Tekila, gerila...

Krugolina Borup RSS / 11.08.2009. u 18:54

guerrilla.gif

I bi prvi sastanak Posebne radne grupe (PRG) za Baby Friendly Plus.

Svi najavljeni iz Batuta, Ministarstva zdravlja i Unicefa su se pojavili. Od najavljena četiri udruženja korisnika usluga, pojavilo se nas troje (Bebac, Roditelj i mi). Što se tiče načelnika GAK-ova, došla je samo prof. dr Novakov-Mikić iz Novog Sada. Front, Višegradska i Niš su poslali izaslanike, a iz Kragujevca se jednostavno nije pojavio niko. Te sezona godišnjih odmora, te službeni putevi, te neodložni (važniji) sastanci... Iskreno, nisam sigurna šta o tome da mislim. A i nije moje da mislim. Neka misli ministar koji ih je imenovao. Jel tako tako je.

Sastanak je otvorila prim. dr Elizabet Paunović, predsednica PRG. Pre samog početka sastanka uspela sam da je priupitam oko onog protokola za porođaje koji je usvojen za region jugoistočne Evrope, a koji je ministar pominjao na okruglom stolu o vulnerabilnim grupama. Kaže dr Paunović da je to "Stručno-metodološko uputstvo" koje je, u stvari, rađeno po modelu onih Preporuka SZO (o kojima Krugolina tupi od samog početka, oko kojih smo i s dr Stanojevićem diskutovali na blogu), samo malo prilagođenih, dakle ne potpuno prepisanih. I da je trenutno u štampi. I da ćemo ga na zahtev dobiti čim izađe iz štampe. A dobiće ga i svi zaposleni po porodilištima. (Živa nisam od radoznalosti da vidim šta su to "prilagođavali"!)

Potom je dr Đurđa Kisin sa Batuta dala pregled istorijata razvoja Baby Friendly programa kod nas, od njegovog uvođenja do danas. Tu se moglo čuti mnogo zanimljivih stvari. Recimo, prvi od deset koraka za sertifikaciju Baby Friendly programa podrazumeva da porodilište ima jasno napisanu politiku o dojenju. NAPISANU. Ista, takođe, mora biti vidno istaknuta, i dostupna na zahtev kako zaposlenima u porodilištu, tako i korisnicima. U praksi stvar stoji tako da, nakon što su te politike napisane u periodu između 1992. i 1994. godine, niko više ne zna gde su, i uglavnom su (citat) "ili pocepane ili izgužvane". Edukaciju za Baby Friendly (korak 2) prošli su tada svi zaposleni u porodilištima: ginekolozi, neonatolozi, sestre, babice, patronaža. Tada su i delegacije napravljene od ljudi iz ministarstva, sa Batuta i iz Unicefa obišli sva porodilišta, da snime situaciju na terenu. I situacija je bila strašna. Gospođa Kisin je navela nekoliko primera. U Surdulici su vrata zatvarali ciglama, zato što vrata nisu imala kvake. U Zrenjaninu je bilo smešteno po 12 do 13 žena u sobi. U Prijepolju je porodilište izgorelo u požaru. U Novom Sadu su u podrumu zatekli vodu do kolena i pacove koji plivaju po njoj. Ove najstrašnije stvari hitno su sanirane zahvaljujući Unicefu, koji je tokom 1990-tih godina, u stvari, kako sam ja razumela, spasao porodilišta totalne propasti stalnom finansijskom pomoći. Međutim, kako je početkom 21. veka ta podrška presušila, tako je situacija počela ponovo da se pogoršava.

Treći korak Baby Friendly programa (da se sve trudnice najkasnije do 34. nedelje trudnoće obaveste o prednostima dojenja kroz primarnu zaštitu), kako kaže dr Kisin, predstavlja najslabiju kariku. Tu treba mnogo da se radi da bi se taj korak ispoštovao. A privatna praksa je potpuno nepokrivena ovim programom.

Korak četiri BF programa zahteva da se odmah nakon porođaja ostvari kontakt koža-na-kožu između majke i bebe, kao i da se prvi podoj obavi unutar pola sata od porođaja. Po podacima kojima Batut raspolaže, kontakt koža-na-kožu ostvaruje se u 30% slučajeva. (Lično, smatram da je taj procenat mnogo manji, ali znamo već kako se vodi statistika po porodilištima.)

Oko sedmog, osmog i devetog koraka je bilo dosta reči (zajednički smeštaj bebe i mame, zabrana dohrane i korišćenja cucli i bočica, i dojenje na zahtev). Tu smo čuli da dohrana nije striktno zabranjena, ali da se insistira da ona mora da se sprovodi kašikicom, špricem ili iz čaše - izbegavajući cucle, koje ometaju dojenje. Takođe je bilo kritika na račun "Beogradske hronike" koja uprkos apelima iznova odbija da sa svoje špice skine bebe poređane ko kifle. Čuo se i podatak, koji mi je priznajem do sad bio nepoznat, da odvajanje majki od bebe i mešanje beba u velikom procentu povećava mogućnost intrahospitalnih infekcija. (A posle su im očevi koji hoće da prisustvuju porođaju i posete svoje najbliže krivi!)

Nakon ovog pregleda dosadašnjeg rada BF u Srbiji, kraće predavanje o cilju i smislu eksterne evaluacije održala je dr Aleksandra Jović iz Unicefa. To sam već sve objasnila u prethodnom blogu, na osnovu materijala koje smo primili. Korisne informacije koje smo saznali jesu da svi mi imamo pravo nezavisno od PRG da kontaktiramo evaluatore, šaljemo im svoje materijale, i mišljenja i sugestije i naše viđenje stvari. Ovo je došlo kao odgovor na pitanje prof. dr Novakov-Mikić, koja je bila zabrinuta kako će eksterni evaluatori shvatiti stanje u porodilištima, što se tiče nedostatka kadra i neprimerenih uslova. Napomenula je da Betanija ima dvostruko manje zaposlenih nego Front, iako imaju sličan broj porođaja godišnje. Usput je rekla i da je tehnički nemoguće u Betaniji da beba rođena carskim rezom bude podojena u prvih pola sata, pa i u dva sata, izuzev ako sve carske rezove ne budemo radili u epiduralu/spinalu, što je nemoguće. (Lično, ovo već imam na spisku da predložim PRG kao praksu koju treba uvesti. Nije mi samo jasno zašto prof. dr Novakov-Mikić smatra da je to nemoguće?)

Smatram da je izuzetno važna činjenica da su priče s vebsajta Majka Hrabrost uvrštene u spisak materijala i dokumenata koje eksterni evaluatori moraju proučiti. A smatram ludom srećom to što smo vebsajt na engleskom, kao i organizovanje prevodilačke volonterske grupe, valjda vođeni šestim čulom, obavili baš na vreme! Broj priča prevedenih na engleski se povećava svakodnevno, zahvaljujući vrednom radu prevodilica i prevodioca volontera. Da su živi i zdravi!

E, a onda pređosmo na diskusiju oko "izbora uzorka". Naime, evaluatori treba da posete šest porodilišta, a valja izabrati neka koja bi im se sugerisala, ali tako da budu ispoštovane i geografske i kulturološke razlike, a pri tome da među njima budu i porodilišta koja jesu sertifikovana za BF, kao i ona koja nisu. I dade dr Kisin spisak nekih porodilišta, sve razvrstavajući sertifikovana i nesertifikovana... i umalo infarkt ne dobih kada shvatih da Zvezdara uopšte nema, niti je ikad imala, sertifikat Baby Friendly. Pa, dobro, majku mu, kako su onda mene u porodilištu pitali: "Hoćete u Baby Friendly, ili na Odeljenje?" Ko je tu lud?

Na spisku porodilišta koje je Batut naveo kao porodilišta od kojih ne bi bilo loše da proberemo tih šest, geografski, kulturološki i što se tiče sertifikata različiti, bili su sledeća porodilišta:

Vojvodina:
- sertifikovani: Novi Sad, Subotica, Zrenjanin
- nesertifikovani: Vrbas

Beogradski okrug:
- sertifikovani: Front, Dragiša Mišović
- nesertifikovani: Zvezdara, Zemun, Višegradska

Jugoistočna Srbija: Niš, Leskovac (sertifikovani)

Šumadija: Kragujevac, Aranđelovc

Raški okrug: Novi Pazar, Kraljevo

Tu skoči Vladimir Ješić iz Bebca, predlažući da svi dobijemo spisak svih porodilišta, uz napomenu o broju porođaja na godišnjem nivou, pre nego odlučimo kojih šest da evaluatorima predložimo. Ta sugestija je usvojena, i ostalo je da emailom dobijemo tražene podatke. (Vas na blogu sve molim da sugerišete šta vi mislite, koja porodilišta da evaluatori posete?)

Ono što je mene brinulo jeste napomena da će evaluatorke skupljati podatke o tome šta žene misle o BF programu kroz direktan kontakt s njima, dubinske intervjue u okviru fokus grupa. Moje pitanje glasilo je: kako će se birati žene s kojima će se razgovarati? Odgovor je glasio: biće to žene koje su trenutno u porodilištu, ali da su tu bar 48 sati. Meni to i dalje nije zvučalo prihvatljivo, to jest smatram da žena - dok je u porodilištu - iz raznih razloga neće dati objektivne podatke. Potom se diskusija proširila, napomenuto je da će evaluatorke imati fokus grupe i u prenatalnoj zaštiti, s trudnicama (da bi ustanovile da li dobijaju dovoljno informacija o dojenju pre 34. nedelje trudnoće), kao i u postnatalnom periodu (kako bi utvrdile da li patronaža funkcioniše kako valja). Mene to i dalje nije uopšte zadovoljilo kao odgovor, te sam namerna pisati direktno evaluatorkama, i izraziti zabrinutost povodom tog pitanja.

Na kraju izabrasmo i evaluatorke.:-) Među prispelim kandidatkinjama koje su se prijavile na konkurs imali smo jednu iz Irske, tri iz Moldavije i jednu iz Makedonije. U momentu smo se svi redom složili da je gospođa iz Irske - po CV-ju koji je poslala - kandidat bez premca. Za drugu evaluatorku od strane Ministarstva preporučena je gospođa iz Makedonije, za koju tvrde da je regionalno poznat stručnjak, a takođe i da je porodilište u Skoplju primer dobre prakse u regionu. Mislim, tako oni kažu. Šta ja znam? Moram da im verujem. Iz CV-ja se svakako vidi da ima više prakse i pogodnijeg treninga za ono što nama treba nego Moldavke. (A da ne pričam da sam pre odlaska na sastanak otišla u bazu podataka SZO, da proverim perinatalnu i maternalnu i neonatalnu i fetalnu smrtnost u Moldaviji... i videla da je tri do četiri puta veća nego kod nas. Meni jedino bilo bitno da ne dođu ovde i da ne kažu: Jao, kod vas je super kako je kod nas! Ma, neka je, ama mi hoćemo da bude još bolje!)

Nakon jednoglasnog izbora evaluatorki (Dr Genevieve Ellen Becker iz Irske i Dr Elizabete Zisovske iz Makedonije), rečeno nam je da će ih Unicef (koji ih i angažuje i plaća) obavestiti o imenovanju, i ugovoriti datume posete koje im odgovaraju, pa javiti nama.

Za kraj, prim. dr Elizabet Paunović ispričala nam je anegdotu sa sastanka pri nekoj Evropskoj komisiji negde u Evropi, a koja se bavi zdravstvenom zaštitom majki i dece, i na čijoj je konferenciji ona predstavljala podatke iz naše zemlje. I kad im je rekla da se kod nas 90% porođaja obavi u bolničkim uslovima, da 80% bolnica ima sertifikat Baby Friendly, kao i da 10% beba biva podojeno u prvih sat vremena nakon porođaja... iz publike su došla dosta neprijatna pitanja tipa: "Pa šta je tu Baby Friendly?" Kaže dr Elizabet da je bilo sramota, i da se žalila ministru kako je prošla, i da je ministar rekao: uzmi i rešavaj! I ona žena uzela...

Naravoučenije: Nema leba dok sami sebe ne obrukamo u inostranstvu. Da Bog poživi volontere prevodioce i prevodilice GI "Majka Hrabrost"!

Posle sastanka, "nevladin sektor" otišao je na piće. Dakle, Angelina Radulović iz Udruženja "Roditelj", Vladimir Ješić iz "Bebca" i ja. Razmenjivasmo iskustva, kukasmo jedni drugima i plakasmo na ramenu oko problema koje imamo u dobijanju finansijske podrške za aktivnosti, a njih dvoje - kao iskusniji - sve me usput podučavaše kako i šta. A gosn. Ješić malo-malo, pa me pogleda, nasmeje se i usklikne: "Vi ste gerila!" Pa onda: "Koja ste vi gerila!" I sve tako: "Samo nastavite gerilski!" Ono što nisam znala, a što, eto, saznadoh na tom opuštenom pićencetu je da se gospodin Ješić više proslavio kao novinar koga je tukao bivši ministar za kapitalne investicije, nego kao predstavnik udruženja Bebac. Dakle, ako iko zna šta je to gerila, valjda on zna!

Podsetnik:



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 19:12 11.08.2009

Podsetnik

valja se podsećati
( )
ne.nevena ne.nevena 09:16 12.08.2009

Re: Podsetnik

maca22
valja se podsećati
( )


A sta ga je on pitao, pa je Ilic podivljao?
pearl61 pearl61 19:07 12.08.2009

Re: Podsetnik

valja se podsećati

Uz izvinjenje zbog male digresije,a opet u fazonu,valja se podsecati,setih se onih sjajno formulisanih pitanja koje je GI Majka Hrabrost postavila ZC Studenica u Kraljevu.Svi smo bili potpuno odusevljeni kako si to odlicno odradila i podrska je bila povelika.E sad,rok za odgovore za koje je sira javnost zainteresovana je prosao,a odgovora nema.
Bila bi nevidjena steta da se na tome zavrsi,pre svega zbog ozbiljnosti price,kao i zbog ulozenog truda.
Koji ce se koraci preduzeti dalje i sta tu jos moze da se uradi?
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:39 12.08.2009

Re: Podsetnik

Koji ce se koraci preduzeti dalje i sta tu jos moze da se uradi?


Kada je istekao rok od 15 dana, a odgovor nije stigao, stvar preuzima Kancelarija poverenika za pristup informacijama od javnog značaja. Porodica je u kontaktu s njima, tako da ne znam dokle se stiglo, ali sigurna sam da se gura dalje. Poštujemo procedure. Hvala Bogu te nam to približavanje EU iznova donosi nove, za nas građane korisne institucije: Poverenika za info od javnog značaja; Ombudsmana; Poverenika za borbu protiv diskriminacije, itd. Mnoge stvari mi trinaesti prasići tek preko njih uspemo da izguramo. A oni se bore ko lavovi za nas.
margos margos 19:14 11.08.2009

E, neka si!

maca22 maca22 19:32 11.08.2009

Re: E, neka si!

Naravoučenije: Nema leba dok sami sebe ne obrukamo u inostranstvu.

Znači i međunarodna hajka.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:48 11.08.2009

Re: E, neka si!

Znači i međunarodna hajka


Jok.
Medjunarodna bruka.
Haj-ka, haj-ka.
Bru-ka, bru-ka.
lingamanovic lingamanovic 22:43 11.08.2009

Re: E, neka si!

Krugolina Borup
Znači i međunarodna hajkaJok.Medjunarodna bruka.Haj-ka, haj-ka.Bru-ka, bru-ka.



Sve, sve i Krugolina i silni neki sto se mlate da BF stvarno bude neciji prijatelj(osim medicinskom osoblju), ali stid je stid, razumite ljudi :))). Neverovatno.
Nadam se da ce ujedinjena roditeljska NVO scena :) imati makar funkciju pretnje silom, pa da cemo izmedju ostalog biti i "nadzorni organ" pripreme i rada.
Tek posle evaluacije sledi crnacki posao. Lako je napisati propis, tesko ga se pridrzavati, u zemlji Srbiji narocito.
Napisao na tarabi il stavio u zakon, propis, isto ti je...
scabies scabies 20:13 11.08.2009

?

Nesto mi je slaba koncentracija pa sam slabo shvatila: jesi zadovoljna sastankom?
maca22 maca22 20:40 11.08.2009

Re: ?

scabies
Nesto mi je slaba koncentracija pa sam slabo shvatila: jesi zadovoljna sastankom?

To ti je polu-duh Beogradske hronike: "ima problema, ali radi se"

(Beogradska hronika u full verziji glasi: "ima problema, ali mi ih rešavamo )
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:46 11.08.2009

Re: ?

Nesto mi je slaba koncentracija pa sam slabo shvatila: jesi zadovoljna sastankom?


Pa delom jesam, delom nisam.
Nisam zadovoljna sto nije bilo gospode direktora najvećih porodilišta u Srbiji.
Time nikako nisam zadovoljna.

Zadovoljna sam otvorenošću predstavnika Batuta, Unicefa i Ministarsta zdravlja da ne zatvaraju oči pred problemima, da ne ulepšavaju, i rešenošću da ne samo nazovu stvari pravim imenom, nego i gledaju kako da se problemi rešavaju. Čak su na momente bili toliko kritični, da mi došlo da kažem i koju lepu reč o našim porodilštima.

U principu, nismo mi mnogo štošta danas ni radili. Više je to bila "inauguracija radne grupe", i praktično mi posla ima da imamo tek kad evaluatori dođu, a naročito kada podnesu izveštaj sa mišljenjem i preporukama.

Oćete predikciju ovoga astrologa o tome šta ima da bude izazov svih izazova rada radne grupe?
Ko hoće nek digne ruku.
scabies scabies 21:04 11.08.2009

Re: ?

Oćete predikciju ovoga astrologa o tome šta ima da bude izazov svih izazova rada radne grupe?
Ko hoće nek digne ruku.

Krugolina Borup Krugolina Borup 21:07 11.08.2009

Re: ?

Evo vako:

PREDIKCIJA:

1. Predstavnici eksperata ima da krive Ministarstvo zdravlja što stvari ne funkcionišu, i da insistiraju da s ovolikim brojem zaposlenih ne mogu da organizuju rad tako da ispune sve preporuke.
2. Predstavnici Ministarstva zdravlja ima da krive eksperte što ne umeju da organizuju rad s postojećim kapacitetima, tvrdeći da ih ima sasvim dovoljno.

Kad dođe do te tačke, nevladin sektor se nudi da arbitrira.
margos margos 21:28 11.08.2009

Re: ?

Kad dođe do te tačke, nevladin sektor se nudi da arbitrira.

Pa zar to nije i cilj i svrha celog tvog angažmana?
Meni se čini to ok - i jedni i drugi su uglavnom by the book - svako sa svojima, a vi ste tu jedini koji pokrivate, zaista, interese porodilja i beba. Naoružajte se podacima i argumentima za taj trenutak, kažite kad je, pa onda da se izvrši pritisak ko kako i gde može. Mislim prvenstveno na medije.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:32 11.08.2009

Re: ?

Naoružajte se podacima i argumentima za taj trenutak,


Blagoslovene da su volonterske grupe!
Kao pčelice i pčelani samo skupljaju i skupljaju municiju koja nam treba...
margos margos 21:46 11.08.2009

Re: ?

A ondaaaaaaa, juriiš :)


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:18 11.08.2009

uh...

(Živa nisam od radoznalosti da vidim šta su to "prilagođavali"!)
a zasto li su prilagodjavali da mi neko objasni? i mene jako zanima...a ovi sto se nisu pojavili...?
maca22 maca22 20:25 11.08.2009

Re: uh...

Svako poglavlje je prenelo vrlo važnu informaciju.


šta su prilagodili?
kako će birati žene za razgovor?
zašto je epidural nemoguć?
( i što se ne uključe ganglije da se smisli kako da postane moguć?)
kako pomoći Elzbet da rešava?
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:49 11.08.2009

Re: uh...

a zasto li su prilagodjavali da mi neko objasni?


Čuj, neke stvari MORAJU da se prilagode, prosto zato što je sistem organizacije zdravstvene zaštite u svakoj zemlji drugačiji. Recimo, mi imamo ginekologa u primarnoj zaštiti, neke druge zemlje nemaju. Itd, itd. Hoću reći, nadam se da su ta "prilagođavanja" bila tog tipa, a ne tipa: "Beogradska akušerska škola kaže da je epiziotomija potrebna u 90% slučajeva, i mi to podržavamo". Mislim, ako to vidim u "stručno-metodološkom uputstvu", ako vidim išta iznad 30% preporučenih epiziotomija - ima da bijem nekog! Verovatno ministra!
maca22 maca22 21:29 11.08.2009

Re: uh...

Krugolina Borup
ako vidim išta iznad 30% preporučenih epiziotomija - ima da bijem nekog! Verovatno ministra!

Ok, znači NAŠ ministar nije ovaj iz snimka podsetnika. Aham.
maca22 maca22 20:45 11.08.2009

Mali broj babica, anesteziologa

Koliko je realan taj problem da nemaju dovoljno zaposlenih babica i anesteziologa? Ne znam da li još neka struka nedostaje.

I kako bi se mogao rešavati to, šta ima od opcija do sada?
miloradkakmar miloradkakmar 20:55 11.08.2009

MH

Smatram da je izuzetno važna činjenica da su priče s vebsajta Majka Hrabrost uvrštene u spisak materijala i dokumenata koje eksterni evaluatori moraju proučiti.
mixailo92 mixailo92 22:25 11.08.2009

Epidural za sve

Usput je rekla i da je tehnički nemoguće u Betaniji da beba rođena carskim rezom bude podojena u prvih pola sata, pa i u dva sata, izuzev ako sve carske rezove ne budemo radili u epiduralu/spinalu, što je nemoguće. (Lično, ovo već imam na spisku da predložim PRG kao praksu koju treba uvesti. Nije mi samo jasno zašto prof. dr Novakov-Mikić smatra da je to nemoguće?)


Evo, iz našeg iskustva, zašto nije moguće za sve: supruga se spremala za normalan porođaj, uz epidural. Ispostavi se da zbog nekog problema sa kičmom (jedan pršljen u toj zoni je nepravilno srastao) nije moguće davanje epidurala. Na kraju uz preporuku ortopeda je urađen carski rez, zbog mogućnosti uklještenja nerva na tom mestu prilikom porođaja.

Verujem da postoje još neki slučajevi gde davanje epidurala nije moguće, ili nije preporučljivo. Eto, pade mi na pamet i paničan strah buduće majke, tako da ona insistira da bude u totalnoj anesteziji. Takvu je frku moja žena imala kada je trebala da guta gastroskopsku sondu, da je tražila ili totalnu anesteziju ili ništa od gutanja sonde. Na kraju su lekari odustali od gastroskopije i poslali je na rendgenski snimanje. Verujem da od porođaja ne može da se odustane, osim u Radovanu III :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:35 11.08.2009

Re: Epidural za sve

Ispostavi se da zbog nekog problema sa kičmom (jedan pršljen u toj zoni je nepravilno srastao) nije moguće davanje epidurala.


Pa, dobro, ima slučajeva, naravno, ali su to retki slučajevi.
Ja se mislim - kod nas je procenat carskih rezova oko 25%, što znači da četvrtina žena u startu šanse nema da svoje dete vidi, oseti i podoji odmah po porođaju, zbog opšte anestezije.
To je stvarno veliki broj, i to nije u redu.
Kao što nije u redu ni da se ženi posle carskog reza tri dana kidnapuje dete.
maca22 maca22 22:50 11.08.2009

Re: Epidural za sve

mixailo92
Usput je rekla i da je tehnički nemoguće u Betaniji da beba rođena carskim rezom bude podojena u prvih pola sata, pa i u dva sata, izuzev ako sve carske rezove ne budemo radili u epiduralu/spinalu, što je nemoguće. (Lično, ovo već imam na spisku da predložim PRG kao praksu koju treba uvesti. Nije mi samo jasno zašto prof. dr Novakov-Mikić smatra da je to nemoguće?)

Evo, iz našeg iskustva, zašto nije moguće za sve:

Moj utisak je da profesorka nije pričala o individulanim kontraindikacijama, već organizacionim razlozima.
(tipa: nema dovoljno anesteziologa)
sofianada sofianada 10:22 12.08.2009

Re: Epidural za sve

nema dovoljno anesteziologa)

Ne razumem, kontradiktorno, zar nije bilo reci da u odnosu na broj porodjaja imamo vise zaposlenih? I Ministar prica da imamo dovoljan broj zaposlenih.
mrvicak mrvicak 10:57 12.08.2009

Re: Epidural za sve

Verujem da postoje još neki slučajevi gde davanje epidurala nije moguće, ili nije preporučljivo. Eto, pade mi na pamet i paničan strah buduće majke, tako da ona insistira da bude u totalnoj anesteziji. Takvu je frku moja žena imala kada je trebala da guta gastroskopsku sondu, da je tražila ili totalnu anesteziju ili ništa od gutanja sonde. Na kraju su lekari odustali od gastroskopije i poslali je na rendgenski snimanje. Verujem da od porođaja ne može da se odustane, osim u Radovanu III :)


Ma naravno da negde prosto nije moguće, ali to su izuzeci, pravilo je da jeste moguće.
Zato ne sme po difoltu da bude: mi te uspavamo, "izvadimo"dete, kidnapujemo ga na par dana itd.
Nego: Mi kažemo da je naša preporuka u lokalu raditi, pa ako se slažete i nema medicinskih kontraindikacija (što oma krećemo proveravati), tako će i biti.. (pri čemu je mislim i paničan strah od nečega već po sebi čak i medicinski problem pa će naravno biti uzet u obzir pri donošenju odluke).

Tj. srž problema u ogromnom broju slučajeva jest u davanju izbora porodilji - na koje ima pravo i koji su medicinski mogućni. Ne smeju se procedure prilagođavati komforu lekara i sl. već ima da se vrte oko klijenata zdravstvene zaštite - to je osnovni preokret u svemu ovome što tražimo i što će tražimo.

A i inače ta totalna anestezija je jedna totalno ozbiljna stvar i mislim da treba težiti, gde god je to moguće, da se intervencije rade u odgovarajućim varijantama lokalne (što se uglavnom i radi u većini oblasti, al narafski gin i akuš su uvek poslednja rupa na svirali). Tu nikakva inercija niti lekarski komfor ne smeju da ugrožavaju zdravlje, bezbednost i da, komfor, pacijenta/korisnika zz.
mixailo92 mixailo92 12:43 12.08.2009

Re: Epidural za sve

Krugolina Borup
Ispostavi se da zbog nekog problema sa kičmom (jedan pršljen u toj zoni je nepravilno srastao) nije moguće davanje epidurala.


Pa, dobro, ima slučajeva, naravno, ali su to retki slučajevi.
Ja se mislim - kod nas je procenat carskih rezova oko 25%, što znači da četvrtina žena u startu šanse nema da svoje dete vidi, oseti i podoji odmah po porođaju, zbog opšte anestezije.
To je stvarno veliki broj, i to nije u redu.
Kao što nije u redu ni da se ženi posle carskog reza tri dana kidnapuje dete.


Ma naravno, samo kažem da ne treba biti isključiv ni u jednom ni u drugom pravcu.

A mojoj ženi su bebu posle carskog reza doneli isti dan i donosili su je svaki dan do izlaska iz bolnice (u pitanju je Višegradska). Najpre je to bilo samo maženje, gledanje i pokušaj sisanja, pošto ti samo bebu spuste pored tebe i odu dalje, bez da ti pokažu šta da radiš sa njom. Od drugog dana je uspela bebu da podoji, pošto je rana zatezala, a od trećeg dana je to bilo 4-5 podoja. Tek kada smo došli kući (5. dan) i angažovali privatno bivšu medicinsku sestru sa laktacije u penziji, počelo je pravo pravilno dojenje.

Danas nam je 6. dan kod kuće i da kucnem u drvo, sve je u redu.

Usput, anketu nam je donela patronažna sestra, i popunili smo je sa zadovoljstvom.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:47 12.08.2009

Re: Epidural za sve

Danas nam je 6. dan kod kuće i da kucnem u drvo, sve je u redu.


Pa, čestitamo!

Usput, anketu nam je donela patronažna sestra, i popunili smo je sa zadovoljstvom.


Super!
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:28 12.08.2009

Re: Epidural za sve

Danas nam je 6. dan kod kuće i da kucnem u drvo, sve je u redu.


Pa i mi čestitamo! I nama je patronaža donela anketu i popunili smo je savesno. Uzgred puno puno reči hvale za patronažu.
mixailo92 mixailo92 21:59 12.08.2009

Re: Epidural za sve

uros_vozdovac
Danas nam je 6. dan kod kuće i da kucnem u drvo, sve je u redu.


Pa i mi čestitamo! I nama je patronaža donela anketu i popunili smo je savesno. Uzgred puno puno reči hvale za patronažu.


U principu su OK, mada imaju i oni nekih mana. Prva poseta nam je bila u subotu i obišla nas je sestra koja je bila dežurna taj dan. Ona je imala jednu priču u vezi kupanja, dojenja i davanja vode bebi, koja se razlikovala od priče koju nam je rekla babica iz porodilišta, a i privatno angažovane bivše medicinske sestre sa laktacije u penziji i pročitanog u knjigama i na internetu. U nedelju smo bili sami, pošto taj dan niko ne radi, a u ponedeljak nam je došla sestra zadužena za naš reon. Opet blago različita priča od prethodne. Ali opet preporuka da bebu budimo na svakih tri sata da doji, da bi bebu "uobročili" i davanje vode bebi koja doji. Naravno, ni jedno od ta dva ne radimo. Beba se sama budi kad ogladni, nekad je to na njihova tri sata, nekad duže, na četiri - četiri i po sata noću. Druga diskutabilna stvar je da se bebi daje zašećerena voda, jer je možda žedna?!! Ipak mislimo da su te stvari prevaziđene.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:04 12.08.2009

Re: Epidural za sve

Druga diskutabilna stvar je da se bebi daje zašećerena voda, jer je možda žedna?!! Ipak mislimo da su te stvari prevaziđene.


Mi dajemo običnu vodu, nezašećerenu. I pije veselo. I u našem slučaju se priča između dežurne patronažne i ove stalne razlikovala, blago. Nama je dežurna bila u nedelju. tako se potrefilo. Ostatak je identičan, reonska savetuje buđenje i šećerenje vode.
maca22 maca22 10:04 13.08.2009

Re: Epidural za sve

Meni to šećerenje vode deluje kao dobar put u debelu decu i poremećen insulin.

A uobročavanje me podseća na taj stav da priroda nije dobra te se mora intervenisati, i porođaj aktivno voditi, i međica seći...
scabies scabies 19:50 14.08.2009

Re: Epidural za sve

Danas nam je 6. dan kod kuće
Cestitam!
Druga diskutabilna stvar je da se bebi daje zašećerena voda, jer je možda žedna?!!
DA SE BEBI DAJE ZASECERENA VODA??? Pa jos zato sto je mozda zedna???
Nadam se da ce se ljudi iz Ministarstva zdravlja koji prate blog zainteresovati za ovo i pobrinuti da patronazne sestre ne daju potpuno pogresne i pomalo opasne savete neisqsnim roditeljima
maca22 maca22 21:48 14.08.2009

Re: Epidural za sve

Hoćeš reći da to sa zašećerenom vodom nije zastarela, već samovoljna izmišljotina?
Kao babica koja zarazi desetine majki i beba Hepatitisom C držeći u alkoholu jer... (tam-tam)..'ona uvek tako radi'
scabies scabies 23:24 14.08.2009

Re: Epidural za sve

Hoćeš reći da to sa zašećerenom vodom nije zastarela, već samovoljna izmišljotina?
Nisam bas to rekla. Za sada samo mislim da je neispravno i da nije dobro za bebu. A htela sam samo da kazem da bih volela da cujem da se neko od nadleznih koji citaju blog interesovao o kojoj patronaznoj sestri iz kog doma zdravlja se radi. Ne da bi ona trpela sankcije, vec da bi dobila tacne instrukcije kakve savete treba da daje. Mozda nije ona kriva sto ne zna, ali su sigurno krivi oni koji bi trebali da je nauce (opomenu?), a to ne rade...
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:35 12.08.2009

Pa, šta je ovo, ljudi moji?!

Trudnice ostale bez nadoknade

Kako država, koja se nalazi na četvrtom mestu na svetu po prosečnoj starosti stanovništva, može sebi ovako nešto da dozvoli? A ima para za Miladina Kovačevića i slične "projekte".
bgbgbg bgbgbg 09:42 12.08.2009

Re: Pa, šta je ovo, ljudi moji?!

Pa, šta je ovo, ljudi moji?! #Link Replika: 0Trudnice ostale bez nadoknade



Sramotno, skandalozno, bez reci sam

Vrhunac licemerja je reci trudnici u poodmakloj trudnoci "trazite posao"! To mozda funkcionise, ali u "Neverlandu".

Lepo je napisao neko u komentarima na ovu vest: Najbolje da sterilisu celu naciju, pa nece vise biti ove vrste troskova.
maca22 maca22 01:59 15.08.2009

Re: Pa, šta je ovo, ljudi moji?!

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zakon-podstiche-belu-kugu.lt.html

Uterajte svoju naknadu.
– Kada nam se javi porodilja koja ne prima naknadu prvo je posavetujemo da ode i proveri u opštinskoj službi zaduženoj za socijalnu zaštitu da li je poslodavac predao obračun njene zarade. To je znak da je problem u njemu i najbolje je, ako može, da se sama dogovori sa njim. Ako razgovor ne urodi plodom, može da obavesti inspekciju, ali ove žene izbegavaju to da urade jer se plaše da će ostati bez posla – kaže naša sagovornica
ne.nevena ne.nevena 09:17 12.08.2009

Meni se posebno dopada...

... sto si temeljna i studiozna.

A da ne pričam da sam pre odlaska na sastanak otišla u bazu podataka SZO, da proverim perinatalnu i maternalnu i neonatalnu i fetalnu smrtnost u Moldaviji... i videla da je tri do četiri puta veća nego kod nas


Preporuka za tekst. I samo napred!
sofianada sofianada 10:11 12.08.2009

eksterna evaluacija

Sta ce tacno eksterni evaluatori da procenjuju? Da li samo uslove, mislim na materijalne, u porodilistima? Ima porodilista gde su uslovi sasvim ok, krajnje pristojni, ali mnoge druge stvari ne stimaju. Kako ce te druge rezultate da evaluiraju? Kada ce izaci iz stampe Protokol o porodjajima? Sama kazes da su te na Zvezdari pitali da li hoces u BF program ili na odeljenje, a nisu ni imali sertifikat. Da li ce sada sve imati vecu tezinu?
stasava stasava 21:00 12.08.2009

Srbija, EU, blizu, daleko

Pa ne bi se bas moglo reci da se priblizavamo EU. Dokaz za to je Zakon koji je u proceduri , bez prethodne javne rasprave, koji moze da bude usvojen, i kojim se funkcija Poverenika, eto, za razliku od EU, potpuno obezvredjuje, ingerencije umanjuju. To bi bila nepopravljiva steta za Srbiju, zbog funkcije Poverenika, licnosti gospodina Sabica i svih koji su jedino na ovaj nacin mogli da ostvare svoja prava. Eto, posle skandaloznih Izvestaja Komisija za spoljni strucni nadzor, posle sjajnih pitanja Komisije za Komisiju za strucni nadzor, u trazenju odgovora za razlog smrti svoje zene, Milan opet ima podrsku Poverenika, sto mu, istina, Zakon omogucava-kad vec ZC Studenica nije nasla za shodno da da odgovore.
maca22 maca22 21:44 12.08.2009

Re: Srbija, EU, blizu, daleko

stasava
Pa ne bi se bas moglo reci da se priblizavamo EU. Dokaz za to je Zakon koji je u proceduri , bez prethodne javne rasprave, koji moze da bude usvojen, i kojim se funkcija Poverenika, eto, za razliku od EU, potpuno obezvredjuje, ingerencije umanjuju. To bi bila nepopravljiva steta za Srbiju,

Ja laički: a kako može da se usvaja bez rasprave; šta ide u raspravu, a šta ne; cime se u Narodnoj skupstini bave a što se naroda ne tiče, pa se ni ne prenosi...?
stasava stasava 21:53 12.08.2009

Re: Srbija, EU, blizu, daleko

Ja laički: a kako može da se usvaja bez rasprave; šta ide u raspravu, a šta ne; cime se u Narodnoj skupstini bave a što se naroda ne tiče, pa se ni ne prenosi...?[/quote
Nije prvi put da se neki Zakon usvaja bez prethodne javne rasprave.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:09 12.08.2009

Re: Srbija, EU, blizu, daleko

Ja laički: a kako može da se usvaja bez rasprave; šta ide u raspravu, a šta ne; cime se u Narodnoj skupstini bave a što se naroda ne tiče, pa se ni ne prenosi...?


Javna rasprava nije isto što i rasprava u parlamentu, rasprave u parlamentu će svakako biti, a biće i amandmana koliko sam upućen. S tim što je mrka kapa za amandmane, pisaću o tome u svoje vreme.

Javna rasprava, sa druge strane je rasprava između autora zakona i stručne javnosti koja je pogođena zakonom. Ideja rasprave je da se u dijalogu unaprede zakonska rešenja u skladu sa praksom i idejama koju struka ima. Ovde, na žalost od strane autora zakona nije bilo volje da se kroz takav dijalog unapredi zakon. Zašto? Jednostavno treba pogledati u listu uspeha ljudi koji sprovode dosadašnji zakon i tu se krije odgovor...
stasava stasava 07:06 13.08.2009

Re: Srbija, EU, blizu, daleko

Jednostavno treba pogledati u listu uspeha ljudi koji sprovode dosadašnji zakon i tu se krije odgovor...

Potpuno si u pravu.
maca22 maca22 10:14 13.08.2009

Re: Srbija, EU, blizu, daleko

Hvala na objašenjenju Uroše. :)
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 12:07 13.08.2009

Mame u porodilištu

U pravu si. Ako budu razgovarali sa novopečenim mama, neće biti objektivno. Da je mene neko pitao 48h nakon porođaja šta mislim o svemu, rekla bih:"Sestre i doktori u predporođajnoj su užasni, ja hoću kući!"
Tek, nakon nekoliko meseci, kad mi se sve sleglo, bila sam u stanju da objektivnije sagledam situaciju. Joj da mogu, bar jednom, da prisustvujem toj evaluaciji da kažem koju i pokažem koju!
Nadajmo se najboljem. Sačekaćemo s drugom bebom dok ne vidimo šta će se promeniti u porodilištima! I, iskreno se nadam, da će neko u Novom Sadu progovoriti o tome kako nas dr. Mirjana Bogavac potkradala, vozala, omalovažavala i slično!
ksnezana ksnezana 13:11 15.08.2009

Baby friendly

Predlazem porodiliste u Krusevcu. Nisam bila tamo ali cula sam svasta (daleko od lepog). Bilo bi dobro da neko kompetentan da ocenu o situaciji u njemu.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:40 15.08.2009

Pomoć

Pratim. I podržavam. Moralno. Jer materijalno ne znam kako. A možda bi neko mogao da vama pomogne materijalno kad bi znao kako. A kako se finansiraju vaše aktivnosti? Same od sebe? Pada sa neba lova?

PS "Da Bog poživi volontere prevodioce i prevodilice" Ovo prevodililice je neka šala?
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:47 15.08.2009

Re: Pomoć

Ovo prevodililice je neka šala?


Pa, naravno.
Moramo malo da se šalimo.

A kako se finansiraju vaše aktivnosti? Same od sebe? Pada sa neba lova?


Apliciramo za grantove kod organizacija koje daju grantove, pa nam neko ponešto udeli.
Za sad su nam odobrena, i finansirana 2 projekta - "Progovori, uzmi stvar u svoje ruke" (BCIF) i "Mapa porodilišta - I deo" (Ministarstvo zdravlja)
Dobili smo i neke parice i poklone uz poslednju nagradu koju smo osvojili.
Sve ovo je već pominjano u prethodnim blogovima.

A ono što je novost je sledeće:
- Organizacija "Žene na delu" nam je poklonila neke police za kancelariju.
- Iz Narodne Banke Srbije su nas zvali iz IT odseka da nam kažu da su odobrili naš zahtev za četiri kompjutera i jednim štampačem (za kancelarijske stolove i slično što smo takođe tražili, kaže čika, javiće nam se iz neke druge službe)

Za sad se još uvek nismo uspeli prodati nekoj inostranoj organizaciji koja podržava aktivnosti nevladinog sektora, ali se nadamo da će nam i ta ambicija uskoro biti ostvarena. Znači, za sad smo domaći plaćenici, a strani plaćenici tek u pokušaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana