Društvo| Gradjanske inicijative| Reč i slika| Sport| Život

Oni i Mi

jedi-knight RSS / 03.07.2015. u 21:25

Nije mi lako da razumem sve one koji ushićeno pričaju o Srbiji kao sportskoj (vele)sili. 

Nit manje zemlje, nit više šampiona. 

Da li su oni srpski brend? Naravno da ne.

Sve-vise-naroda.jpg

 

Možemo, naravno, biti i ushićeni i ponosni na rezultate koje postižu naši sportisti, ali da li su ti rezultati plod nekog sistema unutar države koji izbacuje šampione ili su šampioni rezultat incidenta; entuzijazma, posvećenosti pojedinaca ili možda nečeg sasvim trećeg. Da li se kao ekstra motiv, na podsvesnom nivou pojavljuje želja da se izdigne iznad sredine, a ne da se porazi protivnik. Da li su naši šampioni zapravo otpor protiv besmisla; protiv nesposobnih, korumpiranih, nemoralnih političara; bezvoljne, demotivisane i propale generacije s kraja osamdesetih i devedesetih, impotentne intelektualne i kulturne elite; gubitničke nacionalne svesti i poljuljanog ponosa. Da li su oni šampioni, zato što su drugačiji od nas.

Budimo realni: koliko Nole ima osobina prosečnog Srbina? Koliko nas je sposobno da kontroliše strasti, smiri emocije, izoštri um, fokusira se i prevaziđe neku životnu prepreku, a koliko na prvu stresnu situaciju ošamari ženu, prebije decu, pobije se u saobraćaju, posvađa se sa najbližima, izvređa prvog na koga naiđe.

Koliko su šampioni iz Hobitlenda, šampionke iz Budapesta, “orlovi”, “orlići”, “delfini”, “lavovi”, “kraljice” i “princeze” slika prosečne srpske grupe građana, preduzeća, male ili velike firme? Koliko Srba je spremno da ne ukrade, slaže ili prevari; da se skromno podredi uspehu čitave zajednice bez kukanja, dranja, proklinjanja, bedačenja, mračenja… Koliko je spremno da samo radi svoj posao najbolje što može. Pojedinačno i u okviru tima.

Koji procenat nas?

Priznajem, muče me ove jeretičke misli kod svakog pevanja himne, dodele medalja, dizanja pehara… jer ti isti, šampioni, danas heroji nacije, kod prvog poraza biće ritualno razapeti od istih onih što se okupljaju pod balkonom gradske skupštine. Mediji će se utrkivati ko će biti ekskluzivniji i gnusniji u čerečenju, a botovi hobisti će se prepustiti kreativnom zanosu. 

Da li su to pravi primerci Srba ili ovi što pevaju sa balkona? 

Sa podjednakim intenzitetom emocija slavimo šampione i gazimo poražene, s tim što gazimo sa ljubavlju, a slavimo sa zavišću. Da nije tako, zar bi uopšte gazili. Sportisti se međusobno uvažavaju jer znaju cenu i pobede i poraza. Mnogi od nas znaju samo za poraz, zato smo toliko ogorčeni.

Dok gledam dočeke šampiona, ne mogu a da ne pomislim na ratne scene sa tribina, na tetovirane, maskirane tipove, što se krste, pa guraju baklje u usta, što isto viču SRBIJA i pevaju Bože pravde, pa lome stolice i razbijaju glave, skidaju dresove, upadaju u svlačionice, šamaraju, pale…Da li su oni “pravi” Srbi? Da li smo u stvari zemlja huligana? I po tome nas prepoznaju.

Reprezentativci sa balkona su svaki stepenik kojim su se popeli na taj balkon zalili suzama i znojem; dobro pamte svaki loš dan, svaki poraz, pad, povredu, razočaranje… Za to vreme neki drugi reprezentativci, “reprezentativci” u kravatama otimaju; bahato otimaju; bahato otimaju naočigled svih, bahato otimaju naočigled svih i uveravaju nas da to tako mora i da je to za naše dobro…i to decenijama. Koji su, u stvari, “pravi” Srbi. 

Želim da verujem da imam samo loše misli zbog sopstvenih slabosti, a ne zbog tumačenja stvarnosti koja me okružuje. Znam da i ti šampioni imaju itekako svojih loših osobina kojih se i sami stide. Znam da posrću i duhovno i moralno, ali onda kada treba, tada su pravi; oni su pre svega sposobni da pobede sebe. Koliko nas to može? Koji procenat? 

Oni, ti sportski šampioni, nisu kao mi. Oni su mera naše različitosti. I tako ih treba gledati dok mašu sa balkona. Kao ljude koji su odrasli među nama, ali koji nisu kao mi, jer da su kao mi, ili kao većina nas, ne bi bili tamo, već bi pritisnuti sopstvenim pesimizmom, sopstvenim porazom sedeli i kukali. Treba ih gledati kao ljude koji su naučili da pobede sebe; da se izdignu iznad prosečnosti i besmisla i da pošalju poruku da to može svako. Svako ko pokuša.

Da pobedi sebe, naravno.

Za početak.



Komentari (96)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 21:51 03.07.2015

prilog temi


sport ima još jednu bitnu karakteristiku koja ide na ruku onim pravim - efiikasnu selekciju po jasnim i jednostavnim kriterijumima.
ono, mogući su sporadični faulovi, tipa forsiranja tatinog sina, ili loša procjena kratkovidog trenera, ali, generalno, na duge staze tu se kvalitet izbori za pripadajuće mu mjesto. upravo kvalitetom.
nema veće frustracije za mladog čovjeka nego činjenica da se njegov trud, znanje i htjenje "pouzdano" anhiliraju u trikovima šibicara ljudskih duša.


Oni su mera naše različitosti.


protagorski lijepo uobličeno

vcucko vcucko 22:41 03.07.2015

Re: prilog temi

Prvo odvoji fudbal od svega ostalog. Po svemu, fudbal je svet za sebe. Da li je Brazil najbogatija i najprogresivnija zemlja na svetu? Naravno da nije, aii ima najviše svetskih titula. Znači ima sistem.

Zatim odvoji pojedinačne i kolektivne sportove. Uspesi u pojedinačnim sportovima su uvek i u pravilu eksces, ma o kome se radilo (na stranu fabrike sportista iz bivše DDR, toga više nema u tom obliku). Hrvatska je imala Kosteliće, po tome bila velesila u alpskom skijanju, a nit ima Alpe nit poštenu stazu. Kvalitetan pojedinac i tim oko njega, sponzori, krvav rad i mnogo sreće - to je formula za recimo iznadprosečnog sportistu koji pretenduje na medalje; za Novaka ili Kostelićku nema formule, to je već neki nivo više.

Kolektivni sportovi već zahtevaju mnogo obimniju organizaciju i koordinaciju. Naši uspesi u basketu su posledica pre svega postojanja i trajanja vrhunske struke. Znači u našem basketu još kako postoji sistem. Odbojka isto. Vaterpolo je posebna priča. Kažu, to igra deset zemalja u svetu - pa igra, zato što je teško i preteško. Prosečan čovek - kupač kad pokuša da primi i doda loptu jednom rukom ispadne smešan, jer se to uči otprilike celo prvo leto. Znaš li šta je sastavni deo teninga? Prsluk sa tegovima, pa plivaj, dodaj, šutiraj, iskači iz vode (golman) itd. - izvoli, budi junak.

Jednostavno, možda smešno zvuči ali imamo smisla za to loptanje. Kad je na klupi neko stručan i sa autoritetom, a organizacija uspe da sačuva tim od fukare (mafije i političkih prilepaka), uglavnom uspevamo. Uživajmo u tome, smatrajmo to kao neki (ne)zasluženi bonus i to je to.
docsumann docsumann 22:47 03.07.2015

Re: prilog temi

Vaterpolo je posebna priča. Kažu, to igra deset zemalja u svetu - pa igra, zato što je teško i preteško. Prosečan čovek - kupač kad pokuša da primi i doda loptu jednom rukom ispadne smešan, jer se to uči otprilike celo prvo leto. Znaš li šta je sastavni deo teninga? Prsluk sa tegovima, pa plivaj, dodaj, šutiraj, iskači iz vode (golman) itd. - izvoli, budi junak.


vaterpolo je između ostalog poseban i po tome što je to sport sa najvećom disproporcijom u odnosu uložena energija (tokom čitave karijere) vs. novčana nadoknada (tokom čitave karijere).
vcucko vcucko 23:02 03.07.2015

Re: prilog temi

Pa to je povezano sa brojem zemalja u kojima se igra, samim tim širinom baze za reklame i sve ostalo. Ovako sa strane deluje neozbiljno - gazda Pro Recca čas oće čas neće da se igra, pa grupa najboljih malo igra tamo, malo ovamo. Opet, ako je Šapić igrao za sto soma po sezoni i to nije loše obzirom da valjda samo dve ili tri naše košarkašice zarade toliko, a basket je u tom smislu neuporediv.
docsumann docsumann 23:15 03.07.2015

Re: prilog temi

Opet, ako je Šapić igrao za sto soma po sezomi i to nije loše obzirom da valjda samo dve ili tri naše košarkašice zarade toliko, a basket je u tom smislu neuporediv.


mislim da mu je najjači ugovor u karijeri bio 200 ili 250 K maraka ili eura, jbmlg sad.

ipak usporedba nije najadekvatnija. prvo, Šapić je u tom trenutku ( a možda i uošte) bio ubjedljivo najbolji golgeter svjetskog vaterpola, a drugo komercijabilnost muškog vs. ženskog sporta sama po sebi traži dodatne koeficijente da bi bila usporediva.
vcucko vcucko 23:25 03.07.2015

Re: prilog temi

Dobro, toliko je valjda dobio u Kazanju. Jednostavno, ne postoji NWL, euroliga je ipak mnogo nižeg intenziteta nego u drugim sportovima. U stvari najozbiljnije takmičenje mu dođe ova jadranska ili kako se već zove liga, a tu ipak nema toliko jakih sponzora. Jest nepravedno, ali je realno. Tržište, jbg.
docsumann docsumann 23:32 03.07.2015

Re: prilog temi

Jest nepravedno, ali je realno. Tržište, jbg.


ma, znam. samo sam se osvrnuo na tu upadljivu "energetsku neefikasnost"
emsiemsi emsiemsi 06:10 04.07.2015

Re: prilog temi

Не видим разлог за толико огорчење аутора уводног текста, јер --- сви смо ми Срби, били на балкону, били испод, те екстремни случај - тетовирани и бакљогурачи ...
Такви смо, какви смо.
На свима нама је да се трудимо да нас што више буде на балкону.
jedi-knight jedi-knight 07:38 04.07.2015

Re: prilog temi

Не видим разлог за толико огорчење аутора уводног текста, јер --- сви смо ми Срби, били на балкону, били испод, те екстремни случај - тетовирани и бакљогурачи ...
Такви смо, какви смо.
На свима нама је да се трудимо да нас што више буде на балкону.


Mozda je trebalo da posebno naglasim da se tekst ne odnosi na one koji se iskreno raduju, koji su iskreno ponosni i koji i sami rade na tome da budu bolji, pocev od malih, svakodnevnih stvari. Na one koji i sami žele da budu pobednici u sopstvenim životima.
Da me ne razumete pogresno, sjajno je imati šampione u bilo cemu: sportu, nauci, umetnosti, ali oni treba da budu motiv svima nama da budemo bolji nego što jesmo. Pobednik je danas onaj ko ume da kaže "dobar dan", "doviđenje", "izvolite" i "hvala", onaj ko stane u red bez psovanja, ko plati kartu, ko se ne pobije i ne posvađa ako mu se srene pažnja da radi loše, ko ne zloputrebljava poziciju, ko radi najbolje što može tamo gde može ili barem ne kvari. U školama se valja droga, deca se bodu noževima, podsmevaju se i maltretiraju dobre đake, tuku nastavnike...Ti isti viču SRBIJA! Njima je upućen moj tekst.
Utisak mi je da ti isti ili ti najglasniji pod balkonom, lome i pale po stadionima, bacaju otpatke kroz prozor automobila, varaju i drpaju gde god stignu...Koliko nam je nacionalni sport fudbal ili košarka, toliko nam je i drpanje jedni od drugih ili države. Svaki dan se igraju utakmice u našim životima kojih smo sami akteri i gde pobeda ili poraz samo od nas zavise. Jesmo li pobednici i zašto nismo? Pa vode nas nesposobni, neobrazovani, korumpirani, a oni su slika i prilika gubitnika. I sa njima se identifikujemo. Onaj sa balkona je krv propišao da bi došao do reprezentacije i pobedio na nekom velikom takmičenju. Ovi drugi su se samo šlihtali. Koliko god da imamo sportskih šampiona, ovih drugih je neuporedivo više.
Moj tekst je u stvari poziv da sami budemo šampioni jer to možemo, svako od nas i sto svuda i u svakoj prilici, svaki dan na svakom "delu terena", u prvom i poslednjem minutu
omega68 omega68 08:21 04.07.2015

Re: prilog temi

Не видим разлог за толико огорчење аутора уводног текста

Знам шта је, сморио га онај џокач - Додић
jedi-knight jedi-knight 19:39 05.07.2015

Re: prilog temi

Re: prilog temi
Не видим разлог за толико огорчење аутора уводног текста

Знам шта је, сморио га онај џокач - Додић

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 22:02 03.07.2015

Tell it like it is

Nemam shta da dodam ili oduzmem - potpuno si u pravu. Na zalost.
docsumann docsumann 22:07 03.07.2015

maraton u oktagonu


Treba ih gledati kao ljude koji su naučili da pobede sebe; da se izdignu iznad prosečnosti i besmisla i da pošalju poruku da to može svako. Svako ko pokuša.
Da pobedi sebe, naravno.
Za početak.


paradoks borbe protiv samog sebe je što ti je protivnik snažniji lakše ćeš ga pobijediti.

jedi-knight jedi-knight 22:09 03.07.2015

Re: maraton u oktagonu

paradoks borbe protiv samog sebe je što ti je protivnik snažniji lakše ćeš ga pobijediti.


Bas tako
NNN NNN 22:20 03.07.2015

jebiga

potpuno si u pravu!

Najteže je pobediti sebe
(a oni sa balkona su to uspe(va)li)
milisav68 milisav68 08:27 04.07.2015

Re: jebiga

NNN
Najteže je pobediti sebe
(a oni sa balkona su to uspe(va)li)

Da, nego ta priča sa balkonom ima specifičnu pred-istoriju*, a i neke pozitivne posledice (koje su posle zloupotrebljavane od strane vlasti, ali je još uvek veća korist nego šteta).

Mislim, jeste sve to hleba i igara, ali je ujedno i podstrek mladima da se više bave sportom (kao i samim sportistima, jer uvek godi sujeti kada neki veći broj ljudi ceni tvoj uspeh), i da se pošten rad i trud - isplati (makar kao nacionalna penzija).

*Do te `95. i prvog izlaska na balkon (sad ovde ide muzika iz serije "Grlom u jagode" ) smo bili ubijeni u pojam (kao da nas je sve sam Hitler pravio), i onda su se pojavili momci koji su (kao svetski i evropski šampioni) krenuli od kvalifikacija - od nule (i uz velike pritiske i saplitanja) došli do prvog mesta i zlatne medalje (što je običnim ljudima vratilo veru u nekakav "normalan život" ).
docsumann docsumann 22:21 03.07.2015

ispravi me ako se krivim ...


... ali moj utisak je da je stepen čerečenja sportista u javnom (medijskom) prostoru, zbog neispunjavanja ciljeva, kikseva, naših maštanja, manji nego ranije.
odnosno da smo postali empatičniji prema svojim dojučerašnjim herojima kad krenu da posrću.
jedi-knight jedi-knight 22:33 03.07.2015

Re: ispravi me ako se krivim ...

ispravi me ako se krivim ...

... ali moj utisak je da je stepen čerečenja sportista u javnom (medijskom) prostoru, zbog neispunjavanja ciljeva, kikseva, naših maštanja, manji nego ranije.
odnosno da smo postali empatičniji prema svojim dojučerašnjim herojima kad krenu da posrću.


Ima istine.
Mediji su se prebacili na skandale. Bodu oči skupa kola, noćni provodi, starlete..., pa se rabi ta tema..Eto, nismo ni saznali da li je ona riba održala obećanje, a nacija čeka...
Samo malo strpljenja. Krecu kvalifikacije za evro kupove u fudbalu pa se šilje olovke, a fudbal je omiljena tema uvek bio.
freehand freehand 22:32 03.07.2015

Bez veze

... ti je tekst.
Prateći tvoju logiku, ali u kontra smeru - kakvi li su ovi ostali ako Srbija, statistički, takva kakva je a po tebi nikakva daje ovoliko ovakvih šampiona?!
Ali šampioni nikad nisu slika proseka.
Tako da ti je ono pominjanje Đokovića - spektarkularno i naročito - ogroman bulšit. On je sam za sebe, jedan i jedinstven. Kao i Nadal, uostalom, ili Fererer.
jedi-knight jedi-knight 22:39 03.07.2015

Re: Bez veze

Bez veze
... ti je tekst.
Prateći tvoju logiku, ali u kontra smeru - kakvi lči su ovi ostali ako Srbija, statistički, takva kakva je a po tebi nikakva daje ovoliko ovakvih šampiona.
a šampioni nikad nisu slika proseka.
Tako da ti je ono pominjanje Đokovića - spektarkularno i naročito - ogroman bulšit. On je sam za sebe, jedan i jedinstven. Kao i Nadal, uostalom, ili Fererer.


Bulšit su transparenti i novinski naslovi "Dobrodošli u zemlju šampiona.", "Magija vidovdana" itd. Bulšit je identifikovati se sa njima samo zato što imamo isti pasoš.
Hvala na komentaru
freehand freehand 22:50 03.07.2015

Re: Bez veze

jedi-knight
Bez veze
... ti je tekst.
Prateći tvoju logiku, ali u kontra smeru - kakvi lči su ovi ostali ako Srbija, statistički, takva kakva je a po tebi nikakva daje ovoliko ovakvih šampiona.
a šampioni nikad nisu slika proseka.
Tako da ti je ono pominjanje Đokovića - spektarkularno i naročito - ogroman bulšit. On je sam za sebe, jedan i jedinstven. Kao i Nadal, uostalom, ili Fererer.


Bulšit su transparenti i novinski naslovi "Dobrodošli u zemlju šampiona.", "Magija vidovdana" itd. Bulšit je identifikovati se sa njima samo zato što imamo isti pasoš.
Hvala na komentaru

Onda ti nisi dobro napisao to što si mislio. Statistički i realno sportska vrednost nacije nikakve veze nema sa novinskim naslovima i tekstovima ispod tih naslova. Ako si o tome pisao, i kafanjerosima koji su svi Đoković - uz špricer i meze i majku Federeru - to je sasvim druga stvar.
Ali čitav Balkan a statistički gledano Srbija naročito ogroman su sportski gejzir koji ne prestaje sa erekcijom.
Dr M Dr M 22:55 03.07.2015

Re: Bez veze

kakvi li su ovi ostali


Pa osvrni se oko sebe. Bez cilja, bez volje, bez uspeha.

Po mom mišljenju, tekst nije bulshit nego hits the bulls eye.

Samo što je neprijatan, jer istina boli.
docsumann docsumann 22:57 03.07.2015

Re: Bez veze

freehand
... ti je tekst.
Prateći tvoju logiku, ali u kontra smeru - kakvi li su ovi ostali ako Srbija, statistički, takva kakva je a po tebi nikakva daje ovoliko ovakvih šampiona?!
Ali šampioni nikad nisu slika proseka.
Tako da ti je ono pominjanje Đokovića - spektarkularno i naročito - ogroman bulšit. On je sam za sebe, jedan i jedinstven. Kao i Nadal, uostalom, ili Fererer.


sjećam se jednog od svojih prvih komentara po dolasku na blog koji je bio vezan za sličnu temu. samo što je umjesto Novaka povod bio Tesla.

taj moj komentar je upravo bio u smislu kako je Tesla imao malo toga zajedničkog sa prosječnim srbinom.

a pamtim ga ne zbog toga što mi je bio jedan od prvih (ostale prve i druge sam davno pozaboravljao), već po brzoj i tipično polemičarski zajedljivoj reakciji nekog od blogera koji mi je replicirao (parafraziram) - a ti kao znaš šta definiše prosječnog srbina?

misim da sam tada pokapirao kako na blogu moraš "igrati" precizno ako ne želiš da zaglibiš u beskonačnom nizu svedubljeseukopavajućih & svemanjesuvisluih komentara.





freehand freehand 22:58 03.07.2015

Re: Bez veze

Dr M
kakvi li su ovi ostali


Pa osvrni se oko sebe. Bez cilja, bez volje, bez uspeha.

Po mom mišljenju, tekst nije bulshit nego hits the bulls eye.

Samo što je neprijatan, jer istina boli.

Ajde?
Mislim, jesmo mi pojedini prepametni, preinteligentni, skačemo previsoko, predalkeo, trčimo prebrzo, driblamo u trkku, al ste vi ostali tim nikakviji, a uspesi nas ibermenša samo tu razliku više ističu.
To si hteo da kažeš?
docsumann docsumann 23:00 03.07.2015

Re: Bez veze

Samo što je neprijatan, jer istina boli.



ISTINA BOLI ... PEČE, UJEDA


sit gladnome ne vjeruje
da je vidio papagaja koji laje kao patuljasti rotvajler

gladni ne vjeruje sitome
da ga nije vidio
kad su to zajedno gledali
na TV dnevniku

siti samo odmahuje glavom
i oprezno se udaljuje
unatraške

gladni ostaje sam ...


freehand freehand 23:00 03.07.2015

Re: Bez veze

docsumann
freehand
... ti je tekst.
Prateći tvoju logiku, ali u kontra smeru - kakvi li su ovi ostali ako Srbija, statistički, takva kakva je a po tebi nikakva daje ovoliko ovakvih šampiona?!
Ali šampioni nikad nisu slika proseka.
Tako da ti je ono pominjanje Đokovića - spektarkularno i naročito - ogroman bulšit. On je sam za sebe, jedan i jedinstven. Kao i Nadal, uostalom, ili Fererer.


sjećam se jednog od svojih prvih komentara po dolasku na blog koji je bio vezan za sličnu temu. samo što je umjesto Novaka povod bio Tesla.

taj moj komentar je upravo bio u smislu kako je Tesla malo toga zajedničkog sa prosječnim srbinom.

a pamtim ga ne zbog toga što mi je bio jedan od prvih (ostale prve i druge sam davno pozaboravljao), već po brzoj i tipično polemičarski zajedljivoj reakciji nekog od blogera koji je replicirao (parafraziram) - a ti kao znaš šta definiše prosječnog srbina?

misim da sam tada pokapirao kako na blogu moraš "igrati" precizno ako ne želiš da zaglibiš u beskonačni niz svedubljeseukopavajućih & svemanjesuvisluih komentara.






Ako si meni hteo nešto da kažeš, citirajući me - obrati pažnju na ovu rečenicu u citiranom komentaru:

Ali šampioni nikad nisu slika proseka.
Dr M Dr M 23:04 03.07.2015

Re: Bez veze

freehand
Dr M
kakvi li su ovi ostali


Pa osvrni se oko sebe. Bez cilja, bez volje, bez uspeha.

Po mom mišljenju, tekst nije bulshit nego hits the bulls eye.

Samo što je neprijatan, jer istina boli.

Ajde?
Mislim, jesmo mi pojedini prepametni, preinteligentni, skačemo previsoko, predalkeo, trčimo prebrzo, driblamo u trkku, al ste vi ostali tim nikakviji, a uspesi nas ibermenša samo tu razliku više ističu.
To si hteo da kažeš?


Pa baš i ne.

Nismo mi ostali nikakviji zato što neko preskoči 2 metra nego zato što i ne pokušavamo.
jedi-knight jedi-knight 23:06 03.07.2015

Re: Bez veze

Re: Bez veze
Dr M
kakvi li su ovi ostali


Pa osvrni se oko sebe. Bez cilja, bez volje, bez uspeha.

Po mom mišljenju, tekst nije bulshit nego hits the bulls eye.

Samo što je neprijatan, jer istina boli.

Ajde?
Mislim, jesmo mi pojedini prepametni, preinteligentni, skačemo previsoko, predalkeo, trčimo prebrzo, driblamo u trkku, al ste vi ostali tim nikakviji, a uspesi nas ibermenša samo tu razliku više ističu.
To si hteo da kažeš?


Ne znam za njega, ali ja sam definitivno hteo da kažem da možemo biti bolji ako se ugledamo na one koji pokušavaju i koji se bore da budu bolji umesto da se plezimo celom svetu sa Noletovim slikama iznad glave ( a već u sledećem kadru da se mlatimo tim istim slikama )
freehand freehand 23:07 03.07.2015

Re: Bez veze

Dr M
freehand
Dr M
kakvi li su ovi ostali


Pa osvrni se oko sebe. Bez cilja, bez volje, bez uspeha.

Po mom mišljenju, tekst nije bulshit nego hits the bulls eye.

Samo što je neprijatan, jer istina boli.

Ajde?
Mislim, jesmo mi pojedini prepametni, preinteligentni, skačemo previsoko, predalkeo, trčimo prebrzo, driblamo u trkku, al ste vi ostali tim nikakviji, a uspesi nas ibermenša samo tu razliku više ističu.
To si hteo da kažeš?


Pa baš i ne.

Nismo mi ostali nikakviji zato što neko preskoči 2 metra nego zato što i ne pokušavamo.

Pa ne, ja sam i mislio da smo mi ostali truba i škart, ali ste vi mnogo pametni, hitri i skočni zato što sa nama nemate veze. A mi se, eto, kljakavi, škrbavi i blentavi pravimo važni gurajući se u statistiku i kradući vam IQ, km/h i metre u dalj i u vis.
docsumann docsumann 23:08 03.07.2015

Re: Bez veze

Ako si meni hteo nešto da kažeš, citirajući me - obrati pažnju na ovu rečenicu u citiranom komentaru:


ne, nisam, šlagvortirao si me.

Ali šampioni nikad nisu slika proseka.


nisu, alliii, ako se zafilozofiramo na datu temu - preciziraju stepen prosječnosti, granično definišući red veličina na kojem se ona ostvaruje.
freehand freehand 23:13 03.07.2015

Re: Bez veze

nisu, alliii, ako se zafilozofiramo na datu temu - preciziraju stepen prosječnosti, granično definišući red veličina na kojem se ona ostvaruje.


baš sam to hteo da kažem, al mi nestalo vrućeg piva.
Dr M Dr M 23:13 03.07.2015

Re: Bez veze

ja sam i mislio da smo mi ostali truba i škart


Preterano si samokritičan, ublaži malo.

Za ovo svojatanje tudjih uspeha ,za koje nismo ni repom mrdnuli, si sasvim u pravu.
jedi-knight jedi-knight 23:18 03.07.2015

Re: Bez veze

Pa ne, ja sam i mislio da smo mi ostali truba i škart, ali ste vi mnogo pametni, hitri i skočni zato što sa nama nemate veze. A mi se, eto, kljakavi, škrbavi i blentavi pravimo važni gurajući se u statistiku i kradući vam IQ, km/h i metre u dalj i u vis.

freehand freehand 23:30 03.07.2015

Re: Bez veze

Dr M
ja sam i mislio da smo mi ostali truba i škart


Preterano si samokritičan, ublaži malo.

Za ovo svojatanje tudjih uspeha ,za koje nismo ni repom mrdnuli, si sasvim u pravu.

To hoćeš, naravno, da kažeš da si ti u pravu pripisujući meni, skromno svoje stavove?
Ma kakvi. Činjenica je da je ova zemlja sportsko čudo, da statistički neverovatne rezulčtate ostvaruje u širokom dijapazonu sportova, i da to možćda smeta drugosrbijanskom pogledu na svet u kome je Srbija ruglo i treba da bude parija, ali - jebiga.
Hrvati siđoše onomad sa postolja, pa se ni oni baš nisu proslavili.
little_radojica little_radojica 05:26 04.07.2015

Re: Bez veze

Ma kakvi. Činjenica je da je ova zemlja sportsko čudo, da statistički neverovatne rezulčtate ostvaruje u širokom dijapazonu sportova, i da to možćda smeta drugosrbijanskom pogledu na svet u kome je Srbija ruglo i treba da bude parija, ali - jebiga.


Које су то статистике, свега ти?
То што је за тебе широк дијапазон уствари је ужи дијапазон спортова који су код нас популарни, што се сасвим лепо покаже на олимпијадама. Ми смо добри у лоптању, јер су то најмасовнији и најпопуларнији спортови код нас, имају огромну инфраструктуру и најмање коштају, али то се можда у будућности промени (и мења се, ето атлетичара, теквондоиста, пливача,...).
freehand freehand 05:48 04.07.2015

Re: Bez veze

Које су то статистике, свега ти?

Recimo, uporediš broj stanovnika sa brojem osvojenih medalja i plasmanima na takmičenjima u sportovima o kojima je ovde, valjda reč. Na evropskim i svetskim prvenstvima i olimpijadama. Ili uporediš BDP. Ili uporediš infrastrukturu i broj amatera i takmičara. Ili uporediš koji god hoćeš podatak koji sam smatraš relevantnim i koji se u takvim statistikama inače koristi. Pa kažeš i mnei šta si dobio, strašno sam znatiželjan.
U tom užem dijapazonu sportova , koji je samo kod nas popularan, poput košarke. Ili odbojke u kojoj su velesile Rusija, Italija, SAD, Kuba, Holandija, Brazil. Dakle mali i geografski uzak krug zemalja. Kao i u vaterpolu. Kaou fudbalu koji se igra kod nas i u još par zaostalih zemalja inače potpuno van fokusa ozbiljnih zemlaja i nacija posvećenih kriketu i kvidiču.
Kao i tenis, uostalom. A ne, ne mislim na Đokovića prevashodno, nego na Dejvis kup.
emsiemsi emsiemsi 06:16 04.07.2015

Re: Bez veze

jedi-knight
Bez veze
... ti je tekst.
Prateći tvoju logiku, ali u kontra smeru - kakvi lči su ovi ostali ako Srbija, statistički, takva kakva je a po tebi nikakva daje ovoliko ovakvih šampiona.
a šampioni nikad nisu slika proseka.
Tako da ti je ono pominjanje Đokovića - spektarkularno i naročito - ogroman bulšit. On je sam za sebe, jedan i jedinstven. Kao i Nadal, uostalom, ili Fererer.


Bulšit su transparenti i novinski naslovi "Dobrodošli u zemlju šampiona.", "Magija vidovdana" itd. Bulšit je identifikovati se sa njima samo zato što imamo isti pasoš.
Hvala na komentaru

Ниси у праву !
Напротив - треба да се идентификујемо са њима (без обзира што нисмо ничим допринели њиховом успеху), идентификовати се са бољим од себе.
emsiemsi emsiemsi 06:18 04.07.2015

Re: Bez veze

docsumann
freehand
... ti je tekst.
Prateći tvoju logiku, ali u kontra smeru - kakvi li su ovi ostali ako Srbija, statistički, takva kakva je a po tebi nikakva daje ovoliko ovakvih šampiona?!
Ali šampioni nikad nisu slika proseka.
Tako da ti je ono pominjanje Đokovića - spektarkularno i naročito - ogroman bulšit. On je sam za sebe, jedan i jedinstven. Kao i Nadal, uostalom, ili Fererer.


sjećam se jednog od svojih prvih komentara po dolasku na blog koji je bio vezan za sličnu temu. samo što je umjesto Novaka povod bio Tesla.

taj moj komentar je upravo bio u smislu kako je Tesla imao malo toga zajedničkog sa prosječnim srbinom.

a pamtim ga ne zbog toga što mi je bio jedan od prvih (ostale prve i druge sam davno pozaboravljao), već po brzoj i tipično polemičarski zajedljivoj reakciji nekog od blogera koji mi je replicirao (parafraziram) - a ti kao znaš šta definiše prosječnog srbina?

misim da sam tada pokapirao kako na blogu moraš "igrati" precizno ako ne želiš da zaglibiš u beskonačnom nizu svedubljeseukopavajućih & svemanjesuvisluih komentara.






Да !
... да те онда и ја приупитам --- да ли је (и) теби жао што је Тесла Србин ?
Да ли мислиш да га то дисквалификује у чему ?
emsiemsi emsiemsi 06:21 04.07.2015

Re: Bez veze

freehand
Dr M
freehand
Dr M
kakvi li su ovi ostali


Pa osvrni se oko sebe. Bez cilja, bez volje, bez uspeha.

Po mom mišljenju, tekst nije bulshit nego hits the bulls eye.

Samo što je neprijatan, jer istina boli.

Ajde?
Mislim, jesmo mi pojedini prepametni, preinteligentni, skačemo previsoko, predalkeo, trčimo prebrzo, driblamo u trkku, al ste vi ostali tim nikakviji, a uspesi nas ibermenša samo tu razliku više ističu.
To si hteo da kažeš?


Pa baš i ne.

Nismo mi ostali nikakviji zato što neko preskoči 2 metra nego zato što i ne pokušavamo.

Pa ne, ja sam i mislio da smo mi ostali truba i škart, ali ste vi mnogo pametni, hitri i skočni zato što sa nama nemate veze. A mi se, eto, kljakavi, škrbavi i blentavi pravimo važni gurajući se u statistiku i kradući vam IQ, km/h i metre u dalj i u vis.

Сагласан !
Успут --- што си толико огорчен ?
little_radojica little_radojica 06:21 04.07.2015

Re: Bez veze

freehand
Које су то статистике, свега ти?

Recimo, uporediš broj stanovnika sa brojem osvojenih medalja i plasmanima na takmičenjima u sportovima o kojima je ovde, valjda reč. Na evropskim i svetskim prvenstvima i olimpijadama. Ili uporediš BDP. Ili uporediš infrastrukturu i broj amatera i takmičara. Ili uporediš koji god hoćeš podatak koji sam smatraš relevantnim i koji se u takvim statistikama inače koristi. Pa kažeš i mnei šta si dobio, strašno sam znatiželjan.
U tom užem dijapazonu sportova , koji je samo kod nas popularan, poput košarke. Ili odbojke u kojoj su velesile Rusija, Italija, SAD, Kuba, Holandija, Brazil. Dakle mali i geografski uzak krug zemalja. Kao i u vaterpolu. Kaou fudbalu koji se igra kod nas i u još par zaostalih zemalja inače potpuno van fokusa ozbiljnih zemlaja i nacija posvećenih kriketu i kvidiču.
Kao i tenis, uostalom. A ne, ne mislim na Đokovića prevashodno, nego na Dejvis kup.


Ја мислим да ти треба да се мало позабавиш упоређивањем. Ја сам то већ радио, за своју душу и знам о чему причам.
Ево, можеш почети одавде: All-time Olimpic Games medals WIKI>>>>LINK

Примети само Румунију, Бугарску, Хрватску, Мађарску, Словачку, Словенију, Чешку, а слободно можеш да узмеш у обзир и GDP и број становника у обзир и шта год хоћеш, па види где смо само у том кругу земаља.
Јесте да смо у спорту добри, али прича о "спортском светском чуду" (на којој занимљиво инсистирају и браћа Хрвати) нема никаквог основа, мада изгледа да кад нестане маргарина може и да се намаже на хлеб.
freehand freehand 06:24 04.07.2015

Re: Bez veze

Јесте да смо у спорту добри, али прича о "спортском светском чуду"

Ko je i gde pominjao "sportsko svetsko čudo"?

Примети само Румунију, Бугарску, Хрватску, Мађарску, Словачку, Словенију, Чешку

Ali čitav Balkan a statistički gledano Srbija naročito ogroman su sportski gejzir koji ne prestaje sa erekcijom.
little_radojica little_radojica 06:37 04.07.2015

Re: Bez veze

Ko je i gde pominjao "sportsko svetsko čudo"?


ти овде, зато сам и реаговао:
Činjenica je da je ova zemlja sportsko čudo, da statistički neverovatne rezulčtate ostvaruje u širokom dijapazonu sportova, i da to možćda smeta drugosrbijanskom pogledu na svet u kome je Srbija ruglo i treba da bude parija, ali - jebiga.


Ali čitav Balkan a statistički gledano Srbija naročito ogroman su sportski gejzir koji ne prestaje sa erekcijom.


Ово "нарочито" не стоји. Постављен си навијачки на једном блогу који баш о том претеривању у самохваљењу говори.
jkt2010 jkt2010 07:00 04.07.2015

Re: Bez veze

Docsuman
Tesla imao malo toga zajedničkog sa prosječnim srbinom.

Vreme je da se potsetimo šta znači reč "prosek"...
To smo mi ovde, ispod balkona.
Oni na balkonu nam podižu prosek.
freehand freehand 07:09 04.07.2015

Re: Bez veze

ти овде, зато сам и реаговао:

Nema sveckog, bate. A obzirom na to kako zemlja diše i koliko se i kako u sport ulaže - rezultati koje sportisti Srbije ostvaruju jesu sportsko čudo.
Ne razumem šta je tu sporno.
Ово "нарочито" не стоји. Постављен си навијачки на једном блогу који баш о том претеривању у самохваљењу говори.

A što ne stoji? Ja mislim da rezultati govore suprotno. Što se navijačkog tičle - ja sam prilično slab i tanak navijač. Ponese me malo kad bude nešto poput ovih košarkašica, ali iz toga nikad ne izvodim nikakve dalekosežne zaključke, naročito ne o svojim sopstvenim vrednostima.
little_radojica little_radojica 08:18 04.07.2015

Re: Bez veze

Nema sveckog, bate. A obzirom na to kako zemlja diše i koliko se i kako u sport ulaže - rezultati koje sportisti Srbije ostvaruju jesu sportsko čudo.
Ne razumem šta je tu sporno.


Спортска чуда се дешавају стално, широм света само у различитим спортовима и не знам зашто би ту морао да истичеш Србију. Отуда сам подразумевао да причаш о свецком чуду.
Услови за бављење врхунским лоптањем у Србији су одлични, организационо и инфраструктурно. Голова и кошева колико хоћеш, сва деца испробају све ове спортове и у школама и у клубовима тако да је и масовност одлична, а таленти се лако уочавају. На све то, мало шта може спорту да конкурише по питању будућности у Србији (што је тужно), тако да кад је неко мулти-таленат нема дилему да ли да се школује или да тренира. За кошарку, одбојку и рукомет, генетика има доста утицаја јер смо по просечној висини међу највишим нацијама у свету (рецимо међу првих 5, уз Црногорце и Хрвате). Поента је да су сви наши ресурси и пажња фокусирани управо у ових 5 спортова који нас једино и занимају.
Кад неко у уметничком клизању или скоковима у воду освоји медаљу на олимпијади за Србију онда можемо да причамо о спортском чуду.

A što ne stoji? Ja mislim da rezultati govore suprotno.


Који резултати? У тих пет спортова који се једино признају? С времена на време неки државни тим одскочи, a кад нису међу најбољима, нико их и не прати. Да ли си икад марио ко је првак света у фудбалу до 20 година док ми нисмо постали?
Румунија 2000 у Сиднеју освојила 11 златних медаља, Бугарска 5. Хрватска у Лондону 3 комада. Ми или једну или ниједну. А зимску да и не помињемо.

Što se navijačkog tičle - ja sam prilično slab i tanak navijač. Ponese me malo kad bude nešto poput ovih košarkašica, ali iz toga nikad ne izvodim nikakve dalekosežne zaključke, naročito ne o svojim sopstvenim vrednostima.


Читајући све твоје постове на овој теми ја сам стекао сасвим другачији утисак.
jkt2010 jkt2010 08:25 04.07.2015

Re: Bez veze

freehand

... iz toga nikad ne izvodim nikakve dalekosežne zaključke, naročito ne o svojim sopstvenim vrednostima.


Ne znam da li je domaćin svestan da u stvari poručuje da nije cool što čestitamo pobede našim sugrađanima i što se radujemo njihovim uspesima. Jer šta se mi tu sad radujemo kad ni sklekove ne radimo...

Rezonovanje na liniji, šta ima da ti čestitam rođenje deteta kad nisam učestvovao u oplodnji.
milisav68 milisav68 08:54 04.07.2015

Re: Bez veze

little_radojica
Услови за бављење врхунским лоптањем у Србији су одлични, организационо и инфраструктурно. Голова и кошева колико хоћеш, сва деца испробају све ове спортове и у школама и у клубовима тако да је и масовност одлична, а таленти се лако уочавају.

Ma kakvi, to je bilo ranije dok sport nije pretvoren u veliki biznis (i ne samo kod nas).

Danas moraš da plaćaš ako želiš da ti se dete bavi nekim sportom, i da ako dete pokaže neki talenat, upadaš u ralje gramzivih menadžera koji drže monopol na saradnju sa velikim klubovima.
За кошарку, одбојку и рукомет, генетика има доста утицаја јер смо по просечној висини међу највишим нацијама у свету (рецимо међу првих 5, уз Црногорце и Хрвате).

Neće biti, Holanđani su prosečno viši od nas (sa Balkana) pa ih nigde nema recimo na košarkaškoj mapi.

Sa druge strane postoje zemlje sa mnogo većim brojem stanovnika, gde sigurno ima viših ljudi koji bi mogli da uđu u recimo "tih 12", pa opet nisu ni blizu u borbi za medalju.

Pre će biti da je u pitanju stručni rad (što je kod nas posledica iz vremena SFRJ), gde se mnogo pažnje posvećivalo sportu uopšte, i gde si kao "mali" mogao da budeš "veliki" (a sportisti su uvek najbolji ambasadori).
freehand freehand 09:59 04.07.2015

Re: Bez veze

Читајући све твоје постове на овој теми ја сам стекао сасвим другачији утисак.

Čitajući tvoje komentare mojih postova ja sam stekao utisak da ti u stvari ne pričaš sa mnom. Nego sa nekim drugim koji priča nešto drugo.
I da, jebeš tih pet sportova sa loptom - kriket, badminton i kvidič su ono pravo.
little_radojica little_radojica 10:47 04.07.2015

Re: Bez veze

Ma kakvi, to je bilo ranije dok sport nije pretvoren u veliki biznis (i ne samo kod nas).

Danas moraš da plaćaš ako želiš da ti se dete bavi nekim sportom, i da ako dete pokaže neki talenat, upadaš u ralje gramzivih menadžera koji drže monopol na saradnju sa velikim klubovima.


Не мораш ништа да плаћаш по селима или ако те негде неко запази, а мрежа тих скаута-менаџера је изузетн развијена. Чак и кад се плаћа, приуштиво је, није препрека. Да ли знаш негде неког врхунског талента који је одустао од спорта јер није имао за чланарину?

Neće biti, Holanđani su prosečno viši od nas (sa Balkana) pa ih nigde nema recimo na košarkaškoj mapi.

Sa druge strane postoje zemlje sa mnogo većim brojem stanovnika, gde sigurno ima viših ljudi koji bi mogli da uđu u recimo "tih 12", pa opet nisu ni blizu u borbi za medalju.

Pre će biti da je u pitanju stručni rad (što je kod nas posledica iz vremena SFRJ), gde se mnogo pažnje posvećivalo sportu uopšte, i gde si kao "mali" mogao da budeš "veliki" (a sportisti su uvek najbolji ambasadori).


Па нисам ни рекао да је једини услов да будеш висок, али без тога не може. Мој брат је био првак Србије у одбојци са основном и средњом школом уз Јоцу Шајнбергера и још једног момка средњег блокера (газили су Клек у којем се и даље феноменално ради редовно ). Нико од њих није израстао и нико није догурао до репрезентације. Јоца је био мега-гига-тера таленат, такав одраз и осећај за одбојку се виђа једном у 100 година, тренирао је три пута дневно са првим тимом Војводине, примао стипендију, радио са највећим стручњацима и опет ћорак, остао 191 цм. Наш професор физичког је гурао одбојку, то је најбоље знао, и држао тренинге (који су се плаћали) у склопу ОК Војводина. Тако да је Војводина преко основних школа могла да селектира буквално све таленте широм Новог Сада, ниједан да им промакне. Они који су иоле талентовани иду на припреме и пролазе кроз разне селекције, њихов развој прате највећи стручњаци. Слично је било и са кошарком, ту смо исто имали талента (202 цм у осмом разреду) који је играо касније кратко за НАП Војводину. За фудбал да не причам, то је прво што се покуша. Ту их знам неколико врхунских талената који на крају ипак нису успели. Такве таленте не можеш да не уочиш, они су још у основној школи за три копља испред осталих и они добију све услове.
Све то не важи за атлетику, гимнастику, бокс, они добију само оне који не успеју ни у једном колективном спорту (као ја нпр.) или оне који на крају ипак дају приоритет школи. Е то се сад полако мења, отуда и охрабрујући резултати у атлетици задњих неколико година.
little_radojica little_radojica 11:08 04.07.2015

Re: Bez veze

freehand
Читајући све твоје постове на овој теми ја сам стекао сасвим другачији утисак.

Čitajući tvoje komentare mojih postova ja sam stekao utisak da ti u stvari ne pričaš sa mnom. Nego sa nekim drugim koji priča nešto drugo.
I da, jebeš tih pet sportova sa loptom - kriket, badminton i kvidič su ono pravo.

А бре који си ти намћор. Ко ти је помињао крикет (иначе други најпопуларнији спорт на свету) бадминтон и квидич? Причам о олимпијским спортовима - атлетика (краљица спортова), бокс, пливање, гимнастика, бициклизам,... У свему томе нисмо никаква сила, дапаче.
А ти си блоговско чудо у ескиважама и заслужујеш медаљу.
docsumann docsumann 11:22 04.07.2015

Re: Bez veze

да ли је (и) теби жао што је Тесла Србин ?
Да ли мислиш да га то дисквалификује у чему ?


niti diskfalifikuje, niti kvalifikuje, niti u bilo čemu.

a prvo pitanje ti je božemesakloni
freehand freehand 11:41 04.07.2015

Re: Bez veze

Причам о олимпијским спортовима - атлетика (краљица спортова), бокс, пливање, гимнастика, бициклизам,... У свему томе нисмо никаква сила, дапаче.

Pa pričaj, samo što si ti jedini koji o tome priča. Šta sma skrivio da bih morao i ja da ti se pridružim na temi koja me ne interesuje?
А ти си блоговско чудо у ескиважама и заслужујеш медаљу.

Dabre, nakačim ti se na komentar i uporno neću da pričam o onome što ti smatraš važnim. Baš sam čudo.
Dr M Dr M 12:56 04.07.2015

Re: Bez veze

Činjenica je da je ova zemlja sportsko čudo, da statistički neverovatne rezulčtate ostvaruje u širokom dijapazonu sportova,


Čemu to pripisuješ?

Genetici, dobroj organizaciji, finansijskoj motivaciji?
freehand freehand 12:59 04.07.2015

Re: Bez veze

Dr M
Činjenica je da je ova zemlja sportsko čudo, da statistički neverovatne rezulčtate ostvaruje u širokom dijapazonu sportova,


Čemu to pripisuješ?

Genetici, dobroj organizaciji, finansijskoj motivaciji?

Do toga nisam došao, niti ću jer takva procena traži struku.
Samo sam konstatovao činjeničnu stvarnost.
little_radojica little_radojica 13:51 04.07.2015

Re: Bez veze


Samo sam konstatovao činjeničnu stvarnost.



Чињенице!
freehand freehand 15:32 04.07.2015

Re: Bez veze

little_radojica

Samo sam konstatovao činjeničnu stvarnost.



Чињенице!

Prvaci sveta u fudbalu za omladince do 20 godina, pobednici svetskog kupa u vaterpolu, prvakinje evrope u košarci, odbojkaše nisma ni ispratio. To je za poslednjih sedam dana.
Možda to lkjubiteljima brzog hodanja i sinhronog plivanja ne znači mnogo, al nama prostacima to deluje baš veliko.
jkt2010 jkt2010 06:18 05.07.2015

Re: Bez veze

freehand
Dr M
Činjenica je da je ova zemlja sportsko čudo, da statistički neverovatne rezulčtate ostvaruje u širokom dijapazonu sportova,


Čemu to pripisuješ?

Genetici, dobroj organizaciji, finansijskoj motivaciji?

Do toga nisam došao, niti ću jer takva procena traži struku.
Samo sam konstatovao činjeničnu stvarnost.

Pripišite inerciji, jer to sa sportom je jedna od onih retkih stvari koja je bila lepo organizovana u socijalizmu. Bilo je masovno, postojala je mreža da prihvati sve, kao i sistem da se kvalit prepozna i usmeri da tera dalje, sve do reprezentacije. A bogami i do emigracije.
tasadebeli tasadebeli 09:15 05.07.2015

Re: Bez veze

jkt2010

Pripišite inerciji, jer to sa sportom je jedna od onih retkih stvari koja je bila lepo organizovana u socijalizmu. Bilo je masovno,







Као потврда ове тоје тврдње...

У ФК Чукарички (ко о чему, баба о уштипцима, али они су моји, па то што причам, не причам напамет и непроверено) уследила је права навала деце да тренирају фудбал у последње три године... И то долазе и из Звезде и Партизана...

А зашто?

Пре свега зато што се ни тренинзи ни опрема ништа не плаћају, све је на рачун клуба, а друго, зато што постоји добро утврђен и организован систем како функционише школа фудбала код Брђана.

Дакле, отприлике исто као и у социјализму, како ти кажеш.

А стара и непобитна истина је да у спорту масовност (квантитет) даје квалитет.


П.С. - Колико се сећам, у социјализму је постојало друштво за физичку културу "Партизан" (не спортско друштво Партизан које и данас постоји; овај други Партизан је био наследник предратног Сокола; и био је за широке народне масе, нешто као Савез социјалистичког радног народа на политичкој сцени који је обухватао све, чак и оне који нису чланови партије).

И у том друштву за физичку културу "Партизан" свако је могао да тренира шта пожели, нико му ништа није ограничавао. Чак сам и ја овако дебео са 7,8 и 9 година ту тренирао гимнастику (!). Нико ми није забрањивао да се као лоптица претурам преко козлића кад већ то волим.

И то је био прави расадник будућих талената по спортским клубовима и репрезентацији јер је то било масовно.

Уосталом, како је Слободан Сантрач постао најбољи голгетер југословенске лиге свих времена са 218 постигнутих голова?


Years Team Apps† (Gls)†

1965–1974 OFK Beograd 244 (169)
1974–1976 Grasshoppers 42 (29)
1976–1977 OFK Beograd 40 (17)
1978–1980 Partizan 63 (29)
1980–1983 Galenika Zemun 56 (31)
Total 445 (275)

(ЛИНК)

Тако што га је, када је имао 14-15 година, тренер ФК Металац из Ваљева на једном атлетичарском тренингу запазио јер је трчао 100м нешто изнад 11 секунди, па га човек позвао да тренира фудбал.

Не знам шта се данас догађа са тим друштвом за физичку културу "Партизан"... Да ли уопште и постоји?

EDIT: Било би добро када би се уз помоћ државе, институционализовано, ојачали ти основни спортови, атлетика и гимнастика... Нарочито за децу 6-11 година. То би дало идеалну основу да се из квантитета извуче квалитет за врхунске резултате.
jedi-knight jedi-knight 19:46 05.07.2015

Re: Bez veze

Ниси у праву !
Напротив - треба да се идентификујемо са њима (без обзира што нисмо ничим допринели њиховом успеху), идентификовати се са бољим од себе.


Naravno da se treba identifikovati, to nije sporno.
Daj bože da je svako spreman da popravi sebe u svakom segmentu gde to može, jer tako i oni rade, zar ne? Neko popravi forhend, neko smeč, neko radi više, ljubazan je, ne baca otpatke po Knezu...
glockenspiel glockenspiel 23:18 03.07.2015

Preporuka

Nije mi lako da razumem sve one koji ushićeno pričaju o Srbiji kao sportskoj (vele)sili.


Jeste, po vijestima na TV, Srbija je velika sportska sila i ima najveci rast GDP u cijeloj regiji Srbije.
Rast je negativan ali koga briga.

Super vijest.

Za post preporuka od mene.

Gubitnici ionako ne znaju kako se osjecaju pobjednici i sta ih cini pobjednicima.
freehand freehand 23:26 03.07.2015

Re: Preporuka

este, po vijestima na TV, Srbija je velika sportska sila i ima najveci rast GDP u cijeloj regiji Srbije.
Rast je negativan ali koga briga.

Ma jok. Srbija je velika sporttska velesila po rezultatima i medaljama.
glockenspiel glockenspiel 23:54 03.07.2015

Re: Preporuka

freehand
este, po vijestima na TV, Srbija je velika sportska sila i ima najveci rast GDP u cijeloj regiji Srbije.
Rast je negativan ali koga briga.

Ma jok. Srbija je velika sporttska velesila po rezultatima i medaljama.


Vjelika vjelesila je pretpostavljam mnogo vjeca od male vjelesile.

Ahhhh
docsumann docsumann 01:47 04.07.2015

Re: Preporuka

Gubitnici ionako ne znaju kako se osjecaju pobjednici i sta ih cini pobjednicima.


heh, pa i sami pobjednici često, po osvajanju prvenstva/turnira/takmičenja, izjavljuju da nemaju riječi da opišu kako se osjećaju


blogovatelj blogovatelj 19:21 04.07.2015

Re: Preporuka

Jeste, po vijestima na TV, Srbija je velika sportska sila i ima najveci rast GDP u cijeloj regiji Srbije.
Rast je negativan ali koga briga.


Pažnja, pažnja! Ivanivica se od danas zove glokenšpil.
A i zvuči tako, kad bi mu lupio čvrgu, sve bi zvečalo koliko je šuplje.
docsumann docsumann 23:58 03.07.2015

trol


džedaja, aj' da ti malo istrolujem blog s temom mog bloga, i upitam te - kolika je zastupljenost kreatina u ishrani fudbalera i kakvi su rezultati njegovog korišćenja kod fudbalera?

koliko se sjećam bilo je i nekih doping afera (čini mi se vezanih za Juventus) u smislu očitanih koncentracija u krvi testiranih igrača.
jedi-knight jedi-knight 00:05 04.07.2015

Re: trol

trol

džedaja, aj' da ti malo istrolujem blog s temom mog bloga, i upitam te - kolika je zastupljenost kreatina u ishrani fudbalera i kakvi su rezultati njegovog korišćenja kod fudbalera?

koliko se sjećam bilo je i nekih doping afera (čini mi se vezanih za Juventus) u smislu očitanih koncentracija u krvi testiranih igrača.


Bio je zabranjen do pre 7-8 godina, sada nije.
Kreatin je suplement koji se veoma cesto pogresno koristi, a koristi se nepotrebno mnogo.
Postoje brojne afere vezane za njegovu (zlo)upotrebu; olimpijske igre u Barseloni 92 se pogrdno nazivaju kreatinskim, ali mislim da su njegovi efekti preuvelicani.
EDIT: procitao sam upravo tvoj tekst o kreatinu. Manje vise korektno, mada je povecanje misicne mase posledica, ne osnovna namena kreatina. Vazno je napomenuti da se unos kreatina mora povezati sa tacno odredjenim tipom treninga, ne bilo kojim i tu su najcesce greske. Kod fudbalera, izuzev u pojedinim slucajevima, veoma je stetno povecanje mase ( pa makar i misicne ) jer se smanjuje relativna VO2max

docsumann docsumann 00:24 04.07.2015

Re: trol

Kreatin je suplement koji se veoma cesto pogresno koristi, a koristi se nepotrebno mnogo.


slažem se.
moj pristup se zasniva na svega jednoj sedmici punjenja u, otprilke, 2 mjeseca.
a efekat više nego zadovoljavajući, sa svih bitnih aspekata (snaga, masa, definicija (nešto manje, al' ipak uočljivo)
u preostalom vremenu ga uopšte ne konzumiram.

Vazno je napomenuti da se unos kreatina mora povezati sa tacno odredjenim tipom treninga, ne bilo kojim i tu su najcesce greske.


da, to bi bar trenerima, ako ne sportistima, trebalo da bude sasvim jasno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:29 04.07.2015

Streličarstvo

Južni Koreanci, velesila. I to su toliko bolji od (pajz sad) ostatka sveta, da je u jednom trenutku razmatrano da se streličarstvo izbaci sa liste olimpijskih sportova, jer je postalo dosadno: Koreanci uvek na kraju pokupe medalje. I onda su, Koreanci, poslali svoje džedaj-instruktore po celom svetu, da treniraju nacionalne timove, da takmičenja budu zanimljivija. Oni i dalje pokupe medalje, ali sad moraju malo i da se pomuče.

I ja sam, onako dudučki, mislio da je to streličarstvo nacionalni sport Koreanaca, sa nekakavom genetskom predispozicijom, utemeljen na dugoj ratničkj tradiciji, i gde svi Koreanci treniraju od malih nogu, nešto kao što kod nas svi pikaju basket, ili koji to već drugi sport u kome je neko čuo za nas. I onda pogledam neki dokumentarac o tome, i ustanovim da to sve nema veze sa životom. Niti su Koranci ikad posebno baratali lukovima, u smislu ratovanja, niti je taj sport uopšte popularan u Koreji. Štaviše, većina ljudi tamo ni ne mari za to što je njihova zemlja, Koreja, toliko ispred ostatka sveta u tom sportu. Nego su ljudi odabrali sport na kome će da rade, i onda napravili sistem. Pre svega selekcije, treninga, ulaganja para u opremu i trenere, i na tome radili predano dosta godina. I bukvalno od nule napravili najjaču streličarsku naciju na kugli Zemaljskoj. Da ih pitaš što baš streličarstvo, ne bi znali da kažu. Sreća naša da se nisu uvatili tenisa, ili fudbala...

docsumann docsumann 01:40 04.07.2015

Re: Streličarstvo

Nego su ljudi odabrali sport na kome će da rade, i onda napravili sistem. Pre svega selekcije, treninga, ulaganja para u opremu i trenere, i na tome radili predano dosta godina. I bukvalno od nule napravili najjaču streličarsku naciju na kugli Zemaljskoj. Da ih pitaš što baš streličarstvo, ne bi znali da kažu. Sreća naša da se nisu uvatili tenisa, ili fudbala...


teško da bi ovakva strategija dala isti rezultat u tenisu, fudbalu, plivanju... da ne nabrajam, pošto oni već funkcionišu na tom (pa i višem) nivou u mnogim zemljama.

što sam zapravo kanio kasti? nič specijalno, sem da profesionalni koncept sigurno pobjeđuje amatersku konkurenciju.
tamo gdje su svi već uveliko profesionalizovani, ozbiljni i posvećeni, i gdje se već vrte veliki novci, takav pristup je tek nužan preduslov da možeš da se ravnopravno nosiš sa ostalima.
little_radojica little_radojica 05:44 04.07.2015

Re: Streličarstvo

Sreća naša da se nisu uvatili tenisa, ili fudbala...


Па у фудбалу су догурали до полуфинала СП. :)
martin_krpan martin_krpan 07:13 04.07.2015

Re: Streličarstvo

little_radojica
Sreća naša da se nisu uvatili tenisa, ili fudbala...


Па у фудбалу су догурали до полуфинала СП. :)


Uz kasapljenje žabara rđavom motorkom od sudije.
little_radojica little_radojica 09:31 04.07.2015

Re: Streličarstvo

Ne znam da li je domaćin svestan da u stvari poručuje da nije cool što čestitamo pobede našim sugrađanima i što se radujemo njihovim uspesima.


Хахах, добро ме подсети на то.
Цео PIGS без Грчке су наслагали уз помоћ судија. А онда су наишли на Немце

Португалци добили два црвена картона, Италијани један црвени и свиран непостојећи офсајд у продужетку, а Шпанцима поништена два чиста гола и свиран непостојећи офсајд након чега су изгубили на пенале! Колико судије умеју да сјебу Мондијал!
А какве су то биле генерације Италијана, Португалаца и Шпанаца!

blogovatelj blogovatelj 19:33 04.07.2015

Re: Streličarstvo

Južni Koreanci, velesila. I to su toliko bolji od (pajz sad) ostatka sveta, da je u jednom trenutku razmatrano da se streličarstvo izbaci sa liste olimpijskih sportova, jer je postalo dosadno: Koreanci uvek na kraju pokupe medalje.


U brzom klizanju na Olimpijadi 2014. od 36 medalja Holandezi uzeli 23.
Oni 23, ostatak sveta 13. Skoro su duplo bolji od zemaljske kugle.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:09 04.07.2015

Re: Streličarstvo

teško da bi ovakva strategija dala isti rezultat u tenisu, fudbalu, plivanju... da ne nabrajam, pošto oni već funkcionišu na tom (pa i višem) nivou u mnogim zemljama.


Verovatno si u pravu, mada je ovo bio sasvim usputni komentar, nikako predlog nekakve strategije za "naše". Medjutim, ne radi se u ovom sličaju o dominaciji profi pristupa nad amaterskim, nego u tome da je neka nacija izdominirala u sportu koji im ninakoji način nije bio blizak. Svi manjeviše kuvaju sa vodom,znači i selektuju, i treniraju, i ulažu pare, ali opet Koreanci napravili najbolji sistem u konkurenciji kakva je postajala. I to toliko dobar, da su počeli da ga izvoze. Osim toga, meni je simpa taj nedostak ludila, dočeci, balkoni, poistovećivanje sa sportistima koji su doneli medalju, itd, ali ok, to je sasvim drugi mentalitet.
freehand freehand 06:26 04.07.2015

A dresovi

... grbovi, pa onda himne i zastave - čemu to? Ako su sportisti samo svoja slika i samo sebe predstavljaju?
looping looping 06:42 04.07.2015

1

Koji procenat nas?

Veliki procenat ljudi u Srbiji voli sport. Veći nego u drugim zemljama.
Možda je ljubav prema sportu ključna? A posle toga dođe sve drugo.
Neki ljudi jednostavno vole da se igraju. Više nego neki drugi.
martin_krpan martin_krpan 07:06 04.07.2015

Sport u Srbiji

Jedi, odlični tekstovi o sportu.

U Srbiji je perverzna sociologija sporta. Kolektivističi duh ne pravi razliku između: sportista, novinara, televizije, trenera, publike, show businessa... Za kolektivistički duh je to sve isto, to su sve Srbi. Evo šta Koković kaže: "Svakom narodu, a posebno u siromaštvu i preživljavanju, potreban je neko kao Nole. Junak, heroj, pobednik".

Za ozbiljno društvo svi društveni sistemi su bitni, a sport je oduvijek bio jak medij. Zaboravio sam (ti sigurno znaš) ko je napisao knjigu koliko je fudbal značio Njemačkoj da se integriše nakon WW2, kada se nije smjelo izgovoriti Njemačka a par igrača iz reprezentacije tek izašlo iz Gulaga. Srpski sport je neki inat, neki prkos a to je za kolektiv bezvrijedno. Heeej, proslava 20 godina od osvajanja zlata i komentator na RTS-u: 95, 95, devedesetpeta, naravno, aluzija je više nego jasna. Opet smo mi nekoga pobijedili, opet protiv svih. Ana trenirala u praznom bazenu tokom bombardovanja, Tipsarević izjavljuje da je dobar zbog osiromašenog uranijuma. Đorđević izjavljuje rasističke izjave ko će mu igrati u timu, u vremenu kada je broj crnaca u timu odavno stvar prestiža društva koje time pokazuje da je društvo u koje ljudi dolaze & pozitivnu selekciju (jbt u Hrvatskoj stranaca u reprezentaciji sve više)... Mislim ruku na srce, to ne da nisu korisne stvari za srpsko društvo već prave štetu. Heeeejjj, evo sad Ana sa Švajnijem, jbt kakav je to potencijal za srpske firme za brand awareness, neke reklame na srpskom/njemačkom, Švajnštajger izgovara srpski, Ana Njemački, i sl. blabla.. Heejjj, prvi igrač na fuckin ATP listi. Heej, biti u top 100 je zlo, biti prvi je mega zlo. I Đoković ide po nekim pijacama po Beogradu i snima sranje reklame za milion korisnika.
looping looping 09:42 04.07.2015

Re: Sport u Srbiji

Mislim ruku na srce, to ne da nisu korisne stvari za srpsko društvo već prave štetu.

Ti si se zabrinuo za srpski narod ili si malo ljubomoran što ne navijaš za Anu Ivanović, Novaka Đokovića...?
Rekao bih da je ovo drugo.
Kao ona bajka o lisici i grožđu. Baš su bljak ti građani srbije što pobeđuju.
tasadebeli tasadebeli 10:22 04.07.2015

Re: Sport u Srbiji

looping

Neki ljudi jednostavno vole da se igraju. Više nego neki drugi.






А које су нације, вере, боје коже и сексуалног опредељења, мислим да је потпуно ирелевантно за саму игру...



martin_krpan

Opet smo mi nekoga pobijedili, opet protiv svih. Ana trenirala u praznom bazenu tokom bombardovanja, Tipsarević izjavljuje da je dobar zbog osiromašenog uranijuma. Đorđević izjavljuje rasističke izjave ko će mu igrati u timu, u vremenu kada je broj crnaca u timu odavno stvar prestiža društva koje time pokazuje da je društvo u koje ljudi dolaze & pozitivnu selekciju (jbt u Hrvatskoj stranaca u reprezentaciji sve više)...



Па ваљда селекцију у спорту правиш на основу квалитета, а не на основу боје коже?

Шта ФК Црвеној звезди вреди што су протеклих година довели на гомиле црнаца кад сви ти црнци које је Звезда довела немају благе везе са фудбалом?

Запази само овог црнца са бројем 10 у Звезди... Име му је Омега...

Човек оперисан од фудбала...






И шта сад? Тог Омегу треба пошто-пото држати у Звезди и у репрезентацији Србије евентуално зато што би ти волео да се селекција спортиста прави као у оној Титовој Југославији? Оно, по кључу: два Србина, два Хрвата, два Словенца итд.

А колико онда вреди таква екипа, боље да не причамо... (Кад се само сетим да је Осиму играo Златко Вујовић док је Панчев на врхунцу својих могућности седео на клупи... Никада то Осиму нећу да опростим...)


Е мој Мартине, црни Мартине (црвено-црни?)...

Да ли ти стварно толико мрзиш Србију и Србе (укључивши и самога себе, то не знам, а и не занима ме)?


За овакав твој коментар изнад ово је једини одговор ма колико год био непримерен и простачки.

На нискости се одговара истом мером...






П.С. - Беше оно хрватски кошаркаши те 1995. нису хтели српским кошаркашима са којима су колико до пре пар година делили собе на припремама и играли у истој репрезентацији, ни руку да пруже и отишли су са постоља када се додељивала златна медаља.

Пази, примили су своју медаљу (јебеш принципе, медаља је медаља), а када је дошао ред на српске кошаркаше да приме златну медаљу, хрватски кошаркаши по наредби напуштају трон.

Какав менталлитет пицека!

После је хрватски тисак писао како је цело то европско првенство, у ставри, намештаљка српских служби безбедности (!). Пази, тек што су скинуте санкције УН!

Е, свашта...

П.П.С. - Е, да, о црнцима у српском спорту међу Србима расистима и нацистима... "Љуби га тетка!" (ЛИНК)
emsiemsi emsiemsi 10:25 04.07.2015

Re: Sport u Srbiji

tasadebeli

...
А колико онда вреди таква екипа, боље да не причамо... (Кад се само сетим да је Осиму играo Златко Вујовић док је Панчев на врхунцу својих могућности седео на клупи... Никада то Осиму нећу да опростим...)
...

Чекај, Златко и Зоран Вујовић су (били) Хрвати или Срби !?
tasadebeli tasadebeli 10:32 04.07.2015

Re: Sport u Srbiji

emsiemsi
tasadebeli

...
А колико онда вреди таква екипа, боље да не причамо... (Кад се само сетим да је Осиму играo Златко Вујовић док је Панчев на врхунцу својих могућности седео на клупи... Никада то Осиму нећу да опростим...)
...

Чекај, Златко и Зоран Вујовић су (били) Хрвати или Срби !?




Сад си ме збунио... 'Бем ли га! Али су играли за Хајдук!


Чек' да видимо шта каже Википедија... (ЛИНК)


Е, јеб' га, ба!!!

Из Босне је... А то ти се тамо никада и не зна ко је Србин, ко је Хрват, ко је Турчин,...

У Босни ти је то вазда била променљива категорија... Током векова...
martin_krpan martin_krpan 10:48 04.07.2015

Re: Sport u Srbiji

ко је Србин, ко је Хрват, ко је Турчин,..


tasadebeli tasadebeli 11:06 04.07.2015

Re: Sport u Srbiji

martin_krpan
ко је Србин, ко је Хрват, ко је Турчин,..





Добро, добро... "Турчин"...

Или Бошњак, ако већ инсистираш на политичкој коректности...



EDIT:

Кад смо већ код "Турака" из Босне...


Ћамил Дураковић пре две недеље... (ЛИНК)


Ћамил Дураковић пре пет дана... (ЛИНК)


Па пошто си ме већ уснимио као дрдавог профу којем се национални програм састоји у цитирању Његоша, ево ти и мало Његоша:


Trgovac ti laze sa smijehom,
zena laze suze prosipljuci;
niko krupno ka Turcin ne laze!



Јебеш ти то ново протестантско братство-јединство, мој Мартине.

Нема вајде од тога. Неће оно успети као што није успело ни оно Титово, ни оно краља Александра братство-јединство...
martin_krpan martin_krpan 11:30 04.07.2015

Re: Sport u Srbiji

@tasadebeli

Pozdravio te Duci Simanović taso. Ko se s kim žvalavio, ko je pjevao, Srbin, Hrvat, blablaaa...

Sve se slažem sa jedijem, ali je meni interesantnija jedna druga paradigma. Rezultati i sportovi u kojima je Srbija "dobra" stvarno jesu vrhunski, i slažem se da se nikako ne može porediti fudbal/košarka/tenis sa gađanjem ili badmintonom. "Mi" postižemo vrhunske rezultate u sferama profesionalnog sporta, a karakteristike profesionalnog sporta su: ekstremno liberalni tržišni odnosi, ekstremno razvijena organizacija rada i upravljanja, pravni sistem (licence, prava, ugovori i sl..), profi managment, itd.. Takav profesionalizam Kuberten često naziva i elitizam, a elitizam itekako ima uticaja i na ostale društvene odnose u društvu. To sve skupa može za Srbiju značiti novi lifestyle, mladalački duh, svježina i uspjeh, zdravlje nacije, snaga za naciju u smislu: možemo sve, idemo naprijed,.. (heeeeeeejjj, onakav kapiten Mančestera. Igrati onakvu odbranu a ne imati jedan ili dva prljava starta u karijeri, nevjerovatno). Ali i pored toga svega Srbija sve više izgleda kao teška zabit u apsolutno svim segmentima.

Jbg, Srbija nije još završila ratove. Od svih lijepih stvari koje profi sport otvara, tasa debeli, bogdanov & co brane prave Srbe od Turaka, Ustaša, Natoa... Mislim da je sada pravo vrijeme da se napravi "svjetsko" prvenstvo u folkloru između Republike Srpske i Srbije.
tasadebeli tasadebeli 11:56 04.07.2015

Re: Sport u Srbiji

martin_krpan

Pozdravio te Duci Simanović taso


Takav profesionalizam Kuberten često naziva i elitizam,



Беше оно Дуци Симоновић рекао да је Кубертен био један мали фашиста и да је врхунски спорт данас огледало фашизма (=елитизма) у којем живимо?


Ево ти, па читај листу... (ЛИНК) И то су само фудбалери...


И упореди колико их је на листи до Другог светског рата, а колико их је само у последњих 15 година...

(Прекјуче је после тренинга преминуо негде у Кини и Горан Гогић... Није још напунио тридесету... )



a karakteristike profesionalnog sporta su: ekstremno liberalni tržišni odnosi, ekstremno razvijena organizacija rada i upravljanja, pravni sistem (licence, prava, ugovori i sl..), profi managment, itd.


Тако је, Мартине, ту се слажемо... Али немој заборавити да и у таквом спорту у средишту треба да буде сам спортиста, а не капитал који се око њега обрће...


Ali i pored toga svega Srbija sve više izgleda kao teška zabit u apsolutno svim segmentima.



Видео сам по свету и много горе забити од Србије... А има тих горих забити и у окружењу... Поготово оних менталних забити...
tasadebeli tasadebeli 11:58 04.07.2015

Re: Sport u Srbiji

martin_krpan


Mislim da je sada pravo vrijeme da se napravi "svjetsko" prvenstvo u folkloru između Republike Srpske i Srbije.




Уместо одговора... (ЛИНК)
blogovatelj blogovatelj 19:35 04.07.2015

Re: Sport u Srbiji

Чекај, Златко и Зоран Вујовић су (били) Хрвати или Срби !?


Šveđani.
jkt2010 jkt2010 06:28 05.07.2015

Re: Sport u Srbiji

martin_krpan
Mislim da je sada pravo vrijeme da se napravi "svjetsko" prvenstvo u folkloru između Republike Srpske i Srbije.

Idemo redom: Svetsko prvenstvo u banatskim šorama
Samo da kažem da je ovo super i da mi je žao što nisam išao da gledam).

A i to sa folklorom bi takođe bilo super.
jedi-knight jedi-knight 19:57 05.07.2015

Re: Sport u Srbiji

Opet smo mi nekoga pobijedili, opet protiv svih. Ana trenirala u praznom bazenu tokom bombardovanja, Tipsarević izjavljuje da je dobar zbog osiromašenog uranijuma.


To je simpatično, ali ima i druga krajnost.
Pred početak svake utakmice naše reprezentacije u jednom sportu, okupe se svi, zagrle i neko izgovori nekoliko prigodnih, motivacionih rečenica da bi zatim svi uskliknuli SRBIJA!!!
Nedavno je bilo izgovoreno sledeće: "Idemo da zgazimo one pič...tine breee. Idemo da im jbm mamu. Svi su protiv nas, sudije, publika....svi...Idemo da im jbm kevuuu !!!!" Zgrozio sam se. Po meni, potpuno u našem fazonu, potpuno gubitnički. Izlaziš na teren da pobediš, ne da nekome jebeš kevu. Izgubili smo, naravno
Ali naša tradicionalna motivacija jeste inat, kada su svi nešto protiv nas. I mi smo ponosni na to da pobeđujemo iz inata. Zaboravljamo da iz tog istog inata ne poštujemo zakone, potkradamo sami sebe, mrzimo komšijin uspeh itd.
martin_krpan martin_krpan 05:44 06.07.2015

Re: Sport u Srbiji

jedi-knight
Opet smo mi nekoga pobijedili, opet protiv svih. Ana trenirala u praznom bazenu tokom bombardovanja, Tipsarević izjavljuje da je dobar zbog osiromašenog uranijuma.


To je simpatično, ali ima i druga krajnost.
Pred početak svake utakmice naše reprezentacije u jednom sportu, okupe se svi, zagrle i neko izgovori nekoliko prigodnih, motivacionih rečenica da bi zatim svi uskliknuli SRBIJA!!!
Nedavno je bilo izgovoreno sledeće: "Idemo da zgazimo one pič...tine breee. Idemo da im jbm mamu. Svi su protiv nas, sudije, publika....svi...Idemo da im jbm kevuuu !!!!" Zgrozio sam se. Po meni, potpuno u našem fazonu, potpuno gubitnički. Izlaziš na teren da pobediš, ne da nekome jebeš kevu. Izgubili smo, naravno
Ali naša tradicionalna motivacija jeste inat, kada su svi nešto protiv nas. I mi smo ponosni na to da pobeđujemo iz inata. Zaboravljamo da iz tog istog inata ne poštujemo zakone, potkradamo sami sebe, mrzimo komšijin uspeh itd.


tasadebeli tasadebeli 09:38 04.07.2015

Хлеба и игара или ултимативна педагогија?

Пронађи ми власт, било коју власт у било којој земљи на свету, која успехе спортиста неће искористити за сопствену медијску промоцију и политички маркетинг.


Ево вам игара да бисте заборавили да вам хлеб не дамо...


Али једно је медијска промоција полтичара (паразита на ткиву сваког друштва), а сасвим друго је појединачни успех сваког спортисте уз много труда, зноја, одрицања и врло често без икакве подршке од стране тих истих политичара док трају припреме за постизање успеха (пример ти је наш најтрофејнији спорт - ватерполо, па онда атлетичари, каратисти, теквндо, стрелци, веслачи...).

А медијска манипулација масама, то ти је, сложићеш се, алфа и омега данашњих политичара...

Али медијска промоција успеха има и своју другу страну медаље.

Ја се, рецимо, радујем што су те успехе постигли неки млади људи из средине у којој и ја живим и који ће тиме отворити врата за некакве нове успехе и себи и неким другим младим људима. Није важно да ли те успешне младе људе познајем лично или не... Ради се о мојој земљи и о средини у којој живим што аутоматски значи да и ја имам разлога да се надам некој бољој будућности и неким новим клинцима који ће бити успешнији од нас... У било чему.

Укратко, треба стално наглашавати ово што ти кажеш


Oni, ti sportski šampioni, nisu kao mi. Oni su mera naše različitosti. I tako ih treba gledati dok mašu sa balkona. Kao ljude koji su odrasli među nama, ali koji nisu kao mi, jer da su kao mi, ili kao većina nas, ne bi bili tamo, već bi pritisnuti sopstvenim pesimizmom, sopstvenim porazom sedeli i kukali. Treba ih gledati kao ljude koji su naučili da pobede sebe; da se izdignu iznad prosečnosti i besmisla i da pošalju poruku da to može svako. Svako ko pokuša.
Da pobedi sebe, naravno.
Za početak.



П.С. - Девојчица коју сам ове године испратио из 8. разреда као разредни старешина на зиду своје собе држи постер Милице Мандић још од Олимпијаде у Лондону...

И то моје дете које сада има 14 година већ је донела гомилу медаља са разних међународних такмичења... Једва сам све те медаље пописао када сам је пријављивао за бодовање за спортисту генерације у школи сад на крају осмог разреда...
antioksidant antioksidant 18:36 04.07.2015

.

svaki pokusaj da se sportske pobede oduzmu onima koji su za njih navijali bice s gnusanjem odbijen. ovo je zemlja sampiona i dosta vise price. da li je neko tome doprineo treningom i odricanjem ili samo ispijanjem jeftinog piva nije bitno, to su sitnice. zasluge su obostrane.
jedi-knight jedi-knight 19:59 05.07.2015

Re: .

svaki pokusaj da se sportske pobede oduzmu onima koji su za njih navijali bice s gnusanjem odbijen.


A ko to pokušava i gde si to zaključio iz svega što sam napisao?
antioksidant antioksidant 21:36 05.07.2015

Re: .

zamisli da je komentar tagovan sa "ironija" pa procitaj jos jednom
Out of Beirut Out of Beirut 08:06 05.07.2015

Re: Oni i Mi

jedi-knight: Oni i Mi

Добар чланак, умногоме се слажем ... не и у једном изразу.
ljudi koji su naučili da pobede sebe

Победити себе, као врхунска вредност: целог живота то чујем, целог живота медитирам, читам слушам, доживљавам, и никако да схватим скривену вредност те мантре. Баш као и у случају неке аутентичне хиндуистичке мантре, само чујем звук. Шта фали рећи на српском да има врлине у понизности, и да је код већине људи та врлина запостављена и најчешће сасвим заборављена. С друге стране, чим се бавиш "побеђивањем," ти још имаш у себи неку безверну ратоборност, ти си и даље неко ко би да се бије и ради и постиже ко зна шта, у погрешном спровођењу циља да се попуни празнина која се осећа у самом себи.
И чим ти је највећа вредност шта ћеш да урадиш себи самом (победити себе), ти си изгледа и даље егоцентричан и самозаљубљен. И даље си златно дете које мора "успети", мора имати "сјајан" живот .... Милијарде других људи, разноврсних, од оца и мајке људи, живе, - као статисти у твојем филму?

Шта након победе над собом? Опет се побеђујеш, и опет, сваког секунда? Је ли победа избегавање живота у понизност? Колико победе доносе плод?
hogubadagri hogubadagri 01:06 06.07.2015

hmmmm

Sportiste je realno uporedjivati sa ostalim sportistima sve van toga je zajebancija. To je toliko venredna i posebna grupacija ljudi da ne mogu da budu uzor nikome ni u cemu. Jednostavno 90% ljudi na planeti ne samo u Srbiji ne mogu da zive tako. To mislim na obicne afirmisane sportiste, a ovi sto dominiraju i osvajaju sve zivo kao Novak ili vaterpolisti oni su tek kategorija za sebe. Oni spadaju u manje od procenta od svih ljudi koji su ikada igrali tenis ili vaterpolo po uspesnosti. Jednostavno nisu merilo nicega to je posebna kategorija. Vise smisla ima uporedjivati majmune i ljude nego prosecnog coveka i nekog ko postize vrhunske rezultate u sportu ili fizici ili bilo cemu. Sad ubacivati u taj kos ljude koji biju zene ili se tuku zbog zmigavca ili cerece nekog po medijima zbog svojih frustracija je jos besmislenije jer su i oni kategorija za sebe samo na skoz drugoj strani skale. Na kraju da je kod nas sranje jeste, da li je tako samo zato sto svi ljudi nisu kao Novak ne bih rekao. Na kraju krajeva Novak je otisao iz zemlje cim su njegovi skupili novac za taj poduhvat, ne verujem da mu je pesimisticni komsija bio glavni razlog da se odluci na taj potez.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana