Obrazovanje

Kamena sa ramena

Krugolina Borup RSS / 14.05.2013. u 13:18

civciv_kalimero.jpg

Bavila sam se u poslednje vreme proučavanjem načina na koji se u nas organizuju takmičenja za učenike osnovnih škola. Ljudi moji, komendijeeee... kao i sve ostalo u nas što je komendija. Načitala sam se takvih gluposti i nagledala takvog razmimoilaženja teorije i prakse, da je to za strip.

Počnimo od činjenice da stručno uputstvo o tome kako se takmičenja imaju organizovati donosi jedno odeljenje ministarstva, kalendar takmičenja drugo odeljenje ministarstva, a organizaciju izvodi stručno društvo koje ministarstvo odredi. I onda međusobno ne razgovaraju.

Ajde što međusobno ne razgovaraju, nego što i sa zainteresovanom javnošću razgovaraju – ono – samo u slučaju da pogrešite nadležnost. Ako li sam email poslala pogrešnom odeljenju ministarstva, dobila sam odgovor da sam pogrešila. Ako li sam nabola pravo odeljenje – odgovora nema. Znači, imam korpus delikates da znaju da koriste internet i email, samo što to čine jedino u slučaju da nisu nadležni. Ne mogu se oteti utisku da su svi redom isprepadani da ikad išta crno na belo izjave o bilo čemu za šta su nadležni. Zamišljam da u tom ministarstvu ti službenici žive u nekakvom konstantnom strahu da će reći nešto pogrešno zbog čega će posle neko negde da ih riba dok ne pobele od muke. I zato, kad god su za nešto nadležni, ćute. Nesrećnici. Prosto mi ih žao.

Stručno uputstvo ministarstva (pop nad popom) propisuje da se učenici koji osvoje I, II i III mesto na nižem nivou takmičenja automatski plasiraju na viši nivo takmičenja. A onda stručno društvo donosi porpozicije takmičenja u skladu sa tim stručnim uputstvom.

Aha.

Kad bi se gađali traktorima.

Stručno društvo za strani jezik i književnost rešava da kreativno tumači stručno upustvo. Ne samo da osvajanje jednog od prva tri mesta na okružnom takmičenju učeniku ne garantuje plasman na republičko takmičenje, već to zavisi od okruga u kome živite. Tako se deca iz beogradskog, severno-bačkog i zaječarskog okruga koja su osvojila 37 poena na okružnom takmičenju nisu plasirala na republičko, ali se zato čak 6-oro dece iz južno-bačkog okruga plasiralo sa samo 36 poena.

Bratstvo i jedinstvo is alive and well!

Ideja da se takmičenje koristi kao metod za širenje nekakve rogobatno protumačene socijalne pravde, a ne kao metod za podršku najboljima od najboljih samo je još jedna ilustracija načina na koji se u ovom našem društvu problemi iznova generišu.

Umesto da nam cilj bude da dodatne poene prilikom upisa u srednju školu i na faklutet na ime rezultata na takmičenjima dobiju oni koji imaju najveće znanje u državi – ne bismo li sutra bili sigurni da diplome fakulteta stvarno dobijaju oni najbolji – mi aktivno podmećemo nogu deci koja su pokazala veće znanje, dajući prednost onima koji su pokazali manje znanje.

Kakvu motivaciju imaju učenici i nastavnici iz južno-bačkog okruga da iz godine u godinu postaju sve bolji i bolji, ako znaju da će bez obzira na ostvarene rezultate NEKI BROJ učenika definitivno otići na republičko takmičenje, kakav god broj poena da osvoji?

Zar nam činjenica da određeni regioni u Srbiji na takmičenjima iz godine u godinu postižu lošije rezultate od nekih drugih regiona ne bi bila korisna za detekciju problema i pronalaženje rešenja za taj problem?

Ovako, radio ne radio – svira ti radio. Kakvo god znanje da imaju učenici po regionima, kakav god da je kvalitet nastave koji ih dovodi do takvog znanja – oni su sigurni da će se naći među najboljima u republici.

A deca koja imaju tu nesreću da uprkos znanju, a zbog pogrešnog mesta boravka, izvise na takmičenjima, mogu jedino da trče uokolo sa svojim roditeljima i ko Kalimero viču "Pa, to je nepravda!"

Uzalud.

Nema ko da ih čuje.

I to je osnovni problem našeg školskog sistema.

Kao što na takmičenjima nije važno koliko znaš, već je važno gde živiš, tako i u školskom sistemu nije važno koliko si kvalitetan kadar, već iz koje si partije. Kao što takmičenja uopšte ne služe za promociju i podršku onome najkvalitetnijem što u državi imamo, tako i u školskom sistemu radna mesta ne služe za zapošljavanje najkvalitetnijeg nastavnog kadra. Rezultati na takmičenju, kao i radna mesta u školi, služe za očuvanje nekakvog rogobatno shvaćenog i pogrešno protumačenog socijalnog mira.

U takvoj postavci stvari nije ni čudno što roditelji i deca nasrću na nastavnike, a nastavnici traže dodeljivanje statusa službenog lica, kao da će im to nekom magijom povratiti poštovanje javnosti za profesiju, poštovanje koje trenutno, fakat, nemaju. Kada sistem ne samo da ne rešava probleme, već ih aktivno generiše, onda svi činioci tog sistema potpuno pobrljave u ponašanju i nespretno pokušavaju da pronađu pojedinačna rešenja za sebe, gubeći iz vida činjenicu da pojedinačnih rešenja nema bez sveopšteg, sistemskog rešenja.

A sistemsko rešenje trebalo bi da smisle i u delo sprovedu ranije pomenuti službenici ministarstva koji ne da nisu u stanju da to urade, već nisu u stanju ni na najobičniji email da odgovore.

Žali bože para koje su potrošene na to da im se kompjuteri uopšte priključe na internet.

 

Atačmenti



Komentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

iqiqiq iqiqiq 13:31 14.05.2013

TOP NEWS

Ministarstvo se potpuno ne meša u organizaciju takmičenja iako ima obavezu da organizatoru takmičenja dostavi Stručna uputstva te da proveri Propozicije da ne bi došlo do diskriminacije takmičara, što je već dugogodišnja praksa. Isto tako definisano je ugovorom o saradnji da Ministarstvo kontroliše sve nivoe takmičenja.

Mi kao roditelji, pa i nastavnici stalno ukazujemo na propuste, ali niko nas ne sluša.
Do kada ćemo mi sami morati da štitimo svoju decu, bez ikakve pomoći i odgovornosti onih kojih su nadležni?

Kada mama Nataša mora da preko blogova i facebooka moli da se pomogne njenom sinu Veljku da preživi, jer su mu potrebne pare za operaciju, niko se ne oglašava.
Nama je važnije da li su na Eurovizije se plasirale neke tri curice nego što nam deca gladuju, što su bolesna, što nemaju nikakvu zaštitu od institucija koje plaćamo. Vratite nam pare koje smo vam dali kao poreski obveznici da možemo da nahranimo i izlečimo svoju decu.

scabies scabies 13:55 14.05.2013

takmičenje

Stručno društvo za strani jezik i književnost rešava da kreativno tumači stručno upustvo. Ne samo da osvajanje jednog od prva tri mesta na okružnom takmičenju učeniku ne garantuje plasman na republičko takmičenje, već to zavisi od okruga u kome živite. Tako se deca iz beogradskog, severno-bačkog i zaječarskog okruga koja su osvojila 37 poena na okružnom takmičenju nisu plasirala na republičko, ali se zato čak 6-oro dece iz južno-bačkog okruga plasiralo sa samo 36 poena.

Koliko ja kapiram, i koliko se sećam, republičko takmičenje i služi da se na njemu nađu najbolji predstavnici okruga. Kada bi zbog toga što su na opštinskom i okružnom nivou svi radili isti test, mi postavili isti prag (na osnovu rezultata) za kvalifikovanje na viši nivo, onda bi se svi nivoi takmičenja sveli na republičko takmičenje.
Ne postoji sistem takmičenja koji je savršen. Ni u sportu, ni u "nauci". Uvek i u svim takmičenjima značajnu ulogu igra i sreća. I to je meni isto kao kada bi se Portoriko bunio kako je nepravedno da Brazil bude svetski šampion u fudbalu, jer su ga oni pobedili u grupnoj fazi takmičenja.
I kad smo kod tih sportskih paralela, i takmičenja učenika u Srbiji su organizovana po grupnom, a ne po kup sistemu. Okruzi su grupe iz kojih se najbolji kvalifikuju dalje. I kao i u sportu, postoje lakše i teže grupe. To je život.. hoću reći sportsko takmičenje :)
Jukie Jukie 14:07 14.05.2013

Re: takmičenje

E pa iz biologije nije tako i postoji broj poena koji moraš da osvojiš da odeš na sledeći nivo. Ponekad se prag spusti, ali svima isto (ne po okruzima), a ponekad ne.
Ako se dobro sećam onoga što sam čitao na nekim sajtovima, mislim da su ove godine osmacima smanjili prag (jer ih je jako malo prošlo) a sedmacima nisu, pa su sedmaci masovno demonstrativno uzvikivali da im ne pada na pamet da se sledeće godine takmiče na glupom nepravednom takmičenju iz biologije (neki su i fizički napuštali prostoriju nadam se da ih vrata nisu lupila po turu)
iqiqiq iqiqiq 14:09 14.05.2013

Re: takmičenje

Ne valja ti rezon, dovoljno je proveriti sva ostala Društva, sem ovih za strane jezike, pa ćeš videti kako oni to rešavaju. Utvrdi se prag prolaznosti, tipa minimum 32 poena pa ako iz nekog okruga niko nije prošao, poziva se prvi sa liste iako ima manje poena.
Druga društva stimulišu decu da se takmiče i trude se da takmičenje bude što masovnije. Jedino pomenuto Društvo desetkuje takmičare, a pri tome krši i Stručna uputstva i Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja, što je već i krivično delo.
scabies scabies 14:12 14.05.2013

Re: takmičenje

Takmičenja učenika su osmišljena tako da se biraju najbolji među najboljima. I organizovano je u skladu sa teritorijalnom pripadnošću.
To o čemu ti pičaš i kako misliš da takmičarski sistem treba da izgleda, to bi se moglo organizovati samo na jedan način: prijave se sva zainteresovana deca i odmah im se daju najteži zadaci - i lepo vidimo ko su najbolji. Ali to je onda samo odmah republičko takmičenje za sve :)
Jer već na školskom nivou kreću te neravnopravnosti o kojima ti pričaš.
I malo sam umorna od onih koji stalno vide nepravde, i kojima je kriv sudija, mokar teren, jak vetar, visoka vlažnost vazduha... Nikada nije kriv takmičar što nije bio bolji...
iqiqiq iqiqiq 14:19 14.05.2013

Re: takmičenje

scabies
. Nikada nije kriv takmičar što nije bio bolji...

Pa bio je bolji takmičar, osvojio je 37 poena u odnosu na nekog koji je osvojio 32 iz drugog mesta i ne ide dalje.
Mislim da se ne razumemo.
Ako ćeš da porediš sa sportom to je kao da iz III lige izvučeš nekoga i pošalješ ga na Olimpijadu da bi na Olimpijadi bili prisutni svi iz svih mesta.
Pročitaj član 3 Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja.
Razmisli da li prilikom upisa na fakultet nekog na prijemnom pitaju iz kog je mesta. Ne, ŠANSA SE DAJE SAMO ONIMA KOJI OSVOJE DOVOLJAN BROJ POENA NA PRIJEMNOM

Ministarstvo ima tu baš dobro napisan zakon te ne vidim zašto ga Društvo krši
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:24 14.05.2013

Re: takmičenje

Kada bi zbog toga što su na opštinskom i okružnom nivou svi radili isti test, mi postavili isti prag (na osnovu rezultata) za kvalifikovanje na viši nivo, onda bi se svi nivoi takmičenja sveli na republičko takmičenje.


Ne bi. Kao što reče Jukie, pre okružnog takmičenja treba da se napravi tabela i da se zna, na primer:

I mesto: 38-40 poena
II mesto: 35-37 poena
III mesto: 32-35 poena

I onda kažeš: svi koji imaju više od 32 poena, plasirali su se na republičko. Ili, svi koji su osvojili od 38 do 40 poena idu na republičko.

Ti predlažeš, paraktično, da takmičari ne znaju propozicije takmičenja pre samog takmičenja. Tako rezonuje i Društvo za strane jezike i književnost. Međutim, da se bar drže i toga dosledno, pa da prvo, drugo i treće mesto idu dalje bez obzira da li je prvo mesto u tom okrugu 36 ili 37 ili 40 poena, nego oni ne rade ni to! Oni propisuju da na republičko ide 10 najboljih iz Beograda, 8 iz Niša i Novog Sada, i po 3 iz okruga. A ako veći broj učenika ima isti broj poena, proširuje se lista.

Onda dođeš u situaciju da se na republičko plasira samo prvo mesto iz jednog okruga, po dva mesta iz drugog, a čak tri iz trećeg. I dođeš u situaciju da se, zbog istog broja poena i proširivanja liste, na kraju plasira njih 16-oro iz Beograda i 23-je iz Novog Sada.

Mislim, ne mora da bude sistem kako je propisalo Stručno uputstvo ministarstva. Ali, pobogu, neka bude nekakav, BILO KAKAV SISTEM, a ne haj-hoj varijanta.[u][/u]

EDIT: Uzgred, propozicije opštinskog takmičenja jesu baš ovakve: prva tri mesta jednake su tim i tim poenima, i oni koji osvoje te i te poene, idu na okružno. Po tebi ispada da je tako organizovano opštinsko takmičenje, u stvari isto što i okružno. Ne znam što ga onda uopšte organizuju? I zašto nisu iste propozicije za plasman s okružnog na republičko, kao što su sa opštinskog na okružno.
scabies scabies 14:25 14.05.2013

Re: takmičenje

Kakvu motivaciju imaju učenici i nastavnici iz južno-bačkog okruga da iz godine u godinu postaju sve bolji i bolji, ako znaju da će bez obzira na ostvarene rezultate NEKI BROJ učenika definitivno otići na republičko takmičenje, kakav god broj poena da osvoji?
Ti sad pričaš iz pozicije teorije zavere, što kao i uvek nema mnogo veze sa onim kako funkcioniše svet. Kada se mali Pera-Mika-Žika iz južno-bačkog okruga spremaju za takmičarsku sezonu, oni nemaju u glavi okruge i to što će sigurno neko od njih otići na republičko takmičenje.. Oni imaju korak po korak na kom moraju da budu među najboljima da bi išli dalje, od školskog, preko opštinskog i okružnog nivoa, pa do republičkog. I to je njihov motiv. I to je isti motiv koji pokreće takmičare u svim okruzima. E sad, to što je nekada lakše, nekada teže biti najbolji, to i dalje ne menja suštinu da uvek moraš da budeš jako dobar da bi bio pobednik.
I da ne bude da branim i zastupam ideju da treba favorizovati loše, a saplitati dobre, naprotiv. Ovo pričam iz svog velikog takmičarskog iskustva u kom sam i padala i prolazila i pobeđivala, i bila trostruki prvak države. I iakko je tri puta malo previše da se smatra za slučajnost, evo prva priznajem da je uvek to i malo sreće. Ko to ne može da prihvati, nek se ne takmiči.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:28 14.05.2013

Re: takmičenje

Takmičenja učenika su osmišljena tako da se biraju najbolji među najboljima. I organizovano je u skladu sa teritorijalnom pripadnošću.


Naravno.
U čemu je problem da neko bude najbolji na svom okrugu, a ne plasira se na republičko? I dalje je najbolji na okrugu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:31 14.05.2013

Re: takmičenje

Ti sad pričaš iz pozicije teorije zavere,


Gde ti vidiš teoriju zavere, pobogu?
Samo sam rekla: ako iz godine u godinu iz određenog okruga niko ne uspeva da se plasira na republičko, onda je to veoma dobra i kvalitetna informacija za one koji se bave permanentnim poboljšavanjem kvaliteta školskog sistema u nas. To nam pomaže da identifikujemo "the weakest link" i, onda mogu dodatne snage, resursi i pažnja da se usmere na taj okrug, ne bi li se kvalitet nastave, nastavnog kadra i svega ostalog u tom okrugu podigli na nivo na kome su i ostali okruzi.
scabies scabies 14:38 14.05.2013

Re: takmičenje

iqiqiq
Pazi, ništa se ja ne razumem u te propise i pravila, i veze nemam sa prosvetom. Ali kao i svi komentatori na blogu, volim da kažem šta imam Ne znam zašto me svrbe prsti danas.

U svakom slučaju, kao što sam malopre rekla, sve moje predstave o takmičenjima počivaju na mom iskustvu učenika-takmičara. I nemam pojma kakve su bile propozicije tada, niti me je to zanimalo. Ja sam se takmičila i smatrala da ako nisam među najboljima u mojoj opštini (u školi sam uvek bila) da ja ne zaslužujem da idem dalje, i nije me se ticalo da li je neko drugi iz neke druge opštine prošao dalje iako je imao manje bodova od mene. Mada sad kad razmislim, možda je trebalo, sve bi mi u životu bilo lakše..
Ovo je više moja organska reakcija na to "on je prošao dalje sa 32 poena, a ja nisam sa 37", što je generalno pristup koji mi se ne sviđa. Ni kada ga zastupaju takmičari, a posebno ne kada ga zasupaju njihovi roditelji.

A ako sistem može da se napravi boljim, to podržavam. Samo sada imam neka druga posla, pa to ostavljam da vi dalje sami dogovorite :)
iqiqiq iqiqiq 14:46 14.05.2013

Re: takmičenje

scabies
iqiqiq
Pazi, ništa se ja ne razumem u te propise i pravila, ...

A ako sistem može da se napravi boljim, to podržavam. Samo sada imam neka druga posla, pa to ostavljam da vi dalje sami dogovorite :)

Ma postoji sistem i to kod svih drugih takmičenja. Možda nije savršen ali se bar ostala društva pridržavaju i manje je diskriminacije.

Uzgred ovo jeste i sve vreme Republičko takmičenje svih zainteresovanih na nivou Srbije samo što ne možeš odmah sve da ih strpaš u jednu učionicu. Zato krećeš teritorijalno sa istim testom i istim rangom, pa se nagore penju takmičari koji su osvojili isti broj poena ŠIROM SRBIJE. Samo se poslednji figurativno naziva Republičko, ali je to sve vreme isti tretman.
To je kao kad hoćeš da upišeš fakultet, postoje uslovi (da imaš određen broj bodova iz srednje škole, preneseno na takmičenja recimo ocenu 5 iz tog predmeta) i onda radiš test jednako svim ostalima.
Zamisli da onda kažeš budućim studentima može samo 5 iz Kragujevca i samo 3 iz Čačka. Pa ne samo njihovi roditelji, nego i punoletni studenti bi te pojeli za doručak.
Isto ti je to, samo treba malo da se udubiš, ali nemoj ako te ne dotiče.
rade.radumilo rade.radumilo 14:59 14.05.2013

Re: takmičenje

Pa bio je bolji takmičar, osvojio je 37 poena u odnosu na nekog koji je osvojio 32 iz drugog mesta i ne ide dalje.


Pa i u kupu šampiona učestvuje prvoplasirani iz najjače lige u nekoj državi, pa se onda selektuju dalje kroz kvalifikacije itd. To što je jedan drugoplasirani Premijer lige deset puta bolji tim od prvoplasiranog u prvoj ligi Švajcarske, to ne igra ulogu, neće igrati ni u kvalifikacijama.
Dok je postojala SFRJ na savezna takmičenja su išli najbolji iz republika i pokrajina. Da li je petoplasirani na republičkom takmičenju u Sloveniji bio bolji od prvoplasiranog u Makedoniji, to nije igralo ulogu.

Ako ćeš da porediš sa sportom to je kao da iz III lige izvučeš nekoga i pošalješ ga na Olimpijadu da bi na Olimpijadi bili prisutni svi iz svih mesta.


Pa na Olimpijadi i učestvuju takmičari koji izbore kvalifikacionu normu određenu za određeni kontinent ili deo kontinenta. Zato i dobiješ u prvim krugovima takmičenja autsajdere koji ne mogu da dobace ni do pola rezultata onih koji u drugim delovima planete nisu izborili plasman na olimpijadu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:01 14.05.2013

Re: takmičenje

Pa na Olimpijadi i učestvuju takmičari koji izbore kvalifikacionu normu određenu za određeni kontinent ili deo kontinenta.


Jasno.
Nego nije jasno - šta je norma?
Tj., Stručno uputstvo ministarstva jasno kaže šta je norma.
Ali organizator takmičenja normu ignoriše.
A ministarstvo boli uvo što se norma ignoriše.


antioksidant antioksidant 15:02 14.05.2013

Re: takmičenje

Pa bio je bolji takmičar, osvojio je 37 poena u odnosu na nekog koji je osvojio 32 iz drugog mesta

a isti je test?
ako jeste, čemu onda sledeći krug takmičenja? to je praktično republičko takmičenje
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:04 14.05.2013

Re: takmičenje

a isti je test?
ako jeste, čemu onda sledeći krug takmičenja? to je praktično republičko takmičenje


Isti je test.
I na opštinskom je isti test, pa ipak organizuju okružno potom.
Šta će onda okružno? Opštinsko je automatski i republičko.
antioksidant antioksidant 15:06 14.05.2013

Re: takmičenje

Šta će onda okružno? Opštinsko je automatski i republičko.

može i po odeljenjima da se organizuje
ako je svima isti test, besmisleno je organizovati ga u više krugova
jedino se spakuje više dnevnica (ako ih ima) i ručkova
rade.radumilo rade.radumilo 15:06 14.05.2013

Re: takmičenje

Jasno.
Nego nije jasno - šta je norma?


Pa evo ti primer: U košarci recimo bude ulazak u polufinale kontinentalnog prvenstva godinu pred olimpijadu. Pa tako se recimo desi da jedna Španija ne uspe da se plasira na Olimpijadu u košarci (nemojte da krenete da mi vadite rezultate, dajem samo kao primer) a u prvom kolu takmičenja na Olimpijadi se sretnu Srbija i Gabon ili Rusija i Čile...
scabies scabies 15:09 14.05.2013

Re: takmičenje

ako je svima isti test, besmisleno je organizovati ga u više krugova
A ja sam to rekla još pre 10 komentara. Ako se tako ne budemo slušali, nikada nećemio urediti sistem takmičenja pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete
Ili da mi organizujemo takmičenje na blogu? Da konačno negde na svetu postoji neko pravo, pošteno i pravedno takmičenje u kome će sigurno najbolji da pobedi
rade.radumilo rade.radumilo 15:09 14.05.2013

Re: takmičenje

Isti je test.
I na opštinskom je isti test, pa ipak organizuju okružno potom.


Pa i u sportu je isti sport. Ne takmiče se u prvom krugu kvalifikacija u hokeju na travi a u drugom u hokeju na ledu, pa potom na parketu itd...
scabies scabies 15:16 14.05.2013

Re: takmičenje

A zamislite tek nepravdu kada nekom tamo 126. teniseru na ATP listi u prvom kolu turnira zapadne Đoković ili Nadal. Taj posle treba da traži da ga proglase za drugog i daju nagradu ako Đoković osvoji turnir. A da ne pričamo tek koliko treba da bude ljut što je 128. zapao neko sa začelja prvih 10, pa se on kvalifikovao dalje.
Ili kako to već ide u tenisu, ne znam.. Ali kapiram da u životu često ide tako nekako
iqiqiq iqiqiq 15:21 14.05.2013

Re: takmičenje

scabies

Ili kako to već ide u tenisu, ne znam.. Ali kapiram da u životu često ide tako nekako

A gde piše da je sistem izabira najboljeg od najboljih u tenisu ili bilo kom drugom sportu dobar, samo je utvrđen davno i svi ga se pridržavaju, bez dodatnih pitanja.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:23 14.05.2013

Re: takmičenje

U košarci recimo


Mani grupne sportove.
Nema grupnog takmičenja iz stranog jezika, samo pojedinačnog.
Daj mi primere na atletičarima i gimnastičarima, recimo.
iqiqiq iqiqiq 15:23 14.05.2013

Re: takmičenje

antioksidant
[
ako je svima isti test, besmisleno je organizovati ga u više krugova
jedino se spakuje više dnevnica (ako ih ima) i ručkova

Meni je super ovo što kažeš, nisam o tome razmišljala, koji moj onda ide dalje od školskog, kada sva deca imaju isti test i samim time postoji "ATP" lista koja kaže rang od 1 do 1000 i to je to.
Možda kao i sve ostalo, nasleđen sistem prošlosti, pa su još uneli "mamac" da deca na tim takmičenjima dobiju dodatne poene i kad se sve zavrti, svi prestanu da razmišljaju i postavljaju pitanja.
antioksidant antioksidant 15:26 14.05.2013

Re: takmičenje

Daj mi primere na atletičarima i gimnastičarima, recimo.

u atletici na 100 metara svaka drzava ima pravo na maksimalno 4 takmicara za olimpijske igre
zato su kvalifikacije u sad veeeeeoma interesantne
i tako je sasvim moguce da americki takmicar br 5 ima bolje vreme od britanskog br 2 i sta mislis ko ide na igre?
iqiqiq iqiqiq 15:29 14.05.2013

Re: takmičenje

antioksidant

i tako je sasvim moguce da americki takmicar br 5 ima bolje vreme od britanskog br 2 i sta mislis ko ide na igre?

Ehehe a ja se uvek pitala od koga mi nasledismo taj sistem "po ključu", a ono to je svetska zavera. A mi odmah usvojili i da ne pitamo da li to nama odgovara i da li to hoćemo. Jel to smišljeno u doba hladnog rata, ta fora "po ključu", znaš li možda
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:29 14.05.2013

Re: takmičenje

ako je svima isti test, besmisleno je organizovati ga u više krugova


Tako nekako rezonuje i matematičko društvo Arhimedes. Meni se sviđa kako oni rade. Oni idu, prvo, na što masovnije učešće. U svim školama se isti dan drži osnovno takmičenje. Oko 41.000 dece je učestvovala na poslednjem. Imaju jasno rangiranje: I mesto: 60 poena, II mesto: xy, III mesto: sy. I onda se svi oni koji su osvojili 60 poena plasiraju na republičko. Nema tu, ono, opštinsko, okružno, trte-mrte. A na republičkom im onda daju malo teže zadatke, i opet jasno unapred se zna koliko poena nosi I mesto, koliko II, a koliko III.

E, jedino što mi se kod Arhimedesa i Misliše ne sviđa jeste što krše odredbu Stručnog uputstva koja kaže: ne sme da se naplaćuje kotizacija. Doduše, oni tih 150-200 dinara ne nazivaju "kotizacijom", već članarinom, ali ne članarinom društva, nego članarinom nekakvog "kluba" - i ta članarina traje mesec i po dana, taman koliko da pokrije školsko i republičko takmičenje.

sneza.lazarevic sneza.lazarevic 15:31 14.05.2013

Re: takmičenje

Krugolina Borup
a isti je test?
ako jeste, čemu onda sledeći krug takmičenja? to je praktično republičko takmičenje


Isti je test.
I na opštinskom je isti test, pa ipak organizuju okružno potom.
Šta će onda okružno? Opštinsko je automatski i republičko.

Test jeste isti na opštinskom, pa na okružnom, ali po meni je to u redu. Zato što se testovi na različitim nivoima razlikuju po težini
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:33 14.05.2013

Re: takmičenje

u atletici na 100 metara svaka drzava ima pravo na maksimalno 4 takmicara za olimpijske igre
zato su kvalifikacije u sad veeeeeoma interesantne


Da, ali ministarstvo ne propisuje maksimalan broj igrača, već naprotiv - kaže da svi koji istrče normu automatski idu na viši nivo.

bookez bookez 15:40 14.05.2013

Re: takmičenje

iqiqiq
Ne valja ti rezon, dovoljno je proveriti sva ostala Društva, sem ovih za strane jezike, pa ćeš videti kako oni to rešavaju. Utvrdi se prag prolaznosti, tipa minimum 32 poena pa ako iz nekog okruga niko nije prošao, poziva se prvi sa liste iako ima manje poena.


Ne znam kako je sada, ali pre 10-20 godina na takmicenjima iz matematike, fizike, informatike i hemije je uvek bilo da prva X mesta (cini mi se dva) idu dalje, a eventualno jos nekog pozovu. I jos ucesnici saveznog iz prethodne godine su imali direktan prolaz na republicko, ucesnici republickog su imali direktan prolaz na regionalno... Lici na Olimpijadu + wildcard u tenisu.

Za one koji zagovaraju striktno matematicku preciznost, treba pitati sta je cilj takmicenja. Deci jeste bitno da pobede, ali je pobeda najmanje sto ce ostati kao iskustvo. A i nije cilj da nadjemo jednog ultimativnog znalca i da ga slavimo do sledece godine. Ja vidim takmicenje kao mesto da se pametna deca iz razlicitih krajeva upoznaju, malo provedu kao nagrada za ulozeni trud, da nastavnici vide kako se pristupa nastavi na drugim mestima i na kraju da se omasovi nauka.

U suprotnom, dovoljno je dati test preko interneta, svi rade, 4 sata, samo jedan pobednik i kraj.


bookez bookez 15:44 14.05.2013

Re: takmičenje

Krugolina Borup
U košarci recimo


Mani grupne sportove.
Nema grupnog takmičenja iz stranog jezika, samo pojedinačnog.
Daj mi primere na atletičarima i gimnastičarima, recimo.


Na Olimpijadi, bilo koje trcanje i plivanje, svako se takmici u svojoj grupi. Prva X takmicara idu dalje i jos prva Y sa najboljim vremenima koja nisu prosla po prethodnom kriterijumu idu dalje. Ja bih rekao relativno posten sistem.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 15:46 14.05.2013

Re: takmičenje

bookez


Za one koji zagovaraju striktno matematicku preciznost, treba pitati sta je cilj takmicenja. Deci jeste bitno da pobede, ali je pobeda najmanje sto ce ostati kao iskustvo.




Nemam pojma šta tačno zagovaram, ali problem je između ostalog i to što učešće, tj. ovajanje nekog od prvih mesta na takmičenjima donosi bodove za upis u srednje škole, odnosno na fakultete. I onda imamo situaciju da je dete na pr. na okružnom takmičenju osvojilo 36 bodova u jednom gradu/okrugu i ne ide dalje na republičko, a neko drugo dete osvoji manji broj bodova u nekom drugom gradu i ide dalje, te samim tim dobija i više bodova za upis.
iqiqiq iqiqiq 15:46 14.05.2013

Re: takmičenje

bookez

U suprotnom, dovoljno je dati test preko interneta, svi rade, 4 sata, samo jedan pobednik i kraj.

Baš tako, moglo bi i to i bilo bi apsolutno jeftinije, samo što bi se svi plašili da će biti nekorektnih takmičara koji će imati pomoć, jer ih ne nadzire Veliki Brat.
A pravo pitanje na koje sam ja došla sa mojim iskustvom i jeste " a koji je cilj takmičenja, šta mi hoćemo da dobijemo time". Nisam čitala strategije obrazovanja i razvoja nauke, mrzi me iskreno, ali možda neko jeste i to pomenuo, šta su hteli tim takmičenjima.
Društvo je izjavilo novinarima da oni to rade da analiziraju nivo znanja dece u Srbiji, znači deca su zamorčići. Niko decu nije pitao šta bi oni želeli, niko nije ni nastavnike pitao.
Ali možda ima u Strategiji, pročitaću lektiru jednog dana
bookez bookez 15:51 14.05.2013

Re: takmičenje

Krugolina Borup
Takmičenja učenika su osmišljena tako da se biraju najbolji među najboljima. I organizovano je u skladu sa teritorijalnom pripadnošću.


Naravno.
U čemu je problem da neko bude najbolji na svom okrugu, a ne plasira se na republičko? I dalje je najbolji na okrugu.


Pitanje: Sta je cilj takmicenja?
bookez bookez 16:12 14.05.2013

Re: takmičenje


Nemam pojma šta tačno zagovaram, ali problem je između ostalog i to što učešće, tj. ovajanje nekog od prvih mesta na takmičenjima donosi bodove za upis u srednje škole, odnosno na fakultete. I onda imamo situaciju da je dete na pr. na okružnom takmičenju osvojilo 36 bodova u jednom gradu/okrugu i ne ide dalje na republičko, a neko drugo dete osvoji manji broj bodova u nekom drugom gradu i ide dalje, te samim tim dobija i više bodova za upis.


Kada sam upisivao fakultet, samo nagrade na republickim takmicenjima iz srednje skole su vazile. Cak i ne znam ljude koji su osvajali nagrade a da im je bio problem da upisu fakultet koji su zeleli. Sto se tice srednje skole, jedino za specijalizovane gimnazije nagrade imaju nekog smisla.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:17 14.05.2013

Re: takmičenje

Pitanje: Sta je cilj takmicenja?


Zavisi iz kog ugla posmatraš.
Mene ako pitaš, iz mog ugla - ne trebaju nam takmičenja uopšte, i ja bih sva takmičenja ukinula. Ko u skandinavskim zemljama.

Međutim, drugi ljudi, iz dugih uglova posmatranja, imaju različita viđenja ciljeva takmičenja. Recimo, dodatni bodovi za upis u srednju školu/na fakultet.

Kao društvu, mislim da bi cilj takmičenja - ako smo već odlučili da ih imamo, a imajući u vidu činjenicu da uspesi na njima potpomažu upis na dalje školovanje - trebalo da bude: probiranje i promocija NAJBOLJEG U DRŽAVI. Bez obzira iz kog su okruga.

Cilj takmičenja jednog društva može biti i da poput skenera da povratnu informaciju u kojim delovima države deca postižu nadprosečne, a u kojima ispodprosečne rezultate, te da se onda analizom nastave u tim krajevima pronađu najbolja rešenja za podizanje nivoa nastave tamo gde to treba učiniti, a po principu koji postoji u krajevima u kojima su rezultati odlični.
iqiqiq iqiqiq 19:46 14.05.2013

Re: takmičenje

rade.radumilo
[

Pa evo ti primer: U košarci recimo ...

A što uzimamo sistem bodovanja u sportu, evo sad je aktuelna Evrovizija, možemo njihov sistem bodovanja, baš su i oni lepo eksperimentisali ovih poslednjih nekoliko godina. Ima sigurno još takmičenja i iskustva iz drevnih vremena, možemo i njihov sistem...
Jukie Jukie 19:57 14.05.2013

Re: takmičenje

sneza.lazarevic

Krugolina Borup
a isti je test?ako jeste, čemu onda sledeći krug takmičenja? to je praktično republičko takmičenjeIsti je test. I na opštinskom je isti test, pa ipak organizuju okružno potom.Šta će onda okružno? Opštinsko je automatski i republičko
.Test jeste isti na opštinskom, pa na okružnom, ali po meni je to u redu. Zato što se testovi na različitim nivoima razlikuju po težini

Ja mislim da se test iz biologije ne razlikuje po težini nego se samo ubace dodatne lekcije, one koje su na redovnim časovima odrađene u međuvremenu od prošlog kruga takmičenja. Isti je broj pitanja istog oblika, samo što nije gradivo do npr. crva nego do npr. vodozemaca itd.
Jukie Jukie 20:10 14.05.2013

Re: takmičenje

sneza.lazarevic

ovajanje nekog od prvih mesta na takmičenjima donosi bodove za upis u srednje škole, odnosno na fakultete. I onda imamo situaciju da je dete na pr. na okružnom takmičenju osvojilo 36 bodova u jednom gradu/okrugu i ne ide dalje na republičko, a neko drugo dete osvoji manji broj bodova u nekom drugom gradu i ide dalje, te samim tim dobija i više bodova za upis.

AKo se dobro sećam iz biologije se valjda računa ili samo prvo mesto na republičkom ili tako nešto. To što si drugo mesto na okružnom znači da ćeš dobiti diplomicu a ne da ćeš dobiti poene za upis u srednju školu. (I iz biologije se računa samo osmi razred, a sedmi je proba. Sada postoje i šesti i peti, ali samo do okružnog, i oni su proba za probu, ali dobro, mali deca idu iz entuzijazma).

Moj đak sedmak je svojevremeno bio treće mesto na opštinskom i dobio je diplomicu za to. Zaključnu peticu na kraju godine je zaslužio jer sam pažljivo iščitao pravilnik o ocenjivanju i našao sve rupe u zakonu na koje je dobio plusiće (a i druga deca koja su ispunila uslove iz rupa u zakonu).
jedan.kub jedan.kub 22:52 15.05.2013

Re: takmičenje

Ovo pričam iz svog velikog takmičarskog iskustva u kom sam i padala i prolazila i pobeđivala, i bila trostruki prvak države. I iakko je tri puta malo previše da se smatra za slučajnost, evo prva priznajem da je uvek to i malo sreće. Ko to ne može da prihvati, nek se ne takmiči.


Malo nam se moral srozao, pa gledamo da proguramo neke naše jer su uvedeni benefiti u vidu dodataka poena pri upisu na fakultet (bilo u vreme kad se moj sin upisivao).

Do sada nisam videla da je neko o tome pisao.

Preporuka za tekst.
Jukie Jukie 23:57 15.05.2013

Re: takmičenje

jedan.kub
uvedeni benefiti u vidu dodataka poena pri upisu na fakultet .

Da ali ovde govorimo o takmičenjima za osnovnu školu
petar_p petar_p 00:19 16.05.2013

Re: takmičenje

Krugolina Borup
Pitanje: Sta je cilj takmicenja?



Mislim da je korist od takmicenja zapravo sama priprema za takmicenje tj. prilika da zainteresovani ucenici rade vise i detaljnije od predvidjenog skolskog programa, da razvijaju vestine, druze se sa drugim ucenicima slicnih interesovanja i sklonosti itd. Takodje, samo takmicenje kao svojevrstan test, stresno okruzenje gde se nesto radi u ogranicenom vremenu, moze da koristi kao psiholoski 'trening' kako se sa tim situacijama izboriti kasnije u zivotu i na poslu, i kako prihvatiti i poraz i pobedu, i cinjenicu da si nekad imao srece, ili da je nisi imao (sve znao, ali glupo pogresio i tome sl.)
Tako da korist od takmicenja moze biti visestruka, ali nikada nije sadrzana u samom takmicenju (tj. ostvarenom rezultatu) vec je korist sadrzana u onome sto takmicenju prethodi i onome sto ga prati. To naravno ucenicima niko ne kaze, a ruku na srce nisam siguran da deca u osnovnoj skoli to mogu da shvate na taj nacin (ali treba reci, pa nek im stoji negde...) Sa druge strane, srednjoskolci bi vec trebalo da budu u stanju da shvate sta je prava korist od takmicenja...
E sad, znam za jako puno primera uspesnih takmicara koji su vise godina za redom bivali prvi na drzavnim takmicenjima, i koji su takmicenje dozivljavali kao sam cilj; neretko su kasnije vrlo lose prolazili, jer zivot nije takmicenje, niti su pravila tako prosta i mehanicka, niti se vrednuje znanje tih zadacica koji se na takmicenjima daju, tako da im je bilo jako tesko da naprave prelaz sa tog mega-uspeha na nesto sto im kasnije niko ne vrednuje. Mnogi su jako lose prosli, dozivljavajuci to kao licni neuspeh, i stvarno je tuzno videti nekoga od 30-tak godina koji je mentalno i emocionalno ostao na nivou 'takmicara' iz srednje skole, ali tih primera ima zapravo jako puno. Zato je vazno shvatiti na vreme sta je pravi cilj takmicenja, i reci ucenicima da je sve to lepo, ali da ne uzimaju sve to previse ozbiljno... : )
iqiqiq iqiqiq 08:18 16.05.2013

Re: takmičenje

Jukie
jedan.kub
uvedeni benefiti u vidu dodataka poena pri upisu na fakultet .

Da ali ovde govorimo o takmičenjima za osnovnu školu

Isto ti je to i za srednju i za osnovnu, tj uvedeni su ti poeni i zato sada i roditelji i deca poludeše oko tih takmičenja, pa se tek time izgubio smisao i lepota takmičenja o kojem Petar piše
iqiqiq iqiqiq 16:18 17.05.2013

Re: takmičenje

Jukie
AKo se dobro sećam iz biologije se valjda računa ili samo prvo mesto na republičkom ili tako nešto. To što si drugo mesto na okružnom znači da ćeš dobiti diplomicu a ne da ćeš dobiti poene za upis u srednju školu. (I iz biologije se računa samo osmi razred, a sedmi je proba. Sada postoje i šesti i peti, ali samo do okružnog, i oni su proba za probu, ali dobro, mali deca idu iz entuzijazma).

Možda je kasno sada da odgovaram, ali pogledaj član 7 u Pravilniku o upisu u srednju školu, tu imaš bodovanje osvojenih mesta na takmičenju
[/url]
Dakle boduju se i I i II i III mesto, otuda i takva pomama za takmičenjima, jadna deca.
Jukie Jukie 16:35 17.05.2013

Re: takmičenje

iqiqiq

Dakle boduju se i I i II i III mesto, otuda i takva pomama za takmičenjima, jadna deca.

Da, a iz biologije valjda postoji po jedno dete na svakom od ta tri mesta, dakle tri deteta po generaciji u Srbiji
Supermod Supermod 16:40 17.05.2013

Pomoć

iqiqiq
[/url]

LINK
iqiqiq iqiqiq 15:19 14.05.2013

Da razbijem monotoniju

Ako ćemo da razmatramo idealni sistem bodovanja i biranja, slažem se ima mnogo načina.
Ovde je stvar da Ministarstvo ugovara ove poslove takmičenja i ima svoj sistem bodovanja koji bi trebalo da poštuju društva koja se prihvate posla

A sad malo drugačije: u osnovnoj školi se izučavaju dva strana jezika, ali Društvo ne dozvoljava da se deca takmiče iz oba strana jezika, nego samo i isključivo iz jednog. Slušam vas sve pomno i dopadaju mi se različiti pogledi na temu.
stasava stasava 15:51 14.05.2013

merila

Ima ovde poređenja koja nisu baš srećno izabrana. Takmičenja služe da se promovišu najbolji, to je tačno, ali ne najbolji po slobodnoj proceni, već najbolji po unapred utvrđenim standardima. Obično je tako do nivoa republičkog takmičenja i onda nastaju problemi. Učenik osvoji neko od prva 3 mesta i nastaje neizvesnost, čeka se odluka društava, proizvoljna i bez obrazloženja. Van pameti je da dete iz jednog okruga sa manjim brojem bodova ide na republičko, za razliku od drugog deteta iz drugog okruga, sa većim brojem bodova, uz obrazloženje da je broj dece jednog okruga merilo za plasiranje na viši nivo. Kao i sve kod nas, bez standarda, pravila, logike. Znanje i sposobnosti se ne mogu meriti po okruzima jer nisu geografska odrednica. Druga priča je neorganizovanost takmičenja. Često u komisijama za pregled budu nastavnici čija deca učetvuju na takmičenjima, što je sukob interesa. Satnice se proizvoljno pomeraju bez obaveštenja učesnika. Deca, učesnici republičkog takmičenja, imaju pravo na pola dnevnice, sa kašnjenjem, pa ako škola od sopstvenih sredstava ne obezbedi nešto, ako nemaju džeparac, mogu da se onesvešćuju od gladi. Koliko vodimo računa o nečemu što treba da nam bude najvrednije i najbitnije!
iqiqiq iqiqiq 16:04 14.05.2013

Još jedno pitanje

Naš domaćin Krugolina može u kratkim crticama da objasni i "S" kategoriju koja je meni "state of the art" Propozicija Društva, tu tek ima zanimljivih razmatranja diskriminacije. Ako neće ne mora, jer to može da bude tema još jednog bloga.

Po meni sve te sporne odredbe Propozicija pokazuju svest šireg auditorijuma i našeg odnosa prema talentima. Mi definitivno ne znamo da otkrijemo talenat kod dece, tome ne služe ni takmičenja, a ni sistem obrazovanja. I to je pitanje svih pitanja, ako hoćete da uvažite moje mišljenje.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:18 14.05.2013

право на такмичења која нам се допадају?

Нисам сигуран да разумем шта се тачно догодило, осим што је неко са 37 поена остао кући, а неко са 36 отишао на Републичко, само зато што нису из истог региона.

Не видим никакву трагедију у томе да се промовише некаква, бар минимална, заступљеност свих региона на Републичком. Једино би механизам којим се ово постиже требао бити јасан од почетка и бити део пропозиција и то је све.

Игром случаја сам укључен у такмичења у САД и избор екипе за Међународну математичку олимпијаду. На завршно такмичење се пласира око 250 ученика, али се обавезно позива најбољи из сваке савезне државе без обзира на поене. Може да се деси да неко из Калифорније не буде позван у тих 250 иако има 50% поена, а из Монтане буде, иако има 25% (клинац из Калифорније је можда био 23. у Калифорнији, а онај из Монтане је био први у Монтани).

Постоје и други "хорор/неправда/комунизам" детаљи. После тог завршног такмичења се на припреме за Међународну олимпијаду позива око 50 ученика (екипа за Олимпијаду броји 6, али нема разлога да се припрема само тих 6, кад већ иду припреме). Без обзира на то што сви ученици решавају исте задатке и што се проглашавају само укупни победници (не постоје победници по узрасту/полу) у оних 50 за припреме се позове најмање двадесетак деце из нижих разреда и најмање десетак девојчица. Тако да се деси да будеш 25. у САД, али си четврти разред и не будеш позван на припреме, а неко буде 55. у САД, али је други разред или девојчица и позван/а је. Ако ти је стварно много стало, постарај се да си у првих 6, онда си безбедан.

Али све ово се зна унапред, па учествујеш ако хоћеш, а седиш кући ако ти се не допада.
antioksidant antioksidant 17:20 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Али све ово се зна унапред

da, to je u sustini jedini aksiom bilo kog takmicenja
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:46 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Нисам сигуран да разумем шта се тачно догодило, осим што је неко са 37 поена остао кући, а неко са 36 отишао на Републичко, само зато што нису из истог региона.


Pa, nije suština u tome, to je samo jedan primer šta se dešava kada ne postoji dobar sistem. Evo, da pokušam da ilustrujem kako to izgleda jednom tabelom, u kome se vidi pregled plasiranih takmičara sa okružnog na republičko, po onim okruzima za koje se na internetu mogu naći podaci (o netransparentnosti celog procesa takmičenja - da ne govorim).



Da su organizatori rekli: svi koji osvoje I mesto u svom okrugu idu na republičko; ili da su rekli: svi koji osvoje I i II mesto u svom okrugu idu na republičko; ili da su poslušali Stručno uputstvo ministarstva da na republičko odu svi koji su osvojili I, II i III mesto - ne bih imala primedbi.

Međutim, ne. Oni ograničavaju broj učenika po mestu boravka (10 za Bgd, po 8 za Novi Sad i Niš, po 3 za druge okruge), pa onda taj broj proširuju za onaj broj učenika koji imaju jednaki broj poena. I onda dobiješ jednu totalnu papazijaniju u kojoj se iz Novog Sada plasira više nego iz Beograda, iako bi trebalo da je obrnuto; pa još se pola njih ih Novog Sada plasira, a da ima slabije rezultate od ovih iz Beograda.

Eto, da uzmem samo Novi Sad i Beograd, da ne idemo po drugim okruzima.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:51 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Не видим никакву трагедију у томе да се промовише некаква, бар минимална, заступљеност свих региона на Републичком. Једино би механизам којим се ово постиже требао бити јасан од почетка и бити део пропозиција и то је све.


Da se sledi Stručno upustvo ministarstva - nikakvih problema po ovom pitanju ne bi bilo: svi koji bi osvojili prva tri mesta - išli bi dalje. I iz svakog okruga bi imao predstavnike na takmičenju.

Međutim, kada se iz jednog okruga na republičko plasiraju I, II i III mesto, a iz drugog okruga samo oni koji osvoje I mesto - kako da ideš uokolo i ne izigravaš Kalimera?
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:11 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Сад видим из табеле у чему је стварно проблем. Имају превише деце с истим бројем поена у истом округу, па их не могу раздвајати. Или иде свих 16 са 37 поена из Новог Сада или нико. Колико видим ишли су у сваком округу (без разлике!) од најбољег па наниже док не намире предвиђени број ученика. У Новом Саду прву и другу награду има 7 ученика, а предвиђено је 8 из тог округа, па су укључили и следећих 16 са трећом наградом. У Зајечарском округу су предвидели 3 места и има тачно толико ученика са првом наградом, па су позвали само њих.

За следећу годину им требају тежи задаци, да се ученици при врху одвоје боље и онда неће имати оваквих проблема. Овако како јесте, стварно имају проблем како год пробали да га реше (лаки задаци - тежак проблем!).

*

Успут, колико видим, теби не смета што се прва награда додељује ученицима са различитим бројем поена у различитим окрузима, иако су задаци исти за све. Не смета ни мени, али сам имао утисак да промовишеш став да све треба да буде исто за све, па куд пукло.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:22 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

И још, да су следили упутство и позвали све са првом, другом и трећом наградом из свих округа, опет би неко из Београда остао кући са 36 поена, а неко из Јужно-бачког округа ишао на Републичко са 35. Али то би било у реду?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:27 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Успут, колико видим, теби не смета што се прва награда додељује ученицима са различитим бројем поена у различитим окрузима, иако су задаци исти за све. Не смета ни мени, али сам имао утисак да промовишеш став да све треба да буде исто за све, па куд пукло.


Vidi, što se mene tiče, mislim da može i jedan sistem i drugi sistem, samo da bude neki SISTEM. To isto Društvo za strani jezik i književnost, kada organizuje opštinsko takmičenje, drži se sistema bodova: od 38-40 I mesto; od 35-37 II mesto; od 32-35 III mesto. E, a onda kako ide ka višim nivoima takmičenja, počinje da brlja i izmišlja drugačije kriterijume i postavke, tako da više niko njihovu logiku ne može da uvati ni za glavu ni za rep.

Neki blogeri zastupaju tezu da najbolji iz svakog okruga treba da idu na takmičenje, bez obzira koliko poena su osvojili, i da li je to bolje ili gore u poređenju sa ostalim okruzima. Može. A može i da na svim nivoima bude kao što je na opštinskom, i kao što Arhimedes organizuje Mislišu - da se držimo poena.

Nego, ovo sada... to ti je hebo lud zbunjenog, ni tamo ni vamo, ni ovaj sistem ni onaj sistem... a verujem i da ta težina zadataka o kojoj pričaš ima istu sudbinu. Ako stave teže zadatke, Beograd i Novi Sad će s tim da se izbore, ali će po okruzima da im podbace. Ako stave lakše zadatke, Beograd i Novi Sad će imati preveliki broj predstavnika.

Drugim rečima, ni zadaci se na prave, ono, za najbolje, već da bi se našla "zlatna sredina" za sve. Čini mi se.

I onda stvarno da se zapita čovek: čemu ta takmičenja uopšte?

Iskreno, ja bih to sve najradije ukinula.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:30 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

И још, да су следили упутство и позвали све са првом, другом и трећом наградом из свих округа, опет би неко из Београда остао кући са 36 поена, а неко из Јужно-бачког округа ишао на Републичко са 35. Али то би било у реду?


Pa, ne bi se to desilo kada bi unapred lepo propisali koliko poena nosi koja nagrada. Evo, imam tabelu i za to.

marco_de.manccini marco_de.manccini 18:53 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Ово је табела са Општинског, претпостављам, с којег су се такмичари квалификовали за Окружно. Нема никаквог разлога да се пропозиције не мењају с једног нивоа на друго (у ствари, сигуран сам да није мудро не мењати баш ништа у приступу од општинских па све до светских такмичења). Све док пропозиције унапред постоје.

Успут, не знам одакле та идеја да се Скандинавци не такмиче, како онда бирају екипе за Међународне математичке олимпијаде? Швеђани учествују сваке године од 1967, Норвежани од 1984, Данци од 1991, Финци без прекида од 1976, а по први пут 1965.
Hansel Hansel 19:23 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Нисам сигуран да разумем шта се тачно догодило, осим што је неко са 37 поена остао кући, а неко са 36 отишао на Републичко, само зато што нису из истог региона.

Не видим никакву трагедију у томе да се промовише некаква, бар минимална, заступљеност свих региона на Републичком. Једино би механизам којим се ово постиже требао бити јасан од почетка и бити део пропозиција и то је све.

Могло би то да се реши тако што би сви окрузи имали представнике, а да на републичко иду сви који имају колико и првопласирани из округа с најслабијим резултатима, осим ако они нису испод неког разумног прага.

Једину ману овог решења видим у потенцијалној превеликој бројности такмичара на републичком у односу на до сада пројектовано, али и то би се дало решити...
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:40 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Могло би то да се реши тако што би сви окрузи имали представнике, а да на републичко иду сви који имају колико и првопласирани из округа с најслабијим резултатима, осим ако они нису испод неког разумног прага.

По мом мишљењу, не, и не. Најбољи из сваког округа треба да иде на Републичко без обзира на резултате у другим окрузима, и не мора свако ко има више од најбољег из најслабијег округа да иде на Републичко. Али ме мрзи да то и даље понављам, а још више да објашњавам. Све док пропозиције постоје унапред, организатор има право да промовише оно што мисли да је сходно.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:40 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Успут, не знам одакле та идеја да се Скандинавци не такмиче, како онда бирају екипе за Међународне математичке олимпијаде? Швеђани учествују сваке године од 1967, Норвежани од 1984, Данци од 1991, Финци без прекида од 1976, а по први пут 1965.


Ideja mi je od moga muža, Skandinavca. Ako je on slagao mene, i ja lažem vas.

Све док пропозиције унапред постоје.


A kakve su propozicije, to nije važno? Važno je da postoje bilo kakve propozicije? To zastupaš?

Ово је табела са Општинског, претпостављам, с којег су се такмичари квалификовали за Окружно.


Ne. To su rezultati sa okružnog, ali sam ih ja razvrstala tako da pokazuju kako bi stvari stajale da su na okružnom važila ista pravila kao i na opštinskom.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:42 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Све док пропозиције постоје унапред, организатор има право да промовише оно што мисли да је сходно.


A ako propozicije nisu u skladu sa Stručnim uputstvom ministarstva, a morale bi biti, misliš da to nema veze, važno je samo da postoje bilo kakve propozicije unapred?
stasava stasava 19:47 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

И још, да су следили упутство и позвали све са првом, другом и трећом наградом из свих округа, опет би неко из Београда остао кући са 36 поена, а неко из Јужно-бачког округа ишао на Републичко са 35. Али то би било у реду?

Ne, isti broj bodova treba za 1,2. i 3.mesto, bez obzira na region, samo se ne zna unapred ko se plasira sa Okružnog na Republičko.To, u zavisnosti od broja učenika po regionima odlučuju društva.
iqiqiq iqiqiq 19:51 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

marco_de.manccini
Могло би то да се реши тако што би сви окрузи имали представнике, а да на републичко иду сви који имају колико и првопласирани из округа с најслабијим резултатима, осим ако они нису испод неког разумног прага.

По мом мишљењу, не, и не. Најбољи из сваког округа треба да иде на Републичко без обзира на резултате у другим окрузима, и не мора свако ко има више од најбољег из најслабијег округа да иде на Републичко. Али ме мрзи да то и даље понављам, а још више да објашњавам. Све док пропозиције постоје унапред, организатор има право да промовише оно што мисли да је сходно.

Samo da još poštujemo i Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja, jer ovde se radi o učenicima osnovnih škola koji se takmiče pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, dakle nisu košarkaši, nisu Eurosong, nisu teniseri itd
scabies scabies 19:53 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Најбољи из сваког округа треба да иде на Републичко без обзира на резултате у другим окрузима, и не мора свако ко има више од најбољег из најслабијег округа да иде на Републичко.
Samo bi možda bila dobra ideja da se Beogradski okrug podeli na više "izbornih jedinica", jer nije isto kada okrugu pripada 20 škola i 120 škola. I mene zanima kako bi izgledale ove tabele kada bi se rezultati prikazali u odnosu na broj dece koja pripadaju okruzima.
iqiqiq iqiqiq 19:55 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Krugolina Borup
Све док пропозиције постоје унапред, организатор има право да промовише оно што мисли да је сходно.


A ako propozicije nisu u skladu sa Stručnim uputstvom ministarstva, a morale bi biti, misliš da to nema veze, važno je samo da postoje bilo kakve propozicije unapred?

Tu se postavlja i pitanje ako su sva druga društva poštovala ista uputstva osim jednog društva, da su deca koja nisu isto vrednovana na takmičenjima u stranim jezicima oštećena, jer da su imali manji peh, pa bili talentovani u nekom drugom predmetu, otišli bi na Republičko i dobili dragocene poene za upis u srednju/fakultet
Ovako zbog nesrećnog talenta iz stranih jezika ostadoše još na opštinskom, jer realno Beograd ima 16 opština, te se tu već desetkuju, pre nego što i stignu na viši nivo takmičenja. Tako je bilo ove godine, III na opštinskom nije išlo dalje jer ih je mnogo. Iz nekih drugih mesta su išli, srećom po tu decu, nemaju mnogo opština i nema ih mnogo. Ovo je naravno sarkazam jer van Beograda, dece skoro više i nema.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:59 14.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Ideja mi je od moga muža, Skandinavca. Ako je on slagao mene, i ja lažem vas.

Не верујем да те је супруг лагао, нема потребе за великим речима, мислим да није обраћао пажњу, односно није знао јер га није довољно интересовало. И ја не знам ствари које ме не интересују.
A kakve su propozicije, to nije važno? Važno je da postoje bilo kakve propozicije? To zastupaš?

Е, сад, кад бих ја бирао, заступао бих пропозиције које кажу да најбољих 3 из сваког округа иду на Републичко, а остала места се попуњавају по постигнутим резултатима.

Али, у крајњој линији, да, заступам да организатор одређује пропозиције, па макар и глупе, али унапред. Ако су ми сувише глупе, не учествујем. У реду је приказати их и критиковати, у реду је рећи да су пропозиције глупе ако ти се чине глупе, можемо да дискутујемо, али нема неправде, не постоји нарушено право на такмичења чије ми се пропозиције допадају.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:19 15.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

мислим да није обраћао пажњу, односно није знао јер га није довољно интересовало. И ја не знам ствари које ме не интересују.


Ono, jeste, on je čovek u godinama, ko zna šta se sve promenilo od njegovog školskog doba, pa i po tvojim informacijama Danska se tek 1991. godine priključila takmičenjima iz matematike...

Е, сад, кад бих ја бирао, заступао бих пропозиције које кажу да најбољих 3 из сваког округа иду на Републичко, а остала места се попуњавају по постигнутим резултатима.


Tu se nikako s tobom ne slažem, ali šta da se radi, nije obavezno da se složimo.
petar_p petar_p 17:10 15.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

Krugolina Borup
И још, да су следили упутство и позвали све са првом, другом и трећом наградом из свих округа, опет би неко из Београда остао кући са 36 поена, а неко из Јужно-бачког округа ишао на Републичко са 35. Али то би било у реду?


Pa, ne bi se to desilo kada bi unapred lepo propisali koliko poena nosi koja nagrada. Evo, imam tabelu i za to.



Ova tabela, odnosno algoritam za prolazak dalje, me neodoljivo podsecaju na racun elektrodistribucije i raspodelu potrosnje po zelenoj, plavoj i crvenoj tarifi! Ne znam kako i zasto, ali rezultat proracuna redovno besmislen, a zapravo namerno napravljen da takav i bude...
milisav68 milisav68 06:42 16.05.2013

Re: право на такмичења која нам се допадају?

petar_p
Ova tabela, odnosno algoritam za prolazak dalje, me neodoljivo podsecaju na racun elektrodistribucije i raspodelu potrosnje po zelenoj, plavoj i crvenoj tarifi! Ne znam kako i zasto, ali rezultat proracuna redovno besmislen, a zapravo namerno napravljen da takav i bude...

Pa nije besmislen, čuva socijalni mir.
scabies scabies 20:11 14.05.2013

takmičenja i prijemni ispiti

Kada sam se ja išla u školu, što i nije bilo tako davno koliko se meni čini, jedino je prva nagrada na republičkom takmičenju oslobađala od polaganja prijemnog ispita za srednje škole i fakultete. Iz vaše priče imam utisak da se tu nešto promenilo?
stasava stasava 21:41 14.05.2013

Re: takmičenja i prijemni ispiti

Školska 2013, Okružno takmičenje iz matematike, učenica osvojila 2. mesto.Danima se čekala odluka Društva matematičara, koji će učenici sa koliko bodova, iz kojih okruga da idu na Rrepubličko.Spomenuta učenica se nije plasirala.
Jukie Jukie 22:38 14.05.2013

Re: takmičenja i prijemni ispiti

stasava
Školska 2013, Okružno takmičenje iz matematike, učenica osvojila 2. mesto.Danima se čekala odluka Društva matematičara, koji će učenici sa koliko bodova, iz kojih okruga da idu na Rrepubličko.Spomenuta učenica se nije plasirala.

Pa dobro.
Iz biologije je valjda 90 odsto prvo mesto, 80 odsto drugo itd. a dalje se ide sa 90 poena
(nisam siguran da li se razlikuje na višim nivoima)
Znam da ima neka začkoljica da je jedno 90 a drugo 91
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:41 15.05.2013

Re: takmičenja i prijemni ispiti

.Danima se čekala odluka Društva matematičara, koji će učenici sa koliko bodova, iz kojih okruga da idu na Rrepubličko.


Ćekaj, znači - propozicije se ne znaju unapred?
iqiqiq iqiqiq 12:34 15.05.2013

Re: takmičenja i prijemni ispiti

Krugolina Borup
Ćekaj, znači - propozicije se ne znaju unapred?

Ako je to istina, eto još jednog nepoštovanja Stručnog uputstva Ministarstva koje kaže da se Propozicije moraju predati do polovne jula tekuće godine za narednu kako bi se potpisao Ugovor između Ministarstva i Društva. Pogledajte samo datume na Propozicijama pa ćete videti da se ovi datumi nisu poštovali.
A nije ni mnogo drugog iz uputstva
stasava stasava 13:21 15.05.2013

Re: takmičenja i prijemni ispiti


Ćekaj, znači - propozicije se ne znaju unapred?

Za pojedine predmete, ne. Dete zna koliko bodova ima na prethodnom takmičenju ali ne i da li ide dalje-na Republičko.
nurudin nurudin 21:43 14.05.2013

Ништа боље ни у средњим школама

Друштво за српски језик и књижевност оставља могућност за приговор, а да при том наставници нису имали увид у тестове, нити сад имају прилику да их погледају.
Могли су да виде само решења.

Апсурд, да пишемо приговор на решења.
iqiqiq iqiqiq 10:35 15.05.2013

Re: Ништа боље ни у средњим школама

nurudin
Друштво за српски језик и књижевност оставља могућност за приговор, а да при том наставници нису имали увид у тестове, нити сад имају прилику да их погледају.
Могли су да виде само решења.

Апсурд, да пишемо приговор на решења.

Koliko je bitan tvoj komentar, ali na njega neće niko reagovati.Ali zato na činjenicu da nismo prošli u polufinale Evrovizije već ima 700 komentara na web novinama

Bitan je ne samo zato što dokazuje koliko nepravilnosti i netransparentnosti ima ceo ovaj proces, nego što je često rezultat zloupotreba ove klauzule, što dokazuje nizak nivo svesti onih koji organizuju takmičenja. Ej sa čime mi trgujemo!!! Sa pametnim glavicama, potkradamo decu!!! I nemojte da mi sada kažete da je to da zaštiti komisiju od navalentnih roditelja, to je da zaštiti komisije od nastavnika i eventualnog nekog direktora koji hoće da stane u zaštitu svojih učenika!!!
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:14 15.05.2013

Re: Ништа боље ни у средњим школама

Ali zato na činjenicu da nismo prošli u polufinale Evrovizije već ima 700 komentara na web novinama


Bože dragi, kad sam videla kostime, umal' me cerebralni infarkt nije strefio!
scabies scabies 22:28 14.05.2013

prvo komentarišem, pa tek onda razmišljam

Tek sad sam shvatila da ne razuemem

Dakle:
Oni propisuju da na republičko ide 10 najboljih iz Beograda, 8 iz Niša i Novog Sada, i po 3 iz okruga.
Dobro. Iz tabele se vidi (ako je ispravno tumačim?) da su je iz svih okruga prošlo dalje bar onoliko učenika koliko je propisano, a da je iz nekih okruga prošao i veći broj učenika.
E sad, ja tako shvatam propozicije: potrebno je da učenik bude u prvih 3/8/kolikoveć da bi se plasirao dalje (u zavisnosti iz kog je okruga, odnosno koliki je okrug). A ako bude imao sreće, može se naći i na proširenoj listi. Ja ne vidim da tu nešto nije fer.
Jukie Jukie 22:40 14.05.2013

Re: prvo komentarišem, pa tek onda razmišljam

Nije fer ako misliš da treba da prođu samo oni koji imaju više od xy procenata poena. Ako misliš da treba da prođe određeni procenat od onih iz tog okruga (pa slabiji okruzi šalju slabije đake), onda jeste fer

Mnoge stvari oko ocenjivanja izazivaju fer-nefer polemike zbog ove dihotomije, ne samo takmičenja
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:13 15.05.2013

Re: prvo komentarišem, pa tek onda razmišljam

Ja ne vidim da tu nešto nije fer.


Pa, zavisi iz kog ugla gledaš.
Meni bi najfer bilo da deca idu dalje po poenima ili po osvojenim mestima, a ne po tome gde stanuju. Znači, ili ono: svi koji osvoje više od 38 poena; ili ono: svi koji osvoje I, II i III mesto, ili samo prvo, ili I i II...

Ono što me, međutim, u celoj priči najviše nervira jeste činjenica da se Stručno uputstvo (pop nad popom) potpuno ignoriše. Da ne kažem, služi za ukras. Žali bože 'artije i mastila.
iqiqiq iqiqiq 12:38 15.05.2013

Re: prvo komentarišem, pa tek onda razmišljam

scabies
Ja ne vidim da tu nešto nije fer.

He he, zavisi iz kog si mesta. Možeš da se pitaš a zašto Beograd samo 10 ili ako si iz Kragujeva , a zašto samo 3. Ja ne nađoh ni u Stručnom uputstvu a ni u Zakonu nijednu smernicu kako se ovi brojevi određuju. Kada se promene čelnici Društva, ovi brojevi mogu da budu npr 10 iz Zaječara (jer sam ja odatle a na čelu sam Društva) 2 iz Beograda (jer me nerviraju a i bivši dečko me je ostavio zbog neke Beograđanke) i tako... onda nam ne treba pravni sistem, nego ko se dočepa stolice, taj odlučuje...a nije da smo daleko od tog dana
AlexDunja AlexDunja 10:31 15.05.2013

...

prvo da kažem da se uglavnom slažem sa kru,
ovako organizovana takmičenja su besmislena i ja bi ih rado ukinula.

bodovi za upis u srednje škole i na fakultete i nisu neki motiv,
a i deca koja imaju znanje na nivou republičkih takmičenja
obično i bez tih dodatnih bodova upisuju željene škole.

htela sam samo da dodam aspekt koji niko nije pomenuo:

republička takmičenja iz stranih jezika su užasno naporna i stresna,
jer se za razliku od opštinskih i okružnih nivoa sastoje iz više delova,
i obično traju od jutra do sutra. ja mislim da je to jedan od razloga
što su se organizatori upetljali i menjaju propzicije svako malo.

u ovakvim uslovima je nemoguće organizovati takmičenje za veći broj učesnika.

škole obično nemaju novca da plate dva noćenja za učenike i nastavnike,
pa deca iz unutrašnjosti pođu u 5 ujutru autobusom od kuće,
onda od osam rade test iz gramatike, pa reading comrehension test,
pa listening comprehension test...sa malim pauzama između...pa
onda čekaju da zasedaju komisije, pa da odgovore na prigovore...

tek kad se napravi lista sa pismenog dela može da se organizuje
usmeni deo, a to bude običmo posle četiri popodne, a deca budu kao na iglama
ceo dan.
sećam se slučajeva da su deca morala nazad kući jer nisu imali prevoz kasnije.
pa su odustali od završnog dela takmičenja.
ako nema novca da se takmičenje organizuje u dva dana,
cela stvar je besmislena, i uz to ogromno maltretiranje.

na opštinskom i okružnom nivou se rade samo testovi iz gramatike
pa broj takmičara može da bude veliki.

Krugolina Borup Krugolina Borup 11:30 15.05.2013

Re: ...

škole obično nemaju novca da plate dva noćenja za učenike i nastavnike,


Škole?
Zašto škole?
Mislim, ako je Ministarstvo prosvete već odlučilo da ono ne bude organizator, već da organizaciju poveri nekakvom stručnom društvu (koje ima status nevladine organizacije), onda je valjda na tom stručnom društvu da se postara da obezbedi sponzore i donacije. Valjda je to cela ideja u korenu prenošenja organizacije sa zvanične institucije na nevladinu organizaciju?!
AlexDunja AlexDunja 12:07 15.05.2013

Re: ...

Mislim, ako je Ministarstvo prosvete već odlučilo da ono ne bude organizator, već da organizaciju poveri nekakvom stručnom društvu (koje ima status nevladine organizacije), onda je valjda na tom stručnom društvu da se postara da obezbedi sponzore i donacije. Valjda je to cela ideja u korenu prenošenja organizacije sa zvanične institucije na nevladinu organizaciju?!


ma da:) tako bi trebalo da bude.
ali,koliko ja znam, škole su snosile troškove
putovanja učenika i nastavnika na takmičenja,

odavno nisam u toku, možda je sada drugačije,
ali pre desetak godina kada sam ja vodila decu na takmičenja
republička su bila noćna mora.

velika je to šteta. ima nadarene dece i vole da se takmiče,
a samo se izmaltretiraju...jedini benefit je što dosta nauče
na pripremama..pa onda rezultat i nije mnogo bitan
iqiqiq iqiqiq 12:23 15.05.2013

Re: ...

Krugolina Borup
Mislim, ako je Ministarstvo prosvete već odlučilo da ono ne bude organizator, već da organizaciju poveri nekakvom stručnom društvu (koje ima status nevladine organizacije), onda je valjda na tom stručnom društvu da se postara da obezbedi sponzore i donacije. Valjda je to cela ideja u korenu prenošenja organizacije sa zvanične institucije na nevladinu organizaciju?!

E pa cela zavrzlama i jeste u tome što ovo nije klasičan odnos državna uprava i nevladin sektor. Društvo sačinjavaju nastavnici i direktori škola, ali i zaposleni u Ministarstvu i školskim upravama. To je poteklo iz toga da je u pitanju strukovno udruženje i da ti isti stručnjaci rade na svim nivoima obrazovnog sistema.
Samim tim nema jasne granice, nadležni u Ministarstvu "ne ganjaju" Društvo, jer su bili kolege sa fakulteta, jer su zajedno radili po školama, jer su zajedno radili u državnoj upravi i tako se sve izmešalo. Zaboravilo se ko je na kojoj strani i ko je kome odgovoran.
A onda su prekršeni mnogi zakoni, a onda smo ih obavestili, a onda se oni ne javljaju. I onda treba da učimo decu da "ko radi taj i greši" i da grešku treba što pre priznati i ispraviti.
stasava stasava 13:19 15.05.2013

Re: ...

Škole?
Zašto škole?

Zato što se ne zna ko pije a ko plaća i zato što naša država ne ulaže u obrazovanje. Do Republičkog troškove snosi lokalna samouprava a obično ispada da nema troškova, školama domaćinima često ne prenesu novac ni za sendviče i osveženje......što se tiče Republičkog, deca iz unutrašnjosti, ako je takmičenje u Beogradu, treba posle 3-4 sata vožnje iz autobusa da uleću u učionicu.Opravdanje je da nema potrebe da se povećavaju troškovi za noćenje, za troškove se znaju propozicije, za razliku od bodovanja . Nastavnik dobija jednu dnevnicu i učenik pola. Iz učionice pravo na bus pa nazad.Onda škola, ako ima sopstvena sredstva i ako brine o svojim a naročito dobrim učenicima, da se ne bi prepucavala preko dece, uplati nastavniku i deci hotel ili hostel, da se odmore kao ljudi pre takmičenja. Eto, tako....... Da ne govorimo kakvu poruku dajemo deci!
iqiqiq iqiqiq 13:30 15.05.2013

Re: ...

stasava
Škole?
Zašto škole?

Zato što se ne zna ko pije a ko plaća i zato što naša država ne ulaže u obrazovanje. Do Republičkog troškove snosi lokalna samouprava a obično ispada da nema troškova, školama domaćinima često ne prenesu novac ni za sendviče i osveženje......što se tiče Republičkog, deca iz unutrašnjosti, ako je takmičenje u Beogradu, treba posle 3-4 sata vožnje iz autobusa da uleću u učionicu.Opravdanje je da nema potrebe da se povećavaju troškovi za noćenje, za troškove se znaju propozicije, za razliku od bodovanja . Nastavnik dobija jednu dnevnicu i učenik pola. Iz učionice pravo na bus pa nazad.Onda škola, ako ima sopstvena sredstva i ako brine o svojim a naročito dobrim učenicima, da se ne bi prepucavala preko dece, uplati nastavniku i deci hotel ili hostel, da se odmore kao ljudi pre takmičenja. Eto, tako....... Da ne govorimo kakvu poruku dajemo deci!

Nisam imala pojma o svemu tome, prvi put ove godine moje dete osvaja dovoljno bodova da prodjemo kroz sve to. Mene je strah! Ako je to tako, nema šanse da ću ikada više da im dopustim takmičenje, pa to je još veći rizik od ekskurzije. Sve dok neko ne nastrada, pa onda neke novine nešto napišu i na tome se završi. A mi roditelji naivno verujemo da postoji stabilan i siguran sistem kontrole.
stasava stasava 13:37 15.05.2013

Re: ...

Nisam imala pojma o svemu tome, prvi put ove godine moje dete osvaja dovoljno bodova da prodjemo kroz sve to. Mene je strah! Ako je to tako, nema šanse da ću ikada više da im dopustim takmičenje, pa to je još veći rizik od ekskurzije. Sve dok neko ne nastrada, pa onda neke novine nešto napišu i na tome se završi. A mi roditelji naivno verujemo da postoji stabilan i siguran sistem kontrole.

A, ne, nismo se razumeli. Deca su bezbedna i uvek pod kontrolom. Pa oni idu sa nastavnikom pratiocem i u školama domaćinima je kontrola i bezbednost osigurana. Sve ovo deca i ne primete, jer se i nastavnici i organizatori potrude da im bude lepo. Deca treba da idu na takmičenja, naravno. O ovim problemima će razmišljati kada odrastu(ili ćemo i mi jednom biti normalna država)!
djolezile djolezile 14:38 15.05.2013

takmicenje

Ne svidja mi se ni način organizovanja takmičenja za strane jezike, ni to što su recimo u Kragujevcu u komisiji najčešće dve iste profesorke, kao da su ostali nesposobni da po ključu pregledaju, ni to što je svako to takmičenje obavijeno nekim velom tajne, ni to što u Kragujevcu prolazi samo 3 učenika naspram 8 u gradovima koji pokrivaju sličnu površinu ili broj opština.

A recimo, pre nekoliko dana je organizovano takmičenje pri Centru za talente, sve je proteklo ok, deca nisu oštećena, tačno se zna da je čini mi se od 90 poena do 93 III mesto, 94-97 - II i nadalje prvo. I nije bitno da li je prošao jedan ili sedmoro, ako deca imaju preko 90 poena niko ih ne sputava time što je organizator nesposoban da organizuje takmičenje za nešto veći broj učenika.

Ponajmanje mi se svidja Društvo za strane jezike, nedodirljivo, kao neki masoni. Niko im ništa ne može, kako kažu, tako mora da bude, apsolutno zatvoreni za sugestije i redovno prave testove na kojima se traži šta učenik ne zna, a ne šta zna i obavezno na svakom okružnom je po jedno vežbanje vezano isključivo za srednju školu. I taman kada to provežbate, naredne školske godine ubace novu gramatičku oblast za srednjoškolce.

Zato se svaki put sa ovog takmičenja vratim sa groznim osećajem u stomaku i pitam se čemu to, a opet žao mi je da deci uskratim pravo da se nadaju da mogu da prođu.
golubica.bg golubica.bg 15:30 15.05.2013

Re: takmicenje

djolezile
Ponajmanje mi se svidja Društvo za strane jezike, nedodirljivo, kao neki masoni. Niko im ništa ne može, kako kažu, tako mora da bude, apsolutno zatvoreni za sugestije i redovno prave testove na kojima se traži šta učenik ne zna, a ne šta zna i obavezno na svakom okružnom je po jedno vežbanje vezano isključivo za srednju školu. I taman kada to provežbate, naredne školske godine ubace novu gramatičku oblast za srednjoškolce.


Uh jezička takmičenja su posebna priča. Koliko sam samo pizdela svojevremeno kad su na čuvenim transformacijama* đaci Filološke gubili poene na sasvim dobrim rešenjima koja bože moj, nisu "po ključu" (neretko su bila i prirodnija od onih u ključu).

*tipične gramatičke vežbice gde treba preformulisati rečenicu na određeni način npr:

If you won't pay, you will be prosecuted
Failure..............


Takođe, Tasa nek me ispravi ako grešim, ali u gramatikama za srpski jezik i dan-danas stoje neke nebuloze, tipa da se prezentska osnova dobija tako što se odbije nastavak od 2. lica jednine ili 1. lica množine prezenta glagola, a zapravo se može dobiti samo od 3. lica množine (i ovo drugo fercera ako je u pitanju glagol poput PEVATI, ali SEĆI je potpuno druga priča). I sad ako te na takmičenju slučajno pitaju od čega se dobija prezentska osnova, pišeš ono što piše u gramatici, a ako ti traže da odrediš prezentsku osnovu, koristiš ono što zapravo radi

Pa hajde što ne znaju propozicije sopstvenih takmičenja (ili znaju, ali se istih ne pridržavaju), nego što ne znaju ni tačne odgovore
iqiqiq iqiqiq 15:38 15.05.2013

Ugovor između Ministarstva i Društva

kaže u članu 4 Ugovora da će izveštaj "Organizator dostaviti nadležnoj školskoj upravi i Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje..."
jasno naglašava ko je u Ministarstvu nadležan za kontrolu takmičenja na svim nivoima, jer da nije tako Društvo je moglo da preskoči i opštinsko i gradsko i da dovede decu po svom izboru na Republičko

Znači Ministarstvo mora da kontroliše ceo proces od početka do kraja!A kad pitate, niko nije tamo nadležan!
stasava stasava 16:24 15.05.2013

Re: Ugovor između Ministarstva i Društva

Npr.-za nemački jezik:dete koje je rođeno na nemačkom govornom području, makar živelo tamo i 2 dana, što znači da ne stigne da usvoji jezik, radi posebne testove, (s kategorija), koji su teži i zahtevniji od tzv. normalnih.Boduje se i rangira kao i deca koja rade "normalne" testove. Nebuloza!
iqiqiq iqiqiq 18:20 15.05.2013

Re: Ugovor između Ministarstva i Društva

stasava
Npr.-za nemački jezik:dete koje je rođeno na nemačkom govornom području, makar živelo tamo i 2 dana, što znači da ne stigne da usvoji jezik, radi posebne testove, (s kategorija), koji su teži i zahtevniji od tzv. normalnih.Boduje se i rangira kao i deca koja rade "normalne" testove. Nebuloza!

Pa kažem ja već, ta "S" kategorija je pravi biser, oni se smatraju kao jači kandidati, kriterijum je recimo da si u poslednje 4 godine bio u inostranstvu. E sad, a zašto 4 godine, što ne 10 pitam se ja. Proverim Stručno uputstvo, nema ništa, proverim Zakon o dijaspori, nema ništa o tome itd.
A kako te "S" (odmah se setim žutih traka u nacističkoj Nemačkoj) se tretiraju. Pa kažnjavaju ih strožijim kriterijumima. Dakle nije "S" specijalna jer se daju posebni izazovniji testovi itd, nego što si bre išao u inostranstvo, pa se vratio. E sad ćeš da vidiš, tebi za isti test treba više poena,ETO TI GA NA
stasava stasava 18:30 15.05.2013

Re: Ugovor između Ministarstva i Društva

a kažem ja već, ta "S" kategorija je pravi biser, oni se smatraju kao jači kandidati, kriterijum je recimo da si u poslednje 4 godine bio u inostranstvu. E sad, a zašto 4 godine, što ne 10 pitam se ja. Proverim Stručno uputstvo, nema ništa, proverim Zakon o dijaspori, nema ništa o tome itd.

Kazna, šta tražiš na trulom zapadu!
iqiqiq iqiqiq 18:42 15.05.2013

Re: Ugovor između Ministarstva i Društva

stasava
Kazna, šta tražiš na trulom zapadu!

Ma da, to je ok, slažem se,za te sa trulog zapada ponderisati rezultate testa sa 0.5 pa da nikako ne mogu da prođu dalje.
Ali ovde ima takmičenje iz ruskog jezika koje takođe potpada pod "S" ako si malo šljakao/la u Moskvi i okolini, e i tvoje dete ravnopravno kažnjeno
petar_p petar_p 18:49 15.05.2013

Re: Ugovor između Ministarstva i Društva

Ali sta me briga kako je neko dosao do znanja, da li u skoli, zabavistu, ili tako sto je ziveo negde? Po toj logici deca koja su isla u zabaviste gde su pevala pesmice na engleskom i ucila engleski od malih nogu, takodje treba da budu diskriminisana?! Ili, na prijemu za muzicku akademiju, ako je neko iz muzicke porodice pa od malena uci, takodje da se diskriminise? Mislim, kakve budalastine ljudi moji...
iqiqiq iqiqiq 19:04 15.05.2013

Re: Ugovor između Ministarstva i Društva

petar_p
Ali sta me briga kako je neko dosao do znanja, da li u skoli, zabavistu, ili tako sto je ziveo negde....Mislim, kakve budalastine ljudi moji...

Čujmo glas razuma, upravo tako, šta je bitno gde je naučio jezik ako hoće da se takmiči i ide sa tom decom u školu. Pa neće Djoković doći da se takmiči sa osnovcima u tenisu u 8 razredu osnovne, osim ako ga ne pozovu kao promotera. Naravno da je budalaština!
Jedino "opravdanje" je ako je Neko hteo iz Društva da malo analizira za svoje postdoktorske studije i radove, kako reaguju povratnici, kako reaguju "native speaker parent" deca u odnosu na decu crnce koji moraju da uče po školskom sistemu.
I ako je to iza ovih klauzula Propozicija, i to bi bilo u redu, ali samo da za to ne plaćamo mi svi poreski obveznici. Tj imate vi to sa zamorčićima za razne ankete, ali onda naručilac posla je taj kome anketa treba, pa plaća iz svog džepa.
petar_p petar_p 19:34 15.05.2013

Re: Ugovor između Ministarstva i Društva

iqiqiq
Jedino "opravdanje" je ako je Neko hteo iz Društva da malo analizira za svoje postdoktorske studije i radove, kako reaguju povratnici...

Mislim da je druga stvar u pitanju. Po pravilu (a to je pravilo za svaki posao), najaktivniji da se prihvate nekog posla su zapravo oni koji o tom poslu pojma nemaju. Ne kaze nas narod dzabe "zapeo ko mutav na telefon". Kad tako neko dodje u poziciju da pise pravilnik, suocen sa moci koja mu je data, on svoj posao shvati megalomanski i shodno tome krene od _opstih principa_ (pravda, jednakost, demokratija) koje onda interpretira u bukvalnom smislu i po svojoj pameti. Pa onda ispadne da u kosarkaskom timu nije pravedno da su neki takmicari visi od drugih, te ih treba ako ne skratiti za glavu, a ono barem njihov postignut broj poena mnoziti faktorom log(2), da se koriguje nepravedna i nicim zasluzena prednost koja im je natprosecnim rastom data... Dakle, bojim se da je mnogo prozaicniji razlog ovih marifetluka u pitanju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana