Kratak osvrt na nagrade i ostali bakaluk

Tibor Jóna RSS / 11.10.2009. u 14:02

Obama je laureat Nobelove nagrade za mir. I, for one, sam potpuno srecan zbog ovakvog razvoja dogadjaja jer je prebacivanje nagrade iz domena "uradio" u domen "najlepse obecao da ce uraditi" podgrejalo nadu hiljadama badavana poput mene da vec 2011. godine, dok pricekamo da se sledece godine i Borat Sagdijev okiti ovom, kazu nekad i prestiznom, nagradom, viziramo svoje pasose za Oslo! 

Sada kada je sve u principu svedeno na trenutak u kojem je za Nobela potrebno napisati najlepsi sastav na temu "Sledece prolece u mom kraju" - sve je moguce!

Ispada da ce Nobelova nagrada za mir postati neka vrsta nagrade za primenjenu knjizevnost, ono knjizevnost u realnom vremenu na aktuelnu temu - sponzor "Soko Stark" i cokolada "Najlepse zelje".

No, da ne bude da se samo tera shega sa odlukom Nobelovog komiteta, mene iskreno plasi mogucnost da vec sledece godine Borata, u neizvesnoj trci za laureata, IPAK pobedi novi "predsednik" EU - Toni Bler - jer poznajuci kakav je tek taj spin master of the universe to je sva prilika da da ce taj spisak lepih zelja za planetu biti stivo fantasticnije od Herberta i Tolkina zajedno! Recju - siguran dobitnik!

I ranije se desavalo da Nobel za mir ne bude dodeljen - moglo je i ove. 

Sa druge strane Nobelova nagrada za knjizevnost mora da je opasno iznenadila Politbiroe CK SK sirom Evrope i sveta. Da li ih se ove godine uhvatilo nespremne ili sta vec, tek ovogodisnji dobitnik nije clan niti jedne komunisticke partije, nego naprotiv - zrtva komunistickog progona. (sponzor ovog komentara - "Bitter by CynicsRus")

Posebne paznje vredan kuriozitet za sve nas ovde, sa istoka Vojvodine i zapada Rumunije je cinjenica da je Milerova prva Banacanka dobitnica bilo kakve nobelove nagrade! Banacanka nobelovac - kako to godro zvuci. Od sutra nam svi persirajte!

Dok je trajala frka oko Nobelovih nagrada i paznja bila usmerena na Obamu, Milerovu, japanskog i ruskog cara i sl. teme bliske, bitne i od krucijalnog znacaja za razvoj nase zajednice, SANU se prosirivao. To jest, davao podrsku buducim akademicima i kakademicima za predstojeci Sabor li je, poselo li je SANU. 

Najpre o sokantnim vestima - i medju njima najsokantnija - prof. dr Tomica Milosavljevic, ministar starostavni, nije dobio podrsku da postane akademik. Ovu skandaloznu odluku nije moguce objasniti drugim nego patoloskom mrznjom prema svemu sto je ekspertsko i nosi ekspertski predznak, te zeljom NEKIH KRUGOVA MOCI da sprskom zdravstvu bude sto gore, jer sto je srpskom zdravstvu (Tomici) gore - to njima (zlotvorima) bolje!

Vuk Jeremic takodje nije predlozen ni za dopisnog clana! A moglo je odeljenje za drustvene nauke da se isprsi.

Potom zanimljive vesti - podrsku za clanstvo u SANU izmedju ostalog dobio je i prof. dr Mihajlo Vojvodic. Bio je jedan prof. dr Mihajlo Vojvodic koji je svojevremeno u vrme JULovskog Zakona o univerzitetu bio isturena ruka Rezima na Filozofskom fakultetu. Jesu li to iste licnost? Sta mislite?

Zanimljivo je i da je Rajko Petrov Nogo tek sada docekao da mu se raspravlja o statusu u SANU. Zasto se sa ovim udarnikom nove srpske politicke misli cekalo ovoliko - nejasno je taman koliko i neoprostivo!

I na kraju lepe vesti - prof. dr Jovanka Kalic docekala je, konacno i na sramotu SANU, da je uzmu u razmatranje! 

Ostalo neka komentarise kako ko hoce.

I da ima tu i jedan vojvodjanski kuriozitet - ali ne bih ja o tome. Ima ko ce!

Samo da kazem jos ovo, brinem se za predsednika nam, tolike nagrade se dele i razdeljuju, uvodi se u zvanja a njemu milici niko nista da da.

Cujem da je u proceduri Zakon o ordenima (jel gledao neko "Dugo putovanje u Jevropu") pa se sve nadam da ce ovo zakonsko resenje uspeti da sredi ovu krajnje neprijatnu situaciju... Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kriterijumi za sanu

jedan moj prof je imao obicaj kaze da je najvazniji kriterijum za stalnog clana sanu - stalni kateter.
Boris Drenca Boris Drenca 14:49 11.10.2009

Re: kriterijumi za sanu

Ne rade svi stalni kakekeri....
markonio92 markonio92 15:04 11.10.2009

Re: kriterijumi za sanu

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
jedan moj prof je imao obicaj kaze da je najvazniji kriterijum za stalnog clana sanu - stalni kateter.

mariopan mariopan 18:07 11.10.2009

Re: kriterijumi za sanu

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
jedan moj prof je imao obicaj kaze da je najvazniji kriterijum za stalnog clana sanu - stalni kateter.

Boris Drenca Boris Drenca 14:48 11.10.2009

Druze Tibore

Tako Vam druga Marksa zar ovako.....

Ajde de, nekako i da vam oprostim to sa nerazumevanjem NADE za svetski mir ali kako da Vam oprostim što sa "časnim starinama" iz SANU terate šegu. Pa oni su uradili sve da nas izvuku iz mondijalističkog zagrljaja a vi tako....

Mlađani Jeremiću Vuče ima vremena....čim pokrene rat ili dva , makar one carinsko sankcijskog karaktera, eto njega. Pa nisu u SANU neki tamo bezveznjaci iz Nobelovog komiteta pa da na osnovu svojih nadanja udome nekog.

Predsednika ima ko da nagradi. I Forest Gamp je bio dugo neshvaćen a onda je dobio brod za lov na rakove , valjda....Zasluzuje nadu naš predsednik.

Filip2412 Filip2412 15:13 11.10.2009

Re: Druze Tibore

Ispada da ce Nobelova nagrada za mir postati neka vrsta nagrade za primenjenu knjizevnost, ono knjizevnost u realnom vremenu na aktuelnu temu - sponzor "Soko Stark" i cokolada "Najlepse zelje".
To je bio timski rad, a samo Obama dobi nagradu... za lepo recitovanje.

Ipak je audio vizuelni utisak najbitniji, uostalom kao u svemu danas. Obama je pogodio boju (ne samo glasa) & intonaciju.
krkar krkar 16:22 11.10.2009

Prekodrinska

Pošto je Dodik sinoć bio na utakmici u Beogradu a ne u Estoniji gde je igrala njegova država, verujem da je u stvari došao da da snažnu podršku intelektualnih krugova Susedne Tvorevine za kandidature raznih Noga. Đoga, Guza i Prda...
drug.clan drug.clan 17:06 11.10.2009

Re: Prekodrinska

krkar
Pošto je Dodik sinoć bio na utakmici u Beogradu a ne u Estoniji gde je igrala njegova država, verujem da je u stvari došao da da snažnu podršku intelektualnih krugova Susedne Tvorevine za kandidature raznih Noga. Đoga, Guza i Prda...


pa valjda su nam tolike zrtve za slobodu i demokratiju dale makar pravo da biramo za koga cemo da navijamo?

Nije vise "strasno" kao nekeda kada nije bilo slobode i demokratje pa su svi morali navijati za isti tim - za Jugoslaviju
mikimedic mikimedic 17:52 11.10.2009

Re: Prekodrinska

intelektualnih krugova Susedne Tvorevine za kandidature raznih Noga. Đoga, Guza i Prda...


no comment.

ovo bese onaj 'profesor' sto obicno utekne kad zagusti?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:16 11.10.2009

Re: Prekodrinska

krkar
... za kandidature raznih Noga. Đoga, Guza i Prda...


НЕК ПАДА СНИЈЕГ ГОСПОДЕ

Нек пада снијег Господе
Из сјећања по очима
Спавајте шумске јагоде
Све моје с вама почима

Спавајте моји умрли
без гроба и без биљега
Нека вас вјетар загрли
Завије покров снијега

И нека мајку збодену
И њену цркву јелику
Бијелим рухом одјену
За нашу тугу велику

Рајко Петров Ного, У виловоме долу, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд – Источно Сарајево, 2005, стр. 106

Tibor Jóna Tibor Jóna 18:28 11.10.2009

Re: Prekodrinska

Завод за уџбенике и наставна средства, Београд – Источно Сарајево, 2005, стр. 106


evo opsteg mesta za noge, djoge i sl....
krkar krkar 03:57 12.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
intelektualnih krugova Susedne Tvorevine za kandidature raznih Noga. Đoga, Guza i Prda...no comment. ovo bese onaj 'profesor' sto obicno utekne kad zagusti?


Ne utekne nego ne raspravlja sa svakim.

I da ti bude sasvim jasno: pun mi je kua raznih Noga, Đoga. Guza i Prda. I njihovih apologeta. I onih koji me teraju da ih na bilo koji način finansiram, i njih lično i njihove višekratno propale fašističke projekte.

Nadam se da je ovo jasno.
mikimedic mikimedic 10:52 12.10.2009

Re: Prekodrinska

I onih koji me teraju da ih na bilo koji način finansiram, i njih lično i njihove višekratno propale fašističke projekte.ccc.

ocigledno..... jer in real life verovatno moras da ih finansiras (nemas... da kazes ne),
ali zato na blogu smes da udaris jasno i glasno anonimno NE!

vise nego jasno

p.s.

utekne se, kad se debelo uvuce u diskusiju a onda ponestane argumenata. i kao koincidencija, od tog trenutka se 'ne raspravlja sa svakim'. dok je bilo 'argumenata' (bar za koje smo mislili da su argumenti) raspravljalo se.krkar krkar 14:16 12.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
jer in real life verovatno moras da ih finansiras (nemas... da kazes ne), ali zato na blogu smes da udaris jasno i glasno anonimno NE!vise nego jasnoNe, nego ih finansiram jer principijelno ne želim da ne poštujem sistem i zato uredno plaćam porez ovoj neodgovornoj, lažljivoj i lopovskoj državi koja malo-malo pa to presipa na razne đoge i noge i njihove fašističke projekte.

A kad mi dosadi - a blizu je - ponovo ću se pokupiti u inostranstvo gde mene i moj poreski dinar daleko više poštuju.
mikimedic mikimedic 15:40 12.10.2009

Re: Prekodrinska

Ne, nego ih finansiram jer principijelno ne želim da ne poštujem sistem i zato uredno plaćam porez ovoj neodgovornoj, lažljivoj i lopovskoj državi koja malo-malo pa to presipa na razne đoge i noge i njihove fašističke projekte.

A kad mi dosadi - a blizu je - ponovo ću se pokupiti u inostranstvo gde mene i moj poreski dinar daleko više poštuju.


ok, iz tvog prethodnog posta sam ukapirao da si u nekakvoj komisiji koja odobrava (ili ne odobrava) sredstva. ako govoris iz vizure poreskog obveznika, izvinjavam se.

jos da mi odgovoris zasto je pravilno reci srbijanci a nije rusijanci ili indijanci, pa da popijemo po neku.

ili ces opet da uteknes?

krkar krkar 18:55 12.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
jos da mi odgovoris zasto je pravilno reci srbijanci a nije rusijanci ili indijanci, pa da popijemo po neku. ili ces opet da uteknes?


Zato što je srbijanski, -a, -o različito od srpski, -a, -o. Različito je značenje (značenjsko polje).

Jezik ima više tvorbenih mogućnosti od kojih realizuje jednu ili više, po potrebi. U ovom slučaju jezik je napravio i očuvao jasnu distinkciju između srpskog ("svesrpskog" i srbijanskog (koje pripada Srbiji). Isto kao što je napravio razliku i između indijskog (koje pripada Indiji) i indijanskog (koje pripada američkim Indijancima) ili ruskog i rusinskog, itd, itd.

Dokle ću morati da čitam mrtav topik da bi ti bio zadovoljan/en?
mikimedic mikimedic 19:16 12.10.2009

Re: Prekodrinska

Zato što je srbijanski, -a, -o različito od srpski, -a, -o. Različito je značenje (značenjsko polje).


pa tu smo negde profesore, evo idemo ka pravom cilju. naravno -- o znacenju.

hajde onda prvo pitanje o znacenju koje potenciraju neki drugi blogeri -- srbijanski oznacava ne samo srbe koji zive u srbiji nego i nacionalne manjine (!!!). smatras da je to tacno ili ne?

(tibore -- jel' si ti madjar ili srbijanac?)

ok, razlicito je znacenje izmedju srbijanski i srpski -- bas tako kao sto kazes 'svesrpsko' vs. 'pripada srbiji'.

kazes da je analogija tome 'ruski' vs. 'rusinski'? ne bih rekao profesore, rusinski je nesto sto pripada rusinima, a ne rusima. isto tako je pogresna analogija indijski vs. indijanski, bar u kontekstu indijanskog naroda koji pominjes. mada mislim da je to vecini blogera ocigledno.

ali kada si vec pomenuo, hajde onda jos jednom da te priupitam -- ako srpski ono sto oznacava 'svesrpsko' a srbijanski 'ono sto oznacava pripadnost srbiji' -- kako sad odjednom 'indijski' oznacava 'pripadnost indiji'.

koja bi onda rec oznacavala 'sveindijsko', odnosno 'sverusko' a koja 'pripadnost indiji, odnosno rusiji'?

krkar krkar 19:50 12.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
Zato što je srbijanski, -a, -o različito od srpski, -a, -o. Različito je značenje (značenjsko polje). pa tu smo negde profesore, evo idemo ka pravom cilju. naravno -- o znacenju. hajde onda prvo pitanje o znacenju koje potenciraju neki drugi blogeri -- srbijanski oznacava ne samo srbe koji zive u srbiji nego i nacionalne manjine (!!!). smatras da je to tacno ili ne?(tibore -- jel' si ti madjar ili srbijanac?)ok, razlicito je znacenje izmedju srbijanski i srpski -- bas tako kao sto kazes 'svesrpsko' vs. 'pripada srbiji'. kazes da je analogija tome 'ruski' vs. 'rusinski'? ne bih rekao profesore, rusinski je nesto sto pripada rusinima, a ne rusima. isto tako je pogresna analogija indijski vs. indijanski, bar u kontekstu indijanskog naroda koji pominjes. mada mislim da je to vecini blogera ocigledno. ali kada si vec pomenuo, hajde onda jos jednom da te priupitam -- ako srpski ono sto oznacava 'svesrpsko' a srbijanski 'ono sto oznacava pripadnost srbiji' -- kako sad odjednom 'indijski' oznacava 'pripadnost indiji'. koja bi onda rec oznacavala 'sveindijsko', odnosno 'sverusko' a koja 'pripadnost indiji, odnosno rusiji'?


Nikad ovako nećemo na zelenu granu jer i dalje o jeziku sudiš po analogijama, štaviše "analogijama". Po ko zna koji put ponavljam u jeziku to tako ne može.


Gramatički su opozicije srpski/srbijanski ekvivalentne parovima ruski/rusinski i indijski/indijanski. Značenjski slučajevi nisu nimalo podudarni, tj. u svakom od njh radi se o potpuno drugim značenjskim poljima. Što je, nadam se, očigledan primer onoga o čemu odavno govorim da analogije...

Da li srpski i/ili srbijanski uključuju i Mađare zavisi od niza faktora: konteksta, političkog i značenjskog, diskursa itd.

Ne pratim fudbal ali znam da je bio nekakaqv fudbaler Nađ. Pretpostavljam da se radi o Mađaru (Nagy). Kad on igra za reprezentaciju (bez obzira zvali je mi srpska ili srbijanska) onda je on srpski/srbijanski fudbaler iako je Mađar.

Kada se govori o srpskim/srbijanskim političkim težnjama onda one najčešće ne uključuju Mađare. Njih se pita samo da podrže koalicije.

A što se Tibora tiče on je srpski bloger jer bloguje na vrhunski funkcionalnom BCMS, čije nijanse izrazito suptilno koristi, bolje nego većina govornika kojima je BCMS maternji (ovo pod pretpostavkom da je Tiboru mađarski maternji). Je li i srbijanski bloger ne mogu da sudim jer nisam čitao dovoljno njegovih tekstova po kojima bih o tome sudio ali nekako mi se javlja da baš i nije.

I na kraju, suštinski sukob moj i tvoj nije oko jezika nego oko veličine Srbije. Ti bi je ipak širio (do Tokija ili Bosanskog Novog, već prema mogućnostima za prolivanje tuđe krvi) a ja ne bih ni pedlja.
mikimedic mikimedic 20:39 12.10.2009

Re: Prekodrinska

nema potrebe za boldiranjem.

Gramatički su opozicije srpski/srbijanski ekvivalentne parovima ruski/rusinski i indijski/indijanski. Značenjski slučajevi nisu nimalo podudarni, tj. u svakom od njh radi se o potpuno drugim značenjskim poljima. Što je, nadam se, očigledan primer onoga o čemu odavno govorim da analogije...


pa tu smo. hajde da razmotrimo 'znacenjske slucajeve' tj. 'znacenjska polja' (by the way, nije li malo lepse reci jednostavno -- 'znacenje').

hajde da pricamo samo o znacenju:

Zato što je srbijanski, -a, -o različito od srpski, -a, -o. Različito je značenje (značenjsko polje).


ako su srpski vs. srbijanski dva razlicita 'znacenjska polja', sta bi analogno 'srbijanskom' ('koje pripada srbiji') bilo 'znacenjsko polje' koje oznacava pripadnost rusiji odnosno indiji?

da li postoji?

eto -- prostije da prostije ne moze biti.
mozes da mi odgovoris?
iva_j92 iva_j92 21:01 12.10.2009

Re: Prekodrinska

ako su srpski vs. srbijanski dva razlicita 'znacenjska polja', sta bi analogno 'srbijanskom' ('koje pripada srbiji') bilo 'znacenjsko polje' koje oznacava pripadnost rusiji odnosno indiji?
русский (язык) / российский (паспорт)


mikimedic mikimedic 21:05 12.10.2009

Re: Prekodrinska

iva_j92
ako su srpski vs. srbijanski dva razlicita 'znacenjska polja', sta bi analogno 'srbijanskom' ('koje pripada srbiji') bilo 'znacenjsko polje' koje oznacava pripadnost rusiji odnosno indiji? русский (язык) / российский (паспорт)понятыно?


russkii celovek/rossiiski celovek

mozna?

ponjala?

ti bese ona mala sto razbija ruski?

mikimedic mikimedic 21:21 12.10.2009

Re: Prekodrinska

odlicno.

sad mi prevedi oba pojma na srpski.
iva_j92 iva_j92 21:24 12.10.2009

Re: Prekodrinska

Rus / čovek iz Rusije
mikimedic mikimedic 21:26 12.10.2009

Re: Prekodrinska

Rus / čovek iz Rusije


ajde?

a kako to da ne postoji jedna rec za coveka iz rusije, a postoji za coveka iz srbije?
iva_j92 iva_j92 21:29 12.10.2009

Re: Prekodrinska

Postoji:
россиянин.
A dokle ti možeš ovako da se blamiraš?
mikimedic mikimedic 21:30 12.10.2009

Re: Prekodrinska

pitam te za jednu rec na srpskom koja oznacava coveka iz rusije.

da li postoji?
iva_j92 iva_j92 21:34 12.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
pitam te za jednu rec na srpskom koja oznacava coveka iz rusije.
da li postoji?
Predajem se - pobedio si
krkar krkar 21:37 12.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
ako su srpski vs. srbijanski dva razlicita 'znacenjska polja', sta bi analogno 'srbijanskom' ('koje pripada srbiji') bilo 'znacenjsko polje' koje oznacava pripadnost rusiji odnosno indiji? da li postoji? eto -- prostije da prostije ne moze biti. mozes da mi odgovoris?


Jezik se razvija da bi zadovoljio komunikacijske potrebe. U srpskom je postojala potreba da se napravi distinkcija srpski/srbijanski i to je napravljeno u okviru gramatičkih pravila.

Srpski jezik nije imao potrebu da tu distinkciju pravi ni za Rusiju ni za Indiju (koliko je meni poznato). Možda su tu potrebu imali Rusi, i u tom slučaju se ona verovatno i realizovala u ruskom, u okviru neke od standardnih tvorbenih formi. Treba pitati rusiste.

Slično i sa Indijom iako je tamo zbog višejezičnosti situacija mnogo komplikovanija.

Prosto, a?
mikimedic mikimedic 21:38 12.10.2009

Re: Prekodrinska

nema ovde porazenih i pobednika, ali je malo jadno da profesor kad ostane bez argumenata podmece nekog desetog da brani neodbranjive stavove.

naravno da ne postoji, kao sto je i rec 'srbijanac' nametnuta vestacka rec -- profesor moze gore da objasnjava i da je pandan 'ruskom' 'rusinski'... mislim sta reci.

toliko o blamiranju...
mikimedic mikimedic 21:43 12.10.2009

Re: Prekodrinska

Jezik se razvija da bi zadovoljio komunikacijske potrebe. U srpskom je postojala potreba da se napravi distinkcija srpski/srbijanski i to je napravljeno u okviru gramatičkih pravila.

Srpski jezik nije imao potrebu da tu distinkciju pravi ni za Rusiju ni za Indiju (koliko je meni poznato). Možda su tu potrebu imali Rusi, i u tom slučaju se ona verovatno i realizovala u ruskom, u okviru neke od standardnih tvorbenih formi. Treba pitati rusiste.

Slično i sa Indijom iako je tamo zbog višejezičnosti situacija mnogo komplikovanija.


ajde molim te?

a otkud to da je postojala potreba u srpskom jeziku da se napravi takva distinkcija? kako to da takva potreba ne postoji ni u hrvatskom, ni u bosnjackom, ni u crnogorskom? (ako ti jezici postoje, to vec treba da pitamo profesora)

da ne idemo dalje...
krkar krkar 21:45 12.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
hajde da razmotrimo 'znacenjske slucajeve' tj. 'znacenjska polja' (by the way, nije li malo lepse reci jednostavno -- 'znacenje').


Postoji bitna razlika između z i zp. Kompetentni, oni koji su malo o tome čitali, to znaju. Ja na blogu ne mogu da te naučim u tri reda onome što ozbiljni, zainteresovani i spremni ljudi uče godinama.

Pokušavam da ti objasnim osnovne pojmove ali se i oko toga joguniš i gicaš.
mikimedic mikimedic 21:47 12.10.2009

Re: Prekodrinska

Postoji bitna razlika između z i zp. Kompetentni, oni koji su malo o tome čitali, to znaju. Ja na blogu ne mogu da te naučim u tri reda onome što ozbiljni, zainteresovani i spremni ljudi uče godinama.

Pokušavam da ti objasnim osnovne pojmove ali se i oko toga joguniš i gicaš.


ok, izvinjavam se, ali to uopste nije tema. ja nisam lingvisticar i dozvoljavam da nisam u pravu.

samo te molim da mi objasnis kako postoji potreba u srpskom jeziku da se razdvoji srbin i srbijanac, a ne postoji adekvatna potreba ni u jednom od drugih juznoslovenskih jezika?

ili -- hajde jos malo da zakomplikujemo, profesore.

kako se na drugim juznoslovenskim jezicima kaze 'srbin a kako 'srbijanac'

da li obe reci, koje po tebi, oznacavaju pripadnost srpskom narodu odnosno srbiji, postoje u drugim juznoslovenskim jezicima?

da li rec 'srbijanac' postoji na hrvatskom, bosnjackom, crnogorskom i inim jezicima?
krkar krkar 21:53 12.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
nema ovde porazenih i pobednika, ali je malo jadno da profesor kad ostane bez argumenata podmece nekog desetog da brani neodbranjive stavove. naravno da ne postoji, kao sto je i rec 'srbijanac' nametnuta vestacka rec -- profesor moze gore da objasnjava i da je pandan 'ruskom' 'rusinski'... mislim sta reci.toliko o blamiranju...


Zlo goveče dovijeka june!

ENDE

A ti sad pričaj da ja ne znam ništa a ti znaš sve.

mikimedic mikimedic 21:58 12.10.2009

Re: Prekodrinska

A ti sad pričaj da ja ne znam ništa a ti znaš sve.


naprotiv, ja ne znam nista, samo postavljam pitanja.

a posto si ti profesor voleo bih da dobijem odgovor na pitanje o drugim juznoslovenskim jezicima.

i ne ljuti se covece, taj komentar sam pisao dok si ti vec u medjuvremenu objavio tvoj. ne bih ga objavio da sam video tvoj komentar. odgovarao sam ivi.

i nek joj je sa srecom na pravnom, imace ovde priliku da nauci sta je debata.
iva_j92 iva_j92 22:00 12.10.2009

Re: Prekodrinska

i nek joj je sa srecom na pravnom, imace ovde priliku da nauci sta je debata.
Zahvaljujem
mikimedic mikimedic 22:05 12.10.2009

Re: Prekodrinska

Zahvaljujem


nema na cemu.

valjda se vise ne blamiram (iako sam dosta stariji od tebe) i nadam se da cemo dobiti odgovor od profesora, mada bih iskreno voleo da vidim i kako bi ti odgovor na ovo pitanje predstavila simi avramovicu u petici na takmicenju u besednistvu?


krkar krkar 22:23 12.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
A ti sad pričaj da ja ne znam ništa a ti znaš sve. naprotiv, ja ne znam nista, samo postavljam pitanja. a posto si ti profesor voleo bih da dobijem odgovor na pitanje o drugim juznoslovenskim jezicima. i ne ljuti se covece, taj komentar sam pisao dok si ti vec u medjuvremenu objavio tvoj. ne bih ga objavio da sam video tvoj komentar. odgovarao sam ivi. i nek joj je sa srecom na pravnom, imace ovde priliku da nauci sta je debata.Ponavljam po neznamvišekojiput: tamo gde postoji potreba stvori se reč za nešto. Dakle, među Srbima je očiglrdno postojala potreba da se napravi distinkcija između srpskog ("svesrpskog" ) i srbijanskog ("samo iz Srbije" ).

Zašto je to tako, tj. zašto Srbi imaju tu distinkciju a Hrvati nemaju je komplikovano pitanje na koje se ne može dati ni jednostavan ni jednoznačan odgovor.

Najbolji odgovor koji ne iziskuje pisanje monografije je da je postojala komunikativna/kognitivna potreba i ona je jezički zadovoljena. Kao što Laponci imaju najmanje 60 reči koje pripadaju značenskom polju sneg a Berberi jedva jednu. Trebalo im pa stvorili.

A čini mi se da si pomešao T. iz mog bloga i Ivu. Osim ako, neverovatnom koincidencijom, Iva nije T ali ja o tome ništa ne znam.
mikimedic mikimedic 22:37 12.10.2009

Re: Prekodrinska

Ponavljam po neznamvišekojiput: tamo gde postoji potreba stvori se reč za nešto. Dakle, među Srbima je očiglrdno postojala potreba da se napravi distinkcija između srpskog ("svesrpskog" ) i srbijanskog ("samo iz Srbije" ).

Zašto je to tako, tj. zašto Srbi imaju tu distinkciju a Hrvati nemaju je komplikovano pitanje na koje se ne može dati ni jednostavan ni jednoznačan odgovor.


tacno -- gde postoji potreba stvori se rec.

ali, tesko da je 'medju srbima' postojala takva potreba. pre ce biti, a ti me ispravi ako gresim, da je takva potreba postojala na teritorijama van republike srbije?

da li bi se slozio sa mnom ako bih ti rekao da je rec 'srbijanac' prvenstveno nastala van srbije, dakle u hrvatskoj a donekle i bosni (pretezno medju muslimanima)? --

komplikovano je pitanje, kazes, -- zasto je potreba postojala da se stvori takva rec za srpski narod, a nije za hrvatski, makedonski, crnogorski, bosnjacki?

pa ako je komplikovano, hajde da probamo bar da pocnemo da ga razmatramo. na blogu. mislim, na blogu su se vodile i mnogo ozbiljnije debate koje su imale i neki konkretni rezultat (vidi sta uradi krugolina)

ja samo pitam -- kome je bila potrebna posebna rec?
laponcima je ocigledno bilo potrebno 60 reci za sneg, ali kome je bilo potrebna rec 'srbijanac'.

srbima?

a sto se ive tice, zaista je simptomaticno da se neko pojavljuje posle tvog komentara i daje odgovor na ruskom.
whatever...
krkar krkar 22:48 12.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
da li bi se slozio sa mnom ako bih ti rekao da je rec 'srbijanac' prvenstveno nastala van srbije, dakle u hrvatskoj a donekle i bosni (pretezno medju muslimanima)?


Ne bih.

Moja pokojna baba, a nije ni iz Bosne ni iz Hrvatske, jasno je pravila distinkciju Srbin-Srbijanac.
Milan Novković Milan Novković 23:18 12.10.2009

Re: Prekodrinska

A čini mi se da si pomešao T. iz mog bloga i Ivu. Osim ako, neverovatnom koincidencijom, Iva nije T ali ja o tome ništa ne znam

Ivo, i ako si T i ako nisi, batali pravnike i debatnike, to sve "lud" narod, i dođi da programiraš, preko komšijskog ETF-a ili prečicom
mikimedic mikimedic 12:03 13.10.2009

Re: Prekodrinska

Ne bih.

Moja pokojna baba, a nije ni iz Bosne ni iz Hrvatske, jasno je pravila distinkciju Srbin-Srbijanac.


Srpska deco što množiti znate
Iz ovoga pouku imate:
U Srbiji prilike su take
Babe slave, preziru junake
Zato i vi ne mučite se džabe
Srpska deco postanite babe.
krkar krkar 16:20 13.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
Srpska deco što množiti znateIz ovoga pouku imate:U Srbiji prilike su takeBabe slave, preziru junakeZato i vi ne mučite se džabeSrpska deco postanite babe.


Škola hladna k'o štenara,
peči nikad tople nisu,
mrznemo se na hemiji, latinskome, zemljopisu,
mrznemo se, mrznemo se i na matematiki
a direktor školska drva šalje svojoj svastiki.


Eto, sad smo obojica dokalazili da znamo obe Nušičeve ikad napisane pesme napamet i da smo čitali (šta čitali, gutali) Autobiografiju.

I šta s tim?

Mnogo si, bre, težak čovek. Namćor 100%
mikimedic mikimedic 16:42 13.10.2009

Re: Prekodrinska

Namćor 100%


Ne volem.

Skrtariju..intelektualce..
Koji vazno vrte palce...

Kupis ih za spricer i kavurmu..
(koju ja licno ne volem...i... pomalo mi se gadi...)
Tibor Jóna Tibor Jóna 19:15 13.10.2009

Re: Prekodrinska

Skrtariju..intelektualce..
Koji vazno vrte palce...


docim ti razbijas teoriju na fotone i protone i prozimas sushtastvo sobom?!?

koji pajser...
mikimedic mikimedic 20:15 13.10.2009

Re: Prekodrinska

docim ti razbijas teoriju na fotone i protone i prozimas sushtastvo sobom?!?


a?

buba_truba buba_truba 10:01 14.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
... da li bi se slozio sa mnom ako bih ti rekao da je rec 'srbijanac' prvenstveno nastala van srbije, dakle u hrvatskoj a donekle i bosni (pretezno medju muslimanima)?

Pratim ovu diskusiju, interesuje me... pa samo da se umešam kratko, imam nešto da kažem - iz prve ruke.

Poreklom sam iz Bosne (Srpkinja - ovo napominjem jer je važno za ovo o čemu diskutujete), imam mnogo rodbine u Bosni (srpski entitet) koji su odvajkada nas koji živimo u Srbiji (pamtim 40-tak godina) nazivali Srbijancima. I time su pravili razliku izneđu njih Srba-Bosanaca i nas Srba-Srbijanaca. Moji nisu Muslimani, a nisu ni zlonamerni prema nama koji smo se preselili u Srbiju.

Od kada su počele polemike oko ovoga, ja sam poprilično zbunjena... Imam neke prijatelje (Srbi ovdašnji) koji me ubeđuju da to Srbijanci nikada nije postojalo (na moju opasku da jeste i to kod Srba koji ne žive u Srbiji, prelaze preko toga jer oni o tome ne znaju... pa valjda računaju, ako oni ne znaju za nešto, onda toga i nema ), da je to smišljeno kako bi se pocepalo i ovo malo Srbije što je ostalo (misle na Vojvodinu). Kad ih pitam da mi objasne kako se to "radi o glavi Srbiji" korišćenjem Srbijanci za sve one koji žive u Srbiji... ne umeju da mi objasne, ali su ubeđeni da su nam to podmetnuli neki razni koji bi da i dalje cepaju Srbiju.

Ja ništa od toga ne razumem, samo znam već dovoljno dugo da smo mi bili Srbijanci a oni naši tamo Bosanci... a i jedni i drugi - Srbi.
mikimedic mikimedic 12:04 14.10.2009

Re: Prekodrinska

Kad ih pitam da mi objasne kako se to "radi o glavi Srbiji" korišćenjem Srbijanci za sve one koji žive u Srbiji... ne umeju da mi objasne, ali su ubeđeni da su nam to podmetnuli neki razni koji bi da i dalje cepaju Srbiju.

Ja ništa od toga ne razumem, samo znam već dovoljno dugo da smo mi bili Srbijanci a oni naši tamo Bosanci... a i jedni i drugi - Srbi


hvala na ti na normalnom tonu, i voleo bih da mozemo ovako svi ovde da diskutujemo.

ocigledno je da cesto dolazi do upliva lingvistike u politicko-pravne vode, sto bi samo po sebi bilo ok. ako bi taj upliv bio ravnomeran i na svim poljima imao identican ili slican uticaj i posledice. medjutim, imamo situacije kada poltika vrsi uticaj na lingvistiku (koja se pod uticajem politike menja), ali imamo i slucaj kada se lingvistika koristi da bi se upravo promenilo politicko-socijalno stanje. drugim recima, nastanak novih drzava/naroda/nacija ce neminovno imati uticaj na lingvistiku, ali cesto smo svedoci da odredjena politika koristi lingvistiku upravo da bi pospesila ove procese. svesno ili nesvesno, svejedno mislim da je to ovde slucaj.

osnovna zabuna nastaje da li postoji 'jedna jezicka odrednica' za drzavljane jedne drzave, ili se takva odrednica (ako postoji) moze odnositi samo na pripadnike odredjenog/e naroda/nacije?

neki blogeri su mi ovde zamerali da negiranjem (opravdanosti) postojanja termina 'srbijanac' iskljucujem korpus nacionalnih manjina iz stanovnistva srbije (!!!).

kljucna stvar koju pominjes je da su 'i jedni i drugi srbi'. medjutim, konstantno koriscenje termina 'bosanac', odnosno 'srbijanac' uz precutkivanje da su jedni i drugi srbi (ne govorim ovde o tebi vec o siroj upotrebi) dovodi do, u najmanju ruku, smanjivanja nivoa saznanja (u svetskom javnom mnjenju) o srpskom narodu, a povecavanja nivoa saznanja o tzv. 'srbijanskom', odnosno 'bosanskom' narodu --

i tu dolazimo do kljucnog problema -- apologete koriscenja termina 'srbijanski' ce insistirati da se termin odnosi na kompletno stanovnistvo srbije, a bosanaca na bosne. medjutim, tesko je naci i jedan slican primer u svetu gde bi se stanovnistvo jedne drzave oznacavalo 'jednom jedinstvenom jezickom odrednicom'. stoga ce, normalno, neutralni posmatrac iz amerike ili nepala zakljuciti da kad se pominju 'srbijanac' odnosno 'bosanac' misli na pripadnike 'srbijanskog' odnosno 'bosanskog' naroda.

ponovicu ono sto sam rekao u nekoliko prethodnih komentara -- kako je doslo do toga da se ustali koriscenje termina 'srbijanac' cak i medju vodjvodjanima (geografska odrednica) a da ne pricam o srbima u bosni, a nije doslo do ustaljenja adekvatnog termina ni za hrvate, ni za bosnjake (pa eto bosnjaci u sandzaku ne verujem da nazivaju bosnjake iz sarajeva 'bosancima' a sebe 'srbijancima') niti za bilo koji drugi narod na prostoru bivse sfrj? niti je doslo do stvaranja adekvatnog jezickog termina na drugim prostorima (rumuni u madjarskoj, na primer).

eto, 'profesor' nam je objasnjavao da se lingvistika menja ako postoji potreba, ali nije u stanju da nam objasni ko je imao/ima tu potrebu da uvede rec 'srbijanac', i kako da ta potreba (bar koliko sam upoznat) postoji jedino u slucaju Srbije, a nismo naisli ni na jedan primer u svetu (objasnjenje rus vs. rusijanac mi deluje malo nategnuto). obrazlozenje da je ta potreba postojala (kod koga ??) samo za srbijance a ni za jedan drugi narod mi je malo nategnuto -- sem ako 'srbijanci' mozda nisu nebeski.... ne znam kako da nazovem (drzavljani, narod, nacija, sta li??)

thanks jos jednom na normalnom tonu.
buba_truba buba_truba 16:27 14.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
... ponovicu ono sto sam rekao u nekoliko prethodnih komentara -- kako je doslo do toga da se ustali koriscenje termina 'srbijanac' cak i medju vodjvodjanima (geografska odrednica) a da ne pricam o srbima u bosni, a nije doslo do ustaljenja adekvatnog termina ni za hrvate, ni za bosnjake (pa eto bosnjaci u sandzaku ne verujem da nazivaju bosnjake iz sarajeva 'bosancima' a sebe 'srbijancima') niti za bilo koji drugi narod na prostoru bivse sfrj?

Valjda zato što je u Srba jači karakter, mislim ono - ne dam, bre... pa se tako i ustalilo.
eto, 'profesor' nam je objasnjavao da se lingvistika menja ako postoji potreba, ali nije u stanju da nam objasni ko je imao/ima tu potrebu da uvede rec 'srbijanac'

Javila sam se baš zato, da kažem da znam pouzdano da je ta reč uvedena poodavno (ko i zašto - ne znam), ali sve do ovih poslednjih par godina nisam imala saznanje da je biti Srbijanac nešto sporno... a Srpkinja sam, niti su me moji Bosanci (a Srbi su) desetljećima tako zvali, a da bi me kinjili. A zašto je posle svih onih sranja to postalo sporno, opet ne znam... pokušavam da shvatim... ne ide mi. Opet mi liči na proturanje ideje o nekakvoj zaveri - pa čak i kad bih prihvatila, opet ne kapiram ko je skovao zaveru i sa kakvim ciljem.
thanks jos jednom na normalnom tonu.

Hvala i tebi, i na tonu i na uloženom trudu.
mikimedic mikimedic 17:02 14.10.2009

Re: Prekodrinska

evo i tebi jedan

znam i ja da je stara rec ('odakle si sele devojano mala'), ali je pitanje nastanka i razloga uvodjenja po meni sporno (ili bar nepoznato). a koliko god trazio objasnjenje ne uspevam da ga dobijem. dobio sam objasnjenje da je u pitanju potreba, samo ne i cija.

u poslednjih desetak godina kao sto i sama kazes, doslo je do naprasnog koriscenja te reci. pogledaj na primer radio slobodnu evropu koja nikad nece reci srpski vec samo srbijanski predsednik, dok se istovremeno koristi kaze hrvatski, madjarski i bilo koji drugi predsednik.

mnogi ce posvedociti da postoji pezorativno znacenje te reci, pa ja zato samo trazim odgovor (od onih koji su pristalice upotrebe te reci) zasto treba reci 'srbijanac' a ne 'srbin' ali nikako ne uspevam da ga dobijem.
buba_truba buba_truba 18:10 14.10.2009

Re: Prekodrinska

mikimedic
... u poslednjih desetak godina kao sto i sama kazes, doslo je do naprasnog koriscenja te reci.

Ne, ne, ne! Joj, što ne volim da delujem kao da teram mak na konac, ali nisam tako rekla - rekla sam da znam za korišćenje te reči mnogo pre događanja ... sranja... (nikako "naprasno", naprotiv - odavno) i da nikada niie imala pežorativno značenje. Tek u poslednjih par godina, 4-5, neki pokušavaju da joj daju takvo značenje kako bi pokazali nekakvu zlu nameru onih koji je koriste. Ja tu zlu nameru ne prepoznajem, a kad pitam te koji je vide u čemu je fora, ne umeju da mi objasne... Eto, ne umem bolje da se izrazim.

pogledaj na primer radio slobodnu evropu koja nikad nece reci srpski vec samo srbijanski predsednik, dok se istovremeno koristi kaze hrvatski, madjarski i bilo koji drugi predsednik.

I? Šta žele time da postignu, imaš li ideju? Ja nemam, a sam izraz mi je odavno poznat, znam da je korišćen i ranije... nikad kao pežorativ, pa ne znam šta sad hoće da nam kažu ti što ga sada koriste, a ranije možda nisu, ne znam - možda i jesu, ali nije bilo primećeno, niti važno. Eto, priznajam, nemam smislen odgovor... a ti, ako imaš - na sunce s njim!
mnogi ce posvedociti da postoji pezorativno znacenje te reci, pa ja zato samo trazim odgovor (od onih koji su pristalice upotrebe te reci) zasto treba reci 'srbijanac' a ne 'srbin' ali nikako ne uspevam da ga dobijem.

Koji su ti "mnogi"? I što njih ne priupitaš - šta je pogrdno (imamo mi našu lepu srpsku reč za pežorativ ) u njoj. Ja one moje pametnjakoviće pitala, ne umaju da objasne... izgleda čuli negde, pa sad samo trube. Pitaj i ti te tvoje "mnoge", pa da odemo na pivo i slatko se ispričamo. Možda uz pivce nađemo rešenje.
mikimedic mikimedic 19:11 14.10.2009

Re: Prekodrinska

Ne, ne, ne! Joj, što ne volim da delujem kao da teram mak na konac, ali nisam tako rekla - rekla sam da znam za korišćenje te reči mnogo pre događanja ... sranja... (nikako "naprasno", naprotiv - odavno) i da nikada niie imala pežorativno značenje. Tek u poslednjih par godina, 4-5, neki pokušavaju da joj daju takvo značenje kako bi pokazali nekakvu zlu nameru onih koji je koriste. Ja tu zlu nameru ne prepoznajem, a kad pitam te koji je vide u čemu je fora, ne umeju da mi objasne... Eto, ne umem bolje da se izrazim.


joj - izvini, stvarno. brze sam odgovorio nego sto sam procitao, a to mi se ponekad desi, moram da priznam. nema ljutis

e sad, bas je na nekom ranijem blogu cini mi se i dragoljub to komentarisao, -- ti kazes da si poreklom iz bosne? -- upravo u tome je caka, moguce da rec nije imala pezorativno znacenje van srbije (odnosno moguce da su oni koji su je koristili to cinili bona fide), medutim u srbiji jeste, oduvek.

I? Šta žele time da postignu, imaš li ideju? Ja nemam, a sam izraz mi je odavno poznat, znam da je korišćen i ranije... nikad kao pežorativ, pa ne znam šta sad hoće da nam kažu ti što ga sada koriste, a ranije možda nisu, ne znam - možda i jesu, ali nije bilo primećeno, niti važno. Eto, priznajam, nemam smislen odgovor... a ti, ako imaš - na sunce s njim!


nemam ideju, ne znam sta zele da postignu. ali imas li ti ideju zasto se uvek kaze 'srbijanski' kad god se pomenu srbi iz srbije umesto 'srpski', a uvek i samo 'hrvatski' bez obzira na koje se hrvate odnosi?

ja samo mislim da je to pogresna upotreba reci, nepoznavanje jezika, a da li ima neko skriveno znacenje zaista ne bih da ulazim (sem ocigledne podele srpskog naroda na one iz srbije i one izvan).

krkar je govorio o potrebi. onda je jos nesto simptomaticno: kako to da na hrvatskom na primer takodje postoji podela 'srbi' vs. 'srbijanci' a ne postoji slican primer za hrvate? hrvati su imali dakle potrebu da uvedu rec koja deli srpski narod a nisu imali slicnu potrebu za hrvate? 'profesor' mi nije odgovorio na ovo pitanje.

Koji su ti "mnogi"? I što njih ne priupitaš - šta je pogrdno (imamo mi našu lepu srpsku reč za pežorativ ) u njoj. Ja one moje pametnjakoviće pitala, ne umaju da objasne... izgleda čuli negde, pa sad samo trube. Pitaj i ti te tvoje "mnoge", pa da odemo na pivo i slatko se ispričamo. Možda uz pivce nađemo rešenje.


draaagoljube upomoc!!!

ali mislim da je uvek u znacenju -- zaostao, nerazvijen... ako znas sta znaci gedza onda znas sta je i srbijanac

i... ne, nemoj mi reci da to nisu sinonimi, i da gedza nije pogrdna rec.
hhhhhhhm... kad budem cuo na slobodnoj evropi purgerski gradonacelnik bandic slozicu se i sa upotrebom reci 'srbijanac'

poziv na pivce? uvek. stella?

miloradkakmar miloradkakmar 16:55 11.10.2009

Pre

koju godinu jednog mi prijatelja predložili u SANU. Nije prošao jer nije bio ni na jednoj strani.
drug.clan drug.clan 17:10 11.10.2009

klause ....

No, da ne bude da se samo tera shega sa odlukom Nobelovog komiteta, mene iskreno plasi mogucnost da vec sledece godine Borata, u neizvesnoj trci za laureata, IPAK pobedi novi "predsednik" EU - Toni Bler - jer poznajuci kakav je tek taj spin master of the universe to je sva prilika da da ce taj spisak lepih zelja za planetu biti stivo fantasticnije od Herberta i Tolkina zajedno! Recju - siguran dobitnik!nemoj tako, ipak ce on biti "demokratski" izabran na nepostojecim izborima gde se rezultat glasanja zna 5 godina unapred pa pobednik daje ostavku na sve funkcije kako bi se pripremio za novi posao.

Ja se samo jos u Klausa uzdam.

U USA jedina nada je ostalo jedan ticket - Paul/Kucinich
mariopan mariopan 18:04 11.10.2009

Re: klause ....

. Od sutra nam svi persirajte!

Jašta nego da nam persiraju :
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:00 11.10.2009

Toni Bl

No, da ne bude da se samo tera shega sa odlukom Nobelovog komiteta, mene iskreno plasi mogucnost da vec sledece godine Borata, u neizvesnoj trci za laureata, IPAK pobedi novi "predsednik" EU - Toni Bler


Tibore, mene grđe od toga da Toni Bler bude bogatiji za oko milionče evara, brine mogućnost da on stvarno postane predsednik EU...
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 01:45 12.10.2009

Re: Toni Bl

WE DO NOT WANT PHONY TONY FOR PRESIDENT!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:51 12.10.2009

Re: Toni Bl

Tako je sudržavljaninu, samo nam još on fali...mada, ipak se nadam da mu to neće uspeti.
prevalenca prevalenca 17:54 14.10.2009

naslada za nasledjivanje

Samo da kazem jos ovo, brinem se za predsednika nam, tolike nagrade se dele i razdeljuju, uvodi se u zvanja a njemu milici niko nista da da.

A za predsednicku Milicu ne brinem, aklamacijom cemo ga izglasati naslednikom Filosofa u SANU. Posto je Ravna gora zauzeta, skupicemo se na Mokroj.
prevalenca prevalenca 17:56 14.10.2009

a sa druge strane...

nije da nije dobio tablu paznje vrednu na OS u Dodikovom parcetu drzave-za-koju-se-ne-navija.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana