Budućnost| Obrazovanje| Politika

Još jedna bitka na Kosmetu i Metohiji (Šta će vam Radica?)

nurudin RSS / 21.10.2013. u 22:38
 Пре четири године сам напустио Косово и Метохију. Блог који сам објавио код Ане Радмиловић био је својeврсни резиме мог боравка и рада. Нажалост, стање је непромењено -- транспарентно непромењено. Ево како опстају директори, у конкретном случају директорка ОШ ,,Вук Караџић" у Шилову -- Радица Максимовић:
 1385216_575920049123237_1123263244_n.jpg

Желим да верујем да премијер не зна за овакву врсту обавештења. И не зна, јер њему није потребна тамо нека Радица која школу доживљава као свој приватни посед, али је тој Радици свакако потребан премијер како би остала на месту директорке још коју годину.  Дакле, ништа се није променило. Људи ћуте, трпе и раде. И понављам блог зарад оних колега које су изложене шиканирању и понижавању, а морају да трпе, јер им је тај посао једино што имају.

П. С.  

Дачић убрзаним корацима реформише партију, то само слепац не примећује, и сигуран сам да му људи попут Радице нису потребни. То је терет који СПС мора да одстрани ако планира неки дужи пут.


 


Писмо једног наставника са КоСмета и Метохије:

Укратко са Косова, у нади да ћу успети да пошаљем меил:

1. Са директором не причам, и баш ме брига...

2. Колегама је забранио да причају са мном, шпијунира их и прати, што и није неки пропуст, јер је половина њих полуписмена: кломфери, мајстори, вечити студенти...

3. Има нас пар који смо ушли захваљујући тужби, па се испомажемо...

4. Имам дивне колеге из других школа који ми много помажу, са њима се дружим...

5. Спавам по пар сати дневно, јер ми је наређено да испишем годишње, месечне и дневне планове, а имам четири различита одељења, па можеш да замислиш, не рачунам то што и сам морам да се припремим за час...(само још увек не знам за кога га спремам....)

6. О ђацима не вреди говорити, четири одељења 20 ученика, десет "благо изгубљених", не занима их ништа; подригују на сред часа, питају: "да л' гу је јебао Петрарка Лауру", а док изговоре име Петрарка, треба им пола сата, а ја треба да радим писмени са њима, и хвата ме језа....У суштини какво је окружење, добри су. Српски језик и књижевност може да предаје студент педагогије, руски језик студент економије, физичко васпитање апсолвент књижевности, а стручне предмете и средњошколци, ма општи хаос. Битно је само да си родом са Косова.

У неким одељењима моле ђаке да долазе у школу...У неку руку ја сам прошао и добро - другим колегама са стране су отимали дневнике на сред часа, претили им, крили распоред од њих., да су људи били принуђени да иду да се жале албанској полицији...

О мени се, како ученици кажу, пронела прича да сам "опасан лик", па још увек не прете :-), можеш мислити....ја опасан...

7. Стан сам нашао у Шилову, и што је најбитније донекле сам се организивао око превоза (пошто радим у Коретишту и Партешу), што је и највећи проблем, али имам проблем са ложењем у стану, тако да се већином смрзавам :-). Највећи проблем ми је пријава пребивалишта, јер ако се не пријавим не могу да примам већу плату; око тога сам изгубио три дана и силно се измалтретирао на релацији Лесковац - Кусце - Шилово - Врање - Ранилуг и ништа нисам урадио.



Кад имаш све ово у виду, како можеш да размишљаш о безбедности...Шалим се, безбедност није велики проблем, али никад није на одмет да будеш приправан...Јуче сам морао да се возим са једним пијаним Албанцем, да не бих заноћио на улици...У суштини, много су ти гори неки Срби од Албанаца; тек сад разумем људе што су тражили Републику. Важно је да пред Албанцима никако не помињеш да си из Лесковца, јер поготову у Гњилану и околини, где ја живим, Албанци кажу да су "родом" из Лесковца, тј. кажу да све што су имали (кола, фрижидере...) сад се налази у Лесковцу :-), тако да је причам да сам из Алексинца.

П. С. Занемари правописне и штампарске грешке, јер сам журио да ово откуцам док још увек имам мрежу.



У наставку, уколико сте писмо преживели, имаћете прилику да пратите преписку званичног представника Министарства за Косово и Метохију и једног сапатника са Косова (Ипак ћу бити коректан, па ћу поједина имена изоставити, ако неког баш интересује пустићу му п. п.)

Поштованa,

Обраћам вам се са намером да проверите да ли су доленаведени поступци у складу са важећим Законом о образовању.

Наиме, Економско-трговинску школу Гњилане, одељење у Коретишту – II/4 – до новембра месеца 2009. похађале су ученице А. Ф. и М. А.(ученице су малолетне, па ћу морати да изоставим пуно име и презиме) Наведене ученице својевољно напуштају школу, и остају неоцењене у првом полугодишту. На инсистирање директора школе, ученице настављају редовно школовање у другом полугодишту, иако немају никакво оправдање за одсуствовање са наставе. Директор школе, Миле Јовановић, издаје усмену препоруку наставницима да ученице буду оцењене, уколико редовно похађају наставу у другом полугодишту.

На крају другог полугодишта, ученица М. А., има три јединице, и бива неоцењена из енглеског језика, због одсуствовања са наставе – и даље остају празне рубрике у књизи евиденције за прво полугодиште. С обзиром да М. А. има три јединице, она, по Закону, понавља годину, док А. Ф. има једну јединицу, и бива такође неоцењена из енглеског језика. Став Одељенског већа, на последњој седници одржаној јуна месеца, је да Школски одбор и Наставничко веће расправе о законским оквирима и могућностима даљег школовања.

Међутим, без сагласности и без консултовања Одељенског и Наставничког већа, након одржаних седница, М. А. бива поправљена трећа јединица, и она бива упућена, августа месеца, на поправне испите из два предмета, док А. Ф. излази на поправни испит из једног предмета, иако су обе ученице неоцењене из енглеског језика, а такође, без и једне сведене оцене у првом полугодишту. Након полагања поправних испита, стиже наредба директора да су наставници дужни да спроведу разредни испит за поменуте ученице.

Молим вас, да проверите – да ли су горенаведене радње сагласне са Законом о образовању. Као прилог, послаћу Вам фотографије књиге евиденције одељења II/4 Економско-трговинске школе у Коретишту.



Одговор:



Primila sam predstavku. Za rešavanje ovih predstavki nadležna je školska uprava u Ranilugu, inspektor Jošanović. Potrbno je da je predate ŠU. Ukoliko ipak predstavku uputite nama, mi ćemo je proslediti na postupanje njima. U tom slučaju, naslovite je na Ministarstvo za KiM, stavite ime I adresu, mi ćemo zavesti predmet I proslediti. Ne mogu da dajem sud da li je postupljeno po Zakonu, jer treba pogledati dokumentaciju, a to je posao inspektora. Pozdrav (изостављам име госпође из Министарства, јер је била и сувише коректна)

Поштована госпођо .....,

о великом броју неправилности, не само у Економско-трговинској школи, већ и Медицинској и Гимназији, редовно је обавештаван господин Јошановић, као и начелник Школске управе у Ранилугу, што писменим путем, што усменим. Углавном нисам добијао никакав одговор, или су се одговори сводили на "фразе", типа - тужите их, па своја права потражите на суду.

Верујте ми, једини мотив који ме покреће да Вам пишем, јесу колеге које су остале да раде и које трпе, најбезболније речено мобинг од стране директора, а који због стрха од губитка посла о томе не проговарају. Дубоко верујем да је најбољи начин да представку пошаљем Вама, па да је Ви проследите.

Такође, искрено верујем, уз дубоко уважавање, да Министарство за Косово и Метохију нема реалну представу о томе шта се све дешава у школама, јер директори, како и сами воле да се изразе, за Вас и Министарство просвете, "шминкају" извештаје. Поштована госпођо ......, све се свело на форму, а удаљило се од суштине - и све то на уштрб ученика - то је други, односно суштински разлог мог обраћања Вама - готово очајнички крик, вапај да се помогне ОБРАЗОВАЊУ, и оној напаћеној деци која нису ни крива ни дужна.

Одговор:

D...., ja znam šta se dešava u školama, i znam da nam je između ostalog i to razlog što nam je ovako kako nam je. Najstrašnije je što deca završavaju škole polupismena. Ne brinite, ja ću ovo proslediti pomoćniku ministra koji je šef inspektorima. Jedino mi javite da li da ostane vaše ime i adresa, ili da je skinem, kako ne biste došli u neprijatnu situaciju, ne znam gde radite. Ako imate još nekih uočenih konkretnih nepravilnosti, za sve ove pobrojane škole, pošaljite mi. Napominjem da ukoliko se plaše kolege, neće se pominjati imena.



Поштована госпођо ........,

радује ме што имате реалну представу о стању у школству. Ваша реченица - "deca završavaju škole polupismena"- је нажалост истинита, што је најтужније у читавој причи. Што се тиче мог имена, можда је паметно, ако већ постоји могућност, да се уклони. Ја сам и даље у просвети, ван Косова и Метохије, али информације које сам Вам проследио, и које ћу Вам проследити за већ наведени случај, а и за друге школе, добијам од колега који раде на територији Косова и Метохије, па би лако могли да се доведу у везу са мном, и да имају проблеме, што ја заиста не бих волео.

Нисам теренутно у могућности да Вам проследим још нешто од материјала, али настојаћу да то учиним у што скорије време.

Шта мислите, да ли сам добио икакав одговор, да ли је ико одреаговао?

Следи избор коментара са блога господина Милана Карагаће, који ће само додатно илустровати причу о образовању на Косову и Метохији...

Нурудин:

Свеже са Косова...

Е, баш лепо што сте отворили ову тему...

Пре пар дана дошао сам са Косова. Не могу да Вам опишем која анархија и јавашлук владају, и поред огромних пара које се врте...

Усредсредићу се на просвету:

1. Пошто сте поменули путне трошкове -

SVEGA ZA OSNOVNO I SREDNJE OBRAZOVANJE =134.008.000, od čega 127.348.000 ili 95% samo na troškove putovanja

- само да Вам кажем да до већине професора уопште не долази тај новац, то све "организују" директори које професори и наставници не смеју ни да питају за путне трошкове (иако велики број путује од једног до другог места, јер мали број професора има часове у једном месту).

2. Док на евиденцији Националне службе за запошљавање тавори огроман број професора, на Косову, готово у свакој школи ради по који студент, апсолвент, или пензионер (наравно, сви они морају да буду у милости директора или у рођачким везама са њим), а, сви они финансирају се од државних пара (ем пензија, ем отпремнина, ем плата, ем студирање на терет буџета, ем плата...).

3. Квалитет студирања: нећу да помињем Митровицу, али дозволите ми да поменем Ранилуг. Веровали или не, тамо је до пре које године, чини ми се до прошле, постојао Филозофски факултет. Ранилуг је село које нема ни пристојан пут, а о библиотеци, позоришту, биоскопу... не вреди ни говорити. Е, па видите тамо су студирали садашњи професори (тј. апсолвенти) који сада раде. Значи мојим родитељима се одбијало од плате да би се финансирала "смејурија" од факултета, а сада им се одбија да би се финансирале "смејурије" од апсолвената који раде као професори, а моје колеге и ја (са просеком 9 и без икаквих веза) обитаваћемо од једне до друге канцеларије да бисмо измолили какав послић...



Ko će im priznati diplome?



Нурудин:

Признаће сами себи, за сад им је сасвим довољно...јер као и већина Срба размишљају краткорочно... Док траје добро је (прошле године су ти студенти који раде по школама имали плату око 80.000), а кад престане да траје - испашће "жртве", па ће потом решити да у тридесетој, тридесет и петој години позавршавају факултет негде у Србији, где ће им се професори због година и статуса "жртве" смиловати, па кад заврше усладиће им се живот у Београду, Нишу, Крагујевцу... и, наравно, тражиће посао у тим градовима, а с обзиром да већина младе "Србадије" до тад неће наћи посао биће нам опет конкуренција... и тако у "бескрајон".

mariopan

Dobro, a sta o tome kazu tuzilac, sudije

Нурудин:

Веровали или не, ништа... Просветна инспекција реагује, опомене... али, директори се уопште не обазиру на то, као да се говори ваздуху.

Замислите, почели су да се склапају и тзв. "фиктивни уговори", тј. "фиктивна решења" за посао... То сам тек тамо сазнао да постоји. Навешћу вам конкретан пример: директор једне средње Медицинске школе (имам тачан назив школе и име директора и све је "лако" доказати) на расписаном конкурсу прими професорку и са њом потпише "фиктивни уговор" на 15 часова. Професорка држи 5 часова, а десет се дају неком сасвим трећем који се уопште није ни јавио на конкурс. Поента је следећа: званично "фиктивним решењем" одбија се други кандидат са конкурса, професорка је сагласна са фиктивним решењем, јер је жени боље 5 часова за стално, него ниједан. Ако одбијени са конкурса, противкандидат те професорке, проба да тужи школу или уложи жалбу, шансе су мале, јер је тешко доказати постојање "фиктивног решења" које је потписано и од стране директора и од стране професорке. У суштини, жртве су и противкандидат и професорка, а профитира треће, сасвим непознато лице. "Фиктивна решења" су нови изум...и будућност....



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G.Cross G.Cross 07:38 22.10.2013

Deja Vue

Ovo me podseti na Miting na Uscu. Ceo Energoprojekt levo na Usce a ja desno, kuci. A stotine pogleda bodu mi ledja "Izdajnik, Izdajik".

Tuzno...
Желим да верујем да премијер не зна за овакву врсту обавештења. И не зна, јер њему није потребна тамо нека Радица која школу доживљава као свој приватни посед, али је тој Радици свакако потребан премијер како би остала на месту директорке још коју годину


Ja mogu da razumem Premijera (on je to vezbao na Uscu pre vise od 20 godina) , mogu da razumem i Radicu, ali ne razumem one koji poslusno idu.

Sloboda se osvaja.
hajkula1 hajkula1 08:51 22.10.2013

Re: Deja Vue

G.Cross
Ovo me podseti na Miting na Uscu. Ceo Energoprojekt levo na Usce a ja desno, kuci. A stotine pogleda bodu mi ledja "Izdajnik, Izdajik".

Tuzno...
Желим да верујем да премијер не зна за овакву врсту обавештења. И не зна, јер њему није потребна тамо нека Радица која школу доживљава као свој приватни посед, али је тој Радици свакако потребан премијер како би остала на месту директорке још коју годину


Ja mogu da razumem Premijera (on je to vezbao na Uscu pre vise od 20 godina) , mogu da razumem i Radicu, ali ne razumem one koji poslusno idu.

Sloboda se osvaja.




Idu poslušno, jer imaju radna mesta za koja nisu kvalifikovani i platu koju ne zaslužuju.

Ne žele da se situacija promeni, jer je njima doobro, tako kako je.
iqiqiq iqiqiq 09:51 22.10.2013

Re: Deja Vue

Pokušajmo da nateramo Ministarstvo prosvete da školske uprave imaju bar sajt na kome može da se pročitaju novosti, pa se iz toga može puno zaključiti.
Nurudine, što kažu "rispekt" za tekst i za borbu,evo i nagrade


Ja mogu da razumem Premijera (on je to vezbao na Uscu pre vise od 20 godina) , mogu da razumem i Radicu, ali ne razumem one koji poslusno idu.
Sloboda se osvaja.


to je i meni već pod stare dane još uvek neobjašnjivo, jedino može da se objasni obrazovanjem koje te nauči da ponavljaš ono što je napisano, a da ne postaviš pitanje "zašto"
nurudin nurudin 18:16 22.10.2013

Re: Deja Vue

G.Cross
Ovo me podseti na Miting na Uscu. Ceo Energoprojekt levo na Usce a ja desno, kuci. A stotine pogleda bodu mi ledja "Izdajnik, Izdajik".

Tuzno...
Желим да верујем да премијер не зна за овакву врсту обавештења. И не зна, јер њему није потребна тамо нека Радица која школу доживљава као свој приватни посед, али је тој Радици свакако потребан премијер како би остала на месту директорке још коју годину


Ja mogu da razumem Premijera (on je to vezbao na Uscu pre vise od 20 godina) , mogu da razumem i Radicu, ali ne razumem one koji poslusno idu.

Sloboda se osvaja.


Ако знате да ће вам неко напаковати отказ, или не мора да вам напакује, већ вам да отказ, а немате коме да се жалите, вероватно бисте ишли. Тамо се свашта ради, а нема коме људи да се пожале -- јер су на "ничијој земљи".
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:24 22.10.2013

Re: Deja Vue

nurudin


Ако знате да ће вам неко напаковати отказ, или не мора да вам напакује, већ вам да отказ, а немате коме да се жалите, вероватно бисте ишли. Тамо се свашта ради, а нема коме људи да се пожале -- јер су на "ничијој земљи".


Ma imam utisak da srpska zajednica na Kosovu uspeva da stvori društvo i institucije kojie su nekako ogledalo dominantnih eičkih vrednosti većine u matici. Sve je nekako tu "prirodno" kako bi većina podesila, da ne govorim o eliti, političkoj, duhovnoj kriminalnoj, biznis, sve je tu.
Viđeno u filmu "Turneja"
nurudin nurudin 18:26 22.10.2013

Re: Deja Vue

Idu poslušno, jer imaju radna mesta za koja nisu kvalifikovani i platu koju ne zaslužuju.

Ne žele da se situacija promeni, jer je njima doobro, tako kako je.


Наравно, то је друга стране приче. На пример, на место професора руског приме четири радника (васпитачицу, студента економије, ветеринара, студента географије), значи четири послушника, а не приме дипломираног филолога за руски језик.
Међутим, има тамо и дивних људи, квалификованих колега које су приморане да трпе разноразна понижења. У ствари не морају, али се зна да ће нараедне школске године да буду технолошки вишак, или ће изгубити часове на најволшебнији начин.

Мени, нпр. нису хтели да дају отказ када сам кренуо, тачније да раскину уговор, јурио сам се са директорима недељу дана, умало да изгубим посао у другој школи. Ето, веровали или не.
krkar krkar 18:29 22.10.2013

Re: Deja Vue

Idu poslušno, jer imaju radna mesta za koja nisu kvalifikovani i platu koju ne zaslužuju.

Ne žele da se situacija promeni, jer je njima doobro, tako kako je.


Eto jednom u životu ja da e složim sa srBskom ajkulom!

Mada si ga zasrala dole dibiduZ komentarom o Karagaći
nurudin nurudin 18:36 22.10.2013

Re: Deja Vue

iqiqiq
Pokušajmo da nateramo Ministarstvo prosvete da školske uprave imaju bar sajt na kome može da se pročitaju novosti, pa se iz toga može puno zaključiti.
Nurudine, što kažu "rispekt" za tekst i za borbu,evo i nagrade


Ja mogu da razumem Premijera (on je to vezbao na Uscu pre vise od 20 godina) , mogu da razumem i Radicu, ali ne razumem one koji poslusno idu.
Sloboda se osvaja.


to je i meni već pod stare dane još uvek neobjašnjivo, jedino može da se objasni obrazovanjem koje te nauči da ponavljaš ono što je napisano, a da ne postaviš pitanje "zašto"


Да, не поставља се питње ,,зашто" -- неко зато што не зна, неко зато што не сме, а неко зато што му одговара.
nurudin nurudin 18:40 22.10.2013

Re: Deja Vue

Ma imam utisak da srpska zajednica na Kosovu uspeva da stvori društvo i institucije kojie su nekako ogledalo dominantnih eičkih vrednosti većine u matici. Sve je nekako tu "prirodno" kako bi većina podesila, da ne govorim o eliti, političkoj, duhovnoj kriminalnoj, biznis, sve je tu.


Што већи муљ, то боља ситуација за ,,елиту".
hajkula1 hajkula1 22:46 22.10.2013

Re: Deja Vue

nurudin
Idu poslušno, jer imaju radna mesta za koja nisu kvalifikovani i platu koju ne zaslužuju.

Ne žele da se situacija promeni, jer je njima doobro, tako kako je.



Међутим, има тамо и дивних људи, квалификованих колега које су приморане да трпе разноразна понижења. У ствари не морају, али се зна да ће нараедне школске године да буду технолошки вишак, или ће изгубити часове на најволшебнији начин.




Jasno mi je. Zato i razdvajam žito od kukolja. Većina je namučena, ucenjena, uplašena, u strahu da ne bude gore. Zbog većine se grizem za jezik. I ja sam u toj nekakvoj većini. Shvatila sam da ćutanje, popuštanje bahatima olakšava da rade to što rade. Treba se suprotstaviti, progovoriti.

Postoje teme koje se prećutkuju zbog mira u kući. Tako se problemi gomilaju, sa njima i nezadovoljstvo. Razgovor pomaže da se dođe do rešenja.

Grubo reagujem kada je neko jednostran.
Kao osica na izjave, tipa, Srbija dežurni krivac.
hajkula1 hajkula1 18:07 23.10.2013

Re: Deja Vue

krkar


Mada si ga zasrala dole dibiduZ komentarom o Karagaći



Za srce me ujeo.
hajkula1 hajkula1 09:58 22.10.2013

Rođaci i zemljaci


Битно је само да си родом са Косова.



Često od značaja i ovde u Beogradu. Ne samo s Kosova, nego Ličani, Dalmatinci, Slavonci, s Romanije... a neki gledaju plemena i rodove...

U tim (rodnim) krajevima, najveći uticaj su imali i imaju oni, koji su imali nekog svog na položaju u Beogradu (ili nekom drugom centru). U svom kraju su se bahatili, pa izvežbani došli u Beograd. Većina njihovih zemljaka su navikli da ih slušaju, pa tako nastavljaju i u Beogradu.

Bahati su se okoristili nevoljom svojih zemljaka, na Kosovu i Metohiji i u drugim krajevima. Tako su se dobijale ocene u školama, diplome, poslovi u državnim preduzećima, ustanovama... Što je manje radnih mesta, veze su značajnije, bahatost je veća.

Karagaća, kao tipičan zemljak, vidi tuđe đubre, svoje preskače, gura pod tepih.


Podržavati nekog, ne znači povlađivati mu.






nurudin nurudin 18:43 22.10.2013

Re: Rođaci i zemljaci

Битно је само да си родом са Косова.




Često od značaja i ovde u Beogradu. Ne samo s Kosova, nego Ličani, Dalmatinci, Slavonci, s Romanije... a neki gledaju plemena i rodove...


Нажалост, тако је.
Мени су са Косова говорили: ,,Шта ћеш ти из Србије овде?"
hajkula1 hajkula1 23:09 22.10.2013

Re: Rođaci i zemljaci

nurudin
Битно је само да си родом са Косова.




Često od značaja i ovde u Beogradu. Ne samo s Kosova, nego Ličani, Dalmatinci, Slavonci, s Romanije... a neki gledaju plemena i rodove...


Нажалост, тако је.
Мени су са Косова говорили: ,,Шта ћеш ти из Србије овде?"



Doživela slično, u tom smislu. Džaba što mi njih doživljavamo kao Srbe, kao svoje. Trebalo mi je dosta godina da shvatim da smo mi (naročito Beogradski pašaluk) za većinu Srba van Srbije (naročito za Srbe iz Hrvatske) Vlasi, Bugari.

Gledam, poznanike. Mnogi potiču iz tih krajeva i danas se osećaju slično kao ja, naročito oni kojima je jedan roditelj odavde. Vremenom, srodićemo se. Ali šta do tada, kako da svima bude lakše, posebno jer je vreme u kome živomo teško. Umesto da se suprotstavljamo bahatoj stoci, mi jedni druge gledamo s nepoverenjem i jedni druge gazimo po prstima. Svačega sam se nagledala i svašta sam doživela.
Tako mi dođe (ne jednom) koleginica, kolega, kaže izvini, šta ću moj/ moja je. A isto radi i meni i njima, mada su zemljaci. Zemljaci imaju prednost da zadrže posao pre nego mi odavde ali ako zatreba da se zaposli dete, rođak, neko važniji, onda i oni lete. Podmetanju nema kraja.



iqiqiq iqiqiq 11:23 22.10.2013

Фиктивна решења" су нови изум..и будућност

Ако одбијени са конкурса, противкандидат те професорке, проба да тужи школу или уложи жалбу, шансе су мале, јер је тешко доказати постојање "фиктивног решења" које је потписано и од стране директора и од стране професорке. У суштини, жртве су и противкандидат и професорка, а профитира треће, сасвим непознато лице. "Фиктивна решења" су нови изум...и будућност..


Сада сву енергију на овом блогу да потрошимо да смислимо начине да спречимо овакву "будућност"
nurudin nurudin 18:47 22.10.2013

Re: Фиктивна решења" су нови изум..и будућност

iqiqiq
Ако одбијени са конкурса, противкандидат те професорке, проба да тужи школу или уложи жалбу, шансе су мале, јер је тешко доказати постојање "фиктивног решења" које је потписано и од стране директора и од стране професорке. У суштини, жртве су и противкандидат и професорка, а профитира треће, сасвим непознато лице. "Фиктивна решења" су нови изум...и будућност..


Сада сву енергију на овом блогу да потрошимо да смислимо начине да спречимо овакву "будућност"


Кад Радицама врате партијске књижице, онда можда можемо и да размишљамо о бољитку.
Нажалост, Радице не бране Косово, и због таквих Радица смо се и нашли у чабру...
nurudin nurudin 20:24 22.10.2013

Миле Јовановић

је директор Економско-трговинске школе у Гњилану (Ранилугу)још увек, значи дрљача, а не директор.

Био сам му ноћна мора, и након мене дошао други Душан који ништа боље није прошао...
Ево, јавио ми се колега, па прослеђујем поруку која потврђује тезу да се опробане методе мучења и злостављања не мењају...

Мени су рекли да је ту 2009. српски предавао неки Душан, тј. ти. Ја сам му се у почетку супротставио, али сам касније видео да ми то пуно не може помоћи. Сви су ми причали да је он према мени тако одвратан, јер у мени види претходног Душана. Примили су ме по конкурсу 16. априла,а позвали ме да радим тек од 7. маја ове године. Конкурс је био за 100 % радног времена (за рад у Партешу и Коретишту), али ми је Миле на разговору рекао да ће обим посла бити смањен, јер нећу бити ангажован код матураната, који су раније завршили, и да ћу радити само у Партешу. Покушавао је да ме одбије на све могуће начине, како би на том месту остала његова нестручна рођака. Почео сам да радим и радио недељу дана, да би се једног јутра појавио секретар у Партешу и рекао да морам да направи прекид, тј. да паузирам десет дана, јер није послао одлуку о мом пријему осталим кандидатима који су конкурисали, иако су нестручни. Дефинитивно сам почео радити тек 22. маја. Требало је да потпишем уговор о раду за 100 %, за рад у Партешу и Коретишту, иако ћу бити ангажован само у Партешу. Када сам питао директора, зашто нећу добити часове и у Коретишту, рекао је да прихватим оно што ми се нуди и да се не распитујем пуно. Међутим, нисам могао да поднесем ту неправду, па сам се опет распитивао код секретара за те часове. Након неколико дана, зове ме Јасмина Ковачевић, педагог, такође јако непријатна и нељубазна жена. Пита ме да ли сам свестан тога да деца већ две недеље губе часове у Коретишту захваљујући мени и на који начин мислим да примим плату. Након што сам добио часове у Коретишту, уследио је и јако занимљив распред, а све у циљу да никако не могу да одржим часове ( нпр. 1. час у Коретишту, а већ 3. у Партешу, што је неизводљиво). Успевао сам некако, захваљујући колегиници Лидији, која ме је некад возила до града, јер је у исто време завршавала са часовима кад и ја. Колектив "уби боже". Сви су у почетку пратили све детаље у мом раду и извештавали директора. Једино бих из те масе јадника, као посебно доброг човека, издвојио Стојана Бојковића, са ким сам на почетку једино нормално могао да поразговарам. Пошто се одељење у Коретишту, у којем сам био ангажован, формирало касније (15. септембра), на крају школске године било је 12 неодржаних часова српског језика у том одељењу. То је требало да надокнади претходна колегиница у току године, јер је за то примила плату, а не ја на крају (просто и није било могуће надокнадити све то, јер сам почео радити од 22. маја). Директор је туђи нерад мени одбио од плате, а нису ми платили ни прву радну недељу (пре прекида). Тиранија директора се касније мало ублажила. Вероватно му је пријао мој новац. Када сам га питао зашто је то одбијено, рекао је да је вероватно нека грешка и да ће ми новац бити враћен. Након тога, 28. августа, уследио је мој отказ, који је директор једва дочекао. Позвали су ме да радим у Техничкој школи у Мајданпеку, где сам и раније радио. Касније сам упутио писмени захтев директору да ми новац буде враћен, али ништа од тога. Радио сам три месеца у чувеном Косову, а тако пуно непријатности доживео за кратко време.


П. С. Ето, колегу и не познајем, контактирао ме је преко Фејсбука, а нисам могао да поверујем, да ли пише о свом или мом боравку на Косову. Чист суматраизам.
Да, напоменем, поменута Јасимина није била непријатна према мени, да не грешим душу. :)

uros_vozdovac uros_vozdovac 20:53 22.10.2013

Re: Миле Јовановић

Hehe koliko nula...
Klik!
iqiqiq iqiqiq 21:37 22.10.2013

Re: Миле Јовановић

Neka si stavio sve poimence, nadam se da će se nekako pročuti o svemu tome. Kako su i inače teški uslovi života, podrazumevalo bi se da su ljudi bolji jedni prema drugima da bi nekako opstali. Ovo je samodestrukcija, jer zbog bahatosti direktora trpi ceo kolektiv i stvara se loša atmosfera. To deca vide pa im ionako teška, skoro bezizlazna situacija deluje još gore.

Ne znam šta pametno da ti kažem, kao da su svuda preovladali bahati ljudi.Opet mislim da više pametnih glava može da nađe neko rešenje. Da li vredi poslati neku inspekciju rada ili neku reviziju da se proveri direktor?
nurudin nurudin 21:40 22.10.2013

Re: Миле Јовановић

Нуле говоре хиљаду речи...
nurudin nurudin 21:44 22.10.2013

Re: Миле Јовановић

Ne znam šta pametno da ti kažem, kao da su svuda preovladali bahati ljudi.Opet mislim da više pametnih glava može da nađe neko rešenje. Da li vredi poslati neku inspekciju rada ili neku reviziju da se proveri direktor?


Видели сте шта је одговорила госпођа задужена за конролу -- да јој је познато све шта се дешава, и опет ништа -- а све зарад неког ваљда вишег циља, ваљда.
То је, наравно, само замагљивање, јер виши циљ не постоји, само ситни паланачки интереси.
iqiqiq iqiqiq 21:51 22.10.2013

Re: Миле Јовановић

Jooj, znam sve, totalno nefunkcionalno, ali preporučujem da se pošalje i na adresu Ministarstva prosvete pa i Ombudsmana, pa neka svim sindikatima stigne pismo, pa ne znam, može i Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije.
Znam da sve to zahteva mnogo energije, ali da se svaki "Dušan" požali, onda ne bi zapamtili samo Dušana nego bi postojao niz pritužbi što nije malo i sigurno daje neki efekat. Ovako to ostaje Dušan protiv Radice, pa vam još napakuju da imate nešto lično protiv Diktatorke.
nurudin nurudin 21:58 22.10.2013

Re: Миле Јовановић

Ovako to ostaje Dušan protiv Radice, pa vam još napakuju da imate nešto lično protiv Diktatorke.


Па, то не гине, јер они све доживљајају ,,лично"... ;-)
За више немају капацитет.
iqiqiq iqiqiq 22:16 22.10.2013

Re: Миле Јовановић

nurudin
Ovako to ostaje Dušan protiv Radice, pa vam još napakuju da imate nešto lično protiv Diktatorke.


Па, то не гине, јер они све доживљајају ,,лично"... ;-)
За више немају капацитет.

"pametniji popuštaju, zato ludaci vladaju"
nurudin nurudin 18:04 23.10.2013

И шта сам могао да очекујем

након овог блога сем претећих порука...Анонимних, наравно.

Conversation started today
Србин Националиста
14:52
Србин Националиста

Како те није срамота да објављујеш овако нешто као прво што лажеш као пас? И немој да се бринеш ниси анониман и ти и те твоје колеге са којима си у вези.. Прва опомена и за тебе и за њих зато што је све што си рекао лаж, лажеш тамо људе по Србији као да је тамо боље који носе оружје по школама и што се дешавају разна убуства. И немој да причаш за безбедност требао си да одрастеш овде да ти убијају породицу пред тобом па да те видим дал би ти Албанац био бољи од Србина,како си то могао да кажеш зар те није срамота, али нема везе ако не престанеш да пљујеш овај напаћени народ неће бити добро за тебе. СРБИН ДО СМРТИ !!!
zilikaka zilikaka 18:08 23.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем


Како те није срамота да објављујеш овако нешто као прво што лажеш као пас?


Posebno je zanimljiv deo gde dotični tvrdi da lazeš.

Znači, ono što smo videli nije istina.
Jukie Jukie 18:25 23.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

Da li si ovo prijavio policiji?
nurudin nurudin 18:40 23.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

zilikaka

Како те није срамота да објављујеш овако нешто као прво што лажеш као пас?


Posebno je zanimljiv deo gde dotični tvrdi da lazeš.

Znači, ono što smo videli nije istina.


Да, све што сте видели није истина, разоткривен сам.
nurudin nurudin 18:50 23.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

Jukie
Da li si ovo prijavio policiji?


Нисам. Да ли би требало?
krkar krkar 23:15 23.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

Нисам. Да ли би требало?


DA!
highshalfbooze highshalfbooze 08:05 24.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

СРБИН ДО СМРТИ !!!
Očigledno da za ovog Srbina, pojam "Srbin" ne označava etničku pripadnost. Etnička pripadnost nije uverenje da neko može da ga menja po svom nahođenju, već biološko poreklo. Pa se pitam jel to donet neki konsenzus o tome kako Srbin treba da se ponaša, razmišlja, hoda, govori, prdi, kenja...
predatortz predatortz 08:09 24.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

Jukie
Da li si ovo prijavio policiji?


Ovaj što je pisao pretnju jeste malo nepisme, ali nije glup.

али нема везе ако не престанеш да пљујеш овај напаћени народ неће бити добро за тебе.


Ovo ne sadrži direktnu pretnju. To neće biti dobro za tebe može se široko tumačiti. Npr. tužiću te, npr. žaliću se Ministarstvu na tvoj rad...
Tanko je ovo za ozbiljnu prijavu. Ali, Nurudin, svakako, treba da bude oprezan.
nurudin nurudin 16:37 24.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

Ovo ne sadrži direktnu pretnju.


Ха-ха! То исто пише и Србин Националиста у једној од наредних порука:

ОВО НИЈЕ ПРЕТЊА, ОВО ЈЕ УПОЗОРЕЊЕ! МИ НЕЋЕМО ДА ТЕ БИЈЕМО! МИ НЕ БИЈЕМО СРБЕ, АЛИ ХОЋЕМО ДА ПОДИГНЕМО НАЦИОНАЛНУ СВЕСТ СВИМ СРБИМА! А ТО ЈЕ МНОГО ТЕШКО!

Предаторе, постајеш ми сумњив. :)

Само сам га најљубазније замолио да ме игнорише.


Немој да сам видео још један такав блог! не волим да се свађам са људима који припадају мом народу али јбг морам. Поздрав!

САМО ДА ЗНАШ, МИ СМО ЈАКА ОРГАНИЗАЦИЈА И ЗНАМО СВЕ! НЕМОЈ БИТИ НЕЧОВЕК! БУДИ СРБИН! МИ СВАКОГА ПРАТИМО, ПОДРАЗУМЕВА СЕ И ТЕБЕ! ТИ ЗНАШ ДА АКО БОЈКОТУЈЕМО ИЗБОРЕ МИ ЋЕМО ДА ИЗГУБИМО ПОСАО А ТО ЈЕ ЖРТВА ЗА СРПСКИ НАРОД! МИ НЕ ГЛЕДАМО СВЕ КРОЗ НОВАЦ, А ТИ ПИЗДИШ ЗБОГ ТВОГ ПОСЛА !
nurudin nurudin 16:39 24.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

highshalfbooze
СРБИН ДО СМРТИ !!!
Očigledno da za ovog Srbina, pojam "Srbin" ne označava etničku pripadnost. Etnička pripadnost nije uverenje da neko može da ga menja po svom nahođenju, već biološko poreklo. Pa se pitam jel to donet neki konsenzus o tome kako Srbin treba da se ponaša, razmišlja, hoda, govori, prdi, kenja...



И код Вас изгледа није пробуђена национална свест. :)

Водите рачуна шта пишете, јавиће се они да је пробуде.
predatortz predatortz 16:51 24.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

nurudin
Ovo ne sadrži direktnu pretnju.


Ха-ха! То исто пише и Србин Националиста у једној од наредних порука:

ОВО НИЈЕ ПРЕТЊА, ОВО ЈЕ УПОЗОРЕЊЕ! МИ НЕЋЕМО ДА ТЕ БИЈЕМО! МИ НЕ БИЈЕМО СРБЕ, АЛИ ХОЋЕМО ДА ПОДИГНЕМО НАЦИОНАЛНУ СВЕСТ СВИМ СРБИМА! А ТО ЈЕ МНОГО ТЕШКО!

Предаторе, постајеш ми сумњив. :)

Само сам га најљубазније замолио да ме игнорише.


Немој да сам видео још један такав блог! не волим да се свађам са људима који припадају мом народу али јбг морам. Поздрав!

САМО ДА ЗНАШ, МИ СМО ЈАКА ОРГАНИЗАЦИЈА И ЗНАМО СВЕ! НЕМОЈ БИТИ НЕЧОВЕК! БУДИ СРБИН! МИ СВАКОГА ПРАТИМО, ПОДРАЗУМЕВА СЕ И ТЕБЕ! ТИ ЗНАШ ДА АКО БОЈКОТУЈЕМО ИЗБОРЕ МИ ЋЕМО ДА ИЗГУБИМО ПОСАО А ТО ЈЕ ЖРТВА ЗА СРПСКИ НАРОД! МИ НЕ ГЛЕДАМО СВЕ КРОЗ НОВАЦ, А ТИ ПИЗДИШ ЗБОГ ТВОГ ПОСЛА !


Ovaj tvoj je dobro opičen!
nurudin nurudin 17:14 24.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

Ovaj tvoj je dobro opičen!


У озбиљној сам дилеми да ли да зовем полицију или психијатрију...
predatortz predatortz 17:23 24.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

nurudin
Ovaj tvoj je dobro opičen!


У озбиљној сам дилеми да ли да зовем полицију или психијатрију...


To me potseti...

Poslali mi, ratne '93., rezervnog pandura da prati psihijatriskog bolesnika koji je maltretirao porodicu za Sokolac. Elem, ovi iz bolnice zvali načelnika da pitaju kojeg smo im poslali- onog vezanog, ili onu budalu u uniformi koja je vezanog tukla svo vreme do gore...

Što je najcrnje, ovo nije zajebancija.

Zato, mani se ti kačenja prepiske sa tim pacijentom ovde. Ne guraj mu prst u oko. Tip je blizu pucanja, nemoj da pukne na tebi.
nurudin nurudin 17:30 24.10.2013

Re: И шта сам могао да очекујем

Poslali mi, ratne '93., rezervnog pandura da prati psihijatriskog bolesnika koji je maltretirao porodicu za Sokolac. Elem, ovi iz bolnice zvali načelnika da pitaju kojeg smo im poslali- onog vezanog, ili onu budalu u uniformi koja je vezanog tukla svo vreme do gore...


predatortz predatortz 18:18 24.10.2013

Re: Jel ovo ima veze sa tobom

Znao sam da je DSS-ovac!
nurudin nurudin 19:56 24.10.2013

Re: Jel ovo ima veze sa tobom

iqiqiq
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/414977/Ministar-Ispitacu-da-li-je-trazeno-da-zaposleni-u-skolama-prisustvuju-skupovima-drzavnih-zvanicnika



Аууу! Сад сам готов! ;-)
nurudin nurudin 19:57 24.10.2013

Re: Jel ovo ima veze sa tobom

predatortz
Znao sam da je DSS-ovac!


Зар си морао то баш тако гласно да кажеш!
Kraja Kraja 16:35 27.10.2013

...predpostavljam...

...da ce i aligrudic da dobije opomenu iz istog "centra" koji prati sve srbe...

Poslanik DSS Miloš Aligrudić je novinarima u Skupštini Srbije pokazao obaveštenja sa zvaničnim pečatima u kojima direktor osnovne škole "Miladin Popović" u Pasjanu obaveštava zaposlene da su obavezni da prisustvuju dočeku premijera Ivice Dačića 19. oktobra, kao i dopis da zaposleni u školama prisustvuju sastanku s ministrom zaduženim za Kosovo Aleksandrom Vulinom 28. septembra u Klokotu.


...mada je ovo najvise i pocelo da se valja za vreme dss-a...
...sad (sa setom) primecujem da mi nedostaju textovi ibijeve cerke (konspirativno ime)o kosovu ...
...izgleda da je i ona digla ruke od svega...
iqiqiq iqiqiq 18:48 25.10.2013

Lep primer tranparentnosti

Uvažavanje saradnika, a to su za školske uprave nastavnici, pokazuje JEDINI primer školske uprave Čačak koja ima niz informacija kao i kontakt forme
Zašto to nije slučaj sa svim školskim upravama u Srbiji?
Link školske uprave

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana