Društvo| Ekonomija

Vlada, kritika i transparentnost

Saša Radulović RSS / 04.10.2011. u 22:51

 Nemamo mi ništa protiv kritike. Samo je bitno da bude dobronamerna. Kad kažemo dobronamerna, mislimo da ni slučajno ne ispadne da je problem u nama, čiji potezi ili odsustvo isth se kritikuje. Već da ispadne da je problem u objektivnim okolnostima. U stvari, kad bolje razmislim, najbolje da sva kritika i bude usmerena na objektivne okolnosti. Samo ne na nas. Jer mi to ne volimo, i učinićemo sve da nam se to ne desi. Da problem u stvari budemo mi. I to što ne znamo, ne umemo, nemamo iskustva, i nismo dorasli poslu koji obavljamo. Važno je da nismo krivi mi.

Kako  najbolje izbeći kritiku iz koje ispada da smo krivi mi? 

Kritika se najbolje izbegava stvaranjem paralelnog civilnog društva. Ako mogu da imam svoje privrednike, svoje sindikate, svoje nezavisne analitičare, svoje novinare, svoje stručnjake. U tom i takvom sistemu, "kritika" se kanališe i uspešno kontroliše. Amerika je uzor. Oni su ovo doveli do savršenstva. Posebno u poslednjih 10 godina. U njenom srcu je NETRANSPARENTNOST. Ona je sistemska. Na njoj se radi. Što je više ima, to se komfornije vlada. Time izbegavamo mogućnost kritike.

Kaže predsednik da živi za stvari kao što je otvaranje mosta (puta, infrastukuture). Ja sam mislio da se zato ide u mostogradnju. A u politiku se ide da bi se izgradio sistem, uredilo društvo i učinilo boljim kako bi onda ljudi, građani koji se bave mostogradnjom mogli da grade mostove.

Kaže večiti ministar ekonomsko/finansijski da zna da nismo ispunili očekivanja građana od 5.oktobra 2000.godine, ali da nije on kriv. Jer on je radio i bolje od većine, i grešio manje od većine. Još da nam kaže ko je od njega radio bolje i ko je od njega grešio manje, da možemo da uporedimo. Kaže da još nije bio premijer. Još nam samo to treba.

Nekako zaboravio da je godinama glavni arhitekta propalog "ekonomskog" modela zasnovanog na potrošnji i uvozu. I sada zna da je za sve kriva centralizovana država, koju bi on sada da decentralizuje. I to sve preko mesnih zajednica pa do kvartova. I u svakom pretpostavljam po neki kadar. Jer šta bi moglo biti bolje za nas 7.5 miliona od 6 nivoa vlasti: republika, pokrajina/region, okrug, opština, mesna zajednica i kvart. 

Ministar NIP-a otkrio sivu ekonomiju. Treba da se suzbije kaže. Mora država nešto da učini. Da se nateraju poslodavci da plaćaju poreze i doprinose. Koji poslodavci? Jedna trećina u stečaju, preko pola u blokadi. Izgubili preko 250.000 radnih mesta u poslednje 3 godine.

Ministar ekonomski ima celu paletu mera. Subvencije svake vrste. I krediti Fonda za razvoj. I mere za zapošljavanje. I ... A efekti? Ko meri efekte? Pozajmljujemo pare da bi mogli da stimulišemo i subvencionišemo. I privučemo strane investotore. I za to vreme nam umiru mala i srednja preduzeća.

A premijer? Postigli smo ogroman uspeh time što smo se zadužili milijardu dolara uz kamatu od 7.25%. Stambeni kredit u Srbiji ima manju kamatnu stopu. I ako nam je rast GDP-a 2.5%, kakvog smisla ima uzimati kredit čija je kamata 5% veća? Ima smisla. Samo nije u interesu društva. I ne može se spavati za kormilom. Može, ali onda ne znamo gde udaramo.

Ostali ministri ćute. Jer rezultata nigde. A ni reformi. Ministar prosvetni i ministar gradnje i okoline i ministar rada. I ministar ... Bez ideje. Bez znanja. Bez iskustva. Bez strasti i posvećenosti. I bez osećaja za javni interes. Ne može se biti ministar sa trideset godina. Neozbiljno je. Koliko god super vi bili. Može, ali postoji cena. Svi je plaćamo.

Ne može se boriti protiv korupcije i privrednog kriminala, a ne investirati u ljude, organizaciju i opremu. Reči su jeftine  I ne može bez nezavisnih institucija sistema koje rade nezavisno u okviru svojih ovlašćenja bez uticaja politike.

A opozicija? Opozicija pronalazi 100 milijardi evra lake muke. Tita mi. I srediće problem korupcije. Samo da zajašu. Kažu ovo je najgora vlada. Da li? Da li je imalo različita od bilo koje druge vlade koju smo imali, osim jedne?

Javljaju se i novi pokreti vladinih privrednika. Bez programa. Bez ideologije. Samo hoće da pomognu. I da država vodi računa o privredi. Ja opet naivno mislio da država treba da stvori uređen sistem i pusti građane da privređuju. I da će bolje umeti od države. A ono nije. Bolje da država vodi računa.

A građani? Da li zaista mislite da je moguće da GDP raste 4%, a plate i penzije 10%? Kao što reče predsednik jedne od tri nezavisne institucije u Srbiji na koje možemo biti ponosni: Može kako hoćeš, ali ne može dokle hoćeš.

 

Privreda umire. I to njen najvitalniji i najvažniji deo: mala i srednja preduzeća. Njen najveći problem je ogromna država koju nosi na leđima. Da bi mogla da plati ogromnu javnu potrošnju, da bi mogla da plati 30% viška zaposlenih u zdravstvu, prosveti, administraciji, javnim preduzećima, država mora da uzima od privrede. Koja od tih uzimanja umire. Zdravstvo za sve i osnovno i srednje školstvo za sve, penzije za sve, ne znači ovo kolosalno rasipanje. Država može da plati ovo prvo, ali ovo drugo nikako.

Kada država uzima od velikih, koji su uglavnom i monopolisti u našoj maloj korumpirajnoj zajednici, veliki povećaju cene. Usled krize smanje im se prihodi za 5%-10%, smanje investicije i prolaze kroz krizu.

Kada država uzima od malih, mali propadnu. Usled krize smanje im se prihodi za 50%. To se ne može nadomestiti. Neki se dovijaju tako što prelaze u sivu zonu. "Izgubili" smo 250.000 radnih mesta. Uglavnom u malim i srednjim preduzećima. Veliki broj je prešao u sivu zonu. Kako im to pomaže? Tamo nemaju teret države.

Nema tih stranih investitora koji mogu da nadoknade ovaj i ovoliki gubitak.

 

Koliko god to rogobatno zvučalo, najveći ekonomski resurs zemlje je siva ekonomija. Između 30% i 40% GDP-a.  Moramo ga prevesti u legalne tokove. Poslovati legalno mora biti konkurentno poslovanju u sivoj zoni. To se radi poreskom reformom.

Glavni razlog ogromnog pada zaposlenosti su nerazumni nameti na rad. Zapošljavati je skupo. Država bi morala da smanji porez na rad za trećinu. Odmah. Progresivno. Stopa poreza i doprinosa na minimalac bi morala biti 0, i onda rasti progresivno. I tek onda biti nemilosrdna u naplati ovakvog razumnog poreza. Ko to ne može da plati, ne treba ni da privređuje. 

Država bi morala da ukine subvencionisanje, privređivanje i ulaganje, osim infrastrukture. Odmah. Bacamo milijarde evra svake godine na beskorisne projekte.Dajemo ogroman novac nesposobnim političarima da ga oplođuju. 

 

Država bi morala da  se bavi regulacijom i izgradnjom nezavisnih institucija sistema baziranih na TRANSPARENTNOSTI. Na dugi rok. Država bi morala da podstiče kritiku. Koliko god bolela. Država bi morala da se oslobodi vladinog civilnog društva i da potraži pomoć, informacij i ideje od civilnog društva, ali i da se dobrovoljno podvrgne kontroli civilnog društva.  Tako što će biti TRANSPARENTNA. I da na osnovu tih informacija i kritika gradi politiku.

Nemam nikakvo razumevanje za objektivne okolnosti niti mislim da bi iko od građana trebalo da ima razumevanje. Ako ste se već gurali da vodite, a niko vas nije bio po ušima, niste valjda mislili da  može bez objektivnih okolnosti i teških zadataka. Za 7.5 miliona ljudi ste odgovorni. Šta ste mislili?

 



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:24 04.10.2011

Демократски централизам

Jer šta bi moglo bito bolje za nas 7.5 miliona od 6 nivoa vlasti: republika, pokrajina/region, okrug, opština, mesna zajednica i kvart.

Демократски централизам?



TRANSPARENTNOSTI... TRANSPARENTNA...

Овако је у Србији сваки дан!
makca92 makca92 08:29 05.10.2011

To tako jednostavno i logično zvuči

Savršeno rečeno. Ponavljte po ko zna koji put, i svaki put sve smislenije zvuči. Jedini je problem što svaki put ode u vetar. Preporuka.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:34 05.10.2011

Kako dobaaaar blooog!!!

Jao, što je sve lepo rečeno. Od A do Š.

Prebacivanje krivice, kao antropološki problem, treba proglasiti za srpski brend. Mislim, i drugi to rade, ali mi smo to doveli do savršenstva.

Ima jedna urbana legenda u mom kraju, baš o prebacivanju krivice, koja se kod nas smatra osnovnim sredstvom rešavanja problema.

Ima u dvorištu lokalnog vrtića brdo. I kad vaspitačice izvedu decu napolje, lepo sednu pod drvo, a deca ko deca, najviše vole da idu iza brda, gde ih one ne vide. I tako jednog dana prolazila majka jednog deteta pored ograde vrtića, i vidi svoje dete iza brda, daleko od bilo kakvog pogleda vaspitačica. I uzme dete i odvede ga kući.

Posle sat vremena, napravi se luda i ode u vrtić da pokupi dete. Tamo: panika. Niko nije ni primetio da deteta sat vremena nema. Digne se frka, padnu neke suspenzije, neke penzije... da bi ove jeseni bageri u dvorištu sravnili brdo sa zemljom.

Dakle, nije rešenje da vaspitačice na nogama nadgledaju decu dok su napolju, pa i iza brda. Rešenje je da se skloni brdo.

Ko je kriv?
Brdo je krivo!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:31 05.10.2011

Re: Kako dobaaaar blooog!!!

Ima jedna urbana legenda u mom kraju, baš o prebacivanju krivice, koja se kod nas smatra osnovnim sredstvom rešavanja problema.

Da, ali blamegame svuda postoji. Ovde se zapatilo, i to gadno.

A koji problem imamo?
Pitajmo narod!

Narod kaze:
1. Siromastvo,
2. Nezaposlenost,
3. Korupcija.

A koja su resenja?
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 08:39 05.10.2011

Šta sad?

I, šta sad?
Neki predlog?
Moja prva reakcija je da bojkotujem izbore, ali, ništa se time ne postiže.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:41 05.10.2011

Re: Šta sad?

Neki predlog?
Moja prva reakcija je da bojkotujem izbore, ali, ništa se time ne postiže.


Moj predlog je da se glasa za Brankicu Stanković.
Nema veze što je nema na listiću.
Treba je dopisati.
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 08:59 05.10.2011

Re: Šta sad?

Krugolina Borup
Neki predlog?
Moja prva reakcija je da bojkotujem izbore, ali, ništa se time ne postiže.


Moj predlog je da se glasa za Brankicu Stanković.
Nema veze što je nema na listiću.
Treba je dopisati.


Ili g. Radulovića
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:37 05.10.2011

Re: Šta sad?

Moja prva reakcija je da bojkotujem izbore, ali, ništa se time ne postiže.

Gubitak legitimiteta, sto je slaba karika autoritarnih.
tihomir_simcic tihomir_simcic 09:35 05.10.2011

nema racija

Država bi morala da se bavi regulacijom i izgradnjom nezavisnih institucija sistema baziranih na TRANSPARENTNOSTI. Na dugi rok.


Ne ide to tako Raduloviću. Politika je zanimanje.Posao kao i svaki drugi.Šta je cilj posla? Maksimizacija dobiti. Šta je cilj pekara? Kinta. Kako? Pravljenjem dobrog hljeba. Šta je cilj političara? Kinta. Kako? Dobijanjem izbora.
Ja da sam političar ja bi se borio za glasove. Ako bi dobio glasove regulacijom i izgradnjom nezavisnih institucija, onda bih gradio nezavisne institucije. Ako bih dobio glasove govoreći da su Srbi jači od Amera onda bih to i govorio. Danas ozbiljne agencije za ispitivanje javnog mnjenja cijene (plus;minus) 2-3% izborne rezultate. Dakle sve je poznato.Otuda i politički zaokret u programima demokrata.
Danas je socijalizam i socijaldemokratija privilegija bogatih društava, koja su proistekla iz dobrog post WW2 pozicioniranja i dugogodišnjih jakih faza rasta.
Sozijalizam u Srbiji? To je već malo teže.
Elem.Po meni postoje dva scenarija.
1) Diktat. Srbija kao mlada demokratija jednostavno nema građanski kapacitet da na izborima odluči šta je dobro za nju. Građani u stvari ni ne znaju šta hoće. Zbog toga, zlatna vremena na prostoru Srbije su bila kada je postojao neki autoritet koji je preko noći mogao da svojom voljom nešto odluči,da povede kako neki kažu. Zaokruživanje listića je gubljenje vremena.
2) Ekstremni liberalizam (neoliberalizam). To je neka inercija po kojoj sada Srbija ide. To u stvari i nije toliko loše kada se situacija sagleda u srednjoročnom kontekstu. Kada tzv. država konačno pukne, tj. kada ne bude više bila sposobna da kupuje socijalni mir, doći će do pročišćenja. Ljudi će biti prepušteni sami sebi a to će biti prilika za novi početak.
maraton maraton 09:41 05.10.2011

Kriv sam - birajte me ponovo sad sve znam

Interesantno je dokle ide cinizam aktuelnih političara. Možda bi bilo najbolje da se time bave psiholozi i psihijatri, mislim da bi to za njih bila vrlo zanimljiva tema.
Pojavi se za govornicom na televiziji niko drugo do siva eminencija srpske ekonomije i finansija, lider čuvene "ekspertske" grupe G17+, koja se, gle čuda, preko noći pretvori u ekspertsku partiju ljudi sumnjivih diploma, sumnjivih biografija, sumnjivih namera...
Drmao čovek sa svojom "ekspertskom" partijom bez cenzusa ovom nesrećnom državom 10 godina, odlučivao o najvažnijim funkcijama države - tokovima novca i ekonomije, osnovao fantomsko ministarstvo za NIP, preko kojeg je imao neposrednu kontrolu nad svim investcijama i usmeravao ih tamo gde njemu i njegovoj fantomskoj stranci odgovara, ...a sad, gle čuda, ispade da je malo grešio, manje od drugih, ali je više uradio od drugih.
Danas se u medijima pominje 61 mlrd evra iz donacija da je proćerdana ko zna za šta, samo ne za ono za šta je namenjena - za kapitalne investicije, ključne odluke bile u rukama upravo ovog čoveka, a on malo grešio, kao da je bio na fudbalskoj utakmici pa mu se malo omaklo da promaši gol.

Šta sad? Pa ništa, narode. Hajdemo mi gospodina da biramo ponovo, da podržimo njegovu regionalnu politiku, podelimo se na kvartove i ulice ili što god, nebitno, jedino je bitno da novac i dalje bude u njegovim rukama i rukama njegovih "eksperata" i sve će biti OK. Čovek se naučio na svojim greškama, pa ko sad zna bolje od njega kako treba trošiti novac. Pošto sa svojim eksperima nije uspeo da unapredi centralizovanu državu (eto, ne dadoše mu da bude premijer), sad mu treba dati da unapredi istu tu državu, ali decentralizovanu - čitaj regionalizovanu, tj. podeljenu na pašuluke koje će da unapređuju njegovi "veziri" u Kragujevcu, Jagodini, Zaječaru i drugim regionalnim metropolama koje su u svojim brojnim mandatima toliko "unapredili" da više u njima nema života.
tihomir_simcic tihomir_simcic 10:30 05.10.2011

Re: Kriv sam - birajte me ponovo sad sve znam

Interesantno je dokle ide cinizam aktuelnih političara.


Hahaha.Jebote pa po ovom blogu kao da su ljudi na ljepilu. Od komunista,od kukumakavičara,od legalista,od poštenjačina ne možeš živ da ostaneš.
U današnjem društvu cinizam se krije svugdje.
1) Odeš u butik i probaš hlače. Iako ti stoje kao "piletu sise", prodavačica naravno kaže da ti savršeno stoje.Dakle cinizam.
2) Odeš u poslastičarnicu i naručiš samo kafu.Iako vodiš dugogodišnju bitku sa debljinom,iako svi vide da si jako debeo, konobar ti ponudi "chese cake" i kaže da je ko za tebe napravljen.Ti naravno ne možeš da odoliš.Dakle cinizam.
3) Naletiš na trgovca osiguranjima. On ti kaže da stanove obijaju kao nikad i da bi bilo dobro da osiguraš stan (iako je svjestan da je mirno naselje ko bubica). Ti naravno pristaneš i cališ već dvadeset godina po 10 eura mjesečno iako nikad nije bilo provale.Dakle cinizam.
4)Na nižim pultovima u prodajnim centrima stoje slatkiši i ostale dječije zanimacije da bi djeca mogla da dopru do istih. Iako su slatkiši štetni za razvoj djece, mame se pokolebaju kada djeca ubace čokoladicu u korpu.Dakle cinizam.
5) Samo kada su političari cinični, jauče se na sav glas.

Izaberite druge,osnujte sami stranke,organizacije,potkazujte..........

Od kada je svijeta i vijeka svijet se bazira na cinizmu, samo nama ko da su vrane popile mozak i ne vadimo riječ "poštenje" iz usta.
vladaxy vladaxy 10:37 05.10.2011

Radikalna zamisao

Država bi morala da ukine subvencionisanje, privređivanje i ulaganje, osim infrastrukture. Odmah.


Pala mi onda na pamet prilično radikalna zamisao: da se ukinu sve zabrane i ograničenja, da se dokinu, dakle, i Ustav i zakoni, da se otpusti predsjednik Republike, raspuste Vlada i Sabor, sva ministarstva i državna uprava, sudovi, policija i cjelokupna ta, kako bi se reklo, prometna regulacija, ukratko – da se ukine država...dalje
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:48 05.10.2011

Re: Radikalna zamisao

vladaxy

IZVANREDNO!
leemax leemax 12:54 05.10.2011

!

Opet - Uvek - I jos jednom!

Zaposhljavanje je SKUPO! Posedovanje JEFTINO! Zelimo da se to promeni! Sada, Odmah, Sto pre je moguce!
sumi898 sumi898 21:04 07.10.2011

netransparentnost

Sasa,
nisam sigurna da sam razumela, pa da proverim. Je li vi to kazete da je u srcu Amerika netransparentnost? I ako da, netransparentnost cega?
Hvala
Saša Radulović Saša Radulović 10:13 08.10.2011

Re: netransparentnost

Da.
Države. Urušavanje (kupovina) medija, civilnog društva i gušenje svake kritike i glasa razuma.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana