Društvo| Ekonomija

Neosnovano bogaćenje

Saša Radulović RSS / 23.01.2013. u 23:35

"Dragi građani, vi sa imovinom preko 300.000 evra, vi koji ste ili izbegavali da platitie porez ili uzeli neku proviziju ili primili mito ili prodavali drogu ili ukrali novac ili ga oteli nekome uz pretnju, šta god da ste već radili a da nije baš po zakonu, požurite da to legalizujete. Platite 20% i sve u redu. Da li je ta imovina rezultat oštećenja i pljačke nekih drugih ljudi, nekih privatizovanih preduzeća, nećemo da pitamo. Trebaju nam pare."

Ovako bi trebao da glasi oglas koji poziva poreske obveznike da prijave imovinu. Radi se o legalizaciji korupcije, mita, poreske utaje, privrednog kriminala, pljačke.

Ne radi se ni o porezu za najbogatije kako su ga neki mediji orvelovski nazvali. Svi zaposleni građani Srbije na svoje prihode plaćaju namet na rad od preko 62%. I čistačica iz Beograda, i radnik iz Pirota. Poreze i doprinose. Za prihode preko 6x prosečna plata, porez na dohodak je 12% + 15% = 27%. Ovo važi za sve građane osim onih građana koji imaju nelegalne i neprijavljene prihode. Umesto da se krivično procesuiraju i da im se oduzima imovina koju su takvim nelegalnim prihodima stekli, mi im dajemo mogućnost da plate porez od 20% i da tako operu pare.

Tu mogućnost smo stavili u Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji još 2002.godine. Tada smo i prvi put objavili već ovu prijavu imovine vredne preko 300.000 evra. I tada smo najvaljivali da ćemo ispitivati poreklo imovine, pa smo zaboravili. Pa smo gromoglasno najavljivali 2006.godine da ćemo sada konačno početi da primenjujemo taj loš zakon. Pa smo i to zaboravili.

Pa je u međuvremeno došlo i do zastare poreske utaje, tako da i sve da hoćemo, ne možemo da je procesuiramo.

Svi građani koji imaju legalne prihode plaćaju najmanje 27% na ime poreza. Nelegalni 20%. Ovo je neustavno. Da ne govorim o: nepravedno i kontraporduktivno. Od legalizacije nelegalne gradnje, čak i gradnje na državnom zemljištu, do oprosta poreskog duga. Poruka je jedna: sve nelegalno se isplati. Isplati se nepoštovati zakone. Bilo da je nelegalna gradnja, rad na crno ili neplaćanje poreza.

Šta treba da se radi?
Glavna poruka društva treba da glasi: kriminal i nepoštovanje zakona se ne isplati. Ne isplati. Isplati vam se samo kratkoročno, dok vas ne uhvate.

Kako se to radi?
Uvede se krivično delo neosnovanog bogaćenja. Uvodi se i civilno oduzimanje imovine. Poznaju ga mnoga razvijena društva.

Zašto novo krivično delo?
Ako ste zaradili novac poreskom utajom, korupcijom, mitom, pljačkom, prodajom droge, i niko vas nije uhvatio dok ste to radili, niti ima svedoka koji su spremni da vas prijave, pa više i nema dokaza prema kojim vas država može procesuirati, i dalje ostaje jedan trag: imovina koju ste nabavili tim "zarađenim" novcem.

Sva legalno stečena imovina je nabavljena novce koji je legalno zarađen i na koji je plaćen porez. Poreska uprava ima podatke za svakog poreskog obveznika o svim njegovim prihodima i porezu koji je plaćen. Unakrsna provera upoređuje zakonite prihode sa imovinom. Razlika između imovine i legalnih prihoda umanjenih za troškove života, predstavlja nezakonite prihode, odnosno neosnovano bogaćenje.

Kako ovo treba proveravati?
Svaka filijala Poreske uprave pođe od katastra nepokretnosti u uzme listing najvrednijih nekretnina. Recimo prvih 100 vlasnika. I pokrene postupak unakrsnog ispitvanja porekla imovine. Ne mora ni da kontaktira poreskog obveznika. Iz svog kompjuterskog sistema izvuče sve pijavljene prihode i uporedi sa vrednošću imovine. Isto se radi i sa vlasništvo nad privrednim društvima i bazom podataka iz APR-a i Centralog registra hartija od vrednosti.

Da li je uopšte potrebna prijava imovine?
Jeste. Ali za imovinu u INOSTRANSTVU: nekretnine, jahte, kompanije. Posebno offshore kompanije. I time dobijamo transparentno vlasništvo. Popis imovine u zemlji je nepotreban, pošto već imamo sve registre za imovinu, tako da Poreska uprava može sama da proveri.

Ono što nam treba je da se nelegalno stečena imovina, odnosno imovina stečena prihodima bez porekla. oduzima. Tačka. To je najbolji lek za prevenciju i mita i korupcije i utaje poreza. To je najbolji lek za ozdravljenje društva. Da se kriminal ne isplati.


Za kraj jedna basna.

Beži puž korz šumu. Zaustavi ga šumar i pita: "Od čega bežiš?".
"Od finansijske policije. Krenuli u provere" kaže puž. "Ja imam kuću, žena ima kuću, deca imaju kuću, pa dok dokažem da je sve legalno ...".
Malo za njim stiže lisica. Pita šumar: "Od čega ti bežiš?".
"Od finansijske policije. Krenuli u provere" kaže lisica. "Ja imam krzno, muž ima krzno, deca imaju krzno, pa dok dokažem da je sve legalno ..."
Iza lisice stže roda. Pita šumar: "I ti bežiš?".
"Finansijska policija krenula u provere", kaže roda. "Ja živim na visokoj nozi, muž živi na visokoj nozi, deca žive na visokoj nozi, pa dok dokažem da je sve legalno ..."
Odmah iza rode stiže majmum. Gleda ga šumar i pita:" Nije valjda da i ti bezžiš od finansijske policije?".
"Nego. Kad oni krenu, mi gologuzi prvi naje..mo".


http://www.facebook.com/SasaRadulovich


https://twitter.com/SasaRadulovich

 

.

 



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 23:59 23.01.2013

Nije mi jasno

Da pametan čovek kao ti ne kapira o čemu se radi. Jednom mora početi kraj. Niti jedna privatizacija nije poštena kao što nije bila poštena ni nacionalizacija. Ko se gde zatekao i kako mu je sudbina nametnula tako je i prošao. Taj proces je nemoguće zaustaviti i on će neumitno dovesti do nekog oblika stabilnosti. Bogati će biti bogati siromašni siromašni do neke nove kataklizme.
ultimatum ultimatum 00:51 24.01.2013

Re: Nije mi jasno

Ja ovo shvatam kao nemirenje sa postojecim, a ne da se ne kapira...

Bas me interesuje sta ce Djilas da prijavi od imovine iz inostranstva?
Pitam se zasto stopa poreza na dobit nije 90% na spekulativne poslove tipa
"prodaja sekundi", svojim politickim i/ili ekonomskim monopolom zakupite reklamni prostor u medijima, pa ga preprodajete kao poslednji tapkaros karte ispred bioskopa, i postanete "uspesni biznismen"... tja, nista se ne proizvodi, nikakva usluga ne pruza, al' bogati se uz porez 10-20%...uzas
Saša Radulović Saša Radulović 08:40 24.01.2013

Re: Nije mi jasno

Niti jedna privatizacija nije poštena kao što nije bila poštena ni nacionalizacija. Ko se gde zatekao i kako mu je sudbina nametnula tako je i prošao.


Nacionalizacija i privatizacija se naravno ne mogu porediti.

Ko se gde zatekao i kako mu je sudbina nametnula tako je i prošao.


Društvo u kome vlada ovakav princip, a ne zakoni, je divlje društvo. Nije teško ne biti divlje društvo. Potrebna je samo politička volja. I malo znanja.

Nema napretka dok divljaci imaju prednost.
hajkula1 hajkula1 20:28 24.01.2013

Re: Nije mi jasno

ultimatum
Ja ovo shvatam kao nemirenje sa postojecim


Tacno tako.
vladaxy vladaxy 08:06 24.01.2013

Pucanj u prazno

Radi se o legalizaciji korupcije, mita, poreske utaje, privrednog kriminala, pljačke.

Možda se radi o prihvatanju realnosti? Ako su zakoni u sudaru sa zdravim razumom, šta treba menjati? Mito i korupcija su tržišni mehanizmi koji ispravljaju smetnje u funkcionisanju ekonomije, a što se tiče privrednog kriminala i pljačke, te društvene firme su bile svačije tj. NIČIJE, tako da realno, niko nije oštećen.
A inače mislim da od toga nema ništa. Kad god država napravi neku takvu akciju, budale se upecaju a pametni ćute i ne talasaju.
Svi zaposleni građani Srbije na svoje prihode plaćaju namet na rad od preko 62%. I čistačica iz Beograda, i radnik iz Pirota. Poreze i doprinose. Za prihode preko 6x prosečna plata, porez na dohodak je 12% + 15% = 27%.

Kad ljudi vide šta se sve plaća od tog poreza, pa ko je lud da ga plaća?

Harač je lični porez, glavarina u Osmanskom carstvu. Naplaćivao se od svake muške nemuslimanske glave [1], kao vrsta otkupa od ropstva. Davao je pravo na ličnu i imovinsku sigurnost kao i pravo na oslobađanje od vojne obaveze[2]. Harač je bio dokaz vernosti sultanu, pa su pobune nemuslimanskog stanovništva često počinjale neplaćanjem harača. Harač se delio po visini na tri klase: ala (visok), evsat (srednji) i edna (nizak).[3]
U početku je harač bio zemljarina ali se ubrzo stopio sa glavarinom (džizija).[4]


Možda ne bi bilo loše da se vrate turci ili austrougari...nismo mi za državu.
Saša Radulović Saša Radulović 08:42 24.01.2013

Re: Pucanj u prazno

Radi se o legalizaciji korupcije, mita, poreske utaje, privrednog kriminala, pljačke.


Kada već ne možete da shvatite princip za društvo, da probamo ovako. Recimo da je neko vama ukrao ili nekom vašem iznudio i da se bojite da prijavite. Pa da sada legalizuje?
vladaxy vladaxy 08:54 24.01.2013

Re: Pucanj u prazno

Kada već ne možete da shvatite princip za društvo, da probamo ovkao. Recimo da je neko vama ukrao ili nekom vašem iznudio i da se bojite da prijavite. Pa da sada legalizuje?

Pa ja pričam o ničijem (društvenom) a vi o nečijem (privatnom). Tu je ogromna razlika.
Saša Radulović Saša Radulović 13:21 24.01.2013

Re: Pucanj u prazno

Tekst nije o društvenoj svojini. Tekst je i o privatnoj i o državnoj i o zadružnoj i o ... Sve što važi za vašu ličnu svojinu, važi i za državnu i za društvenu i svaku drugu.

Društvena svojina nije ničija. Njena konverzija u privatnu (bilo kupca, bilo manjinskih akcionara) je definisana zakonom.
dmitrovyu dmitrovyu 09:44 24.01.2013

Mantra

Ovde se uvek priča o društvenoj svojini kao nekom posebnom obliku svojine, zbog koga je privatizacija išla čudnim putevima, odnosno kao pojam u narodu svačije/ničije. Činjenice su potpuno drugačije, društvena svojina kao pojam je izmišljotina samoupravnog socijalizma i kao takva postojala je samo na teritoriji SFRJ i u svojoj suštini nikad nije bila svačija i ničija, već više oblik koji podseća na akcionarske udele. Suštinski ona je napravila odličan prostor za manipulacije u privatizacijama, jer ova država nikad i nije raščistila ovo nasleđe bivše SFRJ. Mika Špiljak, Edvard Kardelj i smešni samoupravni sporazumi i dalje žive na ovim prostorima....
little_radojica little_radojica 10:21 24.01.2013

"свачије" није "ничије"

Radi se o legalizaciji korupcije, mita, poreske utaje, privrednog kriminala, pljačke.


Možda se radi o prihvatanju realnosti? Ako su zakoni u sudaru sa zdravim razumom, šta treba menjati? Mito i korupcija su tržišni mehanizmi koji ispravljaju smetnje u funkcionisanju ekonomije, a što se tiče privrednog kriminala i pljačke, te društvene firme su bile svačije tj. NIČIJE, tako da realno, niko nije oštećen.
A inače mislim da od toga nema ništa. Kad god država napravi neku takvu akciju, budale se upecaju a pametni ćute i ne talasaju.


Није ми намера да будем дрвени адвокат, али та имовина је била "свачија". То што су је многи доживели као "ничију" не мења ту чињеницу. Као што неко рече, неки вид акционарског друштва. Ако отмеш нешто акционарском друштву, не би требало да то можеш да легализујеш, тј да "приватизујеш". Исто важи и за друштвену својину, која има своје власнике и они су "свако", а не "нико". Дакле, не може се рећи да "нико није оштећен", напротив, "свако" је оштећен.

Тешко да има неког ко на овај или онај начин није учествовао у корупцији у Србији (било да је био сведок или радио нечасне радње), што нас све чини кривима. Пошто проблем очигледно постоји не можемо рећи да "нико" није крив и правити се луди и "прихватати реалност". Уосталом, овде се и не ради само о пљачкању друштвене својине, него стицању новца на нелегалан начин, што може бити продавање дроге, крађа, разне малверзације и преваре (па и са приватним фирмама). Ако ми законом пошаљемо поруку да је то могуће превести у легалне токове, онда ми не прихватамо "реалност", него стварамо услове да живимо у таквој џунгли.

Браво за блог г. Радуловићу. Искрен да будем, ово ми је најбољи блог који пратим на Б92. Само тако наставите
vladaxy vladaxy 13:10 24.01.2013

Re: "свачије" није "ничије"

Није ми намера да будем дрвени адвокат, али та имовина је била "свачија". То што су је многи доживели као "ничију" не мења ту чињеницу. Као што неко рече, неки вид акционарског друштва.
Gde su bili zavedeni svi vlasnici te imovine? Da li negde postoji spisak ko je bio vlasnik npr. IMT-a, ko je bio odgovoran za stanje u toj firmi i imovinu?
Saša Radulović Saša Radulović 13:23 24.01.2013

Re: "свачије" није "ничије"

Naravno da postoji spisak svih koji su imali i upravljačka prava i prava na dobit. I naravno da se zna tačno ko je odgovoran za upravljanje i stanje. Zaista ne bih da ovde o tome diskutujemo. Ovo nije tekst o društvenoj svojini.

Ako je neko privatizovao neko privredno društvo, pa ga posle prodao skuplje, i na to platio porez, onda je to zakonit prihod. Ovaj tekst ne govori o tome.
Gospodja Klara Gospodja Klara 13:52 24.01.2013

Re: "свачије" није "ничије"

Gde su bili zavedeni svi vlasnici te imovine? Da li negde postoji spisak ko je bio vlasnik npr. IMT-a, ko je bio odgovoran za stanje u toj firmi i imovinu?


A gde je pečat?
inco inco 22:15 25.01.2013

Re: "свачије" није "ничије"

Ако ми законом пошаљемо поруку да је то могуће превести у легалне токове, онда ми не прихватамо "реалност", него стварамо услове да живимо у таквој џунгли.


Je l' isto mislite i za proces legalizacije divlje gradnje? Ako da, u potpunosti se slazemo, ako ne - po cemu se krsioci jednih zakona razlikuju od drugih?

Ili cemo zakon striktno sprovoditi, ili cemo u odnosu na populisticki interes politicara, odnosno nepopularnost neke mere, odredjene zakone da suspendujemo a druge da kao sprovodimo. Selektivna pravda nije pravda uopste.
chitach chitach 13:51 24.01.2013

Neosnovano bogacenje

Kako se to radi?
Uvede se krivično delo neosnovanog bogaćenja. Uvodi se i civilno oduzimanje imovine. Poznaju ga mnoga razvijena društva.
Zašto novo krivično delo?
Ako ste zaradili novac poreskom utajom, korupcijom, mitom, pljačkom, prodajom droge, i niko vas nije uhvatio dok ste to radili, niti ima svedoka koji su spremni da vas prijave, pa više i nema dokaza prema kojim vas država može procesuirati, i dalje ostaje jedan trag: imovina koju ste nabavili tim "zarađenim" novcem.


Sve mi je jasno ,i slazem se sa prijedlogom. Medjutim koji vremenski prostor ( unazad ) bi obuhvatao zakon i koja bi bila novcana granica za koju bi se lice teretilo. Znam samo u mom okruzeju 3 - 4 porodice koje ne mogu da dokazu da su legalno prezivjele period od recimo 95 - 99 godine ( sa novcem koji (ni)su primali po bilo kom osnovu) . Stvara se potreba abolicije odredejenih prekrsajnih i krivicnih djela ( nisam pravnik pa mi oprostite na rijecniku ).
Recimo , ja sam 96. na auto pijaci Bubanj - potok prodavao kafu . Donesemo drug i ja 5- 6 termos flasa i napravimo u njih kafu , pa zaredamo krug po pijaci i prodajemo . Naravno bez racuna , i bez ikakvog vida placanja duga drzavi . to sam radio citavu zimu . Ja prvi ne mogu dokazati da sam tu zimu legalno prezivio. A bogami kupila se i neka garderoba od toga , mozda sam i neku kartu autobusku platio da odem kuci . E sad , isto tako sam mogao tu kafu da prodajem i za godinu dana da zaradim za neku udzericu u nekom vojvodjanskom selu da ne moram da placam kiriju . Tada su bile jos jeftinije nego danas . Da li bi drzava po tom novom zakonu imala pravo da mi oduzme tu udzericu jer je ja legalno ne mogu da dokazem ? Pitanje jeste ekstremno i u domenu teorije , ali ako se pravo bude postovalo , kao sto tezimo , onda ni za mene nema izuzetka , ili ?
Saša Radulović Saša Radulović 14:58 24.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

Naravno, uspostavi se donja granica. Recimo trenutno je kumulativna granica ona na oko 300.000 evra. Da li je to dobra mera, ili treba ići na 50.000 evra ili 100.000 evra je pitanje za raspravu i analizu. Dobro je početi od većeg broja. Cilj naravno nije da se maltertiraju puževi, lisice, rode i majmuni.

Za niska primanja se napravi poreska politika takva da je besmisleno raditi na crno. To nam daju dobro postavljeni progresivni porezi. Za male prihode, više treba da se isplati (ima više benefita) rad na belo nego na crno.
hajkula1 hajkula1 17:14 24.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

Saša Radulović
Naravno, uspostavi se donja granica. Recimo trenutno je kumulativna granica ona na oko 300.000 evra. Da li je to dobra mera, ili treba ići na 50.000 evra ili 100.000 evra je pitanje za raspravu i analizu. Dobro je početi od većeg broja. Cilj naravno nije da se maltertiraju puževi, lisice, rode i majmuni.

Za niska primanja se napravi poreska politika takva da je besmisleno raditi na crno. To nam daju dobro postavljeni progresivni porezi. Za male prihode, više treba da se isplati (ima više benefita) rad na belo nego na crno.



Prihvatljivo.

I potpuno se slazem sto se poreske politike tice. Ali onda k`o Depardje - uzese rusko drzavljanstvo (?!)
Mora da se dobro razmisli. Da li ako je firma strana, da im treba x-godisnje obnavljanje dozvole... Samo podsticem na razmisljanje...

Mozda da se pocne bas ovako, sa nekom gornjom granicom dokle se ne ispituje poreklo imovine, pa granica do koje se ne placa porez... Kad se prijave svi sa imovinom preko 300.000 EUR, onda se po spisku proverava da li je neosnovano sticanje... A?


jkt2010 jkt2010 04:28 25.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

Znam samo u mom okruzeju 3 - 4 porodice koje ne mogu da dokazu da su legalno prezivjele period od recimo 95 - 99 godine

Ja znam porodice koje ne mogu da dokazu da legalno prezivljavaju period od 10. u mesecu pa do kraja istog meseca. A ima ih za koje uopste nije jasno od cega prezivljavaju ma i jedan dan.
Pitanje jeste ekstremno i u domenu teorije , ali ako se pravo bude postovalo , kao sto tezimo , onda (...) nema izuzetka , ili ?

Saša Radulović: Svi građani koji imaju legalne prihode plaćaju najmanje 27% na ime poreza. Nelegalni 20%. Ovo je neustavno. Da ne govorim o: nepravedno i kontraporduktivno.

Znaci, nema izuzetaka inace je neustavno...da ne govorim o nepravedno itd...
koji vremenski prostor ( unazad ) bi obuhvatao zakon

a sto bi se pa i drzali ustava ko pijan plota...
jkt2010 jkt2010 05:09 25.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

trenutno je kumulativna granica ona na oko 300.000 evra. Da li je to dobra mera, ili treba ići na 50.000 evra ili 100.000 evra

..ili na 27512 evra...
Saša Radulović Saša Radulović 09:38 25.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

Znaci, nema izuzetaka inace je neustavno...da ne govorim o nepravedno itd...


Odrediti donju granicu za krivično delo nije neustavno. Odrediti veće kazne za veće iznose takođe. Tako da je ovo:

Ja znam porodice koje ne mogu da dokazu da legalno prezivljavaju period od 10. u mesecu pa do kraja istog meseca. A ima ih za koje uopste nije jasno od cega prezivljavaju ma i jedan dan.


niđe veze sa temom. Najvolim volim kada se kao argumenti za opraštanje bogatim, koriste najsiromašniji. Toliko degutantno.

a sto bi se pa i drzali ustava ko pijan plota...


Ustava se treba držati kao pijan plota.

jkt2010 jkt2010 10:10 25.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

Saša Radulović
Znaci, nema izuzetaka inace je neustavno...da ne govorim o nepravedno itd...


Odrediti donju granicu za krivično delo nije neustavno. Odrediti veće kazne za veće iznose takođe.


Koliko pratim fabulu, ne radi se o prijavljivanju krivicnog dela nego imovine. Za razliku od vas, ovi iz vlade makar ne govore da su svi ovi koji prijave imovinu preko 300 soma kriminalci dok ne dokazu suprotno. Ustav kaze da su svi jednaki pred zakonom bez obzira na (izmedju ostalog) imovno stanje a ne da smo svi jednaki osim ovih sto imaju 300 soma imovine pa na gore koji su lopovcine po difoltu. Ne kaze ni 100 soma, ni 50 soma. Pa izvol'te pisite zakon koji se slaze sa ovom odredbom, a ne sa vasim feelingom za osecaj...


Ja znam porodice koje ne mogu da dokazu da legalno prezivljavaju period od 10. u mesecu pa do kraja istog meseca. A ima ih za koje uopste nije jasno od cega prezivljavaju ma i jedan dan.


niđe veze sa temom. Najvolim volim kada se kao argumenti za opraštanje bogatim, koriste najsiromašniji. Toliko degutantno.


Da bre, degutantno! Umesto da podilazim sirotinji. Da im objasnjavam kako su svi pred zakonom jednaki te tako niko ne moze da izbegava poreske obaveze - osim sirotinje. A sirotinja je valjda svako ko ima imovinu od 299,999.99 evra pa na dole.


a sto bi se pa i drzali ustava ko pijan plota...


Ustava se treba držati kao pijan plota.


Pa kako sad, sta cemo sa sirotinjom? Mislim, ako je potrosacka korpa 600 evra a plata 400 onda znaci svako ko je zhiv (uprkos nedovoljnim prihodima) , taj utajava poreze i doprinose? A ponajvise nezaposleni jer nemaju ni tih 400 evra a zive. Od cega? Naravno, od neprijavljenih prihoda. Pa jel smem da pitam sto ta vasa skala ne ide tako da zahvati sve ove kriminalce a ne da startuje od 300 soma evra? Mislim kad se vec treba drzati ustava i plota onda ajde makar ispostujmo formu makar reda radi...
Saša Radulović Saša Radulović 11:51 25.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

Slabo pratite kao i obično.

Tema je neosnovano bogaćenje. Tema je da ovo što se sada radi pod parolom poreza za bogate predstavlja legalizaciju raznih pljački.

Kod rada na crno i kod preživljavanja, ne radi se o sticanju imovine i bogaćenju. Nema nikakve imovine. Ljudi pojeli da ne bi umrli od gladi. Radi se o poreskoj utaji. To delo postoji i za siromašne i za bogate. S tim da trošak procesuiranja tog dela za siromašne višestruko prevazilazi visinu utaje. I sa tim da je u stvari poslodavac izvršio delo, ne radnik.

Društvena šteta je različita, pa je i sankcija različita.

Problem je nerazuman poreski sistem koji takođe treba promeniti. Namet na rad od 60% na minimalac i nemoralan i neuteriv.

Kao što napisah, skala je pitanje analize i javne rasprave.

Inače, glavni benefit za društvo od procesuiranja neosnovanog bogaćenja je suzbijanje privrednog kriminala, mita i korupcije. Time se drastično menja poslovni ambijent. Odstranjuje se bolesni deo tkiva i omogućavan najapametnijim i najsposobnijim koji poštuju zakone i da uspeju. U ovakvom sistemu, samo oni koji izbegavaju zakone uspevaju.

A imate li vi nesrazmeru između prihoda na koje ste platili porez i imovine? Ja nemam. U nekom od prethodnih blogova ste objašnjavali vaše prihode i kako plaćate porez.

Nekako izbegavate da kažete šta vi mislite da treba raditi sa nekim ko ima imovinu vrednu npr. 500.000 evra, a oporezovane prihode od 100.000 evra? Recimo da je političar. Ili direktor javnog preduzeća ili ...


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:33 25.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Saša Radulović Saša Radulović 16:21 25.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Čvorović ima problem sa bogaćenjem kao i socijalista abyssinian u svom komentaru. Ja nemam. Ali imam problem sa nelegalnim bogaćenjem. Uništava društvo.

A šta vi mislite o temi?

Šta treba raditi sa nekim ko ima imovinu vrednu npr. 500.000 evra, a oporezovane prihode od 100.000 evra? Recimo da je političar. Ili direktor javnog preduzeća ili ...
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 17:03 25.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Šta treba raditi sa nekim ko ima imovinu vrednu npr. 500.000 evra, a oporezovane prihode od 100.000 evra? Recimo da je političar. Ili direktor javnog preduzeća ili ...


Ovde postoji problem kauzalnosti. Imovina je mozda sticana generacijama, a oporezovane prihode mozete da pogledate tek par godina unazad. Kontrolu prihoda nismo imali nikada i mora od negde da pocne. Znam da je to po pravilu "sada kada smo se nakrali - od danas samo posteno" ali je drugacije vrlo tesko i podlozno proizvoljnosti.

U principu se slazemo oko ideje ali mislim da prvo neko mora da podvuce crtu i odredi 'nulti' trenutak od koga krece kontrola imovine i prihoda. Ne moze retroaktivno.
jkt2010 jkt2010 17:25 25.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

Saša Radulović
Slabo pratite kao i obično.

Tema je neosnovano bogaćenje. Tema je da ovo što se sada radi pod parolom poreza za bogate predstavlja legalizaciju raznih pljački.

Kod rada na crno i kod preživljavanja, ne radi se o sticanju imovine i bogaćenju. Nema nikakve imovine. Ljudi pojeli da ne bi umrli od gladi. Radi se o poreskoj utaji. To delo postoji i za siromašne i za bogate. S tim da trošak procesuiranja tog dela za siromašne višestruko prevazilazi visinu utaje. I sa tim da je u stvari poslodavac izvršio delo, ne radnik.

Društvena šteta je različita, pa je i sankcija različita.

Problem je nerazuman poreski sistem koji takođe treba promeniti. Namet na rad od 60% na minimalac i nemoralan i neuteriv.

Kao što napisah, skala je pitanje analize i javne rasprave.

Inače, glavni benefit za društvo od procesuiranja neosnovanog bogaćenja je suzbijanje privrednog kriminala, mita i korupcije. Time se drastično menja poslovni ambijent. Odstranjuje se bolesni deo tkiva i omogućavan najapametnijim i najsposobnijim koji poštuju zakone i da uspeju. U ovakvom sistemu, samo oni koji izbegavaju zakone uspevaju.

A imate li vi nesrazmeru između prihoda na koje ste platili porez i imovine? Ja nemam. U nekom od prethodnih blogova ste objašnjavali vaše prihode i kako plaćate porez.

Nekako izbegavate da kažete šta vi mislite da treba raditi sa nekim ko ima imovinu vrednu npr. 500.000 evra, a oporezovane prihode od 100.000 evra? Recimo da je političar. Ili direktor javnog preduzeća ili ...


Znate kako, mi se najvise razlikujemo u 2 osnovne stvari, a prva je: Vi smatrate da je svako apriori lopina i kriminalac samo su neki pali a neki drugi tek treba da padnu, tj do sada jos nisu jer niko nece da uvede vase reforme. Druga je: Vi smatrate da je svrha i cilj zivota svakog gradjanina pokornog da puni budzet, a ko to ne zeli da radi pevajuci taj opet spada u grupu 1 i tako sa njim i treba razgovarati.

Ja medjutim smatram da ne mozete da pravite zakone na osnovu vasih predubedjenja da su svi lopovi osim ko dokaze da nije, tj morate da pravite zakone koji podjednako vaze za sve gradjane. Ovo vase lelemudisanje na violinama u vidu brige za sirotinju, gde je jelte OK ako neko (kao hajkula) malkice kraducka na porezima ali nije OK ako bas krade (na pr OK je ispod 300 soma, ali preko toga...), e pa meni to nije OK. Svi pljujete Velju Ilica a svi ga citirate. Pa ili je OK da se utajavaju porezi ili nije OK, ne moze da bude OK do neke mere koju bi vi da dogovorite (ne znam s kim, sigurno ne sa ustavom) a onda da preko toga BRATE nije OK.

Meni je sve jedno da li je neko ustedu od utaje poreza spucao po kafanama, letovanjima ili kurvama, ili na nekretnine, vama samo ova poslednja grupa bode oci. Ispada da je OK da se utaji porez, ako se ne ulaze u nekretnine - u Srbiji (na Maldivima je OK, osim ako je umobolan pa se javi na ovaj konkurs za dranje kozhe)?!?

I ako bas hocete da vam dam predlog, onda izvolte (mada znam da vi osim sebe druge ne bi da slusate): Uvedite vi prvo taj cross-check za svakoga ko hoce da naplati 1 dinar iz drzavne (tj nase) kase; Ajde prvo da vidimo, hoces u drzavnu sluzbu - ajde da vidimo jel mozes da opravdas odakle ti auto od 2 soma evra; oces na tender, ajde da vidimo malo sta sve imas, ti, tvoja zena, stara majka, cerka, sin, zet... Jel imaju sva ta povezana lica dokaz da je sva imovina (a ne samo nekretnine) ali i life style placen od novca before ili after taxes...

Evo imate onog majmuna koji je Kolubari prodao vilu koja i nije bila u zoni za otkup za 1,2 miliona evra, i sta sad? Ako je platio porez onda je OK?

I da li vi uopste mozete da shvatite koliko je sve ovo obicna shuplja prica? Pa sta znaci sve to, ko je imbecil pa na prodaji droge ili na korupciji uzme 1 milion i onda za sve pare kupi zgradu na svoje ime - taj ide u zatvor i pleni mu se imovina; Ko medjutim to milionce razbrocka na 10 x 100 soma taj je OK?!? Znaci kupi na deset (ne)povezanih lica ili mu ga prosto plate imovinom na Bahamima ili cash-ovinom? Da li vi stvarni mislite da ove vase ideje ista na svetu resavaju?

Ja mislim da ste isti bezidejni komplikator kao i ovi koje kritikujete.
inco inco 22:30 25.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

Problem je nerazuman poreski sistem koji takođe treba promeniti. Namet na rad od 60% na minimalac i nemoralan i neuteriv.


Namet na rad, prihode, sta god od 60%, bio to minimalac ili ne, je ne samo nemoralan, nego cista, nepatvorena pljacka.
jkt2010 jkt2010 02:06 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Saša Radulović: Šta treba raditi sa nekim ko ima imovinu vrednu npr. 500.000 evra, a oporezovane prihode od 100.000 evra? Recimo da je političar. Ili direktor javnog preduzeća ili ...

Umesto poziva Al Kaponeima da prijave imovinu (koja je btw sva vec prijavljena, osim one na Sejshelima i u Dubaiju) treba da nas, sve gradjane Srbije, pozovu da prijavimo sa kim smo ekonomski povezani (u smislu koga izdrzavamo ili ko nas izdrzava ili ko je sa kim u nekoj simbiozi). Na pr kao sto u Indoneziji imaju Kartu Keluarga (Porodicnu kartu).

Pa kad imas ovo, onda mozes da vidis sta sve Al Kaponeova porodica ima od imovine, koliko to sve skupa vredi, a koliki su im i pojedinacni i ukupni porodicni prihodi, i kako tu stoji sa placenim porezima.

Jer ja se kladim da nijednog Al Kaponea neces uhvatiti na ovo buckalo - ako drzi do sebe i ima IQ veci od broja cipela. Ni Darko Saric nije drzao sve na svoje ime nego i dan-danas Interpol i FBI i DEA pokusavaju da pohvataju sve te veze medju njegovim povezanim licima.

A i onaj kako-se-zvase iz Distribucije nije sebi dodeljivao i kupovao stanove, nego cerki, sinu, dedi, babi, strini.... Ni onaj politicar nema na sebe dzipove i Fidelinku nego na drugare i na zenu.. Ni onaj ministar nije dobio jahtu nego njegova zena od njenog oca... itd itd...

Izmedju ostalog bas zbog ovoga Dinkicevi poreznici tesko da ce da se ovajde od ove akcije, a ni vi sa vasim predlogom bas ne bi napunili zatvore. Ali bi izmaltretirali gologuze majmune.

Kad smo vec spominjali Olanda, i njegov zakon je pao na FR ustavnom sudu jer je polazio od individualne imovine a nije uzeo u obzir imovinsko stanje porodice. Pa je promenio i sada je limit po porodici, ne po pojedincu. Kolko sam shvatio...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:50 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Saša Radulović

A šta vi mislite o temi?

A da li Vi mislite da je u poslednjoj deceniji XX veka bilo ko u Srbiji mogao preživeti, a da nije kršio zakon?
Kreiran je sistem koje je sve građane stavio u poziciju kriminalaca, na ovaj ili onaj način. Ako ništa drugo, da bi preživeli, morali su svoju platu ili penziju, onu u milijardama dinara, menjati za desetak DM kod uličnih dilera, a ne na legalan način u bankama, a zatim sve, od toalet papira do lekova, kupovati na ulici, dakle robu van legalnih tokova, koja nije ocarinjena i na koju prodavci ne plaćaju nikakv porez. Prethodno je svima, koji su imali bilo kakvu ušteđevinu u bankama, država uzela sve do poslednje pare.

Onaj koji je imao registrovano preduzeće, STR ili SZR nije mogao opstati ako posluje na legalan način. Primera radi: porez na promet na uvoznu robu široke potrošnje bio je 34%, a robe domaće proizvodnje nije bilo. Da bi je uvezao morao je onima iz Ministarstva za spoljnu trgovinu paltiti 1.000 USD (u pavoj koverti, na crno) za dozvolu na uvozni kontigent od 10.000 DEM. Kako u vreme embarga nije bilo legalnih tokova plaćanja prema ino-partnerima, morao je naći one druge, dakle nelegalne. Kada i ako sve to uspe, čekaju ga Bracikini carinici sve trljajući ruke, zatim brigade gladnih tržišnih i drugih inspektora, a svima se moralo plaćati, na crno naravno.

Jedan manji broj poslovnih ljudi, tih devedesetih, nije napustio Srbiju, ostao je i u takvim uslovima opstao. I ne samo opstao, već i za divno čudo, uspeo ponešto i da zaradi.

Kako oni danas da dokažu da je ono što su stekli legalno zarađeno? Da li su oni ondašnjoj državi platili poreze i dažbine? Pa, naravno da jesu, ali onako kako je ta država to zahtevala i kako je jedino bilo moguće, dakle na nelegalan način.

Treba li takvima oduzeti imovinu?
Vi svojim predlozima kažete da treba, a ja mislim da je nužno napraviti razliku između tako zarađene imovine, iako je i ona, formalno gledajući nelegalno stečena, i imovine koja su stekli visoko pozicionirani režimski ljudi koristeći svoj položaj, ratni profiteri, pljačkaši, dileri droge i slični.


hajkula1 hajkula1 08:58 26.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

Evo imate onog majmuna koji je Kolubari prodao vilu koja i nije bila u zoni za otkup za 1,2 miliona evra, i sta sad? Ako je platio porez onda je OK?



I to je vrednost veca od 300.000 evra, koja podleze ispitivanju porekla i posto je ocigledno NEOSNOVANO BOGACENJE, na drzavnim organima je da to procesuiraju.

Slicnih pojava ima mnogo vise a da se ne zna za njih.
hajkula1 hajkula1 10:30 26.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

Odrediti donju granicu za krivično delo nije neustavno. Odrediti veće kazne za veće iznose takođe.


I sada postoji granica, lupicu,
ako neko ukrade (recimo hranu) do 10-15000 dinara je prekrsaj a krivicno je preko toga.
milisav68 milisav68 11:17 26.01.2013

Re: Neosnovano bogacenje

hajkula1

I sada postoji granica, lupicu,
ako neko ukrade (recimo hranu) do 10-15000 dinara je prekrsaj a krivicno je preko toga.

Nije ni prekršaj, jednostavno policija ne pravi zapisnik do 15.000.

Čitao sam skoro da je dat predlog na skupštini, da se smanji na 5.000 (ne znam da li je usvojen).
Saša Radulović Saša Radulović 12:19 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Kako oni danas da dokažu da je ono što su stekli legalno zarađeno? Da li su oni ondašnjoj državi platili poreze i dažbine? Pa, naravno da jesu, ali onako kako je ta država to zahtevala i kako je jedino bilo moguće, dakle na nelegalan način.

Treba li takvima oduzeti imovinu?
Vi svojim predlozima kažete da treba, a ja mislim da je nužno napraviti razliku između tako zarađene imovine, iako je i ona, formalno gledajući nelegalno stečena, i imovine koja su stekli visoko pozicionirani režimski ljudi koristeći svoj položaj, ratni profiteri, pljačkaši, dileri droge i slični.


Upravo takvi i imaju ogromnu imovinu bez porekla. Isto kao i razni offshore bizmismeni, korumpirani političari itd. Normalni građani je nemaju.


Oduzima se razlika između legalno i nelegalno stečene imovine. Imovina se gleda po vrednosti po kojoj je nabavljena, ne po sadašnjoj vrednosti. Takođe

Imali smo popis 2003.godine po kome su svi koji su imali imovinu vredniju od 300.000 evra, morali i da je prijave. I naravno da se u sistemu sankcija predviđaju različite sankcije zavisno od visine dobiti.

Ne želim da ulazim u konkretna rešenja, jer to odvlači pažnju od principa: NE ISPLATI SE NELEGALNO POSLOVATI.

Naravno da sankcija za sve pre 2003.godine (pre donošenja prvog zakona i popisa) treba da bude drugačija, od imovine nakon te godine. Naravno da sankcije treba da budu različite, zavisno od visine imovine stečene nelegalnim prihodima. Naravno da je potrebna amnestija za imovinu do određenog iznosa (npr 100.000 evra po porodici) za period pre 2003, i npr. stopa od 20% za period posle. I da stopa treba da raste sa rastom utaje, pa sve do stope od 100% za sve preko npr. 300.000 evra. Ovo je sve pitanje dalje razrade. Za ovaj kratak tekst bitan je princip: NE ISPLATI SE NELEGALNO POSLOVANJE.

Društvo mora da sankcioniše nelegalno poslovanje, ne da ga nagrađuje najnižom poreskom stopom.

Zaista ne razumem čega se plašite? Da je neko bio uboga sirotinja koga je država naterla da izbegava zakone i on tako jadan primoran nabavio imovinu vrednu milion evram pa bi sada neko da mu oduzima?

Ono što očigledno ne vidite, je direktna veza između ovoga i blata u kome živimo. KORUPCIJA SE ISPLATI. NELEGALNO POSLOVANJE SE ISPLATI. Dok god je tako, davićemo se u sopstvenom blatu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:19 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Saša Radulović
Upravo takvi i imaju ogromnu imovinu bez porekla. Isto kao i razni offshore bizmismeni, korumpirani političari itd. Normalni građani je nemaju.

Mali broj je devedesetih stekao ogromnu imovinu, a to su uglavnom ljudi iz režima ili blisku režimu SM. Nešto veći, iako ne velik, broj građana Srbije, preduzetnika, je radeći i dan i noć uspeo ponešto da zaradi i da pri tom svojim zaposlenima, preko kakve-takve zarade, omogući da prežive. A sada ispada da takvi ne spadaju u "normalne građane", već su lopovi i kriminalci.
Saša Radulović
Imali smo popis 2003.godine po kome su svi koji su imali imovinu vredniju od 300.000 evra, morali i da je prijave. I naravno da se u sistemu sankcija predviđaju različite sankcije zavisno od visine dobiti.

Imali smo, deo građana Srbije je postupio po toj uredbi, vršene su unakrsne provere imovine i prihoda, javnosti nisu poznati rezultati, ali Vi ste u Vašem tekstu napisali:

"Ono što nam treba je da se nelegalno stečena imovina, odnosno imovina stečena prihodima bez porekla. oduzima. Tačka. To je najbolji lek za prevenciju i mita i korupcije i utaje poreza. To je najbolji lek za ozdravljenje društva. Da se kriminal ne isplati."
A u odgovoru na moj komentar pitate:
Saša Radulović
Zaista ne razumem čega se plašite?

Nije reč ni o kakvom strahu, samo sam pokušao da Vam ukažem na razliku između imovine stečene pošteneim radom u nelegalnim uslovima devedesetih, koja je danas, gledajući iz ugla uređenih sistema, formalno-pravno nelegalno stečena; i onoga što je stečeno pljačkom i kriminalom. Pri tom ne mora biti reč o milionskim sumama, a u anegdoti o lisicama i majmunima, zorno ste pokazali ko prvi strada.
Saša Radulović Saša Radulović 13:36 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

"Ono što nam treba je da se nelegalno stečena imovina, odnosno imovina stečena prihodima bez porekla. oduzima. Tačka. To je najbolji lek za prevenciju i mita i korupcije i utaje poreza. To je najbolji lek za ozdravljenje društva. Da se kriminal ne isplati."


Upravo tako. Do toga se dolazi uspostavljanjem sistema. Dadoh i primer kako se može uspostaviti sistem.

imovine stečene pošteneim radom u nelegalnim uslovima devedesetih


Ne plaćati porez, plaćati mito itd. i nabaviti imovinu velike vrednosti, ne može se podvesti pod "pošten rad". Ni pod razno.

Zašto novo krivično delo?
Ako ste zaradili novac poreskom utajom, korupcijom, mitom, pljačkom, prodajom droge, i niko vas nije uhvatio dok ste to radili, niti ima svedoka koji su spremni da vas prijave, pa više i nema dokaza prema kojim vas država može procesuirati, i dalje ostaje jedan trag: imovina koju ste nabavili tim "zarađenim" novcem.



Naravno da sankcija za sve pre 2003.godine (pre donošenja prvog zakona i popisa) treba da bude drugačija, od imovine nakon te godine. Naravno da sankcije treba da budu različite, zavisno od visine imovine stečene nelegalnim prihodima. Naravno da je potrebna amnestija za imovinu do određenog iznosa (npr 100.000 evra po porodici) za period pre 2003, i npr. stopa od 20% za period posle. I da stopa treba da raste sa rastom utaje, pa sve do stope od 100% za sve preko npr. 300.000 evra.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:13 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Saša Radulović
"Ono što nam treba je da se nelegalno stečena imovina, odnosno imovina stečena prihodima bez porekla. oduzima. Tačka. To je najbolji lek za prevenciju i mita i korupcije i utaje poreza. To je najbolji lek za ozdravljenje društva. Da se kriminal ne isplati."


Upravo tako. Do toga se dolazi uspostavljanjem sistema. Dadoh i primer kako se može uspostaviti sistem.

Saglasan, ali ne novim zakonima koji sankcionišu decenijama unazad.

Saša Radulović
imovina stečena poštenim radom devedesetih.
Ne plaćati porez, plaćati mito itd. i nabaviti imovinu velike vrednosti, ne može se podvesti pod "pošten rad". Ni pod razno.


Čini se da Vi ne poznajete dovoljno dobro uslove života, rada i poslovanja u Srbiji devedesetih. Ambijent za poslovanje nisu određivali i uređivali oni koji su pokušavali da zasnuju i održe svoj privatni biznis, već država. Dočim, ako ćemo principijelno slediti takvu Vašu logiku, devedesetih se poštenim radom nije mogla pribaviti ni imovina male vrednosti, pa ni preživeti.


Saša Radulović Saša Radulović 16:03 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Naravno da sankcija za sve pre 2003.godine (pre donošenja prvog zakona i popisa) treba da bude drugačija, od imovine nakon te godine. Naravno da sankcije treba da budu različite, zavisno od visine imovine stečene nelegalnim prihodima. Naravno da je potrebna amnestija za imovinu do određenog iznosa (npr 100.000 evra po porodici) za period pre 2003, i npr. stopa od 20% za period posle. I da stopa treba da raste sa rastom utaje, pa sve do stope od 100% za sve preko npr. 300.000 evra.


Zaista ne razumem gde u ovome što je napisano vidite sirotinju koja je jedva preživljavala? Uporno to ponavljate. A to sa temom zaista nema veze.

Argument sirotinje se obično ubacuje da bi se nesirotinja iza nje sakrila. I tako pod izgovorom 99% sirotinje, se valjamo u blatu prljavog novca njih 1%, koji nam kroji sudbinu.

Pošto ja to ne razumem, to sa devedesetim, objasnite mi. Koliko ljudi ima, mislite, koji su svojim poštenim radom tokom devedesetih, pribavili imovinu vrednu preko 300.000 evra? Kokjim poslovima? O kome govorite? Za koga ste zabrinuti? Prema kome ne bi bilo fer?

Nakon protoka 10 godina, nemoguće je praviti bilo kakvu razliku među njima, koju vi tvrdite da vidite, a ja ne razumem. Može se samo praviti razlika prema visini imovine bez porekla i prema tome da li je prijavljena 2003.godine.

To što je država bila kriminalna, ne apstinira one koji su stekli veliku imovinu sakriven iza ili kao deo nje. Pa i izbegli da tu i takvu imovinu prijave 2003.godine.

Danas imate dve opcije. Ili da svima sve oprostite. Ili da uspostavite sistem provere porekla imovine i standarde sankcionisanja.

Mislim da svaki put ozdravljanja našeg duštva, i to ozdravljenja u svakom pogledu, ide preko utvrđivanja porekla novca i imovine.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:44 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Saša Radulović


Zaista ne razumem gde u ovome što je napisano vidite sirotinju koja je jedva preživljavala? Uporno to ponavljate. A to sa temom zaista nema veze.


Interesantno, ja sirotinju nigde nisam ni pomenuo, a kamoli da to ponavljam.


Saša Radulović

Pošto ja to ne razumem, to sa devedesetim, objasnite mi.


Pa, pokušao sam, ali očito da nisam uspeo.

Poenta mojih komentara je u sledećem: Bilo je ljudi koji su svojim radom, ne krađom i pljačkom, devedesetih godina nešto zaradili. Teško stečeni novac su štedeli i, recimo, kupili stan za sebe i svoju decu. Istovremeno, ima i onih koji su besomučno otimali tuđe, krali i pljačkali i trošili na provode u egzotičnim destinacijama, na kocku i rasipnički život. Prema onome što vi predlažete, prvi bi bili kažnjeni oduzimanjem radom teško stečene imovine, a ovi drugi nikako.
Valja pomenuti i to da bi zakon koji predlažete, sa retroaktivnim dejstvom decenijama unazad, bio u suprotnosti i sa Ustavom RS, a i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Uzgred, i komunisti koji su po Srbiji otimali 1946. bili su uvereni da su svi oni koji imaju više od drugih lopovi, banditi i izdajnici.

poz.
Saša Radulović Saša Radulović 18:49 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Zašto vam treba ovo izvratnje, zaista ne znam.

Bilo je ljudi koji su svojim radom, ne krađom i pljačkom, devedesetih godina nešto zaradili. Teško stečeni novac su štedeli i, recimo, kupili stan za sebe i svoju decu.


LJudi koji su kupili stanove, su ih kupili po cenama iz 90'tih. Mogu samo da vam i treći put ponovoim:

Naravno da sankcija za sve pre 2003.godine (pre donošenja prvog zakona i popisa) treba da bude drugačija, od imovine nakon te godine. Naravno da sankcije treba da budu različite, zavisno od visine imovine stečene nelegalnim prihodima. Naravno da je potrebna amnestija za imovinu do određenog iznosa (npr 100.000 evra po porodici) za period pre 2003, i npr. stopa od 20% za period posle. I da stopa treba da raste sa rastom utaje, pa sve do stope od 100% za sve preko npr. 300.000 evra.


Tako da mi i dalje nije jasno, koga bi da zaštitite? Jadne ljude koji su skupljali dinar po dinar od preživljavanja, pa do 600.000 maraka?

Valja pomenuti i to da bi zakon koji predlažete, sa retroaktivnim dejstvom decenijama unazad, bio u suprotnosti i sa Ustavom RS, a i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.


I kakvi crni komunisti???
Već imamo Zakon o oduzimanju imovine i on nije ni suprotan Ustavu, ni Evropskom konvecijom o ljudskim pravima. I mnoge druge razvijene zemlje u svetu ga imaju. Imaju čak i civilno oduzimanje imovine, bez krivičnog postupka. I zakone o poreklu imovine. Itd.

Ja razumem da ne razumete. Ali da se ovoliko upinjete da objasnite neobjašnjive, to već ne razumem.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:17 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Saša Radulović

Ja razumem da ne razumete.

Baš isto i ja mislim za Vas, a u povodu naše polemike. Eto, u nečemu smo se i složili.
Saša Radulović Saša Radulović 22:31 26.01.2013

Re: Neosnovano bogaćenje

Lepo što ste srvatili da utvrdimo da se slažemo oko toga da mislimo da ovaj drugi ne razume. Mogli smo i kraće.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 20:20 24.01.2013

Da dodam...

Poreske procente koje ste naveli se odnose na prihode koji se vode kao 'plata'. Svi veci igraci prihode izvlace kao dobit iz preduzeca ciji su vlasnici, a tu se onda ne placa ni doprinos ni ekstra porez vec samo 20% poreza na dobit.

(Zbog toga nema clanova kluba Privrednik kada se prijavljuje godisnji porez gradjana).
hajkula1 hajkula1 20:36 24.01.2013

Re: Da dodam...

domazetovic.andrej
Svi veci igraci prihode izvlace kao dobit iz preduzeca ciji su vlasnici, a tu se onda ne placa ni doprinos ni ekstra porez vec samo 20% poreza na dobit.


To nisu prihodi ni dobit.
Ima fine kradje.
Sponzorstva (boravak u inostranstvu, sajmovi...)
Stpipendije za ovde i za inostranstvo.
Ugovor o delu (razna savetovanja, ispitivanja trzista u inostranstvu... stvar mastovitosti).
Izvodjenje radova u inostranstvu.
I jos neki meni poznati nacini.
I ne mora da se plati PDV, odnosno ima mnogo nacina da se izbegne. Sto su veci igraci, nacina je vise.


hajkula1 hajkula1 08:59 26.01.2013

Re: Da dodam...

domazetovic.andrej
Poreske procente koje ste naveli se odnose na prihode koji se vode kao 'plata'. Svi veci igraci prihode izvlace kao dobit iz preduzeca ciji su vlasnici, a tu se onda ne placa ni doprinos ni ekstra porez vec samo 20% poreza na dobit.

(Zbog toga nema clanova kluba Privrednik kada se prijavljuje godisnji porez gradjana).


Zbog toga bi dosli pod udar cl. Neosnovano bogacenje. Ne ynam kako drugacije da se zakace za cesalj? Verovatno bi mogli da se sankcionisu po nekom-nekim clanovima sadasnjih zakona ali tu ima puno rupa. Ovaj jedan bi obuhvatio aj da ne kazem sve, ali vecinu.
hajkula1 hajkula1 22:14 24.01.2013

Dobar predlog

Uvede se krivično delo neosnovanog bogaćenja. Uvodi se i civilno oduzimanje imovine. Poznaju ga mnoga razvijena društva.

Zašto novo krivično delo?
Ako ste zaradili novac poreskom utajom, korupcijom, mitom, pljačkom, prodajom droge, i niko vas nije uhvatio dok ste to radili, niti ima svedoka koji su spremni da vas prijave, pa više i nema dokaza prema kojim vas država može procesuirati, i dalje ostaje jedan trag: imovina koju ste nabavili tim "zarađenim" novcem.


Samo da se dobro osmisli i da se nateraju nadlezni da to ispostuju.
jkt2010 jkt2010 04:33 25.01.2013

Re: Dobar predlog

Samo da se dobro osmisli i da se nateraju nadlezni da to ispostuju.

Koga da pitamo za savet, Fransoa Olanda ili Dejvida Kamerona? Koji je od njih dvojice bolje osmislio?
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 09:48 25.01.2013

Re: Dobar predlog

jkt2010
Samo da se dobro osmisli i da se nateraju nadlezni da to ispostuju.

Koga da pitamo za savet, Fransoa Olanda ili Dejvida Kamerona? Koji je od njih dvojice bolje osmislio?


Zamena teza Olandov porez je porez na legalne prihode.

Ako imaš veliku imovinu bez ikakvih legalnih tragova o njenom sticanju ti nisi kao Depardje već kao Al Kapone.
jkt2010 jkt2010 10:19 25.01.2013

Re: Dobar predlog

kalifumestokalifa
jkt2010
Samo da se dobro osmisli i da se nateraju nadlezni da to ispostuju.

Koga da pitamo za savet, Fransoa Olanda ili Dejvida Kamerona? Koji je od njih dvojice bolje osmislio?


Zamena teza Olandov porez je porez na legalne prihode.

Ako imaš veliku imovinu bez ikakvih legalnih tragova o njenom sticanju ti nisi kao Depardje već kao Al Kapone.

Ja bih rekao da je ovo tvoje zamena teza. Drzava moze da ocekuje samo ove legalne da prijave imovinu, a ako se stvarno nada da ce Al Kapone da im prijavljuje ista onda su gluplji nego sto se smatra.

Ja se sa Sasinim blogom slazem u onom delu o majmunima i kako gologuzija prva pada kad poreznici krenu da deru...
Saša Radulović Saša Radulović 11:55 25.01.2013

Re: Dobar predlog

Kao i svaki put do sada, pišete napamet. Naravno da je zamena teza. Francuska ima neosnovanoo bogaćenje. Ovo što Oland radi su nerazumne poreske stope. Potpuno druga tema.

Imovina se ne može sakriti. Njeno prijavljivanje je nepotrebno. Piše u tekstu. Čak i imovina u inostranstvu. Posebno offshore kompanije. Ako postoji obaveza prijavljivanja, i ako kasnije pronalaženje za sobom povlači oduzimanje, sva imovina će biti i prijavljena.

Tako bi konačno došli do toga da najbolji, najpametniji i najsposobniji koji poštuju zakone i imaju najviše uspeha.
dmitrovyu dmitrovyu 14:33 25.01.2013

Re: Dobar predlog

Saša Radulović


Tako bi konačno došli do toga da najbolji, najpametniji i najsposobniji koji poštuju zakone i imaju najviše uspeha.


Problem je što u ovako nedovršenom društvu kakvo je naše, najbolji, najpametniji i najsposobniji su tri različite kategorije, odnosno te tri osobine skoro pa nikad nisu karakteristika jedne osobe bar kad je o privredi reč. Iskustvo tranzicionih zemalja više nego dobro govori da transformacija kapitala u bivšim
komunističkim zemljama nije iznedrila najbolje već najsposobnije/najokretnije vične kombinacijama a ne idejama, vične izbegavanju a ne poštovanju zakona.
Zaključak
Do tog konačnog trenutka mi ovde ćemo se još načekati.
Saša Radulović Saša Radulović 16:06 25.01.2013

Re: Dobar predlog

Niste u celosti citirali
.
najbolji, najpametniji i najsposobniji su tri različite kategorije


Pun citat

najbolji, najpametniji i najsposobniji koji poštuju zakone


Onda nekako ispadnu ista stvar. Poštovanje zakona i sprečavanje sile, korupcije i prevare imaju upravo taj efekat: da najbolji, najpametniji i najsposobniju uspevaju.
hajkula1 hajkula1 18:03 25.01.2013

Re: Dobar predlog

jkt2010
kalifumestokalifa
jkt2010
Samo da se dobro osmisli i da se nateraju nadlezni da to ispostuju.

Koga da pitamo za savet, Fransoa Olanda ili Dejvida Kamerona? Koji je od njih dvojice bolje osmislio?


Zamena teza Olandov porez je porez na legalne prihode.

Ako imaš veliku imovinu bez ikakvih legalnih tragova o njenom sticanju ti nisi kao Depardje već kao Al Kapone.

Ja bih rekao da je ovo tvoje zamena teza. Drzava moze da ocekuje samo ove legalne da prijave imovinu, a ako se stvarno nada da ce Al Kapone da im prijavljuje ista onda su gluplji nego sto se smatra.

Ja se sa Sasinim blogom slazem u onom delu o majmunima i kako gologuzija prva pada kad poreznici krenu da deru...



Po prijavljivanju, vidi se imovina koja nema vlasnika. Ako nema vlasnika, onda pripadne drzavi.
jkt2010 jkt2010 18:16 25.01.2013

Re: Dobar predlog

hajkula1
jkt2010
kalifumestokalifa
jkt2010
Samo da se dobro osmisli i da se nateraju nadlezni da to ispostuju.

Koga da pitamo za savet, Fransoa Olanda ili Dejvida Kamerona? Koji je od njih dvojice bolje osmislio?


Zamena teza Olandov porez je porez na legalne prihode.

Ako imaš veliku imovinu bez ikakvih legalnih tragova o njenom sticanju ti nisi kao Depardje već kao Al Kapone.

Ja bih rekao da je ovo tvoje zamena teza. Drzava moze da ocekuje samo ove legalne da prijave imovinu, a ako se stvarno nada da ce Al Kapone da im prijavljuje ista onda su gluplji nego sto se smatra.

Ja se sa Sasinim blogom slazem u onom delu o majmunima i kako gologuzija prva pada kad poreznici krenu da deru...



Po prijavljivanju, vidi se imovina koja nema vlasnika. Ako nema vlasnika, onda pripadne drzavi.

Alo bre majstore, sta ti smatras za imovinu? Vec imaju svu imovinu prijavljenu, sta ko ima da im je po specijalnom njihovom zahtevu nanovo prijavljuje? Auh da, imam neku vilu na Senjaku pa sam zaboravio da je uknjizim, cek da je sad prijavim dok je dzabe...

Jedino ako ocekuju mozda da im Al Kapone prijavi sta je kupovao po Karibima ili na shurnaju od brata od tetkonog strica?
hajkula1 hajkula1 09:40 26.01.2013

Re: Dobar predlog

kalifumestokalifa

Zamena teza Olandov porez je porez na legalne prihode.


U kojoj meri su legalni? Samo jedno pitanje, kod koliko tih ekstra bogatih su radili emigranti na crno? Da ne pominjem novce od vele-sverca unete u drzavu i oprane u raznoraznim sektorima (gradjevinarstvo i dr.) pa i kroz na primer filmsku industriju, industriju mode, kockarnice i druge zabave... Tek je Francuska (kao i druge imperijalisticke sile) zanimljiva.

O praznjenju fondova necu da pisem i korupcijama na visokom nivou. Verovatno da u to i druge nezakonite pojave ne sme da se cacka pa je Oland nespretno, preko kolena.


Ako imaš veliku imovinu bez ikakvih legalnih tragova o njenom sticanju ti nisi kao Depardje već kao Al Kapone.


Ne bih ogranicila na, bez ikakvih, dovoljno je bez legalnih tragova. Da podsetim, Al Kapone je pao na porezu.
hajkula1 hajkula1 09:57 26.01.2013

Re: Dobar predlog

Alo bre majstore, sta ti smatras za imovinu? Vec imaju svu imovinu prijavljenu, sta ko ima da im je po specijalnom njihovom zahtevu nanovo prijavljuje? Auh da, imam neku vilu na Senjaku pa sam zaboravio da je uknjizim, cek da je sad prijavim dok je dzabe..



Evo da posvedocim da nemaju svu prijavljenu imovinu. Primer, neuknjizena zgradurina. I prica se da je od tog i tog, ali covek ima neki ugovor (nije overen u sudu, a moze da se hm, antidatira) da je od tamo nekog. I tako unedogled, svako redom ima neki papir. (Puno vremena da se utera u trag.)
Aj, sad. Zato po slovu zakona ono sto je neprijavljeno je nicije. I kada hoce nesto da kupi, da li vilu, avion, pocnu s pitanjem, odakle pare kad ih nisi prijavio?
milisav68 milisav68 10:28 26.01.2013

Re: Dobar predlog

jkt2010

Alo bre majstore, sta ti smatras za imovinu? Vec imaju svu imovinu prijavljenu, sta ko ima da im je po specijalnom njihovom zahtevu nanovo prijavljuje? Auh da, imam neku vilu na Senjaku pa sam zaboravio da je uknjizim, cek da je sad prijavim dok je dzabe...

Ljudi su pravili kuće i vile bez gradjevinske dozvole (samim tim nisu ni mogli da je uknjiže), pa se to u katastru "vidi" kao običan prazan plac.

Čak moja* zgrada nema gradjevinsku dozvolu (pa nije ni uknjižena), iako je napravljena 1970. godine, pa su uknjižili samo stan jer sam ja tako hteo (2009), a mogao sam to da eskiviram....kao što sam mogao da eskiviram i poresku prijavu za taj stan....

*zgrada sa više radničkih stanova, od kojih je jedan moj.

Naravno, neko tu svesno rizikuje, a neko ima "ledja" da se ponaša tako....i kako neko da ga pronadje, sem da šalje inspekcije po terenu da uporedi stanje u kartama sa stanjem na terenu....


abyssinian abyssinian 14:26 25.01.2013

van kutije-off topic

Sasa,

na temu bogacenja sam pricao mali milion puta sa drugarima uz razlicite tekucine. Nikako se socijalista u meni nije mogao pomiriti sa nekim meni nerazumnim gomilanjem novca u razlicitim formama. Za neke osnovanim, za neke neosnovanim. Vratimo se na osnove ekonomije i lako se moze zakljuciti da je svako bogacenje nista drugo do prisvajanje rezultata rada drugih ljudi(ako izuzmemo freelancer-e). To sto neko placa svog radnika 300-1000 evrica, a njegov rada proda za 5 puta vise samo zato sto je vlasnik kapitala, za mene je neosnovano bogacenje. Da predupredim, jer su to vec ljudi povlacili taj argument, da otvoricu svoju firmu kad za to dodje vreme. Ako steknem bogatstvo tako sto ce jos neko raditi u toj firmi pored menem, to cu nazvati DOZVOJENIM(zakonskim) bogacenje. To i dalje nece za mene biti osnovano.

Da skratim... mislim da naslov teksta nije dobar a ideje podrzavam :)
Saša Radulović Saša Radulović 16:12 25.01.2013

Re: van kutije-off topic

Ja nisam socijalista, pa i nemam nikakav problem sa kapitalom. Upravo suprotno. Tako da je naslov na mestu.

Socijalizam dovodi do vladavine mediokriteta i korupcije sa pratećom neslobodom i siromašenjem.

Kapitalizam u kome se ne poštuju zakoni, u kome vlada korupcija, dovodi do dvljine u kojoj živimo i pratećeg siromašenja.

Rešenja su u pravilnoj poreskoj politici, dobroj socijalnoj politici, vladavini prava i zakona.


abyssinian abyssinian 16:32 25.01.2013

Re: van kutije-off topic

Dobro, pa necemo se valjda igrati recima jasno je iz konteksta da sam mislio na pravednu drustvenu raspodelu, a ne na SFRJ socijalizam. Mislio sam na socijalizam(socijaldemokratiju) skandinavskog tipa. I nece biti da pod taj kisobran ne mozete da stanete kad se stalno provlace cistacica iz Pirota i radnik iz Beograda u blogovima Takav ''socijalizam'' negira ovakav kapitalizam koji je nalik Divljem zapadu. Videli smo da nas kapitalizam ne mari za zakone, postovanje zakona, ustava, pravo, smisleni poreski sistem. Samo da ne pomesamo ekonomski i drustveni sistem. Tu cemo se verovatno razici u misljenju jer su vam blogovi na tragu cistog trzisnog kapitalizma a meni je ''drazi'' kapitalizam sa pametnom preraspodelom.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 16:56 25.01.2013

Re: van kutije-off topic

pravednu drustvenu raspodelu


A sta je to 'pravedna drustvena raspodela'? Kosmicki pojam koji nema definiciju. Kao i 'socijalna pravda'.

Koji su od sledecih principa po vama pravedni ili istiniti?

- Svakom prema doprinosu, radu, zalaganjima i zaslugama

- Jednakost u sansama = Jednakost pred zakonom

- Jednakost u posledicama = raspodeli drustvenog bogatstva

- Svako prema mogucnostima, svakom prema potrebama

- Drzavne birokrate najbolje znaju da preraspodele drustveno bogatstvo

- Politicari su filantropi koje ne interesuje licno bogacenje i zloupotreba moci

- Drzava bolje brine o pojedincu nego taj pojedinac sam o sebi


Usput - uvek se nasmejem kada ljudi odavde navode da najvise vole skadinavski model. Kada ih pitas zbog cega, odgovor obicno bude "zato jer kad ne radis imas to, to, to, ..."
hajkula1 hajkula1 18:22 25.01.2013

Re: van kutije-off topic

abyssinian
Dobro, pa necemo se valjda igrati recima ...


Nije ovde prica komunizam vs socijalizam.
Sasa je pisao kako resiti problem - posledice hajduckog, gusarskog, gangsterskog, lopovskog, prevarantskog bogacenja. Pocelo je devedesetih a posle 2000. se zahuhtalo. Napravljen je ekonomski genocid.
Na primer, ako prozivamo svercere nafte, ne mislimo na one koji su svercovali u kanisterima ili mozda imali dupli pod u automobilu nego na one koji su svercovali cisternama.
Nekako mora da se pocne, da se postavi sito. Sasa je predlozio konstruktivno resenje.
jkt2010 jkt2010 00:25 26.01.2013

Re: van kutije-off topic

hajkula1
abyssinian
Dobro, pa necemo se valjda igrati recima ...


Nije ovde prica komunizam vs socijalizam.
Sasa je pisao kako resiti problem - posledice hajduckog, gusarskog, gangsterskog, lopovskog, prevarantskog bogacenja. Pocelo je devedesetih a posle 2000. se zahuhtalo. Napravljen je ekonomski genocid.
Na primer, ako prozivamo svercere nafte, ne mislimo na one koji su svercovali u kanisterima ili mozda imali dupli pod u automobilu nego na one koji su svercovali cisternama.
Nekako mora da se pocne, da se postavi sito. Sasa je predlozio konstruktivno resenje.

Da bre. Znaci da tebe pustimo na miru i da se dovatimo sa tvojom konkurencijom jer su bili uspesniji.

A da si ti napr svercovao na cisternu (a ne na duplo dno), onda bi predlozio da se izuzmu cisterne i da se krene od ovih sa tankerima?
jkt2010 jkt2010 01:49 26.01.2013

Re: van kutije-off topic

abyssinian


Sedi 1....

A mogu i da ti kazem ono iz spice Pescanika: ako ti je dobro, onda nista.

I nemoj nista ti da brines za mene. Zaposlen sam, imam finu platu, solidne radne uslove i jos bolju perspektivu. Ali imam sestru koja nema takve uslove. A siguran sam da svako od nas ima bar 5 slicnih ljudi. Mozda tebi nije stalo?! Mozda je u tebi manje humanosti nego sto ti se cini?


Pa pomozi sestri, sto bi meni trebalo da je stalo ako tebi nije? I sto nam drzava bude manje pomagala to cemo vise medjusobno da se cenimo. Jer cemo da zavisimo jedni od drugih a ne od drzave.
hajkula1 hajkula1 10:03 26.01.2013

Re: van kutije-off topic

jkt2010

Da bre. Znaci da tebe pustimo na miru i da se dovatimo sa tvojom konkurencijom jer su bili uspesniji.


Nisam to radila, ni slicno. Ali znam ljude koji su tako prezivljavali.

Priznajem da sam prezivljavala cekovima, platu odmah menjala za marke pa dok uplatim minus, marka skoci mnogo puta. Finansijski prekrsaj, svesno. Evo, slobodno prvi baci kamen.

sugar59 sugar59 19:33 25.01.2013

bogaćenje

Sve je to super, dobra ideja, ali skroz neupotrebljiva na ovim prostorima.
Onaj koji se nelegalno bogatio se bogatio u ovoj zemlji uvek, ali uvek uz podršku vladajućih, jer drugačije nije mogao. Na kraju će se sve svesti na politički revanšizam, jer prvo mora da se iskoreni u današnjici, pa tek onda da se okreće prošlosti.

Znači, zažmuriš na xyz godina na ono što je bilo pre, ali zaustaviš da se to dešava sada. Kada se to sredi, onda može da se prebira po papirima prošlosti.
Saša Radulović Saša Radulović 11:53 26.01.2013

Re: bogaćenje

Mogu samo da pišem o tome kako bi trebalo. I o tome da i nije tako teško. Pitanje političke volje na žalost nije nešto na šta mogu da utičem. Mogu da pomognem oko edukacije i podizanja svesti. Koliko će to imati ili ima efekta, ne znam. Mislim da vredi pokušati.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana