Putovanja| Sport| Zabava

Sa lica mesta: Cetvrtak, 28. Avgust

Nikola Olić RSS / 28.08.2014. u 18:11

Najpovoljniji aerodrom za ljubitelje tenisa koji dolaze u Nju Jork nosi ime po nekadasnjem gradonacelniku Fiorelo LaGvardia koji je takodje bio sklon tenisu i pomogao razvoju ovog velikog turnira. Sletanje na LaGvardiju moze da vam da odlicnu sansu da na brzaka prepoznate sve promene koje su se u teniskom centru desile od proslog US Opena. Naravno sansa je 50/50 da li sedite sa prave strane aviona da bi ste terene videli.

 

teren_500.jpg

 

 

Dole na zemlji, promene se vide odmah. Posle izlaska sa voza #7 odmah je jasno ko su najveci sponzori turnira ove godine, medju njima se vidi i Noletov nov sponzor Seiko. Takodje ima i nekoliko novih ulaza za publiku, nekada je to bio veliki problem sa samo dva velika ulaza gde bi redovi pred kraj turnira bili po nekoliko stotina metara dugacki. Ipak najvaznija promena su tribine koje su dodate pored terena za zagrevanje.

U pitanju je drasticna promena pristupa. Nekad su se ovde trudili da igrace na terenima za zagrevanje sto vise sakriju te smo imali prilike da vidimo razne inventivne metode da se kroz gusto zbunje ili obojene ograde baci pogled na najbolje tenisere sveta. Ove godine ipak, igraci su ponosno prikazani jer sa juzne strane terena sada imate velike tribine sa kojih ste jutros mogli da pratite Djokovica i Federera kako se jedan pored drugog zagrevaju. Ane Ivanovic na tim terenima nazalost ove godine vise nece biti. U drugom kolu izgubila je od Karoline Pliskove sa 7-5, 6-4. 

Sat vremena posle kraja tog meca, Ana je pricala o svojim utiscima sa meca:

 Kako si se osecala pred pocetak meca?

Od samog pocetka nisam osetila ritam. Bilo je dosta drugacije u odnosu na prethodne dane, bilo je dosta vetrovito, imala sam problema da nadjem ritam, pravila sam puno gresaka. Imala sam dosta sansi koje nisam iskoristila, i ona je pocela da igra mnogo bolje.

Da li si bila zadovoljna svojim servisom danas?

Danas nista nije funkcionisalo u mojoj igri, u proslom mecu sam dosta dobro servirala i servis mislim da moze da mi bude jedno od oruzja.

Pomenula si drugacije razmisljanje pred Grand Slamove, da bi zelela vise da se opustis i da ne stavis toliko pritiska na sebe...

Grand Slamovi su drugaciji i specificni zato sto igramo svaki drugi dan i nekako na obicnim turnirima imas vremena da se oporavis i spremas za naredni mec, ima previse analiziranja i napetosti u vazduhu, kroz to sam i ranije prolazila i trebam drugacije da se spremim.

Sta ti je plan sada?

Ostacu u Njujorku do Japana. Imala sam super turnire u pripremnom periodu do Grand Slamova, imam jos par turnira do kraja sezone, i dalje mi je cilj da se planisam za Singapur, mislim da imam sanse, i radicu na tome. Singapur mi je veliki cilj.

 Razgovor sa Anom vodili smo duboko iza kulisa Arthur Ashe stadiona, na kom je Novak Djokovic u tom momentu igrao protiv francuza Paul-Henri Mathieu. Vetar koji je malocas na konferenciji za stampu pominjala Ana Ivanovic pravi pometnje i u Noletovom mecu, jednom linijskom sudiji loptica je odlutala tacno ispred lica, daleko od linija na koje mora stalno da motri. Publika aplaudira obojici igraca koji su pokazali malo paznje linijskom sudiji, malo uzbudjenja u inace laganom i cini se bezbednom mecu za naseg tenisera.

Mada ima vetra, oblaka je malo. Svetla ima previse, ekrani ne rade najbolje, lepo vreme za fotografije ali lose za mobilne telefone i tablet kompjutere koji su uobicajena oprema publike na ovom turniru, za pracenje kako vaseg meca, tako meceva na drugim terenima. Na susednom stadionu Armstrong nasa teniserka Aleksandra Krunic uzela je prvi set u tesnom, vetrovitom taj-brejku, i drugi set pocela znatno slabijeg intenziteta, sto moze biti i razumljivo za mladu teniserku koja tek treba sve svoje uspone i padove da nauci da balansira u toku jednog meca.


Nazad na Djokovicevom mecu na ogromnom Arthur Ashe stadionu, i po ovom vetru dvorucni bekhendi ova dva igraca glasno pucaju -- kad se njihovi niski mocni bekhendi izjednace i izbalansiraju sa obe strane terena, ritmicno prebacivanje loptice u ovom akusticnom stadionu poprimi neke prijatne hipnoticne dimenzije. Ta magija ne traje dugo, Djokovic voli da menja strane i udarce i time izbaci starijeg i sporijeg protivnika iz njegove igre. Francuz nasem madjionicaru Djokovicu nije mogao da otkrije tajne uspeha, mec se zavrsava u korist Djokovica sa brzih 6:1, 6:3, 6:0. Dok cekamo njegovu konferenciju za stampu, na ekranu novinari prate mec Aleksandre Krunic

 Djokovic ulazi na konferenciju za stampu sa velikim osmehom na licu, pozdravlja novinare i pozdravlja ostale u sobi i pita stenografkinju gde joj je sin i da li ce se pridruziti i danas. Posle razgovora na engleskom, prilazom podijumu i pricamo sa Djokovicem o danasnjem mecu.

Brz mec, nije fer reci i lak. Opisi svojim recima kako si se osecao?

Vrlo dobro sam se spremio psihicki, imao sam teske uslove kao i protivnik, ali nisam dozvolio da me izbaci iz ritma sto je tako jak vetar i sto je tesko predvideti gde ce ici loptica. Bio sam vrlo mentalno cvrst, igrao sam mudro, menjao sam ritam, pokusavao sam da mu ne dam dve iste lopte. Gledao sam da ga pomeram iz jednog ugla u drugi, ne krece se kako se kretao pre par godina, ima dosta iskustva, i nisam hteo da mu dozvolim da se vrati u mec.

Izgleda je return oruzije koje te je najslabije sluzilo u Torontu i Sinsinatiju, i cini se da se sad tu vracas u prepoznatljivu tvoju formu?

Dosta stvari je nedostajalo na ta dva turnira, Zeleo sam da postignem bolje rezultate i doguram dalje, ocigledno nisam bio spreman, najvise psihicki, nakon jednog vrlo lepog perioda od dva i po meseca, sa pobedom na Vimbldonu i sa vencanjem, sve mi je to dalo neku pozitivnu energiju, ali je i bio zahtevan period i dosta sam se istrosio. Ostrina mi se sad vratila u najvaznijem trenutku ovde na US Openu, sva paznja sportskog sveta usmerena je na ovaj turnir.

Reci nam o Sem Kveriju i sledecem mecu, voleo bi da to bude nocni mec?

Preferirao bi. On je Amerikanac i verovatno ce i raspored ici u njegovu korist posto je domaci igrac, bice jako motivisan da me pobedi. Njemu mnogo toga zavisi od servisa. To je vazan segment njegove igre, ako ga sluzi onda ima samouverenost sa osnovne linije i vrlo je agresivan. Ukoliko ga ne sluzi servis i ako ga neutralisem, onda on polako gubi samopouzdanje i postaje ranjiv.

 Mec Aleksandre Krunic isao je velikim delom paralelno sa Noletovim mecom. U publici je izmedju ostalog bio novinar New York Times novina koji je hvalio nasu mladu teniserku i opisivao kako ima odlicne drop shotove i da ima varljivo dobru servu koju ne ocekujete od relativno male teniserke. Tu je bilo i nekoliko dugackih spaga kojima je pokazala da je danas bila brza i elasticnija od Americke protivnice. Mec je zavrsila napetom pobedom 7:6, 2:6, 7:5, i svoj uspeh je sa puno entuzijazma podelila sa nasim novinarima.

Kako si ovo uspela veceras?

Trebala sam da vratim sto vise lopti na njenu stranu. Ima teske udarce, ima muske udarce, muski kick, puno puta me je preskakao njen servis, sto i nije retkost kod mene. Bila je takticka igra, nisam mogla da se nadmasujem sa njom sa snagom, moj zadatak je bio da trcim i da vracam, i da povucem duboko kad god mogu. Servirala sam u telo dosta jer je sporija od mene. To je bilo to.

Sta ocekujes u sledecem kolu?

Kvitova je levoruka, to je za nju veliki plus. Igrala sam sa njom pre dve godine na sljaci, jako je tesko dobiti ritam sa ovakvim igracicama. Tako ce biti sa Kvitovom ja mislim, ima dobar retern, moram da drzim dobar procenat servisa. Bitno mi je da izadjem na teren i ne razmisljam da igram protiv kvitove.

O cemu si pricala sa trenerom posle prvog meca da se pripremis za dalje?

Pocela sam da radim sa Banetom Jevremovicem, ovo mi je prvi turnir sa njim. Meni je najteze bilo u prvom mecu jer sam igrala protiv dobre drugarice, posle prvog kola je bilo OK, vazno je da se uziva. Mislim sam da cu danas imati sanse, ona je Amerikanka, mlada je, tek je dosla do svog rankinga. Treba uzivati u svemu sada.

 



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 21:07 28.08.2014

Hvala

(zabrinuli smo se...)

Ana nastavlja toplo-hladno,
previše oscilacija za nekog ko (misli da) pretenduje na velike rezultate.

Ps. danas ćeš imati puno posla, ako misliš da intervjuišeš sve naše.
Spiridon Spiridon 07:40 29.08.2014

..

brate, kakva je riba Ana uzivo?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana