Društvo

Tri grane vlasti

Saša Radulović RSS / 24.02.2010. u 23:23

Zakonodavna, izvršna i sudska. Svest o potrebi njihove nezavisnosti je civilizacijsko dostignuće. Kod nas su se još od izbornog zakona i ustava i odredbe o blanko ostavkama, prva i druga spojile u jednu. U ime tobožnje stabilnosti. Od nedavnog tajnog izbora sudija smo i zvanično pripojili i treću. Tako da imamo samo jednu granu vlasti: partijsku.

I kao što imamo MMF da nas štiti od pohmanitalih najstarijih potpredsednika vlade i njihovih penzionih snova, tako na sreću imamo i EU sudije i institucije da nas spasu, opet od nas samih.

Prvo su se pobunile sudije. One sudije koje su izabrane nisu imali mnogo hrabrosti za to. Iskustvo ih uči da ne talasaju mnogo. Bunile su se neizabrane sudije. Ali oni su pristrasni. A i među njima ima mnogo onih koji su zaista zalutali u sudstvo. I mali deo domaće nesudske javnosti se bunio protiv ovakvog cirkusa od izbora sudija. Novine i "nezavisni" novinari su uglavnom ćutali.

Naravno, oni koji su izveli ovu reformu, Đura, Pero, Boško i Kata, mogu i mogli su 'ladno da ignorišu ove "probleme". Narod nam je funkcionalno nepismen pa i ne razumeju zašto je ovo važno. Samo su čuli o sudijama "prostitutkama" pa su se još radovali da smo taj problem rešili, tako da u sudstvu više nema prostitucije.

Onda su se pobunili poverenik za informacije i zaštitnik građana. Pa smo i njih ignorisali, i njihove naloge za transparentnošću.

Onda se zakuvalo. Prvo nam je došlo evropsko društvo sudija i tužilaca i reklo: zabrinuti su zbog netransparentnog u izboru sudija. Rekli su i neke gore stvari, al' hajde da budem pristojan.

Da vas podsetim: bez ikakvog obrazloženja je izbačeno preko 800 sudija, i postavljeno 800 novih, opet bez ikakvog obrazloženja, zašto baš oni. Pa kad su bili pritisnuti zahtevima za obrazloženje, VSS (Vrhovni savet sudstva) uputio cirkularno pismo iste sadržine svim sudijama koji nisu izabrani i to pokušao da nazove obrazloženjem. Kod nas to i može da prođe, ali na našu sreću u EU ne može.

I još su rekli iz evropskog udruženja sudija, koje inače štiti nezavisnost svoje grane vlasti i od drugih grana i od nestručnih i nedostojnih među njima samima:

"... da se nada će Srbija sama rešiti probleme nastale reizborom sudija i tužilaca pre nego što to pitanje bude izneto pred evropske institucije." 

A onda nam je došla i Evropska komisija i ispituje izbor sudija. A uskoro nam dolazi i Venecijanska komisijia. Na našu veliku sramotu, da otkrije kako smo ih prevarili.

I onda se danas desio mali obrt. Ustavni sud traži objašnjenje od VSS-a. Toliko bih voleo, toliko bi to strašno super bilo, da sami rešimo problem. Da nam ga ne rešava neko drugi. Molim vas, ali lepo vas molim, pretty please with cherry on top.

O ovome sam se baš napisao:

Izbor sudija i tužilaca - kako smo prošli

Eh da je sud filharmonija

Hoću dve tabele. Tolko.

Pet minuta filozofije prava

A i poverenik je pisao:

Da li je za sve kriv Pera pisar? 

Zaista je toliko važno. Užasno je važno.

Isto kao što se ne mogu seći platani tako što neko kaže: verujte nam, to je najbolje rešenje, ne mogu se ni postavljati i razrešavati sudije.

Demokratija je spora. Traži vreme i strpljenje. Demokratija ne veruje nikome na reč. Demokratija traži objašnjenje. Demokratija zateva transparentnost.

 



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

senka123 senka123 00:31 25.02.2010

Tri grane vlasti

Dragi Saša,
Lepo je što si došao natrag sa tog okrutnog zapada (izvini što ulazim u intimu), moram ti reci da si se bas navukao na demokratiju! Potpuno podržavam tvoj stav ali si i sam na početku napisao da ovde imamo samo jedu vlast PARTIJSKU i sve dok je tako ni D od demokratije nece biti. Nisam ti ja baš neku novost rekla, napisala, želela bih da nađemo neko rešenje za buđenje naroda i krenemo ispočetka da gradimo, bez
Đure, Pere, Boška i Kate
, ovu nasu lepu domovinu (kako ovo zvuči partijski)
Strašno je važno da se zna!
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:54 25.02.2010

Re: Tri grane vlasti

TAKO, A NE BLANKO!

Zaštitnik gradjana, Poverenik za informacije i Državna revizorska institucija su otvorili Pandorinu kutiju. Bolje reći - otškrinuli!
Na prvi pogled banalan problem - platani u Bulevaru, kao na dlanu je pokazao JAD i BEDU
ovdašnjih demokratskih, parlamentarnih i civilizacijskih dostignuća!
Problem sa reizborom sudija se mora rešiti na civilizovan i stručan način, pre ili kasnije!
Ali, šta ćemo sa blanko ostavkama poslanika!? Od trenutka kada se ta nakaza ukine, počinje dug, mukotrpan, ali zahvalan proces stvaranja pravne države Srbije!
subwire subwire 05:55 25.02.2010

Nezavisnost institucija

Ako cemo za pravo, nezavisnost institucija treba da garantuje ustav. Ali to nije slucaj jer ustav nije ni napravljen da garantuje nezavisnost institucija, posto su se tri politicke partije "dogovorile" i napisale ustav u skladu sa svojim potrebama. A zatim ga dala narodu na referedum. Otud - partijska drzava.
Ono sto je tuzno je da nezavisnost institucija, u nasem slucaju, garantuju evropske institucije odgovorne za aproksimaciju srpskog pravnog sistema evropskom. A ne ustav Srbije koji je trebao biti donet u skladu sa narodnom voljom da ogranici vlast drzave.
Ono sto je potrebno jeste da se narod, vise ukljuci u izradi novog ustava Srbije.
Mozemo se nadati samo tome da ce se ovog puta napraviti ustavotvorna skupstina u kojoj ce biti predstavnika nevladinih organizacija, i da cemo onda imati pravi, narodni ustav.
A to je nesto na cemu narod mora da insistira, u suprotnom se nece desiti. Pa cemo i dalje imati situacije da se nezavisne institucije ignorisu ili gase.
jinks jinks 10:00 25.02.2010

Da li

tako na sreću imamo i EU sudije i institucije da nas spasu, opet od nas samih

u procesu pridruzivanja EU postoji nesto sto moze zemlju da spase od tajkunizacije. Da li postoji neka obaveza drzave o antimonopolskom delovanju i slicno.
subwire subwire 11:20 25.02.2010

Re: Da li

u procesu pridruzivanja EU postoji nesto sto moze zemlju da spase od tajkunizacije. Da li postoji neka obaveza drzave o antimonopolskom delovanju i slicno.

Naravno! Samim ulaskom u EU nestaju carine izmedju drzava clanica i nase trzsite postaje deo ujedinjenog trzista EU, sto smanjuje mogucnosti za stvaranje monopola. Naravno, na drzavama clanicama ostaje da usvoje odredbe iz direktiva EU u skladu sa svojim tumacenjima. Sto u nekim slucajevima ostavlja dosta prostora za pojavu raznih idiosinkraticnosti.
muratbre muratbre 10:16 25.02.2010

Gusta magla je u tvom tekstu Saša...

Šaša bre, ne mogu da shvatim da i ti ništa ne razumeš o ovoj temi, ama baš ništa ?
Sudije koje su reizabrane, sudije koje nisu reizabrane, sve su to isti karakteri, to jest bezkarakteri. To nije tema o srpskom sudstvu, evo šta je tema:
Zakon o pravosudju u Srbiji je jedan od nakriminalnijih ikada donetih na ovoj planeti zemlji, to je tema svih tema u Srbiji. Po tom zakonodavstvu, nijedan sudski prosec nije vremenski omedjen, može da traje 10o,200, 300 godina.
Dakle, svaki živi ćovek kod nas, po slovu zakona može pre da umre prirodnom smrću, no što doživi presudu, pravdu, zadovoljenje itd.
Da li neko u Srbiji priča o tome ? Ne, da li sudijama, advokatima, tužilaštvima, državi to smeta ? Ne, naravno, oni svi su srećni što je to tako, i što mogu da se igraju sa ljudskim sudbinama i njihovim predmetima, kako im je volja.
Tvoj tekst je neopevano bacanje prašine u oči gradjanima Srbije, isto kao što je i poseta ovih institucija iz Evrope, koje mlate o pravima sudija, a o pravima oštećenih ih baš briga, i njih smatraju u ovoj priči gradjanima drugog i trećeg reda.
A kakvom zločinačkom uredjenju sudstva u Srbiji se radi, najbolje pokazuje ovaj podatak:
Englesku sa 50 miliona stanovnika, opslužuju fenomenalno samo 1800 sudiuja, Srbija sa 7 miliona gradjaNA, ima 2600 sudija , koji ništa ne rade i čak kažu da ih je malo, traba Srbiji bar 10 hiljada sudija po njima. Eto opet dolazimo do kljućne stvari kad je sustvo u srbiji u pitanju?!
Mi imamo takav sistem, da ne bi funkcionisao, da Srbija ima 100 hiljada sudija, jer kažem procesi traju po 10-20 godina i više, i ničim nisu omedjani kako rekoh...u Engleskoj svako ročište mora da bude završeno za 24h.


GajaR GajaR 11:19 25.02.2010

Re: Gusta magla je u tvom tekstu Saša...

Pa, sasvim proizvoljno pričate...iz vas se oseća kako izbija gnev ojađene stranke u nekom sudskom sporu...a kako bi bilo da malo pojasnimo:
Zakon o pravosudju u Srbiji je jedan od nakriminalnijih...

1.Rečeni zakon nikada nije postojao, nasuprot toga imamo set zakona o pravosuđu.
2.Na dužinu procesa pred sudom mogu ga utiču:
a) nestručne sudije,
b) korumpirane sudije (plaćene da odugovlače dosezanje do pravične presude)
c) nemoralne i korumpirane sudije (koji brzo presuđuju, sli u korist onoga ko plati) bez obzira što će takva presuda biti nepravedna, odnosno nezakonita, i sl.
d) stranka, koja želi da izbegne presuđivanje, i koja beži od pravde,,,
e) advokat, koji po naređenju stranke žonglira propisima u cilju izbegavanja...
f) advokat, koji na osnovu lične veze sa sudijom vrši destrukciju (što podrazumeva i korupciju ili nemoralnost suda).

Od gorenaznačenih devijacija, teško je sačiniti odbranu. Protiv naznačenih destrukcija, u svojoj praksi višeputa sam podnosio i krivične prijave, ali uzalud...
SMATRAM DA KOD SVA TRI STUBA VLASTI TREBA DA POSTOJI VOLJA I TRUD DA SE STVARI MENJAJU, medjutim nisam siguran da te volje ima...odnosno smatram da većini (vlasti) odgovara ovako stanje (neodgovornosti).
muratbre muratbre 14:26 25.02.2010

Re: Gusta magla je u tvom tekstu Saša...

GajaR
Pa, sasvim proizvoljno pričate...iz vas se oseća kako izbija gnev ojađene stranke u nekom sudskom sporu...a kako bi bilo da malo pojasnimo:
Zakon o pravosudju u Srbiji je jedan od nakriminalnijih...

1.Rečeni zakon nikada nije postojao, nasuprot toga imamo set zakona o pravosuđu.
2.Na dužinu procesa pred sudom mogu ga utiču:
a) nestručne sudije,
b) korumpirane sudije (plaćene da odugovlače dosezanje do pravične presude)
c) nemoralne i korumpirane sudije (koji brzo presuđuju, sli u korist onoga ko plati) bez obzira što će takva presuda biti nepravedna, odnosno nezakonita, i sl.
d) stranka, koja želi da izbegne presuđivanje, i koja beži od pravde,,,
e) advokat, koji po naređenju stranke žonglira propisima u cilju izbegavanja...
f) advokat, koji na osnovu lične veze sa sudijom vrši destrukciju (što podrazumeva i korupciju ili nemoralnost suda).

Od gorenaznačenih devijacija, teško je sačiniti odbranu. Protiv naznačenih destrukcija, u svojoj praksi višeputa sam podnosio i krivične prijave, ali uzalud...
SMATRAM DA KOD SVA TRI STUBA VLASTI TREBA DA POSTOJI VOLJA I TRUD DA SE STVARI MENJAJU, medjutim nisam siguran da te volje ima...odnosno smatram da većini (vlasti) odgovara ovako stanje (neodgovornosti).


Bravo, od a do f sam se pronašao u Vašim vrlo dobrim formulacijama , i u pravu ste, ja sam ojadjeni čovek, kojem su se sudovi zamerili dok budem živ. Ne vredi im sad ni reforma ni ništa. Ne mogu da shvatim, da našem pravosudju treba 6-7 godina da donesu presudu gde se veća koliko je 2 i 2 ?
anjastosic anjastosic 14:12 26.02.2010

Re: Gusta magla je u tvom tekstu Saša...

Svaka generalizacija govori u prilog tome da onaj ko je cini nema kriticki odnos prema pojavi koju percipira, a posebno ako se ona sastoji od 837 lica na jednoj strani, 1500 ne drugoj i 800 na trecoj.

Postoji citav niz sudija koji su svoj posao radile vise nego korektno.

Duboko se nadam, zbog sebe, a ne takvih kao sto si ti, ili takvih koji su tvog profila, da sam i ja bila jedna od njih.

Ali, kako nisam nikad bila clan nijedne politicke partije, kako je mom predsedniku smetalo sto imam vise znanja i umeca od njega, kako mu je takodje smetalo sto nemam nikakvog putera na glavi, a znam da on ima zanatsku radnju i da istovremeno drzi odeljenje u sudu koje je u direktnom sukobu interesa sa tom radnjom, kako sam se znala da to sto znam ja zna i Kata i Nada, naivno sam poveravala da ce se ceniti rezultati rada, po kojima sam bila prva u sudu.

E, kako nemamo tri grane vlasti, ja sam ostala bez krvavog iteskog posla, prozvana kao vracara, prostitutka, narkokartel, ljubavnica okrivljenog i td. i td.

Pre reizbora, moj predlog je bio da se formiraju komisije koje ce izvrsiti uvid u vece svakog sudije i tako utvrditi kakv je ko sudije i da ja nisam imala predmet koji je cekao na zakazivanje duze od onoga sto je morao po zakonu, da sam imala najekspeditivnije odradjne odluke, najvisi skor potvrdjenih presuda i sve ostalo sto je trebalo da moj rad potvrde kao kvalitetan.

Ali, kako se kod mene nije mogla naruciti presuda, kako sam po vokaciji bila na strani pojedinca protiv sile drzave/normalno, ne onda kada je drzava u pravu, ali u Srbiji je drzava retko u pravu/ ja sam ispala iz kombinacije, a ostali su svi oni koje je Nata ili Kata prozvala kao nedostojne.

I nije strasno sto se to meni kao pojedincu desilo. Ali je strasno sto je Sasa u prevu.

Sada ce se suditi preko panja. Od zastite bilo cijih prava nema nista. Sudije koje su ostale su ocigledno uplasene i bez integriteta i one ce raditi i vec rade kako im ko svira.

I nije ni to strasno. Strasno je sto se sa reizborom drzava deklarisala kao autokratska, kojoj je do demokratije i nezavisnog sudstva stalo kao do lanjskog snega.

Tako da muratebre uopste mi nece biti zao i nije da i dalje vodis sizifovske borbe sa srpskim pravosudjem.

Kad budes znao da prepoznas pravi izgled i posledice nekih desavanja dozvolicu sebi da mi bude zao i tebe i svih ostalih koji prolaze golgotu u sudu.

Sada vas ne zalim, jer vi ste dali slagvort izvrsnoj vlasti da unisti i sebi podredi ono malo nezavisnosti i strucnosti u sudu.

Da im to nije bila namera do sada bi svi oni koje je Nata/Kata preozvala u najmanju ruku bili bar razreseni, ako ne i nesto vise!

Da bog da da se sudis jos 100 godina i da mi bar toliko budes ziv i zdrav!


nestor92 nestor92 12:53 25.02.2010

Vi ste instruirani da ovako pisete...

Vasem tekstu ne bih imao sta da dodam, a jos manje da oduzmem.

Hvala Vam, s obzirom da su mediji uglavnom cutali, nevladine organizacije za selektivnu zastitu ljudskih prava takodje, a takodje i nasi "liberalni" politicari ( izuzimam reagovanje Vesne Pesic u Skupstini ) . Sta je razlog tome, mogu samo da naslutim.

Ustavni sud, koji je svojim odbijanjem da ocenjuje ustavnost opstih akata i omogucio ovo divljanje, sada je naravno dobio vruc krompir pojedinacnih pravnih akata i ocigledno se trazi nekakav izlaz da bi se umililo Evropi u koju se tako zaklinjemo, a u sustini je ne zelimo jer mnoge stvari koje radimo vise necemo moci.

Zasto uvek moramo iznova da osetimo na sopstvenoj kozi da Srbija nije drzava, vec samo privid drzave? Zasto tek kad se pojavi strogi tata sa sibom mozemo da se igramo lepo, bez prevara, lazi i ko zna cega jos? Ako i tad mozemo...

Beogradsko pravosudje je rastureno. I sada niko ne zna kako se ta stvar sastavlja. Ima viska delova negde, a negde manjka. Neko je izgubio uputstvo. A niko nista nije isplanirao.

Sve vreme se vrtimo oko Legija, pa sad je Saric, pa ce biti ovi, pa oni, pa jataci Mladica, pa Nacionalni stroj.

Za to vreme pitanja koja direktno interesuju nase klijente stavljena su u drugi plan: parnicni sud u Beogradu je premali, broj sudija je premali, uslovi za rad losi, izvrsenja su spora, saradnja sa drugim drzavnim organima slaba, uknjizenje nepokretnosti traje predugo itd. itd. U privrednom sudu je toliko smanjen broj referenata da se to granici sa ludilom. Jednostavno, sve je gore nego sto je bilo.

Ja sam na jednom od Vasih ranijih blogova skrenuo paznju na probleme izmene Zakona o parnicnom postupku izvrsenih oko Nove Godine u panici ( kada se pokazalo da je raspored i plan pogresno napravljen ). Dometi tih izmena tek ce se osetiti, ali je bitno suzeno pravo gradjana i privrednih subjekata na obracanje najvisim sudkim instancama, a u privrednim sporovima uveden sumarni postupak i za sporove milionske vrednosti, cime se suzavaju prava stranaka na REDOVNI pravni lek.

DANAS SAM DOBIO POZIV IZ PRVOG OSNOVNOG SUDA. JUPIII!

DODUSE, ZA 15. SEPTEMBAR???!!!!
Oljacat Oljacat 18:53 25.02.2010

Da li je istina

Vezano je sa temom, a i nije.
Naime, od poznanika koji je advokat sam čula da
1. Sudovi uopšte ne rade ovo je već 3 mesec
2. Razlog zbog kojeg ne rade nije samo reizbor sudija već i činjenica da MENJAJU FASCIKLE PREDMETA što će verovatno trajati iduće dve godine

Ako ima neko ko je upoznat sa ovim, ja bih zaista volela i želela da znam da li je ovo istina. Jer ako jeste ... neko će se namlati pare za fascikle u svoj ovoj gužvi
Kraja Kraja 03:30 26.02.2010

...ma jok...

...sve je redovno...

..prosle godine u aprilu sam podneo zahtev za privremenu meru i mimo mog ocekivanja pre neki dan sam dobio poziv od nekog novog suda, rociste - sredina marta....svega 11 meseci, privremena mera...
...moracu da skocim da proverim da li objekat mog zahteva uopste vise postoji...

...mene zaista cudi kako ljudi cesce ne pobesne i upadnu sa oruzjem u ta "legla" pravde...da li smo mi zaista toliko ubijeni u pojam po svim pitanjima...

...ostavinska rasprava - parnica - 20 godina, niko se ne uzbudjuje...umrlo 10 ljudi, pojavilo se 35 novih naslednika...

...advokat podnosi zalbu po isteku roka, kad se to konstatuje, volsebno se pojavljuje novi pecat prijema pored starog pecata - e sad je u roku.....sudija kaze zaprepascenom advokatu druge strane, sta ste se kolega uhvatili tog pecata..??????

...na poziv suda dolazi svedok iz druge drzave, placen prevoz avionom, hotel, sudija se ne pojavljuje rociste se odlaze...na insistiranje da neko iz suda uzme izjavu svedoka, kazu nema ko.... a ko ce da plati troskove ponovnog dolaska svedoka - - sto nas gledate, kakve mi veze imamo sa tim, sudija je opravdano sprecen ...???????

...prema tome, sasa, da li je izabran ovaj ili onaj, da li je to po zakonu ili ne, da li ce onaj mrtav sudija uspeti da se izbori sa novim predmetima, da li bodu lutke dok sude ili piju kafu, da li treba jos 200-300 hiljada sudija, nekako je potpuno svejedno...koga god izaberu, na rocistu ce prepricavati ono sto sam ja rekao svojim slobodoumnim recima, daktilograf ce kucati ono sto misli da je sudija rekao, a vas niko ne tera da potpisete zapisnik - uh, bas ste me pogodili....
nestor92 nestor92 11:34 26.02.2010

Re: ...ma jok...


..na poziv suda dolazi svedok iz druge drzave, placen prevoz avionom, hotel, sudija se ne pojavljuje rociste se odlaze...na insistiranje da neko iz suda uzme izjavu svedoka, kazu nema ko.... a ko ce da plati troskove ponovnog dolaska svedoka - - sto nas gledate, kakve mi veze imamo sa tim, sudija je opravdano sprecen ...???????


Za ovo ste potpuno u pravu. Desavalo mi se u poslu vise puta. Niko se nije setio da ustanovi mehanizam kako se uzimaju izjave od stranaka i svedoka koji nisu iz mesta gde se sud nalazi ili postoje drugi razlozi zbog kojih se moraju odmah uzeti njihove izjave.

...prema tome, sasa, da li je izabran ovaj ili onaj, da li je to po zakonu ili ne, da li ce onaj mrtav sudija uspeti da se izbori sa novim predmetima, da li bodu lutke dok sude ili piju kafu, da li treba jos 200-300 hiljada sudija, nekako je potpuno svejedno...koga god izaberu, na rocistu ce prepricavati ono sto sam ja rekao svojim slobodoumnim recima, daktilograf ce kucati ono sto misli da je sudija rekao, a vas niko ne tera da potpisete zapisnik - uh, bas ste me pogodili....


Ali za ovo UOPSTE niste.

Pravosudje nikada nije bilo najgora grana vlasti, niti sud najgori organ vlasti. A kadrovsko pitanje je ekstremno vazno.

I posebno je vazno da nam nasi vlastodrsci shvate da imaju prema nama obavezu.Da ne mogu da rade sta hoce. Da moraju da nam obrazloze svaku svoju odluku.

Jer mi imamo pravo da znamo zasto je nesto ovako ili onako, da bismo sutra mogli da kazemo:

Dame i gospodo, bravo!

ili

Dame i gospodo, dovidjenja!

anjastosic anjastosic 14:26 26.02.2010

Re: ...ma jok...

Ima samo jedan problem. To se desva i desava ce se tek. Sve to sa cime ste se vi sreli ne rezva se ako je sudija ovaj ili onaj. Resava se dobrim procesnim i materijalnim zakonima.

Civilizacija i znaci da su drustva prepoznala slabosti ljudi i prevazisli ih sistemski, dobrim zakonima koji, izmedju ostalog, kontrolisu te i takve ljudske neodgovornosti.

Ali, kada necemo civilizovano drustvo mi to resavamo tako sto autokratija ili diktauta postave svoje ljude koji resavaju prioritetno njihove probleme a za ostale ih bas briga. Kad dodje do promene vlasti nova garnitura postavi svoje sudije i tako jos 2000 godina.

I onda se obicni smrtnik jedno vreme nada da ce pred tim i takvim sudom ostvariti svoje pravo.

neko posle nekog vremena skonta, da je to stvar licne srece/ koga je od sudija izvukao u dobosu/, i da je to jedna duga, duga, neravnopravna borba.

I zato ovo sa reizborom i jeste problem. Nista se nije dobilo, uglavnom se izgubilo.

Saša Radulović Saša Radulović 16:14 26.02.2010

Re: ...ma jok...

Resava se dobrim procesnim i materijalnim zakonima.


A onda se rešava hrabrim, stručnim, nekorumpiranim, nezavisnim sudijama. I rešava se hrabrim, stručnim, nezavisnim Viskoim savetom sudstva u kome sede najbolje i najuglednije i najstručnije sudije i sude o stručnosti i sposobnosti svih ostali sudija i transparentno uspostavlja kriterije i nadgleda rad sudova i sudija. I u isto vreme BRANI SUDSKU GRANU VLASTI od uglavnom izvršne kojoj uvek treba nešto hitno da se izvrši.

Isto tako i za advokate. Isto tako i za stečajne upravnike. Isto tako i za veštake. Isto tako i za tužioce. Isto tako ...
anjastosic anjastosic 16:39 26.02.2010

Re: ...ma jok...

Slazem se u potpunosti, ali da bi imao dobar, hrabar, nekorumpiran kadar moraš da ga kao društvo neguješ, stvaraš, podstičeš, a jedan od načina je dobro uredjen sistem -procesnim i materijalnim zakonima-, koji destimuliše loše. a favorizuje dobro.

Dobra organizacija je više od pola posla. Sa dobrim zakonima, sudija, uprava, policija i ostalo bi moralo biti dobri, ili bi loše bilo izuzetak.

Ali ako imamo takve zakone koji su pravljeni za zloupotrebe, onda je, sa ljudskom prirodom, slabom,podložnom uticajima i prepuštanju, to kraj.

Primer iz sudstva- Do skora je viši sud po žalbama mogao presudu da ukida bezbroj puta i protiv toga nije nista mogao ni sudija koji zna da je u pravu i da ove u višem samo mrzi da citaju, nije mogla ni stranka, ma niko. I zasto onda postupci traju godinama? Na zapadu kada predmet ode kod Višeg suda na njemu se odmah i rešava. Izuzetni, izuzetni sz drugaciji slučajevi.
Dakle, samo sam htela reći da je sa ovim evidentno da postoje razni načini da se sudstvo načini kvalitetnim, ali da vlast nema za to interes, i da je čak reizbor iskoristila da ga još unazadi kadrirajući po njumu sa komesarkom i egzekutorom Natom.

Pozz Saša i svaka čast za članak
Vidaš rane nepravedno razrešenima, a ne onima kojima je mesto bilo van sudstva



nestor92 nestor92 00:19 26.02.2010

Broj komentara...

... na ovu temu odrazava interes ljudi sa sopstvenu sudbinu, odnosno za osnove demokratske drzave.

Vise ljude zanimaju drvoredi...sto je u redu.
muratbre muratbre 00:43 26.02.2010

Re: Broj komentara...

Hm, bez platana nema života u Beogradu ...kakvo sudstvo, vlast, 1, 5 miliona predmeta koji trenutno čekaju u fiokama u Srbiji.
To je šit tema, važno je da je Nole ipak pobedio Ljubičića, da Seka hoće da se udaje, da Karleuša ima malo svinjče za ljibimca itd.
Kraja Kraja 03:43 26.02.2010

...od sece platana...

...do upadanja u stanove je mali korak...pocinje borba na kucnom pragu...zvezdara je sledeca, a vase dvoriste sa starom lipom, koju je ceda licno pregledao, sledeceg proleca...
...stati ispred platana ili se obratiti sudu u srbiji, to je dilema samo za ljude koji nisu odavde....
banem92 banem92 08:08 26.02.2010

A policija?

Da ne zaboravimo našu policiju - oni praktično predstavljaju sve tri grane vlasti - sami su napisali novi ZOBS, sami ga sprovode, čak su i iznos kazni upisali u njega. Sudije su tu da potvrde njihove neoborive dokaze. Šta će nam sudstvo uopšte kad policija sve to zna i može.
nestor92 nestor92 15:01 26.02.2010

NAJNOVIJE VESTI IZ VISOKOG SAVETA!!!

Ne znam kako ovo da napisem a da bude svima razumljivo. Znam da ima onih koji ne veruju. Jos vise onih koje nije briga. Ali za one koje interesuje evo pa sami (pro)sudite. Da nevernim Tomama bude lakse, da ponovim: supruga mi nije (re)izabrana za sudiju ovde u Beogradu. Ja sam advokat. Putera na glavi nemamo. Niti jednu jedinu kap. I nismo jedini.

Danas je moja supruga miloscu VSS dobila mogucnost da izvrsi uvid u svoj "dosije", odnosno u dokumentaciju na osnovu koje nije izabrana za sudiju. Uvid je izvrsila u prisustvu jedne clanice Visokog saveta sudstva.

Danas je bio poslednji dan roka za zalbu Ustavnom sudu protiv "cirkularnog pisma" koje njezno nazivaju resenjem ili obrazlozenjem oni koji su ga (kao) doneli.

U njenoj fascikli do dana danasnjeg se nisu nalazili njeni rezultati rada.

Danas su odstampani. Nekompletni. Kao postoje u elektronskoj formi. Ali ne mogu da se odstampaju. Kao nema se pristup. Kao ne mozemo da kopamo po dokumentaciji ( A zar ovo sto ste dali na uvid NIJE sva i nije ta dokumentacija ) Tako da ne znamo da li postoje.

ZAKLJUCAK: Prilikom izbora sudija nisu uzimani u obzir njihovi rezultati, tj. strucnost i osposobljenost.

Ono sto joj je kao dato, sto je danas odstampano ( A MOZDA JE TEK JUCE SACINJENO ? )
je sacinilo Ministarstvo pravde, ali nestrucno i pogresno.

Brojevi su tacni, ali je njihova obrada izvrsena nestrucno i protivno zakonu. Krajnji rezultat je potpuno promasen.

ZAKLJUCAK: Ako je Visoki savet kojim slucajem i ocenjivao strucnost i osposobljenost kandidata, odlucivao je na osnovu nebuloznog, nestrucno sastavljenog i pogresnog izvestaja koji je kao kukavicje jaje poturilo Ministarstvo pravde

ZAKLJUCAK II: Da li je moguce da niko od clanova VSS iz redova sudija nije primetio sta se nalazi u izvestaju ( ako su ga uopste imali pred sobom )? Pa oni sami su bili predmet takvih izvestaja u karijeri!

ZAKLJUCAK III: Dame i gospodo iz Drustva sudija, da li je moguce da niko ko je vrsio uvid u svoj "dosije" nije nista primetio?

PITANJE: Ko je ustvari sastavio spisak izabranih i neizabranih? Na osnovu cega, kad nije na osnovu kriterijuma ?

PITANJE SVIH PITANJA: Ko ce za ovo da odgovara? I kada?
Saša Radulović Saša Radulović 16:09 26.02.2010

Re: NAJNOVIJE VESTI IZ VISOKOG SAVETA!!!

Hvala vam za ovo.

ZAKLJUCAK III: Dame i gospodo iz Drustva sudija, da li je moguce da niko ko je vrsio uvid u svoj "dosije" nije nista primetio?


Vaša supruga je jedna od retkih koja je uspela da probije prvu liniju odbrane i da uopšte bude primljena u VSS-u i da joj se omogući uvid. Ni u decembru, ni u januaru nistu sudije puštali ni da se popnu na sprat.

PITANJE: Ko je ustvari sastavio spisak izabranih i neizabranih? Na osnovu cega, kad nije na osnovu kriterijuma ?


Pe Pera, Đura, Boško i Kata.

Dve tabele. Tol'ko.
anjastosic anjastosic 16:24 26.02.2010

Re: NAJNOVIJE VESTI IZ VISOKOG SAVETA!!!

Ja sam neizabrani sudija. Medju prvima po rezultatima rada u sudu.

Moram da vas zamolim da ne zamenite krivce za ovo. Krivica je isljučivo Nate Mearović i ostalih nayovi sudija iz VSS, koji su sve samo ne dostojni.

Naime,rezultate rada je VSS dostavljao Ministarstvu, a ne obratno.

VSS je imao obavezu da bira sudije, ne ministarsrvo pravde.

Kriva je za ovo i Snezana Malović, koja je bila toliko arogantna i glupa, da sa 33 godine života i 2 godine staža umisli da je kapacitet za jednog od najvažnijih ministarskih resora u svakoj državi. To je ujedno pokazalo i koliko je ovoj zemlji stalo do sudstva.

Ali...

Nije na njoj bilo da brani sudije od upliva politike, kumova, sinova i slicno, niti je na njoj bilo da sudstvu, odnosno VSS, obezbedi tačne rezultate sudija.

To je bilo na Nati Mesarović koja je očigledno toliko promašen slučaj u svakom pogledu, stručnom, dostojnom, moralnom, da predstavlja jednu kreaturu i koja je očigledno sela u fotelju koja je prevelika za njenu pamet. A dajte glupom moć on postane ovo što je sad Mesarovićka, osion i arogantan. Umisli da je Bog, pa se tako i ponaša, misleći da takve veličine nikad nikom ne odgovaraju. Muka mi je od njih.

Onog dana kada je izašao čuveni članak u Politici o sudijama vračarama i sličnim glupostima, i pored lične nepravde, postidela sam se, u ime Srbije zamišljajuči Natu Mesarović pored predsednika Vrhovnih, Kasacionih ili inih sudova Francuske, Nemačke, Slovenije i da ne nabrajam.

Normalno je da VSS nije vršio izbor izmedju svih sudija.

Izmedju prijava su pronašli one za koje su imali intervenciju i nalog da ih prime, prijave svojih sinova, kumova i sl. Ostale prijave nisu ni gledali.


Normalno da treba neko da odgovara. Zna se i ko. Ali to će da zavisi od stava Evrope, koji izgleda nema nameru da im progleda kroz prste.

U svakom slučaju saznaće se početkom marta kud plovi ovaj brod.




Pozz
nestor92 nestor92 17:02 26.02.2010

Ma, ajte, molim Vas!

Sudije su mogle u poslednje vreme da vrse uvid u "to nesto". Znam da su neki bili u soku, ali nije se nista pojavilo o tome u javnosti.

Treba znati da ima i onih kojima ne odgovara da se znaju rezultati.

Mozda cu moci jos ponesto da saznam preciznije. Sada mogu samo da Vam kazem da su sudske uprave upozoravale Ministarstvo na nedostatke i greske u metodologiji, ali bez uspeha.

Vama hvala sto sam dobio priliku da lajem.

To je najmanje sto mogu da ucinim za jednu nezasluzeno upropastenu karijeru.

Kraja Kraja 19:08 26.02.2010

...kada bi ....

...strukovni sindikat, udruzenje, komora, stitila struku a ne svoje clanove, stvari bi sigurno krenule na bolje...
...od nekoliko prijava advokatskoj komori grada ni jedna nije rezultirala makar kritikom ili ukorom...prijava se prosledjuje advokatu, on da svoje misljenje (koje je uvek - o sebi sve najbolje) i onda u izvestaju pise da komora nije pronasla elemente zloupotrebe, itd...
...imam nekoliko prijatelja, advokata, koji vise nisu mogli da se nose sa besmislenim presudama, prepunim gresaka, neutemeljenim u zakonima i produzili su karijeru u nekim drugim vodama...
...posto vidim da ima sudija ovde, interesuje me kako vi sami cenite rad svojih kolega, da li postoji nacin da ukazete na ljude koji ne zasluzuju da rade taj posao, ili ne znaju da rade, ili nemaju osecaj za to ili su jednostavno korumpirani....
...zasto tek sada, posle ovog "reizbora" cujemo vase glasove, glasove neizabranih, dok oni koji su prosli u sledeci nivo mudro cute, pa zar niste svi iz iste branse, kako se gledate u oci sada....?
Saša Radulović Saša Radulović 20:28 26.02.2010

Re: ...kada bi ....

...od nekoliko prijava advokatskoj komori grada ni jedna nije rezultirala makar kritikom ili ukorom...


Ni sudije. Ni veštaci. Ni stečajni upravnici. Ni tužioci.

Ni lekari. Ni učitelji. Ni nastavnici. Ni profesori.

Ni političari. Ni državni službenici.

Struka ne čuva struku od loših iz struke koji uništavaju i urušavaju struku. Gde god se okrenemo, negativna selekcija.

Pozitivna selekcija zahteva konkurenciju i objektivno merenje i ocenjivanje. I nekoga ko je vrši.
anjastosic anjastosic 20:37 26.02.2010

Re: ...kada bi ....

...zasto tek sada, posle ovog "reizbora" cujemo vase glasove, glasove neizabranih, dok oni koji su prosli u sledeci nivo mudro cute, pa zar niste svi iz iste branse, kako se gledate u oci sada....?


Pokusacu da odgovorim.

Ako radite korektno sudijski posao je jako tezak. Država je nesredjena, pravni sistem mix raznih sistema, nekih izumrlih, nekih koji tek nastaju, pravnih propisa mnogo, medjusobno neuskladjenih, procesni zakoni loši, sa širokom mogućnošću zloupotreba od svih-od suda, stranaka, advokata, ostalih zainteresovanih, politika i političari vrlo zainteresovani da imaju uticaj na sudije ili sud preko predsednika sudova, preko držanja sudova u materijalnoj zavisnosti, preko isključivanja struke da učestvuje u izradi zakona i td. i td.

Sudija ako ima sreće ima u radu oko 150 predmeta.Sudiji je normiran posao, što ne bi trebalo da bude dozvoljeno, jer tako normirate ljudske sudbine, a sudija da ne bi bio proglašen nesposobnim, nestručnim i sl. morada završi normiran broj predmeta.

Ako je reč o krivičnim predmetima norma je 16, parničnih 20 ili 22 predmeta, sve na nivou sada osnovnih sudova.

Da bi završili ovaj broj predmeta morate da održite oko 70-90 ročišta, a baš upravo iz razloga što je svima data mogućnost da ignorišu sud./ stranka će na 4 ročištu otkazati punomoćje advokatu ido skora morali ste po Zakonu i sudskoj praksi viših sudova da odložite ročište dok navodno ona nađe drugog/

Iza tih 70 ročišta ide izrada presuda, prepričavanje u pismenoj formi svega onoga što se na ročištu dešavalo sa razlozima zašto je doneta baš takva presuda, a ne neka druga.

Na to idu i druge stvari, nove tužbe, postupanje po nizu drugih stvari koje su takođe deo sudskog posla i koje ne mogu nabrajati.


Dobar deo ovog posla radi se kod kuće. Teške presude ne mogu da se urade u sudu, jer zahtevaju koncentraciju.

U sudu nemate bazu propisa, već rudarski kopate po Službenim glasilima do besvesti sa svim izmenama i dopunama kojih ima beskonačno, a imate samo 1 primerak glasnika, pa se trebate dokopati pre drugih .

I tako neki od sudija rade. Vide da neki ne rade, vide sudije koje idu na letovanje sa okrivljenima, vide da neke sudije imaju te zanatske radnje, vide da su neki javno članovi DS iako po Zakonu ne bi smele da budu.


Vide sve, ali vide i da te sudije napreduju, da postaju predsednici sudova, prelaze u viši sud, jer je predsednik tog višeg suda iz istog kršovitog sela i sl.

I tom očaju, kada pokušavate da svoj posao odradite kako treba, nadate se da će konačno reagovati onaj ko treba i ko je baš za to nadležan, jer i on zna šta i vi.

Pri tome tešite sebe sa- Ja sam mirna pred Bogom, narodom i Zakonom jer radim kako treba. Ako i ostali budu radili kako treba nedostojni će biti i oterani iz sudstva.

I onda REIZBOR!

I onda shvatite da su svi koji su javno pričali da su obezbedili političku vezu prošli, a da nisu prošli oni koji nisu hteli da traže vezu, jer su pod 1. bili odlične sudije i veza im ne bi trebala da je bilo sve kako je trebalo i pod 2. i jer nisu hteli nikom ništa da duguju, jer kao sudija ne smete da se zadužujete, da ne bi jednog dana došao neko i rekao-sad vrati uslugu, ja sam te postavio tu.

Ima poštenih i stručnih sudija koje su prošle reizbor! Danas ja sumnjam samo u njihovu dostojnost, jer kukavički dozvoljavaju i ćute na sve ovo što se dešava u pravosudju, a to ne bi smeli.

Sudija, dostojan sudija bi morao da se pobuni protiv ovakog kršenja ustava i to ne zbog neizabranih kolega, nego zbog sitema, zbog standarda koji se moraju uspostaviti da bi ušli u civilizovano društvo.

Ne, nisu se pobunili uplašeni diktaturom Nate Mesarović i uplašene za svoje fotelje. Zbog toga sam jako razočarana. Normalno, opet čast izuzecima.

Sudstvo je bilo loše, ali i dalje mislim da promenom sudija, ništa ne dobija. Sistem je pogrešan.

Osim toga, bilo je stvari kada se sumnja na primanje mita ili slično, ali teško je to dokazati.

E zato su sudije ćutale, smatrajući da je neko možda ozbiljno rešio ili da će uskoro rešiti da napravi dobar sudski sistem i da će se možda jedan deo i kroz reizbor rešiti.

Ali došlo se do katastrofe.

Henri VIII je prvo pogubio svoju prvu ženu i za to mu je trebalo najviše vremena. Sve ostale su posle mnogo brže stavljale glavu na panj.

Tako će biti i ovde.

Svaka sledeća vlast reizabiraće svoje sudije i tako da više niko neće imati hrabrosti, niti će hteti da presudi bilo šta, jer možda će baš taj kome je presudio u sledećem turnusu da odlučuje o njegovom reizboru.

Ako me pitate -zašto sam radila pod tim uslovima mogu samo ovo da kažem-zaljubljenik u pravo, pobornik pravednosti. Sada sam zgadjena.



To je to!




anjastosic anjastosic 20:48 26.02.2010

Re: ...kada bi ....

Još jedna dopuna.

Ne gledamo se u oči, jer ne mogu da me pogledaju.

I još nešto, ako znate, valjate, ako se obrazujete, ako niste zadovoljni prosekom, ako mislite, ako se borite, u sredini u kojoj preovladjuju mediokriteti ne prolazite dobro, jer ste njihovo ogledalo.

Ne kažem da sam iznad proseka, ali ilustracije radi, i radi ukazivanja na jad i čemer sudstva, ja sam bila jedina u sudu koja je znala da se služi kompom, netom, programom propisa. Slovom i brojem -jedina. A svaki sudija je imao racunar.

Stvarno ne želim sebe da hvalim ili zvučim uobraženo. samo sam povredjena pa i ovu glupost moram da navedem.
Kraja Kraja 00:30 27.02.2010

...hvala....

...na iskrenosti...vas odgovor me je uzasnuo, jer sam istovremeno pomislio na sve one lekare koji poput losih sudija "autoritativno" lece, operisu i gospodare ljudskim zivotima...kao uostalom i mnoge druge struke...sto me je opet navelo na aferu index, hiperprodukciju kadrova neznanja....strucnjake za platane, pandemije...
...i izgleda da zgradu koja pociva na losim stubovima ipak treba srusiti, jer nikakve intervencije nece doprineti da se produzi nadgradnja...jesam pesimista...
nestor92 nestor92 21:50 26.02.2010

MISEVI I INTEGRITET


Zasto se sudije nisu ranije bunile? Zasto izabrane sudije ćute?

Pa oni koji su se bunili uglavnom nisu ni izabrani. Medju izabranima ima pametnih, sposobnih, poštenih i nepotkupljivih. Ono čega nema ili gotovo da nema to je integritet. To su mahom ljudi koji su u strahu za svoje mesto potegli i potezali političke i druge veze. I kao takvi ne mogu da gledaju u oči svoje kolege koji nisu izabrani.

Zato sto zauzimaju njihova mesta. Ne zahvaljujući svom kvalitetu.

Na prvom kolegijumu parničnog odeljenja novoosnovanog Prvog osnovnog suda u Beogradu novopostavljena predsednica odeljenja ( sto bi trebalo da bude tek prvi medju jednakima )obratila se svojim koleginicama izmedju ostalog i rečenicom "Ministarstvo neće trpeti razmažene sudije." MINISTARSTVO neće trpeti. Šta ima ono da trpi? Dobro je što njega trpe!

U trenutku kada nemate sudnice, saradnike, kada dobijate broj predmeta koje ne možete da obradite, dok zaposleni sede ili lutaju besciljno hodnicima vi dobijate samo pretnju. Bezveznu pretnju.

Mislite da je neko reagovao?

Samo jedna i slovima jedna sudija se usudila da postavi pitanje: Šta ćemo sa strankama? Odgovor je bio: ne brinite za stranke.

Umesto da se dignu svi da zaštite pre svega sebe i svoje dostojanstvo, pa preko sebe svoju profesiju, pa preko svoje profesije čitavo pravosudje i preko njega sve nas - tišina. Pognute glavice.

Zato znate li ko Vam sad sudi?

Miševi.

Ima ih kako rekoh raznih.

Ali su samo obični, uplašeni miševi. Srećni što su ih izvukli u ovom izvlačenju.I spremni da za nežni Natin ili Malovićkin pogled i lepu reč učine sve što treba da bi ih izvukli i u sledecem izvlačenju.

Jadnici. Koji znaju da su jadnici.
anjastosic anjastosic 23:54 27.02.2010

novo

IZBOR sudija i tužilaca sproveden je u vrlo kratkim rokovima - procena svakog kandidata trajala je pet-šest minuta. Nisu se primenjivali samo objektivni kriterijumi, kao što su rezultati rada, broj donetih odluka i njihov kvalitet, već i oni koji su donekle subjektivni, kao što je dostojnost kandidata.
Ovakve ocene izbora sudija i tužilaca u Srbiji navode se u dokumentu delegacije Evropske komisije, koja je nedavno razgovarala sa najvišim predstavnicima pravosuđa u Beogradu. Komisija će, saznaju „Novosti“, uskoro objaviti svoj izveštaj.
Raport o opštem izboru sudija i tužilaca očekuje se i od Venecijanske komisije, koja će oceniti da li je ovaj proces bio u skladu sa evropskim standardima.
Kako nezvanično saznajemo, delegacija Evropske unije u Beogradu navodi u svojim beleškama da su prve reakcije, i domaće i međunarodne javnosti, posle opšteg izbora koji nije prošlo oko 730 sudija i više od 150 tužilaca, bile veoma jake i kritične zbog procedure koja je sprovedena.
Kriterijum „dostojnosti kandidata“, navodi se u beleškama u koje su „Novosti“ imale uvid, nije merljiv, pa je zato „otvoren za tumačenja“, i potencijalno stvara prostor za uticaj politike.
Zamerka je i što neizabrane sudije i tužioci nisu primili pismene odluke sa konkretnim razlozima zbog kojih nisu bili izabrani. Usvajanje propisa i kriterijuma bilo je, piše u beleškama, zatvoren proces koji je kontrolisalo Ministarstvo, što nije u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, a u suprotnosti je i sa principom transparentnosti, koji propisuje Strategija reforme pravosuđa.

Hvala na učešću u glasanju. Pošalji komentar
anjastosic anjastosic 23:56 27.02.2010

Re: novo

Novosti-27.02.2009.g.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana