Eksperimenti u blogovanju| Gradjanske inicijative

(od bioskopa do izgovora)

antioksidant RSS / 24.11.2014. u 13:57

to je sad privatna imovina s kojom vlasnik ocito bas i ne zna sta bi. ali njegovo je. ako je nesto protiv zakona uradjeno pri kupovini postoje institucije koje bi time trebalo da se bave. s druge strane, postoji potreba jednog drustva da ima kulturu i izvan cisto komercijalnih transakcija. slicno kao i sa prostorom informisanja. zato je i potreban javni servis.zbog kulture i informisanja a ne da bude najgledanija televizija (ovo je veoma povezano sa osnovnom temom, tj nije u pitanju prevelika digresija) ali da se vratimo na bioskope. drustvu je potreban i umetnicki prostor van trznih centara. potrebna je i filmska umetnost van lagane vecernje zabave. potrebni su filmovi koji obrazuju, koji suocavaju, koji tese, koji provociraju, koji bude, s kojima se sanjari... i neko da ih snima (za to treba i novca) i mesto gde se prikazuju (i za to treba novca preko onih koji ce se prihodovati od karti i kokica). da li ce to mesto u beogradu biti "zvezda" ili ne, nije toliko ni bino. bitno je da u doba stednje i kresanja troskova neki troskovi predstavljaju investiciju u stavove koje ce imati sledeca generacija. a neka generacija dize glas i trazi, buni se protiv mraka i tisine potpune komercijalizacije umetnosti i kulture. sadasnji ministar kulture ima lepo iskustvou vodjenju jedne institucije kulture i mislim da je vise i od svih nas svestan koliko je moguce njeno opsatajanje na cisto komercijalnim osnovama (i institucije i kulture).

mehanizmi preraspodele novca van tog cisto komercijalnog kriterijuma dakle moraju da postoje (moj je zakljucak da moraju, vi se slozite ili ne) a gledajuci ovako sa strane (ne ucestvujem na trzistu kulture a ni u njegovim devijacijama) cini mi se da je tu situacija prilicno... pa recimo birokratizovano partijsko klanovska (kao na zalost i u drugim nekim segmentima naseg drustva). kad i kako to menjati s kojim zeljenim ciljevima drugo je pak pitanje. ovaj tekst je i onako bio samo izgovor da se cuje neka muzika...

 



Komentari (263)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:57 24.11.2014

негативни тастер

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:15 24.11.2014

Re: негативни тастер

Један дан протеста и акције -- у реду. Подршка!
Све после?
Свирање оне ствари.
Зашто?

Па, то је туђе, најпре, проблем је и онај један дан. Друго, ко ће да плати тамо струју? Шта ако објекат изгори? Да ли је плаћен закуп власнику за тај један дан? Ко ће да плати воду? Шта ако се сви тамо отрују, неког удари струја? По закону -- власник је одговоран.

Има другачијих решења, мање агитпроповских.
Ова иста екипа треба да оснује НГО Поново ради биоскоп.
Они кажу да има 4-5.000 потенцијалних гладалаца, заинтересованих за арт биоскоп. Нека ти људи уплате по 20€ као чланарину, због које ће добијати 50% попуста на карте. Нек направе уметнички савет арт биоскопа. Управни одбор. И -- ето пара да се неки биоскоп реновира, а -- богу нехвала -- празних биоскопа и простора има колико год душа иште. Па ће, рецимо, неке банке помоћи, велика предузећа. (Моја лична помоћ се подразумева :)

Како год, очекујем да исто друштво у следећој акцији заузме неку фабрику или њиву.

Овако, све ми ово личи на акцију блазираних, личи на градски актив Титових уметника, који очекују да им неко да пара, којих -- узгред -- нема. Кад бираш између дечијих додатака и пензија и арт биоскопа, избор је лак. Може се направити да тај избор не постоји. Само -- неко треба да на томе ради.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:46 24.11.2014

Re: негативни тастер

Па, то је туђе, најпре, проблем је и онај један дан

Pa šta ako je tuđe? To su bioskopi u elitnom delu grada. Ako propadaju i pretvaraju se u rupe s pacovima, neko mora da reaguje. Ako država proceni da kupac nije kupljeno doveo u stanje i namenu koju je imovina trebalo da ima, treba da mu oduzme.

Trebalo bi videti ima li u ugovoru taj deo o nameni kupljenih bioskopa. Ne mogu da poverujem da mu je prodato, a da može tu da otvara i kockarnice ako mu volja. Ili da ostavi da to tako zvrji, sablasno i prazno.

Ako jeste, onda bi, pametna država, za jaja trebalo da uhvati i onog što mu je omogućio takvi transakciju.

Ako postoji klauzula o nameni, a nije ispunjena...onda mu treba oduzeti...i vratiti joj namenu, kulturnu, gradsku, normalnu, društvenu...bioskopsku.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:51 24.11.2014

Re: негативни тастер

Како год, очекујем да исто друштво у следећој акцији заузме неку фабрику или њиву.

Fabrike takođe ne treba ostaviti da propadaju, kao ni njive da zarastaju u korov, zbog nerešenih imovinskih odnosa.

U Trgovištu, naime, postoji zatvorena sušara za gljive. A dobar deo stanovnika najsiromašnije opštine prehranjuje se skupljajući i prodajući nesušene gljive koje su daleko jeftinije od sušenih.

Neko da je pametan, opština na primer, razbila bi katanac, fabriku stavila u pogon, otkupljivala bi gljive, sušila i dobit delila građanima.

Čak i tak model bi bio korisnije od opšte učmalosti, propadanja i skrivanja iza paragrafa.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:58 24.11.2014

Re: негативни тастер

Neko da je pametan, opština na primer, razbila bi katanac, fabriku stavila u pogon, otkupljivala bi gljive, sušila i dobit delila građanima.

če je živ!


p.s. krle,mojne se ljutiš ;ovo je bilo jače od mene,sam si se namestio:)
antioksidant antioksidant 15:03 24.11.2014

Re: негативни тастер

Neko da je pametan, opština na primer, razbila bi katanac, fabriku stavila u pogon, otkupljivala bi gljive, sušila i dobit delila građanima.

podržavam ovaj novi talas u pristupu rešavanju problema. ne podžavam sam pristup alipodržavam pokušaje da se izađe iz opšte učmalosti nekorišćenaj paragrafa. što je sasvim suprotno od skrivanja iza paragrafa. mislim da je osnovni problem upravo u neprimeni zakona. jer slažem se da je loše da imovina u centru grada nema nikakvu drugu namenu osim da bude leglo pacova ali... tu onda ulazimo i u drugi problem. jer zašto taj "art bioskop" mora da bude baš zvezda (ili bilo koji drugi već postojeći bioskop? ja tvrdim (bez ikakvih argumenata samo na osnovu svojih potreba) da društvo mora da izdvaja deo svojih prihoda kao investiciju u stvaranje i održavanje kulturnog života van komercijalnog... ali nisam baš toliko lenj da tvrdim i da se mora to uraditi u centru grada:)
princi princi 15:42 24.11.2014

Re: негативни тастер

U pravu je Krle (preporučio mu oba komentara, ne dešava se često). Čak i socijalizam je bolji od truljenja. To ti je kao kad imaš kola. Super kola, Tesla, ali ne znaš da ih voziš, ćeš da pobiješ ljude, gaziš babe, decu... I šta radi onda država? Zabrani ti da ih voziš, u ekstremnim slučajevima ti ih oduzme. Privatno vlasništvo nije neprikosnoveno, ima ograničenja, pogotovu ako zadireš u prava drugih: u ovom konkretnom slučaju prava na kulturu. Mislim, ako je baja kupio bioskop da bi prao pare kroz kockarnicu ili poslastičarnicu, treba li Beogradu, Srbiji još kockarnica ili poslastičarnica?

Nego, u vezi ovog bioskopa postavlja se i jedno drugo pitanje, a to je šta je neki minimum koji čini neko društvo, tj šta je taj minimum koji treba finansirati iz poreza. Jesu li to škole (koliko? gde?), bioskopi (koliko? gde?), muzeji (koji? koliko? gde?), infrastruktura (koja? Da li bi svaki Srbin trebalo da ima prava na besplatan pristup internetu? Ko treba da plaća puteve, korisnici ili svi građani?)
antioksidant antioksidant 15:52 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nego, u vezi ovog bioskopa postavlja se i jedno drugo pitanje, a to je šta je neki minimum koji čini neko društvo, tj šta je taj minimum koji treba finansirati iz poreza. Jesu li to škole (koliko? gde?), bioskopi (koliko? gde?), muzeji (koji? koliko? gde?), infrastruktura (koja? Da li bi svaki Srbin trebalo da ima prava na besplatan pristup internetu? Ko treba da plaća puteve, korisnici ili svi građani?)

link < ---

Vodovod i kanalizacija, odbrana i Don Đovani najčešći su ponuđeni odgovori na anketno pitanje za koju se od tih stvari sa sigurnošću može reći da je od javnog interesa. Vodovod i kanalizacija i odbrana nude se kao pouzdani kandidati kojima niko razuman nema šta da zameri, a Don Đovani ili opera uopšte pojavljuje se kao primer veoma sumnjivog kandidata koga bi samo veoma složeno obrazloženje možda moglo uvrstiti u tu rubriku. Ja želim da se latim takvog obrazloženja i posebno postavim pitanje da li u demokratskom društvu mora postojati saglasnost o tome šta je u javnom interesu.
princi princi 16:02 24.11.2014

Re: негативни тастер

Pa da, tako nekako. Ne znam baš da li Don Đovani, ali to su te neke stvari koje čine naciju: muzeji, pozorišta, koncertne sale, biblioteke, način na koji hendluješ govna, otpadne vode, dopremaš vodu, energiju, internet, putevi, bolnice. Čini mi se da je problem Srbije što Srbe niko nikad nije pitao: Ej, ljudi, što ste vi Srbi? Šta je to što vas čini Srbima? Mislim, nikad ih niko nije pitao da demokratski odluče šta i kako da bude zajedničko, dostupno svima, uvek su odluke donošene u njihovo ime. Bili su ranije oni samodoprinosi za tramvaje, za Klinički centar, ali to nije bilo demokratski. Jbg, možda treba k'o u Švajcarskoj, da se o svakom bitnom pitanju odlučuje na referendumu.

S druge strane, i država treba da se demokratizuje, ne može se sve centralizovati. Ako, na primer, Vračarci hoće art cinema, neka ga plate. Jbg, to će im oplemeniti prostor, dići cene nekretnina, svi će hteti da žive u umetničkom kraju. Što bi neka sirotinja iz Niša ili Kragujevca trebala da finansira lifestyle nekog zaludelog vračarskog tinejdžera?

Mislim, kako god okreneš, ispada da ljudima treba više demokratije a ne manje.
antioksidant antioksidant 16:05 24.11.2014

Re: негативни тастер

nikad ih niko nije pitao da demokratski odluče šta i kako da se radi, uvek su odluke donošene u njihovo ime.

kad političar tretira narod kao stado ovaca jedino što se može sa sigurnošću tvrditi da je taj političar u stvari čoban
princi princi 16:10 24.11.2014

Re: негативни тастер

kad političar tretira narod kao stado ovaca jedino što se može sa sigurnošću tvrditi da je taj političar u stvari čoban

Pa da, ne da je narod stado ovaca, nego da je političar sigurno čoban. I ja imam issue sa tim elitističkim i paternalističkim prenemaganjima. Što je najgore, nosioci tog pseudoelitizma i paternalizma su uglavnom i skoro po pravilu neki poluobrazovani poluinteligenti.
milisav68 milisav68 16:14 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nebojsa Krstic

Fabrike takođe ne treba ostaviti da propadaju, kao ni njive da zarastaju u korov, zbog nerešenih imovinskih odnosa.

U Trgovištu, naime, postoji zatvorena sušara za gljive. A dobar deo stanovnika najsiromašnije opštine prehranjuje se skupljajući i prodajući nesušene gljive koje su daleko jeftinije od sušenih.

Neko da je pametan, opština na primer, razbila bi katanac, fabriku stavila u pogon, otkupljivala bi gljive, sušila i dobit delila građanima.

Čak i tak model bi bio korisnije od opšte učmalosti, propadanja i skrivanja iza paragrafa.

A što tako na silu, zar se to ne rešava porezom?

U smislu da se ne isplati da samo stoji, već i da ostvaruješ neki prihod, pa kad se nakupi dovoljno dugovanja, država/opština to konfiskuje.

A mogu da se kladim da vlasnik te propale fabrike nije ni podneo poresku prijavu.
tyson tyson 16:33 24.11.2014

Re: негативни тастер

nesušene gljive koje su daleko jeftinije od sušenih

Nisu jevtinije, no se moraju obraditi i plasirati/prodati odmah - što donosi niz drugih zahteva i problema - dočim sušena može da stoji duže pa su manipulacija i plasman kudikamo lakši, a i nije skroz sezonska radnja (i dobit).


misha.m misha.m 16:38 24.11.2014

Re: негативни тастер

antioksidant

podržavam ovaj novi talas u pristupu rešavanju problema. ne podžavam sam pristup alipodržavam pokušaje da se izađe iz opšte učmalosti nekorišćenaj paragrafa. što je sasvim suprotno od skrivanja iza paragrafa. mislim da je osnovni problem upravo u neprimeni zakona. jer slažem se da je loše da imovina u centru grada nema nikakvu drugu namenu osim da bude leglo pacova ali... tu onda ulazimo i u drugi problem. jer zašto taj "art bioskop" mora da bude baš zvezda (ili bilo koji drugi već postojeći bioskop? ja tvrdim (bez ikakvih argumenata samo na osnovu svojih potreba) da društvo mora da izdvaja deo svojih prihoda kao investiciju u stvaranje i održavanje kulturnog života van komercijalnog... ali nisam baš toliko lenj da tvrdim i da se mora to uraditi u centru grada:)

Što reče jedan pametan čovek jednom:
"The rules are the guidelines for the smart and the refuge for the stupid."
Ili tako nekako, ako nisam malo zabrljao sa članovima.
I ja se slažem da se treba mrdnuti iz apatije, ali ne nužno aktiviranjem "društvene zajednice" na rešavanju problema. Mislim da bi lična (privatna) inicijativa bila efikasnija i brža.
nim_opet nim_opet 16:45 24.11.2014

Re: негативни тастер

Neko da je pametan, opština na primer, razbila bi katanac, fabriku stavila u pogon, otkupljivala bi gljive, sušila i dobit delila građanima.


Pa ne bas, jer bi ovo bilo jednako uzurpiranju imovine bez sudskog postupka, a to se ne moze bas tako, ili ne ukoliko stremimo nekakvom pravnom sistemu.

Ono sto se moze je, sistemski, mnogo pravednije, a i efikasnije resenje (bez sudova) je namet na neiskoriscenu imovinu - recimo gradsko gradjevinsko zemljiste (pa fabrika ne stoji u centru ne radeci nista).
angie01 angie01 16:46 24.11.2014

Re: негативни тастер

Pa šta ako je tuđe?


mene zanima cije je i kako je do toga dosao?

prvo, zato sto je to pripadalo svima, a drugo,

kupac nije kupljeno doveo u stanje i namenu koju je imovina trebalo da ima, treba da mu oduzme.


kako je bio uopste definisan ugovor o kupovini- tu su morale biti i stavke o nameni, rokovima,... npr, ako je stvar opsteg dobra,...kao i za neke druge firme, koje su privatizacijom umrle i zgrade sa infrastrukturom, samo postale lako steceni kapital.
tyson tyson 16:54 24.11.2014

Levo, levlje...

Pa šta ako je tuđe?

Pozdravljam ovaj način razmišljanja.

Neko - opet ta famozna Država? - bi trebalo da poupada u privatan posed građana koji su od svojih stambenih jedinica napravili smetlišta, leglo smrada, buđi, životinja i zaraze (da li gubitkom zdrave pameti ili čvrstom voljom), liši ih svojine kojom očigledno nisu u stanju da upravljaju, i dovede istu - t.j. svojinu - u prvobitno stanje i namenu.

Drugo, zašto čekati da nešto vlasniku propadne, uz sve negativne posledice propasti? Zašto ne bi Država, ili Društvo, novčano i materijalno pomogli vlasniku da održi svoje vlasništvo aktivnim, aktuelnim i produktivnim? Na primer fabriku/proizvodni pogon, prodavnicu, farmu, hotel, benzinsku stanicu...

Državu/Društvo više će da košta propadanje privatnog biznisa, od preuzimanja i re-aktiviranja, pa onda daj da sunemo neku kintu posrćućim privatnicima, bolje nego da čekamo da propadnu pa da razbijamo katance i čistimo paučinu...




princi princi 17:04 24.11.2014

Re: Levo, levlje...

Drugo, zašto čekati da nešto vlasniku propadne, uz sve negativne posledice propasti? Zašto ne bi Država, ili Društvo, novčano i materijalno pomogli vlasniku da održi svoje vlasništvo aktivnim, aktuelnim i produktivnim? Na primer fabriku/proizvodni pogon, prodavnicu, farmu, hotel, benzinsku stanicu...

Državu/Društvo više će da košta propadanje privatnog biznisa, od preuzimanja i re-aktiviranja, pa onda daj da sunemo neku kintu posrćućim privatnicima, bolje nego da čekamo da propadnu pa da razbijamo katance i čistimo paučinu...

Da, ovo je neki pristup koji se meni čini najracionalnijim. To podrazumeva aktivnu ulogu države, ali zahteva, prethodno, departizaciju, a ne da partijski mafijaši koriste pitanja naplate poreza kao izvor reketa. Država bi trebalo da igra neku aktivnu ulogu koordinisanja privatničkih efforta, da privatnicima omogućava lakše povezivanje, transfer informacija, znanja... Srbiji kao državi fali ono što, recimo, Englezi imaju i što je neophodno za uspostavljanje stabilnog društva: civil servants. A ne da praktično svako radno mesto u državi zavisi od toga ko je na vlasti.
misha.m misha.m 17:15 24.11.2014

Re: Levo, levlje...

Ja gornji post shvatio kao šalu, komiku, ironiju, sarkazam...
tyson tyson 17:32 24.11.2014

Re: Levo, levlje...

Ja gornji post shvatio kao šalu, komiku, ironiju, sarkazam...

Ja jesam bio blago sarkastičan, jer unekoliko sličan sistem smo već imali 45 godina posle 1945. doduše vlasništvo nije bilo privatno ali se jeste dosipalo "društvenim" firmama od državnih para.

Ali hajde, zanimljiva je mozgalica: da li je zaista moguć, održiv ekonomski i društveni sistem u kome bi se od državnih para pomagale privatne firme? Koji su potrebni uslovi? Kakva bi bila reakcija, i koje bi bile posledice po bankarski sistem? Kakvi bi trebalo da budu kriterijumi za dodelu para? O kakvom obliku pomoći bi se radilo - bespovratnom, kreditnom, itd? Da li bi se dodelom pomoći promenila vlasnička struktura firme, i kako bi se vršilo upravljanje? Kako bi uopšte cela ideja uticala na tržište, na promenu svesti vlasnika/preduzetnika? Šta su prioriteti jednog društva, i jedne države?

Ne znam da li igde na svetu postoji takav ekonomski sistem, no ako smo mogli da izmislimo samoupravljanje možemo valjda i ovu super-welfare state




misha.m misha.m 17:34 24.11.2014

Re: Levo, levlje...

tyson
Ali hajde, zanimljiva je mozgalica: da li je zaista moguć, održiv ekonomski i društveni sistem u kome bi se od državnih para pomagale privatne firme?

Nije ako nisi UAE, Saudi Arabija, ili Norveška. A ni oni to ne rade jer je nenormalno,
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:34 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nebojsa Krstic
Pa šta ako je tuđe?

Је ли, где ти станујеш, да свратимо нас неколико, да се доселимо на месец-два... Немој да се узбуђујеш, све пристојна екипа, уклопићемо се у породицу.

Свет је, уосталом, једна велика породица, и сва имовина треба да буде заједничка.
;-)

(Следећа фаза је кад се с кесама заређа од стана до стана, па се гледа ко шта има лепо, а не користи.
Да не заборавим: Срећна Нова 1946!)
princi princi 17:46 24.11.2014

Re: Levo, levlje...

Ali hajde, zanimljiva je mozgalica: da li je zaista moguć, održiv ekonomski i društveni sistem u kome bi se od državnih para pomagale privatne firme? Koji su potrebni uslovi?

Pa šta je drugo TARP, šta su drugo krediti dati Big 3, šta je drugo UK i USA štampanje para i izdavanje obveznica u zamenu za dugove banaka nego pomoć države (odnosno poreskih obveznika) privatnim firmama (bankama, investicionim fondovima, osiguravajućim kompanijama)? Kad francuski premijer dovede Alstom i Degremona kod Vučića šta je to nego pomoć države? Kad DARPA finansira Google istraživanja za upotrebu mehanizovanih robota u vojne svrhe šta je to nego pomoć države? Ili kad USA courts permanentno i konstantno donose presude u korist Applea a na štetu Samsunga (koji, opet, uživa fantastičnu podršku J. Koreje)? Šta je, na koncu, institucija onog Chapter 10 ili 11 (ili koji već) nego pomoć države pojedincu, privatniku, da proba i počne ponovo (čak mi se čini mi je to ključno za rast neke ekonomije, taj neki konstruktivni pristup privatnom bankrotu, da se izbegne taj sve ili ništa princip, da se preduzetniku da druga ili treća šansa).

Moderni kapitalizam podrazumeva koordinisanje privatnika i države, nikako ovo prepuštanje stihiji i čekanje na entropiju da odradi svoj posao.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:49 24.11.2014

Re: негативни тастер

Је ли, где ти станујеш, да свратимо нас неколико, да се доселимо на месец-два... Немој да се узбуђујеш, све пристојна екипа, уклопићемо се у породицу.

Свет је, уосталом, једна велика породица, и сва имовина треба да буде заједничка.

To je ista logika koja kaže da vlasnik TV b92 ima pravo da ukine Utisak i da umesto njega stavi Daru Bubamaru, jer je to njegovo vlasništvo.

A nije.

Odnosno, vlasništvo nad studijom možda jeste, ali frekvencija na kojoj pušta program je državna i ako je država odredila da umesto Dare Bubamare bude Čangalović, mora da peva Čangalović.

Tako je i u ovom slučaju.

Ovi mladići i devojke nisu zauzeli dnevnu sobu tog Dinkićevog pseudobiznismena, nego javno i kulturno dobro - bioskop.

A što se tiće one fabrike u Trgovištu: ja da sam bio predsednik opštine, nema te sile da je ne otvorim i ne pustim u pogon. To sam rekao i predsedniku opštine Trgovište. Gledao me je kao da sam Marsovac. Verovatno je razmišljao isto kao ti...Zato će Trgovište i dalje da ostane najsiromašnija opština u Srbiji i sušara će da truli dok stanovništvo prodaje presne gljive.
princi princi 17:59 24.11.2014

Re: негативни тастер

sušara će da truli dok stanovništvo prodaje presne gljive.

Možda bi trebalo da pređu na gajenje drugih gljiva.

Stvarno, zašto u Srbiji niko ne postavlja pitanje legalizacije marihuane? Što se uvek čeka na ostatak EU? Jel ne može u nečemu da se ide korak ispred drugih?
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:03 24.11.2014

Re: негативни тастер

nego javno i kulturno dobro - bioskop.

mene jedino svrbi
to što u beogradu ima kinoteka (i to u dve zgrade) koju posećuje desetak ljudi u proseku ;ali nekad je kul biti buntovnik,obnavljati zvezdu ...svi znamo na šta padaju alternativne klinke:)
antioksidant antioksidant 18:05 24.11.2014

Re: негативни тастер

to oko uzgajanja marihuane- samo cekam da cujem " ja da sam predsednik opstine trgoviste..."
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:05 24.11.2014

Re: негативни тастер

Stvarno, zašto u Srbiji niko ne postavlja pitanje legalizacije marihuane?

ladno će oni ljomberi sa aljaske da urade to pre nas? ma da je tamo nezvanično i odobrena,ako te uhvate sa paketom za ličnu upotrebu - nikomništa:)



apacherosepeacock apacherosepeacock 18:09 24.11.2014

Re: негативни тастер

to što u beogradu ima kinoteka (i to u dve zgrade) koju posećuje desetak ljudi u proseku


Nekada (davno) je tamo bila prilicna guzva.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:09 24.11.2014

Re: негативни тастер

Odnosno, Vlasništvo nad studijom možda jeste, ali frekvencija na kojoj pušta program je državna i ako je država odredila da umesto Dare Bubamare bude Čangalović, mora da peva Čangalović.

Ако... и када одреди.
До тада -- Ћао, ђаци!

Осим Јужне Кореје, нешто ми и не падају на памет државе с таквим приступом. Наравно, постоје регулативе, али не такве које кажу -- сад иде Бах, па сабрана дела Вука Караџића, затим Рилке па опус Матије Бећковића.

Шалим се, мало, наравно, и глумим ђавољег адвоката.
Кључни је проблем: што би блазираној бгд. публици, ја или неко други, рецимо неко из Трговишта или Врања, на минималцу, или оно још горе -- ком се дугује 15-20 плата, давао паре да ови греју гузице и гледају Буњуела? Нек гледају Буњуела, али не мојим парама -- није то лоша логика?

Симпатична је илузија да култура уређује и брани друштво од менталних инцидената и политичких девијација или институционализовања насиља. Не треба нам други пример од велике Немачке, земље сјајне културе, или бивше СФРЈ, где су писци и уметници понекад имали чак и статус жреца, а покласмо се у крви до Сребрнице и Жуте куће. Култура уређује и лепо уобличава онај део друштва коме култура значи. Онај други, који на Цецама, Ацолукасима, Блејвочовима дочекује зору -- њему Буњуел или Фелини не значе ништа...

princi princi 18:09 24.11.2014

Re: негативни тастер

Ne, ali to ti je ilustracija jedne sveopšte lenjosti u državi. Svi gledaju šta će Nemac uraditi. 'Ej, Nemac je to' sindrom.
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:12 24.11.2014

Re: негативни тастер

ladno će oni ljomberi sa aljaske da urade to pre nas?


Ma sve kao legalizacija a Holandiji skakali po grbaci da promeni zakon da im gradjani ne skapavaju po holandskim kofisopovima za vikend (ovi iz ostatka EU).
antioksidant antioksidant 18:13 24.11.2014

Re: негативни тастер

pa kad je nemacka medicina najbolja medicina na svetu
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:17 24.11.2014

Re: негативни тастер

antioksidant
pa kad je nemacka medicina najbolja medicina na svetu

И немачка кола!

(Хм, зашто се у овом ређању шта је све немачко најбоље увек забораве гасне коморе?)
princi princi 18:32 24.11.2014

Re: негативни тастер

apacherosepeacock
ladno će oni ljomberi sa aljaske da urade to pre nas?


Ma sve kao legalizacija a Holandiji skakali po grbaci da promeni zakon da im gradjani ne skapavaju po holandskim kofisopovima za vikend (ovi iz ostatka EU).

Sa Srbijom bi svakako bilo mnogo gore, ali zato je potrebno reinventovati, rebrandovati Srbiju. Treba im to predstaviti kao eksperiment (u blogovanju). Sve je pitanje framinga, :).
mirelarado mirelarado 18:40 24.11.2014

Re: негативни тастер

princi
apacherosepeacock
ladno će oni ljomberi sa aljaske da urade to pre nas?


Ma sve kao legalizacija a Holandiji skakali po grbaci da promeni zakon da im gradjani ne skapavaju po holandskim kofisopovima za vikend (ovi iz ostatka EU).

Sa Srbijom bi svakako bilo mnogo gore, ali zato je potrebno reinventovati, rebrandovati Srbiju. Treba im to predstaviti kao eksperiment (u blogovanju). Sve je pitanje framinga, :).


А наркомафији и припадајућим ширим круговима да се тек тако отме 'лебац (добро, део 'леба) из уста? Тешко... Боље да се специајлизујемо за гајење хортензија. :)
apacherosepeacock apacherosepeacock 19:12 24.11.2014

Re: негативни тастер

mirelarado
princi
apacherosepeacock
ladno će oni ljomberi sa aljaske da urade to pre nas?


Ma sve kao legalizacija a Holandiji skakali po grbaci da promeni zakon da im gradjani ne skapavaju po holandskim kofisopovima za vikend (ovi iz ostatka EU).

Sa Srbijom bi svakako bilo mnogo gore, ali zato je potrebno reinventovati, rebrandovati Srbiju. Treba im to predstaviti kao eksperiment (u blogovanju). Sve je pitanje framinga, :).


А наркомафији и припадајућим ширим круговима да се тек тако отме 'лебац (добро, део 'леба) из уста? Тешко... Боље да се специајлизујемо за гајење хортензија. :)


Pa ostala bi i njima (mafiji) neka banka. I to im je previse.

Tolika zapustena zemlja okolo kod nas, moze i cvece i trava. Nego imamo konzerve od vlasti ajd zamisli njih sa nekom idejom privlacenja turista osim megalomanskih (citaj nemogucih) projekata...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:33 24.11.2014

Re: негативни тастер

Odnosno, Vlasništvo nad studijom možda jeste, ali frekvencija na kojoj pušta program je državna i ako je država odredila da umesto Dare Bubamare bude Čangalović, mora da peva Čangalović.

Ако... и када одреди.
До тада -- Ћао, ђаци!

Vlada to može da odredi i sad...večeras. Vlada sve može.
princi princi 19:38 24.11.2014

Re: негативни тастер

Vlada sve može.

I ja se slažem. Ali ne taj Vlada na koga ti misliš.
mirelarado mirelarado 19:43 24.11.2014

Re: негативни тастер

Tolika zapustena zemlja okolo kod nas, moze i cvece i trava.


Може. Поготово што је и хортензија у неку руку трава, ако погледаш линк горе. А већ је легална. :)))
princi princi 19:45 24.11.2014

Re: негативни тастер

А већ је легална.

Nije pitanje da li je legalna nego da li može da se mota.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:47 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nebojsa Krstic
Vlada to može da odredi i sad...večeras. Vlada sve može.

Па, наравно да може.
Али -- то није смисао, нити решење.
То је као оно кад су по фабрикама раднцима пуштали класичну музику док раде. Заврћеш шрафове и слушаш Брамса. Ем те нервира што заврћеш шрафове, ем те нервира Брамс. Онда се вратиш кући, напијеш се и пустиш Синана Сакића. И -- свет се врати у свој зглоб.

Културизацијa друштвене средине не може се обавити насилно.
mirelarado mirelarado 19:47 24.11.2014

Re: негативни тастер

princi
А већ је легална.

Nije pitanje da li je legalna nego da li može da se mota.


Кажу да може, осушени листићи цвасти, помешани с дуваном...
princi princi 19:56 24.11.2014

Re: негативни тастер

Odnosno, Vlasništvo nad studijom možda jeste, ali frekvencija na kojoj pušta program je državna i ako je država odredila da umesto Dare Bubamare bude Čangalović, mora da peva Čangalović.

Krstiću, loš ti pristup, da ne ponavljamo onu o politici i ljubavi na silu. Treba imati više poverenja u narod i pustiti ga da sam odredi svoje kulturne prioritete. Ne jednom zacementirane, nek ih menja, ali to mora ići odozdo nikako komitetski odozgo. Znam da će mnogog marketing stručnjaka ostaviti bez posla, ali jedino održivo rešenje.
predatortz predatortz 19:57 24.11.2014

Re: негативни тастер

Pa šta ako je tuđe? To su bioskopi u elitnom delu grada. Ako propadaju i pretvaraju se u rupe s pacovima, neko mora da reaguje. Ako država proceni da kupac nije kupljeno doveo u stanje i namenu koju je imovina trebalo da ima, treba da mu oduzme.


Ustav kaže:

Pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne.


Ovo otvara nekoliko pitanja:

1. Da li su građani, koji su ušli u tuđi posed, prekršili ustav?
2. Da li postoji dovoljan stepen 'javnog interesa' da se imovina oduzme vlasniku? Jer, složićemo se, bioskop nije ni pruga, ni bolnica, ni škola, ni vodovod,niti mora biti baš na tom mestu...
3. Krle je već pomenuo... Da li je neka klauzula kupoprodajnog ugovora narušena? Npr, objekat je po ugovoru morao ostati u prvobitnoj nameni. Ako toga nema, ko ima pravo da osporava tuđu imovinu? Ako je neka klauzula narušena, ne sme ulica da sprovodi zakone...

Mislim, ako hoćemo državu zasnovanu na poštovanju njenih zakona - ne smemo da simpatišemo nikakvo narušavanje istih.
Sepulturero Sepulturero 20:02 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nebojsa Krstic
Па, то је туђе, најпре, проблем је и онај један дан

Pa šta ako je tuđe? To su bioskopi u elitnom delu grada. Ako propadaju i pretvaraju se u rupe s pacovima, neko mora da reaguje. Ako država proceni da kupac nije kupljeno doveo u stanje i namenu koju je imovina trebalo da ima, treba da mu oduzme.

Trebalo bi videti ima li u ugovoru taj deo o nameni kupljenih bioskopa. Ne mogu da poverujem da mu je prodato, a da može tu da otvara i kockarnice ako mu volja. Ili da ostavi da to tako zvrji, sablasno i prazno.

Ako jeste, onda bi, pametna država, za jaja trebalo da uhvati i onog što mu je omogućio takvi transakciju.

Ako postoji klauzula o nameni, a nije ispunjena...onda mu treba oduzeti...i vratiti joj namenu, kulturnu, gradsku, normalnu, društvenu...bioskopsku.


Има та клаузула изгледа али купац, Никола Ђивановић, се ње некако ослободио када је Београд Филм продао својој фирми на Кипру. Иначе, приватизацију је, као и многе друге сумњиве, организовала фирма ЦЕС МЕКОН чији је директор био у то време Мирко Цветковић, ваш (ДС) каснији премијер.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:09 24.11.2014

Re: негативни тастер

Културизације друштвене средине не може се обавити насилно.

Sve što je dobro, uvodi se nasilno. Ono što ne valja dolazi spontano.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:10 24.11.2014

Re: негативни тастер

Има та клаузула изгледа али купац, Никола Ђивановић, се ње некако ослободио када је Београд Филм продао својој фирми на Кипру. Иначе, приватизацију је, као и многе друге сумњиве, организовала фирма ЦЕС МЕКОН чији је директор био у то време Мирко Цветковић, ваш (ДС) каснији премијер.

Ma Isus Hristos da je privatizovao, ja bih mu oduzeo zbog nemara.
antioksidant antioksidant 20:11 24.11.2014

Re: негативни тастер

sve sto je dobro uvodi se nasilno? i za opusten trening besmislene kozerije ovo je ipak preterano...
princi princi 20:12 24.11.2014

Re: негативни тастер

Има та клаузула изгледа али купац, Никола Ђивановић, се ње некако ослободио када је Београд Филм продао својој фирми на Кипру.

Da, promena namene, to je bio, izgleda, specijalitet DSa. Bilo kad su prodavali državnu zemlju (Surčin, njive oko autoputa, prodate kao zemljište za poljoprivrednu proizvodnju i preko noći, potezom pera promenjene u skladišni prostor- razlika u ceni nekoliko desetina puta) bilo zgrade.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:13 24.11.2014

Re: негативни тастер

3. Krle je već pomenuo... Da li je neka klauzula kupoprodajnog ugovora narušena? Npr, objekat je po ugovoru morao ostati u prvobitnoj nameni. Ako toga nema, ko ima pravo da osporava tuđu imovinu? Ako je neka klauzula narušena, ne sme ulica da sprovodi zakone...

Kupac je imao obavezu da 3 godine objekte drži u prvobitnoj nameni...što nije činio...To kaže Srđan Dragojević, narodni poslanik.
martin_krpan martin_krpan 20:14 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nebojsa Krstic
Odnosno, Vlasništvo nad studijom možda jeste, ali frekvencija na kojoj pušta program je državna i ako je država odredila da umesto Dare Bubamare bude Čangalović, mora da peva Čangalović.

Ако... и када одреди.
До тада -- Ћао, ђаци!

Vlada to može da odredi i sad...večeras. Vlada sve može.


Naravno. Ko bi rekao da je CIA prezentovala modernu umjetnost kao sredstvo protiv ideološki zaslijepljene SSSR umjetnosti. Neko je spomenuo porez a predsjednik Truman sa istog linka kaže: "I am just a dumb American who pays taxes for this kind of trash." U društvima u kojima postoje sistemi i predsjednik je nebitan. Ne bi me čudilo da za pet godina osvane naslov: "Sada je oficijalno, cajka kao tajno oružije protiv Hrvata". Kad se pogleda koliko se cajkom truju mladi Zagrepčani, ono nije da baš nema smisla
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:14 24.11.2014

Re: негативни тастер

Има та клаузула изгледа али купац, Никола Ђивановић, се ње некако ослободио када је Београд Филм продао својој фирми на Кипру.


Agnecija za privatizaciju kaže da je ona bila dužna da to prati tri godine, da je to isteklo, i da ona više nema ingerencija.
Verovatno je i ta klauzula morala biti vremenski ograničena, nije logično da se neko obaveže da večno tu bude bioskop, možda baš na te tri godine.
Biće da je to sad ipak samo njegov prostor koji ne mora da bude bioskop.
princi princi 20:17 24.11.2014

Re: негативни тастер

Sve što je dobro, uvodi se nasilno. Ono što ne valja dolazi spontano.

Sine, ovo bi moglo da prođe kao kratka priča. Naslov pričice bi mogao da bude Čarls Menson, na primer.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:19 24.11.2014

Re: негативни тастер

sve sto je dobro uvodi se nasilno? i za opusten trening besmislene kozerije ovo je ipak preterano...

Da bi dokazao da je preterano, treba da daš primer koji dokazuje da grešim.
princi princi 20:22 24.11.2014

Re: негативни тастер

Da bi dokazao da je preterano, treba da daš primer koji dokazuje da grešim.

Krstiću, a da ti ipak nađeš sebi neki nik? Truba da ovakve stvari pišeš pod punim imenom i prezimenom. Mislim, ne znam kako tebe, ali mene stvarno blam...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:24 24.11.2014

Re: негативни тастер

hoochie coochie man
Biće da je to sad ipak samo njegov prostor koji ne mora da bude bioskop.

Има један кеч: по Бгду пропадају и ти тзв. арт биоскопи, ако нису дотирани.
Значи, сутра да Звезду дамо овима што је траже, за шест месеци би пропала. Осим ако се не дотира из буџета.

Пренемагање.
Нек направе свој биоскоп, за мале паре сад може да се изнајми понеки празни биоскоп. Две хиљаде евра. Па онда нек направе ту одрживи бизнис. Узгред, неки биоскопи су на продају. Нек их купе, па отворе ту свој. Не, него би све државним парама.

Тешко фолирање. Убертешко.
Исто као ови партијци по државним секторима, само је ово уметнички сектор.
predatortz predatortz 20:24 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nebojsa Krstic
3. Krle je već pomenuo... Da li je neka klauzula kupoprodajnog ugovora narušena? Npr, objekat je po ugovoru morao ostati u prvobitnoj nameni. Ako toga nema, ko ima pravo da osporava tuđu imovinu? Ako je neka klauzula narušena, ne sme ulica da sprovodi zakone...

Kupac je imao obavezu da 3 godine objekte drži u prvobitnoj nameni...što nije činio...To kaže Srđan Dragojević, narodni poslanik.


Ok, ako je to tako, nađen je osnov za poništenje ugovora. No, to ne sme da radi ulica...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:25 24.11.2014

Re: негативни тастер

Krstiću, a da ti ipak nađeš sebi neki nik? Truba da ovakve stvari pišeš pod punim imenom i prezimenom. Mislim, ne znam kako tebe, ali mene stvarno blam...

Ja mislim da si ti elementarno glup, ali ne vidim potrebu da ti to stalno ponavljam.
princi princi 20:27 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nebojsa Krstic
Krstiću, a da ti ipak nađeš sebi neki nik? Truba da ovakve stvari pišeš pod punim imenom i prezimenom. Mislim, ne znam kako tebe, ali mene stvarno blam...

Ja mislim da si ti elementarno glup, ali ne vidim potrebu da ti to stalno ponavljam.

Ovakve kvalifikacije od tebe mu dođu kao kompliment.
antioksidant antioksidant 20:28 24.11.2014

Re: негативни тастер

?
mislim da imamo sasvim razlicite stavove o ovcama i cobanima. ako ti stvarno imas cvrsto verovanje da se drustvo u red samo motkom (nasilno) moze uterati, a vazis za liberalnijeg na javnoj sceni, bojim se da cujem ostale
princi princi 20:30 24.11.2014

Re: негативни тастер

a vazis za liberalnijeg na javnoj sceni, bojim se da cujem ostale

Naprotiv, ja sam od ljudi do čijeg mišljenja izuzetno držim čuo da je teški čoban(i). Stvarno nema nikakve veze sa ovim njegovim tantrumima, nego inače. Ono, bistri ljober.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:31 24.11.2014

Re: негативни тастер

Kupac je imao obavezu da 3 godine objekte drži u prvobitnoj nameni...što nije činio...To kaže Srđan Dragojević, narodni poslanik.



Ok, ako je to tako, nađen je osnov za poništenje ugovora. No, to ne sme da radi ulica...


Kad fašisti idu da biju pedere, tu možemo da govorimo o "ulici".

Kad neki mladi intelektualci otvore bioskop, očiste ga, operu kolozet i stave ga u funkciju onda to nikako nije "ulica"...a onaj ko prve i druge izjednačva zaista ne razume ništa.

Prva grupa vrši nasilje.
Druga grupa se na miran način suprotstavlja nasilju (koje je izvršeno banditskom privatizacijom bioskopa).
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:34 24.11.2014

Re: негативни тастер

mislim da imamo sasvim razlicite stavove o ovcama i cobanima. ako ti stvarno imas cvrsto verovanje da se drustvo u red samo motkom (nasilno) moze uterati, a vazis za liberalnijeg na javnoj sceni, bojim se da cujem ostale

Ja mislim da ovde samo čvrsta ruka može da pomeri stvari, i da ološ reaguje jedino na strah. Sve ostalo je gubljenje vremena.
predatortz predatortz 20:37 24.11.2014

Re: негативни тастер


Kad fašisti idu da biju pedere, tu možemo da govorimo o "ulici".

Kad neki mladi intelektualci otvore bioskop, očiste ga, operu kolozet i stave ga u funkciju onda to nikako nije "ulica"..


Ulica je i jedno i drugo, samo na različitim nivoima. Ko god uzme, ma i sa najpozitivnijim namerama, provedbu zakona u svoje ruke - taj vrši nasilje nad onim što bi trebalo da bude uređena država.

Ti mladi intelektualci, verujem, imaju kapacitet da kroz instituije sistema isteraju pravdu.
Ukoliko se tim kapacitetom ne koriste, ako pribegavaju merama koje zakon ne priznaje, oni urušavaju sistem kao i oni koji bi da biju pedere.

Jedna lepa, argumentovana peticija, u kojoj bi se tražilo poništavanje ugovora radi neispunjavanja obaveza od strane kupca, sročena kao tužba i upućena sudu, bi bila akcija koju bih ja voleo da vidim. Akcija koja bi prerasla u pravilo, putokaz u kom pravcu treba delovati kada se brani javni interes.
martin_krpan martin_krpan 20:40 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nebojsa Krstic
mislim da imamo sasvim razlicite stavove o ovcama i cobanima. ako ti stvarno imas cvrsto verovanje da se drustvo u red samo motkom (nasilno) moze uterati, a vazis za liberalnijeg na javnoj sceni, bojim se da cujem ostale

Ja mislim da ovde samo čvrsta ruka može da pomeri stvari, i da ološ reaguje jedino na strah. Sve ostalo je gubljenje vremena.


Naravno da je tako. Treba čvrstom desnicom pomjerati stvari a u lijevoj držati djela Adama Fergusona, Burdijea i Habermasa. Neznanje nije sloboda.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:41 24.11.2014

Re: негативни тастер

Ulica je i jedno i drugo, samo na različitim nivoima. Ko god uzme, ma i sa najpozitivnijim namerama, provedbu zakona u svoje ruke - taj vrši nasilje nad onim što bi trebalo da bude uređena država.

Birokratski gledano ti si u pravu. Ali ja ne zamišljam blogovanje kao utvrđivanje birokratskih procedura, nego kao vrednosno određivanje.

Zauzimanje bioskopa Zvezda jedina je pametna stvar koju su Srbi, u gomili, uradili.
reanimator reanimator 20:43 24.11.2014

Re: негативни тастер

Jedna lepa, argumentovana peticija, u kojoj bi se tražilo poništavanje ugovora radi neispunjavanja obaveza od strane kupca, sročena kao tužba i upućena sudu, bi bila akcija koju bih ja voleo da vidim. Akcija koja bi prerasla u pravilo, putokaz u kom pravcu treba delovati kada se brani javni interes.

Polako rodjače, nismo u Briselu :)
I oni su morali malo da se biju kad su počinjali da grade društvo.
predatortz predatortz 20:46 24.11.2014

Re: негативни тастер

reanimator
Jedna lepa, argumentovana peticija, u kojoj bi se tražilo poništavanje ugovora radi neispunjavanja obaveza od strane kupca, sročena kao tužba i upućena sudu, bi bila akcija koju bih ja voleo da vidim. Akcija koja bi prerasla u pravilo, putokaz u kom pravcu treba delovati kada se brani javni interes.

Polako rodjače, nismo u Briselu :)
I oni su morali malo da se biju kad su počinjali da grade društvo.


E, tu i jeste kvaka!
Moramo li mi, iznova, da izmišljamo već izmišljeno?
Ako su se ljudi mlatili da bi došli do nekog stepena uređenja, a mi vidimo da to, uglavnom, lepo funkcioniše - moramo li i mi da se mlatimo da dođemo do iste spoznaje? Ili, prosto, da prepišemo dobro rešenje?
antioksidant antioksidant 20:51 24.11.2014

Re: негативни тастер

ako samo cvrsta ruka moze promeniti stvari onda ce stvari na kraju izgledati onako kako ih zamislja najcvrsca ruka?
martin_krpan martin_krpan 21:00 24.11.2014

Re: негативни тастер

antioksidant
ako samo cvrsta ruka moze promeniti stvari onda ce stvari na kraju izgledati onako kako ih zamislja najcvrsca ruka?


Ruka je fiktivna. Svako društvo mora imati društvenu etiku, mora imati ciljeve, mora imati introspekciju/dijalog o pravima, vrlinama, budućnosti, generacijskoj pravednosti, dalje, mora imati odgovore na čitav niz socijalnih pitanja: podjela rada u društvu, razlike - sličnosti u društvu, kako socijalni sistemi funkcionišu, da li se prepliću - da li sistemi komuniciraju.... Bez ruke nije nužno ali često se sve pretvori u varvarizam. Srbija nije daleko od toga.
arcins arcins 21:16 24.11.2014

Re: негативни тастер

princi
sušara će da truli dok stanovništvo prodaje presne gljive.

Možda bi trebalo da pređu na gajenje drugih gljiva.

Stvarno, zašto u Srbiji niko ne postavlja pitanje legalizacije marihuane? Što se uvek čeka na ostatak EU? Jel ne može u nečemu da se ide korak ispred drugih?


Pitaj Cehe kako su se proveli kad su se malo raspojasali, pa Angela otisla da im dize tegove i pomalo dlanuje.
hajkula1 hajkula1 21:28 24.11.2014

Re: ...


Nebojsa Krstic
Ako postoji klauzula o nameni, a nije ispunjena...onda mu treba oduzeti...i vratiti joj namenu, kulturnu, gradsku, normalnu, društvenu...bioskopsku.




Ukratko.
emsiemsi emsiemsi 21:29 24.11.2014

Re: негативни тастер

Predrag Brajovic
Један дан протеста и акције -- у реду. Подршка!
Све после?
Свирање оне ствари.
Зашто?

Па, то је туђе, најпре, проблем је и онај један дан. Друго, ко ће да плати тамо струју? Шта ако објекат изгори? Да ли је плаћен закуп власнику за тај један дан? Ко ће да плати воду? Шта ако се сви тамо отрују, неког удари струја? По закону -- власник је одговоран.

Има другачијих решења, мање агитпроповских.
Ова иста екипа треба да оснује НГО Поново ради биоскоп.
Они кажу да има 4-5.000 потенцијалних гладалаца, заинтересованих за арт биоскоп. Нека ти људи уплате по 10€ као чланарину, због које ће добијати 50% попуста на карте. Нек направе уметнички савет арт биоскопа. Управни одбор. И -- ето пара да се неки биоскоп реновира, а -- богу нехвала -- празних биоскопа и простора има колико год душа иште. Па ће, рецимо, неке банке помоћи, велика предузећа. (Моја лична помоћ се подразумева :)

Како год, очекујем да исто друштво у следећој акцији заузме неку фабрику или њиву.

Овако, све ми ово личи на акцију блазираних, личи на градски актив Титових уметника, који очекују да им неко да пара, којих -- узгред -- нема. Кад бираш између дечијих додатака и пензија и арт биоскопа, избор је лак. Може се направити да тај избор не постоји. Само -- неко треба да на томе ради.

Од мене доста --- био тамо (у пролазу) и убацио 100 динџи у картонску кутију.
hajkula1 hajkula1 21:42 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nebojsa Krstic
Има та клаузула изгледа али купац, Никола Ђивановић, се ње некако ослободио када је Београд Филм продао својој фирми на Кипру. Иначе, приватизацију је, као и многе друге сумњиве, организовала фирма ЦЕС МЕКОН чији је директор био у то време Мирко Цветковић, ваш (ДС) каснији премијер.

Ma Isus Hristos da je privatizovao, ja bih mu oduzeo zbog nemara.





hajkula1 hajkula1 21:49 24.11.2014

Re: негативни тастер



Mina je bila u gostima kod Kesića, simpatična. Ako ništa, odličan marketing za film Neposlušni, najavljuju projekcije i u tržnim centrima...



http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/469088/Film-Neposlusni-otvara-festival-Cinema-City

Ima toga još na netu.
Izgubila sam naviku da pratim dešavanja u svetu filma.
Mrzim tržne centre. Odgledam na netu, pirate...




Nebojsa Krstic

Ma Isus Hristos da je privatizovao, ja bih mu oduzeo zbog nemara.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:56 24.11.2014

Re: негативни тастер

opština na primer, razbila bi katanac,

Takoreći bi opština ustala sama protiv sebe.
gedza.73 gedza.73 22:09 24.11.2014

Re: негативни тастер

Predrag Brajovic
То је као оно кад су по фабрикама раднцима пуштали класичну музику док раде. Заврћеш шрафове и слушаш Брамса. Ем те нервира што заврћеш шрафове, ем те нервира Брамс. Онда се вратиш кући, напијеш се и пустиш Синана Сакића. И -- свет се врати у свој зглоб.

Ti, bre, Brajoviću kao Aki iz 'vratiće se rode'.
Jedan priča jedno, a drugi drugo.
ne znam koji si danas, ali mi se sviđaš.

edit
mada neoliberalizam treba da ima neke granice. u ovom slučaju je država trebala da odradi svoj deo posla pa bi bioskop najverovatnije danas bio otvoren a 'privatni preduzetnik' pritvoren. Na duže.




gabriele gabriele 22:12 24.11.2014

Re: негативни тастер

Pa šta ako je tuđe? To su bioskopi u elitnom delu grada. Ako propadaju i pretvaraju se u rupe s pacovima, neko mora da reaguje. Ako država proceni da kupac nije kupljeno doveo u stanje i namenu koju je imovina trebalo da ima, treba da mu oduzme.

ništa , zato se na imovinu u centru plaća jeben porez. pa ne zjapi prazno .

postoji potreba jednog drustva da ima kulturu i izvan cisto komercijalnih transakcija. slicno kao i sa prostorom informisanja.
a i šire
ima i u elitnom dellu i peterosobnih stanova ,a mnoge samohrane majke plačaju kiriju , ima dece koje imaju dva bicikla nekoj romskoj djeci baš fali biciklo za inkluziju u društvo,, a tek ona opajdara što svima daje samo meni ne da :)
dr.wagner dr.wagner 22:22 24.11.2014

Re: негативни тастер

.... večer

-Opravdava se eksproprijacija ( eksproprijatora ) , poziva se "čvrsta ruka" ....
... spominje se "narodno vlasništvo" ...

-Što to bi Braćo ????


Wagner

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:28 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nekada (davno) je tamo bila prilicna guzva.

jeste. sad je prilična gužva po internetu, većina filmova može da se poskida. u to vreme si imao dva tv kanala, sad imaš zilion. jbg, mislim da bioskop nije baš prvo (kulturno) mesto za dizanje kulturne revolucije, ali bolje i to nego ništa.
btw, mislim da privatna svojina jeste svetinja. s tim u vezi treba proveriti kupoprodajni ugovor, da li je lik ispoštovao sve odredbe iz ugovora (a nije, kako se kasnije doznalo), i uopšte, šta sve škripi oko te prodaje. ovako možemo da zauzimamo razne bioskopske sale i fabrike po srbiji, ali ako je ugovor ok, i ako je lik sve poštovao - možemo da se slikamo. tek ako mesto postane opasno po zdravlje i bezbednost, onda država može da reaguje, ali ne može ništa krucijalno da uradi. postoji tako jedna kuća u centru novog sada, pisala se i peticija i stiglo u medije, ali niko ništa ne može da uradi, jer ne može da se utvrdi ni ko je vlasnik te kuće.

ono od čega bih ja krenula - ko je dozvolio da se bioskopi prodaju, ko je dozvolio da se objekti od nacionalnog i kulturnog značaja za ovu zemlju, prodaju nn licima da otvore nešto sasvim druge namene?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:39 24.11.2014

Re: негативни тастер

Има та клаузула изгледа али купац, Никола Ђивановић, се ње некако ослободио када је Београд Филм продао својој фирми на Кипру. Иначе, приватизацију је, као и многе друге сумњиве, организовала фирма ЦЕС МЕКОН чији је директор био у то време Мирко Цветковић, ваш (ДС) каснији премијер.

ništa bez one džukele, dinkića.
gabriele gabriele 22:42 24.11.2014

Re: негативни тастер

dr.wagner
.... večer

-Opravdava se eksproprijacija ( eksproprijatora ) , poziva se "čvrsta ruka" ....
... spominje se "narodno vlasništvo" ...

-Što to bi Braćo ????


Wagner

ko danas u Zg branitelji dali podršku samoupravljačima INE
dr.wagner dr.wagner 23:01 24.11.2014

Re: негативни тастер

Pozdrav G

gabriele
ko danas u Zg branitelji dali podršku samoupravljačima INE


-Ma to je folklor ... oni što su na "državnim jaslama" daju podršku ovima koji
nisu dobili plaće 3-4 mjeseca (Imunološki zavod)... to je malo politika ...

-Ovo ovdje je interesantno .... ali treba još malo pričekati ...
-Kada Hajkula , HCM i Predator stave link na "Kardelja" u PDF-u
.... onda ćemo znati da je "zrelo" ...


W
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:17 24.11.2014

Re: негативни тастер

To su bioskopi u elitnom delu grada. Ako propadaju i pretvaraju se u rupe s pacovima, neko mora da reaguje. Ako država proceni da kupac nije kupljeno doveo u stanje i namenu koju je imovina trebalo da ima, treba da mu oduzme.


Dobro, koliko vas ima tu unutri? pretpostavljam sada se javlja Krle koji nije onaj Krle koji je baš u vreme propadanja tih bioskopa - i šta više čak i hapšenja oko toga, bio savetnik za Medije. Ali bioskopi nisu mediji pa ti i Boris niste hteli da gubite vreme na takve sitnice kao što su mahinacije sa nekretninama koje se daju u budzašto preko privatizacija, bez postavljanja ikakvih uslova, a i kada se neki slabašni uslovčić i psotavi, niakda se ne kontroliše, sve dok ne postane kasno.

http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/ugovor_za_beograd_film_nece_biti_raskinut.4.html?news_id=212546

"
29/03/2011 18:37 | Beograd
Uhapšeni vlasnik najvećeg lanca bioskopa u Srbiji od prvog dana pokazivao da ga ne zanima nastavak delatnosti
Ugovor za Beograd film neće biti raskinut

Autor: M. N. Stevanović

Beograd - Hapšenjem Nikole Đivanovića, jednog od bliskih saradnika sadašnjeg poslanika Mlađana Dinkića, najavljeno je urušavanje još jednog „poslovnog sistema“ nastalog iz sprege domaće privatizacije i kapitala sa of-or destinacija. Za sada nema mogućnosti da se poništi privatizacija Beograd filma, iako je zbog nezakonitih finansijskih transakcija prilikom prodaje dela imovine te firme Đivanović i „pao“ zajedno sa tri saučesnika. Gašenje ostalih firmi, pre svega investicionih fondova kojima je upravljao već je neko vreme u toku, pa je moguće zaključiti i da je on pokušao da se povuče iz Srbije pre „susreta“ sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal Miljkom Radisavljevićem, po čijem je nalogu uhapšen.

Prema saopštenju koje je izdato prvih nekoliko sati posle hapšenja, osim Đivanovića, privedeni su i Vuk Valčić, advokat, član Upravnog odbora i zastupnik Beograd filma, zatim direktor firme Miroslav Cenić, zaposlena Vesna Talijan, kao i Jadranka Dokmanović, radnik knjigovodstvene agencije Tekoms iz Beograda. Oni se sumnjiče da su u međusobnom dogovoru, po izlasku Beograd filma iz sistema kontrole Agencije za privatizaciju, 2008. godine, formirali pet zavisnih preduzeća u čijoj su se imovini našli bioskopi Kozara, Jadran, Partizan, Voždovac i Slavica, a zatim ih prodali firmi Šatnel sa sedištem u Nikoziji na Kipru. Od te firme, objekte je kupila beogradska Idea i do kraja oktobra isplatila 18 miliona evra, ali je na račun Beograd filma „leglo“ samo deset odsto ugovorene cene. Prema saopštenju specijalnog tužioca, time je malim akcionarima, u čijem je posedu u to vreme bilo 30 odsto kapitala Beograd filma, naneta šteta od ukupno četiri miliona evra, dok je državna kasa bila zakinuta za oko 1,5 miliona evra koje je trebalo da naplati od poreza na tu transakciju.

U toku jučerašnjeg dana tužilaštvo je vršilo pretres poslovnih prostorija Beograd filma kako bi utvrdilo da li postoje i druge sporne transakcije, ali nismo uspeli da saznamo da li su time bile obuhvaćene i prostorije agencije za knjigovodstvo i obuku Tekoms, čija je jedna radnica na spisku uhapšenih. „Ne želimo da dajemo nikakav komentar“, rečeno nam je u toj firmi, a na pitanje zbog čega, odgovor je glasio „Eto, tako“.

Đivanović je za 9,2 miliona evra kao fizičko lice, na šest rata, početkom 2007. godine kupio 70 odsto kapitala Beograd filma koji je raspolagao sa 14 bioskopa na atraktivnim lokacijama u Beogradu i studiom na Košutnjaku. Odmah je najavio velika ulaganja u renoviranje od kojih bi neke od sala pretvorio u multipleks bioskope. Međutim, ubrzo je prodao pet bioskopa za 18 miliona evra odnosno za dvostruko veću sumu od uloga. Prema svedočenjima bivših radnika, pred privatizaciju preduzeću nije bilo dozvoljeno da iznajmi bar deo objekata i tako popravi svoj prospekt, iako je bilo jasno da se u svim objektima, bez prethodnog renoviranja i obnavljanja opreme ne mogu prikazivati filmovi. Međutim, po ulasku Đivanovića u firmu, niko više nije kontrolisao da li on razvija delatnost, pa je profit ostvarivao rentiranjem objekata. Međutim, godinu dana posle privatizacije, Đivanović je prodao Beograd film sopstvenoj firmi Lajt blu trejding Bahamas sa Bahama, ponudio radnicima stimulativne otpremnine od 500 evra po godini staža, koje su prihvatili svi zaposleni, a Agenciji isplatio preostalih pet rata u celosti i tako izašao iz sistema kontrole. Zbog toga, sada ne postoji zakonska mogućnost da se ta privatizacija poništi.

- Novi vlasnik je odmah osnovao nekoliko zavisnih preduzeća čime je svaki od bioskopa postao po jedno pravno lice, zatim je obavio emisiju novih akcija i kroz dokapitalizaciju povećao svoj ulog na 95 odsto vlasništva. Time je stekao pravo da otkupi paket od pet odsto koji je bio u posedu malih akcionara, tako da su i oni eliminisani iz skupštine firme - kaže za Danas bivši radnik i član sindikata u Beograd filmu Nebojša Marković.

Put Đivanovića kroz Srbiju

Đivanović se u Srbiji pojavio odmah posle petooktobarskih promena, predstavljajući se kao uspešan poslovni čovek iz Londona. Bio je i jedan od savetnika Mlađana Dinkića u vreme kada je on bio guverner Narodne banke, a postoje i tvrdnje da je radio kao savetnik u Agenciji za privatizaciju. U toj instituciji negiraju da je Đivanović ikada bio na platnom spisku, ali ne isključuju mogućnost neformalne saradnje u prvim godinama po osnovanju Agencije. Formalna saradnja bila je u činjenici da je Đivanović kao fizičko lice kupio još dve firme, Rudo iz Beograda i Brodarstvo iz Zrenjanina, koje je ubrzo postalo sastavni deo Dunav grupe doo. U sastavu te firme, čiji kapital potiče iz Holandije, kroz privatizaciju su dospele i Vojvodina put iz Zrenjanina, Napredak, a kao novoosnovana preduzeća sa po 500 evra uloga, poslovale su i Dunav grupa - putevi i Dunav grupa - građevinski materijali. Đivanović je kao direktor i predsednik Upravnog odbora upravljao i investicionim fondom Revelin aset menadžment, u okviru koga su poslovala dva privatna fonda - Parizbel i ADM, ali je u decembru prošle godine pokrenuo postupak za njegovo gašenje. Trenutno, Komisija za hartije od vrednosti proverava da li su izmirene sve obaveze prema članovima tih fondova, kako bi mogla da zatvori proceduru gašenja. Inače, Komisija je još 2009. protiv Đivanovića podnela prekršajnu prijavu jer je preko brokerske kuće Fima internacional namerno obarao cene akcija Beograd filma.

"
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:20 24.11.2014

Re: негативни тастер

gedza.73
Ti, bre, Brajoviću kao Aki iz 'vratiće se rode'.
Jedan priča jedno, a drugi drugo.
ne znam koji si danas, ali mi se sviđaš.

Геџо, не треба да ме волиш.
Мени је ОК и само да ме поштујеш.
Нарочито кад мислим сасвим супротно од тебе.

Сети се овог следећом приликом.
Milan Novković Milan Novković 23:32 24.11.2014

Re: негативни тастер

Pa šta ako je tuđe? To su bioskopi u elitnom delu grada. Ako propadaju i pretvaraju se u rupe s pacovima, neko mora da reaguje. Ako država proceni da kupac nije kupljeno doveo u stanje i namenu koju je imovina trebalo da ima, treba da mu oduzme.

Forsiranje "harmonije" - čisti fašizam. Nažalost ovom prilikom ga i ja osećam kod sebe, malo ih je kojima bar fašisodinog fali u "sistematskom" kretanju kroz život.

Pa mi je sasvim dovoljno da se kritički osvrnem na svoj sentiment.

Doduše ovo boldovano je neko slabašno opravdanje, ako ono uopšte postoji po principijelnoj ravni koja je postavljena da bi najširoj populaciji garantovala jednu od osnovnih sloboda, da nešto imaju u ličnom vlasništvu.

Teško da bioskopi spadaju u teme od nacionalnog interesa da bi čak i država polagala pravo na proizvoljne "napade" na tuđe vlasništvo.

Kada treba udariti po nesposobnoj državi ja sebe s "ponosom" svrstavam u anarho-sindikaliste, a ne mogu anarhiju ni na silu da privijem k srcu. Akcija kroz anarhiju je sloboda koliko je to i državna akcija kroz korporaciju, fašizam.

Gledam UK po temama gde su meni rešenja kontraitnuitivna ponekad - nenošenje vatrenog oružja od strane policije i kažnjavanje za preteranu upotrebu sile u samoodbrani gde je besmisleno od nekog neutreniranog očekivati samokontrolu ako je jednom u dve decenije neočekivano napadnut i mora da se brani.

Decenije prođu dok ja osetim da te slobode stvarno nisu potrebne, i nije mi potreban primer besomučne US pucnjave svako-malo ekonomski, moralno, emotivno ili slično potlačenog pojedinca.

Oružje je, u stvari, okov kao što je "višak vrednosti" u principijelnosti, i višak slobode u interpretaciji razularene države.

Ali tu oni, UK, otprilike staju, ako se ne računaju listed zgrade (nacionalna zaostavština).

I taj princip poštovanja nacionalne zaostavštine je u redu. Ko nju ne poštuje teško da poštuje bilo šta osim ličnih interesa, ako i njih pošto vanredna sebičnost i egocentričnost teško da mogu da budu u bilo kakvoj zajednici sa poštovanjem.

U stvari zakon postoji da bi se poštovao, ako nije dobar treba ga menjati, ako je dobar treba ga primenjivati, korišćenje sile je samo učenje drugih da se problemi mogu rešavati i korišćenjem sile i to je, nesumnjivo, obrazac koji podriva strategijsko kretanje društva ka boljem.

Za poštovanje zakona se treba boriti.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:34 24.11.2014

Re: негативни тастер

Nebojsa Krstic
Kupac je imao obavezu da 3 godine objekte drži u prvobitnoj nameni...što nije činio...To kaže Srđan Dragojević, narodni poslanik.


Umesto što sada citiraš Srđana kao "autoritet" bolje bi ti bilo da nam objasniš šta je bilo pre 3 godine kada je Đivanović uhapšen? Tada vas nisu interesovale takve "stinice", šta li? (mimo toga da vidite koliko možete Dinkića da shebete - a videli smo kako ste uspeli, kao i uvek - mućak, jedino što ti vaši mućkovi nekako uvek završe narodu na nos)

I da se podsetimo:

http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/ugovor_za_beograd_film_nece_biti_raskinut.4.html?news_id=212546

"
29/03/2011

Ugovor za Beograd film neće biti raskinut

Autor: M. N. Stevanović

Beograd - Hapšenjem Nikole Đivanovića, jednog od bliskih saradnika sadašnjeg poslanika Mlađana Dinkića, najavljeno je urušavanje još jednog „poslovnog sistema“ nastalog iz sprege domaće privatizacije i kapitala sa of-or destinacija. Za sada nema mogućnosti da se poništi privatizacija Beograd filma, iako je zbog nezakonitih finansijskih transakcija prilikom prodaje dela imovine te firme Đivanović i „pao“ zajedno sa tri saučesnika. Gašenje ostalih firmi, pre svega investicionih fondova kojima je upravljao već je neko vreme u toku, pa je moguće zaključiti i da je on pokušao da se povuče iz Srbije pre „susreta“ sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal Miljkom Radisavljevićem, po čijem je nalogu uhapšen.
.....

Đivanović je za 9,2 miliona evra kao fizičko lice, na šest rata, početkom 2007. godine kupio 70 odsto kapitala Beograd filma koji je raspolagao sa 14 bioskopa na atraktivnim lokacijama u Beogradu i studiom na Košutnjaku. Odmah je najavio velika ulaganja u renoviranje od kojih bi neke od sala pretvorio u multipleks bioskope. Međutim, ubrzo je prodao pet bioskopa za 18 miliona evra odnosno za dvostruko veću sumu od uloga. Prema svedočenjima bivših radnika, pred privatizaciju preduzeću nije bilo dozvoljeno da iznajmi bar deo objekata i tako popravi svoj prospekt, iako je bilo jasno da se u svim objektima, bez prethodnog renoviranja i obnavljanja opreme ne mogu prikazivati filmovi. Međutim, po ulasku Đivanovića u firmu, niko više nije kontrolisao da li on razvija delatnost, pa je profit ostvarivao rentiranjem objekata. Međutim, godinu dana posle privatizacije, Đivanović je prodao Beograd film sopstvenoj firmi Lajt blu trejding Bahamas sa Bahama, ponudio radnicima stimulativne otpremnine od 500 evra po godini staža, koje su prihvatili svi zaposleni, a Agenciji isplatio preostalih pet rata u celosti i tako izašao iz sistema kontrole. Zbog toga, sada ne postoji zakonska mogućnost da se ta privatizacija poništi.

- Novi vlasnik je odmah osnovao nekoliko zavisnih preduzeća čime je svaki od bioskopa postao po jedno pravno lice, zatim je obavio emisiju novih akcija i kroz dokapitalizaciju povećao svoj ulog na 95 odsto vlasništva. Time je stekao pravo da otkupi paket od pet odsto koji je bio u posedu malih akcionara, tako da su i oni eliminisani iz skupštine firme - kaže za Danas bivši radnik i član sindikata u Beograd filmu Nebojša Marković.

Put Đivanovića kroz Srbiju

Đivanović se u Srbiji pojavio odmah posle petooktobarskih promena, predstavljajući se kao uspešan poslovni čovek iz Londona. Bio je i jedan od savetnika Mlađana Dinkića u vreme kada je on bio guverner Narodne banke, a postoje i tvrdnje da je radio kao savetnik u Agenciji za privatizaciju. U toj instituciji negiraju da je Đivanović ikada bio na platnom spisku, ali ne isključuju mogućnost neformalne saradnje u prvim godinama po osnovanju Agencije. Formalna saradnja bila je u činjenici da je Đivanović kao fizičko lice kupio još dve firme, Rudo iz Beograda i Brodarstvo iz Zrenjanina, koje je ubrzo postalo sastavni deo Dunav grupe doo. U sastavu te firme, čiji kapital potiče iz Holandije, kroz privatizaciju su dospele i Vojvodina put iz Zrenjanina, Napredak, a kao novoosnovana preduzeća sa po 500 evra uloga, poslovale su i Dunav grupa - putevi i Dunav grupa - građevinski materijali. Đivanović je kao direktor i predsednik Upravnog odbora upravljao i investicionim fondom Revelin aset menadžment, u okviru koga su poslovala dva privatna fonda - Parizbel i ADM, ali je u decembru prošle godine pokrenuo postupak za njegovo gašenje. Trenutno, Komisija za hartije od vrednosti proverava da li su izmirene sve obaveze prema članovima tih fondova, kako bi mogla da zatvori proceduru gašenja. Inače, Komisija je još 2009. protiv Đivanovića podnela prekršajnu prijavu jer je preko brokerske kuće Fima internacional namerno obarao cene akcija Beograd filma.
"
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:36 24.11.2014

Re: негативни тастер

.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:40 24.11.2014

Re: негативни тастер

Ovo ovdje je interesantno .... ali treba još malo pričekati ...


Treba, treba, ne oslobađa se baš tako lako navika da se uđe da se uzme tuđe.
-Kada Hajkula , HCM i Predator stave link na "Kardelja" u PDF-u
.... onda ćemo znati da je "zrelo" ...


Evo odmah, zrelo je :)

Едвард Кардељ:

„Другови, да се одмах прекине ова расправа, јер ви добро знате да смо ми Словенци ушли у Југославију привремено. И, да ћемо ми изаћи кад дође време. То време није дошло„.
gedza.73 gedza.73 23:40 24.11.2014

Re: негативни тастер

Predrag Brajovic
Мени је ОК и само да ме поштујеш.
Нарочито кад мислим сасвим супротно од тебе.

Сети се овог следећом приликом.

Dok se ne 'klizamo po bananama' i hvatamo za gušu svaka diskusija je, po meni, u redu.
dr.wagner dr.wagner 23:55 24.11.2014

Re: негативни тастер

Zdravo druže

hoochie coochie man

Evo odmah, zrelo je :)
Едвард Кардељ:
„Другови ...


-Ma ne to .... ono "više dogovaranja , a manje tržišta" ...

.... vidiš gdje nas je to tržište dovelo


W
princi princi 00:07 25.11.2014

Re: негативни тастер

Ja mislim da ovde samo čvrsta ruka može da pomeri stvari, i da ološ reaguje jedino na strah. Sve ostalo je gubljenje vremena.

Čoveče, kakav fašistički mindset, kakav rečnik! Moderacijo, dajte mu malo vode da popije, da se sredi. Sad je potpuno jasno zašto se svojevremeno išlo na mitinge Mirka Jovića i što se ide na stormfront sajtove. Ta srpska 'demokratska' opozicija, sve neki budibogsnama tipovi. Sine, onaj Čeda je još keva za ovakve pacijente.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:50 25.11.2014

Re: негативни тастер

Čoveče, kakav fašistički mindset, kakav rečnik! Moderacijo, dajte mu malo vode da popije, da se sredi. Sad je potpuno jasno zašto se svojevremeno išlo na mitinge Mirka Jovića


Pa kad ste ga isprovocirali :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:53 25.11.2014

Re: негативни тастер


Pozdrav druže :)

-Ma ne to .... ono "više dogovaranja , a manje tržišta" ..

Ma znam, ali mi ovaj citat bio pri ruci :)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:04 25.11.2014

Re: негативни тастер

Evo ga Art bioskop od malopre, u Meku na Terazijama:
princi princi 01:26 25.11.2014

Re: негативни тастер

hoochie coochie man
Čoveče, kakav fašistički mindset, kakav rečnik! Moderacijo, dajte mu malo vode da popije, da se sredi. Sad je potpuno jasno zašto se svojevremeno išlo na mitinge Mirka Jovića


Pa kad ste ga isprovocirali :)

Eh, sad, isprovocirali. Pre pomogli čoveku da se autuje.

Sine, Krle i Omega pata karta. Samo što je jedan malo umiveniji. Omega, mislim.
jkt2010 jkt2010 03:05 25.11.2014

Re: Levo, levlje...

tyson
Drugo, zašto čekati da nešto vlasniku propadne, uz sve negativne posledice propasti? Zašto ne bi Država, ili Društvo, novčano i materijalno pomogli vlasniku da održi svoje vlasništvo aktivnim, aktuelnim i produktivnim? Na primer fabriku/proizvodni pogon, prodavnicu, farmu, hotel, benzinsku stanicu...
Ako je ironija, smejem se. Ako nije, plakao bih... jer i ovi Bogicevic se isto to pita. Kolko do juce je sve to bas lepo sljakalo, zajednica pomagala, a sad ...

-----
(ovi najgori ikad opet rade nesto sto niko od onih naboljih pre njih nije smeo)
jkt2010 jkt2010 03:08 25.11.2014

Re: Levo, levlje...

princi

Da, ovo je neki pristup koji se meni čini najracionalnijim. To podrazumeva aktivnu ulogu države, ali zahteva, prethodno, departizaciju, a ne da partijski mafijaši koriste pitanja naplate poreza kao izvor reketa. Država bi trebalo da igra neku aktivnu ulogu koordinisanja privatničkih efforta, da privatnicima omogućava lakše povezivanje, transfer informacija, znanja... Srbiji kao državi fali ono što, recimo, Englezi imaju i što je neophodno za uspostavljanje stabilnog društva: civil servants. A ne da praktično svako radno mesto u državi zavisi od toga ko je na vlasti.

princi
Što je najgore, nosioci tog pseudoelitizma i paternalizma su uglavnom i skoro po pravilu neki poluobrazovani poluinteligenti.

thebee269 thebee269 14:12 25.11.2014

Re: негативни тастер

Pa šta ako je tuđe?

Ne mogu da verujem.
Vratile se devedesete, ali bogami vracaju se i 45. 46. nacionalizacija sine samo napred.
To je bre sada tudje, ako , zasto , i da li je i kako kupljeno , pleceno, da li su ispostovane odredbe ugovora, za to TO POSTOJE INSTITUCIJE KOJE TREBA DA RADE SVOJ POSAO, a ne mi gradjani , mi imamo svoja posla koja treba da zavrsavamo .

tako se radi u normalnim drzavama, a u ovoj nasoj... bivsi savetnik PRESEDNIKA DRZAVE kaze,, PA STA AKO JE TUDJE,,...
Boze pomozi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana