Putovanja| Sport| Zabava

Sa lica mesta: Zimonjić, Kiša, Federer i Jelena

Nikola Olić RSS / 31.08.2014. u 19:37

US Open je dosta daleko od Njujorka kog poznajete sa razglednica i poznatih TV programa. Rec Njujork moze da ima nekoliko znacenja, drzava se zove Njujork, grad se zove Njujork, i dovoljno je velik, naseljen, bogat, siromasan, star, mlad i sve zajedno saren i izmesan da nema jedinstvene slike grada koja sve moze da prestavi. Njujork koji vidite na slikama odnosno posterima US Opena je 15tak kilometara zapadno od Njujorka u kom se taj tenis zapravo i igra.

 

poster.jpg

 

Njujork u kom se US Open odigrava je Queens, zvanicno jedna od pet 'varoši' (kako to Google komicno prevodi) od kojih se Njujork sastoji: Manhattan, Queens, Staten Island, Brooklyn i Bronx. Svaka varoš je na neki nacin grad za sebe, pogotovo u toku ovako velikih zbivanja. Zvanicnici iz Queensa ovde u teniskom centru imaju mali stand gde vas podsecaju da je ovo jedan od najvecih sportskih dogadjaja na svetu i da je Queens ocigledno idealan biznis, turizam, zivot i, naravno, sport.

Nenad Zimonjic se ovim sportom bavi skoro 20 godina, poceo ja 1995 godine i ovde u Njujorku danas igra sa Daniel Nestorom protiv tima Lipsky/Ram na obnovljenom terenu #5. Uz glasnu publiku koja se seta oko spoljasnih terena blizu glavnog Arthur Ashe, atmosfera na ovom terenu nekad poprimi sasvim neocekivane dimenzije. Posle dobrog pocetka u kom je i slucajna publika zastajala da pogleda na putu ka nekom drugom tenisu, samo jedan kratak pasivan gem u prvom setu bio je dovoljan da prvi set ode Americkom timu.

Promena zelenih majica kod Zimonjica i Nestora pre kraj prvog seta ucinila je bar da vise sva cetri igraca na terenu ne izgledaju manje vise isto. Nova energija koju nove majice ponekad donesu nije dugo trajala, sam pocetak drugog seta bila je dugacka borba za opstanak Zimonjiceve serve. Bilo je namernih odlicnih poteza od strane Amerikanaca, ali i slucajnih loptica koje ni Nestor ni Zimonjic a verovatno ni jedan teniser u ovom centru ne bi znali da uzvrate. Poslednji gem u tenisu uvek ima dodatni tracak nade, mec nije gotov sve do poslednjeg poena. Bilo je nekoliko lepih poena koji su publiku dodatno inspirisali da se u mec ukljuci, Zimonjica je desni deo novoizgradjenih tribina glasno podrzavao sve do samog kraja dok se mec nije zavrsio sa 6:4, 6:3 u korist amerikanaca.

Nenad se oko sat vremena posle kraja meca nasao sa nasim novinarima u tesnoj sobici za intervjue gde smo popricali o mecu i bilo je jasno od pocetka sta je najvise mucilo naseg tenisera.

Nenade, kako se osecas?

Lose. Veliko je razocaranje sto smo izgubili. Ovakvo vreme moze puno da utice na Daniela, da nema energije i eksplozivnosti. Ovo je nesto cega sam se plasio da ce se desiti, kombinacija ovakvog dana kad je toplo i sparno je tesko za njega, to je bio veliki problem danas. Pola koraka i delic sekunde je dovoljan.

Kako sa njim mozes o tome da popricas da se drugacije pripremite za ovakve uslove?

Stvar je u tome sto on jeste takav igrac. On nije idealan, ono sto bi ja voleo od svog partnera. Voleo bi da imam partnera poput sebe, neko ko igra sa puno energije. On je vise individualac koji zna da igra dubl, on nije mnogo 'team player', nacin na koji se njemu moze pomoci je verbalna podrska, da se igra sto bolje, i da ga ostavite na miru.

Da popricamo o dublu u drugom kontekstu, sta mislis o dublu i nasem timu za Dejvis Kup mec u Indiji za dve nedelje?

Mislim da nije toliko bitno ko ce njima igrati. Ono sto je najvaznije da se izabere za prvi dan dobar tim, mozda najvise zasluzuju Filip i Duci. Veliki faktor ce biti naravno sto je to Dejvis Kup, sto se igra pred njihovom publikom, igra se na nadmorskoj visini, bice slicni uslovi kao danas, visoka temperatura i vlaznost. Ko god ne bude igrao singl treba da igra dubl samnom, u ovom slucaju to bi bio Ilija Bozoljac, i da se jednostavno igraci odmore za singlove. To su nam najbolje opcije. Ko ce kod Indijaca igrati u dublu ne menja preterano stvari kod nas. Ilija i ja smo pokazali da mozemo da iznenadimo maltene bilo koga.

Poslednji minuti Zimonjicevog meca bili su takodje poslednji minuti suvih terena. Uskoro posle njegovog meca, tenis je na svim terenima sinhronizovano prestao. Nekoliko minuta pre kise i mokrih terena, sve je stalo zbog loseg vremena, grmljavine i munja koje su kvasile i kvarile neke tudje planove daleko od nas, ali koje su organizatorima bile sasvim dovoljan znak da i ovde pocnemo da se krijemo. 

Cirkus koji je usledio isti je kao i uvek kad ovde padne kisa: u centru ima nekoliko desetina hiljada ljudi, a dovoljno prekrivenih mesta za daleko manji broj, pa se vidi ko je hrabar a ko ne, odnosno ko suv a ko ne. Svi prodavci i sponzori potajno se verovatno nadaju kisi, oni sigurno vise zarade kad je tako. Na TV monitorima sirom centra a verovatno i na TV stanicama koje odavde prenose pustali su snimke naj-naj meceva iz proslosti: najbolji smec, najbolji poen, najludja svadja, najbolji mec. 

Jelenin naj-naj mec ovde na US Openu bio je protiv Belgijanke Justine Henin-Hardenne u polufinalu 2006 godine. Imala je set prednosti i brejk prednosti u drugom setu, medjutim posle izgubljenog brejka vise nije osvojila ni jedan gem. Ovoga se ne podsecamo iz nekih pesimistickih razloga -- daleko od toga. Jelena se sama kroz osmeh na konferenciji za stampu pre dva dana setila tog meca i kako je od tada puno sazrela i naucila. Uz malo srece i dobrog vremena, veceras cemo imati prilike da gledamo Jelenu kako igra protiv daleko manje opasne protivnice Belinde Bencic.

Federerov naj-naj mec na glavnom terenu nije lako izabrati, pet godina za redom je ovaj turnir osvajao pa je tesko izabrati samo jedan, cela karijera ovde u Njujorku mu je naj-naj. Veceras je protiv spanca Granollersa poceo brojkama koju nismo ocekivali, 4:6, ali je spanac slicno mecu Jelene Jankovic koji smo malocas pomenuli potpuno zanemeo kad je protivnik promenio brzine. Posle tog prvog seta spanac je sve zajedno uzeo 3 gema do kraja meca u kojem mu sa nebesa mozda nije pretila kisa, ali su mu pretile Federerove loptice.

Ne samo one loptice u toku poena, vec i one kad se vise ne broji. Federer je iza ledja vratio jednu lopticu koja je bila daleko u autu, i loptica je sa druge strane sletela na pola koraka od deprimiranog i iznenadjenog Granollersa. Federer nadahnuto igrao, ocekivanja da ce uzeti jos jedan ili vise Grand Slamova izgledaju opravdano. Prijalo je posle neprijatne kise gledati ovako elegantan i razbibrizan tenis, brzim reketom i razmisljanjem pomogao je da se ova vlaga i teniska tezina malo podignu. A i ovako brz tenis -- 4:6, 6:1, 6:1, 6:1 -- sigurno odgovara Jeleni Jankovic koja je posle kisa spremna sto pre da izadje na isti ovaj lepo osusen i zgrejan teren.

Oznake po terenu od proslog meca vrlo su vidne. Federer je spanca namucio i istrcao, dokazni materijal je i dalje tu. Jelena je na istoj stolici gde je Federer malocas bio, samo umesto njegove Wilson torbe tu je sad Prince. Na tenis u Njujorku retko dolaze princevi i kraljevi, takva publika je cesca na turnirma u Evropi. Na nocne meceve dolaze druge vrste poznatih, veceras su ovde nekoliko poznatih Americkih glumaca i pevaca.

Posle 20 minuta igre, Jelena Jankovic i Belinda Bencic odmaraju. Sede i gledaju ispred sebe u toku prve pauze, nikad ranije nisu igrale, premotavaju sta su jedna o drugoj naucile u prva tri gema, Gemovi su dugo trajali, svasta je bilo da se nauci, obe sad znaju kakav je osecaj onoj drugoj uzeti servis. Jelena ima brejk za 2:1.

Puno puta su se nasle na 40:40 u toku prvog seta, prava slika i prilika koliko slicno igraju. Vecina rafala pocinju i zavrsavaju se sa glavne linije, Jelena po koji forhend brze i po koji bekhend uspesnije. Ako poeni i pridju blize mrezi, to su i dalje brze i jake dijagonale iz tesnih uglova, loptice koje dramaticno odjekuju po polupunom (ili polupraznom) Arthur Ashe stadionu. Osim cestih izjednacenja, dramu stvaraju brzina, snaga i agresivna igra, sa manje prostora za promenu brzine ili delikatno igranje na mrezi.

Dramu naravno stvaraju i taj-brejkovi, tako zavrsavamo prvi set. Ni Jeleni ni publici nije bilo mnogo do zezanja, kamera je pokazala glumca Will Ferrela koji sedi blizu novinarskih sedista, nije prihvatio da odglumi plesacke pokrete iz njegovog filma ciju muziku smo culi preko razglasa. U taj-brejku Svajcarkinja ozbiljno returnira, bolje nego sto je Jelena servirala. Nekoliko kapi kise u zavrsnici seta nisu zaustavile mec, Belinda je uzela prvi set sa 7:6.

Jelena ponosno cesto kaze da joj povici iz publike ne smetaju puno. Voli cak da poprica sa publikom ako je to moguce u toku pauze, ili odgovori na neko bezazleno pitanje. Pitanje kako uzeti drugi set ne izgleda kao neresiv rebus, prvi set Jelena je izgubila na sitno, lako moze da se povrati, samo da joj tmurne misle odleprsaju zajedno sa tmurnim oblacima koji daleko iznad nas veceras polako napustaju US Open.

Kisa moze i da pomogne, tezina u vazduhu je opala od pre nekoliko sati kad je Nenad Zimonjic opisao dosta teske uslove na terenu. Znatno mladjoj Bencicevoj sve tegobe na terenu mogu lakse da padaju, samo pola koraka ili delic sekudne dovoljni su da se Svajcarkinja bolje postavi u teskim momentim i natera Jelenu da koristi skracene loptice koje obicno kod nje znace da nije znala sta drugo da proba. Jelenina poslednja skracena loptica Belindu nije zbunila, ubacila je u petu brzinu i stigla gde treba na terenu, a bogami i na semaforu, jer je tim potezom Svajcarkinja dobila prvi brejk drugog seta za 3:2.

Opeta blaga kisa, ovog puta na 5:3. Sto se tice brejkova -- ista meta, isto odstojanje, Belinda skromno vodi. Meta su bile uglavnom Jelenine serve, a odstojanje daleko iza osnivne linije. Monitor na kom ove reci pisem svakih par reci vec ima kapljicu. U tekstu se to nece videti jer nije ni vazno, obe igracice igraju protiv iste kise i istih uslova, i na kraju je Belinda prva bacila reket na teren pun kapljica, i krenula ka mrezi sa osmehom.

Uskoro posle toga, Jelena je ipak sa osmehom na licu popricala sa novinarima o vecerasnjem mecu:

Jelena, puno propustenih sansi?

Imala sam sve pod kontrolom. Imala sam prvi set u rukama, imala sam nekoliko set lopti. Zurila sam, bila sam toliko sigurna da cu da uzmem, i nikako da uzmem vazne poene, nekako se sve okrenulo. U taj-brejku sam isto imala nekoliko gresaka. Nisam odigrala dovoljno dobro najbitnije poene. Ona nije imala sta da izgubi, nisam je poznavala, nisam znala kako reaguje kako igra, ali nemogu da trazim opravdanje.

Cime te je najvise iznenadila, nisi je ti videla ranije, nismo je mi videli, igrala je prvi mec na velikom stadionu...

Ona je mlada, puna je energije, ima drugaciji osecaj za igru, jednostavno dosta solidno igra, udara ravno sa dosta paralela, nije tipicno za igrace, mnogo vise igraju paralele. Ja igram dosta paralela, nekad nerezonski igra dosta paralela sto je meni bilo tesko da se naviknem. Tu sam morala da pazim i da budem koncentrisana. U svim tim okolnostima, imala sam sve pod kontrolom, servirala sam za set, i ode sve naopako.

Da li si se videla ili cula sa Aleksandrom Krunic?

Jesam gledala sam je, jako sam srecna sto ona i dalje igra, dosada je odigrala odlican turnir. Cujemo se svaki dan, znam igracice protiv kojih ona igra, i nadam se da ce sutra da pobedi. Znam je dobro, igrale smo zajedno za reprezentaciju, perspektivna je, nadam se da ce jos ici dalje na ovom turniru. Vazno je da vidi da moze da se takmici sa najboljim takmicarkama na svetu. Mislim da moze sa Azarenkom, ako je pobedila Kvitovu, moze i nju.

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana