedofili pritajeni manje ili vise, ludaci, sociopate, alhoholicari koji vise ne mogu da kontrolisu porok, fizicki bolesni ljudi koji nemaju nimalo snage za profesorski posao, i sl.) 8 ili 22.2%
Grupa 2: losi profesori (netalentovani za struku kojom se bave, ne odradjuju posao kako treba, talenti da ti zgade neku oblast, losi pedagozi i sl.) 10 ili 27.8%
Grupa2-3b: tu i tamo profesori iz meni nebitnih predmeta uglavnom sa opisnim ocenama (izdvojeni su oni koji pripadaju grupi 1 ili 4) 6 ili 16.7%
Grupa 3: solidni profesori (odradi posao kako treba ali bez dodatnog truda ili zelje i talenta da te nalozi na temu) 8 ili 22.2%
Grupa 4: sjajni profesori (oni koje pamtis ceo zivot iz pozitivnih razloga) 4 ili 11.1%
emsiemsi emsiemsi 06:54 05.11.2014

Учитељ !

Поновићу још једном, није ми тешко --- друштво које Учитеља третира као "потрошњу", које не схвата да је Учитељ најзначајнији произвођач, произвођач који производи нове људе --- је ту где смо ми сада.
Где ће бити у наредном периоду, није тешко претпоставити.
tasadebeli tasadebeli 08:02 05.11.2014

Махање рукицама и ногицама

Нурудине, сам' да ма'нем рукицом... ногицом...Био сам један од наставника који је категорички био против штрајка, јер сам сматрао да су разлози за штрајк тривијални, да не постоји јасан концепт – међутим, дуго сам промишљао о текстовима и аргументима колегиница и колега којима верујем, и схватио да овај штрајк не треба доводити у везу са синдикатима, нити са министром, нити са конкретним захтевима. Треба штрајковати ученика ради. Треба потпуно обуставити рад, јер је ситуација у школама, заправо, само најобичнија симулација васпитно-образовног процеса. Треба почети испочетка. Реформа једног друштва мора бити утемељена на реформи образовног система. Темељите реформе које подразумевају промену образовне парадигме. Образовање не сме да буде трошак. Образовање мора да буде инвестиција.А зар нисмо то исто захтевали и пре три године? Било нас је 15 000 испред зграде Министарства у Немањиној улици. Моја жена и још многи по први пут од 5. октобра 2000. из фиока извукоше своје прашњаве пиштаљке, трубице и остале справе за дизање галаме... И џабе. Израдише нас тада као и много пута пре тога. И то зато што нисмо оно што би требало да будемо да бисмо у таквој борби победили - уједињени, солидарни, упорни и свесни своје улоге у друштву за коју пре свега ми треба да имамо поштовања јер нас нико други неће поштовати ако не поштујемо сами себе.

И остадосмо тада понижени, попљувани од читавог друштва јер је влас' наметнула путем медија став читавој јавности да "просветари само траже веће плате". "Срам вас било", слушао сам тада чак и од својих пријатеља јер ми нису веровали, пре су веровали телевизији. "У овој земљи неки немају леба да једу, а ви тражите веће плате." (То иначе увек влас' и ради, барем за ових мојих 25 година које сам провео у просвети, у учионици, као директан извођач професорских радова.)

У међувремену, ми смо постали још слабији, а наши партнери за преговоре су постали још јачи. Зато имам утисак да ћемо опет исто проћи (то већ можеш да наслутиш и сам јер си "унутар система", по људима са којима радиш).

Можеш овај мој коментар без устезања назвати дефетизмом, нећу се љутити јер он заиста тако и звучи... И немој мислити да не подржавам ово што си написао. Покушавам само реално да сагледам какве су нам шансе. А од борбе не одустајем, то знаш и од раније. Направише ме мајка и отац као питбула, па не одустајем док не паднем мртав...hoochie coochie man

Nastavnici su izgleda neki izuztetan svet, svi nastavnici samo mudrosti glagoljaju.

Kako se onda meni zalomi da među ovima koje poznajem ima popriličan broj onih koji glagoljaju sve same gluposti?Ко много глагоља, не може увек мудро глагољати... То је рекао, чини ми се, још Иво Андрић. По дифолту, ко много глагоља, мора да глагоља и глупости...

Их, што бих волео да те видим у некој од наших зборница за време одмора између часова...


EDIT:
bene_geserit

Grupa 1: pogubni po psihu ucenika 8 ili 22.2%

Grupa 2: losi profesori (netalentovani za struku kojom se bave10 ili 27.8%

Grupa2-3b: tu i tamo profesori iz meni nebitnih predmeta uglavnom sa opisnim ocenama 6 ili 16.7%

Grupa 3: solidni profesori 8 ili 22.2%

Grupa 4: sjajni profesori (oni koje pamtis ceo zivot iz pozitivnih razloga) 4 ili 11.1%

Али све четири групе имају једну заједничку особину, односно за све четири групе важи исто оно што је мени моја мајка говорила још док сам био ђак:"Немој, сине, да бежиш из школе, после ћеш цео живот да идеш у школу!" (И погоди жена, свака јој част! )

Благо теби! Имао си дупло више од мене ових професора што спадају у четврту групу (ишао сам у београдске основне школе и гимназије, али мислим да ти подаци о томе где смо се обојица школовали и нису тако битни... Много је важније ту какав је ко човек, а не где тај човек живи и ради... Уверио сам се у то више пута у свом досадашњем животу.)
milisav68 milisav68 09:36 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

tasadebeli
Благо теби! Имао си дупло више од мене ових професора што спадају у четврту групу (ишао сам у београдске основне школе и гимназије, али мислим да ти подаци о томе где смо се обојица школовали и нису тако битни... Много је важније ту какав је ко човек, а не где тај човек живи и ради... Уверио сам се у то више пута у свом досадашњем животу.)

Ja mislim da je to malo povezano i smenom generacija profesora (barem je to neko moje iskustvo, takođe iz provincije).

Nekako su starije generacije profesora ostavljale jači utisak (pa makar bili i alkosi), nego novije, koje su često otaljavale posao i videlo se da su tu zarad plate, a ne pedagogije (čast izuzecima).
hajkula1 hajkula1 09:46 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Благо теби! Имао си дупло више од мене ових професора што спадају у четврту групу (ишао сам у београдске основне школе и гимназије, али мислим да ти подаци о томе где смо се обојица школовали и нису тако битни... Много је важније ту какав је ко човек, а не где тај човек живи и ради... Уверио сам се у то више пута у свом досадашњем животу.)Taso, profesijoautošovinisto
Taman sam htela da popravljam procente u korist četvrte grupe i da dodam još jednu grupu, profesori za koje tek kasnije shvatiš koliki su pozitivci u stvari, pa iz prve grupe (jer ih učenici doživljavaju kao takve) uskoče u četvrtu.

Ne mogu da izuzmem, faktor roditelj. Nastavnici i profesori, što bi mogli i hteli, često su ometani, sprečavani, hejtovani.


Ako se naiđe na skota, on zaista može da zagorča život i da pogubno utiče na psihu, čak s posledicama na budućnost. I jedan je previše ali mislim da ih nema toliko.
tasadebeli tasadebeli 10:54 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

hajkula1

Ne mogu da izuzmem, faktor roditelj. Nastavnici i profesori, što bi mogli i hteli, često su ometani, sprečavani, hejtovani.Ево како то изгледа у пракси када људи удруже снаге око заједничког циља...


ЛИНКTaman sam htela da popravljam procente u korist četvrte grupe i da dodam još jednu grupu, profesori za koje tek kasnije shvatiš koliki su pozitivci u stvari, pa iz prve grupe (jer ih učenici doživljavaju kao takve) uskoče u četvrtu.Али то није зато што су се ти професори променили, него зато што смо се ми променили, јел'да?


tasadebeli tasadebeli 11:42 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

milisav68

Ja mislim da je to malo povezano i smenom generacija profesora (barem je to neko moje iskustvo, takođe iz provincije).
Nekako su starije generacije profesora ostavljale jači utisak (pa makar bili i alkosi), nego novije, koje su često otaljavale posao i videlo se da su tu zarad plate, a ne pedagogije (čast izuzecima).Има то много везе и са другачијим, тзв. "модерним", стремљењима и препорукама савремене педагогије (и психологије) из чијих кругова се потпуно некритички прихвата сваки савет, па био он добар или лош, јер се, боже мој, без икакве резерве верује науци, па шта наука каже, то мора да је тако...

Најежим се када чујем родитеља/професора који каже:"Ја се увек трудим да будем друг са мојим дететом/учеником..."

Какав, бре, друг? Треба да се зна шта је чија улога у том процесу развоја једног човека. Без тога нема ништа од васпитавања.

А то што родитељ/професор мисли да ће га дете/ученик мање волети због јасне поделе улога и да ће дете/ученик због тога мислити да га родитељ/професор не воли, то су глупости...

Знају одлично мали човеци (прецизније речено, осећају без грешке) ко их воли, а ко их не воли чак и када су те улоге у васпитавању јасно назначене. И без обзира на ту јасну поделу улога, тај процес је увек двосмерни процес... Увек...

Jukie Jukie 12:47 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

hajkula1
Благо теби! Имао си дупло више од мене ових професора што спадају у четврту групу (ишао сам у београдске основне школе и гимназије, али мислим да ти подаци о томе где смо се обојица школовали и нису тако битни... Много је важније ту какав је ко човек, а не где тај човек живи и ради... Уверио сам се у то више пута у свом досадашњем животу.)
Taso, profesijoautošovinisto Taman sam htela da popravljam procente u korist četvrte grupe i da dodam još jednu grupu, profesori za koje tek kasnije shvatiš koliki su pozitivci u stvari, pa iz prve grupe (jer ih učenici doživljavaju kao takve) uskoče u četvrtu.Ne mogu da izuzmem, faktor roditelj. Nastavnici i profesori, što bi mogli i hteli, često su ometani, sprečavani, hejtovani. Ako se naiđe na skota, on zaista može da zagorča život i da pogubno utiče na psihu, čak s posledicama na budućnost. I jedan je previše ali mislim da ih nema toliko.

bene_geserit
Bas sam nesto prebrojavao.Kakvi su mi nastavnici predavali (nije Beograd, unutrasnjost, ali jedne od boljih skola po unutrasnjoj Srbiji, osnovna skola 5-8 razred + srednja skola, 80-te godine).Elem moja statistika kaze sledece:
Grupa 1: pogubni po psihu ucenika (apsolutno nezainteresovani kreteni koji spavaju na casu, psihopate, pedofili pritajeni manje ili vise, ludaci, sociopate, alhoholicari koji vise ne mogu da kontrolisu porok, fizicki bolesni ljudi koji nemaju nimalo snage za profesorski posao, i sl.) 8 ili 22.2%
Grupa 2: losi profesori (netalentovani za struku kojom se bave, ne odradjuju posao kako treba, talenti da ti zgade neku oblast, losi pedagozi i sl.) 10 ili 27.8
Grupa 3: solidni profesori (odradi posao kako treba ali bez dodatnog truda ili zelje i talenta da te nalozi na temu) 8 ili 22.2%
Grupa 4: sjajni profesori (oni koje pamtis ceo zivot iz pozitivnih razloga) 4 ili 11.1%


Evo mog rastura:
1 5
2 10
3 26
4 6
Grupu 2-3 nemam jer nismo imali opisne predmete a većina predmeta su mi bili nebitni. I teško je neke nastavnike svrstati jer jesu solidno radili posao kako treba ali meni treba dopunska nastava jer sam defektan a nisu mi je držali.

Grupa 1:
Osnovna škola: muzičko, geografija.
Srednja škola: fizika 1-2, hemija 1-2-3-4, filozofija 4.

Grupa 4:
Osnovna škola: srpski 5-6, engleski 7-8, biologija 5-8, likovno 8.
Srednja škola: engleski 1-4, odabrana poglavlja hemije 3.

I ne, niko iz prve grupe nikada ne bi prošao u grupu 4, pa ni u grupu 2. Troje je bilo pogubljeno (dvoje od demencije a jedno je hipi sa tabula rasa mozgom) a troje se sećam po režanju i siktanju (ima preklapanja). Filozof je spadao u ovu grupu apsolutno nezainteresovanih koji nije znao koliko đaka ima u odeljenju (pola pobegne) i celo polugodište smo odgovarali nas petoro jer su svi ostali sami sebi upisali ocene u dnevnik, i on nije primetio da u našem odeljenju niko nikad ne odgovara.

Pozitivne četvorke:
Srpski, nastavnica koja je počela da predaje posle WWII, entuzijasta sa ogromnim znanjem i dobrim stavom prema svetu i životu.
Engleski (obe), vrhunska organizacija i ni minut praznog hoda. Na prirodnom smeru sa 2 časa nedeljno smo radili po knjizi za društveni smer i sve postigli.
OPH, organizacija kursa i ocena.
Likovno, došao u osmom razredu i preispitivao ustaljene dogme (o, toga smo imali dosta u našoj školi)
Nastavnica biologije je jednostavno bila normalna i prijatna osoba (strašno je što nema više ljudi koji su zbog toga u grupi 4) i uvek me je podržavala u mom surfovanju po svetu biologije, umesto da mi postavlja klipove u točkove i gunđa
hajkula1 hajkula1 16:22 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

tasadebeliЛИНКTaman sam htela da popravljam procente u korist četvrte grupe i da dodam još jednu grupu, profesori za koje tek kasnije shvatiš koliki su pozitivci u stvari, pa iz prve grupe (jer ih učenici doživljavaju kao takve) uskoče u četvrtu.Али то није зато што су се ти професори променили, него зато што смо се ми променили, јел'да?

Porasli
nurudin nurudin 17:28 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Можеш овај мој коментар без устезања назвати дефетизмом, нећу се љутити јер он заиста тако и звучи... И немој мислити да не подржавам ово што си написао. Покушавам само реално да сагледам какве су нам шансе. А од борбе не одустајем, то знаш и од раније. Направише ме мајка и отац као питбула, па не одустајем док не паднем мртав...


Тасо, у потпуности те разумем.
Да не бих понављао све оно што је већ једна коегиница написала у вези са спиновањем, ево проследићу њен текст Спиновање, лудом радовање.

Да махнем и ја.
nurudin nurudin 18:19 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Nekako su starije generacije profesora ostavljale jači utisak (pa makar bili i alkosi), nego novije, koje su često otaljavale posao i videlo se da su tu zarad plate, a ne pedagogije (čast izuzecima).


Моје искуство је дијаметрално супротно и кад сам био ученик, а и сад кад сам наставник.
hajkula1 hajkula1 18:52 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Најежим се када чујем родитеља/професора који каже:"Ја се увек трудим да будем друг са мојим дететом/учеником..."

Какав, бре, друг? Треба да се зна шта је чија улога у том процесу развоја једног човека. Без тога нема ништа од васпитавања.

А то што родитељ/професор мисли да ће га дете/ученик мање волети због јасне поделе улога и да ће дете/ученик због тога мислити да га родитељ/професор не воли, то су глупости...


I ja skačem na to, roditelj-drug. Kakav bre, drug??? Deci su potrebne granice, autoritet, okvir, ram, osećaju se sigurnije. Što više američke psihologije, sve više problema. Posebno što su dvolični, jedan način vaspitanja za elitu i popularni psiholozi za običan svet.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:44 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Ко много глагоља, не може увек мудро глагољати..


Ma nemam ja problem sa tima koji mnogo glagoljaju pa im se i po koja glupost omakne, nego sa onima koji mnogo glagoljaju i uvek sve same gluposti.

Zapravo, problem je u tome što se u tekstu govori o nekim imaginarnim nastavnicima, visoko moralnim i umnim ljudima koji se predstavlaju kao žrtve sistema, a nije to baš tako. Nije redak slučaj da su se nastavnici sasvim lepo uklopili u taj sistem i da se u njemu sasvim lepo snalaze i koriste ga.
Hoću li reći nešto novo ako kažem da se posao nastavnika ili direktora škole ne retko dobijao i dobija po partijskoj liniji?
Radi li se tu o mudrim i moralnim nastavnicima koji glagoljaju one mudrosti iz teksta?
Govori se ovde o štancovanju petica i vukovaca, nesporno je da je to tako, ali ko štancuje vukovce i petice, nastavnici ili automehaničari?
Kažu nastavno veće popravlja ocene, a ko čini nastavno veće, nastavnici ili tetkice?

Zahtevi štrajkova nastavnika se najčešće svode na plate, u redu, važne su plate, ali ne vidim neki jak pokret, akciju u nastavničkom esnafu koji bi za cilj imao zaštitu nastavničkog posla ne samo od loše dece nego i od loših kolega.

Da li neko ko je preko kuma i diplome iz Bijeljine dospeo da predaje biologiju, ima moralno pravo da se žali što ga neki klinac zajebava na času?


nurudin nurudin 21:54 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Govori se ovde o štancovanju petica i vukovaca, nesporno je da je to tako, ali ko štancuje vukovce i petice, nastavnici ili automehaničari?


Наставници, је л' знате зашто. Зато што је систем баш тако подешен. Не добије се жељена оцена, блокира се рачун школе. Не добије се жељена оцена, нема продужетка уговора (јер се сто људи прими на једно радно место на одређено). Не поправи се оцена, сачекају те, па те извређају испред куће или премлате. Не поправи се оцена, он испише дете из твоје школе, и упише га у другу, јер ће тамо бити са свим петицама, и школа остане без ђака. Не оправдавам, далеко било, само наводим примере... Ако је неко био критички настројен према својим колегама, то сам био ја. Моја позиција је прилично комотна, условно речено, имао сам срећу да од првог дана имам решење на неодређено, и да сам посао добио одмах након завршеног факултета (види чуда, а нисам члан ниједне партије), па сам донекле сачувао интегритет, и пристајао на минималне компромисе који неће нарушити етичка и педагошка начела.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:04 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Не добије се жељена оцена, блокира се рачун школе.


Ko ga i kako blokira?
Не добије се жељена оцена, нема продужетка уговора


Ko produžava ugovore, direktor?
Ali i on je nastavnik, i on glagolja o znanju, o moralu....
Не поправи се оцена, сачекају те, па те извређају испред куће или премлате.


Ovo bi mogao da bude izgovor svima.
Sudijama što ne osuđuju kriminalce, nastavniciam što ne daju petice, saobraćajnim policajcima što ne kažnjavaju pijane vozače, insektorima što ne pišu prijave.....
Zamisli kad bi svi oni kao razlog svog lošeg rada navodili ovo što ti navodiš ovde...

...ја. Моја позиција..... нисам члан ниједне партије


Ne pričam o tebi negoo nastavnicima, tako sam shvatio blog.
Grešim li, pišeš li o sebi ili o nastavnicima?

nurudin nurudin 22:24 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Не добије се жељена оцена, блокира се рачун школе.Ko ga i kako blokira?


Локална самоуправа која финансира школу и која преко својих чланова у Школском одбору (партијских кадрова) контролише апсолутно све. Иако ти чланови могу да имају завршену само основну школу, и да суштински благе везе немају о чему се ради.

Ko produžava ugovore, direktor?
Ali i on je nastavnik, i on glagolja o znanju, o moralu....


Директор, опет партијски кадар, и чланови Школског одбора, опет партијски кадрови, и родитељи који су, такође, у Школском одбору и којима је пре свега стало да им деца имају високе оцене. Наставници у Школском одбору само фигурирају, реда ради, јер су мањина.


Не поправи се оцена, сачекају те, па те извређају испред куће или премлате.Ovo bi mogao da bude izgovor svima.
Sudijama što ne osuđuju kriminalce, nastavniciam što ne daju petice, saobraćajnim policajcima što ne kažnjavaju pijane vozače, insektorima što ne pišu prijave.....
Zamisli kad bi svi oni kao razlog svog lošeg rada navodili ovo što ti navodiš ovde...


Сви наведени имају дупло веће плате од наставника, што би требало да смањи корупцију и разноразне притиске, а опет то није случај. Сви имају статус службених лица, па није баш исто премлатити инспектора и наставника, или судију. (И то нису никакава оправдања, само говорим како јесте, а произилази из неефикасног система.)

..ја. Моја позиција..... нисам члан ниједне партијеNe pričam o tebi negoo nastavnicima, tako sam shvatio blog.
Grešim li, pišeš li o sebi ili o nastavnicima?Добро си схватио, причамо о наставницима, не о мени, али сам само навео пример, да сам у повољнијој позицији да кажем НЕ, од оних који десет година обитавају од врата до врата не би ли добили посао.

И, да, не штрајкује се само због плата.
Штрајкачки захтеви су:
1. Изузимање просвете од смањења плате;
2. Доношење Закона о платним разредима који ће обухватити читав јавни сектор и примену Закона од 1. 1. 2015. године;
3. Хитно отпочињање преговора о Посебном колективном уговору и изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања.
(У трећој тачки је кључ свих проблема.)
BigBadWolf BigBadWolf 22:38 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Jel mogu ja umesto kolege Nurudina?

Ko ga i kako blokira?


Blokiraju ga poverioci ili sudski izvrsitelji jerbo lokalni mocnici mogu da ne prebacuju sredstva za materijalne troskove skoli. Recimo, skole u Zajecaru su za zemana Boska Nicica skupljale djacki dinar za kupovinu kreda. Ako hoces bas extreman primer, guglaj "blokada skola u Kragujevcu".

Ovo bi mogao da bude izgovor svima.
Sudijama što ne osuđuju kriminalce, nastavniciam što ne daju petice, saobraćajnim policajcima što ne kažnjavaju pijane vozače, insektorima što ne pišu prijave.....
Zamisli kad bi svi oni kao razlog svog lošeg rada navodili ovo što ti navodiš ovde...


ovo je malo bezobrazno, ali ajde. Probaj da sacekas nastavika ispred kuce i da da ga ispreskaces na pasja kola i vidi posledice. A onda probaj to isto da uradis sudiji, policajcu ili inspektoru. Naravno, pre svega toga proguglaj "sluzbeno lice"

Da si nas uporedio sa vozacima GSP-a, pogodio bi.

Ne pričam o tebi negoo nastavnicima, tako sam shvatio blog.
Grešim li, pišeš li o sebi ili o nastavnicima?


Nurudin je nastavnik.

Ko produžava ugovore, direktor?
Ali i on je nastavnik, i on glagolja o znanju, o moralu....


Ovo sam ostavio za kraj, jer smatram da je zabluda da je direktor=nastavnik kriva za 90% loseg misljenja javnosti o nastavnicima. Direktor nije nastavnik, on je poslodavac i direktni predstavnik MP i lokalne samouprave. Kao i u bilo kojoj drugoj firmi, za sve sto ne valja kriv je direktor. Na zalost, to malo ko shvata.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:41 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

која преко својих чланова у Школском одбору (партијских кадрова) контролише апсолутно све


I taj školski odbor, tih nekoliko ljudi, pritiskaju nastavnike da se toliko petica naštancuje da se već govori o poplavi vukovaca.
Pa zar toliki procrenat roditelja ima veze kod članova školskog odbora da je reč o poplavi?
Razuemo bih da postoje slučajevi da školski odbor insistira na nekoj oceni, nekoj pretici, nekom vukovcu, ali masovnost dobrih ocena je malo prevelika da bi školski odbor bio jedini uzrok tome.
Biće Nurudine da tu ima još po nešto.
Сви наведени имају дупло веће плате од наставника,


Dakle i ovde plate.
Pa znači li to da kad bi plate bile veće onda bi nastavnici izdržali pretnje i batine ispred kuće, i da ne bi zbog njih davali petice, ili da su plate veće ne bi bilo pretnji i batina?
Kakve li veze sa tim imaju plate?
(У трећој тачки је кључ свих проблема.


Od kad je sveta, veka i štrajkova na početak se stavljaju najvažniji zahtevi a na kraj oni za potkusurivanje, oni od kojih se odustaje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:47 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Naravno, pre svega toga proguglaj "sluzbeno lice"


A to bi smanjilo devalviranje petice i vukovca?
Ne verujem, ali to što ne verujem ne znači da imam nešto protiv da se i nastavnicima da taj status.

zilikaka zilikaka 23:01 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Ne verujem, ali to što ne verujem ne znači da imam nešto protiv da se i nastavnicima da taj status.


KAd bismo prestali da škole gledamo kao na socijalne ustanove, ne bi bilo potrebe za ovim.

Idiotska pravila da dete mora po svaku cenu da ostane u školi dovode do rezultata da nema posledica za ponašanje, ma kakvo ono bilo.

ajd osnovna škola, zakonom je obavezna i tu treba pritisnuti roditelje, al srednja...
Po elementarnoj logici, srednje škole služe da dete osposobe za neko zanimanje.

Postavlja se pitanje kakva je svrha zadržavati decu u školi ako imaju po pomenutih 70 neopravdanih, gomilu slabih ocena i slično.

Kome se tako čini usluga?

Detetu koje dobija papir za nešto o čemu garant blage veze nema, pa time devalvira i ostale papire?
Društvu koje dobija gomilu nesposobnih sa papirima?
Školi koja dobija na broju đaka al im šalje poruku da je sve dozvoljeno?

nurudin nurudin 23:03 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

I taj školski odbor, tih nekoliko ljudi, pritiskaju nastavnike da se toliko petica naštancuje da se već govori o poplavi vukovaca.
Pa zar toliki procrenat roditelja ima veze kod članova školskog odbora da je reč o poplavi?
Razuemo bih da postoje slučajevi da školski odbor insistira na nekoj oceni, nekoj pretici, nekom vukovcu, ali masovnost dobrih ocena je malo prevelika da bi školski odbor bio jedini uzrok tome.
Biće Nurudine da tu ima još po nešto.


Тих неколико људи заступају интересе тридесетак људи, и тако у крук, не може један квалификовани мајстор да управља школом, у томе је поента. Наравно, да није проблем у томе, проблем је много шири...

П. С. И, да не причам, први реагујем када се неколицини поправи оцена јер су нечија деца, и то је у интересу школе (неки виши интерес који никада нисам разумео), онда инсистирам да се поправе оцене и оним ученицима који немају утицајне и моћне родитеље, јер је то једини начин да се успостави нека ,,равнотежа"...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:16 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Idiotska pravila da dete mora po svaku cenu da ostane u školi dovode do rezultata da nema posledica za ponašanje, ma kakvo ono bilo.


To da.
Nije obavezno dakle na svakome je da prihvati ili odbije postavljene uslove, a uslov je da moraš da budeš redovno na nastavi.
Nisi, ajd ćao, nema ljutiš, takva su pravila koja si unapred znao.

Тих неколико људи заступају интересе тридесетак људи, и тако у крук


Ma ne zezaj Nurudien kakav školski odbor.
Pa jbt ne živim ja na drugoj planeti pa da oko mene nema đaka i nastavnika i da ne znam kako stvari funkcionišu.
Kćerka mog komšije je, na papiru, dobar đak. Znam koliko je stvarno dobar đak, ni malo.
A roditelji seljaci bez ikakvog uticaja, i čak i bez znanja ko je u školskom odboru. O uticaju školskog odbora na njene petice i četvorke je smešno i govoriti.
Nastavnici joj daju te ocene bez ikavog uticaja, ikakvih pretnji, ičega sličnog.
Iz nekog svog razloga, a imaju ga očigledno.
nurudin nurudin 23:22 05.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

A roditelji seljaci


Е, видиш, у небулозним одредбама Закона стоји и то да при оцењивању морамо водити рачуна о социјалном положају, условима рада, бла-бла... Дакле, социјална установа -- да не буду деца на улици.
Jukie Jukie 06:41 06.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

hoochie coochie man
.Kćerka mog komšije je, na papiru, dobar đak. Znam koliko je stvarno dobar đak, ni malo.A roditelji seljaci bez ikakvog uticaja, i čak i bez znanja ko je u školskom odboru. O uticaju školskog odbora na njene petice i četvorke je smešno i govoriti.Nastavnici joj daju te ocene bez ikavog uticaja, ikakvih pretnji, ičega sličnog.Iz nekog svog razloga, a imaju ga očigledno.

Možda ima apsolutno iste ocene na svakom pojedinačnom ocenjivanju kao drugo dete koje ima protekciju, pa su onda odlučili da svima takvima daju istu zaključnu ocenu, za slučaj da jednom neko pročačka (kad zatreba žrtveni jarac "pa ajmo malo da kažemo uuuu, nastavnici zaključili različite ocene od istih pojedinačnih" )
tetkino tetkino 08:27 06.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Ма професори су давно провалили да их нико не дира кад им је просечна оцена 4,нешто по разреду.
Не ваља да баш сви имају 5 тако да даш 1-2 тројке, нешто четворки и остало петице.

Родитељи задовољни, деца задовољна, директор задовољан, просветни инспектори задовољни, ма општа срећа...
Све док тој истој деци не тражиш да ураде нешто од оног што су наводно савладали, али ко ће то да им тражи? Ено министар рече да је циљ савременог друштва доживотно учење, па нек уче онда кад заврше школу, шта им треба и о свом трошку...

У вези овог оцењивања, то није скорашње стање, то је било "и у моје време".
Имали смо клинца који нити је у школу долазио, нити је шта учио, али је био "дете са проблемом" па га нису могли избацити из исте.
Елем, пошто је двојка била минимална оцена, јер ако он не може да понавља што да други трпе, било је петица колико ти душа иште.
Трећа и четврта година прођоше ме у кафани, оно што је тад важило за 5 могло се научити за велики одмор.
nurudin nurudin 19:22 06.11.2014

Re: Махање рукицама и ногицама

Ма професори су давно провалили да их нико не дира кад им је просечна оцена 4,нешто по разреду.


Баш тако. Чим се просечна оцена спусти испод четири, пале се аларми. Инспекција, саветници, педагози, родитељи, директори... И, онда -- зашто неког да боли глава. Све је то јако видљиво, али нико не мари.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:55 05.11.2014

Nurudin i reforme

nurudine, mladi i ambiciozni profesore, kada bi kojim slučajem tebe, kao ministra obrazovanja i nauke, zadužili da reformišeš obrazovni sisitem u Srbiji, šta bi i kako uradio?

Zašto te ovo pitam: Svi obrazovni sistemi u svetu, pa i naš, su u permanentim reformama, a svaka reforma, po pravilu, zaostaje za naglim tehnološkim i socijalnim promenama. Glasnopucateljne parole: Obrazovanje (školovanje) za budućnost, uvek su bile oslonjene manjim delom na sadašnjost, a većim na prošlost. Jer,budućnost je kategorija koja ima samo jednu sigurnu dimenziju, da dolazi posle sadašnjosti i ona će, u svakom slučaju, biti različitza od slike koju o njoj danas imamo.

Naučiti svoje učenike temeljnim teorijama nauke i moralnim principima naše civilizacije, a uz to osposobiti ih da misle svojom glavom, osnova je svakog dobrog nastavnog programa i ključni zadatak svakog dobrog nastavnika. A tu, nurudine, složićeš se, ne može biti mnogo lutanja.
nurudin nurudin 18:15 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Naučiti svoje učenike temeljnim teorijama nauke i moralnim principima naše civilizacije, a uz to osposobiti ih da misle svojom glavom, osnova je svakog dobrog nastavnog programa i ključni zadatak svakog dobrog nastavnika. A tu, nurudine, složićeš se, ne može biti mnogo lutanja.


Сагласан сам са свим, изузев последње реченице. Наш систем није постављен на гореневеденим принципима, све се своди на спорадичне и појединачне случајеве -- на инциденте.

kada bi kojim slučajem tebe, kao ministra obrazovanja i nauke, zadužili da reformišeš obrazovni sisitem u Srbiji, šta bi i kako uradio?


Ух, најежих се од саме помисли. Али, на позив Министарства велики број наставника и сарадника је послало своје предлоге за измену ЗОСОВ, између осталих и ја. Елем, предлози су оцењени као конструктивни, али скупи (дакле, опет новац). Међутим, постоји нешто што не кошта, али се не мења, као на пример (мораћу да будем мало опширнији јер већина није упућена):

1. Потхитно укинути ингеренције Наставничком већу приликом закључивања оцена (овлашћења које има Наставничко веће доводи до фабриковања лажних вуковаца). Шта то у пракси значи, типично лобирање -- ученик има пет четворки, нађе се веза код три наставника, али код ,,она два намћора" нема шансе, онда део чланова Наставничког веће излобира код осталих, како би се на седници простом већином без консултовања предметног наставника поправиле оцене. Ученик постиже успех 5,00 и у потпуности је изједначен са оним који је читаве године радио. Дакле, демотивишемо радне ученике, а нерадне охрабрујемо (има још горих случајеве, да не будем преопширан.) Дође време за факултет, на пријемном испиту исти број бодова и један и други. Овај радан, игром случаја омане за један бод. Не упадне на буџет, а нерадан упадне. Радан нема пара за школовање, остане код куће, а нерадан опет нађе везу и углави се у неку канцеларију.

2. Је л' знате да ученик може и са 70 неоправданих да буде редован ученик и да не буде избачен из школе? Чувени дисциплински поступак који може да траје, и траје, и траје... Све се решава најобичнијим прописом који треба да донесе министар. Али, и да човек хоће, не може, јер у министарству седи булумента која се годинама не мења, која мисли да је најпаметнија, и која очигледно све кочи, да се не би показало колико је лоше радила.

3. Је л' знате да родитељи могу да не долазе у школу, без обзира на то да ли постоји повод или не постоји, једноставно могу уопште да се не појаве? То нема ни у једној земљи на свету. (Знате када дођу, када им треба потврда за дечији додатак, или да се поправи оцена).
И, да -- не разумем Шабића, заштита приватности детета?! Детета које има 18 година, матуранта, који има више од 300 оправданих, за ког сви знамо да није болестан, да има рођаку која му штанцује оправдања, а он проводи дане по кафићима -- и тај ученик се води као неко ко похађа редовно школу, а на основу те редовности прима стипендију и дечији додатак. (Потпуно смо немоћни.)

4. Наставника може апсолутно свако да омаловажи, да му прети, да га малтретира, да га уцењује, а он на све то мора да ћути, да се смешка и да гута кнедле. Ове године сам доживео такву непријатност да ћу је памтити читавог живота. Испред канцеларије ми је отац ученице коју и не познајем (не познајем јер није присуствовала часовима) отворено претио, зато што сам његовом детету закључио јединицу. МУП, директор, нека реакција -- ништа. Обећање, неће више. А, на крају -- жалба на оцену у којој је писало да сам скоро па монструм. Директор је, наравно, уважио жалбу, јер да није он, накачила би му се инспекција која отворено каже -- ученик је увек у праву, УВЕК!И шта је мени остало, оних месец дана од распуста да пишем приватне тужбе због претње, клевете и увреде, и тако у недоглед... Поента свега је: дигнеш руке, пишеш двојке, петице, коме шта треба, и мирна Бачка. Ето, дотле је дошло.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 19:50 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

nurudin1. Потхитно укинути ингеренције Наставничком већу приликом закључивања оцена

2. Је л' знате да ученик може и са 70 неоправданих да буде редован ученик и да не буде избачен из школе? Чувени дисциплински поступак који може да траје, и траје, и траје...

3. Је л' знате да родитељи могу да не долазе у школу, без обзира на то да ли постоји повод или не постоји, једноставно могу уопште да се не појаве?

4. Наставника може апсолутно свако да омаловажи, да му прети, да га малтретира, да га уцењује, а он на све то мора да ћути, да се смешка и да гута кнедле.


Eh, svako ima svoj ugao gledanja.

1. Ne radim u školi i ne znam da li je ovaj način zaključivanja ocena kada nastavničko, odnosno odeljensko veće daje konačnu reč dobar, ali mislim da mora "i nad popom da ima pop", odnosno, moraš da obezbediš da neko kontroliše i aminuje zaključnu ocenu. Ne može to da zavisi samo od predmetnog nastavnika.
Moglo bi, kad bi svi bili idealni, ali nisu.
Uostalom, ovo preglasavanje koje si opisao pokazuje i da tvoje kolege i koleginice nisu baš ljudi od itegriteta kad tako lako pristaju da fabrikuju vukovce.
Prema tome, oni treba da se menjaju, a ne pravila.

2. I kad izbacimo tog sa 70 neopravdanih iz škole, šta ćemo onda sa njim?

3. Pretpostavljam da si hteo da kažeš da neki roditelji ne dolaze u školu nikada?
Ja na pr. redovno idem na roditeljske sastanke, a ako slučajno ne mogu, odem posle toga na "otvorena vrata".
Ali sam na pr. u školi moje ćerke imala veliki problem sa uklapanjem termina jer su oni radili samo pre podne.
Otvorena vrata ponedeljkom od 8,45-9,30.
Roditeljski u 17h.
Da li je realno očekivati da većina roditelja može da dođe u to vreme?

4.Nažalost, ima i mnogo učenika koji su vređani, omalovažavani i ucenjeni.
zilikaka zilikaka 20:18 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

I kad izbacimo tog sa 70 neopravdanih iz škole, šta ćemo onda sa njim?


Neće završiti školu. Imaće samo osnovnu, ako je u pitanju srednja škola. Moš misliti.
Ako je u pitanju osnovna, onda novčana kazna roditeljima i mera redovnog pohađanja, ili opet kazna.


tetkino tetkino 20:23 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Обавеза је родитеља да му дете иде у школу.

Ако неко дете не иде или у истој прави проблем, обавеза је родитеља да учини све да сарађује са наставницима, психологом или другим стручним лицем да се проблем реши.

Ако родитељ није у стању да испуни своју родитељску дужност онда ствар преузима центар за социјални рад.

Код нас санкција нема - никаквих, ни за родитеље ни за ученике.
И пошто их нема свако ради шта му се хоће и то је оно што смета Нурудину.

Ако смо направили законе по којима ученик од 12 година може да извређа, пребије или силује професора на сред часа и да за то не сноси никакву одговорност онда нешто није у реду у тим законима.
Многи овде би рекли да је проблем у професору који није знао да се постави, да стекне поверење и изгради ауторитет... бла, бла трућ.

Елем, у моје време, у прошлом веку, видех и наставнике и ученике који су били злостављани и којима је систем рекао - тако вам је, како вам је, трпите.
Не смета никоме што се брани ученик или што се брани наставник, него што увек испадне да се бране силеџије, насилници, безобразници, лакташи и лажови.
Некако испадне да је систем увек на њиховој страни, стоји им као мантил за њих кројен.
dddoca dddoca 20:30 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Ja se sećam jednog bloga u kome je nurudin naveo da se u školi u kojoj radi zaposlio neko kome je u opisu posla da briše table, tj brisač tabli. Znači, postoje škole gde svašta nešto ima i može da se desi. Ja ću sada da otkucam neka insajderska iskustva iz škola gde ja radim ili sam radio.

1. Nastavničko veće može da promeni ocenu, bez saglasnosti predmetnog nastavnika, recimo keca na dvojku ili sa 4 na 5 (jedino se to i dešava), ali postoji uslov da mora u rubrici da postoji makar jedna dvojka tj petica. Ako nema nijedne upisane dvojke ili petice u rubrici, ne može ni nastavničko veće ništa. Znači, ako se hoće pokazati da ne može bez učenja i rada, onda kečevi cele godine i nema dvojke na kraju, mora popravni ispit.
Takođe uveli su i inkluziju, tj ako neko ne može da savlada gradivo, za njega mora da se napravi prilagođen i/ili poseban program. Mislim, ne mora, jake srednje škole (koje upisuju dovoljno učenika) to ne rade, ostale koje kubure s učenicima ili to rade ili se daju dvojke samo da ne ponavljaju (na kraju godine ili na popravnom).

2. Ovde se slažem da mora da se izbaci iz škole učenik sa 70 neopravdanih (mnogo loše deluje na ostalu decu), ali da bi se to desilo, mora prvo taj učenik da bude kažnjen opomenom razrednog starešine, pa odeljenskog veća, pa nastavničkog veća pa onda direktor i tek na kraju ide zahtev za izbacivanje. Svaka opomena mora da bude dokumentovana (učenik napravio 7 izostanaka, vođen razgovor s njim, pozvan roditelj tad i tad, nije došao itd posle pedagog psiholog, pokušano ovo pokušano ono, sve mora da se dokumentuje, raspravljano na ovom veću onom veću, ponovo zvat roditelj itd itd, tek onda može zahtev za izbacivanje iz škole). Ima dosta papirologije, mnoge jednostavno mrzi da prolaze kroz sve to.

4. Ako učenik nije dolazio na časove, ne daje se jedinica, već se on upućuje na razredni ispit, roditelj ne može da se žali na to.
nurudin nurudin 21:29 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Nastavničko veće može da promeni ocenu, bez saglasnosti predmetnog nastavnika, recimo keca na dvojku ili sa 4 na 5 (jedino se to i dešava), ali postoji uslov da mora u rubrici da postoji makar jedna dvojka tj petica. Ako nema nijedne upisane dvojke ili petice u rubrici, ne može ni nastavničko veće ništa. Znači, ako se hoće pokazati da ne može bez učenja i rada, onda kečevi cele god i nema dvojke na kraju, mora popravni ispit.


Да не коригујем свуда, реч је о Одељенском већу, лапсус сам направио. И тако коригује по сто оцена. Сулудо је. Уради један рад и добије 4, и онда све јединице до краја, а Закон каже -- може и 4 да се закључи. Да не наводим примере да се од свих јединица изгласавала двојка. Или, једна 2 и пет јединица -- закључна двојка. Ма, то је смешно.

Ako učenik nije dolazio na časove, ne daje se jedinica, već se on upućuje na razredni ispit, roditelj ne može da se žali na to.


Али, дође само онда кад се одговара, или ради тест, добије неку оцену, односно неке оцене -- је л' можемо да му забранимо да ради тест или да га не питамо кад се јави да одговара? Не можемо, наравно.
nurudin nurudin 21:31 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Ако неко дете не иде или у истој прави проблем, обавеза је родитеља да учини све да сарађује са наставницима, психологом или другим стручним лицем да се проблем реши.

Ако родитељ није у стању да испуни своју родитељску дужност онда ствар преузима центар за социјални рад.

Код нас санкција нема - никаквих, ни за родитеље ни за ученике.


Баш тако.

Коме родитељ полаже рачуне што му дете има 70 неоправданих?
nurudin nurudin 21:36 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Ne radim u školi i ne znam da li je ovaj način zaključivanja ocena kada nastavničko, odnosno odeljensko veće daje konačnu reč dobar, ali mislim da mora "i nad popom da ima pop", odnosno, moraš da obezbediš da neko kontroliše i aminuje zaključnu ocenu. Ne može to da zavisi samo od predmetnog nastavnika.


До сад је зависило од Одељенског већа, па смо видели како изгледа.

Нека лепо уложи жалбу, нека о жалби одлучује Наставничко веће или директор, ако је основана -- нека се формира комисија, екстерна обавезно, и нека дете полаже читаво градиво, а не три питања, па ако буде знало добро је, ако не зна ни за предложену оцену, да се оцена смањи. Много једноставније.
nurudin nurudin 21:42 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

I kad izbacimo tog sa 70 neopravdanih iz škole, šta ćemo onda sa njim?


О томе треба родитељи да размишљају. Ми размишљамо као ви, чувамо их, штитимо, и последица тога је да у одељењима годишње буде и по пет-шест хиљада оправданих изостанака. Управо због тога што знају да нико неће бити санкционисан.

Пример из Данске, ученица закаснила 15 минута, родитељи су одмах обавештени, и поред обавештења били у ОБАВЕЗИ да сутрадан дођу до школе на разговор. Нема радим, не радим. Комшика која ми све то прича, јер је реч о њеном детету, морала је да узме слободан дан, изгубила је дневницу и отишла до школе. Да ли мислите да је дете икада више закаснило? Наравно, тих 15 минута је дете сутрадан морало да надохнади.
arianna arianna 22:05 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Коме родитељ полаже рачуне што му дете има 70 неоправданих?


Nikome, nurudine. Nikome.

Razgovor roditelj-pedagog:

Kad pomeneš da bi roditelj mogao biti kažnjen za propušten vaspitni nadzor nad detetom, i da bi taj isti roditelj, morao da povede više računa o svom detetu..... dobiješ sledeći odgovor: "Mogla bi, gospođo, da povedeš računa šta radiš, inače bi mogla slučajno da završiš na ortopediji ili da ti dete prima porodičnu penziju."ili

pedagog: "znate li da vaš sin ucenjuje nastavnike, tražeći 1000 dinara ili će, ako mu nastavnici ne daju novac, da prijavi, kako ga ti isti nastavnici "pipaju", i da će o tome da bruji ineternet....?"

roditelj: "- Pa, šta? Znači da mi je sin snalažljiv!"
tyson tyson 22:06 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Дакле, демотивишемо радне ученике, а нерадне охрабрујемо (има још горих случајеве, да не будем преопширан.) Дође време за факултет, на пријемном испиту исти број бодова и један и други. Овај радан, игром случаја омане за један бод. Не упадне на буџет, а нерадан упадне. Радан нема пара за школовање, остане код куће, а нерадан опет нађе везу и углави се у неку канцеларију.

Kako bre neradnik a ima samo pet četvorki?!


nurudin nurudin 22:29 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

tyson
Дакле, демотивишемо радне ученике, а нерадне охрабрујемо (има још горих случајеве, да не будем преопширан.) Дође време за факултет, на пријемном испиту исти број бодова и један и други. Овај радан, игром случаја омане за један бод. Не упадне на буџет, а нерадан упадне. Радан нема пара за школовање, остане код куће, а нерадан опет нађе везу и углави се у неку канцеларију.

Kako bre neradnik a ima samo pet četvorki?!
Пет четворки су на тромесечју биле пет двојки, на полугодишту тројке, па се пред саму седницу негроманцијама претвориле у четворке, и тако редом... Или, од девет јединица, дођемо на дан седнице на три, па се постави питање: зар са три да понавља? Онда се, наравно, једна поправи...
tyson tyson 22:32 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Пример из Данске, ученица закаснила 15 минута, родитељи су одмах обавештени, и поред обавештења били у ОБАВЕЗИ да сутрадан дођу до школе на разговор. Нема радим, не радим. Комшика која ми све то прича, јер је реч о њеном детету, морала је да узме слободан дан, изгубила је дневницу и отишла до школе. Да ли мислите да је дете икада више закаснило? Наравно, тих 15 минута је дете сутрадан морало да надохнади.

Pa, tako se stvaraju radne navike.

Kod nas je pristup toj problematici malo drugačiji, zato nam i jeste tako kako nam je.


nurudin nurudin 22:34 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

snalažljiv!


Сналажљивост је најцењенија врлина у школи и читавом друштву, госпођо.
Дакле, све је јасно.

nurudin nurudin 22:41 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Kod nas je pristup toj problematici malo drugačiji, zato nam i jeste tako kako nam je.


Код нас се том проблематиком нико и не бави. Рубрике за изостанке су пуне, у већини школа, нема где да упишеш ученике. Родитељи правдају до бесвести (углавном телефоном јер су презаузети), лекари штанцују оправдања за ученике које видимо да шетају по граду, виде их и родитељи, али не маре, и на крају опет наставници криви.

Да родитељ МОРА да дође и да оправда часове, или да образложи зашто је дете закаснило, и да притом изгуби дневницу, то дете више не би ни минут закаснило. Али, не мора -- то Законом није регулисано, и што би се бавили школом, има важнијих послова.
zilikaka zilikaka 22:45 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Пет четворке су на тромесечју биле пет двојке,


Ti beše predaješ srpski jezik?
nurudin nurudin 22:53 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

zilikaka
Пет четворке су на тромесечју биле пет двојке,


Ti beše predaješ srpski jezik?


У почетку је уместо пет било те, па сам избрисао и остало је тако и испред двојки и чекворки. Извињавам се. Нисам пажљиво прегледао. Хвала.
zilikaka zilikaka 23:02 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Ma dobro, dešava se, nego mi zazvučalo po južnjački.
nurudin nurudin 23:09 05.11.2014

Re: Nurudin i reforme

zilikaka
Ma dobro, dešava se, nego mi zazvučalo po južnjački.


Па и јесам сс југа. ;-)

hajkula1 hajkula1 15:30 06.11.2014

Re: Nurudin i reforme

nurudin

Пример из Данске,Ah, ta Danska bajka i tih 15 minuta zakašnjenja. Ako ne razumeš, onda ništa.


Malo spustite loptu. O.k. razumem ako je grupna terapija ali neko će ovo da pročita pa može svašta da pomisli.


hajkula1 hajkula1 15:34 06.11.2014

Re: Nurudin i reforme

nurudin

Да родитељ МОРА да дође и да оправда часове, или да образложи зашто је дете закаснило, и да притом изгуби дневницу, то дете више не би ни минут закаснило. Али, не мора -- то Законом није регулисано, и што би се бавили школом, има важнијих послова.


U školama koje su pohađali moji klinci, morao je roditelj do pravda, nije moglo da se pravda bez roditelja.


nurudin nurudin 19:13 06.11.2014

Re: Nurudin i reforme

hajkula1
nurudin

Да родитељ МОРА да дође и да оправда часове, или да образложи зашто је дете закаснило, и да притом изгуби дневницу, то дете више не би ни минут закаснило. Али, не мора -- то Законом није регулисано, и што би се бавили школом, има важнијих послова.


U školama koje su pohađali moji klinci, morao je roditelj do pravda, nije moglo da se pravda bez roditelja.То је сасвим случајно, и никакво правило које обавезује.
nurudin nurudin 19:16 06.11.2014

Re: Nurudin i reforme

hajkula1
nurudin

Пример из Данске,Ah, ta Danska bajka i tih 15 minuta zakašnjenja. Ako ne razumeš, onda ništa.


Malo spustite loptu. O.k. razumem ako je grupna terapija ali neko će ovo da pročita pa može svašta da pomisli.
Нека буде и ,,групна терапија". А како да назовемо ово наше лудило у којем по глави имамо од 100 до 200 изостанака?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:58 07.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Prof. nurudine, verovao sam da ćeš, kao ministar obrazovanja i nauke, daleko sveobuhvatnije reformisati naš školski sistem. Međutim, većina onoga što si naveo je u domenu direktora, nastavničkog i razrednog veća, kao i samih profesora zaposlenih u školi. Ako svi navedeni nemaju snage da isključe učenika sa 100 i više neopravdanih, onda im nikakve reforme ne mogu pomoći.

filip.maric filip.maric 12:44 07.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Uprkos tome što sam saglasan sa Nurudinom oko toga da reda mora biti i da je neophodno sprovoditi sistem sankcija (loše ocene za loš rad i disciplinske mere za lošu disciplinu), ne mogu a da se ne zapitam kakva je to škola iz koje đaci beže? Ne može sa školom da bude sve u redu, a da učenici godinama unazad imaju stotine izostanaka po polugodištu. To samo pokazuje da su i učenici i njihovi roditelji svesni da ono što deca u školi uči nije ni u najmanjoj meri potrebno za život u društvu u kojem živimo. Deo krivice je na bolesnom društvu, ali je veliki deo i na zastareloj školi. Život je otišao napred, a škola je ostala skoro ista kakva je bila pre 30 godina. Kada bi se škola približila životu, kada bi učenici razumeli ono što uče i pre svega razumeli zašto uče to što uče, sami bi krenuli da dolaze na časove. Učenici u velikoj meri ne razumeju šta im se u školi priča, a još u većoj meri vide da je to što se od njih traži u današnjem svetu potpuno besmisleno. To neće moći da funkcioniše na duge staze - reforma mora krenuti od ozbiljne reforme nastavnih sadržaja i pristupa nastavi (redukovati činjenično znanje). Sankcijama možeš naterati klinca da bude fizički prisutan na času, ali dok ga ne nateraš da mentalno bude prisutan, ništa značajno nisi uradio - za to je potrebno mnogo više od promene "zakona o osnovama ...".
tasadebeli tasadebeli 14:18 07.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Vojislav Stojković

Ako svi navedeni nemaju snage da isključe učenika sa 100 i više neopravdanih, onda im nikakve reforme ne mogu pomoći.


Рекао бих, Војо, да ниси баш добро упознат са постојећим законодавством везаним за школу, укључујући ту и разна подзаконска акта као што су правилници и прописи.

Може се избацити такав ученик, али се поступак води као управни поступак (имају право родитељи и дете да доведу чак и правну помоћ, да не кажем адвоката, као на суду) и онда тај поступак може да траје месецима. Врло често се догоди да дође и крај школске године, а да се поступак не заврши. Родитељи заузети, "не могу" да дођу на заседање школске дисциплинске комисије, а без њих не можеш да одржиш састанак исте, па када се и донесе одлука, следе жалбе до највиших инстанци које одлажу извршење, а дете се све време и даље води као ученик дотичне школе.

Иста је ствар и са поправним испитима, односно са онима који их не положе. Жалбе, жалбе, жалбе, понављање испита у бескрај. А инспекције из Министарства просвете скоро у 100% случајева стају на страну родитеља и детета проналазећи у читавом поступку непостојеће грешке и налажући да се поступак понови.

И то тако траје све док се свима у школи не смучи читав случај и не одустану.

У школи моје жене (средња стручна школа) гомиле ученика који су на поправном испиту добили јединицу и понављали разред после жалби и по ко зна који пут поновљеног испита, на крају ипак уписују наредну годину школовања чак у децембру или јануару јер се на крају доводе професори из других школа (у матичној школи више нема ко да испитује ученика, сви предметни професори су се изређали и дали ученику јединицу јер ни десети пут није сео да макар малкице нешто научи за тај испит) и онда те доведене професоре из других школа преко својих веза у Министарству родитељи лепо инструирају да њиховом "чеду мамином" и "јуначини или принцези татиној" дају двојку иако нема благе везе са предметом, чак и не препознаје градиво што је какав-такав услов за ту њихову бедну двојку.

Постојећи закони, прописи и уредбе у области школства су потпуно обесмислили оно што си ти познавао из сопственог школовања као нормалан поступак за недисциплиноване и нерадне ученике.

filip.maric

Sankcijama možeš naterati klinca da bude fizički prisutan na času, ali dok ga ne nateraš da mentalno bude prisutan, ništa značajno nisi uradio - za to je potrebno mnogo više od promene "zakona o osnovama ...".


Има ту, Филипе, још тога осим школских програма. Знаш, ја сам у учионици ипак само професор, људско биће, нисам интернет, па да на сваких 20 секунди мењам активност на часу да би детету навиклом на хистеричне медије одржавао пажњу. Још сам мање спреман да на часу имитирам неки лик из индијских серија или са Гранд параде...

Хоћу да кажем да тај проблем није само образовне природе, него и културолошке.

А да нам школски програми не ваљају, не ваљају, ту си потпуно у праву. Већ годинама ми који овај посао радимо из све снаге и из свег срца јер га волимо и схватамо његов значај у друштву (а Нурудин је један од тих, веруј ми, знам човека), вајкамо се надлежнима, захтевамо измене, покушавамо да им кажемо да се знање не састоји из количине информација које ставиш пред ту децу, него из квалитета тих информација. Одавно су паметни људи ван Србије смислили један добар израз за то:"Мање је више". Колико год то звучало нелогично, када је образовање у питању, то је суштина подучавања. Боље том детету пружити мањи број информација, али суштински важних информација, него истоварити испред детета читаву планину информација од којих је 90% небитних. Наравно да дете онда мора да бемба напамет ту огромну количину глупости у узрасту који и није за те информације, наравно да због тог бембања напамет дете почне да мрзи школу (убијемо му, бре, ону природну радозналост и вољу за истраживањем и схватањем света око себе са којим се то дете родило као и свако људско биће) и, наравно, на крају, као последицу таквог дугогодишњег иживљавања над дететом, то дете на крају почне да бежи из школе.

Кажем ти, кукамо, вајкамо се надлежнима, шаљемо дописе, петиције, молимо их да нешто учине по том питању, али џабе... Не желе да нас чују.

А знаш због чега? Зато што се у овој Србији по дифолту, захваљујући разнораним "бабама и стричевима", школским програмима баве људи који никада нису ушли у школску учионицу као неко ко треба да подучава децу.

Када у Србији престане да влада неприродна, разблудна брачна заједница "аустроугарске бирократије и турске самовоље", моћи ћемо да разговарамо о неким озбиљним променама у друштву, па самим тим и у српском школству.

А дотле? Хм... Дотле се свако од нас сналази како год зна и уме.

Јел' тако, Нурудине, узданицо моја?
nurudin nurudin 17:06 07.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Vojislav Stojković
Prof. nurudine, verovao sam da ćeš, kao ministar obrazovanja i nauke, daleko sveobuhvatnije reformisati naš školski sistem. Međutim, većina onoga što si naveo je u domenu direktora, nastavničkog i razrednog veća, kao i samih profesora zaposlenih u školi. Ako svi navedeni nemaju snage da isključe učenika sa 100 i više neopravdanih, onda im nikakve reforme ne mogu pomoći.Извините, све горенаведено тиче се пре свега кровног Закона о основама система образовања и васпитања, а не наставника. И да би се ишта променило, мора се, пре свега, променити Закон. Све наведено не подразумева финансијска улагања, већ добру вољу -- јер ма која озбиљнија реформа изискује доста новца.
nurudin nurudin 17:21 07.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Deo krivice je na bolesnom društvu, ali je veliki deo i na zastareloj školi. Život je otišao napred, a škola je ostala skoro ista kakva je bila pre 30 godina. Kada bi se škola približila životu, kada bi učenici razumeli ono što uče i pre svega razumeli zašto uče to što uče, sami bi krenuli da dolaze na časove.


Сагласан сам, и о томе сам писао и у претходном блогу. Али, где је ту кривица наставника? Мислите да нас неко пита шта би ученицима било интересантно и шта би требало да се ради. Не пита нас нико, а планове састављају људи који никада нису непосредно радили са ученицима. Годинама се боримо да добијемо по један бедни пројектор, компјутер, шта год да наставу учинимо динамичнијом и савременијом, и ништа од тога. Три године сам сваког дана свој лаптоп хабао по аутобусима како бих са ученицима радио. Учествујем на свим конкурсима, радимо и ваннаставне активности, изводимо студијска путовања, такмичења -- једино нисам дубио на глави, а верујем да се и велики број мојих колега не штеди. Али, кколико год се трудили да их мотивишемо, не успевамо -- јер их друштво демотивише (наравно, и поједине колеге). Кад родитељ дође и каже: ,,Па, добро, што баш мора да чита кад све има препричано на интернету?" Шта даље да причамо. Или, кад родитељ лаже да му је дете било болесно, а ми сви знамо да није, јер смо га видели како шета по граду... Са друге стране, нису ни деца крива, виде они како се долази до диплома и доктората. Ти исти, не мењају ништа, јер им, наравно, одговара да буде што више муља. Ко што рече А. Поповић: у муљу се мресте шарани.
nurudin nurudin 17:53 07.11.2014

Re: Nurudin i reforme

Јел' тако, Нурудине, узданицо моја?


Тасо, потписујем свако словце, али свако.

Примери из личног искуства:

Ученик на поправном испиту (наравно, припремна настава ништа, није ни хтео да долази)извлачи једну квитицу ништа, извлачи другу квитицу, ништа. Пробамо ми свим снагама да извучемо коју реч (једно од питања је било ,,На Дрини ћуприја", питам ја: ,,Добро, шта значи ћуприја?", јер више не знам шта да питам. Ученик каже: ,,Појма немам. Можда неки пут."
Сагласимо се да ученик не треба да положи. Дође његов отац, који се не представља као отац, већ као радник Министарства унутрашњих послова. Ја га лепо замолим да ми протумачи да ли то значи -- полицајац, он одважно климне главом. Објаснимо му да ученик ништа није знао, и читаву ситуацију. Наравно, напише се жалба у којој је стајало да је комисија потпитањима вређала интелигенцију његовог детета бесмисленим потпитањима. Жалба се усвоји.

Друга ситуација. Од три питања ученица зна само једно, читала наводно роман ,,Мајстор и Маргарита". У реду, замолимо је да нам каже нешто о лику Јешуе. Гледа нас збуњено, први пут чује. Појаснимо ми да је то у ствари Христ, и питамо ко је Христ? Она ћути. Да бисмо помогли, колегиница пита: је л' то личност која се бави економијом, правима, медицином, или је личност везана за религију? Каже она: ,,Чини ми се да је неки правник." Ученицу оборимо. Уследи жалба у којој је писало да је просторија била загушљива, да ученица умало топлотни удар није доживела, и да није могла да размишља. Жалба се усвоји.

Трећа ситуација. Два месеца се води дисциплински поступак који је покренут против ученика због великог броја неоправданих. Сваки пут се одлаже, јер се родитељи не појављују, иако су уредно обавештени. На крају, по десети пут, зовем ја оца, један сат по подне, а он се јавља и каже ми: ,,Е, стварно ме малтретирате, само што сам легао да одморим." Решимо да искључимо ученика. Опет жалба, јер су родитељи ученика разведени, и бла-бла...

Могао бих сад да набрајам до бесвести.
И, све док Министарство, инспекција и Закон толеришу овакве сулуде ситуације, наставници су једноставно немоћни.
docsumann docsumann 15:05 05.11.2014

pseće proleće ...
Dog day sunrise
Every day of my life
I'm working on a scheme
Working overtime underground
Girls work under floors
The failures tend the moors
But once the seam is cut
They find out what is learned

Dog say sunrise

Drag your feet through hollow streets

Dog say sunrise

Valentine has shining eyes
Valentine has shining eyes
My valentine has shining eyes
Valentine has shining eyes

Dog say sunrise

Valentine has shining eyes
Valentine has shining eyes
My valentine has shining eyes
Valentine has shining eyes

Dog say sunrise
zilikaka zilikaka 15:09 09.11.2014

Baš vala

покушавамо да им кажемо да се знање не састоји из количине информација које ставиш пред ту децу, него из квалитета тих информација. Одавно су паметни људи ван Србије смислили један добар израз за то:"Мање је више". Колико год то звучало нелогично, када је образовање у питању, то је суштина подучавања. Боље том детету пружити мањи број информација, али суштински важних информација, него истоварити испред детета читаву планину информација од којих је 90% небитних. Наравно да дете онда мора да бемба напамет ту огромну количину глупости у узрасту који и није за те информације, наравно да због тог бембања напамет дете почне да мрзи школу (убијемо му, бре, ону природну радозналост и вољу за истраживањем и схватањем света око себе са којим се то дете родило као и свако људско биће) и, наравно, на крају, као последицу таквог дугогодишњег иживљавања над дететом
Jooj Taso, tačno si reko ono što i ja kao roditelj primećujem. I muku mučim.

Knjige su pisane il kao za predškolce, il kao naučni radovi.

U oba slučaja nigde, al nigde objašnjenja, uzročno - posledičnih veza. Ništa.

Najgore što mi se čini da ovi mlađi nastavnici sve manje praktikuju usmeno odgovaranje, a sve više testove u kojima se tačno traži interpretacija gomile nabubanih podataka.
Onda dođeš u situaciju da detetu treba da platiš taksi, da na putu do škole ne bi zaboravilo šta je naučilo.

Naravno, znanje potraje do prvog sledećeg odmora.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana