Društvo| Mediji| Politika

Muharem Bazdulj (opet) među Drugosrbima

freehand RSS / 25.11.2014. u 21:13

Kao vrljav i lenj konzument medijskih sadržaja te shodno tome (pre)često trupkajući dobrano pozadi za zbivanjima, o velikoj čaršijskoj fertutmi koju je detonacijom u „Vremenu“ izazvao Muharem Bazdulj saznao sam čitajući reakciju Biljane Srbljanović. Koju je na Tviteru linkovala Vesna Pešić. A u kojoj je reakciji Srbljanovićka – po odsustvu žara i sadržajonom siromaštvu sudeći - po zadatku  otaljala odgovor na pismo, i to i Ivančiću i Bazdulju. Onda i Ćirjakovićeve stavove u „Politici“ o polemici koja se zapodela. Onda sam natrapao na Bazduljev odgovor Ivančiću, pa onda na Ivančićevu odbranu idola od pobesnelog jeretika i reakciju na Bazduljevu tešku diverziju od koje je sve krenulo: dakle tekst u „Vremenu“ br. 1244 od šestog novembra leta gospodnjeg 2014.

„Hronika najavljene praznine“, tako ga je autor naslovio.

I nisam zažalio. Čitajući paškvile Srbljanovićke i Ivančića dalo bi se zaključiti da oni brane a Bazdulj napada pokojnog Srđu Popovića. Čitajući izvorni tekst, kao što to po pravilu biva, nepristrasni čitalac uvideće da Bazdulj o Popoviću piše usput i više ga braneći nego kritikujući. 

No tema i meta ovog teksta zaista su, u stvari,  Popovićevi siročići, siročići i uveoci. Kolokvijalno zvani Drugosrbijancima.

Otud vrisak i fras, do nas je nama.


 

Izbegavajući zov pretencioznosti da i sam kažem koju – kao da već nisam – ovde ću citirati one delove narečenog teksta koji su na mene ostavili najjači dojam. Zbog kojih, uostalom, ovaj tekst smatram jednim od najboljih političkih analiza u medijima u Srbiji poslednjih nekoliko godina.

I zbog kojih je Muharem Bazdulj zaslužio da ga nazovem političkim forenzičarem političke i medijske scene Srbije. Jer upravo je tako, čistim i preciznim rezovima i jasnim i britkim jezikom napisan ovaj nalaz na truplu izvesno počivše Druge Srbije.

Credo

Ako postoji opsesivna ideja u njegovom političkom djelovanju, naročito u posljednjih četvrt vijeka života, ona se sastoji iz ubjeđenja da Srbiju treba nepovratno učiniti dijelom Zapada, prvog svijeta. U tome je bio savršeno dosljedan. Ovdje je važno načiniti jednu distinkciju. Postoji Zapad u političkom smislu (misli se prvenstveno na EU i NATO), kao što postoji Zapad u vrijednosnom smislu (liberalna demokratija, individualizam, sloboda mišljenja, okupljanja i govorenja, ljudska prava u najširem smislu). Ova dva smisla se u dobroj mjeri poklapaju, ali ne do kraja. Postavlja se, međutim, pitanje prioriteta: da li je važnije požuriti, pozicionirati se na politički Zapad, pa se onda na miru i polako približavati Zapadnim vrijednostima ili je važnije najprije implementirati vrijednosti, a političko pridruživanje, kad i ako dođe – dođe. Nepovjerljiv prema lokalnoj političkoj eliti, još nepovjerljiviji prema takozvanoj masi, Popović je bio za prvu varijantu, a kao najbrži način za to svojevremeno je vidio neku vrstu strane intervencije i privremenog vanjskog (Zapadnog) tutorstva. U tom smislu (ne zaboravljajući, naravno, nipošto ni humanitarni aspekat cijele stvari onomad, odnosno želju da se završi rat te da se okončaju pogibije i stradanja civila) valja čitati i njegovu podršku ideji o bombardovanju Srbije još početkom devedesetih, kao i ono što mu je nedavno, baš u intervjuu za "Vreme", kao glavni grijeh spočitao Vladeta Janković, tezu "da bi za Srbe jedini lek bio da dožive potpun vojni poraz i kapitulaciju".

Polemika: Popović - Stojan Cerović

Ugrubo govoreći, Popović tvrdi da Srbija nema pravo na normalnost, na normalan život, dok se ne suoči do kraja sa zločinima počinjenim u njeno ime. Cerović mu na to, već na kraju polemike, odgovara: "Najzad, žao mi je što nekome to zvuči cinično, ali nikako ne mislim da je bavljenje ratnim zločinima i odgovornošću društva najvažnija obaveza svih nas. Ako pokušam da zamislim zemlju u kojoj se to masovno radi, prvo što pomislim jeste da bih smesta otud pobegao bilo kuda. Da je Miloševićeva Srbija zbilja bila Hitlerova Nemačka, još bih nekako razumeo ove sadističke, ili možda više nekrofilne izlive. Ali kako da to razumemo sad kad ni Miloševića više nema među nama? (…) A zločinima, ratovima i krivicama ovo društvo bavi se koliko može i ume. Bavilo se i ranije i ne znam zašto se tako zaboravlja istorija srpskog otpora koji je najzad srušio Miloševića. Zašto se misli da se sav onaj narod koji je glasao i ustao protiv njega sad ponovo njemu okrenuo. Ako poneko ipak jeste, to je pre svega zasluga Haškog procesa. Zar je taj mehanizam zbilja tako teško razumeti?"

Beli listići

S porazom Koštunice, odnosno sa usponom DS-a i Borisa Tadića na ključne pozicije u državi, srpski brod je, čini se, na čvrstom kursu ka Evropskoj uniji i Zapadu kao metafori, svemu onome, dakle, čemu i Srđa Popović teži. I zaista, slijede hapšenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića te napredak u EU integracijama. Kad se, međutim, pokaže da Boris Tadić ne želi ipak slijediti po svaku cijenu EU agendu, kad se učini da mu je možda više stalo do Zapada u vrijednosnom nego u političkom smislu, kad odbije da slijedi sve evropske zahtjeve, naročito kad je riječ o Kosovu, iz Popovićeveg kružoka dolazi vrhunski gambit – pokret takozvanih bijelih listića.

 

 Malo je tema o kojima je u Srbiji više pisano, nažalost uglavnom nesuvislo, pa ovdje valja ponuditi odmjeren sažetak. Cijela stvar ima, reklo bi se, beletrističku predistoriju. U jednom romanu Žozea Saramaga, naime, građani iskazuju nezadovoljstvo cjelokupnom političkom kastom tako što masovno izlaze na izbore, a velika većina izišlih birača u glasačke kutije ubacuje prazne listiće. Potcrtajmo: važno je da izlazak na izbore bude masovan (nema bojkota, nema apstinencije), a da većina tih glasača ne glasa ni za koga. U kontekstu romana to je ilustracija građanske pobune protiv sistema prividnog izbora. Zagovornici "bijelih listića" u Srbiji spinuju sličnu priču: svi su isti, a ovako ćemo to i da im poručimo. Kao rezultat toga, na predsjedničkim izborima Tomislav Nikolić je pobijedio Borisa Tadića, a kao posljedica te pobjede, iduća vlada se formira oko SPS-a i SNS-a. Privremeno je Ivica Dačić premijer, dok je Aleksandar Vučić prvi potpredsjednik Vlade. Jasno je, međutim, da neće proći dugo prije nego njih dvojica promijene uloge i prije nego se sva realna politička moć skoncentriše kod Vučića. Iako je cijela ova izborna matematika užasno jednostavna, mnogi se još prave da je ne razumiju te vrijedi uložiti napor da im se sve to nacrta.

 Oni skloni aboliranju bijelih listića od svake odgovornosti, skloni su reći da ih je bilo premalo, da je fokusiranost na bijele listiće besmislena. To je, naravno, pogrešno. To je kao kad bi neki komentator predizbornih kampanja u Americi kritikovao fokusiranost izbornih štabova demokrata i republikanaca na države kakve su Ohajo ili Florida, države poznate kao swing states, odnosno one za koje se ne može unaprijed pogoditi da li će u njima pobijediti demokratski ili republikanski kandidat. Unaprijed se zna da demokratski kandidat pobjeđuje u Masačusetsu ili Vermontu, kao što se zna da republikanac trijumfuje u Alabami ili Južnoj Karolini, pa u tim državama nema potrebe za prejakom kampanjom. U slučaju Srbije, imajući u vidu sve rezultate izbora nakon Đinđićeve smrti, pa do te presudne 2012. godine, jasno je bilo da radikalski odnosno naprednjački kandidat mora uvijek da bude, u najmanju ruku, nadomak pobjede. Da bi pobijedio, nije mu toliko nužno namaknuti dodatne glasove, koliko oduzeti glasove protivniku. Bijeli listići u tom su savršeno uspjeli.

POGUBLJENOST LAŽNIH UZORA: Za razliku od brojnih njegovih sljedbenika, Srđa Popović nipošto nije bio politički naivan. On je morao znati da je poželjna posljedica pokreta bijelih listića poraz DS-a, odnosno pobjeda SNS-a. Iza svega je morala da stoji spekulacija (vjerovatno na neki način unaprijed ovjerena) da će posao pridruživanja Evropskoj uniji Vučić i SNS voditi efikasnije. Tako je naposljetku i ispalo. Srđa Popović je zapravo umro u onom trenutku kad su ljudi koji su čak i personalno oličavali politiku čiji je on bio najogorčeniji protivnik počeli u praksi da sprovode njegov program. To je paradoks koji bi on znao da cijeni, ali koji njegove samozvane sljedbenike dovodi do ludila. Popović je – rekli smo – znao da razlikuje važno od nevažnog, a iz njegove perspektive važno je bilo približavanje Srbije Zapadu.

 

 Nakon njegove smrti, mada ne i jako dugo, tu je liniju uspjevala da nastavi Vesna Pešić. Njene pohvale Dačiću i Vučiću u kontekstu Briselskog sporazuma dokaz su tome. Kasnije je, međutim, i ona pala pod uticaj lažnih uzora.

Druga Srbija i Vučić

Naoko paradoksalno, ali najveći Vučićevi kritičari kao da su od njega preuzeli jednu od najiritantnijih njegovih osobina: snažnu emotivizaciju javnog diskursa. Svaki njihov pokušaj političke kritike pun je šokiranosti, osupnutosti, zgražavanja, velikih, a šupljih riječi. Ima ona divna Kafkina fraza kojom je on opisao Dikensove junake: "hladnoća srca prikrivena pretjeranim izlivom osjećanja". I hladnoću i prazninu, a naročito pogubljenost svoju nakon Popovićeve smrti, vertikale Druge Srbije prikrivaju uglavnom pretjeranim izlivima osjećanja. Smrt Srđe Popovića bolno je ogolila njihovo mediokritetstvo. Niko se više ne javlja na telefon kad se okrene broj koji su godinama okretali da im se kaže šta da o nečemu misle. Smrću Srđe Popovića Druga Srbija se raspala. (Ponovimo, "nema društva ukoliko među članovima ne postoji svest o pripadništvu istoj grupi".) I ponovo je tu nešto što je paradoks samo na prvu loptu: iako se o njegovoj zaostavštini najviše brine "Peščanik", na tragu Popovićeve politike više su ostale "E-novine". Ne govorim ovdje, naravno, ni o književnom stilu ni o moralu, govorim samo o politici. Dok god vodi brz i efikasan program evropeizacije i prebacivanja Srbije na Zapadni kolosijek, Vučić zaslužuje neupitnu podršku – tako glasi (neispisani) politički program "E-novina". Iza svega toga stoji, naravno, Petar Luković, koji je makar čuven kao zlopamtilo, bio spreman oprostiti Basari što ga je izvrijeđao kao rijetko ko u životu, a sve zarad velikog cilja. (Zlobnik bi rekao da njihova recentna sloga podsjeća na bračne parove koje je poslije godina i godina žučnih svađa izmirila prinova. Beba zbilja zna tako da djeluje.) Rijetke kritike koje Vučiću adresira taj kružok tiču se svake mogućnosti da evropski kurs bude usporen ili poljuljan. Sve ostalo, cenzura, medijsko jednoumlje, naznake diktature, prepuštaju "estetičarima" iz "Peščanika".

.................................................................................................................................................

Beleška na margini (by b.b.):

Na kraju se (hehe, kao Pižon!) setih jednog od skečeva Dejva Alena. U njemu on prikazuje kamp za obuku britanskih vojnika u kome narednik regrutima od prvog dana novačenja bezbroj puta ponavlja rečenicu: „Ja sam mozak, vi ste telo.“ Iz dana u dan, iz nedelje u nedelju. Dolazi dan polaska na front, ukrcavanja na desantni čamac. Poslednja rečenica pred iskrcavanje je – naravno! – „Ja sam mozak, vi ste telo!“

Iskaču sa čamca i prvi koji na pesku gine od mitraljeskog rafala je narednik. A onda vojnici počinju da se ponašaju kao navijene igračke-vojnici, hodajući ukočeno i bez smisla menjajući pravac u dodiru sa predmetima.

Ne znam zašto sam se toga setio... U stvari znam, samo eto – malo se femkamo.  

 

Vreme, Muharem Bazdulj: "Hronika najavljene praznine" 

Peščanik, Biljana Srbljanović: "Moralno nepismeni" 

Peščanik, Viktor Ivančić: "Srđa i Vreme" 

Vreme, Muharem Bazdulj: "Poetska pravda" 

 

 

 

 

 



Komentari (253)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 21:14 25.11.2014

...

freehand freehand 21:19 25.11.2014

Re: ...

reanimator

Kasi rasan, jebiga.
A sad na Blic ženu, na čitanje.

P.S. ovo je čuveni blogovski paradoks: nula čitanja a dva komentara.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:45 25.11.2014

Re: ...


Kasi rasan, jebiga.
A sad na Blic ženu, na čitanje.

P.S. ovo je čuveni blogovski paradoks: nula čitanja a dva komentara.


Dobro si zaključio. Sad svi koji napadaju Bazdulja i kao brane Srđu Popovića od njega, u stvari brane sebe koristeći Srđu kao štit.
reanimator reanimator 21:45 25.11.2014

Re: ...

A sad na Blic ženu, na čitanje.

Mož Blic Puls? Msm, ima i momačkih tema :)
freehand freehand 21:53 25.11.2014

Re: ...

Nebojsa Krstic

Kasi rasan, jebiga.
A sad na Blic ženu, na čitanje.

P.S. ovo je čuveni blogovski paradoks: nula čitanja a dva komentara.


Dobro si zaključio. Sad svi koji napadaju Bazdulja i kao brane Srđu Popovića od njega, u stvari brane sebe koristeći Srđu kao štit.

Pa mene čudi da demonstrativno zbijanje redova i zaklinjanje na pravovernost nije bilo demonstrativnije, gromoglasnije i sa više energije.
Usput samo, sem izvesne idejne mlohavosti u istupu Biljane Srbljanović koja insistira na razgovorima sa Popovićem ali stavove donosi - bar dva puta to podvlači - na njegovoj pisanoj reči, neprijatno sam iznenađen stilom i jezikom.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:05 25.11.2014

Re: ...

Usput samo, sem izvesne idejne mlohavosti u istupu Biljane Srbljanović koja insistira na razgovorima sa Popovićem ali stavove donosi - bar dva puta to podvlači - na njegovoj pisanoj reči, neprijatno sam iznenađen stilom i jezikom.

Neprijatno je i ono imputiranje konvertitstva kod "barem jednog od dvojice" (Bazdulj, Ćirjaković), pa se sad ti doseti da je u pitanju Bazdulj.

To je na tragu onog poziva Vesne Pešić Kusturici da se vrati u Bosnu.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:11 25.11.2014

Re: ...

Vesne Pešić

princi princi 21:38 25.11.2014

Da, ključni problem

srpske političke elite (i ne samo nje, nego i one samozvane) je suštinsko nepoverenje u građane Srbije. Štaviše, prezir. Mislim da im je to svima zajednički imenitelj i to u jednom jako dugom kontinuitetu.

Dobar blog.

edit: druga stvar, koja se dosta često gubi iz vida, je da su drugosrbijanci gotovo svi od reda veliki rasisti i nacisti (što, imajući u vidu ljotićevski background mnogih od njih i prozelitsko EUropejstvo, zapravo i ne čudi). To je meni postalo jasno još oko onih rasprava oko Kosova. Nisu oni bili za nezavisnost Kosova zbog nekakve emancipacije tamošnjeg življa, nego zbog toga što nisu hteli da žive u istoj državi sa divljacima. Otuda uopšte ne treba ni da čude ovakvi tantrumi tipa "idi-odakle-si-došao" upućeni Bazdulju (i ranije Kusturici).

Kao što rekoh, ta politička kasta u Srbiji je jedna tužna priča o manijačnoj borbi za moć, nema tu ni trunke nekog nagoveštaja nekakve suštinske demokratizacije države (nikad i ni u jednom trenutku je nije ni bilo) i poštovanja individualnih građanskih prava svakog građanina (a ne samo grupa na ili pri vlasti).
docsumann docsumann 22:50 25.11.2014

Re: Da, ključni problem

srpske političke elite (i ne samo nje, nego i one samozvane) je suštinsko nepoverenje u građane Srbije. Štaviše, prezir


građani su smetnja demokratiji
princi princi 23:03 25.11.2014

Re: Da, ključni problem

Da, iliti rečima nekih
Jedino što još funkcioniše u Srbiji jeste strah.

Čoveče, koliki umobolnik moraš biti da ovako nešto i pomisliš, kamoli napišeš. Sine, nevera.
emsiemsi emsiemsi 23:05 25.11.2014

Re: Da, ključni problem

princi
srpske političke elite (i ne samo nje, nego i one samozvane) je suštinsko nepoverenje u građane Srbije. Štaviše, prezir. Mislim da im je to svima zajednički imenitelj i to u jednom jako dugom kontinuitetu.

Dobar blog.

edit: druga stvar, koja se dosta često gubi iz vida, je da su drugosrbijanci gotovo svi od reda veliki rasisti i nacisti (što, imajući u vidu ljotićevski background mnogih od njih i prozelitsko EUropejstvo, zapravo i ne čudi). To je meni postalo jasno još oko onih rasprava oko Kosova. Nisu oni bili za nezavisnost Kosova zbog nekakve emancipacije tamošnjeg življa, nego zbog toga što nisu hteli da žive u istoj državi sa divljacima. Otuda uopšte ne treba ni da čude ovakvi tantrumi tipa "idi-odakle-si-došao" upućeni Bazdulju (i ranije Kusturici).

Kao što rekoh, ta politička kasta u Srbiji je jedna tužna priča o manijačnoj borbi za moć, nema tu ni trunke nekog nagoveštaja nekakve suštinske demokratizacije države (nikad i ni u jednom trenutku je nije ni bilo) i poštovanja individualnih građanskih prava svakog građanina (a ne samo grupa na ili pri vlasti).

Недоучени аматери и ништкорисници !
Скоројевићи !
prapra prapra 23:12 25.11.2014

Re: Da, ključni problem

princi
srpske političke elite (i ne samo nje, nego i one samozvane) je suštinsko nepoverenje u građane Srbije. Štaviše, prezir. Mislim da im je to svima zajednički imenitelj i to u jednom jako dugom kontinuitetu.

Dobar blog.

edit: druga stvar, koja se dosta često gubi iz vida, je da su drugosrbijanci gotovo svi od reda veliki rasisti i nacisti (što, imajući u vidu ljotićevski background mnogih od njih i prozelitsko EUropejstvo, zapravo i ne čudi). To je meni postalo jasno još oko onih rasprava oko Kosova. Nisu oni bili za nezavisnost Kosova zbog nekakve emancipacije tamošnjeg življa, nego zbog toga što nisu hteli da žive u istoj državi sa divljacima. Otuda uopšte ne treba ni da čude ovakvi tantrumi tipa "idi-odakle-si-došao" upućeni Bazdulju (i ranije Kusturici).

Kao što rekoh, ta politička kasta u Srbiji je jedna tužna priča o manijačnoj borbi za moć, nema tu ni trunke nekog nagoveštaja nekakve suštinske demokratizacije države (nikad i ni u jednom trenutku je nije ni bilo) i poštovanja individualnih građanskih prava svakog građanina (a ne samo grupa na ili pri vlasti).

Ugušićeš se u sopstvenim govnima.
princi princi 23:15 25.11.2014

Re: Da, ključni problem

Ugušićeš se u sopstvenim govnima.

Možda, ali moje govno je makar elokventno i sadržajno.
freehand freehand 23:18 25.11.2014

Re: Da, ključni problem

prapra
princi
srpske političke elite (i ne samo nje, nego i one samozvane) je suštinsko nepoverenje u građane Srbije. Štaviše, prezir. Mislim da im je to svima zajednički imenitelj i to u jednom jako dugom kontinuitetu.

Dobar blog.

edit: druga stvar, koja se dosta često gubi iz vida, je da su drugosrbijanci gotovo svi od reda veliki rasisti i nacisti (što, imajući u vidu ljotićevski background mnogih od njih i prozelitsko EUropejstvo, zapravo i ne čudi). To je meni postalo jasno još oko onih rasprava oko Kosova. Nisu oni bili za nezavisnost Kosova zbog nekakve emancipacije tamošnjeg življa, nego zbog toga što nisu hteli da žive u istoj državi sa divljacima. Otuda uopšte ne treba ni da čude ovakvi tantrumi tipa "idi-odakle-si-došao" upućeni Bazdulju (i ranije Kusturici).

Kao što rekoh, ta politička kasta u Srbiji je jedna tužna priča o manijačnoj borbi za moć, nema tu ni trunke nekog nagoveštaja nekakve suštinske demokratizacije države (nikad i ni u jednom trenutku je nije ni bilo) i poštovanja individualnih građanskih prava svakog građanina (a ne samo grupa na ili pri vlasti).

Ugušićeš se u sopstvenim govnima.

Jedina koja su se do sada ovde pojavila su ova tvoja. Pa se nadam da sa sobom nosiš lopaticu i kanticu i da ćeš biti fin i pristojan te ne ostavljati gomilice za sobom, u skladu sa evropskim vrednostima i principima.
prapra prapra 23:24 25.11.2014

Re: Da, ključni problem

freehand
prapra
princi
srpske političke elite (i ne samo nje, nego i one samozvane) je suštinsko nepoverenje u građane Srbije. Štaviše, prezir. Mislim da im je to svima zajednički imenitelj i to u jednom jako dugom kontinuitetu.

Dobar blog.

edit: druga stvar, koja se dosta često gubi iz vida, je da su drugosrbijanci gotovo svi od reda veliki rasisti i nacisti (što, imajući u vidu ljotićevski background mnogih od njih i prozelitsko EUropejstvo, zapravo i ne čudi). To je meni postalo jasno još oko onih rasprava oko Kosova. Nisu oni bili za nezavisnost Kosova zbog nekakve emancipacije tamošnjeg življa, nego zbog toga što nisu hteli da žive u istoj državi sa divljacima. Otuda uopšte ne treba ni da čude ovakvi tantrumi tipa "idi-odakle-si-došao" upućeni Bazdulju (i ranije Kusturici).

Kao što rekoh, ta politička kasta u Srbiji je jedna tužna priča o manijačnoj borbi za moć, nema tu ni trunke nekog nagoveštaja nekakve suštinske demokratizacije države (nikad i ni u jednom trenutku je nije ni bilo) i poštovanja individualnih građanskih prava svakog građanina (a ne samo grupa na ili pri vlasti).

Ugušićeš se u sopstvenim govnima.

jedina koja su se do sada ovde pojavila su ova tvoja. Pa se nadam da sa sobom nosiš lopaticu i kanticu i da ćeš biti fin i pristojan te ne ostavljati gomilice za sobom, u skladu sa evropskim vrednostima i principima.

Ne nego ću da glumim objektivnost i visokomoralnost sa figom u džepu.
princi princi 23:30 25.11.2014

Re: Da, ključni problem

Svedenost ideja i izraza navodi na pomisao da je Krstić odlučio da posluša savet i da je počeo da piše pod pseudonimom. Dobar (i mudar) prvi korak. Pohvaljujem.
Hansel Hansel 23:41 25.11.2014

Re: Da, ključni problem

Štaviše, prezir. Mislim da im je to svima zajednički imenitelj i to u jednom jako dugom kontinuitetu.

Наравно.

Мислим да некима није јасна суштина мотивације белих листића (осим, можда, оних који су се јавно појављивали као "агитатори" ) -- ти људи су једноставно схватили да су сви из те политичке елите подједнако далеко од њих, да неки за које су мислили да су ближе, то суштински нису. Да сви они имају тај презир о коме говориш.
Nisu oni bili za nezavisnost Kosova zbog nekakve emancipacije tamošnjeg življa, nego zbog toga što nisu hteli da žive u istoj državi sa divljacima.

Не знам колико је ово тачно, али је врло интересантно.
princi princi 00:38 26.11.2014

Re: Da, ključni problem

Мислим да некима није јасна суштина мотивације белих листића (осим, можда, оних који су се јавно појављивали као "агитатори" ) -- ти људи су једноставно схватили да су сви из те политичке елите подједнако далеко од њих, да неки за које су мислили да су ближе, то суштински нису. Да сви они имају тај презир о коме говориш.

Pa da, moguće je da grešim, ali uticaj Vesne Pešič na broj apstinenata na izborima 2012. je bio jednak uticaju gama zračenja na sablasne nevene. Ljudi su jednostavno skapirali da nikakve suštinske razlike između Nikolića i Tadića nema. Ta ideja da je Srbiji potreban 'jak, promišljen vođa', 'čvrsta ruka', to je, u principu, umobolna ideja. Srbiji su portebne jake institucije koje će garantovati poštovanje individualnih ljudskih prava, ne prava kolektiviteta. A naši političari vole da pričaju i svode Srbiju na kolektivitete jer im to obezbeđuje podršku stranaca i ovih tehnokratrskih, blank slate institucija kao što su World Bank, IMF, EU.

Srbi su, zapravo, mnogo racionalniji nego što je narcisoidna politička vrhuška to u stanju da shvati. Ja jednostavno ne pijem onu tezu o tome kako je Tadić formirao SNS. To je proizvod fašističkog uma. Stvar stoji upravo suprotno: glasačko telo Srbije je ono koje je Nikoliću 'poslalo' signale šta mu je raditi ako hoće vlast, i on je to poslušao. Naravno, on nije dovoljno pametan niti ima dovoljno demokratskog potencijala da shvati da je dalji empowerment glasačkog tela ono što mu može obezbediti dugotrajni ostanak na vlasti (već se valja u blatu korupcije koju mu omogućava samo- i svovlast). Mislim, rečju on je čovek-svinja.

Ja sam zaista uveren da će Srbi skenjati Vučića vrlo brzo, samo mi nije jasno kada. Biće to svakako neki black swan događaj koji će zbrisati i svu ovu kamarilu koja se guša oko mesta u ovom ili onom upravnom odboru i/ili savetničkog mesta.
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:14 26.11.2014

Re: Da, ključni problem

Ljudi su jednostavno skapirali da nikakve suštinske razlike između Nikolića i Tadića nema.


Veoma jednostavno.

A onda se kreće sa pričom, neglasanjem ste pomogli da Nikolić dođe na vlast.
Dobro, neka je tako, ali glasanjem bih pomogao da Tadić dođe na vlast.
I kakva je razika?
freehand freehand 08:50 26.11.2014

Re: Da, ključni problem

Ne nego ću da glumim objektivnost i visokomoralnost sa figom u džepu.

To bi bio europski način.
Hansel Hansel 09:41 26.11.2014

Re: Da, ključni problem

Pa da, moguće je da grešim, ali uticaj Vesne Pešič na broj apstinenata na izborima 2012. je bio jednak uticaju gama zračenja na sablasne nevene.

Једини утицај гласних заговорника белих листића може бити у мотивацији да "негласачи" уопште изађу на изборе (не могу да верујем да су било кога убедили да не гласа за ДС и Тадића, а он-а хтео-ла). На колики део људи је остварен баш тај утицај и да ли је баш тај број људи пресудио, не знам, анализе на које сам ја понегде налетао нису биле уверљиве. Ко би то могао са сигурношћу да процени?
emsiemsi emsiemsi 13:19 26.11.2014

Re: Da, ključni problem

prapra
freehand
prapra
princi
srpske političke elite (i ne samo nje, nego i one samozvane) je suštinsko nepoverenje u građane Srbije. Štaviše, prezir. Mislim da im je to svima zajednički imenitelj i to u jednom jako dugom kontinuitetu.

Dobar blog.

edit: druga stvar, koja se dosta često gubi iz vida, je da su drugosrbijanci gotovo svi od reda veliki rasisti i nacisti (što, imajući u vidu ljotićevski background mnogih od njih i prozelitsko EUropejstvo, zapravo i ne čudi). To je meni postalo jasno još oko onih rasprava oko Kosova. Nisu oni bili za nezavisnost Kosova zbog nekakve emancipacije tamošnjeg življa, nego zbog toga što nisu hteli da žive u istoj državi sa divljacima. Otuda uopšte ne treba ni da čude ovakvi tantrumi tipa "idi-odakle-si-došao" upućeni Bazdulju (i ranije Kusturici).

Kao što rekoh, ta politička kasta u Srbiji je jedna tužna priča o manijačnoj borbi za moć, nema tu ni trunke nekog nagoveštaja nekakve suštinske demokratizacije države (nikad i ni u jednom trenutku je nije ni bilo) i poštovanja individualnih građanskih prava svakog građanina (a ne samo grupa na ili pri vlasti).

Ugušićeš se u sopstvenim govnima.

jedina koja su se do sada ovde pojavila su ova tvoja. Pa se nadam da sa sobom nosiš lopaticu i kanticu i da ćeš biti fin i pristojan te ne ostavljati gomilice za sobom, u skladu sa evropskim vrednostima i principima.

Ne nego ću da glumim objektivnost i visokomoralnost sa figom u džepu.

Немаш ти појма !
crossover crossover 13:46 26.11.2014

Re: Da, ključni problem

emsiemsi
prapra
freehand
prapra
princi
srpske političke elite (i ne samo nje, nego i one samozvane) je suštinsko nepoverenje u građane Srbije. Štaviše, prezir. Mislim da im je to svima zajednički imenitelj i to u jednom jako dugom kontinuitetu.

Dobar blog.

edit: druga stvar, koja se dosta često gubi iz vida, je da su drugosrbijanci gotovo svi od reda veliki rasisti i nacisti (što, imajući u vidu ljotićevski background mnogih od njih i prozelitsko EUropejstvo, zapravo i ne čudi). To je meni postalo jasno još oko onih rasprava oko Kosova. Nisu oni bili za nezavisnost Kosova zbog nekakve emancipacije tamošnjeg življa, nego zbog toga što nisu hteli da žive u istoj državi sa divljacima. Otuda uopšte ne treba ni da čude ovakvi tantrumi tipa "idi-odakle-si-došao" upućeni Bazdulju (i ranije Kusturici).

Kao što rekoh, ta politička kasta u Srbiji je jedna tužna priča o manijačnoj borbi za moć, nema tu ni trunke nekog nagoveštaja nekakve suštinske demokratizacije države (nikad i ni u jednom trenutku je nije ni bilo) i poštovanja individualnih građanskih prava svakog građanina (a ne samo grupa na ili pri vlasti).

Ugušićeš se u sopstvenim govnima.

jedina koja su se do sada ovde pojavila su ova tvoja. Pa se nadam da sa sobom nosiš lopaticu i kanticu i da ćeš biti fin i pristojan te ne ostavljati gomilice za sobom, u skladu sa evropskim vrednostima i principima.

Ne nego ću da glumim objektivnost i visokomoralnost sa figom u džepu.

Немаш ти појма !


BLOG.B92.NET - Where nested quote boxes are a respected art form.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:51 26.11.2014

Re: Da, ključni problem

crossover
emsiemsi
prapra
freehand
prapra
princi
srpske političke elite (i ne samo nje, nego i one samozvane) je suštinsko nepoverenje u građane Srbije. Štaviše, prezir. Mislim da im je to svima zajednički imenitelj i to u jednom jako dugom kontinuitetu.

Dobar blog.

edit: druga stvar, koja se dosta često gubi iz vida, je da su drugosrbijanci gotovo svi od reda veliki rasisti i nacisti (što, imajući u vidu ljotićevski background mnogih od njih i prozelitsko EUropejstvo, zapravo i ne čudi). To je meni postalo jasno još oko onih rasprava oko Kosova. Nisu oni bili za nezavisnost Kosova zbog nekakve emancipacije tamošnjeg življa, nego zbog toga što nisu hteli da žive u istoj državi sa divljacima. Otuda uopšte ne treba ni da čude ovakvi tantrumi tipa "idi-odakle-si-došao" upućeni Bazdulju (i ranije Kusturici).

Kao što rekoh, ta politička kasta u Srbiji je jedna tužna priča o manijačnoj borbi za moć, nema tu ni trunke nekog nagoveštaja nekakve suštinske demokratizacije države (nikad i ni u jednom trenutku je nije ni bilo) i poštovanja individualnih građanskih prava svakog građanina (a ne samo grupa na ili pri vlasti).

Ugušićeš se u sopstvenim govnima.

jedina koja su se do sada ovde pojavila su ova tvoja. Pa se nadam da sa sobom nosiš lopaticu i kanticu i da ćeš biti fin i pristojan te ne ostavljati gomilice za sobom, u skladu sa evropskim vrednostima i principima.

Ne nego ću da glumim objektivnost i visokomoralnost sa figom u džepu.

Немаш ти појма !

BLOG.B92.NET - Where nested quote boxes are a respected art form.

Сагласан!
emsiemsi emsiemsi 14:40 26.11.2014

Re: Da, ključni problem

princi
Мислим да некима није јасна суштина мотивације белих листића (осим, можда, оних који су се јавно појављивали као "агитатори" ) -- ти људи су једноставно схватили да су сви из те политичке елите подједнако далеко од њих, да неки за које су мислили да су ближе, то суштински нису. Да сви они имају тај презир о коме говориш.

Pa da, moguće je da grešim, ali uticaj Vesne Pešič na broj apstinenata na izborima 2012. je bio jednak uticaju gama zračenja na sablasne nevene. Ljudi su jednostavno skapirali da nikakve suštinske razlike između Nikolića i Tadića nema. Ta ideja da je Srbiji potreban 'jak, promišljen vođa', 'čvrsta ruka', to je, u principu, umobolna ideja. Srbiji su portebne jake institucije koje će garantovati poštovanje individualnih ljudskih prava, ne prava kolektiviteta. A naši političari vole da pričaju i svode Srbiju na kolektivitete jer im to obezbeđuje podršku stranaca i ovih tehnokratrskih, blank slate institucija kao što su World Bank, IMF, EU.

Srbi su, zapravo, mnogo racionalniji nego što je narcisoidna politička vrhuška to u stanju da shvati. Ja jednostavno ne pijem onu tezu o tome kako je Tadić formirao SNS. To je proizvod fašističkog uma. Stvar stoji upravo suprotno: glasačko telo Srbije je ono koje je Nikoliću 'poslalo' signale šta mu je raditi ako hoće vlast, i on je to poslušao. Naravno, on nije dovoljno pametan niti ima dovoljno demokratskog potencijala da shvati da je dalji empowerment glasačkog tela ono što mu može obezbediti dugotrajni ostanak na vlasti (već se valja u blatu korupcije koju mu omogućava samo- i svovlast). Mislim, rečju on je čovek-svinja.

Ja sam zaista uveren da će Srbi skenjati Vučića vrlo brzo, samo mi nije jasno kada. Biće to svakako neki black swan događaj koji će zbrisati i svu ovu kamarilu koja se guša oko mesta u ovom ili onom upravnom odboru i/ili savetničkog mesta.

Наравно да је народ бољи од тзв. елите (у нашем случају --- недорасла калакурција и башибозук).
Поставља се само принципијелно питање --- колико је та (неки је зову) олош-елита покварена када успе толико дуго да јаши на грбачи тога народа ?
Мора да је неизмерно, толико, да то нити један овоземаљски инструмент не може да измери.
timotije timotije 11:13 27.11.2014

Re: Da, ključni problem

princi
Da, iliti rečima nekih
Jedino što još funkcioniše u Srbiji jeste strah.Čoveče, koliki umobolnik moraš biti da ovako nešto i pomisliš, kamoli napišeš. Sine, nevera.


Dajem prilog iz životne prakse tvom mudrom stavu. Ja i moj drugar, on kao veterinar naznačen je za prinudnog direktora u velikoj farmi u Lipljanu, a ja kao inženjer u fabrici u Kačaniku 1991. Nismo pristali da proganjamo Albance zato što nisu Srbi,pa su ta dva preduzeća najbolje poslovala, a mogli bi mnogo bolje da nam nisu pravili veliki problem Srbi na vlasti, koji su mislili da su tako bili odani Miloševiću. Jedan od njih je i danas u vladi Srbije. Znači, strah je bio tamo gde su Srbi direktori i njihovi saradnici pljačkali, čak i zajedno sa nekim trgovcima Albancima, koji su imali obavezu da od tih para finansiraju buduće ratnike Albance.
isidora.k isidora.k 16:23 27.11.2014

ključni problem : guša oko mesta

Biće to svakako neki black swan događaj koji će zbrisati i svu ovu kamarilu koja se guša oko mesta u ovom ili onom upravnom odboru i/ili savetničkog mesta.




Ministar pravde Nebojša Selaković i kontraverzni ministar zdravlja Zlatibor Lončar na otvaranju Urgentnog centra u Bačvanskoj ulici , legendarnoj ulici među srpskim političarima


Nekada ugledni, sada u Bačvanskoj. ( Nostradamus )


Danas su polako počeli da pohađaju druge institucije, počeli smo da ih stavljamo u najdužu ulicu u Beogradu - kažu to je Bačvanska gde je smešten Okružni zatvor jer kada uđete ne izlazite 30 dana. ( ministar policije dr sci Nebojša Stefanović)


U "Bačvanskoj ulici" smešten je ozbiljan broj "pacijenata".( dr sci na čekanju )
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:24 27.11.2014

Re: Da, ključni problem

I kakva je razika?

U boljoj polovini?
nim_opet nim_opet 22:34 25.11.2014

Ehm

Nije mi bas najjasnije sta je autor hteo da kaze, mada naslucujem vise iz komentara (a posebno koriscenja pojma "drugosrbijanci". Nego - celo ovo prepucavanje -sta je Srdja Popovic rekao, sta je pisao a sta je mislio i sta su drugi o istome mislili, pisali i kako su se ponasali. Aman ljudi. Moja baba bi takve razgovore prekidala jednom recju "degutantno" i strogim pogledom - jel ima neko da se seti da to uradi?
Gde pisac ovih redova "On je morao znati da je poželjna posljedica pokreta bijelih listića poraz DS-a, odnosno pobjeda SNS-a. Iza svega je morala da stoji spekulacija (vjerovatno na neki način unaprijed ovjerena)" treba da bude intelektualno i socijalno, da moze da ih napise i onda se pogleda u ogledalo i kaze "jeste, sve je u redu sa napisanim"?


Ja lepo kazem da se u Srbiji stid izgubio, generalno, al da ga treba, treba da povremeno vratiti.
angie01 angie01 22:49 25.11.2014

blog kao preporuka za informer!

Aman ljudi. Moja baba bi takve razgovore prekidala jednom recju "degutantno" i strogim pogledom - jel ima neko da se seti da to uradi?


tacka razlaza s pristojnoscu



Bili Piton Bili Piton 23:06 25.11.2014

Re: Ehm

nim_opet
Nego - celo ovo prepucavanje -sta je Srdja Popovic rekao, sta je pisao a sta je mislio i sta su drugi o istome mislili, pisali i kako su se ponasali. Aman ljudi. Moja baba bi takve razgovore prekidala jednom recju "degutantno" i strogim pogledom - jel ima neko da se seti da to uradi?


Vrlo slično mislim, prilično nekrofilska jedna zanimacija sve ovo (koju je, uprkos tome što je daleko najveštiji retoričar od svih umešanih, pokrenuo Bazdulj - prosto ga vidim kako se oblizuje tipkajući, predvidjajući reakcije. A da je baš tako, vidi se iz toga što kasnije guta mamac i opširno, s potcenjivačkim žarom odgovara na replike drugih skribomana umesto da napiše šta ima i da dalje dostojanstveno ćuti).

Sve u svemu, bura u nokširu, što se mene tiče.



niccolo niccolo 23:23 25.11.2014

Re: Ehm

Bazdulj

Ma samo hteo da opljune drugosrbijance pa iskoristio mrtvog čoveka za to.
Dr M Dr M 22:47 25.11.2014

Površno...


...prateći celu polemiku izmedju Bazdulja i Peščane strane imam utisak da je glavni bes potonjih zbog spočitavanja da ne misle svojom glavom nego im je za nekakav stav bio potreban Srdja Popović. (Uzgred, mislim da je bilo dobro da si stavio link i na tekst Rastislava Dinića, objavljen, valjda, u Peščaniku). Medjutim, meni njihova prepiska nije toliko važna koliko mi je značajna pojava da se, u podršci Vućiću i njegovoj, navodno, proevropskoj politici okupljaju i oni od kojih to ne bih očekivao.

Pa tako, Bazdulj, LDP, e-Novine itd., svako iz svojih razloga.

Ili samo jednog: Ako ne možeš da ga pobediš, ti mu se pridruži!

Free, dugo se znamo na ovom blogu i Ti si poslednji za koga bih pomislio da bi pružio ikakvu podršku A. Vučiću, osim u davanju ostavke, a ovim blogom si baš to uradio.

I ako je to plod Tvog odijuma prema Belim listićima i svem tom društvu, mislim da je bilo bolje da si stegao zube i uzdržao se.

Jednostavno, Ti ne spadaš u svu tu bulumentu podržavalaca A. Vučića.
freehand freehand 22:55 25.11.2014

Re: Površno...

Free, dugo se znamo na ovom blogu i Ti si poslednji za koga bih pomislio da bi pružio ikakvu podršku A. Vučiću, osim u davanju ostavke, a ovim blogom si baš to uradio.

I ako je to plod Tvog odijuma prema Belim listićima i svem tom društvu, mislim da je bilo bolje da si stegao zube i uzdržao se.

Jednostavno, Ti ne spadaš u svu tu bulumentu podržavalaca A. Vučića.

Još kad bi mi pomogao da razumem gde sam se ja to i na koji način stavio na stranu Vučića dajući mu podršku puno bi mi učinio na duševnom planu, zaista
Dr M Dr M 23:04 25.11.2014

Re: Površno...

freehand
Free, dugo se znamo na ovom blogu i Ti si poslednji za koga bih pomislio da bi pružio ikakvu podršku A. Vučiću, osim u davanju ostavke, a ovim blogom si baš to uradio.

I ako je to plod Tvog odijuma prema Belim listićima i svem tom društvu, mislim da je bilo bolje da si stegao zube i uzdržao se.

Jednostavno, Ti ne spadaš u svu tu bulumentu podržavalaca A. Vučića.

Još kad bi mi pomogao da razumem gde sam se ja to i na koji način stavio na stranu Vučića dajući mu podršku puno bi mi učinio na duševnom planu, zaista


Rekao sam, ovim blogom, u kome imaš razumevanja za Bazdulja koji zagovara podršku Vučiću. Ili Bazdulj ekshumira Srdju Popovića tek onako, došlo mu?
predatortz predatortz 23:10 25.11.2014

Re: Površno...

Rekao sam, ovim blogom, u kome imaš razumevanja za Bazdulja koji zagovara podršku Vučiću. Ili Bazdulj ekshumira Srdju Popovića tek onako, došlo mu?


Doktore, ti znaš da ja tebe cenim. No,sad nastupaš sa pozicije : Ako nisi sa nama, onda si protiv nas!

freehand freehand 23:15 25.11.2014

Re: Površno...

Rekao sam, ovim blogom, u kome imaš razumevanja za Bazdulja koji zagovara podršku Vučiću. Ili Bazdulj ekshumira Srdju Popovića tek onako, došlo mu?

Uuuu... Pa mi onda ovde imamo dijametralno suprotno viđenje Bazduljevog teksta. Jer ono što je, kao, ubolo u oko Srbljanovićku i društvo jeste upravo teza da Vučić na neki način jeste deo projekta Srđe Popovića, ili bar usputni i kratkoročni nuzefekat u ostvarivanju osnovnog a višeg cilja.
I da bi ga Popović bar trpeo ako ne i podržao, da je poživeo.
Ako nisi - pročitaj čitav tekst, nisam ga citirao u potpunosti.
To je jedna stvar. Druga je da bih ja vrlo lako i vrlo rado zaista podržao i Aleksandra Vučića kada bih u nekom delirijumu ili iskri prosvetljenja mogao sebe da uverim kako on zaista misli ono što govori i ima nameru da to i učini. No i o tome Bazdulj govori: to bi bila zemlja bez ljudi, odnosno zemlja klonova i dronova.
Opet, što se društva tiče - obratio bih pažnju na lica Luković Petra, ono stvorenje sa prezimenom Prokić, Jovanović Čedomira, lice koje je iz Basaretine evoluiralo u Basardžu, a nikako, ali nikako ne bih zaboravio ogroman doprinos Pešić Vesne čitavom ovom srećnom razrešenju katastrofalne situacije iz koje nas je i ona svojim gorljivim aktivizmom izvukla.
Tako da nam sledi novo iščitavanje jerbo izgleda da jedan od nas dvojice nije časnog Muharema dobro razumeo.
Dr M Dr M 23:17 25.11.2014

Re: Površno...

predatortz
Rekao sam, ovim blogom, u kome imaš razumevanja za Bazdulja koji zagovara podršku Vučiću. Ili Bazdulj ekshumira Srdju Popovića tek onako, došlo mu?


Doktore, ti znaš da ja tebe cenim. No,sad nastupaš sa pozicije : Ako nisi sa nama, onda si protiv nas!



Libe, i Ti, sigurno, znaš da je to obostrano.

Ja postupam sa pozicije: Ima stvari koje se rade i onih koje se ne rade. Podrška A. Vučiću je u ovoj drugoj grupi, što se mene tiče.
predatortz predatortz 23:20 25.11.2014

Re: Površno...

Ima stvari koje se rade i onih koje se ne rade. Podrška A. Vučiću je u ovoj drugoj grupi, što se mene tiče.


Potpuno se slažemo. Samo, ja ne nalazim da je ovim blogom Free dao podršku Vučiću.

Uzgred, skoro sam napisao da svaki oblik podrške ekipi koja je proistekla ispod radikalskog šinjela nije ništa drugo nego akt mržnje prema Srbiji.
Dr M Dr M 23:25 25.11.2014

Re: Površno...

I da bi ga Popović bar trpeo ako ne i podržao, da je poživeo.


Ovo je podmetanje kukavičijeg jajeta i tačno govori ono o čemu pričam.
Navija da svi, svi, svi, podrže Vučića, ili ga bar trpe.

I svi ovi koje si kasnije pomenuo a čija dela nisam ispratio, osim Čede koga jesam, ukoliko su se upregli u Vučićeva kola, treba da znaju da Vučićeva kola vuku magarci.
nim_opet nim_opet 23:25 25.11.2014

Re: Površno...

Opet, što se društva tiče - obratio bih pažnju na lica Luković Petra, ono stvorenje sa prezimenom Prokić, Jovanović Čedomira, lice koje je iz Basaretine evoluiralo u Basardžu, a nikako, ali nikako ne bih zaboravio ogroman doprinos Pešić Vesne čitavom ovom srećnom razrešenju katastrofalne situacije iz koje nas je i ona svojim gorljivim aktivizmom izvukla.

Citajuci ovo, sledeci stepenik u nekakvom deduktivnom nizu je jako opasan zakljucak da SNS i Vucica na vlast nisu doveli glasaci Srbije, nego goreimenovani, te se time glasaci imaju aminovati za sve posledice svoje odluke (a bogami i odluka od 1990 i neke), te da su to sve zli umovi i zavere necije smislile. Takvo klizanje vodi samo daljoj destrukciji politicke (a i ekonomske, kulturne i socijalne) scene u Srbiji jer onaj inicijalni glasac koji je vec uveren da nema sta da glasa, dobija dodatne argumente za a)onemocavanje i b)nikakvu odgovornost za sopstveni zivot i politicke izbore koje pravi. Da Srbija ima naftu, do sada bi vec izrodila jos jednog putina u poslednjih 11 godina - ovako, malo duze ce nam trebati, ali da smo na dobrom putu, jesmo.
Dr M Dr M 23:27 25.11.2014

Re: Površno...

predatortz
Ima stvari koje se rade i onih koje se ne rade. Podrška A. Vučiću je u ovoj drugoj grupi, što se mene tiče.


Potpuno se slažemo. Samo, ja ne nalazim da je ovim blogom Free dao podršku Vučiću.

Uzgred, skoro sam napisao da svaki oblik podrške ekipi koja je proistekla ispod radikalskog šinjela nije ništa drugo nego akt mržnje prema Srbiji.


Imamo pravo da ne vidimo istu stvar isto, ja navikao na mikroskop, profesionalna deformacija..
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:33 25.11.2014

Re: Površno...

Navija da svi, svi, svi, podrže Vučića, ili ga bar trpe.


Gde ti to vidiš doktore?
Ja i pored najbolje namere, i pored duplog čitanja, baš to tražeći, to en videh.
Videh sam krituku belih listića ( a to Frija najviše zannima:)) koji su pomogli Vučiću, videh još nekih slčnih delova, ali to, naviajnje za Vučića, nigde.

Ajd daj neki citat koji ti liči na to.
freehand freehand 23:38 25.11.2014

Re: Površno...

Da Srbija ima naftu, do sada bi vec izrodila jos jednog putina u poslednjih 11 godina - ovako, malo duze ce nam trebati, ali da smo na dobrom putu, jesmo.

Eto. Dovoljno je verovati u ideju a ostalo se nekako samo složi.
freehand freehand 23:40 25.11.2014

Re: Površno...

Ovo je podmetanje kukavičijeg jajeta i tačno govori ono o čemu pričam.
Navija da svi, svi, svi, podrže Vučića, ili ga bar trpe.

Pa dobro, nisam ja Nikolića podržao u finišu kampanje, Dačića nazvao Čerčilom a ovog drugog De Golom, ili kako već. Niti sam ja hipnotisan sedeo u studiju, kao stvorenje Prokić. Niti sam se nudio kao Čeda.
A šta je zajedničko svim tim licima, ako smem da te pitam?
Dr M Dr M 23:41 25.11.2014

Re: Površno...

hoochie coochie man
Navija da svi, svi, svi, podrže Vučića, ili ga bar trpe.


Gde ti to vidiš doktore?
Ja i pored najbolje namere, i pored duplog čitanja, baš to tražeći, to en videh.
Videh sam krituku belih listića ( a to Frija najviše zannima:)) koji su pomogli Vučiću, videh još nekih slčnih delova, ali to, naviajnje za Vučića, nigde.

Ajd daj neki citat koji ti liči na to.


Evo,

I da bi ga Popović bar trpeo ako ne i podržao, da je poživeo.

Na to sam odgovorio.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:46 25.11.2014

Re: Površno...

Evo,

I da bi ga Popović bar trpeo ako ne i podržao, da je poživeo.

Na to sam odgovorio.


Ali to je Bazdulj rekao za Popovića, a on njega kritikuje, dakle ne smatra to dobrim.
Dok ti gore kažeš
za Bazdulja koji zagovara podršku Vučiću


Nešto smo žestoko pobrkali, ti ili ja (i ostali)


Dr M Dr M 23:50 25.11.2014

Re: Površno...

freehand
Ovo je podmetanje kukavičijeg jajeta i tačno govori ono o čemu pričam.
Navija da svi, svi, svi, podrže Vučića, ili ga bar trpe.

Pa dobro, nisam ja Nikolića podržao u finišu kampanje, Dačića nazvao Čerčilom a ovog drugog De Golom, ili kako već. Niti sam ja hipnotisan sedeo u studiju, kao stvorenje Preokić. Niti sam se nudio kao Čeda.
A šta je zajedničko svim tim licima, ako smem da te pitam?


Zbilja me pitaš više što umem da odgovorim. Svako ima svoje razloge i ja ih ne znam, osim za Čedu, on je jasan. Za ostale, pretpostavljam, različit stepen alkoholisanosti?

Ali to je bilo u raznim vremenima, nekad. Sad je važno šta je sad.
A sad je podrška Vućiću ili, bar, trpljenje.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:53 25.11.2014

Re: Površno...

Pa dobro, nisam ja Nikolića podržao u finišu kampanje, Dačića nazvao Čerčilom a ovog drugog De Golom, ili kako već.

Zanimljivo je da u posmatranju političkih događaja, ono što nam smeta da budemo objektivni jeste naš subjekat, naš ego koji mora da oda sliku "principijelnog" i "pravovernog".

Jer ako se to ne desi onda će te "tvoji" optužiti da si ih izdao.

I to tako ide, u raznim društvenim i intelektualnim slojevima i vrti se na isti način.

To je, ako mene pitate , oblik vršnjačkog nasilja.

Ako slučajno pomisliš nešto drugačije od onog što grupa očekuje - najebaćeš.

Zato mislim da je delociranje i distanciranje od gomile vrlo zdravo za mentalno stanje pojedinca, jerbo je poznato da gomila NIKAD nije u pravu.
Dr M Dr M 23:54 25.11.2014

Re: Površno...

hoochie coochie man
Evo,

I da bi ga Popović bar trpeo ako ne i podržao, da je poživeo.

Na to sam odgovorio.


Ali to je Bazdulj rekao za Popovića, a on njega kritikuje, dakle ne smatra to dobrim.
Dok ti gore kažeš
za Bazdulja koji zagovara podršku Vučiću


Nešto smo žestoko pobrkali, ti ili ja (i ostali)




Ja nisam, imam osećaj za filing.

Ili misliš da je ceo Bazduljev tekst pisan protiv Vučića?

freehand freehand 23:56 25.11.2014

Re: Površno...

Ali to je bilo u raznim vremenima, nekad. Sad je važno šta je sad.
A sad je podrška Vućiću ili, bar, trpljenje.


[i]Za razliku od brojnih njegovih sljedbenika, Srđa Popović nipošto nije bio politički naivan. On je morao znati da je poželjna posljedica pokreta bijelih listića poraz DS-a, odnosno pobjeda SNS-a. Iza svega je morala da stoji spekulacija (vjerovatno na neki način unaprijed ovjerena) da će posao pridruživanja Evropskoj uniji Vučić i SNS voditi efikasnije. Tako je naposljetku i ispalo. Srđa Popović je zapravo umro u onom trenutku kad su ljudi koji su čak i personalno oličavali politiku čiji je on bio najogorčeniji protivnik počeli u praksi da sprovode njegov program. To je paradoks koji bi on znao da cijeni, ali koji njegove samozvane sljedbenike dovodi do ludila. Popović je – rekli smo – znao da razlikuje važno od nevažnog, a iz njegove perspektive važno je bilo približavanje Srbije Zapadu.

Nakon njegove smrti, mada ne i jako dugo, tu je liniju uspjevala da nastavi Vesna Pešić. Njene pohvale Dačiću i Vučiću u kontekstu Briselskog sporazuma dokaz su tome. Kasnije je, međutim, i ona pala pod uticaj lažnih uzora.

Ništa od toga nije bilo u raznim vremenima. Sve je to danas.
Kao i topli zečevi, uostalom, kroz koje sam i ja prolazio na ovom blogu, da te podsetim.
Zbog Vučića, Dačića, Nikolića. Kad je bilo kul i popularno smejati se kad se neko usudi da vidi i kaže šta dolazi. I "cipelirati" što bi rekao ivančić, po istom osnovu.
Dr M Dr M 00:09 26.11.2014

Re: Površno...

]Za razliku od brojnih njegovih sljedbenika, Srđa Popović nipošto nije bio politički naivan. On je morao znati da je poželjna posljedica pokreta bijelih listića poraz DS-a, odnosno pobjeda SNS-a. Iza svega je morala da stoji spekulacija (vjerovatno na neki način unaprijed ovjerena) da će posao pridruživanja Evropskoj uniji Vučić i SNS voditi efikasnije. Tako je naposljetku i ispalo. Srđa Popović je zapravo umro u onom trenutku kad su ljudi koji su čak i personalno oličavali politiku čiji je on bio najogorčeniji protivnik počeli u praksi da sprovode njegov program. To je paradoks koji bi on znao da cijeni, ali koji njegove samozvane sljedbenike dovodi do ludila. Popović je – rekli smo – znao da razlikuje važno od nevažnog, a iz njegove perspektive važno je bilo približavanje Srbije Zapadu.


Zar Ti ovo ne liči na spekulaciju, kao mrtvi Srdja bi..al ovi njegovi..

Ja u ovom vidim pokušaj pacifikacije opozicije. Paranoja?
freehand freehand 00:12 26.11.2014

Re: Površno...

Paranoja?

Nismo kolege, ali ako dozvoljavaš... Aha.
cane cane 00:19 26.11.2014

Re: Površno...

Ako ne možeš da ga pobediš, ti mu se pridruži!


indeed

Zivkovic-nudi-pomoc-Vucicu-u-pisanju-programa-Vlade--bez-naknade


Hansel Hansel 00:20 26.11.2014

Re: Površno...

Zato mislim da je delociranje i distanciranje od gomile vrlo zdravo za mentalno stanje pojedinca, jerbo je poznato da gomila NIKAD nije u pravu.

Па, сад, има више гомила, па кад се дистанцираш од једне, то обично (макар последично) значи да се (објективно) приближаваш некој другој.
Dr M Dr M 00:26 26.11.2014

Re: Površno...

freehand
Paranoja?

Nismo kolege, ali ako dozvoljavaš... Aha.


Bolje što nismo kolege, sad bi dao pogrešnu Dg.

Uostalom, i da jesam, seti se Kisindžerove čuvene opaske.

Kad pogledaš širu sliku, na sve strane pokušaji, i uspesi, pacifikacije opozicije. Ovaj Bazduljev tekst je upućen tzv. intelektualcima, isto kao što se onaj Kaić obraća botovima. Razlika je samo u nivou.
Dr M Dr M 00:29 26.11.2014

Re: Površno...

cane
Ako ne možeš da ga pobediš, ti mu se pridruži!


indeed

Zivkovic-nudi-pomoc-Vucicu-u-pisanju-programa-Vlade--bez-naknade




Nemoj mi reći da nisi primetio da je ovo zajebavanje, da prosti Tvoje svetlo lice..
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:30 26.11.2014

Re: Površno...

Ili misliš da je ceo Bazduljev tekst pisan protiv Vučića?


Pa nije tekst na toj liniji, za ili protiv Vučića, tako da je teško tvrditi da jeste, ali ono što se može ustvrditi je da se ne slaže sa politikom "druge Srbije" (evropa zdaj pa kako bilo, beli lističi, "suočavanje"...), a pošto drugu Sriju smatra zaslužnom za dolazak Vučića na vlast, posredno se prilično lako i jasno može zaključiti i da je protiv Vučića.
Dr M Dr M 00:38 26.11.2014

Re: Površno...

hoochie coochie man
Ili misliš da je ceo Bazduljev tekst pisan protiv Vučića?


Pa nije tekst na toj liniji, za ili protiv Vučića, tako da je teško tvrditi da jeste, ali ono što se može ustvrditi je da se ne slaže sa politikom "druge Srbije" (evropa zdaj pa kako bilo, beli lističi, "suočavanje"...), a pošto drugu Sriju smatra zaslužnom za dolazak Vučića na vlast, posredno se prilično lako i jasno može zaključiti i da je protiv Vučića.


Različito čitamo.

Ako si Ti u pravu, očekujem da se u tabloidima pojavi vest da je Bazdulj, kad je bio mali, kidao glave vrapcima, kao što se dešava kad neko nije za Vučića.

Za sada, ništa.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:08 26.11.2014

Re: Površno...

Па, сад, има више гомила, па кад се дистанцираш од једне, то обично (макар последично) значи да се (објективно) приближаваш некој другој.

So what?

O tome i govorim. Zbog tog će tvoja grupa da urla da si je izdao.

Inače, kad se ne bi približavao, to bi značilo da ne razmišljaš svojom glavom nego naprosto žongliraš, izbegavaš svaki stav i postaješ jedan od onih što razgovor o politici uvek započinju sa "Nikad nisam bio član nijedne stranke."

Ko da nekog boli dupe čiji si ti član.
freehand freehand 01:21 26.11.2014

Re: Površno...

Inače, kad se ne bi približavao, to bi značilo da ne razmišljaš svojom glavom nego naprosto žongliraš, izbegavaš svaki stav i postaješ jedan od onih što razgovor o politici uvek započinju sa "Nikad nisam bio član nijedne stranke."

Nezgodacija, međutim, nastaje kad ti razmišljajući svojom glavom treba da priđeš svom političkom arhiprotivniku koji ti je, povrh sveg svog nevaljalstva, ili upravo zbog njega - hajdžekovao kompletan program i korus ideja na kome si bazirao svoju politiku.
E sad: treba da mu priđeš iako znaš da je lupež i prodavac roga za sveću slušajući kako papagajiše napamet naučene fraze? Ili treba da gledaš šta radi?
Na stranu što je tu gde je jer ga je postavio publikum koji voli starog njega i stare mu ideje da jući mu kredit da ostvari one tvoje, izvorne ideje...
Boli me glava od ovoga.

Edit: a setih se i rečenice koju Simon Bolivar upućuje svom prijatelju, maršalu Sukreu u Markesovom romanu "General u svom lavirintu":

"Ne ponavljajte gluposti neprijatelja makar oni bili u pravu!"
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:46 26.11.2014

Re: Površno...

Nezgodacija, međutim, nastaje kad ti razmišljajući svojom glavom treba da priđeš svom političkom arhiprotivniku koji ti je, povrh sveg svog nevaljalstva, ili upravo zbog njega - hajdžekovao kompletan program i korus ideja na kome si bazirao svoju politiku.


Ali ideje nisu ničije vlasništvo....da ovo nije tačno, pristup bibliotekama bio bi strogo zabranjen.

E sad: treba da mu priđeš iako znaš da je lupež i prodavac roga za sveću slušajući kako papagajiše napamet naučene fraze? Ili treba da gledaš šta radi?


A pazi ovu divotu, udaljavaš se od grupe uveren da je ona sačinjena od lupeža i prodavaca roga za sveću koji su ponavljali naučene fraze.

Na stranu što je tu gde je jer ga je postavio publikum koji voli starog njega i stare mu ideje da jući mu kredit da ostvari one tvoje, izvorne ideje...


Kako je ono Njegoš govorio za publikum...pučina grdna...tako nekako.
dali76 dali76 03:42 26.11.2014

Re: Površno...

HCM
Obojica znamo zasto se Freehandu svideo Bazdulj.
Beli listici su odgovorni za rusenje Tadica/dolazak Nikolica/Vucica.
No, ako su vec beli listici u tekstu bili odlican mamac za lovce na vestice, bele listice I, naravno, Vesnu Pesic,sama poeenta teksta je drugacija:
Bazdulj tvrdi da Vucic ustvari ostvaruje program Srdje Popovica, vodi Srbiju u EU,na zapad.
Drugosrbijanci, obezglavljeni vojnici Srdje Popovica, ljudi kojima je Popovic “diktirao” stavove preko telefona ne mogu da prihvate Bazdaljevu predpostavku da bi sam Popovic, da je ziv,ako ne podrzao,a ono trpio Vucica.
Vidis valjda i sam kako se konstantno, sa raznih strana, iz razlicitih interesa,guse /napadaju/diskredituju bilo kakvi kriticari Aleksandra Vucica.
Od Krstica smo saznali da je zivkovicizam problem srpske politike. Sad nam Freehand potire pricu po kojoj su kriticari Vucica sa Pescanika, ustvari nesposobni da svhate dda Vucic vodi Srbiju tamo gde je njihov ucitelj Popovic to zelio.
Za razliku od predhodnih daleko kvalitetnijih autorskih blogova Freehanda, ovaj ce ne samo ugledati naslovnu b92 , vec sa iste nece silaziti nekoliko dana.
Nelegitimni Zivkovic,obezglavljeni Drugosrbijanci, Americka TVn1,sve su to podli kriticari velikog vodje.
I u svemu tome Freehand koji je provaliju izmedju njega I Krstica premostio jednom Vesnom Pesic.




Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 03:53 26.11.2014

Re: Površno...

Od Krstica smo saznali da je zivkovicizam problem srpske politike

To sam ja hteo da budem fini i da ne kažem - tupost.

Tupost je problem srpske opozicije. Nju vodi gomila nedotupavnih neznalica i nesposobnjakovića.

Eto, ako budeš želeo da me opet citiraš, čisto da ti bude jasnije.
freehand freehand 08:44 26.11.2014

Re: Površno...

Obojica znamo zasto se Freehandu svideo Bazdulj.

Ovo je izvanredan način diskusije, kad počneš sa "obojica znamo" šta misli onaj treći, i neće nam se majci provući sa tim svojim driblinzima!
Sad, dosta je blesavo zalaziti u Frihendov ukus i motive umesto držati se napisanog, gde belodano stoji i to što tražiš.
Ali je urnebesno to otkrivanje Vučićevih agenata ispod svakog kreveta i u svakom špajzu.
Nego da skratimo, Dali, samo jedan od nas dvojice nema ništa sa dolaskom političke opcije nove srpske realnosti na vlast.
To nisi ti.

freehand freehand 08:49 26.11.2014

Re: Površno...

Ali ideje nisu ničije vlasništvo....da ovo nije tačno, pristup bibliotekama bio bi strogo zabranjen.

lepo rečeno, mada nikako ne bih ruku u vatru stavljao tvrdeći da je narečeni protivinik do ideja i prosvetljenja došao u biblioteci. Što, u krajnjoj liniji nije ni bitno. Bitno je da se ja ni u pertlu ne bih kladio po pitanju njegovih namera sa tim idejama.
A pazi ovu divotu, udaljavaš se od grupe uveren da je ona sačinjena od lupeža i prodavaca roga za sveću koji su ponavljali naučene fraze.

Približavajući se gorim, brutalnijim, banalnijim, sirovijim i vulgarnijim lupežima? Gadan i glup izbor opcije.
milisav68 milisav68 09:07 26.11.2014

Re: Površno...

Dr M

Različito čitamo.

Ako si Ti u pravu, očekujem da se u tabloidima pojavi vest da je Bazdulj, kad je bio mali, kidao glave vrapcima, kao što se dešava kad neko nije za Vučića.

Za sada, ništa.

Ih, a ko da mu/im javi.

Hansel Hansel 10:04 26.11.2014

Re: Površno...

Nebojsa Krstic
So what?

O tome i govorim. Zbog tog će tvoja grupa da urla da si je izdao.

Inače, kad se ne bi približavao, to bi značilo da ne razmišljaš svojom glavom nego naprosto žongliraš, izbegavaš svaki stav i postaješ jedan od onih što razgovor o politici uvek započinju sa "Nikad nisam bio član nijedne stranke."

Ko da nekog boli dupe čiji si ti član.

Па, сад, зависи да ли мислиш да ли мораш и колико да будеш политички ангажован или не. Не знам зашто би неко ко размишља својом главом морао да се приближава било коме. А није да нема оних који мењају своја припадништва управо не размишљајући (политички), него чисто лукративно. Али, ОК, прихватам да та приближавања могу да буду само последична. Друга је ствар да ли треба материјализовати то приближавање -- свако ту одлучује за себе.

Иначе, морам да се осврнем на онај презир према пуку који се, колико видим, и овде упорно демонстрира. Није народ лош по себи. Елита (или "елита" ) га усмерава. Као што су и деца огледало родитеља, тако је и народ огледало својих вођа (ма колико неки покушавали да оправдају вође чињеницом да и они потичу из тог народа). И као што је највећи успех родитеља да му се дете успешно осамостали, то би, да је наша политичка елита зрела, требаало да буде и њен циљ у вези с пуком. Али, не -- њој одговара да он остане незрео, зависан, и да се његово мишљење лако обликује. Тако се наставило и од 2000. и то је једно од највећих промашаја, бар из мог угла. А онда је део "деце" показао револт и "родитељи" су се нашли увређени. Све се уклапа у модел једне дисфункционалне породице, тек да метафора буде комплетна.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:28 26.11.2014

Re: Površno...

dali76

Za razliku od predhodnih daleko kvalitetnijih autorskih blogova Freehanda, ovaj ce ne samo ugledati naslovnu b92 , vec sa iste nece silaziti nekoliko dana.



Da izvestim da si u pravu, blog je na front page na mestu #1, pratim dalje ostvarivanje prognoze :)
freehand freehand 10:36 26.11.2014

Re: Površno...

uros_vozdovac
dali76

Za razliku od predhodnih daleko kvalitetnijih autorskih blogova Freehanda, ovaj ce ne samo ugledati naslovnu b92 , vec sa iste nece silaziti nekoliko dana.



Da izvestim da si u pravu, blog je na front page na mestu #1, pratim dalje ostvarivanje prognoze :)

Vidim da je to od skora postao bitan podatak. Dali ga pominje svako malo.
Pretpostavljam da bi kroz njega trebalo čitati stav kuće prema temi, šta li, samo što o samom stavu teksta i bloga i ovde imamo dva potpuno suprotna viđenja. Što će onda implicirati i suprotne zaključke o stavovima kuće. Što već miriše na uzaludnu rabotu.
hajkula1 hajkula1 16:33 26.11.2014

Re: Površno...

Dr M

Ima stvari koje se rade i onih koje se ne rade.



Odlično pamtim komentare kad je AV isplivao, kao, pa ako on radi ovo ili ono, pa da sačekamo 90 dana pa ovo, ono. Nemam vremena da pretražujem blogove. Čak je i free bio među onima koju su AV principijelno davali šansu...

Tako da su tvoji komentari, zaključci i sumnjičavost pa čak i optužbe, na mestu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:14 26.11.2014

Re: Površno...

Bazdulj tvrdi da Vucic ustvari ostvaruje program Srdje Popovica, vodi Srbiju u EU,na zapad.
Drugosrbijanci, obezglavljeni vojnici Srdje Popovica, ljudi kojima je Popovic “diktirao” stavove preko telefona ne mogu da prihvate Bazdaljevu predpostavku da bi sam Popovic, da je ziv,ako ne podrzao,a ono trpio Vucica.


Jasno, ali sam Bazdulj se ne određuje prema politici Srđe Popovića, ne podržava je da bi se moglo reći da je tekst provučićevski.
On Popoviću odaje priznanje da je znalački radio u korist svog cilja, što njegovi sledbenici nisu u stanju, bio spreman da prihvati skoro sve što vodi ka tom cilju, ali nigde u tekstu se ne može videti da Bazdulj deli uverenja sa Popovićem.
Ja mislim čak naprotiv.
Nasuprot Popovićevih stavova Bazdulj navodi i stavove njegovih neistomišljenika (Cerović, Basara ) a pri tom bira citate koji su zaista jaki, koje je veoma teško pobiti, pa se pre može govoriti o antipopovićevskom nego o propopovićevskom, dakle provučićevskom, stavu Bazdulja.

Jasno je da je tekst oštra kritika Popovićevih sledbenika, ali to što on kritikuje njih, a oni su protiv Vučića, ne znači da on tesktom podržava Vučića.
Vučić i proEU politika su skoro nevažni u tom tekstu, ali ako bi se tekst morao svrstati u pro ili kontra Vučića onda svakako kontra.

To što su se neki deklarisani antivučićevci naljutili zbog tog teksta nije dokaz da je tekst pohvala Vučiću, već je samo dokaz povređene sujete tih koji se ljute.

Ni to što je tekst uopšte izašao u vreme prilično ograničene slobode štampe se ne može smatrati kao nepobitan dokaz podrške vladi.

Najbolje je analizirati sam tekst, a te okolne pojave, ko se ljuti, kome odgovara, atmosfera u kojoj tekst izlazi i ostalo, sve je to manje bitno, i sve je drugorazrednog značaja pri tumačenju teksta.
freehand freehand 19:21 26.11.2014

Re: Površno...

Čak je i free bio među onima koju su AV principijelno davali šansu...


Fri je i na ovom blogu Vučiću principijelno dao šansu.
I u sledećoj rečenici rekao, kao i u svim ostalim situcijama - da od toga nema ništa. Jer Vučića iz radikala možeš isterati, ali radikala iz njega - nikako. Ni oko njega.
Inače je Fri u svim tim 100 dana, šest meseci, prva rekonstrukcija, druga rekonstrukcija - bio stalna meta svih pametnih a sada zapevajućih drugosrbijanaca a i većine drugih upravo zbog tog stava.
dali76 dali76 07:20 27.11.2014

Re: Površno...

Nema potrebe Krsticu za dodatnim objasnjenjima vasih stavova.
Svhatio sam
Opozicija je tupava, sem, naravno Cedomira Jovanovica
U tom smislu, Razumjiv je razlog sto vam se dopada tekst gde su drugosrbijanci, Sledbenici Popovica, obicni mediokriteti, sem ,naravno, Pere Lukovica.



dali76 dali76 07:38 27.11.2014

Re: Površno...

Poceo si HCM svoj komentar sa necim sa cim se ja apsolutno slazem:
/Bazduljse se u svom tekstu ne bavi ocenama politickih ideja Srdje Popovica.
A onda si donekle revidirao svoj stav iznoseci svoje misljenje da je ustvari Bazduljev tekst antipopovicevski ,a to si potkrepio cinjenicom da je Bazdulj izneo nepobitne argumente Stojana Cerovica.
Procitavsi tekst jos jednom, ustvrdio sam da Bazdulj nigde ne naziva bilo cije argumente nepobitnim, pa tako ni argumente Stojana Cerovica. Jedino naziva besmislenim izjavu Vladeta Jankovica kako Popovic nije voleo svoj narod.
Sasvim je legitimno sto se ti slazes sa Cerovicem, te zbog toga njegove argumente dozivljavas kao nepobitne, ali u svom tekstu Bazdulj nije koristio Cerovica, ili Basaru, da bi pokazao ko je u polemici bio u pravu , ili ciji su argumenti “nepobitniji”.
Osnovna je svrha Bazdaljevog koristenja polemike sa Cerovicem , sto se jasno vidi po kratkim zakljuccima nakon citata,da se definisu razlike u stavovima , a iz tih razlika da se iskristalise jasna politicka ideja Srdje Popovica.
Bazdulja zanima da dokaze da su sledbenici Popovica midiokriteti nesposobni da bez zivog Popovica svate njegovu politicku ideju. Da Popovica svataju, autori sa Pescanika bi pisali isto sto I njihov nekadasnji kolega, Pera Lukovic, odnosno podrzavali bi Vucica.

Ukoliko neko optuzi autore sa Pescanika ,sledbenike Srdje Popovica ,da Popovica nisu razumeli ,a kao krucijaalni dokaz iznese cinjenicu sto isti autori kritikuju Vucica, a jos se doda Lukovic kao primer nekog ko je Popovica svhatio, nagradno je pitanje : kome ovakav tekst ide na ruku?
Preformulisacu Cercila:
Kriticari mojih kriticara , moji su prijatelji.

freehand freehand 08:09 27.11.2014

Re: Površno...

Ukoliko neko optuzi autore sa Pescanika ,sledbenike Srdje Popovica ,da Popovica nisu razumeli ,a kao krucijaalni dokaz iznese cinjenicu sto isti autori kritikuju Vucica, a jos se doda Lukovic kao primer nekog ko je Popovica svhatio, nagradno je pitanje : kome ovakav tekst ide na ruku?
Preformulisacu Cercila:
Kriticari mojih kriticara , moji su prijatelji.

To je odličan i dobro poznat način vođenja polemike: Bazdulj o Drugoj Srbiji a ti o Vučiću. Ko ga šiša kad je promašio temu.
s.dj s.dj 10:48 27.11.2014

Re: Površno...

Rekao sam, ovim blogom, u kome imaš razumevanja za Bazdulja koji zagovara podršku Vučiću. Ili Bazdulj ekshumira Srdju Popovića tek onako, došlo mu?


Muharem samo iznosi apsurdnu sudbinu "druge Srbije", čiji je najveći "uspeh" upravo uvođenje pojma "druga Srbija". Mogu misliti kako je nekome ko se 25 godina izjašnjavao da "Evropa nema alternativu" kada mu neki ćetnik ispred nosa pokupi sav kajmak EU/SAD pridruživanja za sebe.
pnbb pnbb 14:44 27.11.2014

Re: Površno...

Mogu misliti kako je nekome ko se 25 godina izjašnjavao da "Evropa nema alternativu" kada mu neki ćetnik ispred nosa pokupi sav kajmak EU/SAD pridruživanja za sebe.

nema druge no da se odmetne u skinhedse
dali76 dali76 18:45 27.11.2014

Re: Površno...

Tema teksta Muhamera Bazdalja je nesposobnost ljudi/ sledbenika da razume politicke ideje svojih uzora (Popovica i Tijanica).
U tom smislu, Bazdulj je bio sasvim jasan dajuci primer ko je iz redova drugesrbije ustvari korektno razumio ideje Popovica (Lukovic i jedno vreme Vesna Pesic ).
Stoga je kritika Vucica od strane autora Pescanika krucijalni dokaz njihovog nerazumevanja ideja Srdje Popovica.
Dakle, ovde tema nije Popovic,Cerovic, nisu ni beli listici ili Vesna Pesic , vec nesposobnost ljudi da prate/razumeju svoje uzore. U slucaju Popovica, to je nesposobnost drugesrbije da razume da Vucic ostvaruje program njihovog uzora Srdje Popovica. Stoga je njihova kritika Vucica, dokaz njihove pogubljenosti.
Ako mislis drugacije, izvoli, ali please nemoj sa tim tvojim, sa nebesa/ bez ikakvog argumenta/ stavovima.


s.dj s.dj 18:59 27.11.2014

Re: Površno...

nema druge no da se odmetne u skinhedse


Ili da priča unaokolo kao se ipak on prvi rukovao sa Tlačijem...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:26 27.11.2014

Re: Površno...

osim za Čedu, on je jasan

E, doktore, ovo je poslednji pridev koji bi mu pristajao.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:51 27.11.2014

Re: Površno...

A onda si donekle revidirao svoj stav iznoseci svoje misljenje da je ustvari Bazduljev tekst antipopovicevski ,a to si potkrepio cinjenicom da je Bazdulj izneo nepobitne argumente Stojana Cerovica.


Ne, nisam revidirao, osnovni moj tav je da se Bazdulj time ne bavi. Čak to i decidno kaže "ne ulazeći ovdje u raspravu da li je Popovićeva "dijagnoza" ispravna...."
Ali pošto je krenula priča, da li je pro ili kontra Popoviću, onda sam ga ocenio kao anti. Ne apsolutno antipopovićevski, rekao sam već, teško ga je svrstati u kategoriju za ili kategoriju protiv, ali samo u slučaju da se to mora uraditi, da se mora negde svrstati, onda pre u anti nego pro.
Tekst nema tu nameru, nema ideju da se svrstava, on procenjuje drugu stvar, a ne Popovićeve stavove ili Vučićeve, mi te stavove moramo da naslućujemo i ja naslućujem stav koji ne odobrava Vučićevu politiku.

Procitavsi tekst jos jednom, ustvrdio sam da Bazdulj nigde ne naziva bilo cije argumente nepobitnim, pa tako ni argumente Stojana Cerovica.


Ne tvrdi on ali hajde mi da procenimo snagu tih argumenata.
Ako se složimo da su dosta jaki, teško oborivi, onda je zanimnjivo pitanje zašto Bazdulj baš njih bira a ne neke druge, klimavije.
Kada neko hoće da potencira ispravnost neke ideje, stava, on nasuprot njih stavlja tanke kontraargumente, svakako ne one koji kod slušalaca, čitalaca, mogu poljulajti uverenje u ispravnost stava koji se zastupa.

Bazdulja zanima da dokaze da su sledbenici Popovica midiokriteti nesposobni da bez zivog Popovica svate njegovu politicku ideju.

Tačno, ali samo to.
Ne da ne mogu da brane ili da shvate dobru ideju, nego Popvićevu ideju, ideju njihovog šefa. Kakva je ta ideja, dobra ili loša, Bazdulj ne govori.
Oni su nesposobni, glupi tupi, (banalizujem) ali ne zato što ne slede genijalne, spasonosne ideje, već zato što ne znaju ni šta je bila ideja onoga koga slede.
Ukoliko neko optuzi autore sa Pescanika ,sledbenike Srdje Popovica ,da Popovica nisu razumeli ,a kao krucijaalni dokaz iznese cinjenicu sto isti autori kritikuju Vucica, a jos se doda Lukovic kao primer nekog ko je Popovica svhatio, nagradno je pitanje : kome ovakav tekst ide na ruku?
Preformulisacu Cercila:
Kriticari mojih kriticara , moji su prijatelji.

To nije previše bitno.
Čak i u slučaju da postoji neko ko će posle teksta razmišljati na način: Popović je moj idol, on bi glasao za Vučića, ovi iz Peščanika pojma nemaju i baš me briga za njih, napustam ih i glasaću Vučića, to bi bila korist za Vučića, ali to i dalje ne dokazuje da je tekst provučićevski.
Tu imamo situaciju vrlo sličnu sa onom sa belim listićima.
Neko je precrtao listić zbog svog uverenja da niko nije dovoljno dobar, da ne treba da podrži nikoga.
Od takvog njegovog čina korist jeste imao SNS, ali on nije SNS glasač, SNS nema njegovu podršku.
Tako i sa ovim tekstom, ako Vučić bude imao neke koristi od toga to je samo "kolateralna šteta" a ne dokaz Bazduljeve namere da preko Popovića propagira Vučićevu politiku.

freehand freehand 19:52 27.11.2014

Re: Površno...

Tema teksta Muhamera Bazdalja je nesposobnost ljudi/ sledbenika da razume politicke ideje svojih uzora (Popovica i Tijanica).

Sem što to nije tema, Tijanić nikad nije bio uzor nikome, sem eventualno nekim mladim novinarima.
Stoga je kritika Vucica od strane autora Pescanika krucijalni dokaz njihovog nerazumevanja ideja Srdje Popovica.
Dakle, ovde tema nije Popovic,Cerovic, nisu ni beli listici ili Vesna Pesic , vec nesposobnost ljudi da prate/razumeju svoje uzore. U slucaju Popovica, to je nesposobnost drugesrbije da razume da Vucic ostvaruje program njihovog uzora Srdje Popovica. Stoga je njihova kritika Vucica, dokaz njihove pogubljenosti.

Nekad mislim da se ti opsesivno dohvatiš ličnosti/teme i da sve upodobljuješ njoj/njemu.
Ne, Dali, ja mislim da vučić uopšte ni na koji način nije tema. Tema je upravo Druga Srbija, odnosno postoji li uopšte tako nešto bez ono nekoliko ličnosti poput Latinke Perović i Srđe Popovića kao autoriteta i kohezivnih faktora? ili je to samo šarena gomila koja će se pocepati i raspršiti kud koji u narednim danima, kao što će se i desiti?
Tu je Vučić samo lakmus da se vidi koliko tu, u stvari, nema zajedničkog moralnog stava niti političke ideje.
Po mom razumevanju - to je tema i suština ovog teksta.
docsumann docsumann 20:07 27.11.2014

Re: Površno...

U slucaju Popovica, to je nesposobnost drugesrbije da razume da Vucic ostvaruje program njihovog uzora Srdje Popovica. Stoga je njihova kritika Vucica, dokaz njihove pogubljenosti.


ne vidim zašto se Vučiću ne bi mogla davati podrška za poteze kojima se intezivira uvođenje Srbije pod okrilje zapadne političke hemisfere, a u isto vrijeme kritikovati njegove očigledne brljotine u vođenju unutrašnje politike.
freehand freehand 20:16 27.11.2014

Re: Površno...

docsumann
U slucaju Popovica, to je nesposobnost drugesrbije da razume da Vucic ostvaruje program njihovog uzora Srdje Popovica. Stoga je njihova kritika Vucica, dokaz njihove pogubljenosti.


ne vidim zašto se Vučiću ne bi mogla davati podrška za poteze kojima se intezivira uvođenje Srbije pod okrilje zapadne političke hemisfere, a u isto vrijeme kritikovati njegove očigledne brljotine u vođenju unutrašnje politike.

Možda zato što nema ostvarivanja uslova sa unutrašnjepolitičkim brljotinama. Ako je to uopšte bitnbo. Ako nije bitno - čemu jurnjava prema političkom konglomeratu kome to nije bitno?
A sa stanovišta Srbije i života te unutrašnje brljotine su suština, ne spoljnopolitički smer.
docsumann docsumann 21:53 27.11.2014

Re: Površno...

A sa stanovišta Srbije i života te unutrašnje brljotine su suština, ne spoljnopolitički smer.


slažem se, no, tu se opet vraćamo na problematiku konceptualnog pristupa - da li prvo uvesti državu u okrilje političkog konglomerata, kako ga zoveš, pod čijim bi se tutorstvom i pritiskom, onda ona dovela u red, ili pak, sređivanjem stanja u državi kandidovati je za priključenije konglomeratu.

recimo da su bugarska i rumunija sprovele ovaj prvi scenario, a slovenija drugi.
problem kod metode "prvo pristupanje, pa onda sređivanje", je u tome što kad nastanu predizborna nadmetanja, politička elita koja je izvela pristupanje, koristi upravo tu činjenicu kao svoje vrhunsko ostvarenje kojim je bogznakako zadužila narod.
recimo to radi aktuelna crnogorska vlast, iako je CG faktički još miljama daleko od stvarnog pripadanja političkom zapadu. za njih je prelazak sa miloševićevskog kolosjeka na prozapadni samo po sebi istorijsko postignuće.
freehand freehand 21:55 27.11.2014

Re: Površno...

slažem se, no, tu se opet vraćamo na problematiku konceptualnog pristupa - da li prvo uvesti državu u okrilje političkog konglomerata, kako ga zoveš, pod čijim bi se tutorstvom i pritiskom, onda ona dovela u red, ili pak, sređivanjem stanja u državi kandidovati je za priključenije konglomeratu.

Da se vratimo na pitanje uslova i cene?
Jer koliko ja razumem dešavanja tom tuoru je sve ok dok Kosovo ide ka UN. Čim se uspori - traži se novi trkač. Rekoh dole - prati šta se sad zbiva i šta će se zbivati sa vučićem, kredibilnim najevropljaninom narednih sedmica. Ko jen-i-jen dva sad on ide malo na rende. A biće zanimljivo sad gledati i ponašanje tabloida. I to za upišavanje!
Elem - nikakve vrednosti, nikakvi napretci. Ili ako nešto može usput i ofrlje. Samo ono što im treba, a kod nas im treba kosovo i da se ideja Rusije potpuno izbriše iz agende.
I to ti je, moj Docs, sve o tome.
docsumann docsumann 22:01 27.11.2014

Re: Površno...

freehand
slažem se, no, tu se opet vraćamo na problematiku konceptualnog pristupa - da li prvo uvesti državu u okrilje političkog konglomerata, kako ga zoveš, pod čijim bi se tutorstvom i pritiskom, onda ona dovela u red, ili pak, sređivanjem stanja u državi kandidovati je za priključenije konglomeratu.

Da se vratimo na pitanje uslova i cene?


ne razumjem, gdje smo to bili pa da se vraćemo?

aha, vidim edit ...
dali76 dali76 02:34 28.11.2014

Re: Površno...

Slazemo se da osnovna svrha nije oceana stavova ili ideja Popovica. Svaka ideja o svrstavanju Bazdulja na stranu , ili kontra Popovicu, predstavlja stranputicu sa glavne teme teksta.
Dakle totalno je irelevantno sto se nas dvojica uopste ne slazemo da su argumenti Popovica slabi,a argumenti Cerovica nepobitni.
Ja samo ponavljam da Bazdulj koristi argumente iz polemike kako bi iz razlika u stavovima definisao smernice programa Popovica.
Da bi dokazao da su sledbenici Popovica nesposobni da svhate njegove eideje, Bazdulj sam prvo mora da dokaze da on zna i razume ideju Popovica. On to upravo radi kroz citate iz polemike.
Glavna tema teksta je sukob Bazdulja sa obezglavljenim, pogubljenim drugosrbijancima. Freehand je to odlicno svhatio ,a to se vidi iz njegove asocijacije o sudbini vojnika koji ostaju bez svog narednika/ svog mozga .
Mozemo li ignorisati cinjenicu da je Bazdalju krucijalni dokaz pogubljenosti Popovicevih “vojnika upravo njihova kritika politicked Aleksandra Vucica? Ja se mogu sloziti sa tobom pa ovaj tekst donekle smatrati kao kolateralnu korist za Vucica.
Tekst nije Vucicevski u smislu podrske Vucicu, ili Popovicu, ali diskreditacijom kriticara Aleksandra Vucica on korist donosi Vucicu.
Kao sto uostalom ovakvi blogovi donose korist Vucicu. Zovi je kolateralnom, Freehandu to sigurno nije cilj, ali ona je korist na kontu Vucica.




freehand freehand 10:07 28.11.2014

Re: Površno...

Mozemo li ignorisati cinjenicu da je Bazdalju krucijalni dokaz pogubljenosti Popovicevih “vojnika upravo njihova kritika politicked Aleksandra Vucica?

Možda bismo mogli, da nije Basare, Nenada Prokića, Pere Lukovića i mnoštva drugih koje bismo mogli smatrati delovima tog korpusa a koji su podržali Vučića bez zadrške. Pa onda još broj onih iz istog korpusa koji ga "podnose" dok sprovodi ono što smatraju svrsishodnim za ono što smatraju svojim ciljevima. A onda i oni koji su direktnim napadima na svakog ko je pokušao od početka da ukaže na pogubnost političkih procesa u Srbiji od 2012. na ovamo - Vučiću direktno i indirektno pomogli da dođemo do ovoga gde smo sad.
Te bih ja kolateralne koristi koje Vučić, kao, ima od Bazdulja i Frihenda - zanemario.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:54 28.11.2014

Re: Površno...

freehand
uros_vozdovac
dali76

Za razliku od predhodnih daleko kvalitetnijih autorskih blogova Freehanda, ovaj ce ne samo ugledati naslovnu b92 , vec sa iste nece silaziti nekoliko dana.



Da izvestim da si u pravu, blog je na front page na mestu #1, pratim dalje ostvarivanje prognoze :)

Vidim da je to od skora postao bitan podatak. Dali ga pominje svako malo.
Pretpostavljam da bi kroz njega trebalo čitati stav kuće prema temi, šta li, samo što o samom stavu teksta i bloga i ovde imamo dva potpuno suprotna viđenja. Što će onda implicirati i suprotne zaključke o stavovima kuće. Što već miriše na uzaludnu rabotu.


Ne ulazeći u implikacije , Dali je ispao u pravu, prognoza se ostvarila, iako nema nikakvog statističkog opravdanja.
prapra prapra 00:00 26.11.2014

Život i smrt jednog pamfleta


A sad složno u učitavanje smisla.
trener92 trener92 00:34 26.11.2014

Rock or bust

Mjuzički interneco
pozitivno brojanje za izbor koji si napravio.Mislim na muziku, normalno. Big Mama je uvek dobar izbor, h.dog posebno.H.dog zgodna asocijacija.

Ipak, dakle ipak, više bi pasovalo ovako nešto, čisto zbog kontinuiteta

freehand freehand 00:37 26.11.2014

Re: Rock or bust

Ipak, dakle ipak, više bi pasovalo ovako nešto, čisto zbog kontinuiteta

Kontinuitet je precenjen.
trener92 trener92 00:44 26.11.2014

Re: Rock or bust

freehand


Kontinuitet je precenjen.


. Moguće da imaš pravo, ipak sugerišem, kada pogledaš malo iza i oko sebe videćeš da grešiš.

Iz ostog opusa

rock or bust

freehand freehand 00:58 26.11.2014

Re: Rock or bust

trener92
freehand


Kontinuitet je precenjen.


. Moguće da imaš pravo, ipak sugerišem, kada pogledaš malo iza i oko sebe videćeš da grešiš.

Iz ostog opusa

rock or bust


Rock
trener92 trener92 01:01 26.11.2014

Re: Rock or bust

freehand

Rock

:))))
Jedini i ispravan izbor ( nisam ni sumnjao:))
docsumann docsumann 20:10 27.11.2014

Re: Rock or bust

freehand
Ipak, dakle ipak, više bi pasovalo ovako nešto, čisto zbog kontinuiteta

Kontinuitet je precenjen.


pa čak i prevaziđen ... sa stanovišta kvantno-mehaničkog pogleda na svijet
nask nask 01:18 26.11.2014

Nije basna-true story

Pre deset godina sam u okviru jednog fotografskog projekta pratio lokalne labudove. Pored tržnog centra kod mene u kraju par labudova napravio gnezdo od materijala koji mu se našao pri ruci/kljunu i pokušava da izlegne potomstvo, njihovu budućnost. To je ono što se na slici vidi. Ono što se ne vidi jeste da je gnezdo prazno, jaja pojeli pacovi, ali labudica uporno već par meseci leži. E sad, labudica dok leži uglavnom ne jede (labud pomaže koliko može i ume ali je glavni teret na njoj) ali ima dovljno rezervi da sve to izgura jedno 5-7 nedelja (koliko traje normalno leglo) ali sve preko toga počinje polako ali sigurno da joj ugrožava život. Kad je cela priča potrajale duže od tri meseca ukapiraju lokalni amateri orintolozi da će jadna da crkne pa su je fizički premestili u jedno jezerce par stotina metara dalje i odstranili gnezdo. Sledećih godina su uspešno izlegli preko dvadeset labudića.



Meni lično ne leži simbolika gornje slike u tome što nam je gnezdo od čega je, šta da se radi bolje nismo imali ni umeli, več u jalovosti da stvorimo nešto što je životu podležno.
Možda ono Srđino dozivanje bombardovanja ne bi trebalo shvatiti bukvalno već verovatno kao vapaj spasenju, kad već nismo u stanju da sami sebe spasemo (od nas samih).
freehand freehand 01:24 26.11.2014

Re: Nije basna-true story

Možda ono Srđino dozivanje bombardovanja ne bi trebalo shvatiti bukvalno već verovatno kao vapaj spasenju, kad već nismo u stanju da sami sebe spasemo (od nas samih).

Potpuno bih se složio da prizvani bombarderi bombarduju (simbolički) njegovu kuću. To mi je ok, i hrabro, pod uslovom da okolo ne uznemiravaju komšije tom prilikom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana