Društvo| Ekonomija

Telekom i izbori

Saša Radulović RSS / 01.12.2010. u 23:44

Predsednik je saopštio deci da nije siguran da ima snage da sprovede racionalizaciju državne uprave. Ne znam da li to znači da ne ume, ili da ume ali ne umeju ili mu ne daju u njegovoj partiji ili pak da ume da njegova partija hoće i ume, ali da koalicioni partneri koje su mu glasači "uvalili" ne daju. Oko ovog prvog i trećeg bi mu se još i moglo pomoći. Ima ljudi koji umeju, a čini mi se da bi i glasači umeli to da cene. Oko ovog srednjeg nikako.

Iz ovoga se može pročitati da reforme neće biti tema na narednim izborima. Sudeći po količini glasina oko Telekoma, Telekom hoće. Ili bar pare od istog.

Zašto Telekom treba privatizovati? Zato što je, kao i sva druga javna preduzeća u Srbiji, partijski plen, neracionalan, pruža lošu uslugu, ima velike viškove zaposlenih i služi za finansiranje političkih partija i njihovih kadrova.

Zašto ga još treba privatizovati? Da bi ukinuli monopol i stvorili konkurenciju na telekomunikacionom tržištu. Na dobrobit građana.

Šta ne valja kod ove privatizacije? To što ne znamo šta se privatizuje. Odluka vlade nije objavljena, dokumentacija nije transparentna.

"Ne zna" se da li se prodaje telekomunikaciona infrastruktura koja nije Telekomova već dobro od opšteg interesa i vlasništvo države, koje ne bi smeli prodavati. Ostanak ove infrastrukture u vlasništvu države bi osiguralo platformu za stvaranje konkurencije u telekomunikacijama u Srbiji jer bi svima koji hoće da se bave ovom delatnošću i zadovoljavaju finansijske i druge uslove, mogli da uz naknadu omogućimo pristup ovoj infrastrukuturi.

U protivnom, državni monopol ćemo zameniti privatnim. A to nikada nije dobro. Još da Telekom kupi VIP pa da se totalno usosimo.

Važno je da je vlada ukolonila jednu od mogućih prepreka ovoj prodaji. Utepala je antimonopolsko telo.

Da li ćemo dobiti manje para za Telekom ako ne uključimo infastrukturu? Možda. Ali glavna vrednost i predmet prodaje je dominantan položaj na tržištu sa ogromnim brojem klijenata. Društveni interes u zadržavanju infrastrukture je mnogo važniji za sve nas.

Ova garnitura na vlasti ima ozbiljne probleme. Dolaze izbori, a nemaju šta da prodaju glasačima. Ni jednu strukturnu reformu nisu sproveli. Pošto je to tako, a i predsednik nam je potvrdio, drugi put je da pokušaju da ubede građane da stvari nisu tako crne kao što jesu.

Opozicija, ako je pametna, mislim na SNS (ostali su neozbiljni) neće ništa predlagati, kao što i ne predlaže. Najverovatnije i ne zna šta da radi. Njihova predizborna tema će biti: pogledajte dokle su nas doveli.

Vlasti ostaje da tempiraju most preko Ade za kraj 2011.god., da počnu da grade kinseki most, da urade i nešto na koridoru 10, da prikupe pare od Telekoma i spucaju ih krajem naredne godine, dignu plate glasačkoj mašini koja je zaposlena na budžetu, dobiju podršku od EU u vidu kandidature i nada se da će ostali građani da zaborave surovu realnost. We're on the road to nowhere.

Da li će to biti dovoljno? Izgubili smo preko 200.000 radnih mesta u poslednje dve godine. Smeška nam se još 100.000. Perpetuum mobile subvencioniše 100, a izgubi 1000.

Da li je SNS sposoban da ovo iskoristi? Strašno su tanki. Nikakav tim nemaju. Niko ko ima ikakvu težinu u stručnoj javnosti ne radi za njih. Da li će to glasačima biti bitno? Da li ovi koji jesu na vlasti pokazuju ikakvu stručnost? Da li imamo i jednu instituciju sistema koja radi? Da li išta radi u Srbiji?

Radi. Izađete na ulicu, napravite gužvu, tražite ono što vam ne pripada, da i vas ogreje sunce budžeta, i priskoče vam političari, recimo gradski i pokrajinski, i daju naše pare. To radi.

 



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cult cult 23:54 01.12.2010

Back to black

dodžavola.
zar je sve tako crno?
bar neko svetlance na kraju tunela?
svitac, bar?
Saša Radulović Saša Radulović 12:54 04.12.2010

Re: Back to black

Jedino svetlo je da se kotrljamo ka EU i da nas oni teraju da popravljamo stvari. Ali nemaju baš previše ni vremena ni interesa. Moraju da teraju i svu našu braću u okruženju, i Bugare i Rumune i Grke i ...

Naravno, nisu ni oni idealni. Imaju i oni svoje probleme. Neki od njih i veći od naših. Ali mi ne govorimo o idealnom. Mi govorimo o nekim civilizacijskim dostignućima koja bi morala biti i kod nas. A nisu.
nestor92 nestor92 23:58 01.12.2010

Šteta, bili su tako...

giger62 giger62 00:00 02.12.2010

Slazem se...

Telekom nije infrastruktura i to "Cvetku" i druzini treba jasno staviti do znanja.
tom tom 08:55 02.12.2010

Ma,

mene je strah da se ne jave Rusi da kupe Telekom. Onda neće ostati ni za izbornu kampanju.
vladaxy vladaxy 09:35 02.12.2010

Infrastruktura

SBB solutions raspolaže sa 2500km optičke mreže u Srbiji

Mreža 2.500 km optičkih kablova

EPS i par hiljada kilometara optike

Još jedan operater fiksne telefonije

Pošta i železnica polažu 2.000 km optičkog kabla

Infrastruktura i nije toliki problem....

Privatizaciji telekoma jedino mogu da se protive gomila likova koji tu rade (ne rade) i preplaćeni su za svoj nerad. Smanjuje im se i prostor za krađu i muljanje. Strankama se izbija firma gde će da zapošljavaju rodbinu i partijske drugare, i odakle će da isisavaju novac kroz lažne fakture i nameštene tendere.

Od infrastrukture, jedino problematično je "poslednja milja" (linija od centrale do korisnika).Ali realno, korišćenje fiksne telefonije je u padu, to je samo stara navika...
MarkoPustolov MarkoPustolov 11:03 02.12.2010

Re: Infrastruktura

vladaxy

Od infrastrukture, jedino problematično je "poslednja milja" (linija od centrale do korisnika).Ali realno, korišćenje fiksne telefonije je u padu, to je samo stara navika...

tacno je da je koriscenje fiksne teleofnije u padu ali taj resurs linija od centrale do korisnika je jako bitan za mnoge usluge u telco (tel, iptv, internet) i ne treba ga prodavati to je opste dobro!

vidi iskustva u regionu - Hrvati zale sto su to prodali
vladaxy vladaxy 11:30 02.12.2010

Re: Infrastruktura

vidi iskustva u regionu - Hrvati zale sto su to prodali

A da li Ameri žale što su razbili monopol AT&T i sad imaju gomilu operatera fiksne i mobilne telefonije sa kojima dolazi i niža cena i bolji kvalitet usluge.

Kad se proda Telekom treba totalno liberalizovati tržište i dopustiti svakom ko želi da se bavi telefonijom. Odlaganje uvođenja zadržavanja broja uz promenu mobilnog operatera je samo zadnji trzaj (čak su smradovi uveli da onaj koji preuzima klijenta mora da plati onom ko gubi klijenta 1.000 dinara, sve samo da spreče kolaps Telekoma), kad se i to uvede to će značajno promeniti tržište telefonije.
MarkoPustolov MarkoPustolov 12:57 02.12.2010

Re: Infrastruktura

ja nisam protiv prodaje Telekoma - bas naprotiv
protiv sam da se prodaje cela infrastruktura jer je uvod u novi monopol

a at&t je podeljen zbog monopola a prodaja telekoma nema veze sa tim o cemu pricas
da je vlada odvojila prodaju mts, fikse telefonije i recimo dela infrastrukture (od centrale do zgrade) i stavila na raspolaganje ostalim operaterima to bi onda razbilo monopol a ne ovo o cemu ti pricas sada

prvo poredjenje usa i srbije ne stoji
250 miliona naspram 7 miliona stanovnika
razvijenost, bogatstvo i svest su skroz drugaciji
pa na kraju poredjenje izmedju trzista i sistema u evropi i americi nije tako prosto kao sto ti kazes

dalje ulaganje u infrastrukturu je skupo, fiskim operatorima ce uvek biti lako da pokriju beograd i eventualno pojedine vece gradove bezicnim putem ali kabliranje kosta vise

monopol ne postoji u fiksnoj telefoniji - postoji operater bezicne fiksne telefonije Orion, a kako se on razvija mozes i sam da vidis na koje delove Srbije stavlja akcenat svog poslovanja i kako to ide i kako se brzo razija

dakle prodajom telekoma srbija prodaje i deo infrastrukture koji je gradjen godinama i to nije dobro

bolje je bilo da podeli telekom na nekoliko celina i to privatizuje

no jasno je da prodaja telekoma u ovom trenutku nema ekonomsku logiku vec logiku trebaju mi pare hitno
Saša Radulović Saša Radulović 12:50 04.12.2010

Re: Infrastruktura

Infrastruktura i nije toliki problem....


Infrastruktura je centralni problem. Uvek bio i ostao. Svuda u svetu.

Infrastrukutra bi morala biti u rukama društva. Ili je mora biti toliko da je stvarna konkurencija prisutna, ili njeno raspolaganje i svi ugovorni odnosi na njoj moraju biti tako rigorozno regulisani da se osigura fer pristup infrastrukturi.

Sve ostalo je na štetu društva. Primera ima toliko da ne znam od kog bi da počnem. Mi volimo da pričamo o našem okruženju, jer samo to i zname. Recimo, krajem devedesetih, monopol na gasnoj infrastrukturi je zamalo bankrotirao Kaliforniju. Kaliforniju. Devetu ekonomiju sveta.
dragannalovic dragannalovic 10:36 02.12.2010

Živi bili pa videli

Ova garnitura na vlasti ima ozbiljne probleme. Dolaze izbori, a nemaju šta da prodaju glasačima. Ni jednu strukturnu reformu nisu sproveli.

Odavno sam prestao da verujem u slučajnosti. A još manje ovima što su sve kao imali najbolje namere ali im se baš ništa nije dalo! I kada se sve sabere kao da im je glavni cilj bio da nas dovedu u takvu katastrofalnu situaciju da ni mnoge sledeće generacije neće biti u stanju da saniraju štetu i otplate dugove.I sada im je jedino još preostalo da u predizbornoj godini prodaju Telekom i da sa tim novcem pokušaju da "poprave" ovakav katastrofalni učinak. Zato nije teško predvideti da će i novac od Telekoma otići u potrošnju umesto u investicije i sprovodjenje reformi.
filantrop filantrop 02:01 03.12.2010

Re: Živi bili pa videli

Zato nije teško predvideti da će i novac od Telekoma otići u potrošnju umesto u investicije i sprovodjenje reformi.


ne citas?
jinks jinks 11:31 02.12.2010

Interesantno

Radi. Izađete na ulicu, napravite gužvu, tražite ono što vam ne pripada, da i vas ogreje sunce budžeta, i priskoče vam političari, recimo gradski i pokrajinski, i daju naše pare. To radi.

da li ce oni koje pominjete posle svega nauciti i lekciju (bar tu na ulici, ako vec ne tamo odakle su dosli) koju je izrekao Kenedi

"ne mislite sta drzava moze da ucini za vas, vec sta vi mozete da ucinite za drzavu".

charon charon 12:23 02.12.2010

pozitivna selekcija

Vlasti ostaje da tempiraju most preko Ade za kraj 2011.god., da počnu da grade kinseki most, da urade i nešto na koridoru 10, da prikupe pare od Telekoma i spucaju ih krajem naredne godine, dignu plate glasačkoj mašini koja je zaposlena na budžetu, dobiju podršku od EU u vidu kandidature i nada se da će ostali građani da zaborave surovu realnost. We're on the road to nowhere.



Saša potpuno se slazem sa tobom, međutim pitanje je kakvu poruku glasači koji naginju ka DS treba da im pošalju, svesni prilično nekvalitetne alternative, jer uz sve mane i razočarenja u njih čini mi se da nažalost jedino DS ima potencijala da izvede toliko neophodne reforme u kojima si pisao u prethodnim tekstovima.

Kako ih naterati da postanu bolji?
MarkoPustolov MarkoPustolov 13:18 02.12.2010

Re: pozitivna selekcija

charon
jer uz sve mane i razočarenja u njih čini mi se da nažalost jedino DS ima potencijala da izvede toliko neophodne reforme u kojima si pisao u prethodnim tekstovima.

DS i G17 je na vlasti skoro 10 godina (2001-3 djindjic sa g17, 2003 zivkovic, 2004 tadic predsednik, g17 u vladi dss, 2007 vlada sa dss i g17, 2008 vlada sa g17)
nisam primetio velike i nophodne reforme
- penzioni sistem
- reforma poreskog sistema
- reforma obrazovanje
- e gov

sve se svodi na puno price, puno marketinga, puno spinovanja, minorne reforme i malo rezultata
charon charon 15:11 02.12.2010

Re: pozitivna selekcija

MarkoPustolov
charon
jer uz sve mane i razočarenja u njih čini mi se da nažalost jedino DS ima potencijala da izvede toliko neophodne reforme u kojima si pisao u prethodnim tekstovima.

DS i G17 je na vlasti skoro 10 godina (2001-3 djindjic sa g17, 2003 zivkovic, 2004 tadic predsednik, g17 u vladi dss, 2007 vlada sa dss i g17, 2008 vlada sa g17)
nisam primetio velike i nophodne reforme
- penzioni sistem
- reforma poreskog sistema
- reforma obrazovanje
- e gov

sve se svodi na puno price, puno marketinga, puno spinovanja, minorne reforme i malo rezultata


Sve se slazem sa tobom samo sto ja ne vidim trenutno alternativu koja ce to moci, a voleo bih da je ima.

Koga podrzati?
MarkoPustolov MarkoPustolov 15:29 02.12.2010

Re: pozitivna selekcija

charon

Sve se slazem sa tobom samo sto ja ne vidim trenutno alternativu koja ce to moci, a voleo bih da je ima.

Koga podrzati?

mlao off topic

pa to je ista logika na kojoj je Milosevic uzimao vlast 90tih od nas nema boljih, cuti kako je dobro je samo da ne bude gore, sta ce da bude tak kad ovi drugi dodju ovi se bar nakrali, ljudi su mrzeli opoziciju isto kao vlast tek kad su se sve kockice slozile jedva je pao jedan sistem

ja uopste ne mislim da je sns neka bolja alternativa

ja mislim da je sistem problem

zato me nervira apsolutna vlast koju tadic ima (prvi posle milosevica, ni zoran ni kostunica nisu imali takvu moc) i zato bih zeleo da na sledecim izborima dobije jedan dobar samar da se spusti na zemlju, da recimo izgubi vlast u bgdum, nisu i novom sadu, da recimo djilas ne bude gradonacelnik, da formira manjisku vladu recimo samostalno (makar uz podrsku sns) ali bez frikova kao sto su sutanovac, djelic, milosavljevic, dulic, trivan, jeremic... da njegovi bivsi djaci koji rade u vladi a i u javnim drazavnim firma dobiju otkaz (drzavna lutrija, MIP...)
charon charon 15:55 02.12.2010

Re: pozitivna selekcija

ja uopste ne mislim da je sns neka bolja alternativa


ni ja naravno.


zato me nervira apsolutna vlast koju tadic ima


ne bi se slozio da ima apsolutnu vlast.

zato bih zeleo da na sledecim izborima dobije jedan dobar samar da se spusti na zemlju, da recimo izgubi vlast u bgdum, nisu i novom sadu, da recimo djilas ne bude gradonacelnik, da formira manjisku vladu recimo samostalno (makar uz podrsku sns) ali bez frikova kao sto su sutanovac, djelic, milosavljevic, dulic, trivan, jeremic...


Meni nije toliko bitno da li djilas nece biti gradonacelnik, nego da li ce sledeci gradonacelnik biti bolji od njega. Isto vazi i za vladu i ostale gradove i opstine.

Jednostavno slaba je ponuda na politickoj sceni pa se mora imati jak zeludac, narocito pri ovom izbornom sistemu.
Saša Radulović Saša Radulović 12:31 04.12.2010

Re: pozitivna selekcija

Jednostavno slaba je ponuda na politickoj sceni


Slaba je prenežna reč. Bofl roba. Gora od kineskih patika.

Niti imaju ikakve ideje koje imaju veze sa interesima društva, niti novine, savest društva, umeju da ih raskrinkaju. Opšte ekonomsko ludilo u loncu potpuno korumpiranog državnog aparata.
Saša Radulović Saša Radulović 12:59 04.12.2010

Re: pozitivna selekcija

Kako ih naterati da postanu bolji?


Kako ih sprečiti da budu još gori?

Posle opšteg izbora sudija, ja više nemam reči. Kad to može, sve može.

Alavost nema granice. Korupcija i lični interesi već na uši izlaze. Kriza je, nema novca, pa se onda sve vidi mnogo bolje.

I kome poslati poruku? Ko razume i ima ikakvu snagu da nešto učini?
mivlad mivlad 12:52 02.12.2010

s tim da Telekom kupuju državne firme

Izgleda da Nemci, Francuzi i Austrijanci ne misle da državne firme treba privatizovati jer su upravo Dojče Telekom itd firme pod kontrolom države.

vladaxy vladaxy 13:22 02.12.2010

Re: s tim da Telekom kupuju državne firme

Udeo država u vlasništvu ovih kompanija, čisto da govorimo o činjeničnom stanju....

Dojče telekom - Nemačka 15,4%
Austrijski telekom - Austrija 28.42%
Francuski telekom - Francuska 26,97%
mivlad mivlad 13:35 02.12.2010

Re: s tim da Telekom kupuju državne firme

"Od sve tri kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju, lokalne države u njima imaju kontrolni paket. Tranziciona mozgalica je da li je privatizacija Telekoma kada ga kupuje državno preduzeće zaista privatizacija. Podsetimo se da je Telenor koji je kupio Mobtel takođe državna kompanija"

Ovo je rekao Katic na B92 pre neki dan.

Pitanje je i ko su ovi others, ako su to manji akcionari, onda država kontrolise kompaniju iako ima 26%.

Pitanje je i koliko ce država Srbija imati posle prodaje ako proda 51% a Grci su vlasnici 21%, ko još ulazi u ovih 28%. Da li u taj procenat ulazi onih 15% koje navodno odlaze gradjanima kao akcije koje mogu da prodaju. Onda državi ostaje 13% ako nismo nekog zaboravili.
Don Salieri Don Salieri 04:31 03.12.2010

Re: s tim da Telekom kupuju državne firme

mivlad

Pitanje je i koliko ce država Srbija imati posle prodaje ako proda 51%


- vecinski vlasnik ce morati da placa drzavi PDV (koji ce naravno placati krajnji potrosaci/gradjani Srbije)
- vecinski vlasnik ce morati da placa drzavi i odgovarajucim drzavnim fondovima i sve doprinose i poreze na plate zaposlenih u Telekomu

...tako da eventualno gubitnici mogu da budu jedino gradjani, ako npr novi vecinski vlasnik podigne cene usluga...
Saša Radulović Saša Radulović 12:30 04.12.2010

Re: s tim da Telekom kupuju državne firme

Upravo tako i treba da bude kod nas. Ako vodimo računa o interesima građana, Telekom bi morao biti na našoj berzi, za uvek, dostupan građanima Srbije, našim investicionim i penzionim fondovima.

Za razliku od nas, npr. Nemačka država nema nigde bolje da uloži svoju imovinu od akcija Deutsche Telekoma. Mi imamo. Putevi. Reforma poreskog sistema. Reforma penzionog sistema. Jedina muka je što novac neće otići na te stvari.
banem92 banem92 23:43 02.12.2010

Rudna bogatstva

>> "Ne zna" se da li se prodaje telekomunikaciona infrastruktura koja nije Telekomova već dobro od opšteg interesa i vlasništvo države, koje ne bi smeli prodavati.

Kao što nisu smeli da prodaju pravo na bušenje nafte (parafraziram, ne znam tačnu formulaciju), pa su prodali. U ovoj državi jedno je "ne sme", drugo je "može", a treće "kažnjivo".


>> Radi. Izađete na ulicu, napravite gužvu, tražite ono što vam ne pripada, da i vas ogreje sunce budžeta, i priskoče vam političari, recimo gradski i pokrajinski, i daju naše pare. To radi.

Da ne citiram i par rečenica iznad - potpuno ste u pravu i to je već odavno inteligenciji u Srbiji potpuno jasno.

Nemamo jaku vodeću partiju, nemamo jaku opoziciju. Ili bar onu sa idejama šta raditi.

Zapravo... imamo, ali broj glasova koje takva partija može da skupi je mizeran. Zašto? Zato što narod voli partije tipa Farme na televiziji, gde se uvek dešava neki cirkus (kažu mi, ne gledam). Ove što imaju barem ideje ne mogu da računaju na glasove prosečno inteligentnog državljanina Srbije.

(mala dopuna, vidim da vam je uvek sve ostalo savršeno - ispred veznika "i" ne ide zapeta, osim kod nabrajanja: "doneo je i jabuke, i kruške, i šljive" )
mariopan mariopan 13:13 04.12.2010

Re: Rudna bogatstva

Zapravo... imamo, ali broj glasova koje takva partija može da skupi je mizeran. Zašto? Zato što narod voli partije tipa Farme na televiziji, gde se uvek dešava neki cirkus (kažu mi, ne gledam). Ove što imaju barem ideje ne mogu da računaju na glasove prosečno inteligentnog državljanina Srbije.

Neće biti da je narod tako glup..pre će biti da je pročitao i tu mizernu stranku kao malu pijavicu koja uz velike pijavice, (zajedno sa njima) radi isto što i one samo ima malo drugačiju žvaku, što samo spada u politički folklor. Samo su se lepo našminkali, ispod toga oni su pijavice kao i ovi drugi.
Gazda lepo živi od te priče i šta mu više treba? Sve se svelo na lični interes Vođe koji sanja da bude Kalif umesto Kalifa (apsolutni vladar) i ništa više. Zato je pogubio birače. Nije ni narod tako glup da ne prepozna folirante.
loader loader 01:09 03.12.2010

Kad fazani lete

Da li je SNS sposoban da ovo iskoristi? Strašno su tanki. Nikakav tim nemaju.

A profesionalni preletači ?!
Saša Radulović Saša Radulović 13:01 04.12.2010

Re: Kad fazani lete

Koji? Šormaz?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana