Svratište za DecuUlice - gde smo sad????

constrictoria92 RSS / 09.12.2008. u 20:27

 

Mnoge od vas zanima šta se dešava sa Svratištem. Da krenem redom:

Dugo nije bilo dešavanja. Sve je stajalo u mestu. Onda se prošlog petka pojavio Gradonačelnik i rekao da podržava Projekat (bravo za njega!). Na otvoreno pismo nije odgovorio, ali je isto prosledio Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu da odgovori (ovo su mi rekle Milica i Mila).
U petak sam, takođe, saznala da će devojke da idu na sastanak sa sekretarom, Vladanom Đukićem. Ljubazno su me zamolile da ne pišem blog pre sastanka da se nešto ne bi pogrešno shvatilo, te otežalo pregovore (kao što ste i primetili, nisam ni pisala blog). Međutim, šta se desilo na sastanku? Rekla bih da se desilo mnogo toga, ali da se Rešenje nije desilo.

Sastanak je trajao 2 sata i istom su prisustvovali:

1. Vladan Đukić, sekretar za socijalnu i dečju zaštitu u gradskoj skupštini
2. Ljiljana Radović, pomoćnik (ili pomoćnica) sekretara za socijalnu i dečju zaštitu u gradskoj skupštini
3. Slavica Rodić, inspektor (ili inspektorka) za socijalnu zaštitu
4. Rada Urošević (od početka prati Program Svratište)
5. Milica i Mila (JunakinjeOvePriče)

Za početak, Sekretar, Vladan Đukić, je tražio od JunakinjaOvePriče da se jasno obraćaju javnosti, da istu ne dovode u zabludu i da demantuju neke napise u štampi (verovatno one koji mu se ne dopadaju). Šta se nije svidelo našem Sekretaru? Pa, nije mu se svidelo to što su neki štampani mediji napisali da njegov sekretarijat hoće da izbaci decu na ulicu. On kaže da to nije istina i da će prostor ostati Svratištu. Istina je da samo imamo njegovu reč (ili predlog?) da će to tako i da bude, jer ne postoji niti jedna jedina Odluka kojom se kaže da posle 09.05.2009. Sekretarijat nastavlja sa ustupanjem prostora Svratištu.

Dotični gospodin je, takođe, napomenuo da se CIM („Centar za integraciju mladih") obavezao u potpisanom protokolu o saradnji da će sam da obezbedi finansije, te, valjda, po njemu, finansijska strana priče nije u nadležnosti njegovog sekretarijata. Znači, pregovori i dogovori i razmatranja o rešavanju finansiranja Svratišta sa gospođom Jovčić za ovu postavku gradske nam skupštine ne važe...

Pomenuti gospodin je napomenuo da CIM može da traži finansijsku podršku od:

1. Sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu
(ali tek posle 15.12.2008., jer će tad biti razmatrani Projekti za koje će se dati novac)
2. Kancelarije za mlade
(za neupućene, ovo je kancelarija koja tek treba da se osnuje. 'oću reći, pare mogu da se traže trenutno od nepostojeće kancelarije. Hmmm... meni ovde nešto nije jasno... može biti da sam gloopa...)
3. Agencije za saradnju sa nevladinim sektorom
(ovoj agenciji će se promeniti funkcija /tako su rekli na sastanku/, pa šta je Govornik hteo da kaže, ostalo je prilično nejasno)

Gospodin Vladan Đukić ima volju za komunikacijom & rešenjem problema (prim. aut. samo da ne prođemo kao Krugolina sa onim dr mr profesorom koji je veliki obožavalac lika & dela Sokrata).

Pomenuti gospodin se zalaže da svaka Opština ima Prihvatnu stanicu, ali kao da ne razume osnovnu razliku između Svratišta i Prihvatilišta (prim. aut. u više navrata smo na blogovima objasnili razliku i strukovnim i manje strukovnim i ostalim jezicima...).

Eto, od tolike komunikacije i komuniciranja uopšte tokom 2 (i slovima DVA) sata ne rešiše ništa... Pih, da sam ja neka vlas' (k'o što nisam) i da hoću da rešim neki problem, ne bih ni sazivala sastanak nego bih rešila problem i pravo na konferenciju za štampu da svečano objavim da je problem rešen (možda nije loše, da ako neko „odozgo" čita ovaj blog, razmisli o reviziji marketinške službe... Od mene se može povoljno kupiti i koji pametan predlog, kao, recimo, pomenuti... Nije pozitivna promocija bitna samo u kampanji, nego i van nje...). Međutim, da sam neka vlas' i da neću da rešim problem, ne bih ni sazivala sastanak. Ali, opet, da sam pod pritiskom javnosti, možda bi do sastanka i došlo, al' nikako ne bi izgledao kao prethodno opisani... Kako JunakinjeOvePriče rekoše, gospon Sekretar je maher za izvrtanje činjenica i pozivanja na razne Strategije, al' nije dobar što se preciznih odgovora na suštinska pitanja tiče... Sad, da l' nije dovoljno edukovan za precizno odgovaranje, il' šta li je.... Al' kad smo već kod njegove edukacije, na zvaničnom sajtu grada piše:

„Гимназију је завршио у Мостару 1978. године, а Војну ваздухопловну академију у Задру 1982.
У оквиру програма "Призма" на Факултету организационих наука у Београду завршио Управљање продајом децембра 2004. На Факултету политичких наука у Београду завршио је обуку државних службеника 2003. Јула 2004. на Европском колеџу, Институт за постдипломске европске студије (Бриџ, Белгија) завршио је програм обуке државних службеника у ДЗ Србија и Црна Гора, као и програм обуке за одржавање семинара државним службеницима.
Од 1982. до 2004. стално се усавршавао, био је члан и председавајући Техничког комитета ДЗ СЦГ, осмишљавао је и водио више пројеката значајних за државу, поводом чега је добио више признања, награда и одликовања."

Sad kakve to veze vazduhoplovstvo, upravljanje prodajom, obuka državnih službenika, obuka za držanje seminara, tehnički komitet i ostalo imaju sa socijalnom i dečijom zaštitom (osim ako ovi projekti za koje je dobio priznanja, nagrade i odlikovanja nisu u vezi sa našom temom) - ne znam; al' opet, oni koji su ga tu postavili to bolje znaju, pa nek' objasne.

Da se vratim sad na Otvoreno pismo koje je Gradonačelnik prosledio Sekretarijatu. Na ovo pismo je odgovoreno, ali šta piše u njemu još ne znamo. A ne znamo zato što je pismo prosleđeno u Pisarnicu, a tamo kažu da pismo ne mogu da pošalju faxom (ne daj bože da ih je neko pitao za mail), već će isto stići redovom poštom. Znači, čekamo poštara (k'o ozeb'o Sunce) i nadamo se pozitivnom ishodu (da ne budem pesimista, al' čisto sumnjam u pozitivnost pisanog dela, al' o tome kad pisanije stigne...).

Opet, ja bih i ovo drugačije uradila. Da sam ja Gradonačelnik (al' nisam), ja bih pitala svoj Sekretarijat da mi odgovori jasno na postavljena pitanja u pismu, oni bi mi dali odgovore, a meni onda ne bi bilo teško da sednem i napišem:

„Poštovane,

Kako su mi rekli u Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu...". Al' kao što rekoh, nit' sam Gradonačelnik, nit' imam uticaja na gradsku marketing službu...

Međutim, tu nije kraj neprijatnostima:

Večeras su JunakinjeOvePriče imale sastanak i sa Ljuanom Kokom, šefom Sekretarijata za romsku nacionalnu strategiju, Ministarstva za ljudska i manjinska prava Republike Srbije. Kako su mi rekle, kad su zakazale sastanak, iskreno su se obradovale, jer su smatrale da su blizu rešenja. Međutim ovaj Šef je insistirao da dobije više informacija o korisnicima usluga, kako bi se izvršila veća presija na porodice korisnika usluga i kako bi se, na taj način, njihov položaj poboljšao. Ovaj šef je zanemario činjenicu da DecuUlice ne čine samo deca romske nacionalnosti, već i drugih nacionalnosti... Kad su JunakinjeOvePriče rekle da presija nije rešenje (prim. aut. presija = agresija), ali da bi mogli da naprave zajednički Projekat i na tu temu (da se porodice edukuju, da im se pomogne da razumeju jedni druge, itd), Šef je rekao da one neće da on reši problem, jer bi one u tom slučaju ostale bez posla. Za Riplija, zar ne?

E, pa, DragiŠefe, da Vam kažem:

Nije svima stalo do para! Nekima je stalo i do dece! Iskreno Vas sažaljevam, ako to ne možete da shvatite & prihvatite, al' tako stoje stvari.

Kao što vidite, bilo je prilično zanimljivo proteklih dana.

Nisam pametna i ne znam šta nam je činiti... Da l' se ovi pomenuti ljudi prave da ne razumeju suštinu ili je stvarno ne razumeju - ne znam. U oba slučaja, bilo bi časno da se povuku. Hoću reći:

a) ako se prave da ne razumeju suštinu - onda nešto muvaju 100% i treba da odu sa mesta na kome se nalaze.
b) ako stvarno ne razumeju suštinu - onda nisu dovoljno kvalifikovani za mesta na kojima su se našli i treba da odu sa istih

E, sad, to je moje mišljenje. Znam, niko me ništa nije pitao, al' morala sam da reknem. Što sad da ne iznesem svoje mišljenje, kad mi ga ionako traže na svake četiri (u poslednje vreme i češće) godine?!?

 



Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 20:50 09.12.2008

:(

tako sam i mislila,
kad sam videla da si se ucutala.
sta cemo sada?
mi smo samo blogeri.
da im pisemo jope???
constrictoria92 constrictoria92 20:57 09.12.2008

Re: :(

Jedva cekam da stigne odgovor na pismo od institucije kojoj nije upuceno, pa da ga prenesem.
Od tog pisma mLogo zavisi rekla bih...
Dunjice,
nismo mi samo blogeri. Mi smo isto tako i glasachi i drzavljani ove zemlje i imamo pravo na gradjansku inicijativu i imamo pravo da pitamo i imamo pravo da nam daju odgovore i imamo pravo da kazemo kad se sa necim ne slazemo...
Sve smo, samo nismo obichni blogeri...
niccolo niccolo 21:11 09.12.2008

Re: :(

Hm, cini se da bas i nemaju nameru da nesto preduzmu...

Agencije za saradnju sa nevladinim sektorom


Da mu to nije ova Agencija za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju? Da pisemo na taj mail na linkovanoj stranici?

као и програм обуке за одржавање семинара државним службеницима.


Sta je to, program na kome naucis kako da drzis seminar drzavnim sluzbenicima? Besmisleno. Nadam se da to nije placeno novcem poreskih obveznika...

pa, da nastavimo da pravimo buku....


AlexDunja AlexDunja 21:12 09.12.2008

Re: :(

nismo mi samo blogeri. Mi smo isto tako i glasachi i drzavljani ove zemlje i imamo pravo na gradjansku inicijativu i imamo pravo da pitamo i imamo pravo da nam daju odgovore i imamo pravo da kazemo kad se sa necim ne slazemo...
Sve smo, samo nismo obichni blogeri...

he, he:))
to je bila retoricka konstatacija:)
i jos nesto dunjica je duska,
sjajna blogerka!

ps. doakacemo im,
pre ili kasnije.
nego, bolje bi bilo pre,
radi klinaca...
constrictoria92 constrictoria92 21:41 09.12.2008

Re: :(

Sta je to, program na kome naucis kako da drzis seminar drzavnim sluzbenicima? Besmisleno. Nadam se da to nije placeno novcem poreskih obveznika...

pa, da nastavimo da pravimo buku....

Ne znam kakav je to program, al' bas bih volela da znam... Ne znam ni kako je placen, a to bih bas volela da znam.
loader loader 22:05 09.12.2008

Re: :(

Nešto po meni hara utisak da je jako mnogo ružnih vesti svuda unaokolo... :(
AlexDunja AlexDunja 22:06 09.12.2008

Re: :(

Nešto po meni hara utisak da je jako mnogo ružnih vesti svuda unaokolo... :(

ma joj:((
meni tesko sto ne mogu da promenim:(
loader loader 22:41 09.12.2008

Re: :(

meni tesko sto ne mogu da promenim:(
Phhh..! Da mi, ovde, možemo da menjamo, bilo bi triput manje loših utisaka. Ovako, pišemo.. Jeste da time indirektno utiskujemo kap po kap dobre želje u sveopšti mehanizam sveta, ali... sve ovo nekad izgleda baš pesimistički :(
Deca naša mnoga ostala na ulici.. pa grčka deca u vatri i srči protesta... pa neprestana demagogija oko Kosova... pa teške operacije pravosuđa... pa socijalni slučajevi po trotoarima... pa svukudašnji strah od gubitka posla, od srozavanja u još goru neizvesnost.. :(
AlexDunja AlexDunja 22:47 09.12.2008

Re: :(

ali... sve ovo nekad izgleda baš pesimistički :(

njima je hladno.
loader loader 23:18 09.12.2008

Re: :(

njima je hladno.
Da :(
Ako neko od novinara prati tekstove i komentare na blogu, onda ovom (ne)prilikom treba lepo da zamolimo da se problem o kome govorimo nađe na jednoj od udarnih strana nekog ili nekih listova i da se tako učini što je moguće više javnim!! To je jedan od načina da se povećaju šanse za ...
vracarac92 vracarac92 08:32 10.12.2008

Re: :(

Ako neko od novinara prati tekstove i komentare na blogu, onda ovom (ne)prilikom treba lepo da zamolimo da se problem o kome govorimo nađe na jednoj od udarnih strana nekog ili nekih listova i da se tako učini što je moguće više javnim!! To je jedan od načina da se povećaju šanse za ...

Ajde novinari, pomozite. Budite ljudi.
MilutinM MilutinM 21:04 09.12.2008

Ne lipši magare do zelene trave

CIM može da traži finansijsku podršku od:
1. Sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu
(ali tek posle 15.12.2008., jer će tad biti razmatrani Projekti za koje će se dati novac

Sasvim sam siguran da će onda odrešiti kesu i obilato im udeliti od silnih milijardi koje neće stići da podele u prvom krugu projekata.

Bezobrazluk jedan. Očigledno je da nema 'leba od ovih
constrictoria92 constrictoria92 21:50 09.12.2008

Re: Ne lipši magare do zelene trave

Sasvim sam siguran da će onda odrešiti kesu i obilato im udeliti od silnih milijardi koje neće stići da podele u prvom krugu projekata.


GazdaMilutine,

moze bit' da si u pravu...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:05 09.12.2008

"povećanje presije" - eufemizam za ŠTA?


Nije to pitanje para, nego volje. I shvatanja prioriteta.
Ako za Svratište nema para, za šta u ovom gradu može da ih ima?!


Međutim ovaj Šef je insistirao da dobije više informacija o korisnicima usluga, kako bi se izvršila veća presija na porodice korisnika usluga i kako bi se, na taj način, njihov položaj poboljšao.


Meni je ovo šokantno!
Zvuči kao da je zapravo rekao da mu treba više vremena, kako bi se rešenje problema odužilo i otaljalo, dok se javnost ne umiri i čitava stvar ne padne u zaborav.
Kao da postojanje Svratišta nije samo po sebi značajno poboljšanje položaja Korisnika Usluga!
Uopšte ne vidim na koji se način njegov plan kosi sa vašim. I na koji način jedan drugi uslovljavaju.
Zašto oni lepo ne daju pare za Svratište, a zatim prikupe informacije i "povećaju presiju" ... šta god im to "povećanje presije" bilo ... Nadam se da ima human cilj jer sam termin zastrašujuće zvuči.

m.m.b.
constrictoria92 constrictoria92 21:43 09.12.2008

Re: "povećanje presije" - eufemizam za ŠTA?

Nadam se da ima human cilj jer sam termin zastrašujuće zvuči.


Ne znam sta je njegov cilj, al' iskreno se nadam da je human...
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 22:04 09.12.2008

Re: "povećanje presije" - eufemizam za ŠTA?

Meni je ovo šokantno!

I ja sam citirani deo pročitala više puta
da vidim da li sam lepo razumela.
Ovi koji treba da rešavaju problem
razumeju ga podjednako dobro
kao oni koji su ga napravili.
sale.91 sale.91 21:05 09.12.2008

deca ulice?

Svaki put procitam blog o ovoj deci... Novo na novo... Nista ne osecam, bas me briga, svako je krojač svoje sreće, ako vredi skloniće se sa asvalta...
Sve do pre neki dan kada sam jurcajući Slavijom prošao kroz park Mitićeva Rupa (park na Slaviji) i na klupi neposredno do ulice (dvadesetak, petnaest metara) na trenutak ugledao dva mala deteta (najverovatnije romske nacionalnosti) od oko 4 ili 5 godina (možda i strije ali su bila prilično sitna)... Noge im ne dodiruju pod, jedno drži kesu u ruci, drugog ne mogu da se setim, možda zbog blentavog izraza lica...
Pomislih nemoguće da ovako mala deca duvaju lepak...
Sledi deo kada sam prošao pored da se uverim da li su mi sumnje istinite, i kao sto možete pretpostaviti ugledao sam zgnjecenu tubu u kesi pomešana sa žućkastom tvari...
Naravno ignorisao sam sve...
Kada sam opet prošao (kroz 10-15 min.) dece vise nije bilo...

Uz ovu priču naravno idu detalji koristoljubivih roditelja i šta sve ne, ali ipak... Gadno...

I smatram da je prikladno pomenuti da ovo nije prvi put da sam ugledao nešto slično... Naime u prolazu na Terazijama, onaj koji je spaja sa Balkanskom, je takođe bio "zaposednut" sa dva mala zombija... Jedan je gurao zid, a drugi samo zureo u prazno...

Možda sve ovo nema veze, a možda i ima... Ali to je moja asocijacija na decu ulice... Počivajte.
constrictoria92 constrictoria92 21:49 09.12.2008

Re: deca ulice?

Možda sve ovo nema veze, a možda i ima... Ali to je moja asocijacija na decu ulice... Počivajte.


Ima veze. Ta deca ne idu u skolu, nemaju televizor, nemaju toplu rec niti ikoga da ih uputi u zivot.
Ta deca u Svratistu uce o odrzavanju higijene, stetnosti narkotika i ostalim zivotnim stvarima koje smo ti i ja naucili od mame i tate.
mariopan mariopan 21:05 09.12.2008

?

Bas sam se pitala sta se desava...i onda ovo?
To je sramota. Nemam reci .

Ali ne cutati, pisati stalno pa pisacemo dok im ne dosadimo, neka misle o tome da smo I MI GLASACI..glasacemo za one koji probleme RESAVAJU a ne one koji nam objasnjavaju zasto neki problem ne mogu da rese. Onda neka se sklone i neka ustupe mesto onima koji hoce, znaju i mogu da resavaju nase probleme.

Ali hajde da vidimo sta ce uraditi gradonacelnik , jer on ima volje, kako kazes, pa ako ima volje bice i nacina.Da sam vlast ko sto nisam ja bih nasla nacina.
constrictoria92 constrictoria92 21:39 09.12.2008

Re: ?

jer on ima volje, kako kazes,

To nisam rekla ja. To je rekao on (il' je nesto slicno rekao, ne secam se), a zelju za komunikacijom je iskazao i gospon Sekretar.
Al' ja bih, prosto rekla:

Dela, a ne reci!
Dr M Dr M 21:45 09.12.2008

Re: ?

Dela, a ne reci!


Na sledecim izborima necemo glasati za " uradicu" nego za "uradio sam".
constrictoria92 constrictoria92 21:47 09.12.2008

Re: ?

Na sledecim izborima necemo glasati za " uradicu" nego za "uradio sam".


QQ, pa, za koga cemo onda glasati????
MilutinM MilutinM 22:22 09.12.2008

Re: ?

Na sledecim izborima necemo glasati za " uradicu" nego za "uradio sam".

QQ, pa, za koga cemo onda glasati????

Ovo je, nažalost, najveća tragedija situacije u kojoj se nalazimo. Ako je loše pa se nadaš da će neko drugi doći i promeniti na bolje, onda barem imaš tu nadu. A ako su na vlasti sada i bili u nekim ranijim navratima oni od kojih smo to nekada očekivali (pa čak u koaliciji sa onima koje smo jedva čekali da odu) a situacija je ako ne loša onda malo bolja a dešavaju se ovakve gluposti, onda je teško čak i nadati se.

CC, izvini za trol, nisam mogao da odolim.
MilutinM MilutinM 22:22 09.12.2008

Re: ?

Na sledecim izborima necemo glasati za " uradicu" nego za "uradio sam".

QQ, pa, za koga cemo onda glasati????

Ovo je, nažalost, najveća tragedija situacije u kojoj se nalazimo. Ako je loše pa se nadaš da će neko drugi doći i promeniti na bolje, onda barem imaš tu nadu. A ako su na vlasti sada i bili u nekim ranijim navratima oni od kojih smo to nekada očekivali (pa čak u koaliciji sa onima koje smo jedva čekali da odu) a situacija je ako ne loša onda malo bolja a dešavaju se ovakve gluposti, onda je teško čak i nadati se.

CC, izvini za trol, nisam mogao da odolim.
constrictoria92 constrictoria92 22:30 09.12.2008

Re: ?

CC, izvini za trol, nisam mogao da odolim.


Sto da se ljutim?!?
Pogodio si sustinu... nazalost...
Anjale Anjale 22:42 09.12.2008

Re: ?


objasnjavaju zasto neki problem ne mogu da rese



Kada covek stravno hoce nesto da uradi, trazi nacin
kada nece, trazi razlog!

aguero aguero 23:21 09.12.2008

PRAVA REAKCIJA - NASA AKCIJA!

Da sam vlast ko sto nisam ja bih nasla nacina.
*novo

Naravno da ima nacina da se HITNO reaguje!Gradonacelnik moze da obezbedi sve sto treba za prvu pomoc vec sutra!Ne kazem da nece - nov je,pa mozda ne zna!

Za sastanke,dogovore,obezbedjivanje novca,prebacivanje sa racuna na racun.....treba dosta vremena.Sto se prostora tice - da treba da se obezbedi prostor za neki odbor DS-a,nasla bi se odmah palata!Preko noci!Jer,ima ih samo 3o u gradu!

No,budimo prakticni - ide Nova godina.Predlazem da inicijator ove ideje odmah otvori poseban racun,a da svi blogeri koji to hoce i mogu uplate odredjeni iznos.Sredstva ce se iskoristiti za Novogodisnju zurku,sa jelom i picem (i poklonima) koja ce biti organizovana bas ispred Skupstine grada!

Siguran sam da ce u akciji ucestvovati nekoliko stotina blogera,a da ce operativni deo moci da odradi desetak volontera.Moramo da se udruzimo i da verujemo jedni drugima.

Naravno,necemo ovim mnogo pomoci Deci ulice,ali pokazacemo gradskim ocima da moraju brze da reaguju u ovakvim situacijama,bez nekog velikog premisljanja i odlucivanja!

Da sam na mestu Dragana Djilasa,koji jeste dobronameran,ali i dalje malo spor,jednom nedeljno(bar) Decu ulice primao bih u restoran u suterenu ovog zdanja.Hrana je dobra,obracunske cene vrlo niske,tako da bi trosak bio zanemarljiv...

Deca bi tako bar cetiri puta mesecno mogla da jedu kao ljudi!I da se ogreju u hladnim danima.Tu ne treba neka velika pamet i organizacija - restoran radi,magacini i frizideri puni,a delegati Skupstine m oraju liniju malo da dovedu u red!

U organizacioni odbor odabrati 5 blogera,koji uz sve ostalo,kontrolisu priliv i trosenje prikupljenih sredstava.Uplate primati do 25.12.
Moramo da radimo 24 sata - i danju i nocu (sto vec i radimo na blogu)!

Pozovimo i firme da ucestvuju!

I sve da bude TRANSPARENTNO!

Ako neko ima bolji predlog,neka ga da - uradimo ono sto treba da uradi Grad.Ali odmah!
Ovako,ispada da i mi mlatimo praznu slamu!
ssvetlana92 ssvetlana92 21:36 09.12.2008

Ma bre...

Prave se ludi i pokušavaju da isprose od gradjana šta god mogu. Idu rezonom, ako im je žao skupiće lovu..pa da oni odahnu. Mogu da garantujem da su već iskamčili lovu za ovaj problem, preko nekih PROJEKATA...i sad ih boli za sve!
Ovu decu moraju smestiti i dati im osnovne uslove!
Volela bih da vidim transparentno, kako se to moderno kaže..ko sve preko raznih projekata dobija novac..ali neću sad o tome.
Interesuje me važi li sastanak u lokalu "Idiot", zakazanim za sredu od 17-22h..i da će novcem od pića biti kupljen veš i čarape za tu decu?

constrictoria92 constrictoria92 21:51 09.12.2008

Re: Ma bre...

Interesuje me važi li sastanak u lokalu "Idiot", zakazanim za sredu od 17-22h..i da će novcem od pića biti kupljen veš i čarape za tu decu?


Kakav sastanak? Ja za ovo ne znam...
ssvetlana92 ssvetlana92 22:11 09.12.2008

Re: Ma bre...

constrictoria92
Interesuje me važi li sastanak u lokalu "Idiot", zakazanim za sredu od 17-22h..i da će novcem od pića biti kupljen veš i čarape za tu decu?


Kakav sastanak? Ja za ovo ne znam...


Preko Facebooka sam dobila informaciju...
Lokal se nalazi u Dalmatinskoj 13
Dragi i drage,

Ove godine vas pozivamo da Dan ljudskih prava 10.12. zajedno proslavimo u IDIOTu. Od svakog pica koje budete platili u periodu od 17h do 22h, IDIOT ce 50 dinara nameniti 'deci ulice'.
Od sakupljenog novca deci koja dolaze u Svratiste ce se kupiti donji ves i tople carape.
Vidimo se!
mariopan mariopan 12:03 10.12.2008

Re: Ma bre...

ssvetlana92
constrictoria92
Interesuje me važi li sastanak u lokalu "Idiot", zakazanim za sredu od 17-22h..i da će novcem od pića biti kupljen veš i čarape za tu decu?


Kakav sastanak? Ja za ovo ne znam...


Preko Facebooka sam dobila informaciju...
Lokal se nalazi u Dalmatinskoj 13
Dragi i drage,

Ove godine vas pozivamo da Dan ljudskih prava 10.12. zajedno proslavimo u IDIOTu. Od svakog pica koje budete platili u periodu od 17h do 22h, IDIOT ce 50 dinara nameniti 'deci ulice'.
Od sakupljenog novca deci koja dolaze u Svratiste ce se kupiti donji ves i tople carape.
Vidimo se!

Ovo je nesto konkretno i slazem se sa svima koji odluce da tako pomognu.
Da mi nesto radimo dok se ovi ne dogovore, mislim dok ih mi pritiskamo i molimo vreme prolazi, u medjuvremenu treba nesto konkretno i da se uradi. Prosli put sam uplatila malu sumu na racun CIMa za Svratiste a sada mogu istu sumu da posaljem za ovu akciju, javite mi kome da siljem "za turu pica" to jest za ves i ostalo sto treba deci?Moze na pp.
Pozzz
ombudwoman ombudwoman 12:55 10.12.2008

Re: Ma bre...

za turu pica, morate da odete u IDIOTT. to je klub u Dalmatinskoj 13, danas od 17 do 22 sata, od svakog popijenog pica, klub ce 50 dinara donirati Svratistu za kupovinu donjeg vesa i carapa za decu.

Dan za Svratiste u IDIOTU
zato sto ima stvari koje ne mozemo da pozajmimo, ima stvari koje ne mozemo da trazimo polovne..
Event Info
Host:
Svratiste za decu ulice
Type:
Party - Benefit
Network:
Global
Time and Place
Date:
Wednesday, December 10, 2008
Time:
5:00pm - 10:00pm
Location:
IDIOT
Street:
Dalmatinska 13
Contact Info
Email:
cim.kancelarija@gmail.com
Description
Dragi i drage,

Ove godine vas pozivamo da Dan ljudskih prava 10.12. zajedno proslavimo u IDIOTu. Od svakog pica koje budete platili u periodu od 17h do 22h, IDIOT ce 50 dinara nameniti 'deci ulice'.
Od sakupljenog novca deci koja dolaze u Svratiste ce se kupiti donji ves i tople carape.
Vidimo se!
ssvetlana92 ssvetlana92 13:38 10.12.2008

Re: Ma bre...

mariopan
ssvetlana92
constrictoria92
Interesuje me važi li sastanak u lokalu "Idiot", zakazanim za sredu od 17-22h..i da će novcem od pića biti kupljen veš i čarape za tu decu?


Kakav sastanak? Ja za ovo ne znam...


Preko Facebooka sam dobila informaciju...
Lokal se nalazi u Dalmatinskoj 13
Dragi i drage,

Ove godine vas pozivamo da Dan ljudskih prava 10.12. zajedno proslavimo u IDIOTu. Od svakog pica koje budete platili u periodu od 17h do 22h, IDIOT ce 50 dinara nameniti 'deci ulice'.
Od sakupljenog novca deci koja dolaze u Svratiste ce se kupiti donji ves i tople carape.
Vidimo se!

Ovo je nesto konkretno i slazem se sa svima koji odluce da tako pomognu.
Da mi nesto radimo dok se ovi ne dogovore, mislim dok ih mi pritiskamo i molimo vreme prolazi, u medjuvremenu treba nesto konkretno i da se uradi. Prosli put sam uplatila malu sumu na racun CIMa za Svratiste a sada mogu istu sumu da posaljem za ovu akciju, javite mi kome da siljem "za turu pica" to jest za ves i ostalo sto treba deci?Moze na pp.
Pozzz


Mariopan, popiću piće u tvoje ime..ako želiš platiću i turu pića. Znam koliko ti je stalo...i biće mi zadovoljstvo da to uradim umesto tebe.
mariopan mariopan 14:58 10.12.2008

Re: Ma bre...

ssvetlana92
mariopan
ssvetlana92
constrictoria92
Interesuje me važi li sastanak u lokalu "Idiot", zakazanim za sredu od 17-22h..i da će novcem od pića biti kupljen veš i čarape za tu decu?


Kakav sastanak? Ja za ovo ne znam...


Preko Facebooka sam dobila informaciju...
Lokal se nalazi u Dalmatinskoj 13
Dragi i drage,

Ove godine vas pozivamo da Dan ljudskih prava 10.12. zajedno proslavimo u IDIOTu. Od svakog pica koje budete platili u periodu od 17h do 22h, IDIOT ce 50 dinara nameniti 'deci ulice'.
Od sakupljenog novca deci koja dolaze u Svratiste ce se kupiti donji ves i tople carape.
Vidimo se!

Ovo je nesto konkretno i slazem se sa svima koji odluce da tako pomognu.
Da mi nesto radimo dok se ovi ne dogovore, mislim dok ih mi pritiskamo i molimo vreme prolazi, u medjuvremenu treba nesto konkretno i da se uradi. Prosli put sam uplatila malu sumu na racun CIMa za Svratiste a sada mogu istu sumu da posaljem za ovu akciju, javite mi kome da siljem "za turu pica" to jest za ves i ostalo sto treba deci?Moze na pp.
Pozzz


Mariopan, popiću piće u tvoje ime..ako želiš platiću i turu pića. Znam koliko ti je stalo...i biće mi zadovoljstvo da to uradim umesto tebe.

Hvala draga ,

A ja cu onda na postu pa cu opet uplatiti nece ni to da se baci
Prijatno vam veceras svima i ziveli
Dr M Dr M 21:41 09.12.2008

Misljene

a) ako se prave da ne razumeju suštinu - onda nešto muvaju 100% i treba da odu sa mesta na kome se nalaze.
b) ako stvarno ne razumeju suštinu - onda nisu dovoljno kvalifikovani za mesta na kojima su se našli i treba da odu sa istih

Ako problem postoji, treba da odu sa svojih mesta, zato sto problem postoji!
Njihov posao je da ovakvi problemi ne postoje.
Posao Gradonacelnika je...
constrictoria92 constrictoria92 21:46 09.12.2008

Re: Misljene

Ako problem postoji, treba da odu sa svojih mesta, zato sto problem postoji!
Njihov posao je da ovakvi problemi ne postoje.
Posao Gradonacelnika je...


Dr M,
bravo!
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:50 09.12.2008

Primedba

Constrictoria, nemoj molim te da se ljutiš na mene, ali moram da kažem da imam jednu primedbu.
Naime, ne sviđa mi se činjenica da ti nisi bila na tom sastanku, a pišeš o onome što se desilo na njemu.
Više bih volela da je jedna od JunakinjaOvePriče, koja je sastanku prisustvovala, napisala blog s izveštajem sa sastanka, pa ga ti objavila.
Ovako - stvarno ne znam kako da se prema izveštaju s ovog sastanka postavim.
To mi već dođe iz druge ruke, prepričavanje nečega što je prepričano tebi.
U tim prepričavanjima lako sutra može da se desi da ti neko kaže "nije bilo tako, pogrešno si razumela" i "otkud ti znaš kad nisi bila?"
Znači, shvati ovo kao najdobronamerniju primedbu, ljubi te Krugolina.
Ne sumnjam da je priča s njih preneta na tebe kako treba, niti da je ti ne prenosiš onako kako si čula.
Ali, svi znamo kakav ume biti krajnji rezultat igre "gluvih telefona".
constrictoria92 constrictoria92 21:56 09.12.2008

Re: Primedba

Krugolinche,

ne ljutim se uopste.

Ovaj blog je napisan tacno onako kako mi je receno da su se stvari odigravale (a ja devojkama verujem).

Poenta ovog bloga nije izvestaj sastanka, nego je da se mnogo prica, a nista ne radi po pitanju Problema...
mirelarado mirelarado 21:54 09.12.2008

Ovo otezanje

i razvlačenje problema najviše me je razbesnelo zbog toga što su u pitanju nevelika sredstva! Gradska vlast mora da shvati da imamo pravo da od njih zahtevamo da reše ovaj problem i to hitno!
constrictoria92 constrictoria92 21:58 09.12.2008

Re: Ovo otezanje

Gradska vlast mora da shvati da imamo pravo da od njih zahtevamo da reše ovaj problem i to hitno!


Dobices odgovor da je problem resen, jer grad ima prihvatiliste i domove za nezbrinutu decu. Tesko tebi ako pokusas da objasnis razliku izmedju Svratista i Prihvatilista...
mirelarado mirelarado 22:03 09.12.2008

Re: Ovo otezanje

Tesko tebi ako pokusas da objasnis razliku izmedju Svratista i Prihvatilista...


Pa dabome, kad se onaj kome objašnjavamo pravi lud! Ako deca beže iz Prihvatilišta, u čemu je uopšte smisao tih ustanova???
AlexDunja AlexDunja 22:05 09.12.2008

Re: Ovo otezanje

Dobices odgovor da je problem resen, jer grad ima prihvatiliste i domove za nezbrinutu decu. Tesko tebi ako pokusas da objasnis razliku izmedju Svratista i Prihvatilista...

imaju obraze kao djonove.
uh!
ubi me sto ne znam kako da
se uspesno konfrontiramo:(((
gorio92 gorio92 23:32 09.12.2008

Re: Ovo otezanje

i razvlačenje problema najviše me je razbesnelo zbog toga što su u pitanju nevelika sredstva!

Stvarno, bilo bi dobro da neko od upućenih napiše kolika su to sredstva, godišnje potrebna da bi Svratište funkcionisalo.
Treba li mesečno više od jedne direktorske plate, recim 14000.- evra?
zajec zajec 00:19 10.12.2008

Re: Ovo otezanje

AlexDunja
Dobices odgovor da je problem resen, jer grad ima prihvatiliste i domove za nezbrinutu decu. Tesko tebi ako pokusas da objasnis razliku izmedju Svratista i Prihvatilista...imaju obraze kao djonove.uh!ubi me sto ne znam kako da se uspesno konfrontiramo:(((

A sta ako jos kazu, postoji NVO koja vec godinama radi sa decom ulice, prosjacima, skitnicama, sto i jeste tacno. Ne brinite znaju oni sve. Koliko imam saznanja, dace neke pare i za svratiste.
ivana23 ivana23 00:23 10.12.2008

Re: Ovo otezanje

gorio92
i razvlačenje problema najviše me je razbesnelo zbog toga što su u pitanju nevelika sredstva!Stvarno, bilo bi dobro da neko od upućenih napiše kolika su to sredstva, godišnje potrebna da bi Svratište funkcionisalo.Treba li mesečno više od jedne direktorske plate, recim 14000.- evra?


Jedino sam ovaj tekst nasla...

LINK
ssvetlana92 ssvetlana92 13:07 10.12.2008

Re: Ovo otezanje

ivana23
gorio92
i razvlačenje problema najviše me je razbesnelo zbog toga što su u pitanju nevelika sredstva!Stvarno, bilo bi dobro da neko od upućenih napiše kolika su to sredstva, godišnje potrebna da bi Svratište funkcionisalo.Treba li mesečno više od jedne direktorske plate, recim 14000.- evra?


Jedino sam ovaj tekst sam nasla...

LINK


Hvala, Ivana!:)
gorio92 gorio92 13:55 10.12.2008

Re: Ovo otezanje

ivana23

Jedino sam ovaj tekst nasla.


Hvala, nekako se podrazumeva da Ivana nadje sve što treba.
ombudwoman ombudwoman 22:10 09.12.2008

dva experta, mos misliti???

Ovo je sramno i nečuveno koja se rešenja i mogućnosti nude!

Ovlašćene i odgovorne zanima koliko vidim sve, samo ne suština stvari. Zbog slabosti i neprilagođenosti njihovog sistema, dugotrajnih procedura, birokratije i čiste nezainteresovanosti, dovešće do toga da i oni-e koji su imali-e volje, želje, znanja, entuzijazma odluče da se ne bave ovim stvarima. Čoveku pripadne muka od njihovih objašnjavanja zašto nešto ne može i kako oni znaju šta je bolje sve tako u krug a problem im pred očima i sad i danas i sutra i posle 15. februara i gradskog budžeta - dajte shvatite DECA SU NA ULICI!!!!

I biće na ulici i kad vi budete sprovodili projekte sa porodicama i biće na ulici kada budete kažnjavali njihove roditelje i kada budete otvorili 20 prihvatnih stanica u Beogradu! Biće zato što uvek jedan deo dece i pored svih reformskih projekata (ako se ovde ikada budu sproveli) baš u tom trenutku dobije batine, bude izbačeno iz kuće, izađe iz doma za decu....kao što ih ima svuda u svetu, bez obzira na našu krizu i tranziciju i sve ostalo što se spominje kao jadni izgovor za nemanje želje da se priđe problemu na onaj način koji će dati najbolje rezultate. Ako je Svratište ili Drop in centre (na engl) dokazan primer dobre prakse, svuda u svetu, razvijenim i nerazvijenim zemljama, kako to da samo nama to ne treba, kako to da mi znamo bolje, kako to zapravo da mi nekako uvek znamo najbolje???

Verovatno su oni koji su milsili da mogu još ponešto da saznaju otišli iz ove zemlje, a nama su ostali ovi pametni projektni saradnici, vojni piloti da nam vode socijalnu i dečju zaštitu! Kao da je ova zemlja morala na neki način da ih udomi, sad kad smo konačno izvojevali sve pobede i završili sa svim ratovima, glupo bi bilo da sede u toplini doma svog, nego brže bolje da im se nađe novo, normalno, rukovodeće radno mesto, jer su oni zaboga naučili da komanduju, donose odluke i vladaju. Ovo je zaista skandalozno, poražavajuće i sramno!

S druge strane gospodin iz Nacionalnog saveta Roma, ima takođe konstruktivna rešenja, iz njegovog obrazloženja da porodice romske dece treba kažnjavati, uvesti radikalne mere i tome slično, ja vidim samo njegovu mržnju prema Romima i bes prema samom sebi što im pripada. I ovo je strašno! On je postavljen da im pomaže, da nalazi dobra, primenljiva rešenja, da razume da nisu samo oni krivi već država koja ih ne uči veštinama roditeljstva, ne pomaže im i ne sprovodi dobru politiku...bolje bi mu bilo da se zabrine za svoj posao i preispita svoje znanje i umeće, pre nego što počne da uvodi red u kućama svojih sunarodnika.

Jadna je ova zemlja koji je ljudi vode, koji odlučuju, koji se pitaju, koji kreiraju politiku, čiji se stavovi uvažavaju...
Zato smo svi mi tu, hvala Constrictoria, hvala Krugolina, hvala MilutineM, Mariopan i ostali-e, zbog vas i vaših inicijativa, podsetimo se da smo još uvek ljudi!
constrictoria92 constrictoria92 22:17 09.12.2008

Re: dva experta, mos misliti???

Draga Ombudwoman,

hvala ti najlepse sto si detaljno objasnila blogopopulaciji o cemu se radi.
sentinel26 sentinel26 22:36 09.12.2008

Ostavke

treba tražiti od odgovornih !

Da ponovim :

Prozivajte
- gradonačelnika,
- rukovodioca odgovarajućeg sekretarijata,
- ministra Ljajića,
- njegovog pomoćnika.

Ove prve pitajte da li da dovedete djecu na naredno otvaranje deonice puta, da ih gradonačalnik lično vidi ?

Ovog drugog pitajte da li će se postarati za tu djecu koliko je vremena posvetio pacijentima "Haškog svratišta” - bilo bi to sasvim dovoljno.

Gospodin ministar se do sada brzometno odazivao kada neko objavi vijest o nekom nemilom dogadjaju u nekoj ustanovi.

Zmija se bije u glavu !

Dole Vlada !
aguero aguero 00:02 10.12.2008

Re: Ostavke

Zmija se bije u glavu !

I dok tako bijemo(u glavu) samo uzalud trosimu snagu i vreme!Uostalom,dajmo im jos malo vremena da se organizuju i shvate sta i kako treba da rade.
A ako to potraje,pronadjimo stare pistaljke!Na to ce biti najosetljiviji!

PADE MI NAPAMET - ako su vec organizovali koncert u Sava Centru u cast Sabana Bajramovica,mogli su da ugoste i ovu decu - to bi za njih bilo znacajnije nego za sve ostale zajedno.A mnoga od te dece jedina bi i razumela tekstove pesama koje su se tamo pevale!Ovako,sve je bilo sminka i smira za elitu,koja se (kasno) setila Sabana!
gorio92 gorio92 23:01 09.12.2008

Neka svako pomogne koliko može

Mada nisam stanovnik Beograda ova priča o Svratištu na mene je ostavila veoma jak utisak.
Način na koji Svratište funkcioniše je izvanredan.
Nema "presija", nema hvatanja dece, nema privodjenja, nema moranja... samo topla reč i topli čaj.
Imao sam često prilike da vidim i kontaktiram Decu ulice, često sam se divio njihovom umeću da prežive. To su divna stvorenja čak i onda kada rade neke stvari sa kojima se baš ne slažemo. Ta deca su kao i sva druga deca, dobra deca. U njihovom slučaju ne valja neko drugi. Odrasli.
Nadam se da je neko od "sekretara" i ostalih koji će odlučivati o sudbini Svratišta bar jednom u životu sreo Dete ulice, popričao sa njim.
Ako jeste znaće da donese pravu odluku.
Ja nisam u mogućnosti da učinim više od učešća na blogu, ptpisa na peticiji i davanja skromnih priloga ali eto pozivam sve one koji mogu toliko ili više da se uključe u akciju za pomoć Svratištu.
constrictoria92 constrictoria92 23:03 09.12.2008

Re: Neka svako pomogne koliko može

Gorio,

hvala ti!

NNN NNN 14:23 10.12.2008

Iskreno

...mislim da ih (vlast) sve zabole dupe (možda malo, kao, 'oće da pričaju o tome zbog medija, ali u fazonu muko moja pređi na drugoga tj. pitajte negde drugde + onaj "presija" )
4krofnica 4krofnica 15:11 10.12.2008

bezveze

dakle ovako ja zamisljam nasu drzavu
gluvi telefoni?
glupi telefoni?
da neverujes!
da cekamo...
constrictoria92 constrictoria92 19:34 10.12.2008

Re: bezveze

4krofnica
dakle ovako ja zamisljam nasu drzavu
gluvi telefoni?
glupi telefoni?
da neverujes!
da cekamo...


Da pisemo, da pricamo, da smaramo... da ne ostanemo ignorisani...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 18:29 10.12.2008

Strah od buke

Ocigledno je da je jedino resenje da se pravi buka jer iako misle da su nedodirljivi svi su ovi likovi iz administracije puni raznoraznih afera pa otuda strah da se njihovo ime nadje u negativnom kontekstu u medijima. I sto je buka veca, sto se vise informacija o ovim likova siri ja mislim da su vece sanse da se nateraju da nas slusaju. Oni su istrenirani da ne slusaju, da daju prazne odgovore u kojima kao nude resenja i da napadaju.

Sto se tice ovih kurseva. O tome se malo pise, ali jos od 5. oktobra bilo pojedine zemlje EU bilo cela EU finansiraju modenizaciju srpske administracije, pa zbog toga se kod svakog od ovih u CV moze procitati pohadjali taj i taj program. Nije bitno sta su pohadjali, nego sta tamo nisu naucili i da su na funkcijama gde jesu jer su prosli princip negativne selekcije gde vazi sto gori to prihvatljiviji.

Ali da se vratim na temu, kao sto kazem, posto oni imaju toliko slabih tacaka, treba naci nacin da se sto vise u javnosti prica o tome sta oni rade, koliko zaradjuju, koliko imaju sofera i sl. Sta mislite kakve nagrade i zurke su za sebe sad pripremili za bozicne praznike? Pitanje je kako doci do tih informacija, jer se sve to jako dobro prikriva pa za to treba mnogo vremena, a napolju je sve hladnije i deca ne mogu da cekaju. Za sada o svemu sto kazu preko bloga izvestavati i pokusati zainteresovati novinare.

Vidim na zalost da je posle ove vesti malo opao moral na blogu i da nas ponovo postavise pred zid. Ali verujem da nisu oni toliko svemocni.
constrictoria92 constrictoria92 19:33 10.12.2008

Re: Strah od buke

Vidim na zalost da je posle ove vesti malo opao moral na blogu i da nas ponovo postavise pred zid. Ali verujem da nisu oni toliko svemocni.


Iskreno verujem da cemo naci resenje i naici na razumevanje za problem dece ulice, koji ne ukljucuje "presiju" na decu...
sandyby sandyby 01:03 11.12.2008

Mora jace !!!

Pitacu ono sto sam vec jednom ranije napisala:
Moze li to apelovanje na Vlast da bude malo mnogo vise -medijski propraceno(pitam one koji oko ovoga najdirektnije rade i najukljuceniji su),
moze li da se "digne na noge" televizija- da se da jedan zamajac , kojim ce ova prica uci u svaki dom u nekom udarnom terminu, u gledanim emisijama,
gde ce voditelji povodom ove teme pozivati i prozivati - nadlezne...i to ne u jednoj emisiji, nego u vise njih.......

A, dotle dok bi se to organizovalo od starne vas koji ste direktno upuceni u taj proces,
mi svi ostali da sprwemamo, skupljamo, donosimo, organizujemo, uplacujemo,
da deci bude odenuto, obuveno, utopljeno ovo hladno doba godine, i da im organizujemo i priredimo sto lepse i bolje praznike- paketici, kolacici, druzenje....
Ja sa svoje strane sve to vec organizujem...a verujem i ostali, i ako bi ta akcija uzela valjan obim ucini cemo deci neke lepse, nove momente....

A. da, i sta ono bese sa pricom- "sada idemo na Tadica"?.Jel se to odustalo????
constrictoria92 constrictoria92 02:27 11.12.2008

Re: Mora jace !!!

Pa, bilo bi medijski propraceno da mediji hoce da prate.
Ovako, pojavi se vest u ponekoj emisiji, ili neki clanak u novinama sporadicno.
Znaci, nije to do ljudi koji vode ovu bitku, nego do medija. E, sad, mozda medisjki ova prica nije zanimljiva.
Inache, od medija, jedino je B92 dao punu podrsku prici (na razne nacine, al' da ne ispadne sad da ih hvalim).
sandyby sandyby 01:03 11.12.2008

Mora jace !!!

Pitacu ono sto sam vec jednom ranije napisala:
Moze li to apelovanje na Vlast da bude malo mnogo vise -medijski propraceno(pitam one koji oko ovoga najdirektnije rade i najukljuceniji su),
moze li da se "digne na noge" televizija- da se da jedan zamajac , kojim ce ova prica uci u svaki dom u nekom udarnom terminu, u gledanim emisijama,
gde ce voditelji povodom ove teme pozivati i prozivati - nadlezne...i to ne u jednoj emisiji, nego u vise njih.......

A, dotle dok bi se to organizovalo od starne vas koji ste direktno upuceni u taj proces,
mi svi ostali da sprwemamo, skupljamo, donosimo, organizujemo, uplacujemo,
da deci bude odenuto, obuveno, utopljeno ovo hladno doba godine, i da im organizujemo i priredimo sto lepse i bolje praznike- paketici, kolacici, druzenje....
Ja sa svoje strane sve to vec organizujem...a verujem i ostali, i ako bi ta akcija uzela valjan obim ucini cemo deci neke lepse, nove momente....

A. da, i sta ono bese sa pricom- "sada idemo na Tadica"?.Jel se to odustalo????
milosbg79 milosbg79 12:40 11.12.2008

U kakvom ste vi problemu

Već duže vreme pratim aktivnosti na ovom blogu i sad ste constrictoria92 stvarno preterali.
U bezočnoj želji da se domognete sredstava iz gradskog budžeta indukovali ste tridesetak vaših istomišljenika na blogu, po sistemu : danas ja podržavam tebe, a sutra ćeš ti mene.Svi vi mislite da ste jako pametni i stručni, da ste bogom dani,a pojedine zamlate čak idu toliko daleko da smatraju da svako ko je na nekoj funkciji, a ne misli kao oni, treba da bude smenjen.Prizivaju se gradonačelnik i predsednik republike, sve u nekom uverenju da ste svi vi na blogu selokupno javno mnjenje, predlažu se davno prevazidjeni metodi pritisaka, neprimereni civilizovanom društvu.Samo se konkursa za sredstva po usvojenom programu plašite kao djavo krsta.
Kada možete ( čitaj CIM) da na konkursu dobijete značajna sredstva za projekat svratišta od Fonda za socijalne inovacije sredinom 2007. godine, za program koji treba da traje 9 meseci, onda je institucija konkursa dobra.Na stranu što je isti projekat zbog diletantizma i pogrešnih predpostavki "pukao "već posle tri meseca, a dobijene pare poreskih obveznika su slupane na adaptaciju prostora u Drinčićevoj ulici iz koga ste opravdano ozbačeni.Umesto da sredstva budu vraćena kako bi i drugi mogli da pokušaju sa sličnim ili boljim projektom, vi onda putem ličnih veza uspevate da se nakačite na gradski budžet.I oni , ne pitajući poreske obveznike, bez konkursa adaptiraju za svratište prostor u Krfskoj i daju ga vama na korišćenje bez naknade.Grad je na adaptaciju utrošio tričavih 6 miliona dinara para poreskih obveznika.Organizovali su vam letos, ako ste zaboravili, i propalu donatorsku večeru na kojoj je bilo jedva dvadesetak pozvanih.
Sada bi hteli još sredstava da upropastite.
Pošto vam ne ide baš od ruke, napali ste u poznatom maniru na stručnu spremu sekretara sekretarijata, kao da ste vi , kao preduzetnik u oblasti IT stručni, kvalifikovaniji za teme iz socijalne zaštite.Ustvari vaš problem je kako se domoći gradskog budžeta, pa će onda lisica da čuva kokošinjac.
Ustvari svi vi na ovom blogu zamenjujete tezu, jer nije problem da se u glavnom gradu finansira svratište za decu ulice .,ali je problem dati tolike pare nekome ko se već dokazao da može bez ikakve odgovarnosti da ih potroši.
Zar se niste ni jednom upitali da li taj sekretar ima obavezu da štiti i pare poreskih obveznika ,baš od takvih kao što je CIM , jer ako već niste snosili posledice zbog propalog vam projekta u Drinčićevoj, najmanja sankcija koja može da vas snađe je da vam se ne daju druge pare poreskih obveznika da ih sfućkate.
Zašto pare ne bi na konkursu dobio neko drugi.Zašto sekretarijat sam ,uz stručnu podršku Gradskog centra za socijalni rad ne bi sam organizovao svratište u svom prostoru u Krfskoj, pa makar i na istim principima dobrovoljnosti dolaska dece za koje se vi toliko zalažete.Sigurno bi to bilo organizovano sa daleko manjim sredstvima.
Nego lepo, neka CIM osmisli kako će se odvijati akcije da do sredstava dođe bez gradskog budžeta, volontirajte jedno godinu dana, da se vidi kako projekat funkcioniše i koliki vam je stvarni obuhvat dece ulice.Onda na konkurs po sredstva, pa svaka čast.Neće vam ovo biti teško kad se već toliko sada zaklinjete u jadnu napuštenu i zlostavljanu decu ulice i vi ( čitaj CIM) i ostali blogeri i zamlate, zar ne.
Uspešna preduzetnica se ne postaje na način i sa metodima kojima sada pokušavate da namaknete pare, constrictoria92.
constrictoria92 constrictoria92 13:25 11.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

Za pocetak, nisam deo CIM-a i nemam veze sa njima (osim iskrene zelje da pomognem deci), pa je Vase obracanje mojoj malenkosti u smislu constrictoria92 = CIM vrlo pogresno.

Meni je drago sto sam cula i misljenje druge strane (Vi ste druga strana, je l' da?). Inache, lepo bih Vas zamolila, ako ste radi, da srocite kulturan text (posto se vec pozivamo na civilizacijske norme, te se u tom kontekstu nije lepo obracati ljudima terminima poput "zamlate" i slicno) koji cu ja vrlo rado objaviti na svom blogu. Mislim da bi bilo jako korisno da ljudi koji su radi da pomognu ovoj deci cuju i Vasu stranu price i da probamo svi zajednickim snagama da nadjemo najbolje resenje za decu, jer ona su samo bitna.

Nemam nista protiv da Grad (u saradnji sa relevantnim institucijama) organizuje Svratiste za decu, ali se nadam da shvatate da princip dobrovoljnosti zaista MORA da postoji. Ne znam kako da Vam objasnim da su meni deca bitna...

Sto se "namicanja para" tice, nemojte posmatrati ostatak sveta kroz sopstvenu prizmu. Postoje i ljudi koji zele da urade i nesto bez ugradnje i namicanja... Kao sto ste vec i rekli, ja jesam preduzetnica, sto znaci da svoj novac sama krvavo zaradjujem, a nikako ne znachi da zivim na grbachi poreskih obveznika kako Vi kazete.
milosbg79 milosbg79 01:14 12.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

Constrictoria,Constrictorija, čemu tolika nervoza.
Vaše formalno nepripadanje CIM je irelevantno obzirom na sve što ste dosad napisali o svratištu na ovom blogu. Jednostavno ih se sada ne možete više odreći.Što, zar su toliko loši.
Sve što znam o projektu svratišta pokupio sam preko neta, novinskih arhiva, sve je tu ko hoće da gleda i istražuje.
Jeste, pogodili ste , ja sam druga strana, ja sam poreski obveznik koji hoće da zna ko će i kako potrošiti njegove pare.
Niste valjda pomislili da bi vam se neko iz sekretarijata ili gradske uprave obraćao preko bloga.Sekretarijat valjda šalje dopise sa potpisom i pečatom, a blog je za izražavanje isklljučivo ličnih mišljenja, hvala bogu.
Što se kulture tiče, priznajem da reč "zamlata " ne postoji u književnom jeziku, takođe,može se neko identifikovati i naći uvredjen.Ona se izvodi od glagola "zamlaćivati se" koji se koristi kad neko pravi ili radi beskorisne stvari svaki dan , a misli da radi koristan posao.Nije to uvredljivo, nije ni blizu kao kad se nekom kaže da je glup, budala, pokvaren i sl.Iz definicije "zamlata "se lako izlazi, samo treba raditi prave stvari, a sa onim drugim osobinama se rađa i umire.
Na kraju, voleo bih da se uverim i da ljudi iz CIM žele "da urade nešto bez ugradnje i namicanja..."da ne žive na grbači poreskih obveznika kako ja kažem.
NNN NNN 02:11 12.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

Ružno.
ombudwoman ombudwoman 07:36 12.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

Nazalost niste dobro obavesteni, ni preko neta ni preko novina, izgleda da niste uspeli da razumete sta se sve desavalo, vidim da spominjete rekonstrukciju Drinciceve...gde ste to nasli???
Da ne komentarisem dalje, ovo sto ste napisali je u najmanju ruku gomila gluposti, osnovno nepoznavanje cinjenica o kojima tako silno zelite da diskutujete i to kao porezni obveznik!? Zasto se niste zapitali zasto placate porez socijalnim sluzbama koje bas ovih dana imaju toliko pehova, otkrivaju grozote sirom srbije, koje su im nekako promicale godinama, a vi to sve uredno i lepo placali?
Informisite se bolje, znate onu staru, ko pita ne skita :)

Constricoria, svaka cast, tvoja autenticna zelja da pomognes je zaista vidljiva!
Posebno sada, kada su svi utihnuli.....
constrictoria92 constrictoria92 09:26 12.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

Dragi Milose,

ne odricem se CIM-a, ali nisam ni deo njega.

Optuzivati moju malenkost za stvari koje nisu istinite, u najmanju ruku, nije lepo... Pausalno blacenje lika i dela u cilju diskreditacije osobe ili njenih stavova je uobicajena praksa na srpskoj politickoj sceni. Medjutim, ja ovaj problem ne shvatam kao politichki problem, vec ljudski. A Vi?

Ja sam Vas ljubazno pozvala da napisete text iz Vaseg ugla koji bih rado objavila na svom blogu i poziv i dalje stoji.

Sto se sekretarijata tice (ili bilo koje druge drzavne institucije), meni ne bi bilo cudno ni da oni komuniciraju sa svojim birachima i poreskim obveznicima i preko bloga. Gordanac to radi (i svaka joj cast). Na kraju, ovo je 21. vek.

Mozda ne bi bilo lose i da odete do Svratista i uverite se na licu mesta sta se tamo desava, umesto sto citate novinske clanke i uredno pretrazujete podatke na internetu. Najlakse je pametovati iz fotelje....


gocana7 gocana7 15:20 12.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

milosbg79
Constrictoria,Constrictorija, čemu tolika nervoza.Vaše formalno nepripadanje CIM je irelevantno obzirom na sve što ste dosad napisali o svratištu na ovom blogu. Jednostavno ih se sada ne možete više odreći.Što, zar su toliko loši.Sve što znam o projektu svratišta pokupio sam preko neta, novinskih arhiva, sve je tu ko hoće da gleda i istražuje.Jeste, pogodili ste , ja sam druga strana, ja sam poreski obveznik koji hoće da zna ko će i kako potrošiti njegove pare.Niste valjda pomislili da bi vam se neko iz sekretarijata ili gradske uprave obraćao preko bloga.Sekretarijat valjda šalje dopise sa potpisom i pečatom, a blog je za izražavanje isklljučivo ličnih mišljenja, hvala bogu.Što se kulture tiče, priznajem da reč "zamlata " ne postoji u književnom jeziku, takođe,može se neko identifikovati i naći uvredjen.Ona se izvodi od glagola "zamlaćivati se" koji se koristi kad neko pravi ili radi beskorisne stvari svaki dan , a misli da radi koristan posao.Nije to uvredljivo, nije ni blizu kao kad se nekom kaže da je glup, budala, pokvaren i sl.Iz definicije "zamlata "se lako izlazi, samo treba raditi prave stvari, a sa onim drugim osobinama se rađa i umire.Na kraju, voleo bih da se uverim i da ljudi iz CIM žele "da urade nešto bez ugradnje i namicanja..."da ne žive na grbači poreskih obveznika kako ja kažem.

Kao poreski obaveznik imas pravo sve da znas. Pa, znaj i da o deci ulice vec godinama brine Deciji romski centar. Oni tu decu primaju i u svoju kucu, a ne samo u centru. Ovi bi mozda primili Srdjana i slicne. U sustini ovde se bas o tome i radi. Kverovci! Svi mi znamo da tu najmanje mesta imaju deca. Videli smo iks puta preko televizije, na pr. kao nezaposlen momak, dosao u svratiste sta da prezalogaji...
ombudwoman ombudwoman 20:17 12.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

Samo cu primetiti da je vrlo neprofesionalno da decji romski centar odvodi decu svojim kucama!
Ja vecu besmilicu skoro nisam cula! Smatram da je to pre svega zavaravanje dece, nepostavljanje jasnih profesionalnih granica i vrsta prividne bliskosti koja se ostvaruje, a ide direktno na stetu deteta.
To sto rade je zapravo skandalozno, iz pozicije koju zauzimaju kao pravno lice koje se bavi humanitarnim radom i razvija programe za decu u riziku. Hvala Gocana sto ste ovo spomenuli, mozda neko odluci posle ove informacije da preispita njihov rad pre svega iz ugla etike.

Da li znate jos nesto o radu decjeg romskog centra, cime se zapravo bave i koje programe imaju namenjene deci ulice? Ja sam vrlo zainteresovana da saznam o svima koji se bave ovom problematikom, posebno iz polja postovanja decjih prava. Cudi me i to da, ako se bave problemom dece ulice, da se nisu do sada oglasili i pomogli svojim kolegama, podrzali njihove napore i slicno... ovako samo moze da se nagadja da li zapravo i postoje i sta rade...

Sto se tice nekoga ko se zove Srdjan, smatram ( ako je to korisnik usluga odnosno dete ili mlada osoba koja zivi na ulici,) da nije lepo sa vase strane da otkrivate identitet iste i zapravo nemate prava na to.

Kverovci????

Sto se tice dece, najbolje je da odete i uverite se i sami.

zajec zajec 22:19 12.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

ombudwoman
Samo cu primetiti da je vrlo neprofesionalno da decji romski centar odvodi decu svojim kucama!Ja vecu besmilicu skoro nisam cula! Smatram da je to pre svega zavaravanje dece, nepostavljanje jasnih profesionalnih granica i vrsta prividne bliskosti koja se ostvaruje, a ide direktno na stetu deteta.To sto rade je zapravo skandalozno, iz pozicije koju zauzimaju kao pravno lice koje se bavi humanitarnim radom i razvija programe za decu u riziku. Hvala Gocana sto ste ovo spomenuli, mozda neko odluci posle ove informacije da preispita njihov rad pre svega iz ugla etike.Da li znate jos nesto o radu decjeg romskog centra, cime se zapravo bave i koje programe imaju namenjene deci ulice? Ja sam vrlo zainteresovana da saznam o svima koji se bave ovom problematikom, posebno iz polja postovanja decjih prava. Cudi me i to da, ako se bave problemom dece ulice, da se nisu do sada oglasili i pomogli svojim kolegama, podrzali njihove napore i slicno... ovako samo moze da se nagadja da li zapravo i postoje i sta rade...Sto se tice nekoga ko se zove Srdjan, smatram ( ako je to korisnik usluga odnosno dete ili mlada osoba koja zivi na ulici,) da nije lepo sa vase strane da otkrivate identitet iste i zapravo nemate prava na to. Kverovci???? Sto se tice dece, najbolje je da odete i uverite se i sami.


AU, VI NEBI ROMSKU DECU PUSTILI NI NA VAS PRAG!!!

U postu Gocane7 ne pise da odvode decu svojim kucama, da bi se ti pozivala na profesionalnost. No, kako je naziv vase firme "centar za integracije", e onda bi prava integracija te dece bila da ih vi "beli" primite u vase kuce. To bi bilo "profesionalno" i "eticki". Na to je mislio i Ljuan. Ti bi i da preispitaju njihov rad. Ah, koliko je takvih koji bi iz sujete zavirili u tudje dvoriste.

Uh, sta kazes, Gocan otkriva identitet, samo ime, a koliko ima Srdjana? No, vi ste vrlo profesionalno-eticki dali si za pravo da objavite i fotos Sergeja, deteta ulice. U biti, to "dete ulice" je punoletno.
ombudwoman ombudwoman 23:02 12.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

Koji 'VI'?

gocana je bas tako naglasila ' Oni tu decu primaju i u svoju kucu, a ne samo u centru' .citajte kao sto je napisano!

nemojte molim vas te podele na 'crne' ,'bele' 'zute', deca nisu navijacki timovi kao sto ih vi posmatrate.
i koji smo to mi ' beli ' ili ja ' bela' i sta vam to u kontekstu ove diskusije znaci? AMAN!

svratiste nije ekskluzivno mesto za romsku decu pre svega, o cemu onda mi razgovaramo???!!!

vidim da ste potpuni laik, uz to ste i maliciozni, proucite materiju, pa potom dajte neki suvisliji komentar...

zajec zajec 17:06 13.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

Kao "laik" znam sta govorim. Tema proucena, kao i o crno-belim i odnosu drustva.
Jos, u Deciji romski centar ne dolaze iskljucivo romska deca.
zajec zajec 17:06 13.12.2008

Re: U kakvom ste vi problemu

Kao "laik" znam sta govorim. Tema proucena, kao i o crno-belim i odnosu drustva.
Jos, u Deciji romski centar ne dolaze iskljucivo romska deca.
sentinel26 sentinel26 20:54 12.12.2008

Djeca su u problemu a ne blogeri

U bezočnoj želji da se domognete sredstava iz gradskog budžeta indukovali ste tridesetak vaših istomišljenika na blogu, po sistemu : danas ja podržavam tebe, a sutra ćeš ti mene.
Na ovom principu funkcionišu političke stranke i lokalna vlast a ne blogeri.

Svi vi mislite da ste jako pametni i stručni, da ste bogom dani,a pojedine zamlate čak idu toliko daleko da smatraju da svako ko je na nekoj funkciji, a ne misli kao oni, treba da bude smenjen.
Na blogu se ne ocjenjuje pamet i stručnost, već ideje i ciljevi.

Prizivaju se gradonačelnik i predsednik republike, sve u nekom uverenju da ste svi vi na blogu selokupno javno mnjenje, predlažu se davno prevazidjeni metodi pritisaka, neprimereni civilizovanom društvu.
Gradonačelnik i predsednik Republike su odgovorni za stanje u Beogradu i Srbiji, a nijesu propustili nijednu priliku da se slikaju sa djecom. Imamo pravo da ih prozivamo svakodnevno.

Zar se niste ni jednom upitali da li taj sekretar ima obavezu da štiti i pare poreskih obveznika ,baš od takvih kao što je CIM ,…….
Sekretar nije imenovan da se bavi zaštitom para poreskih obevnika nego da pare koje su mu povjerene troši u skladu sa unaprijed i na zakonit način donešenim odlukama i da položi račun i snosi odgovornost za njihovo trošenje.

Pravi poreski obveznik ne protestuje protiv zahtjeva za drugačiju raspodjelu sredstava jer za istu su nadležni na izborima izabrani narodni predstavnici, nego traži da trošenje para bude transparentno i da se obavezno položi račun.

Država Srbija nema već 6 godina usvojen Završni račun Budžeta, posljednji koji je usvojen je onaj za 2002. .
“Troškadžije" punih 6 godina nijesu položili račun narodu kako i za šta su potrošili novce pravih poreskih obveznika.

Državna revizorska institucija, koja treba da kontroliše trošenje narodnih para i obaveštava nadležne organe i javnost, već pune tri godine ne može da počne da radi a trebaće joj još najmanje toliko da bi stvarno ( a ne fiktivno ) počela sa radom.

Pošto o trošenju para iz Budžeta ne znamo ništa, da pogledamo kako stoje stvari sa NIP-om (Nacionalnim investicionim planom ) za 2007. godinu.
NIP je rezervna "vreća para", za čije trošenje još nije počelo ( a i neće skoro ) polaganje računa.

Dakle u tom Planu ( NIP ) je za 2007.godinu
- za Ministarstvo rada i socijalne politike bilo planirano : = 1,472,000.000,00 dinara,
- od čega se samo = 4,124.750,00 dinara odnosilo na “Adaptaciju, opremanje i preuredjenje prostora radi promene namene, kopuvine nove opreme u 23 objekta za smeštaj dece i omladine bez roditeljskog staranja i njihove transformacije u servise za potrebe lokalne zajednice i regiona”.

Kada ( i da li ) ćemo saznati da li su sva ta sredstva namjenski potrošena, pitanje je ( za sada ) bez odgovora ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana