Dogodilo se danas

Jasmina Tesanovic RSS / 22.04.2008. u 22:39


Prenosim slucaj i apel Gej strejt alijanse

U Beogradu,
22. april 2008.

Nezakonito postupanje policije u slučaju pretnji članu GSA

Nepoznata lica već duže vreme upućuju pretnje i uznemiravaju člana Gej strejt alijanse L. P. (27). U petak 18. aprila pripadnici OUP Palilula odbili su da prime prijavu o pretnjama upućenim L. P. i time počinili više krivičnih dela kažnjivih i do pet godina zatvora.

Član GSA L. P. je pre izvesnog vremena u ulazu svoje zgrade zatekao grafit koji kaže "Čuvaj se..." Prošli četvrtak počele su da mu stižu i preteće SMS poruke.

"Blizu smo i srešćemo se uskoro! Razgovaraćemo, prljavi pederu. Muka mi je kada te vidim, gde mi prolaziš svaki dan. Biće to neprijatno iskustvo!"

"Ubij, zakolji da peder L. ne postoji. Pederu kako se sada osećaš? Jako grešiš ako misliš da je ovo zezanje. Čekamo te večeras."

"Neka svako deratizuje svoju ulicu od đubreta. Pedere sve, i lezbose, u živi kreč. Ološu nenormalni!"

Ovo su samo neke od brojnih poruka koje su stizale članu GSA L. P. u trenucima kada je napuštao ili ulazio u svoju zgradu, što pokazuje da je praćen i da mu pretnje upućuju u trenucima kada se oseća najnesigurnije.

U petak 18. aprila, predsednik GSA Boris Milićević i L. P. otišli su u Upravu policije Grada Beograda u Bulevaru Despota Stefana 107 kako bi prijavili ove pretnje. Nakon jednočasovne "šetnje od kancelarije do kancelarije" jedan od prisutnih policajaca ih je uputio na OUP Palilula koji je, po njegovim rečima, nadležan za ovaj slučaj.

Kada su policajcima OUP Palilula napokon uspeli da objasne razloge svog dolaska u prvi mah im je rečeno da ne mogu podneti prijavu zato što "pisarnica ne radi", iako je dobro poznato da postoji i dežurni oficir kome se prijava može predati.

Na insistiranje Milićevića i L. P. da su policajci dužni da prime prijavu, ipak su pristali da aktivistu GSA zasebno saslušaju. L. P. je dežurnom oficiru objasnio šta se događalo prethodnog dana u vezi pretnji koje dobio. Dežurni oficir je, nakon što ga je saslušao, ipak ponovio kako pisarnica više ne radi i kako oni ne mogu da prime slučaj, jer "Telekom je spor u rešavanju takvih slučajeva i nema razloga da ne sačeka ponedeljak".

Na reči L. P. da ga policija na taj način ostavlja na milost i nemilost onima koji mu prete, da se ne oseća sigurno, da mu nije jasno zašto policija neće da ga zaštiti u ovoj situaciji, da radi u organizaciji koja se bavi zaštitom prava pripadnika LGBT populacije i da je zato medijski eksponiran, policajac je mirno rekao da će on biti odgovoran ukoliko se L.P. nešto desi.

Dežurni oficir je sve vreme razgovora pokazivao ogromnu dozu ignorisanja, gađenja, otaljavanja i nezainteresovanosti.

Za to vreme, Milićević, koji je ostao u jednoj od kancelarija OUP Palilula da sačeka L.P. je od strane prisutnog policajca sa značkom broj "117375" pretrpeo niz uvreda na račun svog seksualnog opredeljenja i bukvalno je, bez ijednog razumnog razloga, a od strane pomenutog policajca, isteran iz zgrade OUP Palilula uz povike "Marš napolje" i "Marš na ulicu".

Prisutni pripadnici OUP Palilula ovako su 18. aprila 2008. godine prekršili proceduru propisanu Zakonom o policiji, ali i mnoge druge međunarodne i domaće standarde u ovoj oblasti.

GSA je prinuđena da Sektoru unutrašnje kontrole policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije podnese Pritužbu zbog nezakonitog i nepravilnog postupanja policajaca iz OUP Palilula.

Gej strejt alijansa očekuje od Sektora unutrašnje kontrole policije da hitno reaguje i najoštrije kazni policajce OUP Palilula čije ponašanje i ogromni propusti u obavljanju službene dužnosti mogu biti jedino motivisani aktivizmom dvojice članova u GSA i njihovim seksualnim opredeljenjem. Ovakvo ponašanje policije može imati direktne posledice po život i bezbednost L. P.

GSA upozorava MUP da je ponašanje policajaca u ovom kao i u mnogim drugim sličnim slučajevima, nedopustivo i protivno Ustavu i Zakonu, te zahteva od Ministarstva da usvoji nacionalnu strategiju rada sa LGBT populacijom i započne proces sistemskog suzbijanja nasilja nad LGBT osobama i obezbeđivanje njihovih prava.

Takođe, GSA skreće pažnju da u ponašanju pomenutih policajaca postoje i elementi krivičnih dela predviđenih Krivičnim zakonom Republike Srbije, zbog čega će organizacija podneti krivične prijave i privatne tužbe protiv odgovornih lica iz OUP Palilula.



Info centar GSA
Gej strejt alijansa
Resavska 1/IV
Tel/Fax: +381 11 323 90 02 Mob: +381 64 212 79 63
e-mail: info@gsa.org.rs
www.gsa.org.rs



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Shunjich Shunjich 23:04 22.04.2008

pitam se...

Koliko jedna tema, za koju se smatra da je u ovoj-situaciji-u-kojoj-se-nalazimo ’’NEgoruća’’ ukazuje na to koliko je Srbija napredovala, koliko je jedna civilizovana i moderna evropska država?
Pitam se... Zar nije konačno vreme da odbacimo predrasude? Nije homoseksualnost bolest koju bi trebalo lečiti, već je bolest neobrazovanje, zaostalost i primitivizam. I to je ono što treba lečiti. A o postupku policije neću ni da govorim... Verujem da će se, dok DSS drži policiju, situacija teško promeniti...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:16 22.04.2008

ružno

kako je sve to ružno i zastrašujuće
sarum sarum 23:17 22.04.2008

Mislim, sta reci

osim: Dabogda otpali sa vozila!!!
Dawngreeter Dawngreeter 23:35 22.04.2008

Re: pitam se...

Shunjich
A o postupku policije neću ni da govorim... Verujem da će se, dok DSS drži policiju, situacija teško promeniti...


Ja se bojim da je policija jedna od institucija koja bi mogla da postane iole normalna jedino potpunim rasformiranjem i gradjenjem ispocetka. Naravno, clan neke normalnije stranke od DSS na poziciji ministra policije bi svakako doprineo blagoj normalizaciji, ali se bojim da to ne bi bilo ni izbliza dovoljno. Nadam se da nisam u pravu.
Bili Piton Bili Piton 23:48 22.04.2008

Re: ružno

Jelica Greganović
kako je sve to ružno i zastrašujuće


Ogavno do jaja.

Mrznja i siledzijstvo, dve stvari koje dobro uspevaju na ovim prostorima. O panduraciji i kako se ona ponasa - sta reci...



Shunjich Shunjich 00:04 23.04.2008

Re: pitam se...

Dawngreeter
Shunjich
A o postupku policije neću ni da govorim... Verujem da će se, dok DSS drži policiju, situacija teško promeniti...


Ja se bojim da je policija jedna od institucija koja bi mogla da postane iole normalna jedino potpunim rasformiranjem i gradjenjem ispocetka. Naravno, clan neke normalnije stranke od DSS na poziciji ministra policije bi svakako doprineo blagoj normalizaciji, ali se bojim da to ne bi bilo ni izbliza dovoljno. Nadam se da nisam u pravu.


ja mislim da si, na zalost, u pravu... i, naravno, to sve mora da krene od nekoga, a ako idemo po onoj vertikalnoj lestvici, mora se krenuti odozgo...
grofisneki grofisneki 08:16 23.04.2008

Re: ružno

Jelica Greganović
kako je sve to ružno i zastrašujuće

Strasno, no "nista nas ne sme iznenaditi". Mislim da bi bila iznenadjena da su postupili kako su imorali, ovako... sta reci sem zgroziti se. I nije to slucaj samo sa LGBT ljudima, diskriminacija je prisutna na svakom koraku a cine je upravo oni koji bi trebali da budu ugledni gradjani i profesionalci.
Dolybell Dolybell 09:08 23.04.2008

Re: pitam se...

Verujem da će se, dok DSS drži policiju, situacija teško promeniti...
*novo


Ma to ne zavisi ni od koga drugog već od samih ljudi,
ne može nijedna stranka da im promeni pamet, nisu oni
ništa drugo no što su i ostali.
Kad nam je vlast takva, kako institucije mogu da
budu drugačije ? Kod nas je svaka normalnost - nenormalna,
i samo joj se onda čudimo!
Bermudski trougao BiH - Srbija - Kosovo postaje
nerešiva enigma za čitav svet.
Još sa tupljenjem da smo mi u Evropi i da tu nema
sad šta da ulazimo - počinjem da sumnjam u geografiju...




Dawngreeter Dawngreeter 23:26 22.04.2008

Kerovi

Av! Av! Av!
sarum sarum 23:42 22.04.2008

Re: Kerovi

Dawngreeter
Av! Av! Av!



To, laju i smaraju ljude, to je sve sto rade.
Mene je pre par godina jedan bez blama zaustavio sa sve "stop" palicom na Obrenovackom putu i nakon kontrole dokumenata rece - Ej mali, aj povezi kolegu do grada - i izvukao iz parkiranih kola sabrata mrtvog pijanog u uniformi!

Naravno, posto sam vec bio u prvoj samo sam nagazio gas. Da nisam bilo bi gore :)

Ovo sto je gore napisano je takvo flagrantno krsenje propisa da bi u svakoj normalnoj zemlji tu bila debela sudska parnica.
Bas me zanima kako ce ovi nasi (evo, sacu ti asfaltiram) to da srede



margos margos 01:54 23.04.2008

....

Hvala što nas informišete.
Hvala što ne ćutite.
Bruka i sramota za policiju, ali i za ljude koji nas okružuju... da čine takve gnusobe, skriveni i osioni.
blast blast 04:42 23.04.2008

Vrlo porazavajuca vest...

Zaista...bruka! Iznenadjena sam i malim brojem komentara ovde, mada sta reci. Zar smo zaista potpuno oguglali na ovakve vesti? Edukovati ljude da "gay je ok" je jedna stvar, ali drzava sa svim svojim institucijama mora uvek da stane u zastitu svih svojih gradjana, bez obzira na njihova licna opredeljenja koja ni na koji nacin ne ugrozavaju druge. Zanima me da li mi mozemo nesto da uradimo - pisemo predsedniku, premijeru, nasim "predstavnicima" u skupstini? Zar je moguce da je u jednoj drzavi sa "demokratskom vlascu" ljudski zivot ovako devalviran? Najiskrenije se nadam da ce i zlocince koji prete, i policajce(-zlocince) stici zasluzena kazna.
vishnja vishnja 09:02 23.04.2008

Re: Vrlo porazavajuca vest...

Iznenadjena sam i malim brojem komentara ovde, mada sta reci

ovakve vesti mnogo veci broj ljudi procita nego sto prokomentarise.
ja nemam sta da kazem. ako imate ideju sta mogu da uradim sto vec ne radim, recite.

hvala Jasmini na svim njenim postovima, od srca.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 09:08 23.04.2008

šokiran i zgrožen???

ponašanjem pandura???
šokiran glupošću, lenjošću i bezobrazlukom???
diskriminativnim tretmanom građana???

pa i nisam baš
AlexDunja AlexDunja 09:14 23.04.2008

Re: šokiran i zgrožen???


pa i nisam baš

ne mogu da kazem da sam iznenadjena ,
ali zgrozena sam, itekako!
Ssvetlana Ssvetlana 09:36 23.04.2008

Re: šokiran i zgrožen???

Trinidad Tobagović
ponašanjem pandura???
šokiran glupošću, lenjošću i bezobrazlukom???
diskriminativnim tretmanom građana???

pa i nisam baš


Nisam ni malo sokirana. To je jedna u nizu slicnih informacija...sa kojima se ili susrecem, ili cujem da se desavaju.
Jedino mi je zao sto smo nemocni! Nista se ne moze preduzeti ili uticati na tu pojavu!
Samim tim sto sam zensko, dozivljavala sam mnogo nepravdi! Jezim se pri pomisli da mi kojim slucajem, oni zatrebaju!
Black Adder Black Adder 09:30 23.04.2008

nase ogledalo

I posle neka mi kazu da nismo nacisticko drustvo!!!
Jaril Jaril 09:42 23.04.2008

Re: nase ogledalo

Нисмо, само треба покренути анти-нацисте.

Нацисти су мањина. Само су много активинији чланови друштва.
Black Adder Black Adder 14:46 23.04.2008

Re: nase ogledalo

Onda imamo nacisticke institucije koje ne stite svoje gradjane vec ih dele na podnobne i nepodobne.
Jaril Jaril 09:40 23.04.2008

Брука...

Сви смо се сложили да је брука... и шта с тим?

Викање у глас на једном блогу ништа решити неће. А не може се ( у ствари, не сме се) чекати на неког другог кад је нечији живот у питању.

Од пискарања нема ништа. Не знам да ли су накнадно примили тужбу, али ако нису ето прилике:

конкретна акција:

да са поменутим момком заједно у општину уђе још 50 људи са све брачним паровима са децом у наручју. Кад нагрне маса да се прими тужба (са све камерама ако је изводљиво) има да се прими у 2 минута без испитивања.

Лепо је то што се сви овде слажу, ал' 'ајд сад нешто и да урадимо.
Dawngreeter Dawngreeter 09:52 23.04.2008

Re: Брука...

Ja mislim da je ovo sasvim izvodiv predlog. Ajde da se ozbiljno organizuje kolektivno okupljanje. Petak je neradan pa ce svi imati slobodnog vremena a institucije valjda rade - recimo podne?
Torpedo Torpedo 10:11 23.04.2008

Re: Брука...

Petak je neradan pa ce svi imati slobodnog vremena a institucije valjda rade - recimo podne?


Policija radi non-stop, i neradnim danima se kod dezurnih moze podneti prijava. Ali tesko da cete u BGD-u skupiti toliko bracnih parova sa decom u narucju spremnih na tu akciju i jos na neradan dan (mnogi su od cetvrtka uvece spojili slobodne dane do 5.maja).
Doctor Wu Doctor Wu 10:04 23.04.2008

Ovo je ozbiljan problem,

cak i u mnogo organizovanijim drzavama nego sto je Srbija. Ova saopstenja nisu od neke prakticne pomoci ali pomazu da se problem iznese na povrsinu.

Cini se da bi prava politika bila da se pederima (i lezbejkama) omoguci da budu zastupljeni u odredjenom procentu u policiji (% bi trebalo da odslikava njihovo ucesce u populaciji). I to u svim strukturama: i policajci na ulici i administrativci. Mada bi i inace policija trebalo da odslikava etnicko-manjinsku mapu Srbije a ne da skoro 100% bude sastavljena od knindzi, bosanaca i toplicana. Sad mi bas pade na pamet da nikad nisam video policajca Ciganina, sto je stvarno sokantno.
mila mila 10:10 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

Romi milicioneri postoje, i rade svoj posao kao i svi drugi, tako je u Novom Sadu.
Torpedo Torpedo 10:13 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

Bio je i jedan inspektor u 29.novembra koji se bavio shaniranim cetvorotockasima...
Torpedo Torpedo 10:17 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

Mada bi i inace policija trebalo da odslikava etnicko-manjinsku mapu Srbije a ne da skoro 100% bude sastavljena od knindzi, bosanaca i toplicana.


Sta ces kada su ljudi kroz vekove najradije bili ili vojska ili policija, jos od Vojne Krajine, pa preko Kraljevine SHS, sve do Milosvicevih vremena... a ako bi odslikavali procentualno ucesce gay ljudi i u policiji onda bi na 100 pandura imali dva iz te grupacije.
Doctor Wu Doctor Wu 10:17 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

mila
Romi milicioneri postoje, i rade svoj posao kao i svi drugi, tako je u Novom Sadu.

Sta, ono na ulici i sve...ako je tako, svaka cast!
Pa, eto, mogao bi Novi Sad i u ovome da povede akciju i pocne da zaposljava pedere/lezbejke-policajce.
Dawngreeter Dawngreeter 10:32 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

Torpedo
a ako bi odslikavali procentualno ucesce gay ljudi i u policiji onda bi na 100 pandura imali dva iz te grupacije.


Nisam siguran da je pravi procenat samo 2%, no cak i da je tako, to je dva pandura vise nego sada koji bi mogli da pomognu u situaciji kao sto je ova.
Doctor Wu Doctor Wu 10:45 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

Dawngreeter

Torpedoa ako bi odslikavali procentualno ucesce gay ljudi i u policiji onda bi na 100 pandura imali dva iz te grupacije. Nisam siguran da je pravi procenat samo 2%, no cak i da je tako, to je dva pandura vise nego sada koji bi mogli da pomognu u situaciji kao sto je ova.

i ne samo to nego bi se ovi bizgovi naucili da je to sto je neko peder/lezbejka stvar licnog opredeljenja i da nema nikakve veze sa tim kako ko radi svoj posao i, uopste, funkcionise u drustvu.

s druge strane, mora se priznati da i srpski pederi/lezbejke moraju jos da nauce da svoju seksualnost prihvataju uravnotezeno i normalno a ne kao incident. ima i onih kojima radikalizacija donosi i licnu korist po mehanizmu trazenja politickog azila na zapadu zbog ugrozenosti ljudskih prava u srbiji, sto nekad dobija i karikaturalne razmere (na pr. kad neko svoje pornografske pamflete proglasava za borbu za neka manjinska prava).
Attila Attila 11:41 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

Dawngreeter
Torpedo
a ako bi odslikavali procentualno ucesce gay ljudi i u policiji onda bi na 100 pandura imali dva iz te grupacije.


Nisam siguran da je pravi procenat samo 2%, no cak i da je tako, to je dva pandura vise nego sada koji bi mogli da pomognu u situaciji kao sto je ova.


U policiji, kao i svuda postoje gej osobe i lezbejke, samo je kljucno pitanje kako ce njih tretirati kolege kada budu skupili hrabrost da im priznaju svoju seksualnu orijentaciju.

A pokusajte naci posao a da pritom ne krijete svoju seksualnu orijentaciju. Naravno da ce mnogi koji su u prilici zbog toga napustiti zemlju
Doctor Wu Doctor Wu 11:53 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

U policiji, kao i svuda postoje gej osobe i lezbejke, samo je kljucno pitanje kako ce njih tretirati kolege kada budu skupili hrabrost da im priznaju svoju seksualnu orijentaciju.

A pokusajte naci posao a da pritom ne krijete svoju seksualnu orijentaciju. Naravno da ce mnogi koji su u prilici zbog toga napustiti zemlju

jbg, niko ne kaze da je lako, ali vredi pokusati da bi se 1) gradilo tolerantnije drustvo i 2) da ljudi prestanu zabijati nos u tudju intimu. i u londonu ubijaju pedere, ali to ipak ne smeta da jedan od najjacih kandidata za gradonacelnika, kao i sijaset vodecih politicara, budu pederi.

cini se da bi mediji & politicari u ovome morali da vode glavnu rec.
Torpedo Torpedo 12:08 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

Nisam siguran da je pravi procenat samo 2%, no cak i da je tako, to je dva pandura vise nego sada koji bi mogli da pomognu u situaciji kao sto je ova.


Ako vi niste sigurni ima onih koji su sigurni ... nije poenta u ta 2 pandura, poenta je da i onih 98 ostalih pandura reaguje u skladu sa zakonom, znaci ako nekome prete batinama ili likvidacijom to i ozbiljno shvate.
pnbb pnbb 14:36 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

da je to sto je neko peder/lezbejka stvar licnog opredeljenja

oho, otkud ovo, isao si kod jjb na dopunsku nastavu?
Doctor Wu Doctor Wu 15:49 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

pnbb
da je to sto je neko peder/lezbejka stvar licnog opredeljenja oho, otkud ovo, isao si kod jjb na dopunsku nastavu?

ne, nego kod dragosha kalaicha. ono: srbin se ne radja, nego postaje polaganjem niza teskih ispita...
e isto to, samo srbin -> peder.
pnbb pnbb 18:11 23.04.2008

Re: Ovo je ozbiljan problem,

e isto to, samo srbin -> peder.

ma neka je , samo nek je ziv i zdrav...
al bar da nije na risiving end
garcon garcon 10:52 23.04.2008

Podrska!!!


Momcki su hrabri!!!

;O)
Healer Healer 11:19 23.04.2008

Sumrak svesti...


Srbija je mentalno i dalje utamničena u mračnim 90-tim prošlog veka. I to je očigledno, sudeći po "unutrašnjem mraku" u kojem i dalje tumara ogroman broj samoprozvanih moralista, kvazi-intelektualaca sa kupljenim diplomama ali i onih koji prođoše samo pored obrazovnog sistema i civilizovanog opismenjavanja sa izgovorom diplome na zidu. Jer "takvi" su i dalje pod diktatom unutrašnje agresije koju su okusili 90-tih pa osiono pomislili da na "džihadovski" način razrešavaju unutrašnje konflikte sopstvenog nerazrešenog seksualnog identiteta. Najveći broj homofobnih su i sami latentni homoseksualci zaglavljeni u lošim i "redaradi" brakovima, neuspelim razvodima, nasiljem u porodici... Čak, većina takvih je privid nekakve sigurnosti i dobila dobijanjem policijske značke, čina, ili zvanja u državnom aparatu. Muka mi je od njih a još više od ostalih nas koji to preneraženo posmatramo i malo, za početak, o tome i govorimo. Hvala ti Jasmina što pokrećeš ovu temu-akciju i među nama koji nismo podlegli nebuloznim podelama na gay, bi, hetero, trans etc. Jer, ako ćemo odgovorno prema sebi i iskreno, niko nikoga ne ugrožava već smo i sami ugroženi od strane onih koji različitost ugrožavajućom vide, sude o njoj i prikrivaju time vlastitu patologiju i mrak u kojem "uredno" žive - preživljavaju polumrtvi i životno anemični...

U svojoj praksi se skoro redovno srećem sa "žrtvama" čiju datost su etiketirali, još od malena, kako najrođeniji tako i društvo u celini. Patnja Duše tih mladih ljudi daleko nadilazi bilo čiju i najstrašniju ideju patnje užasa. O tome odgvorno govorim i bez ustezanja. Niko od ljudi koje je društvo "napamet" i unapred ekskomuniciralo pod izgovorom nekakvog nakaradno interpretiranog "hrišćanstva" ili darvinizma, nikada nisu potražili pomoć od mene zbog neuzvraćene istopolne ljubavi, slomljenog srca, ili problema promiskuiteta. Svi, kao po nekom kosmičkom dogovoru, dolaze duboko povređene i izdate Duše...

Ima li ičeg strašnijeg od toga?!

Njihova suza, davno zaleđena jer je niko i nikada nije mogao razumeti i podneti, ima težinu mnogo veću od težine samoga krsta njihove prirodne datosti. I to je momenat u kome sve dijagnoze padaju u vodu; sva objektivna znanja ustupaju mesto ljudskosti; a svaka razlika među nama nestaje... Ono što se pred nama tada otvara je dugačak put zaceljivanja dubokih emotivnih rana i ponovno pomirenje sa Bogom u nama. Mnogi u tome nikada ne uspeju; neki se odluče i na suicid - bilo onaj društveno neprihvatljiv, bilo onaj društveno prihvatljiv - bolest, depresija, lagano umiranje...

Odbačeni i sami odbacuju. Žrtvovani i sami žrtvuju. I dok mi promišljamo o "nakaznosti" dela društva sa kojim delimo isti vazduh, mnogi od "njih" udišu ga sve manje i manje...


Srbija je i dalje emocionalno, moralno i humanistički potpuno nepismena; to nije odgovornost društva. To je isključiva odgovornost svesnog pojedinca. Jer i političari koje odabiramo (često vođeni logikom manjeg zla) jesu odraz individualne svesti svakoga od nas. Ni njih ne možemo, dakle, kriviti za poredak stvarnosti u kojem svesno učestvujemo. Ali ih možemo cenzurisati, smeniti i dijagnostikovati kao glupost i neznanje.

Dokle god se društvo bori za golu egzistenciju, za patnju Duše ostajemo uglavnom slepi...

Nekima to odgovara.

Kome?

Još jedno ZAŠTO?

Sram nas bilo...
Jelena Milić Jelena Milić 11:44 23.04.2008

stalno

drzati temu u javnosti...stalno

pozz
Dandalee Dandalee 12:05 23.04.2008

CCCCCC.....

Ne daj Boze da iko od nas ima posla sa policijom u bilo kom obliku.....ili sa sudovima...ajajajajaj....ja od njih bezim ko djavo od krsta :)
Taska Dana Taska Dana 12:38 23.04.2008

Primitivizam i brutalnost

u redovima onih koji treba da stite gradjane od istog zla!!!!
Sta reci na ovo?!
Sramota za gradjane i sramota za sistem koji vlada u ovoj moralno osakacenoj zemlji.

Moja svesrdna podrska gej populaciji!!!
virgo intelecta virgo intelecta 13:18 23.04.2008

Naravno da

sve grupe koje su u manjini oni moraju da , na taj njihov primitivan nacin, uce redu i ponasanju. Naravno da im je drazi Obraz, Dveri , ti novi ratnici koji ce da brane kolevku (zaboravila sam im ime, izvinjavam se zaista), taj macizam kojim su zadojeni cim su ugledali svetlo dana... Naravno da im se moze kada oni nemaju ni trunke razuma da makar samo na tren zastanu i makar saslusaju one koji svoj izbor umeju da nose na svojim ramenima. Naravno da je prisutno milion izgovora, tranzicija, nemastina, religija, tradicija...
Naravno da im se moze kada im se u svim socijalnim strukturama nalaze mnogi koji imaju drugaciji pogleda na seksualnost...
I... jos povrh svega kada su ljudi koji imaju siroke vidike (kao grupa blogera na B92,) su otisli bilo gde izvan tih mracnjastvom zatupljenih granica.
Samo me zanima kako se ponasaju bas takvi kada im se u porodici pojavi bas Takav/Takva? Onda zataskavaju na sve izvodljive nacine.
Ili sam ja mozda bila povlascena od detinjstva jer mi je otac biseksualac. I jos nekoliko ih je u siroj familiji. Neki od njih su krili, o nekima se govorkalo, a neki su pod okriljem mantije. Samo u stvari jedan mini model o onome sto se desava na sirem drustvenom nivou.
U svakom slucaju uvek, uvek cu da podrzim svaciju ideju o slobodnom izboru i kreiranju svog tako dragocenog zivota.

Na srecu pa ima zemalja na ovoj planeti gde niko nikome ne postavlja takva pitanja.
Ssvetlana Ssvetlana 20:32 23.04.2008

Re: Naravno da

virgo intelecta
sve grupe koje su u manjini oni moraju da , na taj njihov primitivan
nacin, uce redu i ponasanju. Naravno da im je drazi Obraz, Dveri , ti
novi ratnici koji ce da brane kolevku (zaboravila sam im ime,
izvinjavam se zaista), taj macizam kojim su zadojeni cim su ugledali
svetlo dana... Naravno da im se moze kada oni nemaju ni trunke razuma
da makar samo na tren zastanu i makar saslusaju one koji svoj izbor
umeju da nose na svojim ramenima. Naravno da je prisutno milion
izgovora, tranzicija, nemastina, religija, tradicija...
Naravno da im se moze kada im se u svim socijalnim strukturama nalaze mnogi koji imaju drugaciji pogleda na seksualnost...
I... jos povrh svega kada su ljudi koji imaju siroke vidike (kao grupa
blogera na B92,) su otisli bilo gde izvan tih mracnjastvom zatupljenih
granica.
Samo me zanima kako se ponasaju bas takvi kada im se u porodici pojavi
bas Takav/Takva? Onda zataskavaju na sve izvodljive nacine.
Ili sam ja mozda bila povlascena od detinjstva jer mi je otac
biseksualac. I jos nekoliko ih je u siroj familiji. Neki od njih su
krili, o nekima se govorkalo, a neki su pod okriljem mantije. Samo u
stvari jedan mini model o onome sto se desava na sirem drustvenom
nivou.
U svakom slucaju uvek, uvek cu da podrzim svaciju ideju o slobodnom izboru i kreiranju svog tako dragocenog zivota.

Na srecu pa ima zemalja na ovoj planeti gde niko nikome ne postavlja takva pitanja.


Medju retkima ste koji pominju svoju porodicu, navodeci da su gay! Cestitam na iskrenosti! Uglavnom svi daju komentare, a do sada nisam cula (procitala) da neko kaze da mu je otac, sin ili bracni partner gay. Krajnje je vreme da se otvoreno prica o tome, a da pritom ne dozivljavaju nikakve drustvene represalije!
Lepo je sto ima sve vise blogova na tu temu...
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:22 23.04.2008

Pomozimo sebi da budemo tolerantni!

Hvala, Jasmina, sto ste ovaj slucaj pomenuli. Jedan od mnogih, ali vrlo indikativan.
Ko je kriv? Svi. Naivno je okrivljavati DSS-ovsku policiju. Kao da bi policija na celu sa DS bila razumnija!? (Da LDP dobije resor policije mali su izgledi, premda bi mozda Z. Korac u jednoj hipoteticnoj viziji mogao da pomogne, on bi imao najvise razumevanja). Prvo, policijci su, kao u vicevima, u vecini glupi ljudi, njih treba neko da organizuje i edukuje, da im da instrukcije. Ali to ne mora da bude samo "njihov" ministar, to moze da bude sire drustvo. Moze da bude i, u sadasnjoj situaciji, ministar Ljajic, koji prima plati da, pored ostalog, siri toleranciju... ali on treba da bude konkretan, da bas pomene kako mora da se menja netolerantan stav vecine srpskog stanovnistva prema gejevima. Pedja iz Kvirije je govorio o "ljubavi na ulici, hiliganima u zatvor", video sam jedan takav bilbord (kod Bogoslovije) na kome je ispisano crnom farbom: "Cekamo vas". Na to niko ne reagije, a ja bih pre voleo da to cini ministarstvo Ljajica.
Primetno je da se niko u ovom vremenu izbornih kampanja ne osvrce na pitanje gejeva. Cak i u katolickoj Spaniji Zapatero ih je pominjao u pozitivnom kontekstu, ovde svi cute, cak i BT koji kobojagi "evropski" razmislja, ali sitna njegova dusa nema hrabrosti da to zucne).
Dobar je predlog Jarila, da se skupi (ako je moguce) grupa gradjana i da zajedno krene u policijsku stanicu.
Ne smatram mudrim predlog dr Vua da treba u policiji da budu procentualno zastupljeni pederi, Romi i drugi... To ne bi pomoglo.
Mase treba edukovati.
Healer Healer 14:21 23.04.2008

Tupavo je i ružno


nazivati bilo koga "pederom" a ono što me iznenađuje jeste da oni koji ovde kao pozivaju na zajedničku akciju kojom bi zaštitili ljude drugačije seksualne datosti od "moralnih" idiota, i dalje u svom vokabularu imaju pogrdan naziv "peder" (!)

S'toga verujem da nećmo maći dalje od ove situacije u kojoj smo dokle god, ZA POČETAK, ne naučimo bolji a kod sebe promenimo pogrdan vokabular. Mislim da je dobro zapitati se kako se osećaju upravo ljudi ove seksualne datosti dok čitaju naše komentare u kojima ih nazivao "od milošte" pederima?!

Osim toga, pošto postoji jasan zakon o diskriminaciji i povredi osnovnih ljudskih prava, ubeđen sam da kada bi i u policiji bilo otovreno zastupljene gaz populacije, roma i svih drugih "manjina", i te kako bi se buzdovani dozvali pameti uz pomoć krivične cenzure koja bi tada svakako profunkcionisala. Društvo ne treba da ide linijom manjeg otpora i čeka da se desi još neko "čudo" jer dovoljno je ČUDO u 21. veku upravo tema ovog bloga!
Healer Healer 14:23 23.04.2008

Re: Tupavo je i ružno


greška u pisanju:

gaz = gay

Izvinjavam se.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:02 23.04.2008

Re: Tupavo je i ružno

Healer,
Nisam siguran da imate pravo. Ako je naziv "peder" pogrdan to nije zato sto je takav vec zbog onoga sto predstavlja u percepciji needukovanih i netolerantnih ljudi. Ta rec sama po sebi je OK, dosla je iz starogrckog i ustalila se u mnoge evropske jezike, tako znam da je u savremenom francuskom "pederast". Sama rec "homoseksualac" je, cini mi se, skovana samo pre stotinu godina, a najnoviji izraz "gay" je pokusaj da se nesto sto je stvarno takvo kakvo jeste nazove "veselim" imenom, nesto sto u sustini nije veselo ni malo (ne kazem ni da je tuzno - ali ne pruza osnovu za posebnu veselost). Znam neke gejeve koji se ne ljute na naziv "peder", jer osecaju da jesu bas to, iako preferiraju "gej" u svakodnevnom govoru, dok se drugi ljute, ali njima ne odgovara ni jedan naziv koji ih stavlja u delikatnu poziciju... Na kraju, nije stvar u nazivu... stvar je glavama onih okolo, koji nisu tolerantni a morali bi da to budu, cak i pod uslovom da ne prihvataju gejeve (covek moze biti tolerantan cak i kada ne prihvata tu razlicitost, dakle tolerantnost i prihvatanje nije isto, zar ne?).
Dawngreeter Dawngreeter 15:07 23.04.2008

Re: Tupavo je i ružno

Ja ortake (ponekad i zenskog pola) srazmerno redovno zovem pederima. I oni takodje. Nema to veze ni sa kakvim pogrdama, samo smo onako kolektivn ofascinirani takvim stanjem stvari da je "javnost" morbidno fiksirana na necije seksualno opredeljenje. Nikad mi nije bilo jasno sta nekoga boli uvo ko se sa kim i zasto jebe. Sigurno cemo i prestati sa takvim dozivanjem kad neko prestane da se zgrazava nad njima.

Inace ne znam zasto bi u bilo kojoj konotaciji peder bilo nesto inherentno pogrdno. Istini za volju, kada zelim reci da je neko homoseksualac ne koristim taj termin jer nisam siguran kako bi ga druga strana primila (heh heh, nenamerna igra recima... majke mi!) ali nacelno mislim da nema razloga da se on smatra pogrdnom reci.
Healer Healer 15:46 23.04.2008

Re: Tupavo je i ružno


Bez komenatra...

Ovde se moje blogovanje na ovu temu zavrsava.

pozdrav
cincili cincili 15:51 23.04.2008

porazavajuce

ali ne iznenadjujuce.

da li postoji e-mail ministarstva unutrasnjih poslova pa da krenemo da ih zatrpavamo?

protiv doticne bagre svakako pokrenuti postupak.

sve vrlo podseca na nacisticko drustvo!
vishnja vishnja 16:44 23.04.2008

pitanje

za Supermoda:

dragi i ljubazni Supermode,
mozes li da urgiras negde da se uvedu dve vrste preporuka za komentare?
posto, znas, postoje preporuke koje se daju srazmerno redovno i proisticu iz "e, da - to je to" i one druge :)))))
kad te strefi komentar pa se kezis narednih pola sata iako mozda ne bi trebalo :)

veliki pozdrav, vishnja
milos milos 19:53 23.04.2008

Eto razloga što nam se sve dešava

Ovakav odnos imamo prema svim manjinskim zajednicama, zato svi i beže od nas kao đavo od krsta. Ne poštuju se ljudi, čim misle, rade ili su drugačiji od većinskog. To je dokaz koliko smo jadni i bedni a ne neka, kao herojska nacija. Udri na slabijeg a kada dobiješ šamarčinu onda plači kako se ne poštuje međunarodno pravo.
Važno da su se panduri našli da odlučuju ko ima pravo na zaštitu a ko ne, a nema veze što pandurčina dođe kući pa prebije ženu, što pijani rade svoj posao, što se grebu za sve živo što mogu, što su nepismeni, bahati, itd. Kakva nam je struktura policije dobro nas svaki dan ne ubijaju, možda i bi nego su kukavice pa znaju da bi dobili vrlo brzo preko nosa od ljudi.
Jaril Jaril 21:28 23.04.2008

И шта би?

И све оста на "страшно, страшно"...

И у чему је онда поента овог текста?
Torpedo Torpedo 07:53 24.04.2008

Re: И шта би?

И све оста на "страшно, страшно"...

И у чему је онда поента овог текста?
*novo


Kao po obicaju ovog bloga, samo na deklaracijama, prozivkama... uostalom ljudi koji su spremni na dela ili delaju (u bilo kojoj oblasti) nemaju vremena da ucestvuju na blogovima.
vishnja vishnja 08:34 24.04.2008

Re: И шта би?

uostalom ljudi koji su spremni na dela ili delaju (u bilo kojoj oblasti) nemaju vremena da ucestvuju na blogovima.

ma da, gomila dripaca i zgubidana :))

aj sad bez izmotavanja - ja mogu, sa sve familijom (mala deca u narucju i tako to) da se ukljucim u sprovodjenje Jarilove inicijative pod uslovom da to ne bude u radno vreme (u sta ukljucujem petak, ponedeljak i ostale 'spajajuce' dane). neko popodne za meksu varijantu, ili, ako pravimo pokaznu vezbu na pandurima - moze i uvece, sto da ne :)))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana