Društvo| Kultura| Mediji| Umetnost| Život

Herst u Novom Sadu: Otužni balkanski spektakl

Nebojša Milenković RSS / 10.09.2016. u 17:29

Povodom izložbe Nova religija u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Dugo najavljivana izložba Demijana Hersta, jedne od najkontroverznijih umetničkih zvezda današnjice, otvorena je u MSUV uz podeljene reakcije javnosti — od odobravanja, pa do oštrih protesta kojih nije manjkalo ni tokom samog čina otvaranja izložbe.

DABETIC-1.18838.jpg

Saglasimo li se da je kontinuirana proizvodnja i konzumacija spektakla dominantan ideološki, ekonomski, pa i medijski obrazac po kom funkcioniše svet u kom živimo — Herst u Novom Sadu mogao bi nam zaista zaličiti na onaj monolit iz Kjubrikovog filma koji se, neočekivano i ničim izazvano, spustio među (da ne kažemo baš majmune) umetničke i medijske domoroce — kako je pojavu ovog umetničkog čuda u našoj sredini opisao jedan od viđenijih protestanata okupljenih ispred MSUV. Naravno, ovakvom stavu prirodno se suprotstavlja tvrdnja da je za našu umetničku sredinu iznimno važno da vidi izložbu jednog velikog umetnika današnjice. Apsurdno ili ne — oba ova naizgled suprotstavljena stava su potpuno tačna.

Izložbu Nova religija iz 2005,(pre Novog Sada prikazanu i u Banja Luci, Skoplju, Gdanjsku, Oslu, Solunu, Atini, Moskvi i Veneciji), čine 44 grafike (u tehnici sito-štampe) i četiri skulpture koje, po Polu Stolperu kustosu izložbe (vlasniku izloženih radova!?), funkcionišu kao ciklus fresaka od Stvaranja sveta do Strašnog suda. Otuda će oni koji su zavedeni medijskom pompom očekivali da u MSUV vide slavne Herstove životinje u formaldehidu ili lobanje optočene dijamantima brzo shvatiti kako su promašili i muzej i zemlju — pošto je na izložbi Nova religija koja se organizuje zajedno sa British Council-om prikazano tačno ono i tačno onoliko koliko je naša, institucionalno (muzeološki) i ekonomski devastirana sredina, u ovom trenutku u stanju da ugosti. Prevedeno: reprezentativniji Herst košta mnogo više!

 

Herst kao superstar

Ko je, zapravo Demijan Herst? Umetnik kome je od same pojave na art sceni — izložbom Zamrznuti kadrovi (Freeze) koju je 1988. kao organizator i kustos s grupom kolega održao u praznom lučkom skladištu na dokovima Temze u istočnom Londonu — naprosto bilo suđeno da postane slavan. Izložbom Freeze na medijsku scenu stupila je neformalna grupa Mladi britanski umetnici kojoj pripadaju i Sara Lukas, Trejsi Emin, Fiona Rej, Geri Hjum, Markus Harvi i drugi. Zvezdani trenutak generacijske slave svakako je bila izložba Senzacija: Mladi britanski umetnici iz Sači kolekcije (Sensation) koja je 1997. postavljena u londonskoj Kraljevskoj akademiji, na kojoj Herst izlaže svoje najpoznatije delo Fizička nemogućnost smrti u umu nekoga ko je živ (The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living), sačinjeno od tigar ajkule dužine 4,3 metra, izložene u akvarijumu napunjenim formaldehidom. Senzacija je to zaista i bila te kao takva do danas spada među najuticajnije i najkontroverznije izložbe našeg vremena. Obeležena radikalnim stavom prema realnom životu, reklamirana napisima poput Jurišnici umetnosti napali bastion tradicije, ova izložba u prostor visoke kulture uvodi do tad nepoželjne medijske teme poput nasilja, zlostavljanja dece, masovnih ubistava, ženske masturbacije i promiskuiteta — inaugurišući novi tip umetnika selebritija, čiji rad i život postaju neodvojivi od glamura visokog društva. Kao najistaknutiji uživalac generacijske slave, Herst odmah shvata da smisao i ciljevi nove umetnosti leže u što tešnjoj saradnji sa medijima, krupnim kapitalom, kolekcionarima ali i British Council-om koji upravo Mladu britansku umetnost prihvata kao svoj glavni izvozni kulturni proizvod.  

Istražujući sposobnost društva da asimilira incident kao umetnički žanr, svojim konceptualnim realizmom Herst se vanredno inteligentno i medijski pismeno poigrava s potrebom savremenog društva za proizvodnjom i konzumacijom (masovnih) spektakala. Njegova umetnička strategija otuda je i zasnovana na stalnim razmicanjima granica (umetničkog) apsurda: koketiranjem sa kičom, provokacijom, brutalnošću te vešto podgrevanom intelektualnom tenzijom, konfliktima i kontroverzama. Direktnost i šokantnost njegove tigar ajkule, na neki način najavile su ranije instalacije sa životinjama, poput rada Hiljadu godina (A Thousand Years) iz 1990. u kom Herst, prikazuje zaokružen životni ciklus, izlažući leglo crva koji se na izložbi pretvaraju u muve koje preživljavaju hraneći se odsečenoom kravljom glavom, u podnožju instalacije izloženoj u lokvi vlastite krvi. Trenutkom sletanja na grejna tela, kojima umetnik pospešuje razvoj i završetak njihove kratkotrajne životne i umetničke slave, naposletku umiru (bivaju sprženi) i sami insekti. Takođe, slavna je i instalacija Majka i dete (Podeljeni) iz 1993.u kojoj izlaže mesarski prepolovljenja tela (polutke) krave i teleta. Radovi sa životinjama i insektima Herstu su obezbedili i stalnu pažnju društava za zaštitu životinja koja su svojim protestima obeležila mnoge njegove izložbe, garantujući im ujedno i dodatnu pažnju javnosti. No, kao što tela Herstovih životinja, uprkos brojnim konzervatorskim zahvatima ipak polako propadaju i trunu — tako i njegova umetnička slava svoju kulminaciju doživljava 2007. radom Za ljubav boga koji čini lobanja optočena 8.601 dijamantom, čija je izrada koštala neverovatnih 40 miliona funti (kasnije prodata za 50) postajući najskuplji umetnički rad ikada stvoren.  

Na tragu Vorholovog Factory-ja, tretirajući novac kao umetnički material, Demijan Herst najbogatiji je umetnik današnjice: vlasnik je Newport Street Gallery gde izlaže dela iz svoje kolekcije kao i kompanije Science Ltd  u kojoj više od 150 mladih slikara, pod budnim okom obezbeđenja, štancuje njegove slavne tačkaste i ostale slike. Produkt te fascinantne finansijske, ali svakako zalazeće umetničke slave, je i izložba Nova religija — ne samo zato što su na njoj, izuzmemo li četiri instalacije (skulpture) koje predstavljaju neubedljive reminiscencije Herstovog ranijeg rada, izloženi grafički otisci poput onih kakvi se, na primer, mogu kupiti po suvenirnicama većih svetskih muzeja — već zato što je, nekad brutalna, šokantna, revolucionarna i direktna, simbolika Herstove umetnosti danas postala dosetničarski prozaična i suštinski banalna. Najintrigantniji segment izložbe svakako je dokumentarni film Razmišljanja, stvaralaštvo, život iz 2012. (koji se, uzgred, može pogledati i na umetnikovom veb sajtu). Sve u svemu izložba u MSUV možda se najpreciznije može opisati rečima: Hteli ste spektakl – eto vam ga!

DABETIC-2.18839.jpg

Herst i nova srpska umetnička elita

A da sve protekne u herstovskom duhu pobrinuli su se uprava i producenti izložbe iz MSUV, odnosno grupa umetnika i (neo)levičarskih aktivista okupljenih oko Fejsbuk stranice Protiv Izložbe Hersta!  Naime, iako nedeljama pozivanu na otvaranje, publiku su ispred Muzeja dočekala patrolna kola policije, vozila hitne pomoći i unajmljeno obezbeđenje koje je veći deo posetilaca ostavilo ispred Muzeja ili u njegovom ulaznom holu i dvorištu — dok se samo otvaranje za odabrane zvanice i elitu u prisustvu pokrajinskog premijera Igora Mirovića i britanskog ambasadora Denisa Kifa, odvijalo na spratu zgrade uz prenos preko video bima u dvorištu Muzeja (uz neadekvatnu ozvuku). Tokom govora britanskog ambasadora aktivisti su u prizemlju zgrade pokušali da pročitaju proglas protivljenja politici države, pokrajine i grada zato što se “javnim sredstvima i resusrima daje bezuslovna podrška krupnom kapitalu koji manjinu čini sve bogatijom dok većina stanovništva, među kojima su i radnici u kulturi, postaje sve siromašnija”, posebno prozivajući muzej “zato što servilno i nekritički promoviše kao najveću umetničku vrednost rad verovatno najšpekulantskijeg i najbogatijeg umetnika svih vremena”. Uz parole “Ovakva kultura je korporativno smeće”, i “NE korporativnoj kulturi, NE servilnim institucijama, NE buržoaskoj umetnosti ”, ideja protestanata bila je da publiku pozovu da stavljanjem crnog poveza preko očiju iskaže protest “protiv onoga što ih ugnjetava” i čemu “svojim pogledima upisuju dodatnu vrednost”. Sam protest onemogućilo je obezbeđenje koje je protestante brutalno izvelo iz Muzeja, predavši ih policiji koja im je, uz legitimisanje, onemogućila povratak u Muzej.

Pretpostavljam da bi se segregaciji publike, kao poslednjoj stvari koja u muzejima sme da se dogodi, svakako protivio i sam Demijan Herst — baš kao i izbacivanju protestanata, pošto upravo takve situacije povećavaju simboličku (materijalnu) vrednost njegove umetnosti. Uz ostajuću dilemu šta srpska kultura uopšte dobija ovom izložbom —dramatičnost trenutka u kom se naša art scena nalazi je i u činjenici da su nezavisne umetničke institucije doslovno pred gašenjem, budžeti muzejskih ustanova (onih koje uopšte mogu da rade) nikada nisu bili manji a relevantnog medijskog prostora za umetnost gotovo da nema. Naposletku, kada bi ovdašnja javnost makar 10% one pažnje koju je nekritički poklonila Herstu posvetila navedenim problemima — tada bi i provincijski sindrom kojim je obeležena Herstova izložba bio neuporedivo podnošljiviji!

Uz redakcijski naslov "Herst u Novom Sadu", tekst je objavljen u današnjem vikend dodatku lista DANAS 

Na fotografijama:

1. Odbor za doček

2. Izbacivanje demonstranata 

Snimio: Marko Dabetić 

Atačmenti



Komentari (252)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedan_covek jedan_covek 17:46 10.09.2016

Bravo za demonstrante!

nekad brutalna, šokantna, revolucionarna i direktna, simbolika Herstove umetnosti danas postala dosetničarski prozaična i suštinski banalna


Sve u svemu - da nije demonstranata otužnost i provincijalizam ovog sramotnog događaja bili bi potpuni. MSUV je, nažalost, u svakom pogledu pao na ispitu
No eto, makar smo videli da još uvek ima mladih i hrabrih ljudi spremnih da reaguju.
Aplauz za demonstrante!
anonymous anonymous 21:13 10.09.2016

Re: Bravo za demonstrante!


Odličan tekst.
...mada mi se sledeća rečenica nije baš konzistentna.

Pretpostavljam da bi se segregaciji publike, kao poslednjoj stvari koja u muzejima sme da se dogodi, svakako protivio i sam Demijan Herst — baš kao i izbacivanju protestanata, pošto upravo takve situacije povećavaju simboličku (materijalnu) vrednost njegove umetnosti.


amika amika 18:45 10.09.2016

Тачно!

“Ovakva kultura je korporativno smeće”,
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:29 10.09.2016

Re: Тачно!

“Ovakva kultura je korporativno smeće”

s tim u vezi i korporativan život nije vredan, ali ga svi živimo i dalje...taj protest je potpuno besmislen, na svakom nivou.
anonymous anonymous 21:43 10.09.2016

Re: Тачно!

BebaOdLonchara
“Ovakva kultura je korporativno smeće”

s tim u vezi i korporativan život nije vredan, ali ga svi živimo i dalje...taj protest je potpuno besmislen, na svakom nivou.


....ako je protest ....besmislen.....onda je i život ....besmislen.
jedan_covek jedan_covek 22:19 10.09.2016

Re: Тачно!

“Ovakva kultura je korporativno smeće”


Upravo tako! Zaista ne razumem zašto državni muzej baca novac na ovakvu "umetnost", kažem "umetnost" zato što mi Herst više liči na nekog satanistu nego na umetnika. I šta uopšte znači Nova religija?

anfieldroad anfieldroad 00:18 11.09.2016

Re: Тачно!

jedan_covek
“Ovakva kultura je korporativno smeće”


Upravo tako! Zaista ne razumem zašto državni muzej baca novac na ovakvu "umetnost", kažem "umetnost" zato što mi Herst više liči na nekog satanistu nego na umetnika. I šta uopšte znači Nova religija?




Isto što i stara religija. Svaka od njih je nekad bila "nova". A šta tek znači tvrdnja da umetnik više liči na satanistu nego na- sebe? Pitanje- da li satanista sme i može da bude umetnik?

Nepotrebno i pogrešno je napasti umetnika. Napad i protest je smislen ako gađa pravu metu. Nemogućnost naših "izložbenih" prostora da prime vrednu, novu ili staru umetnost je recimo takav cilj ili meta. Taj dotični "muzej", kao i cela država oko njega ne ispunjavaju uslove UEFA da se ozbiljne izložbe odigravaju na njihovim terenima. Zato izlažu kopije kopija. Bombastičnih naslova.
Ko hoće da vidi Renoara, neka ga potraži van NS ili BG.
Beda na bedu, na žalost.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:53 11.09.2016

Re: Тачно!

....ako je protest ....besmislen.....onda je i život ....besmislen.

nije svaki protest besmislen, mislila sam na ovaj o kom govorimo na ovom blogu (mogu da svedem i na drvene bojice ako treba, nije problem).
kosta.babic kosta.babic 01:20 11.09.2016

Re: Тачно!

amika
“Ovakva kultura je korporativno smeće”,


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:33 11.09.2016

Re: Тачно!

ne ispunjavaju uslove UEFA

kakve veze imaju muzeji sa fudbalom?
docsumann docsumann 10:43 11.09.2016

Re: Тачно!

Isto što i stara religija. Svaka od njih je nekad bila "nova". A šta tek znači tvrdnja da umetnik više liči na satanistu nego na- sebe? Pitanje- da li satanista sme i može da bude umetnik?

Nepotrebno i pogrešno je napasti umetnika.




umjetnost je potonja oaza apsolutne slobode u savremenom svijetu.
problemi s njenom (pe)recepcijom gotovo po pravilu nastaju na graničnim područjima (baš kao i u sistemima determinističkog haosa).
tu se uvijek aktuelizuje pitanje - a šta je (uopšte) umjetnost?

ako ja, hipotetički govoreći, čin ubijanja ili silovanja podvedem pod koncept performansa ili akcione umjetnosti, da li me to abolira od sankcija pravnog sistema?
ne, naravno. ali takođe svaka artistička akcija koja ne prelazi granicu dozvoljenog ostaje u sferi legitimnog umjetničkog izraza, ma kako provokativna ili diskutabilna (za (naj)širu publiku) bila.

pa tako recimo i osvjedočeni satanisti imaju zapaženo mjesto u istotriji savremene umjetnosti. dijelima mnogima od njih smo se i divili i odavali intimno (starho)poštovanje, a da nismo ni znali za ideološki diskurs samih autora.



H.R. Giger (elijenov otac)
anfieldroad anfieldroad 13:45 11.09.2016

Re: Тачно!

kakve veze imaju muzeji sa fudbalom?



Ni jedan jedini naš muzej ne može da prikaže ozbiljnu gostujuću izložbu. Nedostaju im "uslovi UEFA" kako sam rekao (zbog stadiona na kojima ne/može da se igra pod okriljem UEFA). Ne postoje muzeološki uslovi- kontrolisana vlaga, pogodna i dozvoljena rasveta, organizovana služba bezbednosti, a sa druge strane postoje i cene osiguranja koje su astronomske. Te (pre)stroge uslove ne ispunjavaju ni Narodni muzej ni muzej Savremene u BeGeu kao ni ovaj u NSu. Ne ispunjavaju uslove! Kao ni stadion Mladosti iz Lučana, recimo.

Zamisli da je čovek doneo iseckanu kravu ili ajkulu u formalinu, a ovde se staklo zbog vlage zamagli, npr...ili ga demonstranti razbiju. Osiguranje bi ceo muzej ciglu po ciglu prenelo u Herstovo dvorište!
JJ Beba JJ Beba 19:29 10.09.2016

umetnik kapitalista

speram se da sa drugaricama za jedan vikend dođem da pogledamo izložbu, mada me muka hvata od njega
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:24 10.09.2016

Re: umetnik kapitalista

umetnik kapitalista

ja ne vidim suštinsku razliku između njega i vorhola (kolmistjupid).
krkar krkar 00:36 11.09.2016

Re: umetnik kapitalista

speram se da sa drugaricama za jedan vikend dođem da pogledamo izložbu, mada me muka hvata od njega


Ono kad znaš da je sranje ali ipak moraš lično da se uveriš.

Ja bio danas. I samo mogu da kažem da je moja tašta koja je bila prošlog vikenda bila u pravu. Baš kao i blogoautor Milenković.

A što se levičara tiče, pa zar njima nije baš poželjno da ih oligarsi malo hapse, pendreče i onemogućavaju?

Ili su ovo neki svilenkasti levičari?
gedza.73 gedza.73 19:54 10.09.2016

'Omogućite izložbu'



2. Izbacivanje demonstranata


Otvaranje izložbe radova savremenih umetnika iz Prištine "Odstupanje" prekinuto je sinoć u galeriji Kontekst u centru Beograda zbog prisustva oko 300 pripadnika srpske nacionalističke organizacije "Obraz" koji su izazvali nekoliko incidenata.

Nebojša
Sam protest onemogućilo je obezbeđenje koje je protestante brutalno izvelo iz Muzeja, predavši ih policiji koja im je, uz legitimisanje, onemogućila povratak u Muzej.

Nebojša
ideja protestanata bila je da publiku pozovu da stavljanjem crnog poveza preko očiju iskaže protest “protiv onoga što ih ugnjetava”



Organizatori izložbe "Odstupanje", koja je u januaru organizovana u Novom Sadu, povodom ondašnjih negativnih reakcija na pojavljivanje Adema Jašarija u radu umetnika Drena Malićija, uputilo je tada saopštenje u kome se objašnjava da su u umetničkom delu "Licem u lice" (Face to Face) predstavljeni Elvis Prisli, kao ikona američke pop-kulture i Adem Jašari kao mitologizovani borac OVK koji za kosovske Albance predstavlja heroja poslednjih ratova.

Oba lika su preko čuvenih slika-serigrafija Endija Vorhola ironizovani kao ikone savremene potrošačke pop-kulture. ..saopštio je kustoski tim novosadske izložbe.


Nebojša
Demijan Herst...Na tragu Vorholovog Factory-ja,... štancuje njegove slavne tačkaste i ostale slike


"Ova izložba ( "Odstupanje / Savremena umetnička scena Prištine" )
i druge slične inicijative u regionu pokazuju da je moguće prevazivići teško nasleđe prošlosti kroz univerzalni govor savremene umetnosti. To u isto vreme znači da je zajednička budućnost na Balkanu moguća, stoji na kraju ovog saopštenja", saopštio je kustoski tim.


Nebojša
javnim sredstvima i resusrima daje bezuslovna podrška krupnom kapitalu koji manjinu čini sve bogatijom dok većina stanovništva, među kojima su i radnici u kulturi, postaje sve siromašnija”, posebno prozivajući muzej “zato što servilno i nekritički promoviše kao najveću umetničku vrednost rad verovatno najšpekulantskijeg i najbogatijeg umetnika svih vremena”.


Može?

Ne može?



Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:24 10.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

Može?


Ne može?


Što se mene tiče - ukoliko mislite na nasilno prekidanje izložbe "Odstupanje" i na nasilno izbacivanje umetnika koji su protestvovali Protiv Izložbe Hersta - onda ne može ni jedno ni drugo!
gedza.73 gedza.73 20:33 10.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

I jednima i drugima se nije svidela izložba. I jedni i drugi su pokušali da uđu, izbacila ih policija, obezbeđenje, čekamo još samo osudu neo-levičarskih demonstracija protiv jednog američkog umetnika od strane Žena u crnom i Borke Pavićević.

Što se mene tiče

što se mene tiče, potpuno mi je svejedno, samo se ćudom ćudim da umetnici protestvuju protiv muzejske postavke jer im se ne dopada kolega umetnik, sisa izdajnička. I bogatunska.

anonymous anonymous 21:06 10.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'


Nebojša Milenković
Može?


Ne može?


Što se mene tiče - ukoliko mislite na nasilno prekidanje izložbe "Odstupanje" i na nasilno izbacivanje umetnika koji su protestvovali Protiv Izložbe Hersta - onda ne može ni jedno ni drugo!


Ukoliko mislite na normalno trajanje izložbe i slobodan i nenasilan, gradjanski protest ispred sale - onda može i jedno i drugo...
angie01 angie01 22:20 10.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

Može?



Ne može?


ovo sve nisam bas razumela,...da l su protesti remetili otvaranje/tok izlozbe?

ako nisu, samo su deo performansa:))), odgovor na provokaciju:).

jos mi je blesavije da umetnici protestuju protiv postavke drugog umetnika- iz bilo kog razloga-sem ako necim nekog ugrozva i sl-, nerocito ovog navedenog- koji je besmislen, za umetnost popuno irelevantan.


gedza.73 gedza.73 22:54 10.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

angie
ovo sve nisam bas razumela,...da l su protesti remetili otvaranje/tok izlozbe?




Ua!!! Kapitalistička govna!!!
Dole zapadnjačka buržoazija!!!

ako nisu, samo su deo performansa

Koji performans, obični pozeri. Oplakao sam od smeha gledajući snimak.









angie01 angie01 23:02 10.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

gedza.73


hvala ti za snimak,...pazi, izgleda kao losa predstava, sa sve iznosenjem,...ono dranje je glavni deo,...a vrla publika sto je tapasala:)))- cirkus.
gedza.73 gedza.73 23:12 10.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

ono dranje je glavni deo

Meni 'drugovi i drugarice'.
Skoro sam siguran da momak nema mobilni, FB, nema laptop, ne nosi patike koje prave deca iz Bangladeša, nosi težinjave gaće i jede kačamak. Sve u inat zlim korporacijama. U kojima rade vanzemaljci što 'oće da nas izedu.

angie01 angie01 23:22 10.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

Meni 'drugovi i drugarice'.


pa, cekaj- nije mogao bolje!:))
gedza.73 gedza.73 23:26 10.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

angie01
Meni 'drugovi i drugarice'.


pa, cekaj- nije mogao bolje!:))

Ih, nije mogao.
A
'Pomoz' Bog, braćo i sestre umetnici i umetkinje'?
Pa kroz hol odjekne
'Bog ti pomogao, umetniče anarhisto'

angie01 angie01 23:33 10.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

Ih, nije mogao.


nije, jer je to jedino tacno- autenticno,...ovo tvoje je preobrazenje:).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:43 11.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

Oplakao sam od smeha gledajući snimak.

au kakvo ludilo, presmešni su.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:57 11.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

umetkinje

ali umetkinje :)))))))))))))))))))
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:35 11.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

Nebojša
Sam protest onemogućilo je obezbeđenje koje je protestante brutalno izvelo iz Muzeja, predavši ih policiji koja im je, uz legitimisanje, onemogućila povratak u Muzej.


samo kada murija legitimiše ove napaljene klince-luzere, a gle ovo:

Potraga-za-napadacima-krivicna-prijava-protiv-ranjenog-vodje-G3

Novosadska policija nastavila je jutros intenzivnu potragu za napadačima koji su u sredu uveče na Grbavici ranili Dragana Jovanovića zvanog Gidra (26), saznaje 021.rs.

Policija je tokom noći jedno vreme držala pod blokadom i izlaze iz grada, ali za sada nema informacija gde je nestao BMW u kojem su bili napadači, koji su, kako se sumnja, najverovatnije iz kalašnjikova pucali na Jovanovića dok je izlazio iz svog automobila "reno megan" u ulici Miše Dimitrijevića kod broja 42.

Kako je za 021.rs potvrđeno, Jovanović je zadobio više povreda u predelu ramena, ruke i nogu, ali se nalazi van životne opasnosti u Kliničkom centru Vojvodine.

U policiji je za 021.rs nezvanično potvrđeno i da će protiv Jovanovića biti podnete krivične prijave zbog posedovanja narkotika i neovlašćenog držanja oružja. Naime, policija je nakon pucnjave pretresla i stan napadnutog i tamo pronašla kokain i municiju, zbog čega će biti podnete prijave protiv Jovanovića.

Napadnuti mladić je od ranije poznat policiji po nizu krivičnih dela, a važi za jednog od vođa navijačke grupe "G3" fudbalskog kluba "Vojvodina". Ovo je već stara floskula da se kriminalci i dileri imenju kao "navijači", a u stvari i kada jesu na stadionu predstavljaju samo manji deo publike, prvenstveno one mlađe i po pravilu u svakom srpskom klubu imaju podršku Uprave kluba.

Njemu je ovo inače drugo ranjavanje u ovoj godini, jer je polovinom juna zadobio prostrelnu ranu u nozi u kafiću na Štrandu. Jovanović je tada policiji ispričao da se sam ranio dok je sedeo u kafiću.

On je proteklih godina dobio veći broj krivičnih prijava, između ostalog na Sajmištu 2008. hicem iz pištolja ranio je u nogu radnika obezbeđenja diskoteke "Akvarijus", 2009. godine je pucao u noge Futožaninu Petru Jovičiću, u klasičnoj sačekuši ispred njegove kuće, a iste godine je u autobusu punom putnika na liniji broj 7 ranio jednu osobu. Takođe je privođen zbog ranjavanja Dragana Kaćanskog u kafani "Bircuz" u Ulici Laze Telečkog.

Policija je protiv njega podnela 36 prijava, od čega zbog narkotika, seksualnih delikata, oružja, napada na policajce, krađa, izazivanja opšte opasnosti, nasilničkog ponašanja na sportskim priredbama, nanošenja teških telesnih povreda, iznude, prikrivanja, ugrožavanja sigurnosti i držanja u zatočeništvu. Jovanović je do sada osuđivan pet puta i to dva puta na kaznu zatvora, dva puta uslovno, dok je jednom presudom dobio novčanu kaznu i godinu dana zabrane prisustvovanja utakmicama.Na osnovu kršenja javnog reda i mira kažnjen je takođe pet puta.


pazi, ovo je kao u ulici, par kuća podalje od stanice milicije, i to sa tipom o kojem sve znaju, i koji se pre svega par meseci samoupucao na Štrandu, došao frajer s utokom na plažu i samoupucao... naprednjačka srbija korporativna srbija?! stvarno neverovatno kako su ljudi ovde (samo)lobotomizirani.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:30 11.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

anonymous

Nebojša Milenković
Može?


Ne može?


Što se mene tiče - ukoliko mislite na nasilno prekidanje izložbe "Odstupanje" i na nasilno izbacivanje umetnika koji su protestvovali Protiv Izložbe Hersta - onda ne može ni jedno ni drugo!


Ukoliko mislite na normalno trajanje izložbe i slobodan i nenasilan, gradjanski protest ispred sale - onda može i jedno i drugo...

Сјајна је ствар да се у Србији уметност (или 'уметност') схвата тако озбиљно да је разлог за грађанске протесте. :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:07 11.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

principessa_etrusca

Сјајна је ствар да се у Србији уметност (или "уметност" схвата тако озбиљно је разлог за грађанске протесте. :)


videćeš za koju nedelju kada se dignu roditeljski protesti, jer su korporativni naprednjaci (u prevodu na srpski: шанери-џибери; gde su nam BoTa, MlaDi i VoKo Dr sada, to su bili lopuže sa stilom, a ne ovi seljani danas) poispaljivali jedno 4-5 hiljada roditelja za upis u vrtiće. u svakom slučaju, dedlajn za upis 3000 mališana je 7.X. a onda - sprem'te se, sprem'te, rod'telji, iiiii, silna će borba dabude! još kada nam dođu kao podrška povređeni drugovi umetnici, udruženi četno-roditelji i komi-umetnici!


strahuj, Berlinu, košmaruj, Londone, drhti, Parizu! Srbiju neće gazit čizma korporativnih naprednjaka ! još da namaknemo od Ruja neku kintu za proteste, i da nas Bog vidi!
docsumann docsumann 11:22 11.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

anonymous

Nebojša Milenković
Može?


Ne može?


Što se mene tiče - ukoliko mislite na nasilno prekidanje izložbe "Odstupanje" i na nasilno izbacivanje umetnika koji su protestvovali Protiv Izložbe Hersta - onda ne može ni jedno ni drugo!


Ukoliko mislite na normalno trajanje izložbe i slobodan i nenasilan, gradjanski protest ispred sale - onda može i jedno i drugo...


to je negdje najbliže i mom stavu da i izložba i protestanti treba da imaju dovoljno mjesta u slobodnom društvu
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:27 11.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

docsumann


Ukoliko mislite na normalno trajanje izložbe i slobodan i nenasilan, gradjanski protest ispred sale - onda može i jedno i drugo...

to je negdje najbliže i mom stavu da i izložba i protestanti treba da imaju dovoljno mjesta u slobodnom društvu.



'de je srbija slobodno društvo - srbija je društvo globalnih ulizica koje iskaljuju svoj frust na lokalnom nivou.
highshalfbooze highshalfbooze 11:41 11.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

Meni 'drugovi i drugarice'.
Skoro sam siguran da momak nema mobilni, FB, nema laptop, ne nosi patike koje prave deca iz Bangladeša, nosi težinjave gaće i jede kačamak. Sve u inat zlim korporacijama. U kojima rade vanzemaljci što 'oće da nas izedu.

Kada si pristalica jedne krajnosti, gore može da bude samo kada oseš u drugu krajnost.
Dopuna: Predložio bih da se uvede taksa na robu koju proizvode deca iz Bangladeša, i da se tako skupljen novac da deci iz Bangladeša. Pa ko hoće da kupi, neka plati taksu.
gedza.73 gedza.73 12:38 11.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

Kada si pristalica jedne krajnosti

uopšte nisam pristalica 'krajnosti' samo sam kontraš.
Predložio bih da se uvede taksa na robu koju proizvode deca iz Bangladeša, i da se tako skupljen novac da deci iz Bangladeša.

Uz sve pomenljive koje postoje na tom putu siguran sam da će dečkić u Bangladešu da dobije svoj novac.

A posebno je smešno što su ovog Hersta (mislio sam da je Amer) veličali dok je kačio svinjske polutke po staklenim ormarima. Sad kad se obogatio, napravio industriju onda je kapitalističko govno. Ne razumem se u umetnost, nemam pojma ko plaća izložbu, nisam video eksponate samo se kliberim kad vidim ove cirkusante (naročito onog Zoroa sa posterom 'ne korporativnoj kulturi') kako ruše oligarhiju zlih bogatih Jevreja i masona.

Mi'sim šta je sledeće? Zabranićemo 'ratove zvezda'? Gospodare prstenova?
mariopan mariopan 15:25 12.09.2016

Re: 'Omogućite izložbu'

gedza.73
angie01
Meni 'drugovi i drugarice'.


pa, cekaj- nije mogao bolje!:))

Ih, nije mogao.
A
'Pomoz' Bog, braćo i sestre umetnici i umetkinje'?
Pa kroz hol odjekne
'Bog ti pomogao, umetniče anarhisto'


angie01 angie01 20:00 10.09.2016

,

angie01 angie01 20:13 10.09.2016

Re: ,



Lullaby, the Seasons Spring (detail), 2002, by Damien Hirst

delo je prodato za neverovatnoh 9,65 miliona funti i tako svog autora vinulo na prvo mesto najbogatijih umetnika na svetu.



The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living, 1991

najpoznatije delo iz njegovog najcuvenijeg ciklusa- Natural History
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:28 10.09.2016

Re: ,

zar mu lobanja i krava-na-pola nisu poznatiji radovi?

principessa_etrusca principessa_etrusca 22:51 10.09.2016

Re: ,

BebaOdLonchara
zar mu lobanja i krava-na-pola nisu poznatiji radovi?



Или можда тачке у милион верзија?

angie01 angie01 23:13 10.09.2016

Lullaby, cela



a stainless-steel cabinet filled with 6,136 painted, bronze cast pills
emsiemsi emsiemsi 06:48 11.09.2016

Re: ,

angie01


Lullaby, the Seasons Spring (detail), 2002, by Damien Hirst

delo je prodato za neverovatnoh 9,65 miliona funti i tako svog autora vinulo na prvo mesto najbogatijih umetnika na svetu.



The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living, 1991

najpoznatije delo iz njegovog najcuvenijeg ciklusa- Natural History

Која будалчина је за ове глупости дала скоро 10 милиона фунти !?
Браво Дамјане, шишај овце !
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:04 11.09.2016

Re: ,

emsiemsi

Која будалчина је за ове глупости дала скоро 10 милиона фунти !?
Браво Дамјане, шишај овце !

БритАрт је од самог почетка, више комерцијални пројекат, него уметнички. Демијан Херст је био студент друге године када је са групом других студената организовао Фриз, Чарлс Сачи је свратио и остало је историја.

Чарлс Сачи је уложио новац, и можда још важније, своју експертизу креатора хајпа, односно продавца магле.

Мој пријатељ галериста из Најцбриџа, скоро увек има у понуди Херстове тачке које слика цела група људи за Херста, а он их потписује. Те слике се одлично продају не само појединцима као 'пригодне за сваки ентеријер', већ нарочито корпоративним клијентима. (Дођеш рецимо у велику адвокатску фирму, а на зиду висе Херстове тачке, што потврђује да им добро иде, односно да су 'добри'.)

Лобању је урадила мејферска јувелирска фирма Бентли и Скинер, што је за јувелире велики изазов. То је иначе одливак у платини праве лобање човека из 18. века, а у њега су уграђени прави зуби и наравно ти силни дијаманти укључујући највећи, ружичасти, на челу. Са јувелирске стране, вредност је испод 10М фунти, а мислим да је скулптура продата за 50М.

Лично ми је драго за ту кућу која је добила доста публицитета (чак су се и преселили из мање радње у Бонд Стриту у већу и видљивију у улици Пикадили) јер је њихов директор Марк Еванс велики музички ентузијаста, врло чест посетилац вечерњих концерата у Вигмор Холу, а многе вокалне концерте ('праву уметност') су и сами спонзорисали. Добро је видети да новац кружи.

Можда БритАрт и опус Демијена Херста треба посматрати као прворазредни money making exercise, што свакако и јесте.

Зато уопште није искључено да ће онај ко је уложио £10М у Lullaby, зарадити који милион при продаји, па је можда направио добар посао.

У међувремену, Британски савет, односно британски порески обвезник, плаћа путовање минорних Херстових изложби по свету.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:10 11.09.2016

Re: ,

(Дођеш рецимо у велику адвокатску фирму, а на зиду висе Херстове тачке, што потврђује да им добро иде, односно да су 'добри'.)

verujem da je to isto moglo da se zaključi i o katoličkoj crkvi, kad im je tavanicu sikstinske kapele oslikao mikelanđelo.
docsumann docsumann 11:15 11.09.2016

Re: ,

Можда БритАрт и опус Демијена Херста треба посматрати као прворазредни money making exercise, што свакако и јесте.


ili - art of making money

umjetnost (štagodona bila) funkcioniše na različitim mentalno-fiziološkim nivoima.
još od dadaista to je (i) formalno postuliranio u njenu kvintIntenciju.

principessa_etrusca principessa_etrusca 12:06 11.09.2016

Re: ,

Бебо, све у служби маркетинга.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:28 11.09.2016

Re: ,

Мој пријатељ галериста из Најцбриџа, скоро увек има у понуди Херстове тачке које слика цела група људи за Херста, а он их потписује.

postoje kompozitori na zapadu koji plaćaju kineze da im komponuju novu muziku tako što im pošalju par svojih reprezentativnih partitura, i oni treba da iskonstruišnu novo u zadatom stilu, za sitnu kintu u odnosu na onu koju je dobio kompozitor za porudžbinu. btw, ne znam koliko se zna da je franc list, u čiji se umetnički kvalitet danas ne sumnja ni najmanje, imao isto tako ljude (uglavnom studente) koji su mu orkestrirali muziku kada je zatrebalo. valjda nije hteo da se blamira kao šopen sa orkestracijom svojih klavirskih koncerata, ili prosto nije imao vremena ni živaca (hop! korporacijska umetnost u xix veku?). to isto danas postoji u filmskoj industriji (i van holivuda), na svim segmentima, na svim nivoima, i za to se dobijaju oskari i lavovi i cezari za tehnička i umetnička dostignuća.
stvarno ne kapiram u čemu je najveći herstov greh, osim što je najbogatiji umetik? a da, mora da je to.
angie01 angie01 11:06 13.09.2016

Re: ,

БритАрт је од самог почетка, више комерцијални пројекат, него уметнички. Демијан Херст је био студент друге године када је са групом других студената организовао Фриз, Чарлс Сачи је свратио и остало је историја.


kako sam ovo propustila?:)))...pa savrsen primer spletakarenja, spinovanja,....mislim na ceo komentar, koji je pun polu istina, upakovanih u zeljeni negativan kontekst-a ne bas tacan,...dapace.

nije mi jasna netrplejivost prema necemu sto se ocigledno ne poznaje niti razume, do tacke podmuklog negiranja,....( sa sve komentarima na drugoj strani:))

verovatno su i ovi izdasni davaoci preporuka ovom opskurnom komentaru, veliki ljubitelji i poznavaoci vizuelne umetnosti generalno, sa ekspertizom iz britanske moderne umetnosti,...ili je to samo palanka na delu,...ista ona koja se uvredjeno osporava.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:12 13.09.2016

Re: ,

angie01
БритАрт је од самог почетка, више комерцијални пројекат, него уметнички. Демијан Херст је био студент друге године када је са групом других студената организовао Фриз, Чарлс Сачи је свратио и остало је историја.


kako sam ovo propustila?:)))...pa savrsen primer spletakarenja, spinovanja,....mislim na ceo komentar, koji je pun polu istina, upakovanih u zeljeni negativan kontekst-a ne bas tacan,...dapace.

nije mi jasna netrplejivost prema necemu sto se ocigledno ne poznaje niti razume, do tacke podmuklog negiranja,....( sa sve komentarima na drugoj strani:))

verovatno su i ovi izdasni davaoci preporuka ovom opskurnom komentaru, veliki ljubitelji i poznavaoci vizuelne umetnosti generalno, sa ekspertizom iz britanske moderne umetnosti,...ili je to samo palanka na delu,...ista ona koja se uvredjeno osporava.


Ју, ју, стварно, како си ти ишта пропустила?

Све што сам написала су ноторне чињенице, у јавном домену, о догађајима о којима се одавно "све" зна јер су увелико су предмет мемоара, чланака, студија, интервјуа са учесницима итд.

Ја ништа не негирам, само ми је, за разлику од тебе, јасна генеза феномена који се зове Млади британски уметници, односно БритАрт.

Такође, за разлику од тебе, ја имам известан увид у функционисање британске уметничке сцене.

За разлику од тебе, ја имам временску перспективу (Херстове радове који су га катапултирали у орбиту сам сам видела на изложбама када су први пут показивани пре двадесетак година).

Коначно, за разлику од тебе, ја немам неинформисан и некритичан приступ било чему, па ни БритАрту и Херсту.



Sarah Lucas, Tongue and Groove, Always Goes Down Well, 2000, Chair, vest, pants and meat , 85 x 49.5 x 49.5 cm
angie01 angie01 12:27 13.09.2016

Re: ,

Све што сам написала су ноторне чињенице, у јавном домену, о догађајима о којима се одавно "све" зна јер су увелико су предмет мемоара, чланака, студија, интервјуа са учесницима итд.


sve sto si napisala su zlurade- nemam pojma zasto- verovatno je bebin zakljucak najtacniji- lose interpretacije, ako ti smatras da to sto zivis u Londonu, tebi daje neku prednost nad saznanjem i razumevanjem je stvarno smesno,...jer ti u svojim komentarima negiras nesto sto su eksplicitna fakata....i to bi bilo to.


...smesniji su samo tvoji komentari o nestanku Trejsi Emin sa scene i njenom losem crtanju:))).
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:03 13.09.2016

Re: ,

angie01
Све што сам написала су ноторне чињенице, у јавном домену, о догађајима о којима се одавно "све" зна јер су увелико су предмет мемоара, чланака, студија, интервјуа са учесницима итд.


sve sto si napisala su zlurade- nemam pojma zasto- verovatno je bebin zakljucak najtacniji- lose interpretacije, ako ti smatras da to sto zivis u Londonu, tebi daje neku prednost nad saznanjem i razumevanjem je stvarno smesno,...jer ti u svojim komentarima negiras nesto sto su eksplicitna fakata....i to bi bilo to.
...smesniji su samo tvoji komentari o nestanku Trejsi Emin sa scene i njenom losem crtanju:))).

Очигледно је да ти уопште не разумеш како функционише развијена уметничка сцена.

То нема везе са тиме где живиш, данас је све доступно свима (а сам Лондон је препун оних који нису ни чули за Херста).

Трејси Емин је у уметничком смислу заћутала. Као што сам у неком другом треду написала, последњи нови рад који је приказала је постер за Параолимпијске игре 2012.

Мене заиста њено цртање не фасцинира, али ја нисам никакав арбитар, међутим, многе квалификованије од мене је зачудило њено именовање да предаје цртање.

У сваком другом смислу, Емин је веома присутна.



Ово је нпр. њен цртеж на гитари (пројекат са Полом Макартнијем) за Cancer Research UK.
angie01 angie01 13:28 13.09.2016

Re: ,

Очигледно је да ти уопште не разумеш како функционише развијена уметничка сцена.


kaze neko, koji upravo to, izmedjuostalog objasnjava pogresno- pogrdno i iskrivljeno:))).

Трејси Емин је у уметничком смислу заћутала


sto nije tacno, rekoh vec....


Мене заиста њено цртање не фасцинира, али ја нисам никакав арбитар, међутим, многе квалификованије од мене је зачудило њено именовање да предаје цртање.


pa u odnosu na primere koji su podsmesljivo postavila- ti o crtanju- nemas pojma....mislim, mozes da imas misljenje, da ti se svidja ili ne, kao i svako drugi, al da osporavas iskrivljenim poSeracijama kao da si autoritet, a ono, potpuni si nepoznavalac, je blesavo,...kao ja kada bih objasnjavala strucno masinske konstrukcije, npr.

a ne rece ni ko su ti sto su se zacudili,...jer kao sto vec rekoh, sto se Rojal akademije tice, tu nema kontraverze, nedoumica, sta god- samo suvi i dokazani vrhunski kvalitet,...pri tome, konzervativno ne bi da su to bas zene, pa je utoliko taj odabir jos veci dokaz da je medju kandidatima bila neprikosnovena.

У сваком другом смислу, Емин је веома присутна.


u kome svakom drugom?:))),...zena izlaze, predaje na akademiji, ucestvuje u projektima,...o cemu ti bre pricas.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:01 13.09.2016

Re: ,

angie01

Трејси Емин је у уметничком смислу заћутала

sto nije tacno, rekoh vec....
Мене заиста њено цртање не фасцинира, али ја нисам никакав арбитар, међутим, многе квалификованије од мене је зачудило њено именовање да предаје цртање.

pa u odnosu na primere koji su podsmesljivo postavila- ti o crtanju- nemas pojma....mislim, mozes da imas misljenje, da ti se svidja ili ne, kao i svako drugi, al da osporavas iskrivljenim poSeracijama kao da si autoritet, a ono, potpuni si nepoznavalac, je blesavo,...kao ja kada bih objasnjavala strucno masinske konstrukcije, npr.
a ne rece ni ko su ti sto su se zacudili,...jer kao sto vec rekoh, sto se Rojal akademije tice, tu nema kontraverze, nedoumica, sta god- samo suvi i dokazani vrhunski kvalitet,...pri tome, konzervativno ne bi da su to bas zene, pa je utoliko taj odabir jos veci dokaz da je medju kandidatima bila neprikosnovena.
У сваком другом смислу, Емин је веома присутна.

u kome svakom drugom?:))),...zena izlaze, predaje na akademiji, ucestvuje u projektima,...o cemu ti bre pricas.

Ништа није подсмешљиво, поставила сам цртеже да свако може без гуглања да се фасцинира или не.

Трејси Емин је видљива у смислу да се појављује у разним друштвеним приликама, али није у смислу да излаже нове радове. Не сумњам да ће бити изложби као Шиле/Емин, паралела итд, а ти, као велики познавалац, изволи, покажи нешто ново, створено после олимпијског постера 2012. Мени није познато, али као 'непознавалац' не тврдим да нема, ти си на потезу.

Како је Емин присутна? На јавним догађајима, где воли да цугне. Од ње се и очекивало да негује тај имиџ неспутане особе. (Распремљен кревет није уметност.)



После тога је уносе у кола којима путује кући:



mesan mesan 14:49 13.09.2016

Re: ,

Po običaju, principessa vrti teze počev sa
06:03 13.09.2016
мени није познато да је Емин приказала нешто ново после птичица

dok ne stigne do
08:03 13.09.2016
Трејси Емин је у уметничком смислу заћутала.

i to obično postajući sve ubeđenija i dosadnija što više kontraargumenata dobije.

Dok konačno ne izbije iz nje fundamentalno gnojivo:
09:01 13.09.2016
(Распремљен кревет није уметност.)

i smradni i jadni stavovi na nivou (ili direktno citirani iz) Dailymail-a:
Како је Емин присутна? На јавним догађајима, где воли да цугне. После тога је уносе у кола којима путује кући:

многе квалификованије од мене је зачудило њено именовање да предаје цртање


Kruna je što te svoje mentalne smrduljke vrlo uporno i iskvareno pokušava da prikrije ponavljajući naizgled smireno
ја немам неинформисан и некритичан приступ било чему

ја нисам никакав арбитар

kao da je to dokaz nečega. Ljigavo i licemerno.

I to je tako od njene ljubavi prema Šešelju do pogleda na njene drugare upravnike galerija.

Da je još duplo tuplja, dosadnija, umišljenija u svojoj čistoti i veći šovinista, taman bi bila Čarli, njen dobar drugar.

principessa_etrusca principessa_etrusca 15:18 13.09.2016

Re: ,

Месане, изволи, покажи шта је Трејси Емин изложила у последњих неколико година, као што сам ја аргументовала све што сам рекла.

Иначе, осим увреда на мој рачун, уопште не разумем шта си хтео да кажеш (а питање је да ли знаш и ти).
maksa83 maksa83 15:21 13.09.2016

Re: ,

Како је Емин присутна? На јавним догађајима, где воли да цугне. Од ње се и очекивало да негује тај имиџ неспутане особе.

Da bi odskakala sa imidžom nesputane osobe mora da se potrudi malo više, ovo je čist kliše (rima! hoće kupi neko za £800? može i na rate, ne primamo čekove građana) - 'od alkohola obeznanjena engleskinja'. To imaš svakog petka na ulicama od Londona preko Birmingema (Karlajl, Dablin, Dandi, Hambersajd, što bi rekli D Smic) pa do od boga zaboravljenog Bejzingstouka...
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:42 13.09.2016

Re: ,

mora da se potrudi malo više, ovo je čist kliše (rima! hoće kupi neko za £800?) -

Добра ти је рима, али ми је мало скупа.

Da bi odskakala sa imidžom nesputane osobe


Није ни то лако јер мора да помири тај имиџ са чињеницом да је део естаблишмента (нешто као Мик Џегер или Боб Гелдоф).
mesan mesan 15:49 13.09.2016

Re: ,

principessa_etrusca
Месане, изволи, покажи шта је Трејси Емин изложила у последњих неколико година, као што сам ја аргументовала све што сам рекла.

Иначе, осим увреда на мој рачун, уопште не разумем шта си хтео да кажеш (а питање је да ли знаш и ти).


Po običaju prozujiš sve što sam rekao, ali pasivno-agresivno uporna u svojoj umišljenoj čistoti:
као што сам ја аргументовала све што сам рекла

Kao kad si ubacila usput da Trejsin rad sa krevetom NIJE umetnost? Pošto ti je li nisi arbitar, nisi upućena, ali si išla ne sve izložbe, ali si informisana, ali hoćeš da diskutuješ dobronamerno, ali Trejsin rad ćeš da oceniš tabloidnim fotkama... i tako do bestraga, izvini, ja uopšte nemam volje da razgovaram sa tako licemernim i iskvarenim umičljenim žrtvama, time neka se bave tvoji drugari upravnici galerija.

Napisao sam šta sam imao jer se tačno vidi kako angie01 upada u tvoju mrežu ljigavog besmisla, a je te znam još od kad si dobrotom, iskrenošću i pameću jednog informisanog Isusa branila dušu Šešeljevu.
maksa83 maksa83 15:50 13.09.2016

Re: ,

Добра ти је рима, али ми је мало скупа.

To ti samo tako izgleda zato što sam rekao £800, da sam rekao £80000 izgledalo bi em povoljno, em kao dobra investicija pošto prekosutra možda bude i £100000.
Није ни то лако јер мора да помири тај имиџ са чињеницом да је део естаблишмента (нешто као Мик Џегер или Боб Гелдоф).

Vreme etabliranih besprizornih muza je umrlo kada je Debi Hari rekla "vreme je da se uozbiljim", tako da je Emina ipak osuđena da se valja pJana onako bezveze plebsovski.

principessa_etrusca principessa_etrusca 16:07 13.09.2016

Re: ,

Kao kad si ubacila usput da Trejsin rad sa krevetom NIJE umetnost? Pošto ti je li nisi arbitar, nisi upućena, ali si išla ne sve izložbe, ali si informisana, ali hoćeš da diskutuješ dobronamerno, ali Trejsin rad ćeš da oceniš tabloidnim fotkama... i tako do bestraga, izvini, ja uopšte nemam volje da razgovaram sa tako licemernim i iskvarenim umičljenim žrtvama, time neka se bave tvoji drugari upravnici galerija.

Ни ја немам воље да разговарам са неким ко учитава нешто што није речено, а истовремено није способан да разликује уметност и нечију јавну персону, односно дело, уметника и уметников имиџ.

Те бруталне таблоидне фотке приказују Трејси Емин како је сада присутна у јавности, на паритијима, рођенданима, промоцијама, модним ревијама, добротворним аукцијама и сл.

Покажите, Анђа и ти, шта је ново Трејси урадила на уметничком плану у последњих неколико година (или кажите да не можете).
tetris tetris 16:25 13.09.2016

Re: ,

pa do od boga zaboravljenog Bejzingstouka...

Nemoj tako. Ipak je tamo Rodney pohađao Art College (možda je i Trejsi učila da crta tamo)
mesan mesan 18:22 13.09.2016

Re: ,

principessa_etrusca

Покажите, Анђа и ти, шта је ново Трејси урадила на уметничком плану у последњих неколико година (или кажите да не можете).

Ti si uvela tabloidne fotke uz izjavu da ono što ona radi nije umetnost (mada joj crtanje možda donekle priznaješ kao neku umetnost jer Dailymail nije uspeo skroz da raskrinka), da bi tako krunisala svoje tobože faktualne i argumentovane tvrdnje o britanskoj sceni. Ti bi sad tu izjavu da zabašuriš i pasivno-agresivno izvrneš situaciju preko umišljenih dugovanja koje ja imam prema tebi. Ne hvala, izvoli dokazuj sebi tvrdnje koje si naštancovala.

Ovo čisto da podvučem tvoj ljigav nastup (ne bih uopšte da ulazim u patologije tvoje pomenute izjave), eto ako možeš to da prihvatiš tako šokirana mojim neargumentovanim uvredama.

Puno sreće u životu ti želim.
principessa_etrusca principessa_etrusca 20:32 13.09.2016

Re: ,

Значи не можеш да наведеш ништа уметнички значајно што је Трејси Емин урадила након цртежа оних птичица за лондонске ОИ? Изгледа да не може ни твоја другарица Анђа: да можете, то би и урадили уместо бављења мноме и мојом мотивацијом.

Наравно, то што сада постоји извесно креативно затишје код више чланова БритАрта, не значи да неће бити нових радова, можда и значајних.

Фотографије које сам окачила јесу из Дејли Мејла (што се лако проверава гугл претрагом), али то не би требало да привлачи толику твоју пажњу. Оно што је битно је да фотографије нису фалсификати, а ја сам их окачила као илустрацију присуства Трејси Емин на јавној сцени.

То да је Чарлс Сачи створио БритАрт каквог га знамо је ноторна чињеница, али ви не разумете да она не значи да његови протагонисти нису уметници, већ само да је велико питање да ли бисмо знали икога од њих да није било Сачија да их лансира.

Твоје увреде ме не шокирају јер ниси ни први, ни последњи ограничени и задрти простак на кога сам налетела.

Ја ћу сада да се повучем из ове бесплодне дискусије. Поделила сам овде своје увиде у вези са БритАртом, али их ти и Анђа, у својој некритичности и неотворености, очигледно нисте могли да разумете.
mlinarslavko mlinarslavko 21:22 13.09.2016

Re: ,

Trejsi Emin se udala se za kamen. Eto! To je novo od nje.
mlinarslavko mlinarslavko 21:26 13.09.2016

Re: ,

A evo ga i muz Trejsi Emin !
angie01 angie01 22:18 13.09.2016

Re: ,

Изгледа да не може ни твоја другарица Анђа:


pa zeno bozija, jos sam ti juce rekla, al ti nisi shvatila, ili se pravis blesava, a danas nespertno kolaziras pronadjenim iseccima iz novina, uz tvoja krajnje jadno zlonamerno tumacenje- Trejsi je prosle godine izlozila vise od 50 radova u Leopold muzeju u Becu, ne znam sta bi htela, nesto od juce,:))),

a podmetanje tabloidnih fotki je tek dno dna,..moze ona da se opija koliko god hoce- to je njena privatna stvar, to ne umenjuje umetnicku vrednost njenih radova.


То да је Чарлс Сачи створио БритАрт каквог га знамо је ноторна чињеница, али ви не разумете да она не значи да његови протагонисти нису уметници, већ само да је велико питање да ли бисмо знали икога од њих да није било Сачија да их лансира.


evo i konacno potpis tvog razmisljanja, (iskazanom u formi spletkarenja),upravo onog koje ne kapira nista.

eh, steta sto te nisam otpratila u slucaju seselj, kako cujem da si u istom briljirala, nego sam te provalila tek u slucaju halucinacija fk.

principessa_etrusca principessa_etrusca 23:20 13.09.2016

Re: ,

angie01
Изгледа да не може ни твоја другарица Анђа:


pa zeno bozija, jos sam ti juce rekla, al ti nisi shvatila, ili se pravis blesava, a danas nespertno kolaziras pronadjenim iseccima iz novina, uz tvoja krajnje jadno zlonamerno tumacenje- Trejsi je prosle godine izlozila vise od 50 radova u Leopold muzeju u Becu, ne znam sta bi htela, nesto od juce,:))),

a podmetanje tabloidnih fotki je tek dno dna,..moze ona da se opija koliko god hoce- to je njena privatna stvar, to ne umenjuje umetnicku vrednost njenih radova.


То да је Чарлс Сачи створио БритАрт каквог га знамо је ноторна чињеница, али ви не разумете да она не значи да његови протагонисти нису уметници, већ само да је велико питање да ли бисмо знали икога од њих да није било Сачија да их лансира.


evo i konacno potpis tvog razmisljanja, (iskazanom u formi spletkarenja),upravo onog koje ne kapira nista.

eh, steta sto te nisam otpratila u slucaju seselj, kako cujem da si u istom briljirala, nego sam te provalila tek u slucaju halucinacija fk.


"Мудрице" са блога, ти бриљираш у сваком случају, не само у овом.

Немаш списак радова из Беча, не знаш од када датирају, нити си у стању да објасниш шта је значајно у тим радовима ако си видела изложбу. Зато здраво за готово прихваташ оно што пише неки исфрустрирани и токсични блогер, а без икаквог линка за неко моје писање о Шешељу. О чему ви булазните?

Сво твоје блебетање је токсично, па бих молила да ме убудуће заобиђеш.
angie01 angie01 23:54 13.09.2016

Re: ,


Немаш списак радова из Беча


pa je l treba da imam spisak???:)))....


нити си у стању да објасниш шта је значајно у тим радовима ако си видела изложбу.


to si ti zakljucila gledanjem u kristalnu kuglu?....ili si se samo sama uhvatila na svoju udicu spletenu od isecaka iz novina koje si pronasla na netu koje si nasumicno filovala svojom retrogradnom zluradoscu, pokusavajuci da osporis neciju valorizovanu vrednost, sa takvom upornoscu, kao da ti od te misije zavisi vazduh,...ocigledno ne poznavajuci njihovu kljucnu tacku spajanja, razvoj i proboj na scenu, niti koji su parametri bili odlucujuci, hvatajuci se za jedini detalj koji si pronasla i koji uporno ponavljas u potpuno pogresnom kontekstu.


Сво твоје блебетање је токсично,


hah, kakav biser,...pa neko ko spletkari najstrasnije- ne samo na ovom blogu, u intonaciji navodnog poznavaoca, koristeci se poluistinama skrojenim po sopstvenim potrebama- kako bi nekog osporio, unizio, negirao,....kaze nekom koji sve to ne radi, da je toksican:)))


па бих молила да ме убудуће заобиђеш.


koliko brojim, obicno se ti lepis meni,....i obicno kada imas podrsku, u projektima saterivanje mrskih neprijatelja- ono, funjarska varijanta.


sto se mene tice, rekoh ti vec nedavno-potpuno si se dikvalifikovala,za bilo kakvo uvazavanje tvog misljenja, posle onog horor razotkrivanja u slucaju fk- koliko vidim, toga je bilo i pre, al nisam bas pomno pratila....a pri tome, spletkarenje, podmetanje i sve te bedastoce, svakako ne zasluzuju bilo kakvu paznju.
tess tess 06:54 14.09.2016

..

Ček malo, Angie i Mesan, vi ne prilažete slike pijanih umjetnica - to je tako malograđanski - al uvrijeđeno eliminišete Principessu na temu umjetnosti (kao da pijani i drogirani umjetnici rastu na drvetu i ljudskom oku nisu vidljivi) njenim, Principessinim, političkim il ljudskim stavovima o nekom' il nečem' od nekad...iako nam' - sudionicima ove prepiske - nepoznati vaši ljudski i politički stavovi (dobro, dobro, da je Šešelj fuj kaka nije stav, to je srpski trend) o nečem' il nekom' od nekad - sem da smatrate sliku pijane umjetnice malograđanskom dočim se umjetnica izrazila bušnim kondomima kraj kreveta toplog od prdeža, nacrtanim infantilnim aktovima na toalet papiru malo popiškenim šampanjcem, i evo vidimo i da se onomad udala za kamen - opus je neko overio, platio i dao mu legitimitet, jel to poenta?

Da li vaš - elitistički i skučen svijet - uopšte razumije koliko je besmisleno ujedno i braniti neobranjivo i razumjevati dar - kad vatre gore, hmm..

Dal je to beskičmenjaštvo il šta?
Opet raspekmeženost?
Kaj vas yebe?

maksa83 maksa83 07:20 14.09.2016

Re: ,

Trejsi Emin se udala se za kamen.

Koliko sam čuo kamen je sutradan tražio razvod.
mlinarslavko mlinarslavko 08:04 14.09.2016

Re: ,

Ok Saci je ulozio novac i operativu, drzava je pomogla i zajedno sa umetnicima su
napravili pare. Da nije bio Saci ulozio bi neko drugi, da nisu bili Herst i drustvo Saci bi nekom drugom dao pare, na kraju u pricu je uletela i drzava. Svi namireni svi zadovoljni i imaju znacaj izvozni proizvod i vrhunsku reklamu. Zato je London jedan od najpopularnijih gradova na svetu i slivaju se milijarde. Za Herstov i Emin uspeh je pored njihovog umetnickog izraza, Sacija, drzave i ostalog neizbezno zasluzan i faktor srece. Ali kod kojih umetnika nije?
maksa83 maksa83 08:17 14.09.2016

Re: ,

Ok Saci je ulozio novac i operativu, drzava je pomogla i zajedno sa umetnicima su
napravili pare. Da nije bio Saci ulozio bi neko drugi, da nisu bili Herst i drustvo Saci bi nekom drugom dao pare, na kraju u pricu je uletela i drzava. Svi namireni svi zadovoljni i imaju znacaj izvozni proizvod i vrhunsku reklamu. Zato je London jedan od najpopularnijih gradova na svetu i slivaju se milijarde.

Nisam siguran da se tamo slivaju milijarde zato što neko prodaje razdrljen krevet za pola miliona funti (ili koliko već), nego zato što je finansijska regulativa stimulativna, a ima i, što kažu, istorijskih razloga. Ali ono što čini ovu stvar (mislim, recimo) umetnošću jeste ta interakcija autra (dela) i para, cela ta stvar jeste stejtment, samoironično ruganje dekadenciji, mestu i vremenu gde mrtva životinja u formaldehidu košta kao jednogodišnja ishrana neke zaboravljene pustare. Tamo 2008 kada je pok. Džobs odobrio pravljenje aplikacija za njegov telefon pojavila se "I Am Rich" aplikacija koja je koštala 1000 USD. Sastojala se iz slike rubina prikazanog na ekranu. To je to. I prodalo se nekih osam komada. Platiš $1000 da na ekranu telefona imaš sliku rubina (čak ne ni sve vreme, samo kad je pokreneš), i onda svi znaju da ne znaš šta ćeš sa sobom. Ovo je apsolutno ista takva umetnost. Dekadentno zezanje.

mlinarslavko mlinarslavko 08:46 14.09.2016

Re: ,

Normalno nisam mislio da se slivaju milijarde zbog Trejsinog kreveta, vec zbog borbe koju njihovi tajkuni i politicari vrse na svim frontovima, pa i u umetnosti. Ko su kod na Herst, Trejsi, Saci, drzava? Sve se svodi na APP princip, uzmi, mazni, unisti, lazi, sad odma, ako prodje prodje. Koliko kosta ajkula u formaldehidu, da li je cena realna, ne znam, ali se meni taj rad svidja. Od pocetka devedesetih imamo nagli razvoj informatickog drustva, bukvalno od rata u zalivu i CNN-a imamo i tv prenose takvih desavanja, kao da su utakmice u pitanju. Danas smo stigli dotle da kreteni koji uzivaju u morbidnostima mogu da gledaju sve vrste sakacenja i ubijanja koje snima i prikazu je ISIL kompanija. I sam naziv Herstovog rada, gde kaze da je tesko tu ajkulu doziveti kao mrtvu nam govori o tome. Ajkula je savrseno ocuvana u formldehidu, zasticena verovatno neprobojnim staklom, a posmatramo je iz apotekarski ciste galerije. U takvoj situaciji je i nemoguce spoznati osecaj njene smrti, isto je i kad nam serviraju vesti o ratovima preko ekrana ili stampe. Onog trenutka kada bi neko ubacio u galeriju mrtvu usmredelu strvinu, itekako bi posetioci osetili sta je smrt, ali to bi znacilo i da je narusen njihov komotni nacin zivota.
tess tess 09:00 14.09.2016

Re: ,

Dekadentno zezanje.

Da. Monstruozno je.

Mislim da će par Molotovljevih* koktela dobro zezanje dekadencije dovesti na viši, inspirativniji, level - dati nove boje, okuse, mirise života i smrti. Kul.

*Naziv dolazi od tadašnjeg sovjetskog ministra vanjskih poslova Vjačeslava Molotova, koji je izjavio da Sovjeti na Finsku ne bacaju bombe, već humanitarnu pomoć. Finci su stoga izmislili "koktel" uz Molotovljevu hranu.
angie01 angie01 10:40 14.09.2016

Re: ..

Da li vaš



ne trudi se- sve si promasila.
urbana_gerila urbana_gerila 10:47 14.09.2016

Re: ..

tess
i evo vidimo i da se onomad udala za kamen


ja se još nisam udavao, ali sam znao ne samo da provedem noć nego i da se pravo zabavljam sa nekim kamencima, pa te molim, tess, da apstrahuješ svaku naklonost sproću ja i daš svoj cijenjeni sud glede toga - da li sam ja umjetnik?

ako jesam, a kako sam narečenu delatnost počeo da praktikujem mnogo pre dotične gospoDŽe - da li sam veća avangarda od nje, čak i u svetlu činjenice da sam pomalKo konzervativan te su ti kamenci bili isključivi ženskog spola?


tess tess 11:25 14.09.2016

Re: ..

angie01
ne trudi se- sve si promasila.

Angie - nisu božije bašte dara, ludila, sinova i ćeri tame i svjetlosti, anđela i demona, poroka, za tebe predviđene - to tedoh reći - znaš zašto? Zato što ti, kulturfašistkinjo, uvijek spavaš na ispravnoj strani kreveta toplog od prdeža - i želiš u privatnoj kolekciji akt graviran dlačicom sa šupka na toalet papiru - doduše, umjetnost koju Šešelj ne bi razumio, da smo jasno, ništa ne brini, on je fuj kaka - znamo svi - ti nisi patriJota i bivši robijaš kao Šeki.
Kućeš više za jedan ko fol životić.
tess tess 11:26 14.09.2016

Re: ..

čak i u svetlu činjenice da sam pomalKo konzervativan

Nema pomalko ništa. :)
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:52 14.09.2016

Re: ,

mlinarslavko
Ok Saci je ulozio novac i operativu, drzava je pomogla i zajedno sa umetnicima su napravili pare. Da nije bio Saci ulozio bi neko drugi, da nisu bili Herst i drustvo Saci bi nekom drugom dao pare, na kraju u pricu je uletela i drzava. Svi namireni svi zadovoljni i imaju znacaj izvozni proizvod i vrhunsku reklamu. Zato je London jedan od najpopularnijih gradova na svetu i slivaju se milijarde. Za Herstov i Emin uspeh je pored njihovog umetnickog izraza, Sacija, drzave i ostalog neizbezno zasluzan i faktor srece. Ali kod kojih umetnika nije?


У сваком случају, нису довољни таленат и идеје, папир и оловка, платно и боје.

Није питање куда иде концептуална (и друга) умjетност, то је сасвим очигледно.

И критичари, и конзумери (паланачки посjетиоци галерија и колекционари) траже да изнова буду запањени, да виде нешто што нијесу видјели до тада, па се границе неминовно стално помјерају. Није ни важно да ли је то ајкула у формалдехиду, лобања са хиљадама уграђених дијаманата и оригиналним зубима покојника, стометарска скулптура Аниша Капура или неки до тада невиђени перформанс.

Умјетницима, наравно, није лако. Шушка се да само Сачи, као један од водећих speculartor-a држи у складиштима хиљаде дјела непознатих умjетника која је купио, али је промовисао само десет постo oткупљеног.

Ако умјетност није quirky или outrageous, онда то мора бити умјетник.

У том смислу интересантан је веома талентовани Грејсон Пери.



Грејсон Пери како га публика углавном не зна.



И Грејсон Пери како се углавном појављује у јавности (рецимо у вожњи бициклом око своје куће, као реклама за самог себе).
angie01 angie01 12:02 14.09.2016

Re: ,

Ali ono što čini ovu stvar (mislim, recimo) umetnošću jeste ta interakcija autra (dela) i para, cela


pa nije to tako sve banalno i jednostavno.

svaki pravac u umetnosti je odraz vremena u kome je nastao i na njega utice mnogo faktora,

da ne tupim,

za Britart je kljucno par stvari- njeni clanovi su svi rodjeni sredinom sezdesetih, studirali su svi krajem osamdesetih na Goldsmit koledzu, gde je tada predavala plejada afirmisanih umetnika prilicno slobodnih shvatanja, gde su kljucnu ulogu imali dekan Dzon Tomson, a narocito vizionar Majkl Kret-Martin.
Ono sto je karakterisalo studiranje na ovom koledzu i cinilo ga centrom promena krajem 80. je to sto je preduzimljivi i sirokih pogleda g Tomson, sa profesorima ustanovio nepostojanje hijerarhije izmedju njih i studenata, te su uzajamno uvazavanje i tolerancija bila osnov komunikacije,....takodje programi nisu bili striktno formirani, nego su dogovarani po potrebama i zeljama i senzibilitetu studenata ponaosob, kao sto je bila dozvoljena sloboda koriscenja materijala.

od studenata se ocekivalo da kreiraju novu umetnost u kojoj bi se video stav, prepoznavala poruka, govorilo o aktuelnom trenutku, znaci, angazovanost, kreativnost,....podsticalo se eksperimentisanje, nekonvencionalni izrazi i forme, hrabrost, drskost,...

kada su poceli da u samostalnoj organizaciji izlazu po napustenim magacinima, slicne izlozbe su pravljene u Parizu, Nemackoj,...to je prosto bio taj prepoznatljv opsti ambijent koji je izrodio ovakav izraz,

pri tome, subverzivni, agresivni, provokativni,...preispitivaci sveta oko sebe, su sami sebe ucinili vidljivima- jer ih je i tome nacuo pragmaticni profesor Martin, da komercijalnu notu ne izostave,...sto je isto obelezje vremena,

Saci je prvo na njih uticao time sto je Britanjiji predstavio americku verziju nove umetnosti, postavivsi dela Dzef Kunsa i Roberta Gobera i time dao posredan novi vetar u ledja i britartu,...kome se kasnije posvetio...tako sto je pomogao da ovaj novi, neprijatni jezik izrazavanja nezainteresovanosti, dosade, gneva, bunta,...koji je publika lako prepoznala, postane isplativ i u bukvalnom smislu, a za zivota samih stvaralaca....u krajnjoj liniji, to je glavna uloga galeriste- da prikaze, afirmise i proda.


angie01 angie01 12:15 14.09.2016

Re: ..

tes, ne bulazni vise i prestani biti opsednuta mojom malenkoscu, trpajuci me u svaki drugi svoj komentar,...'ajde brate bona, ti svojim poslom i ljudima.
tess tess 12:30 14.09.2016

Re: ..

Serem ti se na umjetnost.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:13 14.09.2016

Re: ..

tess
Serem ti se na umjetnost.




Још један од Младих британских уметника, Крис Офили, Богородица са слоновским изметом (1996) са детаљима лево и десно, продата прошле године на аукцији у Кристију за 2,9 милиона фунти.
tess tess 14:45 14.09.2016

..

A ja stvaram za dž..























urbana_gerila urbana_gerila 15:35 14.09.2016

Re: ..

tess
čak i u svetlu činjenice da sam pomalKo konzervativan

Nema pomalko ništa. :)


ne izbegavaj odgovor:

kao prvo, nečije pomalKo je apsolutni ekstrem za druge, pa neka su oni sto puta onaj pakao koji je glede njih spominjao jean-paul.

kao drugo, i važnije - u nekom se tamnom vilajetu ponajviše kaješ upravo ako ne zgrabiš to pomalKo.
principessa_etrusca principessa_etrusca 16:34 14.09.2016

Re: ..

tess
A ja stvaram za dž..

tess tess 16:57 14.09.2016

Re: ..

ne izbegavaj odgovor:

Šta si me pitao?

Ako kažem da je Emina umjetnica - u krevetu s kamenom - jel to znači da su žene sa samarom na glavi (u pojedinim kulturama) magarci?

Napisah da je Seinfeld sa 70 Poršea genijalniji izražaj zabave dekadencije - uz više simbolike i prirodniji - kao izlazak i zalazak Sunca: Komičar zasmijava ljude i kupi sebi 70 Poršea.
Sjajno.
Da sam učitelj dala bih djeci temu za pismeni rad.

Dalje, kad smo kod potrebe i prilike umjetnice da nam - ljudima, konjima, kravama i toploj teladi, kokošima - nešto kaže što ne znamo, ne njušimo i ne ližemo, il ne vidimo iako nam pred nosom, il performira neko crijevo mamino - mislim da je usroljana od alkohola na slikama - meni koja nisam gadljiva na poročne ljude - mnogo inspirativnija od  kreveta i crteža.

Usput, neformalno, primjetim i da nije neka harizmatična žena.. ono da povraća u wc-šolju a ti poželiš da držiš dasku - da je ne poklopi po glavi..

Ne bih se osvrnula na ovo sve - da nisam vidjela kako Angie i Mesan uslovljavaju nepodopštine Principessine tj što je našla sliku pijane umjetnice - tako što se prisjećaju grijeha, dal pripada ovoj ili onoj stranci, u fazonu: Kom se Bogu moli..

E, tu je katarza, ne u 2,5 miliona funti za govance slona 5 dana starog, optočeno sitnim dijamantima oblika bubamare*, ne, nego "Hag, Karadžić, Mladić", kad krene polusvet otkrivati, opraštati grijehe i nuditi onu ispravnu stranu uprđenog imperijalnog kreveta..

Znaš li ti gdje je katarza u Breaking Bad? - u knjizi iznad vodokotlića. Tu.

Da li smo se razumjeli? - glede umjetnosti i pakla trivijalnosti.

Ako nismo, nema veze.
Drugi put.
Adieu.


*jesi li znao da bubamare zovu i božije ovčice?
urbana_gerila urbana_gerila 18:24 14.09.2016

Re: ..

tess
Da li smo se razumjeli? - glede umjetnosti i pakla trivijalnosti.


mda - neki mogu gore, a ja ni na more...


tess
*jesi li znao da bubamare zovu i božije ovčice?


samo sedmotoćkaste...
emsiemsi emsiemsi 19:00 14.09.2016

Re: ,

angie01
БритАрт је од самог почетка, више комерцијални пројекат, него уметнички. Демијан Херст је био студент друге године када је са групом других студената организовао Фриз, Чарлс Сачи је свратио и остало је историја.


kako sam ovo propustila?:)))...pa savrsen primer spletakarenja, spinovanja,....mislim na ceo komentar, koji je pun polu istina, upakovanih u zeljeni negativan kontekst-a ne bas tacan,...dapace.

nije mi jasna netrplejivost prema necemu sto se ocigledno ne poznaje niti razume, do tacke podmuklog negiranja,....( sa sve komentarima na drugoj strani:))

verovatno su i ovi izdasni davaoci preporuka ovom opskurnom komentaru, veliki ljubitelji i poznavaoci vizuelne umetnosti generalno, sa ekspertizom iz britanske moderne umetnosti,...ili je to samo palanka na delu,...ista ona koja se uvredjeno osporava.

Та ће ти јутић !?
emsiemsi emsiemsi 19:01 14.09.2016

Re: ,

mesan
Po običaju, principessa vrti teze počev sa
06:03 13.09.2016
мени није познато да је Емин приказала нешто ново после птичица

dok ne stigne do
08:03 13.09.2016
Трејси Емин је у уметничком смислу заћутала.

i to obično postajući sve ubeđenija i dosadnija što više kontraargumenata dobije.

Dok konačno ne izbije iz nje fundamentalno gnojivo:
09:01 13.09.2016
(Распремљен кревет није уметност.)

i smradni i jadni stavovi na nivou (ili direktno citirani iz) Dailymail-a:
Како је Емин присутна? На јавним догађајима, где воли да цугне. После тога је уносе у кола којима путује кући:

многе квалификованије од мене је зачудило њено именовање да предаје цртање


Kruna je što te svoje mentalne smrduljke vrlo uporno i iskvareno pokušava da prikrije ponavljajući naizgled smireno
ја немам неинформисан и некритичан приступ било чему

ја нисам никакав арбитар

kao da je to dokaz nečega. Ljigavo i licemerno.

I to je tako od njene ljubavi prema Šešelju do pogleda na njene drugare upravnike galerija.

Da je još duplo tuplja, dosadnija, umišljenija u svojoj čistoti i veći šovinista, taman bi bila Čarli, njen dobar drugar.


Где си дрогирани ?!
Може ли се ?
emsiemsi emsiemsi 19:04 14.09.2016

Re: ,

principessa_etrusca
angie01
БритАрт је од самог почетка, више комерцијални пројекат, него уметнички. Демијан Херст је био студент друге године када је са групом других студената организовао Фриз, Чарлс Сачи је свратио и остало је историја.


kako sam ovo propustila?:)))...pa savrsen primer spletakarenja, spinovanja,....mislim na ceo komentar, koji je pun polu istina, upakovanih u zeljeni negativan kontekst-a ne bas tacan,...dapace.

nije mi jasna netrplejivost prema necemu sto se ocigledno ne poznaje niti razume, do tacke podmuklog negiranja,....( sa sve komentarima na drugoj strani:))

verovatno su i ovi izdasni davaoci preporuka ovom opskurnom komentaru, veliki ljubitelji i poznavaoci vizuelne umetnosti generalno, sa ekspertizom iz britanske moderne umetnosti,...ili je to samo palanka na delu,...ista ona koja se uvredjeno osporava.


Ју, ју, стварно, како си ти ишта пропустила?

Све што сам написала су ноторне чињенице, у јавном домену, о догађајима о којима се одавно "све" зна јер су увелико су предмет мемоара, чланака, студија, интервјуа са учесницима итд.

Ја ништа не негирам, само ми је, за разлику од тебе, јасна генеза феномена који се зове Млади британски уметници, односно БритАрт.

Такође, за разлику од тебе, ја имам известан увид у функционисање британске уметничке сцене.

За разлику од тебе, ја имам временску перспективу (Херстове радове који су га катапултирали у орбиту сам сам видела на изложбама када су први пут показивани пре двадесетак година).

Коначно, за разлику од тебе, ја немам неинформисан и некритичан приступ било чему, па ни БритАрту и Херсту.



Sarah Lucas, Tongue and Groove, Always Goes Down Well, 2000, Chair, vest, pants and meat , 85 x 49.5 x 49.5 cm

Ееее, моја принципеса, ти се са овим надгорњаваш !?
emsiemsi emsiemsi 19:05 14.09.2016

Re: ..

tess
Ček malo, Angie i Mesan, vi ne prilažete slike pijanih umjetnica - to je tako malograđanski - al uvrijeđeno eliminišete Principessu na temu umjetnosti (kao da pijani i drogirani umjetnici rastu na drvetu i ljudskom oku nisu vidljivi) njenim, Principessinim, političkim il ljudskim stavovima o nekom' il nečem' od nekad...iako nam' - sudionicima ove prepiske - nepoznati vaši ljudski i politički stavovi (dobro, dobro, da je Šešelj fuj kaka nije stav, to je srpski trend) o nečem' il nekom' od nekad - sem da smatrate sliku pijane umjetnice malograđanskom dočim se umjetnica izrazila bušnim kondomima kraj kreveta toplog od prdeža, nacrtanim infantilnim aktovima na toalet papiru malo popiškenim šampanjcem, i evo vidimo i da se onomad udala za kamen - opus je neko overio, platio i dao mu legitimitet, jel to poenta?

Da li vaš - elitistički i skučen svijet - uopšte razumije koliko je besmisleno ujedno i braniti neobranjivo i razumjevati dar - kad vatre gore, hmm..

Dal je to beskičmenjaštvo il šta?
Opet raspekmeženost?
Kaj vas yebe?


Браво Тесс !
Ко их јебе !
emsiemsi emsiemsi 19:09 14.09.2016

Re: ,

principessa_etrusca
angie01

Трејси Емин је у уметничком смислу заћутала

sto nije tacno, rekoh vec....
Мене заиста њено цртање не фасцинира, али ја нисам никакав арбитар, међутим, многе квалификованије од мене је зачудило њено именовање да предаје цртање.

pa u odnosu na primere koji su podsmesljivo postavila- ti o crtanju- nemas pojma....mislim, mozes da imas misljenje, da ti se svidja ili ne, kao i svako drugi, al da osporavas iskrivljenim poSeracijama kao da si autoritet, a ono, potpuni si nepoznavalac, je blesavo,...kao ja kada bih objasnjavala strucno masinske konstrukcije, npr.
a ne rece ni ko su ti sto su se zacudili,...jer kao sto vec rekoh, sto se Rojal akademije tice, tu nema kontraverze, nedoumica, sta god- samo suvi i dokazani vrhunski kvalitet,...pri tome, konzervativno ne bi da su to bas zene, pa je utoliko taj odabir jos veci dokaz da je medju kandidatima bila neprikosnovena.
У сваком другом смислу, Емин је веома присутна.

u kome svakom drugom?:))),...zena izlaze, predaje na akademiji, ucestvuje u projektima,...o cemu ti bre pricas.

Ништа није подсмешљиво, поставила сам цртеже да свако може без гуглања да се фасцинира или не.

Трејси Емин је видљива у смислу да се појављује у разним друштвеним приликама, али није у смислу да излаже нове радове. Не сумњам да ће бити изложби као Шиле/Емин, паралела итд, а ти, као велики познавалац, изволи, покажи нешто ново, створено после олимпијског постера 2012. Мени није познато, али као 'непознавалац' не тврдим да нема, ти си на потезу.

Како је Емин присутна? На јавним догађајима, где воли да цугне. Од ње се и очекивало да негује тај имиџ неспутане особе. (Распремљен кревет није уметност.)



После тога је уносе у кола којима путује кући:




Права милина је читати Принципесу --- каква сталоженост, синхронизованост мисли, аналитичност - савршено.
krkar krkar 19:32 14.09.2016

Re: ,

emsiemsi



Čarli, postavi još slika tvog genijalnog betoniranja.

Možda ti to neko proglasi za umetnost. Kakvo je sranje - možda stvarno imaš šanse
tess tess 20:16 14.09.2016

Re: ..

mda - neki mogu gore, a ja ni na more...

**
samo sedmotoćkaste...

:)
emsiemsi emsiemsi 05:06 15.09.2016

Re: ,

krkar
emsiemsi



Čarli, postavi još slika tvog genijalnog betoniranja.

Možda ti to neko proglasi za umetnost. Kakvo je sranje - možda stvarno imaš šanse

Каква претенциозност мајстора за керамичке цокле !
principessa_etrusca principessa_etrusca 05:48 15.09.2016

Re: ..

Ne bih se osvrnula na ovo sve - da nisam vidjela kako Angie i Mesan uslovljavaju nepodopštine Principessine tj što je našla sliku umjetnice pijane - tako što se prisjećaju grijeha tj dal pripada ovoj ili onoj stranci, u fazonu: Kom se Bogu moli..

Наравно, Тес, не ради се овдје о "вријеђању лика и дјела Трејси Емин".

Месан је махалски филозоф који мисли да је правда да неко ко њему није по вољи проведе деценију у притвору без суђења, па му је проблем што ја нијесам мислила и не мислим тако. (А какво му је схватање правде, такво му је и схватање умјетности.)

За то вријеме је махалушу, пардон, експерткињу за концептуалу, која ме је "раскринкала на случају ФК", такође наводно погодило да види г-ђицу Емин пијану.

(А ја притом поштујем искреност и интегритет Трејси Емин. Када је њен шатор изгорио у Сачијевом складишту, она га није брже-боље замијенила другим. А сада је прошло четврт вијека откад је Чарлс Сачи дао Херсту 50 хиљада фунти за који год хоће пројекат, а он отишао у Аустралију и купио леш ајкуле. Сјећам се из тог вријемена прича о компликованом пријевозу, а ајкула је ипак неоштећена стигла у Лондон. Послије петнаест година у формалдехиду је била добрано начета, па је прије десет година, прије великог пута за Америку, тихо замијењена другом. То више није она иста ајкула, већ "реплика", али наравно, као у случају тачака, "оно што је важно је идеја".)
tess tess 06:58 15.09.2016

Re: ..


Borba Titana i Muza, borba, borba u njima, borba dobra i zla.

Mesan obuzet anđelom i demonom:

ali hoćeš da diskutuješ dobronamerno, ali Trejsin rad ćeš da oceniš tabloidnim fotkama.

a je te znam još od kad si dobrotom, iskrenošću i pameću jednog informisanog Isusa branila dušu Šešeljevu.


Angie obuzeta jednim kilavim anđelom:

a podmetanje tabloidnih fotki je tek dno dna,..moze ona da se opija koliko god hoce- to je njena privatna stvar, to ne umenjuje umetnicku vrednost njenih radova.


eh, steta sto te nisam otpratila u slucaju seselj, kako cujem da si u istom briljirala, nego sam te provalila tek u slucaju halucinacija fk.



Ne znam šta bih ti rekla.
Gledam - neveruem.
Dal su mahaluše gluplje što brane čast pijane tabloidne umjetnosti - il su veće hinje ovim ucjenama, diskretnim napomenama da si dušu prodala onomad.

Shvatim - sinu mi - mahaluše se dive mrtvoj ajkuli u akvarijum - i drže Šekija na robiji pošto je to konceptualna pravda, zamisli. KONCEPTUALNA PRAVDA.

Ej, udaju mahaluše Eminu, obzirno šapnu "Nemoj šćeri da si ašikovala sa onijem, u rodu je sa Šešeljom"..

I ko je fk? Feliks? Kao šifra, fk, sjeti se fk, horor "Znam šta si radila ljetos"..

p.s. sa ijekavskim imaš i bolji smisao za humor - uz da si pametnija i pismenija - od Angie, tj vrhunski sarkazam. Kul. :)

emsiemsi emsiemsi 07:43 15.09.2016

Re: ..

tess

...

Ne znam šta bih ti rekla.
Gledam - neveruem.
Dal su mahaluše gluplje što brane čast pijane tabloidne umjetnosti - il su veće hinje ovim ucjenama, diskretnim napomenama da si dušu prodala onomad.
...

Драга Тесс --- шта је то било ономад, пукнућу од знатижеље ?
angie01 angie01 09:18 15.09.2016

Re: ..

hajde, hajde, ne napinjite se vise, sve je ok i na svom mestu,...znate kako se kod nas kaze- nije zvaka za seljaka,

..pe- prevrnula sve moguce isecke, ne bi li nasla jos neku zutu sekvencu, da je dodatno obradi:)))..ju, ju, pijana umetnica, kakav skandal:)))

...tes, obrisi penicu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana